ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر

MEDSOLS.NU ger dig ..................

dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Varje vardag kan du få vårt nyhetsbrev,
rykande aktuellt - fyll i

NYHETER IDAG

tisdagen den 31 oktober

Tisdag

Baden-Württemberg godkänner finansiering av solceller på parkeringsplatser

Baden-Württemberg har godkänt 2,5 miljoner euro för 18 projekt som en del av finansieringsprogrammet ”Parkeringstak med solceller”. Drygt 2,3 miljoner euro är fortfarande tillgängliga för en andra våg av finansieringsåtaganden.

Ministeriet för miljö, klimat och energi i Baden-Württemberg stöder användningen av redan slutna parkeringsplatser för elproduktion med finansieringsprogrammet ”Parkeringstak med solceller”.

I en första omgång har staten nu godkänt 18 projekt för att täcka befintliga parkeringsplatser med solcellssystem. ”Jag är glad över den stora responsen på finansieringsprogrammet. Många ansökningar har kommit in. Detta visar den stora potential som redan slutna områden erbjuder för utbyggnaden av förnybar energi”, säger miljö- och energiminister Thekla Walker.

Ytterligare parkerings-PV-projekt förväntas godkännas i år. Ytterligare 2,3 miljoner euro är tillgängliga för den andra vågen av finansieringsåtaganden.

Källa:

31 okt 2023  14:01 CET

Tisdag

CATL nya batterianläggning producerar en cell per sekund, 1 miljon elbilsbatterier på 3 månader

CATL, världens största batteritillverkare, blir nu också den snabbaste, tack vare toppmoderna produktionslinjer vid sin nya batteribas i Kina. Utvecklaren säger att dess nya monteringslinjer kan producera en battericell per sekund och ett helt EV-batteripaket på under tre minuter.

CATL är fortfarande den obestridda ledaren inom utveckling av elbilsbatterier, inte bara i Kina, där företaget har sitt huvudkontor, utan runt om i världen. Trots en liten nedgång i nettovinsten under tredje kvartalet i år ser CATL ut att behålla sin krona 2024 som den största aktieägaren på batterimarknaden – en titel som de redan har haft i sex år i rad.

Källa:

31 okt 2023  13:28  CET

Tisdag

Finland fyndar klimatmineraler

Finland har hittat sällsynta jordartsmetaller i borrkärnor i Sokli i norra Finland.

Mineralerna som innehåller sällsynta jordartsmetaller heter kukharenkoit och kordylit. De hittades i Sokli, i norra Finland i höjd med Kiruna, en dryg mil från gränsen till Ryssland, rapporterar FMG (Finnish Minerals Group).

Sokli skulle enligt en förstudie kunna producera minst en tiondel av den mängd REE som årligen behövs i Europa för att tillverka permanentmagneter.

FMG hittade mineralerna tillsammans med GTK (Geologiska forskningscentralen). De två var på jakt efter just REE:er.

Det är första gången som dessa mineral har upptäckts i Finland, enligt FMG.

Källa:

31 okt 2023  12:27 CET

Tisdag

Litauen schemalägger 700 MW havsvindanbud den 15 januari

Litauen planerar att inleda en anbudsprocess för en 700-MW vindkraftspark till havs som skulle bli landets andra den 15 januari 2024.

Environmental Protection Agency har godkänt miljökonsekvensbeskrivningen (EIA) för projektet, och drar slutsatsen att den visuella effekten av utvecklingen skulle vara obetydlig, sade energiministeriet. Anbudsplanen, som tidigare skjutits upp på grund av ekonomiska problem, måste fortfarande godkännas av den nationella regeringen.

Den föreslagna vindkraftsparken till havs planeras att installeras inom ett 136,4 kvadratkilometer stort område i Östersjön som ligger 30 km utanför den litauiska kusten och inom 2 km från gränsen till ett Natura 2000-skyddat område. Turbinerna får en maximal höjd på 350 meter.

Källa:

31 okt 2023  12:07  CET

Tisdag

Ingenjörer utvecklar en effektiv process för att göra bränsle från koldioxid

Sökandet pågår över hela världen för att hitta sätt att utvinna koldioxid ur luften eller från kraftverksavgaser och sedan göra det till något användbart.

En av de mer lovande idéerna är att göra det till ett stabilt bränsle som kan ersätta fossila bränslen i vissa tillämpningar. Men de flesta sådana omvandlingsprocesser har haft problem med låg koleffektivitet, eller så producerar de bränslen som kan vara svåra att hantera, giftiga eller brandfarliga.

Nu har forskare vid MIT och Harvard University utvecklat en effektiv process som kan omvandla koldioxid till formiat, ett flytande eller fast material som kan användas som väte eller metanol för att driva en bränslecell och generera elektricitet.

Kalium- eller natriumformiat, som redan producerats i industriell skala och vanligen används som avisningsmedel för vägar och trottoarer, är giftfritt, ej brandfarligt, lätt att lagra och transportera och kan förbli stabilt i vanliga ståltankar för att användas månader eller till och med åratal. , efter dess tillverkning.

Källa:

31 okt 2023  12:01 CET

Tisdag

Klimatförändringar är ett mycket större hot mot valar än havsvind, visar studien

En ny vetenskaplig rapport har funnit att effekten på havets livsmiljöer från utvecklingen av vindkraftsparker till havs är minimal – och mycket mindre av ett hot mot valar än klimatförändringar och andra naturkrafter.

Rapporten beställdes av American Clean Power Association (ACP) men skrevs av forskare med AKRF, Rutgers University och Bigelow Laboratory for Ocean Sciences och granskades av oberoende experter.

Studien fokuserar på den nordatlantiska högvalen och dess livsmiljö i västra Nordatlanten, inklusive den yttre kontinentalsockeln.

Källa:

31 okt 2023  11:47  CET

Tisdag

Ny världsbankspresident signalerar att tiden är slut på subventioner av miljarder euro för fossila bränslen

Fossila bränslen och jordbrukssubventioner bör omdirigeras till klimatåtgärder, föreslog Ajay Banga vid bankens årsmöte.

Världsbankens nya president har ifrågasatt de enorma summor pengar som regeringar spenderar på att subventionera fossila bränslen.

När han talade vid bankens årsmöte i Marocko på onsdagen sa Ajay Banga att de 1,25 biljoner dollar (1,18 tn euro) som går till att göra bränsle, fiske och jordbruk billigare varje år är för mycket.

Dessa tre sektorer är ansvariga för upp till 6 biljoner dollar (5,7 ton euro) av miljöpåverkan, och banken vill se klimatförändringsåtgärder prioriteras istället.

Källa:

31 okt 2023  11:37 CET

Tisdag

Tung industri vänder sig till koldioxidavskiljning, CCS, för att städa upp sin verksanhet

I decennier har tung industri runt Dunkerque i norra Frankrike rapat ut miljontals ton klimatuppvärmningsgaser. Nu vill området nära den belgiska gränsen – ett av Europas industrikraftverk – fånga upp sina föroreningar innan det flyr.

Med fabriker som tillverkar stål, cement och gödningsmedel producerar Dunkirk-området mer koldioxid (CO2) än någon annan industriregion i Frankrike.

I Rety, ungefär en timmes bilresa från hamnstaden, tar en oändlig ström av lastbilar kalksten till en anläggning som drivs av den belgiska jätten Lhoist, världsledande inom produktion av bränd kalk.

Kalkstenen värms upp till mer än 1 000 grader Celsius i 24 timmar i ugnar som är 50 meter höga för att producera den kalciumoxid som behövs för stål- och pappersmassaindustrin.

Källa:

31 okt 2023  11:22  CET

Tisdag

Mainstream och Hexicon vill bygga ytterligare en flytande vindkraftpark i gigawattskala utanför Sverige

Freja Offshore, ett joint venture mellan Aker Horizons-kontrollerade Mainstream Renewable Power och Stockholmsbaserade flytande vindutvecklaren Hexicon, har lämnat in planer för ytterligare 2,5 GW flottare i svenska vatten.

Vindkraftparken Dyning kommer att kunna leverera 10 TWh årligen vilket kan försörja mer än hela energibehovet i regionerna Sörmland och Östergötland i Sverige.

Med sitt läge 45 km till havs, mellan fastlandet och Gotland, kommer vindkraftsparken knappt att synas från land, sa exploatörerna.

I april ansökte Freja Offshore om en 2,5 GW flytande vindkraftspark 40 km utanför Orusts västkust. Detta följdes av planer på ett bottenfixerat projekt på 2 GW i Sveriges ekonomiska zon cirka 50 km sydost om Karlskrona.

Källa:

31 okt 2023  11:13 CET

Tisdag

Storbritannien: Luftskepp skulle kunna ge koldioxidfria resor för högländerna och öarna

Resor runt högländerna och öarna kan förvandlas av enorma luftskepp utan koldioxidutsläpp, har en ny rapport kommit fram till.

Studien av potentialen hos de heliumfyllda Airlander-fordonen visade att ett tillförlitligt nätverk för passagerare och gods kunde upprättas med hjälp av befintliga flygplatser.

Den indikerade att mindre än 2 miljoner pund skulle behöva investeras i infrastruktur för att göra luftblåsarna till en livskraftig transportform.

Det skulle innebära att ytterligare mark köps in i vissa områden tillsammans med krav på ny dränering och belysning samt infällbar skyltning.

Det skulle också behöva installeras förtöjningsmaster och markankare för att förankra luftskeppen.

Källa:

31 okt 2023  10:54  CET

tisdag 31 oktober

måndag 30 oktober

Måndag

"Vit vätgas" finns mer än man tror i jordskorpan

Två forskare, Jacques Pironon och Philippe De Donato, båda chefer vid Frankrikes nationella forskningscenter, utvärderade mängden metan i underjorden vid gruvbassängen i Lorraine med hjälp av en specialsond.

Forskarna var egentligen på jakt efter potentiella fossila bränslen men sonden fann låga koncentrationer av väte ett par hundra meter under ytan.

Längre ned steg koncentrationen – på 1 100 meter var den 14 procent, på 1 250 meter 20 procent. Det överraskade de två forskarna vars beräkningar visar att fyndigheten kan innehålla 6 till 250 miljoner ton väte.

”Det kan göra det till en av de största fyndigheterna av vitt väte som någonsin upptäckts”, säger Pironon till CNN.

Källa:

30 okt 2023  14:26 CET

Måndag

Grön affär i hamn - Laura Maersk premiäranlöper Helsingborgs Hamn på ny slinga

Idag anlöper containerfartyget Laura Maersk Helsingborgs Hamn. Containerfartyget är det första i sitt slag som drivs på biometanol vilket är en viktig milstolpe för sjöfartens gröna omställning.

Det unika fartyget ska trafikera Maersks nya linjetrafik med anlöp i Helsingborgs Hamn på veckobasis.

I nära samarbete med täta dialoger har världens grönaste sjöfartslinje arbetats fram. Affären mellan Maersk och Helsingborgs Hamn, som skapar möjligheter för gods att nå flera globala marknader, gick nyligen i lås och idag, måndag den 30 oktober, är det dags att välkomna containerfartyget Laura Maersk till kaj i Helsingborgs Hamns containerterminal.

Källa:

30 okt 2023  13:08  CET

Måndag

Vanadinflödesbatterier gör anspråk på lagring dygnet runt för förnybara energikällor

Vanadin kan vara svaret på att använda sol och vind dygnet runt, vilket potentiellt kan tysta kritiker som säger att tekniken är värdelös när solen inte skiner och vinden inte blåser.

Så kallade flödesbatterier kan vara dyrare i framkant men håller i årtionden, tar inte eld och kan lagra och sända ut solsken i 10 till 18 timmar – i motsats till rader av litiumjonbatterier som dyker upp runt landet är praktiska backup för att möta toppenergibehov för några timmar åt gången.

Australien har stora reserver av vanadin men det mesta av världens utbud kommer från Kina, Ryssland och Sydafrika och går till att tillverka stållegeringar.

Källa:

30 okt 2023  12:48 CET

Måndag

Europeiska plastjättar avslöjar en hållbarhetsfärdplan med lite omnämnande av minskning och återanvändning

Dokumentet ”Plastics Transition” från Plastics Europe lägger ut en ”potentiell väg” till nettonoll år 2050 för dokumentet.

Vägen inkluderar en minskning av livscykelutsläppen med 28 % till 2030, på 2019 års nivåer, och byggs upp till en minskning med 32–40 % till 2040. Den förutser endast en minskning med 55 % till 2050. De kvarvarande utsläppen skulle kunna åtgärdas, står det i dokumentet, med hjälp av en blandning av teknik för kompensation och koldioxidavskiljning och -lagring (CCS).

Däremot kräver Science-Based Targets-initiativets netto-noll-standard, som är öppen för alla sektorer, företag att åta sig att 90 % minskning av de absoluta utsläppen över alla omfattningar senast 2050.

Källa:

30 okt 2023  12:57  CET

Måndag

Jakten på alternativet till litium

Världens brist på sinande litium kan ha fått en en lösning. Många bolag vill satsa på natrium istället – en metall som det finns gott om. Kina leder redan natriumjon-racet, precis som landet gör när det gäller elbilar i övrigt. Fabriker öppnar runt om i Kina, där litium nu har bytts ut mot natrium i elbilsbatterierna. Svenska katodföretaget Altris har öppnat kontor i Kina och finns med i de planerna.

Samtidigt som många experter har varnat om att efterfrågan är långt större än utbudet när det gäller just litium så kan tillverkare av allt från elbilar till mobiltelefoner kanske ändå pusta ut, eftersom det verkar som natrium kan ta över stafettpinnen, åtminstone delvis.

Natrium går att utvinna ur saltet i haven och även om Kina redan har satt igång med utvinning och produktion i stor skala så tar det enligt experterna lång tid att forska kring batteriteknink, där den första forskningen kring litium till exempel går tillbaka till 1960-talet.

Källa:

30 okt 2023  12:48 CET

Måndag

Hoverboard-uppfinnaren vill bygga en elbil – på två hjul

Han tog patent på hoverboard-tekniken. Nu vill uppfinnaren bygga en snabb elbil som balanserar på två stora hjul. Shane Chen har hunnit samla på sig 76 patent. Han står bland annat bakom ”Solowheel”, en självbalanserande enhjuling vars teknik han sökte patent på 2010.

Men uppfinnaren är mest känd för sin självbalanserande tvåhjuling kallad Hovertrax, där han fick ett patent för tekniken 2014.

Nu vill Shane Chen använda principen bakom Hovertrax i en elbil. Uppfinnaren tänker sig att en strömlinjeformad kupé med plats för fem personer ska balansera på två stora hjul. Karossen ska röra sig framåt och bakåt över den imaginära hjulaxeln för att balansera fordonet, exempelvis vid inbromsning. Det skriver New Atlas.

