Förnybara nyheter oktober 2020

Fredags-essens 30 oktober

Svensk Solenergi gör ingen egen utredning utan avvaktar besked från de två myndigheterna. LFV:s rapport väntas på lördag. Diskussion pågår mellan myndigheter och tillverkare. När den är klar kommer även Elsäkerhetsverkets rapport att släppas.

2020-10-30

Stora fartyg kör ofta på smutsig tjockolja, vilket orsakar stora utsläpp. Men hopp finns om att bygga nya och även konvertera befintliga fartygsmotorer till att i stället köra på metanol. Projektet Fastwater har fått fem miljoner euro från EU för att utveckla den nya tekniken. 2022 väntas en lotsbåt sjösättas.

2020-10-30

Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

European Energys planer på att etablera Nordeuropas största solcelleanläggning. Anläggningen kommer att ligga nära Kassø transformatorstation sydväst om Rødekro och framtida datacenter och kommer att kunna leverera grön kraft till mer än 75 000 hushåll.

2020-10-30

Engie kommer att ta på sig den pågående utvecklingen av vindkraftparken 420MW, det största vindprojektet i staten, som planeras byggas nära staden Nundle i NSWs New England-region, efter att ha köpt ut utvecklingsenheten Wind Energy Partners.

2020-10-30

Att designa solpaneler i schackbrädelinjer ökar deras förmåga att absorbera ljus med 125 procent, säger en ny studie. Forskare säger att genombrottet kan leda till produktion av tunnare, lättare och mer flexibla solpaneler som kan användas för att driva fler hem och användas i ett bredare utbud av produkter.

2020-10-30

Förra månaden lovade Kina att nollställa sina koldioxidutsläpp till 2060. Tidigare denna vecka lovade Japan att göra detsamma 2050. Nu har Sydkorea hoppat på noll-nollvagnen och lovat att bli koldioxidneutralt 2050.

2020-10-30

En massiv elprisökning i Queensland tidigare denna månad har återigen visat hur och varför gas kämpar en förlorande kamp mot batterilagring för den viktigaste stödjande rollen i Australiens framtida förnybara nät.

2020-10-30

Innovationer från solcellsmoduler kommer att hjälpa till att ”sänka” solkostnaderna under det kommande decenniet, säger en energianalytiker. I sin senaste rapport konstaterar Wood Mackenzie att den globala solindustrin har upplevt ”enorm tillväxt” under de senaste tio åren eftersom den årliga efterfrågan på sol steg år efter år medan de därmed sammanhängande kostnaderna ”minskade avsevärt”. Energiforskarens analys, med titeln Solar PV Module Technology Market Report 2020, förutspår att under 2020-talet kommer solmodulkostnaderna att ”fortsätta att falla”, om än i ”mycket långsammare takt”. Istället hävdar det att en förbättring av modulens effektivitet och effektklass kommer att ”driva den minskande capex-trenden framåt” och i slutändan ”sänka solens nivåiserade energikostnad” (LCOE)..

2020-10-30

Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

  Torsdags-essens 29 oktober

  Den brittiska olje- och gasstorleken BP har gjort betydande framsteg i det förnybara och alternativa energirummet, och den här veckan antydde företaget ytterligare en sådan expansion med planer på kort och lång sikt för att utforska inflyttningar till både havsvind och väte.

  2020-10-29

  Mycket nederbörd och varmare temperaturer än normalt har lett till att 2020 kan gå till historien som ett av de år då elpriserna varit lägst. För en villakund med 20 000 kWh i årsförbrukning skulle det innebära tusentals kronor i minskad kostnad 2020 jämfört med 2019.

  2020-10-29

  Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

  Kinas regering har satt 2030 som en tidsfrist för landet att nå sin topp för utsläpp av koldioxid, vilket forskare och miljöaktivister anger som den främsta orsaken till klimatförändringarna. Vid en kommande konferens i Paris kommer regeringarna i 196 länder att mötas för att sätta mål för att minska koldioxidutsläppen i ett försök att skapa ett nytt globalt avtal om klimatförändringar. Kina har satt upp ett nettomål för nollutsläpp, vilket i slutändan innebär stängning av världens största kolflotta.

  2020-10-29

  Den spanska energikoncernen Iberdrola SA (BME: IBE) och dess partner för ett grönt väteprojekt, gödselproducenten Fertiberia, meddelade på onsdagen en plan att installera 800 MW elektrolyser under de kommande sju åren.

  2020-10-29

  Den södra Australien liberala regeringen har utnämnt tre vätgasnav som de förväntar sig kommer att resultera i en ”episk” tillväxt av vind- och solkapacitet i staten och göra det möjligt för den att bli en stor energiexportör till resten av landet och världen.

  2020-10-29

  Den indiska soltillverkaren har tillkännagett lanseringen av sin DESERV Galactic Ultra-linje, som inkluderar världens första mono-ansiktsmoduler som passerar toppeffekt på 500 W, med användning av G1-storlek (158,75 mm) celler.

  2020-10-29

  Japan, världens tredje största ekonomi, lovade på måndag att bli koldioxidneutralt 2050 – ansluta sig till Kina och Europeiska unionen, som har gjort liknande åtaganden det senaste året.

  2020-10-29

  Den sydkoreanska leverantören SK Innovation avslöjade torsdagen att de utvecklar celler som bara behöver två snabba 10-minuters laddningar för att täcka mer än 500 miles av räckvidd när de installeras i en EV. SKI sa att man förväntar sig att utvecklingen av de nya cellerna kommer att slutföras under första halvåret nästa år – eller så snart som i slutet av året – varefter de ”kan spela en viktig roll i spridningen av elbilar”, säger företaget. i ett medföljande pressmeddelande.

  2020-10-29

  Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

   Onsdags-essens 28 oktober

   Mälarenergi och Northvolt har samarbetat för att ta fram ett nytt batterilager som kan kopplas till det lokala elnätet. Som ett resultat inviger vi nu Northvolts första publika batterilager! Det första i sitt slag i Mälarenergis elnät, anslutet till laddinfrastruktur för elbilar på Rocklunda i samarbete med Rocklunda fastigheter.

   2020-10-28

   Modern el- och värmeteknik vävs samman med både kulturminnesmärkta hus och nybyggen. Med solpaneler och modern flispanna är den flera hundra år gamla släktgården självförsörjande på både ström och värme. Maria Jonmeister driver kurs- och konferensgården Kyrkås Kulturgård. 15 minuter från Östersund ligger den mer än 200 gamla släktgården där Maria och hennes familj också bor. Sedan en tid tillbaka har de anrika gamla husen fått sällskap av ett helt nybyggt gårdskök. Maria tar emot dagkonferenser och arrangerar kursverksamhet inom mathantverk, konst och hantverksteknik.

   2020-10-28

   Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

   I Asien fortsätter den kinesiska marknaden sin robusta återhämtning och förväntas nå 39GW installationer i slutet av 2020. Av denna totala kommer 27GW att installeras under andra halvåret. Rörledningarna för såväl subventionerade som auktionerade projekt har stigit 2020, och den kinesiska marknaden kommer att växa med 30% jämfört med föregående år trots att kortsiktiga störningar i försörjningskedjan fördröjer modulupphandling för vissa utvecklare.

   2020-10-28

   Kina planerar att fasa ut konventionella bensinbilar till år 2035 till förmån för hybrider och bilar med ”ny energi”. Fram tills dess ska även hybridbilar ersätta traditionella bilar. Målet är att av alla bilar som säljs 2035 ska minst hälften drivas av så kallad ny energi, det vill säga el-, plug-in hybrid- eller vätgasbilar. Resterande hälft ska vara hybrider. Ersättningstakten för bensinbilarna innebär att år 2030 ska 75 procent av alla sålda bilar ska vara av hybridsorten. Kina har sedan tidigare ett mål om att nå klimatneutralitet om 40 år, år 2060.

