ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärlden skannas och nyheter tas fram varje dag

“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk

"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles" - Thomas A. Edison

Gratis nyhetsbrev varje vardag

NYHETER IDAG

fredagen den 30 september

Fredag

”Sveriges jord- och skogsbruk kan ge 50 TWh ny energi”

– Det finns en stor potential att producera mer grön energi i Sverige. Det skulle dessutom öka vårt oberoende av importerad energi, säger Pernilla Winnhed, chef för näringspolitik och företagande på LRF.

Enligt LRF:s nya energipaket kan jord- och skogsbrukare öka energiproduktionen inom framför allt skogsbaserad biomassa, biogas och solel. Redan idag kommer cirka 20 TWh av energin till värme och el från skogen (exklusive industrins interna processer) och här menar LRF att det går att få ut ytterligare 27–37 TWh.

Biogasen kan mångdubblas
Biogasproduktionen, som idag är nästan helt inhemsk, skulle kunna mångdubblas från dagens nivå på 2,3 TWh till 10 TWh. Flytande biodrivmedel är däremot mestadels importerad och endast 4 procent av rapsoljan som används i både HVO och Fame kommer från svensk råvara. Här finns möjligheter att öka råvarorna från det svenska jordbruket.

Därutöver ser LRF att el från solceller på tak kan öka till 2 TWh.
– Idag står lantbruket för cirka 10 procent av den svenska elproduktionen från sol och det finns ett fortsatt stort intresse att satsa på solceller. En enkät till jordbruksföretag visar att 40 procent vill investera i solel inom kort, säger Kristian Petersson, sakkunnig energi och hållbarhetsfrågor på LRF.

Källa:

30 september 2022  13:02  CET

Fredag

Ut med silvret, in med kopparn: Ett nytt lyft för solcellsproduktionen

Källa:

30 september 2022  10:54   CET

Fredag

Ny produktionsmetod för wafer kan fördubbla tillverkningstakten och göra europeisk tillverkning mer konkurrenskraftig

Ett forskningskonsortium har tagit fram ett proof of concept för en produktionslinje med en genomströmning på 15 000 till 20 000 wafers per timme, vilket är dubbelt så mycket som det vanliga.

Gruppen av anläggningstillverkare, metrologiföretag och forskningsinstitutioner leds av Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE och etablerades för att minska produktionskostnaderna och lindra leveransflaskhalsar som ett sätt att distribuera en ökande mängd solenergi.

Detta skulle inte bara förbättra effektiviteten och kostnaderna, sa forskarna, utan också göra europeisk tillverkning mer konkurrenskraftig med Kina eftersom regionen ser till att etablera sin egen infrastruktur för PV-produktion.

Fördubblingen av genomströmningen berodde på ”förbättringar av flera individuella processsteg”, sa forskarna, som kommer att presentera detaljer om sina resultat vid denna veckas åttonde världskonferens om fotovoltaisk energiomvandling i Milano, Italien.

Källa:

30 september 2022  10:59  CET

Fredag

Australien: Victoria får den största flytande solcellsanläggning vid vattendamm

Källa:

30 september 2022  10:54   CET

Fredag

Elektrisk bärplansbåtsfärja ska trafikera Nordirland 2024

Design och tillämpad teknikföretag Artemis Technologies har avslöjat designen av sitt nya helelektriska EF-24 Passagerarfartyg, inriktat på den globala marknaden för höghastighetsfärjor.

Denna färja är bland flera nollutsläppsfartyg som utvecklas av Artemis Technologies i Belfast, Nordirland, utformade för att tillhandahålla kommersiellt gångbara gröna transportlösningar för operatörer, städer och regeringar över hela världen.

Med en toppfart på 38 knop erbjuder EF-24 Passenger-färjan en räckvidd på 115 nautiska mil vid en 25 knops kryssningshastighet och ger bränslebesparingar på upp till 85 procent jämfört med konventionella höghastighetsdieselfärjor.

Drivna av det patenterade elektriska framdrivningssystemet Artemis eFoiler, kommer de 24 meter långa fartygen att ge en bekväm åktur för upp till 150 passagerare ombord, mildra effekterna av sjösjuka och producera en minimal väckning i hög hastighet, vilket avsevärt minskar påverkan på kustlinjer.

Källa:

30 september 2022  10:48  CET

Fredag

Oljebolagens kampanjer är vilseledande om klimatåtgärderna

Källa:

30 september 2022  10:46   CET

Fredag

Hotell i Sachsen-Anhalt möter kundernas efterfrågan med solcellscarport

En hotellägare i Tyskland har fått sin parkering täckt med solenergi. Genom att göra det svarar han på kundernas krav och blir en pionjär inom solenergiomställningen i regionen.

Atrium Hotel i Osterfeld, Sachsen-Anhalt i östra Tyskland, tillhör överklassen av lanthotell. Kundkretsen är värdig och brukar åka bil. Det i sig är inget problem. Hotellet har en stor parkeringsplats.

Av dessa har nu 41 parkeringsplatser kompletterats med soltak. ”Vi fick hela tiden förfrågningar från bilklubbar och arrangörer av veteranbilsrallyn.

Men de behövde täckta parkeringsplatser för att skydda sina värdefulla fordon från väderhändelser och starkt solljus”, förklarar Benjamin Bachar, VD för Hotel Osterfeld, som Atrium också tillhör, när det gäller nödvändig takläggning.

Källa:

30 september 2022  10:18  CET

Fredag

Forskare får effektiviteten på tandem-sol-celler till ny rekordnivå

Källa:

30 september 2022  10:11  CET

Fredag

Tredje stora solcellssatsningen för Axfood

Axfood fortsätter att investera i solceller. Nu installerar Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab ytterligare en takbaserad solcellspark om cirka 30 000 kvadratmeter, på sitt nya frukt- och grönt-lager i Landskrona, som ska stå klart senare i år. Som tidigare presenterats bygger Dagab också Sveriges största takbaserade solcellsanläggning på det nya logistikcentret i Bålsta, som tas i drift nästa år, och Axfood är också i tillståndsprocess för att bygga Sveriges största markbaserade solcellspark.

Solcellsanläggningen som ska installeras på det nya rikslagret för frukt och grönt i Landskrona väntas vid färdigställandet kunna ge en effekt om 3,9 MW vid full drift. Det motsvarar en årlig produktion på 3,4 GWh, vilket är lika mycket som den årliga hushållselen för 570 hushåll och räcker för att driva en elbil cirka 400 varv runt jorden.

Den takbaserade solcellsanläggningen kommer att omfatta drygt 7 000 paneler på en yta av cirka 30 000 kvadratmeter. Installationen av anläggningen planeras vara klar i oktober i år.

Källa:

30 september 2022  10:00  CET

Fredag

Batterier stabiliserade elnätet när kärnkraft snabbstoppade

Källa:

30 september 2022  09:57  CET

fredag 30 september

torsdag 29 september

Torsdag

USA: Litiumpriset och försörjningskedjan gör att andra batterikemier blir högintressanta

Den amerikanska energilagringsmarknadens snabba uppåtgående tillväxtbana kommer att leda till ytterligare problem med tillgänglig batteriförsörjning, vilket får många att överväga alternativa tekniker till litiumjon.

Det var uppfattningen från flera källor vid förra veckans RE+ 2022, USA:s största mässa för ren energi.

Wärtsilä Energys chef för energilagring och optimering, Andy Tang, sa i en intervju att hans avdelning av den finska leverantören av energi- och marinkraftlösningar hade haft ett ”fantastiskt år” 2021, innan problem med leveranskedjan tog det ner till jorden igen.

Efter att ha startat 2022 ljust, liksom många om inte alla i branschen, drabbade Wärtsilä problem med leveranskedjan, vilket gjorde att Wärtsilä inte kunde leverera sina integrerade litiumjonbatterilagringslösningar till avtalade priser, vilket ledde till vad Tang beskrev som en process av kaskad omförhandlingar med kunder .

”Vi befann oss helt plötsligt i en position där vi inte hade någon batteriförsörjning,” sa Tang, på en marknad där litiumkarbonatpriserna hade ökat med 500 % på ett år.

Källa:

29 september 2022  13:31  CET

Torsdag

Kinesisk värmepumpsförsäljning boom i Europa på grön agenda, höga gaspriser

Källa:

29 september 2022  13:23  CET

Torsdag

Nu vill Jonas Birgersson styra upp elmarknaden

En av ESG-dagens keynote speakers, internetpionjären Jonas Birgersson, vill nu revolutionera elmarknaden på samma sätt som han förändrade bredbandsindustrin för drygt 20 år sedan.

I slutet av 90-talet lovade Jonas Birgersson snabbt bredband till en fast kostnad när de flesta fortfarande hade internet via uppringt modem. Han fick rätt trots att det inte var många som trodde på honom då. Nu vill han styra upp elbranschen. Det rapporterar SvD.

Med ett nytt koncept lovar han lågt, fast pris, på all el som behövs, till att börja med för hushållen. Det ska enligt Jonas Birgersson kunna bli möjligt genom att bygga lokala elnät som är inspirerade av hur internet är konstruerat. Om Jonas Birgersson får som han vill kommer det att byggas ett stort antal lokala elnät med egna batterilager.

Källa:

29 september 2022  13:07  CET

Torsdag

USA: Solenergikontrakt når rekordtillväxt under andra kvartalet

Källa:

29 september 2022  12:39  CET

Torsdag
Torsdag

Delstat i Australien storsatsar på pumpkraft

Den australiska delstaten Queensland har avslöjat planer på att bygga två massiva pumpade vattenkraftanläggningar, inklusive en som kan ge 5 GW lagring.

”Det här är projekt av nationell betydelse i en skala som inte setts sedan konstruktionen av Snowy Hydro – större än Snowy Hydro”, säger Queenslands premiärminister Annastacia Palaszczuk.

2 GW Borumba Pumped Hydro-projektet nära Brisbane har funnits i korten ett tag och är planerat att vara färdigställt till 2030. Omfattningen av det större Pioneer-Burdekin pumpade hydroprojektet avslöjades först denna vecka.

”Det kommer att bli det största pumpade vattenkraftslagret i världen, med 5 GW 24-timmarslagring och potentialen för steg 1 att vara färdig 2032,” sade Palaszczuk och noterade att den föredragna platsen för projektet är nära Mackay.

Källa:

29 september 2022  12:22  CET

Torsdag

Biogas och förnybart hos gipsskive-tillverkaren Gyproc i Bålsta

Källa:

29 september 2022  12:07  CET

Torsdag

Vind-drivna fartyg nu över 1 miljon ton dödvikt

Vindframdrivning har utvecklats från en uppfattad blå himmelsteknik under det föregående decenniet till att få intresse från industrin under de senaste åren. Omvandlingen av detta intresse till investeringar sker nu i snabb takt, med stora kommersiella fartyg med vindstödd framdrivning som passerar 1m dwt lastkapacitetsmärket.

Det finns för närvarande 21 stora fartyg med vindframdrivningssystem installerade ombord och det antalet kommer sannolikt att växa till 25 (1,2 miljoner dwt) i slutet av detta år, enligt International Windship Association (IWSA).

Läs även: Kinas första VLCC med fyra stela vingsegel

Den vinddrivna fartygsframdrivningens passage genom denna viktiga milstolpe sammanfaller med branschens firande av World Maritime Day, med temat ”New Technologies for Greener Shipping.”

När den används som vindhjälp på motorfartygsprofiler, beräknas vindframdrivningstekniker spara 5 % till 20 % i bränsleanvändning och tillhörande utsläpp, med besparingspotentialen ännu högre för fartyg som använder primär vindteknik för att uppnå mycket högre nivåer av framdrivningsenergi kommer från vinden.

Källa:

29 september 2022  11:20  CET

Torsdag

Vattenfall utvecklar stort vindkraftsprojekt utanför Tysklands kust

Källa:

29 september 2022  10:48  CET

Torsdag

Den första prototypen av solelbilen byggd i Finland

Valmet Automotive har nu vid bilfabriken i Uusikaupunki färdigställt det första Lightyear 0-förproduktionsfordonet för Lightyear, det holländska högteknologiska företaget som utvecklar världens första solelfordon.

Förproduktionsserien är ett stort steg mot produktionsstarten av kundserien av Lightyear 0-modellen som är planerad till slutet av 2022. Lightyear presenterade den slutliga designen för Lightyear 0-modellen i juni 2022.

Ett dedikerat team av Valmet Automotive-anställda som utbildats och instruerats vid Lightyears anläggningar i Helmond, Nederländerna har nu färdigställt det allra första fordonet enligt denna specifikation vid bilfabriken i Uusikaupunki, Finland.

Alla förproduktionsfordon kommer att byggas i anläggningar avsedda för prototyp- och förserietillverkning. Byggarbetet av monteringslinjen för Lightyear 0 kundproduktionsserien fortskrider enligt plan med aktivt stöd från Lightyears experter. Monteringslinjen kommer att placeras i den nyaste delen av Nystads fabrik.

Källa:

29 september 2022  10:39  CET

Torsdag

Danmark förstärker elnätet för att klara allt mer vind och sol

Källa:

29 september 2022  10:29  CET

torsdag 29 september

onsdag 28 september

Onsdag

Spillvärme från Påttska värmer 2 000 finska villor

Vid Påttska avloppsreningsverk i finländska Vasa bygger Vasa elektriska en anläggning för att använda spillvärmen ur renat avloppsvatten. Värmen ska användas i fjärrvärme­nätet och täcker värmebehovet för cirka 2 000 villor, vilket i praktiken är alla villor i Vasa elektriskas fjärrvärmenät.

Två värmepumpar ska installeras. På ett år tar de tillsammans vara på 50–60 gigawattimmar, värme som används till att värma upp bostäder och bruksvatten.

– Värmen från renat avloppsvatten leds ut i havet om den inte tas till vara, berättar Vasa vattens instrumenttekniker Timo Auranen från Påttska avloppsreningsverk.

– Tack vare den nya värmepumplösningen kan vi utnyttja merparten av värmen från avloppsvattnet i form av fjärrvärme.

Källa:

28 september 2022  14:06  CET

Onsdag

Mat kontra energi: Kan solparksjordbruk lösa båda kriserna?

Källa:

28 september 2022  13:59  CET

Onsdag

Första testflyget klart - American Airlines har beställt 250 st

VX4 Flying Taxi – ett kortdistansflygplan som kan transportera fyra passagerare upp till 100 miles i över 200 mph – avslutade sin första fullskaliga testflygning i måndags, säger moderbolaget Vertical Aerospace i ett pressmeddelande.

Flygningen varade cirka 10 minuter och genomfördes i en hangar. Längre flygningar på högre höjd är planerade att ske innan flygplanet släpps för kommersiellt bruk.

Det är goda nyheter för American Airlines, eftersom företaget förra året gick med på att köpa 250 VX4-flygplan och anställa dem för att skjutsa passagerare till och från flygplatser år 2025. American gjorde en investering på 25 miljoner dollar i Vertical Aerospace. Förra månaden gjorde United Airlines på samma sätt en betalning på 10 miljoner dollar före leverans med Archer Aviation för 100 flygande elektriska taxibilar.

Källa:

28 september 2022  13:24  CET

Onsdag

Subventioner från Inflation Reduction Act kan det pressa priset på vätgas under noll

Källa:

28 september 2022  13:15  CET

Onsdag

Ørsted satsar på långtidslagring med ett "CO2 Battery" från Italienska Energy Domes

Det danska energiföretaget Ørsted kommer att genomföra en förstudie om utbyggnaden av ett 20MW/200MWh energilagringssystem med hjälp av den italienska nystartade Energy Domes ”CO2 Battery”-teknik.

De två företagen tillkännagav ett samförståndsavtal (MOU) idag, som signalerar starten på ett partnerskap som Energy Dome sa syftar till att använda långvarig energilagring för att tillhandahålla förnybar basenergi till Ørsteds slutanvändningskunder.

