ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärlden skannas och nyheter tas fram varje dag

“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk

"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles" - Thomas A. Edison

Gratis nyhetsbrev varje vardag

NYHETER IDAG

onsdagen den 30 november

Onsdag

Tesla batterier omvandlas till energilagringssystem i Finland och Kalifornien

Finland och Kalifornien-baserade second life-energilagringsföretag Cactos och Smartville Inc har samlat in nästan 10 miljoner USD för att kommersialisera system som använder återanvända Tesla EV-batterier – vi pratade med båda företagens grundare.

San Diego-baserade Smartville Inc fick nyligen ett anslag på 6 miljoner USD från Department of Energys (DOE) 74 miljoner USD för inhemska batteriåtervinning och återanvändningsprogram, sa medgrundaren och presidenten Mike Ferry till Energy-Storage.news.

Dess nuvarande produkt, MOAB, är ett 250kW/500kWh-system som använder antingen återanvända elbilsbatterier från Tesla och Nissans Leaf.

Källa:

30 november 2022  14:52  CET

Onsdag

Semesterbyn som är självförsörjande på el

– Vi har varit mycket nöjda med systemet, som har fungerat mycket tillförlitligt sedan installationen, trots den korrosiva miljön här på västkusten, tillägger han. Säkerheten är också en mycket viktig aspekt eftersom vi har hundratals människor i direkt närhet till anläggningen. Här är både vi och räddningstjänsten mycket tillfreds med lösningen.

Ramsviks solcellsanläggning producerar 210-230 000 kWh el per år – tillräckligt för att täcka 100 procent av stugbyns energibehov. Nu har de även vunnit årets hållbarhetspris från branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Systemet är innovativt utformat och består av 618 solcellsmoduler fördelade på 86 olika takytor. Stugornas tak har en mängd olika former och storlekar och ligger i olika väderstreck.

Källa:

30 november 2022  13:52   CET

Onsdag

Nederländerna: Solpaneler och minivindkraftverk på taken

Ibis Power, en holländsk arkitekturspecialist för förnybara energikällor, har utvecklat ett hybrid sol- och vindkraftssystem för hustaken i byggnader med minst fem våningar. Företaget hävdar att det färdiga systemet kan producera sex till tio gånger mer el än fristående solel på taket.

”PowerNEST accelererar vindflödet in i turbinerna och ökar deras effekt med 4 gånger, men ökar också effektuttaget från solpanelerna med 30% till 40% genom att rikta vinden till att aktivt kyla panelerna från botten,” Ibis Powers vd Alexander Suma berättade för tidningen pv.

Källa:

30 november 2022  13:37  CET

Onsdag

Sydafrika: Europeiska banker tillhandahåller 600 miljoner euro för energiomställning

Sydafrika drar redan nytta av Just Energy Transition Partnership (JETP). Frankrike och Tyskland tillhandahåller 600 miljoner dollar till det sydafrikanska finansdepartementet för att stödja energiomställningen. Avtalet gjordes vid sidan av FN:s 27:e konferens för partier om klimatförändringar (COP27). JETP lanserades vid COP26 i Glasgow, Skottland, 2021.

Finansieringen tillhandahålls av den franska utvecklingsbyrån (AFD) och Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), den tyska utvecklingsbyrån. ”Detta första offentliga lån från Frankrike till Sydafrika åtföljs av 1,5 miljoner euro i bidragsstöd, vilket kommer att hjälpa till att finansiera lokal forskning om de sociala konsekvenserna av övergången, möjliga alternativ för att konvertera koleldade kraftverk, potentialen för att skapa arbetstillfällen och möjligheterna att mobilisera klimatfinansiering”, sa AFD.

Källa:

30 november 2022  13:25   CET

Onsdag

Manchester Airport tar steg mot en direkt vätgasledning för flyg

Manchester Airport har undertecknat ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) för att försöka etablera en pipeline av vätgas med låg kolhalt för att förse flygbolagen, medan Rolls Royce har samarbetat med easyJet för att testa en ombyggd flygmotor med grönt väte.

Avtalet omfattar Progressive Energy och Cadent, varav den senare kommer att bygga och driva HyNets vätgasledningsnät. Flygplatsen siktar på att bli den första i Storbritannien att etablera en direkt vätgaspipeline, som skulle användas för att förse mer än 60 flygbolag med koldioxidsnålt alternativt bränsle.

Källa:

30 november 2022  12:25  CET

Onsdag

Finland: Det finns mer metaller i backen än vad vi förutsåg

Gruvbolaget Eurobattery Minerals AB (Nordic Growth Market: BAT och Börse Stuttgart: EBM; förkortat: ”EBM”, ”Eurobattery” eller ”Bolaget”) presenterar idag delårsrapport för de första nio månaderna 2022.

”Under tredje kvartalet fick vi fler goda nyheter från Finland. Den JORC-kompatibla rapporten som täcker hela Hautalampiprojektet uppskattar att 40 % mer metaller än vad som tidigare identifierats finns i området! Vi fokuserar nu på att utföra genomförbarhetsstudien som kommer att göra det möjligt för oss att förutsäga de ekonomiska möjligheterna.

Som vi meddelat tidigare i november kommer den extra finansieringen att vara avgörande för att genomföra dessa analyser och för att finansiera de utestående 60 % som kvarstår i förvärvet av det finska batterimineralprojektet. 