   2020-10-28

   BP Eni, Equinor, National Grid, Shell och Total kommer att fungera som grundande medlemmar av NEP, som har lämnat ett bud på finansiering genom den brittiska regeringens Industrial Decarbonisation Challenge på 170 miljoner pund, som syftar till att skala upp tekniker som koldioxidavskiljning och väte nätverk. Dessa tekniker kommer att hjälpa till att avkolna industrikluster i Grangemouth, Merseyside, Teesside, Humberside, South Wales och Southampton.

   2020-10-28

   Borrning och konstruktion förväntas börja i juli. Eavor-Lite ™ består av två vertikala brunnar, förenade av två multilaterala ben på 2,4 km djup, förbundna med en rörledning på ytan. Motiveringen för denna design, som inte är avsedd att vara kommersiellt bärkraftig, är att bygga ett projekt som bevisar och demonstrerar alla kritiska element i Eavors tekniker till lägsta kostnad.

   2020-10-28

   Utveckling av stora solelparker som sker i övriga Europa har ännu inte nått Sverige. I Sverige står solelparker idag för mindre än tio procent av solelen. Det anser vi på Solkompaniet är för lite. Solkompaniet, som byggt solelparker i tio år startar nu ett nytt affärsområde och projektet GIGAWATTparken med målet att öka andelen solel från stora solelparker och etablera Sveriges första gigawatt–solelpark.

   2020-10-28

   Det norska statsägda energiföretaget Statkraft AS har tecknat ett kraftköpsavtal (PPA) med den tyska förnybara energibyggaren BayWa r.e för att skaffa el från sitt solcellsprojekt Tordesillas med 41,7 MW i Spanien.

   2020-10-28

   Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

    Tisdags-essens 27 oktober

    Solceller är inget nytt för Andreas Zarotti. Han har sina rötter i Italien och tillbringar mycket tid runt Medelhavet där det är vanligt med solceller. Det kan ha varit det som gjorde att han var tidigt ute med att fundera på att installera egna. För fem år sedan när han började undersöka möjligheterna var det inte många som talade om solceller i Sverige.

    2020-10-27

    Liu Yiyang, biträdande generalsekreterare för China Photovoltaic Industry Association, sa att från 2021 till 2025 kommer sol att växa i Kina med mer än 65 GW per år. Enligt Shi Jingli från China Renewable Energy Center kommer solceller att nå nätparitet i landet under denna period.

    2020-10-27

    Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

    Sju hästarna kör solgudens vagn och detta blir Indiens energikarta i framtiden:
    1. Påskynda våra ansträngningar att gå mot en gasbaserad ekonomi.
    2. Renare användning av fossila bränslen, särskilt petroleum och kol
    3. Ökat beroende av inhemska källor för att driva biobränslen.
    4. Uppnå målet för förnybar energi på 450 GW fram till 2030.
    5. Öka elens bidrag till avkolning av rörlighet.
    6. Flytta till de framväxande bränslena inklusive väte
    7. Digital innovation i alla energisystem.

    2020-10-27

    En ellastbil av modellen Volvo FE Electric kommer varje dag att transportera ungefär 150 pallar med kaffe från Zoégas kafferosteri till Postnord TPL:s lager i Ättekulla. Sträckan mellan rosteriet och lagret är cirka en mil enkel resa. Ellastbilen kommer att göra åtta till nio tur-och-retur-resor varje dag.

    2020-10-27

    Yellow Door Energy har beställt en 2 megawatt-peak (MWp) solanläggning i Dubai Industrial City for Future Pipe Industries (FPI), med projektet för förnybar energi slutfört i tid för Dubai Solar Show och WETEX.

    2020-10-27

    De 150 nya biogasbussarna börjar rulla i regionen vid årsskiftet och avtalet med E.ON omfattar en leverans om minst 58 GWh/år. Göteborg Energi har också tecknat ett avtal om en leverans på 1,6 GWh med Transdev. Detta för att försörja uppvärmning av bussarna innan de går ut i trafik, en tvätthall samt en fikastuga för busschaufförerna.

    2020-10-27

    Den största skillnaden beror på de höga kostnaderna för tillverkning av batterier. Men enligt den nya rapporten kommer priset att sjunka under de kommande fyra åren. År 2022 kommer batterikostnaderna troligen att sjunka under 100 dollar per kilowattimme, en prisvärd milstolpe som skulle leda till att kostnadskillnaden mellan elbilar och traditionella bilar understiger 2000 dollar. Denna skillnad är inställd på att avdunsta helt 2024, vilket bryter ner ett stort hinder i vägen för ett utbrett ägande av elbilar.

    2020-10-27

    Borrmetoden som kallas fracking har alltid varit ett kontroversiellt ämne. Nu visar en ny studie av Harvard-forskare att de som bor nära hydrauliska sprickborrplatser utsätts för strålningsnivåer som är betydligt högre än bakgrundsnivåerna. Denna exponering för radioaktiva luftburna partiklar kan utgöra en potentiell hälsorisk för närliggande invånare.

    2020-10-27

    Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

     Måndags-essens 26 oktober

     Ministeriet för ekologisk övergång vill utveckla system relaterade till produktion och transport av väte, förutom att designa nya fordon, särskilt för väg- och järnvägstransporter. Projekt kan byggas i samarbete med andra företag och / eller forskningsaktörer. Ansökningar måste skickas in senast den 31 december.

     2020-10-26

     Större solcellsmodulkonstruktioner slår nu på marknaden, men produktionen av större och kraftfullare solpaneler är utmanande. Canadian Solar lanserar sina nya serie 7-moduler med pv-tidningen i ett webinar den 29 oktober. Vår redaktion kom nyligen med Canadian Solars styrelseordförande och VD, Shawn Qu, och chef för modul FoU, Alan Xu, för att diskutera företagets senaste ansträngningar för att skaka marknaden.

     2020-10-26

     Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

     En av Australiens första förnybara vätgasanläggningar är planerad att leverera en av Australiens största ståltillverkningsnav, med en överenskommelse som innebär att grönt väte produceras i Adelaide lastas till ”stålstaden” Whyalla. Australiska gasnätverk tillkännagav på måndagen att de hade fått ett leveransavtal för vätgasanläggningen i Tonsley, som genomgår slutlig idrifttagning i en teknologipark precis utanför Adelaide, för att ge utsläppsvätet noll till ståltillverkningsnavet i Whyalla.

     2020-10-26

     Vindturbintillverkaren GE Renewable Energy har presenterat den senaste prototypen för vindkraftverk, en optimerad version av sin Halifax-X offshore-vindturbindesign som kan leverera en massiv 13 MW effekt. Det är den största turbinen som GE har producerat, stående 248 meter lång, med 107 meter långa blad och erbjuder ungefär dubbelt så stor produktionskapacitet som de flesta vindkraftverk som för närvarande används runt om i världen.

     2020-10-26

     Resultaten av en flerårig vetenskaplig studie i Danmark har dragit slutsatsen att fåglar är ganska bra på att undvika vindkraftverk, vilket gör en allvarlig bucklan i ett vanligt argument som tas upp av vindvindar och förnybara aktivister. Den nya studien, genomförd av tre relevanta konsultföretag för det svenska kraftföretaget Vattenfall, undersökte området runt elva vindkraftverk var tredje dag under tre perioder på drygt en månad både under det första och tredje året efter uppförandet av Klim Vindparken på 67,2 MW i norra Jylland, Danmark (bilden ovan).

     2020-10-26

     Egyptens minister för el och förnybar energi, Mohamed Shaker, meddelade utvecklingen av ett nytt grönt energiproduktionskomplex i landet. Beläget i Suezbukten kommer detta vindkraftkomplex att ha en kapacitet på 2000 MW.

     2020-10-26

     Den västra australiensiska regeringen har berömt användningen av sol och batterier för att tillhandahålla ström till avlägsna hushåll och företag, efter att Western Power ersatte dyra 230 km dyra nätanslutningar med fristående kraftsystem som sänkte kostnaderna och förbättrade tillförlitligheten.

