ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر

"transition away from" "transition away from" "transition away from"

Från MEDSOLS.NU får du:

dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

fredagen den 31 maj

Fredag

Hamnen i Oskarshamn blir nav för RWEs havsvindutbyggnad

RWE och Smålandshamnar, som driver Svenska Hamnen i Oskarshamn (bilden), har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU).

Syftet med detta samarbete är att undersöka om hamnen skulle kunna vara en lämplig hamn för logistik-, installations-, lastnings-, drift- och underhållsaktiviteter i samband med RWE:s planerade vindkraftsprojekt till havs i Östersjön.

I ett första steg kommer partnerna att kartlägga kraven och nödvändiga utbyggnader och investeringar för att underlätta uppskalning av hamnens kapacitet.
En tidig implementering av hamnkapacitet kommer att säkerställa att Sverige har goda förutsättningar att maximera potentialen för vindkraftsindustrin till havs, sa RWE.

Detta samarbete visar ett tydligt engagemang för att dela kunskap och expertis och på så sätt stödja en bredare industriell tillväxt i Sverige.

Dessutom samarbetar RWE också med Karlshamns Hamn, efter att ha undertecknat ett liknande MoU i början av maj.

Källa:

31 maj 2024  13:50 CET

Fredag

LDES konkurrerar bättre med litiumjonbatterier - BNEF-studie

Långvarig energilagring (LDES) närmar sig utkonkurrerande litiumjonbatterier på vissa marknader, enligt BloombergNEF, som säger att medan de flesta LDES-tekniker förblir i ett tidigt skede och kostsamma, har vissa eller är inställda på att uppnå lägre kostnader för längre tider.

Enligt BNEF:s Long-Duration Energy Storage Cost Survey erbjuder vissa tekniker redan billigare lagring än litiumjonbatterier för varaktigheter över åtta timmar. Värmeenergilagring och lagring av tryckluft hade till exempel en genomsnittlig kapitalutgift (capex) på 232 USD (215 EUR) respektive 293 USD per kWh, under litiumjonsystemens genomsnittliga capex 2023 på 304 USD per kWh för fyra -timmes varaktighetssystem.

LDES capex påverkas mycket av lagringstid, projektstorlek och plats. Lagringssystem för gravitation har den högsta genomsnittliga capex på 643 USD per kWh, enligt studien.

Hastigheten för kostnadsminskningen för LDES-tekniker kommer att bero på utbyggnaden av utbyggnaden och utvecklingen av rutter till marknaden i större regioner, säger BNEF. Det är dock osannolikt att LDES-kostnaderna kommer att minska lika snabbt som för litiumjonbatterier detta decennium eftersom efterfrågan på litiumjonbatterier, till följd av deras breda användning inom transport- och kraftsektorerna, kommer att sänka kostnaderna.

Källa:

31 maj 2024  13:44  CET

Fredag

AI kan styra prissättningen för laddstationer

Nyligen genomförda studier av forskare vid Chalmers tekniska högskola visar att AI-drivna laddstationer kan erbjuda personliga priser till elfordonsanvändare, som användare kan acceptera eller tacka nej till. Genom att använda algoritmer kan dessa stationer justera prissättningen baserat på individuella faktorer som batterinivå och aktuell plats för elfordonsanvändaren. I ett sådant sammanhang maximerar en smart snabbladdningsstation sin vinst.

– Elfordonsanvändare kan dela information med tjänsteleverantörer, till exempel via en app, och får i sin tur ett personligt pris, säger Balázs Kulcsár, professor vid institutionen för elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola.

– Enligt studien, när en elbilsanvändare accepterar ett pris, minimerar användaren sin kostnad och väntetid. Detta rationella beslut görs utan att känna till andra elfordonsanvändares personliga priser eller beslut, säger Balázs Kulcsár.

Ur tjänsteleverantörens perspektiv syftar den vinstmaximerande AI-algoritmen till att lära sig ett individuellt pris som fortfarande är acceptabelt av användaren. De personliga priserna som användarna får kan skilja sig väsentligt från varandra.

Källa:

31 maj 2024  12:51 CET

Fredag

DN Debatt. ”Så kan kommunerna få betalt för elen de producerar”

Om samhällsomställningen ska lyckas behöver elsystemet fördubblas på bara 20 år. De som tar ansvar måste därför få större del av de värden som skapas.

Vi föreslår att staten årligen tillför 9,5 miljarder till elproducerande lokalsamhällen och närboende – vi ska själva gå före och öka ersättningen till desamma, skriver Fortums vd Peter Strannegård.

De nationella mål som satts upp till 2045 innebär en fördubbling av elsystemet och en rejäl utbyggnad av alla kraftslag de kommande åren och decennierna. Samtidigt ser vi att många kommuner är tveksamma till att godkänna ny kraftproduktion.

Det behövs tillräckliga incitament för att skapa förutsättningar för att kunna förena samhällets höga ambitioner och kommuners stöd för ny elproduktion i närområdet.

Källa:

31 maj 2024  12:41  CET

Fredag

Hur "världsförändrande" solteknik kan innebära att batterierna dör

Var sjätte sekund, i en fabrik i norra utkanten av Stockholm, spyr en topphemlig skrivare ut ark värda tusentals euro styck. Var och en innehåller 108 miniatyrsolceller som snart kommer att hitta in i vardagliga prylar – från tangentbord till hörlurar – som i grunden kommer att förändra hur vi interagerar med teknik. Enligt deras skapare kommer de till och med att tvinga oss att tänka om vårt förhållande till ljus.

”Precis som algerna på havets botten där det nästan är kolsvart, kan vi effektivt använda väldigt få fotoner”, säger Fili till The Independent. T-shirten han bär beskriver hans företags teknologi som ”världsförändrande”, som samtidigt kan möta det globala behovet av energi och några av vår planets största miljöutmaningar.

Drygt 20 år senare kom Fili och andra Exeger-medgrundare Henrik Lindström med ett nytt elektrodmaterial som erbjöd 1 000 gånger bättre konduktivitet. Genombrottet låg till grund för deras Powerfoyle-celler som nu produceras i kommersiell skala.

Källa:

31 maj 2024  11:30 CET

Fredag

Volkswagen utvecklar en billig elbil för att möta kinesiska rivaler

Volkswagen kommer att utveckla billiga elfordon i ett försök att bättre konkurrera med hårda kinesiska rivaler, sade Europas största biltillverkare på tisdagen, efter samtal med Renault (RENA.PA), öppnar ny flik för att samarbeta om projektet kollapsade tidigare denna månad.
Målet är att producera elfordon för den europeiska marknaden till cirka 20 000 euro ($21 746), säger Volkswagen (VOWG_p.DE), öppnar ny flik, och tillade att en världspremiär var planerad till 2027.

”Det handlar om elektrisk mobilitet på ingångsnivå från Europa för Europa”, sa Volkswagens vd Oliver Blume i ett uttalande. ”Genom att göra det kombinerar vi ett tydligt engagemang för Europa som en industriell plats, en europeisk industripolitik och agerar i slutändan i europeiska kunders intresse.”
Projektet, kallat ID.1, kommer när kinesiska rivaler, av vilka några har en kostnadsfördel på 30 % gentemot västerländska kamrater, muskulerar in i Europa för att ta marknadsandelar och attackera etablerade biltillverkare på deras hemmaplan.

Källa:

31 maj 2024  11:06  CET

Fredag

Flexibilitet i elsystemet blir högsta prioritet i fransk-tyska samarbetet

Frankrike och Tyskland kommer att stärka det bilaterala samarbetet för att frigöra potentialen för flexibilitet i elsystemet, enades regeringsrepresentanter i marginalen till det fransk-tyska ministerrådets möte. ”För både Frankrike och Tyskland är flexibilitet en nyckelfaktor för en konkurrenskraftig elmarknad och för vår energiomställning”, sa Frankrikes delegat för industri och energi, Roland Lescure, och det tyska ekonomiministeriets statssekreterare Sven Giegold. De tillade att ämnet borde vara en av de högsta prioriteringarna för de kommande åren. ”Oavsett den nationella energimixen är det viktigt att göra framsteg när det gäller att låsa upp flexibilitetspotentialen.”

Frankrike och Tyskland strävar efter att identifiera och övervinna de olika hindren och utmaningarna för att utnyttja flexibilitetens fulla potential. Dessa inkluderar behovet av digitalisering och teknisk utveckling, samt att säkerställa cybersäkerhet över värdekedjorna och ta itu med försenad infrastrukturexpansion.

Källa:

31 maj 2024  11:00 CET

Fredag

En laddstation för elflygplan hjälper flygplatser att minska CO2

Fler och fler flygplatsoperatörer står inför utmaningen att minska koldioxidutsläppen och vänder sig alltmer mot elfordon och flygplan. Med Green Motion Air erbjuder Eaton dem nu innovativa laddstationer för elflygplan.

Lösningen är baserad på företagets egenutvecklade DC-laddningsteknik och har en unik effektivitet på 96 procent för laddning av elflygplan och elektriska vertikala start- och landningsflygplan (eVTOL). Green Motion Air presenterades första gången på Paris Air Show på Le Bourget flygplats i juni 2023.

Green Motion Air har en användarvänlig 10-tums pekskärm i färg, lämpligt cybersäkerhetsskydd och säker användarautentisering. Användare kan kontrollera laddningsprocessen, avbryta den och återuppta den. Lösningen kan installeras inomhus eller utomhus, med valfria kabelförlängningar för större flexibilitet, och är även lämplig för mobil användning.

Källa:

31 maj 2024  10:55  CET

Fredag

Designer av världens högsta byggnad vill bygga kilometerhöga skyskrapor för energilagring

Inte så säker på om den här ska lämnas in under ”Inte troligt” eller ”Let’s Hope Not”, eller bådadera: Arkitekterna och ingenjörerna bakom världens högsta byggnad säger att de funderar på att bygga kilometerhöga skyskrapor, inklusive i stadens CBD, som skulle kunna fungera som gigantiska gravitationslagringsinstallationer.

New York-baserade Skidmore, Owings & Merrill, som har designat den 828 meter höga Burj Khalifa-byggnaden i Förenade Arabemiraten, och många fler av världens mest kända torn, har träffat ett avtal med det amerikanska tyngdkraftslagringsföretaget Energy Vault för att fortsätta aning.

Gravitationslagring är lite som pumpad vattenkraft, men istället för vatten använder den fast massa. Det finns många som ifrågasätter dess ekonomi – men grundprincipen är ju högre struktur desto bättre. Därav förslaget att bygga kilometerhöga byggnader, möjligen mitt i ingenstans, men också mitt i ett CBD.

Källa:

31 maj 2024  10:41 CET

Fredag

Bohusfjordar är effektiva kolfällor oavsett syresättning

Stora mängder växtdelar singlar ner till bottnen i Bohusläns fjordar där de bildar sediment. På det viset begravs organiskt kol, som annars hade bidragit till försurningen av haven och till växthuseffekten. När växtdelarna exponeras för bland annat syrgas påbörjas en nedbrytning av det organiska kolet till oorganiskt kol som kan lösas till kolsyra i vattnet. Tidigare har forskningen antagit att det är syrehalten i bottenmiljön som avgör hur effektivt kolet kan fångas in, men mätningar i tre fjordar i Bohuslän visar att syrehalten spelar mindre roll.

– Vi valde tre fjordar med olika syrehalter i bottenvattnet och för dessa fjordar verkar det som att mängden partiklar som sedimenterar är så hög att syrgasens inverkan på nedbrytningen blir låg, innan materialet begravs, säger Per Hall, professor emeritus i marin biogeokemi vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien som publicerats i JGR Biogeosciences.

Byfjorden, Hakefjorden och Gullmarsfjorden visar upp samma mönster i sedimenten. Stora mängder organiskt kol lagras in och nedbrytningen går med samma hastighet vare sig det är växtdelar från land eller hav som landat på bottnen.

– Det är också en ny kunskap. Längst in i fjordarna är andelen terrestra (landlevande) växtdelar större i sedimenten än längre ut i fjorden, närmast tröskeln. Men som kolfälla fungerar fjorden ungefär lika bra överallt, oavsett det organiska materialets ursprung säger Per Hall.

Källa:

31 maj 2024  10:35  CET

fredag 31 maj

torsdag 30 maj

Torsdag

Grekisk produktion av förnybar energi överträffar fossila bränslen i januari-april

Förnybar kraftproduktion, exklusive stora vattenkraftverk, toppade produktionen av fossilbränsleanläggningar för första gången i Grekland i januari-april och ren energi täckte 53,7 % av landets totala energibehov under den perioden, visar data från en lokal miljötankesmedja.