Ørsted, som är majoritetsägt av den danska staten, är ett primärt förnybar energibolag med världens största portfölj av havsbaserad vindkraft. Den har gjort små satsningar på energilagring inklusive ett 20MW-system som gick online i Storbritannien för tre år sedan.

Källa:

28 september 2022  12:03  CET

Onsdag

Ukrainas invasion har permanent förändrat kartan över oljemarknaden

Ungefär som våra prognoser för den totala konsumtionen, förväntas 2023 se drivkrafterna för tillväxt av råolja förändras dramatiskt.

Europas förbud mot sjöburen rysk råolja förväntas pressa importvolymerna nästa år; även om vi har reviderat upp de övergripande nivåerna (från en högre bas 2022), räknar vi fortfarande med en nettominskning av regionens råoljeimport.

När det gäller Europas inköp av råolja förväntar vi oss att se en stor förändring under senare delen av 2022 – EU:s förbud mot sjöburen råolja träder i kraft den 5 december. Våra prognoser för flöden kombinerar en övergripande nedgång med mer vikt som nu lagts till afrikansk import som har vuxit kraftigt, tillsammans med importen av råolja från Mellanöstern och USA.

FSU-import bidrar fortfarande till regionens intag eftersom andra länder som ingår i regionen, t.ex. Kazakstan, berörs inte av förbudet. Icke desto mindre är avsättningarna för dessa länders råolja föremål för relaterade störningar eftersom CPC-pipelinen som flyttar råolja till östra Medelhavet är föremål för rysk inblandning.

Källa:

28 september 2022  11:53  CET

Onsdag

VR kommer nu användas i havsvindindustrin

Och det är mot den bakgrunden som den sexåriga irländska startupen VRAI siktar på att dra nytta av ökningen av VR-intresset, och samlar in en ny del av finansieringen för att utöka sin flaggskeppsprodukt ”Hazardous Environment Awareness Training” (HEAT) till fler miljöer – börjar med vindkraft till havs.

Vindkraftverk, ofta baserade långt ute till havs, blir större och mer komplexa, vilket medför betydande yrkesrisker för underhålls- och installationsarbetare i fält – oavsett om det är från extrema väderförhållanden, fall, drunkning med mera. Även om VR inte kan ersätta behovet av att vara fysiskt närvarande på en plats, kan det minska den tid som krävs för att vara där ute i träningssyfte.

Med det i åtanke fokuserar VRAI om sina ansträngningar på industrier bortom flyg- och försvarsindustrin för att rikta in sig på vindkraftsindustrin till havs – en läglig manöver med tanke på Europas energiproblem, förvärrat av det pågående kriget i Ukraina. Den brittiska regeringen avslöjade nyligen planer på att minska sitt beroende av fossila bränslen genom att höja sitt havsbaserade vindmål med 10 gigawatt (GW) till 50 GW i slutet av decenniet, och den lovade också att reformera planeringsprocesser och lie godkännandetider för nya installationer .

Källa:

28 september 2022  11:47  CET

Onsdag

Tysk ståljätte tekniskt genombrott för att styra industrin bort från kol

Det multinationella konglomeratet ThyssenKrupp har gett grönt ljus till en plan för att ersätta sina masugnar med lågkolhaltig teknologi vid Tysklands största ståltillverkningsanläggning.

Inom en snar framtid kan vi se tillbaka på detta beslut som det ögonblick då den globala stålteknikövergången accelererade.

En nyckelfunktion i ThyssenKrupps investering tillåter fortsatt användning av järnmalm av masugnskvalitet snarare än att kräva användning av knappa direktreduktionskvalitet (DR-grade) malm. Teknikkombinationen som ska användas erbjuder en väg till ett mer utbrett globalt upptagande av ståltillverkningsteknik som inte använder kol.

Företagets beslut om en investering på 2 miljarder euro kommer att innebära att den första av fyra masugnar ersätts med en anläggning för direkt reducerat järn (DRI) som använder väte för att reducera järnmalm, istället för metallurgiskt kol.

Källa:

28 september 2022  11:38  CET

Onsdag

Danska Vestas avtäcker världens högsta vindkraftstorn

Den danska vindkraftstillverkaren är redo att bygga torn med en navhöjd på 199 meter. Det skriver Recharge News.

Tornen måste ge de idealiska vindförhållandena för Vestas nya vindkraftverk V172-7,2MW, som introducerades tidigare i år.

Tornet har utvecklats i samarbete med den tyska ingenjörskoncernen Max Bögl, och det är en kombinerad betong- och stålkonstruktion.

Enligt Vestas gör de höga tornen, i kombination med det kraftfulla vindturbinen, det möjligt för vindkraftsägarna att utnyttja starkare och mer konstanta vindar.

Tornet kommer att vara klart för installation i Tyskland och Österrike från 2025.

Källa:

28 september 2022  11:33  CET

Onsdag

Kina kommer att öka byggandet av ny elnätinfrastruktur för vind- sol och kärnkraft

Det andra är att påskynda byggandet av energiinfrastruktur för att främja grön omställning. Den totala installerade kapaciteten för förnybar energiproduktion översteg 1,1 miljarder kilowatt, en ökning med nästan tre gånger jämfört med för ett decennium sedan, vilket motsvarar mer än 30 % av världens totala installerade kapacitet för förnybar energi . Den installerade kapaciteten för vattenkraft, vindkraft, solcells- och biomassaproduktion och omfattningen av kärnkraft under uppbyggnad rankas först i världen.

För närvarande har Kina byggt cirka 4 miljoner laddningsinfrastruktur , vilket bildar världens största laddningsnätverk. Totalt har mer än 270 tankstationer för vätgas byggts , som står för cirka 40 % av den globala totalen , rankad först i världen. Icke-fossil energiförbrukning står för nästan en fjärdedel av världens totala totala, och rankas först i världen.

Källa:

28 september 2022  11:27  CET

onsdag 28 september

tisdag 27 september

Tisdag

Shoppingcenter i Täby inviger solcellsanläggning

Westfield Täby Centrum har tillsammans med Solkompaniet täckt 2 000 kvadratmeter takyta med 864 paneler som beräknas producera 400 000 kWh solenergi om året. Sammanlagt producerar fastighetsjätten nu en miljon kWh solenergi om året i Stockholm, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig förbrukning av över 300 lägenheter.

– Det är en ambitiös och välintegrerad hållbarhetsagenda som utgör grunden till vårt arbete och vår vilja att bidra till långsiktigt hållbara samhällen, där vi tillsammans verkar för att minska vår miljöpåverkan. Tack vare det kontinuerliga arbetet har vi över tid reducerat vår energiförbrukning med 17 procent i Westfield Täby Centrum.

Vår nya solcellspark gör att vi nu blir delvis självförsörjande med el, bidrar till omställningen och kan erbjuda lokalproducerad energi i vårt kraftigt utbyggda antal laddplatser för våra besökare, säger Linda Jensen centrumchef Westfield Täby Centrum.

Källa:

27 september 2022  14:29  CET

Tisdag

Luleåborna Janne och Maj-Lis skaffar solceller – så snabbt tjänar de in kostnaden

Hemma hos Maj-Lis och Janne i Luleå blir elräkningarna höga trots att villan värms upp med fjärrvärme. Nu har paret beställt solcellspaneler att sätta upp på villataket.

Men infravärme i uterummet, elbil på laddning, motorvärmare och en liten pool på altanen blev elräkningarna dyra. Då passade Janne och Maj-Lis Dannberg i Gammelstaden på att köpa in solcellspaneler.

– Vi vill kunna nyttja huset som vi alltid har gjort utan att det det belastar vår ekonomi ännu mer än i dag. Vi ser det som en bra sak att investera våra besparingar i, säger Janne Dannberg.

Det finns också ett miljötänk bakom beslutet. – Vi har redan en elbil och ser det här som ett litet steg som vi kan ta för att bidra till att hålla nere elförbrukningen.

– När vi började prata om solceller räknade vi ut att vi skulle tjäna in kostnaden på 11 -12 år. Nu med de här elpriset ser det ut som att vi kommer att ha tjänat in den på 7-8 år, säger Janne.

Källa:

27 september 2022  14:23  CET

Tisdag

Saudi tillkännager planer på fem projekt förnybar energi

Saudi Power Procurement Company (SPPC) planerar att lansera fem nya projekt för förnybar energi över hela kungariket med en total kapacitet på 3 300 MW som en del av den fjärde fasen av kungarikets nationella program för förnybar energi.

Av dessa projekt kommer tre att använda vindenergi för att producera el, medan de andra två kommer att använda solenergi, uppgav SPPC som är huvudköpare.

Den saudiska gruppen sa att när den är i drift kommer den totala produktionen från dessa vindenergiprojekt att nå 1 800 MW (Yanbu-anläggningens effekt på 700 MW, Al Ghat-anläggningen på 600 MW och Waad Al Shamal på 500 MW), medan den totala produktionen från solenergiprojekt kommer att nå 1 500 MW, distribuerat genom sitt 1 100 MW Al Henakiyah-projekt och 400 MW Tubarjal-projekt.

Källa:

27 september 2022  13:46  CET

Tisdag

Flygbolaget Easyjet kommer satsa på biobränsle och vätgas

EasyJet ska sluta kompensera för koldioxidutsläpp från sina flygplan eftersom det presenterade en ”färdplan till netto noll” utsläpp till 2050, inklusive introduktion av vätgasdrivna jetmotorer.

Andra delar av easyJets nya strategi inkluderar användning av hållbart flygbränsle, mer bränsleeffektiva flygplan och koldioxidavskiljning för att nå målet.

EasyJet insisterade på att det var den mest ambitiösa planen hittills från ett flygbolag för att ta itu med utsläppen, samtidigt som man fortsatte att samarbeta med företag för att utforska ny teknik.

Flygbolaget undertecknade ett treårskontrakt i slutet av 2019 för att kompensera för alla sina CO2-utsläpp – en världsnyhet och ett drag som sedan sades kosta flygbolaget cirka 25 miljoner pund per år, men det ansågs av vissa vara en gröntvättning av miljön skador orsakade av dess passagerarjet.

Källa:

27 september 2022  12:31  CET

Tisdag

Enorm utbyggnad av oljeledningar som äventyrar klimatet, säger rapporten

Mer än 24 000 km av rörledningar planerade runt om i världen, vilket visar på ”ett nästan medvetet misslyckande att uppfylla klimatmålen”

Mer än 24 000 km nya oljeledningar är under utveckling runt om i världen, ett avstånd motsvarande nästan två gånger jordens diameter, har en rapport avslöjat. Projekten, som leds av USA, Ryssland, Kina och Indien, är ”dramatiskt i strid med planerna på att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 eller 2 C”, sa forskarna.

Oljan som pumpas genom rörledningarna skulle producera minst 5 miljarder ton CO2 per år om den fullbordas, vilket motsvarar utsläppen från USA, världens näst största förorenare. Cirka 40 % av rörledningarna är redan under uppbyggnad, resten under planering. De globala koldioxidutsläppen måste minska med 50 % till 2030 för att hålla på rätt spår med internationellt överenskomna mål för att begränsa global uppvärmning.

Källa:

27 september 2022  12:25  CET

Tisdag

Tredubblat intresse för anslutning till fjärrvärmenätet

Till följd av situationen på energimarknaden ser vi på Kraftringen nu ett kraftigt ökat intresse för anslutning till fjärrvärme. Fjärrvärmens fortsatta stabila prisbild och låga klimatpåverkan är några av argumenten.

– På flera platser i Lund och Eslöv har vi på sistone anslutit nya kunder och efterfrågan är stor. Sedan början på året har vi gjort tre gånger fler anslutningar än jämfört med samma period 2021. För att möta den ökande efterfrågan jobbar Kraftringen nu för fullt med att se över var vi kan erbjuda fler kunder att ansluta sig till fjärrvärmenätet, berättar Martin Gierow, produktägare för fjärrvärme på Kraftringen.

Genom att fler företag, bostadsrättsföreningar och villakunder använder fjärrvärme till varmvatten och värme frigörs el som kan användas till andra delar i samhället. Totalt sett producerar Kraftringen ca 1 TWh fjärrvärme årligen.

Källa:

27 september 2022  12:21  CET

Tisdag

Portugal höjer sitt debutmål för havsbaserad vindkraftsauktion till 10 GW

Portugal har höjt målet för sin debutauktion för havsbaserad vindkraft till 10 gigawatt (GW), sade miljöminister Duarte Cordeiro på onsdagen, i syfte att ”gå snabbare” i landets energiomställning.

I juni lade Cordeiro kapaciteten som erbjuds på auktionen nästa år till 6-8 GW, vilket redan var dubbla regeringens mål i början av 2022.

Energikrisen orsakad av Rysslands invasion av Ukraina tvingar länder att satsa mer på ny teknik för att öka genereringen av förnybar energi, som vind och sol, vilket redan skedde som en del av ett globalt skifte från fossila bränslen.

Källa:

27 september 2022  12:16  CET

Tisdag

Göteborg Energi och Mölndal Energi i samarbete kring flexibla elnät

Förra vintern startade Effekthandel Väst, en lokal marknadsplats för effekt med syfte att frigöra kapacitet i det lokala elnätet. Inför vintersäsongen 2022/2023 utökas nu det regionala samarbetet med Mölndal Energi Nät som kommer att vara med och köpa effekt på marknaden.

Effekthandel Väst drivs sedan januari 2022 av Göteborg Energi Nät i samarbete med marknadsoperatören NODES. Nu går även Mölndal Energi med som tredje part. På marknadsplatsen kan nätägare köpa effektflexibilitet av anslutna elnätskunder för att tillsammans skapa ett mer flexibelt elnät och undvika effekttoppar.

Att handla med effektflexibilitet är ett sätt att frigöra kapacitet i det lokala elnätet när behoven är som störst, till exempel under den kalla årstiden. Konkret innebär effekthandeln att kunder tillfälligt drar ner sin elanvändning alternativt höjer sin produktion av el för att minska belastningen på elnätet.

Källa:

27 september 2022  12:11  CET

Tisdag

Scania testar autonoma fordon på allmän väg

Tillsammans med HAVI Supply Chain testar Scania en autonom lastbil som ska transportera gods.

Pilotprojektet med den autonoma lastbilen blir först i Europa och kommer att ske under vanliga trafikförhållanden mellan logistikhubbarna i Södertälje och Jönköping.

Sträckan den autonoma lastbilen kommer köra mäter cirka 300 kilometer och kommer att hanteras manuellt av en förare under den första och sista delen av rutten.

– Vi vet att transportsystemet kommer förändras under kommande år, och att industrin har utmaningar med förarbrist och minskade marginaler. Så förändringsprocessen mot autonom teknik behöver hända nu. Vi behöver lära oss om autonom verksamhet så att vi är redo så snart tekniken är det. Vi tror att den här piloten kommer vara ett väldigt viktigt steg, säger Robert Melin Mori, projektledare Scania, och ansvarig för initiativet, i en kommentar.

Källa:

27 september 2022  12:06  CET

Tisdag

Sandvik går under jorden med autonoma Amelia

Sandvik Mining and Rock Solutions har avslöjat en AI-aktiverad, helt autonom underjordisk konceptutvecklingsövning vid ett företagsevent.
AutoMine Concept Underground Drill, känd internt under namnet ”Amelia” innan den lanserades, är en utvecklingsborrigg med två bommar.

Den hyttlösa batteri-elektriska borren kan planera och utföra en hel borrcykel från spårning till fronten, förberedelse för borrning, borrning av mönstret och återvända hem för att ladda för nästa cykel.

Den underjordiska konceptborren är företagets andra autonoma demonstrationsfordon för utrustning, som kommer mindre än två år efter att den introducerade AutoMine Concept Loader.