     2020-10-26

     Staden Antwerpen kommer att få en vätgaspåfyllningsstation som kan förse bilar, bussar, lastbilar och fartyg med väte. Bensinstationen kommer att placeras mycket strategiskt mellan en trafikerad väg och vattnet. Även stora lastfartyg kommer att nå stationen för att fyllas med väte. Servicestationen är ett initiativ från CMB.TECH, ett företag som specialiserat sig på teknisk utveckling inom sjöfarts-, bil- och järnvägsindustrin.

     2020-10-26

     Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

      Fredags-essens 23 oktober

      Nyligen valde Preem att dra tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Nu vill de ändra sitt miljötillstånd och ansöker om att göra en storskalig produktion av förnybara drivmedel. De vill satsa på rapsolja, bland annat.

      2020-10-23

      GB-nätoperatören Western Power Distribution rapporterar kontinuerliga kortsiktiga flexibilitetsaffärer och partnerskap med Flexitricity i Electric Nation V2G-test. Under de senaste två månaderna har mer än 50 MW flexibilitetstjänster anskaffats i 241 affärer på GB NODES ShortFlex-marknaden, har nätoperatören Western Power Distribution (WPD) rapporterat. Dessa resultat visar att flexibilitet kan köpas och säljas på en kontinuerlig kortsiktig marknad. De ingår i IntraFlex-försöket, som syftar till att ta nya vägar till marknaden för flexibilitetsleverantörer och göra det möjligt för nya tillgångar att delta.

      2020-10-23

      Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

      Måndagen 26 oktober tar Skellefteå buss ytterligare ett steg närmare en fossilfri flotta. De sex elbussarna som har köpts in tas då i trafik på linje 1. – För oss är elbussarna en viktig del i vår pågående övergång till att använda 100 procent fossilfria drivmedel. Dessutom erbjuds våra resenärer en både tyst och bekväm upplevelse som är helt fri från utsläpp, säger Skellefteå buss vd Marie Larsson.

      2020-10-23

      I Sverige ligger fyllnadsgraden på ca 86 %, så där finns det fortfarande plats för lite till. I Norge är man uppe i 95%. Vädret vände den här veckan och vi har redan upplevt stora nederbördsmängder. Prognoserna framöver är inte heller återhållsamma när det gäller nederbördsmängderna – prognoserna pekar på 3–6 TWh mer nederbörd än normalt.

      2020-10-23

      Alltför låg utbyggnadstakt i stamnätet gör att Stockholm drabbas av allvarlig effektbrist under innevarande decennium, kanske även senare. Följden blir att företag måste välja bort att etablera sig i Stockholm och ändra sina expansionsplaner. Antalet arbetstillfällen som missas på grund av effektbrist blir stort liksom bortfallet av bostadsbyggande.

      2020-10-23

      Det blir förmodligen världens största solkraftverk och världens största batterilager. Kanske mest intressant är ändå att det byggs i Australien men ska leverera merparten av elen till Singapore 4500 km därifrån.

      2020-10-23

      Infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte igår elvägen, som demonstreras och testas i Lund, och elvägstillverkaren Elonroad.
      – Regeringen vill se ett ökat tempo i elektrifieringen av transportsektorn för att nå klimatmålen. Vi vill att Sverige ska visa att det går att hitta lösningar, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth vid besöket.

      2020-10-23

      Kostnaderna för att generera kraft från solenergi i skalan fortsätter att minska och bibehålla konkurrenskraften med de marginalkostnader som existerar fossila bränsledrivna anläggningar, som till stor del drivs av fortsatta tekniska förbättringar. Det är enligt nya analyser från Lazard, som avslöjar att effektivitetsförbättringar och minskningar av prissättningen för systemkomponenter har lett till dramatiskt minskade energikostnader (LCOE) för både sol och vindkraft.

      2020-10-23

      Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

       Andhra Pradesh-regeringen planerar att inrätta sju pumpade vattenlagringsprojekt (PSP) i staten för att balansera projekt för förnybar energi. Andhra Pradeshs delstatsregering planerar att inrätta sju pumpkraftsprojekt (PSP) som en del av sitt beslut att främja nya kraftverk för förnybar energi i staten. PSP-läget kommer sannolikt att balansera fluktuationer i den totala ingångseffekten från de befintliga förnybara energianläggningarna beroende på sol- och vindkraftverk. PSP-projekt kommer att fungera som storskaliga energilagringsstationer.

       2020-10-22

       Lågtrycket som ligger över norden gör att över 70 procent av elen i vårt nordiska system just nu kommer från vattenkraft och vindkraft. Samtidigt ligger temperaturen över det normala vilket innebär att vi har ett överskott på energi i Norden med sjunkande elpriser som följd, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

       2020-10-22

       Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

       nyhetsarkiv

       I början av juli fick Ellevio besked från stamnätsägaren Svenska kraftnät att det inte går att koppla in mer elproduktion till stamnätet i Värmland. Stamnätet har nått sin maxkapacitet, och förstärkningar kommer inte kunna vara på plats förrän tidigast 2030, enligt Svenska kraftnät. Sedan dess har ett arbete pågått för att förstå hur situationen påverkar kunder och regionen och sedan kontakta dem som berörs.

       2020-10-22

       Den 24 september, Cranfield, några mil utanför London. Ett flygplan lyfter på ortens lilla flygplats. Det ser inte så märkvärdigt ut – ett halvstort propellerplan som startar från en mindre flygplats. Men det är inte flygplanet i sig som är spännande. Det är flygplanets utsläpp. Ingen koldioxid. Bara vatten.

       2020-10-22

       3 000 kvadratmeter solfångare ska värma upp en fjärdedel av Härnösands bostäder från 2021. Energiminister Anders Ygeman (S) och Absolicons vd Joakim Byström var några som via länk tog ett gemensamt första spadtag för Europas största solfångarpark. Bakom demonstrationsanläggning för storskalig solvärme, Högslätten Solar Thermal Park, står Absolicon och Energimyndigheten, som har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering.

       2020-10-22

       Danmarks Ørsted A / S (CPH: ORSTED) och New Englands Eversource Energy (NYSE: ES) har lämnat in ett gemensamt bud i New Yorks 2,5-GW offshore-vindsökande med flera versioner av deras Sunrise Wind 2-projekt.

       2020-10-22

       Världens första hybrida havsbaserade sammankoppling har invigts den här veckan, där två tyska och danska havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön integrerats och möjliggör gränsöverskridande energihandel.

       2020-10-22

       Den svensk-israeliska utvecklingen av marin energi EWPG Holding AB, som driver affärer som Eco Wave Power, kommer att räkna med att ingenjörsföretaget Painhas SA ger tekniskt stöd för sitt planerade 20-MW-plus vågenergiprojekt i Portugal.

       2020-10-22

       Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

        Solcellsparken i Linköping invigdes idag officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Ygeman inledde med att prata om den positiva utvecklingen av förnybar energi i Sverige innan han ceremoniellt invigde parken genom att tända ett par lampor med el från solparken.

        2020-10-21

        Nederländerskbaserade teknikföretag Avy och Wattlab har genomfört den första testflygningen av en drönarprototyp som är planerad att användas i medicinska projekt i Afrika.

        2020-10-21

        Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

        nyhetsarkiv

        Det senaste genombrottet från forskarna vid University of Melbourne och Exciton Science kastar emellertid nytt ljus på materialet eftersom det skulle kunna användas mycket snabbare. Intressant nog snubblade teamet på informationen utan att leta efter den särskilt.

        2020-10-21

        Forskare har utvecklat ett banbrytande system som använder solens energi för att skörda drickbart vatten från luften, även i torra områden. Ett team från Massachusetts Institute of Technology (MIT) demonstrerade hur enheten använder solenergi för att extrahera fukt från luften innan den kondenseras på en uppsamlingsplatta.

        2020-10-21

        Efter Kalifornien kan den andra staten i landet som förbjuder försäljning av bensindrivna bilar vara … New Jersey. Tillsynsmyndigheter från Garden State’s Department of Environmental Protection erbjöd ett förslag att göra just det förra veckan. De föreslår att lagstiftare bör kräva att alla bilar som säljs i New Jersey ska vara elektriska 2035 för att minska statens växthusgasutsläpp.