Enligt statistik från The Green Tank genererade anläggningar för förnybar energi, exklusive stora vattenkraftverk (HPP), i Grekland sammanlagt 8 091 GWh under de fyra första månaderna 2024, medan elen producerad från fossil gas, brunkol och olja var 498 GWh under den nivån.

När stora HPP räknas in svarade ren energi för 9 247 GWh av landets produktion i januari-mars, och nådde sin högsta nivå på decenniet. Produktionen steg med 21,4 % från de 7 615 GWh som producerades för ett år sedan.

Källa:

30 maj 2024  12:21 CET

Torsdag

Svenska Midsummer och InstaGroup samarbetar för att lansera fullt uppkopplat solcellssystem

Midsummer, en grossistdistributör av förnybara energisystem, har samarbetat med InstaGroup för att kunna lansera sitt första fullt uppkopplade solcellssystem, InstaGen.

Utöver paneler, batterilagring och växelriktare tillhandahåller InstaGen en användarvänlig app. Konsumenter kan använda tekniken för att styra sitt InstaGen-system och energianvändning. InstaGroup har verkat inom energieffektivitetsbranschen i nästan 45 år, tillhandahållit material till SME-installatörer och fått tillgång till finansiering som Energy Company Obligation (ECO4) och Social Housing Decarbonisation Fund (SHDF).

Midsummer tillhandahåller utbud och designstöd genom sin mjukvara Easy PV. Easy PV har utvecklats för att hjälpa solcellsinstallatörer med projektdesign, optimering av solenergiinstallationen och ett komplett kitköp i ett steg.

Källa:

30 maj 2024  12:17  CET

Torsdag

Edinburgh förbjuder reklam för fossila bränslen och koldioxidrika produkter

Kommunfullmäktige tillkännagav tillslag mot annonser från flygbolag, flygplatser, stadsjeepar, kryssningsfartyg och bensin- och dieselbilar
Reklam för fossilbränsleföretag, flygbolag, flygplatser, stadsjeepar, kryssningsfartyg och bensin- och dieselbilar ska förbjudas i kommunägda utrymmen över hela Edinburgh, som en del av ett tillslag mot koldioxidreklam som tillkännagavs denna vecka.

Den nya policyn, som presenterades i går av City of Edinburgh Council, innebär att företag som säljer koldioxidrika produkter och vapen inte längre kommer att kunna annonsera i kommunägda utrymmen, såsom busshållplatser och skyltar, och inte heller sponsra evenemang eller andra partnerskap i Skottland huvudstad.

Förbudet gäller alla sponsrings- och reklamavtal när de ska förnyas, eftersom rådets 2030-mål för nettonollutsläpp närmar sig.

Källa:

30 maj 2024  11:57 CET

Torsdag

C lovar ja till vindkraft i Söderhamn – även om folket röstar nej

Om Söderhamnarna röstar ja eller nej till vindkraft spelar ingen större roll för styrande Centerpartiet.

– Vi tänker säga ja till vindkraft ändå, vi behöver arbetstillfällena, säger Magnus Svensson (C), gruppledare.

Centerpartiet i Söderhamn, som styr kommunen tillsammans med M, S, KD och L, gör bedömningen att det praktiskt blir svårt att på förhand säga nej till all kustnära vindkraft och att stoppa tidigare godkända planer på Storgrundet, vilket delvis får stöd av kommunens tjänstemäns egen utredning.

Centerpartiet ville därför inte se ytterligare en lokal folkomröstning i frågan men när det nu blir så, i samband med EU-valet, kampanjar de för att vända nej-sägare.

– Förra året tappade Söderhamn 400 invånare, vi behöver fler arbetstillfällen för att kunna växa, säger Magnus Svensson (C).

Källa:

30 maj 2024  11:41  CET

Torsdag

CO2-utsläppen har minskat i Finland

De totala utsläppen av växthusgaser har minskat med 11 procent jämfört med i fjol. En stor orsak till de minskade utsläppen är hur vi nuförtiden producerar vår inhemska el.

År 2023 var utsläppen enligt färska siffror från Statistikcentralen 40,6 miljoner ton CO₂-ekvivalenter vilket innebär en minskning på 5,1 miljoner ton från år 2022.

”Medan användningen av kol och torv minskade ökade produktionen av kärnkraft och vindkraft. Även vattenkraftsproduktionen ökade jämfört med föregående år”, säger överaktuarie Päivi Lindh vid Statistikcentralen i ett pressmeddelande.

Utsläppen minskade främst inom energisektorn men sektorn är fortfarande den största utsläppskällan i Finland.

Kärnkraftens andel av Finlands energiproduktion blev den näst största energikällan efter träbränslen under år 2023. Det här kan till stor del förklaras med att Finlands nyaste kärnkraftverk Olkiluoto 3 togs i bruk i april 2023.

Källa:

30 maj 2024  11:35 CET

Torsdag

Snabb tillväxt av batterilagring kommer att hjälpa Kalifornien att undvika strömavbrott i sommar

Kalifornien skulle kunna undvika strömavbrott i sommar tack vare en snabb utbyggnad av batterilagringskapacitet, sa statens energikommission denna vecka.

Sedan 2020 har Kalifornien lagt till 18,5 gigawatt ”nya resurser” som Bloomberg uttryckte det i en reportage om nyheterna. Dessa inkluderar 6,6 GW i batterilagringskapacitet, 6,3 GW i solgenereringskapacitet och 1,4 GW i solenergi plus lagring, sa California Energy Commission.

Dessa ska ge försörjningstrygghet under årets varmaste månader i kombination med vattenkraften som har ökat efter två blöta vintrar, menade myndigheten också. Vid extrem hetta skulle den redan byggda kapaciteten kunna leverera ytterligare 5 GW el, med hjälp av så kallade peaker gaseldade anläggningar.

Källa:

30 maj 2024  09:59  CET

Torsdag

Framtidens fasader: Integrerade solskyddslösningar i skandinavisk arkitektur

Integrerade solskydd som harmonierar med den skandinaviska arkitekturen kommer bli allt viktigare i takt med att klimatet förändras och blir varmare.

Enligt SMHI kan vi räkna med ökade temperaturer och fler värmeböljor, inte minst i södra Sverige. Vi kommer sannolikt oftare se temperaturer som överstiger 40 grader i södra Sverige.

Ökade temperaturer kommer bli ett problem i de täta och varma fastigheter som vi bygger här i Skandinavien. Vi anpassar idag fastigheterna för den kalla delen av året för att förhindra höga uppvärmningskostnader.

Solskydd har blivit en naturlig energiåtgärd för att hålla värmen i schack under de soliga månaderna. De är nästan helt nödvändiga i moderna byggnader för att klara hållbarhetskrav och certifieringskrav. Inte minst hjälper de till att minska behovet av energikrävande och kostsamma luftkonditioneringssystem.

Källa:

30 maj 2024  09:45 CET

Torsdag

BYD har annonserat en ny hybriddrivlina som klarar 2 100 km

I teorin är detta tillräckligt med räckvidd för att köra från New York till Miami (eller Sydney till Townsville för Aussies) utan att stanna – om någon förare någonsin skulle vilja göra det.

Den kommer att lanseras i två sedaner omedelbart – Qin L och Seal 06 – med priser som börjar, otroligt, från 13 775 USD.

BYD beräknar att den nya PHEV-tekniken kan spara upp till $1 336 per år i bränslekostnader jämfört med att köra en typisk ICE. Anmärkningsvärt nog betyder detta att bilen efter 10 år faktiskt skulle betala för sig själv.

I tester lyckades bilarna uppnå så mycket som 2 500 km räckvidd. Men det är osannolikt att någon skulle vilja (eller kunna) köra så långt utan att stanna. På längre resor tycker jag personligen att stoppen var 2-3:e timme för att ladda batteriet är en välkommen paus från monotonin i körningen.

Källa:

30 maj 2024  09:35  CET

Torsdag

Gruvprofilen Andrew Forrest planerar ett massivt 2GW vind- och solprojekt, med stöd av gigawatt-skala 12-timmars batteri

Järnmalmsmiljardären Andrew Forrests Squadron Energy har lagt till sitt eget projekt till den växande högen av planeringsansökningar för den attraktiva sydvästra zonen för förnybar energi i NSW, med en föreslagen 2 gigawatt (GW) vind- och solenergipark uppbackad av en massiv en gigawatt, 12 timmars batteri.

Koorakee Energy Park är belägen under en uttagslänk för Project Energy Connect, landets största överföringsprojekt som kommer att länka samman South Australia och NSW, och ge en extra länk till Victoria – även om det verkar som den nuvarande avsikten att koppla in den nuvarande 220 kV linje.

Planeringsdokument som lämnats in till NSW-regeringen visar att den 58 000 hektar stora tomten täcker mestadels betesmark, och det mesta innehas av sju olika jordbruksarrenden nära Euston, NSW.

Källa:

30 maj 2024  09:25 CET

Torsdag

Innovativ mobil laddningslösning från Volvo CE kommer att förändra arbete utanför elnätet

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) lanserar en ny lösning för att förse kompakta elektriska maskiner och annan elektrisk utrustning på arbetsplatser med ström från elnätet. Volvo PU40 är en mobil kraftenhet med en kapacitet på 40 kWh och kommer att finnas tillgänglig i Europa.

Tillgång till laddning är en av de största utmaningarna som måste lösas för att göra övergången till elektromobilitet enklare. Volvo PU40 Power Unit är kompakt, mobil, lätt att använda och kan ladda allt från Volvos kompakta eldrivna maskiner till annan elektrisk utrustning på arbetsplatsen, till exempel mindre elmaskiner från andra märken och utrustning som borrmaskiner och sågar.

Laddning av PU40 kan ske via en låg (6 kW AC) anslutning till elnätet, vilket bidrar till att undvika kostnader för toppbelastning. Alternativt är snabbladdning via en 17 kW DC-laddare tillgänglig.

Källa:

30 maj 2024  09:17  CET

tosdag 30 maj

onsdag 29 maj

Onsdag

Wärtsilä omvandlar Scandlines-färjor till plug-in-hybrid

Teknikföretaget Wärtsilä kommer att leverera de elektriska systemen som krävs för att konvertera två av Scandlines färjor till plug-in-hybridlösningar. Dessa färjor trafikerar rutten Puttgarden, Tyskland – Rödby, Danmark, och omvandlingen är en central del av Scandlines mål att uppnå utsläppsfria operationer på denna rutt till år 2030. Företagets övergripande vision är att realisera nollutsläpp i all verksamhet till år 2040. Ordern med Wärtsilä kommer att bokas under andra kvartalet 2024.

Projektet innebär att en motor och befintliga system ersätts med ett nytt landladdat elektriskt system, inklusive ett stort energilagringssystem. Detta gör det möjligt för el att bidra med cirka 80 procent av energin som behövs för varje överfart.

– Den viktigaste leverantören är nu på plats, och vi ser mycket fram emot att samarbeta med Wärtsilä och påbörja omvandlingen. Med plug-in-hybridfärjorna kan vi komma ännu närmare vårt mål att trafikera rutten Puttgarden-Rödby utsläppsfritt till år 2030, säger Scandlines vd.

Källa:

29 maj 2024  13:20 CET

Onsdag

Priserna stiger på de europeiska elmarknaderna på grund av gas och CO2 medan solcellsenergi fortsätter att sätta rekord

Veckan den 20 maj steg priserna på de största europeiska elmarknaderna efter höjningar av gas- och koldioxidpriser. TTF-gas- och CO2-terminer nådde de högsta värdena sedan första halvan av december 2023 respektive januari 2024. Trots detta registrerade de flesta marknader negativa timpriser, främst under helgen. Solcellsenergi satte återigen rekord i Spanien, Portugal och Italien. Vindenergiproduktionen minskade på de flesta marknader.

Veckan den 20 maj ökade solenergiproduktionen på de flesta större europeiska elmarknader jämfört med föregående vecka. Den portugisiska marknaden noterade den största ökningen, 27 %, följt av ökningar med 18 % på den franska marknaden och 13 % på den spanska marknaden. Den italienska marknaden registrerade den minsta ökningen, 7,6 % i detta fall.

Källa:

29 maj 2024  12:53  CET

Onsdag

USA:s största kolstat Wyoming bygger solpark på 800 MW

Wyoming har just godkänt sin största solfarm – 771 megawatt (MW) solenergi plus batterilagring.