Källa:

30 november 2022  12:04   CET

Onsdag

Italien investerar i ren energi för att bli ett europeiskt energinav

Regeringen investerar i ren energi, förutom gas och LNG, för att bli energioberoende och bli Europas energinav.

Premiärminister Giorgia Meloni (Italiens bröder/Ecr) sa till väljarna före det allmänna valet den 25 september att hon vill göra Italien, särskilt södra, till ett ”energinav i Europa” genom att investera i ”strukturella lösningar” för att uppnå i första hand komplett energi oberoende.

”Med lite intelligens och väl använda resurser kan vi göra söder till Europas energiförsörjningsnav”, sa hon och tillade att gasledningar ”och sedan förnybar energi” låg på bordet.

Källa:

30 november 2022  11:59  CET

Onsdag

Priserna stördyker på andrahandsmarknaden i den globala sjöfarten

Även om tanktillgångarna har ökat under de senaste månaderna, är de totala priserna på begagnade fartyg i fritt fall.

Nybyggnadsindexet som förvaltas av Clarksons Research har denna månad gått tillbaka över företagets secondhand-index (se insatt diagram), en återgång efter 19 månader till mer normala fraktmönster.

Även om de två indexen inte är indexerade i förhållande till varandra, visar diagrammet tydligt hur andrahandspriserna har fallit i nyckelsektorer som containrar och torrbulk, medan nybyggnadspriserna, som sjönk i oktober, tenderar att röra sig långsammare och fortfarande är stöds av starkt framåtskydd på varv i Asien.

Källa:

30 november 2022  11:54   CET

Onsdag

Gräsmarksprojektet i Kenya fångar in tonvis med CO2 tack vare boskaps-herdarna

Hittills har dessa herdar i den torkadrabbade regionen hjälpt till att rehabilitera 1,9 miljoner hektar mark genom roterande betesmetoder, och därmed ökat marktäcket, i en åtgärd som kommer att binda 50 miljoner ton koldioxid under 30 år, motsvarande till de årliga utsläppen från mer än 10 miljoner bilar.

I vad Kenyas president William Ruto berättade för en publik på Cop27 var ett ”exemplariskt projekt”, Northern Kenya Rangelands Carbon Project är världens första storskaliga gräsmarksprojekt för att avlägsna koldioxid som är beroende av modifierade boskapsbetesmetoder, och det första att arbeta med pastoralister som använder gemensamma markresurser.

Projektet som startade i december 2012 är också det första i sitt slag som använder den nya VM0032-metoden som helt fokuserar på kolavskiljning i marken. Projektområdet med 14 naturskyddsområden under Northern Rangelands Trust (NRT) övervakas genom fjärranalyssystemet Normalized difference vegetation index (NDVI), som analyserar satellitbilder av jordens yta för att utvärdera växternas hälsa och upptäcka hur bete påverkar vegetationen.

Källa:

30 november 2022  11:47  CET

Onsdag

Nu kan de hushåll som har ett batteri tjäna pengar på att stötta elsystemet

En ny tjänst gör det möjligt för vanliga hushåll att tjäna pengar på sina hembatterier. Som första företag i Sverige erbjuder energitjänsteföretaget CheckWatt alla hushåll med egna batterilager att ansluta sig till det virtuella kraftverket Currently – och på så sätt få betalt för att stötta elsystemet.

– Många hushåll plågas av höga elräkningar, men för de som har ett batterilager går det att tjäna pengar på att själv bidra på elmarknaderna. Ju fler som deltar desto enklare blir det att skapa ett stabilt, billigt och förnybart elsystem, säger Dan-Eric Archer, vd för Checkwatt.

Källa:

30 november 2022  11:20   CET

onsdag 30 november

tisdag 29 november

Tisdag

Kalifornien: Tomater och solpaneler passar mycket bra ihop

Torka och extrem hetta i Kaliforniens Central Valley de senaste åren har inneburit brist på tomater, särskilt ”bearbetningstomater” som används för sås och ketchup. Och sådana förhållanden förväntas bara bli värre med klimatförändringarna.

Forskare noterar att det relativt begynnande fältet för agrivoltaics – odling av grödor under och mellan solpaneler – kan erbjuda hjälp till landets miljarder-pluss tomatindustri.

Källa:

29 november 2022  14:49  CET

Tisdag

Kanada: Olje- och gasföretag kräver statliga stöd för att CO2-avskilja

Organisationen som representerar Kanadas olje- och gasborrningssektor ber den federala regeringen att skapa en ny skattelättnad som den säger att den behöver för att hjälpa industrin att minska koldioxidutsläppen, där en medlem säger att industrin är ”äntligen kul igen”.

Canadian Association of Energy Contractors (CAOEC) – som representerar borriggar och serviceriggföretag över västra Kanada, såväl som offshore-borriggar i Atlantic Canada – lobbar regeringen för en 50 % återbetalningsbar skattelättnad för borrare som vill utveckla och distribuera nya koldioxidreducerande tekniker

Källa:

29 november 2022  14:23   CET

Tisdag

Finland: Litium-fabrik skall börja byggas i Karleby

Före jul ska en litiumkemifabrik börja byggas i Karleby storindustriområde. Fabriken ska producera material som behövs för eldrivna fordon. Kelibers litiumprojekt beräknas kosta närmare 600 miljoner euro.