        2020-10-21

        Japan har lanserat sin senaste marina ankomst: Taigei, som betyder Big Whale, och det är en ny klass av ubåt som kommer att föra landets ubåtflotta till totalt 22 båtar när den är i tjänst. Taigei presenterades den 14 oktober på Mitsubishi Heavy Industries-varvet i Kobe och planeras vara redo för officiell lansering 2022. Den dieselelektriska ubåten drivs av litiumjonbatterier enligt Defense News.

        2020-10-21

        I en hangar vid flygplatsen Säve utanför Göteborg tas nu nästa steg i elektrifieringen av våra transporter. Heart Aerospace elflygplan ska inte bara bli klimatvänligt utan också betydligt billigare att såväl köpa, flyga och underhålla jämfört med de fossildrivna motsvarigheterna, enligt dess skapare Anders Forslund.

        2020-10-21

        Kolberoende regioner i Ukraina förväntas övergå från fossila bränslen och anta nya koldioxidsnåla energiresurser med hjälp av lärdomar och åtgärder som antagits av Polen. Den polska nationella fonden för miljöskydd och vattenförvaltning (NFEP & WM), Världsbanken och Europeiska kommissionen har lanserat ett initiativ för att underlätta ett kunskapsutbyte mellan kolregioner i Polen och Ukraina.

        2020-10-21

        Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

         Världsbanken, BPN Paribas, Goldman Sachs, Wells Fargo och Morgan Stanley har tillkännagivit att man slutar med satsningar i fracking/oljesand och arktisk borrning. Denna förändring har främst drivits av europeiska finansinstitut, men också av sex stora institutioner i USA, och denna inställning accelererar. I år klev ytterligare 23 institutioner med som antar samma inriktning.

         2020-10-20

         Ett spanskledat internationellt konsortium kommer att få ett bidrag på 10 miljoner euro (11,8 miljoner dollar) från Europeiska kommissionen (EG) för att genomföra ett projekt för grönt vätgas på ön Mallorca 2021-2025.

         2020-10-20

         Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

         nyhetsarkiv

         1883 när New Yorks uppfinnare Charles Fritts skapade den första solcellen genom att belägga selen med ett tunt lager guld. Fritts rapporterade att selenmodulen producerade en ström ”som är kontinuerlig, konstant och med stor kraft.” Denna cell uppnådde en energiomvandlingshastighet på 1 till 2 procent. De flesta moderna solceller arbetar med en verkningsgrad på 15 till 20 procent.

         2020-10-20

         Sol- och lagringsprojektet ligger väster om Dallas-Fort Worth-området i Haskell County, Texas och kommer att ha 284 MW sol tillsammans med 81 MW batterilagringskapacitet. Projektet förväntas vara igång nästa sommar.

         2020-10-20

         Enligt företagets utkast till preliminärt prospekt består solprojektet Futura av 45 parker fördelade mellan Futura 1, Futura 2 och Futura 3 / Apia. Tillsammans kommer de en dag att kunna generera 1000 genomsnittliga megawatt (MWa) solenergi.

         2020-10-20

         Elon Musk tror att hela jordens befolkning kan drivas med solenergi – vi behöver bara hitta ett sätt att utnyttja solens fyra miljoner ton massproducerad energi varje sekund till lagringsbar och användbar energi.

         2020-10-20

         Ministeriet för ny och förnybar energi (MNRE) har meddelat att Indiens totala kapacitet för installerad förnybar energi (RE) har nått 89,22 GW i slutet av september 2020. Informationen utfärdades i ministeriets månatliga sammanfattning (september) till regeringen.

         2020-10-20

         Av storbankerna erbjuder just nu Swedbank och SEB den lägsta räntan. Om du vill skaffa solpaneler på taket kontakta banken, du får lån utan extra säkerhet.

         2020-10-20

         Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

          Det italienska multinationella energiföretaget Enel har tecknat ett avtal om hållbarhetslån med en miljard euro (1,17 miljarder dollar). Lånet hjälper Enel att öka andelen installerad förnybar energikapacitet. Det 6-åriga lånet stöds av ett syndikat bestående av sex banker plus några till.

          2020-10-19

          Föreningen med 144 lägenheter består av fem huskroppar byggda i vinkel, sydost och sydväst, i fritt läge. På taken finns små byggnader som inrymmer fläktrum och hissmaskinrum. Byggnadernas fasader är klädda med falsad plåt och vetter mot sydost respektive sydväst. Installationen är på sammanlagt 230 kvadratmeter paneler med en installerad effekt på 44 kW som på årsbasis kommer att ge ström motsvarande cirka 15 procent av föreningens fastighetsel.

          2020-10-19

          Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

          nyhetsarkiv

          Ett första organiskt batteri har demonstrerats vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet. Det handlar om ett stort batteri som kan lagra vind- och solenergi, och exempelvis användas som energilager för bilar.

          2020-10-19

          Det norska flytande solteknikföretaget Ocean Sun SA har samlat in 100 miljoner norska kronor (10,7 miljoner USD / 9,2 miljoner euro) brutto från en emittering av nya aktier i syfte att finansiera sina forsknings- och utvecklingsinitiativ (FoU).

          2020-10-19

          Enligt företagets utkast till preliminärt prospekt består solprojektet Futura av 45 parker fördelade mellan Futura 1, Futura 2 och Futura 3 / Apia. Tillsammans kommer de en dag att kunna generera 1000 genomsnittliga megawatt (MWa) solenergi.

          2020-10-19

          Serneke och Mariestads kommun har tecknat ett entreprenadavtal för att i samverkan uppföra Kronoparkens förskola. Projektets energilösning, där solenergi och vätgas kombineras, blir den första av sitt slag i Sverige i den här typen av byggnad. Ordersumman uppgår till 65 miljoner kronor.

          2020-10-19

          Täby Park har installerat 12 laddplatser som drivs av solenergi. Förutom eldrivna poolbilar som de som bor i JM eller Skanskas bostads- och hyresrätter kan hyra, finns det fyra platser där allmänheten kan ladda sina elbilar med förnybar el.

          2020-10-19

          Frankrike överger planer på ny kärnkraft, den så kallad fjärde generationen. Det blir inte aktuellt före 2050 enligt vad atomenergikommissionen uppgett till dagstidningen Le Monde. Efter många år och många miljarder kronor återstår nu inte mycket av fjärde generationens kärnkraft.

          2020-10-19

          Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

           Det är företaget Svea Solar som planerar att bygga ut parken. Planen är att den ska producera 30 megawatt om året. Just nu producerar parken 5,8 megawatt om året. 30 megawatt är gränsen för hur många solceller som får plats, sen kommer företaget att behöva utveckla andra platser.
           – Nu bygger vi så mycket som det går, säger Erik Martinson, CEO och delägare i företaget.

           2020-10-16

           Markägarna förlorade gruvmål: ”Vi ger oss aldrig” Markägarna fick avslag på sin överklagan av tillståndet för provborrningar efter vanadin på Österlen.

           2020-10-16

           Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

           nyhetsarkiv

           Under första halvåret i år tog länsstyrelsen i Uppsala län emot närmare 1 000 ansökningar, vilket är ungefär lika många som hela förra året. Och det var många länsbor som skickade in en ansökan i sista stund innan stödet slopades av regeringen från och med den 8 juli.

           2020-10-16

           Det sker i hemlighet, långt bort från allmänhetens insyn. Energijättar som stämmer regeringar när de försöker fasa ut fossila bränslen. Men nu kan bolagen vara på väg att förlora sin juridiska makt – och blir i stället själva måltavlor för stämningar.

           2020-10-16

           Global Energy Ventures har avslöjat nya konstruktioner för H2 Ship, ett komprimerat väteskip som kan transportera 2000 ton vätgas från gröna vätgasnav i norra Australien till handelspartner som Singapore, Sydkorea, Kina och Japan.

           2020-10-16

           Bihar-baserade Husk Power Systems, ett nästa generations kraftföretag som driver minigrider med förnybar energi i Asien och Afrika, har meddelat att den holländska entreprenöriella utvecklingsbanken FMO har investerat 5 miljoner USD i företaget.

