// MARS NYHETER //

Tio förnybara nyheter varje vardag

med fokus på energi-omställningen

Vägen dit inte given men målet är klart: Flyget ska bli fossilfritt

Det finns definitivt hopp även för flyget att bli fossilfritt. Utvecklingen går snabbt framåt och en framtid med flera olika tekniska lösningar ska göra det möjligt. En av lösningarna kan finnas här i Östersund där ett biobränsle ska bli en del av flygets framtid.

– Den vanligaste missuppfattningen är att det inte går att flyga på något annat än fossilt jetbränsle, utan man tror att flyget är på väg in i en återvändsgränd. Men så ser det inte ut. Dagens flygplan går faktiskt att flyga på biobränsle så man kan blanda in upp till 50 procent.

Det säger Henrik Littorin, som är konsult och jobbar med flygets hållbarhet. De tekniska möjligheterna finns och utvecklas snabbt säger han och menar i stället att ett påtagligt hinder är marknaden: vem är villig att köpa det nya dyrare bränslet?

Källa:  TT   läs mer ……

Tors 18/3    12:34

Tretton bostadsrättsföreningar satsar på solceller i Hammarby sjöstad

Intresset för solceller är stort bland bostadsrättsföreningarna i Hammarby Sjöstad. När ElectriCITY Innovation igår höll möte om gruppupphandlingar av solceller deltog 13 föreningar. Att sätta upp solceller är en lönsam investering som sänker energikostnaden, samtidigt som det bidrar till en bättre miljö.

– Elen är 100 procent “grön” och investeringen bidrar till att värdet på fastigheterna ökar, både tack vare lägre energikostnader samt en mer hållbar profil, säger Josefin Danielsson på ElectriCITY Innovation.

Den fasta elnätsavgiften i Stockholm har gått upp med över 7 procent det senaste året och allt pekar på att elpriset kommer att gå upp ytterligare. Med hjälp av egenproducerad el från solceller kan dessa löpande kostnader i form av elnätsavgifter, skatt och moms minskas.

Källa: Mynewsdesk    läs mer ….

Tors  18/3   12:05

Fyra spanska företag är med i Kanarieöarnas solprogram

Tre spanska huvudföretag och en oberoende kraftproducent (IPP) meddelade att de har säkrat statligt stöd för cirka 158,6 MW kombinerad kapacitet i Kanarieöarnas solprogram.

Resultaten från den spanska regeringen och det EU-stödda SolCan-programmet var kända på fredagen, där ministeriet för ekologisk övergång meddelade att 65 projekt på totalt 255 MW skulle dela upp subventioner på 20 miljoner euro (23,8 miljoner USD).

Sedan dess har verktyg Iberdrola SA (BME: IBE), Endesa SA (BME: ELE), Naturgy Energy Group SA (BME: NTGY) och utvecklare av förnybara energikällor Ecoener SL utfärdat uttalanden som bekräftar deras utmärkelser.

Källa:  Renewables Now   läs mer ……

Tors 18/3    11:50

Avfall blir till flygbränsle

Forskare säger att genom att omvandla ”vått avfall” -material till biobränsle kan flygindustrin minska växthusgaserna med 165 procent, vilket massivt minskar sitt fotavtryck på 2,5 procent av alla planetens växthusgaser.

I en studie som publicerades måndagen den 16 mars i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, detaljerade ett team av forskare som leds av U.S.National Renewable Energy Laboratory hur man omvandlar organiskt avfall till paraffin, ett brännbart kolväte som används i flygbränsle.

Forskarna säger att deras arbete har potential att göra flygbränsle grönt och ta bort behovet av elektriska flygplan.

”Medan förnybar naturgas riktar sig mot en enorm amerikansk marknad, producerar flytande kolvätebränslen från vått avfall potentialen att ta itu med utmaningen att avkolonnera flygsektorn”, skriver författarna i studien.

Källa: Interesting Engineering    läs mer ….

Tors  18/3   11:43

40 MW solenergi installerades 2020 i Norge

Under 2020 installerades cirka 40 MW ny solenergi i Norge. Detta motsvarar installationen av 350 solpaneler varje dag år 2020. Detta innebär att den totala solenergikapaciteten som är ansluten till det norska elnätet ökade med nästan 40 procent under året. En uppdaterad översikt från NVE visar utvecklingen under de senaste 10 åren och hur solenergi fördelas i olika län.

Uppdaterade siffror från Elhub visar att solceller, med en total kapacitet på 39 MW, var anslutna till det norska kraftnätet under 2020. Dessutom uppskattar NVE att cirka 1 MW installerades med fristående solcellssystem, som tar den totala summan till 40 MW under året. Detta är en minskning från rekordåret 2019, där den årliga installerade produktionskapaciteten uppskattades till över 50 MW.

Källa:  NVE   läs mer ……

Tors 18/3    11:34

Australiskt-finskt gruvföretag hittar koboltfyndighet i Finland

Det australiensiska-finska gruvföretaget Latitude 66 Cobalt meddelade på onsdag att det har hittat den fjärde största koboltfyndigheten i Europa, med den högsta koboltdensiteten i EU, i östra delen av Lappland i Finland.

Den nya upptäckten stärker Skandinaviens position som råvaruproducent. Av de tjugo största koboltfyndigheterna i Europa finns fjorton i Finland, fem i Sverige och en i Spanien. Finland är den största tillverkaren av batterimetaller och kemikalier i Europa.

Kobolt är en viktig ingrediens i mobiltelefoner, datorer och används även för gitarrsträngar. Efterfrågan ökar exponentiellt, särskilt på grund av batterier som används i elbilar, som innehåller 36 kilo nickel, sju kilo litium och 12 kilo kobolt. Enligt EU-kommissionens uppskattningar kommer batterimarknaden i Europa under detta decennium att vara värd cirka 250 miljarder euro.

Källa: EURACTIV    läs mer ….

Tors  18/3   11:22

SKF och Einride testar autonoma transporter i Göteborg

Snart kan elektriska självkörande lastbilar vara verklighet vid SKF:s fabriker och lager i Göteborg.

I april börjar SKF testköra självkörande elektriska lastbilar från Einride. Lastbilarna ska köras vid SKF:s fabriker och lager i Göteborg. Lastbilarna fraktar 16 ton åt gången och har omfattande säkerhetssystem med både radar, kameror och laser. 

Källa:  Transportnet   läs mer ……

Tors 18/3    11:13

Batterikostnader faller fortare än väntat

Begravd i en Lawrence Berkeley National Laboratory-rapport om elektrifiering av lantliga och långväga lastbilar är ett fascinerande diagram som mycket tydligt visar hur betydligt de senaste nedgångarna i batterikostnader har trotsat förväntningarna.

Prognoserna nedan producerades bara för fyra korta år sedan – en evighet naturligtvis under rena tekniska år. ”Elektriska lastbilar verkar vara redo att också uppfylla prestandakraven för en stor del av regionala och långväga lastbilar idag”.

Källa: Renew Economy    läs mer ….

Tors  18/3   10:31

BMW Group investerar i ny utsläppsfri stålproduktion

BMW Group investerar i Boston Metal – startupbolaget som står bakom en ny innovativ metod för utsläppsfri stålproduktion. Investeringen är en del i det långsiktiga hållbarhetsarbete som syftar till att drastiskt minska koldioxidutsläppen i leverantörsnätverket.
Nu satsar fordonstillverkaren på cirkulär ekonomi och att minska sina koldioxidutsläpp med två miljoner ton fram till 2030.


BMW Group genomför en systematisk implementering av sina hållbarhetsmål och kan idag meddela ytterligare en etapp för att minska sina koldioxidutsläpp i leverantörskedjan.
Genom sin riskkapitalfond BMW i Venture investerar nu fordonstillverkaren i det amerikanska startupbolaget Boston Metal, som står bakom en ny innovativ teknik för utsläppsfri stålproduktion. Under de kommande åren kommer startupbolaget vidareutveckla sin metod i industriell skala.

Källa:  Mynewsdesk   läs mer ……

Tors 18/3    09:57

Masdar Clean Energy bygger 500MW sol i Etiopien

Den emiratiska oberoende kraftproducenten (IPP) Masdar Clean Energy har just fått den etiopiska regeringens godkännande att producera 500 MWp solenergi.
Elen kommer att matas in i elnätet för den statligt ägda etiopiska elkraften (EEP).

Minst 500 MWp kommer att matas in i Etiopiens nationella elnät de närmaste månaderna. Detta kommer tack vare nya solcelleanläggningar från Masdar Clean Energy.
Den UAE-baserade oberoende kraftproducenten (IPP) har tecknat ett avtal med det etiopiska finansministeriet om att utveckla flera rena energianläggningar i det östafrikanska landet.

Källa: Afrik21    läs mer ….

Tors  18/3   09:48

Bidens energiagenda kommer sänka oljeproduktionen och höja priserna

Joe Biden hade en snygg niopunktsplan för energi när han kämpade för president. Han började genomföra denna plan sin första dag i Vita huset med avskaffandet av den ökända Keystone XL-rörledningen och har sedan dess fortsatt med sin tuffa hållning på fossila bränslen.

Argumentet att denna tuffa hållning faktiskt kommer att gynna oljeproducenter har gjorts sedan kampanjspåret. Det gick så här: Bidens kamp för mindre olja och gas och mer förnybar energi kommer att skada amerikanska olje- och gasproducenter, men det kommer inte att minska amerikansk efterfrågan på olja och gas, vilket kommer att gynna industrin, bara inte den amerikanska industrin.

Källa:  Oilprice   läs mer ……

Ons 17/3    13:20

Flytande ackumulatortankar och saltlager vinnare i finländsk energitävling

Helsingfors stora innovationstävling för en fossilfri värmeförsörjning är avgjord. Prissumman på en miljon euro delas mellan fyra vinnare, varav en är svensk.

Helsingfors vill bli fossilfritt så snabbt som möjligt, och utlyste därför förra året en global innovationstävling. Målet är att få bort kol från stadens uppvärmning och prissumman sattes till en miljon euro. Staden har också deklarerat att man inte vill bli beroende av att elda biomassa.

– Vi förväntade oss inte en enda lösning som skulle lösa hela pusslet. Istället har vi nu ett brett utbud av lösningar, som kommer att hjälpa inte bara Helsingfors utan också andra innovativa städer som letar efter värmelösningar, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i ett uttalande.

Källa: Miljö&Utveckling    läs mer ….

Ons  17/3   13:08

Uppstickare låter kunder finansiera solceller via bolånet

Bostadskreditinstitutet Hemma drog igång verksamheten 2018 med fokus på grön finansiering. Målet är att accelerera den gröna omställningen av bostäder genom att skapa ekonomiska incitament för hushåll att klimatanpassa sin bostad.

Nu lanserar den heldigitala bolåneutmanaren ett erbjudande som låter hushåll finansiera solceller via Hemma, om de flyttar sitt bolån.

Flera av Sveriges större solcellsbolag, såsom Öresundskraft och Svea Solar är med i samarbetet, liksom Skandia, som kommer att erbjuda kunderna en fast rabatt i tio år.

”Vi adresserar hushåll och kopplar ihop installatörer med finansiärer. Det skiljer oss från andra och ger massor av människor en möjlighet att göra en grön investering på sin fastighet”, säger Therese Ruth som är vd på Hemma.

Källa:  Dagens industri   läs mer ……

Ons 17/3    12:53

Skolan satte upp solceller och lärarna fick högre lön

Ett lantligt skolområde i Batesville, Arkansas genererade tillräckligt med solenergi för att ge varje lärare en höjning, rapporterar CBS News.

Lönerna var bara i genomsnitt cirka 45 000 dollar i Batesville School District, och många lärare lämnade som ett resultat. Det visade sig också svårt att locka nya lärare till staden med bara 10 000 personer.

Men sedan gjorde skolområdet, som inkluderade en gymnasium och fem andra utbildningscentra, ett oanvänt fält till en solenergibruk redan 2017. Det täckte också framsidan av gymnasiet i 1 500 paneler.

Efter att ha installerat solpanelen och investerat i annan ny energiinfrastruktur rapporterar Climatewire att distriktet förvandlade ett årligt budgetunderskott på 250 000 $ till ett överskott på 1,8 miljoner dollar – tillräckligt, enligt CBS, för att ge varje lärare en höjning på upp till 15 000 dollar.

Källa: THE BYTE.    läs mer ….

Ons  17/3   12:37

Varierande elpriser visar att marknaden fungerar – när ska det gå in?

Sverige har transmissionsbrist, inte elbrist. Den nordiska elmarknaden är en stor framgång, skriver Mikael Odenberg

Redan för tio år sedan gick folk i taket över dyrare elpriser. Idag får vi samma debatt. När ska politikerna förstå att det blir betydlig billigare att ha ett varierande elpris, än att bygga upp dyra reservkraftverk som nästan aldrig kommer till användning? skriver Mikael Odenberg (M).

Idag har de flesta glömt det. Men över jul- och nyårshelgerna 2009 fick vi en riktig köldknäpp. Samtidigt var en tredjedel av den svenska kärnkraften, av olika skäl, avställd. Det ledde till att elpriset under några enstaka timmar tjugodubblades.

Resultatet lät inte vänta på sig. Företrädare för elintensiv industri ropade plötsligt på planhushållning. Elföretag ansåg att Svenska kraftnät borde ”gå in och styra mer över elmarknaden”. Andra kommersiella aktörer (köpare av el får man misstänka) ansåg plötsligt att det borde sättas ett takpris för el. Och någon förvirrad forskare ansåg att den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, var en ”Kalle Anka-börs”.

Källa:  Arbetsvärlden   läs mer ……

Ons 17/3    12:07

Likström minskar energiförlusten vid solel med 30 procent

Målet att göra Sverige fossilfritt till 2045 kräver en transformation av hela samhället, och solel är en viktig del i den omställningen. Nu visar resultat från ett forskningsprojekt inom RISE hur energin som genereras från solelanläggningar kan tillvaratas på ett mer resurseffektivt sätt.

Genom att övergå till likströmsförsörjning i byggnader som har solel som energikälla kan man minska energiförlusterna. Med likströmsförsörjning minskar antalet omvandlingar, och på så vis nyttjas både den genererade och lagrade solenergin på ett bättre sätt. Energiförlusterna kan minska med nästan 30 procent jämfört med ett motsvarande system i växelström, säger Patrik Ollas, industridoktorand på RISE.

Källa: Rise    läs mer ….

Ons  17/3   11:55

Ny solcellspark i Jönköping

Ett samarbete mellan Jönköping Energi och Carlfors Bruk har landat i en solcellspark som ska förse bruket med förnybar solenergi.

Solcellsparken, som kommer att vara i storleken motsvarande två fotbollsplaner, beräknas vara klar i juni 2021 för att möta sommarens solproduktion. Det kommer att bli en av de första solcellsparkerna i regionen som finansieras av ett privatägt företag.

Totalt är det 2050 paneler som ska monteras på fundament i marken.

– Vi är jättenöjda med vårt samarbete med Jönköping Energi, och för oss var det självklart att vi skulle anlita det lokala energibolaget i denna satsning. Och visst känns det roligt att kunna göra den här satsningen för att leverera förnybar el till vår produktion, säger Joakim Björklund, vd Carlfors Bruk.

Källa:  Nordiska projekt   läs mer ……

Ons 17/3    11:50

Koreanska metalljätte köper in sig i vindprojekt i Australien

Den internationella metalljätten Korea Zinc har meddelat att den kommer att ta en andel på 30 procent i ett av Australiens största vindprojekt, den massiva 923 MW MacIntyre vindkraftpark som byggs av Acciona i sydvästra Queensland.

Korea Zinks dotterbolag Ark Energy tar en andel på nästan en tredjedel i vindkraftsparken, som kommer att börja byggas senare i år, med den spanskbaserade Acciona som behåller 70%, samt ansvaret för att hantera projektet genom dess utveckling, konstruktion, drift och underhållssteg.

Förra året meddelade Queensland-baserade raffinaderi att de också skulle utveckla en av norra Queenslands första anläggningar för förnybar vätgasproduktion, vid zinkraffinaderiet Sun Metals i Townsville, efter att ha fått ett statsbidrag på 5 miljoner dollar i Queensland.

Källa: Renew Economy    läs mer ….

Ons  17/3   11:39

Växthusgasutsläpp faller på grund av pandemi, förnybara energikällor i Tyskland

Tysklands utsläpp av växthusgaser minskade nästan nio procent 2020 – den största årliga nedgången sedan 1990 – då effekterna av COVID-19-pandemin drog ner användningen av fossila bränslen och ökade effekterna av övergången till förnybara energikällor, milt väder och stigande koldioxidpriser.

