ENERGIOMSTÄLLNINGEN
omvärldsbevakning med de senaste nyheterna
CO2-utsläpp ner till noll/zero/零/cero/शून्य
MEDSOLS.NU ger dig ..................
dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen
- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS
Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i
NYHETER IDAG
fredagen den 31 mars
Nu startar batteriåtervinning i Halmstad
Stena Recycling har öppnat sin anläggning för batteriåtervinning i Halmstad. Den kan initialt ta emot 10 000 ton batterier per år, men Stena räknar med att snabbt bygga ut kapaciteten.
Om tio år ska man kunna ta emot 5–10 gånger så mycket, enligt ett pressmeddelande.
Anläggningen i Halmstad kommer ta emot batterier från såväl elbilar som apparater. De ska samlas in på Stenas befintliga anläggningar i Sverige och runt om i Europa för vidare befordran till Halmstad.
Man har också fått in den norska batteritillverkaren Freyr som kund från starten; Freyr tillverkar idag batterier i liten skala men planerar att nästa år öppna en gigafabrik med kapacitet att tillverka omkring 30 GWh/år.
Oljejätten Shell bygger sitt första stora batteri med ett stort projekt i Melbourne
Den globala oljejätten Shell har förbundit sig till en massiv ny anläggning som ska byggas i Melbournes sydöstra utkanter när övergången till förnybara energikällor accelererar.
Shell Energy, det lokala energidotterbolaget, har slagit sig ihop med Green Investment Group som drivs av Macquarie Asset Management och en lokal fastighetsgrupp för att bygga 200MW/400MWh Rangebank-batteriet i Rangebanks företagspark i Melbournes sydöstra del.
Enligt Shell och GIG har projektet redan nått ekonomisk slut och kommer att börja byggas snart och vara klart i slutet av 2024.
Även om det är det första stora batteriprojektet som nått finansiellt slut, planerar Shell också ännu större batterier vid Wallerewang (500MW/1000MWh) – platsen för ett koleldat kraftverk i NSW – och ett batteri av liknande storlek i Wellington, som det utvecklas med Ampyr.
Stor solcellspark etableras i Boden
Bodens kommun har beviljat Lilium energi ett markarrendeavtal på utvecklingsområdet Boden Plug&Play. Syftet är att uppföra en solcellspark på drygt 10 hektar som kommer att bli en av Sveriges större i sitt slag.
Företaget vill med satsningen starta produktionen av fossilfri el som ska kunna bidra till de omkringliggande industriernas försörjning av förnyelsebar energi. Anläggningen förväntas generera energi i minst 25 år med en total installerad effekt på upp till cirka 10 MW. Byggnation av projektet planeras att påbörjas så snart som möjligt för verksamhetsstart under 2024.
De ca 18 500 solcellspanelerna ska enligt plan placeras och radas upp symmetriskt för att ge en så liten påverkan på landskapsbilden som möjligt. Närmaste grannar är endast industrier och testverksamhet för uppskalningsbara satsningar inom energiområdet, bland annat växthusodling och elintensiva datacenter.
Kanada tillkännager planer för IRA-liknande sol- och lagringsinvesteringar i 2023 års budget
Kanada kommer att införa skattelättnader och investera i utveckling och tillverkning av solceller, energilagring och andra förnybara energitekniker i ett Inflation Reduction Act-liknande system.
Kanadas regering har släppt sin budget för 2023, som positionerar tillväxten av den rena ekonomin som en av dess kärnprioriteringar, tillsammans med sjukvård och ”överkomliga priser”. Enligt budgeten har regeringen bekräftat den återbetalningsbara skattelättnaden på 30 % på investeringar som görs av beskattningsbara enheter i ren energiteknik som solenergi, batterilagring och vindkraft. Detta bygger på Fall Economic Statement 2022-planen, som behandlades på vår systersajt EnergyStorage.news.
En återbetalningsbar skattelättnad på 15 % för investeringar i ren elproduktion och energilagring av icke-skattepliktiga enheter – som ursprungssamhällen och kommunalt ägda kraftverk – tillkännagavs också.
Göteborgsföretaget Heart Aerospace hittar en ny partner för att utveckla ES-30 elplansbatteri
Heart Aerospace banar väg för hållbara elektriska flygresor att bli normen med sina ledande nollutsläppsflygplan.
Vi täckte företaget först 2021 efter att det skapade vågor med sitt ES-19 elflygplan. Flygplanet konstruerades för att bära upp till 19 personer upp till 250 miles (400 km), perfekt för korta resor.
Innovationen räckte för att locka till sig en investering från det tredje största amerikanska flygbolaget, United Airlines, i juli 2021. United åtog sig att köpa och distribuera 100 ES-19 elektriska flygplan till sin flotta när man arbetar för att radera utsläpp från sin flotta ”utan att förlita sig på på traditionella koldioxidkompensationer.”
Air Canada, det största flygplanet i Kanada, investerade 5 miljoner dollar i Heart förra året förutom att beställa 30 av sin senaste modell, ES-30.
Heart introducerade ES-30 förra året, ett elektriskt plan som drivs av fyra elmotorer och ett batterisystem. Det elektriska flygplanet kommer att ha en helt elektrisk nollutsläppsräckvidd på upp till 200 km (124 miles) och 30 minuters snabbladdningskapacitet. Hybrid reservturbogeneratorer tillåter resor på nästan 500 miles (800 km) vid max 25 personer.
Rekord för solceller 2022 – 55 000 anläggningar och 797 MW
Idag släppte Energimyndigheten den officiella statistiken för nätanslutna solcellsanläggningar 2022. Det installerades 55 333 anläggningar med en effekt på 797 MW under året. Jämfört med tidigare rekordåret 2021 är det en ökning med 108% i antal anläggningar och 60% i installerad effekt. Totalt fanns det 147 692 anläggningar med en installerad effekt av 2,38 GW vid årsskiftet, vilket gör 227 W per invånare.
51 091 anläggningar av de installerade under 2022 hade en effekt på mindre än 20 kW och svarade för 70% av den installerade effekten. Det är ett trendbrott jämfört med 2020-2021 då dessa mindre anläggningar svarade för 50% respektive 49% av årets installerade effekt.
4 236 anläggningar med installerad effekt 214 MW hade en effekt på 20 – 1 000 kW och svarade för 27% av installerad effekt 2022. Det är en ökning från 2 985 anläggningar med installerad effekt 184 MW år 2021.
Hitachi Energy och Petrofac får vindkraftsavtal värt cirka 13 miljarder euro
Största ramavtalet i Hitachi Energy-företagets historia, som möjliggör långsiktig kapacitetsutbyggnad för att påskynda energiomställningen.
Kompletterande teknologier och expertis stödjer TenneT:s expansion av havsbaserad vindkapacitet i den tyska och holländska sektorn av Nordsjön.
Hitachi Energy, en global teknikledare som främjar en hållbar energiframtid för alla, och Petrofac, en ledande internationell tjänsteleverantör till energiindustrin, har valts ut av TenneT, den holländsk-tyska transmissionssystemoperatören, för att leverera flera offshore och onshore HVDC-omvandlarstationer och tillhörande infrastruktur för att påskynda integrationen av bulkförnybar energi i europeiska kraftnät.
Kombinerat "SuperLab" demonstrerar unikt hybridkraftverk
Under en 60-minutersperiod i januari 2023 fanns ett kraftverk som inget annat i USA Mountain West. Den innehöll en solcell, litiumjonbatteri, väteelektrolysatorer och en kärnreaktor, alla samordnade med varandra för att ge tillförlitlig kraft. Ännu mer ovanligt, anläggningen kombinerade verklig och simulerad teknik hundratals mil från varandra.
Detta unika kraftverk var en del av ett nationellt forsknings- och utvecklingsprojekt för att fjärransluta energitillgångar i realtid med hjälp av Department of Energys (DOE:s) Energy Sciences Network (ESnet).
Genom att koppla kapaciteter vid National Renewable Energy Laboratory (NREL) och Idaho National Laboratory (INL), skapade forskarna ett ”SuperLab” som gjorde det möjligt för dem att studera energisystem som för närvarande inte existerar. I det här fallet visade de att förnybar energi och kärnkraft, kombinerat i ett hybridsystem, kan komplettera varandra väl för att stödja elnätet.
Solcellspark i Gislaved
Sunna Group, en snabbt växande aktör inom storskalig solkraft och förnybar energi, meddelar idag att finansieringen för deras nya solcellspark har säkrats och att projektet nu är klart för att börja byggas.
Solcellsparken, som kommer att byggas utanför Gislaved, beräknas ha en kapacitet på 15 megawatt och generera 15 miljoner kilowattimmar årligen. Detta motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för mer än 3000 villor.
“Vi är oerhört nöjda över att kunna meddela att finansieringen för vår första solcellspark har säkrats”, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group. “Det här projektet är ett viktigt steg framåt i vårt arbete med att minska beroendet av fossila bränslen och att bidra till en mer hållbar framtid. Vi är tacksamma för stödet och förtroendet från Aneo och ser fram emot att både påbörja byggandet av den här parken, men också att fortsätta utveckla fler projekt ihop framåt.”
Integrerade solcellslösningar för historiska städer
Ett EU-finansierat projekt tar med byggnadsintegrerade solcellslösningar (BIPV) till åtta historiska städer i Europa. tidningen pv pratade nyligen med Júlia Pereira, projektkoordinator för EDP New, om de innovativa lösningarna som smälter in i landskapet i Évora, Portugal.
Ett europeiskt konsortium under ledning av EDP New har satt sig för att visa att historiska städer också kan dra nytta av solenergi. Som en del av Pocityf-projektet har 46 partners utvecklat BIPV-lösningar för att smälta in i landskapet av historiska platser i pilotstäderna Évora, Portugal och Alkmaar, Nederländerna.
Städerna Granada (Spanien), Celje (Slovenien), Bari (Italien), Ioannina (Grekland), Upjest (Ungern) och Hvidovre (Danmark) kommer att följa efter.
fredag 31 mars
torsdag 30 mars
Hur man bygger ett mycket billigt batteri
När Billy Woodford och hans vänner gav sig i kast med att bygga en ny typ av batteri som kunde ersätta en kolanläggning, tog deras banbrytande teknologi inspiration från de handvärmande engångssäckarna som åskådarna använder på fotbollsarenor. Batteriets nyckelingrediens: rost.
Woodfords startup, Form Energy Inc., startade sin verksamhet 2017 med ett tydligt och ambitiöst mål. Batteriet behövde för att suga upp förnybar energi under dagen och släppa ut den på natten, och för att fortsätta fungera efter solnedgången och vindstilla dagar.
Ett litiumjonbatteri, som de i elbilar och smartphones, skulle fungera, men inget verktyg har råd att köra den typen av batteri på nätet i mer än några timmar. Verktyg behöver ett som också är tillräckligt billigt för att installeras i 100 timmar eller mer. ”Du kan ha i stort sett vilket batteri som helst på nätet”, säger Mateo Jaramillo, som arbetade på Tesla Inc. innan han var med och grundade Form och är idag dess verkställande direktör. (Woodford är teknisk chef.) ”Det handlar alltid om kostnaden.”
Kinas nya energilagringskapacitet förväntas överstiga 50 GW år 2025
I slutet av 2022 hade Kina en total ny energilagringskapacitet på 8,7 GW, en ökning med mer än 110 procent från år till år.
Ny energilagring avser processer för lagring av el som använder ny teknik.
Kina förväntas ha en total ny energilagringskapacitet på mer än 50 gigawatt (GW) år 2025, enligt en rapport som släpptes förra veckan, eftersom landet förväntar sig att energilagring ska öka förnybar energiförbrukning samtidigt som det säkerställer en stabil strömförsörjning.
Kinas installerade kapacitet för förnybar energi nådde 760 GW 2022, en ökning med 20 procent från år till år, enligt Dai Jianfeng, ingenjör vid China Electric Power Planning and Engineering Institute (CEPPEI), ett Peking-baserat konsultföretag under det statligt ägda Kina. Energy Engineering Group.
Holländska TenneT tilldelar kontrakt för 22 GW havsbaserad vindsystem i Nordsjön
TenneT meddelade på torsdagen att de har tilldelat fleråriga avtal till tre team av leverantörer för att etablera nätanslutningssystem för 22 GW kombinerad havsbaserad vindkraftskapacitet i Nordsjön.
Den nederländska baserade transmissionssystemoperatören (TSO) har gett partnerskapen mellan Hitachi Energy/Petrofac, GE/Sembcorp Marine (SMOP) och GE/McDermott i uppdrag att ta i drift åtta holländska och tre tyska nätanslutningar på 2 GW vardera till 2031.
Detta kommer att sätta en ny global marknadsstandard för högspänningssystem (HVDC), som med en större kapacitet på 2 GW per system minskar antalet nätanslutningar som krävs. General Electric Co (NYSE:GE) hänvisade till TenneT:s 2-GW-program som ”ett av århundradets viktigaste infrastrukturprojekt.”
Det sammanlagda värdet av de 11 orderna uppgår till 23 miljarder EUR (24,9 miljarder USD). GE sade separat att kontrakten som tilldelats dess två konsortier värderas till totalt 10 miljarder euro.
Sveriges hittills största solcellspark byggklar
Två storskaliga solcellsprojekt i Sverige med en beräknad produktionskapacitet på 113 GWh, utvecklade av Helios Nordic Energy AB, blir tillståndsklara och redo att anslutas till elnätet- och överlämnas till det danska solenergiföretaget Nordic Solar A/S
Helios Nordic Energy AB, utvecklare av storskaliga solcellsparker, ingick i juni 2022 ett avtal med det danska solenergibolaget Nordic Solar att sälja fyra projekt ur Helios projektportfölj.
Två av de fyra projekten har nått RtB (Ready to Build), efter att ha erhållit alla erforderliga tillstånd och nätanslutningsavtal, och har nu överlämnats till Nordic Solar.
Det första projektet ligger nära intill Hultsfreds flygplats i södra Sverige och har en potentiell installerad kapacitet upp till 92 MWp, vilket gör det till en av de största tillkännagivna solcellsprojekten i Sverige som går in i byggnationsfas.
Amazon visar sin plan för att köpa förnybar el med långtidskontrakt
E-handelsjätten har bekräftat att den kommer att ingå kraftköpsavtal (PPA) med Iberdrola för att köpa 1,1TWh el varje år från två av sina vindkraftsparker till havs i tyska vatten – nämligen Baltic Eagle-projektet på 476 MW, som ska slutföras i 2024 och Windanker-projektet på 300 MW, som ska vara klart 2026.
Amazon och Iberdrola har ännu inte avslöjat detaljer om energiköpsavtal på marknaderna i USA och Asien och Stillahavsområdet, men edie har kontaktat för ytterligare information.
Amazon siktar särskilt på att köpa 100 % förnybar el för att driva sin globala verksamhet till 2025. Man drog fram målet från 2030 förra året efter att ha bekräftat en 85 % förnybar energimix för 2021.
Sedan 2020, när det gick om Googles moderbolag Alphabet, har Amazon varit världens största företagsköpare av förnybar el. Amazon uppgav i januari att de lade till 133 nya projekt för förnybar generation på 11 nationella marknader under 2022.