           2020-10-16

           Med ABB:s Vehicle-to-Grid-teknik sätts ett globalt referensindex för dubbelriktad laddning med den helt nya 11 kW-stationen. ABB:s globala ledarskap inom e-mobilitet har än en gång understrukits genom tekniken för dubbelriktad laddning i ett samarbetsprojekt om Vehicle-To-Grid (V2G).

           2020-10-16

            När litiumjonbatterier kortsluts frigörs energin mycket snabbt från batteriet, vilket får temperaturen att stiga hundratals grader inom millisekunder och batteriet tar eld. På samma sätt finns det tusentals litiumbatterier som ingår i elbilens batteripaket.

           2020-10-16

           Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

            Planen är att ersätta San Juan-kolanläggning på  847 MW med kapacitet på 650 MW sol och 300 MW / 1 200 MWh medföljande energilagring.

            2020-10-15

            Ju högre turbin, desto större blad och mer energi genererar de. Kapaciteten för en 250 meter hög turbin uppskattas till 20 megawatt.  Turbiner från 2016 nådde en höjd av 164 meter och genererade maximalt 8 megawatt.

            2020-10-15

            Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

            nyhetsarkiv

            – Vi är mentalt inte med. Fattar inte hur fort det går. Kunskapen om miljöfrågan är större än lösningarna. Vi kan ställa om samhället snabbare än vi tror, utan att göra avkall, säger Svante Axelsson, och fortsätter:
            – De råa kapitalistiska krafterna ställer om. Jag känner hoppfullhet. Det är sånt drag nu i miljöfrågorna. Allt går i takt mellan olika delar i samhället. De goda kapitalisterna chockar systemet.

            2020-10-15

            Ett övergivet gruvhål på Lilla Båtskär i Östersjön ska bli en del av ett pilotprojekt för lagring av el. När vind och solkraft levererar en allt större andel av elproduktionen, krävs lager för att jämna ut skillnaden mellan när det blåser bra och solen lyser och de tider när det inte är så.

            2020-10-15

            Elvägar ska halvera utsläppen från tung trafik. Det hoppas regeringen, som ger Trafikverket i uppdrag att planera en utbyggnad av elvägar fram till 2035. Totalt ska 3 000 kilometer väg elektrifieras. Dessutom inrättas en elektrifieringskommission som domineras av industrin.

            2020-10-15

            Fonden, Transition Energy, har skapats efter omvandlingen av Swedbank Roburs Ravarufond, i linje med fondbolagets klimatstrategi. Det kommer att investera i etablerade företag och nya snabbväxande företag som stöder energiomställningen.

            2020-10-15

            Sveriges totala elkostnad för hushåll låg andra halvåret 2019 under medel bland EU-länderna och för icke-hushåll näst lägst i EU. Siffrorna i år kommer bli bättre då Sverige haft rekordlåga elpriser i år. Kanske borde fler prata om detta!

            2020-10-15

            Kemister från University of Oxford i Storbritannien har hittat ett sätt att omvandla plastflaskor, påsar och andra dagliga plastförpackningar till en ren vätgas som sedan kan återanvändas som ett rent bränsle.

            2020-10-15

            Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

             Det norska flytande solteknikföretaget Ocean Sun SA presenterade på måndagen planer på en privat placering på 100 miljoner norska dollar (10,9 miljoner euro / 9,3 miljoner euro) för att stödja sina forsknings- och utvecklingsinsatser (FoU) och fondtillväxt.

             2020-10-14

             I SS-EN IEC 63056 finns sådana krav som man i internationellt samarbete funnit behövs just för energilager, utöver vad som redan finns i SS-EN IEC 62619 för litiumbatterier för industribruk. Å andra sidan innehåller den minimifordringar som är gemensamma för olika slags energilager och det kan inte uteslutas att ytterligare krav kan behövas för vissa tillämpningar.

             2020-10-14

             Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

             nyhetsarkiv

             Det brukar sägas att det bara är kärnkraft och vattenkraft som kan hålla elnätet stabilt på 50 Hz. Något som är nödvändigt så att det inte brakar ihop med strömavbrott som följd. Men också vindkraften kan klara uppgiften, enligt ett nytt exjobb i reglerteknik på LTH (Lunds Tekniska Högskola).

             2020-10-14

             Internationella energibyrån har ofta hånats för sin dåliga bedömning av potentialen för solenergi, både när det gäller driftsättning och kostnadsminskningar, och det är det fortfarande. Men nu har även IEA medgett att solenergi är låg kostnad, det är faktiskt nu ”den billigaste elen i historien.”

             2020-10-14

             Den svenska möbeljätten och ibland tak-PV-återförsäljaren Ikea håller på att börja arbeta med ett branschledande nätanslutet kommersiellt sol- och batterimikrosystem baserat på sin Adelaide-butik. Projektet, som flaggades av Ikea Australia i juni vid lanseringen av Solstråle-solutbudet för bostäder, utvecklas i samarbete med Planet Ark Power, den södra australiensiska regeringen, SA Power Networks och Epic Energy.

             2020-10-14

             I sin största order någonsin i Norden har Siemens Gamesa avslutat en order på sin 5.X-plattform med en ny affär för att leverera 372 MW av SG 5,8-170-turbinen för Björnberget-projektet i Sverige.

             2020-10-14

             Efter ett svagt andra kvartal studsade företagens finansiering globalt (inklusive riskkapital, private equity, offentlig marknad och skuldfinansiering) inom solsektorn tillbaka under tredje kvartalet 2020 med 3,2 miljarder dollar, jämfört med 2,3 miljarder dollar under andra kvartalet, en ökning med 43% under kvartalet . Finansieringen var också högre med 8% jämfört med samma period föregående år. Den totala företagsfinansieringen under de första nio månaderna 2020 minskade med 13% jämfört med samma period föregående år med 7,9 miljarder dollar, jämfört med 9 miljarder dollar 9M 2019.

             2020-10-14

             Om världen ska nå ett nollutsläppsmål 2050 måste elektrifieringen av transporter spela en viktig roll och minst 50 miljoner elektriska fordon måste vara på väg 2030.

             2020-10-14

             Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

              2025 väntas de förnybara energikällorna passera kolet som den främsta elektricitetsalstraren, enligt internationella energiorganet IEA:s årsrapport. Solenergi blir den källa som kommer att öka mest när det förnybara väntas stå för 80 procent av all ny energi. Sol och vind spås stå för 30 procent av världens elproduktion 2030, från cirka åtta procent 2019, där solenergin bedöms öka med i genomsnitt tolv procent per år.

              2020-10-13

              Solceller med överraskande effekt i jordbruket: Ger mer mat och el
              Solceller kan vara bra för både insekter och livsmedelsproduktion. I USA och Kina gör agrivoltaiken öknen grön.

              2020-10-13

              Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

              nyhetsarkiv

              Israels Enlight Renewable Energy (TLV: ENLT) bekräftade idag att de har förvärvat en andel på 61% i ett vindprojekt på 372 MW i Sverige och säger att de också tar ett intresse på cirka 20% i Prime Green Energy Infrastructure Fund (PGEIF) .

              2020-10-13

              Karin och Bo Hammar byggde sig ett energisnålt hus när de sålde sin bondgård på Gotland. De satte upp solceller på tak och väggar och kompletterade med batterilagring för att kunna använda all el själva

              2020-10-13

              Mikroplaster är en stor källa till förorening av världens hav. Forskning visar nu att många av fibrerna som förmodats vara syntetiska egentligen är naturliga. Tidigare undersökningar av mikrofibrer i havsvatten har räknat alla fibrer som plast, eftersom man antagit att naturliga fibrer skulle brytas ned för fort för att ansamlas i marin miljö. Nu visar det sig att en stor andel av fibrerna bland annat är bomull och ull.

              2020-10-13

              Studien visade att de nio månaderna till september 2020 i genomsnitt såg de europeiska länderna negativa kraftpriser nästan 1% av tiden (0,8% i genomsnitt). Dessa nivåer var vanligtvis 3-4 gånger högre än de som sågs mellan 2015 och 2018 och mer än dubbelt så höga som under 2019.