”Vi fortsätter att tänja på gränserna för gruvautomatisering och visa vad som kommer att bli verkligheten inom en snar framtid”, säger David Hallett, Vice President, Automation på Sandvik Mining and Rock Solutions. ”Vi valde en utvecklingsövning som vårt nästa konceptfordon för att visa att autonomi också kan fungera effektivt i en gruvas utvecklingsfas, i ständigt föränderliga miljöer.”

Källa:

27 september 2022  11:56  CET

tisdag 27 september

måndag 26 september

Måndag

Solenergianvändningen inom EU har undvikit 20 miljarder kubikmeter gasimport och sparat 29 miljarder euro

Solelproduktion i EU har undvikit import av 20 miljarder cm gas som skulle ha kostat 29 miljarder euro, förklarar Paweł Czyżak på Ember, som skriver för Carbon Brief. Enbart den nya solenergin som lagts till sedan 2021 undvek gasimport för 6 miljarder euro.

Rekordstor solelproduktion i EU ökade med 28 % sommaren 2022, jämfört med samma period ett år tidigare. Och den växer väldigt snabbt, med en konsekvent ökning på 15 % på årsbasis av installerad solenergikapacitet – från 104GW 2018 till 162GW 2021. Det är policydriven tillväxt, med hjälp av kostnadsincitament, statliga initiativ och allt mer ambitiösa nationella mål.

18 länder slog solrekord i somras. Det är också nu mycket krisdrivet, med kriget mellan Ryssland och Ukraina som driver gaspriserna till skyhöga, kärnkraftsproblem i Frankrike och torka gör vattenkraften mindre effektiv.

Källa:

26 september 2022  14:54  CET

Måndag

Polsk vindkraftspark till havs med Vestas 15 MW-turbiner

PKN Orlen och Northland Power har valt att använda Vestas 15 MW vindkraftverk på den 1,2 GW havsvindkraftspark som det polsk-kanadensiska samriskföretaget kommer att bygga i Polens del av Östersjön.

Vestas, som har valts ut som den föredragna leverantören, kommer att tillhandahålla 76 av sina V236-15,0 MW-turbiner till vindkraftsparken Baltic Power, under förutsättning att en fast order undertecknas.

Vindkraftsmodellen kommer snart att installeras för demonstration, med gondolen för 15 MW-turbinen som nyligen färdigställdes vid Vestas gondolfabrik i Danmark.

Källa:

26 september 2022  14:48  CET

Måndag

Bangladeshiska industrier utforskar förnybar energi när kraftkrisen hägrar

En pågående kraftkris i Bangladesh – föranledd av gasbrist – uppmuntrar Bangladeshs industrier att långsamt gå över till förnybara energikällor som solenergi.

Även om Bangladesh markerade 100 % tillgång till el för alla människor i mars 2022, genereras mer än 50 % av elen med naturgas. Sjunkande gasreserver, tillsammans med ett hopp i de globala priserna på flytande naturgas (LNG), har tvingat Bangladeshs regering att ta till kraftnedgång.

Från och med juli i år har strömförsörjningen varit avstängd i en eller två timmar varje dag, och roterar mellan områden i hela landet. Butiker och gallerior beordrades att stänga klockan 20.00, medan regeringskontoren instruerades att sänka strömförbrukningen med 25 %, inklusive genom att flytta möten online.

Landets dagliga kraftproduktionskapacitet i juli var 12 000 MW, mot en efterfrågan på cirka 14 000 MW per dag, enligt uppgifter från Bangladesh Power Development Board (BPDB).

Källa:

26 september 2022  13:22  CET

Måndag

"Vi måste investera för att komma ur krisen" läs fyra intervjuer

Kerstin Andreae: Energibolag måste fortsätta kunna investera i energiomställningen. För på sikt kommer ett energisystem baserat på förnybar energi också göra oss oberoende av import av fossil energi. Vi vet alla att vi inte längre befinner oss i en energiförsörjningsvärld som den var före 24/2. 2022 och krigets början. Så vi måste investera desto mer i en ny energivärld och i energiomställningen. 

Även om koleldade kraftverk nu går online igen för att säkra energiförsörjningen är det fortfarande viktigt att påskynda energiomställningen. Med påskpaketet har den federala regeringen redan satt kursen för en snabbare utbyggnad av förnybar energi. Dessa inkluderar till exempel de bindande områdesmålen för landbaserad vindenergi: federala stater måste utse cirka två procent av det federala territoriet som kan byggas på för vindkraftverk. Det är också viktigt att den federala regeringen generellt har klassificerat användningen av förnybar energi som varande i ”överordnat allmänintresse”.

Källa:

26 september 2022  13:18  CET

Måndag

Oljan handlas på en alltmer lägre nivå en växande rädsla för recession

(Montel) Råolja handlades på en åtta månaders lägsta nivå på måndagen då rädsla för lågkonjunkturen indikerade en möjlig förstörelse av efterfrågan.
Förmånadskontraktet för Brent-råolja från Nordsjön sjönk senast med 0,92 USD till 85,23 USD/fat, medan WTI-motsvarigheten 5,35 USD lägre till 78,14 USD/fat – båda lägsta åtta månader.

”Råoljan föll kraftigt… när centralbankerna ökade ansträngningarna för att tämja inflationen på bekostnad av den ekonomiska tillväxten”, sade Australiens ANZ i ett meddelande, där t.ex. den amerikanska centralbanken Federal Reserve och Bank of England nyligen höjde räntorna.

Oljan sjönk till en flera månaders lägsta nivå när ”Fed-tjänstemän signalerade att de är villiga att tolerera en lågkonjunktur som en avvägning för lägre inflation”, tillade banken.

Källa:

26 september 2022  13:01  CET

Måndag

År 2021 installerade vindkraftssektorn 93 GW kapacitet

År 2021 installerade vindkraftssektorn 93 GW kapacitet
Kina var i täten, även om de tillförda 47 GW var betydligt mindre än föregående år. USA följde efter, med 14 GW, ungefär samma som 2020. Andra ledande installatörer var Brasilien, Vietnam, Storbritannien, Sverige, Türkiye, Tyskland, Indien och Frankrike.

Rekordstora vindkraftstillskott till havs på 21,3 GW uppnåddes trots fortsatta effekter av covid-19 och påfrestningar på försörjningskedjorna. De kunde dock inte kompensera för den lägre hastigheten (71,8 GW) för landbaserade installationer.

Kina installerade mer än 80 % av ny vindkraftskapacitet till havs, drivet av en förestående utfasning av subventioner för inmatningstariff för nätanslutna projekt.

Källa:

26 september 2022  12:56  CET

Måndag

Sveriges största batterilager ska byggas i Karlshamn

Efterfrågan på energilager, till exempel batterilösningar, har gått upp stadigt under senare år. Den snabba ökningen av variabel vind- och solkraft ökar behovet av balanserande kraft som också kan stötta elnätet vid effekttoppar.

Nu ska det nystartade företaget Ingrid Capacity bygga ett batterilager på 70 MW i Karlshamn, vilket gör det till Sveriges största. Effekten motsvarar behovet i en stad med cirka 100 000 invånare.

– Vi ser många olika affärsmöjligheter med lagret. Men inledningsvis är tanken att sälja tjänster på Svenska kraftnäts balansmarknader, framför allt på FCR- och FFR-marknaden, säger företagets strategichef Nicklas Bäcker som har lång erfarenhet av batterisystem från bland annat konsultföretaget Ramboll.

– Men framöver kan vi också gå in och köpa billig el på natten och sälja på dagen på intradagshandeln när det är stor efterfrågan. Vi kan också hjälpa till och stötta det lokala elnätet med effekt.

Källa:

26 september 2022  12:48  CET

Måndag

Solel stod för hälften av alla globala ökningar av kraftproduktionskapacitet 2021

Solel stod för hälften av all global kraftgenereringskapacitet som lades till förra året, med 182 GW utplacerad, en ökning med 25 % jämfört med 2020, enligt en rapport från forskningsorganisationen BloombergNEF (BNEF).

I nästan hälften av de länder som spåras av BNEF var solenergi nummer ett val i volym, inklusive de största marknaderna som Kina, USA, Indien, Australien och Brasilien.

Power Transition Trends-rapporten avslöjade att den globala solgenereringen för första gången nådde 1 000 TWh, vilket motsvarar 3,7 % av den globala 2021 års generation.

Antalet länder som installerade minst 1MW solkraftskapacitet ökade från 101 marknader 2020 till en högsta av 112 2021, mer än en fördubbling för ett decennium sedan när endast 55 länder installerade minst 1MW 2012.

”Förnybar energi är nu standardvalet för de flesta länder som vill lägga till eller till och med ersätta kraftgenererande kapacitet”, säger Luiza Demôro, chef för energiomvandlingar på BloombergNEF.

Källa:

26 september 2022  12:32  CET

Måndag

Frankrike: Flytande vinddriven vätgasproduktionsenhet till havs

Världens första vätgasproduktionsenhet till havs har invigts i hamnen i Saint-Nazaire, Frankrike, inför dess officiella försök utanför Atlantkusten.

Enheten, kallad Sealhyfe, kommer, efter en fas av tester vid kajen, ansluta till BW Ideols landmärke flytande havsbaserad vindkraftverk som arbetar vid Ecole Centrale de Nantes (ECN) SEM-REV-testplatsen utanför Frankrikes västkust sedan 2018. Den kommer att installeras mindre än 1 km från det flytande vindkraftverket och kopplat till platsens undervattensnav under en period av 12 månader.

Pilotprojektet, som leds av den franska tillverkaren och leverantören av förnybart väte Lhyfe, har kapacitet att producera upp till 400 kg förnybart grönt väte om dagen, motsvarande 1MW kraft. Elektrolysören levererades och optimerades av den USA-baserade vätgasteknikspelaren Plug Power, som installerades på vågenergiplattformen WAVEGEM utvecklad av Geps Techno.

Lhyfe sa att det efter försöken skulle ha en betydande mängd data, vilket borde göra det möjligt för företaget att designa mogna offshore-produktionssystem och att implementera robust och beprövad teknik i stor skala, i linje med EU:s mål att producera 10 miljoner ton per år av förnybart väte till 2030.

Källa:

26 september 2022  11:45  CET

Måndag

"Field of dreams": Queensland planerar att bygga Australiens största offentligt ägda vindkraftspark

Australiens största offentligt ägda vindkraftspark skulle kunna byggas i Queensland, där delstatsregeringen planerar att spendera 776 miljoner dollar i statens västra del.

Premiärministern, Annastacia Palaszczuk, sa att finansieringen skulle hjälpa Queensland att bli en ”global supermakt för förnybar energi” och kommer bara några dagar innan släppet av en 10-årig energiplan för staten.

Regeringen vill ha godkännanden klara till 2024 för att tillåta det statligt ägda Stanwell Corporation att bygga vindkraftsparken med 150 turbiner nära Tarong, som skulle kunna generera 500 MW el.

Klimatförkämpar sa att det var positiva nyheter att bygga stora förnybara projekt, men staten behövde en plan för att fasa ut sin koltunga energiflotta.

Källa:

26 september 2022  11:37  CET

måndag 26 september

fredag 23 september

Fredag

Tyskland: Ny fabrik som tillverkar integrerade solceller öppnas

Evelon, en tillverkare av byggnadsintegrerad solcellsmodul (BIPV), har öppnat en fasadpanelfabrik i Bayern, Tyskland. Fabriken har en årlig produktionskapacitet på upp till 300 000 kvadratmeter solcellsdrivna fasadmoduler.

Dess moderbolag, Grenzebach Group, har erfarenhet av produktion av solcellsmoduler, med ytterligare kunskap inom glasproduktionsteknik.

”Vi tror på potentialen hos våra solaktiva fasader och räknar med organisk tillväxt här i Bayern”, säger Hans-Peter Merklein, vd för Grenzebach Envelon GmbH.

Källa:

23 september 2022  13:55  CET

Fredag

Svenska Eolus Vind vill bygga två havsbaserade vindkraftsparker i Bottenhavet utanför Finland.

Eolus har ansökt om tillstånd till den finska regeringen att utreda förutsättningarna för att etablera vindkraftsprojekt till havs i Finlands exklusiva ekonomiska zon.

Tillstånd för utredningen väntas inom det närmaste året. Ett av havsområdena ligger 90 kilometer från kusten utanför Björneborg och det andra 30 kilometer från kusten utanför Merikarvia.

Den totala kapaciteten för de två vindkraftsparkerna till havs är 3,5 GW, vilket innebär 14-16 terawattimmar (TWh) förnybar el för det finska elnätet årligen. År 2021 producerades 8,1 TWh el med vindkraft i Finland.

Kapaciteten hos Wellamos havsbaserade vindkraftspark som planeras utanför Björneborg beräknas ha en årlig produktionskapacitet på cirka 2 GW. Kapaciteten för den havsbaserade vindkraftparken Tuulia som planeras för området utanför Merikarvia kommer att vara 1,5 GW.

Källa:

23 september 2022  12:47  CET

Fredag

Frankrikes första vindkraftspark till havs

TÜV SÜD Group stödjer den franska nätoperatören, Réseau de Transport d’Électricité (RTE), som ägares ingenjör för havsbaserad exportkabelinstallation av tre nya vindkraftsparker till havs som för närvarande byggs utanför den franska Atlantkusten. Exportkabelanslutningen är redan i drift vid den första vindkraftparken nära Saint-Nazaire.

Vindkraftsparker till havs är en central del av den europeiska energiomställningen som levererar energiproduktion nära baslast. Tre nya vindkraftsparker till havs byggs just nu utanför den franska Atlantkusten vid Saint-Nazaire, Fécamp och Courseulles-sur-Mer, där totalt över 150 vindkraftverk ska installeras. Den första vindkraftsparken nära Saint-Nazaire, med 80 vindkraftverk och en total effekt på 480 MW, kommer att tas i drift i slutet av 2022.

Den franska nätoperatören RTE ansvarar för att ansluta de tre vindkraftsparkerna till havs till det franska elnätet.

Källa:

23 september 2022  12:34  CET

Fredag

Europas energikris kommer inte att bli "En vinterhistoria"

Minskad energiförsörjning på grund av sanktionerna mot Ryssland och Moskva som stänger av viktiga gasexportrutter kommer att lämna Europa på jakt efter olja och gas efter den kommande vintern eftersom den nuvarande krisen inte är ”en en vinterhistoria”, enligt analytiker på konsulten Energy Aspekter.

”Det här är inte en en vinterhistoria, låt oss bara göra det väldigt, väldigt tydligt,” sa Amrita Sen, grundare och forskningschef på Energy Aspects, till Bloomberg TV i en intervju på fredagen.

Europa kommer att behöva ransonera efterfrågan för att kunna balansera marknaden, inte bara denna vinter utan även nästa vinter och eventuellt den efter det, noterade hon.

Energikrisen driver redan Tyskland – Europas största ekonomi – in i en lågkonjunktur, som kommer att fördjupas när vi går in i vintermånaderna mitt i den pågående naturgas- och energikrisen, sa Bundesbank, Tysklands centralbank, i sin månadsrapport tidigare detta. vecka. Tyskland flyttade också denna vecka för att nationalisera sin största gasimportör, Uniper, för att förhindra en kollaps av de tyska energi- och gasleverantörerna.

Källa:

23 september 2022  12:31  CET

Fredag

Världens största flytande vindkraftspark till havs planeras utanför Bornholm

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) kommer att bygga en enorm flytande vindkraftspark till havs öster om Bornholm.

Parken kommer att få namnet Bornholm Bassin Øst och planeras stå klar 2027 och vara Danmarks första och kanske världens största flytande vindkraftspark till havs.

CIP har för avsikt att parken kan bli upp till 1,5 GW, vilket är två och en halv gånger så stort som Danmarks största vindkraftspark till havs idag.

– Bornholm kan bli ett fantastiskt skyltfönster för flytande havsvind, säger CIP:s havsvindsdirektör och partner, Michael Hannibal, till Finans.