Danska Vestas landar en rekordorder
Vestas har fått en order på 1,3 GW från Brasiliens Casa dos Ventos Energias Renovaveis. Det är det största landprojektet någonsin för den danska vindkraftstillverkaren.
Ordern består av 168 V150-4,5 MW-turbiner och 123 V150-4,5 MW-turbiner som ska installeras i de två vindparkerna Serra do Tigre och Babilônia Centro i östra Brasilien.
Serra do Tigre kommer att vara på 756 MW och Babilônia Centro på 554 MW. I ordern ingår även ett 25-årigt serviceavtal.
Redan för en månad sedan kunde Vestas meddela att man valts som föredragen leverantör för de två vindkraftsparkerna och nu har ordern blivit fast och ovillkorlig. – Vi är mycket stolta över att arbeta i partnerskap med Casa dos Ventos igen och stödja deras ambitiösa vision om hållbarhet genom våra bästa energilösningar.
Norge går stort med sina första havsvindanbud
Norge har öppnat sina första anbud för att bygga två stora vindkraftsparker till havs – och en kan bli världens första storskaliga flytande projekt.
Norge är ett land av motsägelser: Det är en stor och obotlig producent och exportör av olja och gas. Det är också världsledande när det gäller adoption av elfordon. Och nästan all Norges el genereras från förnybara energikällor, främst från vattenkraft. Man har bestämt sig för att satsa stort i vindloppet till havs för att möta den ökande efterfrågan på el.
Landet har lagt ut två områden på auktion: Utsira Nord, som Nesse syftar på, blir den flytande vindkraftsparken till havs. Ett område på 1 000 kvadratkilometer (386 kvadratkilometer), nordväst om Stavanger, är öppet för anbud på licenser på totalt minst 1,5 GW, med tillstånd fördelade på tre sökandegrupper på 0,5 GW vardera, och kan eventuellt utökas till 0,75 GW. Nesse säger att det kan bli världens första storskaliga flytande vindkraftspark till havs.
Ny jättestudie avslöjar: Så länge håller ett elbilsbatteri
Batteriets hållbarhet brukar vara en av de främsta invändningarna mot elbilar. Många tror att de åldras lika fort som en mobiltelefon. Men ny forskning visar att det är totalt fel.
Bland de som ännu inte blivit frälst och bytt till elbil finns det många anledningar att tvivla på elbilarnas förträfflighet. Hög inköpskostnad, räckviddsångest och inte minst att batteriet inte kommer hålla hör till de vanligaste invändningarna mot elbilar.
Men nu visar ny forskning från Recurrent Auto att batterierna håller bättre och åldras mindre än vad många trott. Recurrent Auto har studerat 15 000 elbilar från årsmodell 2011 och framåt och kom fram till att bara 1,5 procent behövt byta batteri, frånsett återkallelser från tillverkare.
Zoéga ordnar med el och ljus i Rwanda med solceller
Nu är första etappen i att installera solceller på en tvättstation för kaffebönor i Rwanda färdigställd och uppladdningsbara ficklampor fördelade till kaffeodlare i regionen. Detta genomförs i ett projekt som Zoégas ingår i tillsammans med Öresundskraft och EnergyAid med målet att öka tillgången till förnybar el från solenergi och på så sätt öka levnadsstandarden för de berörda.
Mpanga är en by i Rwanda som tillhör en av de nio kaffetvättstationer som Zoégas arbetar med. Byn har stor brist på tillgång till el och prioriterades därför i den första etappen av projektet som nu är färdiginstallerad. Tillgången till elektricitet i den berörda regionen är begränsad och syftet med projektet är att förbättra vardagslivet för kaffeodlare i området och deras familjer.
– Solcellsanläggningen kommer att vara öppen för lokalbefolkningen att använda fritt för sina energibehov och även kaffetvättstationen kommer att kunna dra fördel av solenergin
IKEA och Little Sun lanserar SAMMANLÄNKAD — utforskar solcellsdrivna belysningskällor
IKEA och de sociala entreprenörerna Little Sun har samarbetat för att tillsammans utforska hur design kan skapa samtal om hur vi använder solenergi i de produkter vi använder till vardags. Resultatet är SAMMANLÄNKAD som består av två solcellsdrivna LED-lampor som drivs av befintlig energi för att skapa ljus. Den 7 april börjar lamporna säljas på IKEA.se och i alla IKEA varuhus i Sverige med undantag av Gävle och Haparanda.
Little Sun, som grundades av den världskände konstnären Olafur Eliasson och ingenjör Frederik Ottesen, brinner för att ge fler människor tillgång till solenergi på platser och i samhällen utan en stadig tillgång till elektricitet, framförallt i Afrika söder om Sahara.
Samarbetet mellan Little Sun och IKEA gör solens kraft påtaglig i vackra och användbara designobjekt. SAMMANLÄNKAD är designad för att människor ska få uppleva solenergi i livet hemma, och sätta ljuset på solens potential som alternativ energikälla för våra vardagsprodukter.
torsdag 30 mars
onsdag 29 mars
Global havsbaserad vindkraft kommer att expandera tusenfaldigt under kommande decennier
Goldwind, världens största vindkraftsleverantör 2022, förväntar sig att den globala havsbaserade vindkraftsmarknaden kommer att expandera hundratals, kanske till och med tusenfaldigt, under de närmaste decennierna.
”Den globala havsbaserade vindkraftsutvecklingen vi ser nu är bara början,” sa Wu Kai, vicepresident för Goldwind, till CGTN i Peking.
”Med det omfattande utnyttjandet av havet, såväl som den stora ökningen av den globala efterfrågan på ny energi, är den potentiella marknaden inte bara 10 eller 20 gånger dess nuvarande storlek, utan hundratals eller till och med tusentals gånger så mycket,” tillade han.
Ny process för kolfri stålåtervinning
Kuusakoski planerar att investera 280 miljoner svenska kronor i en 100 procent kolfri stålåtervinningsanläggning i Veitsiluoto, Finland. Den nya anläggningen kommer att vara den första kolfria stålåtervinningsanläggningen på marknaden och kommer att ha den senaste tekniken inom området.
Investeringen kommer som ett svar på den växande efterfrågan på återvunna metaller i Sverige och Finland och kommer öka Kuusakoskis återvinningskapacitet med 25 procent.
– Vi ser att stålindustrin börjar gå mot kolfri produktion. Vår nya anläggning kommer att föra med sig kolfri process, vilket gör det möjligt för våra kunder att ytterligare minska sin klimatpåverkan genom hela värdekedjan, säger Mikko Kuusilehto, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.
Amsterdams tunnelbanor kommer att mata bromsenergin tillbaka till elnätet
Amsterdams kollektivtrafikföretag GVB och Amsterdams transportregion kommer nästa år att initiera ett projekt där bromsenergi från tunnelbanor matas tillbaka till elnätet. Detta bör öka den tillgängliga energin för både staden och den rullande materielen.
Projektet använder specialanpassade omvandlarstationer för att mata tillbaka bromsenergi till nätet. Både de Alstom-byggda M5 tunnelbanevagnarna och rullande materiel av M7 från CAF kan återhämta bromsenergi.
M5-vagnarna levererades mellan 2012 och 2015, de första M7:orna gjorde debut nyligen. Projektgruppen har identifierat fyra platser längs tunnelbanenätet där omvandlarstationerna kommer att förses med teknik för att återföra energi till nätet. Ombyggnadsverksamheten kommer att påbörjas 2024 och projektet beräknas starta under det tredje kvartalet det året.
Tekniken för att återföra energi till elnätet är inte ny. Det används också i Bryssel, Belgien, och i den tyska staden Stuttgart, till exempel.
Entusiastiska danska bönder: Solceller slår alla grödor
Lantbruket har verkligen fått upp ögonen för solceller och flera kommuner har fullt upp med att handlägga ansökningar om etablering av solcellsparker.
Således skriver DR att Hjørring och Jammerbugt kommun har fått ansökningar om över 3 000 hektar varsin solceller.
– Solcellerna slår alla våra kända grödor för nu. Den avkastning man kan få på en hektar med solceller finns det inga grödor som kan konkurrera med sett över flera år. Det är därför intresset är så stort, säger Søren Greve Olesen, chefskonsult inom anläggningskonsult på LandboNord, till DR.
Chefskonsulten bedömer att alla danska bönder – med blick för både den gröna omställningen och möjligheten att göra bra affärer – har tagit en extra titt på sina åkrar för att se om något av området skulle vara lämpligt för solceller.
ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät
Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande tröghet vilket är avgörande för stabil drift av elnäten
• Lister Drive Greener Grid Park är en av nycklarna i ett bredare brittiskt initiativ för att återställa trögheten som minskas när fem koleldade kraftverk avvecklas. Detta kommer leda till en besparing på runt 122 miljoner dollar för Storbritanniens elkonsumenter
• ABB:s synkronkompensatorer med svänghjul, världens första installation, kommer att bidra med ungefär en procent av Storbritanniens tröghetskrav
ABB har slutfört ett stort nyckelfärdigt projekt till Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, för att hjälpa till att återställa den saknade rotationsenergin som är avgörande för en stabil drift av det brittiska elnätet. Detta är viktigt när landet går över från fossila bränslen till att använda mer förnybar energi som vind och sol. Projektet omfattar två synkronkompensatorer med svänghjul installerade i Lister Drive Greener Grid Park i Liverpool. De är nu i drift och levererar cirka en procent av Storbritanniens tröghetsbehov för 2025.
New York har en ny plan för att skaffa alla nätbatterier den behöver
Efter en långsam start på att bygga välbehövlig energilagring, säger staten att nya regler kommer att hjälpa den att nå sitt 6-gigawatt-mål. Byrån, tillsammans med Department of Public Service, lade ner en efterlängtad färdplan under den magiska perioden mellan jul och nyårsdagen när ingen uppmärksammade 100-sidiga rapporter.
Men färdplanen analyserar framgångar och misslyckanden i tidigare lagringsmetoder och föreslår att man använder en ny ”Index Storage Credit” för att stödja 3 000 megawatt ny storskalig lagring. Ett detaljhandelsincitament skulle hjälpa till att bygga ytterligare 1 500 megawatt, och ett bostadsprogram skulle lägga till 200 megawatt.
Sammanlagt allt detta, plus de 1 300 megawatt som redan har kontrakterats, och staten får sina 6 gigawatt till 2030. Återigen, detta program behöver fortfarande klara regleringsprocessen. Om det händer, och den nya policyn fungerar som avsett, kommer statens tidigare missöden i att bygga lagring att göras till ett pittoreskt, avlägset minne.
Förnybar energi har ny blivit större än kol i amerikansk elproduktion
För första gången genererades mer el från förnybara källor i USA under loppet av ett år än från kol. År 2022 skapade förnybara energikällor mer än 900 terawattimmar elkraft i landet jämfört med lite över 800 som kom från kol. På en global skala kommer en liknande förändring – förnybar energi förväntas uppväga elproduktionen från kol till 2027.
Fram till 2007 stod kol för mer än 2 000 terawattimmar el i USA innan siffran började minska i takt med att reglerna kring fossila bränslen – gränser för kolintensitet och utsläpp av giftiga ämnen som kvicksilver – skärptes. Till följd av detta tog elproduktionen från naturgas fart eftersom den producerar något mindre CO2.
För att nå utsläppsmålen för nettonollåldern måste dock USA fortsätta att växa koldioxidneutrala elkällor som vind och sol, som har varit på en stadig uppåtgående klättring under det nya millenniet och nu är den näst största källan till el. makten i landet. Ändå, medan gas utgjorde nästan exakt 40 procent av USA:s elproduktion 2022, översteg andelen förnybar energi precis 20 procent, jämförbart med kol och kärnkraft – vilket visar att det är en lång väg kvar att gå för förnybar energi.
China Energy planerar en flytande solenergianläggning för 1 miljard dollar i Zimbabwe
China Energy Engineering Group föreslog att man skulle bygga en flytande solfarm på 1 000 megawatt för Zimbabwe, ett projekt på nästan 1 miljard dollar, på världens största konstgjorda sjö.
Mer än 1,8 miljoner solcellspaneler installerade över 146 modulära flytande enheter skulle användas för projektet på sjön Kariba om det går vidare, enligt en officiell rapport som utarbetades för statens kraftverk och potentiella private equity-finansiärer av företaget och sett av företaget. Bloomberg. Anläggningen skulle kosta 186 miljoner dollar och installationen 801 miljoner dollar, enligt China Energy.
Zimbabwe står inför en akut elbrist som har resulterat i strömavbrott som varar omkring 12 timmar om dagen, eftersom låga vattennivåer har kvävt produktionen från ett vattenkraftverk vid Karibasjön. Problemet har förvärrats av frekventa haverier i Hwanges värmekraftverk.
Elfordon: Batterier på hjul kan göra nätet mindre, säger nätägaren
Ägaren av elnätet i Australian Capital Territory, som redan har nått ”netto 100 procent” förnybar energi, säger att tillväxten av elfordon och ”vehicle to grid”-teknik kommer att innebära att stora mängder vind och sol kan stödjas med mindre infrastruktur.
EvoEnergy, som äger och driver cirka 50 000 elstolpar och mer än 5 000 km luft- och jordkablar i ACT, har varit värd för ett landmärketest av V2G-teknik under de senaste två åren, med 51 Nissan Leaf elbilar.
Försöket är betydelsefullt eftersom V2G-teknik ses som en potentiell nyckelkomponent i ett framtida nät där vind och sol tillhandahåller huvuddelen, om inte hela, av elförsörjningen, och efterfrågebehoven hanteras av kort- och långvarig lagring.
Kobolt kan återvinnas med miljövänlig metod
Forskare har tagit ett nytt steg mot energisnål återvinning av kobolt i litiumjon-batterier. Metoden använder en lösning som framställs av urin och ättika.
Kobolt är en av de huvudsakliga beståndsdelarna i litium-jonbatterier, som används i eldrivna fordon och mobiltelefoner. Efterfrågan på metallen är stor och förväntas bara öka de kommande åren. Trots det återvinns endast en bråkdel av dagens batterier.
– Dagens metoder för att återvinna kobolt ur batterier för med sig flera utmaningar. Det krävs mängder med energi och skapar biprodukter som är farliga för både människor och miljön. Mer effektiva och miljövänliga tillvägagångssätt låter oss återanvända en större andel av den kobolt som redan finns i omlopp, i stället för att gräva upp ny metall, säger Ian Nicholls som är professor i kemi vid Linnéuniversitetet.
onsdag 29 mars
tisdag 28 mars
Klimat i domstol: Parisavtalets roll för att skydda mänskliga rättigheter
Detta är en vattendelare för klimattvister: tre fall i Strasbourg kommer att förändra klimatpolitiken i 32 europeiska länder. Deras effekt skulle kunna ge eko över hela världen.
Utfrågningar i två av dessa fall kommer att äga rum den 29 mars, och ett tredje kommer att höras efter sommaren. Bakom målen står modiga målsäganden från alla åldrar och bakgrunder: portugisiska barn och ungdomar, schweiziska seniorkvinnor och franske parlamentsledamoten Damien Carême.
Alla försöker desperat skydda sin nutid och framtid från katastrofala klimatförändringar. I varje enskilt fall hävdar kärandena att deras mänskliga rättigheter kränks av regeringarnas misslyckande med att ta itu med utsläppen av växthusgaser i den takt som krävs för att hålla temperaturen – och sig själva – säkra.
Parisavtalet kommer att vara avgörande i alla tre fallen. Som en av dess arkitekter ser jag detta som en övertygande signal om att det landmärke fördraget gör sitt jobb, särskilt när stater inte gör det.
Tyskland installerade 1,2 GW/1,9 GWh bostadsbatterier 2022
RWTH Aachen University har rapporterat att Tyskland installerade omkring 220 000 nya bostadsbatterier med en sammanlagd kapacitet på 1,2 GW/1,9 GWh förra året, en ökning med 52 % från föregående år. Landets ackumulerade årliga batterikapacitet för bostäder nådde 5,5 GWh i slutet av 2022.
Forskarna avslöjade också att marknaden för stationära batterier växte med 24 %, och det storskaliga segmentet nådde 0,4 GW/0,8 GWh kumulativ installerad kapacitet förra året, vilket motsvarar en tillväxt på 910 % från år till år.
År 2022 installerades 47 storskaliga lagringsanläggningar med en kapacitet på 0,43 GW/0,47 GWh i Tyskland. Forskarna sa att Tysklands totala installerade lagringskapacitet nådde 7 GWh över alla segment. RWTH Aachen jämförde också batteripriserna och noterade en ökning för första gången någonsin 2022.
Nya tillsatser kan göra betong till en effektiv kolsänka
Trots de många fördelarna med betong som ett modernt byggmaterial, inklusive dess höga hållfasthet, låga kostnad och enkla tillverkning, står dess produktion för närvarande för cirka 8 procent av de globala koldioxidutsläppen.
Nya upptäckter av ett team vid MIT har avslöjat att införande av nya material i befintliga betongtillverkningsprocesser avsevärt kan minska detta koldioxidavtryck, utan att förändra betongens bulkmekaniska egenskaper.
Resultaten publiceras idag i tidskriften PNAS Nexus, i en artikel av MIT-professorerna i civil- och miljöteknik Admir Masic och Franz-Josef Ulm, MIT postdoc Damian Stefaniuk och doktoranden Marcin Hajduczek, och James Weaver från Harvard Universitys Wyss Institute.
Mer än 500 MWh fristående lagringskapacitet börjar i Texas
Wärtsilä Energy och Eolian LP har samarbetat om ett nytt 200 MW batterisystem i nätskala. De hävdar att det är den största handelsanläggningen för energilagring i världen.
Eolian LP, ett portföljbolag av Global Infrastructure Partners, har slutfört att bygga vad som påstås bli den största handelskraftslagringsanläggningen i världen. Energilagringsanläggningarna i Madero och Ignacio har en sammanlagd effektkapacitet på 200 MW. Nätlagringsprojekten kommer att delta på energimarknaden för detaljhandeln i elnätet Electric Reliability Council of Texas (ERCOT).
Varje fas i det kombinerade lagringsprojektet är större än 250 MWh, och de kombinerade anläggningarna har två timmars urladdning, vilket ger systemet långt över 500 MWh, säger en talesperson för Wärtsilä Energy till tidningen pv USA. Talesmannen avböjde dock att ge ett specifikt värde för det totala utsläppet av det kombinerade systemet.
Eldrift tar över i färjetrafiken
Just nu elektrifieras färjetrafiken och flera spännande projekt är på väg att sjösättas i Stockholms skärgård och Mälaren. Området hör till de mest färjetäta områdena i världen.
Eldrift för fartyg minskar utsläppen och driftskostnaderna på sikt.BILAL_1200– Den största skillnaden som passagerare är att båtfärden är helt tyst, det känns lite som att segla eller sväva fram över vattenytan, inga vibrationer, inget buller, det är väldigt behagligt, säger Bilal Malla som är Marknadsansvarig, Maritime på Vattenfall.
Medan resten av samhället elektrifieras i rekordfart och Stockholms landbaserade kollektivtrafik varit fossilfri i flera år så har sjöfarten i staden och runt om i skärgården tuffat på ungefär som den alltid har gjort, med bullriga dieselmotorer och en och annan nostalgisk ångbåt.
Investeringar i förnybar energi måste fyrdubblas för att nå klimatmålet -IRENA
BERLIN, 28 mars (Reuters) – Globala investeringar i energiomställningstekniker måste mer än fyrdubblas årligen för att hålla sig i linje med åtaganden som gjorts under klimatavtalet i Paris, sade International Renewable Energy Agency (IRENA) på tisdagen.
Investeringar i förnybar energiteknik nådde ett rekord på 1,3 biljoner dollar förra året, men den siffran måste stiga till omkring 5 biljoner dollar årligen för att uppfylla Parisöverenskommelsens nyckelmål att begränsa temperaturökningarna till 1,5 grader Celsius (2,7 Fahrenheit) över förindustriella nivåer, sade IRENA .
Totalt behöver världen runt 35 biljoner dollar för övergångsteknologi till 2030, inklusive förbättrad effektivitet, elektrifiering, nätutbyggnad och flexibilitet, sa IRENA
Kommer stenvittring bli en av världens ledande CO2-avskiljningstekniker
Basaltdammet är råvaran för en ny, naturbaserad teknik för borttagning av kol som kallas förstärkt stenvittring (ERW), som är utformad för att permanent låsa bort CO2 från atmosfären. Det är en geologisk process som har skett naturligt i miljontals år, men en handfull företag sätter nu fart på den.
”Över hela världen växer det en otrolig fart bakom förbättrad stenvittring och hur det kan tillämpas på en hel rad olika värdekedjor”, säger Antti Vihavainen, VD för kolborttagningsplattformen Puro.earth.
För att bekämpa de skadliga effekterna av klimatförändringarna finns det ett behov av att ta bort några av de miljarder ton koldioxid som vi har spytt ut i atmosfären i decennier. Problemet med CO2 är att det hänger kvar i hundratals år, så även om alla nationer lyckades minska sina utsläpp av växthusgaser till noll idag, skulle planeten inte svalna, den skulle bara sluta värmas upp. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uppskattar att vi måste ta bort tio miljarder ton CO2 per år till 2050, och 20 miljarder ton årligen därefter, för att undvika farliga klimatförändringar.
SSAB lanserar nytt stål utan fossila utsläpp – SSAB Zero
SSAB lanserar SSAB Zero™, ett stål utan fossila koldioxidutsläpp baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi. Det är det första stålet av sitt slag och kommer att vara kommersiellt tillgängligt under andra kvartalet 2023.
Detta innebär att SSAB kommer att ha ett heltäckande erbjudande av stål utan fossila koldioxidutsläpp, oavsett råvara, och ytterligare stärka sin ledarposition i stålindustrins gröna omställning. Volvo Group har tecknat ett avtal redan vid lanseringen.
-Vi är stolta över att redan idag kunna stärka vår portfölj med SSAB Zero™, då vi ser ökande kundefterfrågan på stål med låga utsläpp, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.
Genom att ytterligare förbättra processen för ståltillverkningen kommer vi framöver kunna tillhandahålla ett heltäckande erbjudande med nollutsläpp samtidigt som vi minskar påverkan på planeten. Det är särskilt glädjande att vi redan vid lanseringen har kunnat teckna ett avtal för SSAB Zero™ med Volvo Group.
Electrolux når sitt klimatmål tre år före plan
I sin hållbarhetsrapport avslöjar nu Electrolux att vitvarujätten blir ett av de första företagen som når ett klimatmål enligt Science Based Target Initiative kriterier.
I sin senaste hållbarehtsrapport berättar vitvarujätten Electrolux att klimatgasutsläppen från den egna verksamheten, scope 1 och 2, under förra året lyckades nå en minskning med 82 procent sedan 2015.
Det är 8 procent mer än det mål som satts och godkänts av Science Based Targets Initiative. Också Electrolux scope 3-mål, som är en 25 procentig minskning jämfört med 2025, är enligt företaget uppnått.
Kemister skapar kolmaterial för energilagring från bryggeriavfall
Moderna energilagringssystem är en viktig byggsten för en klimatvänlig framtid. ”Modern” betyder inte bara att deras prestanda uppfyller kraven från ett högteknologiskt samhälle, utan också att de kan produceras och återvinnas på ett hållbart sätt.
I jakten på nya resurser träffar forskare ibland överraskande råvaror – till exempel bryggeriavfall.
Kemister vid Friedrich Schiller University Jena, tillsammans med spanska kollegor, har testat bryggarens förbrukade spannmål som en biokälla för att producera material för elektrokemiska energilagringssystem.
De fick kol, som kan användas som elektrod i batterier, och aktivt kol som elektrodmaterial för superkondensatorer. För sina experiment använde kemisterna avfall från ”Papiermühle”, ett hotell, restaurang och bryggeri i Jena.
tisdag 28 mars
måndag 27 mars
Tyskland och Danmark planerar en vätgasledning till 2028
Tyskland/Danmark – Tyskland och Danmark har beslutat att arbeta tillsammans för att påskynda utbyggnaden av infrastruktur för grön väteöverföring mellan västra Danmark och norra Tyskland med början 2028.
Robert Habeck, Tysklands ekonomi- och klimatminister, och Lars Aagaard, Danmarks motsvarighet, undertecknade en ömsesidig avsiktsförklaring om att förnya och stärka det bilaterala samarbetet om grönt väte.
Berlin och Köpenhamn beslutade sig för att arbeta tillsammans för att hjälpa potentiella operatörer av vätgasinfrastruktur och kunder att designa och bygga väteinfrastrukturprojekt.
Trots ländernas oklarhet om rörledningens avsedda kapacitet, uppgav Habeck att han förväntade sig att pipelinen skulle producera stora volymer för tysk industri.
Båda länderna har prioriterat att hjälpa framtida vätgasinfrastrukturoperatörer med projektdesign och genomförande. Vätgasledningen är ett av flera tysk-danska energiprojekt som har fått draghjälp sedan Rysslands invasion av Ukraina förra året, vilket orsakade förödelse på de europeiska energimarknaderna.
United Airlines planerar att introducera flygande bilar i Chicago
United Airlines och Kalifornien-baserade startup Archer Aviation har tillkännagivit planer på att använda flygande bilar för att transportera passagerare mellan Chicagos O’Hare International Airport och en ”vertiport” bara några minuter från centrum.
”Jag är glad att invånarna i Chicago kommer att vara bland de första i landet att uppleva denna innovativa, bekväma form av resor”, säger Chicagos borgmästare Lori E. Lightfoot.
Megacityutmaningen: Chicago är med 9,6 miljoner invånare det tredje största storstadsområdet i USA, och experter förutspår att befolkningen kommer att överstiga 10,6 miljoner människor år 2050.
Med sin nuvarande storlek är Chicago tillräckligt trångt för att den cirka 15 mil långa bilresan mellan dess stora flygplats och centrum kan ta en timme eller längre. Tillskottet av ytterligare en miljon människor kan sakta ner resan ännu mer.
Franska EDF bygger solparker på Irland
EDF Renewables har satt energi på sina första solenergiparker i Irland.
De tre platserna, belägna i Wexford och Kilkenny, har en sammanlagd kapacitet på 17 MW.
De är bland de första solgårdar i allmännyttiga skala som utvecklas under regeringens Renewable Electricity Support Scheme (RESS) och ansluts till det nationella nätet.
Curraghmartin Solar Farm ligger i Carrigeen, Kilkenny, medan Coolroe Solar Farm i Ballycullane och Blusheens Solar Farm i Killinick båda finns i Wexford.
Projekten är de första som slutförs efter EDF Renewables förvärv av 100 % av Wexford Solar 2020, vilket inkluderade åtta anläggningar med över 100 MW kapacitet över hela landet.
Alla tre utvecklingarna var framgångsrika i Irlands första RESS-auktion, vilket gjorde det möjligt för dem att leverera el till ett i förväg överenskommet pris.
EU:s kompromiss med Tyskland om att förbjuda bensin- och dieselbilar
EU har under det senaste året tagit de nödvändiga stegen för att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från 2035. Det formella undertecknandet var tänkt att ske i Sverige tidigare denna månaden.
Men under de sista veckorna inför undertecknandet började Tyskland tillsammans med ett par andra länder vackla i frågan. I början på mars beslutade EU att skjuta på det definitiva beslutet. Det för att hitta en kompromiss och återigen få med sig Tyskland på banan. Nu har EU-kommissionen lagt fram sitt förslag.
Det nya förslaget är att introducera en helt ny bilkategori med bilar som bara kan köra på e-bränslen. Bilarna måste då installera teknik som förhindrar att eventuella fossila bränslen går att använda.
Enligt Automotive News är Tyskland nöjda med förslaget. Under tisdag väntas EU nästa beslut i frågan. Frans Timmermans, klimatpolitisk chef i EU är dock tydlig med att ett beslut måste vara förenligt med utfasningen av fossila bränslen i nya bilar som är beslutat till 2035.
Kinas första djuphavsflytande vindkraftsplattform sätter segel för installation
Kinas första djuphavsflytande vindkraftsplattform seglade på söndagen från Zhuhai City i södra Kinas Guangdong-provins mot landets sydligaste Hainan-provins för installation och felsökning.
Investerad och byggd av China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), kommer vindkraftsplattformen till havs att installeras i vatten 136 kilometer från Wenchang City, en kuststad i Hainan, med en installerad kapacitet på 7,25 megawatt.
Plattformen, som heter CNOOC Guanlan, är designad för att vara cirka 35 meter lång och väga 4 000 ton.
Prisbelönt lägenhetsvärmepump får plats under en diskbänk
Den svenska värmepumpstillverkaren Qvantum har debuterat en prisbelönt lägenhetsvärmepump som är så kompakt att den får plats under en diskbänk.
Limhamn, Sverigebaserade Qvantums nya QG lägenhetsvärmepump, som erbjuder integrerad värme, kyla och varmvatten i ett system, belönades denna månad med det tyska ISH Design Plus 2023-priset. Design Plus-priset ges till ”framtidssäkrade produkter” som visar ”hållbarhet, estetisk tilltalande och funktionalitet.”
Värmepumpen på 6 kW är modulär, så den är enkel att installera och serva. Dess dimensioner är 230 mm x 430 mm x 410 mm (9 tum x 17 tum x 16 tum), och den väger 30 kg (66 lbs).
Den förkopplade inomhusvattentankenheten kan hängas på en vägg var som helst i lägenheten. Dess dimensioner är 500 mm x 500 mm x 1 050 mm (19,7 tum x 19,7 tum x 41 tum) och väger 95 kg (209 lb.). Den har en kapacitet på 145 liter (38 gallon).
Skottland: 5,5 GW flytande vindprojekt
Tretton vindkraftsprojekt till havs som representerar cirka 5,5 GW kapacitet har valts ut i en första i sitt slag uthyrningsrunda för havsbotten i Skottland som syftar till att ta bort koldioxid till havsbaserade olje- och gasplattformar i Nordsjön och främja innovation.
Crown Estate Scotland tillkännagav idag resultaten av sin Innovation and Targeted Oil & Gas (INTOG) leasingprocess, som erbjuder initiala avtal till 13 projekt av 19 ansökningar.
Fem projekt med en total föreslagen kapacitet på upp till cirka 500 MW valdes ut till kategorin Innovation, som är för småskalig innovativ utveckling på upp till 100 MW. Inom sektionen Targeted Oil and Gas (TOG) erbjöds åtta projekt på totalt 5 GW de så kallade exklusivitetsavtalen. Alla 13 projekt kommer att använda flytande vindteknik.
Sjöfarten kommer med strängare regler kring CO2-utsläpp
Den 14:e intersessionella arbetsgruppen för växthusgaser (ISWG GHG 14) träffades förra veckan vid Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) högkvarter, en lös språngbräda mot julis 80:e sammankomst av Marine Environmental Protection Committee (MEPC). Även om mycket diskuterades fanns det få tecken på övergripande enighet bland delegaterna.
Särskild uppmärksamhet fokuserades på ambitionsnivåer, åtgärder på medellång sikt, korgen eller kombinationen av åtgärder som skulle slutföras och revidering av IMO:s datainsamlingssystem (DCS).
Enligt det brittiska konsultföretaget UMAS var två tredjedelar av de som talade förra veckan tydliga med att internationell sjöfart behövde nå noll utsläpp av växthusgaser till 2050. För att hjälpa till att stimulera upptaget av nya bränslen fanns det ett brett stöd för ett bränsleanvändningsmål på 5 % senast 2030, även om det inte finns någon överenskommelse om den delmängd av bränslen som detta skulle tillämpas på.
Brasilien: Infrastruktursatsningar på 9,5 miljarder USD
Brasilien kommer att investera 50 miljarder BRL (9,5 miljarder USD) i nya transmissionsledningar och infrastruktur för att öka sol- och vindutbyggnaden.
Minister för gruvor och energi Alexandre Silveira tillkännagav investeringsplanen på onsdagen under invigningen av ett hybrid sol- och vindprojekt i den brasilianska staden Santa Luiza.
Regeringen sa att den kommer att hålla minst tre stora transmissionsauktioner i år, med fokus på den nordöstra delen av landet och norr om delstaten Minas Gerais. Östra och nordöstra Brasilien är dess mest folkrika regioner.
Den nya överföringsinvesteringen kommer att låsa upp ny vind- och solkraftskapacitet och möjliggöra större penetration av förnybar energi över hela Brasilien.
Storbritannien: Stort stöd i parlamentet för obligatoriska solceller
En undersökning bland parlamentsledamöter har visat att nästan sju av tio skulle stödja ett mandat för nybyggda hus i Storbritannien att förses med solpaneler och laddningspunkter för elfordon från 2025.
Undersökningen, genomförd av YouGov på uppdrag av MCS Charitable Foundation, genomfördes före debatter om Future Homes Standard. Standarden, som kommer att träda i kraft 2025, kommer att ställa nya krav för utvecklare att minska de operativa utsläppen från hem genom att förbättra energieffektiviteten och inkludera vissa rena tekniker som standard.
Miljöpartiets parlamentsledamot Caroline Lucas leder för närvarande ansträngningarna för att lägga fram en ändring av standarden som skulle kräva att alla nybyggda bostäder förses med solpaneler.
måndag 27 mars
fredag 24 mars
Förklaring av "Green Deal Industrial Plan": 40 %+ av de främsta lågkoldioxidteknikerna måste tillverkas i EU senast 2030
EG:s nya serie av föreslagna mål och reformer, som ingår i dess Green Deal Industrial Plan, syftar till att säkerställa att minst 40 % av EU:s teknik för låga koldioxidutsläpp kommer att göras inom dess gränser senast 2030.
De åtta ”strategiska net-noll-teknologierna” är: Solenergi (kraft och termisk); Vind på land och till havs; Batterier och energilagring; Värmepumpar och jordvärme; Elektrolysatorer och bränsleceller; Hållbar biogas/biometan; CCS; Grid-teknologier. Försörjningstrygghet och ägande av den nya gröna ekonomin är drivkrafterna. Och det är ett uttryckligt svar på de störningar som orsakats av kriget mellan Ryssland och Ukraina, vågen av subventioner med låga koldioxidutsläpp i förra årets U.S.A.
Inflationsreduktionslagen och Kinas nuvarande dominans av sektorn. I denna grundliga förklaring bryter Daisy Dunne och Josh Gabbatiss på Carbon Brief ner svaren (och konsekvenserna) under följande rubriker: Varför har EU tagit fram planen? Vilka är målen? Hur kommer ”byråkrati” att minskas?
Batteri med en energitäthet på 500 Wh/kg har precis verifierats
Amprius Technologies (NYSE: AMPX) tillkännagav idag att dess högenergiska, högeffekts litiumjonbatteri med en kiselanodplattform har verifierats av ett oberoende testlabb.
500 Wh/kg, 1300 Wh/L-batteriets prestanda verifierades av Beaverton, Oregon-baserade Mobile Power Solutions, som kontrollerar överensstämmelse, säkerhet och prestanda. Dess cellmodell ger enligt uppgift >504 Wh/kg och >1321 Wh/l vid 25C.
Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, som Jon Bornstein, VD för Amprius Lab förklarade, ger företagets battericell en drifttid på 200 % jämfört med grafitceller, samtidigt som den är lättare och mindre än andra batterier med samma energiinnehåll.
Amprius med huvudkontor i Fremont, Kalifornien, som har sitt ursprung i ett forskningsprojekt från Stanford University, använder nanotrådar av kisel istället för grafitanod i sina litiumjonbatterier. Det möjliggör högre energitäthet, vilket innebär att Amprius batterier kan lagra mer energi på samma mängd utrymme än traditionella batterier.
Så kan vindkraften ge industriell elektrifiering och konkurrenskraft
Vindkraften har en unik potential att bidra till ökad inhemsk elproduktion på kort tid och därmed skapa förutsättningar att bidra till hela Sveriges konkurrenskraft, motståndskraft och klimatomställning. Nu presenterar Svensk Vindenergi tio konkreta förslag för att möta det ökande elbehovet – både till år 2030 och framåt.
FN:s klimatpanel IPCC konstaterar i sin senaste rapport att det är riktigt bråttom nu för världen att nå Parisavtalets mål i tid, och att elektrifieringen och vindkraftsutbyggnaden är en avgörande del av lösningen. Sverige elektrifieras i snabb takt – redan år 2035 kommer elbehovet ha dubblerat jämfört med idag. Industrin och transportsektorn ställer om med hjälp av el och vätgas. Samtidigt växer nya gröna industrigrenar, så som batteritillverkning, fram.
– När samhället elektrifieras skapas enorma samhällsvärden. Vi har goda möjligheter att stärka hela landets konkurrenskraft om vi skapar förutsättningar för den gröna industrialiseringen. Men för att nå framgång måste tillgången till konkurrenskraftig el hanteras brådskande, och det bygger på en kraftig vindkraftsutbyggnad, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi.
OX2 vill utveckla 1,9 GW energinavet Netunus utanför Blekinge
Svenska OX2 har initierat utvecklingen av ett offshore-energinav som ska producera både el och väte i södra Östersjön med en beräknad total installerad effekt på 1,9 GW.
Energinavet som kallas Neptunus planeras att ligga i den svenska ekonomiska zonen, cirka fem mil utanför Blekinges kust. Den kommer att omfatta vindkraftverk till havs samt installationer för att omvandla el till vätgas, sa den Stockholmsbaserade utvecklaren och tillade att den årliga elproduktionen skulle motsvara cirka 5 % av Sveriges nuvarande årliga förbrukning och underlätta en årlig väteproduktion på upp till 225 000 ton. .
OX2 har granskat och genomfört undersökningar i området under de senaste två åren och under vintern genomfört samråd där myndigheter och allmänhet har informerats och getts möjlighet att lämna synpunkter. Nästa steg är att sammanställa en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som ska lämnas in under 2023 eller 2024, med planer på att få navet i drift i början av 2030-talet.
Tyska Fraunhofer utvecklar nytt koncept för solvärmetornkraftverk
För att öka effektiviteten i koncentrerade solvärmekraftverk har forskare hittat en lösning för att undvika värmeförluster. De använder också en mer kompakt design och ett nytt värmeöverföringsmedium.
Forskare vid Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) använder ett helt nytt koncept för att öka effektiviteten hos tornkraftverk med koncentrerad solvärmekraft (CSP). För att göra detta bytte de först det värmeöverföringsmedium som användes för att transportera den uppsamlade värmen från solen in i lagringsenheten. Hittills har smält salter använts här. Nackdelen: dessa kan endast användas vid temperaturer upp till 600 grader Celsius. Om temperaturen stiger över det sönderdelas de speciella termiska salterna.
Men ju högre temperatur desto högre verkningsgrad har hela kraftverket. Av denna anledning har forskarna vid Fraunhofer ISE i Freiburg använt ett värmeöverföringsmedium bestående av fasta ämnen som kan nå driftstemperaturer på mer än 1 000 grader Celsius.
Världens första elcykel för sjön kommer nu till Sverige
Imponerande men udda – är nog enda sättet SL3 från Manta5 kan beskrivas på. Det Nya Zeeländska företaget tar elcykeln till vattnet och ger den bärplan.
Till skillnad från de som vill ge sig ut med foilande segelbåtar eller surfbrädor så kräver Manta5s SL3 bara två enkla förkunskaper. Att föraren kan cykla och att den kan simma. Därefter hävdar företaget att resten ska så gott som lösa sig självt.
Väl i vattnet kan cykelturen börja antingen från bryggan eller liggandes helt i sjön. Enligt Manta5 tar det en nybörjare cirka 40 minuter från första pedaltrampet till flygandes på bärplan.
Bioenergi är inte svartvitt
När det svåra görs lätt blir det lätt svårt. Så kan debatten om bioenergi beskrivas. Trots att frågan om användning av bioenergi inte är enkel ger vissa aktörer förenklade svar. Det förvirrar och polariserar. Det gäller att skilja på vad vi vet och inte vet och på varför vi vill göra något.
Vi vet att fossil energi tillför kol från jordskorpan medan bioenergi nyttjar kol i kretslopp. Därför är fossil energi aldrig en lösning på klimatkrisen. Vissa biobränslen och system för bioenergi kan också vara klimatmässigt dåliga. Dit hör produkter från oljepalmer. De gynnar heller inte klimatmålen.
Men vi vet också att mycket bioenergi är klimatmässigt bra. Dit hör jordbruksgrödor som processas till biodrivmedel i resurseffektiva system. Och dit hör restprodukter från svensk skogsnäring som ger kraftvärme. Forskningen är tydlig på detta, så länge vissa villkor är uppfyllda. Ett sådant är att det kol som frigörs vid förbränning åter binds i biomassa i förenlighet med en kolbudget för klimatmålen.
Swedfund investerar i solenergi
Swedfund investerade den 1 mars, 30 miljoner USD i Mirova Gigaton Fund. Huvudsyftet med att investera i fonden är att nå ut till projekt i utvecklingsländer, med skuldfinansiering genom ett brett utbud av viktiga, kompletterande solenergilösningar utanför det ordinarie nätet, så kallade off-grid-lösningar.
Mirova SunFunder är en ledande impact-investerare som arbetar med lösningar av energitillgång och andra utmaningar kopplade till klimatförändringar på utvecklingsmarknader, främst Afrika, genom att tillhandahålla finansiering av ren energi.
– Solenergilösningar är avgörande för att nå 2030-målet om allmän tillgång till prisvärd, pålitlig och hållbar energi, säger Swedfunds vd Maria Håkansson.
Mirova, dotterbolaget till Natixis Investment Managers arbetar med hållbara investeringar, med stöd av Mirova SunFunder East Africa Ltd som investeringsrådgivare, ett helägt dotterbolag baserat i Nairobi. De lanserade sin blandade finansieringsskuldfond för att påskynda övergången till ren energi i tillväxtländer i främst Afrika och Asien och Stillahavsområdet, men även Latinamerika och Mellanöstern-
Vad gör vi med solpaneler när de tar slut
Forskare i Australien har uppfunnit en process för att återvinna silikon ur solpaneler som sedan kan användas till batteriproduktion. Processen återställer silikon från uttjänta solceller på en dag och utan farliga kemikalier och reduceras till nanostorlek med en process som inte heller använder farliga kemikalier.
Därefter blandas silikonet med grafit för att få fram en anod som ökar litium-jonbatteriers kapacitet tiofaldigt!
En ny process som säkert och effektivt extraherar kisel från uttjänta solpaneler. Processen kan sedan omvandla kislet till ett nanomaterial som enligt uppgift är värt över $45 000 per kilo.
Nytt syrejonbatteri kan ge längre livslängd, hävdar TU Wien
Österrikiska forskare har skapat ett syrejonbatteri i fast tillstånd i laboratorieskala baserat på blandad jonisk elektronisk ledning (MIEC), som är en speciell klass av icke brännbara elektrokeramiska material. Batteriet har cirka 30 % av energitätheten hos litiumjonbatterier men kan påstås uppnå en längre livslängd.
Forskarna försökte visa att blandade joniskt elektroniskt ledande (MIEC) oxider av perovskittyp, elektrokeramiska material som vanligtvis används i fastoxidbränsle och elektrolysceller, kan användas för att tillverka ett solid-state syrejonbatteri som arbetar vid 350 C till 500 C .
”Dessa syrejonbatterier kan erbjuda vissa fördelar jämfört med andra batteriteknologier, såsom [litium-jon], natriumsvavel- eller ZEBRA-batterier,” sa akademikerna. ”Bestående endast av fasta, icke brandfarliga oxider, utgör de en mycket mindre säkerhetsrisk i händelse av enhetsfel. Dessutom kan de tillverkas mestadels av rikliga element, och är i synnerhet inte beroende av kritiska element som kobolt eller litium.”
onsdag 24 mars
torsdag 23 mars
Skall solanläggningar begränsas eller är mer lagring vägen
Schweiziska forskare har tittat på om lagring kan vara billigare än begränsning i mellanspänningsdistributionsnät med betydande mängder solcellskapacitet. De övervägde lagringskostnader, driftskostnader, nätbegränsningar, elkostnader, PV-genereringsmodeller och belastningar.
Forskare i Schweiz har utvecklat en ny metod för placering och dimensionering av energilagring, som svar på begränsningen av PV-generering och nätbegränsningar. De syftar till att avgöra om begränsning kan vara billigare än energilagring i mellanspänningsdistributionsnät med distribuerad generations PV-kapacitet.
De använde en linjäriserad effektflödesmodell istället för traditionella icke-linjära AC-optimala effektflödesmodeller.
Europas efterfrågan på sydafrikanskt kol minskar
(Montel) Europas aptit på sydafrikanskt kol minskar, efter en ökning i efterfrågan förra året i spåren av ett EU-omfattande förbud mot rysk kolimport, mitt i stora lager och okonkurrenskraftiga priser, sa marknadsdeltagarna på onsdagen.
Sju viktiga europeiska kolimporterande länder skulle sannolikt importera bara 0,8 miljoner ton från Sydafrika den här månaden, en minskning från 1,1 miljoner ton i februari och en flerårig topp på 2,1 miljoner ton i oktober, enligt Kplers uppskattningar.
Året före Rysslands krig i Ukraina – när Ryssland fortfarande försåg Europa med 60-70 % av sitt behov av termiskt kol – skeppade Sydafrika mindre än 0,2 miljoner ton/månad till Europa.
Men EU-länder införde ett förbud mot ryskt kol i augusti förra året, som svar på kriget, vilket utlöste en brådska för att säkra material med alternativt ursprung, särskilt från Sydafrika.
GreenIT och Copenhagen Infrastructure Partners utvecklar tre flytande vindkraftsparker till havs i Italien med 2 GW kapacitet
Partnerskapet stärker sitt engagemang för den italienska flytande vindkraftsindustrin till havs med tre nya projekt som ligger cirka 30 km utanför Lazians och Sardiniens kuster
De tre vindkraftsparkerna gör konsortiet till en av de största utvecklarna i sektorn i Italien, med en pipeline på totalt nästan 3 GW, tillräckligt för att tillfredsställa elförbrukningen för cirka 2,5 miljoner hushåll
Rom/Milano/Köpenhamn, 22 mars 2023 – GreenIT, det italienska samriskföretaget för förnybar energi mellan Plenitude (Eni) och CDP Equity (CDP Group), och Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) genom sina flaggskeppsfonder har undertecknat ett avtal om att utveckla tre flytande vindkraftsprojekt till havs i Lazio och Sardinien.
Anläggningarna kommer att ligga i genomsnitt cirka 30 km från kusten och har en total kapacitet på cirka 2 GW.
Fotosyntes "hack" kan leda till nya sätt att generera förnybar energi
Forskare har ”hackat” de tidigaste stadierna av fotosyntesen, den naturliga maskinen som driver den stora majoriteten av livet på jorden, och upptäckt nya sätt att utvinna energi från processen, ett fynd som kan leda till nya sätt att generera rent bränsle och förnybar energi .
Ett internationellt team av fysiker, kemister och biologer, ledda av University of Cambridge, kunde studera fotosyntes – processen genom vilken växter, alger och vissa bakterier omvandlar solljus till energi – i levande celler i en ultrasnabb tidsskala: en miljondels miljondels sekund.
Nya Zeeland går framåt med 8,5 TWh pumpat vattenkraftprojekt
Nya Zeelands regering har bekräftat att den kommer att utveckla ett detaljerat affärscase för ett pumpat vattensystem vid Lake Onslow, eftersom det strävar efter att bygga ”ett motståndskraftigt, prisvärt, säkert och koldioxidfritt energisystem.”
Energiminister Megan Woods sa att Lake Onslow-anläggningen är central för New Zealand Battery Project, som har etablerats för att utforska hur man bäst kan lösa problemet med torra år – när låg nederbörd begränsar befintlig vattenkraftsförsörjning – utan att använda fossila bränslen.
”Tills vi tar itu med torrårsproblemet kommer vi att fortsätta att förlita oss på att förbränna dyra och förorenande fossila bränslen för att producera vår el,” sa Woods. ”Pumpad vattenkraft är ett genialiskt sätt att lagra energi i en stor reservoar, som släpps ut i en lägre reservoar när mer kraft behövs, som ett gigantiskt batteri.”
Europeiska unionen kommer med nya greenwashing-regler
EU-kommissionen har publicerat föreslagna regler för att skydda konsumenter för greenwashing, som bekräftar att de kommer att gälla alla slags varor och tjänster och att EU:s medlemsländer kommer att ansvara för att utdöma ”proportionella” påföljder inklusive böter.
Ett utkast till version av kommissionens Green Claims-direktiv har publicerats i sin helhet idag (22 mars), där kommissionen kommer att fördjupa ytterligare detaljer om vad som räknas som greenwashing inom specifika sektorer under de kommande veckorna.
Direktivet har utarbetats med ett erkännande av att kommissionens egen analys visade att mer än hälften (53 %) av miljöpåståenden på varor och tjänster som såldes till allmänheten var ”vaga, vilseledande eller baserade på ogrundad information”.
Storebrands infrastruktur-fond investerar i Tysklands största planerade vindkraftspark till havs
Storebrand Infrastructure Fund förvärvar en andel i He Dreiht, en 960 MW havsbaserad vindkraftspark i tyska Nordsjön. Storebrands strategiska infrastrukturpartner, AIP, har bildat ett konsortium med Allianz Capital Partners (ACP) och Norges Bank (NBIM) som förvärvar 49,9 % av projektet. Storebrand Infrastructure Fund investerar mer än 1 miljard SEK i transaktionen.
”Som den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar är det helt avgörande att öka utvecklingstakten för produktion av förnybar energi, elektrifiera sektorer med stora utsläpp och fånga upp kol. En kombination av extraordinära åtgärder från politiker runt om i världen och enorma investeringar från investerare i hållbar infrastruktur är nödvändig.
Vindkraftsbuller är inte skadligt för hälsan: Ny studie finner inga bevis för vindkraftssyndrom
En ny vetenskaplig studie har blivit den senaste som avslöjar teorin om att infraljud som genereras av vindkraftsparker kan vara skadligt för människors hälsa, utan att hitta några bevis alls för existensen av det som har blivit känt som vindkraftssyndrom.
Infraljud, som Simon Chapman från University of Sydney förklarar här, är ljud under 20Hz, vilket i allmänhet är ohörbart och som kan vara konstgjort – vindkraftverk, kraftverk, vägtrafik – eller genererat från naturliga källor som vågor och, du gissade rätt , vind.
Under den relativt korta historien om vindgenerering, och som nådde sin topp under 2010-talet, har infraljud från snurrande vindkraftverk fått skulden för ett brett spektrum av främst anekdotiska ohälsoeffekter på både människor och djur, allt från yrsel och sömnbrist till fosterskador hos lamm.
Pressen ökar på sjöfartsindustrin att acceptera koldioxidavgifter
Pressen växer på den internationella sjöfartsnäringen att acceptera en koldioxidavgift på fartyg som skulle finansiera klimatåtgärder i utvecklingsvärlden, med Världsbanken bland dem som driver på för åtgärden vid ett avgörande internationellt möte denna vecka, har Guardian fått veta.
En avgift på växthusgasutsläppen från sjöfarten skulle uppmuntra företag att uppgradera sina flottor, driva dem mer effektivt och söka renare bränslen och teknik.
Sjöfarten står för mer än 3 % av de globala koldioxidutsläppen, men anses vara en av de svåraste sektorerna att koldioxidavskilja, eftersom fartyg går på tung, smutsig eldningsolja med hög kolhalt.
De stora oljebolagen kan komma att åtalas för mord
Oljebolag har kommit under allt större juridisk granskning och står inför anklagelser om att lura investerare, utpressning och en våg av andra stämningar. Men nya dokument hävdar att det finns ett annat sätt att hålla de stora oljebolagen ansvarig för klimatskador: att pröva företag för mord.
Den slående och till synes radikala juridiska teorin presenteras i en artikel som godkänts för publicering i Harvard Environmental Law Review. I den hävdar författarna att fossilbränsleföretag ”inte bara har ljugit för allmänheten, de har dödat medlemmar av allmänheten i en accelererande takt, och åklagare borde uppmärksamma allmänheten på detta brott”.
”Vad som finns på deras reskontra när det gäller skada, det finns inget liknande i mänsklighetens historia”, säger David Arkush, chef för klimatprogrammet vid konsumentorganisationen Public Citizen och en av tidningens författare.
torsdag 23 mars
onsdag 22 mars
Europa installerade 1,9 GW batterilagring 2022, 3,7 GW förväntas 2023 – LCP Delta
Ungefär 1,9 GW lagring av batterienergi i elnätet distribuerades över hela Europa förra året, varav nästan 85 % var i Storbritannien, Irland, Tyskland och Frankrike enligt undersökningsföretaget och konsultföretaget LCP Delta.
Företaget sa att 170 nätbatterilagringsprojekt kom online förra året på totalt 1,9 GW, ett rekordår. Den förutspår 3,7 GW att komma online 2023, nästan 100 % tillväxt på årsbasis. Siffrorna är från dess nya energilagringsdataplattform STOREtrack.
Ett pressmeddelande gav ingen uppdelning på landsnivå men LCP Delta lämnade denna information till Energy-Storage.news, detaljerad i infografiken nedan. Håll muspekaren över en del av staplarna i diagrammet för att se vilket land det representerar.
"Världens största" avtal om solenergi och batterilagring för att leverera gigaprojekt
Den saudiska energiutvecklaren och operatören ACWA Power har säkrat avtal om att bygga tre solenergi PV + lagringsprojekt i Uzbekistan, ett av världens största avtal om sol- och batterilagringsprojekt som någonsin undertecknats.
ACWA Power meddelade på måndagen att de hade undertecknat kraftköpsavtal (PPA) i Uzbekistan som skulle tillåta det att fortsätta med utvecklingen av de tre projekten.
Varje projekt kommer att bestå av en solcellspanel och batterienergilagringssystem och kommer att ligga nära städerna Tasjkent, Bukhara och Samarkand i Uzbekistan. När de är slutförda kommer de tre projekten att ge en total kapacitet på 1,4 GW solenergi och ytterligare 1,5 GWh batterilagringskapacitet.
Sol och vind är fortfarande de bästa alternativen för djupa, snabba och låga utsläppsminskningar
Den senaste rapporten från Intergovernmental Panel on Climate Change om tillståndet i världens klimat var deprimerande och alarmerande, vilket var allmänt förväntat. Men det ger hopp.
Världen har fått massor av varningar men har gjort lite för att förhindra en potentiellt katastrofal uppvärmning. Om den äntligen väljer att agera, finns det fortfarande ett litet fönster av möjligheter, och de goda nyheterna är att den har verktygen till sitt förfogande.
Eller, som ANU:s Frank Jotzo formulerade det, världen är ”uppför bäcken”, men den har en paddel. Egentligen har den några paddlar och det är de som vi har känt till ett tag: Sol, vind, energieffektivitet, elektrifiering, skydd av skogar och förbättrat jordbruk.
Rapport: Europas marknad för förnybar energi kommer att booma till 2030
Nästan 84 % av all energi som genereras i Europa kommer att komma från antingen solenergi, vindkraft på land, havsvind eller vattenkraft år 2050, med kapacitet att växa under de kommande 10 åren, enligt ny forskning.
Future of European Renewable Energy-rapporten har utvecklats av konsulterna White Space Strategy, som analyserade mer än 300 datakällor över viktiga europeiska marknader på uppdrag av Panasonic Toughbook.
Rapporten fann att år 2050 kommer energiproduktion från fyra viktiga förnybara källor – sol, landvind, vindkraft till havs eller vattenkraft – att stå för nästan 84 % av den totala produktionen, upp från strax under 50 % 2021.
Tillverkare av elektriska sjöflygplan får första ordern på vägen för att påskynda miljövänliga flygresor
Den schweiziska flygplanstillverkaren Jekta Switzerland SA utvecklar ett elektriskt passagerarvattenflygplan, eller sjöflygplan, som kan flyga nästan 100 miles på en enda laddning. Företaget avslöjade idag att det redan har säkrat sin första order.
Jekta avslöjade det elektriska sjöflygplanet, PHA-ZE 100, på Abu Dhabi Air Expo förra året. Företaget meddelade på sin Facebook att det är första gången sedan mitten av förra seklet som Jekta föreslår ett kommersiellt förskjutet sjöflygplan.
Amfibieflygplanet kommer att generera nollutsläpp, med tio motorer och ett elektriskt framdrivningssystem som levererar 180 kW effekt. Jekta säger att det elektriska sjöflygplanet kommer att kunna flyga i 2 timmar med ytterligare 2 timmar reserverade vid marschfarter upp till 135 knop.
IRA-satsningen kommer göra så att sol och vind står för 40-60 % av USA:s produktion år 2030 – NREL
Sol- och vindinstallationer i USA kan stå för mellan 40 % och 62 % av den totala elproduktionen år 2030, enligt en rapport från National Renewable Energy Laboratory (NREL).
Den prognostiserade tillväxten beror på de stimulerande effekterna av den ”spelförändrande” Inflation Reduction Act (IRA), som trädde i kraft förra sommaren och införde 369 miljarder USD i incitament och skattelättnader för investeringar i förnybar energi, och Bipartisan Infrastructure Law ( BIL) som fokuserar på jobb och infrastrukturinvesteringar.
NREL sa att det kombinerade stödet för klimatinitiativ och skatteincitament från de två lagarna skulle kunna överstiga 430 miljarder USD fram till 2031, vilket skulle leda till utbyggnader.
Brittiska Carisbrooke testar solceller
Den brittiska redaren Carisbrooke Shipping testar solenergiceller på däcket på ett av sina multifunktionsfartyg.
Företaget har samarbetat med landsmannen Grafmarine för att testa sin lösning för NanoDeck AI Solar-kakelhantering
”NanoDeck utmanar det nuvarande beroendet av fossila bränslen genom att tillhandahålla en ren och hållbar alternativ förnybar energikälla som kan fästas på vilken plan yta som helst – i det här fallet ett lastfartyg – för att fånga, lagra och fjärrstyra generering av ren energi via AI-solenergi. teknologi, säger Grafmarine-grundaren Martin Leigh.
Plattorna kan monteras på både nya och befintliga fartyg med Grafmarine som målsättning att kommersialisera systemet nästa år.
Grafmarine har också testplatser i Keltiska havet via den nya testbojen Offshore Renewable Energy Catapults (ORE) vid Marine Energy Test Area (META), samt en hållbar smart-port-plattform i hamnen i Tyne.
Majoriteten av Tysklands stora företag ser positivt på grön omställning – rapport
Majoriteten av Tysklands stora företag förväntar sig att omvandlingen till en klimatneutral ekonomi inte kommer att ha några negativa eller ens positiva effekter på deras internationella konkurrenskraft, och tror att landet kommer att bli mer attraktivt som affärsläge som ett resultat, en rapport från statligt ägda. utvecklingsbanken KfW hittat.
KfW undersökte företag med en årlig omsättning på mer än 500 miljoner euro och fann att 44 procent av dem var positiva eller mycket positiva till sin egen internationella konkurrenskraft med avseende på energiomställningen. Ytterligare 31 procent förväntar sig inga konsekvenser och endast 16 procent av företagen förväntar sig negativa effekter.
Majoriteten av företagen (76 %) är positiva eller mycket positiva till Tysklands framtidsutsikter som affärsplats, särskilt till följd av den gröna omvandlingen. Utformningen av nationell och EU:s klimatpolitik kommer dock att vara en avgörande faktor för hur omställningen av ekonomin påverkar den internationella konkurrenskraften, konstaterade rapporten.
Mindre batterier när bilar kan ta elvägen
Om en elbil laddar medan den körs kan storleken på batteriet minskas med upp till 70 procent och belastningen på elnätet fördelas ut över dygnet. Att ladda i farten passar de flesta – men inte alla. Det visar en ny studie från Chalmers, där man för första gången kombinerar forskning om så kallade elvägar med verkliga körmönster.
Den svenska regeringen har föreslagit ett förbud mot nya bensin- och dieselpersonbilar från 2030 för att sänka koldioxidutsläppen. Samma tendenser finns i övriga Europa – och andelen eldrivna fordon ökar. I takt med den utvecklingen ställs samhället inför tuffa utmaningar, inte minst när det gäller belastning på elnätet, och hur fordonen ska laddas.
I flera länder, bland annat Sverige, Danmark och Tyskland, testar man om det som kallas elvägar eller electric road system (ERS) kan användas för att elektrifiera vägnätet. ERS laddar fordonen under körning med antingen slingor i eller vid sidan av vägen, eller med ledningar som går i luften ovanför fordonen, liknande som för spårvagnar och tåg. Alla varianterna gör att fordonen inte behöver stå stilla för att ladda och behovet av att lagra energi i batteriet minskar.
Byggsystem av 100% återvunnet aluminium
Hydro har växlat upp sitt arbete för hållbar utveckling och är det första företaget inom byggsystem som erbjuder dörrar, fönster och fasader av 100 % återvunnet aluminium – Hydro CIRCAL 100R. Det nya återvunna materialet är tillverkat av 100 % aluminium av uttjänta byggprodukter. Detta innebär att det är möjligt att specificera profiler med ett koldioxidavtryck nära noll (0,5 kg CO2e/kg aluminium i genomsnitt) – det lägsta i världen.
Hydro är för närvarande den enda tillverkaren i världen som kan leverera detta återvunna aluminium med ett koldioxidavtryck nära noll.
Koncernen har etablerat en egen återvinningskanal – Hydro’s Dormagen-fabrik i Tyskland återvinner aluminium från fönster och fasader från dekonstruktionen av uttjänta byggnader.
onsdag 22 mars
tisdag 21 mars
Finland: Suvic har tecknat ett kontrakt för uppförandet av en 32 MW solpark
Dovres dotterbolag Suvic har tecknat ett kontrakt för uppförandet av en 32 MW solpark
Suvic Oy har tecknat ett EPC-kontrakt för byggandet av en solcellspark med CPC Finland Oy, värt cirka 18 miljoner euro, idag. Aurinkopuisto har en maximal effekt på 32 MW och är därmed Finlands största solkraftverk under uppförande eller färdigställt. Årsproduktionen beräknas till cirka 32 000 MWh. Detta är Suvic Oy:s betydande expansion till ett nytt affärsområde.
Aurinkopuisto ligger i Lakarområdet nära Raumo och dess yta är cirka 40 hektar. Byggarbetet påbörjas våren 2023 och projektets beräknade slutdatum är början av 2024.
Jari Koppelo, Business Manager, Suvic, kommenterar: ”Vi är glada över att börja bygga Lakar solpark med CPC Finland Oy. Det är en stor ära att få samarbeta i detta hittills största solkraftverk i Finland. Under 2022 har Suvic utvecklat ett eget solcellskonstruktionskoncept, med det ambitiösa målet att erbjuda sina kunder det mest kostnadseffektiva solkraftverket på marknaden med världens utrustning av högsta kvalitet.
Rekordtillväxt på 9,6 % inom förnybar energi uppnåddes trots energikris
Statistik över förnybar kapacitet 2023, släppt av International Renewable Energy Agency (IRENA) visar att förnybar energi fortsätter att växa på rekordnivåer trots globala osäkerheter, vilket bekräftar den nedåtgående trenden för fossilbränsleproduktion.
”Denna fortsatta rekordtillväxt visar på motståndskraften hos förnybar energi mitt i den kvardröjande energikrisen”, sa IRENAs generaldirektör Francesco La Camera. ”Den starka affärsplanen för förnybar energi i kombination med möjliggörande policyer har upprätthållit en uppåtgående trend av deras andel i den globala energimixen år för år. Men årliga tillskott av förnybar kraftkapacitet måste växa tre gånger den nuvarande nivån till 2030, om vi vill stanna på en väg som begränsar den globala uppvärmningen till 1,5 °C.”
Medan många länder ökade sin förnybara kapacitet 2022, är den betydande tillväxten av förnybar energi ständigt koncentrerad till ett fåtal länder och regioner som Asien, USA och Europa. IRENAs data visar att nästan hälften av all ny kapacitet 2022 lades till i Asien, vilket resulterade i totalt 1,63 Terawatt (TW) förnybar kapacitet år 2022. Kina var den största bidragsgivaren och lade till 141 GW till kontinentens nya kapacitet.
Gruvavfall uppgraderas – ska fånga in koldioxid
I och med den gröna omställningen ökar efterfrågan på metaller. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet undersöka om typiskt svenskt gruvavfall från metallutvinning kan växlas upp, från att vara något vi vill bli av med, till att göra nytta för klimatet. Gruvavfall från Boliden, LKAB, och Copperstone Resources ska testas på sin förmåga att accelerera infångning och lagring av koldioxid (CCS) som industrin släpper ut. Tester ska även göras på gruvavfallets kapacitet att fånga in historiska koldioxidutsläpp i atmosfären, med hjälp av direkt luftavskiljning (DAC).
– Våra tidigare studier har visat att restmaterial från gruvindustrin kan vara ett kostnadseffektivt alternativ för infångning och lagring av biogen koldioxid och historisk koldioxid i atmosfären. Hur bra svenskt gruvavfall är för den uppgiften är något som vi nu ska undersöka i samarbete med industrin, säger projektledaren Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik, vid Luleå tekniska universitet.
Med agrivoltaisk slipper vi välja mellan energi- eller matproduktion (food vs. fuel)
Vi behöver mark för grödor och för att återställa biologisk mångfald, och mark för förnybara energianläggningar när världen avvänjs från fossila bränslen. Samtidigt har det aldrig varit så mycket tryck på globala jordbrukssystem som klimatförändringarna biter på. Finns det något sätt att förena dessa till synes konkurrerande krav?
Att sätta solpaneler på jordbruksmark, känd som agrivoltaics, har varit lite av en politisk hetpotatis i vissa delar av Europa och USA. För miljöingenjören Chad Higgins, vid Oregon State University, är valet mellan jordbruksmark och energi falskt. Det måste finnas en genomtänkt design, säger han, men ”vår forskning visar att de kan samexistera och till och med skapa ömsesidiga fördelar”.
NIGERIA: UEF ska subventionera solsatsning för 3 500 småföretag
Universal Energy Facility (UEF) kommer att ge prestationsbaserade bidrag till flera solenergileverantörer i Nigeria. De kommer att koppla minst 3 500 små och medelstora företag (SMF) till system för generering av ren energi.
Goda nyheter för solenergileverantörer i Nigeria. Dessa företag kommer att dra nytta av prestationsbaserade bidrag från Universal Energy Facility (UEF), en finansieringsmekanism som förvaltas av den internationella organisationen Sustainable Energy for All (SE4All). Bidragen kommer att delas ut under programmet Fristående Solar for Productive Use (SSPU) som lanserats av UEF i Nigeria.
De företag som valts ut genom en uppmaning till intresseanmälan i augusti 2022, vars identitet inte avslöjades, kommer därför att behöva börja genomföra de föreslagna projekten. Projekten är brett inriktade på solarisering av små och medelstora företag (SMF), marknader, köpcentra, kylhus, kliniker, skolor och annan produktiv användning av energi, det vill säga användningar som stöder ekonomisk aktivitet och samhällsinfrastruktur.
Gruvan i Wyoming innehåller Nordamerikas rikaste fyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Företaget som gräver efter kritiska mineraler i sydöstra Wyoming blir mer och mer övertygat om att det har hittat den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i Nordamerika.
American Rare Earths gruvanspråk, norr om Laramie, började lovande. Sedan den australiensiska utvecklaren började borra förra året för att ta reda på hur långt de sällsynta jordartsmetallerna sträckte sig, har omfattningen av fyndet ökat.
Dess senaste borrning – ytterligare utforskning av en bråkdel av fyndigheten – avslöjade att de mest efterfrågade av de 17 sällsynta jordartselementen finns över ett område på cirka fyra kvadratkilometer och till djup av nästan 500 fot, meddelade företaget i fredags . Fynden ger ”kvantifierbara och verifierbara bevis för att det vi har misstänkt är sant”, säger Mel Sanderson, American Rare Earths president i Nordamerika.
Schweiziskt uppstartsföretag installerar solpaneler på järnvägsspår
En schweizisk start-up kommer att installera solpaneler på en järnväg i västra Schweiz, i väntan på godkännande från transporttjänstemän.
Med säte i den schweiziska staden Ecublens har företaget Sun-Ways utvecklat ett mekaniserat system för nedläggning av solpaneler där en specialutrustad tågvagn glider över spåren och skjuter ut paneler som passar in mellan rälsen. Panelerna är försedda med klämmor som fäster dem på plats, och om spåren behöver underhållas kan panelerna tas bort med samma system.
El som genereras av panelerna kan användas för att driva närliggande tågstationer eller matas in i nätet. För att rengöra panelerna säger Sun-Ways att passagerartåg kan fästas med cylindriska borstar som tar bort smuts när de passerar över systemet. Företaget säger att det håller på att utveckla ett sätt att smälta snö och is som samlas på panelerna.
Österrikes längsta solcellsstängsel
Effekten av det 466,55 m långa solcellsstängslet, Österrikes längsta solcellsstängsel, är 49 kWp.
Många bönder har föregått med gott exempel inom regenerativ energiproduktion i flera år. Men taken är inte idealiska för ett PV-taksystem överallt. Ett intelligent alternativ och komplement är det bifaciala solstängslet – staketet som finansierar sig självt. Staketet är ett solsystem och gräns i ett och kan även fungera som en skuggförsörjare och insynsskydd för rovdjur. Solstängslet kan inte bara generera tillräckligt med el för att täcka jordbrukets behov, utan erbjuder också en lättskött och väderbeständig ersättning för klassiska stängsel.
Det bifaciala solstängslet representerar också en annan intressant möjlighet: det kan implementera självförsörjande generationslösningar för konsumenter, såsom vattenpumpar eller liknande, i angränsande områden, och det är också lämpligt för alla djurarter, stora som små.
Med detta staket har vi lyckats utveckla en produkt med flera användningsområden.
Amerikanska forskare gör genombrott för elbilsbatterier med lång räckvidd
Ett nytt litium-luftbatteri kan en dag ersätta litiumjonbatteriet och driva bilar, inrikesflygplan och långdistanslastbilar. Det amerikanska energidepartementets Argonne National Laboratory har utvecklat ett litium-luftbatteri som avsevärt kan öka räckvidden för elfordon. Den nya designen kan en dag ersätta litiumjonbatterier (Li-ion) och driva bilar, inrikesflygplan och långdistanslastbilar.
Litium-luftbatteriet använder en fast elektrolyt istället för den typiska flytande varianten, vilket potentiellt ökar batteriets energitäthet med så mycket som fyra gånger över Li-ion-batterier, vilket översätts till en längre räckvidd. Den nya designen är inte heller föremål för de vanliga säkerhetsproblemen med de flytande elektrolyterna som används i Li-ion och andra batterier, som kan överhettas och fatta eld.
Filippinerna utlyser auktioner på 11,6 GW de närmsta två åren
Department of Energy planerar att erbjuda 11 610 megawatt under Green Energy Auction Program 2 som täcker perioden 2024 till 2026.
DOE:s undersekreterare Rowena Cristina Guevara sa på måndagen att GEAP avser att tillhandahålla en ytterligare marknad för förnybar energi genom konkurrenskraftig elektronisk budgivning av RE-kapacitet.
”Jämfört med den första auktionen av GEAP-1 förra året är vi mer aggressiva i år och vi letar efter RE-utvecklare som har klar kapacitet till nästa år, upp till 3 590 MW och för 2025 och 2026 behöver vi kapacitetsåtaganden på 3 630 MW respektive 4 390 MW eller totalt 11 610 MW”, sa Guevara under Philippine Power Electric Industry Forum 2023 som anordnades av Filippinernas oberoende elmarknadsoperatör.
tisdag 21 mars
måndag 20 mars
FN säger åt regeringar att tidigarelägga nettonollmål
Antonio Guterres sa att ledarna för G20:s rika nationer måste sikta på nettonoll ”så nära som möjligt” till 2040 medan tillväxtländer bör sätta mål för 2050
Länder i G20 har uppmanats att avsevärt föra fram sina nettonollmål av FN:s chef.
Vid en presskonferens som hölls för att lansera en stor ny klimatvetenskaplig rapport sa Antonio Guterres att han lanserade en ”accelerationsagenda för alla händer på däck” som ”börjar med att partier omedelbart trycker på snabbspolningsknappen på sina nolldeadlines. att nå global nettonoll år 2050”.
Guterres beskrev IPCC:s senaste rapport som en ”hur man vägleder” för att desarmera den tickande klimatbomben. ”Det är en överlevnadsguide för mänskligheten. Som det visar är 1,5-gradersgränsen möjlig. Men det kommer att ta ett stort steg i klimatåtgärder.”
Nu börjar bygget av Sveriges två första hybridparker
I södra Sverige bygger Vattenfall två batterilagringssystem – vindkraftsparkerna Höge väg och Hjuleberg ska bli en effektiv kombination av vindkraft och batterier. Batterilagringsanläggningarna beräknas vara installerade och klara för drift i början av 2024.
Sedan tidigare driver Vattenfall stora batterilagringssystem i kombination med vind- och solkraftsparker på flera platser i Europa. Batteriprojekten Höge väg och Hjuleberg är speciella eftersom de är de största av sitt slag i Sverige. Målet är att maximera användningen av förnybar energi och i huvudsak balansera och bidra till frekvensstabilitet i det svenska elnätet.
Vattenfall driver sedan nästan tio år de båda vindkraftsparkerna tillsammans med pensionsbolaget Skandia Det är ett samarbete som ligger väl i linje med Vattenfalls strategi att genom samarbete driva utveckling av klimatsmarta lösningar för att främja elektrifiering och klimatsmarta energilösningar på områden där vi har konkurrensfördelar.
Genombrott för miljövänlig kolfiber framställd av lignin
HÅLLBARHET – Kolfiberproduktion är kostsamt och orsakar ett stort energislöseri. Forskare vid Deutsche Institute für Textil- und Faserforschung (DIFT) har utvecklat en innovativ produktionsmetod.
Kolfiberproduktion är inte bara kostsamt utan orsakar också ett stort energislöseri. Forskare vid Deutsche Institute für Textil- und Faserforschung (DIFT) har utvecklat en innovativ produktionsmetod som använder lignin, en förnybar råvara för att tillverka kolfiber. Denna produktionsteknik erbjuder samma kvalitet på kolfiber samtidigt som den minskar kostnader och energiförbrukning.
DITF har varit framgångsrik i produktionen av kol från lignin, en organisk polymer som finns rikligt på denna planet. Eftersom produktionstekniken inte kräver användning av något lösningsmedel och är gjord av en förnybar råvara är processen hållbar och kostnadsbesparande, säger institutet i ett pressmeddelande.
Svenska Midsummer utvecklar 24,9 % effektiv 4T tandem perovskite-CIGS solcell
UCLA-forskare och Midsummer, en svensk tillverkare av byggnadsintegrerad PV (BIPV) modul, hävdar att de har demonstrerat en fyrterminal (4T) tandemsolcell. Den är baserad på en toppcell gjord av perovskit och en bottencell som bygger på koppar, indium, gallium och selen (CIGS).
”Cellen är baserad på en perovskite-toppcell som har optimerats för integration med Midsommars CIGS-celler som används i deras kommersiella svit av BIPV-produkter”, sa Midsummer utan att avslöja några ytterligare tekniska detaljer. ”Forskningen fortsätter med syftet med en tvåterminal perovskite-CIGS-cell som kommer att göra just denna solcell mycket konkurrenskraftig och lämplig för massproduktion.”
Tillverkaren sa att tandemcellen är lämplig för dess Duo-produktionsutrustning, som tillverkar 56 mm x 156 mm CIGS-celler på ett flexibelt substrat av rostfritt stål.
Polens börjar bli en solel-tungviktare
Med tanke på att Polen fortfarande är den största stenkolsproducenten i Europa, är dess försök att minska koldioxidutsläppen genom förnybara energikällor avgörande för agendan för att minska klimatet.
Med bara 2 GW solel installerad i slutet av 2019, har Polen sett en hastig ökning mot att bli den tredje största solcellsmarknaden i Europa när det gäller installationer 2022 med 4,9 GW utplacerade under året, enligt SolarPower Europe (SPE).
En stor del av ökningen har drivits av en blomstrande takmarknad för hemprosumerinstallationer som stöds av ett system för nettomätning och statliga program som ger ekonomiskt stöd till hushållen, men en lagändring hämmar segmentet.
Samtidigt stiger storskalig solenergi i en takt som leder till en andra kraftig ökning av polsk solenergi.
Indiens solenergikapacitet ökade med 13,9 GW 2022
Solkapaciteten växte avsevärt i Indien förra året, och förnybar energi dominerade landets kraftproduktionskapacitetstillskott 2022, enligt Embers Indiens delstatliga RES-mål och framstegsmätare.
Bland Indiens rena kraftkällor stod solenergiproduktionen för den största tillväxten 2022, och tillförde 13,9 GW solkapacitet på bara ett år, högre än hela brittiska flottan med solenergikapacitet på 13,7 GW, enligt Ember.
Rajasthan och Gujarat var de bästa staterna för solenergiutbyggnad eftersom de lade till 8,6 GW kapacitet, högre än Turkiets kapacitet på 7,8 GW. Alla andra stater i Indien lade bara till 5,3 GW, fortfarande högre än Chiles installerade solenergikapacitet på 4,5 GW.
"Vi har pengar och makt": äldre amerikaner för att blockera banker i klimatprotest
Klimataktivister över hela USA kommer på tisdag att blockera filialer till banker som finansierar fossila bränslen, skära upp sina kreditkort i protest och hålla demonstrationer med allt från flashmobs till papier-mache späckhuggarvalar.
Ovanligt för ett sådant spektakel kommer protesterna inte att ledas av unga aktivister utan av en gråare nyans.
Protesterna, över mer än 90 platser, inklusive Washington DC, faktureras som den första uppsättningen av massklimatdemonstrationer av äldre amerikaner, som hittills har varit mycket mindre synliga än yngre aktivister, som skolstrejkrörelsen som leddes av Greta Thunberg.
I en nick till deltagarnas mer rutinerade ålder kommer äldre människor i målade gungstolar att blockera ingångarna till några av USA:s största banker för att lyfta fram deras finansiering av olje- och gasutvinning.
Mercedes kommer att investera miljarder i e-fordonsfabriker
BERLIN, 19 mars (Reuters) – Mercedes (MBGn.DE) kommer att investera miljarder dollar för att modernisera sina fabriker i Kina, Tyskland och Ungern under de kommande åren, rapporterade tidningen Automobilwoche, när biltillverkaren förbereder sig för att byta till elfordon och minska utsläppen .
Europeiska unionen har satt som mål att halvera CO2-utsläppen per personbil under deras livscykel i slutet av detta decennium jämfört med 2020 och söker en överenskommelse om en deadline 2035 för att avsluta försäljningen av fossilbränslebilar.
Mercedes har sagt att den kommer att vara redo att börja el i slutet av detta decennium, där marknadsförhållandena tillåter.
”Vi investerar ett tresiffrigt miljonbelopp per anläggning inför uppstarten”, citerades produktionschefen Joerg Burzer av tidningen och tillade att dessa investeringar kommer att ske vid fabrikerna i Peking, Rastatt i Tyskland och Kecskemet i Ungern.
SaltX beviljas patent för sin elektriska kalcineringsteknik
SaltX Technology har utvecklat elektrifierad lösning för den industriella processen kalcinering. Kalcinering betyder att material modifieras genom att hettas upp till mycket höga temperaturer för att förändra dess egenskaper.
En process som bland annat används vid tillverkning av kalk och cement. Bolaget har nu beviljats patent för sin elektriska kalcineringsteknik i Sverige.
Den tekniska lösningen, EAC (Electric Arc Calciner), ersätter fossila bränslen vid upphettningen med förnybar elektricitet och isolerar koldioxiden som frigörs från materialet vid upphettningen. Innovationen ger en helt utsläppsfri tillverkningsprocess.
Det godkända patentet avser Sverige och omfattar flertalet parametrar såsom cyklonens utformning, plasmabrännarnas egenskaper, materialets rotation och avskiljningen av koldioxid. Förutom att eliminera koldioxidutsläpp från till exempel tillverkning av bränd kalk, medför teknik många andra fördelar
Förstudie klar: Goda ekonomiska utsikter för Hautalampigruvan
Eurobattery Minerals AB meddelar att FinnCobalt Oy tillsammans med AFRY Finland Oy har slutfört preliminär lönsamhetsstudie för Hautalampiprojektet. Eurobattery Minerals äger 40 % av FinnCobalt Oy och Hautalampiprojektet.
Med ett konservativt metallpris och en total investering på 65.1 miljoner euro (utan oförutsägbara kostnader) är återbetalningstiden 4,6 år.
Brytningen kommer att inledas efter en ettårig byggperiod som omfattar återställande av den underjordiska gruvan, byggande av kross- och bearbetningsanläggningar och en ny anläggning för lagring av gråbergsrester. Projektet kräver giltigt miljötillstånd.
Den totala metallproduktionen under de förväntade 12 åren av gruvdrift kommer att vara 11400-ton nickel och 2 900 ton kobolt i nickel- och koboltkoncentratet och 9 600 ton koppar i kopparkoncentratet.
måndag 20 mars
fredag 17 mars
Detta saltbatteri revolutionerar förnybar energilagring
Om det var upp till maskiningenjören Jelle Houben kommer varje hushåll inom en snar framtid att ha en apparat stor som ett stort kylskåp fyllt med salttabletter.
Energin som lagras i den här enheten kan användas för att värma våra hem, och när batteriet är tomt kan det laddas med förnybar energi. En miljövänlig lösning som kan bidra till att skapa en naturgasfri byggd miljö.
Maskiningenjören Jelle Houben och kollegan Pim Donkers har utvecklat ett slutet system som använder salttabletter för att lagra förnybar energi.
Det nya systemet, vidareutvecklat av TU/e avknoppningen Cellcius, har beviljats ekonomiskt stöd från Bill Gates klimatfond för forskning kring deras utveckling av saltbatterier. Att lägga till vissa tillsatser som kallas ”dopanter” kan accelerera batteriets svarshastighet.
LKAB: EU:s mål för höga – och för låga
Att EU skulle kunna utvinna tio procent av sina egna strategiska råvaror år 2030 är inte realistiskt med dagens regelverk. Det är LKAB:s kommentar till EU-kommissionens lagförslag om kritiska råvaror. Och tio procent är förresten ett långt ifrån tillräckligt mål. Regelverken för gruvbrytning måste ändras.
Det är LKAB:s kommentar till EU-kommissionens lagförslag om självförsörjning av kritiska råvaror, som kommissionen presenterade i veckan. LKAB tycker för det första att tio procent är ett för oambitiöst mål, om det är resiliens som EU vill uppnå.
Å andra sidan, påpekar LKAB, är inte ens det blygsamma målet på tio procent uppnåeligt till 2030.
Företaget pekar på världsnyheten från förra månaden om dess fynd av sällsynta jordartsmetaller – det kommer att ta minst tio till femton år innan det fyndet kan realiseras.
Flexibilitetsnyckel inom nytt förslag till reform av EU:s elmarknad
Europeiska kommissionen föreslog i går att reformera EU:s elmarknadsdesign för att påskynda en ökning av förnybara energikällor, stimulera flexibilitet och göra kontinentens energiindustri ren, mer konkurrenskraftig och prisvärd för konsumenterna.
Den föreslagna reformen förutser revideringar av flera delar av EU-lagstiftningen – särskilt elförordningen, eldirektivet och REMIT-förordningen.
Det introducerar åtgärder som stimulerar långsiktiga kontrakt med icke-fossil kraftproduktion och för in mer rena flexibla lösningar i systemet för att konkurrera med gas, såsom efterfrågerespons och lagring.
Detta hoppas minska effekten av fossila bränslen på konsumenternas elräkningar och säkerställa att de lägre kostnaderna för förnybar energi återspeglas.
Den föreslagna marknadsreformen kommer att syfta till att öka den öppna och rättvisa konkurrensen på de europeiska grossistmarknaderna för energi genom att förbättra marknadens transparens och integritet.
Puerto Ricos första gemenskapsledda mikronät är redo att lanseras
Projektet har blivit ett högprofilerat exempel i Puerto Rico på hur invånarna utarbetar sina egna lösningar på ett elsystem som förblir ömtåligt och starkt beroende av importerade fossila bränslen. Skulle öns stamnät gå ner igen – som det gjorde i många månader efter orkanen Maria – kommer butikerna i Adjuntas att kunna hålla öppet utan att behöva köra kostsamma, förorenande dieselgeneratorer. Grannar kan fortfarande köpa mat och medicin, och de kommer att ha en plats att kyla insulin och ladda elektronik efter nästa katastrof.
Under de senaste veckorna har tekniker avslutat installationen av 1 megawatt-timmes batterilagringssystem, som kommer att binda samman 14 företag och två flerbostadshus som omger torget med palmer. Adjuntas mikronät genomgår för närvarande fälttester för att säkerställa att det korrekt kan dra, lagra och distribuera ström från mer än 200 kilowatts solpaneler utspridda över byggnaderna.
”Detta är något som vi kan känna oss extremt stolta över”, säger Arturo Massol Deyá, verkställande direktör för Casa Pueblo, samhällsorganisationen som leder initiativet.
Studien ser potential för enorma vätgasledningar i Nordsjön
FRANKFURT, 16 mars (Reuters) – Investeringar på mellan 15 och 22 miljarder euro (15,92-23,36 miljarder dollar) skulle kunna köpa ett 4 200 kilometer långt nytt vätgasledningsnät som förbinder Tyskland, Belgien, Storbritannien, Danmark, Norge och Nederländerna, enligt en studie från analytiker på DNV consultancy på torsdagen.
Studien, beställd av den tyska gasledningsoperatören Gascade, säger att upp till 300 terawattimmar (TWh) per år av rent väte från havsbaserad vindkraft från Nordsjön skulle kunna transporteras av nätet.
Detta skulle möta 15 % av efterfrågan på det syntetiska bränsle som EU förutspår för år 2050.
Tyskland och EU strävar efter att ställa om framtida energiproduktion mot förnybara energikällor och att producera, importera och marknadsföra väte från vind och solsken för att eliminera klimatuppvärmande gaser.
Europeiska kommissionen rullar ut Net Zero Industry Act, planerar att minska "högt koncentrerad import"
Europeiska kommissionen (EC) har tillkännagivit sin föreslagna Net Zero Industry Act, som tar upp ett antal tekniker som kan hjälpa till att uppnå koldioxidutsläpp, inklusive solenergi.
Lagen syftar till att skala upp tillverkningen av ren energiteknik, öka konkurrenskraften för nettonollteknologier tillverkade i Europeiska unionen (EU) och säkerställa att minst 40 % av dess efterfrågan på cleantech i EU kan tillgodoses av inhemsk produktion av 2030. Lagen syftar också till att minska ”EU:s beroende av högkoncentrerad import”.
”Vårt beroende av rysk gas har lärt oss ett antal lektioner. Låt oss inte ersätta det beroendet med ett beroende av andra för att producera solpaneler och annan teknik som vi förlitar oss på, säger Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden.
Vestas säkrar 50MW finsk beställning
Vestas har fått en order på 50 MW för att driva Prime Capital AG:s Lappfjärd Extension-projekt i Kristinestad, Finland.
Ordern inkluderar leverans, installation och driftsättning av åtta V162-6,2MW turbiner, samt ett 20-årigt Active Output Management 5000 (AOM 5000) serviceavtal utformat för att säkerställa optimerad prestanda för tillgången.
Denna order är en förlängning av Lappfjärd-projektet, som slutfördes under fjärde kvartalet 2022 och innehåller 31 vindkraftverk av samma typ, vilket markerar första gången som Vestas installerade V162-6,2 MW-varianten.
Andreas Schmid, teknikchef på Prime Capital säger: ”Efter det framgångsrika och snabba färdigställandet av vindkraftparken Lappfjärd med 31 EnVentus-turbiner 2022 är vi tacksamma mot Kristinestads kommun för det snabba tillståndet av ytterligare åtta vindkraftverk som Vestas kommer att installera lika snabbt redan 2023.
Volkswagen investerar i gruvor för att bli global batterileverantör
BERLIN, 17 mars (Reuters) – Volkswagen (VOWG_p.DE) planerar att investera i gruvor för att få ner kostnaden för battericeller, möta hälften av sin egen efterfrågan och sälja till tredjepartskunder, sa biltillverkarens styrelseledamot med ansvar för teknik.
Dess strategi ligger i linje med en bredare trend av biltillverkare som söker större kontroll över delar av leveranskedjan som traditionellt lämnats till tredje part, från energiproduktion till råvaruförsörjning, eftersom de konkurrerar om knappa resurser som de snabbt behöver för att uppfylla elektrifieringsmålen.
Europas största biltillverkare vill att dess batterienhet PowerCo ska bli en global batterileverantör, samt möta hälften av sin egen efterfrågan med fabriker mestadels i Europa och Nordamerika, sa Thomas Schmall till Reuters i en intervju.
Sjöfart: Europeiska kommissionen lanserar Net-Zero Industry Act
EU-kommissionen lanserade sin Net-Zero Industry Act i går, lagstiftning som skulle kunna se till att teknik för kolavskiljning rullas ut snabbare till fartyg.
Med Net-Zero Industry Act kommer EU-kommissionen att minska den administrativa bördan och förenkla tillståndsgivningsprocesser för projekt för förnybar energi, påskynda användningen av CO2-avskiljning och lagring och förbättra villkoren för investeringar i net-noll-teknologier.
Som en del av den nya lagen har EU-kommissionen lagt fram mål för CO2-injektionskapacitet på 50 miljoner ton årligen till 2030.
”Europa har historiskt sett legat i framkant när det gäller gröna innovativa lösningar, men om vi vill fortsätta att spela en viktig roll i den gröna omställningen av vår värld är det nu dags att agera”, kommenterade Anne Steffensen, generaldirektör och VD i Danish Shipping.
Sol och vind dominerar Indiens kapacitetstillskott 2022
Indien såg en stark tillväxt i installationer av förnybar (RES) kapacitet 2022, vilket satte scenen för landet att ta över klimatledarskapet inför årets G20-toppmöte. Sol och vind dominerade Indiens kraftproduktionskapacitetstillväxt 2022, och stod för 92 % av den totala kapacitetstillskottet. Kol stod för endast 5 %.
Medan Indiens kolkapacitetstillskott 2022 sjönk avsevärt jämfört med föregående år, ökade sol- och vindkapacitetstillskotten. Kombinerat, sol- och vindkraft tillförde 15,7 GW ny produktionskapacitet 2022, 17 % mer än tillskott 2021. Kol tillförde mindre än 1 GW, vilket visar en minskning med 78 % i tillskott jämfört med 2021.
fredag 17 mars
torsdag 16 mars
USA: Vind- och solambitioner kommer att använda mindre landareal än det som det fossila använder
Att uppfylla USA:s vind- och solambitioner till fullo skulle ta upp mindre än 1% av landets mark, mindre än fossilbränsleindustrins nuvarande fotavtryck. Steve Clemmer vid UCS går in på detaljerna i NREL:s omfattande studie av markanvändning för vind och sol.
Av särskilt intresse är observationen att att sätta en hög ribba för ”ansvarsfull lokalisering” av vind- och solprojekt – att undvika användning av känsliga, skyddade stadsområden, svår terräng eller på annat sätt olämpliga platser – avslöjar att 29 % av marken är användbar för vind. utveckling och 39 % för solenergi under de flesta av NREL:s scenarier.
Och medan effekterna av markanvändning av gruvdrift, borrning, transport, produktion och användning av fossila bränslen har en rekord för att vara mycket dålig, tenderar vind- och solenergi att vara mycket renare, kortsiktiga och reversibla. Studien kan användas för att svara de kritiker som är försiktiga med den snabba expansionen av vind och sol som säkert kommer, säger Clemmer.
Återvunna vindkraftverksblad blir till solpanelshållare
Spaniens Acciona Energia använder glasfiber från bladen på begagnade vindturbiner för att göra torsionsstrålar från solspårare. Den använder tekniken som en del av ett pilotprojekt i Badajoz, Spanien.
Acciona Energia har avslöjat att de använder glasfiber från bladen på begagnade vindturbiner för att tillverka torsionsbalkarna för horisontella solcellsmonteringsstrukturer.
Pilotprojektet tillämpar en mikroniseringsprocess på vindkraftverk som inte används. Den Spanien-baserade solenergiutvecklaren sa att denna teknik minskar storleken på glasfibern till mikron – mestadels genom mekaniska transformationstekniker.
”Det resulterande pulvret är mycket mångsidigt och kan användas som ett återvunnet råmaterial vid tillverkning av nya produkter”, säger Acciona Energia.
Företaget kombinerar fiberpulverglaset som fyllmedel genom en efterföljande process, tillsammans med harts och en armeringsfiber. Den värmer sedan upp detta till en form, för att få fram en profil med önskad geometri och längd.
Kommer solenergi på taket alltid vara lösamt
Men hur länge kommer denna trend att fortsätta? Analytiker förväntar sig att de europeiska energimarknaderna kommer att förbli volatila under en tid eftersom kontinenten säkrar nya exportpartners för fossila bränslen och ökar inhemsk förnybar el – men när grossistmarknaden för elkraft stabiliseras är det osannolikt att förnybara generatorer kommer att se så stora vinster på egengenererad solenergi längre .
Åren som följer kommer att se variabla förnybara energikällor penetrera allt längre in i den europeiska elmixen: redan har vind och sol gått om gas för att bli den största källan för EU-el 2022. Även om taksolel förblir dominerande på många EU-marknader, är marknaden för allmännyttiga skala förväntas i slutändan dominera generationen: SolarPower Europe räknar med att tillväxten på elmarknaden kommer att passera takmarknaden 2026.
Så småningom, när näten är 100 % lågkoldioxidsnåla och majoriteten drivs av billig sol- och vindkraft – vilket EU siktar på i mitten av 2030-talet – finns det en chans att prisskillnaden mellan taksolel och nyttosolel kommer att vara så marginell att Att installera solel på taket kommer inte längre att vara ekonomiskt vettigt för hushållen.
Nya högfunktionella perovskiter (solcellsmateriel) kan nu tillverkas med alger
Forskare har förvandlat encelliga alger till funktionella perovskitmaterial. Detta genombrott är inte ett att bortse från, eftersom dessa material är mer än fördelaktiga i vetenskaplig forskning, såväl som i det dagliga livet.
Även om många inte vet vad perovskiter är, finns de i många elektrooptiska verktyg, såsom smarta klockor, sensorer, mikrochips, ultraljudsmaskiner och solceller, som tjänar halvledares funktion.
Teamet ledd av forskare vid B CUBE – Center for Molecular Bioengineering vid TU Dresden – omvandlade mineralskal av alger till blyhalogenidperovskiter med avstämbara fysikaliska egenskaper.
De nya perovskiterna har unika nano-arkitekturer som inte går att uppnå med konventionell syntetisk produktion, meddelade institutionen i ett pressmeddelande.
Katedralen skall installera solenergi och lagringssystem
Staden York, England, har godkänt planerna på att installera solpaneler på taket av York Minster, den näst största gotiska katedralen i norra Europa.
”Nu när vi har fått medgivandet kommer vi att börja förbereda ett förfrågningsunderlag med detaljerade specifikationer,” sa en talesperson för York Minster till tidningen pv. ”Vi kommer då att kunna gå vidare till upphandling och i sinom tid utse en entreprenör som ska utföra installationen.”
Talesmannen noterade att processen kommer att ta några månader. De 199 solpanelerna kommer att placeras på taket av South Quire Aisle, som ursprungligen går tillbaka till 1361, och förväntas generera minst 75 000 kWh el per år.
Kyrkor använder mest energi under dagen, vilket gör dem till idealiska byggnader för solpaneler. York Minster kommer också att installera ett lagringssystem för att maximera egenkonsumtionen på kvällarna.
Förnybar och lokal elproduktion kräver nytänkande i elnäten
Ökad elektrifiering är en nyckelfaktor om vi ska fasa ut vårt beroende av fossil energi. Det kräver förstås mer elproduktion. Men även elnäten står inför stora utmaningar när växande volymer av vindkraft förväntas fylla näten – samtidigt som elkonsumenterna alltmer förvandlas till elproducenter.
För att i framtiden kunna hantera stora mängder förnybar elproduktion i kraftnätet krävs inte bara att nätets kapacitet byggs ut. Tekniskt nytänkande är lika nödvändigt. Det gäller både inom det högspända transmissionsnätet och på de låga spänningsnivåer som befinner sig närmast de vanliga elkunderna.
Två olika forskargrupper vid institutionen för elektroteknik på Chalmers tar sig an dessa problemställningar, som alltså uppkommer på diametralt motsatta platser i elsystemet.
Minimera elfordons påverkan på nätet
Nationella och globala planer för att bekämpa klimatförändringarna inkluderar att öka elektrifieringen av fordon och andelen el som genereras från förnybara källor. Men vissa prognoser visar att dessa trender kan kräva kostsamma nya kraftverk för att klara toppbelastningar på kvällen när bilar kopplas in efter arbetsdagen. Dessutom kan överproduktion av kraft från solgårdar under dagtid slösa bort värdefull elproduktionskapacitet.
I en ny studie har MIT-forskare funnit att det är möjligt att mildra eller eliminera båda dessa problem utan behov av avancerade tekniska system med anslutna enheter och realtidskommunikation, vilket kan öka kostnaderna och energiförbrukningen. Att istället uppmuntra placeringen av laddstationer för elfordon (EV) på strategiska sätt, snarare än att låta dem dyka upp var som helst, och att sätta upp system för att initiera billaddning vid försenade tider skulle potentiellt kunna göra stor skillnad.
Studien, publicerad i dag i tidskriften Cell Reports Physical Science, är av Zachary Needell PhD ’22, postdoc Wei Wei och professor Jessika Trancik vid MIT:s Institute for Data, Systems and Society.
Den amerikanska energilagringsmarknaden växer till 4,8 GW 2022
Den amerikanska energilagringsmarknaden installerade rekord på 4 798 MW/12 181 MWh 2022 eftersom den fortsätter att expandera snabbt, sa Wood Mackenzie på onsdagen.
Även om det skedde en avmattning under årets sista kvartal, är tillväxttrenden tydlig, enligt analytikerbyrån, med marknaden som förväntas installera nästan 75 GW mellan 2023 och 2027.
Under fjärde kvartalet 2022 uppgick installationer över alla segment till 1 067 MW, en minskning med 26 % från kvartal till kvartal, visar den kvartalsvisa energilagringsrapporten från Wood Mackenzie och American Clean Power Association (ACP). Vid 848 MW var utbyggnaderna i nyttoskala under nivåerna under de två föregående kvartalen, vilket återspeglar försörjningskedjan och sammankopplingsbegränsningar, vilket ledde till att över 3 GW av projekt som skulle komma online under fjärde kvartalet försenades eller avbröts.
Segmentet för bostadslagring ökade samtidigt till ytterligare ett rekord på 171 MW under årets sista tre månader.
Första helt utskrivbara perovskite solcell
Swansea University har etablerat en billig och skalbar kolbläckformulering som för första gången kan låsa upp potentialen för perovskitsolceller att tillverkas i stor skala.
Genom att använda slitsformsbeläggning i en roll-to-roll-process (R2R) har akademiker från SPECIFIC Innovation and Knowledge Center vid Swansea University etablerat ett sätt att skapa ”helt utskrivbara” perovskite solceller (PV), en term som ofta används men fram till nu, felaktigt.
Teamet sökte efter ett alternativ till guldelektroden som vanligtvis appliceras med en dyr och långsam förångningsprocess efter att enheten har skrivits ut.
Dr. David Beynon, senior forskare vid SPECIFIC, sa: ”Nyckeln var att identifiera rätt lösningsmedelsblandning, en som torkar som en film utan att lösa upp det underliggande lagret.
Blåsigt väder sätter nya rekord för förnybar generation i Europa
Vindenergiproduktionen nådde sin topp i Europa på måndagen på potentiellt rekordhöga nivåer, inklusive nio olika länder med en andel på mer än 40 % vindenergi.
Enligt uppgifter som publicerats av WindEurope, regionens branschorganisation för vindenergi, stod vindenergin för 33,2 % av elen som producerades måndagen den 13 mars.
Nio olika länder hade enligt uppgift en andel på mer än 40 % vindenergi i sina nationella elmixar, ledda av Danmark, som återigen hade mer än 100 %. De övriga åtta länderna var Tyskland, Irland, Portugal, Spanien, Belgien, Grekland, Sverige och Litauen.
I hela Europa genererade vindkraft på land 2 372 GWh, vilket motsvarar 30,1 % av regionens totala elbehov, medan havsbaserad vindkraft genererade 250 GWh, eller 3,2 %.
torsdag 16 mars
onsdag 15 mars
GM börjar testa Origin robotaxis i Austin under de kommande veckorna
Cruise, den självkörande enheten under GM, rullar ut sin specialbyggda Origin-robotaxi på Austins allmänna gator under de kommande veckorna, sa VD Kyle Vogt när han stod på scenen på SXSW.
Origin-fordonen kommer inte att vara tillgängliga för allmänheten – åtminstone för ett tag. För nu kommer Cruise att testa Origins på allmänna vägar i Austin. Men Cruise sa att fordonen kommer att vara öppna för kunder inom en ”fråga om månader.”
De första Origin-fordonen rullar redan av produktionslinjen vid GM:s Factory Zero i Detroit och Hamtramck, Michigan.
I september förra året tillkännagav Cruise planer på att lansera kommersiella robotaxitjänster i Austin, Texas och Phoenix – två heta platser för utveckling av autonoma fordon – före slutet av 2022. Dessa tjänster, med hjälp av Chevy Bolt-fordon, började med anställda och ”vänner och familj” vid slutet av året.
Fredrik Ek bygger anläggning där träflis ska brännas nästan helt utan utsläpp
På Västankvarn gård i Ingå byggs en prototyp som väntas kunna testköras i vår. Den ska kunna producera gas som genererar el och värme. Utsläppen ska vara minimala.
På gårdsplanen mellan ladugårdarna och maskinhallarna på Västankvarn gård i Ingå byggs något som kunde vara framtidens förbränningsanläggning.
Anläggningen ska alltså kunna producera biokol, värme och en ren syntesgas av träflis. Gasen kan användas som bränsle i en motor som genererar el och värme eller vidareförädlas till metan.
― Fredrik Ek: I stället för att bränna träfliset omvandlas det till gas som filtreras innan den bränns i en motor eller gasbrännare. När fast bränsle omvandlas till en gas som filtreras före förbränningen kan man radikalt minska partikelutsläppen och dessutom producera annat än enbart värme.
Volvo Lastvagnar kommer med elektriska lastbilar till Sydafrika!
År 2022 växte antalet tunga elbilar på vägarna i Europa och USA snabbare än någonsin tidigare. En av de ledande inom industrin för tunga elektriska lastbilar är Volvo Lastvagnar. Volvo Lastvagnar har nu sålt mer än 4 300 elektriska lastbilar globalt i mer än 38 länder sedan 2019, då produktionen av dessa enheter startade.
I några superhäftiga nyheter meddelade Volvo Lastvagnar nyligen att de kommer att börja leverera tunga ellastbilar till sina kunder i Sydafrika från och med maj 2023. I Sydafrika faller dessa tunga elbilar inom segmentet för extra tunga kommersiella fordon. Denna klassificering omfattar lastbilar med en totalvikt (GVM) som överstiger 16,5 ton.
”Även om vi är i ett tidigt skede av vår ellastbilsresa här i Sydafrika, är vår personal och återförsäljare fullt utbildade och förberedda för denna nya teknik, för att vi ska kunna stödja våra kunder fullt ut när fler och fler flottor går över till hållbara transportlösningar , säger Waldemar Christensen, VD för Volvo Lastvagnar Sydafrika.
Sol kommer vara den billigaste nordiska energikällan 2035 – StormGeo
(Montel) Solkraft kommer att konkurrera ut landbaserad vindkraft för att bli den billigaste källan för ny kraftproduktion i Norden år 2035, medan ny kärnkraft inte skulle vara lönsam, sa konsultföretaget StormGeo på tisdagen.
”Både solkraft och landbaserad vind kommer att vara mycket lönsamma [under] de kommande decennierna. Solel i nyttoskala kommer att vara den billigaste källan i Norden år 2035 med en långsiktig marginalkostnad (LRMC) på 31,50 EUR/MWh, säger chefsanalytiker Sigbjörn Seland till Montel.
LRMC angav hur höga kraftpriserna måste vara för att säkerställa att investeringar i ny kapacitet var lönsamma.
Offshorevind skulle ha ett LRMC på 45-49 EUR/MWh i mitten av nästa decennium, enligt StormGeos senaste analys.