Fordonet, döpt till Shane, ska klara höga hastigheter – och som hos en Hovertrax sköts styrningen genom variationer mellan hjulens hastighet. Planen är att ha energiåtervinning inbyggd i stötdämparna, som sedan matar elbilens batteri.

Källa:

30 okt 2023  12:45  CET

Måndag

Jordbrukarnas inkomster ökade femfaldigt

Agrivoltaic kombinerar växtodling och elproduktion på samma mark, det anses vara en möjlighet att lösa konkurrensen om markanvändning mellan mat- och energiproduktion.

Den kinesiska regeringen anser att det är en viktig strategi för ”målinriktad fattigdomsbekämpning”.

I denna studie har ett förbättrat agrivoltaiskt system med en räfflad glasplatta designats, tillverkats och undersökts, kallat Even-lighting Agrivoltaic System (EAS).

Genom att lägga till extra LED-lampor i EAS ökade halten lösligt socker i sallad med 72,14 % och nitrathalten i sallad minskade med 21,51 %.

Den genomsnittliga LER för EAS för vanliga grönsaker var 1,64, vilket visas i detta arbete. Omfattande ekonomiska fördelar överträffar installations- och underhållskostnaderna, så EAS kan öka jordbrukarnas inkomster med i genomsnitt 5,14 gånger. EAS ger nya idéer och riktningar för den framtida utvecklingen av agrivoltaic.

Källa:

30 okt 2023  11:55 CET

Måndag

Brasilien kommer utöka sin ledningen i fossilfritt bland de större länderna

LITTLETON, Colorado, 11 oktober (Reuters) – Brasilien genererade nästan 93 % av sin el från rena källor under de första nio månaderna 2023, en ökning med mer än 2 procentenheter från samma period 2022 och den största andelen ren energi bland stora ekonomier.

Frankrike har historiskt skröt med den renaste kraftsektorn bland toppekonomierna, men har tappat mark till Brasilien under det senaste året eller så på grund av minskad kärnkraftsproduktion i Frankrike och kraftiga ökningar av sol- och vindproduktion i Brasilien, visar data från tankesmedjan Ember .

Tillväxt av grön energikapacitet 2023 kommer att utöka Brasiliens försprång, och avslöjar att det är möjligt att öka både ren och total elproduktion trots ekonomisk motvind i form av stigande räntor, ojämn konsumentefterfrågan och ansträngda leveranskedjor.

Källa:

30 okt 2023  11:40  CET

Måndag

Gamla vindkraftverk skall moderniseras

– Vi har som affärsidé att köpa sådana vindkraftverk som inte fungerar bra och vidareutveckla dem. Vi tycker att vi först ska få ordning på det som finns innan man bygger nya, säger Lars Larsson partner vid Locus energy.

När han visar runt i området nära kommungränsen till Svenljunga blåser det rätt rejält. Den högt belägna fastigheten ligger vid Stora Farsnäs.

Rotorbladen på vindkraftverket som kallas för FL799 snurrar i maklig takt, tillräckligt för att det ska leverera lite ström och hålla mekaniken i gång.

Källa:

18 okt 2023  13:53 CET

Måndag

Rika länder borde sluta pressa fossila bränslen mot Afrika – förtjänar inte vi en förnybar framtid också?

Rika länder har alltid haft ögonen på Afrika som en ny gaskälla, men sedan Rysslands invasion av Ukraina drev upp priserna har deras törst efter afrikansk gas ökat i takt med att deras egen energiförsörjning har vacklat.

Dessa projekt drevs fram som en enorm möjlighet att stärka våra ekonomier. Men de låg aldrig i vårt intresse, för att bränna eller sälja fossila bränslen är en fruktansvärd affär för Afrika.

För det första för att gasen som utvinns från afrikanska länder inte kommer att generera elektricitet för deras befolkning, även om 600 miljoner av oss i Afrika söder om Sahara inte har tillgång till den. Istället är det för export till rika länder. För det andra för att förbränning av mer gas förvärrar klimatnedbrytningen och leder till katastrofala torka och svält – särskilt i afrikanska länder.

Källa:

30 okt 2023  11:15  CET

måndag 30 oktober

fredag 27 oktober

Fredag

Skandinavien kan inneha nyckeln till västerländska kritiska mineraler

Ett år efter att kongressen antog den historiska Inflation Reduction Act (IRA), är USA fortfarande lika beroende av Kina som någonsin för kritiska mineraler, material och komponenter som ingår i allt från elfordonsbatterier till solpaneler.

Lyckligtvis för landet och dess västerländska allierade finns det en väg ut. De nordiska länderna, särskilt Grönland, Norge, Sverige och Finland, är rika på en mängd sällsynta jordartsmetaller (REEs), och kobolt, nickel, litium och grafit, och nickelreserver som förblir i stort sett outnyttjade.

Enligt Nordiska ministerrådet är den nordiska berggrunden värd för över 43 miljoner ton ekonomiskt livskraftiga fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller.

Finland, Sverige och Norge är bland de åtta bästa länderna som är gynnsamma för utveckling av kritiska mineraler och batteriförsörjningskedjan enligt Bloomberg New Energy Finance.

Källa:

27 okt 2023  14:17  CET

Fredag

Li-ion-batterier och superkondensatorer hybridiserade i projektet ViSynC

Project ViSynC kombinerar de två formerna av energilagringssystem och kommer att anslutas till det spanska transmissionsnätet för att möjliggöra tjänster för ”synkron nätformning”.

Eltjänstföretaget Redeia, det spanska elbolaget Red Eléctrica och Redeias tekniska plattform Elewit tillkännagav projektet, som kombinerar och optimerar litiumjon- och superkondensatorteknologier, för att tillhandahålla flera tjänster till elnätssystemet.

Hanteringen av hybridlagringssystemet kommer att utföras genom ett specifikt styrsystem som gör att det kan arbeta i synkront nätbildande läge.

Enligt projektpartnerna i en release är ”synchronous grid-forming” en lovande styrtypologi för kraftelektronikomvandlare.

Källa:

27 okt 2023  14:04  CET

Fredag

Danska PtX-anbudsvinnare tillkännages

Den danska energimyndigheten har tillkännagett de sex vinnarna av landets första danska Power-to-X (PtX) anbud som beviljar statligt stöd till de framgångsrika anbudsgivarna för att etablera en elektrolyskapacitet på mer än 280 MW för att bygga upp produktionen av grönt väte.

De vinnande projekten är Plug Power Idomlund Danmark (100MW), European Energy/Vindtestcenter Måde K/S (9MW), European Energy/Padborg PtX ApS (150MW), Electtrochaea/Biocat Roslev och European Energy/Kasso PtX Expansion ApS (10MW). Dessa fem projekt kommer att få hela den budget de ansökt om i anbudsprocessen.

Den sjätte vinnaren HyProDenmark/Everfuel kommer att erbjudas en reducerad budget.
PtX är en viktig teknik i den gröna omställningen av Danmark för att möta klimatneutralitet till 2050, sade byrån. Grönt väte som produceras av PtX möjliggör förnybara lösningar även i svårbekämpade sektorer där elektrifiering är svår som tunga transporter, sjöfart och flyg.

Källa:

27 okt 2023  13:55  CET

Fredag

Vem betalar för säkerheten, blir en viktig fråga för havsvindkraften

  • Nordsjöländer att sikta på att fyrdubbla havsvind, säkerhetsplaner vaga
  • De flesta regeringar säger att offshore-utvecklare ska betala för säkerheten
  • Utvecklare säger att stater bör betala för att skydda territorialvatten
  • Strömmen av senaste sabotagehandlingar understryker riskerna

”Våra tekniker är här bara till klockan fem på eftermiddagen, sedan åker de hem”, säger Thomas Almegaard, verksamhetschef på Nysted vindkraftpark, delägt och driven av Danmarksbaserade Orsted, världens största vindkraftsutvecklare till havs. .

”Om ryssarna ville orsaka skada kunde de göra det lätt”, sa han till Reuters ombord på ett servicefartyg när det seglade genom vindkraftsparken.

Källa:

27 okt 2023  12:07  CET

Fredag

Amazon bygger vindpark i Lyckås, Huskvarna

Amazon fortsätter att investera i förnybar energi i Europa genom att lägga till 37 nya projekt hittills i år, varav ett i Sverige. Dessa projekt kommer enligt Amazon tillsammans att bidra med över en gigawatt till Europas elnät.

Totalt har Amazon nu över 160 vind- och solenergiprojekt i 13 europeiska länder, vilka när de är fullt operativa kommer att generera 5,8 gigawatt i förnybar energi.

Detta motsvarar energianvändningen för cirka 1,9 miljoner svenska hushåll per år, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I Sverige ökar Amazon sin förnybara energikapacitet genom att bygga en ny vindkraftpark i Lyckås, vilket höjer den totala kapaciteten till 786 MW här i Sverige.

Källa:

27 okt 2023  11:51  CET

Fredag

Kina hjälper Egypten planerar ett 2-GW-projekt för pumpkraft

Egypten planerar att bygga ett 2-GW pumpkraftverk och har ingått en pakt för en förstudie av projektet med China Energy.

På torsdagen undertecknades ett samförståndsavtal med den kinesiska gruppen som kommer att förbereda den tekniska, ekonomiska och finansiella genomförbarhetsstudien för projektet, sade Egyptens ministerium för elektricitet och förnybar energi i ett uttalande.

I signeringsceremonin deltog elminister Mohamed Shaker. Om det slutförs kommer projektet att genomföras enligt BOO-modellen för att bygga eget.

Under ett möte med Shaker uttryckte representanten för China Energy sitt företags intresse för att investera i förnybar energi i Egypten och att delta i elektriska sammankopplingsprojekt med grannländer.

Källa:

27 okt 2023  11:46  CET

Fredag

Strategier för att utveckla energigemenskaper så kallade "solkvarter"

En internationell grupp av forskare har utvecklat strategier för att utveckla och bygga vad de kallar ”solkvarter”.

I en nyligen publicerad akademisk artikel definierade forskarna dessa stadsdelar som virtuella enheter som använder lagrade datauppsättningar av övervakade sol- och energivariabler. Detta inkluderar solenergiproduktion, solenergivinster, solenergipotential, belysningsstyrka och exponering för solljus med specifika beslutsfattande verktyg. ”Ett solområde är i första hand en stadsdel, därav ett urbaniserat område antingen med en enda funktion eller med en blandning av mänskliga aktiviteter och där den fullständiga och optimala exploateringen av solen prioriteras”, sa tidningen.

”Artikeln syftar till att identifiera befintliga hinder och utmaningar inom solenergiplanering och att presentera de vanligaste strategierna, metoderna och tillvägagångssätten för planering och design av solenergikvarter genom insikter från utvecklare, arkitekter, konsulter, forskare, stadsplanerare, kommuner, och andra institutioner.”

Källa:

27 okt 2023  11:31  CET

Fredag

Uppsala kan bli först i världen med ny typ av innovativ vätgasproduktion

Uppsala skulle snabbare kunna ställa om till fossilfrihet och på köpet få en stärkt krisberedskap om ett projekt som har utretts i en förstudie blir verklighet. Med nya energisystem vid biogasanläggningar kan kritiska samhällstjänster levereras även under veckolånga elavbrott.

  • Värme från vätgasproduktionen kan användas i produktionen av biogas och till uppvärmning av närliggande fastigheter.
  • Syrgasen från vätgasproduktionen kan användas i avloppsreningsverket.
  • Ett eventuellt överskott av vätgas kan blandas in i biogasen (till så kallad hytan) eller omvandlas till metan (via så kallad metanisering) och på så sätt öka biogasproduktionen.
  • Vid effektbrist kan vätgasproduktionen stängas av tillfälligt, så att solcellsanläggningen som driver vätgasproduktionen kan skicka in el i elnätet.
  • Vätgas eller biogas kan vid behov omvandlas till el.

Källa:

27 okt 2023  11:27  CET

Fredag

Satsning på vätgas och ökad cirkularitet i Västerbottens metallindustri

Tillväxtverket och Fonden för en rättvis omställning har beviljat 24 miljoner kronor för att utveckla en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig metallindustri i Västerbotten. Projektet som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet ska undersöka förutsättningarna för ökad produktion och användning av vätgas, samt hur en ökad cirkularitet kan minska mängden avfall och klimatpåverkan från gruv- och metallindustrin i Västerbotten.

Projektet genomförs i nära samverkan med Luleå tekniska universitet, Swerim och flera regionala aktörer.

– Syftet är att bidra med ny kunskap och förståelse för vilka möjligheter och utvecklingsvägar det finns för en mer effektiv resursanvändning och ökad hållbarhet i värdekedjorna för metaller, säger Karin Ågren, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Källa:

27 okt 2023  11:23  CET

Fredag

Vattenfall bygger vindkraft i Velinga, Tidaholm

Vattenfall har fattat ett investeringsbeslut om att bygga en vindkraftspark i Velinga, utanför Tidaholm. Bygget beräknas starta i slutet av 2023 och parken väntas tas i drift i början av 2026.

Vindkraftsparken, som ligger i Tidaholms kommun, kommer att ha en effekt på cirka 67 MW och en årlig produktion om 173 GWh.

”Vi är mycket glada och stolta över att kunna påbörja byggnationen av ytterligare en vindkraftspark i södra Sverige. Vi vill tacka markägare, kommuner, leverantörer och övriga partners för ett gott samarbete,” säger Daniel Gustafsson, chef för projektutveckling, landbaserad vindkraft på Vattenfall.

Tidigare i år invigde Vattenfall Grönhults vindkraftspark och vi påbörjade också byggnationen av Bruzaholms vindkraftspark, samt två batterilagringssystem vid våra vindkraftsparker Höge väg och Hjuleberg. Tillsammans är dessa projekt viktiga bidrag till den gröna omställningen och elförsörjningen i södra Sverige.

Källa:

27 okt 2023  11:16  CET

torsdag 26 oktober

torsdag 26 oktober

Torsdag

Tyska Baywa r.e. planerar 8 MW Agri-solkraft i fem EU-länder

Baywa r.e. vill genomföra de sex Agri-PV-projekten i de fem länderna till 2027. Bolaget ser alla projekt som ”väsentliga steg för respektive marknad” och aviserar ett nära samarbete med EU-representanter, markägare och kommuner. Syftet är att förbättra den ekonomiska bärkraften för agri-PV och visa vad den kan åstadkomma som en klimatanpassningsstrategi för frukt- och grönsaksodling i Europa.