Utvecklaren Enbridge har fått ett lokaliseringstillstånd av Industrial Siting Council för att bygga och driva Cowboy Solar I & II på privata markarrenden i Laramie County, i delstatens sydöstra hörn. Nästa steg blir att få läns-, miljö- och kommunala tillstånd.

Cowboy Solar I kommer att inkludera 400 MW solenergi och 136 MW batterilagring, medan Cowboy Solar II kommer att ha 371 MW solenergi och 133 MW batterilagring.

Båda solgårdarna kommer tillsammans att kunna driva 771 000 hem – tre gånger antalet hem i Wyoming.

Det kanadensiska energiföretaget Enbridge planerar att börja bygga i mars 2025, och det uppskattar en maximal arbetsstyrka på plats på cirka 375 arbetare i april 2025. Målet är att få Cowboy Solar I online i januari 2027 och Cowboy Solar II online i augusti 2027.

Källa:

29 maj 2024  12:37 CET

Onsdag

Svensk startupen Eneryield övervakar nätet med AI

Svenska startupen Eneryield, som har utvecklat en AI-baserad nätunderhållslösning för att hjälpa operatörer att minska oplanerade avbrott, har framgångsrikt avslutat en såddfinansieringsrunda med investeringar från ABB och Chalmers Ventures.

Redan ett Chalmers Ventures portföljbolag utvecklade Eneryield sin teknik under ett decennium av forskning vid Chalmers tekniska högskola och växte ut 2019.

Eneryield säger att deras mjukvarulösning erbjuder ett proaktivt tillvägagångssätt för underhåll av elnät, vilket hjälper elnätsoperatörer att gå från reaktivt till proaktivt underhåll.

Programvaran, kallad Intelliview, använder maskininlärningsteknik integrerad i befintliga system för att minska oplanerade avbrott. Enligt Eneryield integreras Intelliview sömlöst i befintliga kraftnätverk utan att kräva ytterligare hårdvara som sensorer.

Eneryield tillägger att tekniken är designad för att analysera och förutsäga överbelastningar och fel, vilket hjälper nätoperatörer att lösa problemet utan att störa strömförsörjningen.

Källa:

29 maj 2024  12:01  CET

Onsdag

Kinesiska CATL sänker priset på LFP celler till $56 / kWh mot slutet av 2024

2024 kommer att bli ett vansinnigt år för litiumbatterier. CATL (världens största 🔋-producent) kommer att sälja sina LFP-celler för 56 USD per kWh i slutet av 2024.

Det är nästan halva priset från slutet av 2023 (cirka 100 USD / kWh)! Att göra det smutsbilligt att teleportera el genom tiden har djupgående effekter på hur vi driver vårt energisystem. Specifikt innebär det en flod av billigare elbilar och kortvarig nätlagring.

Även om priserna på litiumbatterier har sjunkit för alltid, är detta ett särskilt dramatiskt hopp som de flesta förutspådde skulle ta mycket längre tid. Det betyder att obearbetade litiumceller för ett 50kWh EV-batteri bokstavligen kommer att kosta $2800 istället för $5000.

Som en påminnelse är LFP-celler en variant av li-jon som är något tyngre, men mycket billigare än traditionella NMC-celler. De är också gjorda av mindre snygga saker, så de är mycket mindre beroende av kritiska mineraler.

Källa:

29 maj 2024  12:12 CET

Onsdag

Italien lägger till 1,7 GW färsk solenergi under första kvartalet 2024

Italien lanserade online 1,72 GW solcellsparker (PV) under första kvartalet 2024 och avslutade trimestern med 32 GW kumulativ installerad solcellskapacitet, visar statistik från handelsorganet Italia Solare.

De kommersiella och industriella (C&I) och allmännyttiga sektorerna var de största bidragsgivarna till de kvartalsvisa utbyggnaderna och stod för 35 % respektive 34 % av de nya kapacitetsutbyggnaderna.

Det största steget från år till år kom i segmentet för energiskalan, som upplevde en ökning med 373 % på årsbasis tack vare driftsättningen av åtta solcellsparker i Lombardiet (20 MW), Lazio (137 MW), Friuli- Venezia Giulia (24 MW), Sicilien (40 MW), Sardinien (50 MW) och Puglia (10 MW). Samtidigt ökade nätanslutningen av anläggningar på mellan 20 kW och 200 kW som faller i kategorin C&I med 106 % i årliga termer till 595 MW.

Källa:

29 maj 2024  12:01  CET

Onsdag

Norska oljebolag kommer att göra rekordhöga investeringar 2024

OSLO, 28 maj (Reuters) – Norska olje- och gasinvesteringar förväntas nå rekord i år och kommer att förbli starka under 2025, drivet av en rad nya utvecklingar såväl som kostnadsinflation, en undersökning av det nationella statistikkontoret (SSB) visades i tisdags.
Landets största affärssektor räknar nu med att investera 246,9 miljarder norska kronor (23,58 miljarder USD) 2024, upp från en uppskattning på 243,6 miljarder kronor som gjordes i februari och överträffade ett tidigare rekord på 224 miljarder 2014.

Preliminära uppskattningar för olje- och gasinvesteringar 2025 uppgick till 215,8 miljarder kronor, jämfört med en tidigare uppskattning på 205 miljarder kronor i februari.

Prognoserna kommer normalt att stiga när företagen fastställer utgiftsplanerna under månaderna fram till ett nytt år.
”Uppjusteringen för 2025 drivs av högre uppskattningar inom kategorierna fältutveckling och prospektering”, säger SSB i ett uttalande.

Källa:

29 maj 2024  10:47 CET

Onsdag

Sverige driver på elbilsutvecklingen – ny rapport identifierar viktiga utvecklingsområden

Norden håller den europeiska ledningen i elbilsutvecklingen enligt en färsk rapport. Under 2023 såldes procentuellt näst flest elbilar i Sverige. Under 2024 har marknaden svalnat, något som Martin Cardell, expert på mobilitet på EY, menar inte får påverka den långsiktiga utvecklingen. Rapporten pekar på att standardisering och datadelning mellan aktörer måste prioriteras för framtiden samt lyfter fram tre områden där detta kommer spela stor roll.

Rapporten från EY och Eurelectric, europeiska branschorganisationen inom energi, visar att efterfrågan av eldrivna fordon globalt ökade under 2023. Sverige är näst störst i elbilsförsäljning i Europa där 60 procent av alla nya bilar förra året var eldrivna, varav 20 procent var helt batteridrivna och 40 procent av laddhybrid modell. Under 2023 fanns också 78 procent av all europeisk laddningsinfrastruktur lokaliserad i sju länder, däribland Sverige.

Samtidigt upplever svenska marknaden under början av 2024 en nedgång i nybilsförsäljning enligt nya siffror från Mobility Sweden. Även sajter som Blocket rapporterar en minskad efterfrågan på begagnade elbilar, något som EY:s expert menar är tillfälligt.

– Den svackan vi ser i försäljningen av elbilar är tillfällig. Omställningen kommer inte ske lika fort som en del tidigare trott men det är inte läge att bromsa utvecklingen för mobilitet. I takt med att billigare modeller av elfordon är på väg ut på marknaden, blir elfordon mer lättillgängliga för en bredare målgrupp. Tills dess behöver vi säkra förutsättningarna så att varken Sverige som marknad eller svenska aktörer halkar efter, säger Martin Cardell, globalt ansvarig för mobility på EY.

Källa:

29 maj 2024  10:31  CET

Onsdag

Tesla säger att en hållbar ekonomi kommer att spara 16 miljarder ton fossila bränslen per år

Tesla har släppt några stora siffror i sin effektrapport för 2023, inklusive dess uppskattningar av hur en helt hållbar global ekonomi kommer att se ut.

Rapporten säger att varje Tesla på vägen sparar nästan 50 ton utsläpp och betalar tillbaka de extra utsläppen från tillverkningsprocessen inom tre år. Den noterar att om världen helt övergår till ren teknik, skulle den undvika över 16 miljarder ton fossilbränsleutvinning varje år.

Rapporten säger att av de 68 miljarder ton material som utvinns från jorden varje år, utgör utvinning av fossila bränslen 18 miljarder ton. Om man räknar in ytterligare 3 miljarder ton ”material för hållbar ekonomi”, skulle den fullständiga övergången från fossila bränslen därför minska den totala globala utvinningen med cirka 22%, enligt företaget.

Källa:

29 maj 2024  10:16 CET

Onsdag

Skellefteå stärker sin ledande position inom elektrifierat flyg

Går allt enligt planerna kan Skellefteå skriva historia vad gäller elektrifierad luftfart. Här kan till exempel några av de första flygningarna i Europa genomföras med ett niositsigt passagerarplan drivet på vätgas och vi får även inviga en av Europas största drönarflygplatser. Teamet på ELIS program med Henrik Littorin, Magnus Wiklund och Annelie Viksten berättar mer om de fortsatta planerna för elflyg i Skellefteå.

Utvecklingsprogrammet kring elektrifierad luftfart i Skellefteå fortsätter att utvecklas i takt med ökade krav på hållbara transportlösningar. Skellefteå har speciella och unika förutsättningar att vara drivande i utvecklingen av elflyg, drönare och mobilitet, då alla komponenter finns på plats, som exempelvis drivande aktörer, forskning, aktivt näringsliv och en positiv kommunledning.

Allt detta tillsammans med vårt kalla hårda klimat, gröna el och växande behov av hållbara transporter gör att vi kan ta en ledande position och vara en viktig aktör att driva utvecklingen framåt. Att världens hållbaraste pilotutbildning finns i Skellefteå i form av Green Flight Academy är en mycket viktig komponent.

Källa:

29 maj 2024  10:11  CET

onsdag 29 maj

tisdag 28 maj

Tisdag

Vattenfall utforskar elbilens roll i framtidens elnät

I takt med att elbilarna blir fler ökar också elbehovet i samhället. Nu utreder Vattenfall Eldistribution hur elbilarna kan bidra med mer flexibilitet och kapacitet i elnätet. Tekniken som ska göra detta möjligt är vehicle-to-grid och har en enorm potential och kan ändra förutsättningarna för elsystemet och konsumenter, menar Vattenfall.

Genom vehicle-to-grid kan elbilen kopplas upp till elnätet och nu vill Vattenfall Eldistribution bli ledande i utvecklingen av den här tekniken. En av styrkorna är att tekniken kan bidra till att stabilisera elsystemet. Genom dubbelriktad laddning kan elbilens batteri ta emot laddning, lagra och också leverera tillbaka el till elnätet.

Tekniken skapar möjligheter för en mer flexibel energilagring och en helt ny typ av reservkraft. Förutom nyttan i elnätet har elbilsägaren också möjlighet att tjäna pengar på att sälja elen.

– Det är en teknik som kommer att få stor påverkan på hur vi bygger elnät och möjliggör energiomställningen. Vi är därför högst involverade i utvecklingen, säger Niklas Sjöberg, Senior Innovation & Affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution.

Källa:

28 maj 2024  12:16 CET

Tisdag

Mellanöstern beräknas överstiga 100 GW solenergi 2030

Mellanöstern vänder sig till förnybar energi när den olje- och gasproducerande regionen ser en snabb befolkningstillväxt och efterfrågan på el, säger Rystad Energy.

Förnybara energikällor, inklusive vattenkraft, förväntas stå för 70 % av Mellanösterns kraftproduktionsmix år 2050, en ökning från endast 5 % i slutet av 2023, enligt en undersökning av företaget. Solenergi kommer att vara den ledande källan med en andel på över 50 % år 2050.

Under denna period beräknas regionens energibehov växa till cirka 2 000 TWh från 1 200 TWh nu.

Källa:

28 maj 2024  11:56  CET

Tisdag

Norska Knutsen vill bygga flytande havsvind utanför Sverige 1,5 GW

Knutsen vindsatsning Deep Wind Offshore har ansökt om att få bygga och driva en 1,5 GW flytande vindkraftspark till havs i Sverige.

Den svenska regeringen har fått den första ansökan om ett flottningsprojekt utanför Stockholm i Östersjön. I den första fasen kommer projektet, kallat Erik Segersäll, att producera cirka 6,5 TWh, vilket motsvarar Stockholms stads totala årliga elförbrukning.

Vindkraftparken har en yta som möjliggör en potentiell total installerad effekt på 4,5 GW genom flera utvecklingsfaser, vilket ger en total årsproduktion på upp till 19,5 TWh.