Till skillnad från traditionella havsbaserade vindkraftverk, som har fasta fundament, måste de flytande havsbaserade vindkraftverken förankras till havsbotten med vajrar och Michael Hannibal poängterar att Danmark har möjlighet att ligga i framkant med en ny teknik.

Källa:

23 september 2022  12:07  CET

Fredag

EU kommer att tvinga datacenter att leverera fjärrvärme

Endast fyra av 54 datacenter som DR har pratat med idag hjälper till med uppvärmningen av våra hus. Det kommer snart ännu fler, skriver DR.

EU-parlamentet har precis enats om ett direktiv som, om det blir lag, innebär att framtida datacenter ska leverera överskottsvärme till fjärrvärmenätet om det inte kan bevisas att det varken är tekniskt eller ekonomiskt möjligt.

– Vi får fler och fler datacenter, och de kommer att använda mer och mer av vår makt i EU. Därför tycker vi att det är rimligt att datacentren levererar överskottsvärme så att konsumenterna kan dra nytta av det. Särskilt i dessa tider av höga energipriser, säger Niels Fuglsang, som är ledamot i EU-parlamentet för Socialdemokraterna.

De undersökta datacenterna har flera olika förklaringar till varför överskottsvärmen inte används till fjärrvärme.

En del väntar på att fjärrvärmebolagen ska vara redo att ta emot värmen, medan andra pekar på den ekonomiska aspekten som ett hinder.

Källa:

23 september 2022  12:00  CET

Fredag

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla storskaliga solparker i södra Sverige. Målsättningen är att tillsammans utveckla och bygga solparker om upp till 500 MW, vilket motsvarar en investering på över tre miljarder SEK.

När solparkerna väl är etablerade kommer det innebära en årlig produktion på 500 GWh motsvarande hushållselen för 120 000 hushåll i mellersta och södra Sveriges där bristen på el är som störst.

Utvecklingen av de två första solparkerna under ramavtalet är redan igång och omfattar 80 MW vardera. Östra Eneby utanför Norrköping är en av parkerna och den som har kommit längst. Det är ett markområde som har utmärkta förutsättningar för solel, god tillgång till elnätsinfrastruktur och där planerna har tagits emot positivt av närboende.

Prognosen är att solparken ska kunna färdigställas till årsskiftet 2024/2025. Målsättningen är att starta utveckling av ytterligare ett antal solparker under ramavtalet under de kommande två åren.

Källa:

23 september 2022  11:52  CET

Fredag

Undersökning: 80 % av företagsledarna säger att det behövs mer reglering för att leverera nettonoll

En undersökning av mer än 700 företagsledare i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien har visat att majoriteten tror att deras organisationer inte kommer att nå sina klimatmål utan större stöd från beslutsfattare och tillsynsmyndigheter.

Undersökningen gjordes på uppdrag av University of Cambridges Institute for Sustainability Leadership (CISL) och tillfrågade chefer och andra ledande ledare i Storbritannien, Tyskland, USA, Brasilien, Japan, Indien och Sydafrika. Alla representerade företag hade 250 eller fler anställda, varav hälften hade 1 000 eller fler.

Av de representerade företagen har cirka sju av tio satt upp ett netto-nollmål med stöd av en plan för att uppnå det. Åtta av tio av de tillfrågade sa att regeringens politik är nödvändig för nationella och globala insatser för att minska och anpassa klimatet.

Över alla geografier sa 70 % av de tillfrågade att reglering är viktigt för att deras verksamhet ska kunna uppfylla sina egna klimatåtaganden.

Källa:

23 september 2022  11:48  CET

Fredag

New Jersey höjer havs-vindkraftsmål till 11 GW år 2040

New Jerseys guvernör Phil Murphy undertecknade denna vecka en verkställande order om att öka statens havsvindmål med nästan 50 %, från 7 500 MW till 11 000 MW, till 2040. Ordern ger också New Jersey Board of Public Utilities i uppdrag att studera möjligheten att öka målet vidare.

Murphy tillkännagav också släppet av en rapport från New Jersey Council on the Green Economy i samarbete med Governor’s Office of Climate Action and the Green Economy. Rapporten skisserar rekommendationer och vägar för att växa en demografiskt representativ och inkluderande grön arbetsstyrka när staten strävar efter sin framtida ren energi.

”Extrema väderhändelser och svåra översvämningar över hela landet lämnar inget utrymme för tvivel: effekterna av klimatförändringarna blir mer slagkraftiga och mer aggressiva, och vi måste göra detsamma,” sade Murphy.

Källa:

23 september 2022  11:44  CET

Fredag

Eskilstuna Energi och Miljö bygger en större solcellspark på Lilla Nyby

Nu inleder Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) ett arbete med att expandera solcellsparken på återvinningscentralen Lilla Nyby. Parken, som tidigare enbart har producerat solel för privatpersoner, ska göra det möjligt även för företag i närområdet att köpa lokalt producerad solel.

− Utbyggnaden av solcellsparken har varit i planeringsstadiet under en tid. Med det världsläge vi har idag och hur det påverkar elmarknaden känns det viktigare än någonsin att öka mängden el vi kan producera lokalt, säger Ann-Sofie Wågström (S), styrelseordförande för EEM

Bygget blir en fortsättning på den solcellspark som EEM lät bygga 2021. Den är belägen på deponin på återvinningscentralen Lilla Nyby, alltså den plats där Eskilstunabornas avfall tidigare grävdes ner.

− Deponin är en utmärkt plats för en solcellspark. Det är sluttäckt mark som inte har några andra användningsområden. Dessutom har vi redan personal stationerad på området, säger Fredrik Stake.

Källa:

23 september 2022  11:15  CET

fredag 23 september

torsdag 22 september

Torsdag

Hur en framtid med ren energi kolliderar med gruvdriftens mörka förflutna

För att få USA att köra på ren energi kommer det att krävas mycket metall: Ett batteripaket för elbilar kan innehålla cirka 8 kg litium, 14 kg kobolt och 35 kg nickel. Ett vindkraftverk kan innehålla mer än 4 ton koppar.

Under de kommande decennierna förväntas den globala efterfrågan på dessa ”kritiska mineraler”, en grupp som inkluderar litium, kobolt, nickel och koppar, öka med 400-600 procent driven av en ökning av tillverkningen av förnybar teknik. För vissa metaller som litium och grafit kan det skjuta i höjden med så mycket som 4 000 procent.

Kina dominerar denna globala marknad och bearbetar 50-70 procent av världens litium och kobolt. Men Biden-administrationen har tagit en hård linje mot att ge skattelättnader till tillverkare som köper metaller från länder utan frihandelsavtal med USA. Det betyder att utvecklare av tekniker som elfordon och vindkraftverk måste hitta nya leveransströmmar – och det snabbt.

Källa:

22 september 2022  13:52  CET

Torsdag

Världens tio största solenergiländer

De flesta analytiker är nu överens: solcellspaneler (PV) kommer sannolikt att vara den främsta krafttekniken som driver den globala övergången till netto-nollutsläpp av växthusgaser. Medan kostnaden för både sol- och vindkraft har sjunkit under de senaste åren, är solenergi mindre komplicerad att distribuera både lokalt och i allmän skala, och kommer att vara särskilt viktigt för energiomvandlingarna i soliga nationer i den globala södern.

Även med stigande råvarupriser och problem med försörjningskedjan tillkom 152 GW ny solenergikapacitet över hela världen 2021 – cirka 50 % mer än motsvarande siffra för vind. Det är också avsevärt högre än 138GW solenergi som lades till 2020, eller de 105GW som lades till 2019, visar data från GlobalData, Energy Monitors moderbolag. Den senaste rapporten om förnybara energikällor från Internationella energibyrån framhåller att solcellspaneler i allmännyttiga skala nu är det billigaste alternativet för ny el i ”en betydande majoritet av länder”, med politiska initiativ i Indien, Kina och EU som driver global tillväxt.

1. Chile – 18 % solel 2. Honduras – 12,5 % solel  3. Australien – 12,3 % solel  4. Grekland – 12% solel  5. El Salvador – 11,8 % solel  6. Nederländerna – 11 % solel  7. Israel – 11% solel  8. Jemen – 10,8 % solel  9. Japan – 10,4% solel  10. Mauretanien – 9,9 % solel

Källa:

22 september 2022  12:57  CET

Torsdag

Grön vätgas kommer att driva produktionen av japansk whisky Hakushu

Med hjälp av förnybar el kommer Suntory att producera vätgas för att leverera värme för destillation och driva sina bussar och lastbilar.

”Doft av barr, nyklippt gräs, en antydan av rök och … en skvätt väte?”

Smaknoteringar som dessa kan snart bli verklighet för den 12-åriga Hakushu-singelmalten när ansträngningen att ta bort koldioxid som är svår att minska industriella utsläpp når starksprit.

Det ikoniska japanska whiskymärket Suntory köper redan 100 procent ren el för sin sprittillverkning på det framstående Hakushu-destilleriet. Men företaget tar dekanterbar avkolning till en ny nivå med förra veckans åtagande att driva destilleriet och en närliggande vattenbearbetningsanläggning med lokalt producerat rent väte till 2025.

Källa:

22 september 2022  12:44  CET

Torsdag

Maersk stöder US Clean Shipping Act

Den danska linjejätten A.P. Möller – Maersk stöder den föreslagna lagstiftningen i USA som syftar till att nollställa föroreningar från alla havsrederier som gör affärer med USA.

Lagförslaget, känt som Clean Shipping Act of 2022, infördes i juli 2022 av två kaliforniska kongressmedlemmar som representerar hamnarna i Long Beach och Los Angeles, som tillsammans utgör det mest trafikerade containerhamnkomplexet på västra halvklotet.

Kongressledamoten Alan Lowenthal, som representerar hamnen i Long Beach, tillsammans med medsponsorn kongressledamoten Nanette Barragán, har föreslagit ”att städa upp sjöfartsindustrin”, skydda hamnsamhällenas hälsa, ta itu med miljöorättvisor och tillhandahålla lösningar på klimatkrisen .

Lagförslaget ställer upp koldioxidintensitetsstandarder för bränslen som används av fartyg, med början med 20 % koldioxidekvivalenta minskningar 2027 i förhållande till 2024 års utsläppsbaslinje och ställer även krav på att eliminera utsläpp från fartyg i hamn till 2030. Standarderna skulle bli strängare, flyttande till 45 % från 2030 och upp till 100 % från 2040.

Källa:

22 september 2022  12:39  CET

Torsdag

Framtidens flygbränsle får eget labb

Nu är labbet som tar oss närmare framtidens bioflygbränsle invigt. Jetmotorlabbet vid LTH gör det möjligt att i fullskala studera hur motorer påverkas av nya bränslen – kunskap som blir allt viktigare när fossila flygbränslen fasas ut och ersätts av hållbara alternativ.

Jetmotorlabbet finns vid LTH:s Trafikflyghögskola i Ljungbyhed och ska användas av forskare inom Trafikflyghögskolan, Energivetenskaper, Fysik och Kemiteknik. Det har också en nära koppling till näringslivet som producerar flera av bränslena som testas.

En av forskarna som har stor nytta av det nya labbet är Elna Heimdal Nilsson. Hon är universitetslektor i förbränningsfysik vid LTH och biträdande koordinator för kompetenscentrumet CESTAP som arbetar med hållbara turbinbränslen för luftfart och kraftproduktion.

Elna Heimdal Nilsson har studerat biobränslen de senaste femton åren.

– Våra flygplan ska drivas av förnybart bränsle år 2045. För att klara det måste kunskapen om både flygplansmotorer och bränslesammansättning öka. Jetmotorlabbet gör det möjligt att studera interaktionen mellan bränslet och motorn i realistiska sammanhang och i autentisk skala – något vi inte kunnat göra tidigare, säger hon.

Källa:

22 september 2022  12:29  CET

Torsdag

REPowerEU-scenariot kan fördubbla antalet solenergijobb i EU till 2030

Enligt REPowerEU-scenariot för att installera 750 GWdc solenergi i hela Europeiska unionen (EU) till 2030 kommer blocket att kräva 1 miljon solarbetare, dubbelt så många som 2021.

Enligt EU Solar Jobs-rapporten för 2022 från branschorganet SolarPower Europe (SPE), kan en 1TW installerad solenergi i EU till 2030 lägga till ytterligare 500 000 jobb.

En stor flaskhals i flera medlemsländer är dock bristen på installatörer för att tillgodose den ökande efterfrågan på solenergi, både från medborgare och företag som ”desperat letar efter ett snabbt och skräddarsytt skydd mot skyhöga kraft- och gaspriser”, enligt rapporten .

Även i länder med färre administrativa hinder har européer rapporterat att de väntar på upp till ett år för att installera solcellstaksystem, som ökar ytterligare om de kombineras med batterilagring eller värmepumpar.

Källa:

22 september 2022  12:13  CET

Torsdag

Nederländska studenter bygger husbil med solenergi

Är det en bil? Är det ett hus? Tekniskt sett är denna hållbara husbil både och. Nederländska studenter körde på solenergi och skapade fordonet för att främja renare resor och visa potentialen i ett grönt boende.

En grupp holländska studenter från Technical University of Eindhoven har byggt en ny solcellsdriven husbil som tillåter upp till 460 mils resor på en solig dag.

Man hoppas att fordonet ska driva på för snabbare klimatåtgärder och få oss att byta till elbilar tidigare. För närvarande har den brittiska regeringen lovat att sluta sälja bensin- och dieselbilar till 2030 och säger att de kommer att tiodubbla laddningsplatserna.

Källa:

22 september 2022  12:09  CET

Torsdag

Volvos elektriska bakaxel: ”Ett genombrott för eldrivna lastbilar”

På IAA Transportation i Hanover presenterade Volvo Lastvagnar deras nya elektriska bakaxel som ska generera längre räckvidd då bakaxeln frigör utrymme för fler batterier.

Volvo Lastvagnar skriver att den nya e-axeln skapar större möjligheter för även fjärrtransporter att elektrifieras då elmotorerna och växellådan integreras i bakaxeln.

– Det här är ett genombrott för eldrivna lastbilar och en tydlig signal om att det kommer att finnas en stor efterfrågan på publika snabbladdare för tunga lastbilar inom en snar framtid, inte minst längs motorvägar, säger Jessica Sandström, SvP Global Product Management på Volvo Lastvagnar, i en kommentar.

Fordonstillverkaren meddelar att den nya bakaxeln kommer att serieproduceras om några år.

Källa:

22 september 2022  12:03  CET

Torsdag

Solkraft som möter effekttopparna

Solcellsanläggningen i HSB brf Trim i Kallhäll producerar som mest energi på eftermiddag och kväll, när behovet är som störst. Dessutom har föreningen undvikit höjda effekttariffer genom att fördela och minimera energianvändningen i fastigheten.

– En solcellsanläggning som producerar rätt mängd energi utifrån aktuellt behov och därmed möter effekttoppar är det bästa alternativet för både elnätet och plånboken. Och med dagens elkostnader minskar återbetalningstiden för solcellerna drastiskt, säger Robert Wass, verksamhetschef projektstöd, HSB Bostad.

Solceller är idag standard i HSBs nyproduktion i Stockholmsregionen. I brf Trim har HSB satsat på en större solcellsanläggning än normalt, i kombination med en energihubb från svenska Ferroamp. Hubben gör det möjligt att mäta, styra och effektivt optimera och fasbalansera fastigheten, så att energianvändningen fördelas och minimeras även när det råder effektbrist.

Källa:

22 september 2022  11:59  CET

Torsdag

Ikea, Unilever, JSW Steel, Maersk DPD; Alla förbinder sig till att konvertera till el-transporter

The Climate Group introducerar sitt nya EV100+-initiativ. Fem mäktiga grundare, Ikea, Unilever, JSW Steel, Maersk och DPD, förbinder sig till nollutsläppsflottor – den här gången kommer dock löftet att väga tyngre än tidigare löften.

EV100+ är löftet att minska koldioxidutsläppen från alla kommersiella fordon i sina flottor över 7,5 ton, så segmentet för medelstora och tunga laster siktar på utsläppsfria flottor på OECD-marknaderna, Kina och Indien till 2040.

Klimatgruppen, som ideell, fungerar som ett paraply för företagen att samlas i löftet och kommunicera därefter.

Den nya EV100+ kompletterar initiativet EV100 som grundades av Climate Group 2017, där mer än 120 företag över hela världen har gått samman med åtagandet att konvertera sina (lättare) flottor på totalt över 5,5 miljoner fordon till e-fordon till 2030.

Källa:

22 september 2022  11:54  CET

torsdag 22 september

onsdag 21 september

Onsdag

Stora Enso utreder storsatsning på ny teknik – professor Monika Österberg tror att ligninet nu får sitt genombrott

Stora Enso utreder möjligheten att bygga en stor fabrik för komponenter till laddbara batterier. Råvaran är ett material som i dag bränns upp. Inom det närmaste halvåret väntas ett investeringsbeslut som skulle bli en milstolpe för skogsindustrin.

Stora Enso utreder möjligheterna att bygga en stor fabrik för att tillverka anodmaterial till laddbara batterier av lignin. Beslutet väntas i början av 2023. Stora Enso tänker sig en produktion av 80 000-100 000 ton anodmaterial per år.

Lingninet har fått rykte om sig att vara ett material som man kan göra vad som helst av, men inte göra pengar på.

Lignin är ett ämne som i alla tider har uppstått som en biprodukt inom pappers- och kartongtillverkningen. Lignin är material som finns i träets cellväggar. Det ger virket styvhet och motstånd mot röta. Träd består till 20–30 procent av lignin.

Källa:

21 september 2022  13:02  CET

Onsdag

Två vindkraftsparker till havs planeras i Finland

Eolus undersöker förutsättningarna för att bygga två havsbaserade vindkraftsparker i finska Bottenhavet.

Eolus har ansökt om tillstånd till den finska regeringen att utreda förutsättningarna för att etablera vindkraftsprojekt till havs i Finlands exklusiva ekonomiska zon. Tillstånd för utredning väntas inom det närmaste året. Ett av havsområdena ligger 90 kilometer från kusten utanför Björneborg och det andra 30 kilometer från kusten utanför Merikarvia.

Vårt mål är att båda vindparkerna ska börja producera el under 2030-talet. De olika stadierna i tillståndsprocessen och utvecklingen av havsbaserad vindkraftsteknik kan dock påverka tidsplanen, säger projektledare Anu Vaahtera från Eolus.

Byggandet av vindkraftsparker till havs kräver en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), under vilken Eolus undersöker de direkta och indirekta effekterna av projekten. En integrerad del av MKB-processen är en aktiv diskussion med till exempel närboende.

Källa:

21 september 2022  12:49  CET

Onsdag

Österrikiska forskare utvecklar det första töjbara och biologiskt nedbrytbara batteriet

Mjuk och töjbar elektronik och robotik lovar nya applikationer. Hälso- och sjukvård kan till exempel dra nytta av wearables eller implanterbar elektronik. Exempel är engångssensorer för att mäta hälsodata eller smarta implantat som frisätter läkemedel i kroppen. Forskningsämnet är komplext och håller forskare runt om i världen sysselsatta.
En av dess senaste prestationer är det första töjbara och biologiskt nedbrytbara batteriet. Den är bara några centimeter stor – och har potential att förse framtidens intelligenta hälsoprodukter med energi. Den uppfanns av professor Martin Kaltenbrunner och hans doktorander vid Johannes Kepler University (JKU) i Linz, Österrike.

Professor Kaltenbrunner leder den mjuka materiens fysikgrupp vid JKU och bedriver grundforskning om nya material för mjuk robotik och elastomerer. Ett av hans specialområden är nya energibärare. Hans föregångare, Siegfried Bauer, presenterade världens första töjbara batteri 2010. Han har nu lyckats utveckla det första töjbara OCH biologiskt nedbrytbara batteriet.

Källa:

21 september 2022  12:43  CET

Onsdag

Organisk solcellsgenombrott förbättrar prestanda och stabilitet

Forskare vid Gwangju Institute of Science and Technology har gjort ett genombrott genom att använda vattenbehandling för morfologikontroll i organiska solceller. Morfologikontroll handlar i huvudsak om att tillverka och placera mycket små partiklar i sin arbetsposition. Upptäckten har förbättrat prestandan och stabiliteten hos stora organiska solceller.

I en nyligen genomförd studie har ett team av forskare från Gwangju Institute of Science and Technology, Korea, tagit sig an denna fråga. I sitt arbete, publicerat i Advanced Functional Materials, föreslog de en lösning som verkar ganska kontraintuitiv vid första anblicken: att använda vattenbehandling för att kontrollera det aktiva skiktets morfologi. Professor Dong-Yu Kim, som ledde studien, förklarade: ”Vatten är känt för att hindra prestandan hos organiska elektroniska enheter, eftersom det förblir i det organiska materialets ”fångtillstånd”, blockerar laddningsflödet och försämrar enhetens prestanda.

Men vi tänkte att att använda vatten snarare än en organisk lösningsmedelsbaserad aktiv lösning som behandlingsmetod skulle möjliggöra nödvändiga fysiska förändringar utan att orsaka kemiska reaktioner.”

Källa:

21 september 2022  12:34  CET

Onsdag

Danmark blir det första landet som utlovar "förlust och skada" finansiering

Danmark har blivit det första ”fullfjädrade” landet att utlova pengar till utvecklingsländer specifikt för ”förlust och skada”, rapporterar Climate Home News.

Den noterar att åtgärden ”bryter ett tabu bland rika länder över att ge pengar för att hantera de oundvikliga förluster och skador som redan orsakats av klimatförändringar”, utöver finansiering för att hjälpa utvecklingsländer att minska utsläppen och anpassa sig till effekterna av klimatförändringarna.

I artikeln noteras att Danmark åtog sig 100 miljoner DKK (13 miljoner USD) för att ”bygga motståndskraft och hjälpa klimatoffer att återhämta sig” under ett ministermöte vid sidan av FN:s generalförsamling, med bitar av pengar som gick till att stödja försäkringssystem i fattigare länder och ”strategiskt partnerskap med det civila samhället” fokuserat på Sahel-regionen i Nordafrika.

Stycket säger också att trots små åtaganden om förlust-och-skada-finansiering från Skottland och den belgiska regionen Vallonien, i stort sett ”har rika länder häftigt motsatt sig att tillhandahålla specifik finansiering för detta, eftersom de inte vill ta på sig ansvar och riskerar att stämmas av klimatutsatta nationer.”

Källa:

21 september 2022  12:30  CET

Onsdag

Första Voltan rullar av bandet

Idag blev svenska Voltas första lastbil klar, den är helelektrisk med en lastkapacitet på 8,6 ton. Volta Zero ingår i en förserie byggd i Österrike som ska användas för olika tester

Volta Trucks grundades så sent som år 2019 av Carl-Magnus Norden och Kjell Walöenmen. Huvudkontoret finns i Sverige medan utvecklingen sker i Storbritannien och produktionen görs i Steyr, Österrike.

Lastbilen är utformad för stadstrafik med låg förarplats – som i en personbil – för att göra det enklare att kliva i och ur. Det är skjutdörrar till hytten och förarsätet är placerat i mitten för att ge bättre sikt runt om, plus att det finns kameror som ser runt hela fordonet.

Lastbilen är tvåaxlig med en lastkapacitet på 8,6 ton. Totalvikten hamnar då på 16 ton. Idag rullade den första bilen som bytts i Österrike ut ur fabriken.

Källa:

21 september 2022  12:24  CET

Onsdag

Svart kol och damm förändrar responsen från bergssnötäcket under klimatförändringar

Genom att göra snöytan mörkare förbättrar mineraldamm och svart kol (BC) avsättningen snösmältningen och utlöser många återkopplingar.
Bedömningar av deras långsiktiga inverkan på regional skala saknas fortfarande till stor del trots de miljömässiga och socioekonomiska konsekvenserna av förändringar i snötäcket.

Här visar vi, med hjälp av numeriska simuleringar, att damm och BC-deposition framskridit snösmältningen med 17 ± 6 dagar i genomsnitt i de franska Alperna och Pyrenéerna under perioden 1979–2018. BC och damm avancerade också med 10-15 dagar toppavrinningen av smältvatten, en betydande effekt på tidpunkten för tillgången på vattenresurser.

Vi visar också att minskningen av BC-deposition sedan 1980-talet dämpar effekten av nuvarande uppvärmning på snötäckets nedgång. Därför krävs det att ta hänsyn till förändringar i deponering av ljusabsorberande partiklar för att förbättra noggrannheten i omanalyser av snötäcke och klimatprognoser, som är avgörande för att bättre förstå den tidigare och framtida utvecklingen av bergs social-ekologiska system.

Källa:

21 september 2022  12:06  CET

Onsdag

Danska CIP bygger utan stödpengar 6,3 GW havsvind

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) kommer att bygga fem gigantiska vindkraftsparker till havs utan statligt stöd. Enligt partner i CIP Michael Hannibal kommer de fem havsbaserade vindkraftsprojekten på totalt 6,3 GW att leverera den första kraften 2027.

Det motsvarar 2,7 gånger Danmarks nuvarande kapacitet, som företaget har ansökt om genom öppen dörr-ordningen, där man ansöker om att bygga havsbaserade vindkraftsparker utanför det statliga anbudet och väljer bort statligt stöd.

– Om det ska lyckas kräver det naturligtvis också att myndigheterna gör sitt och är flexibla. Men vi kommer att göra vårt, och vi drar på oss en hel del global erfarenhet, säger Michael Hannibal till Finans.
Han tillägger att CIP har musklerna, resurserna, kompetensen, nätverket och finansieringen för att lova att uppdraget kan utföras snabbt och på ett ordnat sätt.

Källa:

21 september 2022  11:51  CET

Onsdag

Kolbranschen möter finansieringsproblem när fler och fler banker satsar på hållbart

Kolkrafts- och gruvföretag i Indonesien får svårare att samla in pengar på grund av oro över klimatkrisen och tvingas alltmer av banker att presentera konkreta övergångsplaner för att flytta bort från smutsig energi.

Hittills har över 100 globalt betydelsefulla kapitalförvaltare och ägare med tillgångar under förvaltning (AUM) över 50 miljarder USD, såväl som banker och försäkringsbolag med AUM eller utestående lån som är större än 10 miljarder USD, meddelat att de avyttras från kolbrytning och/eller koleldade kraftverk, rapporten från Institutet för energiekonomi och finansiell analys (IEEFA).

IEEFA:s energifinansieringsanalytiker Elrika Hamdi förväntade sig att det skulle bli allt svårare för kolkrafts- och gruvföretag att skaffa finansiering till industrin på grund av det växande trycket att gå över till förnybar energi.

Källa:

21 september 2022  11:35  CET

Onsdag

Norges fjordar välkomnar ytterligare ett par autonoma fartyg

Ännu ett banbrytande norskt fartygspar har slagit ut i vattnen och avancerat sjöfartens väg till autonoma operationer.

ASKO, en dagligvarudistributör, har döpt ett par fartyg som är eldrivna och kan arbeta självständigt, efter Yara Birkeland, ett landmärkefartyg som har varit i drift sedan början av året.

ASKO Maritimes nya fartyg, Marit och Therese, byggt på det statliga Cochin-varvet i Indien, kommer huvudsakligen att transportera dagligvaror för NorgesGruppens kedjor längs Norges fjordar. Inledningsvis kommer fartygen att segla med en begränsad besättning på runt fyra personer, inklusive kaptener. Efter en lång försöksperiod på två år är planen att låta dem segla helt utan folk ombord.

Helt elektriska lastbilar kommer att ta lasten mellan lagren och hamnarna i Moss och Horten, och i transporter om 16 kommer släpvagnarna att transporteras över en fjord på de nya batteridrivna fartygen.

Källa:

21 september 2022  11:21  CET

onsdag 21 september

tisdag 20 september

Tisdag

USA: ONE lanserar ett batteri med hög energitäthet till ett lågt pris

Our Next Energy (ONE), ett Michigan-baserat energilagringsföretag, har avslöjat en mycket intressant anodfri litiumjonbattericell, med en exceptionellt hög energitäthet.

Företaget hävdar att den 240 Ah prismatiska anodfria cellen, som utvecklats internt, har en volymetrisk energitäthet på 1 007 Wh/l, vilket förmodligen är den högsta energitätheten i storformatscellen som någonsin producerats.

Företaget säger inte vad den gravimetriska energitätheten är men vi gissar att den är åtminstone anständig också, eftersom den nya cellen är tänkt för 100 mil Gemini dubbelkemi batteriarkitektur, antydd 2021.

Hög energitäthet är inte den enda starka punkten med ONEs anodfria battericell, eftersom den också förväntas bli hälften så dyr på grund av bristen på en grafitanod och anodtillverkningsutrustning. ONE uppskattar att när det produceras i stor skala kan det här nya batteriet kosta bara 50 USD per kWh, vilket skulle vara ett riktigt bra resultat (5 000 USD för ett 100 kWh-system).

Källa:

20 september 2022  15:13  CET

Tisdag

Energilagringsmaterial kan byggas av molekylblock i nanostorlek

Molekyler av det viktiga metalliska grundämnet niob kan användas som molekylära byggstenar för att designa elektrokemiska material, till exempel för energilagring. Mark Rambaran, Kemiska institutionen vid Umeå universitet, presenterar i sin avhandling en metod för att framställa fasta material från niobmolekyler i nanostorlek.

– Dessa polyoxoniobater är vattenlösliga och kan lätt syntetiseras i stora mängder. De fungerar som molekylära byggstenar, på samma sätt som när ett barn staplar legoklossar, säger han. På så vis kan de användas för att tillverka ett brett spektrum av material, bland annat superkondensatorer som underlättar litiumjonlagring.

Polyoxoniobater kan syntetiseras med mikrovågsstrålning eftersom det är ett snabbt och effektivt alternativ till konventionella hydrotermiska metoder, visar Mark Rambaran i sin avhandling.

Källa:

20 september 2022  14:42  CET

Tisdag

Danmark tar orförandeklubban i den internationella havsvindklubben

I måndags stod Danmark värd för två evenemang som samlade ett antal länder och aktörer för att höja de globala ambitionerna för havsbaserad vindkraft och främja utfasningen av olje- och gasproduktion.

Det skedde i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling och New York Climate Week. Samtidigt presenterade parterna en ny danskledd havsvindallians Global Offshore Wind Alliance (GOWA).

GOWA består av regeringar, privata aktörer och internationella organisationer. Målet är att höja de globala ambitionerna inom havsvind överallt i världen – från 57 GW installerad kapacitet 2021 till 380 GW 2030 och 2 000 GW 2050.

Danmark är initiativtagare tillsammans med International Renewable Energy Agency (IRENA) och Global Wind Energy Council (GWEC). Dessutom har Norge redan formellt anslutit sig till alliansen och ett antal andra regeringar och aktörer väntas ansluta sig inför FN:s klimattoppmöte COP27 i november, inklusive USA, som också deltog i måndagens evenemang.

Källa:

20 september 2022  14:31  CET

Tisdag

Nytt globalt energilagringskonsortium lanseras

Energy Storage Solutions Consortium har lanserats för att bedöma klimatfördelarna med energilagring.

Det nya konsortiet, som leds av Meta (tidigare Facebook), energianalyslösningsleverantören REsurety och den oberoende kraftproducenten Broad Reach Power, syftar till att utveckla en metod för att kvantifiera fördelarna med utsläpp av växthusgaser med lagrad energianvändning.

Den uttalade avsikten är att tillhandahålla vad som förväntas bli det första verktyget för organisationer att skapa trovärdiga framsteg mot sina nettonollutsläppsmål.