Bidragen kommer från LIFE-programmet, där EU främjar klimat- och miljöskyddsåtgärder. Programmet är avsett för projekt som stödjer politik som EU:s Farm-to-Fork-strategi och främjar hållbar livsmedelsförsörjning. 

Källa:

26 okt 2023  15:03  CET

Torsdag

Grön metanol: ett alternativt bränsle för tunga fordon och sjöfart?

Det är väldigt tidigt men pilotprojekt för grön metanol pågår, förklarar Gabi Thesing som skriver för WEF. Det är ett koldioxidsnålt bränsle som kan produceras från förnybara källor som biomassa eller genom att använda kolavskiljning.

Jämfört med traditionella fossila bränslen kan den minska CO2-utsläppen med 60-95%, kväveoxid med 60-80% och nästan helt eliminera utsläppen av svaveloxid och partiklar. Grön metanol kan blandas med traditionella fossila bränslen, vilket ger en enklare övergång för transporter och minimerar behovet av uppgraderingar av infrastrukturen.

I Kina används metanol som bränsle för bussar och tunga fordon. I Sverige har Orsted påbörjat bygget av sin FlagshipONE-anläggning för att producera 50 000 ton e-metanol årligen från 2025 för metanoldrivna fartyg. Men som de flesta alternativa bränslen som utvecklas idag har det utmaningar, säger Thesing. Metanol är giftigt, brandfarligt och behöver 2,5 gånger volymen för att hålla samma energiinnehåll som olja. Och den gröna versionen är betydligt dyrare att tillverka än den fossila motsvarigheten.

Källa:

26 okt 2023  14:42  CET

Torsdag

Electrification Alliance lanserar sitt nya Electrification Manifesto

Den 23 oktober, som en del av Electrification Alliance, höll SolarPower Europe lanseringsevenemanget för vårt elektrifieringsmanifest, som vi presenterade för EU:s energikommissionär Kadri Simson. Alliansen består av 10 föreningar som förespråkar ett effektivt och koldioxidfritt Europa som drivs av ren el.

Electrification Manifesto, som uppmanar Europeiska kommissionen att påskynda elektrifieringen av Europa. Manifestet kräver en dedikerad handlingsplan för elektrifiering under de första 100 dagarna av den kommande Europeiska kommissionens mandat. Vi måste ha en dedikerad handlingsplan för elektrifiering för att nå ett elektrifieringsmål på 35 % till 2030. Denna plan bör också säkerställa att elektrifiering blir en integrerad del av medlemsstaternas nationella energi- och klimatplaner.

Källa:

26 okt 2023  14:32  CET

Torsdag

Tyskt företag installerar en solcellsdriven avsaltningsanläggning i Ukraina

Det tyska företaget Boreal Light sa i veckan att de har slutfört installationen av vad de hävdar är Europas största avsaltningssystem för solvatten. Systemet på 460 kWp i Mykolaiv, södra Ukraina, kan producera 125 kubikmeter rent vatten i timmen.

Systemet har 560 W monokristallina PV-moduler installerade på fasta monteringsfästen. Fästena är uppdelade i fem enheter och kan vardera producera 25 kubikmeter rent vatten i timmen. Källvattnet är upp till 13 000 delar per miljon i termer av salthalt. Besheti sa att systemet delades upp i fem enheter av ”säkerhetsskäl” och ”högre” projektmotståndskraft.

Källa:

26 okt 2023  14:00  CET

Torsdag

Solenergi parat med lagring i Cochise County Arizona "upp till" 940MWh kapacitet

Arizona Electric Power Cooperative (AEPCO) har fått styrelsens godkännande att distribuera ett solenergi-plus-lagringsprojekt med upp till 940MWh kapacitet, efter att två mindre kooperativ slutfört mindre samlokaliserade projekt i staten.

AEPCO kan nu ingå ett avtal med Roadrunner Solar LLC och Roadrunner Storage LLC, dotterbolag till den internationella utvecklaren och oberoende kraftproducenten (IPP) Enlight om att utveckla ett nytt solenergiprojekt på upp till 294 MWdc med ett batterienergilagringssystem (BESS) på upp till till 940 MWh, vid Apache-stationen i Cochise County.

Apache Solar II-projektet BESS kommer att vara ett 4-timmarssystem, och projektet genomgår lokalisering, design och tillstånd under de kommande månaderna med kommersiell drift förväntad sommaren 2023.

Även om pressmeddelandet inte specificerade, har allmännyttiga företag i Arizona vanligtvis undertecknat långsiktiga ”avgiftsavtal” eller kraftköpsavtal (PPA) med BESS-projektoperatörer för uttag av ett system. Enlight säkrade ett sådant avtal för ett separat solenergi-plus-lagringsprojekt med en 824MWh BESS i augusti.

Källa:

26 okt 2023  13:22  CET

Torsdag

Energiauktioner, värmepumpar och molnet: 10 industriella energieffektivitetsåtgärder kan spara 437 miljarder dollar till 2030, hävdar studien

En branschgrupp som samlar över 400 organisationer från hela byggnads-, energi- och tekniksektorerna har den här veckan lagt fram en serie energieffektivitetsåtgärder som den hävdar kan spara upp till 437 miljarder dollar och 5,3 gigaton koldioxidutsläpp per år till 2030.

Energy Efficiency Movement, som räknar sådana som ABB, DHL Group och Microsoft bland sina medlemmar, publicerade denna vecka en ny rapport med titeln The Case for Industrial Energy Efficiency, som syftar till att översätta en ”playbook” som publicerades av gruppen förra året till ett strategiskt ramverk för att driva investeringar i energieffektivitetsåtgärder.

Rapporten råder företag att bygga en ”effektivitetsbas” genom regelbundna energibesiktningar, ”rätt dimensionering” av infrastruktur och anslutning av fysiska tillgångar via ”sakernas internet” – ett steg som har potential att minska utsläppen med en tredje i många organisationer, enligt analysen.

Källa:

26 okt 2023  13:08  CET

Torsdag

Löser vi inte klimatutmaningarna så behöver vi inte lösa något annat heller

Redan 2027 kommer en av Sveriges första fullskaliga CCS-anläggningar att vara i drift i Helsingborg på Öresundskrafts fjärrvärmeverk Filbornaverket. Över 200 000 ton koldioxid kommer att fångas in och slutlagras varje år. Det bidrar inte bara till Helsingborgs stads mål om klimatneutralitet till 2030 utan också till Sveriges långsiktiga klimatmål. Det är bra! Alla måste dra sitt strå till stacken, och CCS är vårt strå.

Men CCS är inte ensam hjälte i denna strid även om det kommer att spela en betydande roll. Givetvis ska vi fortsätta arbetet med att eliminera fossila bränslen, även om det tar tid. Vi måste förändra våra konsumtionsmönster och bli mer medvetna om hur våra val påverkar klimatet. Vi måste också fortsätta investera i forskning och utveckling för att hitta nya sätt att minska utsläppen och öka hållbarheten.

Så när jag säger att om vi inte löser klimatutmaningarna, så behöver vi inte lösa något annat heller, så är det en påminnelse om att vi har verktygen och möjligheterna att förändra.

Källa:

26 okt 2023  12:53  CET

Torsdag

Hyperloop-teknik tar fart med nytt fraktsystem

Det amerikanska forskningsföretaget HyperloopTT presenterade sin senaste hyperloop-teknologi, ett innovativt fraktkapselsystem som det hävdar kommer att revolutionera fraktsjöfarten.

Idén, som först populariserades av Elon Musk och SpaceX-ingenjörer för över ett decennium sedan, innebär att man använder magnetisk framdrivning för att avfyra baljor eller tåg genom ett nätverk av rör i upp till 800 miles per timme.
HyperloopTT tror att dess teknik, utvecklad tillsammans med designkonsultmandarinen, kan driva ut traditionella höghastighetstågssystem samtidigt som de fungerar till en bråkdel av kostnaden.

Det nya Express Freight-systemet, som visas upp via en snygg animation, ger en inblick i den potentiella framtiden för fraktfrakt, en industri som vanligtvis plågas av höga kostnader och koldioxidutsläpp.

Källa:

26 okt 2023  12:49  CET

Torsdag

Solceller – en lönsam investering oavsett elpris

Efter en vinter med rekordhöga elpriser och en sommar med oväntat låga priser är osäkerheten kring framtidens elpriser påtaglig. En sak är dock säker: elförbrukningen förväntas fördubblas, samtidigt som ny elproduktion tar tid att etablera.

Att solenergi är det kraftslag som är både snabbast och billigast att bygga ut är det få som ifrågasätter, däremot finns det dem som tror att solenergi inte lönar sig om spotpriset är lågt eller till och med noll.

– Det stämmer inte. Även vid nollpris har man en besparing på 35-40 öre per producerad kWh, menar Jonas Weissglas som är marknadschef på EnergiEngagemang.

Källa:

26 okt 2023  12:35  CET

Torsdag

Ny kadmiumtellurid solcellsdesign med potentiell effektivitet på 31,82 %

Forskare från Islamic University i Bangladesh har designat en kadmiumtellurid (CdTe)  solcell som påstås kunna uppnå en hög nivå av fotonabsorption.

Forskarna använde solcellskapacitansmjukvaran SCAPS-1D, som är ett simuleringsverktyg för tunnfilmssolceller som utvecklades av universitetet i Gent i Belgien, för att simulera och modellera solcellens prestanda.

Solcellsdesignen består av ett zinkoxid (ZnO) transparent ledande oxid (TCO) fönsterlager, ett kadmiumsulfid (CdS) buffertlager, en CdTe absorbator, ett elektronreflekterat hål transportlager (ER-HTL) baserat på kopparoxid ( Cu2O), och övre/topp och baksida kontaktmaterial gjorda av aluminium (Al) och nickel (Ni).

Källa:

26 okt 2023  12:17  CET

torsdag 26 oktober

onsdag 25 oktober

Onsdag

EU presenterade sin European Wind Power Action Plan för att stödja sektorn.

Sektorn står inför otillräcklig och osäker efterfrågan, långsamma och komplicerade tillstånd, brist på tillgång till råvaror, hög inflation och råvarupriser, ostödjande utformning av nationella anbud, ökat tryck från internationella konkurrenter som Kina och risker med tillgången till kvalificerad arbetskraft, enligt till kungörelsen.

Europeiska unionens verkställande organ beskrev en lista över omedelbara åtgärder som de sa att de skulle vidta i samarbete med medlemsländerna och industrin. EU-kommissionären för energi Kadri Simson, kommissionens vice ordförande för den europeiska gröna avtalet, interinstitutionella relationer och framsyn Maroš Šefčovič och EU-kommissionären för klimatåtgärder Wopke Hoekstra presenterade paketet.

Under de senaste åren, och särskilt 2022, rapporterade alla de största europeiska vindkraftstillverkarna betydande driftsförluster, byggtakten avtog och efterfrågan blev svårare att förutse, förklarade de.

Källa:

25 okt 2023  14:40  CET

Onsdag

Batteribaserad lagring för att driva det första helt elektriska touring car championship

År 2024 blir Scandinavian Touring Car Championship (STCC), baserat i Sverige med rundor i Norge, den första nationella racingserien i världen att tävla med elektriska touringbilar.

Nyckeln till att möjliggöra denna omvandling är svenska industriföretaget Atlas Copcos ZBC batteribaserade energilagringssystem, som kommer att användas för att ladda elbilarna.

STCC:s satsning på att använda helt eldrivna bilar kommer att göra det möjligt för racingen att bli mer hållbar samt tillåta tävlingen att delta i städer.

”Det pågår en enorm energiomställning globalt och en förändring mot att använda elkraft snarare än fossila bränslen, och motorsportindustrin är inte annorlunda”, säger Micke Bern, VD på STCC, i ett pressmeddelande.

Källa:

25 okt 2023  13:44  CET

Onsdag

New York tilldelar kontrakt för tre vindkraftsprojekt till havs

New York har tilldelat villkorade kontrakt för tre vindkraftsprojekt till havs som en del av den största statliga investeringen i förnybar energi i USA:s historia.

I det mest konkurrenskraftiga havsbaserade vindkraftsprojektet i USA valde New York State Energy Research and Development Authority ut tre nya vindkraftsprojekt till havs på totalt 4 032 MW ren energi som förväntas ersätta över 7 miljoner ton CO2 årligen.

Dessutom kommer de tilldelade projekten att ge mer än 15 miljarder USD i förväntade utgifter i staten och skapa mer än 4 200 jobb över Long Island, New York City och huvudstadsregionen under projektens 25-åriga livslängd.

Källa:

25 okt 2023  12:05  CET

Onsdag

SCA tvingas bygga eget elnät

Företaget vill bygga en fabrik i Östrand i anslutning till sina anläggningar i Timrå. För det projektet behövs inte bara mer effekt utan också nya elnät.

För det är inga små mängder el som SCA vill ansluta till den planerade biodrivmedelsfabriken. För ett bioraffinaderi i den här storleken bedöms omkring 3 TWh el behövas. Det motsvarar cirka 2 procent av den totala svenska elkonsumtionen.

– Vi har, dessvärre, inte kunnat få tydliga besked från regionnätsägaren om det finns erforderlig kapacitet och när vi kan ansluta oss. Därför tar nu SCA saken i egna händer.

Företaget har bildat det egna elnätsbolaget Östrand Elnät AB och ansöker nu direkt om koncession till Svenska kraftnät för den 5 kilometer långa ledning som behövs mellan den planerade fabriken i Östrand och Svenska kraftnäts stamnätsstation i Bandsjön. På så sätt hoppas SCA ansluta sig direkt till stamnätet och inte behöva invänta besked från E.ON.

Källa:

25 okt 2023  11:48  CET

Onsdag

Eolus planerar en vindkraftpark drygt 22 km söder om Skånes sydkust inom Sveriges ekonomiska zon

Skåne förbrukar årligen ca 13 TWh el, samtidigt som den regionala produktionen endast uppgår till ca 3 TWh/år. Prognoser pekar på att elkonsumtionen väntas öka till ca 16 TWh/år 2040, varför det finns ett stort behov av utbyggnad av förnybar energiproduktion för att minska underskottet i regionens produktionskapacitet.

Det regionala näringslivet har ett stort behov av el för att behålla konkurrenskraften och möjligheten att utveckla sina verksamheter i den pågående elektrifieringen av samhället.

Arkona vindkraftpark har en potential för upp till ca 1 200 MW installerad effekt, vilket innebär ett tillskott om ca 5,5 TWh förnybar el per år. Etableringen skulle därmed kunna mer än dubblera den nuvarande elproduktionen i Skåne.