              2020-10-13

              En specialdesignad molekyl och ett energisystem med unika förmågor för infångning och lagring av solenergi har presenterats av en grupp forskare på Chalmers under de senaste åren. Nu startar ett Chalmerslett EU-projekt där forskarna ska utveckla prototyper av den nya tekniken för framtida tillämpning i större skala, till exempel för uppvärmning av bostäder. Projektet har fått 4,3 miljoner Euro i anslag.

              2020-10-13

              Med en yta på 60000 m2och kapacitet om 5 megawatt blir solcellsanläggningen i Borås den största någonsin installerad på tak i Norden. Bakom investeringen står fastighetsinvesteraren NREP genom sin logistikgren, Logicenters, samt hyresgästen Speed Group.

              2020-10-13

              Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

               Anläggningen i Skara förbrukar cirka 650 000 kWh per år. Solcellerna räknas kunna producera cirka 248 000. I entrén sitter en display som pedagogiskt visar elproduktionen just nu. – Produktionen varierar naturligtvis kraftigt beroende på om solen skiner eller inte. Men i princip räcker energin till för all belysning och att ladda alla våra truckar.

               2020-10-12

               Trots att det på nationell nivå finns mål om att all elproduktion i Sverige ska var förnybar år 2040 så snubblar många vindkraftsprojekt på målsnöret. Energimyndigheten har beviljat 2,3 miljoner kronor till ett tvåårigt projekt för att främja vindkraftsutbyggnaden i sydost. Energikontor Sydost leder projektet där länsstyrelserna i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län samarbetar.

               2020-10-12

               Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

               nyhetsarkiv

               Indien kommer att ersätta pensionerade kolkraftsanläggningar med förnybara energikällor eftersom det ser ut att uppfylla ambitiösa gröna energimål och minska sitt koldioxidavtryck. På tal om det virtuella Indien PV Edge 2020-evenemanget sa energiminister R. K. Singh att 29 kolanläggningar kommer att tas ur drift, med utrymme att ockuperas av förnybar produktion.

               2020-10-12

               Näringsminister Ibrahim Baylan invigde Södras fabrik för kommersiell biometanol vid massabruket i Mönsterås. Under invigningen deltog även europaparlamentarikerna Fredrik Federley, Jytte Guteland och Jessica Polfjärd, liksom professor Johan Kuylenstierna från Klimatpolitiska rådet.

               2020-10-12

               Stena tar nu nästa steg i elektrifieringen av sjöfarten. Det handlar om att utveckla en ny typ av energilager, ungefär som en mycket kraftig powerbank, som behövs för att kunna snabbladda Stena Lines eldrivna färjor i framtiden. Projektet är delfinansierat av EU och ska bland annat undersöka hur använda batterier från transportsektorn ska kunna återanvändas som energilager i hamnar.

               2020-10-12

               Forskarnas tillverkningsprocess sammanför kisel med en legering av galliumarsenid och galliumfosfid. Resultatet kan leda till 50 procents högre verkningsgrad än konventionella kiselsolceller.

               2020-10-12

               Oljeproducentens marknadsvärde överträffades två gånger på en dag – inte bara av dess direkta konkurrent, Chevron, utan också av ett förnybart energiföretag. NextEra Energy Inc., världens största leverantör av solenergi och vindkraft, överträffade Exxons marknadsvärde på onsdagen och avslutade dagen till ett värde av 145 miljarder dollar, jämfört med Exxons 142 miljarder dollar.

               2020-10-12

               De 15 bussarna tillverkades av Wrightbus och kommer att drivas av First Group under försöken, som kommer att pågå i ”flera veckor”. Passagerare tillåts inte ombord förrän i november och under tiden får förare utbildning och slutliga tekniska kontroller kommer att slutföras.

               2020-10-12

               Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                Forskare har gradvis förbättrat effektiviteten hos CIGS tunnfilmsteknologi de senaste åren. Men forskare i Tyskland säger att den 23% som hittills uppnåtts inte är slutet på historien.

                2020-10-09

                Europas största takburna solcellsanläggning är nu officiellt i bruk. Det energigivande taket finns på Audis anläggning i ungerska Györ och är ett samarbete med E.ON. Sedan årets början har fabriken enbart använt grön el. Redan 2012 invigdes en geotermisk anläggning som försett fabriken med det mesta av värmebehovet. De återstående fem procenten kompenseras genom biogascertifikat. Audi Hungaria är därmed den andra av Audis fem produktionsorter som är helt klimatneutral.

                2020-10-09

                Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                nyhetsarkiv

                På den konservativa partiets årliga konferens den här veckan meddelade den brittiska premiärministern Boris Johnson att hans regering höjer sitt mål för vindkapacitet från havs från 30 gigawatt till 40 gigawatt år 2030 – tillräckligt för att driva varje hem i Storbritannien.

                2020-10-09

                Branschledare från Rolls-Royce, Airbus och Shell, tillsammans med representanter från några av Storbritanniens främsta flyg-, teknik-, icke-statliga organisationer (NGO) och investerargrupper, inklusive John Holland-Kaye (Heathrow) och Alex Cruz (IAG), kommer att sträva efter att turboladda regeringsplaner genom att fokusera på brittiska produktionsanläggningar för hållbara flygbränslen och påskynda design, tillverkning och kommersiell drift av utsläppsfria flygplan i Storbritannien.

                2020-10-09

                Wavepiston är redo att testa sin teknik i full skala för första gången. Företaget strävar efter att rulla ut sitt koncept på öar och lokala samhällen. Wavepiston har nu nått den sista fasen av sitt projekt, där vågor omvandlas till energi. Samtidigt avsaltas havsvattnet så att det kan drickas. Företaget strävar efter att rulla ut konceptet i ö- och kustsamhällen, eftersom efterfrågan är störst där.

                2020-10-09

                Lösningen gör att tex av tak täckta av solceller inte behöver bygga dagvattenhanterande lösningar i anslutning till fastigheten, vilka ofta medför stora kostnader. Konstruktionen är enkel och innehåller bland annat vattenhållande material och återvunna material.

                2020-10-09

                Sveriges största solcellspark planeras just nu i Wanås i nordöstra Skåne, det skriver Kristianstadsbladet. Parken, som ska ligga på marker som tillhör Wanås gods och stå klar om tre år, ska enligt initiativtagarna få en effekt på över 30 megawatt. Sveriges just nu största solcellspark är mindre än hälften så stor, 14 megawatt.

                2020-10-09

                I Mölnlycke Fabriker bygger vi ett garage med 1 500 solcellsmoduler i fasaden. Solcellsmodulerna kommer att producera energi för garagets belysning, laddstolpar för elbilar och utöver det också generera förnybar energi ut på elnätet. För blivande hyresgäster kommer solcellsgaraget att bli den centrala parkeringsplatsen.

                2020-10-09

                Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                 Scania testar just nu ett lastbilssläp med solcellspaneler som ska ge lägre utsläpp. Det är inte bara biltillverkare som pressas av tuffare konkurrens från nya uppstickare och hårdare utsläppskrav. Även i lastbilsbranschen händer mycket just nu – vi har till exempel skrivit om svenska utmanaren Volta Zero och om Scanias nya ellastbil.

                 2020-10-08

                 Paola Ode på Baltic suntech är över lag positiv till ett rotavdrag för installation av solceller. Det gröna avdraget i regeringens budgetförslag är en skattereduktion på 15 procent för installation av solceller och 50 procent vid installation laddstolpar och energilagring. Maxbeloppet för avdraget är 50 000 kronor. Avdraget ska börja gälla 1 januari 2021.

                 2020-10-08

                 Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                 nyhetsarkiv

                 Forskare under ledning av Kinas Nanjing University upptäckte att en kemikalie som vanligtvis används för blekning i textilindustrin också kan fungera som en prestationshöjande tillsats till blandade bly / tenn perovskit tunna filmer. Med hjälp av detta tillsatsmedel kunde de slutligen tillverka en tandemcell med två perovskiter som mäter 1,05 cm² och uppnådde 24,2% effektivitet.

