Om oss

En av dom viktigaste nyheterna

Måndag

Kineser och amerikanare eniga: Vind och sol kan tillgodose de flesta av världens energibehov säger studien

Enbart vind- och solenergi kan möta mer än 80 procent av efterfrågan i många länder runt om i världen utan ”galna mängder” lagring eller överskottsproduktionskapacitet, har en ny rapport funnit.

Studien ledd av forskare vid University of California, Irvine, och nyligen publicerad i Nature Communications hävdar att det mesta av den nuvarande efterfrågan på el i avancerade, industrialiserade länder kan tillgodoses av någon kombination av vind- och solenergi.

Rapportens författare, inklusive från Kinas Tsinghua University, Carnegie Institution for Science och Caltech, förnekar inte det avgörande behovet av en rad olika lagrings- och andra nätbalanseringstekniker.

Källa:

8.11. 2021  12:23 CET

Fundamenta för Medsols.NU

Vi har under några år nu jobbat med att gräva fram positiva bra nyheter för den omställning som måste ske. Det fossila samhället måste bort och energin från det förnybara måste ta över.

Många har en pessimistisk syn på allt som sker. Förändring verkar skrämmande och det blir mycket ”de va bättre förr” resonemang.

Till detta vill vi vara en motkraft. Vi vill peka på det som är inspirerande och ta fram positiva nyheter som tar oss framåt, åt rätt håll i omställningen.

Samtidigt menar vi inte att allt är bra. Människor lider, blir orättvist behandlade och utnyttjade. Miljön tar stryk på många sätt, så det finns många saker som måste förändras för att människor och natur skall få det bättre.

Men i allt detta som måste förändras har vi valt att rikta in oss på omställningen från det fossila till det förnybara. Anledningen till detta är flera. Det första är att vi måste tvinga vår värld till att minska CO2 utsläppen. Uppvärmningen måste stoppas för att vi och våra barn skall överleva.

Ett andra argument är att oljan har alltid haft ett ondskefullt ansikte. Ser vi oss om i världen så har spelet kring det fossila varit en historia i krig och skövling. Väldigt många av historiens konflikthärdar bottnar i kontrollen av tillgångar kring olja. Även idag finns pågående konflikter, Turkiet/Grekland, Sudan/Sydsudan, Antarktis m.fl.
Med en övergång till ett förnybart samhälle kommer det ske geopolitiska effekter. USA dominans minskar, Ryssland ekonomiska bas ändras, konflikter i Mellanöstern och andra länder blir färre.

Vi vill därför fortsätta i borrandet efter bra nyheter som skyndar på transformeringen.

Om du tycker detta är bra så får du gärna stötta vårt arbete ekonomiskt, Svischa ett bidrag till Medsols.NU 1231064401

Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

nyhetsarkiv

Läs Ingemars artiklar

2021-07-31

2021-02-10

2021-01-08

2020-12-30

2020-12-08

2019-12-14