Källa:

25 okt 2023  11:43  CET

Onsdag

Volkswagen kommer endast sälja elbilar i Norge från 2024 – men Tesla är fortfarande kung

Det är snart slut för Volkswagens förbränningsmotorbilar i Norge. Den norska VW-importören Møller Mobility Group bekräftade precis planen att avsluta alla beställningar på ICE-bilar i landet senast i december 2023 – efter det kommer märket bara att sälja sina elektriska modeller.

Det är ingen överraskning att Norge är världsledande när det gäller införande av elbilar. Elbilar står redan för mer än 20 % av alla personbilar i landet, och nästan 84 % av nya fordon som säljs. Räknat med laddhybrider stiger siffran till 90 %, enligt det norska vägförbundet.

Den norska regeringen planerar också att förbjuda alla ICE-fordon från 2025 och framåt, det tidigaste av något land, så Volkswagen slår dem till rejält med ett år.

Källa:

25 okt 2023  11:34  CET

Onsdag

Den osynliga kraften som håller kolet i marken

På klimatsjuka platser kan mattor av mycel göra stor skillnad för träden de lever bredvid. Det gigantiska kastanjeträdet, som växt på plats i hundratals år, skulle ha varit omöjligt att missa. Dess blad var glänsande och mörkgröna, dess bark kluven som en bergskedja sett från ovan. Svamparna den förlitar sig på var svårare att se.

En svampjägare letar inte efter ett föremål så mycket som ett system, och borstar undan ett lager av fuktiga löv för att hitta de gossamer filamenten som håller upp världen.

Dessa mängder av hårliknande svamptrådar – individuellt kallade hyfer och kollektivt mycel – är den sanna kroppen av svampar, som transporterar näringsämnen fram och tillbaka över skogsbotten.

Jordens svärta är också ett tecken: Ett lager av lerig, shiitake-doftande rikedom, två eller tre tum djupt, är ett tecken på att svampar gör mer liv av det gamla livet, smälter de döda för att matas tillbaka in i systemet, behåller hela scenen levande.

Källa:

25 okt 2023  11:23  CET

Onsdag

Värmelagrande batterier skalas upp för att lösa ett av klimatets smutsigaste problem

Idag presenterade Antora Energy, en Kalifornien-baserad startup för termiska batterier, sin plan att bygga sin första storskaliga tillverkningsanläggning i San Jose.
Tillkännagivandet är ett stort steg framåt för termiska batterier (även kända som värmebatterier), en industri som vill bli en stor aktör inom energilagringssektorn.

Antoras batterier lagrar förnybar energi som värme, som sedan kan användas för att tillverka industriprodukter som cement eller glas. Att producera industriell värme står för cirka 20 % av all global energiefterfrågan, delvis för att denna process är starkt beroende av fossila bränslen för att generera de höga temperaturer som krävs för att tillverka produkter.

Antora hoppas att deras värmebatterier, som är modulära och kan skalas upp efter behov, kommer att hjälpa till att avvänja tung industri från fossila bränslen och minska deras koldioxidavtryck.

Källa:

25 okt 2023  11:20  CET

Onsdag

Europas största batteri startar i England med hjälp av Tesla-celler

Harmony Energy Income Trust kopplade Europas största batteri till nätet, vilket ökade Storbritanniens förmåga att lagra grön el när det finns gott om det för användning senare när det behövs.

99-megawatt Bumpers-projektet i Buckinghamshire, England använder Tesla Inc.:s Megapack 2XL-batteri och kan lagra tillräckligt med energi för att driva 450 000 hem under två timmar. Företaget startade också upp ett 49,5 megawatt batteri i Skottland, enligt ett uttalande på tisdag.

Storbritannien bygger ut havsbaserad vindkraftskapacitet, med ett mål att driva nätet med 100 % grön el till 2035. För att uppnå detta krävs reservtillförsel av ren energi när det inte blåser. Redan när vindhastigheterna ökar blir nätet överbelastat. Att använda batterier för att lagra en del av den överskottskraften skulle förhindra att vindkraftparker betalas för att stängas av för att minska leveranserna.

Källa:

25 okt 2023  11:14  CET

Onsdag

Solpark i Hultsfred på 100MW

På Hultsfreds flygplats startar nu Neoen och Alight bygget av en solcellsanläggning som blir den största i Sverige. När anläggningen är färdig kommer den att ha en installerad effekt på 100 MW och planeras vara i drift 2025.

  • Neoen och Alight tillkännagav lanseringen av bygget av Hultsfred solcellspark i Småland, sydöstra Sverige
  • De utsåg Bouygues Energies & Services-Solkompaniet-konsortiet till EPC-entreprenör
  • Med en kapacitet på 100 MWp är Hultsfredsgården det största solenergiprojektet i Sverige hittills
  • Solenergiparken är planerad att vara i full drift 2025
  • 95 % av den gröna energin och av de producerade ursprungsgarantierna kommer att säljas till modehandlaren H&M Group

Källa:

25 okt 2023  11:04  CET

onsdag 25 oktober

tisdag 24 oktober

Tisdag

Koldioxidavskiljning (CCS) måste generera kommersiella intäkter

Carbon Capture and Storage (CCS) är i mycket bättre skick än för några år sedan, men det måste fortfarande växa långt bortom sina nuvarande blygsamma dimensioner för att bli en kommersiellt gångbar verksamhet.

Att skala upp CCS är fortfarande en ”mycket skrämmande uppgift”, sa Alastair Hamilton, en hållbarhets- och energiomställningsspecialist på McKinsey, till förra veckans Energy Intelligence Forum i London.

Att hitta rätt affärsmodell är nyckelutmaningen, snarare än att utveckla tekniken, enades deltagarna i forumets paneldiskussion om koldioxidavskiljning.

Ett tillvägagångssätt som föredras av många företag är skapandet av nav, som gör det möjligt för operatörer att sänka kostnaderna genom att tillhandahålla ”CCS som en tjänst” till industriella utsläppare som närliggande stål- och kemiska anläggningar.

Källa:

24 okt 2023  14:53  CET

Tisdag

Forskare ska utveckla solcellsfönster

Genom Vinnovas finansiering kan projektet Solariton nu ta nästa steg. Alexandre Dmitriev, prefekt på Göteborgs universitet, beskriver Solariton-projektet och dess potential:

– Vår forskning handlar om termisk hantering i transparenta ytor – som exempelvis fönster i byggnader och vindrutor för bilar – kommer att resultera i en prototyp av en yta som är helt genomskinlig. Ytan kommer att reflektera eller absorbera infrarött solljus vid behov. Det vill säga, den kommer att kunna växla mellan de två driftlägena, förklarar han.

– Dessutom kommer det att vara helt passerbar för mobiltelefonsignaler. Mobilsignaler har länge varit ett problem för nuvarande teknik på området. Vi lyckas kringgå detta genom att använda en ”metayta” – konstgjord materia som interagerar med ljus på ett sätt som naturliga material inte kan. Vi kallar den här nya prototypen för ett ”solar metaglas”, fortsätter Alexandre Dmitriev.

Källa:

24 okt 2023  13:23  CET

Tisdag

Norska B’ZEOS tångbaserade förpackningar gör plastfolie till ett minne blott

”B’ZEOS-teamet utökades till fem personer. Företaget har nyligen anställt en kommunikations- och partnerskapschef och en ny industriell produktdesigner. B’ZEOS har också flyttat till ett nytt och större labb. Vidare har vi tilldelats flera offentliga bidrag och gått in i biotopaccelerationsprogrammet.

”Vi har nått en Technology Readiness Level (TRL) på sju. I detta skede har vi utvecklat termoplastiska formuleringar – plaster som kan formas med värme – som kan omvandlas till flexibla filmer eller styva föremål med hjälp av konventionella plasttillverkningsprocesser.”

”Vårt huvudfokus är fortfarande de flexibla filmerna. Vi har en portfölj med över 20 startprodukter som använder olika tångextrakt, allt från mer till mindre raffinerade, och arbetar med invasiva tångarter som sargassum i våra formuleringar. Varje formulering presenterar olika slutliga egenskaper för olika tillämpningar och önskade resultat. Vi arbetar för närvarande med stela och halvstyva föremål också.”

Källa:

24 okt 2023  13:21  CET

Tisdag

1 500 GW förnybar distribution försenad globalt eftersom näten inte moderniseras tillräckligt snabbt

En första i sitt slag global land-för-land-studie, ”Electricity Grids and Secure Energy Transitions” av IEA finner att elnäten inte håller jämna steg med den snabba tillväxten av ren energiteknik. Utan större politisk uppmärksamhet och investeringar riskerar brister i räckvidd och kvalitet på nätinfrastrukturen våra klimatmål.

Över hela världen måste vi lägga till eller byta ut 80 miljoner km kraftledningar till 2040 – ett belopp som motsvarar hela det befintliga globala nätet.

Stora förändringar av hur nät fungerar och regleras är också viktiga, medan årliga investeringar i nät måste fördubblas till mer än 600 miljarder dollar per år till 2030.

Källa:

24 okt 2023  13:05  CET

Tisdag

IEA upprepar sin förutsägelse om högsta oljeefterfrågan

  • I sin senaste World Energy Outlook har International Energy Agency upprepat sitt påstående att råolja, naturgas och kol kommer att nå sin topp före 2030.

  • Byrån ser framväxten av en ny ren energiekonomi som att ge hopp om vägen framåt, vilket betonar det ekonomiska argumentet för ren energiteknik.

  • Rapporten fokuserar på vikten av motståndskraft och energisäkerhet, särskilt på grund av den geopolitiska utveckling som för närvarande stör energimarknaderna.

Källa:

24 okt 2023  12:48  CET

Tisdag

Toyota kan starta produktion av solid-state-batterier 2027

Under en presskonferens i förra veckan förtydligade Toyotas VD Koji Sato planerna. Batterigenombrottet med ett solid state-batteri kan sättas i produktion redan i början av 2027, men då i mycket små volymer.

– Jag tror att det viktigaste för tillfället är att släppa ut solid-state-batterierna på marknaden och vi kommer att ta en volymökning därifrån, sa Koji Sato i Financial Times.

Kärnan i ett solid state-batteri består av en fast elektrolyt. Det tillåter snabbare rörelse av jonerna och har en större tolerans för höga spänningar och temperaturer. Om Toyota lyckas med planen är målet att ge ett batteri som kan erbjuda över 1000 kilometer i räckvidd, och snabbladdas från 10 till 80 procent på under 10 minuter.

Källa:

24 okt 2023  12:40  CET

Tisdag

Iberdrola säkrar tre vindsatsningar i Tyskland

Iberdrola Deutschland har tilldelats tre vindkraftsanläggningar i den senaste upphandlingen av Forst Baden-Württemberg (ForstBW).

Vindkraftsparker med ett förväntat antal på 25 vindkraftverk kommer att byggas på totalt 790 hektar med en potentiell total kapacitet på mellan 170MW och 200MW.

Felipe Montero, VD för Iberdrola Deutschland, sa: ”Vi är glada över att ha tilldelats kontraktet av ForstBW och går nu in i detaljplaneringsstadiet.

Källa:

24 okt 2023  11:06  CET

Tisdag

Skiftet i världen till ren energi är ostoppbart, säger IEA-rapporten

Vår årliga WEO  ”world energy outlook”, den auktoritativa källan till global energianalys och prognoser, finner att den fenomenala ökningen av ren energiteknik som sol, vind, elbilar och värmepumpar omformar hur vi driver allt från fabriker och fordon till hushållsapparater och värmesystem .

”Övergången till ren energi sker över hela världen och den är ostoppbar. Det är inte en fråga om ’om’, det är bara en fråga om ’hur snart’ – och ju förr desto bättre för oss alla”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol . ”Regeringar, företag och investerare måste stå bakom omställningarna för ren energi snarare än att hindra dem.”

Ren energiteknik kommer att öka mellan nu och 2030 enbart baserat på dagens policyinställningar. I slutet av decenniet kommer det att finnas nästan 10 gånger så många elbilar på vägarna världen över. Solenergi kommer att generera mer el än vad hela USA gör för närvarande, och förnybara energikällors andel av den globala elmixen kommer att nära 50%, upp från cirka 30% idag.

Källa:

24 okt 2023  11:26  CET

Tisdag

Batterilagring hjälpte Texas och är nu ett exempel för hela landet

Den snabba utbyggnaden av energilagring i Texas – som ökade ungefär tiofaldigt på tre år – spelade en nyckelroll för att undvika strömbrist och strömavbrott den gångna sommaren mitt i rekordstor energiefterfrågan.

Texaner utstod månader av extrem hetta den gångna sommaren och satte nya rekord för elbehov i processen. Men till skillnad från extrema väderhändelser i det förflutna har staten kunnat undvika den strömbrist och strömavbrott som Texas Public Utility Commissions ordförande Peter Lake hade varnat för. Den snabba utbyggnaden av batterilagring har spelat en nyckelroll för att hålla Texass lampor tända.

År 2021 blev historiska vinterstormar i Texas dödliga delvis eftersom de skapade omfattande strömavbrott. Fyra miljoner människor förlorade tillgång till värme och vatten när nätet gick sönder. När generatorer förblev offline, sköt priset på kraft i höjden, vilket orsakade ytterligare smärta för konsumenterna. För att undvika en upprepning av denna tragedi behövde Texas lägga till ytterligare elektrisk kapacitet som kunde leverera med ett ögonblicks varsel och stabilisera nätet. Det är vad batterier gör bäst.

Källa:

24 okt 2023  11:06  CET

Tisdag

Den kinesiska vindjätten avslöjar planen för världens största 22MW havsturbin

Den kinesiska megaliten MingYang Smart Energy, som tillverkar vindkraftverk, har avslöjat planerna på att bygga ett 22MW havsvindkraftverk, världens mest kraftfulla turbin som skulle stå nästan lika högt som Eiffeltornet.

Olika kinesiska medierapporter i slutet av förra veckan bekräftades av MingYang på sin LinkedIn-sida i söndags, där företaget tillkännagav planerna för två nya vindkraftsmodeller – MySE 22MW havsvindturbinen och MySE 11MW landbaserad vindturbin.

MySE 22MW vindturbinen kommer att skryta med en 310 plus meter stor rotor som kommer att vara speciellt designad för regioner med hög vind med medelvindhastigheter mellan 8,5 meter per sekund (m/s) och 10m/s.

Källa:

24 okt 2023  10:43  CET

tisdag 24 oktober

måndag 23 oktober

Måndag

USA tror på 40 GW sol- och vindtillskott 2024

Energy Information Administration (EIA), den amerikanska regeringens officiella energistatistiska byrå, släppte en rapport om ”Short Term Energy Outlook”.