Deep Wind Offshore grundades i Norge i januari 2021 och har en pipeline av projekt i Norge, Sverige och Sydkorea och siktar på att bygga 10 GW ny havsvind till 2032. Företaget ägs av den norska sjöfartsjätten Knutsen OAS, kraftverket Haugaland Kraft, produktions-, transmissions- och distributionsföretaget Sunnhordland Kraftlag och Storbritanniens Octopus Energy.

Källa:

28 maj 2024  11:10 CET

Tisdag

Swiss Steel Group går med i banbrytande konsortium för grön energi

Tyskland – Swiss Steel Group deltar i ett banbrytande konsortium för produktion och upphandling av grön energi. Initiativet EE-Industrie består av 19 små och medelstora företag (SMF) i Tyskland. Det syftar till att bygga, driva och utnyttja vind- och solcellsanläggningar för självförsörjning med grön el.

Baserat på initiala prognoser kommer konsortiet att kräva en total effekt på 220 MW vindkraft och 80 MW solceller. Dessa siffror motsvarar cirka 35-40 moderna vindkraftverk och ett markmonterat solcellssystem på 960 000 kvadratmeter.

Swiss Steel Group planerar att använda den elektriska ljusbågsugnsvägen för att ytterligare minska sitt koldioxidavtryck. Den ser den samarbetsstrategin som den mest lovande möjligheten att säkra välbehövliga mängder energi med låg CO2-halt, utnyttja paketeringseffekter och optimera kostnaden för grön kraftproduktion.

Källa:

28 maj 2024  11:03  CET

Tisdag

EU godkänner lag för att öka den inhemska grönteknologiska produktionen

BRYSSEL, 27 maj (Reuters) – Europeiska unionens regeringar godkände formellt på måndagen en ny lag som utformats för att säkerställa att blocket producerar 40 % av sina solpaneler, vindturbiner, värmepumpar och annan renteknologisk utrustning och för att hjälpa europeisk industri att konkurrera med USA och USA. kinesiska rivaler.
Net Zero Industry Act (NZIA) träder i kraft nästa månad eller början av juli när den har undertecknats av Europaparlamentets och rådets ordförande och publiceras i EU:s officiella tidning.

Lagen är en central del av EU:s strävan att säkerställa att det inte bara är en global ledare när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser, utan också när det gäller att tillverka den teknik som krävs.

Europa förlitar sig alltmer på Kina, som förutspås ha 80 % av den globala tillverkningskapaciteten inom solenergi. EU är också orolig för att de gröna subventionerna på 369 miljarder dollar i USA:s lag om inflationsreduktion kommer att locka europeiska producenter att flytta.

Källa:

28 maj 2024  10:49 CET

Tisdag

Analys: Månatlig nedgång tyder på att Kinas CO2-utsläpp kan ha nått en topp 2023

Kinas koldioxidutsläpp (CO2) minskade med 3% i mars 2024, vilket avslutade en 14-månaders ökning som började när ekonomin öppnade igen efter att landets ”noll-Covid”-kontroller hävdes i december 2022.

Den nya analysen för Carbon Brief, baserad på officiella siffror och kommersiella data, förstärker uppfattningen att Kinas utsläpp kunde ha nått en topp 2023.

Drivkrafterna för CO2-fallet i mars 2024 var den utökade sol- och vindproduktionen, som täckte 90 % av tillväxten i efterfrågan på el, samt minskande byggaktivitet.

Ökningen av efterfrågan på olja stannade också av, vilket tyder på att återhämtningen efter Covid kan ha gått sin väg.

En topp 2023 i Kinas CO2-utsläpp är möjlig om utbyggnaden av rena energikällor hålls på rekordnivåerna förra året.

Källa:

28 maj 2024  10:40  CET

Tisdag

Polen: RWE strävar efter att öka den biologiska mångfalden i sina solcellsparker

För att öka sin hållbarhet genomför RWE ett pilotprojekt för bioövervakning för att studera hur gynnsamma förutsättningar för biologisk mångfald kan skapas vid solenergiparker i Polen.

Företaget har därför infört miljövänliga behandlingar på tio utvalda solcellsgårdar i Polens provins Storpolen för att ge insekter en fördelaktig livsmiljö. Dessa inkluderar död ved, träbehållare för biomassa och sand. En idealisk matplats för olika arter har också skapats i form av ängsväxter längs staketet.

Under de senaste 12 månaderna har RWE genomfört regelbundna fältstudier som involverar miljövänliga behandlingar på dessa solcellsanläggningar. För att säkerställa att resultaten är robusta upprepades övervakningen vid 12 andra RWE-solgårdar utan extra åtgärder för biologisk mångfald och i outvecklade kontrollområden som involverade jordbruksmarker och ängar. Övervakning omfattade insekter, fåglar, fladdermöss och andra däggdjur och arter som reptiler och även flora. För detta forskningsprojekt arbetar RWE nära tillsammans med forskare från Adam Mickiewicz University i Poznan.

Källa:

28 maj 2024  10:29 CET

Tisdag

Den globala energilagringsmarknaden noterar det största språnget hittills

Den globala energilagringsmarknaden nästan tredubblades 2023, den största vinsten på årsbasis som någonsin har noterats. Tillväxten ställs mot bakgrund av de lägsta priserna någonsin, särskilt i Kina där kostnaderna för nyckelfärdiga energilagringssystem i februari var 43 % lägre än för ett år sedan, rekordlåga $115 per kilowattimme för tvåtimmars energilagringssystem.

Förra årets rekord globala tillskott på 45 gigawatt (97 gigawattimmar) kommer att följas av fortsatt robust tillväxt. År 2024 kommer den globala energilagringen att lägga till mer än 100 gigawattimmars kapacitet för första gången. Uppgången kommer till stor del att drivas av tillväxten i Kina, som återigen kommer att bli den största marknaden för energilagring globalt.

Den näst största marknaden kommer att vara USA, där statliga mål, allmännyttiga upphandlingar och attraktiva handelsekonomi på platser som Texas driver marknaden.

Källa:

28 maj 2024  10:23  CET

Tisdag

Göteborg står värd för världens första nationella elbilsrace

I juni kommer det gå undan i evenemangsytan mellan Ullevi och Scandinavium. Då släpps 12 helt nya bilar loss, vardera med imponerande 550 hk under huven. Och de är 100% elektriska.

Den 8 – 9 juni kommer STCC (Scandinavian Touring Car Championship) tillbaka till Göteborg i en grön och hållbar form. Elektrifieringen möjliggör racing mitt i stan. Det är ett evenemang av världsklass, det är hållbart – det är Göteborg!

Introduktionen av elfordon i tävlingssammanhang fungerar som en bra demonstration av den gröna teknikens potential och prestanda. Detta initiativ ligger helt i linje med stadens strategiska mål att främja innovation och en grönare framtid.

Att vara värd för ett elektrifierat race visar inte bara vårt engagemang för att minska koldioxidutsläppen, utan även vår roll som drivande i övergången till hållbara transportlösningar.

Källa:

28 maj 2024  10:16 CET

Tisdag

Tyska RWE satsar på åtta-timmars batteri i Australien

Den tyska energijätten RWE har tryckt på igång med sitt föreslagna åtta timmars stora batteri i sydvästra NSW och har beslutat att kontraktera Tesla för att leverera sitt Megapack-batteri för projektet på 400 megawattimmar (MWh).

Limondale-batteriet på 50 MW, 400 MWh, som kommer att byggas bredvid RWE:s befintliga 249 MW Limondale-solfarm nära Balranald, kommer att vara det första åtta timmar långa batteriet som byggs i Australien efter att ha blivit den överraskande vinnaren av den första långtidslagringen anbud som hölls av NSW-regeringen förra året.

LDES-anbudet hade utformats för att väcka intresse från ett antal pumpade vattenlagringsprojekt, men dessa har svårt eftersom de förhandlar om planeringsgodkännanden och står inför en stor ökning av anläggningskostnaderna.

Källa:

28 maj 2024  10:03  CET

tisdag 28 maj

måndag 27 maj

Måndag

Snabbladdning: Ionity sänker priserna över hela Europa – från 3,50 kr/kWh

Laddningsoperatören Ionity sänker nu sina priser på tolv marknader i Europa, och det inkluderar också den svenska marknaden. Prissänkningen gäller både för de som laddar utan abonnemang och de som väljer att teckna ett Ionity Passport.

– Vi är glada över att kunna tillkännage lanseringen av våra två nya prisplaner, designade för att göra elbilsladdning mer överkomlig och tillgänglig för alla! Med fler tillgängliga kontakter och konkurrenskraftiga priser siktar vi på att vara våra kunders föredragna följeslagare för elbilsresor över hela Europa, skriver Ionity.

Från och med imorgon kostar det 6,40 kr/kWh att ladda hos Ionity, mot tidigare 7,40 kronor. Ionity kommer också från och med imorgon att erbjuda två varianter av sitt Passport-abonnemang med ännu lägre priser.

Källa:

27 maj 2024  12:39 CET

Måndag

Agrivoltaik med tvåaxlig spårning

Anywhere Solar från Österrike har utvecklat ett agri-PV-system med tvåaxlig spårning. Om PV-modulborden är i horisontellt läge kan fordon upp till 4,3 meter höga passera under.

Konsultföretaget Fischer & Consorten Kft. presenterar tillsammans med produktutvecklaren Anywhere Solar GmbH ett agri-PV-system med tvåaxlig spårning på Intersolar-mässan. ”Systemet har toppmoderna sensorer och kontroller och är designat för att generera det bästa totala utbytet från solenergi och jordbruk”, säger Michael Manfred Fischer, vd för Fischer & Con Arten, Anywhere Solar från Oberalm i Österrike , vid marknadslanseringen av deras Agri-PV -produkter åtföljs i en rådgivande kapacitet.

Tidigare agri-PV-system kräver en viss orientering och placering för att uppnå ett bra elutbyte. Spårningssystem är mer flexibla här. Anywhere Solar-systemet kan till och med spåras på två nivåer: öst-västlig rotationsvinkel är 360 grader, höjdvinkeln varierar från 0 till 85 grader. ”Våra trackers letar alltid efter solen själva. Därför är orienteringen och planlösningen för installationsområdet irrelevant”, säger Martin Lublasser, VD för Anywhere Solar.

Källa:

27 maj 2024  12:33  CET

Måndag

Tyska RWE tar beslut om investeringar i Nordsjön

RWE har fattat investeringsbeslutet för sitt Nordseecluster, som involverar vindkraftsprojekt till havs med en total kapacitet på 1600MW.

Vindkraftsparkerna kommer att byggas i Nordsjön, cirka 50 km norr om ön Juist, med leverantörer av huvudkomponenterna redan utvalda.

”Vår portfölj innehåller redan sex havsbaserade vindkraftsparker utanför Tysklands kuster”, säger RWE Offshore Winds vd Sven Utermöhlen.
Han tillade: ”Nordseeclusteret kommer att lägga till två till. Detta sänder ut en bra signal för energiomställningen i Tyskland och för RWE.

”Med en total kapacitet på 1,6 GW kommer dessa vindkraftsparker att generera cirka 6,5 terawattimmar grön el per år.

”Detta kommer särskilt att bidra till att minska koldioxidutsläppen från industrin på vår hemmamarknad.”

Källa:

27 maj 2024  12:00 CET

Måndag

Battery Storage: den snabbast växande tekniken för ren energi idag

IEA-rapporten ”Batteries and Secure Energy Transitions” tittar på de imponerande globala framstegen, framtida prognoser och risker för batterier i alla applikationer. 2023 sågs utbyggnaden i kraftsektorn mer än fördubblas. Stark tillväxt skedde för batterier i skala, bakom-mätaren, mininät, solcellssystem och elbilar. Litiumjonbatterier dominerar överväldigande på grund av fortsatta kostnadsminskningar och prestandaförbättringar.

IEA betonar den avgörande roll som batterier spelar för att stödja andra rena tekniker, särskilt för att balansera intermittent vind och sol. Nya framgångar inkluderar det faktum att solar PV plus-batterier nu är konkurrenskraftiga med ny koleldad kraft i Indien och, under de kommande åren, bör bli konkurrenskraftiga med nytt kol i Kina och ny naturgaseldad kraft i USA. utbyggnaden måste sjudubblas till 2030.

Utsikterna är goda: om alla annonserade anläggningar byggs i tid skulle detta vara tillräckligt för att uppfylla batterikraven i IEA:s netto-noll-scenario 2030. Och även om försörjningskedjan för batterier idag är mycket koncentrerad, är den snabbt växande marknaden bör skapa nya möjligheter för att diversifiera dessa leveranskedjor.