                 2020-10-08

                 I slutet av april var det så äntligen dags för norska Tarpon Solar AS att leverera två solenergisystem för tält till FN:s anläggningar i Dubai och Panama. En fantastisk resa som tog sin början för tre år sedan i värmländska Glava Energy Center finansierad av det gränsöverskridande Interreg-projektet ecoINSIDE med Arvika kommun som projektägare.

                 2020-10-08

                 Majoriteten av svenskarna är positiva till att göra ett aktivt val av energikälla när de väljer elavtal. Det visar en ny undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Vattenfall. Och drygt fyra av tio vill då ha el från solkraft. Samtidigt tror dock flest att vattenkraft är den energikälla som kommer att producera mest el i Sverige i framtiden.

                 2020-10-08

                 En tidigare okänd lista visar att flera av de internationella bolagen planerar serverhallar som drar omkring 500 MW.– Det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder, professor i elkraft på KTH, Kungliga tekniska högskolan till Aftonbladet.

                 2020-10-08

                 Energimyndigheten har beslutat att ge Hybrit ett stöd på 22 miljoner kronor till en omfattande genomförbarhetsstudie. Studien är en del av arbetet med den planerade demonstrationsanläggningen.

                 2020-10-08

                 Sydkoreas största biltillverkare Hyundai går all-in med konceptet och har visat upp en flygande bil-variant tidigare i år. Det var på bilmässan i Las Vegas som Hyundai visade upp prototypen av sin flygande bil, S-A1, i full skala, som de tagit fram tillsammans med Uber Elevate, berättar Dagens Industri och förklarar att flera olika modeller av flygande bilar ligger i pipen.

                 2020-10-08

                 Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                  Det visar forskning som publicerades måndag i tidskriften Nature Energy, som visar att länder som antog kärnenergi faktiskt inte minskade sina koldioxidutsläpp avsevärt – men att länder med investeringar i förnybar energi gjorde det.

                  2020-10-07

                  2019 års upplaga av IEA-PVPS-rapporten National Survey Report of PV Power Applications in Sweden finns nu tillgänglig för nerladdning. Denna utgåva sammanställer den svenska solcellsmarknadens utveckling fram till och med 2019.

                  2020-10-07

                  Det visar forskning som publicerades måndag i tidskriften Nature Energy, som visar att länder som antog kärnenergi faktiskt inte minskade sina koldioxidutsläpp avsevärt – men att länder med investeringar i förnybar energi gjorde det.

                  2020-10-07

                  I projektet Norra Vitsippan i Salem förses husen med Free Energys innovativa hybridvärmepump HYSS. För att bli klimatneutrala förses byggnaderna med solfångare som producerar värme och varmvatten och framför allt för att effektivisera värmepumpen. Solceller kommer att användas för att bland annat ge drivenergi till värmepumpen. Målet är att skapa ett klimatneutralt bostadsområde inrymmande 108 lägenheter på affärsmässiga grunder.

                  2020-10-07

                  Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                  nyhetsarkiv

                  ​Efter en minskning med 17% av utbyggnaderna 2020 kommer den globala energilagringssektorn att öka med kapacitet som växer med en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 31% fram till 2030.

                  2020-10-07

                  Landmärket, megawatt-flytande solcelleanläggning, som består av 2700 solpaneler och 3000 flytande pontoner, installerades av Vector Powersmart på Rosedale-avloppsreningsdammen i Aucklands kommunägda vattenvård.

                  2020-10-07

                  Tågtillverkaren Bombardier, med omfattande verksamhet i Västerås, ska bygga ett innovationscenter med fokus på järnväg och e-mobilitet. Tanken är att ta fram nya lösningar inom området, även möjlighet till samarbeten tillsammans med företag som Northvolt och ABB som även blir grannar till centret.

                  2020-10-07

                  Passagerarna får uppleva ett av världens naturunder utan att störas av avgasutsläpp, motorbuller eller vibrationer efter att två fartyg som försetts med ren elframdrivningsteknik från ABB har godkänts för trafik från den 6 oktober 2020.

                  2020-10-07

                  Från och med december sätter Västtrafik in cirka 150 elbussar i trafik. Satsningen gör Västsverige störst i Norden på elbussar. Totalt kommer 34 linjer i Göteborg, Mölndal och Partille att bli helt och hållet elektrifierade.

                  2020-10-07

                  Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters ska Tesla i Kina börja leverera utvalda modeller av Tesla Model 3 med koboltfria batterier. Idag består batterierna av en blandning av nickel, mangan och kobolt, så kallade NMC-batterier. De nya batterierna kommer istället använda en bas av litiumjärnfosfat (LFP). Tillverkningen ska starta redan under torsdagen, uppger två källor till nyhetsbyrån. LFP-batterier är billigare att tillverka, och är fria från den omtvistade metallen kobolt.

                  2020-10-07

                  Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                   Redan på 1970-talet sysslade Åke Rosén med att göra plastmaterial med en stor andel kalk istället för fossil råvara. Under 80- och 90-talen startade han en rad företag och utvecklade olika förpackningsmaterial, bland annat i samarbete med Tetrapak. Men så småningom ansåg han att det var dags att varva ned.

                   2020-10-06

                   Cellulosamaterial kan generera effekter över 300 watt per kvadratmeter. Kanske kan det kallas ett nytt världsrekord, menar forskare från Mittuniversitetet som utfört studien.

                   2020-10-06

                   Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                   nyhetsarkiv

                   ​Milstolpe uppnådd i kommunens produktion av solenergit. Under oktober månad gick den sammanlagda produktionen av el från solcellerna för första gången över en miljon kilowattimmar. – Under hösten och vintern använder vi 100 procent av den el som solenergin genererar i våra egna fastigheter, säger Sven-Ingvar Petersson, driftingenjör på Halmstads kommun.

                   2020-10-06

                   Nu pågår som bäst bygget av markinfrastruktur till Blåbergslidens vindpark cirka fem mil från Skellefteå. Det är Holmen som står bakom den storskaliga anläggningen som uppförs på egen mark. Årsproduktionen bedöms till 400–450 GWh vilket innebär ett viktigt tillskott av förnybar el.

                   2020-10-06

                   RES Norden bygger en ny vindkraftpark i Rödeneområdet på en höjdplatå som ligger i Alingsås. Vårgårda. Anläggningen har utvecklats av RES Norden som också bygger och kommer att drifta vindkraftparken

                   2020-10-06

                   Maskinen kommer från Agrenco och kallas för Greenbox. Den ska ta hand om det matavfall som är kvar efter utförsäljning, ”svinnpåsar”, svinnsamarbeten och alla andra åtgärder som redan vidtagits. Det kan handla om övermogna bananer, möglig ananas eller kyckling som gått ut. Sådant som inte går att ta hand på annat sätt. Allt stoppas in i maskinen som eliminerar alla bakterier och omvandlar avfallet till gödningsjord i ett cirkulärt system.

                   2020-10-06

                   Svenska Nilar tecknar lån på nära en halv miljard och bygger ut Gävle-anläggning. Batteriföretaget tecknar lånet, 47 miljoner euro, motsvarande 490 miljoner kronor, hos Europeiska investeringsbanken.

                   2020-10-06

                   De tre anbuden med en anbudsfrist den 1 september i Tyskland vann av vind-, sol- och lagringsprojekt med en sammanlagd kapacitet på över 1,2 GW, sa Federal Network Agency förra veckan.

                   2020-10-06

                   Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                    Satsningar efter Coronapandemin kommer att bana väg för mycket av den FoU som krävs för att driva övergången och den nya vätgasindustrin kommer att växa med en CAGR på över 50% och nå årliga intäkter på över 115 miljarder dollar bara i Europa 2040. Det kommer att ha sammanlagda intäkter på över 850 miljarder dollar vid den tiden.

                    2020-10-05

                    Enzymer som kan bryta ner plast har uppträtt i rubriker flera gånger de senaste åren och framställs ofta som en potentiell lösning för material som är svåra att återvinna och för länder och regioner med dålig mekanisk återvinningsinfrastruktur.