Rapporten förväntar sig att produktionen från både naturgas och kol kommer att minska nästa år delvis på grund av en ökning av produktionskapaciteten från förnybara källor. Den förutspår att 40 GW sol- och vindkapacitet kommer att tas i bruk nästa år.

Rapporten tillägger vidare att detta skulle medföra en ökning med 16 % från i år, vilket skulle leda till en ökning av andelen el från förnybara energikällor, från 22 % 2023 till 25 % 2024.

Rapporten förutspår att andelen 42 % av elen i USA ska genereras från naturgas 2023. Rapporten visar en uppåtgående trend från 39 % 2022. I rapporten tillskrivs denna ökning relativt låga priser på naturgas.

Källa:

23 okt 2023  16:13  CET

Måndag

1,8-Gigawatt Benban Solar Farm i Egypten kan driva 1 miljon hushåll

Framgången för Benban Solar Farm nära Assuan, Egypten, visar den inverkan som storskaliga projekt för ren energi kan ha på energimatrisen i nordafrikanska länder. Den största solenergiparken i Afrika och den 4:e största solenergiparken globalt, parken har en installerad kapacitet på 1,8 GW och är summan av 41 individuella anläggningar. Projektets storlek och omfattning är anmärkningsvärd. Projektet kan driva över en miljon hem, totalt över 37 kvadratkilometer och minskar koldioxidutsläppen i Egypten med två miljoner ton per år.

Tillsammans med att minska koldioxidutsläppen skapade byggandet av Benban Park betydande jobbtillväxt samt permanenta underhållstjänster. Minst 20 000 jobb skapades för byggandet av parken och 6 000 permanenta jobb skapades för underhåll och förvaltning. Finansieringen av denna park kan användas som exempel för framtida storskaliga förnyelsebara projekt i Afrika. För sin utveckling delades projektet upp i 41 tomter och tilldelades 30 utvecklare.

Källa:

23 okt 2023  15:57  CET

Måndag

Drönarpaketleverans kommer till EU nästa år

Amazons drönarleveranstjänst, Prime Air, kommer att utöka sin räckvidd till Storbritannien och Italien i slutet av 2024. Detta tyder på en bredare trend, eftersom drönarleveranstjänster tar höjd globalt med Walmart som redan har slutfört över 10 000 drönarleveranser och andra företag som Alphabet (moderbolag till Google) och Zipline konkurrerar också på detta område.

Amazons senaste MK30-drönare tål olika väderförhållanden och fungerar i lätt regn, vilket lovar leveranser på under 60 minuter. Detta kommer eftersom drönarleverans ses som ett mer effektivt sätt att betjäna onlineshoppare. Tekniken står fortfarande inför utmaningar när det gäller allmänhetens acceptans och säkerhetsproblem.

Källa:

23 okt 2023  15:52  CET

Måndag

Tyska RES presenterar 600MW brittisk solenergi- och lagringsplaner

RES har lanserat informellt samråd om tidiga planer för ett sol- och lagringsprojekt på upp till 600 MW nära West Burton Power Station och i Sturton-le-Steeple, Nottinghamshire.

Marken som övervägs ligger i anslutning till det nyligen avvecklade West Burton Power Station, och RES har ett avtal på plats för att utnyttja 600 MW överskottskapacitet i nätet.

Projektet är i ett tidigt skede, men man tror att landet skulle kunna stödja upp till 400 MW solenergi och 200 MW batterilagring.
Om de går framåt kan planerna kunna producera tillräckligt med förnybar el varje år för att driva runt hälften av husen i Nottinghamshire.

Det tidiga informella samrådet kommer att pågå i sex veckor från måndag 23 oktober till måndag 4 december 2023

Källa:

23 okt 2023  15:47  CET

Måndag

Fossilbränslekraft: en döende trend i 50 % av ekonomierna

Studien, som undersökte inhemsk elproduktionsdata från 2000 till 2022, fann att 107 ekonomier, som står för 38 % av den globala efterfrågan på el, har minskat sina utsläpp med nästan 20 % under det senaste decenniet. Av dessa har 78 ekonomier ersatt fossila bränslen med rena energikällor i sina kraftsektorer sedan de nådde sin fossilbränsletopp efter 2000. Intressant nog har 49 ökat sin totala elproduktion, främst på grund av växande efterfrågan.

Dave Jones, den globala insiktsledaren på Ember, sa att många människor måste vara medvetna om hur många länder som redan befinner sig i en fas av fossilbränslenedgång i sina kraftsektorer. Han tillade att många länder har uppnått detta samtidigt som de möter den ökande efterfrågan på el.

Källa:

23 okt 2023  13:33  CET

Måndag

Indiska RenewSys presenterar en 600 W TOPCon solcellsmodul med 23,26 % verkningsgrad

RenewSys har lanserat Deserv Extreme, en ny serie av n-typ TOPCon solcellsmoduler.

Linjen inkluderar dubbelfasade dubbelglasmoduler med toppeffekter på 560 W till 600 W och framsidans verkningsgrad på upp till 23,26 %. Baksidan ger upp till 20 % ytterligare vinst i kraftgenerering, vilket leder till uteffekter på 720 Wp. Bifacialitetsfaktorn är 70±5%.

Modulerna är byggda med 144 halvskurna monokristallina solceller. Dessa har en IP68-klassad delad kopplingsdosa med tre bypass-dioder och en ram i anodiserad aluminiumlegering.

Källa:

23 okt 2023  13:26  CET

Måndag

Genombrott för återanvändning av vindkraftsblad

Nya resultat från innovationsprojektet DecomBlades bevisar att glasfiber som hämtas från vindkraftverksblad kan bearbetas och smältas till högkvalitativ fiber som kvalificerar sig för att användas i nya vindkraftverksblad. Att bevisa detta sätt att använda återvunna glasfibrer är ett verkligt genombrott på vägen mot en cirkulär vindindustri.

I 20 år har privata företag och forskare experimenterat med att återvinna blad från vindkraftverk som nått slutet av sin livslängd. Nu görs stora framsteg för att hitta återvinningsvägar för nödvändiga mängder blad, eftersom allt fler vindkraftverk avvecklas.

Med hjälp av den storskaliga pyrolystestanläggningen utvecklad av MAKEEN Energy, har konsortiet bakom innovationsprojektet DecomBlades lyckats utvinna och bearbeta huvudkomponenten – glasfibrer – från uttjänta 37-meters vindkraftsblad till en så hög kvalitet att materialet kan smältas. och används vid tillverkning av nya vindkraftverksblad.

Källa:

23 okt 2023  12:05  CET

Måndag

Elektrifiering är effektivitet: Världen kommer att behöva mindre energi efter övergången

När vi elektrifierar våra energisystem händer en magisk sak: stora ineffektiviteter försvinner. Som Internationella energiorganet uttrycker det: ”Elektrifiering är effektivitet”.

I en koldioxidfri värld är vårt slutliga energibehov mycket lägre än det är idag. En studie av Oxford-professorn Nick Eyre tyder på att den är cirka 40 % lägre.1

Detta visas i diagrammet nedan. Den ritar upp den globala slutliga energiefterfrågan idag2 jämfört med ett energisystem efter övergången där lämpliga sektorer elektrifieras och resten drivs av vätgas.

Efterfrågan på el ökar – från 110 till 189 EJ, men det totala energibehovet sjunker från 416 till 247 exajoule (EJ).

Källa:

23 okt 2023  11:45  CET

Måndag

80 miljoner km elnät behöver bytas ut enligt rapporten

De 80 miljoner km motsvarar alla elnät runt om i världen och är nödvändiga för att uppfylla nationella klimatmål och stödja energisäkerhet, säger International Energy Agency (IEA).

Stora förändringar av hur nät fungerar och regleras är också väsentliga, medan årliga investeringar i nät, som har förblivit i stort sett stagnerande, måste fördubblas till mer än 600 miljarder dollar per år till 2030.

Rapporten, Electricity Grids and Secure Energy Transitions, är den första i sitt slag och ger en inventering av elnät över hela världen. Den fann att utvecklingen inte håller jämna steg med den snabba tillväxten av nyckelteknologier för ren energi som sol, vind, elbilar och värmepumpar.

Källa:

23 okt 2023  11:20  CET

Måndag

Kinesiska JinkoSolar kommer att leverera 3,8 GW moduler till Saudiarabiens solsatsningar

Den kinesiska tillverkaren av solcellsmoduler JinkoSolar har gått med på att leverera 3,8 GW av sina paneler av n-typ till energibolaget ACWA Power för användning vid två solenergiprojekt under uppbyggnad i Saudiarabien.

I affären kommer JinkoSolar att tillhandahålla sitt Tiger Neo-märke av paneler, som använder en tunneloxidpassiverad kontaktteknik (TOPCon) till de två projekten. Panelerna kommer att installeras vid 2,3GW Ar Rass 2-projektet, som för närvarande byggs i den centrala provinsen Al-Qassim, och 1,5GW solenergiparken Al Kahfah, som är under utveckling i landets östra provins.

Källa:

23 okt 2023  11:15  CET

måndag 23 oktober

fredag 20 oktober

Fredag

1Komma5 lanserar virtuellt kraftverk som ger gratis el: ”Kontraktet är obegränsat”

Under torsdagen lanserade 1Komma5 lösningen Dynamic Pulse, ett virtuellt kraftverk som ska ge kunderna helt gratis el. Lanseringen gjordes i samband med ett kundevenemang i Stockholm, där bland annat Niklas Adalberth och Philipp Schröder, grundaren och hjärnan bakom 1Komma5°, deltog. Dynamic Pulse är en vidareutveckling av bolagets energihanteringsplattform Heartbeat, som styr den tillgängliga elen från solcellssystem, villabatteri eller elnätet när strömmen är billig och kopplar den till hushållets förbrukning.

En av de främsta nycklarna till gratiselen är FCR, vilket står för ”Frequency containment reserves” (frekvenshållningsreserver). Det innebär att stödsystem som exempelvis hembatterier kan vara med och upprätthålla korrekt frekvens i elnätet – något som Svenska Kraftnät öppnade marknaden för under 2019, och som i dagsläget ger rejält betalt till den vars snabba hembatterier är med i systemet. Ersättningen för FCR är i dagsläget så hög att 1Komma5 årligen garanterar minst 15 000 kWh med gratis el till de kunder som kopplar in sig i systemet.

Källa:

20 okt 2023  13:35  CET

Fredag

Honda och Mitsubishi utforskar marknaden för elbilar/elnätet V2G

De sydkoreanska och japanska biljättarna diskuterar för att skapa en ny verksamhet och förbereder sig för den ökande rollen av elfordon (EV) inom fordon till nät (V2G)-system.

Samarbetet syftar till att utforska möjligheter för att öka värdet som ges till kunder genom deras el- och el-batterisatsningar.

En av de potentiella företagen som diskuteras är smart laddning och V2G, som skulle hjälpa EV-användare att optimera sina elkostnader genom att erbjuda tillgång till smart laddning, V2G-tjänster och förnybar kraft, som använder avancerad styrteknik för energiledningssystemet.

Källa:

20 okt 2023  13:06  CET

Fredag

USA: BOEM avslöjar utkast till Gulf of Maine vindenergiområde

US Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) identifierade idag ett vindkraftsområde (WEA) i Mainebukten med en potentiell kapacitet på mer än 40GW, vilket öppnar en 30-dagars offentlig granskning och kommentarsperiod.

Utkastet till WEA täcker cirka 3 519 067 hektar utanför Maine, Massachusetts och New Hampshire, från cirka 23 – 120 miles utanför kusten.

Framtida justeringar av utkastet till WEA kommer sannolikt att göras efter att ha inkluderat feedback under kommentarsperioden, samtidigt som man strävar efter att behålla tillräckligt med yta för att uppfylla delstaternas planeringsmål i Gulf of Maine.
BOEM söker också kommentarer om huruvida hela eller delar av tre sekundära områden som identifierades för ytterligare analys men som inte ingår i utkastet till WEA ska läggas till.

Källa:

20 okt 2023  13:00  CET

Fredag

FERC-siffror visar att USA:s solkapacitet kan överträffa naturgas 2030

FERC:s nya energiinfrastrukturrapport visar att solel har den största andelen kapacitetstillskott i energimixen i USA.

Under januari-augusti tillkom knappt 9 GW solkraft, vilket motsvarar 40,5 % av alla kapacitetstillskott. Det motsvarar en tillväxt på 36 % från år till år.

Vindkraften gav ytterligare 2,7 GW, vilket motsvarar cirka 12,5 % av nya kapacitetstillskott. När man inkluderar sol, vind, vattenkraft, geotermisk energi och biomassa, bidrog förnybara energikällor med 54,3 % av kapacitetstillskottet.

Mycket tillväxt väntar för kolfri energi för att driva ut fossila bränslen. För total tillgänglig installerad produktionskapacitet är naturgas fortfarande ledande. Mer än 44 % av den tillgängliga elproduktionskapaciteten kommer från naturgas, följt av kol, vindkraft, vattenkraft och solenergi.

Källa:

20 okt 2023  12:55  CET

Fredag

Nu får Västerås världens största energilager

Det handlar om ett 300 000 kubikmeter stort bergrum som ursprungligen byggdes för att vara beredskapslager för eldningsolja 5 i början av 1970-talet, under kalla kriget.

– Det görs nu om till ett stort energilager som av allt att döma kommer att bli världens största, säger Magnus Eriksson, affärsområdeschef för Värme inom Mälarenergi.

– Bergrummet kommer fungera som en jättelik underjordisk termos. Här kan Mälarenergi lagra hela 13 GWh fjärrvärme. Det i sin tur möjliggör ökad elproduktion i Västerås, även när utetemperaturen är låg – samtidigt som vi minskar behovet av fossileldade reservanläggningar.

Källa:

20 okt 2023  12:13  CET

Fredag

Med stora gigawatt-investeringar i sol och vind skall Fortescue göra Pilbara gruvorna gröna

Järnmalmsgruvjätten och numera grön energiinvesterare Fortescue Metals har gett lite kött till benet för sina mål för utsläpp av koldioxid, och beskriver planer på att bygga flera gigawatt vind-, sol- och batterilagring för sin Pilbara-verksamhet.

Fortescue har enormt ambitiösa planer för grönt väte och arbetar för närvarande med minst fem storskaliga projekt i Australien, USA och på andra håll i världen, men de har också lovat att nå ”riktiga” nollutsläpp snarare än ”netto noll” på sina inhemska utsläpp, inklusive dess massiva järnmalmsgruvor.

I en presentation för besökande analytiker och investerare förra veckan beskrev Fortescue hur man avsåg att bygga mer än en gigawatt solenergi, runt en gigawatt vindenergi och cirka fyra gigawattimmar batterilagring för att minska sitt beroende av dyr och förorenande gas generation och diesel.