Källa:

27 maj 2024  11:44  CET

Måndag

Här byggs elflygplan för 30 passagerare

ES 30 är tänkt att bli världens första hybrid-elektriska flygplan med plats för 30 passagerare. Planen är att det ska gå i regionaltrafik innan 2030.

– Elflyget står i startgroparna i dag, men det finns mycket kvar att göra för att det ska ta fart, säger Hampus Alfredsson, forskare i hållbara transporter.

På Säves flygplats på Hisingen i Göteborg byggs just nu vad som är tänkt att bli världens första hybrid-elflyg. Dagens batteriteknik klarar bara att hålla upp flygplanet i luften i 20 mil.

Det svenska företaget Heart Aerospace har bestämt att förlänga flygtiden genom att också ha flygmotorer som kan köra på hållbart bio-flygbränsle i upp till 80 mil. Då finns det marginaler för flygplanet att vänta på landningstillstånd eller till och med flyga till en annan flygplats om det behövs.

Källa:

27 maj 2024  11:17 CET

Måndag

Batterilagring börjar spela en nyckelroll för amerikanska nät

Kalifornien och Texas förlitar sig alltmer på lagring för att balansera nätet. Andra stater kommer att följa efter.

Vindkraft och solceller kräver lagring för att säkerställa försörjningen

”Framtiden är redan här – den är bara inte särskilt jämnt fördelad.” Den observationen, från den store science fiction-författaren William Gibson, ger ofta en användbar ram för att tänka på teknisk förändring. Det verkar verkligen vara relevant för det snabbväxande amerikanska elnätet idag.

Litiumjonbatterier har länge setts som en nyckelteknologi för att upprätthålla stabiliteten hos elnät som alltmer är beroende av sol- och vindkraft. Men tills nyligen talades detta användningsfall mer om en framtidsutsikt än en omedelbar verklighet.

Källa:

27 maj 2024  11:06  CET

Måndag

Så blev energidelning möjlig för futuristiska stadsdelen Tamarinden

Stadsdelen Tamarinden – omkring 800 bostäder, förskola och verksamhetslokaler ett par kilometer söder om Örebro centrum – byggs av ÖrebroBostäder i samverkan med fyra andra byggbolag. Med klartecknet från myndighetshåll kan nu fastighetsägarna i området koppla samman sina bostadshus i ett energisystem där man producerar, återvinner, lagrar och delar energi. Ett gemensamt system för styrning gör det möjligt att kapa effekttoppar och fördela energin efter behov.

– Tamarinden har en större betydelse än området i sig, det blir ett ”blueprint”. Inte bara för andra nybyggda stadsdelar, utan också för hur vi kan bygga om befintliga delar av staden så att dessa kan kopplas ihop. Digitala lösningar och automatisering är avgörande. Tidigare pratade vi om fastighetsautomation, nu är det stadsautomation som gäller, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på ÖrebroBostäder.

Källa:

27 maj 2024  10:43 CET

Måndag

Litiumutvinning från avloppsvatten – Kan täcka 40 procent av USA:s behov

Enligt en ny studie finns det stor potential i att utvinna litium ur avloppsvatten från gasutvinning i Marcellusskiffern. En forskargrupp från Pittsburgh university har undersökt hur litium kan utvinnas ur avloppsvatten från hydraulisk spräckning från Marcellusskiffern.

– Redan nu kan forskare utvinna litium från vatten med mer än 90 procents effektivitet, menar Justin Mackey, forskare vid National Energy Technology Laboratory och doktorand i Daniel Bains laboratorium, docent i geologi och miljövetenskaper vid Kenneth P. Dietrich School of Arts and Sciences.

I studien har utvinningsmetoden satts i samband med insamlad regional data från Pennsylvania Department of Environmental Protection och på så sätt nått slutsatsen att litium från avloppsvattnet från Marcellus skiffergasbrunnar skulle kunna tillgodose upp till 40 procent av USA:s efterfrågan på grundämnet.

Källa:

27 maj 2024  10:33  CET

Måndag

Australien: Engie erbjuder 1000 USD rabatt på energiräkningen till grannar till vind- och solprojekt

Trycket på levnadskostnaderna får den franska energijätten Engie att uppgradera sitt erbjudande om samhällsförmåner och erbjuda rabatter på 1 000 USD på energiräkningen till en mycket bredare krets av ”grannar” till sina planerade vind- och solprojekt.

Affären kommer att erbjudas lokalbefolkningen som inte är direkt granne med ett förnybar energiprojekt men som sannolikt kommer att känna konsekvenserna av det genom högre trafik eller visuella siktlinjer. Men förmånstagare måste registrera sig hos Engie som sin energiåterförsäljare för att få rabatten.

Projektlivsrabatten är också knuten till fastigheten så även framtida boende kan få samma förmån. ”Det här initiativet handlar inte nödvändigtvis om fler fördelar. Det handlar om att leverera dem där det behövs som mest”, säger Engies chef för portföljtillväxt och kommersiellt, Anna Hedgcock.

Källa:

27 maj 2024  10:23 CET

Måndag

Två vindparker invigdes: - Strömstad -Tanum

Det är Rabbalshede Kraft som utvecklat och byggt parkerna som tillsammans beräknas producera 174 GWh/år. Rabbalshede Kraft fortsätter nu att utveckla Femstenaberg till sin första energipark, där nästa steg är att komplettera vindparken med batterilagring.

Rabbalshede Krafts vd, Peter Wesslau, fokuserade i sitt tal på de goda samarbeten som lett fram till att vindparkerna nu står klara. Han berättade också att Rabbalshede Kraft under våren fattat ett investeringsbeslut om att vindpark Femstenaberg ska kompletteras med en batterianläggning.

Batteriet, som kommer ha en kapacitet på 20 MW / 20 MWh kommer primärt användas till stödtjänster för Svenska kraftnät och optimering i vår egen park.

Källa:

27 maj 2024  10:14  CET

måndag 27 maj

torsdag 23 maj

Torsdag

Virtuella kraftverk kan hjälpa till med det förnybara i Kalifornien

Som den ledande staten i USA när det gäller installerad solenergi har Kalifornien alltmer ställts inför frågan om att minska sin förnybara kapacitet. Det är ett problem som kommer att fortsätta växa under de kommande åren men som kan hjälpas av tillväxten i virtuella kraftverk (VPP).

VPP är ett aggregat av distribuerade energiresurser som tillhandahåller nättjänster eller energikapacitet. En färsk rapport från konsultföretaget The Brattle Group för ideella GridLab uppskattade att VPPs i Kalifornien skulle kunna tillhandahålla över 7,5 GW kapacitet år 2035.

Även om rapporten inte fokuserade specifikt på samspelet mellan VPPs och PV, har VPPs, i sin förmåga att sammanföra flera distribuerade energiresurser, en potentiellt viktig roll att spela för att ta itu med Kaliforniens solnedskärningsproblem.

Källa:

23 maj 2024  14:35 CET

Torsdag

Solenergi ska ge vätgas att värma upp gruvan

Gruvbolaget Nordic Iron Ore behöver värma upp ventilationsluften under de kalla månaderna i sin planerade underjordsgruva i Blötberget. Nu ska de undersöka möjligheterna att producera vätgas med solens hjälp.

Tidigare har företaget planerat att värma upp ventilationsluften med gasol eller naturgas, vilket skulle generera betydande koldioxidutsläpp. Nu vill vd Ronne Hamerslag testa ett nytt mer hållbart alternativ.

Genom att integrera solenergi som en nyckelkomponent i sin strategi, undersöker Nordic Iron Ore möjligheterna använda solcellsteknik för att producera vätgas under sommarmånaderna. Denna vätgas kommer sedan att lagras i ett avskilt bergrum i en inaktiv del av gruvan för att användas som energikälla under vintern. Genom att använda vätgas för att värma ventilationsluften minskar de inte bara sina koldioxidutsläpp utan även sin sårbarhet för prissvängningar på energimarknaden.

Källa:

23 maj 2024  14:16  CET

Torsdag

Frankrike har som mål att ha 18 GW havsvind till 2035 och 45 GW till 2050.

Förra året höjde Frankrike sitt havsvindmål för 2050 till 45 GW, med ett mellanmål på 18 GW till 2035. Den 2 maj offentliggjorde regeringen ett nytt schema för offshore-auktioner. Det förtydligar auktionens tidslinjer, identifierar nya webbplatser och utökar befintliga. Regeringen fastställde också förenklingsåtgärder som drastiskt skulle minska den totala tiden för att bygga vindkraftsparker till havs i Frankrike.

Under ett besök i Saint-Nazaire den 2 maj skisserade Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire och delegatminister för industri Roland Lescure regeringens strategi för havsbaserad vindkraft.

Detta kommer bara veckor efter att Frankrikes president Emmanuel Macron lade fram sin vision för Europas konkurrenskraft i ett tal vid Sorbonne-universitetet. Macron vill att Europa ska satsa stort på direkt elektrifiering. Europa måste bli ”en elektrisk kraft”, en marknad för ”fri cirkulation av kolfria elektroner”.

Källa:

23 maj 2024  14:11 CET

Torsdag

Golfbanor använder mer mark än solparker i Tyskland

En överraskande karta över Tyskland går just nu runt på internet. Publicerad av X (tidigare Twitter) användare Christian Victor, kartan visar landets markkonsumtion utifrån olika typer av ytanvändning.

Förutom stora ytor för djurfoder, skog och växtbaserade grödor finns det många andra mindre ytor, varav några till och med förvånansvärt små. Golfbanor och dagbrott, till exempel, använder idag mer utrymme än solparker och vindenergisystem tillsammans.

De områden som för närvarande täcks av storskaliga solceller motsvarar ungefär det område där julgranar odlas i Tyskland och är mindre än de som ägnas åt golfbanor.

Källa:

23 maj 2024  13:54  CET

Torsdag

USA: Entergy Louisiana beviljade godkännande att lägga till upp till 3 GW solenergi

Entergy Louisiana LLC, en enhet inom det amerikanska energiföretaget Entergy Corp (NYSE:ETR), har säkrat myndighetsgodkännande för att lägga till upp till 3 GW solenergi till sin produktionsportfölj.

Företaget sa på onsdagen att dess förslag, som beskrivs som statens största utbyggnad av förnybar energi, har fått grönt ljus av Louisiana Public Service Commission. Detta tillåter en strömlinjeformad upphandlings- och godkännandeprocess som kommer att underlätta konstruktionen av flera solenergiresurser inom Louisiana, tillade energileverantören.

Entergy Louisiana vill modernisera sin elproduktionsportfölj inklusive genom investeringar i ren energi, särskilt i solenergi i nyttoskala ”eftersom det blir mer ekonomiskt.”

Efter Louisiana Public Service Commissions godkännande tidigare 2024 av en solenergianmälan på 225 MW, har företaget nu över 3 800 MW solresurser i olika utvecklings- och godkännandestadier.

Källa:

23 maj 2024  13:49 CET

Torsdag

Tyska Brandenburg startar världens högsta vindkraftverk

I Schipkau, beläget i distriktet Oberspreewald-Lausitz i Brandenburg, förbereds för driftsättning av vad som kommer att bli världens högsta vindkraftverk. Med en höjd motsvarande nästan 300 meter till navet, överträffar detta verk även Nordens högsta byggnad, Karlatornet i Göteborg, med sina 245 meter.

Det planerade vindkraftverket, som utvecklats av Dresdner företaget Gicon, är förväntat att starta under detta år, beroende på väderförhållanden. Detta imponerande verk är designat för att generera 3,8 megawatt, vilket räcker för att förse cirka 4,500 hushåll med elektricitet. Detta är mer än dubbelt så mycket jämfört med tidigare vindkraftverk som vanligtvis når upp till 120 meter.

Till jämförelse är Berlins tv-torn 368 meter högt och är därmed Europas högsta allmänt tillgängliga byggnad. Gicon poängterar att det nya vindkraftverkets prestanda liknar de som finns hos offshore-anläggningar, men med den ekonomiska fördelen av onshore-omständigheter, vilket innebär lägre kostnader för både uppförande och underhåll.

Källa:

23 maj 2024  13:45  CET

Torsdag

Cementprocess utan kol kan minska utsläppen från konstruktion

En ny teknik kan producera cement med avfall från rivna byggnader, vilket forskare säger kan spara miljarder ton kol till 2050.

Att tillverka cement kräver ”klinker”, som tillverkas genom att värma upp en blandning av råmaterial, inklusive kalksten och lera, till 1450°C (2650°F). Både värmekraven och de kemiska reaktionerna som är involverade i att tillverka klinker resulterar i koldioxidutsläpp, och klinkerproduktionen står för 90 procent av cementens totala koldioxidavtryck.

Allwood och hans kollegor har utvecklat en alternativ process för att tillverka klinker, som går ut på att återanvända cementpasta från rivna byggnader. Denna pasta har en identisk kemisk sammansättning som kalkfluss, ett ämne som används för att avlägsna föroreningar från återvunnet stål.

När stålet smälter bildar flussmedlet av gammal cement en slagg som flyter på toppen av det återvunna stålet. När slaggen har malts till ett pulver är den identisk med klinker. Det kan sedan användas för att tillverka Portlandcement, den vanligaste formen av cement.

Källa:

23 maj 2024  13:26 CET

Torsdag

Forskningen ett steg närmare minskade koldioxidutsläpp vid tillverkning av cement och bränd kalk

Tillverkning av cement och bränd kalk kräver mycket energi och orsakar höga koldioxidutsläpp. Det beror på att både uppvärmningsbränslet och kalkstenen, som omvandlas till bränd kalk vid hög temperatur, avger koldioxid.

Genom att byta ut fossila bränslen till förnyelsebara kan utsläppen minska avsevärt, men det kan också påverka kvaliteten på produkten. Karin Sandströms avhandling bidrar med ny kunskap som är viktig i omställningen till en mer hållbar produktion.

– Ett skifte från kol till biobränslen kan påverka produktkvaliteten, detta genom reaktioner vid hög temperatur, säger Karin Sandström, doktorand vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Källa:

23 maj 2024  13:23  CET

Torsdag

Lagrar spillvärme i berget

Svenska Hydroc Energy Storage AB är företaget som fokuserar på effektiv och flexibel lagring av värme och kyla i berggrunden. Förra sommaren startade man ett pilotprojekt i Linköping där man har pumpat ned 45 grader i berggrunden och har på senhösten kunnat plocka ut 40 graders värme. Nu kan man läsa en artikel i DI om företagets lösning för att ta tillvara på spillvärme från industri, värmeverk och elproduktion.

I artikeln som är skriven av journalisten Per Olof Lindsten kan du bl.a läsa om att spillvärme från industri och värmeverk i dag är ett stort slöseri med energi som i många fall bara släpps rakt ut i luften eller i närmaste sjö eller vattendrag. Man skriver om att dagens lösningar är det svårt att lagra spillvärme en längre tid – och där kommer Hydrocs innovation som en bra möjlig lösning på detta.

Källa:

23 maj 2024  13:18 CET

Torsdag

Syre bygger gigafabriker i Vietnamn och Spanien för textilåtervinning

”Jag är stolt över att några av de mest ambitiösa investerarna globalt har anslutit sig till vår strävan att leda det stora textilskiftet. Det är inspirerande att se deras engagemang för att driva den gröna omställningen av textilindustrin, över våra viktigaste målindustrivertikaler kläder, fordon och interiör”, säger Dennis Nobelius, VD för Syre.

Joerg Metzner, Business Unit Partner på TPG Rise Climate, kommenterar: ”Vi ser fram emot att påskynda avkolningen av textilindustrin genom Syres unika textil-till-textil-återvinningsprocess. Att para ihop TPG Rise Climates kapital och globala affärsuppbyggnadskapacitet med Syres världsklassteam och egen teknologi skapar en stark grund för att skala företaget över stora tillverkningsanläggningar runt om i världen under de kommande åren.”

Finansieringsrundan kommer att finansiera konstruktionen av planeringsanläggningen i USA, som kommer att vara igång senare i år, samt förberedelser för att etablera företagets två första gigaskaliga textil-till-textil-återvinningsanläggningar.

Källa:

23 maj 2024  13:12  CET

torsdag 23 maj

onsdag 22 maj

Onsdag

Solcellsenergi satte ett dagligt produktionsrekord i Tyskland den tredje veckan i maj

Solceller, termoelektrisk solenergi och vindenergiproduktion
Veckan den 13 maj minskade solenergiproduktionen på de flesta stora europeiska elmarknader jämfört med föregående vecka. Den portugisiska marknaden noterade den största nedgången, 26 %, medan den spanska marknaden noterade den minsta nedgången, 3,0 %, vilket i båda fallen vände den uppåtgående trenden från föregående vecka. Undantaget var den tyska marknaden, där produktionen av solenergi ökade för fjärde veckan i rad, denna gång med 1,3 %.

Den tyska marknaden slog rekordet för produktion av solcellsenergi den 14 maj med 404 GWh genererad med denna teknik.

Under veckan den 20 maj, enligt AleaSoft Energy Forecastings prognoser för solenergiproduktion, kommer det att finnas en nedåtgående trend i Tyskland och Italien. Å andra sidan, i Spanien kommer produktionen av solenergi att öka.

Källa:

22 maj 2024  12:47 CET

Onsdag

Nu kan drönarna användas till allt fler uppgifter

Drönare blir alltmer populära inom såväl energisektorn som andra delar av samhället. Och utvecklingen går snabbt nu. Det menar Victoria Barrsäter, näringspolitisk expert inom flyg på Transportföretagen, som förklarar vad vi kan vänta oss för utveckling under de kommande åren.

Drönarutvecklingen har gått i rasande fart det senaste året, med rejäla förbättringar av räckvidd, hastighet och flygförmåga. Nu har drönarna spridit sig till flera sektorer av näringslivet, inte minst inom energisektorn.

– ­En rad sektorer i Sverige har experimenterat med drönaranvändning ett tag nu. Energisektorn är en av de större användarna. Men även skogs-, jordbruks- och byggsektorerna visar stort intresse för drönare. Samt fotografer förstås, säger Victoria Barrsäter, näringspolitisk expert inom flyg på branschorganisationen Transportföretagen.

– Vad som tidigare mest var experiment och försök har nu börjat mynna ut i regelbunden användning, främst i form av olika sorters inspektionsarbete. Till exempel överflygning av ledningsgator inom energisektorn eller för att kartlägga stormskador eller skadedjursangrepp inom skogsbruket.

Källa:

22 maj 2024  12:22  CET

Onsdag

Finska Virta styr en virtuell gigawatt

Genom finska Virtas virtuella kraftverk av laddboxar flödar redan en gigawatt. Hur blir det i framtiden? Vi pratar med Virtas Skandinavienchef Martin Lundgren om dubbelriktad laddning.

Kommer elbilsladdning att bli gratis? Tanken kastades fram av en åskådare på en elnätskonferens nyligen i Danmark – bilar kanske kan kvitta laddning mot att låta sig användas som batterilager?

Tekniken som kan göra det möjligt är dubbelriktad laddning – bilar och laddboxar som kan låta strömmen flyta åt båda håll. V2G (vehicle-to-grid) kan få en viktig roll i framtidens elnät. De är distribuerade batterilager parkerade i hem, på arbetsplatser eller vid laddstationer.

Källa:

22 maj 2024  11:29 CET

Onsdag

Londonbaserade RPC säkrar finansiering för 553MW vind i Sverige

London-baserade Renewable Power Capital (RPC) har säkrat 555 miljoner euro (474 miljoner pund) i finansiering för sin 553 MW landbaserad vindkraftsportfölj i Sverige.

Affären är ett av de största finansieringspaketen för en grön vindsportfölj på land i Europa, enligt advokatfirman Herbert Smith Freehills, som rådgav om affären.

RPC:s portfölj omfattar fyra vindkraftsparker i Kramfors och Sollefteå kommuner, som alla är under uppförande.
När de är färdigställda kommer projekten tillsammans att ge grön kraft till motsvarande 182 000 hushåll.

Källa:

22 maj 2024  11:23  CET

Onsdag

Australien: Analys visar att storskaliga solparker fortfarande är det billigaste energislaget

Ny analys i CSIRO:s GenCost-rapport för 2023-24 visar att kostnaden för storskalig solenergi har sjunkit under det senaste decenniet med 8%, medan landvinden ökade med 8%. Båda är fortfarande den billigaste formen av nybyggd elteknik i Australien.

Rapporten, utarbetad av CSIRO med den australiensiska energimarknadsoperatören, jämför kostnaderna för att bygga nytt kol, gas, sol, landvind, havsvind, batterier och kärnkraftsgeneratorer.

Och för första gången har rapporten tagit med storskalig kärnteknik, som har identifierats som den dyraste tekniken.

Rapporten visar att förnybara energikällor, inklusive överförings- och lagringskostnader, ger australiensarna den billigaste kraften, mellan 83 AUD (55,25 USD)/MWh och 120 AUD/MWh 2030. Kunde små modulära kärnreaktorer vara igång i Australien av 2030 skulle kostnaden för deras kraft vara upp till 382 AUD/MWh.

Källa:

22 maj 2024  11:16 CET

Onsdag

Att tillverka stål med el

MIT spinout Boston Metal kommersialiserar en ny metod för att tillverka stål och andra metaller, för att hjälpa till att städa upp den utsläppsintensiva industrin.

Stål är ett av de mest användbara materialen på planeten. En ryggrad i det moderna livet, den används i skyskrapor, bilar, flygplan, broar och mer. Tyvärr är ståltillverkning en extremt smutsig process.

Det vanligaste sättet att producera det är att bryta järnmalm, reducera den i en masugn genom tillsats av kol och sedan använda en syreugn för att bränna bort överflödigt kol och andra föroreningar. Det är därför stålproduktionen står för cirka 7 till 9 procent av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser över hela världen, vilket gör den till en av de smutsigaste industrierna på planeten.

Nu försöker Boston Metal städa upp ståltillverkningsindustrin med hjälp av en elektrokemisk process som kallas smält oxidelektrolys (MOE), som eliminerar många steg i ståltillverkning och frigör syre som sin enda biprodukt.

Källa:

22 maj 2024  11:10  CET

Onsdag

INTERVJU - Nätflexibilitet är den nya nyckelaktören i energiomställningen

När det globala energilandskapet förvandlas och utvecklas till en plats som domineras av en utbredd användning av förnybar energi, framstår nätinfrastruktur som ett viktigt ämne att ta upp. I den här intervjun diskuterar Mariana Costa och Andre Botelho, rektorer på EDP Ventures, de viktigaste möjligheter och hinder som de känner igen när världen övergår från fossila bränslen till ren energi.

F: Vilka tror du är de största begränsningarna för nätinfrastrukturen i samband med den globala energiomställningen?

Energiomställningen representerar en värld av möjligheter, men samtidigt måste den befintliga nätinfrastrukturen ta itu med och övervinna betydande utmaningar, med alltid i åtanke behovet av att säkerställa långsiktiga hållbara åtkomstkostnader, tillförlitlighet och stabilitet för en sådan kritisk tillgång . Den första frågan att ta itu med är integrationen av förnybar kapacitet eftersom produktionen från dessa anläggningar inte kan ökas upp och ner när det behövs och en jämn nätfrekvens inte kan upprätthållas. Intermittenten av förnybar energi kommer i andra hand, och det är därför ledande nätoperatörer nu vänder sig till nya verktyg för att balansera utbud och efterfrågan.

Källa:

22 maj 2024  10:50 CET

Onsdag

De stora oljeföretagens klimatlöften misslyckas på nästan alla mätvärden, konstaterar rapporten

Stora oljebolag har under de senaste åren gjort stänkande klimatlöften om att minska sina utsläpp av växthusgaser och ta sig an klimatkrisen, men en ny rapport tyder på att dessa planer inte håller för granskning.

Forsknings- och påverkansgruppen Oil Change International undersökte klimatplaner från de åtta största USA- och Europabaserade internationella olje- och gasproducenterna – BP, Chevron, ConocoPhillips, Eni, Equinor, ExxonMobil, Shell och TotalEnergies – och fann att ingen var förenlig med begränsningar. global uppvärmning till 1,5C över förindustriella nivåer – ett tröskelvärde som forskare länge har varnat för kan få ödesdigra konsekvenser om det bryts.

”Det finns inga bevis för att stora olje- och gasbolag agerar seriöst för att vara en del av energiomställningen,” sa David Tong, global industrikampanjchef på Oil Change International, som var medförfattare till analysen, i ett uttalande.

Källa:

22 maj 2024  10:43  CET

Onsdag

EU-kommissionären stöder den östtyska kolregionens ambition att bli europeisk utfasningsmodell

EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, har ökat förhoppningarna i Tysklands östra kolgruvregion Lusatia om att en blomstrande framtid ligger framför övergången till klimatneutral industri i området.

Vid ett besök i regionen, där det högerextrema AfD åtnjuter stort stöd även för sitt avslag på landets kolutträde från 2038, stödde kommissionären ett initiativ från lokala lagstiftare för att bli Europas första ”Net Zero Valley” och få regleringsstöd och finansiering för att underlätta en avkarbonisering av lokala industrier och attrahera nya investeringar.

Enligt delstatsregeringen i Sachsen är framgången med omvandlingsarbetet i Lusatia oumbärlig för att uppnå en snabb utfasning av kol i landet.

Källa:

22 maj 2024  10:38 CET

Onsdag

Nu använder Form Energy sin batteriteknik för att rensa upp järn och stål

Energilagringsstartföretaget anpassar sin järn-luft-batteriteknik för att göra lågkolhaltigt järn, en viktig insats för koldioxidutsläpp i stålindustrin.

Form designade ett nytt batteri som lagrar ren energi genom att omvandla rost till rent järn och laddar ur elektricitet genom att oxidera eller rosta järnet igen. Företaget bygger nu ut en fabrik i kommersiell skala i West Virginia för att börja masstillverka dessa nya batterier i slutet av året.

Men Forms tidiga FoU-ingenjörer började fundera på hur man skulle göra koldioxidutsläpp av järnet som går in i dessa batterier, och insåg att laddningsmekaniken hjälpte till där också: De kunde förbereda järn med el istället för hög värme och fossila bränslen.

Förra månaden var Forms förslag om rent järn ett av 13 projekt som valts ut för att få finansiering från Department of Energys Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E). Nu har teamet 1 miljon dollar för att ta tekniken från bänkskala till nästa nivå. Kort sagt, en av de mest ambitiösa innovatörerna av energilagring har tagit sig in i det färgstarka och dynamiska området för rena järn- och stålteknologier.

Källa:

22 maj 2024  10:31  CET

onsdag 22 maj

tisdag 21 maj

Tisdag

Kinesiska forskare skapar "vattenbatteri" som kan hålla mycket mer energi än litiumceller: studie

Kinesiska forskare skapar ”vattenbatteri” som kan hålla mycket mer energi än litiumceller: studie.

Forskare i Kina har utvecklat ett vattenbaserat batteri, som påstås vara mycket säkrare och energieffektivare än ”mycket brandfarliga” icke-vattenhaltiga litiumbatterier.

Intressant nog säger forskarna att dessa nya batterier kommer att vara dubbelt så energitäta som traditionella litiumjonalternativ. Detta har potentialen att revolutionera elfordonsindustrin.

Dessutom använder vattenbaserade batterier vatten som lösningsmedel för elektrolyter, vilket ökar deras säkerhet. Traditionella icke-vattenhaltiga litiumjonbatterier har en hög energitäthet, men deras säkerhet äventyras på grund av de brandfarliga organiska elektrolyterna, en komponent som gör att batteriet kan laddas och laddas ur, de använder.

Källa:

21 maj 2024  12:50 CET

Tisdag

Vindkraft och solcellsproduktion kommer snart vara större än kärnkraft och vattenkraft.

International Solar Energy Society (ISES) förklarar hur sol- och vindenergi dominerar kraftverksbyggandet.
År 2023 utgjorde solenergi och vind tillsammans 80 % av den globala nettotillskotten av energikapacitet. Tillväxten i energikapacitet följs av tillväxten i den årliga energiproduktionen.

Under det senaste decenniet har den globala solcellsproduktionen niodubblats till 1 500 TWh per år, medan vindproduktionen har tredubblats till 2 300 TWh per år (Figur 1). Detta motsvarar en sammansatt tillväxttakt på 22 % respektive 11 % årligen. Å andra sidan hade vattenkrafts-, kärnkrafts- och kolproduktionen en tillväxt på cirka 1 % per år och naturgas 3 %.

Den fotovoltaiska tillväxttakten på 22 % per år motsvarar en fördubbling vart tredje år. Vid denna tillväxttakt kommer solcellsproduktionen att nå 100 000 TWh per år 2042, vilket är tillräckligt för att helt koldioxidutlösa den globala ekonomin.

Källa:

21 maj 2024  12:41  CET

Tisdag

Siemens Energy vinner utbyggnadsavtal för att framtidssäkra Danmarks elnät

Siemens Energy har valts av Energinet att leverera transformatorer och ställverk till högspänningsstationer för att bygga ut elnätet i landet.

Avtalet fokuserar på den västra delen av Danmark, där cirka 50 nya eller förstärkta 150 kV högspänningsstationer planeras att byggas eller byggas ut under de kommande 8 åren. De första fyra åren av avtalet beräknas vara värda upp till 800 miljoner euro (6 miljarder DKK) för att påskynda energiomställningen. De nya transformatorstationerna kommer att automatiseras och inkluderar den senaste nättekniken från Siemens Energy.

Med Danmark som mål att nå målet om nettonollutsläpp till 2045 genom förnybar energi, är kapplöpningen igång för att minska koldioxidutsläppen från det danska nätet. Till 2030 måste landet fyrdubbla sin elproduktion från vind- och solkraft eftersom elförbrukningen multipliceras med övergången till elfordon, värmepumpar och omvandling av sol- och vindkraft till vätgas och gröna bränslen för industrier. Dessa förändringar kräver massiva investeringar och utbyggnad av elnäten för att säkerställa den framtida elektrifieringen av det danska samhället.

Källa:

21 maj 2024  12:37 CET

Tisdag

Pumpkraft på 2-GW planeras i Skottland

Glen Earrach Energy Limited (GEE) avslöjade planer på att bygga ett 2-GW/30-GWh pumpad lagringsvattenkraft (PSH)-projekt i Skottland, för vilket det nyligen lämnade in en scoping-förfrågan till den lokala regeringens Energy Consents Unit.

Projektet, som beräknas kräva en investering på mellan 2 miljarder GBP (2,53 miljarder USD/2,33 miljarder EUR) och 3 miljarder GBP, planeras att byggas på Balmacaan Estate nära Loch Ness. När den är färdig kommer den att kunna leverera tillräckligt med ren energi för att driva mer än en miljon helt koldioxidfria hem, sa företaget i ett nyligen pressmeddelande.

GEE arbetar på projektet med ett konsortium av rådgivare och experter, inklusive Green Highland, Alpiq SA, AECOM, Frontier LCP-Delta och Newstream Renewables. Företaget kommer att hålla sitt första möte med lokalsamhället och intresserade parter för att ge mer information om det föreslagna programmet den 24 maj.

Källa:

21 maj 2024  12:28  CET

Tisdag

Nigeria: Solenergi fixar el till containerterminalen

West Africa Container Terminal (WACT) har tecknat ett hyresavtal för solenergi med ett panafrikanskt företag för ren energi för att tillhandahålla minst 1,2 GW timmar el varje år under en 15-årsperiod. Terminalen ligger inom den olje- och gasfria zonen vid Onne Port i Nigerias Rivers State.

Projektet kommer att se 30 % av terminalernas el byta från dieselgeneratorer till förnybara källor 2024. Detta partnerskap ses som ett steg framåt i WACT för att uppnå nettonollutsläpp.

Det kommer också att bidra till APM Terminals globala åtagande att vara helt netto-noll år 2040, och att minska sina scope 1 och 2 utsläpp med 65 % till 2030 jämfört med 2022 års nivåer.

WACT ägs av APM Terminals och är den första greenfield-containerterminalen byggd under en offentlig-privat partnerskapsmodell i Nigeria. WACTs verkställande direktör, Jeethu Jose, sa att projektet markerar det första stora steget mot företagets netto-noll resa.

Källa:

21 maj 2024  12:15 CET

Tisdag

Nu är det mer än fem miljoner solcellsanläggningar i USA

USA överträffar fem miljoner solcellsinstallationer, en viktig milstolpe på sin väg för ren energi, uppnådd på bara åtta år sedan man nådde en miljon 2016. Detta kommer 40 år efter den första nätanslutna solcellsinstallationen 1973.

Data från Solar Energy Industries Association (SEIA) och Wood Mackenzie avslöjar att mer än hälften av alla amerikanska solcellsinstallationer har aktiverats sedan början av 2020. Dessutom har mer än 25 % av dessa installationer tagits i drift under de senaste 20 månader sedan lagen om inflationsreduktion trädde i kraft. Dessa system är utplacerade i bostäder, kommersiella anläggningar och markmonterade komplex över hela landet.

Trots förändringar i statens politik indikerar nuvarande marknadstrender en betydande tillväxt i hela landet. SEIA förutspår att solcellsinstallationer i USA kommer att fördubblas till 10 miljoner år 2030 och tredubblas till 15 miljoner år 2034.

Källa:

21 maj 2024  11:42  CET

Tisdag

Byggandet av 2GW offshore solenergianläggning i Kina påbörjas

China National Nuclear Power (CNNP) har startat bygget av landets största solkraftverk till havs bredvid företagets kärnkraftverk i östra Jiangsu-provinsen.
Kallas Tianwan Offshore Photovoltaic Power Station, 2 GW solenergiprojektet innebär en investering på 9,9 miljarder CNY (1,4 miljarder USD) och kommer med en lagring på 400 MWh.

Tianwan PV-projektet är designat för att fungera i 25 år och förväntas generera cirka 2,2 miljarder kilowattimmar kraft varje år.

Tianwans solenergiprojekt kommer att byggas i ett grunt havsområde på cirka 1 876 hektar nära Tianwans kärnkraftverk som ägs av CNNP och som skulle ha en total installerad kapacitet på över 10 GW.

Källa:

21 maj 2024  10:59 CET

Tisdag

Debatt: Sverige behöver en kraftfull utbyggnad av elsystemet – nu

Regeringens ambition att möta en fördubblad efterfrågan på el till 2045 är bra. Men ett alltför ensidigt fokus kärnkraft är problematiskt. Elbehovet de närmaste tio åren och ett politiskt fokus på 2045 är en ekvation som inte går ihop, skriver flera företrädare för industrin.

Regeringens avsikt att möta ett fördubblat elbehov till 2045 behöver kompletteras med mål på kortare sikt. I potten ligger Sveriges konkurrenskraft som industrination. Vi efterlyser ett politiskt ledarskap som fokuserar på utbyggd elproduktion och ett modernt elnät som tillför 10 TWh ren och billig el varje år fram till 2035.

Svensk industri har varit ett ekonomiskt draglok under de senaste åren av geopolitisk oro och räntechocker. Våra traditionella industriföretag ligger i utvecklingens framkant och nya industrietableringar sker, drivna av grön omställning och elektrifiering.

Vi har haft ett försprång, men omvärlden sitter inte still: Kina ställer om snabbare än väntat, EU-kommissionen lade nyligen fram en rekommendation om att unionens utsläpp ska minska med 90 procent till 2040 och över hundra länder enades under klimattoppmötet i Dubai i december om att tredubbla kapaciteten för förnybar energi till 2030.

Källa:

21 maj 2024  10:15  CET

Tisdag

Agrisolar: Ny digital karta presenterar europeiska projekt

SolarPower Europe har lanserat en ny digital karta som lyfter fram mer än 200 jordbruksprojekt över hela Europa som överstiger en sammanlagd kapacitet på 15 GW, inklusive både pilotprojekt och kommersiella projekt.

Agrisolar, som hänvisar till integreringen av solcellsprojekt inom en jordbruksverksamhet, inkluderar utbyggnaden av solceller på taket av jordbruksbyggnader, solcellspaneler integrerade i bevattningssystem och agrovoltaik.

Kartan belyser en mängd olika tekniker, inklusive markmonterade PV, interrow PV, dynamisk PV, overhead PV, gårdstak PV och solcellsväxthus, skräddarsydda för att rymma olika jordbruksaktiviteter.

”Med denna digitala karta som ger en översikt över Agri-PV-installationer över hela Europa, strävar vi efter att illustrera den aktuella utvecklingen av denna marknad och möjliggöra spårning av dess framsteg.

Källa:

21 maj 2024  10:06 CET

Tisdag

Kaliforniska Photon Vault levererar 24/7 förnybar elkraft

Photon Vault Inc. föreslår 24/7 köp av förnybar kraft i Kalifornien San Ramon, CA – Photon Vault Inc. har utnyttjat sin lagringsteknik för värmeenergi för att introducera en ny produkt till Kalifornien – en äkta 24/7 förnybar energi-PPA baserad på vind eller sol – till marknadspriser.

I mitten av april, som svar på en branschledande begäran om information publicerad av Nucor Steel, Microsoft och Google (RFI), San Ramon, Kalifornien-baserade Photon Vault Inc. föreslog vad som kan vara en första för Kalifornien – ett äkta 24-timmars, 7 dagar i veckan förnybar energikontrakt, förankrat av Photon Vaults revolutionerande teknik för lagring av värmeenergi. RFI begärde förslag till ”first of a kind” kommersiella demonstrationer av ny energiteknik, inklusive långvarig energilagring.