Uppskattningar som publicerades av Federal Environment Agency (UBA) visade att utsläppen minskade i alla ekonomiska sektorer, framför allt inom energi och transport, eftersom låsningsåtgärder kraftigt begränsade ekonomisk aktivitet och rörelse i flera månader.
Detta innebär också att nästan alla sektorer har nått sina utsläppsminskningsmål för 2020 och Tysklands övergripande mål om 40 procent utsläppsminskning över 1990 har uppnåtts.
Undantaget är byggnadssektorn som släppte ut cirka 2 miljoner ton koldioxid mer än tillåtet. Tysklands nyligen installerade råd för experter om klimatförändringar kommer nu att bedöma utsläppsdata och lägga fram en rapport i mitten av april.

Källa:  Clean Energy Wire   läs mer ……

Ons 17/3    11:14

Jätterace i världen för att skala upp grön vätgas

Men sedan klimatavtalet från Paris 2015, ”kolväte med låg koldioxidhalt”, som produceras antingen utan fossila bränslen eller genom lagring och fångst av de genererade utsläppen, är det tillbaka på dagordningen.

Regeringar som antar netto-nollmål söker desperat sätt att minska utsläppen från starkt förorenande sektorer, inklusive uppvärmning, tunga industrier som stål och fjärrtransporter, där andra alternativ antingen inte finns eller också är i sin linda.

Förra året publicerade EU och minst 15 andra länder väteplaner som ofta stöds av subventioner för att hjälpa till att sänka produktionskostnaderna, enligt branschens lobbygrupp Hydrogen Council.

Minst 300 miljarder dollar förväntas, säger rådet, investeras globalt under det kommande decenniet av den offentliga och privata sektorn, med några inom branschen som beräknar att – om det lyckas – vätgas en dag kan hjälpa till att möta nästan en femtedel av det globala energibehovet . Men hittills har endast 80 miljarder dollar åtagits.

Källa: Finacial Times    läs mer ….

Ons  17/3   10:31

Northvolt bygger ut efter gigabeställning

Northvolt höjer kapacitetsmålet för Skellefteå efter att VW lagt en beställning på batterier för 120 miljarder kronor.

Beställningen ska levereras över de kommande tio åren. Sammanlagt har Northvolt härmed fått beställningar på drygt 230 miljarder kronor från en fabrik som kostar kring 40 miljarder kronor att bygga.

Northvolt har tidigare planerat en slutlig kapacitet på 40 GWh/år i Skellefteå. På grund av beställningen kommer den siffran att ökas. Företaget har tidigare beskrivit en ytterligare expansion av kapaciteten i Skellefteå som osannolik.

– Det vore teoretiskt möjligt, men kanske inte sannolikt på grund av kompetensförsörjning, tillgång till el, et cetera, sade Jesper Wigardt i september.

Källa:  Elektronik tidningen   läs mer ……

Tis 16/3    12:43

Elektriskt flyg kräver elektrifierade flygplatser

Elektriskt flyg kräver elektrifierade flygplatser. Det innebär inte bara ett eventuellt behov av att tillverka egen grön el, utan även kunna lagra den. Och utvecklingen behöver komma igång – inom det närmsta decenniet kan de första planen vara i luften, och då måste flygplatserna vara redo.

En flygplats utgör en naturlig länk i dagens transportkedjor. Här möts flera typer av transportslag för att skicka vidare både människor och gods. Och majoriteten av våra transportslag, de står inför en förändring.

– Flygplatserna är en framtida möjliggörare för den här omställningen. Istället för att bara vara transporthubbar, kan framtidens flygplatser även bli energihubbar, säger Hampus Alfredsson, forskare inom elektromobilitet på RISE.

Om fler av våra transportmedel ska elektrifieras, då kommer effektbehovet att öka – särskilt på våra flygplatser där många ska samsas om elen. Då gäller det för flygplatserna att ligga steget före, och inte minst kika på hur man kan få till förnybar elproduktion på plats.

Källa: RISE    läs mer ….

Tis  16/3   12:30

Amerikansk solindustri installerade rekord 19,2 GW kapacitet 2020

Den amerikanska solindustrin växte med 43% och installerade en rekordkapacitet på 19,2 GW under 2020, enligt US Solar Market Insight 2020-rapporten
Den amerikanska solindustrin växte 43 procent och installerade ett rekordkapacitet på 19,2 gigawatt (GW dc) 2020, enligt US Solar Market Insight 2020 Year-in-Review-rapporten, som släpptes av Solar Energy Industries Association (SEIA) och Wood Mackenzie .

För andra året i rad ledde solenergi alla tekniker i ny elproduktionskapacitet, som står för 43 procent. Enligt Wood Mackenzies 10-åriga prognos kommer den amerikanska solindustrin att installera en kumulativ 324 GWdc ny kapacitet för att nå totalt 419 GWdc under det kommande decenniet.

Källa:  Saur Energy   läs mer ……

Tis 16/3    12:18

Off-Grid Container House har sin egen vindkraftverk och solpaneler

Detta behållarhus är självförsörjande och kräver inga externa energikällor eller vatten.
För de vandrande andar som vill leva livsstilar med låg påverkan, erbjuder självförsörjande bostäder på nätet bostäder på avlägsna platser. Arkitekterna på det tjeckiska företaget Pin-Up Houses är inspirerade av att hitta alternativa bostadsformer med mindre miljöpåverkan och har utformat en upcyklad fraktcontainer som har sin egen personliga vindkraftverk, tre solpaneler och ett system för regnvattenuppsamling.

Nyligen färdigställd är huset utanför nätet, Gaia, baserat på en fraktcontainer som mäter 20 x 8 fot (6 x 2,4 m) och kostar $ 21 000 att bygga. Den erbjuder full funktionalitet utanför nätet, med kraften som kommer från en solpanel på taket inklusive tre 165-W-paneler. Det finns också 400 W vindkraftverk.

Källa: Interesting Engineering    läs mer ….

Tis  16/3   12:09

AFRIKA: efterlyser innovativa projekt för att påskynda energiövergången

Programmet Digital Energy Facility (DEF) som leds av den franska utvecklingsbyrån (AFD) och finansieras av Europeiska unionen (EU) förbereder sig för att inleda utlysningar om innovativa projekt för att påskynda energiomställningen i Afrika. Tävlingen, som kommer att lanseras den 6 april 2021, gäller nystartade företag inom energi- och digitala sektorer samt public service-operatörer.

Den afrikanska kontinenten är bestämt engagerad i sin energiomställning. Valet av ren energi och implementeringen av decentraliserade lösningar har stor inverkan på elektrifieringsprocessen på den afrikanska kontinenten. Programmet Digital Energy Facility (DEF) har lanserats för att stödja denna dynamik i Afrika.
Inom denna ram förbereder DEF-programmet, som leds av den franska utvecklingsbyrån (AFD) med finansiering från Europeiska unionen (EU), att lansera två utlysningar för innovativa projekt senast den 6 april 2021.

Källa:  Africa21   läs mer ……

Tis 16/3    12:03

Nissan bygger solpark vid sin elbils-fabrik

Nissan har presenterat planer på att bygga en ny solfarm vid sin Sunderland-anläggning – anläggningen i hjärtat av tillverkningsprocessen Leaf Electric Vehicle (EV).
Biltillverkaren bekräftade denna vecka att den kommer att ansöka om bygglov för en 20 MW solfarm vid anläggningen, som är Storbritanniens största enskilda biltillverkningsanläggning, efter ett samråd med samhället.

Anläggningen är redan samlokaliserad med en 6,6 MW vindkraftpark på land med tio turbiner och en 4,75 MW solkraftverk, om den nya solkraftsparken godkänns kommer den att kunna tillgodose 20% av sitt elbehov med egenproducerad förnybar energi.

Nissan har valt Engenera att utveckla och installera den nya solcellen. Om samrådsprocessen går som planerat kommer biltillverkaren att lämna in en fullständig planeringsansökan i slutet av 2021.

Källa: edie    läs mer ….

Tis  16/3   11:56

Kaliforniens solenergiindustri blir solbränd

Solenergin i Kalifornien hade just ett bra decennium. Tack vare en stark politik och, ja, god sol, solenergi expanderade till att bli en betydande del av statens elmix och bidra till att avsevärt fasa ut fossila bränslen i sin kraftproduktionsflotta. Det har faktiskt varit så framgångsrikt att dess tidigare framgång innebär utmaningar för dess framtid. Solenergi har blivit ormen som äter sin egen svans, minskar sina egna intäkter och skapar nya imperativ för solgeneratorer.

Här är två sätt att se på den framgången. Den första är i procent av den totala kraftproduktionen. År 2011 var solenergi bara 1,6% av statens elmix; År 2020 var den 26,4%, en ökning med 15 gånger på 10 år. Den andelen gör också solenergi till den näst största kraftkällan i delstaten, efter naturgas och före kärnkraft och vind.

Källa:  Bloomberg Green   läs mer ……

Tis 16/3    11:33

Storbritannien förbjuder dieselbussförsäljning och går över till el- och vätgasdrivna

Den brittiska regeringen har förbundit sig att avsluta försäljningen av nya dieselbussar och öka försäljningen av brittiskt byggda, nollutsläppsmodeller, i ett steg som bör hjälpa till att hantera klimatförändringar och luftföroreningar.
Åtagandena är en del av regeringens nya nationella bussstrategi, som publicerades idag (15 mars) och förbinder 3 miljarder pund till sektorn i parlamentet.

Premiärminister Boris Johnson har beskrivit strategin som den ”mest ambitiösa omskakningen av Storbritanniens bussektor i en generation” och omfattar åtgärder för att göra tjänster mer tillgängliga, överkomliga och koldioxidsnålare. Transport gick framför allt över kraftproduktionen som Storbritanniens mest utsläppande sektor 2016.

Källa: edie    läs mer ….

Tis  16/3   10:28

Bensin- och dieselbilar kan snart bli för dyra att köpa och underhålla

Det verkar vara ett koncept som är svårt att förstå med tanke på det nuvarande erbjudandet av el- och förbränningsbilar och den ofta betydande premien som krävs för att skaffa elbilar, men en ledande förutsäger en så djupgående förändring att bensin- och dieselbilar snart kan bli för dyra att köpa och underhålla.

Adam Jonas, den högt ansedda transportanalytikern för Morgan Stanley, gör den fantastiska förutsägelsen i en av sina senaste anteckningar och påpekar att även om elbilar har en växande andel av marknaden och har uppnått några inkrementella prissänkningar har vi inte sett någonting än.

Jonas pekar på situationen för hundra år sedan, då häst och vagn ersattes av motorfordonet med en hastighet som knappt kunde föreställas vid den tiden.

Han säger att det inte var uppfinningen av bilen eller ens utrullningen av Model T som signalerade övergången, det var den enorma minskningen av tillverkningskostnaderna.

Källa:  The Driven   läs mer ……

Tis 16/3    10:19

Hur vindkraft leder Amerikas energiövergång

Vind är nu Amerikas främsta förnybara källa för elproduktion. Framför allt 2020 var ett bannerår för vindkraft i USA, med mer kapacitet installerad under det sista kvartalet 2020 ensam än under hela 2019. Nu överstiger den totala kapaciteten 120 000 MW, tillräckligt för att driva cirka 38 miljoner hem.

I huvudsak var all den tillväxten inom vindsektorn på land. Utvecklare planerar också fler offshore-projekt för de kommande åren. Och de är banbrytande framsteg på fältet på vägen, som utvecklingen av alltmer stora turbiner, med enskilda blad större än fotbollsplaner.

Källa: CNBC    läs mer ….

Tis  16/3   10:12

En cellulosatråd för elektroniska textiler

Elektroniska textilier kan skapa revolutionerande nya möjligheter, inte minst inom hälso- och sjukvård. Av hållbarhetsskäl behöver denna nya typ av mjuk elektronik göras av förnybara material. Nu presenterar ett forskarlag, lett från Chalmers, en cellulosatråd med mycket intressanta egenskaper för elektroniska textiler.

Forskningen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ASC Applied Materials & Interfaces.

– Miniatyrstora elektroniska prylar som vi bär på kroppen ökar allt mer i våra dagliga liv. Idag är de ofta beroende av sällsynta eller i en del fall giftiga material som dessutom riskerar att bygga upp stora elektroniska avfallsberg. Därför är behovet av organiska och förnybara material i elektroniska textiler både stort och väldigt angeläget att vi möter upp, säger Sozan Darabi, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers och Wallenberg Wood Science Center, huvudförfattare till artikeln.

Källa:  Chalmers  läs mer ……

Mån 15/3    12:27

Nyöppnad biogasanläggning på Färöarna

Den färöiska laxproducenten Bakkafrost har i samarbete med Niras och SMJ Rådgivende ingenierne etablerat Färöarnas första biogasanläggning.

Den nya anläggningen är ett steg i riktning mot att skapa mer hållbar el på Färöarna, där det mesta av elen idag kommer från fossila bränslen.

Den nya anläggningen, som har fått namnet FÖRKA, kommer årligen att kunna omvandla upp till 100 000 ton bioavfall till värme och energi, och det mesta kommer från Bakkafrosts eget avfall, medan resten kommer från jordbruket.

Anläggningen kommer att kunna producera el för 1 900 färöiska hushåll och ytterligare leverera värme till 400 hushåll med det förväntade intrycket att 11 000 ton koldioxid kommer att sparas årligen.

Med målet att Färöarna ska ha 100 procent av sin kraft från förnybara källor till 2030 är biogasanläggningen således ett steg i rätt riktning.

Källa: Energy supply    läs mer ….

Mån 15/3   12:08

Solenergi kommer bli så stort att det nästan känns tråkigt

Under andra kvartalet 2020 slog USA 50 gigawatt kumulativ solcellsdrift, utan mycket paus för att överväga hur betydelsefull en milstolpe det var. 2011 nådde elnätet 1 gigawatt. Det tog ungefär nio år för landet att träffa 50 gigawatt, men nu är det på väg att nå 100 gigawatt i slutet av 2023. Enligt Wood Mackenzies nuvarande prognos kommer USA: s solceller att överstiga 250 gigawatt år 2029 och nå mer än 1 terawatt av verktyget PV någonstans mellan 2042 och 2045.

Landvind är för närvarande den bästa teknologin för årliga kapacitetstillägg i USA. Den kommer att hålla plats 1 fram till 2022 när kombinationen av nedsteget av den federala produktionskreditkrediten och soltillväxten får vinden att sjunka till andra plats.

Men tillväxten stannar inte där. Årliga tillskott av sol kommer att fortsätta öka. År 2029 kommer solceller att få fler årliga kapacitetstillägg än vind på land, havsbaserad vindkraft, naturgas, batterilagring och alla andra källor för kapacitetsproduktion tillsammans.

Källa:  gtm:  läs mer ……

Mån 15/3    12:03

LEGO lämnar det fossila i sina klossar

Lego ökar sina planer på att bli grön. Tillverkaren av byggstenar för leksaker som har underhållit barn i generationer litar på fossila bränslen för att upprätthålla sin produktion av cirka 100 000 ton plaststen varje år, men det tar ett steg i rätt riktning genom att planera att sluta använda plastpåsar i sina lådor. före den självpåtagna tidsfristen 2025.

Legos VD Niels B. Christiansen sa till Bloomberg att övergången från plastpåsar ”gick bra” och att Lego är på god väg att nå sina större hållbarhetsmål. Dessa mål inkluderar att uppnå koldioxidneutral tillverkning nästa år och minska alla koldioxidutsläpp med 37 procent fram till 2032. Det familjeägda företaget har avsatt 400 miljoner dollar och skapat ett 100-personerslag för att nå dessa mål och ha ett miljövänligt, oljefri produkt i butikshyllorna 2030.

Pandemin föryngrade företaget med rekordhög försäljning, trots ett globalt skifte mot onlineunderhållning. För att hålla uppe försäljningen måste företaget hålla sina kunder nöjda, och vad de vill ha är grönare Legos.

Källa: Grist    läs mer ….

Mån 15/3   11:48

Danmark godkänner den konstgjorda ön 10GW Offshore Wind Hub

Danmark har godkänt en plan för att bygga en konstgjord ö i Nordsjön som kommer att vara ett nav för hundratals havsbaserade vindkraftverk, 260 meter långa, som genererar 10 GW, tillräckligt med energi för 10 miljoner hushåll.

