Förnybara nyheter augusti 2020

Saudiarabien har utvecklat ny teknik för att tillverka organiska solceller. Forskarnas bläckstråleskrivare gör dem så tunna att de kan vila ovanpå en såpbubbla.

2020-08-31

Forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute i New York har tagit fram en solfångare som är 40 procent mer effektiv än solceller på vertikala ytor, den är utvecklad för att hängas på väggen. Solfångaren är inte riktningskänslig såsom vanliga solceller är, vilket gör att den kan öka den vanliga solcellens effekt.

2020-08-31

Uppsalaforskare har lyckats väl med att samla upp så kallade ”heta elektronhål” i halvledare. Koncentrationen av sådana laddningar, som skapas vid ljusabsorption av vissa metalliska nanopartiklar, förlänger halvledarnas livslängd så att de kan användas i solceller och fotosensorer.

2020-08-31

Nu är den igång – världens första pilotanläggning för fossilfritt stål. Strax efter 12.50 idag, måndag, startades anläggningen, och bland personerna som fick äran att trycka på startknapparna fann vi fem välkända ansikten, bland annat statsminister Stefan Löfven.

2020-08-31

Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

fyll i din e-post !

nyhetsarkiv

El som produceras från vind och sol är 30-50% billigare än vad man tidigare trodde, enligt nyligen publicerade siffror från Storbritannien. De nya uppskattningarna av den ”nivåniserade kostnaden” för el, som publicerades denna vecka av Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS), visar att förnybara energikällor är mycket billigare än förväntat i den tidigare iteration av rapporten, som publicerades 2016.

2020-08-31

Den brittiska tillverkaren av utrustning för processanläggningar, Wykes Engineering Ltd, har kontrakterat GE Renewable Energy för att leverera ett 25-MW energilagringssystem med flera timmars varaktighet för integration med ett befintligt solverk.

2020-08-31

Som en del av simuleringen beräknar de också hur mycket väte som behövs och varifrån det kan komma. I Tyskland visade en nyligen genomförd studie av Fraunhofer ISE att kostnaden är så låg att nationen skulle kan se energiövergången som en billig julklapp.

2020-08-31

Nu gör Huawei en storsatsning på solenergiteknik på den svenska marknaden. Företaget är redan idag störst i världen på växelriktare för solcellsinstallationer vilket nu även svenska konsumenter och företag kommer kunna dra nytta av.

2020-08-31

Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

  Varje år nås jordytan av enorma energimängder från solen. En del omsätts i grödor, annat ger upphov till värme, vindar och regn, men mycket reflekteras ut i rymden igen. Om människan lärde sig att nyttja
  en femtontusendel av solenergin skulle jordens energiproblem vara lösta

  2020-08-28

  Förutsättningarna för att producera egen solel är bättre än någonsin och kostnaderna går stadigt ner. Under denna heldagsutbildning får du lära dig hur du hittar de byggnader som har bäst möjligheter för solelproduktion i ert fastighetsbestånd. Vi går igenom hur du skapar ett business case för solel genom att räkna på vad investeringen kostar samt vilken avkastning som kan förväntas.

  2020-08-28

  Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

  fyll i din e-post !

  nyhetsarkiv

  Betydande och fortsatta kostnadsreduktioner för solceller och solteknik, liksom kostnadsminskningar för elektrolysörer, kommer att innebära att kostnaden för grönt väte i Australien kan nå $ A3 / kg ”inom en snar framtid” och att ett ”sträckmål” på $ A2 / kg kommer sannolikt att nå, ”möjligen snabbt”, enligt ett nytt papper.

  2020-08-28

  ”Den amerikanska kraftsektorn är mitt i omvandlingen till en renare, modernare infrastruktur”, säger Kelly Speakes-Backman, VD för ESA. ”Med rätt policy och regelverk på plats anser vi att det är helt rimligt och uppnåbart att uppnå 100 GW nya lagringsinstallationer fram till 2030.