Verktyget kommer att vara tredjepartsverifierat av standardorganisationen Verra genom Verified Carbon Standard Program, varefter det kommer att vara tillgängligt på basis av öppen källkod.

”På Meta är vi fast beslutna att påskynda övergången till framtidens kolfria nät, och storskalig energilagring är en kritisk del av den omställningen”, kommenterar Peter Freed, direktör för energistrategi på Meta.

Källa:

20 september 2022  14:27  CET

Tisdag

Nya Zeeland: Energibolaget Todd föreslår 400 MW solenergipark

Todd Generation, genom dotterbolaget Nova Energy, planerar att bygga vad som skulle bli Nya Zeelands största solcellsfarm på en 1 022 hektar stor mjölkgård på Nordön, men först måste utvecklaren klara ett sista hinder.

Efter att ha lämnat in medgivanden för markanvändning hos Taupō District Council och Bay of Plenty Regional Council tidigare i år och sökt tillstånd att omvandla jordbruksmarken till en solcellsanläggning, kommer Todd Generation att få sin ansökan prövad av en oberoende resurssamtyckekommissionär på onsdag.

Todd Generation sa, med förbehåll för ett slutgiltigt investeringsbeslut som ska fattas efter samtyckesprocessen, att de planerar att ”bryta mark på 150 MW steg 1 år 2023, med driftstart ungefär 18 månader senare”.

Källa:

20 september 2022  12:46  CET

Tisdag

Förnybart blåser förbi amerikanskt kol

Kol fortsätter att tappa mark som energikälla i USA. Nya lösningar för klimatvänlig sjöfart är på gång, och kanske kan kryptovalutor sluta dra så mycket energi. Förändringens vindar blåser på den amerikanska energimarknaden. Och det bokstavligt talat.

USA, som är världens näst mest energihungriga nation efter Kina, har i decennier förlitat sig på kol som den primära energikällan. Få missade väl hur den förre presidenten Donald Trump brukade beskriva hur han skulle rädda kolindustrin.

Nu kan Inside Climate News, som hänvisar till ny statistik från den amerikanska energimyndigheten EIA, berätta att förnybart gått om kol som energikälla. Detta efter att det fossila bränslet tappat mark under flera år i rad.

Under andra kvartalet i år kom en fjärdedel av all el i USA från förnybart. Samtidigt har produktionen i landets kolkraftverk sjunkit med 7 procent det senaste året. Sektorn körs nu bara på halva sin kapacitet.

Källa:

20 september 2022  12:35  CET

Tisdag

Ny teknik för att utveckla grön metanol presenteras

WasteFuel, en utvecklare av bioraffinaderier med fokus på att omvandla kommunalt fast avfall till lågkoldioxidbränslen, har kommit på ett nytt sätt att skapa grön metanol.

Bland de många investerarna i det amerikanska företaget finns Maersk, den containerlinje som hittills har investerat mest i metanoldrivna lådskepp.

Den nya WasteFuel Metanol-modulen är designad för att producera upp till 100 ton per dag av metanol av bränslekvalitet från en mängd olika avfallskällor, inklusive deponigas och biogas från anaerob rötning. Processen är designad på ett modulärt sätt för att förbättra det övergripande utnyttjandet av resurser och möjliggöra kostnadseffektiv, snabb skalning. Tekniken kommer att vara tillgänglig för licensiering.

När det används i kommersiell skala hävdar WasteFuel att dess gröna metanolbränsle kan uppnå upp till 90 % minskningar av CO2 och andra växthusgaser och föroreningar jämfört med konventionella bränslen.

Källa:

20 september 2022  12:24  CET

Tisdag

Österrikiska forskare har sammanställt kunskapsläget kring elproduktion/jordbruk

Forskare vid University of Natural Resources and Applied Life Sciences i Wien har sammanställt ett nytt faktablad om agriphotovoltaics. Utöver tekniken handlar det också om potentialen och möjligheterna med dubbel användning av jordbruksmark.

Energiklustret vid Wiens universitet för naturresurser och tillämpad biovetenskap (Boku) har publicerat ett nytt faktablad om kombinationen av solceller och jordbruk.

På den tvärvetenskapliga plattformen, där forskare från alla delar av Boku arbetar tillsammans kring ämnet energi, beskriver författarna hur en samtidig användning av jordbruksmark för produktion av mat och solenergi kan fungera.

Källa:

20 september 2022  11:52  CET

Tisdag

Solgiganten Canadian Solar går in i batterimarknaden med lanseringen av SolBank

Den ledande globala solcellstillverkaren Canadian Solar har lanserat ett nytt stort batterisystem i stor skala av litium-järnfosfat som heter SolBank, med upp till 2 800 kWh användbar energikapacitet.

Tillverkad i Kinas Jiangsu-provins av kanadensiska Solar-avläggaren CSI Energy Storage, kombinerar SolBank vad företaget beskriver som ”säker” och ”pålitlig” LiFePO4-kemi tillsammans med vätskekylning, fuktkontroll och aktiva balanserande batterihanteringssystem (BMS)-teknologier.

CSI Energy Storage – som är en del av Canadian Solars majoritetsägda dotterbolag CSI Solar – säger att det för närvarande kan producera upp till 2,5 GWh batterikapacitet men utökar det till 10 GWh i slutet av 2023.

Källa:

20 september 2022  11:29  CET

Tisdag

Schweiz söker anbud från de som vill bygga solel-system längs riksvägar

Swiss Federal Roads Office (FEDRO) lanserade idag ansökningsprocessen för förslag på nya solcellsanläggningar i områden längs landets riksvägar.

Ansökningar kommer att accepteras fram till den 24 februari 2023, sade FEDRO på måndagen. Myndigheten erbjuder 15 tomter som inkluderar 350 bullervallar och 100 rastplatser utan kostnad. Intresserade kan ansöka och efter att en del har tilldelats kommer de att ansvara för planering, finansiering, konstruktion, drift och underhåll av solcellsanläggningarna (PV).

De måste också marknadsföra den el som dessa system producerar oberoende, vilket innebär att den antingen kan säljas till avköpare eller matas in i nätet.

FEDRO använder redan marken runt tunnlar och på serviceplatser för kraftgenerering för att möta sina egna behov.

Källa:

20 september 2022  11:22  CET

tisdag 20 september

måndag 19 september

Måndag

Forskare letar efter nyckelingrediensen i nästa generations litiumbatterier

Forskare i Melbourne har använt superdatorer för att påskynda sökandet efter en nyckelingrediens i nästa generation av litiummetallbatterier, vilket potentiellt skulle kunna öka lagringskapaciteten med 10 gånger jämfört med dagens teknik.

Teamet ledd av RMIT University, i samarbete med CSIRO, säger att arbetet kan gynna utvecklingen av batterier som gör att elfordon kan köra längre och telefoner håller längre med en enda laddning.

Senior forskare professor Michelle Spencer från RMIT sa att teamet använde superdatorer för att utveckla ett ultrasnabbt sätt att screena hundratals potentiella molekyler som kan göra lämpliga elektrolyter för litium-metallbatterier.

”Detta arbete kan gynna alla som vill använda elektroniska enheter, såsom mobiltelefoner och bärbara datorer, eller elektrifierade transporter som elbilar och framtida elektriska flygplan för kommersiella flygresor”, säger Spencer, professor i kemi och biträdande direktör för STEM Center för digital innovation.

Källa:

19 september 2022  13:43  CET

Måndag

Nederländernas havsbaserade vindenergimål: 70 GW till 2050

Det holländska kabinettet har satt upp ett havsbaserad vindkraftsmål på 70 GW till 2050 för att öka hållbarheten och öka väteproduktionen.

Dessa planer är baserade på antagandet om att generera cirka 50 GW vindkraft 2040 och kabinettet arbetar redan för att leverera 21 GW till 2030, vilket är cirka 75 % av nuvarande elförbrukning i Nederländerna.

Nederländerna har planer på storskalig väteproduktion i Nordsjön för att göra det möjligt för en stor del av industrin att byta från gas till grönt väte.

Man vill också realisera storskaliga offshorekraftnoder i mer avlägsna områden i Nordsjön som ligger hundratals kilometer från kusten.

Källa:

19 september 2022  13:04  CET

Måndag

ABB presenterar ny metod för batteritillverkning

Den här veckan har ABB presenterat sin nya Plant Optimization Methodology för batteritillverkning på The Battery Show i Nordamerika, då man visade hur nyprojekterade batterifabriker snabbt kan komma igång med global verksamhet.

I en tid då stora biltillverkare avsätter mer än 500 miljarder dollar för produktion av elbilar, och då många planerar att enbart erbjuda elbilar från 2035, har efterfrågan på litiumjonbatterier ökat enormt. Men många batteritillverkare kämpar med att hålla jämna steg samtidigt som deras produktion ska vara lönsam, effektiv och säker, utan att kvaliteten blir lidande.

ABB:s modulära och repeterbara metod med en unik kombination av elektrifiering, instrumentering, styrning och digital (EICD) teknik, ABB Ability™ Adaptive Execution, innebär att genomförande och kontinuerlig driftsupport förenas i en enda lösning till ett flexibelt erbjudande som gör det möjligt för nyprojekterade anläggningar att nå marknaden på kortast tänkbara tid.

Källa:

19 september 2022  12:40  CET

Måndag

Schweiziska parlamentet godkänner åtgärder för snabb solexpansion

Det schweiziska parlamentet har godkänt lagändringar om klimatskydd och ett utkast till lagförslag som syftar till att göra installationen av solpaneler på nya byggnader obligatorisk samt förenkla reglerna för nya solcellsanläggningar i alpregionen.

Förslagen, som rekommenderades av energikommissionen i Federal Council of States i augusti, antogs med 39 mot fyra röster och två nedlagda röster.

De diskuterade åtgärderna är avsedda att underlätta och stödja det snabba genomförandet av solcellsprojekt (PV) i den alpina regionen för att stärka strömförsörjningen över hela landet på vintern. Sådana projekt bör vara föremål för ett påskyndat godkännandeförfarande och få en engångssubvention från den federala regeringen som täcker mellan 50 % och 60 % av deras investeringskostnader. För att få sådant stöd måste solcellsanläggningen generera minst 10 GWh el per år, varav minst 45 % måste tillföras under vintermånaderna.

Källa:

19 september 2022  12:31  CET

Måndag

Uganda: Sweco gör förstudie kring flytande solkraft

Sweco ska göra en förstudie kring flytande paneler för solkraft på kraftverksreservoarer i Uganda samt konstruktionshandlingar för en pilotanläggning. De flytande solkraftverken ska bidra till att diversifiera Ugandas energimix som idag till största delen består av vattenkraft.

– Det här är ett nytt teknikområde som är högintressant för kraftbolag, privata investerare och finansiärer. Energisektorn genomför allt fler innovativa projekt och Sweco har stora ambitioner att medverka i internationella satsningar för att bidra till den gröna omställningen, säger Conny Udd, divisionschef på Energy & Industry, Sweco.

Panelerna ska placeras på en reservoar i anslutning till ett av landets vattenkraftverk. Sweco ska göra en förstudie på fyra kraftverksreservoarer i Uganda för att bedöma vilken som lämpar sig bäst för bygget av en solkraftanläggning. Därefter görs en detaljerad studie med specifikationer för upphandling av entreprenör, ekonomiska kalkyler och redovisning av miljöaspekter som underlag till investeringsbeslut.

Källa:

19 september 2022  12:08  CET

Måndag

Pappersbatteri kan lagra energi i byggnader

Forskare på RISE har utvecklat ett hållbart pappersbatteri. I framtiden kan den användas för att lagra förnybar energi i byggnader och samtidigt isolera väggarna.

– Vi ser en potential för att byggnader ska bli självförsörjande på energi med hjälp av pappersbatteriet, säger Jesper Edberg, forskare på RISE och vetenskaplig ledare vid Digital Cellulose Center. Den cellulosabaserade superkondensatorn skulle kunna byggas in i väggarna och lagra energi, från till exempel solceller, och samtidig användas som väggisolering då den har en barriär mot fukt, syre och värme.

En av de största samhällsutmaningarna är att klara energiförsörjningen och samtidigt minska klimatpåverkan och användningen av fossila bränslen. Idag saknar vi däremot effektiva metoder för att lagra förnybar energi i stor skala. Inom kompetenscentrumet Digital Cellulose Center arbetar RISE forskare med att utveckla cirkulära elektroniska lösningar som kan lagra el från förnybara källor.

– Vi måste hitta hållbara sätt att lagra energi, säger Jesper Edberg. På samma sätt som vi fasar ut fossila bränslen behöver vi fasa ut batterier som utarmar planetens resurser. Därför behöver vi skapa ett hållbart energiekosystem som inte är beroende av fossila eller kritiska material så som sällsynta jordartsmetaller.

Källa:

19 september 2022  11:58  CET

Måndag

Norska Statkraft och svenska GreenIron i framtida vätgassamarbete

Statkraft och GreenIron har idag initierat ett samarbete kring produktion, leverans och lagring av grön vätgas. Avsiktsavtalet centreras kring Statkrafts leverans av vätgas från elektrolysörer baserad på förnyelsebar el och GreenIrons etablering av klockugnar för att producera fossilfria metaller.

Statkrafts vätgassatsningar handlar om elektrifiering av industriella processer inom stål- och metallindustrin och kemisk industri samt av transporter. Produktion av grön vätgas, på olika platser i Norden, är en del av omställningen till en koldioxidfri industriproduktion och transportsektor. Statkraft har som mål att innan 2030 ha en produktionskapacitet för grön vätgas på 2 GW.

GreenIron har en patenterad och beprövad, energieffektiv teknik för att reducera metalloxider till rena metaller. Den banbrytande teknologin är helt vätgasbaserad med vatten som enda restprodukt. Processen lämpar sig för utvinning av metaller från såväl malm som restprodukter och avfall. Varje individuell ugn sparar 56 000 ton indirekt CO2 per år.
Inom både gruv- och stålindustrin bildas det mängder av biflöden som idag betraktas som restprodukter och avfall. Med GreenIrons unika teknologi är det fullt möjligt att återvinna dessa biflöden till järn- och metallråvaror. GreenIron har avsikt att etablera sin första pilotanläggning under 2023.

Källa:

19 september 2022  11:54  CET

Måndag

Miljötillståndet klart för metanolfabriken i Ö-vik

Ett projekt för att tillhandahålla hållbar e-metanol till den maritima sektorn har fått miljötillstånd för att bygga den första storskaliga produktionsanläggningen i Örnsköldsviks kommun i nordöstra Sverige.

Projektet, kallat FlagshipONE och gemensamt ägt av den svenska power-to-fuel-aktören Liquid Wind och danska elbolaget Ørsted, förväntas tas i drift 2024 och producera 50 000 ton e-metanol årligen.

Miljötillståndet beviljades av Mark- och miljödomstolen i Umeå 11 månader efter att ansökan lämnades in och markförberedelser som markerar det inledande steget i byggskedet är planerade till 2023.

”Att erhålla miljötillståndet markerar ytterligare en viktig milstolpe för FlagshipONE och den maritima värdekedjan som planerar att ta ut fartyg som drivs med elektrobränsle till marknaden. Parallellt närmar vi oss ett slutgiltigt investeringsbeslut för FlagshipONE, och nyligen tillkännagav vi vårt tvärsektoriella samarbete för nollutsläppssjöfart med DFDS, Stena Line, Ørsted och Göteborgs Hamn för att etablera ett nav för elektrometanol (e-bränslen) , säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

Källa:

19 september 2022  11:47  CET

Måndag

Rent vatten via solljus – startups storsatsar

Saltvatten ska lösa problemet med färskvatten genom att använda en solcellsteknik, som bara använder solljus för att rena vatten. Nu försöker startups och forskare förfina tekniken med att rena vattnet.