Enligt Kelibers vd, Hannu Hautala, ska produktionen vid den nya litiumkemifabriken i Karleby vara igång 2025.

– Det är goda nyheter för Finlands batterikluster och för Karlebyregionen, där projektet bland annat innebär arbetstillfällen, skriver Hautala i ett pressmeddelande.

Källa:

29 november 2022  13:19  CET

Tisdag

Polen skall rösta om nya regler för landbaserad vindkraft

Polen kan fyrdubbla sin vindkapacitet på land efter att ha hävt sina extremt restriktiva fysiska planeringsregler. Om bakslagsavståndet sänks till 500m, i linje med EU-genomsnittet, kan landbaserad vindkapacitet nå 44 gigawatt. Att misslyckas med det kommer att utsätta landet för strömbrist och sätta en massiv 100 miljarder zloty i återhämtningsfinansiering på spel.

Polens kontroversiella ”10H”-regel för vindplacering på land väntar på en omröstning i parlamentet den 30 november. Sedan den infördes 2016 blockerade förordningen 99,7 % av landet från vindinvesteringar på land, enligt analys av Instrat, vilket fick den blomstrande industrin att stanna. ”10H”-regeln kräver ett minimiavstånd på över 2000 meter mellan vindkraftverk och bosättningar – 4 gånger mer än det typiska värdet på 500 meter i de flesta europeiska länder.

Källa:

29 november 2022  13:09   CET

Tisdag

Shell köper danska biogasföretaget Nature Energy för nästan 2 miljarder dollar

Shell sa att de skulle köpa 100 procent av aktierna i den danska biogasproducenten Nature Energy Biogas för nästan 2 miljarder dollar.

Shell Petroleum NV, en enhet i Shell, har nått en överenskommelse med Davidson Kempner Capital Management, Pioneer Point Partners och Sampension om att köpa företaget.

Nature Energy äger och driver 14 biometananläggningar i industriell skala och en internationell utvecklingspipeline med cirka 30 anläggningar i Europa och Nordamerika. Företagets nuvarande produktion når cirka 6,5 miljoner MMBtu/år (3 000 boe/dag).

Källa:

29 november 2022  12:55  CET

Tisdag

Hybridanläggning med både sol och vindkraft i Åmål

European Energy har nu skickat in ansökan om Samråd för Myren PV (photovoltaic) till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Projektet ligger i anslutning till vindkraftsparken Kingebol, i Åmåls kommun och kan komma att bli Sveriges första hybridanläggning med både sol och vindkraft. 
 
Området för solparken omfattar 75 hektar skogsmark i anslutning till vindkraftsparken Kingebol 15 kilometer söder om Åmål. Genom att anlägga en hybridpark kan samma nätanslutning användas för både vind- och solkraft, vilket är en optimering av både produktion och användning av infrastruktur. Med både sol och vind kan European Energy producera el motsvarande drygt 30 000 villors årsförbrukning av hushållsel.

Källa:

29 november 2022  12:28   CET

Tisdag

Nya Zeeland: Oljebolaget Woodside Energy ger sig in i vätgasmarknaden

Olje- och gasjätten Woodside Energy kommer att samarbeta med Meridian Energy i utvecklingen av vad som påstås vara ”världens största” gröna väteprojekt i Nya Zeeland, efter att ha slagit ut Andrew Forrests Fortescue Future Industries för huvudrollen i satsningen.

Southern Green Hydrogen-projektet, enligt en tidig utvecklingsritning, syftar till att producera 500 000 ton ammoniak per år, med hjälp av elektrolys från förnybar kraft.

Projektutvecklaren Meridian beskrev projektet tidigare i år som världens största, även om det inte är klart att det fortfarande skulle vara fallet. Det kommer säkerligen att utnyttja Aotearoas stora förnybara energiresurser.

Källa:

29 november 2022  12:15  CET

Tisdag

Priset på kisel och wafer sjunker - solpaneler

Med ett växande vänta-och-se-sentiment som växer fram på marknaden, har priserna på kiselwafers och kiselmaterial i uppströmsänden börjat visa tecken på att falla.

Priserna förra veckan för G12 monowafers (210 mm/150 μm) låg mellan 9,7-9,73 RMB (1,35 USD) per styck, med det genomsnittliga transaktionspriset som sjönk till 9,71 RMB per styck, en veckovis nedgång på 0,1 %.

Prisintervallet för M6 mono wafers (166mm/160μm) var RMB6,23-6,33 (US$0,87-US$0,88) per styck, och det genomsnittliga transaktionspriset stabiliserades på RMB6,26 per styck. Priset på M10 mono wafer (182 mm/150 μm) var 7,3-7,48 RMB (1,01-1,04 USD) per styck, med det genomsnittliga transaktionspriset stabiliserat på 7,41 RMB per styck.

Källa:

29 november 2022  12:09   CET

Tisdag

Insamlingskampanj för solenergi i Ukraina drar igång

Greentech har lanserat en insamlingskampanj för Ukraina: Företaget arbetar tillsammans med Energy Act for Ukraine Foundation. Kampanjen pågår till den 22 december 2022 och syftar till att bidra till en självförsörjande tillgång på solkraft i de ödelagda områdena.

”I många utsatta områden i Ukraina finns det ingen stabil strömförsörjning i lägenheter eller hus. Sjukhus, företag eller skolor ställs också inför frågan om hur de kan upprätthålla sin verksamhet”, vet Jörn Carstensen, managing partner för Greentech. Han är i nära kontakt med Energy Act for Ukraine Foundation.

Källa:

29 november 2022  11:38  CET

Tisdag

Portugal kommer snart att få billigare och mer konkurrenskraftig energi, säger ministern

Portugal kommer att ha billigare och mer konkurrenskraftig energi på medellång sikt eftersom 60 % av den förbrukade energin redan kommer från ”mycket konkurrenskraftiga” förnybara källor, sa den portugisiske ekonomiministern António Costa Silva på måndagen.

”De [förnybara energikällorna] är mycket konkurrenskraftiga, vilket den här energikrisen i Europa visar. Och därför kommer vi på medellång sikt att ha billigare och mer konkurrenskraftig energi, sa Costa Silva vid invigningen av Nokias nya forsknings- och utvecklingscenter för 5G och 6G i Alfragide.

Källa:

29 november 2022  11:34   CET

tisdag 29 november

måndag 28 november

Måndag

Danmark: Tønder kommun satsar stort på sol och vind

Tønder kommun skulle kunna prata om projekt som redan är igång. Efter en idésamrådsfas har kommunfullmäktige beslutat att 11 hållbara energiprojekt ska skickas vidare för planering.

Dessa projekt har en total kapacitet på 628 MW solceller och 394,8 MW vindkraftverk. Jørgen Popp Petersen understryker behovet av ökad grön energiproduktion.

– Förbrukningen av el kommer att öka rejält de kommande åren. Våra hus ska värmas upp med el snarare än gas, våra bilar ska köras på el snarare än bensin och diesel och industrin måste använda grön el för att minska användningen av gas, säger Jørgen Popp Petersen som framhåller att möjligheten till lokalt engagemang kommer att vara en del av projektet.

De 11 projekt för förnybar energi som nu har skickats för planering motsvarar cirka fem gånger den totala elförbrukningen i Tønder kommun år 2020.

Källa:

28 november 2022  14:48  CET

Måndag

Rolls-Royce bygger det största energilagringssystemet i Nederländerna

Rolls-Royce ska bygga ett lagringssystem med en kapacitet på sextio megawattimmar, som stödjer elnätet genom att lagra och leverera förnybar energi. Det så kallade mtu QG EnergyPack-systemet i Vlissingen blir den största batterilagringsanläggningen i Nederländerna och en av de största i EU skriver Rolls-Royce i ett pressmeddelande.

Det holländska energibolaget SemperPower i Vlissingen beställde det storskaliga batterilagringssystemet. När den är klar kommer den att ha en leveranskapacitet på trettio megawatt och en lagringskapacitet på sextio megawattimmar. Systemet kommer att användas för nätfrekvensreglering i Nederländerna för att integrera el från förnybara energikällor i det allmänna nätet. När det är fulladdat kan systemet förse 8 000 hushåll med el under en hel dag.

Källa:

28 november 2022  14:11   CET

Måndag

Här är Skånes snyggaste solenergihus

Mobilitetshuset Solkvarteret i Malmö har utsetts till södra Sveriges snyggaste solenergihus. Priset Skåne Solar Award delas ut av föreningen Solar Region Skåne.

Solkvarteren är ett mobilitetshus i Malmöstadsdelen Hyllie, som FOJAB ritat på uppdrag av Hub Park. Mängden material har hållits till ett minimum och bakom ett sirligt raster i metall syns en buteljgrön fasad med aktiva solceller, som gör byggnaden självförsörjande på energi stora delar av året.

– Framtiden är lokalt producerad energi. I Solkvarteret har vi integrerat solcellerna med fasaduttrycket så att de bidrar till gestaltningen. Solceller ska inte förfula utan försköna, säger Anders Eriksson Modin, arkitekt på FOJAB, som tog emot priset.

Källa:

28 november 2022  14:04  CET

Måndag

Norge kommer att nästan tredubbla sitt årliga solenergitillskott 2022

Norge kan potentiellt lägga till 150 MW ny solenergi kapacitet 2022, enligt data från Tyskland-baserade EUPD Research. Landet tillförde 54,5 MW solenergi 2021, enligt officiella siffror publicerade av Norges vattenresurs- og energidirektorat (NVE).

”Denna nästan trefaldiga ökningen 2022 beror främst på de stigande elpriserna och även det faktum att det fanns flera stora solcellssystem som installerades 2021, men som inte togs i drift förrän efter nyår,” Ali Arfa, data chef på EUPD Research, berättade för tidningen pv.

Källa:

28 november 2022  13:58   CET

Måndag

Forskarna framställer el ur trä

I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många miljoner människor världen över har forskare vid KTH lyckats utvinna elektricitet genom att låta vatten passera genom förädlat trä. Arbetet har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Functional Materials.

Vad händer om trä läggs i vatten och vattnet sedan avdunstar? Transpiration. Denna process, att vätska färdas genom växtlighet, sker överallt i naturen. I samband med det alstras också små mängder elektricitet, något som på engelska kallas bioelectricity.

Källa:

28 november 2022  13:49  CET

Måndag

Ukraina: Nu startas den nyligen befriade ukrainska solcellsanläggningen trots skador

Det ukrainska energibolaget DTEK har sagt att det är redo att återuppta verksamheten vid Tryfonivska solkraftverket på 10 MW i den befriade Cherson-regionen.

Anläggningen slutade fungera när regionen erövrades av ryska styrkor, men sedan ockupanternas reträtt tidigare denna månad har DTEK sagt att de är beredda att återuppta verksamheten för att stödja det lokala kraftsystemet.

Rapporter säger att cirka 10% av 10MW-anläggningen har skadats av ryska styrkor, men i väntan på tillstånd från militär och brottsbekämpande myndigheter att återinträda i området har företaget sagt att det kommer att reparera och återställa projektet så snart som möjligt.

Källa:

28 november 2022  13:46   CET

Måndag

Australiens största vindprojekt fördubblas i storlek för att skapa det första 2GW-området

Australiens Sunshine State gör sig snabbt ett namn inom vindkraft och avslöjar på måndag planer för vad delstatsregeringen hävdar kommer att vara ett av de största landbaserade vindprojekten i världen, med ett nytt 1GW-projekt som ska utvecklas av Acciona.

Vindkraftparken Herries Range med 2 miljarder dollar och 180 turbiner kommer att byggas inom MacIntyre Wind Precinct, i Southern Queensland Renewable Energy Zone, vilket tar områdets totala produktionskapacitet till mer än 2 000 MW (2GW).

Herries Range kommer att byggas vid sidan av vindkraftsparken MacIntyre på 923 MW och det statligt ägda energibolaget CleanCos föreslagna Karara vindpark på 100 MW, som byggs på samma plats.

Källa:

28 november 2022  13:37  CET

Måndag

Nu satsar Frankrike på flytande vindkraftverk för att producera el

Genom att dra nytta av Medelhavets enorma energikapacitet drömmer Frankrike om att bli Europas ledare inom vindenergi.

Det var länge sedan kajen vid Port-Saint-Louis-du-Rhône (sydöstra Frankrike) var så upptagen. Bakom bodarna förberedde sig mer än 100 arbetare från Eiffage Métal för att genomföra en världsnyhet: byggandet av tre flytande vindkraftverk med spända linjer, på uppdrag av EDF Renouvelables (den förnybara grenen av Frankrikes nationella energileverantör). Ett pilotprojekt på 300 miljoner euro.

Källa:

28 november 2022  11:28   CET

Måndag

Återvinning av vindkraftsblad

Norge – DNV samarbetar med Reodor Studios för att utveckla en digital tjänst som gör det enkelt att planera för hållbar avveckling och återvinning efter att en vindkraftsparks livscykel har tagit slut.
Tusentals vindkraftsparker byggdes över hela världen under 1970-talets vindenergiboom. Efter 50 år står världen nu inför ett historiskt problem: vad ska man göra med ett 300-tons vindkraftverk när dess livslängd är över? En helt ny digital lösning som heter ReWind försöker ta itu med detta avgörande problem för vindsektorn.

På grund av bristen på ett alternativ är majoriteten av pensionerade vindkraftverk nedgrävda under jord idag. År 2030 kommer 52 tusen ton vindkraftsblad att behöva återvinnas, enligt prognoser från WindEurope.

Källa:

28 november 2022  11:18  CET

Måndag

Omvandla koldioxid till bränsle

Med hjälp av speglar, placerade bara hundratals nanometer ifrån varandra, har forskare lyckats utnyttja ljus på ett effektivt sätt. Upptäckten kan bli användbar för att styra fotosyntesens första steg. Något som på sikt skulle kunna användas till att omvandla koldioxid till bränsle.

Solljuset som träffar vår jord under en timme motsvarar nästan mänsklighetens totala energiförbrukning under ett helt år. Samtidigt ökar våra globala utsläpp av koldioxid. Att ta vara på solens energi för att fånga upp växthusgas och sedan omvandla den till bränsle är ett hett forskningsfält.

I en tidigare studie kunde ett forskarlag i Lund visa att man med hjälp av avancerade material och ultrasnabb laserspektroskopi på sikt skulle kunna minska nivåerna av växthusgaser i atmosfären.

Källa:

28 november 2022  11:05   CET

måndag 28 november

fredag 25 november

Fredag

Skandinavien leder den gröna energirevolutionen

De nordiska länderna leder Europas satsning på grön energi. Med en elproduktion som förväntas överstiga deras behov kommer Sverige, Danmark och Finland att exportera stora volymer grön kraft till Europa.

”Norden producerar för närvarande över 90 % av sin kraft (inklusive kärnkraft) via förnybara energikällor och är betydande elexportörer till resten av Europa”, säger Francesca Bjørnflaten, senioranalytiker, förnybar energi på Rystad Energy.

Tack vare vindkraft, väteelektrolysör, kärnkraft och kollagringsinitiativ har Rystad Energy identifierat Sverige, Finland och Danmark som ledare i den gröna revolutionen som erbjuder lösningar, med lärdomar för resten av Europa när det ser ut att göra koldioxidutsläpp i sitt energisystem snabbt.

Källa:

25 november 2022  12:53  CET

Fredag

Här är alla svenska vätgasprojekt

 

Det bubblar av vätgasplaner runt om i landet. Flera av de tidiga storskaliga satsningarna är redan under genomförande, medan många andra är på planeringsstadiet. 

På kartan nedan kan du zooma in och  klicka fram de aktuella vätgasprojekten runt om i Sverige.

Källa:

25 november 2022  12:46   CET

Fredag

Danmark hjälper Indien att identifiera 15 vindzoner till havs

Den danska energimyndigheten (DEA) och det indiska ministeriet för ny och förnybar energi (MNRE) har publicerat en konceptuell havsvindplan för 15 platser i Indien under deras gemensamma initiativ, Centre of Excellence for Offshore Wind and Renewable Energy.

Studien, som presenterades vid ett evenemang i Chennai, Indien, den 23 november och baserad på Danmarks syn på maritim fysisk planering för havsvind, ger en plan för 14 utvalda zoner utanför Tamil Nadus kust och en zon utanför Gujarats kust.

Källa:

25 november 2022  12:33  CET

Fredag

Kan robotar lösa livsmedelskrisen

Källa:

25 november 2022  12:28   CET

Fredag

Året 2022 har väsentligt och positivt förändrat de globala klimatutsikterna

En ny analys av Global Carbon Budget, publicerad i tidskriften Earth System Science Data, visar att de globala koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen har återhämtat sig helt från den tillfälliga nedgången som drivs av covid-19-pandemin och satte nya rekord 2021 och 2022.

Men det är inte bara dåliga nyheter: Med det mesta av denna återhämtning som inträffade 2021, förväntas globala fossilföroreningar öka med bara 1 % 2022, och takten för global avskogning har avtagit under de senaste två decennierna.

Med Rysslands invasion av Ukraina och resulterande avbrott i naturgasförsörjningen till Europa, förväntas den globala fossilgasförbrukningen minska med 0,2 % år 2022, men en del av denna energiefterfrågan har tillgodosetts med en ökning med 1 % av den globala kolförbrukningen under året.

Källa:

25 november 2022  12:17  CET

Fredag

Nu upphandlar Schweiz solcellsanläggningar för bullervallar och rastplatser

Källa:

25 november 2022  12:13   CET

Fredag

Celtic Sea Cluster avslöjar flytande havsbaserad vindvision

Ny regional strategi beskriver de miljömässiga och ekonomiska fördelar som kan bli följden av havsvind i Keltiska havet
Hundratals företag från hela Wales och sydväst har den här veckan presenterat en ny strategi som beskriver hur Storbritannien kan leverera upp till 20GW flytande havsbaserad vindkapacitet i Keltiska havet som kan tjäna till att förändra regionens ekonomi.

Gruppen, känd som The Celtic Sea Cluster, samlar mer än 240 organisationer och leds av dess grundande partners, den walesiska regeringen, Cornwall & Isles of Scilly Local Enterprise Partnership, Celtic Sea Power, Marine Energy Wales och Offshore Renewable Energy Katapult.

Källa:

25 november 2022  12:07  CET

Fredag

Flatpack-vindkraftverk uppfann av 15-åring för att hjälpa samhällen i Kenya

Källa:

25 november 2022  12:02   CET

Fredag

Vindkraftverk i höjd med Kaknästornet

I Kina har ett första exemplar av maskinhuset till ett 16 MW-vindkraftverk tillverkats. 2100 stycken skulle kunna driva Sverige.

Intill Kaknästornet skulle maskinhuset med sin rotoraxel vara i höjd med restaurangfönstren.* Spetsen på rotorbladen skulle nå ner till trädtopparna och 100 meter ovanför masttoppen. Rotorbladen sveper över sju fotbollsplaner.

På ett år alstrar det 66 MWh. Sveriges elanvändning i fjol var 2100 gånger större, 140 TWh. Verket tillverkas av Three Gorges tillsammans med Goldwind. Det blir inte bara världens största vindkraftverk utan också enligt tillverkarna världens lättaste per watt.

Källa:

25 november 2022  11:56  CET

Fredag

Kriget i Ukraina driver tyskarnas acceptans av vindkraftverk till rekordnivå visar undersökning

Källa:

25 november 2022  11:42   CET

fredag 25 november

torsdag 24 november

Torsdag

Ny elektrisk grävmaskin från Volvo CE i arbete på Sveriges största fossilfria arbetsplats

Omvandlingen av det över 100 år gamla Slakthusområdet i Stockholm innebär att Stockholms stad, Skanska, Volvo Construction Equipment och Swecon sätter ett nytt riktmärke för nästan helt fossilfria byggarbetsplatser. I detta pilotprojekt kommer utsläppen att minska med mer än 2 000 ton koldioxid jämfört med en traditionell anläggningsentreprenad med dieseldrivna fordon.

Slakthusområdet är ett banbrytande stadsutvecklingsprojekt där Volvo Construction Equipment (Volvo CE) samarbetar med Stockholms stad, Skanska, återförsäljaren Swecon och andra ledande aktörer.
EC230 Electric, Volvo CE:s nya batteridrivna grävmaskin på 23 ton, spelar en nyckelroll i projektet. Med lägsta möjliga utsläpp av växthusgaser skapas 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser.
Som Sveriges största fossilfria arbetsplats kommer den att spara mer än 2 000 ton utsläpp av koldioxid. Det motsvarar 35 lastbilar som kör cirka åtta timmar om dagen under ett helt år.

Källa:

24 november 2022  13:25  CET

Torsdag

Holland: Spanska H2B2 och franska PowiDian skapar vätgasbaserat energisystem för holländska sjukhus

Källa:

24 november 2022  13:14   CET

Torsdag

Tre anledningar till att digitaliseringen av vindkraftsparker omformar grön energi

#1: Bredbandsanslutning är en gamechanger för säkerheten
Många vindkraftsägare, operatörer och utvecklare ger arbetarna verktygen att kommunicera i realtid och överföra stora databelastningar över stora avstånd. Push-to-talk och nu push-to-video-kommunikation är viktigt mellan arbetare vid turbintornen, i helikoptrar, ombord på fartyg och på land.

#2: Livskvalitet är en konkurrenskraftig skillnad
Genomgående bredbandsanslutning på land och till havs hjälper vindkraftsparker att attrahera och behålla anställda. Tänk på att med 4G/5G bredbandstjänster kan vindkraftsparker nu få tillgång till bandbredd som är allt från sju till tio gånger större än vad som vanligtvis är tillgängligt med satellit. Detta har en märkbar inverkan på arbetstagarnas livskvalitet. Under driftstopp kan de nu ladda ner filmer, komma åt sociala medier och delta i videochatt med vänner och familj där hemma.

#3: Effektivitet driver lägre energikostnader
Effektiv verksamhet är avgörande för att hålla kostnaderna låga, och detta är ett annat område där genomgripande bredband kan hjälpa. Föreställ dig en tekniker med tillgång till video vid en turbin kopplad till en expert på land eller till havs. Tillsammans kan de säkrare och mer effektivt arbeta igenom problem och minska sannolikheten för att en andra sändning till turbinen kommer att krävas.

Källa:

24 november 2022  13:05  CET

Torsdag

Elbolaget Jämtkraft storsatsar på batterilagring

Källa:

24 november 2022  12:45   CET

Torsdag

Kinesiska Goldwind och CTG gör anspråk på världens största vindkraftsturbin när 16MW-jätten rullar ut

De kinesiska jättarna China Three Gorges (CTG) och Goldwind gjorde anspråk på ett nytt globalt riktmärke när en 16MW havsbaserad turbingondol kom fram från en fabrik i Fujian-provinsen som partnerna sa visar att Kina nu är ”ledande som inte följer efter” i den globala vindindustrin.

Enheten på 16 MW är världens högst rankade som byggts hittills, och den ligger till grund för en turbin med en 252-meters rotordiameter och ett 50 000-meters svepområde som kan leverera tillräckligt med årlig kraft för 36 000 hem, heter det i ett uttalande från CTG och Goldwind.

Källa:

24 november 2022  12:10  CET

Torsdag

Tesla bygger batteripark nära Dogger Bank havsvindanläggning

Källa:

24 november 2022  12:04   CET

Torsdag

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas för att minska industrins koldioxidutsläpp.
Luleå tekniska universitet medverkar bland annat i ett stort EU-projekt inom koldioxidinfångning och användning (CCU), där universitetets forskare tillsammans med bioraffinaderiet SunPine fångar in fabrikens koldioxid med hjälp av bioteknik.

Därefter levereras den till aktörer som tillverkar nya efterfrågade produkter för den gröna omställningen.

Källa:

24 november 2022  11:55  CET

Torsdag

Solcellseffektiviteten ökar

Källa:

24 november 2022  11:36   CET

Torsdag

Svensk domstol: Solparker väsentligt allmänintresse

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat domar i två mål om anläggande av solcellsparker på jordbruksmark. Domstolen finner att solcellsanläggningar är ett väsentligt allmänintresse men kräver att alternativa lokaliseringar utreds.

”Solparker är ett nytt fenomen i Sverige och det behövs mer kunskap om att det är helt reversibla installationer, som inte kan likställas med permanenta installationer, till exempel byggnader. Dessutom går det att kombinera parkerna med odling av till exempel gräs och grönfoder eller med betande djur”, säger Anna Werner, vd för Svenska Solenergiföreningen.

Källa:

24 november 2022  10:47  CET

Torsdag

Banker häller kallt vatten på glödhett kol

Källa:

24 november 2022  10:41   CET

torsdag 24 november

onsdag 23 november

Onsdag

2023 är året då havsbaserad vindkraft startar i Spanien

Utvecklingen av havsbaserad vindkraft i Spanien är en möjlighet till strategisk utveckling för vår ekonomi, skapa nya jobb och synergier med andra industriella aktiviteter i vårt land.
I Spanien har vi värdekedjan och infrastrukturen för att hantera utvecklingen av havsbaserad vindkraft vid våra kuster. Spanien är ett internationellt riktmärke inom flytande vindkraft till havs.
Det är angeläget att ha ett uppdaterat regelverk och specifik planering på medellång och lång sikt, vilket aktiverar utvecklingsarbetet av vindkraftsparkerna till havs under de kommande månaderna, som kommer att vara i drift 2029.

Offshore Wind Congress, anordnad av Wind Energy Business Association (AEE), firar sin första upplaga i Bilbao den 22-23 november. Detta evenemang samlar mer än 450 experter inom havsbaserad vindkraft för att främja de grundläggande milstolparna i dess utveckling i Spanien . AEE har stöd i detta evenemang av Basque Energy Cluster som medarrangör, och Basque Energy Entity (EVE) som en institutionell partner.

Källa:

23 november 2022  14:06  CET

Onsdag

Solparken i Gislaved börjar byggas

Som ett första steg mot målet att bygga 1 gigawatt produktion av solenergi innan 2030 har Sunna nu säkrat alla nödvändiga tillstånd för att starta byggprocessen för företagets första storskaliga solpark. Projekt “Skogsmusen” med placering utanför Gislaved i Jönköpings län kommer att byggas på en yta om cirka 20 hektar med en total effekt på 14 megawatt. 

“Det här är vår första solpark och vi är otroligt glada över att kunna leverera ett projekt i den här storleken som kommer generera förnyelsebar energi i minst 30 år framöver. Det känns extra viktigt i en tid där vi alla måste ta ansvar både för vårt gemensamma energibehov och hur vi påverkar klimatet”, säger Sunnas VD Marcus Qviberg.

En rad insatser kommer att genomföras för att främja den biologiska mångfalden på platsen. Solcellsparker i sig kan gynna många markhäckande fåglar som kan söka skugga och skydd från rovdjur under solpanelerna. Den blivande parken kommer inte att stängslas in utan hållas öppen i syfte att säkerställa att djurliv fortsatt kan röra sig fritt inom och genom området.

Källa:

23 november 2022  14:02   CET

Onsdag

Solenergi är historiskt den billigaste elen

Solenergi är den billigaste elen i historien, enligt IEA, och är betydligt billigare än att generera el från fossila bränslen i de flesta länder.

Flera länder genererar nu mer än 10 % av sin el från solenergi, inklusive Chile (13 %) och Australien (12 %).

Embers Global Electricity Review avslöjade att för att uppfylla klimatmålen måste solelproduktionen öka fyra gånger så snabbt i genomsnitt detta årtionde som den gjorde 2021, men tekniken är på en snabb tillväxttrend. Det har varit den snabbast växande källan för elproduktion för 17:e året i rad.

Källa:

23 november 2022  12:45  CET

Onsdag

Kan förbättrade geotermiska system användas som batterier i nätskala? Var som helst!

USA:s energidepartement siktar på att sänka kostnaderna för Enhanced Geothermal Systems (EGS) med 90 % till 2035. Standard geotermisk kraft kommer från att tappa befintliga hydrotermiska reservoarer.

Men de flesta platser har inte varmvattenreservoarer under jord. EGS pumpar ner vatten för att nå varma stenar och värmer vattnet för att uppnå samma syfte. Överallt har heta stenar under jorden. Här beskriver Stefan Ellerbeck, som skriver för World Economic Forum, forskning som undersöker hur man lagrar – inte bara utvinner – energi med hjälp av EGS.

Detta skulle lyfta det kommersiella värdet av systemet, eftersom det också skulle tjäna pengar som ett batteri i nätskala, inte bara en baslastgenerator. Resultaten visar att el kan lagras i många dagar (tillräckligt för daglig nätbalansering) och lika effektivt som litiumjonbatterier. Det finns över fem terawatt värmeresurser i USA (det är tillräckligt för att tillgodose hela världens energibehov) och US DOE säger att en liten del av detta kan driva 40 miljoner amerikanska hem.

Källa:

23 november 2022  12:33   CET

Onsdag

Vind- och solkraft framtidens hybrid

Oskar Lindberg, Uppsala universitet, visar i sin licentiatavhandling hur samlokalisering av vind- och solkraftparker ger jämnare effektleveranser.

Enligt Parisavtalet ska den globala temperaturökningen hållas väl under två grader Celsius med sikte på högst en och en halv grad jämfört med förindustriell nivå.

För att klara temperaturmålet behöver världen under de kommande åtta åren halvera de årliga utsläppen av växthusgaser, enligt FN:s miljöprograms senaste rapport från i fjol.

Mycket talar för att så inte kommer att ske, bland annat på grund av den stora mängden fossila bränslen i energiproduktionen. Dock ökar användningen av förnybara energikällor.

– Det är en enorm tillväxt globalt när det gäller vind- och solkraftsanläggningar, beroende på bland annat tekniska framsteg och att kostnaderna har sjunkit, säger Oskar Lindberg.
Resultaten visar att sol- och vindkraft kompletterar varandra på alla tidsskalor som är relevanta för integrering av dessa resurser i elnätet.

Källa:

23 november 2022  12:20  CET

Onsdag

Sverige kommer ha installerat 750 MW ny solel 2022

Sverige kan potentiellt tillföra 750 MW solenergi 2022, enligt data från analysföretaget Becquerel Sweden. År 2021 tillförde landet 499,7 MW solenergi, en ökning med cirka 25 % på årsbasis från 2020.

International Energy Agency Photovoltaic Power Systems Programmes (IEA-PVPS) Task 1 publicerade nyligen en rapport om PV-applikationer i Sverige 2021. Medan PV-system för egen konsumtion dominerar Sveriges solenergimarknad, är osubventionerade solcellsparker i nyttoskala. börjar sprida sig. Becquerel uppskattar att mellan 110 MW och 150 MW kapacitet kommer att läggas till i slutet av detta år.

”När vi samlade in data genomförde vi intervjuer, och det allmänna ordet från utvecklarna är att större projekt sköts upp till 2022, främst på grund av begränsningar i leveranskedjan”, säger Amelia Westerberg, PV-marknadsanalytiker på Becquerel Sverige och medförfattare till rapporten.

Källa:

23 november 2022  11:59   CET