  2020-08-28

  Neste och Air bp har kommit överens om att erbjuda en ökad volym hållbart flygbränsle (SAF) till flygplatskunder 2020 och 2021. Enligt avtalet kommer den största förnybara diesel- och SAF-leverantören och det internationella bränsleprodukterföretaget att öka volymerna med fem gånger de som levereras till verksamheten under 2019

  2020-08-28

  Stockholmsbaserade MEASOL är en solinstallatör med åtta anställda som länge varit en partner i Soltech Group, sade den senare i ett uttalande. I år ses verksamheten med 15 miljoner kronor (1,7 miljoner USD / 1,45 miljoner euro) med ett positivt rörelseresultat.

  2020-08-28

  Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

   Centerpartiet har drivit på för en stor klimatsatsning i form av ett grönt avdrag som nu blir verklighet. Från januari 2021 får privatpersoner ett avdrag när de installerar grön teknik som solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter för elfordon.

   2020-08-27

   Flera knutar i elnäten kan lösas av batterier. Flaskhalsar, störningar från solceller och minskad svängmassa är några. Men knäckfrågan är att nå lönsamhet.

   2020-08-27

   Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

   fyll i din e-post !

   nyhetsarkiv

   EnBW från Falkenberg är ett av Sveriges snabbast växande vindkraftsbolag. Nu är de nära att komma i mål med två nya så kallade greenfieldprojekt om totalt 106 MW effekt i priszon4, där förnybar elproduktion efterfrågas stort. ”Den första utvecklingsfasen av en vindpark är ofta den mest utmanande, men den ger också störst möjlighet att spela ut vår styrka – att ta hand om hela näringskedjan från ax till limpa,” säger vd:n Mads Miltersen.

   2020-08-27

   Den danska solinvesteraren har fått grönt ljus för 11 av 11 ansökta solprojekt i Irland. Samtidigt kan Obton meddela att företaget har placerats in på den europeiska topp-10-listan. Flera investerare såg Obtons framtid redan 2019, då den danska solspecialisten fördubblade försäljningen. Detta framgår av företagets årsredovisning.

   2020-08-27

   Det nya inofficiella världsrekordet i bandbredd är 178 Tbit/s – motsvarande alla filmer som just nu finns på Netflix nedladdade på en sekund. Rekordet sattes av forskare på University College i London i samarbete med  Xtera och KDDI Research

   2020-08-27

   Det ledande globala certifieringsorganet UL kommer att arbeta med Azelio för att utvärdera Azelios teknologi för långtidslagring av energi för att möjliggöra kommersiell verksamhet på den amerikanska marknaden. Målet för utvärderingen är att under 2021 få en fältcertifiering av Azelios teknik för ett specifikt projekt i Kalifornien.

   2020-08-27

   Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

    Totalt inkluderar 1 700 MW solceller (PV) -projekt, varav 1 000 MW installationer på upp till 1 MW och 700 MW anläggningar större än 1 MW och 300 MW vindprojekt. Dessutom förväntas 100 MW biomassa och 60 MW vatten- och biogasprojekt tilldelas.

    2020-08-26

    Väggmålningen är en del av Converse City Forests-projektet och syftar till att ”plantera” träd i områden där de vanligtvis inte växer. En sådan plats, speciellt en byggnad intill tunnelbanestationen Politechnika, valdes i Warszawa och lokala konstnärer Dawid Ryski och Maciek Polak kom samman för att designa ett jättemålning som skulle utföras med ett unikt pigment.

    2020-08-26

    Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

    fyll i din e-post !

    nyhetsarkiv

    Multimiljardären Gautam Adani storsatsar på kol och Indiens premiärminister Narendra Modi står bakom efter att de vill ge Indiens ekonomi ett uppsving efter covid-19-utbrottet.

    2020-08-26

    Den portugisiska finansiella tidningen Expresso rapporterade på måndag att landets andra sol-PV-anbud för 700 MW hade gjort historia, med ”ytterligare ett världsrekord för det lägsta priset för solcellsenergi”, med två partier som enligt uppgift stängts med kontrakt motsvarande USD 13 dollar per megawatt timme.