Källa:

20 okt 2023  11:33  CET

Fredag

För att öka effektiviteten lanserar Indien ett ratingsystem med stjärnor på solpaneler

Fackets minister för kraft och ny och förnybar energi RK Singh lanserade idag ett stjärnklassificeringsprogram för solpaneler.

Ministern sa att betygen skulle vara frivilliga för modultillverkarna under det första året. Detta kommer dock att göras obligatoriskt under de närmaste åren efter granskning av departementet. ”Vi vill stärka de konsumenter som vill ha solcellsmoduler installerade på sina hustak. De borde veta om solpanelernas effektivitetsnivåer.

Så vi lanserar stjärnklassificeringarna för solcellsmodulerna. Vi uppmanar modultillverkarna att följa detta under det kommande året. Vi kommer att se över det efter ett år. Om vi ​​inte ser mycket efterlevnad kommer vi att göra det obligatoriskt, sa Singh vid en mediakonferens idag.

Källa:

20 okt 2023  11:50  CET

Fredag

Skånes plan för att klara elbehovet till 2030

Idag är den installerade effekten i Skåne cirka 1 000 MW men till 2030 behöver effekten mer än sjudubblas för att klara behovet, upp till 7 835 MW. Topplasteffekten – vid de tider då elbehovet är som störst – behöver öka från dagens cirka 400 MW till cirka 1 400 MW, enligt den nya färdplanen. Det skulle innebära en ökning av självförsörjningsgraden av el från 15 procent till 50 procent under årets alla timmar.

Därutöver tillkommer all ny elproduktion. I färdplanen listas olika typer av elproduktion och hur långa deras etableringsprocesser är från idé till drift. Det handlar om en utbyggnad av kraftvärme, landbaserad vindkraft, solkraft och gasturbiner, men också investeringar i batterilager som ska finnas på plats till 2030. På längre sikt ser man även att en utbyggnad av havsbaserad vindkraft, vätgas och kärnkraft kan tillkomma.

Källa:

20 okt 2023  11:33  CET

Fredag

SCA bygger ny vindpark och ökar självförsörjningsgraden av elektricitet

SCA ökar självförsörjningsgraden av elektricitet till egen industri genom att förvärva Fasikan Vind AB, ett vindkraftsprojekt placerat på SCAs mark i Bräcke kommun i Jämtlands län. Säljare är Arise AB.

Förvärvet är i linje med SCAs vindkraftsstrategi vilken omfattar utarrendering av mark till vindkraftsoperatörer, drift av egna vindparker och projektutveckling för egen drift eller till försäljning.

Byggnation av vindparken startar i november 2023 och planeras att driftsättas i början av 2026. Vindparken kommer att bestå av 15 turbiner med en installerad effekt om totalt 105 MW. Tillsammans med SCAs aktuella produktion av elektricitet medför den tillkommande produktionen om 333 GWh, genom förvärvet, att SCA blir helt självförsörjande på elektricitet. Den totala investeringen förväntas uppgå till 1,7 miljarder SEK.

Källa:

20 okt 2023  11:27  CET

Fredag

Minienhet omvandlar molekylär rörelse till elektricitet

Energi är en kritisk komponent i den moderna mänskliga civilisationen, som levererar el till hus, fabriker och transporter. I takt med att världens befolkning och efterfrågan växer blir hållbara energikällor och effektiv användning avgörande för den långsiktiga framtiden.

I en stor utveckling har en liten enhet utnyttjat rörelsen av molekyler i rumstemperaturvätska för att generera elektricitet.

Denna innovativa tekniska lösning lovar att skapa en ren och lättillgänglig energikälla för lågeffektsenheter, helt självförsörjande och inte beroende av några externa energikällor.

Enligt New Scientist-rapporten kan den här enheten hitta applikationer i energigivande föremål som små medicinska implantat och till och med små hushållsprylar i framtiden.

Källa:

20 okt 2023  11:17  CET

fredag 20 oktober

torsdag 19 oktober

Torsdag

Nytt EU-förslag, Det genomsnittliga priset för el skall gälla inte det höga fossilpriset

På tisdagen kom EU:s medlemsländer äntligen överens om hur de skulle reformera blockets elmarknad efter långa månader av svåra förhandlingar. Införandet av långtidskontrakt, särskilt kontrakt om skillnader (CfD), bör stabilisera priserna för konsumenterna och ge säkerhet till investerare i ny generation .

Men det stora bekymret hade varit hur det statliga stödet som är implicit i CfDs kan användas för att snedvrida spelplanen till förmån för kärnkraft och kol, förklarar Benjamin Wehrmann på CLEW .

Frankrike och Tyskland ledde de motsatta sidorna av argumentet, men en kompromiss har nåtts om hur långt stödet för kärnkraft kan gå. Wehrmann sammanfattar det nya avtalet, som nu går till EU-parlamentet för vidare förhandlingar som borde se kärnkraft och kol i rampljuset igen.

Källa:

19 okt 2023  14:03 CET

Torsdag

Tyskland: Strid om solpaneler på balkongen

På många håll nekas hyresgäster att installera ett balkongkraftverk. Tyska miljöhjälpen har nu stött ett par från Kiel med en stämningsansökan. Med framgång: balkongkraftverket kan installeras.

En stämningsansökan inlämnad av en hyresgäst som söker godkännande för deras balkongkraftverk, med stöd av Deutsche Umwelthilfe (DUH), har varit framgångsrik. Till följd av rättstvisten har nu hyresvärden gett upp sitt motstånd med en dom om erkännande efter en försening på nästan ett år. Paret Weyland kan nu installera mini solcellsanläggningen .

Källa:

19 okt 2023  13:36  CET

Torsdag

Japan testar trådlös snabbladdning av fordon i rörelse

Forskare i Japan testar trådlös snabbladdning av rörliga elfordon under nästa år i ett statligt försök.
Den gemensamma forskargruppen från University of Tokyo och Chiba University inkluderar nio företag inklusive Bridgestone, Mitsui Fudosan, ROHM och NSK demonstrerar strömförsörjning i rörelse för trådlös snabbladdning av elfordon i Kashiwa-no-ha Smart City i Kashiwa City , Chiba Prefecture.

Försöket kommer att pågå till mars 2025 under ledning av det japanska ministeriet för land, infrastruktur, transport och turism.

Strömförsörjningssystemet använder förgjutna spolar inbäddade i vägen och har utvecklats av professor Hiroshi Fujimoto och docent Osamu Shimizu från Graduate School of Frontier Sciences vid University of Tokyo, och kan leverera ström inte bara till elfordon utan även till plug-in hybridfordon. En 10-sekundersladdning gör att en vanlig elbil kan åka 1 km, medan 60s vid en stoppskylt skulle ge laddning för 6 km.

Källa:

19 okt 2023  12:35 CET

Torsdag

Arbetet med Europas största kolavskiljningsplats kommer att starta i Rotterdam nästa år

AMSTERDAM, 18 oktober (Reuters) – Byggandet av Europas största anläggning för avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) kommer att påbörjas i Rotterdams hamnområde nästa år, sade dess utvecklare på onsdagen.

Det planerade ”Porthos”-projektet kommer att kräva en investering på 1,3 miljarder euro (1,38 miljarder dollar) och förväntas vara i drift 2026, säger dess utvecklare, som inkluderar Rotterdams hamnmyndigheter och det holländska gasbolaget Gasunie.

Inom projektet kommer CO2 som släpps ut från raffinaderier och kemiska anläggningar som drivs av Shell (SHEL.L), Exxon Mobil (XOM.N), Air Liquide och Air Products (APD.N) att transporteras till tomma gasfält under Nordsjön runt omkring 20 kilometer (12,5 miles) utanför den holländska kusten.

Källa:

19 okt 2023  12:26  CET

Torsdag

CSIRO säger att "ridå av keramiska partiklar" äntligen kan släppa lös solvärmeteknik

Forskare vid CSIRO:s forskningsanläggning för koncentrerad solvärme (CST) i Newcastle har uppnått en temperaturmilstolpe genom att använda ”fallande” partiklar av keramik i storleken av sand, och som kan leda till ett billigare och bättre sätt att skapa och lagra solenergi.

”Detta är betydelsefullt eftersom det skapar möjlighet till större lagring av förnybar energi i kombination med vår patenterade värmeväxlare”, säger Dr Jin-Soo Kim som leder teamet som har arbetat i åtta år med processen.

”Den här tekniken är nyckeln till att leverera förnybar energi till låg kostnad i stor skala för avkarboniseringen av Australiens tunga industri.

Källa:

19 okt 2023  12:17 CET

Torsdag

Batterilagring är nu Teslas mest lönsamma produkt, men solenergiverksamheten börjar ta fart

Teslas vd Elon Musk säger att företagets batterilagringsavdelning – inklusive Powerwall-produkter för hushållsbruk och Megapack-produkter – har noterat sin högsta kvartalsvisa distribution och har blivit koncernens verksamhet med högsta marginal.

Under det tredje kvartalet 2023 säger Tesla att de använde 4,0 gigawattimmar batterilagring, en ökning med 90 procent från samma kvartal förra året och en ökning med 10 procent jämfört med andra kvartalet, och levererade intäkter på 1,5 miljarder USD som produktionen vid dess nya megafabrik i Kalifornien ökar.

”När den här verksamheten växer blir energidivisionen vår verksamhet med högsta marginal”, sa Musk i företagets vinstsamtal och noterade att energi och tjänster bidrog med över en halv miljard dollar till kvartalsvinsten.

Källa:

19 okt 2023  12:12  CET

Torsdag

Wihlborgs satsar på energiinnovation i Lund

I november påbörjar Wihlborgs utbyggnaden av ett likströmsnät mellan den egna byggnaden Alfa 3-6 (Studentkåren 2) på Ideon och Blekingska nationens studentboende. Projektet genomförs i samarbete med IT-entreprenören Jonas Birgersson och syftar till att skapa ett öppet, oberoende system för energidistribution och på sikt avlastning av nuvarande elnät och lägre elpriser.

”Alfaprojektet” är en del av kraftsamlingen CoAction Lund, som leds av Lunds kommun, med målsättningen att Lund ska vara klimatneutralt 2030. Nyligen tilldelades CoAction medel från Vinnova för att bli en av två piloter som ska gå i bräschen nationellt med spjutspetsprojekt inom energi och mobilitet.

I Wihlborgs fastighet Alfa 3-6 kommer ett batteri att byggas och Blekingska nationen har en solcellsanläggning på sin fastighet. Mellan husen dras en likströmskabel som gör det möjligt för byggnaderna att dela på energin från batteri respektive solcellsanläggning.

Källa:

19 okt 2023  12:07 CET

Torsdag

Alla länder rekommenderas att spendera 600 miljarder dollar till 2040 för att tackla klimatförändringarna: IEA

Ansträngningar för att ta itu med klimatförändringarna och säkerställa tillförlitlig elförsörjning kan utsättas för risker om inte beslutsfattare och företag snabbt vidtar åtgärder för att förbättra och utöka världens elnät, enligt en särskild rapport från International Energy Agency (IEA).

Näten har utgjort ryggraden i elsystem i mer än ett sekel och levererar ström till hem, fabriker, kontor och sjukhus – och deras betydelse kommer bara att öka i takt med att elens roll i energisystemen ökar.

Men den nya IEA-rapporten, med titeln ”Electricity Grids and Secure Energy Transitions” erbjuder en första i sitt slag över nät över hela världen och finner tecken på att de inte håller jämna steg med den snabba tillväxten av nyckelteknologier för ren energi som solenergi, vindkraft. , elbilar och värmepumpar.

Källa:

19 okt 2023  12:02  CET

Torsdag

Globala solenergiutbyggnaden ökar exponentiellt

☀️ BAM! ☀️ År 2000 tog det världen mer än ett år att lägga till 1 GW #solenergikapacitet.

Idag tar det mindre än en dag. Detta är baserat på historiska data om solkapacitetstillskott från BloombergNEF.

➡️ År 2000 tog det mer än ett år
➡️ 2010/11 tog det ett par veckor
➡️ 2015 tog det bara en vecka
➡️ År 2023 installerar vi nu mer än en GW varje dag.

Världen är på väg att installera 392 GW solenergi i år. I slutet av detta decennium förväntas världen installera en TW varje år!

Källa:

19 okt 2023  11:49 CET

Torsdag

Första spadtaget till nytt energilager i Gävle från Ingrid Capacity

Ingrid Capacity – som i partnerskap med BW ESS bygger energilager i elnätet – tog den 16 oktober det första spadtaget för en ny anläggning i Gävle. Det nya energilagret kommer att ha en effekt på cirka 12 MW, vilket under en timme skulle kunna tillgodose elbehovet för motsvarande halva Gävle. Lagret beräknas vara i full drift innan sommaren 2024.

Energilagret tar hand om elen när det råder överskott, för att sedan tappa tillbaka elen i systemet när det råder brist. Energilagring ökar nyttjandegraden av det befintliga systemet och minskar kostnader för ny infrastruktur. Medan elsystemet kommer att bli mer utsatt ju längre elektrifieringen fortskrider, kan energilagring göra elsystemet stabilare, säkrare och billigare. Med ledtider på 1–2 år från projektstart till färdigställande, är energilagring ett snabbt sätt att stärka det existerande systemet.

Källa:

19 okt 2023  11:46  CET

torsdag 19 oktober

onsdag 18 oktober

Onsdag

SENS bygger solcellspark 25MW nära Jönåker

Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB (”SENS” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolaget har tecknat ett arrendeavtal för byggnation av en solcellspark belägen i närheten av Jönåker, Södermanlands län. Med en förväntad kapacitet på 20-25 MW, planeras solparken att uppföras i anslutning till den batterianläggning som SENS kommunicerade den 13 september 2023.

SENS meddelar idag att ett avtal för uppförandet av en ny solcellspark i närheten av Jönåker nu är signerat. Solparken, med en planerad kapacitet på 20-25 MW, är strategiskt placerad för att komplettera det pågående projektet i Jönåker, vilket möjliggör en synergisk kombination av energiproduktion och lagring inom samma geografiska område.

När solparken är i full drift förväntas den generera en årlig energiproduktion på cirka 25 000 MWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen hos ungefär 5 000 villahushåll (baserat på 5 000 kWh per hushåll).

Källa:

18 okt 2023  16:10 CET

Onsdag

Vertikal agri-PV-anläggning vinner Austrian Solar Prize 2023

G&G Sonnenstrom byggde sitt agri-PV-system med Next2Sun-teknik. Men det var mer än alternativet med dubbla användningsområden som övertygade jurymedlemmarna att belöna projektet med Solar Prize.