Världen behöver som bekant mer färskvatten, och en rad länder använder sedan länge avsaltningsanläggningar för att ta bort salt från havsvatten, där Mellanöstern redan leder i antalet sådana anläggningar. Problemet är ett de till stor del fortfarande drivs på fossila bränslen och skadar havsmiljöerna när det skapar ett extremt salt avloppsvatten som spolas tillbaka i havet, skriver CNN.

Därför har en rad startups och forskare börjat se över hur de kan uppdatera en månghundraårig solcellsteknik, som enbart använder solljus för att rena vatten. En sådan är Abu Dhabi-baserade startupen Manhat som grundades 2019.

Bolaget har skapat en växthusstruktur som flyter på havsytan där solljus värmer upp och förångar vatten under strukturen – och sedan separerar det från saltkristallerna som lämnas kvar i havet – och när temperaturen sedan svalnar så kondenserar vattnet till färskvatten och samlas inuti strukturen.

Vatten skapas utan att använda el och utan att skapa salt. ”Det liknar det naturliga vattnets kretslopp”, säger grundaren Saeed Alhassan Alkhazraji.

Källa:

19 september 2022  11:36  CET

Måndag

Höganäs i projekt för infångning av koldioxid

Järn- och metallpulverproducenten Höganäs har som ambition att till 2037 nå netto-noll klimatutsläpp i värdekedjan. Som ett steg på vägen deltar de nu i ett nytt samverkansprojekt för transport och lagring av infångad koldioxid SNetSS (Carbon Network South Sweden). Detta skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Höganäs deltar tillsammans med nio andra sydsvenska aktörer. Projektet har för syfte att bidra till hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxidinfrastruktur i Sverige. Projektet stöttas av Energimyndigheten som går in med 2,5 miljoner kronor.

– Det är ett jättespännande projekt och vi är glada över att vara med och bidra. Den typ av infrastruktur som vi tittar på är nödvändig för att Höganäs ska uppnå netto-noll klimatpåverkan. Det vi gör tillsammans idag är viktigt för att möjliggöra hanteringen av avskild koldioxid och så kallade negativa utsläpp i framtiden, säger Magnus Pettersson som är energisamordnare på Höganäs.

Källa:

19 september 2022  11:30  CET

måndag 19 september

fredag 16 september

Fredag

South Australia kommer att bli det första stora nätet som körs på 100 % förnybar energi

South Australia – som redan är ledande i världen med sin andel av vind- och solenergi – är redo att bli det första nätet av sin storlek som fungerar utan synkron generering inom de närmaste åren, enligt ett nytt planeringsdokument från marknadsoperatören.

South Australia är världsledande när det gäller penetration av vind och sol i sitt nät, och har i genomsnitt varit mer än 64 % under de senaste 12 månaderna.

Den når regelbundet nivåer där vind och sol producerar mer än 100 % av statens efterfrågan – i själva verket satte det ett nytt rekord på 146 % av statens efterfrågan från vind först på onsdagsmorgonen – men detta överskott exporteras till Victoria genom dess överföringslänkar.

Även när vind och sol har producerat mycket mer elektricitet än vad som behövs i staten vid något tillfälle, har det alltid behövt ha några synkrona generatorer, och alltid gaseldade generatorer i södra Australien, igång för att säkerställa att några av de viktigaste nättjänsterna kan fortfarande levereras.

Källa:

16 september 2022  13:29  CET

Fredag

Europaparlamentet godkänner målet om 45 % förnybar energi

Europaparlamentet har gått med på att öka EU:s andel av förnybar energi av den totala slutliga energiförbrukningen till 45 % till 2030 som en del av en översyn av direktivet om förnybar energi (RED).

Enligt den nuvarande lagstiftningen är EU skyldigt att täcka minst 32 % av sitt energibehov från förnybara källor till 2030. Med målet på 45 % går parlamentsledamöterna utöver den 40 %-gräns som medlemsländerna beslutade i juni. Nästa steg är förhandlingar om målet för förnybar energi med medlemsländerna.

Med 418 positiva röster, 109 negativa röster och 111 nedlagda röster blev resultatet mycket tydligt. Det konservativa EPP, det socialdemokratiska S&D, det liberala Renew Europe och en stor del av de gröna parlamentsledamöterna röstade för det nya målet. De gröna, tillsammans med vänstern, hade tidigare utan framgång försökt vinna majoriteter för ett mål på 55 % till 56 %.

Källa:

16 september 2022  12:59  CET

Fredag

Scania fasar ut fossilt från leverantörskedjan till 2030

Scania meddelar långtgående åtgärder för att fasa ut fossilt från företagets leverantörskedja till 2030. Tillsammans med sina leverantörer har Scania satt en ambitiös branschledande strategi för att ta bort de största källorna till koldioxidutsläpp från de vanligast förekommande produktionsmaterialen samt batterier.

– Än en gång leder Scania vägen med kraftfulla åtgärder för klimatet, säger Andreas Follér, Head of Sustainability, Scania.
– Vi var först i vår bransch att anamma vetenskapligt baserade utsläppsmål och vi visar återigen att vi menar allvar genom att ta bort fossila bränslen från vår leverantörskedja.

Genom livscykelanalyser har Scania identifierat fyra ”hotspots” när det gäller utsläpp: batterier, stål, aluminium och gjutjärn. Tillsammans står dessa för ungefär 80% av koldioxidutsläppen som kommer från produktionsmaterial.*

Källa:

16 september 2022  12:36  CET

Fredag

Tyskland: Dela solenergi mellan grannar

I södra Tyskland simulerade sju hushåll framtidens energisystem. Nu är det klart: Elhandel mellan enskilda hushåll kan bidra till att förena fluktuerande energiproduktion och stigande elförbrukning.

Om det är ekonomiskt incitament, kan ömsesidigt köp och försäljning av el minska förbrukningstoppar och undvika flaskhalsar, så att nätstabiliteten gynnas när den kontrolleras på ett intelligent sätt. Dessutom kunde modellen från Münchens tekniska universitet (TUM) bekräftas i Base-V-projektet. Därefter krävs det bara ett fåtal hushåll för att få igång närliggande energihandel.

De sju testhushållen i Dietfurt, Bayern, var utrustade med ett solenergisystem, en stationär batterilagringsenhet och en e-bil med laddstation av företaget Sonnen. Deltagarna kunde köpa eller sälja el via en central handelsplattform. De enskilda handelsordrarna utfördes via ”smarta kontrakt”, som behandlades via en blockchain-gateway från data- och kommunikationsspecialisten Moxa.

Källa:

16 september 2022  12:22  CET

Fredag

Svenska SeaTwirl: Flytande vindkraftverk med vertikal axel på 1MW testas i Norge

Ett flytande vindkraftverk med vertikal axel på 1 MW kommer att testköras i hav utanför Norge, i ett samarbete mellan det svenska vindkraftsföretaget SeaTwirl och specialisten Westcon Yards inom marinindustrin.

Nasdaq-noterade SeaTwirl säger att en avsiktsförklaring undertecknad med Westcon Yards går med på att samarbeta kring tillverkning och installation av 1MW S2x-turbinen på plats i Norge.

Exakt var detta kommer att vara är inte specificerat, men SeaTwirl noterar att Westcon Yards bygger fartyg och utför offshore-infrastrukturreparationer på fyra olika platser i Norge. Det marina företaget är också väl insatt i att arbeta med stålkonstruktioner av liknande storlek och komplexitet som S2x-turbinen

SeaTwirls teknologi, som först avslöjades som ett koncept 2011, använder ett komplext utseende vertikalt vindturbin med ett torn kopplat till en undervattensstruktur, som består av ett flytande element och en köl.

Den svänghjulsliknande tekniken beskrivs här som ”som en konståkare i piruett” och är konstruerad för att rotera hela den flytande strukturen som en enhet.

Ovanstående vattenblad vrider en direktdriven permanentmagnetgenerator som drar in havsvatten i strukturen med centrifugalkraft och sedan släpper det under perioder med låg vind för att bibehålla svängmomentumet.

Källa:

16 september 2022  12:05  CET

Fredag

Sol-system för ett 400 år gammalt kloster i Belgien

Innovativ solteknik och skydd av historiska monument är kompatibla: ett 22-kilowatt solcellssystem installerades på det dominikanska klostret ”Het Predikheren” i Mechelen i Belgien i somras.

AluPlusSolar – profilerade plåtar från Kalzip kombinerat med lätta integrerade solcellsmoduler från DAS Energy – installerades på klostrets tak. På så sätt installerades totalt 180 högeffektiva solcellsmoduler av typen 12x2M, var och en med en effekt på 120 watt, över en yta på 160 kvadratmeter, vilket ger en installerad effekt på 22 kilowatt.

Hållbart, nästan underhållsfritt och effektivt
Eftersom den använda Kalzip 50/444-profilen har modulerna elektriskt anslutna på baksidan, garanteras ett högt väderskydd året runt, en viktig punkt för historiska renoveringsfastigheter.

Källa:

16 september 2022  12:12  CET

Fredag

Norge: Solkraft har den tekniska potentialen att bli större än vattenkraft

EU lanserade sin solenergistrategi den 18 maj i år, där man ställer upp som mål att utveckla 600 GW till 2030. Europa vill bli oberoende av rysk gas och förbättra energisäkerheten i spåren av kriget i Ukraina, och påpekar att solenergi har störst potential att bidra. Här i Norge visar Statnetts prognoser att Sydnorge kan få ett effektunderskott redan 2026. Solkraft kan också bidra här, med så mycket som 66 TWh bara i byggnader. Lägger vi till markmonterade anläggningar är siffran 199 TWh (”Norsk solkraft 2022 – inrikes och export”).

Så hur säkerställer vi det gröna skiftet – med solenergi som en central insatsfaktor – utan att bidra till tvångsarbete i Kina? Detta är inte en utmaning som enskilda företag kan möta ensamma.

Solenergiklustret, som en branschorganisation för den norska solenergiindustrin och ett företagskluster i det nationella klusterprogrammet, har tagit fram etiska riktlinjer för våra partners och

Källa:

16 september 2022  12:05  CET

Fredag

Sydostasien behöver 210 miljarder dollar årliga investeringar i förnybar energi - IRENA

(Reuters) – Sydostasien behöver mer än fördubbla sin årliga investering i förnybar energi för att påskynda energiomställningen och för att uppfylla klimatmålen, visade en rapport som släpptes på torsdagen av International Renewable Energy Agency (IRENA).

IRENA sa att på lång sikt behövs en genomsnittlig årlig investering på 210 miljarder dollar på förnybar energi, energieffektivitet och för att stödja teknik och infrastruktur under perioden fram till 2050 för att begränsa en global temperaturökning till 1,5 grader Celsius.
Investeringen är mer än två och en halv gånger det belopp som för närvarande planeras av sydostasiatiska regeringar för att nå sina mål, sa IRENA.

”Kolpensionering, i kombination med förnybara energikällor och sammankoppling av regionala nät, är ett oumbärligt steg för att komma i linje med målen med nettonoll”, sa IRENAs generaldirektör Francesco La Camera.

Sydostasien är hem för 25 % av världens geotermiska produktionskapacitet, men regionen har också stora kolreserver. Regionens största ekonomi Indonesien är världens största exportör av termiskt kol.

Källa:

16 september 2022  11:59  CET

Fredag

Vindkraftverk hemma – vilka förutsättningar krävs?

Energikrisen har fått intresset för förnybar energi att öka rejält, och nu vill många villaägare bli självförsörjande på el. Solceller har slagit igenom stort på den privata marknaden, men hur är det med vindkraft, kan ett litet vindkraftverk hemma också vara ett bra alternativ? Vi slog en signal till Sven Ruin, expert på småskalig vindkraft på Svensk vindkraftförening, för att få veta mer.

Varför hör vi inte talas lika mycket om vindkraft för hemmabruk, som solceller? – Det beror framför allt på två saker. Det fanns fler svenska tillverkare av småskaliga vindkraftverk förut, men många har lagts ner eftersom kunderna blev mer intresserade av solceller, då de delvis kan finansieras med statligt stöd.

Dessutom kräver vindkraft ganska specifika förhållanden, för att kunna alstra mycket el, så det passar inte för så många. Att sätta upp ett vindkraftverk på taket ger vanligtvis väldigt lite effekt, och att bygga ett tillräckligt högt vindkraftverk är svårt i ett tätbebyggt villaområde. Detta bland annat eftersom regelverket säger att vindkraftverket inte får vara högre än att man kan lägga det ner på marken innanför sin tomtgräns, i alla riktningar, om man vill kunna slippa bygglov.

Källa:

16 september 2022  11:55  CET

Fredag

Development Bank of Japan och ClassNK utvecklar ett grönt hållbarhets- ramverk för fartygsfinansiering

Japanska institutioner håller på att fastställa nya ramar för grön fartygsfinansiering. Development Bank of Japan (DBJ) och ClassNK har inrättat Zero-Emission Accelerating Ship Finance Program för att utvärdera tillgångsvärdet på miljövänliga fartyg.

ClassNK kommer att utvärdera fartyg baserat på en omfattande poängmodell som utvecklats gemensamt av DBJ ur perspektivet av koldioxidutsläpp, miljövänlig prestanda och innovativitet, och DBJ kommer sedan att tillhandahålla investeringar och finansiering.

Som det första projektet under programmet utvärderade ClassNK den stora gasoltanken med två bränslen, Crystal Oasis, ägd av Kumiai Navigation, som DBJ sedan gav ett lån till Kumiai för att finansiera förvärvet av fartyget som levererades från ett japanskt varv i tre månader. sedan.

Källa:

16 september 2022  11:20  CET

fredag 16 september

torsdag 15 september

Torsdag

USA: IKEA erbjuder solcellsinstallationer för hemmabruk i Kalifornien

IKEA U.S. har slagit sig ihop med SunPower Corp. för att göra solenergilösningar för hemmet lättare att komma åt på utvalda platser i Kalifornien. Medlemmar i IKEA Familys kundlojalitetsprogram kommer att kunna köpa solenergilösningar för hemmet, tillgängliga via SunPower, för att generera och lagra sin egen förnybara energi och leva mer hållbart.

Kunder kan lära sig mer om solcellserbjudandet för hemmet i IKEAs butiker i Kalifornien och online, och sedan arbeta direkt med SunPower för att få tillgång till solenergipaket som utvecklats speciellt för IKEA Family-lojalitetsmedlemmar. De fyra paketen innehåller olika kombinationer av solenergi, energilagring och laddning av elfordon (EV).

Vart och ett av erbjudandena inkluderar ett SunPower Equinox Solar System; tillgång till mySunPower-appen för att övervaka energiproduktion eller hantera lagringsanvändning; och SunPowers Complete Confidence-garanti som består av en 25-årig begränsad garanti för paneler, inklusive täckning för ström, produkt och arbete, och en 10-års begränsad garanti för övervakningsenheten och lagringssystemet.

Källa:

15 september 2022  13:22  CET

Torsdag

Över 100 skolor i Egypten ska gå över till ren solenergi

Ett nytt partnerskap kommer att se 102 skolor i Egypten gå över till ren solenergi. Partnerskapet kommer som en del av statliga institutioners ansträngningar att driva socialt deltagande för att uppnå utvecklingsmål och övervinna nationella utmaningar.

EFG Hermes Foundation for Social Development har undertecknat ett partnerskapsavtal med ministeriet för utbildning och teknisk utbildning, representerat av General Authority for Educational Buildings, för att överföra 102 skolor i Luxor och Aswan till ren solenergi genom att tillhandahålla, installera och driva solpaneler .

Projektet ska generera 700KWH, vilket bidrar till en årlig minskning av 250 ton CO2-utsläpp.

Källa:

15 september 2022  13:09  CET

Torsdag

Omdesignen av elmarknaden bör fokusera på grundorsaken till krisen, Europas beroende av fossila bränslen

Mitt i stormen av pandemin, kriget i Ukraina och extrema väderhändelser uppmanar Bruce Douglas på Eurelectric oss alla att inte tappa fokus på våra utsläppsmål.