    2020-08-26

    Den Londonbaserade intelligenta energiplattformen Kaluza har gått live med en ny Storbritanniens första nätflexibilitetstjänst som kombinerar en rad smarta hemanordningar inklusive fordon-till-nätet (V2G), inhemsk elektrisk fordon (EV) smart laddning och sonnenBatterie-laddning och urladdning.

    2020-08-26

    Pandemin med stängda landsgränser etc har försenat projektet ca 2 månader. Väl i drift är planen att vi baserat på ett normalår kommer att producera ca 40 % av vårt energibehov i egen regi. Utrustningens livslängd är ca 30 år och miljoninvesteringen beräknas vara betald inom ca 9 år.

    2020-08-26

    Flexibel elskatt borde införas för ökad efterfrågeflexibilitet och det borde vara ett krav att moderna värmepumpar kan anpassa driften efter elpriset. Det skriver Charlotta Sund, vd och koncernchef för Tekniska Verken.

    2020-08-26

    Forskare från Massachusetts Institute of Technology har identifierat platser där väte kan produceras via PV-elektrolys till priser som sträcker sig från $ 1,90 / kg till $ 4,20 / kg i USA i slutet av decenniet.

    2020-08-26

    Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

     Taket på ladugården såldes sedan i andelar för 1 100 kronor styck. De som äger andelar får avdrag på sin elfaktura från Kalmar Energi, beroende på hur mycket el solcellerna producerat. Ladugården är tredimensionell och taket med solcellerna har en egen fastighetsbeteckning, vilket Lantmäteriet inte var helt vana vid, berättar Veronika. 

     2020-08-25

     President Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo har lagt grundstenen för ett enormt, 1 GW solcellsprojekt i Kinshasa Solar City som syftar till att förbättra huvudstadens kraftförsörjning.

     2020-08-25

     Tesla-batterier kan ha en energitäthet som är tillräckligt hög för att driva ett elektriskt plan år 2023, har Elon Musk antytt på Twitter.

     2020-08-25

      Tre procent av svenskarna äger någon form av solcellsanläggning i dagsläget och 52 procent tror att de kommer att äga en anläggning inom tio år. Det visar en opinionsundersökning av branschföreningen Svensk Solenergi.

     2020-08-25

     Den mänskliga kostnaden för att bränna fossila bränslen för att generera energi har lagts fram i en ny rapport från Greenpeace den här veckan, med förorening från Australiens koleldade kraftverk som visat sig orsaka hundratals för tidiga dödsfall per år, samt astmasymtom i tusentals av barn.

     2020-08-25

     Luz del Norte solcentralanläggning på 141 MW ligger i Copiapó, en stad i norra Chile Atacamaöknen, och används nu av koordinator Eléctrico Nacional för att hantera frekvensen i landets elsystem, vilket ger nätets tillförlitlighet och stabilitet.

     2020-08-25

     Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

     fyll i din e-post !

     nyhetsarkiv
     solcellsstod'

     Om du inte lagt undan pengar i en hög så är lån ett alternativ. Att ”låna på huset” är det den bästa möjligheten men många banker erbjuder bra villkor med sina solcellslån. Solcellernas höga avkastning gör dem lönsamma. Avkastningen för solceller ligger på 8-10% och ett lån hamnar på 2-4%.
     Till detta kommer ett ROT-avdrag. Gör en soltakskalkyl här. http://www.solnord.se

     2020-08-25

     Nu kommer företaget Worksport med en intressant eftermarknadslösning för att kunna ladda en eldriven pickup längs vägen. Det görs med ett stort pickupflak med solcellspaneler.

     2020-08-25

     E.on  planerar att lägga till ett modulkraftverk till den geotermiska anläggningen i Kirchweidach, Bayern, så att den kan generera grön el utöver att producera värme.

     2020-08-25

     Det danska energiföretaget Better Energy och Heartland har just ingått ett avtal om byggandet av Nordeuropas största solpark på drygt 200 MW med en total elproduktion motsvarande cirka 127 000 danska elförbrukning.

     2020-08-25

     Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

      Den ackumulerade solkapaciteten nådde 216 GW i slutet av juni 2020. Enligt de senaste uppgifterna från National Energy Administration (NEA) installerades 11,52 GW solkapacitet i Kina under första halvåret (1H) 2020.

      2020-08-21

      Ladda elbilen med energi som kommer från solceller på fasaden. Det blir möjligt i Helsingborgshem nya parkeringshus i kvarteret Drottningen. De svarta panelerna täcker drygt 220 kvadratmeter av fasaden på det nya parkeringshuset vid Vasatorpsvägen. Christian Gillheim är teknisk projektledare inom Helsingborgshem, som står för investeringen i fastigheten.

      2020-08-21

      Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

      fyll i din e-post !

      nyhetsarkiv

      Ett norskt forskarlag har visat ett relativt enkelt och mycket effektivt sätt som drastiskt minskar fågelkollisioner med 72% genom att måla en av de tre bladen i en vindkraftverk svart.

      2020-08-21

      Kostnaden är 1,4 miljarder dollar vilket inkluderar ett solcellspark på 1 GW 260 km bort i Konya. Fabriken utvecklades av Kalyon Solar Technologies. Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan och andra ministrar deltog i öppningen av fabriken i Ankara.

      2020-08-21

      Lucid Motors har avslöjat att den kommande elektriska sedanen Lucid Air kommer att kunna laddas med en hastighet av 32 km per minut och kommer också att kunna tömma energi i nätet eller hemmet. Det här är några allvarligt saftiga småbitar om Lucid Air, som kommer att avslöjas under de kommande veckorna och prövas som en rival till Tesla Model S, riktmärket för alla framtida EV-tillverkare.

      2020-08-21

      Den övre sidan av bifacialpaneler fungerar på samma sätt som traditionella paneler. Skillnaden mellan traditionella paneler och bifacialpaneler är att bifacialpaneler också konverterar omgivande ljus från undersidan av panelerna till elektricitet, vilket gör att enskilda paneler ger upp till 15-20% mer effekt.

      2020-08-21

      Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

       Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

       fyll i din e-post !

       nyhetsarkiv

       Den danska vindkraftverkstillverkaren Vestas har vunnit sin största enskilda order för en europeisk vindpark någonsin. Ordern inkluderar 103 turbiner från Vestas. Eftersom det finns 103 turbiner av typen V117-4,2 megawatt, kommer den totala ordern att ha en kapacitet på 443 megawatt.

       2020-08-20

       Planen föreslår totalt 1 200 MW vindkraft, 600 MW solenergi och 900 MW / 1800 MWh batterilagring, ett ”extremt stort” batteri som Neoen beskriver det som kommer i storlek krossa Teslas 150 MW / 194MWh -batteriet officiellt känt som Hornsdale Power Reserve.

       2020-08-20

       ExxonMobil har tecknat ett avtal med Global Clean Energy Holdings om att köpa 2,5 miljoner fat förnybar diesel per år under fem år från ett konverterat raffinaderi i Kalifornien från 2022.

       2020-08-20

       Bboxx hyr ut offgrid-solcells-system och TV-apparater till landsbybor i hela Afrika. Kunderna kan köpa elektricitet enligt en mobilbaserad pay-as-you-go-modell.

       2020-08-20

       Idag är innehavaren av den titeln ”världens största” LS Powers 250 MW Gateway-projekt, beläget i East Otay Mesa-samhället i San Diego County, Kalifornien.

       2020-08-20

       Ph.D. Lilac Amirav, den huvudsakliga utredaren av studien säger ”Vi vill tillverka ett fotokatalytiskt system som använder solljus för att driva kemiska reaktioner av miljövikt.” Hon och hennes grupp vid Israel Institute of Technology håller på att utforma en fotokatalysator som kan rensa bort och isolera väte från vatten.

       2020-08-20

       Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

        Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

        fyll i din e-post !

        nyhetsarkiv

        Den amerikanska baserade mikroinverterartillverkaren Enphase och den tyska PV-paneltillverkaren Sonnenstromfabrik har lanserat en ny AC-bostadsprodukt för den europeiska bostadsmarknaden. Den 60-celliga PERC monokristallina modulen finns i tre versioner med effektuttag från 320 till 330 W och effektivitet 18,8% till 19,4%.

        2020-08-19

        Den tyska federala regeringen kommer att tillhandahålla en lånegaranti på USD 525 miljoner (625 miljoner euro) till Northvolt AB för sitt litiumjonbatteri-cell ”gigafactory” i Sverige med 40 GWh.

        2020-08-19

        IEA konstaterar vidare att den svenska solkraften producerade 0,3 TWh i fjol vilket utgör 0,3 procent av den totala elmixen.
        Rapporten visar också att kostnaden för att installera solceller fallit från ett spann på 40-65 SEK/W år 2010 till 8-15 SEK/W år 2019.

        2020-08-19

        Konstruktionen har påbörjats vad som kallas ett av världens största inre flytande solenergi-PV-system, ett 60 MW-projekt på Tengeh-reservoaren i Singapore, som också är en av de första i världen som integrerar grön teknik med vattenbehandling.

        2020-08-19

        Det Santiago-baserade kraftföretaget AES Gener har tagit ett viktigt steg för att utveckla ett mammutprojekt för förnybar energi i Chile, efter att det har lagt fram miljökonsekvensbeskrivningen för sitt planerade 862,5 MW vind + sol + lagringshybrid Parque Terra Energía Renovable project.

        2020-08-19

        EU-kommissionen godkänner Sveriges ansökan om ett statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas. Godkännandet gäller också biogasol för värmeproduktion och gäller i tio år mellan perioden 2021-2030. Det nya godkännande gäller dock inte för grödobaserad biogas.

        2020-08-19

        Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter

         Vill du ha vårt dagliga nyhetsbrev?

         fyll i din e-post !

         nyhetsarkiv

         För att fånga upp solens strålar och omvandla dem till elektricitet är det bra att kunna placera solceller på många olika ställen. Nu har forskare i USA och Kina tagit oss ett steg närmare att kunna sätta upp ett slags genomskinliga solceller av plast – på våra fönster.

         2020-08-18

         Den brittiska regeringen tillkännagav på måndag en finansieringspott på 10 miljoner GBP (11 miljoner USD / 11 miljoner euro) för att stödja whiskydestilleri-industrins övergång till gröna energikällor.

         2020-08-18

         Tvisten om några Näsetfamiljer ska få sätta upp solceller på sina tak eller inte blir nu en fråga för regeringen. Igen. Försvarsmakten menar att solcellstaken på Näset kan skada rikets säkerhet.
         Nu blir det upp till regeringen att avgöra hur skadliga de är.

         2020-08-18

         Den brittiska regeringen tillkännagav på måndag en finansieringspott på 10 miljoner GBP (11 miljoner USD / 11 miljoner euro) för att stödja whiskydestilleri-industrins övergång till gröna energikällor.

         2020-08-18

         Ingenjörsprofessorer och studenter vid University of California – Riverside har demonstrerat en metod som de hoppas skulle kunna ”lösa två av jordens största problem i ett slag” – återvinning av plastavfall som plastflaskor till ett nanomaterial som kan användas i batterier.

         2020-08-18

         AGL Energy har startat omvandlingen av den åldrande kolkraftverket Liddell och lämnat in första utvecklingsdokument för ett nytt stort batteri på upp till 500 MW – mer än tre gånger storleken på det stora Tesla-batteriet i South Australia,vilket gör detta till världens största.

         2020-08-18

         Skriv Dina synpunkter på dagens nyheter