Eurosolar Austria delade ut årets österrikiska solenergipriser. G&G Sonnenström vann i kategorin ”Industriella, kommersiella eller jordbruksföretag och företag”. Den vann priset för en storskalig vertikal agri-PV-anläggning i Österrike. Generatorn med en nominell effekt på nästan två megawatt realiserades med det vertikala bifaciala plantsystemet från Next2Sun.

Juryn var övertygad av anläggningens exemplariska karaktär. Först och främst är naturligtvis den dubbla användningen av marken för jordbruk och solceller. Det beror på att Next2Suns vertikala teknologi bara täcker cirka en procent av ytan. Långt över 90 procent, minus ytterligare ett oanvänt band, kan fortfarande odlas effektivt med konventionella jordbruksmaskiner.

Källa:

18 okt 2023  16:01  CET

Onsdag

Respect Energy planerar en flytande vindkraftpark på 820 MW i estniska vatten

Polen-baserade Respect Energy Capital Group presenterade på tisdagen planerna på att bygga en 820-MW flytande vindkraftpark till havs utanför Estlands kust.

Komplexet, som är planerat att ligga inom vindenergiinnovationsområdet i Östersjön, bör tas i drift 2032, med en årlig produktion som uppskattas till cirka 3,75 TWh.

Den polska offshore-projektutvecklaren BaltiConnect kommer att vara Respect Energys partner i programmet, som också planerar installationen av en pilotstation där grönt väte och ammoniak kommer att produceras. Anläggningen kommer att installeras på plattformar i anslutning till två av vindkraftsparkens turbiner.

Källa:

18 okt 2023  15:35 CET

Onsdag

Tysk startup erbjuder 400 W solbord

Den tyska solcellstillverkaren Technaxx har introducerat ett nytt solcellsbord för bostadsbruk.

Bordet bäddar in monokristallina solpaneler på sin yta med 410 W effekt och en effektomvandlingseffektivitet på 20,97 %. Dess förmonterade mikro-inverter tillåter 400 W effekt.

”Vi använder PERC-teknik för våra solcellsmoduler, som har högeffektiva celler och är utrustade med tre bypass-dioder,” sa en talesperson för företaget till tidningen pv.

Produkten kan köpas för €951,00 ($1 000), enligt företagets hemsida.

När den inte används som bordsskiva kan bordsskivan lutas till 20, 30 eller 35 grader för energigenerering. Dess aktivitet kan sedan spåras via en app, på distans, eftersom tabellen överför data via Wi-Fi. Bordet mäter 173 cm x 114 cm x 84 cm och passar för upp till åtta personer.

Källa:

18 okt 2023  15:31  CET

Onsdag

Franska Dracula Technologies lanserar Europas största organiska solcellsfabrik

Dracula Technologies öppnade Europas största organiska solcellsfabrik i Frankrike för att betjäna IoT-industrin och minska batteriimporten.

Det franska företaget Dracula Technologies har avslöjat vad som kommer att bli Europas största organiska solcellsfabrik (OPV). Med hjälp av innovativ teknik för bläckstråleutskrift är fabriken inriktad på att producera upp till 150 miljoner cm² OPV-enheter årligen, för att betjäna kunder med stora volymer av Internet of Things (IoT).

Den banbrytande OPV-modulen, LAYER®, kan skörda energi från inomhusljus och lovar att förändra energiförbrukningen inom IoT-branschen. Detta revolutionerande initiativ är i linje med europeiska regler för att fasa ut icke-uppladdningsbara batterier i IoT-enheter.

Källa:

18 okt 2023  14:50 CET

Onsdag

Finland: Enorm solpark planeras till Påvalsby på Kimitoön – täcker 225 hektar

I Påvalsby på Kimitoön planerar företaget IBV Suomi att bygga en solpark på hela 225 hektar skogsbruksmark. Enligt företaget är området som den enorma parken planeras på glest bebyggt och få bostäder finns nära planeringsområdet.

I området ska heller inte några betydande vattendrag finnas. En tredjedel av skogen i området uppges ha avverkats.

Hur stort området slutligen blir klarnar efter utredningar. Företaget säger i ett pressmeddelande att naturvärden kommer beaktas och därför kommer solpanelerna att täcka en mindre areal än planeringsområdet. Den slutliga placeringen av solpaneler klarnar i planeringsskedet. Planerna är att ansluta parken till elnätet via Fingrids närliggande elstation.

Källa:

18 okt 2023  14:45  CET

Onsdag

Hybrid-lösning från Soleolico

Soleolico kombinerar vetenskap och natur, är miljövänlig och naturvänlig: den genererar inget buller, fungerar långsamt och dess attraktiva estetik kan anpassas för att smälta in i miljön och kundernas behov. Dessutom, som en viktig innovation med patenterad teknologi, tillåter Soleolico att solpaneler anpassas för att visa önskade bilder eller företagsfärger, eller till och med reklam.

Soleolico är tillgängligt, noterade han, eftersom ”tack vare dess bladsystem utarbetat av ingenjören Pedro Terrón och solcellsstöd, är Soleolicos prestanda överlägsen andra tekniker, vilket ger ett mycket konkurrenskraftigt energipris. På grund av sin storlek och effekt (10 kW) kan Soleolico också användas i både generationsparker och egna konsumtionslösningar.

Källa:

18 okt 2023  13:53 CET

Onsdag

Finska Ilmatar driver upp det finska vindprojektet

Elproduktionen i Ilmatars Palma vindpark i Somero, södra Finland, har påbörjats. Projektet på 17,2 MW i Someros Palma slutfördes före schemat.

Palma vindkraftpark består av fyra 4,3MW Vestas vindkraftverk med blad som roterar på en höjd av 105 meter och en svephöjd på 180 meter.
Petri Ainonen, Ilmatars byggchef, sa: ”I Palma uppnådde vi färdigställandet före schemat, precis som vi rapporterade förra veckan för Jäkäläkangas vindpark.

Källa:

18 okt 2023  13:39  CET

Onsdag

London Marathon-arrangörer inför en CO2-avgift för att påskynda nettonoll

Initiativ för att avlägsna koldioxid (CO2) kommer att utgöra en del av London Marathons ansträngningar att bli nettonoll år 2030, har arrangörerna sagt.

London Marathon Events (LME) sa att initiativet skulle finansieras av en klimatavgift på 26 pund på internationella löpare som infördes 2021. Medlen kommer att användas för att betala kolavskiljningsföretaget CUR8 för att dra 280 ton CO2 ur luften, sa LME.

Arrangörerna sa att de var ”mer ambitiösa” när det gäller klimatmål. Andra åtgärder kommer också att införas, som att byta från diesel till vätebehandlade vegetabiliska oljegeneratorer. LME, som driver andra sportevenemang som Brighton Marathon och Swim Serpentine, sa att det var ute efter att minska cirka 800 ton kol per år genom borttag och genom att minska utsläppen.

Källa:

18 okt 2023  12:13 CET

Onsdag

Drivkraften för solenergiövergången

Planer för utsläpp av koldioxid över hela världen kräver att energikällor utan koldioxidutsläpp är allmänt utplacerade 2050 eller 2060. Solenergi är den mest tillgängliga energiresursen på jorden, och dess ekonomiska attraktionskraft förbättras snabbt i en cykel av ökande investeringar. 
 
Här använder vi datadriven villkorad teknologi och ekonomisk prognosmodellering för att fastställa vilka koldioxidfria kraftkällor som kan bli dominerande världen över. Vi finner att, på grund av tekniska banor som sattes igång av tidigare politik, kan en global oåterkallelig solenergitipping point ha passerat där solenergi gradvis kommer att dominera globala elmarknader, utan någon ytterligare klimatpolitik. 

Källa:

18 okt 2023  12:06  CET

onsdag 18 oktober

tisdag 17 oktober

Tisdag

EU uppmanar till tidig utfasning av fossila bränslen vid COP28

(Montel) EU har sagt att det kommer att kräva att globala oförminskade fossila bränslen fasas ut ”i god tid före 2050” vid FN:s klimattoppmöte COP28 nästa månad i Dubai.

Den vill också ha ett ”helt eller övervägande koldioxidfritt globalt kraftsystem på 2030-talet, eftersom kostnadseffektiva åtgärder för att minska utsläppen är lätt tillgängliga”, sa EU:s miljöministrar sent på måndagen efter att ha kommit överens om blockets allmänna förhandlingsposition.

EU vill att den globala oförminskade användningen av fossila bränslen ska nå sin topp före 2030, och att subventionerna av fossila bränslen fasas ut ”så snart som möjligt”, såvida de inte fokuserar på att minska energifattigdomen eller hjälpa till med övergången till bränslen med lägre koldioxidutsläpp.

Källa:

17 okt 2023  12:10 CET

Tisdag

HSB väljer solhybridlösning i Göteborg

HSB byggstartar ett nytt projekt i Nya Hovås utanför Göteborg med 34 moderna och hållbara bostäder med ett solhybridsystem som kombinerar solel och solvärme, vilket ökar verkningsgraden på solcellerna och samtidigt lagrar energi.

Solhybridlösningen är utvecklad i samarbete med forskningsarenan HSB Living Lab. Tekniken ökar verkningsgraden med upp till 20 procent på solcellerna – samtidigt som värmen återförs ner i borrhålen för energilagring.

Intresset för området har varit stort sedan första början och idag har HSB Göteborg fler är 1 100 intressenter för de nya bostäderna som planeras i brf Fotografen och byggstart sker redan innan försäljningsstart.

Källa:

17 okt 2023  13:37  CET

Tisdag

Ingka (IKEA) investerar i Source Galileos offshoreportfölj

Investeringsgrenen för Ingka Group, den största IKEA-återförsäljaren, har investerat i Source Galileos portfölj av vindkraftsprojekt till havs i Irland och Storbritannien.

Flytten innebär att Ingka Investments säkrar en 20-procentig andel i källan Galileos havsvindprojektportfölj, som utvecklar 10GW havsvind till el- och väteproduktion utanför Europas nordvästra kuster.

Denna senaste investering är en del av Ingka Investments initiativ på 6,5 miljarder euro för att stödja 100 % förnybar energiförbrukning i hela IKEAs värdekedja och utanför.
Ingka Investments har hittills investerat och satsat mer än 4 miljarder euro i projekt för förnybar energi.

Källa:

17 okt 2023  13:25 CET

Tisdag

Tyska Siemens och japanska Marubeni går in med kapital till superbatteriutvecklingen hos Skeleton Technologies

Supercapacitor-pionjären Skeleton Technologies har samlat in 108 miljoner euro för att påskynda utvecklingen av sin nästa generations produkter och finansiera tillverkningsexpansionen för superkondensatorer dess SuperBattery.

E-seriens finansieringsrunda för Skeleton inkluderar Siemens Financial Services (SFS) första gången tillsammans med Marubeni Corporation och befintliga investerare.
Detta bringar det totala antalet insamlade av det lettiska företaget för dess superkondensator- och superbatteriteknologier till över 300 miljoner euro.

Källa:

17 okt 2023  12:55  CET

Tisdag

EU säger att 944 GW AgriPV är möjligt på 1 % av den europeiska jordbruksmarken

Europeiska kommissionen har sagt att agrovoltaik har potential att överträffa hela Europas solcellsmål till 2030 genom utbyggnader på 1 % av den utnyttjade jordbruksarealen.

Uttalandet kommer från baksidan av en rapport från Joint Research Centre (JRC) som analyserar potentialen och utmaningarna för AgriPV på den europeiska marknaden.

GFC – Europeiska kommissionens forskningstjänst – fann att utbyggnader av agrovoltaik på 1 % av den för närvarande utnyttjade jordbruksarealen över hela Europa skulle kunna ge 944 GWp solcellskapacitet, mycket mer än blockets 720GW 2030-mål under dess solenergistrategi. Resultaten baseras på antagandet om 0,6 MWh installerad per hektar mark.

Källa:

17 okt 2023  12:10 CET

Tisdag

Volvo tecknar sig för havsbaserad vindkraft

Den svenskbaserade biltillverkaren Volvo Cars har samarbetat med landsmannen Eolus, utvecklare av förnybara energikällor, för att samarbeta kring vindkraftsprojektet Västvind utanför Göteborgs kust.

Samarbetet innebär att havsvindkraftsprojektet på 1 GW levererar betydande mängder el till Volvo Personvagnars verksamhet på Hisingen i Göteborg, inklusive den nya batterifabriken som byggs tillsammans med Northvolt, genom det samägda bolaget Novo Energy.

”Genom att satsa på el från havsbaserad vindkraft utanför Hisingen vill vi säkra vår tillgång till lokalt producerad, förnybar el till en rimlig kostnad”, säger Johan Lannering, chef för strategiska samarbeten på Volvo Cars.

Källa:

17 okt 2023  11:54  CET

Tisdag

Berge Bulk avtäcker världens mäktigaste segellastfartyg

James Marshall-ledda Berge Bulk har visat upp sin eftermonterade newcastlemax bulker, Berge Olympus, som nu rymmer fyra BARTech WindWings från Yara Marine Technologies. WindWings-installationen är en del av Berge Bulks ambition att bli koldioxidneutral 2025, och redaren hävdar idag att Berge Olympus är världens mest kraftfulla segellastfartyg.

Var och en av de fyra WindWings är 20 m breda och 37,5 m höga, vilket är högre än en 10-våningsbyggnad.

Med fyra WindWings installerade kommer Berge Olympus att spara sex ton bränsle per dag på en genomsnittlig världsomspännande rutt och, i processen, minska CO2-utsläppen med cirka 19,5 ton per dag. Med dessa bränslebesparingar och CO2-minskningar utvärderar Berge Bulk potentialen i att installera WindWings på fler av sina fartyg som handlar på rutter med gynnsamma vindförhållanden.

Källa:

17 okt 2023  11:52 CET

Tisdag

Holland och Danmark intensifierar sitt samarbetet kring CCS, avskiljning och lagring av koldioxid

Danmark och Nederländerna undertecknade ett samförståndsavtal på måndagen vid sidan av EU:s miljöråd i Luxemburg, och lovade att samarbeta kring avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) och CO2-transport.

CCS-teknik gör att CO2 kan avlägsnas från atmosfären och lagras under jord, vilket kompenserar för koldioxidutsläpp. Medan förespråkarna hävdar att tekniken är avgörande för att EU ska nå sina klimatmål, fruktar skeptiker att det kan vara en blankocheck för industrin att fortsätta att förorena.

EU-kommissionen satte upp ett mål på 50 miljoner ton årlig koldioxidinjektionskapacitet till 2030 redan i mars.