Energibesparingar, elektrifiering och förnybar energi är viktigare än någonsin för att bidra till att minska beroendet av fossila bränslen. Douglas förklarar att Europas elsektor fortfarande är helt engagerad i strävan mot ren energi, med exempel. Han sammanfattar de aldrig tidigare skådade prisökningarna vi alla går igenom, och konsekvenserna för hushåll och industri.

Marknaden är under intensiv påfrestning, och även om den nuvarande marknadsdesignen håller på att ses över, så får beslutsfattare inte glömma att grundorsaken är Europas beroende av fossila bränslen och det är där fokus för intervention bör ligga, förklarar Douglas.

Trots dessa prövande omständigheter har elindustrin inte backat på sina åtaganden att minska koldioxidutsläppen och driva en koldioxidneutral EU. Tvärtom. Eftersom vi tror att energiomställningen är nyckellösningen för att tackla de pågående kriserna, har vi ökat ansträngningarna och byggt upp synergier utanför vår sektor.

Tre nya projekt är bevis på vårt engagemang för att bryta Europas beroende av fossila bränslen.

Källa:

15 september 2022  12:28  CET

Torsdag

Arla satsar på vindkraft för att nå 100 procent förnybar el

Arla Danmark har precis tecknat ett 10-årigt kraftköpsavtal med Eurowind Energy, som ska säkerställa att kooperativet når målet om 100 procent förnybar el till 2025. Elen ska komma från elva nybyggda vindkraftsturbiner. Arla Sverige köper sedan förra året 100 procent förnybar el till mejerierna.

Senast 2025 ska Arla köpa 100 procent förnybar el till alla kooperativets mejeri- och produktionsanläggningar i Europa. För att nå detta mål tecknar nu Arla ett 10-årigt kraftköpsavtal i Danmark och förbinder sig att köpa el från vindkraftparken Nørre Økse Sø. Befintliga turbiner kommer att ersättas av elva nybyggda turbiner. Den årliga besparingen för Arla blir 58 000 ton koldioxid.

– Vi jobbar hårt för att minska vårt klimatavtryck så att konsumenterna kan fortsätta njuta av våra mejeriprodukter med gott samvete. Det nya avtalet i Danmark är en viktig milstolpe i vårt klimatarbete och jag är stolt över att det redan nu finns en tydlig plan för hur vi ska nå vårt mål om 100 procent förnybar el, säger Hanne Søndergaard, hållbarhetsdirektör på Arla Foods.

Källa:

15 september 2022  11:37  CET

Torsdag

Pappersbatteri för IoT-prylar

För ett år sedan tillverkades en första omgång med tusen superkondensatorer baserade på skogsråvara. Nu släpper Linköpingsföretaget Ligan Energy en kommersiell produkt kallad S-Power för bland annat små sensornoder.

Tekniken har rötterna i forskning på Linköpings universitet och kan tillverkas i en rulle-till-rulle-process. En tunn metallfolie beläggs med elektrodmaterialet och stackas sedan med en cellulosabaserad separator. Det aktiva materialet i den positiva elektroden består av kol och lignin, medan den andra sidan består av en annan organisk polymer, och kol.

Efter att ha bytt spår för snart två år sedan har Ligna satsat på superkondensatorer för trådlösa IoT-enheter.
Företaget lyfter fram att superkondensatorn blir ett miljövänligt energilager med en formfaktor som är tunn och flexibel. I många fall jobbar den ihop med någon form av energi-skördare.

Källa:

15 september 2022  11:32  CET

Torsdag

Belgien: Virtuella kraftverk för bostäder kommer att täcka 15 % av landets nätbalanseringsbehov i slutet av året

Cirka 2 000 batterisystem för bostäder i Belgien har slagits samman till ett virtuellt kraftverk (VPP) och tillhandahåller balanseringstjänster till överföringssystemoperatören Elia.

Mer än 2 000 hushåll i Flandern, den norra halvan av landet, har hjälpt till att upprätthålla nätstabilitet med sina hembatterier som en del av ett projekt av Elia och lokala företag Smart E-Grid, en leverantör av VPP-lösningar, och Opteco som installerar hemmet energisystem.

Som en del av projektet lanserade Elia en marknadsmodell där konsumenter kan matcha sin förbrukning med energiproduktion. Deltagarna behöver ett hembatteri och en smart mätare för att delta. En mellanhand, inte specificerad men troligen Smart-E Grid, samlar alla batterier i en portfölj för att tillhandahålla nätbalanseringstjänster.

Även om det inte nämns i ett pressmeddelande, avbildades ett system från tyska hemenergilagrings- och VPP-företaget sonnen sonnen, vilket indikerar att några av dess batterier deltar. Elia berättade att Opteco installerade de batterier som deltar i VPP-projektet.

Källa:

15 september 2022  11:28  CET

Torsdag

De samarbetar om utsläppsfria transporter

Samarbetet handlar om att Ikea ska använda Volvos elektriska fordon för transportflöden vid två fabriker i Polen – fordon som ska köras av Raben Group.

Varje år hanterar Ikea två miljoner försändelser över hela världen. Samarbetet om transporterna i Polen är en del av arbetet med att nå klimatmålen om minskad växthusgasutsläpp om 70 procent.

– Vi är glada att berätta om det här samarbetet, som syftar till att påskynda vår övergång till mer hållbara vägtransporter. Projektet gör det möjligt för oss att utforska och lära oss om utmaningarna och möjligheterna i utbyggnaden av elektriska transporter i stor skala och dess ömsesidiga beroenden i ett större transportnätverk, säger Małgorzata Dobies-Turulska, vd för Ikea Industry Zbąszynek, i en kommentar.

Det första fordonet, en Volvo FM, kommer att laddas vid Ikeas produktionsanläggningar med förnybar el.

Källa:

15 september 2022  11:13  CET

Torsdag

Private equity investerar fortfarande miljarder i smutsig energi trots löfte om motsatsen

Private equity-bolag som pumpar in miljarder dollar i smutsiga energiprojekt utsätter investerare, inklusive pensionärer, för okända finansiella risker när planeten brinner och regeringar möter ett eskalerande tryck att agera, visar ny forskning.

Det första styrkortet för klimatrisker i sitt slag rankar Carlyle, Warburg Pincus och KKR som de värsta brottslingarna bland åtta stora private equity-bolag med betydande fossilbränsleportföljer.

Alla tre fortsätter att investera tungt i projekt som släpper ut växthusgaser utan någon adekvat plan för övergången från olja och gas, enligt analysen från två icke-vinstdrivande finansiella övervakningsorganisationer av allmänt tillgänglig information. Företagen har också ringa insyn i politisk och klimatlobbying, konstaterar rapporten.

Källa:

15 september 2022  11:02  CET

Torsdag

Solcellspark i Filipstad

SENS har under en period etablerat ett nära samarbete med Filipstads kommun och Veidekke. Fokus har kretsat kring att skapa ett energikluster och därmed utforska olika möjligheter att förse regionen med förnyelsebar energi. Idag kan SENS meddela att Bolaget har fördjupat samarbetet med regionen genom att teckna ett Letter of Intent med Veidekke och BayWa r.e. Nordic AB.

Avsiktsförklaringen avser byggnation av en solcellspark för att förse miljövänlig och kostnadseffektiv el åt en industriell aktör som har verksamhet i Filipstad. Anläggningen förväntas omfatta en yta om 20 hektar och vid full effekt väntas solcellsparken ge en årlig effekt om 20 MW vid full drift.

Parterna kommer inleda satsningen med att utvärdera projektets förutsättningar för att på kostnadseffektivast sätt förse industriella parten med miljövänlig el genom ett långtgående PPA (Power Purchase Agreement). SENS agerar projektägare och uppdragsgivare i satsningen och tillsammans kommer parterna arbeta mot att installera anläggningen under nästa år. Utöver solcellsparken kommer parterna även utvärdera fler möjligheter för att samverka i flera projekt i regionen.

Källa:

15 september 2022  10:35  CET

Torsdag

Naturgas är ett "brobränsle"; till vadå - till ingenstans

Den fossila bränsleindustrin och vissa regeringar hävdar att naturgas kan bidra till att minska utsläppen. Det kan det inte.

Den kanadensiska regeringen har använt Rysslands invasion av Ukraina och avlägsnandet av rysk naturgasexport för att motivera ökad naturgasproduktion i Kanada. Mycket av den nödvändiga infrastrukturen för att producera och transportera denna LNG skulle dock ta år att utveckla, vilket låser Kanada i en utsläppsväg som är oförenlig med 1,5-C klimatmålet.

Hur beslutsfattare talar om energiproduktion antyder regeringarnas planer för vår övergång från kolbaserade energikällor som olja, kol och naturgas till förnybara energikällor som vind, sol och geotermisk energi. Intressenter på båda sidor av energiomställningen – fossilbränsleföretag och klimataktivister – tävlar nu ivrigt om att få dem att använda sitt föredragna språk.

På senare tid har fossilbränsleindustrin börjat hänvisa till naturgas som ett ”brobränsle” eller en väsentlig del av en energiomställning med låga koldioxidutsläpp.

Källa:

15 september 2022  10:29  CET

torsdag 15 september

onsdag 14 september

Onsdag

Australien: Underjordiska grottor blir nyckeln till vätgasindustri

Australien har lagt till ytterligare en viktig ingrediens i sin plan för att bli en global supermakt för grön vätgas, där forskare från Geoscience Australia har upptäckt underjordiska saltansamlingar som är lämpliga för vätgaslagring i stora volymer, för både hushållsbruk och export.

Vätgas har utpekats som en kritisk komponent i Australiens förnybara framtid, men mycket av samtalet har fokuserat på produktionen och användningen av bränslet. Geoscience Australia sa att ett utbrett antagande av väte som energibärare också kommer att kräva storskaliga lagringsalternativ för att buffra fluktuationerna i utbud och efterfrågan.

Medan väte oftast lagras i tankar, antingen i gas eller flytande tillstånd, sa Geoscience Australia att underjordiska salthålor erbjuder ett säkert och billigt storskaligt alternativ. Och tekniken, som involverar konstgjorda grottor i naturligt förekommande geologiska saltfyndigheter, har redan fått fotfäste internationellt.

Källa:

14 september 2022  14:37  CET

Onsdag

Kan drönare hjälpa till att hantera leveranskrisen?

Kommersiella UAV:er leder vägen för innovativ forskning. Förutom leveranstjänster används drönare för djurskydd och forskning, historiskt bevarande och förbättring av förnybara energiresurser.

Men innan massdistributionen av leveransdrönare måste företag och kunder bestämma sig för om de är tillförlitliga. Tanken på obemannade fordon kan verka oroande till en början, men tekniska innovationer säkerställer att detta är en säker och pålitlig process.

Leveransdrönare lovar många fördelar när det gäller utsläpp och effektivitet
Alex Stapleton, försäljningsdirektör på Alexander Technologies, en ledande leverantör av skräddarsydda litiumjonbatterier och laddare, belyser användningen av UAV:er: ”Frågan om hur man driver en UAV eller drönare påverkas avsevärt av applikationens natur.

I vissa fall, särskilt för den största utrustningen, är förbränningsmotorer fortfarande designade på denna marknad, men fler och fler modeller designas för att köras på litiumjonbatterier.”

Källa:

14 september 2022  13:11  CET

Onsdag

Volvo först att serietillverka tung ellastbil

Nu har tillverkningslinan rullat igång på i Tuve-fabriken i Göteborg. Volvo lastvagnar säger sig vara först i världen att inleda volymproduktion av eldrivna tunga lastbilar.

Beställningar började tas upp i somras. Fler än tusen har sålts till Europa.

– Det är fortfarande små siffror men vi räknar med att volymerna kommer att öka betydligt under de närmsta åren, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Lastbilarna tillverkas på samma lina som sina konventionella syskon. Nästa år startar serietillverkning även i Gent, Belgien. Därifrån levereras idag batterierna till Tuve

En av de första beställarna är Ikea i Polen. I en pilotstudie ska tunga elektriska Volvolastbilar hantera transportflöden vid två av företagets fabriker i Zbąszynek.

Källa:

14 september 2022  13:05  CET

Onsdag

Att ta bort det fossila i energisystemet till 2050 kan spara biljoner - Oxford-studie

Ny studie visar att en snabb övergång till ren energi är billigare än långsam eller ingen övergång
Idén att det blir dyrt att gå grönt är ”bara fel”
Kostnaderna för grön teknik har sjunkit avsevärt under det senaste decenniet och kommer sannolikt att fortsätta sjunka
Att uppnå ett koldioxidfritt energisystem runt 2050 är möjligt och lönsamt
En övergång till ett koldioxidfritt energisystem runt 2050 förväntas spara världen minst 12 biljoner dollar, jämfört med att fortsätta vår nuvarande nivå av fossilbränsleanvändning, enligt en referentgranskad studie av forskare från Oxford University, publicerad i tidskriften Joule.

Forskningen visar ett win-win-win-scenario, där en snabb övergång till ren energi resulterar i lägre energisystemkostnader än ett fossilbränslesystem, samtidigt som det ger mer energi till den globala ekonomin och utökar energitillgången till fler människor internationellt.

Källa:

14 september 2022  13:00  CET

Onsdag

Varberg energi bygger sol och vind för kunder

Varberg Energimarknad AB och Wästbygg Gruppen har tecknat en avsiktsförklaring om ett joint venture. Avtalet rör återupprättandet av två vindkraftverk som tidigare har stått i Bäckagård, Tvååker samt byggnation av en ny solcellspark strax söder om Varberg, vilket skulle ge ca 12 GWh ny elproduktion årligen.

Läs även: Soltech uppför batteripark åt Varberg Energi

Detta kommer att täcka upp den elkonsumtion Wästbygg Gruppen förbrukar i samtliga projekt under ett år, vilket i genomsnitt ligger på runt 7 GWh.

För att genomföra byggnationen och säkerställa framtida drift, har parterna för avsikt att bilda ett gemensamägt driftbolag där Wästbygg Gruppen blir majoritetsägare med 75% av aktierna.

Styrelsen för Varberg Energimarknad AB har idag 13 september godkänt bildandet av ett gemensamt driftbolag och parterna jobbar nu vidare med att färdigställa avtalet och bolagsbildningen. Målsättningen är att produktionsanläggningarna ska stå klara under det tredje kvartalet 2023.

Källa:

14 september 2022  12:40  CET

Onsdag

Vad vill Saudiarabien med "The Line" ?

Planer på att bygga en kolfri utopi för nio miljoner invånare samtidigt som oljeproduktionen ökar ökar osäkerheten om Saudiarabiens motivation för sitt NEOM-projekt ”The Line”.

Bara 40 km från Sharm El Sheikh, den egyptiska semesterorten där COP27 kommer att äga rum i november, ligger NEOM, Saudiarabiens projekt på 500 miljarder dollar som kommer att se en 26 500 km2 självstyrande, kolfri stad inbyggd i Saudiarabien, Egypten och jordanska öknen. Det senaste tillskottet till dessa planer är ”The Line”: en 200 meter bred serie av stadsdelar i ”modul”-form, inklämd mellan två 500 meter höga, 170 km långa speglade ytterväggar som löper från Röda havet genom den saudiarabiska öknen.

NEOM strävar efter att vara en koldioxidfri region som drivs på 100 % ren energi. Projektets webbplats säger: ”Via oöverträffade vind- och solresurser, och genom världens största väteanläggning, kommer vi att inkubera och accelerera förnybara lösningar.”

The Line lämnar motorfordon helt ur sina planer; istället kommer det att finnas en helt förnybar höghastighetståg som NEOM hävdar kommer att ta medborgarna från ena änden av den 170 km långa strukturen till den andra på under 20 minuter.

Källa:

14 september 2022  12:29  CET