Den första etappen kommer att vara i storlek på 18 fotbollsplaner, för 3GW, som kostar 29 miljarder euro (34 miljarder dollar) och ska vara i drift omkring 2033. Douglas Broom skriver för World Economic Forum och säger att det slutgiltiga målet med 10GW borde vara mer än tillräckligt för hela Danmark.

Reservkapaciteten kommer att användas både för att sälja vidare till andra länder och för att skapa grönt väte från havsvatten. Stora batterier på ön kommer också att användas för att lagra överskott av el. Projektets omfattning kan vara en drivkraft för flera teknologier och en modell för andra kustnationer när globala havsinstallationer fortsätter att stiga.

Källa: Energypost.eu   läs mer ……

Mån 15/3    11:37

”Europa måste agera snabbare för att möta efterfrågan på spårbara och etiska batterimineraler”

Rapporten visar tydligt att Europa måste skala upp den inhemska utvinningen av dessa för elbilsbranschens så kritiska material. Detta för att kunna möta den stora efterfrågeökning som kommer i kölvattnet av elektrifieringen av både bilbranschen och andra transportmedel som enligt samma rapport kommer öka betydligt.

Något som EU-kommissionen också har en önskan av eftersom batteribranschen idag är beroende av demokratiskt instabila länder som Kongo och Kina för mineraltillgången.

Rapporten, som är en sammanställning av olika datakällor, är framtagen av analysföretaget Aperio Intelligence på uppdrag av det svenska mining-företaget Eurobattery Minerals som ska utvinna spårbara och etiska batterimineraler i Europa, bland annat i Sverige och Finland.

– Rapporten tydliggör att Europa måste agera snabbare för att möta efterfrågan på dessa material. En hållbar bilindustri kan inte fortsätta att förlita sig på ohållbar gruvdrift, säger Roberto García Martínez, VD, Eurobattery Minerals.

Källa: Nordiska projekt    läs mer ….

Mån 15/3   11:26

Europaparlamentet vill införa koldioxidtull 2023

(Reuters) – Europeiska unionen bör införa koldioxidgränskostnader för import av vissa industriprodukter fram till 2023, sade Europaparlamentet på tisdagen.

Genom att tvinga företag att betala en utsläppsbaserad avgift för att sälja förorenande varor till Europa, syftar Bryssel till att skapa lika villkor för inhemska företag och undvika att företag lämnar Europa för att undvika koldioxidutsläpp – så kallade ”koldioxidläckage”.

Parlamentet antog på tisdagen ändringsförslag till en rapport som syftar till att påverka Europeiska kommissionens förslag till politiken, som kommer att läggas fram i juni. Dessa ändringar ändrade inte ett utkast till plan för att införa åtgärden i vissa sektorer fram till 2023.

Källa: Reuters   läs mer ……

Mån 15/3    10:25

Fossila bränslen är dyrare än tidigare tänkt, säger studien

Överinflaterade investeringar i fossila bränslen kan vara en ”värdelös” bubbla som väntar på att utlösa nästa krasch, medan förnybara energikällor verkar mer tilltalande än någonsin.
En ny studie visar att konventionella elektriska kraftverk som drivs av fossila bränslen och vatten är övervärderade massivt av världens ledande analytikerorganisationer. Rapporten säger att de är övervärderade i en sådan grad att biljoner dollar i investeringar i dessa industrier kan uppgå till en ”bubbla” som liknar subprime-bostadsbubblan vars kollaps utlöste 2008 års finansiella krasch.

De fantastiska fynden innebär inte bara att förnybara energikällor som sol-, vind- och batterilagring är mycket billigare än trott, utan att de redan konkurrerar med kol, naturgas, kärnkraft och vattenkraft. Detta faktum har emellertid maskerats av förvrängda beräkningar baserade på ett i grunden felaktigt mått: ”Nivåiserad elkostnad” (LCOE).

Källa: Vice.com    läs mer ….

Mån 15/3   10:19

Vi är på väg mot den snabbaste, djupaste, djupaste störningen av energisektorn på över ett sekel

Vi är på väg mot den snabbaste, djupaste, djupaste störningen av energisektorn på över ett sekel. Liksom de flesta störningar drivs den här av konvergensen av flera viktiga tekniker vars kostnader och kapacitet har förbättrats på konsekventa och förutsägbara banor – nämligen solceller, vindkraft och litiumjonbatteriets energilagring.

Vår analys visar att 100% ren elektricitet från kombinationen av sol, vind och batterier (SWB) är både fysiskt möjligt och ekonomiskt överkomligt över hela det kontinentala USA samt den överväldigande majoriteten av andra befolkade regioner i världen fram till 2030. Antagandet av SWB växer exponentiellt över hela världen och störningar är nu oundvikliga eftersom de 2030 kommer att erbjuda det billigaste elalternativet för de flesta regioner.

Kol-, gas- och kärnkraftstillgångar kommer att fastna under 2020-talet och ingen nyinvestering i dessa teknologier är rationell från och med denna punkt.

Källa: RethinkX   läs mer ……

Mån 15/3    10:12

Massiva vind-, sol- och batteriprojekt på 3 miljarder dollar godkända i södra Australien

Södra Australiens regering har gett planeringsgodkännande för det massiva Goyder South-vind-, sol- och batterilagringsprojektet på 3 miljarder dollar som kommer att driva staten mot och bortom den statliga liberala regeringens mål om ”netto” 100 procent förnybar energi.

Goyder South, som utvecklas av den franska förnybara gruppen Neoen, som redan driver Hornsdale vindkraftspark och det närliggande Hornsdale stora batteriet, kommer att innehålla upp till 1200 MW vindkraft, 600 MW solenergi och upp till 900 MW batterikapacitet, med sannolikt två timmar lagring (1800 MWh).

Statens energiminister Dan van Holst Pellekaan sa att projektet, som ligger nära Burra, skulle skapa hundratals jobb och var en viktig anledning till att regeringen var angelägen om att bygga den nya överföringslänken från South Australia till NSW.

Källa: Renew Economy    läs mer ….

Mån 15/3   09:49

Solcellsföretaget Trina lanserar en 670 W solpanel

Den senaste produkten i Vertex-serien från den kinesiska tillverkaren har en effektivitetsomvandlingseffektivitet på 21,6%.
Den kinesiska solcellstillverkaren Trina Solar har lanserat en ny Vertex solmodul med en effekt på 670 W.

Den nya produkten, som har en konverteringseffektivitet på 21,6%, var tänkt för stora skalprojekt och är den hittills mest kraftfulla panelen som tillverkats av företaget.

Trina sa att panelen är baserad på wafers på 210 mm, icke-destruktiv skärning, samtrafik med hög densitet och MBB-teknik (multi-busbar). ”MBB och hög densitet samtrafik förbättrar modulens effektivitet till upp till 21,6%, medan den icke-destruktiva kapningen av Trina Solar minskar avsevärt riskerna för cellmikro-crack [-ing] och strömförlust.

Källa: pv-magazine  läs mer ……

Fre 12/3    13:17

PostNord storsatsar på solceller i Norrköping

PostNord TPL kommer under 2021 att installera solcellsanläggningar på två logistikfastigheter i Norrköpingsregionen. Anläggningarna kommer producera el som motsvarar årskonsumtionen för ungefär 180 villor. En solig sommardag kommer fastigheterna att vara helt självförsörjande.

– Vi jobbar fokuserat med att sänka vårt klimatavtryck inom PostNord TPL och där känns solceller som rätt väg att gå. Att montera solceller på taket är en ypperlig lösning för stora logistikfastigheter, säger Carl Archenholtz, hållbarhets- och säkerhetsansvarig på PostNord TPL.

Fastigheterna, som är belägna på industriområdet Händelö i Norrköping, kommer att få solcellsanläggningar med en toppeffekt om 500 kW per anläggning. Solcellernas yta kommer ungefär att motsvara en fullskalig fotbollsplan och blir de största solcellsanläggningarna på tak i hela Östergötland.

Källa: PostNord    läs mer ….

Fre 12/3    13:07

Heathrow har säkerställt finansiering för sin färdplan mot CO2-noll

Heathrow har säkrat över 100 miljoner pund (115 miljoner euro) i statlig finansiering eftersom det syftar till att vara ett av världens första stora koldioxidneutrala luftfartcentrum.
Den här nyheten följer ett åtagande från den brittiska flygindustrin att uppnå koldioxidutsläpp noll till år 2050 genom att arbeta med regeringar runt om i världen och genom FN.
Heathrow kommer att lansera en handlingsplan för de kommande tio åren – kallad Target Net-Zero – som stöder den brittiska flygindustrins åtagande.
Planen kommer att beskriva hur Heathrow kommer att minska koldioxidutsläppen från flygplatsens infrastruktur och spela en roll för att stödja hela den brittiska flygindustrin för att komma till nollutsläpp av koldioxid, genom att arbeta med sina partner på marken och i luften för att utveckla hållbara flygbränslen och el flygplan.
Heathrows verkställande direktör John Holland-Kaye sa: ”Att göra vår infrastruktur helt koldioxidneutral är en viktig milstolpe och ett bevis på att vår flygplats är fast besluten att hjälpa en ny era av hållbar luftfart.

Källa: biofuels international  läs mer ……

Fre 12/3    12:57

3D-utskrift av återvunnen plast lika stark som betong

Forskare har utvecklat och patenterat en ny 3D-tryckt stråle som monteras på samma sätt som legobitar och är mycket mindre tung än traditionella betong- eller metallbjälkar.

Teamet från Universitat Polytècnica de València (UPV) i Spanien, förklarar att dess balkar använder återvunnen plast som råmaterial, kan skrivas ut och monteras på plats tack vare sin 3D-utskrift och väger upp till 80 procent mindre än vanligt armeringsbjälkar.

Efter tre år framåt verkar dessa nya balkar vara mer hållbara, lättare, lättare att montera och transportera än betong- eller metallbjälkar, vilket kan förändra tidvattnet i byggbranschen.

Källa: Interesting Engineering    läs mer ….

Fre 12/3    12:50

Svenskt testcenter ska förebygga nya elhaverier

De problem med nedisade vindkraftverk som lamslog amerikanska delstaten Texas finns även i Sverige, men inte i samma utsträckning. Ett nytt testcenter i Arjeplogs kommun ska till nästa vinter hjälpa elbolag från hela världen att förebygga haverier.

SvD skrev i förra veckan om hur den stränga kylan slog hårt mot elförsörjningen i flera av USA:s delstater, men framför allt i Texas. Bland annat var flera vindkraftverk utsatta för nedisning och stod still. Även exempelvis naturgasverk stängdes och miljoner invånare blev utan el.

I Sverige har vindkraften successivt växt sig större sedan cirka 15 år tillbaka och svarar nu för cirka 14–15 procent av den totala elproduktionen. 2040 uppskattas den siffran vara 50 procent.

Källa: SvD  läs mer ……

Fre 12/3    12:32

Universitetet Rutgers kommer att avyttra alla sina fossila tillgångar

Rutgers University kommer att börja avyttra från fossila bränslen efter en omröstning om godkännande av dess styrelse och förvaltningsråd, samt en årslång satsning på avyttring av fossila bränslen av studentgruppen Endowment Justice Collective.

Cirka 5 procent av Rutgers kapital på 1,6 miljarder dollar investeras i fossila bränslen, vilket universitetet definierar som ”investeringar i alla företag eller fonder vars primära verksamhet är prospektering eller utvinning av fossila bränslen, inklusive kol, olja och naturgas, eller vars primära verksamhet stöder denna sektor med infrastruktur och andra tjänster ”, enligt ett pressmeddelande.

Rutgers kommer att börja med att upphöra med nya investeringar i fossila bränslen och inom ett år kommer att avyttra från passiva indexfonder med investeringar i fossila bränslen. Universitetet planerar att återinvestera i miljövänliga versioner av dessa index och söka nya investeringsmöjligheter inom förnybar energi och energieffektivitet.

Källa: Inside Higher Ed    läs mer ….

Fre 12/3    12:23

Den redan förorenade delstaten Kalifornien får 40 000 fler oljekällor

Kern County, i södra Central Valley i Kalifornien, producerar 80 procent av statens olja och gas på land – och har några av landets värsta luftföroreningar året runt. Nu är länet inställt på att öka antalet olje- och gasbrunnar från 78.000 till 121.000, efter att en kontroversiell förordning godkändes enhälligt tidigare i veckan av Kern County Supervisor Board för att snabba upp tillåtelsen av 43.000 nya brunnar under nästa 15 år.

Olje- och gasborrningar i länet väger redan tungt för invånarna i Kern. Cirka 71.000 människor i Kern County – nästan 8 procent av invånarna – bor inom ungefär en halv mil från olje- och gasbrunnar, och en tredjedel av länets brunnar ligger inom samma avstånd från skolor och sjukhus. Som ett resultat har borrning belastat folkhälsan från partiklarna i luften liksom från den giftiga soppan av kemikalier i brunnarna. Att bo nära dessa platser är kopplat till en mängd hälsotillstånd: andningsproblem, migrän, näsblod, högre astmaattacker, cancer och för tidig födsel.

Källa: grist  läs mer ……

Fre 12/3    12:07

Vilka är de största hindren för energiomställningen?
läs vad tyska folket menar

Tyskarna ser betydande utrymme för förbättringar inom områdena energilagring och nätutvidgning. Detta visar en representativ undersökning av opinionsundersökningsinstitutet Prolytics på uppdrag av BDEW. På frågan vad enligt deras uppfattning för närvarande är de största tekniska problemen för framgången med energiomgången, nämnde 51 procent av de tillfrågade de för närvarande otillräckliga lagringsalternativen för förnybar energi. 45 procent ser hinder på grund av otillräcklig expansion av kraftledningar och kraftnät.

”Medborgarna visar att de har en stark känsla för de problem som vi måste ta itu med i energiomställningen. Förutom konsekvent nätverksutvidgning är lagringsteknologier också oumbärliga för energiövergången. De möjliggör balansering av fluktuationer i elproduktion från vind- och solenergi och bidrar därmed väsentligt till nätstabilitet och försörjningstrygghet, säger Kerstin Andreae, styrelseordförande för BDEW.

Källa: bdwe    läs mer ….

Fre 12/3    11:57

På Fukushima-årsdagen lovade Tyskland att arbeta mot ett kärnkraftsfritt EU

Tio år efter kärnkraftssmältningen i Fukushima som fick Tyskland att bekräfta sitt tidigare kärnkraftsavvecklingsbeslut har miljöministeriet publicerat ytterligare steg som är nödvändiga för att minska kärnkraftsrisken, inklusive användning av kärnenergi i andra länder. Miljöminister Svenja Schulze sa att det var en ”myt” att tekniken kunde hjälpa till att hitta en väg ut ur klimatkrisen och betonade att investeringar istället skulle gå in i vidareutveckling av förnybar energi.

Tio år efter Fukushima-kärnkatastrofen i Japan insisterade den tyska miljöministern Svenja Schulze på att landet inte anser kärnenergi som ett alternativ för koldioxidsnål produktion. ”Kärnkraft är varken säker eller ren”, sade Schulze och avvisade ”myten” att tekniken skulle kunna hjälpa till att hitta en väg ut ur klimatkrisen. ”Framtiden är för förnybar energi”, sa hon. Tysklands utfasningsbeslut, som ursprungligen togs år 2000 och bekräftades efter smältningen av kraftverket i Japan 2011, hade ”fört fred till en social konflikt som rasade i årtionden” och hjälpte till att minimera en stor risk åtminstone nationellt, sade Schulze .

Källa: Clean Energi Wire  läs mer ……

Fre 12/3    11:45

112-drönaren är först på plats när något händer

Om olyckan är ute kan medicinsk utrustning eller en läkare i framtiden komma till olycksplatsen i en drönare. De första testerna planeras i Stavanger 2023.
Det nya EU-finansierade forskningsprojektet AiRMOUR har fått 7 miljoner euro för att utveckla drönarbaserat medicinsk nödhjälp i stadsområden.

I projektet kommer forskare, flygmiljön och lokala myndigheter att arbeta tillsammans. De kommer att överväga olika tekniker och lösningar som kan göra drontrafik i tätbefolkade områden säkra, miljövänliga och tysta, förutom snabba, tillgängliga och prisvärda. Från Norge deltar forskargruppen NORCE, drönareoperatören Ehang Scandinavia och Stavanger kommun.

Forskarna kommer också att kartlägga i vilken utsträckning befolkningen accepterar idén om drönare med blått ljus i staden.

Källa: Elektronikknet    läs mer ….

Fre 12/3    11:37

Akademiska Hus investerar 5,5 miljoner kronor i tre nya solcellsanläggningar i Karlstad

Inte helt oväntat refererar Akademiska Hus i sitt pressmeddelande till att ”solen alltid skiner i Karlstad”. Rent statistiskt kan det dock avfärdas. Faktum är att Karlstad sedan starten 1990 aldrig toppat SMHI:s årliga sammanställning solligan. Oavsett räcker solen mer än väl. De solceller Akademiska Hus nu investerar i kommer att täcka en yta på cirka 2 300 kvadratmeter och beräknas generera cirka 435 000 kWh förnybar el varje år.

 – Akademiska Hus och Karlstads universitet har en gemensam vilja att skapa ett än mer hållbart campus. De nya anläggningarna kommer att göra skillnad för miljön och ta oss ytterligare ett steg framåt för att uppnå så energismarta byggnader som möjligt, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus. 

Källa: Fastighetstidningaen  läs mer ……

Tors 11/3    13:42

Den globala vindkapaciteten växte med nästan 100 GW 2020, GE tar ledningen

Totalt 96,3GW ny vindkapacitet beställdes 2020, en ökning med 59% jämfört med 2019, ledd av ett verkligt formidabelt år i Kina där 57,8GW nytt kapacitet beställdes.

”Medan varje region beställde mer vindkapacitet än året innan, borde den oöverträffade tillväxten som observerats 2020 krediteras den kinesiska vindmarknaden”, säger Isabelle Edwards, vindförbund på BloombergNEF och huvudförfattare till rapporten Global Wind Turbine Market.

”Nästan alla turbintillverkare säljer nu turbiner till Kina, och 2020 var det den näst största marknaden för både GE och Vestas.”

Källa: Renew Economy    läs mer ….

Tor 11/3    12:33

Bill Gates stöttar ny teknik för vätgasframställning siktar på 1$/kg

Israeliska H2Pros ansträngningar att utveckla en vattenklyvningsanordning som företaget hävdar kan nå 95% effektivitet och kostar betydligt mindre än en elektrolyser. E-TAC, förkortning för elektrokemisk, termiskt aktiverad kemikalie, liknar elektrolys genom att den använder elektricitet för att dela vatten i väte och syre.

Till skillnad från konventionell elektrolys genereras emellertid väte och syre separat i olika steg – ett elektrokemiskt (E) steg och ett termiskt aktiverat kemiskt (TAC) steg.

Frikoppling av väte- och syreseparationen i två separata processer minskar avsevärt kapitalutgifterna för att utveckla tekniken, eftersom det tar bort behovet av den dyraste och känsligaste delen av en elektrolys, membranet.

Källa: Renew Economy  läs mer ……

Tors 11/3    11:47

USA tar upp kampen om el-bilarna med Kina

Kina har i stor utsträckning tagit marknaden för batteritillverkning, sade Granholm och gjorde DOE: s åtagande för elbilar lika mycket om ekonomisk tillväxt och nationell säkerhet som för renare luft.

SAFE har uppskattat att Kina kontrollerar nästan 70% av den globala tillverkningskapaciteten för EV-batterier, och Nordamerika har mindre än 10%.

Gruppen förespråkar utsläppsfri transportpolitik och har publicerat forskning som visar att USA kan skapa 647 000 jobb inom de närmaste fem åren genom att växa kraftigt EV-marknaden och säkra den elektriska transportförsörjningskedjan.

Enligt SAFE byggdes 142 megafabriker av litiumjonbatterier över hela världen från och med 2020; 107 befann sig i Kina – med bara nio i USA.

Källa: Utility Dive    läs mer ….

Tor 11/3    11:36

Danmarks kommande bränslecellfabrik erbjuder 90% effektivitet

Den höga effektiviteten kompenserar förlusten av energi från att omvandla el till väte.
Danmark har varit bland de ledande i Europa för grön energi i flera år, med mer än 30 procent av sin energiförbrukning från förnybara källor.

Som en rapport från Innovation Origins påpekar bör ett nytt utvecklingsprojekt hjälpa Danmark att behålla den positionen.

Förra veckan tillkännagav energiföretaget Haldor Topsøe att det kommer att bygga en anläggning för ”solid oxid electrolyzer cells” (SOEC).

Företaget hävdar att dessa SOEC-bränsleceller har en energieffektivitet som överstiger 90 procent – mycket högre än andra bränsleceller som arbetar med flytande material.

En av de viktigaste med väte som energikälla är energiförlusten som uppstår vid omvandling av grön el till väte för transport.

Källa: Interesting Engineering  läs mer ……

Tors 11/3    10:23

Trots låga vind-el-priser fortsätter solboomen i Spanien

Spanien säkrade Europas lägsta vindpriser i sin senaste kraftauktion, men solutvecklare hävdade all teknikneutral kapacitet och pressade Spanien från sin kurs mot en balanserad förnybar energimix.
Vindkraftkostnaderna beräknas ha minskat med 10 till 20% sedan auktionen 2017, berättade Heikki Willstedt, chef för klimatförändringar och energipolitik vid den spanska vindkraftsorganisationen AEE, Reuters Events.

Spanien har förbättrat sina auktionsvillkor, vilket gör det svårt att jämföra priser.
Auktionen avslöjade också konkurrenshotet från solenergi.

Solkapaciteten fördelades i genomsnitt 25,31 euro / MWh men det lägsta priset var 14,89 euro / MWh, mycket lägre än vind.

Källa: Reuter    läs mer ….

Tor 11/3    10:16

Northvolt förvärvar amerikanska batteriföretaget Cuberg

Northvolt tillkännagav idag förvärvet av Cuberg, Inc., ett amerikanskt batteriteknologiföretag som levererar högpresterande litiummetallceller tillverkade på befintliga tillverkningslinjer för litiumjon för elektromobilitetslösningar.

Cuberg snurrade ut från Stanford University 2015 med målet att kommersialisera nästa generations batteriteknik baserad på en banbrytande flytande elektrolyt i kombination med en litiummetallanod. Cuberg räknar många innovativa mobilitetsföretag bland sina kunder, inklusive Boeing, BETA Technologies, Ampaire och VoltAero. Företagets investerare och finansiella stödjare inkluderar Boeing HorizonX Ventures, Activate.org, California Energy Commission, US Department of Energy och TomKat Center i Stanford.

Källa: Nortvolt  läs mer ……

Tors 11/3    10:08

USA-företaget Summit Carbon Solutions lovar att återföra koldioxid till marken

De flesta rörledningar som ormar runt USA bär kol som begravdes under jorden i miljontals år och sedan grävdes upp, avsedda att brännas i en förbränningsmotor eller ugn eller panna och släpps ut i atmosfären.

Men en ny rörledning som snart kan slingra sig genom Iowa, Minnesota och Dakotas lovar att göra motsatsen.

Summit Carbon Solutions, en spinoff från ett Iowa-baserat jordbruksföretag, meddelade nyligen att det utvecklar ett rörledningsprojekt på 2 miljarder dollar som kommer att transportera koldioxid fångad från etanolraffinaderier utspridda över Mellanvästern till en plats i North Dakota där den kommer att pumpas tusentals fötter under jord.

Koldioxid börjar i atmosfären, där den värmer upp planeten och sugs ner till jorden av majsstjälkar. Medan en del av det kommer att förvandlas till etanol och blandas till bensin, kommer resten att återföras till jordskorpan och – om allt går enligt plan – begravas för alltid.

Källa: grist    läs mer ….

Tor 11/3    10:02

Rolls-Royce levererar framdrivningssystem för Vertical Aerospaces eVTOL

Rolls-Royce ska leverera det elektriska systemet till Vertical Aerospaces VA-X4, ett flygplan som är en av världens första certifierade helelektriska vertikala start- och landningsplattformar.

Företaget sa att det kommer att integrera ett elkraftsystem i det styrda VTOL-fordonet (Vertical Take-Off and Landing), som kommer att transportera upp till fyra passagerare i 120 miles vid kryssningshastigheter över 200 km / h och är på väg att certifiera 2024.

Tidigare denna månad gjorde Rolls-Royces elektriska Spirit of Innovation-flygplan sin första taxikörning inför ett försök att sätta världsrekordet för snabbaste elflygplan senare i år

Källa: Aerospace testing  läs mer ……

Tors 11/3    09:51

Vindkraft ersätter kol som den viktigaste energikällan i Tyskland

Förra året, för första gången i Tyskland, producerades mer el från vind än från kol, vilket nya uppgifter visar. Sammantaget steg andelen förnybara energikällor till en rekordandel.

Tyskland närmar sig lite mer avveckling av kol: Förra året ersatte vindkraft kol som den viktigaste energikällan i Tyskland. För första gången genererades mer el från vind och matades in i det inhemska nätet än från koleldade kraftverk, som Federal Statistical Office rapporterade på fredag.

Andelen vindkraft i energimixen var 25,6 procent, vilket gjorde den till den första förnybara energikällan. Sammantaget uppnådde alternativen en rekordandel på 47 procent, efter 42,3 procent år 2019. Samtidigt föll andelen kol (24,8 procent) och kärnenergi (12,1 procent). Gaskraftverk levererade 13,6 procent mer el än året innan.

Källa: Spiegel    läs mer ….

Tor 11/3    09:46

Finska Wärtsilä tillhandahåller Sydostasiens första flytande energilagringslösning

Filippinerna är värd för Sydostasiens första flytande energilagringslösning efter undertecknandet av ett partnerskapsavtal mellan teknikföretaget Wärtsilä och verktyg Therma Marine Inc.

En teknik-, upphandlings- och byggaffär som undertecknats av de två företagen gör det möjligt för Wärtsilä att förse verktyget med ett 54MW / 32MWh energilagringssystem.

Wärtsilä kommer att tillhandahålla tio av sina energilagringssystem GridSolv Max och en avancerad energihanteringsplattform.

Projektet är planerat att slutföras under fjärde kvartalet 2021. Detta kommer att bli den första driften av en flytande energilagringslösning i Sydostasien.

Den flytande kraftpråmen möjliggör snabb tillförsel av elektricitet till områden med begränsad infrastruktur och är en mobil tillgång som möjliggör omlokalisering eller handel.

Källa: Smart Energy International  läs mer ……

Ons 10/3    12:53

Ny allians GET H2 syftar till att skapa grunden för en europeisk infrastruktur för grön vätgas

Konsortium av sju företag som startar vätgasekonomi med produktion, transport, lagring och industriellt intag av klimatvänligt grön vätgas från förnybar energi 2024
Medföljande projekt kan undvika upp till 16 miljoner ton koldioxid fram till 2030
Offentlig finansiering efterfrågas genom programmet ”Viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse” (IPCEI)
Regleringsändringar före slutet av denna lagstiftningsperiod är avgörande för att snabbt komma in i vätgasekonomin.

Sju företag från GET H2-initiativet visar hur snabbt planeringen av den nationella och europeiska vätgasekonomin utvecklas. Konsortiet vill bygga en gränsöverskridande infrastruktur för väte – från produktion av grön vätgas till transport och industriell användning.

Från Lingen (Emsland) till Gelsenkirchen och från den holländska gränsen till Salzgitter ska produktion, transport, lagring och industriell acceptans av grön vätgas kopplas i flera steg mellan 2024 och 2030 under det övergripande projektets paraply.

Källa: reve    läs mer ….

Ons 10/3    12:37

En elektrolysör i storlek av en tvättmaskin för att lagra lokal solenergi i varje hem

EIRES vill utforma elektrolysatorer som kan placeras i ditt hem för att lagra el som genereras av solpaneler eller vindkraftverk.

Den holländska elektrolysatorn är ett av de fyra ikoniska projekten från Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). Ambitionen är att inom en snar framtid utforma och konstruera elektrolysatorer som du kan placera i ditt hem för att lagra el som till exempel produceras av solpaneler eller vindkraftverk. På detta sätt har hushållen alltid tillgång till hållbar energi.

Även när solen inte skiner eller när vinden inte blåser. Avsikten är att den inte blir större än en tvättmaskin och att den ingår i det vanliga vitvarulageret i varje hem.
H2O-elektrolys och därför elektrolysatorer är en robust och välkänd teknik, säger Adriana Creatore, huvudforskare på EIRES inom fokusområdet ”Kemi för hållbara energisystem”.

Källa: Innovations Origins  läs mer ……

Ons 10/3    12:24

Energiförlustens gåta löst i solceller - Linköpings universitet

Effektiviteten hos solceller kan öka med ett fenomen som kallas singlettfission. Men okända energiförluster i reaktionen har fram till nu stått i vägen.
En forskargrupp ledd från Linköpings universitet har lyckats identifiera vad som händer i singlettfission och vart energin tar vägen. Resultaten publiceras i tidskriften Cell Reports Physical Science.

Solenergi är en av de viktigaste källorna till fossilfri och miljömässigt hållbar elektricitet. Dagens kiselbaserade solceller kan maximalt ta upp cirka 33 procent av solens ljus och omvandla till elektricitet.
Det beror på att ljuspartiklarna, eller fotonerna, i solens strålar har antingen för låg energi, som inte kan tas upp av solcellen, eller för hög energi där stora delar försvinner som värme.

Den här teoretiska maxgränsen kallas för Shockley-Queisser gränsen. I praktiken ligger effektiviteten hos moderna solceller på cirka 20 till 25 procent.

Källa: Linköpings universitet    läs mer ….

Ons 10/3    12:01

 

Wallenstam fortsätter sin satsning på montering av solceller i befintligt fastighetsbestånd

Just nu monteras 245 solcellsmoduler på Trollesundsvägen i Bandhagen. Hittills har totalt nästan 1 800 enheter monterats på drygt 3 100 kvadratmeter tak. En medveten satsning som bidrar till en klimatsmart vardag för Wallenstams hyresgäster och samtidigt beräknas generera över 509 000 kWh närproducerad förnybar energi.

Wallenstam var först i branschen att vara självförsörjande på förnybar energi med sin vindkraftsatsning. Under 2020 inventerades också hela fastighetsbeståndet för att undersöka förutsättningarna för installation av solceller. Ett arbete som nu har övergått i ett genomförande.

Källa: Wallenstam  läs mer ……

Ons 10/3    11:55

Den indiska E-Rickshaw-marknaden expanderar till 1,39 miljarder dollar år 2025

Indien bevittnade en exponentiell tillväxt av elektriska rickshawar (e-rickshaw) sedan den tidpunkt då det gick in i indisk kollektivtrafik. E-rickshaw har alltid varit ett lättanvänt och billigare alternativ för den dagliga pendlingen på kort avstånd. För den medelmåttiga delen och lägre medelklass i samhället har e-rickshaw alltid varit det bästa alternativet på grund av dess kostnadseffektivitet. marknadsföra

Enligt en ny rapport med titeln ” India Electric Rickshaw Market ” av Prescient & Strategic Intelligence förväntas den indiska e-rickshaw-marknaden växa exponentiellt och nå ett marknadsvärde på 1 394,2 miljoner USD fram till 2025 och uppnå en CAGR på 33,3 procent under prognosperioden (2020–2025). År 2019 var det dock 786,2 miljoner USD.

Källa: Saur Energy    läs mer ….

Ons 10/3    11:46

Dammfladdermusen ställer till med problem för vindpark i Danmark

Landets största vindkraftspark, Thorup-Sletten vid Fjerritslev, är byggd på en ogiltig grund. Detta är slutsatsen från överklagandenämnden, som i vinter upphävde både lokalplanen, kommunplanstillägget och den miljörapport som låg till grund för upprättandet av parken.

Miljörapporten bygger på felaktiga antaganden om dammfladdernas sätt att flyga
Fladdermusstudierna som har gjorts har varit otillräckliga med tanke på projektområdets storlek och platsen nära Natura 2000-området. ”
I ett nytt beslut från planeringsnämnden, som ännu inte har offentliggjorts, är det vindkraftverkens påverkan på två fågelarter som helt klart inte täcks tillräckligt.

Turbinerna har installerats i Vesthimmerland och Jammerbugt kommun, och båda borgmästarna tror att ansvaret bara ligger på Eurowind Energy, som har installerat turbinerna trots klagomål från lokalbefolkningen och Danmarks Naturskyddsförening.

Källa: Energy Supply  läs mer ……

Ons 10/3    10:26

Singapore bygger flytande solcellsparker för att hantera klimatkrisen

Tusentals solpaneler har installerats utanför Singapores kust för att hjälpa östadsstaten att göra sin del för att ta itu med den globala klimatkrisen.

Även om det är ett av världens minsta länder (Singapore är mindre än hälften av Londonstorleken) är det blomstrande finansiella navet ett av de största koldioxidutsläppen per capita i Asien, enligt en rapport från AFP.

En av de nybyggda solgårdarna sträcker sig från Singapores kust till Johor-sundet, som skiljer Singapore från Malaysia.

13 000 paneler är förankrade vid havsbotten i Johor-sundet med kapacitet att producera fem megawatt el, tillräckligt för att driva nästan 1 500 lägenheter under ett helt år.

Panelerna är byggda i Kina, världens största tillverkare av solpaneler, och fästs på havsbotten med kedjor och betongblock.

Källa: Interesting Engineering    läs mer ….

Ons 10/3    11:19

Gamla gruvan i Kallmora kan öppnas igen

Stora fynd av sällsynta jordartsmetaller har hittats i Kallmora, en by mellan Avesta och Norberg i norra Dalarna. Eftersom dessa är eftertraktade på marknaden kan upptäckterna leda till att det gamla gruvområdet på orten åter tas i bruk.

I Kallmora ligger ett gruvområde som varit nedlagt sedan 1948. Då, när gruvverksamheten fortfarande var igång, bröts både koppar och järn här. Nu, cirka 73 år senare, har prospekteringsbolaget Holmasjön upptäckt stora fynd av sällsynta jordartsmetaller på området.

Källa: process.NORDIC  läs mer ……

Ons 10/3    10:26

Koltiden snart slut i Ungern -nu planeras solcellsparker på deras områden

Ungern har blivit det sjunde EU-landet som planerar en avveckling av kol till 2025, och det sjätte europeiska landet som lägger fram sin utfasningsplan för kol efter att ha meddelat att det kommer att stänga sin sista kolgenerator och delvis ersätta den med en solgård.

Ungerns statssekreterare för utveckling av cirkulär ekonomi, energi och klimatpolitik, Attila Steiner, tillkännagav vid ett möte i Powering Past Coal Alliance förra veckan att Ungern skulle lägga fram sin kolavvecklingsplan med fem år, från 2030 till 2025 .

Den ungerska presidenten, János Áder, meddelade ursprungligen vid FN: s klimatmöte i New York 2019 att Ungern skulle avveckla all koleldad produktion 2030, där han tillkännagav planer på att öka sin solenergikapacitet tio gånger till 2030.

Källa: Renew Economy    läs mer ….

Ons 10/3    10:04

Danmark behöver ytterligare 5 GW havsvind till 2030

Danmark kommer att behöva 5 GW mer vindkraft för havs för att möta den framtida tillväxten av kraftbehov från industrin och hålla den nordiska nationen på rätt väg mot sina klimatmål, enligt siffror från Danmarks Energimyndighet.

Uppskattningen, baserad på efterfrågan från så kallade power-to-x (P2X) -lösningar, visas i ett svar till parlamentet från klimat- och energiminister Dan Jorgensen, rapporterade nyhetssidan Gridtech på tisdag.

P2X, som tillsammans används för att förklara användningen av förnybar elektricitet för att producera andra energiformer som väte, anses vara avgörande för att Danmark ska nå sitt mål att minska koldioxidutsläppen …

Källa: Montel  läs mer ……

Tis 9/3    14:41

I Växjö vill man tvätta luften på CO2

Växjö Energi har under hösten fattat ett inriktningsbeslut om att satsa på koldioxidinfångning på Sandviksverket. Tekniken att fånga och lagra koldioxid kallas CCS, Carbon Capture and Storage, och när det är koldioxid från energiåtervinning av biobränslen kallas tekniken BECCS – Bio Energy Carbon Capture and Storage.

– Genom att lagra koldioxid från biomassa skapas det som brukar kallas för negativa utsläpp, det vill säga motsatsen till fossila utsläpp. Det är en viktig och effektiv åtgärd för att minska mängden koldioxid i atmosfären och motverka klimatförändringarna, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Biobränsle i form av restprodukter från skogen som annars skulle gått till spillo levereras till Växjö Energi där bioenergin tas till vara i form av förnybar el och värme.

Koldioxidvätskan fraktas sedan till en prövad och säker plats för permanent förvaring och på lång sikt förstening till olika kalkstensmineral, enligt Växjö Energis plan i Nordsjön och i berggrunden 2 000 – 3 000 meter under havsytan.

Källa: Nordiska projekt    läs mer ….

Tis 9/3    14:30

Ny teknik tar bort mikroplaster

Ny teknik ska göra det möjligt att både minska miljöpåverkan och spara energi i tvättstugan. Genom att filtrera bort mikroplaster och organiskt material kan mycket av sköljvattnet återanvändas.

Tekniken, som utvecklats på Chalmers av företaget Mimbly, går ut på att en så kallad Mimbox kopplas till tvättmaskinerna. Tvättmaskinerna används som vanligt, men på köpet ger det vinster på både miljö- och energisidan.

I boxen finns ett egenutvecklat, självrengörande filter som filtrerar bort minst 80 procent av alla mikroplaster, organiskt material och annan smuts. Beräkningar visar att en vanlig tvätt ger utsläpp av cirka 700 000 bitar mikroplast.

Källa: Miljö&Utveckling  läs mer ……

Tis 9/3    14:01

Sveriges bostadsrättsföreningar väljer solceller

Enligt SBC Bostadsrapport är solceller den i särklass mest önskade hållbara och ekologiska investeringen bland Sveriges bostadsrättsföreningar. Bland 10 olika alternativ väljer hela 42 procent solceller. På andra plats kommer laddstationer för elbilen med 24 procent.

Det är alltså många föreningar som gärna skulle vill bygga solcellsanläggningar, men vad är det för regler som gäller om man vill investera i solenergi?

En nyhet är att gränsen för när man behöver betala elskatt för egenanvänd solel nu höjs från 255 kW till 500 kW, vilket gör att även väldigt stora föreningar kan bli självförsörjande på el utan att man behöver betala skatt. Dock måste föreningen ta ut moms på försäljningen av el till sina medlemmar. Som tidigare kan föreningen sälja sin överskottsel till sitt elbolag.

Källa: BoRätt forum    läs mer ….

Tis 9/3    13:54

Isländska Carbfix gör CO2 till sten

Ett startup företag på Island hanterar en nyckelbit i klimatförändringspusslet genom att förvandla koldioxid till sten, så att växthusgaserna kan lagras för alltid istället för att fly ut i atmosfären och fånga värme.

Reykjavik-baserade Carbfix fångar upp och löser CO2 i vatten och injicerar det sedan i marken där det blir sten på mindre än två år. ”Det här är en teknik som kan skalas – den är billig och ekonomisk och miljövänlig”, sade Carbfixs verkställande direktör Edda Sif Pind Aradottir i en intervju. ”I grund och botten gör vi bara det som naturen har gjort i miljontals år, så vi hjälper naturen att hjälpa sig själv.”

En gång betraktad som en rördröm har fånga och lagra CO₂ under de senaste åren blivit ett område av oerhört intresse för högt profilerade investerare, som Microsoft Corps grundare Bill Gates och Tesla Inc.: s Elon Musk, som letar efter lösningar. för att undvika de värsta effekterna av global uppvärmning.

Källa: Fortune  läs mer ……

Tis 9/3    13:37

Ett grönt vätgasnav planeras i de skotska högländerna

Port of Cromarty Firth och ScottishPower tillhör ett konsortium av företag som strävar efter att utveckla ett grönt vätgasnav i höglandet, som drivs av havsvind.
I planer som släpptes i slutet av förra veckan avslöjade Scottish Hydrogen and Fuel Cell Association (SHFCA) att flera medlemsföretag har inlett en genomförbarhetsstudie för det föreslagna projektet.

Planerna beskriver hur upp till 15 nya havsbaserade vindplatser kommer att utvecklas i regionen under de närmaste åren, vilket gör Firth till en idealisk plats för en transformatorstation som matas in i en elektrolyser på land. Elektrolysorn skulle samlokaliseras med tankförvaring.

Stödjare inkluderar energiföretag ScottishPower och Pale Blue Dot Energy, Port of Cromarty Firth och skotska whiskydestillatorer Diageo, Glenmorangie och Whyte och Mackay.

Källa: edie    läs mer ….

Tis 9/3    13:15

Tesla ansluter ett "hemligt" megabatteri till Texas elnät

Mega-batteriet utanför Houston kommer att anslutas till samma nät som fallerade i februarikylan.
Elon Musk kommer in på kraftmarknaden i Texas, med en tidigare oupptäckt konstruktion av ett gigantiskt batteri anslutet till ett sjukt elnät som nästan kollapsade förra månaden. Flytten markerar Tesla Inc: s första stora razzia i epicentret för den amerikanska energiekonomin.

Ett Tesla-dotterbolag registrerat som Gambit Energy Storage LLC bygger tyst ett energilagringsprojekt på mer än 100 megawatt i Angleton, Texas, en stad ungefär 40 miles söder om Houston.

Källa: Bloomberg Green  läs mer ……

Tis 9/3    13:05

Forskare studerar avancerade batterier med neutrondiffraktion

Consortium for Battery Innovation (CBI) har lanserat ett nytt europeiskt forskningsprojekt med neutrondiffraktion för att förbättra livslängden för energilagringsbatterier.
Processen, som presenterar hela kristallstrukturen i batteriet när det fungerar, gör att batterikexperter kan observera och kontrollera de processer som påverkar batteriets livslängd och prestanda.

Projektet genomförs i samarbete mellan INMA, ett gemensamt institut mellan universitetet i Zaragoza och det spanska nationella forskningsrådet, tillsammans med det globala batteriföretaget Exide Technologies.

Partnerna kommer att studera processerna som styr laddningseffektivitet och batterielektrodfel med hjälp av en serie neutronstrålexperiment.

Källa: Power Technology    läs mer ….

Tis 9/3    12:40

Spanska Iberdrola bygger 750 MW solpark

Iberdrola har aviserat utveckling av två solcelleanläggningar med en kombinerad 750 MW kapacitet i Extremadura, Spanien.

Företaget planerar två solanläggningar: 380 MW Tagus-projektet i Alcántara kommun och 375 MW Cedillo-anläggningen som ligger mellan Alcántara och Herrera de Alcántara-regionerna.

Fotovoltaikanläggningen i Tagus kommer att använda mer än 930 000 paneler och 226 växelriktare i en fast struktur. Anläggningen börjar idrifttagas mellan slutet av nästa år och början av 2023.

Cedillos solcelleanläggning kommer att använda 925 680 paneler och 180 växelriktare med fast struktur och förväntas komma online nästa år.

Källa: Power Technology  läs mer ……

Tis 9/3    09:35

Den svenska vindutvecklaren Slitevind tar in 4,2 miljoner euro

Den svenska vindkraftsproducenten Slitevind AB tillkännagav förra veckan att den slutfört en nyemission med 43,2 miljoner kronor (4,2 miljoner euro / 5 miljoner dollar) brutto.

Företaget sålde 600 000 nya aktier till 72 SEK per styck, en rabatt på 5,3% från stängningskursen på aktien den 2 mars. Placeringen tecknades över och lockade både befintliga och nya svenska investerare. Det utvidgade Slitevinds aktieägarbas.

År 2020 minskade företagets intäkter till 90,55 miljoner kronor från 103,56 miljoner kronor ett år tidigare även när kraftproduktionen ökade till 308 GWh från 265 GWh. Kraftpriserna var låga.

Slitevind hade 115 MW vindparker i drift i Sverige och Finland i slutet av 2020.

Källa: Renewables now    läs mer ….

Tis 9/3    09:21

Spanska regioner satsar på återvinning av vindbladen

Castilla y León utvecklar ett banbrytande projekt till ett värde av 9,77 miljoner euro för att utveckla omfattande teknik för återvinning av komponenter till gamla vindkraftverk före deras livslängd, enligt uppgifter från ekonomiministeriet.

Gemenskapsregeringen, utvecklare av vindkraft och återvinningsföretag, med stöd av ett samhällsteknikcenter, främjar detta tekniska vindkraftsprojekt som har lämnats in till Spaniens regerings uppmaning till intresseanmälan som syftar till att främja cirkulär ekonomi vid företagsnivå.

Castilla y León främjar därmed utvecklingen av en ny industriell teknik för omfattande återvinning av vindkraftverk genom ett offentlig-privat partnerskapskonsortium.

Källa: reve  läs mer ……

Mån 8/3    14:41

Ny amerikansk energiminister skakar om DOE och efterlyser ”hundratals gigawatt” ny ren energi

USA kommer att behöva ”hundratals gigawatt” koldioxidfri energi installerat inom de närmaste fyra åren för att nå sina klimatmål, säger den nya energisekreteraren Jennifer Granholm.

På talet under energibranschkonferensen CERAWeek 2021 använde Granholm sitt första tal som energisekreterare för att betona den stora omfattningen av ren energiutnyttjande som behövs i USA för att uppfylla sina egna avkolningsmål, samtidigt som det signalerar att avdelningens låneprogram nu är tillbaka öppet för företag ”för att finansiera ren energiteknik.

”Vi måste lägga till hundratals gigawatt i nätet under de kommande fyra åren”, sa hon. ”Det är enormt mycket och det är så lite tid.”

Källa: PVTech    läs mer ….

Mån 8/3    14:21

Ackumulatortanken - som en termos

Nu är den klar – Göteborg Energis nya ackumulatortank i energihamnen på Hisingen. I den 60 meter höga termosen ryms 22 miljoner liter fjärrvärmevatten. Syftet med tanken är att skapa stabilitet i fjärrvärmesystemet och minska koldioxidutsläppen.

När efterfrågan på värme är låg fylls tanken med varmt vatten. När det blir kallt och efterfrågan ökar kan tanken laddas ur och leverera 120 megawatt värme under cirka sju timmar. På så sätt undviks igångsättande av andra fjärrvärmeanläggningar vilket sparar bränsle.

Källa: UochD  läs mer ……

Mån 8/3    14:07

Elbilsrekord på alla fronter dumpar priser

Försäljningen slår i taket, utbudet är rekordstort och priserna på elbilar sjunker. Problemet nu är bristen på laddstolpar/stationer, enligt expert.

Elbilsbranschen efterlyser en bättre infrastruktur sedan utbudet av elbilar nått rekordnivåer och försäljningen är på topp.

Enligt Ny Teknik, som rapporterar om utvecklingen, har priset på en begagnad elbil gått ner med åtta procent sedan december. Allt medan nya elbilar blivit fyra procent billigare, skriver tidningen med hänvisning till statistik från Wayke.

”Laddbart har gått från att vara en bristvara med extremt långa leveranstider på nya bilar och endast ett fåtal modeller på begagnatmarknaden, till att bli betydligt mer tillgängligt det senaste året. Det har haft effekt på priserna, säger Martin Fransson, vd för Wayke, som är Motorbranschens riksförbunds digitala köp- och säljportal, till tidningen.

Källa: Dagens PS    läs mer ….

Mån 8/3    14:00

Ørsted ordförande: Satsar på grön vätgas

I framtiden kommer Ørsted att fokusera mer på att omvandla el från vindkraftverk till grönt väte. Det skriver Børsen . 

Marknaden för grönt väte, även kallat grönt väte, förväntas växa enormt under de närmaste åren. Därför anser Ørsted också att marknaden är viktig i den framtida strategin, även om den fortfarande är förknippad med högre kostnader än traditionellt vätgas.

– Det kommer att bli stort och det kommer att vara en faktor i den övergripande bilden vi har. Vätgasdiskussionen är mer omogen än havsbaserad vind är idag. Vi ser potentiellt en explosiv tillväxt av väte, men vi befinner oss också i en situation där de kostnadsminskningar som gör det verkligt konkurrenskraftiga måste uppnås. 

Vi är övertygade om att vi kan se det, men det tar naturligtvis några år att göra det. Vi känner att vi har en roll att spela, säger styrelsens ordförande i Ørsted, Thomas Thune Andersen.

Källa: Energy Supply  läs mer ……

Mån 8/3    13:45

Trots löftet - EIB fortsätter investera i fossilgas

Sedan Europeiska Investeringsbanken, EIB, år 2019 åtog sig att fasa ut fossil gas ur investeringsportföljen har banken fortsatt att pumpa in kapital till nya fossila gasprojekt. Det konstaterar miljöorganisationen Counter Balance som nu ifrågasätter bankens uppriktighet i sina löften. 

Totalt handlar det om 890 miljoner euro som EIB investerat i fossilgassatsningar sedan banken lät meddela att det var slut med ytterligare investeringar i fossilgas. Enligt EIB:s direktiv ska fossilgas vara helt utfasade ur investeringsportföljen nästa år. EIB pekas också ut av EU som ett viktigt verktyg i klimatomställningen i EU:s nya gröna giv. 

Källa: Dagens industri    läs mer ….

Mån 8/3    11:47

Vattenfall får EUR 1 606 miljoner för att lägga ned kärnkraftverk

Den tyska förbundsregeringen har idag tillkännagivit grunden till en överenskommelse med E.ON, EnBW, RWE och Vattenfall som ska avsluta tvister om nedläggningen av den tyska kärnkraften och uppfylla den tyska författningsdomstolens beslut i dessa frågor.

Den tyska författningsdomstolen har två gånger bekräftat att Vattenfall har diskriminerats eftersom bolaget inte har kunnat använda sina produktionsrättigheter för kärnkraft såsom konkurrenter har kunnat göra.

Överenskommelsen är utformad för att korrigera denna diskriminering. I enlighet med överenskommelsen ska Vattenfall få en kompensation på EUR 1 425 miljoner före skatt.

Källa: Nordiska projekt  läs mer ……

Mån 8/3    11:41

Autonoma drönar-taxi testas i Kina

Den kinesiska flygbilstillverkaren EHANG har utvecklat en modell EHANG 184 har nått det bemannade provstadiet.

Den kinesiska flygbilstillverkaren EHANG har utvecklat ett transportsätt som i design liknar en fyrhjulsdron, men tillräckligt större för att passa en enda passagerare.

Denna passagerare behöver dock inte styra flygplanet eftersom det körs självständigt.

Drönar-taxin kör med elektriska batterier och kan flyga i upp till en timme med sina åtta propellrar.

När drönartaxikonceptet först introducerades betraktades det allmänt som osäkert och orealistiskt.

Källa: Manufactoring    läs mer ….

Mån 8/3    11:35

Kina ökar sina utsläpp säger 5-års plan

Kina har nu offentliggjort sin senaste femårsplan, och det är verkligen inte goda nyheter för klimatet. Planen lämnar utrymme för landets totala utsläpp att öka med runt 10% till 2025, enligt ovanstående analys.

Källa: Yan Qin, Twitter  läs mer ……

Mån 8/3    11:22

Fossilfritt stål till marknaden 2021

  • Stort tryck från marknaden har fått Hybritprojektet att växla upp takten med försöken i pilotanläggningen i Luleå som ska leda fram till koldioxidfri ståltillverkning.
  • Fossillfri plåt kommer att kunna levereras till kunder under 2021, säger Martin Pei, teknisk direktör vid SSAB.
  • Stålindustrin står för sju procent av världens koldioxidutsläpp, och efterfrågan på fosssilfritt stål väntas öka.

Källa: sverigeSRadio    läs mer ….

Mån 8/3    11:02

Vindkraften möjlighet för norra Sverige

DEBATT. I dag hålls en riksdagsdebatt om elförsörjningen. Debatten om bristande kapacitet i elnäten i södra Sverige är intensiv.

Det är en viktig fråga, men får inte överskugga möjligheterna med den industrirevolution som sker i norra Sverige.

Med strategin energieffektivisering först, effektivare tillståndsprocesser, utbyggda elnät och havsbaserad vindkraft i söder kan den positiva utvecklingen accelereras och hela Sverige bli en ledande grön industrination.

Klimatkrisen är akut och de globala utsläppen måste halveras till 2030 om temperaturökningen ska kunna begränsas till 1,5 grader. Nyckeln till att klara klimatomställningen är omfattande effektivisering och elektrifiering av transportsektorn och industrin.

Prognoser visar att vindkraften redan om tre till fyra år, kan bli Sveriges näst största kraftslag efter vattenkraften och den kraftfulla vindkraftsutbyggnaden i norr har lett till god tillgång på el till låga priser.

Källa: Aftonbladet  läs mer ……

Fre 5/3    12:38

Kasper Moth-Poulsen Chalmers får Göran Gustafssonpriset

Hans grupp med forskare vid Chalmers har bland annat tagit fram en specialdesignad molekyl som kan fånga upp energin från solens strålar och avge den som värme långt senare.
Det som händer är att molekylen, när den träffas av solljuset, byter skepnad till en energirik isomer som kan lagras. Genom att använda molekylen i en fönsterfilm kan det bli möjligt att värma upp bostäder och få en behaglig inomhusmiljö dygnet runt.
 
Med hjälp av det system för lagring av solenergi, Most, som forskargruppen utvecklat går det att spara energin i upp till 18 år. Men helt nyligen har de även startat ett nytt projekt för att ta fram ett material som kan både lagra solenergin och absorbera energin från omgivningen, samt avge den som värme.
Istället för vätskor kommer de nu att använda sig av fasta ämnen. Materialet ska kunna göra flera saker på samma gång, och förhoppningen är att de två olika systemen ska kunna kombineras i framtiden.

Källa: Chalmers    läs mer ….

Fre 5/3    11:48

UBAB har tagit fram en solvägg

– Byggnadsintegrerade solceller ligger helt rätt i tiden. Att kunna ersätta konventionellt byggmaterial med energialstrande solceller har tidigare gjorts på tak, men vi är först med att lansera UBAB Solvägg, ett komplett stomsystem med integrerade solpaneler i fasaden. Vår klimatsmarta innovation öppnar upp helt nya möjligheter för byggbranschen och arkitekter.

Peter Wigert, marknadschef på betongföretaget UBAB, berättar att projektet med att ersätta företagets betongstommars yttre betongskiva med solpaneler nu har gått i mål.

– En sandwichvägg i betong är fukt- och brandsäker samt har ett minimalt underhåll. Målet har varit att UBAB Solvägg skall bevara UBABs byggsystems goda egenskaper samtidigt som cementinnehåll och vikt reduceras och energi genereras.

UBAB har redan presenterat sin Solvägg för Jörgen Larsson, Affärsutvecklingschef på Skanska. Med Skanskas mål, att alla egenutvecklade projekt skall vara klimatneutrala 2030, kan UBAB Solvägg bli en del av framtidens byggnationer för Skanska.

Källa: Ulrisehamns betong  läs mer ……

Fre 5/3    11:35

Norges största solenergipark byggs

Den nya solcelleanläggningen vid Romerike Avfallsforedling (ROAF) täcker ett område på sju hektar vid Berger i Lillestrøm kommun.

Tillsammans med solcellsystem på taket av postsorteringsanläggningen kommer den nya solcellsparken att producera årligen 1 000 000 kWh solenergi, säger miljöchef Glenn V. Lie Karlsen och miljöingenjör Anne Hertzenberg på ROAF.

Anläggningen är Norges hittills största, markmonterade solcelleanläggning. – Denna solenergipark är unik i sitt slag, säger VD för ROAF, Synnøve Bjørke.

Det speciella med solenergiparken som byggs på Ullereng-fältet är att den kommer att ha dubbelsidiga solpaneler. Panelerna kan fånga solenergi på både topp och botten, så att de också använder energi reflektion från snön. De är också roterbara – och följer solens rörelse över himlen.

Källa: Soleneriklyngen    läs mer ….

Fre 5/3    11:16

Oljebolagen i Europa och USA går olika vägar

Atlantbristen: växer klyftan mellan europeisk och amerikansk olja och gas?
Klimatforskare och oljebolag är inte naturligt vänner. Akademiker har alltid granskat oljegiganter mer än mindre operatörer, och de senaste åren har deras samtal blivit högre när allmänheten tillämpar större press på företag. I Europa verkar jättarna ha hört dessa samtal.

Union of Concerned Scientists, en akademiskt ledd grupp för klimatförändringar, sammanfattade nyligen den framväxande transatlantiska intressekonflikten. Vetenskapspolitisk chef Dr Peter Frumhoff publicerade ett uttalande som lyder: ”Inget företag kan göra anspråk på att ta klimatförändringarna på allvar samtidigt som de fortsätter att vara API-medlem.

”API: et har lett lobbyverksamhet för att återställa skyddsåtgärder mot värmefångande gaser som metan. Mer nyligen gav de pengar till kongressmedlemmar som stödde att de drog sig ur Parisavtalet och lovade tidigt att bekämpa Biden-administrationens planer på att utvidga infrastrukturen för laddning av elfordon och stoppa ny olje- och gasborrning i federala länder.

Källa: Offshore Technology   läs mer ……

Fre 5/3    10:28

Nederländerna: Energisektorn vill att nästa regering ska investera i vätgas

38 organisationer, från energiföretag till miljöorganisationer, uppmanar nästa nederländska regering att investera kraftigt i grönt vätgas. En investering på 2,5 miljarder euro behövs för att producera och lagra rent vätgas, för att göra industrin renare och inte missa båten ekonomiskt, sa de i ”vätepakten”, rapporterar NU.nl.

Väte är en gas som kan omvandlas till energi utan koldioxidutsläpp. Enligt organisationerna är det det perfekta tillförlitliga alternativet för tider när det inte finns tillräckligt med sol eller vind för energiproduktion.

Organisationerna vill att Nederländerna ska bygga sin egen ”vätekedja”, med vätgas som produceras med grön el, så att landet i framtiden är mindre beroende av andra länder för energi. Enligt dem kan detta skapa många jobb. Och Nederländerna måste gå snabbt för att inte hamna efter, för detta kommer att bli en internationell marknad, sa de.

Källa: NL#TIMES    läs mer ….

Fre 5/3    10:06

Simulera silver i solpanelerna

Forskare vid Tysklands Fraunhofer ISE utvecklade en modell för att simulera olika inställningar för silketryck i solcellsmetallisering. Modellen ger ett jämförbart ’screen utility index’ värde som kan förutsäga nyttan av olika arkitekturer i tryckutrustningen i förhållande till egenskaperna hos en given silverpasta. Tillvägagångssättet, säger Fraunhofer, kommer att hjälpa PV-industrin att minska mängden silver som behövs för kiselcellstillverkning.

Trots betydande framsteg när det gäller att minska efterfrågan på ädelmetall fortsätter silver att stå för en betydande del av kostnaden för tillverkning av solceller. Och när efterfrågan på sol fortsätter att öka kan den totala tillgängligheten av silver bli en allvarlig fråga under de kommande decennierna om minskningen av dess användning inte fortsätter i takt, med vissa modeller som förutspår silverbehov från solcellsindustrin kan överstiga utbudet så snart 2030.

Källa: pv-magazine   läs mer ……

Fre 5/3    10:01

Flygindustrin föreslår en ny ram för netto noll till 2050

Europas flygsektor har presenterat sitt nya hållbarhetsinitiativ Destination 2050 – A Route to Net Zero European Aviation.
Den nya planen ger en vision och väg för meningsfulla koldioxidutsläppsminskningar i Europa och globalt.
Enligt rapporten finns det en möjlighet att nå noll koldioxidutsläpp netto till 2050 genom en kombination av fyra nyckelåtgärder, som anpassar den europeiska luftfarten till EU: s klimatmål – förutsatt att den nödvändiga stödpolitiken och finansieringsramen säkerställs på EU-nivå och nationell nivå.


De nya åtgärderna inkluderar användning av hållbart flygbränsle tillsammans med förbättringar av flygplan och motorteknik som kan uppnå utsläppsminskningar på 37%.

Källa: biofuel international    läs mer ….

Fre 5/3    09:49

Strålande tider för solbolaget – nyanställer 200 i år

Det går bra för svenska solenergibolaget Svea Solar som planerar stora nyanställningar. Företaget är på väg att bli störst i Europa, samtidigt som det kan bli aktuellt med en börsnotering.

Preliminärt steg Svea Solars omsättning till nästan 700 miljoner kronor för 2020 – ett rejält skutt från toppnoteringen året innan på 482 Mkr.

”Efterfrågan ökar nu snabbt och vi är på väg att redan inom något år nå visionen att bli den största aktören i Europa när det gäller solcellsinstallatio­ner riktade mot villaägare”, säger Svea Solars vd Erik Martinson till Di.

Verksam­heten utökas nu med elavtalslösningar, energilagring och laddboxar till elbilar.
Omsättningen väntas nästan fördubblas i år, och Svea Solar planerar därför stora nyan­ställningar framöver – från dagens runt 400 till 600, en ökning med hela 50 procent under 2021.

Källa: Dagens PS   läs mer ……

Fre 5/3    09:26

En ljus sida av 2020: En kraftig ökning av batterilagring

Under de sista månaderna 2020, medan ett rekordantal amerikaner visade sig rösta och de första viktiga arbetarna behandlades för jabs av COVID-19-vaccinet, utvecklades en annan historisk händelse i USA: s elnät.
Mängden batterilagring som är ansluten till nätet, som kan spara extra vind- och solenergi och skicka ut den när vinden dör eller solen går ner, sköt dramatiskt.

Fler batterier slogs på under de senaste tre månaderna 2020 än under 2013 till och med 2019, enligt data som samlats in av Wood Mackenzie, ett energiforskningsföretag och U.S.Energi Storage Association, en branschgrupp.
Det inkluderar alla typer av energilagringsprojekt, från installationer i bostads- och kommersiella byggnader till stora matriser.
Chloe Holden, en analytiker på Wood Mackenzie som arbetade med rapporten, sa att uppgifterna samlades in från batterileverantörer, verktyg och installatörer och genom andra former av marknadsundersökningar.

Källa: Grist    läs mer ….

Fre 5/3    09:10

”Sverige bör ha ett mål på 30 TWh för solel”

DEBATT. Vi uppmanar energiminister Anders Ygeman att göra soleparker till ett riksintresse. Solelparker är del av Sveriges framtida energimix, skriver en rad aktörer i solelsbranschen.

Vi har en solelboom i Sverige och över 50 000 byggnader har nu solceller på taken. Solelparker är det däremot ont om trots att Sverige har bra förutsättningar med god tillgång till mark och särskilt bra solinstrålning längs kusterna.

Solelparkerna kan dessutom byggas i södra och mellersta Sverige där det i dag är stor brist på elproduktion och därmed höga elpriser. Sverige behöver därför göra solelparker till ett riksintresse och ta fram en nationell strategi och ett mål för en hållbar utbyggnad av solelparker.

Källa: Ny teknik   läs mer ……

Tor 4/3    12:51

EL-bils marknaden på biljonnivåer har bara börjat

År 1894 antog kemisten Pedro Salom förmodligen aldrig att han skulle starta vad som snart skulle kunna bli en industri på 912 miljarder dollar.

Hans skapelse Electrobat var olikt vad andra hade sett vid den tiden.
Men där Electrobat, världens första elektriska fordon, bara kunde gå 25 mil på en laddning i max 20 km/h.
Det är som att köra från New York City till Raleigh, NC … utan att stanna för att fylla tanken en gång.

Och det är därför elbilar nu har nått en  ”tippingpoint” som har lett till massiva vinster under det senaste året. Tesla, prestigenamnet inom elbilsmarknaden  steg med 740% vinster 2020 …

Nio av de kinesiska el-bils företagen  gjorde vinster som ökade med 1110%.

Men det finns ett annat EV-relaterat företag som har startat för chockerande 860% vinster under det senaste året …Och det har du antagligen aldrig hört nämnas i MSNBC, The Wall Street Journal eller Fox Business.

Källa: Oilprice   läs mer ….

Tor 4/3    12:35

Silver står för 10% av kostnaden i en solpanel

Andelen silver i den totala kostnaden för solcellsmoduler har ökat med cirka 5% under de senaste månaderna, enligt den amerikanska analytikern Matthew Watson. Han berättade för tidningen pv att silverpriserna stiger och tillägger att metallen så småningom kommer att stå för en ännu större andel av de totala modulkostnaderna.
Andelen silver i kostnaderna för solcellsmoduler har ökat med cirka 5% de senaste månaderna för att stå för cirka 10% av totalen, enligt den amerikanska analytikern Matt Watson.

”Med solcellsmodulkostnader i närheten av $ 0,018- $ 0,019 / watt och silver som representerar cirka 10% av den totala modulkostnadsstrukturen och modul- och cellpriserna fortfarande sjunker, kommer det att bli ett sätt att sänka silverkostnadskomponenten alltmer svår uppgift, sa Watson till tidningen pv. “

Källa: pv-magazine   läs mer ……

Tor 4/3    12:02

Norska Freyr vill bygga batterifabrik i Mo i Rana

Norges klimat- och miljöministerium, genom Enova SF, har beviljat ett bidrag på 142 miljoner norska kronor (17 miljoner dollar / 14 miljoner euro) till Freyr AS så att det kan bygga en pilotanläggning för batteriproduktion i Mo i Rana, Nordlands län.

Efter att ha fått detta ekonomiska stöd har Freyrs styrelse sanktionerat de slutliga upphandlingsprocesserna för sin första anläggning, säger företaget i ett uttalande på onsdagen. Planen är att starta byggandet under andra kvartalet.

I slutet av januari tillkännagav Freyr ett avtal om att gå samman med ett specialförvärvsföretag (SPAC) med namnet Alussa Energy Acquisition Corp (NYSE: ALUS) för att säkra en notering i New York och skapa ett kombinerat företag med ett proforma-kapitalvärde på cirka USD. 1,4 miljarder euro (1,16 miljarder euro). Batteriföretaget förväntar sig att samla in cirka 850 miljoner USD i aktieintäkter från den transaktionen, vilket ses att avslutas under andra kvartalet

Källa: Renewables Now   läs mer ….

Tor 4/3    11:51

Bank of England skall bara göra affärer med de som följer Parisavtalets anda

Den brittiska regeringen har sagt till Bank of England att den måste prioritera övergången till en netto-nollekonomi när den fastställer penningpolitiken, i ett drag som förankrar hållbarhet i centralbankens officiella ansvarsområde.

Det kommer bland annat att innebära att Bank of England inte längre kommer att köpa obligationer utgivna av företag eller organisationer som inte är i linje med avkolning i Paris. Det betyder också att de dagar då klimatpolitiken spåras av av ekonomiska kriser sannolikt är över – åtminstone i Storbritannien.

Bank of England var redan utan tvekan den grönaste centralbanken i världen, efter att ha satt klimatförändringarna i centrum för sina bekymmer under den tidigare guvernören Mark Carney.

Men detta steg går längre, vilket gör hållbarhet och klimat till en formell, regeringsuppdragen prioritet för banken, vilket konsoliderar Carneys ansträngningar att sätta klimatförändringarna i centrum för dess ansvarsområde.

Källa: Renew Economy   läs mer ……

Tor 4/3    11:27

Svenska Evias elektrifierar världens bilvägar

Evias är det svenska cleantech-bolaget som ska elektrifiera världens alla bilvägar. Efter flera års testning och lyckade pilotprojekt lanserar man nu sin teknik globalt, med målet att bli Sveriges nästa stora tech-export.

– Evias kommer att driva den gröna omställningen av transportindustrin framåt, säger vd:n Josephine Adorelle.

Transport står för nästan 25 procent av de globala energirelaterade koldioxidutsläppen. Elektriska fordon är därför en av de viktigaste lösningarna för att minska luftföroreningar och växthusgasutsläpp. Evias är cleanteach-bolaget som ska leda övergången till elektrifiering och som nu lanseras globalt med demoprojekt i flera länder, med Sverige som första marknad.

Lanseringen leds av den nytillträdda vd:n Josephine Adorelle, ett för många välkänt namn inom transportsektorn. Josephine har lång erfarenhet av elfordonsbranschen och har tidigare haft framträdande roller på bland annat Tesla och Renault, och har nu senast varit med och byggt upp elbildelningstjänsten Aimo.

Källa: Dagens infrastruktur   läs mer ….

Tor 4/3    10:19

Anna Kinberg Batra föreslås bli ny styrelseordförande i Svensk Solenergi

En enig valberedning föreslår Anna Kinberg Batra som ny styrelseordförande i branschorganisationen Svensk Solenergi, på årsmötet som hålls den 23 mars.

I dag är Anna Kinberg Batra styrelseordförande i Soltech Energy, nominerad till ledamot i Castellum, ledamot i Carasent, Rymdbolaget och SJR och arbetar i övrigt med styrelse-, rådgivnings- och utredningsuppdrag i branscher där entreprenörskap driver samhällsförändring.

Hon har examen från Handelshögskolan i Stockholm, arbetade med företagande även före politiken och har mångårig politisk erfarenhet från alla nivåer från lokalt till internationellt, däribland som partiledare, europapolitisk, ekonomisk-politisk och energipolitisk talesperson (m).
Svensk Solenergis vd Anna Werner är mycket nöjd med valberedningens förslag.

Källa: Nordiska projekt   läs mer ……

Tor 4/3    10:08

Biden tar inte bort tullarna på solpaneler som Trump införde

Biden-administrationen stod bakom Trumps ställningstagande till solavgifter i måndags vid den amerikanska domstolen för internationell handel, en åtgärd som kan skada ansträngningarna att utmana dessa tullar från solindustrins största handelsgrupp.

Den nya administrationen bad domstolen att avfärda ett klagomål från vissa medlemmar i solindustrin och hävdade att ett tillkännagivande från president Trump i oktober är olagligt. Den proklamationen placerade tariffer på bifacial sol, som hade uteslutits från tariffer på importerade celler och moduler, och ökade även taxanivån under sitt fjärde och sista år.

Det klagomålet från solindustrin ”misslyckas med att ange en rimlig uppgift som visar att presidentens beslutsamhet innebär en tydlig felkonstruktion av den styrande stadgan, en betydande proceduröverträdelse eller handling utanför delegerad myndighet”, säger arkivet från US Department of Justice.

Källa: gtm.   läs mer ….

Tor 4/3    10:02

Storbritannien stöder havsvindsprojekten med anslutningar

Havsbaserad vind var en stor vinnare i Storbritanniens senaste årliga budget, eftersom dess regering tillkännagav stöd för stora hamnhubbar i det som märktes som ett ”big-bang-ögonblick” för sektorn, liksom en tävling för att avancera flytande vindteknik.

Kansler Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister, inkluderade stöd för hamninfrastruktur i Teesside och Humberside, båda i nordöstra England, i sina budgetåtgärder, som en del av en ambition som förra året tillkännagavs av premiärminister Boris Johnson att göra Storbritannien till Saudiarabien av vindkraft’.

Dess statliga stöd på 75 miljoner pund (105 miljoner dollar) markerade ett genombrott för projektet Able Marine Energy Park (AMEP), som i åratal har utvecklat planerna för en ”havskraftsanläggning i världsklass” £ 500, inklusive nya djupvattenkajer i söder. Bank of the Humber Estuary, tvärs över vattnet från Siemens Gamesas turbinanläggning i Hull och väl lämpade för att stödja Nordsjöprojekt.

Källa: Recharge   läs mer ……

Tor 4/3    09:44

50 000 MW vindkraft är på gång i svenska vatten

Flera jättelika vindparker planeras i svenska vatten. Totalt har ansökningar om nära 50 000 MW lämnats till Svenska kraftnät (motsvara 50 kärnreaktorer). Merparten gäller södra Sverige.

Hur ska södra Sverige få tillräckligt med el framöver? Frågan har aktualiserats sedan det ena gröna omställningsprojektet efter det andra har presenterats, den ena mer elintensiv än den andra, samtidigt som Ringhals 1 och 2 har stängts.

Hybritsatsningen på fossilfritt stål, LKAB:s framtidsstrategi och det nya bolaget H2 Green Steel är bara några exempel. Många av de gröna omställningsprojekten planeras i norra Sverige, som brukar ha ett överskott av el.

Källa: Ny teknik   läs mer ….

Tor 4/3    09:35

Danska Vestas skall leverera turbiner till Grönhult/Gislaved

Vestas har stärkt sin svenska portfölj med en order på 67 MW för vindkraftsparken Grönhult i sydvästra Sverige från The Renewables Infrastructure Group (TRIG). Vestas kommer att leverera, installera och driftsätta 12 V162-5,6 MW-turbiner, en del av Vestas EnVentus-plattform. Ett 30-årigt serviceavtal för Active Output Management 5000 (AOM 5000) ger maximal säkerhet för Grönhult-projektet under hela dess livstid genom att optimera parkens prestanda och begränsa driftstopp.

Grönhult-projektet förvärvades av TRIG från Vattenfall i februari 2021 och är klart att byggas. Projektet ligger i Gislaved-regionen i sydvästra Sverige och kommer att ge ren och hållbar vindkraft till mer än 20 000 svenska hushåll.

Källa: rewe   läs mer ……

Ons 3/3    12:42

Värö-Stråvalla församling är självförsörjande på el

Enligt Svenska kyrkans ”Färdplan för klimatet” ska all kyrkans verksamhet vara klimatneutral senast 2030. Värö-Stråvalla församling i Halland är redan en bra bit på väg. Så bra att man får stå modell för hur andra kan och bör göra.

Strax öster om Värö kyrka finns sedan några månader ett stort fält med solpaneler. Och på nästan alla församlingens tak blänker svarta paneler i solskenet. Numera producerar församlingens solfångare så mycket el att man kan sälja en hel del till Varberg energi. 

Församlingens klimatresa började i slutet av 90-talet, då handlade det primärt om energieffektivisering. Uppvärmningen av församlingens lokaler kostade mycket pengar, och något behövde göras. Först ut var kyrkan i Bua. Som första kyrka i landet fick den solpaneler monterade på en stor del av taket 2008. Det var ett pilotprojekt som fick allehanda stöd och bidrag, vilket gjorde att församlingen kunde räkna hem investeringen redan efter drygt tre år. Sedan är det bara att räkna pengarna som tickar in.

Källa: Energipress   läs mer ….

Ons 3/3    12:26

Kommer vi ha elflyg som vi har bilar

Förra veckan beskrev vi hur snabbt förbättrad batteriteknik kommer att leda till en kraftig ökning av elflygning, liknande det vi nu upplever med elbilen. Men eftersom elbilen handlar om att förbättra ett befintligt transportsystem kan elektrifiering inom luftfarten mycket väl leda till ett helt nytt system för kort och medelhög rörlighet.

Detta beror inte på att större och större elektriska flygplan kommer, men främst på grund av att små elektriska flygplan kommer att kunna flyga längre och längre och framför allt kommer att bli mycket billigare. Tänk på ett plan för fem, tio eller tjugo personer med en pilot, som kan fjärrstyras i nödsituationer. Dessa flygplan har en stor fördel genom att de inte bara kan använda större flygplatser utan även små regionala flygplatser. Totalt har Nederländerna cirka tjugo av dessa; i Europa finns det nästan två tusen.

Källa: Innovation Origins   läs mer ……

Ons 3/3    12:23

Fortum bygger solkraft i Ryssland

Fortum bygger tillsammans med en rysk investeringsfond en solkraftspark i Kalmuckien i sydvästra Ryssland. De första solkraftverken väntas stå klara mot slutet av året.

Det är ett samföretag som Fortum grundat tillsammans med Russian Direct Investment Fund (RDIF) som nu bygger solkraft med en sammanlagd effekt på 116 megawatt i Kalmuckien. När solkraftsparken är klar blir den Ryssland hittills största. Samföretaget har sedan tidigare två gemensamma vindkraftverk, det ena i området kring Uljanovsk, det andra i Rostov.

Solkraftsparken beräknas bli klar i slutet av nästa år. De första solkraftverken väntas producera el redan i år.

Fortum är en av de största aktörerna då det gäller förnybar energi i Ryssland och utvecklar i samföretag också nya projekt. Bland annat var Fortum med och byggde Rysslands första vindkraftspark för ett par år sedan.

Källa: HBL   läs mer ….

Ons 3/3    12:13

Italienskt företag utvecklar en 500 kW elektrisk hydrojet

DeepSpeed utvecklar elektriska hydrojets för lyxbåtar och stora fartyg. Efter en framgångsrik crowdfunding-kampanj arbetar det italienska företaget DeepSpeed med en kraftig 500 kiloWatt elektrisk hydrojetmotor utformad med tanke på arbetsbåtar och långdistansfartyg, säger en Plugboats-rapport.

Den nya 500kW-motorn – kallad DS780 – har ett vridmoment på 1500 Nm (Newton-meter), en toppeffekt som motsvarar en motor på 780 hästkrafter, förklarar teamet bakom tekniken.

En mindre men fortfarande hög effekt DS420 är också under utveckling med en effekt på 220 kW, ett vridmoment på 560 Nm och en ekvivalens på 420 hk. Båda hydrojetmodellerna kommer introduceras 2021.

Källa: Interesting Engineering   läs mer ……

Ons 3/3    11:38

Svensk bakom "Havets Tesla"

Flera fartygstillverkare har sedan en tid insett att de behöver tänka om, tänka annorlunda. De senaste åren har flera aktörer satsat på att utveckla ny teknik och ett stort intresse har riktats mot en helt ny typ av segelfartyg.

Och en svensk veteran är mitt i händelserna för ett av de mest spännande projekten. Lars Carlsson är engagerad i brittiska Windship Technology, ett av de företag som arbetat fram vad de valt att kalla för ”The Tesla of the sea”, havets Tesla.

– Vi kallar den för det men vi vill ändå påstå att vi är mer effektiva än Tesla. Vi använder ju vind och det gör inte dem, säger Lars Carlsson, göteborgaren som idag är en av delägarna.

I 20 år arbetade han bland annat som vd för Stenas Concordia Maritime där han byggde helt andra typer av båtar. På den tiden satsades det på högre hastigheter och fler hästkrafter – allt för ekonomins skull.

Källa: Livet ombord   läs mer ….

Ons 3/3    11:12

Djupaste borrningen någonsin i Göteborg

Värme från jordens inre, så kallad geotermisk energi, kan bli ett nytt sätt att värma fjärrvärmevattnet i Göteborg. Just nu genomför Göteborg Energi en provborrning ner till en kilometers djup – den djupaste borrningen någonsin i Göteborg.

Enkelt innebär utvinning av geotermisk energi att vatten pumpas djupt ner i berggrunden, leds genom ett uppsprucket berg och värms upp. Därefter pumpas det varma vattnet upp och används i fjärrvärmenätet. En strategisk förstudie har visat att geotermisk energi skulle kunna vara ett alternativ i Göteborg.

– Vi genomför nu en provborrning ner till en kilometer. Syftet är att mäta temperaturen för att kunna skaffa oss en bild av hur långt vi behöver borra för att nå vår måltemperatur på cirka 120 grader i en framtida fullskalig anläggning.

Källa: Göteborgs Energi   läs mer ……

Ons 3/3    10:23

Försvaret är rädd att det skall saknas bränsle

Sveriges ambitiösa planer på att sluta använda fossila bränslen kan äventyra och begränsa militärens förmåga att utföra sina uppgifter, medan biobränslen misslyckas med att driva de flesta fordon och kan också vara olämpliga för Skandinaviens kalla omgivningar, har landets militär varnat regeringen.

Krig är fortfarande ett osannolikt scenario, men militären kan behövas när naturkatastrofer eller andra krissituationer inträffar.

Dessutom har Sveriges väpnade styrkor påpekat att landet kan hindra sig med sina klimatmål och har krävt att ett militärt undantag ska övervägas, rapporterade Sveriges finansiella tidning Dagens Indudstri och Rysslands Sputnik News.

Källa: EURACTIV   läs mer ….

Ons 3/3    10:17

Vill ta krafttag i elförsörjningen – ökar investeringarna

Svenska kraftnät ökar investeringarna för att klara elförsörjningen. I processen krävs dock kraftigt kortade tillståndsprocesser.

Det statliga affärsverket har fått kritik för att investeringarna varit otillräckliga och går för långsamt. Eldebatten har eldats på under vintern och Svenska kraftnät, som ansvarar för det svenska elsystemet, har lämnat in sin nya verksamhetsplan till regeringen.

Där framgår tydligt att investeringarna i den svenska elförsörjningen har skjutit i höjden. I fjol låg investeringarna på 3,5 miljarder kronor och kommer stiga varje år, och 2024 för första gången överstiga 10 miljarder kronor.

Källa: Dagens PS   läs mer ……

Ons 3/3    10:10

Priset på vätgas kommer hamna på 1,5 € / kg redan 2022

Solpionjären Thierry Lepercq talade med tidningen pv om de senaste planerna för HyDeal-konsortiet att distribuera 95 GW sol och 67 GW vätgaskapacitet i södra Europa fram till 2030.

Rekordlåga gröna vätgaspriser är lätt att uppnå eftersom solceller redan har nått den erforderliga kostnaden nivå och effekter av skalan vid upphandling och tillverkning av elektrolysatorkapacitet kommer att bidra till att minska produktionskostnaderna, säger han.

Lepercq är också övertygad om att konsortiet kommer att börja sälja soldrivet väte till 1,5 € / kg när den första leveransen till industrikunder börjar i september 2022.

Källa: pv-magazine   läs mer ….

Ons 3/3    09:55

Danmark och Sverige: Vi vill leda världen mot den gröna övergången

Ett stort dansk-svenskt samarbete i området kring Köpenhamn har just sett dagens ljus. Sammanfattningsvis är syftet att fixa den gröna övergången så att vi i de två länderna kan minska koldioxidutsläppen.

– Detta initiativ kommer att främja samarbete mellan företag, entreprenörer, offentliga institutioner, nätverksorganisationer och energileverantörer, säger Heino Knudsen, Regionrådets ordförande i Region Själland och talesman för Greater Copenhagen Green.

Tillsammans med danska och svenska företag, offentliga partners och universitetsvärlden arbetar de tillsammans för att lösa en av de största utmaningarna för den gröna övergången: Att använda förnybar energi från sol och vind på ett intelligent och flexibelt sätt för att därmed minska ländernas totala koldioxidutsläpp.

Källa: Energy Supply   läs mer ……

Tis 2/3    13:48

Döende oljebolag lämnar efter sig miljoner i saneringskostnader

När Weatherly Oil and Gas ansökte om konkurs i februari 2019 lämnade företaget flera hundra Texas-brunnar.

Många hade inte producerat en droppe olja på flera år.Företagen är enligt lag skyldiga att ”plugga” brunnar som de inte längre använder för att utvinna olja och gas genom att hälla betong i alla sina öppningar och sprickor; detta förhindrar dem från att läcka ut fossila bränslen eller skadliga föroreningar till luften och vattenkällorna i närheten.


Men många företag som överger brunnar säger att de inte längre har de ekonomiska medlen för att göra det och lämnar statliga tillsynsmyndigheter på kroken för kostnaden.
Problemet är enormt: Det finns cirka 2,1 miljoner övergivna oljebrunnar över hela landet.

Källa: grist   läs mer ….

Tis 2/3    13:26

Siemens Energy satsar på den amerikanska gröna vätgassatsningen, 840MW

Grön vätgas är ett potentiellt viktigt sätt för förnybara energidrivna nät att lagra sin intermittenta kraft för senare användning, inte bara i timmar i taget, utan i dagar, veckor eller till och med säsonger framöver.

Det mesta av det tidiga arbetet med vätgas potential för lagring av nät sker i Europa och Asien, men USA har några projekt som tar steg för att bevisa konceptet.

Ta Intermountain Power Project, det koleldade kraftverket i Utah som omvandlar till turbiner som kommer att använda naturgas blandat med 30 procent väte, en andel som kommer att stiga till 100 procent väte under de kommande decennierna.

Källa: Green Tech Media   läs mer ……

Tis 2/3    13:17

Jag jobbade för höghastighetståg, nu vill jag stoppa dem säger Warp vd

Dyrt och långsamt. Så kan man beskriva både höghastighetstågen och bygget av banorna de ska gå på. I tolv år som liberalt oppositionsråd och riksdagsledamot jobbade jag för detta projekt, men teknikutvecklingen har accelererat och det går inte längre att försvara de enorma summor som ska läggas på denna utdaterade teknik. 

Om det inte fanns några rimliga alternativ vore detta den enda lösningen. Det var också så jag resonerade under min tid i politiken, då inga bra alternativ fanns. Men nu är alternativen på gång, och de är många. Exempelvis;  Självkörande bilar, Elflyg, Drönare och Hyperloop

Källa: Jönköpingsposten   läs mer ….

Tis 2/3    13:07

Kroatiska omställningskansliet antar riktlinjer för solenergi

Kroatiens president Zoran Milanovićs energiövergångsråd antog riktlinjer på måndag för att uppmuntra installation av integrerade solkraftverk i privata hem och kommersiella byggnader.

Riktlinjerna skickades till regeringen för att integrera dem i den framtida lagstiftningen om förnybar energi, högeffektiv samproduktion och elmarknad, som förväntas skapa förutsättningar för anslutning av nya solceller till elnätet.

Efter rådets möte bekräftade president Milanović att förnybar energi, särskilt solenergi, är viktig för landet. ”Kroatien kan vara mer oberoende energimässigt och detta är en viktig fråga”, sade presidenten och tillade att bilar mycket snart kommer att vara elektriska eller hybrid.

Källa: EURACTIV   läs mer ……

Tis 2/3    12:19

DB Schenker testar självkörande leveransrobotar

Tänk dig att du går nerför gatan och plötsligt känner att något är dig i hälarna. Du vänder dig om men det är ingen där. Bara en konstig låda med DB Schenker-logga som kommer åkandes. Trots att det låter som en science-fiction-film så är det på riktigt. Här och nu. Just nu testar DB Schenker en innovativ lösning tillsammans med samarbetspartnern LMAD.

Källa: DB Schenker   läs mer ….

Tis 2/3    12:03

Stena Renewable skall investera 4 miljarder 2021-2022

När marknaden får ta över är saken klar. Vindkraften kommer att öka kraftigt. Och det fina är att det idag inte bara sker av miljöskäl, utan med kostnadsutvecklingen och marknaden som motor. Det finns ingen framtid för nybyggd kärnkraft, eftersom vindkraft producerar el till en tredjedel av kärnkraftens kostnad.

I Indien har sol och vind konkurrerat ut kol och kärnkraft till stor del. Idag är jätten Vattenfall den svenska aktör som investerar allra mest i vindkraft, men man gör det utanför Sveriges gränser. Alla dessa sanningar vore högst osannolika för tio år sedan.

Stena Renewables mål är tydligare än de flesta företags. Vi bygger ett energibolag som bara producerar förnybar, grön energi. Efterfrågan är stor och i snabb tillväxt. En position som är stark idag, och som förväntas bli ännu starkare framöver.

Källa: Stena Renewable   läs mer ……

Tis 2/3    11:49

Tyska ståljätten Thyssenkrupp planerar en 500 MW grön vätgasanläggning

Tyska industriteknik och stålproduktionsjätten Thyssenkrupp kommer att arbeta med det tyska energiföretaget Steag planerar en 500 MW väteelektrolysanläggning avsedd att driva stålproduktion.

HydrOxy Hub Walsum-projektet förväntas anslutas till elnätet och producera grönt, förnyelsebar drivd väte så snart som 2025. Byggnaden kommer att byggas i Walsum, och dess närhet till Thyssenkrupps stålproduktionsanläggning i Duisburg kommer också att undvika utveckla försörjningssystemet och låta projektet och efterföljande vätgasdriven stålproduktion genomföras mycket snabbare.

HydrOxy Hub Walsum-väteprojektet är avsett som ett första steg i avkolning av stålproduktion i Tyskland och fungerar som ett testfall för att senare utvidgas över hela Europa.

Källa: Renew Economy   läs mer ….

Tis 2/3    11:25

Teslas gigafabrik i Berlin kommer att påskynda övergången till elbilar

Få nya nyhetsrubriker har väckt lika mycket samtal i Tyskland som ankomsten av Teslas ”gigafactory” nära Berlin. Från och med i sommar är det inställt på att krossa hundratusentals elbilar i förbränningsmotorns födelseland.

Anläggningen kommer att skaka upp bilindustrin i Tyskland och Europa och kommer att påskynda regional utveckling såväl som övergången till elmobilitet. Byggandet går snabbt även om projektet ännu inte får slutligt godkännande från myndigheterna. Inte alla är ett fan, med vissa lokalbefolkningen som hävdar att växten kommer att skada miljön.
Teslas överraskande tillkännagivande att det kommer att bygga sin fjärde gigafabrik nära Berlin slog Tysklands bilindustri som ett bombskal. Företagets flamboyanta VD, Elon Musk, släppte avslappnat nyheterna i slutet av 2019 på en scen i Berlin efter att ha tilldelats ett ”Golden Steering Wheel” -pris för Tesla Model 3.

Källa: Clean Energy Wire   läs mer ……

Tis 2/3    09:48

Lysande utsikter för solenergin

Solenergi kan hjälpa till i omställningen till ett grönare samhälle och branschorganisationen Svensk Solenergi arbetar för att underlätta och utöka användningen av solenergi i Sverige. Branschen växte rekordartat under 2019 med cirka 70 procent.
Även förra året sågs en ytterligare ökning. Produktionen av solel ökar i hela världen. I Europa produceras cirka fyra procent av all el genom solkraft, medan vi här i Sverige ligger efter. Knappt en procent av elproduktionen i Sverige är solel, säger Svensk Solenergis VD, Anna Werner.

– I södra Sverige kan sol-el, stora delar av året, ge ett väsentligt bidrag till elproduktionen under de timmar elen är en bristvara på dagen, och därmed som dyrast. Även invid tätorter med hög elanvändning skulle stora solparker kunna ge ett viktigt bidrag till elproduktionen.

Källa: Svensk Solenergi   läs mer ….

Tis 2/3    09:21

Borealis minskar utsläppen vid finsk anläggning genom energieffektivisering, satsar 15 miljoner pund

Kemikaliejätten Borealis har presenterat en ny investering på 17,6 miljoner euro (£ 15,1 miljoner) i regenerativ termisk teknik som minskar anläggningens utsläpp från uppvärmning och samtidigt sparar cirka 60GWh energi årligen.

Investeringen kommer att se Regenerative Thermal Oxidizer (RTO) -teknologi installerad på sina polyolefins-anläggningar i Borgå, Finland. Tekniken behandlar luftföroreningar och avgasutsläpp i ett drag som kommer att ersätta cirka 50% av den energi som krävs för att värma anläggningens verksamhet.

Tekniken tar bort upp till 18 000 ton koldioxidutsläpp när den är klar 2023. De beräknade årliga energibesparingarna är cirka 60 GWh och den kommer att kombineras med två långsiktiga köpkraftsavtal (PPA) för att generera energi genererad från finska vindkraftsparker .

Källa: edie   läs mer ……

Fre 1/3    14:01

BlackRock menar: Att ta itu med klimatförändringarna kommer att ge en ekonomisk boost, inte en nettokostnad

BlackRock förutsäger att netto-noll-övergången kan skapa en kumulativ produktionsförstärkning på nästan 25% fram till 2040, om den levereras på ett ”ordnat” sätt.
Siffran är rubriken i BlackRock Investment Instituts (BII) senaste vitbok om kapitalmarknadsantaganden, som ger uppdaterad information om trender i koldioxidsnåla investeringar och klimatriskinformation, innan de ger förutsägelser inom dessa områden.

Enligt tidningen har många ekonomiska prognoser för övergången med låga koldioxidutsläpp överskattat nettokostnaderna och underskattat nettofördelarna genom att inte ta hänsyn till riskernas fulla omfattning – vare sig de är fysiska (extrema väderhändelser, havsnivåhöjning) eller övergång -relaterade (förändrade policyer, förändrade marknadskrav). Detta trots trenden mot avslöjande i linje med rekommendationerna från Task Force on Climate-Released Disclosures (TCFD).

Källa: edie   läs mer ….

Mån 1/3    13:55

Sex minuters laddning av elbilsbatteri ett steg närmare

Magnis Energy Technologies säger att dess partner, Charge CCCV, har visat lovande resultat som testar optimerade battericeller i kommersiellt format och tar ytterligare ett steg mot sitt mål för ett ”extra snabbt laddande” elbatteri som kan laddas på bara sex minuter.

Att uppnå kommersiellt bärkraftiga elektriska fordonsbatterier som kan ladda så snabbt är en utmaning på flera fronter, och att säkerställa energieffektivitet, batteritid och säkerhet komprometteras inte vid mycket snabba laddningshastigheter.

Källa: The Driven   läs mer ……

Fre 1/3    13:49

Tech-jättar ger sig in i el-bilindustrin

Foxconn och Fisker, Apple och Hyundai, Huawei och …? Tekniska jättar utnämns eller ryktas alltmer i partnerskap med biltillverkare, vilket understryker en omvandling inom bilindustrin som följer med övergången till elfordon.

Övergången till elbilar kommer utan tvekan att representera den största förändringen inom transportteknik sedan introduktionen av förbränningsmotorn, men det är inte bara drivlinor – maskinbearbetningen som ligger bakom en bils förmåga att röra sig – som genomgår en omvandling.

Källa: The Driven   läs mer ….

Mån 1/3    13:43

Havsvindkraft globalt under 2020 ökade med 6 GW

Den globala havsbaserade vindindustrin hade sitt andra bästa år någonsin 2020 och installerade över 6 GW ny kapacitet, driven av ett rekordår i Kina.

Enligt de senaste uppgifterna från GWEC Market Intelligence hade den globala havsbaserade vindindustrin sitt näst bästa år någonsin 2020 med mer än 6 GW ny kapacitet, vilket höll tillväxten på rätt spår trots effekterna av COVID-19 i andra energisektorer.

Tillväxten drevs av ett rekordår i Kina, som ledde världen i ny årlig offshore-vindkapacitet för tredje året i rad, och installerade över hälften av den nya offshore-vindkapaciteten globalt förra året.

Källa: Saur Energy   läs mer ……

Fre 1/3    13:38

Kina inför nytt handelssystem för att minska utsläppen

  • Kina har infört en nationell utsläppshandel för att få ner sina koldioxidutsläpp från kraftverk och tung industri.
  • Det blir nu det största utsläppshandelssystemet i världen, dubbelt så stort som EU:s.
  • Kina har som mål att landets koldioxidutsläpp skall börja minska senast år 2030, men flera internationella experter tvivlar på att systemet utformats så att det blir möjligt.

Källa: sverigeSRadio   läs mer ….

Mån 1/3    13:32

Exponentiell ökning av godkända patent över hela Europa

Världens mest innovativa ekonomier visar en enorm ökning av antalet utfärdade patent. Inom tio år har antalet ökat med 1200 procent.
Storbritannien, Belgien och Danmark är tre av Europas mest innovativa ekonomier. Detta framgår av en sexfaktors undersökning av finansieringskällor. Några av de faktorer som man tittade på var antalet nystartade företag, antalet företag per capita och antalet utfärdade patent.

Storbritannien i pre-Brexit-eran gör särskilt bra på grund av ett högt genomsnitt av nystartade företag. Belgien rankas högst när det gäller tillgång till lättillgängliga bidrag (subventioner), medan Danmark har det högsta antalet subventioner för innovation.

Källa: Innovation Origins   läs mer ……

Fre 1/3    13:26

Billiga bilbatterier som håller i 30 år kan bli lagringsresurs i nätet

Ju bättre kvalitet på bilbatterier, desto mer sannolikt kommer de att fungera som en reserv för energinätet, vilket visas på The Business Booster, en mässa för nystartade företag som stöder energiomställningen.


Energimarknaden utvecklas snabbt och förändras lika snabbt. Det som verkar vara en lösning idag är i morgon redan föråldrad teknik och ersatt av en bättre uppfinning.

Den amerikanska kemisten John Goodenough vann Nobelpriset förra året för sitt bidrag till utvecklingen av litiumjonbatteriet som driver de flesta elbilar. Han arbetar nu med en teknik som kan användas för att producera ett batteri på basis av läsk.
Fördelen: Den innehåller främst billiga råvaror, medan litiumjonbatteriet kräver dyra, knappa råvaror som (förutom litium) mangan, nickel och kobolt.

Källa: Innovation Origins   läs mer ….

Mån 1/3    13:19

Boende i Danmark protesterar mot stora vindsnurror

I Guldborgsund kommun har markägaren och greven Kim Vincens Bille Brockenhuus-Schack kommit upp mot vinden i samband med hans planer på att bygga sex jätte vindkraftverk på Lolland.

Det skriver Finans, som säger att greven, som också hyr ut bostäder, i hyresavtal har krävt att hyresgästerna i skrift och tal stöder hyresvärdens planer för en vindkraftverk och solpark på gårdens mark, om markägaren ber om det.

Vindkraftsplanen godkändes med knapp majoritet i Guldborgsunds kommunfullmäktige i december, efter att en samrådsrunda gav 28 positiva samrådssvar och 25 negativa. Enligt Finans är de närmaste grannarna – de som bor för uthyrning hos markägaren – mycket mer positiva än de grannar som bor längre bort. 

Källa: Energy Supply   läs mer ……

Fre 1/3    13:12

ETC bygger ytterligare en solcellspark 10MW

Den ligger nära staden, byggs på en mark som varit ett stort fält och bland annat fungerat som parkeringsplats. Vi tar inte ner skog och påverkar inte marken men vi gör en stor klimatnytta med anläggningen. Det här är inte – som vår park i Katrineholm – en besökspark utan en produktionsanläggning med maximal solenergi. Dessutom ett stort energilager som gör att vi kan sända ut solelen dygnet runt, även i mörkaste vinter. (Fast då blir det ju mindre el än på sommaren förstås.)

Solparken finansieras av ETC Sol, vårt solbolag som tar in pengar från ETC läsare och ger 2 procent i ränta. Rent formellt sparar du i B-aktier i bolaget, solcellerna är i grunden säkerheten och inkomsterna till ränta och amortering kommer från solelen direkt.

All el köps av vårt elbolag ETC El och skickas sen ut till våra elkunder. Parken kommer producera ungefär en fjärdedel av all el de konsumerar idag.

Källa: ETC    läs mer ….

Mån 1/3    13:06