Källa:

17 okt 2023  11:25  CET

Tisdag

Effektiv och miljövänlig batteriåtervinning med nytt recept

Forskare på Chalmers presenterar nu ett nytt och effektivt sätt att återvinna metaller från elbilsbatterier. Metoden gör det möjligt att återvinna 100 procent aluminium och 98 procent litium ur förbrukade elbilsbatterier.

Samtidigt minimeras förlusten av värdefulla råvaror som nickel, kobolt och mangan. Det krävs inga dyra eller skadliga kemikalier i processen, då forskarna använder sig av oxalsyra – en syra som även förekommer i växtriket.

– Hittills har ingen lyckats hitta exakt rätt förutsättningar för att separera så här mycket litium med oxalsyra – och dessutom få bort allt aluminium samtidigt. Eftersom alla batterier innehåller aluminium behöver vi kunna ta bort det utan att förlora de andra metallerna, säger Léa Rouquette, doktorand vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Källa:

17 okt 2023  11:15 CET

Tisdag

Den tyska energijätten säger att alla nya solenergiprojekt ska ha batterier inkluderade

Det tyska energibolaget EnBW har lovat att alla framtida solenergiprojekt kommer att paras ihop med batterilagring, med planer på att utöka den nya standarden till alla framtida vindkraftsparker.

EnBW, ett börsnoterat energibolag i den tyska delstaten Baden-Württemberg, gjorde tillkännagivandet vid leveransen av ett batterilagringssystem som ska paras ihop med en solcellspark under uppbyggnad nära Bruchsal, norr om Karlsruhe.

Solparken Bruchsal på 4 MW förväntas inleda sin verksamhet i december innan en officiell öppning i norra våren 2024. Batterilagringssystemet parat med solenergiparken har en kapacitet på 3,5 MWh.

Källa:

17 okt 2023  11:11  CET

tisdag 17 oktober

måndag 16 oktober

Måndag

Taiwanesiskt företag sätter upp budplattform för förnybar energi

Taipower, ett statligt företag i Taiwan, har skapat en ny budgivningsplattform för att sälja förnybar energi till små och medelstora företag.

Den nya plattformen syftar till att underlätta upphandling av ren energi för alla företag, utöver bara stora företag och bilaterala kraftköpsavtal (PPA).

Taipower sa att de planerar att göra 10 GWh förnybar energi tillgänglig denna månad, vilket ökar till 50 GWh i slutet av detta år, med leverans av förnybar energi som börjar i januari. Energiköpsavtalen kan sträcka sig från ett till fem år.

”En enda budgivare kan välja mellan sex olika paket enligt deras egna behov,” sa Taipower i ett uttalande.

Källa:

16 okt 2023  14:45 CET

Måndag

3S Swiss Solar Solutions: Nytt soltak med större solceller

Den schweiziska tillverkaren 3S Swiss Solar Solutions har presenterat en ny version av sitt solcellstak. Tera Slate-systemet är avsett att erbjuda mer kraft och en mer homogen design än det tidigare Mega Slate soltaksystemet.

”Tera Slate passar perfekt in i byggprojekt tack vare sin tidlösa eleganta design och bidrar tack vare sin enastående kvalitet till en bättre miljöbalans och därmed till energiomställningen”, säger 3S-företagets grundare och verkställande direktör Patrick Hofer-Noser. PV-modulerna från soltaket Tera Slate är baserade på världens största G12-solcell. Enligt företaget erbjuder denna solcell mer kraft i samma område.

Användningen av fler samlingsskenor, det vill säga elektriska ledare på cellen, minskar strömmen per ledare och därmed de interna förlusterna. Dessutom använder 3S halvceller, vilket halverar strömmen, vilket även har en positiv effekt på interna förluster. Detta innebär att mer effektiv kraft är tillgänglig.

Källa:

16 okt 2023  14:43  CET

Måndag

Värmepumpar viktiga för att nå nettonollmål – IEA-rapport

Mot bakgrund av de senaste attackerna från den brittiska premiärministern har värmepumpsindustrin fått stöd av en färsk IEA-rapport som konstaterar att mål med nettonoll inte kan uppnås utan tekniken.

Med hänvisning till landets eftersläpande värmepumpsmarknad drog Sunak också slutsatsen att denna teknik är alldeles för oöverkomlig för de flesta hushåll och att många hem i Storbritannien ”aldrig någonsin kommer att vara lämpliga för en värmepump” för att hjälpa dem att nå noll.

Förra veckan, vid ett värmepumpsindustritoppmöte i Bryssel, slog talare tillbaka mot Sunaks påståenden – och pekade på Internationella energiorganets (IEA) uppdatering förra månaden till dess 2050 Net Zero Report , som drog slutsatsen att målet inte kan nås utan utplacering av värmepumpar. 

Källa:

16 okt 2023  14:35 CET

Måndag

Spanska Iberdrola utvecklar sin strategi för förnybar energi: företaget installerar nästan 3 000 MW under de senaste tolv månaderna

  • Iberdrola når en kapacitet på 41 303 MW förnybar energi, en tillväxt på 5,5 % det senaste året
  • Förnybar produktion når 58 742 GWh hittills i år, 6,1 % mer jämfört med samma period föregående år
  • Det större bidraget från förnybar energi innebär att Iberdrolas utsläppsfria produktionskvot har ökat till 81 %

    Iberdrola fortsätter att gå i takt med sitt engagemang för att ligga i framkant av energiomställningen, påskynda avkolningen och minska beroendet av fossila bränslen. Företaget har installerat nästan 3 000 MW ny förnybar kapacitet (2 952 MW) under de senaste 12 månaderna, vilket innebär att det har nått en total kapacitet på 41 303 MW ren energi i slutet av september, enligt uppgifter som publicerades idag i National Commission av aktiemarknaden (CNMV).

Källa:

16 okt 2023  13:47  CET

Måndag

Så frigjorde Luleå Energi 1000 MW i elsystemet

Den snabba elektrifieringen gör att alla industrier måste ta ansvar för att inte boka upp för mycket effekt. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson, som förklarar hur det gick till när företaget tillsammans med en rad stora industrier lyckades minska behovet med 1000 MW ur det lokala elsystemet.

– Vi fick väldigt många samtal om utbyggnadsplaner kring Boden och Luleå men kunde inte riktigt få grepp om helheten. Så under hösten 2022 kallade vi in samtliga större industrier som var på gång med nya satsningar för att reda ut behovet mer exakt, säger Malin Larsson.

På plats runt bordet fanns också Vattenfall, Svenska kraftnät och företrädare från kommunen. Och ganska snabbt kunde man se att de kommande elbehoven nog var beräknade lite i överkant. Företagen rundade av uppåt för säkerhets skull.

Källa:

16 okt 2023  13:07 CET

Måndag

MIT-design nyttjar 40 procent av solens värme för att producera rent vätebränsle

Konventionella system för att producera väte är beroende av fossila bränslen, men det nya systemet använder enbart solenergi. MITs ingenjörer siktar på att producera helt grönt, kolfritt vätebränsle med ett nytt tågliknande system av reaktorer som drivs enbart av solen.

I en studie som visas idag i Solar Energy Journal, lägger ingenjörerna ut den konceptuella designen för ett system som effektivt kan producera ”solärt termokemiskt väte.
” Systemet utnyttjar solens värme för att direkt dela vatten och generera väte – ett rent bränsle som kan driva långväga lastbilar, fartyg och flygplan, samtidigt som det inte släpper ut några växthusgaser.

Källa:

16 okt 2023  12:49  CET

Måndag

Ny design kan göra billigare, mer effektiva litium-svavelbatterier till verklighet

En ny design av litium-svavelbatteri från australiensiska forskare skulle kunna halvera mängden litium som behövs i ett batteri och eliminera en av de viktigaste bristerna i batterikemin.

Forskare vid Monash University säger att de gjort stora framsteg i utvecklingen av litium-svavelbatterier, som växer fram som en populär kemi eftersom de kan lagra minst dubbelt så mycket energi per viktenhet (Wh/kg) jämfört med litiumjonbatterier.

Svavel är också mycket vanligt, lätt att få tag på och billigt, jämfört med litium som också kommer med politiska frågor kring dess härkomst. Denna batterikemi behöver inte heller något nickel eller kobolt.

Källa:

16 okt 2023  11:58 CET

Måndag

Australiens största batteri – 2,4 GWh – vinner federalt miljögodkännande

Det största batteriprojektet på något av Australiens huvudnät – en 2 400 MWh (2,4 GWh) anläggning som ligger bara 25 km från Melbournes CBD – har vunnit miljögodkännande från Federal Labour-regeringen.

Melbourne Renewable Energy Hub på 1,2 GW, två timmars batteri (2,4 GWh) föreslås av Equis Australia, ett företag som tog över ledningen av projektet och det fulla ägandet från Syncline Energy, som fortfarande har en utvecklingsroll.

Batteriet kommer inte bara att vara det största i Australien – det kommer att slå 500MW/2GWh Collie-batteriet som byggs av Synergy i västra Australien och 850MW/1,65GWh Waratah Super-batteriet som nu är under uppbyggnad i NSW – det kommer också att vara det största i Asien.

Källa:

16 okt 2023  11:55  CET

Måndag

HYBRIT: Vätgaslager sänker kostnaden med upp till 40 procent

HYBRIT:s vätgaslager har nu testats kommersiellt på elmarknaden och de mycket positiva resultaten är viktiga för industrins omställning. Fossilfri vätgas är en förutsättning för att kunna producera fossilfritt stål och genom att lägga till lagring kan den rörliga kostnaden för vätgasproduktion sänkas rejält, med mellan 25 till 40 procent. HYBRIT är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall sedan 2016.

Vätgaslagret användes under cirka en månad direkt mot elmarknaden. Uppdraget var att producera vätgas från fossilfri el med rörligt elpris till så låg kostnad som möjligt, till exempel under vissa delar av dagen eller under längre perioder med god tillgång på väderberoende elproduktion. Vätgasen levererades i ett jämnt flöde till SSAB.

Källa:

16 okt 2023  11:43 CET

Måndag

Redan 1905 fanns solpaneler och batterier

Kanadensaren George Cove var en av världens första #solar-entreprenörer. 1905 uppfann han sin ”solelektriska generator” som såg anmärkningsvärt lik ut de paneler som används idag.
 
Den kom till och med med ett #batteri, så att ”några klara dagar räcker för att lagra tillräckligt med el för att eliminera eventuella avbrott i tjänsten under molniga dagar.” År 1909 hade idén fått stor uppmärksamhet i media när folk började se potentialen med billig, distribuerad #förnybar energi: ”Men bäst av allt är den roll det kommer att spela i massornas liv, ge dem billigt ljus, värme och kraft och befria folkmassan från den ständiga kampen för bröd.”
Coves prototyper uppnådde en effektivitet på 5% – ungefär samma som de ursprungliga kiselsolcellerna som utvecklades av Bell Labs årtionden senare 1954.
Läs ursprungs-artikel

Källa:

16 okt 2023  11:39  CET

måndag 16 oktober

fredag 13 oktober

Fredag

Småländska Knihults solpark på 55MW och 20MW batterier får godkännande

Ilmatars första svenska solcellspark har blivit helt tillåten och står nu redo att byggas.

Anläggningen på 55 MWp kommer att byggas på två platser som täcker cirka 54 hektar mark i Knihult, Småland, södra Sverige.

Förutom solpaneler planeras ett 20MW batteri för att balansera kraften och möjliggöra optimal användning av förnybar energi installeras på båda platserna.
Ilmatar siktar på att börja bygga projektet under våren 2024 och nätanslutning är planerad till början av 2025.

”Mer förnybar energi behövs för att påskynda grön omställning”, säger Ilmatar Solar AB:s vd Christian Gustafsson.

”Solenergi har en enorm potential i Sverige. Knihults solgård blir vår första, men absolut inte sista.

Källa:

13 okt 2023  13:27 CET

Fredag

Framsteg för forskning runt batteriåtervinning

Forskare vid KTH har effektiviserat processen för återvinning av batterier. Detta med hjälp av vanliga cellulosafibrer som kan separera batterimetaller från övriga material.

Användningen av batterier förväntas öka rejält under de närmaste åren till följd av elektrifieringen av vårt samhälle. Parallellt med detta är det en stor utmaning att förse den ökade batteriproduktionen med de metaller som behövs. Ovanpå detta har politiker på EU-nivå röstat igenom krav på att förbrukade batterier till stor del ska återvinnas.

Det är med detta i åtanke som nyligen disputerade KTH-doktorn Billy Hoogendoorn och hans kollegor arbetat med att effektivisera återvinningen av batterier. Processen att återvinna batterier samt infrastrukturen som möjliggör en storskalig återvinning är fortfarande i sin linda.

Källa:

13 okt 2023  13:19  CET

Fredag

Att städa upp ett av världens mest använda ämnen

I juli, i den dammiga källaren i en byggnad i Seattle, Washington, hälldes cirka 60 ton betong som en del av renoveringen av en historisk byggnad. För en utomstående såg det ut som bara en annan arbetsplats. Även för arbetarna som hällde och formade betongen den dagen var det mer eller mindre business as usual.

Faktum är att det röriga, avgjort oglamorösa tillfället markerade en milstolpe i kapplöpningen om att minska gigaton globala CO2-utsläpp. Det beror på att betongen tillverkades med ett mer hållbart bindningsmaterial utvecklat av startupen C-Crete. För C-Cretes grundare och president Rouzbeh Savary PhD ’11 var det faktum att arbetet fortsatte som vanligt en stor framgång.

Det beror på att det kommer att krävas en sömlös och billig övergång att städa upp en så stor och konservativ industri som konstruktion.

Källa:

13 okt 2023  13:15 CET

Fredag

Genombrott inom batteri- och lagringsteknik

Medan konventionella litiumjonbatterier måste bytas ut efter cirka 1 250 laddningscykler – med laddning och urladdning per timme – har HPB solid state-batteriet för närvarande minst 12 500 laddningscykler, med en jämförbar belastning. Eftersom dessa celler ännu inte har nått slutet av sitt liv kommer detta antal att fortsätta att öka stadigt.

Den nya HPB solid-state elektrolyten är icke brandfarlig och därmed betydligt säkrare än de brandfarliga flytande elektrolyterna i konventionella litiumjonbatterier.

HPB solid state-batteriet visar en 50 procent bättre miljöbalans jämfört med nuvarande litiumjonteknologi. Detta gör det till den ”gröna nyckeln till energi- och mobilitetsrevolutionen”.

För bilindustrin, som utvecklar sina egna högpresterande uppladdningsbara batterier, tillhandahåller HPB sin säkra, robusta och enastående ledande HPB solid state elektrolyt.

Källa:

13 okt 2023  13:03  CET