                    2020-10-05

                    Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                    nyhetsarkiv

                    – 80 procent av världens vindresurser finns i områden med mycket djupt vatten och är därför idealiska för flytande vindprojekt. Om vi ​​kan använda projekt som Hywind Tampen för att göra flytande vind konkurrenskraftigt med andra energiformer, kommer tekniken att kunna tillhandahålla förnybar energi i stor skala. En flytande offshore-marknad kommer att innebära stora möjligheter för norsk industri, säger Eldar Sætre. – 

                    2020-10-05

                    Trots koronaviruspandemin fortsätter förnybara energikällor att öka sin andel av landets energiproduktion och energiförbrukning, liksom elproduktion, enligt en SUN DAY-kampanjanalys av data i två rapporter som nyligen släppts av US Energy Information Administration (EIA).

                    2020-10-05

                    Kevin Smith, VD för Americas for Lightsource, sa: ”De mer än 700 000 solpanelerna kan ge 90% av anläggningens energibehov vid högsta produktion” – och 95% av fabrikens årliga energibehov, enligt andra rapporter. Anläggningen kommer att göra återvunnen metallskrot till ”rent stål.

                    2020-10-05

                    Havsbaserad vindkraft kommer att kunna leverera stora kvantiteter el inom rimlig tid och vara en del av lösningen när det gäller behovet av ny elproduktion i Skåne och södra Sverige. För att det ska kunna ske måste regeringen agera, replikerar Svensk Vindenergis  styrelseordförande Linda Burenius.

                    2020-10-05

                    Den sydafrikanska regeringen har just validerat en plan för att lägga till 11,8 GW till nätverket för det statliga företaget Eskom. I detta paket kommer 6,8 GW att produceras via förnybara källor från 2022 och framåt. Regeringen kommer att förlita sig på oberoende kraftproducenter (IPP) för att genomföra sin plan.

                    2020-10-05

                    Huanghe Hydropower Development har anslutit en 2,2 GW solcentral till elnätet i öknen i Kinas avlägsna Qinghai-provins. Projektet stöds av 202,8 MW / MWh lagring.

                    2020-10-05

                    Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                     En ny rapport från forskningsbyrån Wood Mackenzies har uppskattat att de globala energilagringskapacitetstilläggen kan växa med en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 31 procent och registrera 741 gigawattimmar (GWh) kumulativ kapacitet fram till 2030.

                     2020-10-02

                     Enzymer som kan bryta ner plast har uppträtt i rubriker flera gånger de senaste åren och framställs ofta som en potentiell lösning för material som är svåra att återvinna och för länder och regioner med dålig mekanisk återvinningsinfrastruktur.

                     2020-10-02

                     Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                     nyhetsarkiv

                     Kinas president Xi Jinpings tillkännagivande nyligen att hans land syftar till att nå högsta koldioxidutsläpp före 2030 och bli koldioxidneutralt 2060 har väckt många frågor: Var det ett seriöst åtagande eller en geopolitisk manöver som var avsedd att överträffa president Trump? Undantar det Kinas finansiering av smutsiga energiprojekt i andra länder?

                     2020-10-02

                     Ett dotterbolag till det tyska elföretaget RWE ska undersöka möjligheten att använda stora saltgrottor som för närvarande används för gaslagring som potentiella storskaliga organiska flödesbatterier för el som genereras från förnybara energikällor. 

                     2020-10-02

                     Nu är det klart att Rabbalshede Kraft blir delägare i Ålands största vindkraftpark Långnabba på Eckerös sydspets. Projektet är Ålands största vindkraftssatsning hittills och den årliga producerade elen beräknas motsvara elförbrukningen för 10 000 hushåll.

                     2020-10-02

                     ACT Labour vill etablera ett av världens största batterisystem i Canberra och tillkännager ett löfte på onsdagen för att bygga ett 250 MW ”Big Canberra Battery”, om det vinner omval om några veckors tid. Planen, presenterad av ACT Labour-ledaren Andrew Barr, skulle se ett tredje stort batteri byggt i Canberra, med Barr som skryter om att det senaste batteriet skulle vara större än det största för närvarande i Australien, Hornsdale Power Reserve – det så kallade Tesla-stora batteriet – i södra Australien.

                     2020-10-02

                     University of Cambridge håller på att höja rörelsen för avyttringen av fossila bränslen. Den 811 år gamla brittiska institutionen tillkännagav på torsdag att den inte bara planerar att avyttra sitt kapital på 4,5 miljarder dollar från fossila bränslen – det strävar också efter att uppnå utsläpp av växthusgaser netto över hela investeringsportföljen.

                     2020-10-02

                     Ställer om sina investeringar till klimatvänligt alternativ och varnar för oljebrist. Oljemiljardären Torbjörn Törnqvist anser att framtiden är oviss för oljeindustrin efter priskollapsen i branschen tidigare i år i coronapandemin. Törnqvists oljehandelsbolag Gunvor är ett av världens största, skriver Dagens Industri där oljemiljardären intervjuas.

                     2020-10-02

                     Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

                      En ny rapport från forskningsbyrån Wood Mackenzies har uppskattat att de globala energilagringskapacitetstilläggen kan växa med en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 31 procent och registrera 741 gigawattimmar (GWh) kumulativ kapacitet fram till 2030.

                      2020-10-01

                      För att utbyggnaden av solel i Sverige ska bli långsiktigt hållbar behöver sociala såväl som miljömässiga aspekter studeras ytterligare liksom solelens roll i elsystemet. Därför finansierar Energimyndigheten nu 12 forsknings- och utvecklingsprojekt inom programmet El från solen.

                      2020-10-01

                      Royal Dutch Shell planerar att minska antalet anställda med 7000-9000 personer fram till 2022. Uppsägningarna motsvarar cirka 10 procent av hela personalstyrkan i den brittiska-nederländska oljekoncernen. Bland dessa ingår även 1500 personer som redan gått med på att sluta frivilligt i år. Exakt antal personer som berörs är ännu inte klart.

                      2020-10-01

                      Den senaste IRENA-rapporten visar att arbetstillfällen inom sektorn för förnybar energi nådde 11,5 miljoner globalt under 2019, ledd av solceller med cirka 3,8 miljoner jobb. Förnybar energi fortsätter att ge socioekonomiska fördelar genom att skapa många jobb över hela världen, enligt de senaste siffrorna som publicerats av International Renewable Energy Agency (IRENA).

                      2020-10-01

                      Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

                      nyhetsarkiv

                      Danmark har startat anbudet för den upp till 1 GW Thor havsbaserade vindparken, som kommer att bli den största i den danska delen av Nordsjön. Projektet planeras ha en kapacitet på mellan 800 MW och 1 000 MW. Danmark har valt tävlingsmodellen Contract for Difference (CfD) som avgör vinnarna baserat på prisförslag.

                      2020-10-01

                      Förenklad skiss över produktionsprocessen, LKAB kan bidra med 30 procent av EU:s behov av sällsynta jordartsmetaller. I ReeMAP-projektet, som vi tidigare skrivit om, där teknik för att återvinna gruvavfall utvecklas har LKAB utökat ambitionen till att också producera insatsvaror. 
                      – Det blir en mångmiljardinvestering som kommer skapa hundratals jobb.

                      2020-10-01

                      Vattenfall har börjat leverera smarta tjänster till ett batterilager på Bolidens anläggning i Landskrona. Det möjliggör för kunden att lagra el när priset är lägre för att sedan kunna användas efter eget behov utan att själva industriprocessen störs.

                      2020-10-01

                      Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt meddelade idag att SCA får tillstånd att bygga det planerade bioraffinaderiet i Skönviken vid Östrandsfabriken. SCA Biorefinery Östrand AB får tillstånd att bygga och driva ett bioraffinaderi i anslutning till massabruket SCA Östrand. Det meddelade Mark- och miljödomstolen vid östersunds tingsrätt på onsdagen.

                      2020-10-01

                      Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter