ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

torsdagen den 31 oktober

Torsdag

Tyska Aiko vill öka effektiviteten hos kiselsolceller med fotonmultiplikation till över 30 procent

Solceller gjorda av kristallint kisel har forskats länge och närmar sig de förmodade fysiska gränserna för deras effektivitet. Aiko vill nu överträffa detta med en fotonmultiplikator.

Det har gjorts upprepade rekordrapporter de senaste åren för effektiviteten hos solceller gjorda av kristallint kisel. Än så länge finns det dock ett värde som anses vara den övre gränsen: 29,4 procent. Detta skulle uppnås genom en kiselsolcell som använder alla fotoner som träffar solljuset med lämplig våglängd.

Solteknikföretaget Aiko vill nu överskrida denna gräns. För att göra detta vill man arbeta med forskningskonsortiet Australian Center for Advanced Photovoltaics (ACAP). Fyra miljoner US-dollar ska flöda in i forsknings- och utvecklingsinitiativet.

Källa:

31 okt 2024  14:13 CET

Torsdag

Grönt ljus för omdiskuterad grafitgruva i Kiruna

Gruvbolaget Talga får grönt ljus för en grafitgruva i Vittangi, Kiruna kommun. I ett pressmeddelande skriver man att miljötillståndet vinner laga kraft efter att Högsta domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

I ett pressmeddelande uttrycker Talgas koncernchef Martin Phillips en stor glädje.

– Vi är ofantligt glada över det framgångsrika slutförandet av miljötillståndsprocessen. Anodprojektet som Talga nu etablerar i norra Sverige är avgörande för Europas energiomställning, säger han.

Det har varit många turer kring grafitgruvan. I april beslutade den politiska majoriteten i Kiruna att avbryta arbetet med en detaljplan för gruvområdet.

Talga gick till regeringen och begärde ett planföreläggande för att på så sätt ändå få igenom en detaljplan. Nu väntar både kommunen och Talga på ett beslut i frågan.

Källa:

31 okt 2024  14:07  CET

Torsdag

Rekordsnabba tillstånd för Ellevios elnät i Mariestad

I maj tog Ellevios vd Johan Lindehag det första spadtaget till bygget av kopplingsstation vid Volvos nya batterifabrik i Mariestad. Det är Volvos enskilt största satsning någonsin, och när produktionen är i full gång – runt 2030 – kommer den att kräva drygt 400 MW el. Det motsvarar hälften av elbehovet i Göteborg.

– För oss är detta är ett prioriterat projekt. Det är väldigt stora effekter och ett samhällsviktigt projekt som bidrar till klimatomställningen, säger Sofia Miliander, koncessionsspecialist på Ellevio.

– I den första etappen kommer vi att göra en anslutning till en befintlig 130 kV-ledning, som går öster om Mariestad. Den klipper vi upp och bygger två parallella ledningar in till det nya ställverket, säger Sofia Miliander.

Då får Ellevio fram 140 MW effekt till Volvo, men de behöver även göra en anslutning till stamnätet. Svenska kraftnät planerar en ny stamnätsstation i Töreboda kommun, så i andra etappen kommer Ellevio att ansluta till den med en dubbel 130 kV-ledning, vilket beräknas ske 2028.

Källa:

31 okt 2024  13:58 CET

Torsdag

Solid-state-batterier går in i pilotproduktion, kostnaderna förväntas sjunka drastiskt

De senaste rönen från den Taipei-baserade underrättelseleverantören TrendForce visar att alla produktionsvolymer för solid-state batterier kan ha GWh-nivåer till 2027. Den snabba expansionen kommer att leda till cellprisnedgångar och når CNY 0,6-0,7/Wh (0 084-0 098 USD) nivå med 2035.

Arbetet med att kommersialisera solid-state-batterier (SSB) pågår med industrier från bilindustrin till lagringssatsningar på tekniken. Men medan hypen kring fulla solid-state-batterier har avtagit något, med tekniken som tar längre tid än väntat att ta fart, har semi solid state-batterier, som använder en hybriddesign av fast och flytande elektrolyt, gjort stadiga framsteg mot kommersialisering.

TrendForces senaste rön avslöjar att stora tillverkare över hela världen, såsom Toyota, Nissan och Samsung SDI, redan har påbörjat pilotproduktion av helsolid-state-batterier. Det uppskattas att produktionsvolymerna kan ha GWh-nivåer till 2027 eftersom dessa företag tävlar om att skala upp produktionen.

Den decennier gamla tekniken lovar förbättringar av säkerhet och energitäthet, men har hittills kämpat för att nå kommersiell framgång. Höga produktionskostnader, komplexa tillverkningsprocesser och bristen på en mogen leveranskedja har hållit tillbaka utbyggnaden.

Källa:

31 okt 2024  13:53  CET

Torsdag

Tillverkningskapaciteten för solcellsmoduler kan överstiga 1,5 TW år 2035, säger IEA

Den globala tillverkningskapaciteten för solcellsmoduler kommer att överstiga 1,5 TW år 2035, enligt prognoser från IEA. Dess senaste rapport, ”Energy Technology Perspectives 2024”, täcker produktionen av solenergi, vindkraftverk, elbilar, batterier, elektrolysörer och värmepumpar.

Rapporten använder scenarier som Stated Policies Scenario (STEPS), som återspeglar det nuvarande politiska landskapet, och Announced Pledges Scenario (APS), som förutsätter att regeringar uppfyller sina klimatmål, för att projicera den potentiella tillväxten av dessa teknologier.

IEA sa att den globala tillverkningskapaciteten för solcellsmoduler skulle kunna nå 1 546 GW år 2035 under STEPS, med kapaciteten stigande till 1 695 GW under APS. År 2023 var den globala kapaciteten 1 115 GW.

Kina förväntas behålla en ledning inom solenergiproduktion, men dess marknadsandel kan sjunka något eftersom projekt och policyer i andra regioner driver tillverkningsexpansion, sa IEA.

Källa:

31 okt 2024  13:37 CET

Torsdag

Den tyska kolanvändningen fortsätter nedåtgående under 2024

Tysklands kolkonsumtion fortsatte sin nedåtgående trend under 2024, vilket bidrog till att minska landets klimatskadliga CO2-utsläpp, sade energimarknadsundersökningsgruppen AG Energiebilanzen (AGEB) baserat på preliminära data.

Under de första nio månaderna 2024 minskade förbrukningen av stenkol i kraftverk för att generera el med 39 procent jämfört med samma period föregående år. Detta var ett resultat av en övergripande minskning av elproduktionen, en ökad elproduktion från förnybara energikällor och ökade elinköp från grannländerna. Förbrukningen av brunkol minskade med 14,5 procent.

Minskningen av kolanvändningen sparade 20 miljoner ton CO2 under de tre första kvartalen 2024, en minskning med 4,5 procent jämfört med samma period förra året. AGEB räknar med en minskning med 3,3 procent för energirelaterade CO2-utsläpp över hela året.

Källa:

31 okt 2024  13:30  CET

Torsdag

Kaliforniska Waymo tar in 5,6 miljarder dollar till sin förarlösa satsning

Googles spin-out Waymo har samlat in ytterligare 5,6 miljarder dollar för sin förarlösa bilteknologi, vilket ger den totala summan till över 11 miljarder dollar.

Finansieringen kommer att användas för att utöka sin Waymo One-åkningstjänst i San Francisco, Phoenix och Los Angeles, och i Austin och Atlanta genom Uber 2025. Den kommer också att användas för att öka utvecklingen av programvaran AI Waymo Driver.

Den sjätte generationens drivrutinsprogram använder 13 kameror, 4 lidar, 6 radar och en rad externa ljudmottagare (EAR) och är optimerad för högre prestanda till en avsevärt reducerad kostnad, utan att kompromissa med säkerheten. Den förser Waymo Driver-programvaran med överlappande synfält, runt hela fordonet, upp till 500 meter bort, dag och natt, och i en rad väderförhållanden.

Waymo testar också det förarlösa bilsystemet i mer komplexa miljöer genom vägresor till städer som Buffalo, New York och Washington, D.C.

Källa:

31 okt 2024  13:26 CET

Torsdag

Japaner presenterar grön VLCC-fartygsdesign

Fyra stora namn inom japansk sjöfart har debuterat en design för en metanoldriven VLCC utrustad med rotorsegel.

Idemitsu Tanker, Iino Kaiun Kaisha, Nippon Yusen Kaisha (NYK) och Nihon Shipyard har tillhandahållit detaljer om det 339,5 m långa, 309 400 dwt fartyget som också skulle ha en axelgenerator.

Anhängarna till den nya designen hävdar att den kan uppnå en CO2-reduktion på mer än 40 % jämfört med referenslinjen mot EEDI-förordningen (Energy Efficiency Design Index).

Företagen sa idag att de kommer att sikta på strategiskt fasade skeppsbyggnadsbeställningar så snart som möjligt för denna nästa generations miljövänliga VLCC som arbetar i samarbete med japanska raffinaderier.

Källa:

31 okt 2024  13:24  CET

Torsdag

Kinas planer på förnybart i Sydkinesiska havets

Kina söker sig till storskaliga förnybara energikällor – särskilt vågkraft – för att övervinna elbrist vid utposter i Sydkinesiska havet.

Guangzhou Institute of Energy Conversion – en del av den kinesiska vetenskapsakademin – undersöker möjligheten att integrera våg-, vind- och solenergi i kraftsystem för att möta användarnas dagliga behov och stödja utvecklingen i de omtvistade vattnen.

Wang Zhenpeng, en docent och medlem av GEIC-teamet, sa på torsdagen att projektet syftade till att bevisa genomförbarheten av storskalig generering av förnybar energiteknik på öppet hav.

”Det här initiativet bygger på GIEC:s tidigare ansträngningar inom kraftgenereringsanordningar för vågenergi, för att ta itu med energibrist under utvecklingsprocessen på avlägsna öar,” sa Wang.

Källa:

31 okt 2024  13:18 CET

Torsdag

Nystartade Cinis Fertilizer (konstgödsel) skickar sin andra båtlast och når ett positivt kassaflöde

Cinis Fertilizer skickar idag en ny fartygslast med vattenlösligt kaliumsulfat av högsta kvalitet till Van Iperen International. Lasten uppgår till cirka 3 000 ton och innebär att bolaget kommer uppnå ett positivt kassaflöde från den operativa verksamheten i oktober.

I september skeppade Cinis Fertilizer en första fartygslast med vattenlösligt kaliumsulfat som under oktober distribuerats och sålts vidare till slutkunder över hela världen. Idag har Cinis skeppat ännu en fartygslast med vattenlösligt kaliumsulfat av högsta kvalitet.

Upprampningen av produktionen fortlöper väl och bolaget producerar nu, efter ett cirka två veckor långt reparationsstopp på grund av följdeffekter från elavbrottet i juli, i en genomsnittlig dygnsproduktionstakt motsvarande cirka 65 procent. Efter ett planerat underhållsstopp i början av november planerar bolaget att gå upp till en produktionstakt motsvarande cirka 75 000 årston för att stegvis öka mot full produktionstakt om 100 000 årston i början av 2025.

Källa:

31 okt 2024  13:13  CET

torsdag 31 oktober

Onsdag

Drycksjättar bildar allians för förnybar energi

Tio globala dryckesföretag har gått samman under ett nytt branschomfattande konsortium, kallat REfresh Alliance, som är utformat för att påskynda användningen av förnybar energi i hela branschens leveranskedja.

Det nya initiativet inbjuder ytterligare företag från hela dryckesindustrin att slå samman och skala sina resurser för att ta bort hinder för införandet av förnybar energi i leveranskedjan, tillhandahålla utbildning om bästa marknadspraxis och stödja branschens övergång till nettonoll.

Företag som för närvarande ingår i REfresh Alliance inkluderar Bacardi, Carlsberg, Constellation Brands, Diageo, Heineken, Molson Coors Beverage Company, Pernod Ricard, The Coca-Cola Company och Whyte & Mackay.

Källa:

30 okt 2024  13:24 CET

Onsdag

3D-utskriven betong som innehåller kalksten cement och grafen kan minska koldioxidutsläppen med 31 %

Forskare vid University of Virginia har utvecklat ett nytt 3D-printat betongmaterial för byggande av hållbara byggnader.

Detta innovativa material, infunderat med grafen, erbjuder en kraftfull kombination av styrka, hållbarhet och miljövänlighet. De har skapat en ny typ av betong som är lättare att trycka. Detta nya material är en komposit tillverkad av kalksten, bränd lercement (LC2) och grafen.

”Vårt mål var att designa en utskrivbar betong som presterar bättre och är mer miljövänlig”, säger Osman Ozbulut, professor vid UVA:s institution för civil- och miljöteknik.
Ozbulut tillade: ”Tillsättningen av grafen till LC2-cement erbjuder en unik möjlighet att sänka koldioxidutsläppen samtidigt som den styrka och flexibilitet som krävs för 3D-printad konstruktion bibehålls.”

Källa:

30 okt 2024  11:25  CET

Onsdag

En elektrokemisk reaktor skulle kunna göra direkt CO2-infångning mer energieffektiv

Rice University forskare har utvecklat en elektrokemisk reaktor som har potential att drastiskt minska energiförbrukningen för direkt luftinfångning, avlägsnande av koldioxid direkt från atmosfären.

Den nya reaktordesignen kan vara en del av lösningen på det akuta problemet med utsläppseffekter på klimatet och biosfären genom att möjliggöra mer smidiga och skalbara strategier för att minska koldioxiden.

En studie i Nature Energy beskriver den specialiserade reaktorn som en modulär trekammarstruktur med ett noggrant konstruerat poröst fast elektrolytskikt i kärnan. Haotian Wang, en kemisk och biomolekylär ingenjör i Rice vars labb har forskat i industriell avkolning och energiomvandling och lagringslösningar, sa att arbetet ”representerar en stor milstolpe i kolavskiljning från atmosfären.”

Källa:

30 okt 2024  12:29 CET

Onsdag

Förbättrad stenvittring kan binda mycket CO2

  • Naturlig stenvittring är en grundläggande del av jordens kolcykel men sker under tusentals år. Att förbättra denna cykel genom att sprida fint vulkaniskt berg på jordbruksmark är en form av geoteknik som kan påskynda denna process och permanent låsa koldioxid inom decennier.
  • Nystartade företag och forskningsprogram pågår över hela världen för att utforska effektiviteten och riskerna med denna klimatlösning. Att sprida stenar som basalt kan binda kol och gynna jordar, med vissa studier som visar att skörden ökar.
  • Om den skalas upp kan förbättrad stenvittring lagra gigatonnivåer av kol i framtiden, enligt tidig forskning. Men otaliga utmaningar och osäkerheter kvarstår, inte minst hur man exakt beräknar och verifierar hur mycket kol som lagras och hur länge.
  • Vissa företag går redan vidare med implementeringen, med tanken att dra nytta av koldioxidkrediter, men experter varnar för att det behövs långtidsstudier för att säkerställa teknikens effektivitet, hållbarhet och miljösäkerhet.

Källa:

30 okt 2024  12:17  CET

Onsdag

EU stödjer FREYR:s LFP-katodmaterialprojekt i Finland

USA-baserade FREYR Battery har tilldelats ett anslag på 122 miljoner euro från Europeiska unionens innovationsfond. Bidraget är avsett att hjälpa till att utveckla ett potentiellt samriskföretag för att producera katodaktiva material i Vasa, Finland.

Det potentiella projektet kommer att fokusera på produktion av LFP-katodmaterial i industriell skala med en initial kapacitet på 30 000 ton per år. Slutgiltigt finansieringsgodkännande förväntas under första kvartalet 2025.

Enligt FREYR är företagets fokus på USA. Ändå utvärderar FREYR ytterligare alternativ för att utnyttja befintliga tillgångar i Norge och andra delar av Europa.

Källa:

30 okt 2024  11:35 CET

Onsdag

Analys: Stark lojalitet bland köpare av elbilar på privatmarknaden

Statistik för de senaste 12 månaderna visar att elbilen är det populäraste valet när privatkunder köper en ny bil. De utgör ungefär en tredjedel av marknaden. Nu har Vroom som specialiserar sig på analys och rådgivning på fordonsmarknaden undersökt lojaliteten hos elbilsköpare.

Vroom har studerat två grupper på privatmarknaden. Dels köpare av nya bilar där också den tidigare bilen var nyköpt, men också köpare av begagnade bilar där tidigare bil också var köpt som begagnat. Undersökningen visar att lojaliteten till elbilar är mycket stark bland nybilsköpare.

Hela 85 procent av de som tidigare ägt en elbil valde att återigen köp en elbil. Det är en hög siffran, men visserligen en liten minskning från 87 procent året innan. 7 procent bytte till laddhybrid, en ökning från 5 procent föregående år. Bensinbilar valdes också av 7 procent av kunderna, medan övriga drivmedel som diesel stod för endast 0,3 procent.

Källa:

30 okt 2024  11:25  CET

Onsdag

Amazon och Unbound Potential för att testa en ny typ av Redox-Flow-batteriteknik

Unbound Potential har utvecklat ett membranlöst redoxflödesbatteri som, till skillnad från konventionella litiumjonbatterier, inte kräver några kritiska råmaterial.

Istället för att använda ett membran styrs jonbytet av icke-blandbara elektrolyter, vilket enligt Unbound Potential gör batteriet mer hållbart och kräver 90 procent färre tätningsytor.

Till skillnad från litium utgör flödesbatterier ingen brandrisk, så de vanliga minimiavstånden för potentiella riskfaktorer krävs inte. Tekniken blir mer effektiv när den skalas upp till industriella energilagringssystem, tillade företaget.

Amazon sa att Unbound Potentials energilagringslösning tar itu med utmaningen med begränsad solenergianvändning på grund av 24/7-drift, vilket möjliggör övergången till off-grid uppfyllelsecenter som drivs helt av förnybara källor.

Potentiellt kan uppstarten också bidra till att tillhandahålla långvarig energilagring som möter de energiintensiva behoven hos Amazons logistikverksamhet, sa företaget.

Källa:

30 okt 2024  10:56 CET

Onsdag

Volvo vill sparka ut Northvolt ur det gemensamma bolaget

Biltillverkaren Volvo vill köpa Northvolts andel i den blivande batterifabriken Novo Energy i Göteborg. Orsaken är att Northvolt inte skjutit till de pengar som bolaget åtagit sig att göra.

Volvo Cars skriver i ett pressmeddelande att bolaget

… utvärderar vilka potentiella följder denna utveckling kan ha för Novo Energy och ser över framtida scenarier för att skydda investeringen.

Byggnaden tillhörande Novo Energy skulle kunna vara multifunktionell och flera alternativ utvärderas under förutsättning att Volvo Cars når fullt ägande.

All batteriproduktion inom Novo Energy är beroende av en tredje part eller annan partner.

Bolaget skriver vidare att det har en

…diversifierad och flexibel batterileverantörskedja och kommande lanseringar av bilar kommer inte att påverkas.

Volvo Cars avser att ha en konstruktiv dialog med Northvolt.

Källa:

30 okt 2024  10:49  CET

Onsdag

Statisk elektricitet kan hjälpa till att driva luftkonditioneringsapparater

En uppfinning gjord av avfallspolystyren som genererar statisk elektricitet från rörelse och vind kan sänka energianvändningen genom att återvinna avfallsenergi i luftkonditioneringsapparater och andra applikationer.

Mer än 25 miljoner ton engångsförpackningsmaterial av polystyren tillverkas globalt varje år, men bara en liten del återvinns – det mesta går till deponi när det har tjänat sitt syfte.

Innovationen från RMIT University i samarbete med Riga Technical University i Lettland hjälper till att hantera denna avfallsutmaning genom att hitta en praktisk användning för materialet.

RMIT har lämnat in en provisorisk patentansökan för denna uppfinning och söker nu industripartner för att investera i att utveckla den för kommersiell teknologi.

Källa:

30 okt 2024  10:36 CET

Onsdag

En leverans av solenergi är värd mer för elnätet än 10 kolfartyg: IEA säger att fossila bränslen förlorar nu tävlingen

International Energy Agency säger att ett enda stort containerfartyg med PV-moduler kan generera samma mängd el som 100 stora kolfartyg, eller 50 LNG-tankers.

Allt handlar om effektivitet, och IEA:s senaste rapport om framtida teknologier målar upp en bild av en industri som snabbt går om de fossila bränslen som var pionjärer på 1800-talet och som redan har minskat globala sjöfartsbehov – och utsläpp – med 10 procent i ett decennium.

Det är också en industri som är allt mindre beroende av extra politiskt stöd från regeringar.

Energy Technology Perspectives 2024-rapporten säger att om regeringar inte ändrar några policyinställningar alls, år 2035 kommer den globala marknaden för solenergi, vindkraftverk, elfordon (EV), batterier, elektrolysörer och värmepumpar att matcha storleken på den globala råoljan marknaden idag.

Handeln med ren teknik – om regeringarna inte gör något nytt – kommer att vara 50 procent större än den globala handeln med naturgas i dag, och nå 570 miljarder USD (869 miljarder USD).

Enbart Kinas export är på väg att passera 340 miljarder USD 2035, eller ungefär motsvarande de förväntade oljeexportintäkterna i år för Saudiarabien och Förenade Arabemiraten tillsammans.

Källa:

30 okt 2024  10:12  CET

onsdag 30 oktober

Tisdag

IKEA-ägaren får grönt ljus för en solpark på 247 MW i Rumänien

Investeringsgrenen till Ingka Holding fick tillstånd från tillsynsmyndigheten i Rumänien för ett solenergiprojekt på 247 MW i toppkapacitet. Företaget äger nio vindkraftsparker i landet, på totalt 171 MW.
Ingka Investments Romania, en del av Ingka Holding, fick det så kallade etablerings- eller etableringstillståndet från den rumänska energitillsynsmyndigheten (ANRE) för ett solcellsprojekt i Dâmbovița län. Den föreslagna anläggningen skulle ha 247 MW i toppkapacitet och en 223 MW nätanslutning, rapporterade Profit.ro.

Ingka Holding är det största franchiseföretaget från IKEA. Dess investeringsavdelning skulle bygga solkraftverket i två segment via företaget Butimanu Energy.

Källa:

29 okt 2024  13:15 CET

Tisdag

Solenergi och fåglar? De kanske går ihop bättre än du tror

Ett team vid Argonne National Laboratory satte sig för att utveckla ett kamerasystem som kontinuerligt kunde övervaka hur fåglar beter sig runt solpaneler med hjälp av AI. Deras resultat gav större förståelse för fågelbeteenden på storskaliga solplatser, enligt U.S. Department of Energy (DOE). Nu testar de detta system över hela landet för att skapa en större bild av fåglars interaktioner med solsystem för att stödja ekologiskt ansvarsfull solutbyggnad.

Att bygga tillräckligt med solenergi för att minska koldioxidutsläppen i USA:s ekonomi till 2035 kan kräva så mycket som 5,7 miljoner hektar mark. Även om detta bara är cirka 0,3 % av det angränsande USA, hävdar DOE att det är avgörande att förstå hur solinfrastrukturen påverkar det lokala djurlivet.

Tidiga studier av solcellsanläggningar (PV) i sydväst fann avlidna fåglar, vilket ledde till hypotesen att fåglar kolliderar med paneler. Nyligen genomförda studier på PV-platser runt om i landet har dock funnit att dödsfall kanske inte är så vanliga som man först misstänkte, och att fåglar använder platserna som livsmiljö.

Källa:

29 okt 2024  12:53  CET

Tisdag

Energidelning i Tyskland

Federal Association of Energy Storage Systems (BVES) och Open District Hub (ODH) har publicerat ett gemensamt ståndpunktsdokument som innehåller förslag för att implementera energidelning i Tyskland.

De båda föreningarna säger att den planerade ändringen av energiindustrilagen (EnWG) är ett avgörande steg i denna riktning, men ännu inte räcker. De betonar decentraliseringen av energiomställningen – decentraliserad energi ska också kunna delas och användas lokalt. Detta skulle minska kostnaderna för slutkonsumenterna och öka acceptansen för energiomställningen. I positionspappret presenterar föreningarna olika krav på genomförandet av energidelning.

Även om energidelning krävs av EU och överenskommits i koalitionsavtalet, finns det för närvarande ingen laglig reglering för dess genomförande i Tyskland. Energidelning ska inte förväxlas med kommunal byggnadsförsörjning, som också fortfarande väntar på regleringsdetaljer. I den kommande ändringen av energibranschlagen ska energidelningen förankras i 42 c §. Gemenskapens energiorganisationer kritiserade dock utkastet i september för att vara för tveksamt, vilket Solarserver rapporterade i en S+-artikel.

Källa:

29 okt 2024  12:46 CET

Tisdag

Första etappen av Australiens största batteriprojekt startade, långt före schemat

Den första etappen av det som kommer att bli det största batteriet i Australien har officiellt slagits på, före schemat och mindre än 18 månader efter byggstarten, och kommer nu att börja arbeta med att flytta solenergi från taket från mitt på dagen till kvällstopp.

219 MW, 877 MWh steg 1 av Neoens gigantiska Collie-batteri i västra Australien är den första delen av vad som – i slutet av nästa år – kommer att bli landets största batteriinstallation med totalt 560 MW och 2 240 MWh.

Läget i Collie är betydande, eftersom det är hemmet för statens sista återstående koleldade generatorer, som alla kommer att stängas 2030. Den federala oppositionen har identifierat platsen som en av sju i Australien som den vill bygga kärnreaktorer, men nätkapaciteten tas redan upp av de gigantiska batterierna som byggs där.

Förutom Neoens batteri bygger statligt ägda Synergy ytterligare ett batteri på 500 MW, 2 000 MWh precis på vägen – en del av statens snabba övergång till batterilagring som ett sätt att suga upp solel från taket och injicera den tillbaka i elnätet på kvällen, och underlätta utgången av de återstående kolverken.

Källa:

29 okt 2024  12:32  CET

Tisdag

Hydro går med på Markbygdens PPA-uppgörelse

Hydro har gått med på en förlikning som rör ett långsiktigt kraftköpsavtal (PPA) med Markbygden Ett AB kopplat till markbygdens landbaserade vindkraftpark på 653 MW i Sverige.

I förlikningen sa Hydro att det är berättigat till en ersättning på upp till 248 miljoner euro för sin frivilliga uppsägning av PPA.

Hydro Energi AS tecknade ett långsiktigt PPA med Markbygden Ett AB 2017 för en årlig baslastförsörjning på 1,65 TWh under perioden 2021-2039, heter det.

Kontraktet var en möjliggörare för finansiering och utveckling av markbygdens landbaserade vindpark på 653 MW, beläget väster om Piteå, i norra Sverige. Parkens årliga produktion uppskattades till 2,2 TWh.

Källa:

29 okt 2024  12:13 CET

Tisdag

Australiska: Li-S Energy närmar sig 500 Wh/kg med litium-svavelbatteriteknologi

Australiens Li-S Energy sa att de har tillverkat 10 Ah semi-solid state-celler i full storlek som levererar en energitäthet på 498 Wh/kg vid första urladdning och 456 Wh/kg efter formationscykling, och cellerna fortsätter att cykla in pågående testning.

Det Brisbane-baserade företaget sa att cellerna som levererar denna prestanda innehåller dess tredje generationens, halvfasta litium-svavelbattericellskemi, som först tillkännagavs i april 2023. Det hävdade då att dess GEN3 Li-S battericellsteknik avsevärt har mer än dubbelt så gravimetrisk energitäthet och förbättrad volymetrisk energitäthet jämfört med litiumjonceller.

Li-S Energy Chief Technical Officer Steve Rowlands sa att de senaste resultaten förbättras avsevärt jämfört med de första resultaten och representerar ett viktigt genombrott för litium-svavelcellskemin och placerar företaget i den globala framkanten av litium-svavelprestanda.

Källa:

29 okt 2024  12:07  CET

Tisdag

Norwegian Hydrogen levererar grön vätgas till GreenIron i Sverige

GreenIron har tecknat ett kontrakt om att anskaffa grönt väte från norska Hydrogen för att användas som reduktionsmedel vid dess fossilfria metallproduktionsanläggning i Sverige.

Leveranser till GreenIrons anläggning i Sandviken startar inom kort. Volymerna kommer att hämtas från Norwegian Hydrogens nyligen öppnade första produktionsanläggning i Norge, sade företagen i ett gemensamt uttalande på måndagen.

Vet du att vi har ett dagligt nyhetsbrev om väte? Prenumerera här gratis!

”När GreenIron skalar upp produktionen under 2025 kommer de kontrakterade vätgasvolymerna snabbt att öka till nivåer som kräver att vi tar i bruk ytterligare och dedikerad väteproduktionskapacitet”, säger Simen Skaare Eriksen, CCO på Norwegian Hydrogen.

Källa:

29 okt 2024  12:03 CET

Tisdag

Tyngdkrafts-lagringsteknik för Mount Isas gruvschakt för att backa upp stora vind- och solprojekt

Wollongongs startup Green Gravity säger att de har påbörjat det första arbetet med ett potentiellt 2GWh gravitationsenergilagringsprojekt med användning av nedlagda gruvschakt i Mount Isa, i nordvästra Queensland.

Två veckor efter att företaget säkrade 9 miljoner dollar i finansiering för att främja sin nya teknologi, säger Green Gravity att det har påbörjat regionala studier, minplatskonceptkonstruktion och lokalt samhällsengagemang i Mount Isa och arbetar med det lokala rådet och gruvägaren Glencore.

Den säger att den har undertecknat ett samförståndsavtal med Mount Isa City Council och kommit överens om ”konceptteknisk studiearbete” vid Mount Isa-gruvorna, inklusive bedömning av potentialen att återanvända flera gruvschakt inom kopparverksamheten efter att de upphör att användas för gruvdrift operationer

Källa:

29 okt 2024  11:53  CET

Tisdag

DHL förlitar sig på solceller – stort taksystem i Finland

Som en del av logistikföretaget DHLs globala strategi ska alla nya byggnader vara klimatneutrala år 2030, med målet att uppnå fullständig klimatneutralitet år 2050. Logistikföretaget förlitar sig starkt på solceller för att uppnå detta, även i Finland.

Med 12 500 fastigheter över hela världen vidtas åtgärder på befintliga fastigheter för att nå klimatmålet 2050, där integrationen av solenergi spelar en central roll.
På grund av de stora takytorna på DHL:s stora lagerbyggnader kan betydande solcellsinstallationer installeras där, vilket gör att DHL kan maximera användningen av solenergi på fastigheterna.

”Allt vi gör är inriktat på att nå nollutsläpp till 2050. Vi har en tydlig policy för solenergi – varje plats är screenad för solenergipotential. För befintliga lägen beaktas faktorer som fastighetens storlek och hyrestidens längd vid övervägande av solcellsinstallationer. Däremot installerar vi solpaneler på alla nya anläggningar, säger Jussi Jylhä, Infrastructure Manager, Operations på DHL Supply Chain (Finland) Oy.

Källa:

29 okt 2024  11:15 CET

Tisdag

Sydkorea upphandlar 1,5 GW havsvindkraft

Sydkoreas ministerium för handel, industri och energi har öppnat ett anbud för projekt för förnybar energi med 1,5 GW havsbaserad avveckling.

Totalt handlar anbudet om 2,8GW förnybara projekt. Wind tilldelades en kapacitet på 1,8 GW med 300 MW för onshore-projekt och 1,5 GW för offshore-projekt. Den återstående kapaciteten på 1 GW tilldelades solenergi.

Av de 1,5 GW för havsvind kommer cirka 1 GW att gå till bottenfasta projekt medan de återstående 500 MW kommer att gå till flytande vind. Det kommer att vara första gången som landet inkluderade flytande vind i ett sådant anbud.

Enligt tidigare uttalanden från sydkoreanska myndigheter siktar landet på att auktionera ut 7-8GW havsbaserad vindkapacitet från 2024 och första halvåret 2026 med detta anbud som markerar början på den processen.

Källa:

29 okt 2024  11:04  CET

tisdag 29 oktober

Måndag

Island och Italien undertecknar geotermiskt samarbetsavtal

Ett samarbetsavtal mellan Island och Italien i geotermiska frågor har undertecknats av Guðlaug Þór Þórðarson, miljö-, energi- och klimatminister, och Stefano Nicoletti, Italiens ambassadör på Island, på uppdrag av Italiens energiminister. Avtalet innebär ett utökat samarbete inom geotermiska frågor, både bilateralt och inom nätverket av internationella organisationer.

Guðlaugur Þór sa vid undertecknandet att det var lämpligt och lägligt att de två länderna med längst historia och mest kunskap inom området för användning av geotermisk energi i Europa undertecknade ett avtal om samarbete på det området.

Geotermisk energi är en underutnyttjad förnybar resurs i Europa och globalt, och det finns ibland onödiga regulatoriska hinder för dess användning, ofta på grund av okunskap. I kampen mot klimatförändringar bör användningen av geotermisk energi välkomnas och inga trösklar bör fastställas. Förhållandet mellan Island och Italien skulle vara bra, och samarbete i geotermiska frågor skulle förbättra det ännu mer.

Nicoletti sa att det finns många likheter i användningen av geotermisk energi i de två staterna. Italienarna hade byggt sin första geotermiska anläggning 1905 och hade mycket erfarenhet och kunskap; de delade också med sig av sin kunskap till andra länder som Island. Avtalet som just hade undertecknats är en ny början på ett närmare samarbete, där det är viktigt att få experter och den privata sektorn till bordet.

Källa:

28 okt 2024  14:21 CET

Måndag

Skottska Mocean Energy startar crowdfunding för att stärka havsenergiteknologin

Företagets teknologi integrerar våg-, sol- och batterilagring för att erbjuda förnybar energi och kommunikationslösningar skräddarsydda för den blå ekonomin. Med den senaste finansieringsomgången positionerar Mocean Energy sin teknologi för att tjäna industrier som kräver hållbara kraftkällor och kommunikationsinfrastruktur.

Enligt Mocean Energy kommer detta investeringsinitiativ när företaget går framåt från forskning och utveckling (FoU) till implementeringsfaser, med blickarna mot internationella marknader.

Tidig tillgång till investeringsmöjligheten är tillgänglig, vilket gör att potentiella investerare kan vara bland de första att gå med när Mocean Energy driver nästa fas av sitt uppdrag.

Källa:

28 okt 2024  14:19  CET

Måndag

Nederländska Chane utvecklar CO2-nav i Duisburg

Tyskland – Chane arbetar i Duisburg, Tyskland, med partners från den offentliga sektorn och industrin för att realisera ett nytt nav för CO2-lagring och omlastning med det slutliga målet CCS (Carbon Capture and Storage). Detta nav kommer att göra det lättare för tyska företag att transportera uppfångad CO2 till undervattenslagringsanläggningar i Nederländerna eller längre ut i Nordsjön.

Chane arbetar redan i Rotterdam för att utveckla tekniken och handeln för lagring och omlastning av CO2. I förlängningen utvecklar företaget nu en punkt i Duisburg för att samla in CO2. Med detta lägger företaget till en bit till värdekedjan för CO2.

Företaget samarbetar med Duisburgs hamnmyndighet, Duisport. Även lokala myndigheter och företag är inblandade. Chane säger att det också har bildat ett partnerskap med en ”stor industriell aktör med erfarenhet inom denna sektor. Företaget planerar också att undersöka möjligheterna att omvandla den lagrade CO2 till användbara produkter, såsom syntetiska bränslen.

Källa:

28 okt 2024  14:13 CET

Måndag

De flesta EU-företag som investerar i begränsning av klimatförändringar, anpassning

EIB:s investeringsundersökning 2024 visar att europeiska företag leder den gröna omställningen trots geopolitiska risker och störningar i leveranskedjan. De fortsätter att investera i att minska utsläppen och anpassa sig till klimatbegränsning och anpassning samtidigt som de stärker den digitala kapaciteten.
Företag i Europeiska unionen har framgångsrikt ställts inför hälso-, pris- och handelsutmaningar under de senaste fyra åren och har ökat sina ambitioner för grön och digital transformation, enligt Europeiska investeringsbanken (EIB).

Årets undersökning omfattade 12 000 företag i alla EU-länder och ett jämförande urval i USA. Så många som 61 % av företagen i EU har redan investerat i att mildra och anpassa sig till klimatförändringarna. År 2023 var nivån 56 % och föregående år 53 %.

Enligt undersökningsresultaten ser mer än en fjärdedel av EU:s företag övergången till en nettonollekonomi som en möjlighet. Grön omställning uppfattas som en affärsrisk av 34 % av företagen i EU, jämfört med 42 % i USA.

Källa:

28 okt 2024  14:03  CET

Måndag

Ny odlingsmetod; kan minska markanvändningen med 94 %

Amerikanska forskare har utvecklat en banbrytande jordbruksmetod som gör traditionell fotosyntes obsolet. Detta ”elektro-jordbruk” använder solpaneler för att omvandla CO2 och vatten till acetat, på vilket växter kan växa. Metoden är fyra gånger effektivare än traditionell fotosyntes och kan minska markanvändningen med 94 %.

Tomater och sallad har redan framgångsrikt odlats med denna teknik. Forskare arbetar nu med växter som kan leva helt på acetat, utan solljus. Detta öppnar möjligheter för kompakta, flerskiktade jordbruksbyggnader och till och med livsmedelsproduktion i rymden. Tekniken kan dramatiskt förändra framtiden för livsmedelsproduktion, oberoende av säsonger och väderförhållanden.

Utvecklingen av ”elektrojordbruk” erbjuder ett svar på det traditionella jordbrukets begränsningar. Med endast 1 % effektivitet när det gäller att omvandla solljus till användbar energi är fotosyntesen långt ifrån optimal. Den nya metoden använder solpaneler för att initiera en kemisk reaktion mellan CO2 och vatten. Detta resulterar i produktionen av acetat, ett ämne som växter kan växa på utan solljus. Denna innovation är ett viktigt steg framåt i sökandet efter mer hållbara jordbruksmetoder.

Källa:

28 okt 2024  13:29 CET

Måndag

Finland: Nytt elproduktionsrekord i vindkraftverken i helgen – tvingade skruva ner Olkiluoto

Vindkraftverken i Finland slog nytt rekord i elproduktion i helgen. Rekordet mättes 19-tiden på söndagskvällen då möllorna snurrade med en genomsnittlig effekt på 6 448 megawatt.

Det motsvarade över hälften av Finlands elproduktion under söndagskvällen. Vindkraftverken fick fart av de gynnsamma vindförhållandena när vinden blev frisk på bred front i Finland.

Rekordproduktionen motsvarar fyra gånger maximikapaciteten vid Finlands nyaste kärnkraftverk Olkiluoto 3. Med sin maximikapacitet på 1 600 megawatt hör Olkiluoto 3 till världens allra kraftigaste kärnreaktorer.

Det tidigare vindkraftrekordet på 6 084 megawatt mättes bara knappt två veckor tidigare. Den ovanligt stora vindkraftsproduktionen ledde till att Finlands elmarknad överöstes av el. Det här tvingade bland annat vattenkraftverk och Olkiluoto att skruva ner sina produktionsvolymer.

Källa:

28 okt 2024  13:21  CET

Måndag

Xpeng bygger fabrik för flygande drönarbilen

Elbilstillverkaren Xpeng tror inte bara på en framtid med självkörande elbilar, de tror också på att framtiden inkluderar flygande sådana. I dotterbolaget Xpeng Aeroht utvecklar man dessa framtidens flygande farkoster. Nu berättar Xpeng att man tagit det första spadtaget till fabriken som också ska bygga dessa.

Den nya anläggningen är belägen i Guangzhou i Kina och kommer bli 180 000 kvadratmeter stor med en årlig produktionskapacitet på 10 000 fordon. Här ska Xpeng bygga den modulära flygbilen Land Aircraft Carrier. Fordonet ser ut som en större transportbil i Tesla Cybertruck-stuk och bak i skåpet gömmer sig den matchande flygfarkosten byggd i kolfiber.

– Denna etablering av världens första massproduktionsanläggning för flygande bilar är en milstolpe inte bara för Xpeng Aeroht utan också för Guangzhou Development Districts framsteg inom sektorn, sa Shao Jingbo, biträdande direktör för Guangzhou Development District Administrative-utskottet.

Källa:

28 okt 2024  13:08 CET

Måndag

Kina lägger till 160 gigawatt under de första tre kvartalen av 2024

Det är verkligen omöjligt att förstå omfattningen av solenergiutbyggnaden i Kina dessa dagar. När jag såg hur mycket solenergi Kina hade installerat under årets första nio månader tänkte jag att jag måste läsa något fel. Jag kollade några gånger. Men faktiskt, Kinas nationella energiförvaltning (NEA) rapporterar att chockerande 160 gigawatt (GW) ny solenergikapacitet tillkom under årets tre första kvartal. 160 GW.

Det är en obegriplig mängd kraft. Också anmärkningsvärt, och sätter den summan i något sammanhang, uppnådde Kina en kumulativ solenergikapacitet på 770 GW i augusti. Efter år av installation av massor av solenergi, stod de första nio månaderna av året för en stor del av totalen. Dessutom är de totalt 770 GW en ökning med 48 % från år till år.

Bara i september installerade Kina 20,9 GW ny solenergikapacitet, en ökning med 27 % månad över månad.

Källa:

28 okt 2024  13:01  CET

Måndag

Forskare vid TU Freiberg vill återvinna allt hos batterimetallerna

Ett forskarlag vid TU Bergakademie Freiberg använder ett nytt fragmenteringssystem för att undersöka hur battericeller kan återvinnas mer effektivt. Målet är att helt återvinna värdefulla råvaror som nickel, kobolt och litium.

En unik egenskap hos systemet är insamling och återvinning av flyktiga material, som hittills gått förlorade under återvinningen. Den helt slutna designen gör inte bara att de flyktiga elektrolyterna kan återvinnas, utan ökar också processsäkerheten. Forskare använder sensorer och kameror för att övervaka fragmenteringsprocessen och lagra data i en forskningsdatabas.

I framtiden kommer denna databas att utvärderas med hjälp av artificiell intelligens för att öka effektiviteten och kostnadseffektiviteten i återvinningsprocessen.

Källa:

28 okt 2024  11:00 CET

Måndag

Spanska Silbat kommer att lansera kiselbatterier till 2028 100 kW i 4 dygn

Under The Business Booster (TBB), det årliga tvådagarsmötet som anordnas av EIT Innoenergy, pratade tidningen pv med Silbat, en spansk startup som utvecklar en kiselbaserad teknologi för långvarig lagring (LDES).

Silbats batteri lagrar elektricitet i den latenta smältvärmen av kisel. Den använder billigt och allmänt tillgängligt kisel av metallkvalitet. Kisel är också det andra grundämnet i det periodiska systemet med högst latent smältvärme efter det mycket mindre rikliga boret.

För att påskynda transport och installation på marken och möjliggöra en hög grad av lokal tillverkning, avser företaget att tillhandahålla en modulär och portabel produkt. Om den till exempel placeras i en 40 fots container, skulle den ha en uppskattad effekt på 100 kW och en kapacitet på cirka 100 timmar.

Enligt företaget kan det uppnå en LCOE på mindre än $0,05/kWh i dess tidiga stadier av industrialiseringen.

Källa:

28 okt 2024  10:24  CET

måndag 28 oktober

Fredag

Tyskland: 100 MW batteri vid kolkraftverket i Oberlausitz

Bigbattery Oberlausitz i Boxberg förväntas tillhandahålla styrenergi för att stabilisera elnätet från 2025. Den får då 137 MWh lagringskapacitet.

Byggnadsarbetet för Bigbattery Oberlausitz har påbörjats vid brunkolskraftverket Boxberg i Sachsen. Det andra stora batteriet i Leag energikoncernens portfölj kommer att ha en nätanslutningskapacitet på 100 MW och en lagringskapacitet på 137 MWh. Bigbattery Oberlausitz bör därför vara ungefär dubbelt så kraftfull som systeranläggningen Bigbattery Lausitz på Schwarze Pumpe-platsen i Brandenburg.

”För att säkerställa en säker elförsörjning måste den fortsatta utbyggnaden av förnybar energi åtföljas av byggandet av lämpliga energilagringssystem. Vi har idealiska förutsättningar för detta på våra kraftverksplatser med stora industriområden, befintliga kraftverksstyrsystem och kraftanslutningar på högsta spänningsnivå”, säger Daniel Kosel, chef för projektutveckling på Leag.

Källa:

25 okt 2024  15:06 CET

Fredag

USA: Första litiumprojektet på 20 år i Nevada

Biden-administrationen har beviljat ett slutgiltigt federalt tillstånd till ett litium-bor-projekt i Nevada i det första sådana projektet som godkänts av administrationen som en del av dess ansträngningar att stödja amerikanskt producerat litium och minska beroendet av kinesiskt utbud, sade projektutvecklaren på fredagen .

U.S. Bureau of Land Management har utfärdat det federala tillståndet för Rhyolite Ridge Lithium-Boron Project, föreslagit av det australiensiska företaget Ioneer Ltd i Esmeralda County, Nevada.

Detta är också den första litiumgruvan som är fullt tillåten att byggas på mer än 20 år. Sedan 2002 har endast tre projekt för gruvbrytning av kritiska mineraler kommit online i USA, varav inget är på allmän mark.

Källa:

25 okt 2024  15:01  CET

Fredag

Det första hybrid-natrium-litiumbatteriet ger snabb laddning, 40 mils räckvidd

Den kinesiska batterijätten CATL har lanserat ett hybridbatteri som använder både litiumjon- och natriumkemi som redan används i produktionsfordon.
CATL Freevoy Super Hybrid Battery är världens första batteri med både natrium och litium som ger över 400 kilometers räckvidd och 4C snabbladdning på 10 minuter.

Freevoy-batteriet använder en ytmodifieringsteknik för litiumjonkatodmaterialet, tillsammans med en högspänningselektrolytformulering, för att skapa ett nanoskyddande lager. Detta minimerar effektivt sidoreaktioner inom det aktiva lagret. Integreringen av högaktiva partiklar i exciterat tillstånd i katodmaterialet förbättrar avsevärt transporteffektiviteten av litiumjoner i materialet.

Batteriet innehåller CATLs natriumjonteknologi för lågtemperaturdrift ner till -40 grader C utan att behöva värma upp batteripaketet och ladda ner till -30 grader. Företaget började arbeta med natriumteknologin 2021..

Källa:

25 okt 2024  14:13 CET

Fredag

Nordsjön blir Europas gröna kraftverk, 115 GW finns i planerna (Sverige inte med i något projekt)

Energiministrarna i de nio Nordsjöländerna har bekräftat sin ambition att omvandla regionen till ”Europas gröna kraftverk” vid Nordsjöenergisamarbetets (NSEC) ministermöte i Odense, Danmark.

De gav tydliga rekommendationer till den nya EU-kommissionen om hur man bäst kan stödja den ambitionen, särskilt om behovet av att ytterligare stärka Europas vindenergiförsörjningskedja.

De lyfte också fram nödvändigheten av att få igång hybrida vindkraftsparker till havs genom att definiera en kostnadsdelningsformel så snart som möjligt och skapa en ny dedikerad havsfinansieringsanläggning.

De lyfte också fram vikten av att engagera Storbritannien fullt ut i allt detta.  I en gemensam NSEC-deklaration identifierade energiministrarna i Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Luxemburg, Nederländerna och Norge idag sex nyckelområden för samarbete, inklusive konkurrenskraften hos Europas havsbaserade vindkraftsförsörjningskedja och behovet av att återuppfinna havsvindkraft. finansiering.
Se anbudslistan

Källa:

25 okt 2024  13:46  CET

Fredag

Fem miljoner kronor till projekt för att få mer el i nordöstra Skåne

Det är trångt i elledningarna i nordöstra Skåne. För att företag och bostadsområden ska kunna etableras och utvecklas behövs en större kapacitet i elnätet. I Projekt ELmer ska de sex kommunerna i samarbetsorganisationen Skåne Nordost hitta lösningar för en trygg elförsörjning i området.

I år har Projekt ELmer fått en försiktig start med ett pilotprojekt som har börjat kartlägga nuläge och behov. Nu har beskedet kommit att Energimyndigheten har gett klartecken för ett treårigt projekt med ett statligt bidrag på totalt fem miljoner kronor.

Avsikten med projektet är bland annat att ELmer ska hjälpa till att synliggöra dagens behov och förutse kommande behov. Genom projektet kan kommunerna identifiera och möta utmaningar för den gröna omställningen och tillväxten i det nordostskånska näringslivet. Både företagen och kommunerna ska genom ELmer kunna skaffa mer kunskap och vassare verktyg för att kunna utföra planer och åtgärder som leder till en förbättrad elförsörjning.

Källa:

25 okt 2024  13:34 CET

Fredag

LKAB bygger labb för kritiska mineral i Luleå

Till slutet av 2026 ska LKAB ha satt upp en FoU- och demoanläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Detta efter en investering på 800 miljoner kronor.

– Framför allt är anläggningen ett viktigt steg för att verifiera vår metod att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor från det som idag ses som gruvavfall, säger Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB.

– Detta skulle kunna ha stor bäring för vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor. På så sätt blir vi bättre rustade i våra planer att skala upp produktionen, både vad gäller vår järnmalmsproduktion och för att kunna leverera dessa viktiga och kritiska mineral till den europeiska marknaden, säger Jan Moström.

Utöver sällsynta jordartsmetaller för elbilar, vindkraftverk, försvarsmateriel och elektronik, ska demoanläggningen producera fosfor, som används i mineralgödsel, och rent gips.

Källa:

25 okt 2024  10:31  CET

Fredag

EU delar ut 51 miljoner euro till franska tidvattenprojekt

Europeiska kommissionens innovationsfond har delat ut 51 miljoner euro till två tidvattenfarmar i franska Raz Blanchard eftersom HydroQuest och Normandie Hydroliennes avslöjades som vinnarna i den senaste finansieringsutlysningen, som hade 337 ansökningar.

I ämnet ”piloter” har 17 projekt blivit förvalda för bidrag, där Ocean Energy säkrar två projekt i Frankrike.

HydroQuest har belönats för sitt 17MW FloWatt tidvattenfarmprojekt, där det i samarbete med Qair kommer att installera sex tidvattenturbiner i Raz-Blanchard i Normandie, Frankrike.

Systemet – som också fick ekonomiskt stöd från den franska regeringen – bör komma online 2026 och kommer att generera tillräckligt med energi för att driva 20 000 lokala hem.

Källa:

25 okt 2024  10:25 CET

Fredag

Laddare och batteri i samma enhet från HyperStrong

Enligt Zhao Qingbin, senior produktchef på HyperStrong, utvecklades produkten för att möta den ökande efterfrågan på snabbladdningsinfrastruktur för elbilar.

”Med den ökade penetrationen av elbilar, särskilt behovet av DC-snabbladdningsstationer, blir befintliga nätkapaciteter allt mer ansträngda,” sa Zhao till ESS News. ”Många av de äldre, mindre näten i stadsområden, som fungerar som infrastruktur på kapillärnivå, saknar kapacitet att stödja dessa stationers höga effektbehov utan betydande investeringar i nätuppgraderingar.”

HyperCube Pro designades som en lösning för att övervinna dessa begränsningar genom att integrera både laddnings- och lagringsmöjligheter. Det gör att laddstationer kan överutrustas en till två gånger, under samma transformatorkapacitet. Genom att använda energilagring för att ge strömstöd ökar laddningskapaciteten för stationen med 40 % till 80 %, samtidigt som behovet av transformatoruppgraderingar skjuts upp, enligt HyperStrong

Källa:

25 okt 2024  10:12  CET

Fredag

Tjeckiska regeringen får kritik över nedskärningar av solenergistöd

Den tjeckiska regeringens föreslagna nedskärningar av subventioner för solenergi har väckt het debatt, med experter som varnar för att åtgärden kommer att undergräva investerarnas förtroende och även kan bryta mot EU-lagstiftningen.

Den tjeckiska regeringen planerar att retroaktivt minska subventionerna för solcellskraftverk anslutna till nätet under 2009 och 2010, som länge har fått betydande ekonomiskt stöd.

De föreslagna åtgärderna, som presenterades av Tjeckiens finansminister Zbyněk Stanjura (ODS, ECR), inkluderar att införa individuella kontroller av internräntan (IRR) för dessa anläggningar.

Ministern tillade att solcellsanläggningar byggda 2009 och 2010 är ”ekonomiskt överkompenserade” och att åtgärderna kommer att hjälpa till att spara skattebetalarnas pengar.

Källa:

25 okt 2024  09:50 CET

Fredag

Tyskland inför V2G i stor skala 1 januari

Tyskland kommer att öppna vägen för dubbelriktad laddning av elfordon, vilket gör det möjligt för bilägare att både ta ut ström från nätet och att leverera tillbaka den när bilen är tomgång, från den 1 januari, säger statliga källor till Tagesspiegel Background.

Som ”mobila ellagringssystem kan e-bilar ge ett enormt bidrag till att stabilisera elsystemet”, sa ekonomi- och klimatminister Robert Habeck vid det andra europeiska toppmötet för dubbelriktad laddning.

”Deras batterier kan användas för mellanlagring av elektrisk energi och skapar därmed ytterligare flexibilitet. Det här är en riktig win-win-situation – bilägare kan också tjäna pengar på det.”

Många elbilar kan redan tekniskt mata tillbaka energi till nätet, men elskatter och nätavgifter har hittills inneburit att dubbelriktad laddning inte är ekonomiskt vettig för bilägare, skrev Tagesspiegel Background.

För att uppmuntra dubbelriktad laddning planerar den tyska regeringen lättnader på elskatter och en sänkning på 60 till 85 procent av nätavgifterna, beroende på elbilsägarens avtal med deras leverantör, rapporterade tidningen.

Källa:

25 okt 2024  09:38  CET

fredag 25 oktober

Torsdag

Grönt ljus för 100MW skotskt batteri

Den brittiska energilagringsprojektutvecklaren Apatura har fått bygglov för att bygga och driva ett 100MW-projekt i Skottland.

Webbplatsen ligger i Tealing nära staden Dundee på Skottlands östkust och det är det femte batterilagringsprojektet som Apatura har fått planeringsgodkännande för under de senaste 12 månaderna eftersom det strävar efter sitt mål att leverera batterilagring i nätskala som stöder förnybar energi generation i Skottland.

Apaturas utvecklingschef Andrew Philpott sa: ”Med en kapacitet på 100 MW kommer vår nya utveckling på Tealing att vara ett av de största batterienergilagringssystemen som är verksamma i Storbritannien.

”När den är i drift kommer den nya anläggningen att ge ett betydande bidrag till att förbättra brittiska energinätssäkerhet och nätstabilitet.

”Det kommer att spela en nyckelroll i att stödja Storbritanniens övergång till förnybar energi och en koldioxidsnål ekonomi som en del av dess nettonollåtaganden.

Källa:

24 okt 2024  14:11 CET

Torsdag

Tång kan vara framtiden för modebranschen

Vad sägs om en klänning eller byxor gjorda av tång? Ett nordiskt forsknings- och samarbetsprojekt tittar på hur en av havets råvaror kan användas för att göra modebranschen mer hållbar.

Mode- och textilindustrin står för cirka 10 procent av de globala koldioxidutsläppen, mer än sjöfarten och internationellt flyg tillsammans. Tillverkningen av kläder använder inte bara stora mängder resurser utan genererar också höga nivåer av koldioxidutsläpp. Enligt Europeiska miljöbyrån kommer textilproduktionen i EU år 2020 att kräva totalt 400 kvadratmeter mark, 391 kilo råvaror och 9 kubikmeter vatten per person, vilket resulterar i ett koldioxidavtryck på 270 kilo.

”Vi måste gå bort från fossilbaserad klädproduktion med skogsbiomassa – det räcker inte. Kläder gjorda av tångfibrer är en möjlighet”, säger Fredrik Gröndahl, forskare inom industriell ekologi och marinbiolog vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Fredrik Gröndahl leder pilotprojektet, som till en början är ett samarbete mellan Aalto-universitetet och KTH och som nästa år utökas till ett samarbete mellan Island, Finland och Sverige. Fredrik Gröndahl har ägnat många år åt att forska i hur man gör mat av bland annat tång och är samordnare för forskningscentret Blue Food.

Källa:

24 okt 2024  13:58  CET

Torsdag

Frankrike uppnår rekordtillväxt i solcellskapacitet 2023

Enligt den senaste rapporten från International Energy Agency Photovoltaic Power Systems (IEA PVPS) lade Frankrike till 4 GW solenergi 2023 och nådde en historisk topp.

Denna tillväxt beror främst på fallande marknadspriser på el, en betydande minskning av kostnaderna för solcellsmoduler och genomförandet av den franska regeringens lag om acceleration av förnybar energi.

Rapporten visar på en betydande ökning från den reviderade siffran på 3,2 GW 2022. Nedgången i marknadspriser och kostnader för solcellsmoduler har minskat investeringskostnaderna för nya solcellsanläggningar, vilket gör solenergin mer konkurrenskraftig.

Lagringsbeteende från europeiska köpare av solcellsmoduler, i kombination med storskaliga kapacitetsutbyggnader av asiatiska tillverkare och handelshinder på den amerikanska marknaden, har lett till ett överutbud i Europa, vilket ytterligare drivit ned modulpriserna.

Källa:

24 okt 2024  13:13 CET

Torsdag

Med ny miljövänlig teknik skördas både litium och magnesium och biprodukten är sötvatten

Forskare i Australien har utvecklat en ny nanofiltreringsteknik som kan separera litium och magnesium från saltlake med hög effektivitet. Metoden, som påstås vara en världsnyhet, använder etylendiamintetraättiksyra (EDTA) som ett selektivt kelatbildande medel för att separera litium från andra mineraler som vanligtvis finns i saltlake. Tester på saltlösningar från Kinas Dongtai-sjö och Longmu Co-sjön i Tibet såg att tvåstegsfiltreringsprocessen återvann litium med en hastighet på nära 90 procent. Magnesium ”avfall” omvandlades till användbar magnesiumhydroxid och 99 procent av EDTA regenererades.

Till skillnad från konventionella metoder som utarmar vattenresurser i torra områden, producerar nanofiltreringsmetoden faktiskt sötvatten som en biprodukt. Enligt Dr Li kunde tekniken snabbt skalas upp till industriella nivåer, och på ett hållbart sätt utnyttja litiumresurser som tidigare ansågs oekonomiska.

”Detta genombrott är avgörande för att undvika en framtida litiumbrist, vilket gör det möjligt att få tillgång till litium från svåråtkomliga källor och hjälper till att driva övergången till ren energi,” sade han.

Källa:

24 okt 2024  12:48  CET

Torsdag

Pulvret som kan fånga lika mycket CO2 som ett träd

En ny typ av absorberande material som utvecklats av kemister vid University of California, Berkeley, kan hjälpa till att få världen till negativa utsläpp. Det porösa materialet – ett kovalent organiskt ramverk (COF) – fångar upp CO2 från omgivande luft utan nedbrytning av vatten eller andra föroreningar, en av begränsningarna med befintlig DAC-teknik.

”Vi tog ett pulver av det här materialet, lade det i ett rör och vi skickade Berkeley-luft – bara utomhusluft – in i materialet för att se hur det skulle fungera, och det var vackert. Det renade luften helt från CO2. Allt”, sa Omar Yaghi, James och Neeltje Tretter professor i kemi vid UC Berkeley och senior författare till en artikel som kommer att dyka upp online den 23 oktober i tidskriften Nature.

”Jag är exalterad över det eftersom det inte finns något liknande där ute när det gäller prestanda. Det bryter ny mark i våra ansträngningar att ta itu med klimatproblemet”, tillade han.

Enligt Yaghi skulle det nya materialet enkelt kunna ersättas med kolavskiljningssystem som redan är utplacerade eller testas för att avlägsna CO2 från raffinaderiutsläpp och fånga upp atmosfärisk CO2 för lagring under jord.

UC Berkeley doktorand Zihui Zhou, tidningens första författare, sa att bara 200 gram av materialet, lite mindre än ett halvt pund, kan ta upp lika mycket CO2 på ett år – 20 kilogram (44 pund) – som ett träd .

Källa:

24 okt 2024  12:39 CET

Torsdag

Franskt företag debuterar med ett segelfartyg som kan lasta 100 40-fotscontainrar

Grain de Sails nyaste projekt, segelfartyget Grain de Sail III, förväntas sätta segel 2027 och kommer att bli det största fartyget i flottan, som mäter 110 m lång och kan bära 200 teu, som släpper ut mindre än 2 gram CO₂ per transporterat ton per tillryggalagd km.

Fartyget ska kunna korsa Atlanten på cirka 13 dagar, hävdar dess stödjare. Den kommer att ha tre master utrustade med 4 000 kvm segel.

”Med Grain de Sail III visar vi våra ambitioner och stärker vårt ledarskap inom det kolfria sjötransportsegmentet”, säger Oliver Barreau, medgrundare och president för Grain de Sail. ”För att göra vinddrivna transporter tillgängliga måste vi ändra skala, och det är vad vi ska göra med ett rent containerfartyg.”

Källa:

24 okt 2024  11:48  CET

Torsdag

Mobila laddstationer som drivs med solel

Ett brittiskt solparkeringsföretag, 3ti Energy Hubs, har lanserat Papilio3, en standardiserad, portabel solcellsladdningsstation i carportdesign med plats för tolv elfordon.

Papilio3-systemet är gjord för snabb utbyggnad och är nätanslutet med 18 MWh årlig solenergiproduktion. Den är inriktad på korta parkeringsplatser där elfordon kan parkeras i tre till sex timmar, såsom sjukhus, kontor och konferenscenter.

”Papilio3 är en standardprodukt, med en standarddesign, det är en snabb och enkel process och 3ti brukar göra det på uppdrag av kunder”, sa en talesperson för 3ti till tidningen pv.

Byggt runt en återvunnen fraktcontainer, har systemet bakom mätaren 42 solpaneler och laddningsplatser för tolv elfordon, som stöder laddning av 7 kW till 22 kW.

Källa:

24 okt 2024  11:33 CET

Torsdag

Batteriproduktionen i USA kommer ut med lägre priser än vad Kina gör på grund av IRA-subventionen

USA:s batteriproduktion kan potentiellt vara lägre kostnad än Kinas i slutet av årtiondet, när skattelättnaderna i Inflation Reduction Act beaktas, enligt Benchmark.

”Inflationsreduktionslagen har verkligen varit transformerande i det här utrymmet”, säger Shivangee Chauhan, analytiker på Benchmark. ”Plötsligt är de amerikanska producenterna de billigaste tillverkarna i hela världen.”

Inflationsreduktionslagen, som antogs i augusti 2022, har lett till en ökning av investeringar i batterisektorn. Lagförslaget erbjuder ett skatteavdrag för tillverkningsproduktion motsvarande 35 USD/kWh cellproduktion fram till 2029, för celler producerade i USA.

Den genomsnittliga produktionskostnaden på cellnivå i USA kan falla från 111,8 USD/kWh till 76,8 USD/kWh 2029, enligt Benchmarks Lithium ion Battery Cell Cost Forecast, efter att ha inkluderat skatteavdrag för batteritillverkning i IRA. Det skulle göra amerikanska gigafabriker till världens lägsta kostnadsverksamhet.
Totalt 23 nya gigafabriker har lagts till pipelinen sedan augusti 2022, vilket ger det totala antalet tillgångar i USA till 40, enligt Benchmarks Gigafactory Assessment. Den totala planerade kapaciteten för 2030 har ökat med 537,0 GWh till 1 290,6 GWh.

Källa:

24 okt 2024  11:15  CET

Torsdag

Taiwanesiskt kiselbatteri med hög energitäthet, 321 Wh/kg

Det snabbladdande kiselbatteriet utvecklat av ProLogium har certifierats av TÜV Rheinland och används av FEV Group för att utveckla nästa generations batteripaket.

Batterisystemet har en volymetrisk energitäthet på 749 Wh/L och en gravimetrisk energitäthet på 321 Wh/kg, med prognoser att öka till 823 Wh/L och 355 Wh/kg i slutet av 2024. Detta ger en räckvidd på 300 km med fem minuters snabbladdning.

Detta kan jämföras med vanliga LFP-batterier på under 200 Wh/kg och NCM-batterier på 200 till 300 Wh/kg, även om prototypbatterier når 800Wh/l.

Prologium beskriver solid state-batteriet när det är redo för produktion
326 miljoner dollar för att ta med solid state-batterier till Europa
Enligt TÜV Rheinland testdata laddas batteriet från 5 % till 60 % på bara 5 minuter och når 80 % på 8,5 minuter.

Källa:

24 okt 2024  10:37 CET

Torsdag

Ny solpark i Lunds kommun

OKQ8 har tecknat ett avtal med det kommunägda bolaget Sydvatten om att bygga en solcellspark i anslutning till Vombverket i Lunds kommun. Solcellsparken som ska stå klar under första halvåret 2025 beräknas producera nästan 25 procent av vattenverkets årliga energibehov.

-Vi är mycket glada över förtroendet att bygga en solcellspark i den här storleken åt Sydvatten. OKQ8 erbjuder många olika lösningar för företagskunder som vill ställa om till förnybar energi. Fler och fler företag upptäcker nyttan av att bygga solparker och göra det tillsammans med oss, säger Helen Axelsson, Director B2B Sales på OKQ8.

Solcellsparken kommer att bli tre hektar stor och producera runt 4,6 MW el per år vilket motsvarar nästan 4,2 miljoner kWh. Det motsvarar en energiförbrukning för 210 eluppvärmda villor.

Källa:

24 okt 2024  10:21  CET

torsdag 24 oktober

Onsdag

Tyskland investerar 18,9 miljarder i ett 9 000 kilometer långt vätgasnätverk

Den tyska regeringen godkände byggandet av kärnnätet för vätgas. Byggandet av detta nätverk är en viktig del av Tysklands nationella vätgasstrategi. Kärnnätverket kommer att koppla samman Tysklands viktigaste väteproducerande regioner och kunder.

Detta inkluderar förbindelser mellan viktiga industriregioner, lageranläggningar, kraftverk och importkorridorer. Tyskland planerar att ta i bruk detta nätverk 2032.
Totalt blir stamnätet mer än 9 000 kilometer långt. Befintliga naturgasledningar kommer att anpassas för 60 procent av vätgasnätet. Den totala investeringen för kärnnätet uppskattas till 18,9 miljarder euro av Bundesnetzagentur.

Med godkännandet kan nätoperatörerna nu steg för steg förbereda infrastrukturen för vätgastransporter. De första linjerna konverteras nästa år.
Kärnnätet är det första steget i förverkligandet av en nationell vätgasinfrastruktur.

Källa:

23 okt 2024  14:12 CET

Onsdag

Batterier räddade situationen när el-förbindelsen mellan Norge och Storbritannien gick ner

System för lagring av batterienergi, ett kännetecken för energiutveckling med låga utsläpp, ”höll lamporna tända” i Storbritannien under ett stort avbrott i kraftimporten från Norge denna månad.

Den 8 oktober sjönk Norges kraftexport till Storbritannien genom Nordsjölänken plötsligt från 1,4 gigawatt till noll, vilket orsakade en kraftig nedgång i det brittiska nätets frekvens och hotade med omfattande störningar. Inom två minuter reagerade batterienergilagringssystem (BESS) för att stabilisera nätet och avvärja krisen, rapporterar Solar Power Portal.

Nätfrekvens, mätt i Hertz (Hz), anger hur ofta växelströmmen (AC) ändrar riktning i elnätet. Det beror på balansen mellan tillgång och efterfrågan på el. Om utbudet är för lågt i förhållande till efterfrågan sjunker frekvensen; om utbudet överstiger efterfrågan ökar frekvensen.

Källa:

23 okt 2024  14:07  CET

Onsdag

Kinas GNE utvecklar ett litium-svavelbatteri med en energitäthet på 700Wh/kg

Kinas General New Energy (GNE) har nyligen tillkännagivit ett betydande genombrott inom litium-svavel (Li-S) batteriteknik, och presenterar en prototyp med en energitäthet på 700Wh/kg.

Enligt GNE överstiger detta nya batteri inte bara energitätheten hos befintliga litiumjonbatterier utan erbjuder också betydande förbättringar i både körsträcka och säkerhet.

Litium-svavelbatterier, som använder svavel som katod och litiummetall som anod, representerar ett lovande alternativ till traditionella litiumjonbatterier. Teoretiskt sett kan Li-S-batterier uppnå energitätheter på upp till 2 600 Wh/kg, vilket är mer än fem gånger så mycket som deras motsvarigheter med litiumjoner. Dessutom är svavel rikligt, billigt och miljövänligt, vilket ger Li-S-batterier en kostnads- och hållbarhetsfördel.

Källa:

23 okt 2024  13:32 CET

Onsdag

Tyskland öppnar sitt största flytande solcellssystem

Det nya solcellssystemet som ligger vid sjön Philippsee i södra Tyskland innehåller 27 160 solcellsmoduler.

Den massiva PV-enheten har en installerad kapacitet på 15 megawatt och täcker åtta hektar, enligt operatören Nexentury.

Det kommer att ge 16 miljoner kilowattimmar el per år. Den kommer att användas av ett lokalt företag för ett grusbrott, med överskottskraft som matas ut i det allmänna nätet.

Flytande solcellsenheter på konstgjorda sjöar anses vara ett bra sätt att maximera ytan och spara markanvändning.

”För att övergången till ren energi ska lyckas måste vi utnyttja all tillgänglig potential”, sa Winfried Kretschmann, delstatspremiären i den regionala delstaten Baden-Württemberg, vid invigningsceremonin. ”Det inkluderar flytande solcellsanläggningar.”

Källa:

23 okt 2024  13:21  CET

Onsdag

Stora flexresurser i elsystemet till 2030

Det kommer finnas mer flexkapacitet i elsystemet 2030 än vad tidigare studier visat. Det hävdar Power Circle i en ny kartläggning, där man går igenom en mängd olika energiresurser för att se hur de kan bidra till att balansera elsystemet – från sekunder till veckor.

Men i ett nytt preliminärt underlag visar intresseorganisationen Power Circle att flexpotentialen är större än så. Underlaget, som är en del av projektet FlexAbility, baseras på analyser och intervjuer och workshops med ett 40-tal branschaktörer.

– Vi kommer vara klara med projektet först nästa år, men vi tycker att det här är så intressanta och viktiga siffror så vi släpper dem redan nu. Det här är ett kunskapsunderlag för energibranschen, säger Elham Kalhori, projektledare på Power Circle.

I studien har man gått igenom ett brett urval av kraftresurser och tittat på flexibiliteten idag och potentialen till 2030 i fem tidsskalor: sekund, minut, timme, dygn och vecka.

– Den viktigaste slutsatsen är att vi ligger högre i flexpotential än tidigare rapporter visat. Till exempel kommer flexibiliteten från batterier, värmepumpar och elbilar vara 13 000 MW högre än myndigheternas kartläggning från 2023 visat, säger Elham Kalhori

Källa:

23 okt 2024  10:27 CET

Onsdag

USA:s tillsynsmyndighet slutför reglerna för flygtaxi

Amerikanska tillsynsmyndigheter slutförde på tisdagen bestämmelser för ”drivna lyft”-fordon, vilket öppnade dörren för kommersiella flygtaxibilar.

Reglerna gäller för flygplan som ”har egenskaperna hos både flygplan och helikoptrar”, sa Federal Aviation Administration i ett uttalande, och kommer när flera företag utforskar billigare, eldriven flygtransit.

De nya reglerna behövdes eftersom befintliga regler inte behandlade dessa nya typer av flygplan, som kan lyfta vertikalt – som helikoptrar – innan de flyger horisontellt liknande ett flygplan, sa FAA.

Reglerna skulle etablera den första nya kategorin civila flygplan sedan helikoptrar kom ut på marknaden på 1940-talet, tillade tillsynsmyndigheten.

Medan motordrivna hissar inkluderar flygtaxi, banar reglerna – som fastställer kvalifikationer för piloter och minsta säkra höjder – också vägen för nya metoder för lastleverans.

Källa:

23 okt 2024  11:10  CET

Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !

Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.

Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.

Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu

Onsdag

Nu kommer "Elonroad"s teknik till Frankrike och Belgien

Sedan 2019 har Innovation Skåne, på uppdrag av Trafikverket, lett projektet som testar ny elvägsteknik utvecklad av Lundaföretaget Elonroad. Under projektets gång har tekniken demonstrerats för ett stort antal besökare, både nationellt och internationellt. Projektet har krävt ett betydande samarbete mellan forskare, tekniska experter, fordonstillverkare, elvägsutvecklare och innovationsledare och har under fem år vuxit fram som ett framgångsrikt exempel på systeminnovation. Resultaten har också bidragit till det skånska elvägsföretagets tillväxt, bland annat med uppdrag att bygga en elvägspilot på en motorväg utanför Paris och en testbana i belgiska Mons.

Elvägstekniken har testats i verklig miljö, vilket har gett värdefulla insikter i frågor som funktionalitet, drift och underhåll men även klimatpåverkan. Under projektets gång har tekniken utvecklats från nivå 5 till 7 på Technology Readiness Level-skalan (TRL), något som har dokumenterats genom ett stort antal rapporter och vetenskapliga artiklar.

Källa:

23 okt 2024  10:27 CET

Onsdag

Övergång till elfordon kommer att få långtgående effekter, säger IMF

22 okt (Reuters) – Den globala övergången till elfordon kommer att ha ”långgående” effekter på investeringar, produktion, internationell handel och sysselsättning, sade Internationella valutafonden på tisdagen som en del av sin uppdatering av prognoser för global ekonomisk tillväxt.
Analysen inkluderades i IMF:s senaste World Economic Outlook, som släpptes när beslutsfattare träffades vid IMF:s och Världsbankens årliga möten denna vecka för att diskutera ansträngningar för att öka den globala tillväxten, hantera skuldnöd och finansiera den gröna energiomställningen.

”Det ökande antagandet av elfordon representerar en fundamental omvandling av den globala fordonsindustrin. Det kommer att få långtgående konsekvenser”, sade IMF.
Övergången mot elbilar har accelererat de senaste åren och ses som ett nyckelsätt för att hjälpa länder att uppnå klimatmål.
År 2022 stod transporterna för 36 % av utsläppen av växthusgaser i USA, 21 % i EU och 8 % i Kina, sa IMF.

Källa:

23 okt 2024  10:48  CET

Onsdag

ABB-undersökning visar att europeiska företag vill övergå från fossila bränslen, men saknar resurser

 I en undersökning bland 850 europeiska beslutsfattare prioriterar 71 procent en övergång från fossila bränslen, men över hälften behöver mer resurser för sina strategier

•      Företagen motiveras att agera av nya eller striktare regler som stöttar energiomställningen
•      Partnerskap är avgörande för att hålla tempot uppe i energiomställningen

Övergången från fossila bränslen är en prioritet för både europeiska energiföretag och industrier, men det finns ett verklighetsglapp – ett behov av större investeringar för att nå målen för ren energi, enligt en ny undersökning som genomförts av ABB:s division Distribution Solutions. Europeiska beslutsfattare inom elektrifiering i Frankrike, Tyskland, Italien, Norge och Storbritannien tillfrågades, och mer än hälften (51 procent) anser att deras organisationer saknar resurser för att uppfylla sina åtaganden inom ramen för energiomställningen.

”Övergången till ren energiproduktion, distribution och effektivare förbrukning är avgörande för att bekämpa klimatförändringarna och se till att vi får en framtid med låga koldioxidutsläpp”, säger Katarina Porath, divisionschef för Distribution Solutions på ABB Sverige.

Källa:

23 okt 2024  10:27 CET

Onsdag

Biltema satsar på förnybar energi

Biltema Norge har intensifierat sin satsning på förnybar energi och resultaten är redan synliga.

Med solsystem installerade i tio av dess lager visar det sig att över 91 % av den elektriska energin som används nu kommer direkt från solen (2024). Företaget anser att detta är ett steg mot en mer hållbar framtid och ett exempel på hur företag, såväl som privatpersoner, kan bidra till energibesparing och miljövänlighet.

– Vi är stolta över att se att våra investeringar i solenergi ger så goda resultat, säger Stefan Axemark, fastighetschef, Biltema Real Estate Norway AS.
– Det här visar att med rätt verktyg och resurser kan alla ta del av omställningen till grön energi. Vår vision är att göra hållbara lösningar tillgängliga för alla och det här är bara början, fortsätter han.

Biltema uppmanar nu alla sina kunder att fundera över hur de också kan använda förnybara energikällor. Oavsett om det är genom solcellssystem, energieffektiva produkter, reparation och återanvändning av produkter du redan har – eller genom att delta i lokala miljöprojekt så finns det många möjligheter att bidra till en grönare framtid.

Källa:

23 okt 2024  10:21  CET

onsdag 23 oktober

Tisdag

Vattenfall förvandlar vindgondol till ett litet hus

Med anledning av Dutch Design Week visar energibolaget Vattenfall hur kasserade vindkraftverk kan återanvändas på innovativa sätt.

Varför skrota den när man kan bo i den? På ”Dutch Design Week”, som för närvarande äger rum i Eindhoven, presenterar Vattenfall det första lilla huset tillverkat av gondolen av ett kasserat vindkraftverk.

Idén till detta okonventionella sätt att återanvända en gondol, som gondolen på ett vindkraftverk kallas, har tagits fram av Vattenfall tillsammans med holländska designers. Där vindkraftstekniken inne i gondolen tidigare genererade el finns nu ett bekvämt kök, badrum och vardagsrum.

Det lilla huset har även utrustats med intelligent teknik som värmepump, solcellsanläggning och solpanna. Det fyra meter breda, tio meter långa och tre meter höga huset kommer ursprungligen från ett vindkraftverk som producerat förnybar el under tjugo år i den österrikiska vindkraftsparken Gols.

Källa:

22 okt 2024  12:53 CET

Tisdag

Så många havsvindparker är på gång nära kusten

  • Utöver de 27 ansökningar som regeringen fått om vindkraftparker ute till havs så finns det nu ytterligare 17 vindkraftprojekt om planeras närmare kusten, på svenskt vatten, enligt Svensk Vindenergi.

  • Men många kommuner säger nej till såna här projekt och de senaste två kvartalen har inga nya vindturbiner beställts, enligt branschen.

  • ”Det är absolut ett tecken på att det är svårt att komma till investeringsbeslut”, säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi.

Källa:

22 okt 2024  12:47  CET

Tisdag

Kostnaden för solceller kommer fortsatt minska fram till 2045

Den senaste upplagan av studien från Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) belyser ett avgörande ögonblick i energilandskapet och avslöjar att den utjämnade kostnaden för el (LCOE) från förnybara energikällor, särskilt solcellssystem (PV) i kombination med batterilagring , kommer att fortsätta att minska fram till 2045.

Denna nedåtgående trend i LCOE presenterar en lovande utsikt för antagandet av förnybar teknik, vilket positionerar dem som allt mer konkurrenskraftiga alternativ till konventionella kol- och gaseldade kraftverk.

För första gången har PV-system med batterilagring visat lägre LCOE jämfört med traditionella fossila bränslen. Denna förändring understryker den ekonomiska bärkraften för förnybar energi på en koldioxidsnål energimarknad.

Källa:

22 okt 2024  12:28 CET

Tisdag

COP29: Länder skall lova att öka den globala energilagringskapaciteten till 1,5TW till 2030

Världsledare som deltar i COP29 nästa månad har uppmuntrats att underteckna ett löfte om att kollektivt öka den globala energilagringskapaciteten till 1 500 GW till 2030.

Löftet skulle bringa Förenta Nationerna (FN) i linje med de senaste åtaganden från G7- och G20-länderna och modellering från Internationella energibyrån (IEA), som fann att 1,5TW lagring kommer att behövas för att möjliggöra globala mål för förnybar energi.

Inför FN:s multilaterala klimattoppmöte, som äger rum 11–22 november i Azerbajdzjans huvudstad Baku, har COP29-ordförandeskapet publicerat nio deklarationer och löften för sin handlingsagenda.

Handlingsagendan presenterades för första gången förra månaden. Det azerbajdzjanska ordförandeskapet har nu utfärdat de slutliga texterna till deklarationer och löften, som vid sidan av engagemanget för energilagrings- och elnätslöftet inkluderar ett löfte om grön energi för att upprätta ”gröna energizoner och korridorer”.

Källa:

22 okt 2024  12:16  CET

Tisdag

Finland: Solpark i Lovisa 120 MW

Svenska Alight och finska 3Flash har ingått ett gemensamt utvecklingsavtal för att bygga en 120 MW solcellspark i Lovisa, en stad i sydöstra Finland.

Bygget beräknas påbörjas i början av nästa år, med idrifttagning för närvarande planerad till 2027. När det är klart förväntas det generera 155 GWh, motsvarande det årliga elbehovet för 31 000 hushåll.

Alight Finlands landschef Alexander Rudberg sa att diskussioner med företag som är intresserade av att underteckna ett kraftköpsavtal för att köpa elen nu kommer att äga rum.

Alight har tillkännagett planer för flera solenergiprojekt i Finland i år, inklusive två 90 MW-anläggningar som tillkännagavs i september och en annan 90 MW-anläggning som tillkännagavs i juni, samma månad som det bekräftade ett nätanslutningstillstånd för ett 100 MW-projekt. Företaget planerar att ha en portfölj på minst 5 GW installerad solel senast 2030.

Källa:

22 okt 2024  11:28 CET

Tisdag

Solenergi kommer att fyrdubblas fram till 2030, vilket kommer avsluta kolets toppposition

International Energy Agency har en historia av att underskatta tillväxten av vind och sol, men en djupdykning i dess senaste World Energy Outlook belyser hastigheten och omfattningen av den globala energiomvandlingen som nu förutspås av en av dess mest skeptiska observatörer.

Som Renew Economy rapporterade förra veckan, har WEO dokumenterat en snabb ökning av utbyggnaden av vind och sol under det senaste året, till den punkt där det nu är närmare än någonsin det senaste globala åtagandet att tredubbla mängden förnybar energi till slutet av decenniet.

En djupare analys av data från Carbon Brief belyser den extraordinära roll som solenergi – tack vare dess fortfarande sjunkande teknologikostnader – spelar i denna accelererande övergång.

Den noterar att IEA förutspår en fyrfaldig ökning av solgenereringen över hela världen, så mycket att det kommer att stoppa tillväxten av kol, möjligen redan nästa år.

Solelproduktion över hela världen under de kommande åren kommer att gå om både kärnkraft och vattenkraft 2026, och sedan gas till 2031. År 2033 förväntas solelproduktion gå om kol för att bli världens största enskilda elkälla.

Källa:

22 okt 2024  11:06  CET

Tisdag

Turkiet har som mål att fyrdubbla vind- och solenergikapaciteten till 2035

ISTANBUL, 21 oktober (Reuters) – Turkiet kommer att behöva 108 miljarder dollar i offentliga och privata investeringar eftersom landet siktar på att fyrdubbla sin vind- och solenergikapacitet till 120 000 MW år 2035, sade energiminister Alparslan Bayraktar på måndagen.
När han talade vid ett evenemang för att tillkännage Turkiets färdplan inom området förnybar energi, sa Bayraktar att årets första anbudsvillkor för området för förnybar energi kommer att tillkännages nästa vecka.
Energidepartementet arbetar med förändringar av nuvarande regler för investeringar i förnybar energi och för att uppmuntra den privata sektorn att delta mer, sa Bayraktar.

Som ett led i en satsning på att öka kapaciteten kommer ministeriet att fokusera på 34 000 MW förlicens- och tillståndsansökningar för anläggningar som ännu inte omvandlats till investeringar.
”Vi måste accelerera och fokusera på den kapacitet som är under investeringsprocess… Vi siktar på att minska tidsperioden för att få ett tillstånd till två år från fyra år,” sa Bayraktar.

Källa:

22 okt 2024  10:52 CET

Tisdag

Invigning av Studsvik solpark på 20 MW

Better Energys solpark Studsvik producerar nu förnybar energi efter att ha anslutits till det svenska elnätet.

Genom elköpsavtal (Power Purchase Agreements, PPA) kommer Vestre, Scan Global Logistics och Nolato att köpa förnybar energi från parken under de kommande 10 åren. De tre företagen har bidragit till en av Sveriges största solpark genom sina elköp.

Inför öppningsevenemanget delade de tre företagen med sig av sina förväntningar på hur PPA:erna kommer att bidra till deras hållbarhetsstrategier och affärer.

Öppningsevenemanget betonar hur partnerskap är centralt i Better Energys strategi att lansera ny förnybar energiproduktion. Tillsammans med sina PPA-partners har Better Energy samarbetat med olika organisationer för att förverkliga solparken. Studsvik, operatören av Studsvik Tech Park där solparken är belägen, ser det som ett viktigt tillskott till teknikparken.

Källa:

22 okt 2024  10:29  CET

Tisdag

Kan havsbaserad vindkraft med vätgastillverkning förbättra Östersjöns miljö?

– Vi har gått igenom den befintliga litteraturen kring syresättning och bedömer att det skulle finnas förutsättningar att använda så kallad mikrobubbelteknik för att lösa in de stora mängder syrgas det handlar om. Metoden skulle dock behövas testas och utvärderas under kontrollerade förhållanden i pilotskala för att se om den verkligen fungerar. Vi har räknat och skissat på de tekniska förutsättningarna för hur en sådan anläggning skulle kunna uppföras i ett avgränsat kustområde med förhållanden som påminner om situationen ute i öppna Östersjön, säger Joakim Hållén, ingenjör vid IVL.

Även om tillgången på syrgas är en förutsättning för högre liv i akvatiska system är det inte givet att syresättning är en lämplig åtgärd i Östersjön. Exempelvis råder det delade meningar om en förbättrad syresituation skulle leda till en ökad fastläggning av näringsämnet fosfor i bottensedimenten och huruvida det i sin tur skulle leda till en minskad produktion av växtplankton i vattenmassan, vilket är motorn för övergödningen. 

Källa:

22 okt 2024  10:16 CET

Tisdag

Mercedes-Benz återvinner 96 % av batteriet i ny fabrik

Mercedes-Benz har blivit världens första biltillverkare med en egen anläggning för batteriåtervinning. Anläggningen i Kuppenheim i södra Tyskland är dessutom den första i Europa som kombinerar mekanisk och hydrometallurgisk återvinning, vilket kan ge upp till 96 % återvinning av råvaror.

Den nya anläggningen ska återvinna material som räcker till fler än 50 000 batterimoduler per år och invigdes i närvaro av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Den nya anläggningen är unik på många sätt. Dels är det den första i sitt slag att drivas av en biltillverkare och dels använder den två metoder på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i Europa.

Genom att kombinera mekanisk och hydrometallurgisk återvinning räknar man med att kunna återvinna 96 % av batteriernas råvara. Materialet kan sedan användas i nyproduktion av batterier.

Källa:

22 okt 2024  09:35  CET

tisdag 22 oktober

Måndag

Baslast med kol och gas för peaken är en modell som inte passar längre säger australiska TSO-chef

Australiens energimarknadsoperatör Daniel Westerman säger att den traditionella kombinationen av baslastkraft och toppgenerering inte längre lämpar sig för det moderna australiensiska elnätet, eftersom billiga förnybara energikällor med stöd av lagring tär på de marknader som en gång dominerades av kol och gas.

I ett tal vid AFR Energy and Climate Summit på måndagen sa Westerman att Australiens nationella elmarknad har byggts på ett operativt paradigm från förra seklet: baslast kolkraft för jämn förbrukning och toppproduktion – vanligtvis från gas – för att möta korta perioder av hög efterfrågan.

”Men den formeln passar inte längre för det moderna Australien,” sa han. ”Principen för en säkerhetsbegränsad ekonomisk leveransmarknad är att den lägsta elkostnaden skickas först.

Källa:

21 okt 2024  12:37 CET

Måndag

Miljardstöd till SSAB för grönt stål

EU-kommissionen har gett grönt ljus för svenskt statsstöd till stålbolaget SSAB.

Stödet är på runt 1,5 miljarder kronor och ska bidra till det statliga bolagets satsning på grönt stål.

Kommissionen skriver att SSAB:s satsning ligger i linje med EU:s klimatmål om klimatneutralitet till 2050, men att stödet inte är så pass stort att det riskerar att störa konkurrensen.

SSAB:s styrelse fattade i april beslut om att bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Investeringskostnaderna beräknas till 4,5 miljarder euro, drygt 52 miljarder svenska kronor, och det nya stålverket beräknas ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton årligen. Det nya stålverket väntas vara i bruk i slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare.

Källa:

21 okt 2024  12:34  CET

Måndag

Uppsalas skolfastigheter har nått mål om fossilfri uppvärmning

Skolfastigheter i Uppsala kommun länge arbetat med att byta ut gamla värmeanläggningar mot nya, mer miljövänliga alternativ. I oktober i år nåddes målet om 100 procent fossilfri uppvärmning av kommunens skolor och förskolor.

De sista gamla oljepannorna i fastighetsbolagets bestånd har under året bytts ut mot gröna alternativ. I somras fick Ramsta skola och Järlåsa skola sina gamla värmeanläggningar utbytta mot ny teknik som använder HVO för uppvärmning.
Länna skolas gamla värmeanläggning har under samma period bytts ut till att använda två moderna pelletspannor. I början av oktober sattes den nyinstallerade pelletsanläggningen på Skuttunge skola igång – som också den under hösten konverterats från en gammal oljepanna.

– Den 3 oktober driftsattes den nya värmeanläggningen, vilket innebär att Skolfastigheter nu helt lämnat fossilbaserad uppvärmningsteknik bakom sig, säger Stefan Häggquist, Skolfastigheters förvaltarchef.

Källa:

21 okt 2024  12:26 CET

Måndag

Frankrike går ut med en upphandling på 9,2 GW havsvind

Frankrike har avslöjat planer på att lägga ut 9 200 MW fast botten och flytande havsvind.

Paris sa att dess AO10-process som lanserades i början av 2025 kommer att syfta till att utveckla 4GW fast bottenkapacitet i Nordsjökusten och 5,2GW flottare i Atlanten och Medelhavet.

Planen tillkännagavs av energiminister Olga Givernet under ett besök på 500MW Fecamp vindkraftpark (bilden) utanför Normandie.

Ministrarna Agnès Pannier-Runacher, Fabrice Loher och Givernet presenterade den maritima planeringen efter det offentliga samrådet ”Havet i debatten”.

Detta är ett beslut av staten att förena alla frågor som rör havet och de aktiviteter som är kopplade till det, inklusive fiske och vattenbruk, men i synnerhet utvecklingen av havsbaserad vindkraft, vilket innebär att den tionde anbudsinfordran för installation av vindkraftsparker till havs (AO10), samt utveckling av starka skyddszoner för biologisk mångfald till havs.

Källa:

21 okt 2024  11:12  CET

Måndag

Spanska forskare försöker dubblera effektiviteten hos solceller av galliumfosfid och titan

En grupp forskare ledda av Universidad Complutense de Madrid i Spanien har för första gången tillverkat en mellanbandssolcell (IB) baserad på galliumfosfid (Gap) och titan (Ti).

IB-solcellerna tros ha potential att överskrida Shockley-Queisser -gränsen – den maximala teoretiska effektivitet som en solcell med en enda pn-övergång kan nå. Den beräknas genom att undersöka mängden elektrisk energi som utvinns per infallande foton.

Enheterna är vanligtvis utformade för att ge en stor fotogenererad ström och bibehålla en hög utspänning. De innehåller ett energiband som delvis är fyllt med elektroner inom bandgapet hos en halvledare. I denna cellkonfiguration använder fotoner med otillräcklig energi för att trycka elektroner från valensbandet till ledningsbandet detta mellanband för att generera ett elektron-hål-par.

Även om det krävs mer arbete, har dessa celler den teoretiska potentialen att de kan nå en effektivitet på cirka 60 %.

Källa:

21 okt 2024  10:59 CET

Måndag

Havsvindkraftsparken Kattegatt möter lokalt motstånd från fiskare

Men ”Kattegatt” – som parken heter – möter kritik. – Ytterligare två vindkraftsparker i ett område där vi fiskar mycket och där vi landar fisken i Grenaa – det kan sluta med att vi får stänga hela butiken inklusive fiskauktionen, säger Frank Anders Nymann Jensen, ordförande i Grenaa. Fiskeföreningen, till TV2 Östjylland .

En analys av konsekvenserna för det lokala fisket i området har inte utarbetats, men Energistyrelsen uppger i ett svar till den regionala tv-stationen att man känner till kritiken från fiskeförbundet och att en ägare ska kompensera drabbade fiskare för dokumenterade förluster.

Alla vid hamnen i Grenå är dock inte lika dystra över den framtida vindkraftsparken till havs. Styrelseledamoten Benny Hammer (K) från Grenaa Havn hoppas att bygget ska skapa lokala arbetstillfällen – framför allt i byggskedet, men ”även en del jobb i driften av parken”.

Parken kommer att ha en minimikapacitet på 1 GW och totalt måste 67 havsbaserade vindkraftverk sättas upp. Förutom vindkraftparken Kattegat till havs har den danska energimyndigheten precis antagit planerna för Kriegers Flak II

Källa:

21 okt 2024  10:32  CET

Måndag

Q3: Fortsatt vindutbyggnad, men inga nya investeringsbeslut

Vindkraftsutbyggnaden fortsätter, men för andra kvartalet i rad gjordes inga beställningar av nya turbiner i Sverige. Det finns drygt 6 400 megawatt (MW) i vindkraftsprojekt som har fått tillstånd. Givet rätt politiska och ekonomiska förutsättningar skulle dessa kunna fatta investeringsbeslut och komma i drift till år 2030.

Omställningen i industri- och transportsektorerna kräver att elproduktionen byggs ut i stor skala och i takt med efterfrågan redan till början av 2030-talet. Regeringen har satt ett mål att elsystemet ska kunna leverera minst 300 TWh till år 2045. Därför är det viktigt att regeringen snabbt agerar för att förbättra investeringsklimatet för den elproduktion som kan tillkomma de närmaste 10 åren. Ny statistik och prognos från Svensk Vindenergi över vindkraftsutbyggnaden i Sverige under tredje kvartalet 2024 visar att det nu blir ett andra kvartal i rad utan turbinbeställnigar. Samtidigt fortsätter vindkraftsutbyggnaden i de projekt där investeringsbeslut sedan tidigare fattats.

– Årets tredje kvartal brukar vara svagare, så vi får se hur fjärde kvartalet utvecklas. Det finns projekt som kommit så långt att de skulle kunna fatta investeringsbeslut, men för att öka deras chanser behöver de bättre långsiktiga investeringsförutsättningar och det är tyvärr för stora osäkerheter idag. Vi kan också se en fortsatt tillströmning av nya projekt både för land- och havsbaserad vindkraft som lämnar in sina tillståndsansökningar, säger Erik Almqvist, ansvarig för elnät och elmarknad på Svensk Vindenergi.

Källa:

21 okt 2024  10:20 CET

Måndag

2,1 GW havsbaserad vindkraft utanför Stockholm

Statkraft har idag lämnat in en tillståndsansökan till regeringen för den havsbaserade vindkraftsparken Baltic Offshore Delta North med en installerad effekt på 2,1 GW. Vindkraftsparken ligger i Sveriges ekonomiska zon, cirka 100 kilometer öster om Stockholm och 55 kilometer öster om ön Sandhamn.

Stockholmsregionen kommer ha potential att ta emot en årlig produktion på cirka 8 TWh el från Delta North, vilket motsvarar 40 procent av den nuvarande elförbrukningen i Stockholms län. Delta North skulle tillgodose den ökande efterfrågan på elektricitet inom transportsektorn och behovet av att övergå till en koldioxidsnål industri för att nå nuvarande klimatmål. Vindkraftparken skulle också hantera obalansen i Stockholmsregionen, som bara producerar ungefär en tiondel av den el regionen förbrukar. 

Den föreslagna vindkraftparken omfattar upp till 105 bottenfasta vindkraftverk i ett område långt ute till havs för att säkerställa låg eller ingen synlighet från land. Delta North kommer inte att vara synlig från fastlandet och den inre skärgården och kommer att ha liten synlighet från vissa platser i mellanskärgården. Det kan finnas viss synlighet från de yttersta öarna i yttre skärgården. 

Källa:

21 okt 2024  10:16  CET

Måndag

Tesla tar trådlös laddningsteknik ett steg till

Bara en vecka efter att Tesla paraderade sin självkörande Robotaxi utan ratt eller pedaler i Warner Brothers-studiorna i Hollywood, har företaget nu också avslöjat fler detaljer om de trådlösa laddningsmöjligheterna som det också flaggade för.

I en video som delas av Tesla på X, med rubriken ”Robotaxi trådlös laddning. Inga händer krävs”, ses Robotaxi backa upp på en trådlös laddningsplatta för att börja ladda batteriet från 35 %.

Videon visar sedan skärmen på insidan av bilen, som rampar upp effekten från noll upp till 25 kW. Strax därefter hoppar laddningssessionen över till slutförande av laddningssessionen vid 80 %, när Robotaxi är redo att köra iväg för att hämta nästa omgång passagerare.

Källa:

21 okt 2024  10:10 CET

Måndag

Australien: Nästa anbudsrunda handlar om 10 GW sol, vind och lagring

Den federala energi- och klimatministern Chris Bowen har meddelat att nästa anbudsomgång under den federala regeringens Capacity Investment Scheme har överdimensionerats till 10 gigawatt (GW) vind-, sol- och batterilagring.

Bowen säger att de nya anbuden kommer att söka ytterligare sex gigawatt ny vind och sol, upp från planerade fyra gigawatt, och ytterligare fyra gigawatt batterilagring (24 gigawattimmar), upp från planerade 2 GW.

Ökningen, som först flaggades tillbaka i juli vid toppmötet om ren energi, följer ett överväldigande svar på regeringens första anbud, och eftersom den försöker påskynda utbyggnaden av nya projekt för att hjälpa till att nå dess mål på 82 procent förnybar energi till 2030.

Källa:

21 okt 2024  10:02  CET

måndag 21 oktober

Fredag

Hithium planerar tillverkningskapacitet i Saudiarabien, presenterar en ökenanpassad batterilagringslösning

Kinesiska batterienergilagringsföretaget Hithium och det saudiska företaget MANAT, grundat av Saudi Aramcos före detta chefsingenjör Nabilah AlTunisi, tillkännagav bildandet av ett joint venture – Hithium MANAT, vid 2024 Solar and Storage Live KSA-evenemanget i Riyadh, Saudiarabien, tidigare i veckan .

Det nya partnerskapet syftar till att etablera en tillverkningsanläggning för batterienergilagringssystem (BESS) i Saudiarabien med en årlig kapacitet på 5 GWh.

Det gemensamma företaget kommer att dra nytta av Hithiums expertis inom tillverkning och MANATs förståelse för den lokala marknaden och kundbasen för att bättre tjäna Saudiarabiens snabbt växande behov av energilagring. Detaljer om investeringsplanen och byggtidslinjen avslöjades inte av Hithium.

Källa:

18 okt 2024  13:07 CET

Fredag

United Bankers säkrar majoriteten i det finska batteriprojektet

United Bankers förnybara fond har förvärvat en betydande majoritetsandel i ett finskt batterienergilagringssystem (BESS) projekt med en kapacitet på 30 MW/60 MWh. Köpet gjordes från schweizisk-finska AmpTank Finland Oy, även om ekonomiska detaljer inte avslöjades. Denna BESS kommer att placeras vid Fingrids Kellarijanka-transformatorstation i Kemijarvi, med byggnation planerad att påbörjas våren 2024 och kommersiell verksamhet förväntas i slutet av 2025.

När det är i drift kommer batterisystemet att ge två timmars lagringskapacitet och kommer främst att tjäna reservmarknaden. Projektets teknikupphandling är fortfarande i anbudsfasen och den beräknade investeringen för anläggningen är cirka 20 miljoner euro (21,7 miljoner USD).

Källa:

18 okt 2024  12:58  CET

Fredag

Rio Tinto kan bli världens tredje största producent av litium

Efter en längre tids spekulationer bekräftar Rio Tinto att gruvjätten uppvaktar Arcadium Lithium med avsikt att förvärva bolaget. Det är dock inte klart om det blir någon affär.

Enligt källor till Reuters kan uppköpet vara värt fyra till sex miljarder dollar eller mer. Om affären går igenom kommer Rio Tinto att bli världens tredje största producent av litium – endast Albemarle och SQM är större.

Litium har varit en av Rio Tintos prioriteringar för tillväxt, då gruvarbetaren förutspår att efterfrågan kommer att stiga under det kommande decenniet. Detta beror på litiums avgörande roll inte bara i elfordon, utan även för gigantiska batterier som kan leverera el till elnätet vid behov, rapporterar Wall Street Journal.

”Rio Tinto vill bara vara verksamma inom litium om de kan bli en topp tre-producent globalt”, säger Saul Kavonic, chef för energiforskning vid MST Marquee, till CNBC.

Han påpekar att Rio Tinto sannolikt haft Arcadium i sikte i flera år, men höga litiumpriser och värderingar har försenat ett möjligt förvärv.

Källa:

18 okt 2024  12:42 CET

Fredag

IEA förutspår ett slut på efterfrågan på olja och gas före 2030

En stor del av baissearten har utlösts av pågående överutbud och svaga efterfrågan, där de ledande energibyråerna har utfärdat vitt skilda oljemarknadsprognoser.

Till exempel ser International Energy Agency (IEA) att OPEC:s råoljeproduktion är 700 kb/d högre 2025, OPEC+ (även känd som Declaration of Cooperation, DoC) råoljeproduktion 967 kb/d högre och total DoC-vätskeproduktion 1,323 mb/d högre . Däremot siffror från OPEC-sekretariatet – genomsnittet av sju bedömningar av sekundära källor är närmare de som gjorts av U.S. Energy Information Administration (EIA) snarare än IEA:s uppskattningar.

Och nu har Internationella energiorganet (IEA) eldat upp lågorna ytterligare genom att förutsäga att den globala efterfrågan på alla fossila bränslen kommer att sluta växa detta årtionde i en tid då tillgången på olja och LNG är redo att fortsätta växa. Uppenbarligen är detta mycket baisse för olje- och gaspriserna. På ett ljusare sätt säger världens ledande energivakthund att denna utveckling kommer att komma som en stor välsignelse för konsumenterna eftersom elpriserna kommer att börja sjunka när förnybara energikällor spelar en större roll i vår produktionsmix.

Källa:

18 okt 2024  11:56  CET

Fredag

Europas vindförsörjningskedja fortsätter att öka för att uppfylla EU:s mål

Den 15 oktober gick parlamentsledamöterna Barry Andrews, Annalisa Corrado och Bart Groothuis och EU-kommissionens tjänstemän från GD GROW och MARE med WindEurope för att besöka Sifs nya monopile-fabrik och Enecos nya kustnära vindkraftspark i Rotterdam. Rotterdams hamn visade oss också hur den driver varje aspekt av EU:s Clean Industrial Deal. Sif-fabriken är en av 30 vindkraftsförsörjningsanläggningar över hela Europa som expanderar för att uppfylla EU:s energisäkerhets- och klimatmål 2030.

I februari 2023 tog Sif, tillverkare av havsbaserad vindkraftsfundament, ett slutgiltigt investeringsbeslut om utbyggnaden av sin fabrik i Rotterdam hamn, med målet att bygga världens största monopile-fundamentanläggning. Monopiler är den vanligaste typen av fundament som används för att installera vindkraftverk till havs. Sif investerar mer än 300 miljoner euro för att utöka sin produktion till den årliga motsvarigheten till 200 XXXL-fundament – ​​var och en med en diameter på 11 meter.

Källa:

18 okt 2024  12:26 CET

Fredag

800 000 elbilar ska ersätta effekten hos 19 kärnkraftverk i Bayern

Industrin som är en av de största strömförbrukarna kommer endast till en viss del kunna reglera sin verksamhet för att anpassa sig efter den rådande energiproduktionen för stunden. Studien visar att de bara kan stå för en trettiondel av den flexibilitet som energinätet kommer att kräva utan att det påverkar industrins verksamheter. Det går exempelvis inte bara att stänga av ett kyllager eller sänka temperaturen på en glasugn.

Därför tittar studien på en annan lösning. Det är här som elbilarna kommer in i bilden. Det kommer till 2040 finns omkring 800 000 elbilar i regionen. Om de laddas strategiskt kan de ta upp en stor del av överskottselen. Potentialen skulle sedan kunna bli ännu större genom så kallade V2G-tjänster där elbilarna dessutom skulle kunna sälja tillbaka elen till energinätet – till elbilistens förtjänst.

Enligt studien skulle de 800 000 elbilarna ge en effekt på hela 19 GW, vilket motsvarar kraften hos 19 mellanstora kärnkraftverk. Eftersom många bilar står still under dygnets timmar räknar man med att ungefär hälften av alla elbilarna kommer att finnas ”permanent tillgängliga” under en given stund.

Källa:

18 okt 2024  11:56  CET

Fredag

Rebaba: Batterier bättre begagnade

I sitt tidigare liv sprängde de batterier åt Northvolt och anpassade Teslabilar för de norska fjäll­vägarna. Nu jagar de begagnade elbilsbatterier och bygger energilager av dem.

Felix Kruse och Paula Runsten grundade Rebaba så sent som förra sommaren och förbereder just nu sina första pilotinstallationer. De ska ske under det kommande året.

De plockar ut ­battericellerna ur elbilar och bygger batterirack, som de installerar i industrier och fastigheter.

De är inte ensamma om idén att bygga batterilager av begagnade batterier – second life-batterier. Inte i Europa eller ens i Sverige. – Det är superkul att många kollar upp hur man kan använda begagnade batterier, säger Felix Kruse.

Källa:

18 okt 2024  11:38 CET

Fredag

Landinfra söker feedback på en trio svenska havsvindparker

Landinfra Energy tar nästa steg i sin havsbaserade vindkraftsutveckling genom att inleda samrådsprocessen för tre projekt, Baltic Edge, Slite och Sundsvall.

De tre vindkraftsparkerna till havs förväntas ha en total installerad effekt på drygt 3GW, vilket motsvarar cirka 10 % av Sveriges elförbrukning.

Landinfra inleder nu samrådsprocessen för projekten.
Baltic Edge ligger sydost om Blekinge i Sveriges exklusiva ekonomiska zon, Slite i territorialvattnet öster om Gotland och Sundsvall i territorialvattnet och exklusiva ekonomiska zon öster om Sundsvall.

Landinfra har tidigare inlett samrådsprocessen för Falkenberg-Halmstadprojektet i Kattegatt.

Källa:

18 okt 2024  11:33  CET

Fredag

Ungern förväntas överträffa 300 000 solcellsinstallationer i bostäder

Ungerns energiministerium förutspår att antalet hushållssolsystem i landet kommer att överstiga 300 000 tack vare subventioner som tilldelas genom dess Napenergia Plusz-program, ett bidragssystem för installation av solpaneler och lagringssystem för bostäder.

Programmet lanserades i januari med en budget på 75,8 miljarder HUF (204,8 miljoner USD), som ökades med 30 miljarder HUF i juli. I september sa regeringen att mer än 20 000 hushåll hade anslutit sig till dess subventionssystem, som erbjuder upp till 5 miljoner HUF per heminstallation.

Uppdaterade siffror som släppts av ministeriets statliga 7,85 miljarder HUF har redan betalats ut, som täcker mer än 3 000 bostadsområden.

Baserat på den genomsnittliga stödbegäran på 4,1 miljoner HUF förväntar sig ministeriet att fler än 25 000 hushåll kommer att få stöd. Med de senaste uppgifterna som anger att 283 000 solkraftverk i hushållsstorlek redan är i drift i Ungern, kommer subventionssystemet sannolikt att ta siffran över 300 000.

Källa:

18 okt 2024  11:24 CET

Fredag

Australisk delstat sätter ett nytt mål för långvarig lagring

Labourregeringen i New South Wales (NSW) har tillkännagivit ett nytt mål för långvarig lagring då den förbereder landets största statliga nät för livet efter kol.

Staten har redan satt upp ett mål på 16 gigawattimmar långvarig lagring till 2030, men för att hjälpa till att fylla klyftorna mellan vind- och solenergi och kortare lagring har den nu tillkännagett ett nytt mål på ytterligare 12 GWh till 2034.

Tillkännagivandet kommer när statens energiminister Penny Sharpe tillkännagav att regeringen inte skulle minska kravet på åtta timmar för långvarig energilagring, vilket hade framförts under de senaste månaderna.

I ett tal för långvariga lagringsutvecklingar vid delstatsparlamentet på torsdagskvällen, säger Sharpe att regeringen har valt att sätta ett nytt mål baserat på åtta timmars lagring snarare än att pilla med terminologin.

Källa:

18 okt 2024  11:14  CET

fredag 18 oktober

Torsdag

Startup vill utrusta fasader med PV med hjälp av modulära system

Den österrikiska startupen mo energy systems planerar tillsammans med ett partnernätverk att utrusta flera tusen fasader i Tyskland, Österrike och Schweiz med ett modulärt solcellssystem varje år.

Den österrikiska PV-startupen Mo Energy Systems vill utrusta alla typer av fasader i Tyskland, Österrike och Schweiz med vanliga solcellssystem. Företaget har utvecklat Europas första modulära lösning för fasader och levererar monteringssystem för solcellsinstallatörer, hantverksföretag och återförsäljare. I portföljen ingår även solcellssystem för balkonger, räcken, staket, trapetsformade plåtväggar och silos. Under första halvåret 2024 uppnådde specialistpartnerna en effekt på 1 megawatt. Dessa implementerar för närvarande storskaliga system med upp till 500 kWp över hela Europa.

Från och med 2025 planerar företaget att aktivera flera tusen fasader per år genom sitt partnernätverk i Europa. Kursen för expansion har lagts genom strategiska partnerskap och stora projekt inom kommersiell och offentlig sektor.

Källa:

17 okt 2024  14:24 CET

Torsdag

”Elnätsföretagen kan ta emot mer solkraft”

Vi ser att elnätet på allt fler platser i landet börjar bli för fullt för att kunna ta emot mer solkraft, men det finns luft i elnätet och vi tycker inte att elnätsföretagen gör tillräckligt för att få in mer elproduktion, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk solenergi.

Enligt Oskar Öhrman beror det bland annat på att elnätsföretagen utgår från datamodeller – i stället för verkliga mätvärden – när de analyserar om det finns mer kapacitet för solkraft. Dessutom utnyttjar man inte kundernas flexibilitet i tillräckligt hög utsträckning. Detta trots att kunder med solceller har stor förmåga till flexibilitet.

För att det ska bli en förbättring behöver det ske förändringar hos både elnätsbolagen och solcellsinstallatörerna anser Svensk Solenergi.

För stora anläggningar anmäls
– Elnätsföretagen har mätvärden från elmätare i anslutningspunkten, men utgår i stället från att alla anläggningar i ett område i lokalnätet producerar sin föranmälda maxeffekt samtidigt. Detta händer dock inte i verkligheten, vilket bland annat beror på att de är placerade i olika väderstreck och därmed producerar el vid olika tillfällen, förklarar Oskar Öhrman.

Källa:

17 okt 2024  14:06  CET

Torsdag

Hyundai Motor kommer att ha branschledande 300Wh/kg LFP-batteri 2025

Hyundai Motor har satt upp ett ambitiöst mål att utveckla branschens största litiumjärnfosfatbatteri (LFP) med en kapacitet på 300 watt-timmar per kilogram (Wh/kg) år 2025.

Detta drag positionerar Hyundai för att överträffa kapaciteten för nuvarande kinesiskt tillverkade litiumjärnfosfatbatterier med mer än 15 %, vilket befäster dess engagemang för att utveckla elfordonsteknik (EV) och övervinna marknadsutmaningar.

Enligt industrikällor den 13:e samarbetar Hyundai Motor med inhemska batteripartners för att utveckla LFP-batterier med ultrahög kapacitet för elfordon. ’

För närvarande levererar kinesiska tillverkare litiumjärnfosfatbatterier med kapaciteter i mellan till höga 200Wh/kg-intervall. Hyundai siktar på att hoppa över detta genom att uppnå 300Wh/kg, vilket ökar kapaciteten med cirka 15 %.

Källa:

17 okt 2024  14:00 CET

Torsdag

Uppgift: investerare redo gå in med mer pengar i Northvolt

Det har varit frågetecken kring om den krisande batteritillverkaren Northvolt lyckas få in det nya kapital som behövs för att rädda verksamheten. Men nu uppges storbanken Goldman Sachs, som är den näst största ägaren av Northvolt, vara villig att gå in med mer pengar i företaget. Det uppger både Sveriges Radio och nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor inblandade i förhandlingarna.

Något beslut ska inte ha tagits kring saken och storbanken uppges endast vara villig att gå in med mer pengar om även andra tidigare investerare också gör det. Tidigare har Volkswagen, som äger 20 procent av Northvolt öppnat för att fortsätta stödja företaget, men något löfte om att gå in med mer pengar har inte getts. Goldman Sachs uppges vara aktiva i arbetet med att hitta investerare.

Det var efter en strategisk översyn som Northvolt lansersde ett stort sparpaket som bland annat innebär att 1.600 personer sägs upp. Företaget säger att de vill satsa på sin kärnverksamhet att tillvrka battericeller. För det har bland anat den tidigare panerade katodtillverkningen vid fabriken Northvolt Ett i Skellefteå lagts på is för att i stället köpas in från Kina.

Källa:

17 okt 2024  13:53  CET

Torsdag

Tesla ger en uppdatering om Powershare: Cybertruck driver ditt hus

Tesla har gett en uppdatering om sin Powershare-produkt, som gör att Cybertrucks kan driva hem, eftersom vissa ägare har upplevt betydande förseningar.

Cybertruck är Teslas första officiella fordon som kan laddas dubbelriktat, vilket gör det möjligt att skicka el från elfordonet till andra saker, som en annan elbil, ett hus eller praktiskt taget vad som helst.

För att driva ett hem kallar Tesla systemet för ”Powershare”, vilket gör att du kan koppla in din Cybertruck hemma och ladda den, men också driva ditt hem med Cybertruckens batteri i händelse av ett strömavbrott.

Även om Tesla har levererat Cybertrucken i nästan ett år nu och Powershare kom med i praktiskt taget alla Cybertruck Foundation-serier, har utrullningen varit svår.

Tesla gör Powershare-installation, men många Cybertruck-ägare klagar på att funktionerna inte fungerar trots att installationerna är fysiskt slutförda.

Källa:

17 okt 2024  13:45 CET

Torsdag

32 miljoner euro till CorPower efter lyckat vågkrafttest

Efter en lyckad pilotsatsning samlar det svenska vågkraftsföretaget CorPower Ocean in 32 miljoner euro i en investeringsrunda. Det nya kapitalet ska bidra till att lansera tekniken på marknaden.
Det svenska bolaget CorPower Ocean skriver i ett pressmeddelande att man samlat in 32 miljoner euro, motsvarande cirka 360 miljoner kronor, i en investeringsrunda.

”Vi är enormt tacksamma för stödet och tilltron från den här gruppen nya investerare som tillför avgörande erfarenhet och kompetens till stöd för vårt mål att driva planeten med ren energi från havsvågor. Den här finansieringen kombinerat med de teknologiska genombrott som rapporterats under den senaste tiden sänder ett tydligt meddelande om att vågenergin är redo för storskalig implementering, och dess nyckelroll inom den globala energiomställningen”, säger CorPower Oceans medgrundare och vd Patrik Möller.

Förra året utförde CorPower ett fullskaligt test av sitt vågkraftssystem Portugals kust. Resultatet rönte framgångar, där tekniken effektivt alstrade el under normala förhållanden och red ut fyra atlantstormar utan anmärkningar. CorPower har planer på ytterligare vågkraftverk i Atlanten, bland annat i Skottland, Irland, Portugal och Norge.

Investerarna bakom kapitalinsamlingen utgjordes av bland annat SEB Greentech, EIT Innoenergy och riskkapitalfonden Nordic Ninja VC. Företagets ambition är att få sitt vågkraftverk typcertifierat för att möjliggöra masstillverkning.

Källa:

17 okt 2024  13:14  CET

Torsdag

Sjöfartsverket får eldriven lotsbåt med bärplan

En eldriven lotsbåt från irländska Artemis Technologies ansluter sig till Sjöfartsverkets flotta. Den 12 meter långa Artemis EF-12 följer Sjöfartsverkets mål att vara fossilfritt 2045.
Som ett led i målsättningen att bli fossilfritt till 2045 undertecknade Sjöfartsverket under tisdagen en beställning på en eldriven lotsbåt, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Sjöfartsverket tillhandahåller en flotta på runt 70 lotsbåtar fördelade på 23 lotsstationer, och när den nya elbåten tas i drift 2026 väntas myndighetens totala utsläpp från lotstransporter minska med fem procent.

Båten är även utrustad med bärplan där skrovet lyfts ur vattnet under högre hastigheter, vilket minskar energiförbrukningen.

Marschfarten uppges vara 25 knop, och räckvidden för den enkelmotoriga modellen ska ligga på 102 km. Detta möjliggörs av ett litiumjonbatteri på 412 kWh, med en spänning på 800V. Fyra passagerare ska få plats ombord med en besättning på två.

Källa:

17 okt 2024  13:17 CET

Torsdag

En titt på nästa generations battericeller

Batteriindustrin upplever ett seismiskt skifte med framsteg inom prismatisk cellteknologi, ledd av företag som Cornex, som lovar att omforma energilagringslösningar.

Vi är mitt uppe i en batterirevolution. Flera lager av sammanflätade inlärningskurvor konvergerar, vilket driver på betydande marknadsförändringar: fallande priser, avancerad teknik och skalningskapacitet. Dessa element kombineras för att producera allt större tekniska underverk.

En nyligen genomförd utställning av Cornex på RE+ i Anaheim presenterade en viktig aspekt av denna revolution: prismatiska battericeller. Cornex visade en rad litiumjärnfosfat (LFP) battericeller med kapaciteter från 100 Ah till över 700 Ah.

Källa:

17 okt 2024  13:14  CET

Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !

Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.

Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.

Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu

Torsdag

Norska Försvaret skriver luftfartshistoria med biobränsle och över en miljon flygningar med Norwegian

I dag genomfördes den första tankningen av biobränsle för norska Försvarsmaktens tjänsteresor med Norwegian på Ålesund flygplats Vigra.

Norwegian ska blanda in 15 procent biobränsle på över en miljon flygningar fram till 2028. Det är det största avtalet i norsk historia och troligen det första i NATO-sammanhang

– Det här avtalet är ett viktigt steg i försvarssektorns klimat- och miljöstrategi. Sektorns mål är att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till 2030 och att minska utsläppen från inköpta varor och tjänster.

För att nå målen är minskade utsläpp från tjänsteresor och försvarets egna flygningar en viktig åtgärd. Det här är ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger norska försvarschefen Eirik Kristoffersen.

Källa:

17 okt 2024  12:46 CET

Torsdag

Luxemburg är världsledande med den högsta andelen vind och sol

Danmark är välkänt som en ledare för förnybar energi, men visste du att Luxemburg, Litauen, Grekland och Nederländerna rundar världens topp 5 för andel av hashtag#wind och hashtag#solar?

Från en andel på mindre än 10 % för ett decennium sedan, har Luxemburg tagit sig in i topplaceringen med en andel på över 67 %, precis som Danmark. Även Nederländerna gör snabba framsteg.

Trenden från alla dessa länder är tydlig – uppåt och snabb.

De sju bästa länderna finns alla i Europa, där de drar nytta av en hög grad av sammankoppling. Detta är nyckeln för att hantera ett system med en hög andel variabel vind och sol.

Lagring är också nyckeln, vilket är anledningen till att de länder som redan har eller nära till 100 % förnybar energi alla har betydande vattenresurser. Batterier kommer att hjälpa men är inte lika spridda än.

Källa:

17 okt 2024  12:30  CET

torsdag 17 oktober

Tisdag

Vattenfall förvandlar vindgondol till ett litet hus

Med anledning av Dutch Design Week visar energibolaget Vattenfall hur kasserade vindkraftverk kan återanvändas på innovativa sätt.

Varför skrota den när man kan bo i den? På ”Dutch Design Week”, som för närvarande äger rum i Eindhoven, presenterar Vattenfall det första lilla huset tillverkat av gondolen av ett kasserat vindkraftverk.

Idén till detta okonventionella sätt att återanvända en gondol, som gondolen på ett vindkraftverk kallas, har tagits fram av Vattenfall tillsammans med holländska designers. Där vindkraftstekniken inne i gondolen tidigare genererade el finns nu ett bekvämt kök, badrum och vardagsrum.

Det lilla huset har även utrustats med intelligent teknik som värmepump, solcellsanläggning och solpanna. Det fyra meter breda, tio meter långa och tre meter höga huset kommer ursprungligen från ett vindkraftverk som producerat förnybar el under tjugo år i den österrikiska vindkraftsparken Gols.

Källa:

22 okt 2024  12:53 CET

Tisdag

Så många havsvindparker är på gång nära kusten

  • Utöver de 27 ansökningar som regeringen fått om vindkraftparker ute till havs så finns det nu ytterligare 17 vindkraftprojekt om planeras närmare kusten, på svenskt vatten, enligt Svensk Vindenergi.

  • Men många kommuner säger nej till såna här projekt och de senaste två kvartalen har inga nya vindturbiner beställts, enligt branschen.

  • ”Det är absolut ett tecken på att det är svårt att komma till investeringsbeslut”, säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi.

Källa:

22 okt 2024  12:47  CET