Medan Photon Vaults teknologi utvecklades för att slå batterier i dagens kortvariga energilagring marknader är den unikt lämpad för att skapa nya marknader för långvarig energilagring och välkomnar detta möjlighet att visa upp sina lösningar.

Källa:

21 maj 2024  10:02  CET

tisdag 21 maj

måndag 20 maj

Måndag

Sol och åkrar: Agrivoltaik en möjlighet för energi och jordbruk

EU har ambitiösa mål: cirka 750 gigawatt solenergi ska installeras till 2030. I detta sammanhang blir koncept med dubbla markanvändning, särskilt agri-fotovoltaik (PV), allt viktigare.

På Intersolar Europe, världens ledande mässa för solcellsindustrin, har besökarna möjlighet att lära känna ett brett utbud av teknologier, produkter och lösningar för agri-PV samt få djupgående insikter i aktuella bästa praxis och utvecklingar. Intersolar Europe kommer att äga rum i München 19-21 juni 2024 som en del av The smarter E Europe, Europas största mässallians för energiindustrin.

Jordbruk eller förnybar energi – tidigare var detta en antingen/eller-fråga. Idag erbjuder dock agri-PV som en innovativ tillämpning lovande möjligheter för jordbruk och klimatskydd. Man lovar att kombinera jordbruksproduktion och förnybar elproduktion på samma område.

Källa:

20 maj 2024  12:26 CET

Måndag

Europa måste minska byråkratin för att nå viktiga gröna mål – experter

Ledande europeiska industri- och energiexperter sa till Montel att minska byråkratin och påskynda godkännanden av nya förnybara projekt är avgörande, varning för byråkrati hotar kontinentens gröna mål.

”Det finns enorma förseningar i varje aspekt av planerings- och tillståndsprocessen”, säger Kathryn Porter, analytiker på energikonsultföretaget Watt-Logic.

Vissa problem härrörde från föråldrade regler för nätanslutning, sa Porter till Montel, och tillade att en del av problemet också berodde på att tillsynsmyndigheter beslutade om en ”plats för plats, projekt för projekt utan att ta hänsyn till den större bilden”.

Detta trots bevis på att tillstånd kunde påskyndas vid behov, säger Jean Pierre Clamadieu, ordförande för franska energiföretaget Engie.

När kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut drabbades Tyskland av en ”livshotande situation angående tillgång till gas [och] de godkände och byggde nya gasterminaler mycket, mycket snabbt”.

Engies ”stora vindkraftspark till havs utanför Frankrikes Atlantkust som belönades 2014” skulle dock inte anslutas till nätet förrän i år eller nästa, sa Clamadieu.

Källa:

20 maj 2024  12:17  CET

Måndag

Populär solsäker camping självförsörjande på el

Den välbesökta och solsäkra campingen Böda sand på Öland blir självförsörjande på el genom en solpark på 2 MW. Efter rekordhöga elpriser under 2022 tog Böda Sand beslutet att bygga en egen solpark. Svea Solar fick uppdraget att designa, optimera och bygga solparken. Den är på 2MW och väntas producera cirka 2 300 MWh årligen, vilket innebär att Böda Sand blir självförsörjande på el.

– Det är alltid kul att driftsätta en solpark, men lite extra kul när det är en solpark på en speciell plats som denna. Vi ser fram emot att bidra till en mer hållbar semesterort och dessutom ta ett stort kliv mot att göra Böda Sand mer självförsörjande på el, säger Magnus Bergqvist, försäljningschef för solparker på Svea Solar.

Källa:

20 maj 2024  11:45 CET

Priserna på fotovoltaiskt polykisel sjönk till kritiska nivåer

Polysilikon i Kina har sett en betydande nedåtgående trend, med priser som närmar sig den kritiska tröskeln på 30 CNY per kg, vilket innebär stora utmaningar för de inblandade tillverkarnas kontantkostnader.

Jämfört med priserna den 8 maj visar veckans siffror på en fortsatt nedgång. Materialpriserna av N-typ har minskat, medan priserna av p-typ har avvikit betydligt. Kiselmaterial av hög kvalitet har sett kontrollerade nedgångar, men monopopcornpriserna har sjunkit till 31 CNY/kg, vilket utmanar alla producenters kontantkostnader.

Solarbe har lärt sig att denna veckas polykiselmarknad såg en betydande minskning i transaktionsvolymer, eftersom nedströmsföretag bara ansluter sig till inköp vid behov. Detta har lett till en uppbyggnad av uppströms lager.

Källa:

20 maj 2024  11:39  CET

Måndag

Tillväxt i produktionen kommer att hålla litiumkarbonatpriserna under 2022 års topp, säger BMI

Utvecklingskostnaderna för batterienergilagringssystem (BESS) kommer att fortsätta att sjunka under 2024 eftersom litiumkostnaderna minskar ”avsevärt”, enligt BMI Research.

Metals and Mining-teamet på BMI har förutspått att litiumkarbonatpriserna kommer att sjunka till 15 500 USD per ton 2024, långt ifrån toppen 2022 när de når mer än 72 000 USD per ton.

Till skillnad från 2022 års försörjningskedjekris, när efterfrågan på batterier vida översteg produktionen av nödvändiga material, växer investeringarna i litiumproduktion i snabb takt.

Prishöjningar för litiumkarbonat under pandemin drabbade den stationära BESS-sektorn särskilt hårt på grund av den högre andelen som används i litiumjärnfosfat (LFP) battericeller jämfört med andra typer, såsom nickelmangankobolt (NMC), som är vanligare i elfordon (EV) applikationer.

BMI sa i en forskningsanteckning denna vecka (13 maj) att produktionen av metallen i Kina, Chile och Australien – världens tre främsta tillverkare – kommer att växa årligen med i genomsnitt 10,6 % mellan detta år och 2033.

Källa:

20 maj 2024  11:25 CET

Måndag

Schweiziska forskare avslöjar ny teknik för att producera värme med solenergi

En forskargrupp från det schweiziska forskningsinstitutet ETH Zürich har utvecklat en ny termisk fällteknik som kan absorbera koncentrerat solljus och leverera värme vid över 1 000 C.

Det termiska fällsystemet har en kvartsstav, som mäter 7,5 cm i diameter och 30 cm i längd, kopplad till en keramisk absorbator som på grund av sina optiska egenskaper kan absorbera solljus och omvandla det till värme.

Den vänstra änden av systemets stav utsätts för koncentrerad solstrålning och den högra änden är i kontakt med en ogenomskinlig kiselkarbidskiva, som fungerar som solabsorbent. Enligt forskningsrapporten är användningen av ogenomskinligt material viktigt eftersom materialet när det utsätts för solstrålning absorberar strålningen på sin yta och överför den genom ledning över dess väggar, vilket innebär att den högsta temperaturen uppnås vid den absorberande ytan.

Källa:

20 maj 2024  11:06  CET

Måndag

Tyskland lägger till 1,04 GW solenergikapacitet i april

Tyskland installerade nya solcellssystem med en sammanlagd kapacitet på cirka 1,04 GW i april, vilket höjde den totala solenergikapaciteten i drift över hela landet till 87,58 GW.

Under de första fyra månaderna 2024 uppgick nya solenergiinstallationer till totalt 4 988 MW, enligt uppgifter från Federal Network Agency. Nästan en fjärdedel av den nya kapaciteten, eller 1 097 MW, byggdes i Bayern. Det följdes av Baden-Wuerttemberg med 684,9 MW, Sachsen med 651,6 MW, Nordrhein-Westfalen med 645 MW och Niedersachsen med 512,2 MW.

Av de solsystem som lanserades i april var endast 99,1 MW subventionsfria och 83,1 MW var markmonterade. Bland subventionerade anläggningar var 596 MW takinstallationer och 346,9 MW markmonterade solcellsanläggningar

Källa:

20 maj 2024  11:00 CET

Måndag

Djupare, längre, renare: Stora batterier tar hand om Kaliforniens kvälls"peak"

Stora batterier i Kalifornien är nu den största utbudskällan i Kaliforniens kvällstoppar i efterfrågan under perioder på tre timmar eller mer, eftersom den dramatiska energiomvandlingen i ett av världens största statliga elnät fortsätter i snabb takt.

Framväxten av stora batterier som den dominerande aktören i kvällstopparna, gasens sjunkande inflytande och den växande andelen bulkkraft från vind, sol och vatten har varit den betydande utvecklingen i världens femte största ekonomi i år.

På torsdagen i Kalifornien framträdde batterilagring som den största leveranskällan till statens näts kvällstopp vid 19.05, ungefär samma tid som det har gjort många kvällar under den senaste månaden. Det är när den sista solkraften som dominerar under dagen börjar ta slut.

Källa:

20 maj 2024  10:45  CET

Måndag

Världens första metanoldrivna containerfartyg nu i linjetrafik på Göteborgs Hamn

I lördags fick Göteborgs Hamn en ny containerlinje – och det är inte vilken linje som helst som läggs till i hamnens linjenätverk. Det rör sig om en av världens första containerfartygslinjer med metanoldrift som kommer att trafikera Göteborgs Hamn varje vecka framöver.

Det är fartyget Laura Maersk som kommer att trafikera hamnen på den slinga som tar fartyget vidare söderut, via Kielkanalen, till Bremerhaven varje vecka.

– Redan nu har många av våra kunder som importerar och exporterar via Göteborg valt sjötransporter med lägre utsläpp möjliggjorda av gröna bränslen* och därmed minskat växthusgasavtrycket i sina leveranskedjor. Med Laura Maersks ankomst på veckobasis kopplar vi nu Göteborg till en grön korridor i Nordeuropa och ger Sverigebaserade kunder direkt tillgång till världens första metanoldrivna containerfartyg, säger Birna Ödefors, Area Managing Director Nordics på A.P. Moller Maersk.

Laura Maersk är först ut i rederiet Maersks storsatsning på förnybar metanol som fartygsbränsle. Rederiet har ytterligare drygt 20 metanolfartyg beställda för leverans mellan 2024 och 2027.

Källa:

20 maj 2024  10:22 CET

Måndag

Två nya solparker i Värmland: snart kan du köpa värmländsk solel

Karlstads Energi har investerat i två nya solparker med lagring. Investeringen är ett resultat av bolagets mål att bidra till mer förnybar el i det nordiska elsystemet. Men det är möjligheten att lagra solen som verkligen får parkerna att skina.

– Batterilagring ger ökad flexibilitet i elnätet, och möjliggör att vi kan bidra på stödtjänstmarknaden säger Erika Eriksson, affärsområdeschef energisystem och utveckling på Karlstads Energi. När vi dessutom kan producera mer förnybar el i egen regi kan vi erbjuda våra kunder att köpa värmländsk solel som en egen produkt, tillägger Erika.

De två solparkerna i Deje och Klässbol är byggda av Yokk Power AB. Överlåtelseavtalet till solparkerna signerades fredag 17 maj 2024. Solparkerna har tillsammans en potential att producera 1,4 GWh per år. Till det installeras batterier med en effekt om 1,2 MW. Det finns även en option i avtalet om att investera i ytterligare en solpark.

Källa:

20 maj 2024  10:14  CET

måndag 20 maj

fredag 17 maj

Fredag

Nu kör DB Schenker tung ellastbil mellan Jönköping och Stockholm

Med en Scania R 450e ellastbil trafikerar logistikbolaget DB Schenker regelbundet Jönköping och Södertälje, en sträcka på 300 kilometer som tar runt tre timmar att köra. Det gör DB Schenker till det första företaget i Sverige att använda den eldrivna lastbilen från Scania för långväga transporter.

– För DB Schenker är syftet att testa och få erfarenhet av helelektriska tunga fordon i långväga reguljär trafik. Elektrifieringen av tunga fordon spelar en avgörande roll i vår omställning till koldioxidneutrala transporter och eftersom tung trafik står för de största utsläppen hos oss är det här otroligt viktigt, berättar Anna Hagberg, chef för Nätverk & Schemalagda tjänster på DB Schenker.

Den eldrivna lastbilen är utrustad för den specifika sträckan genom sju batterimoduler som ger en total batterikapacitet på 728 kWh vilket gör att ekipaget klarar den 300 kilometer långa resa utan laddstopp. Fordonet har en en totalvikt på 64 ton och en längd på 24 meter.

Källa:

17 maj 2024  13:42 CET

Fredag

Delad robotaxi i egen kupé

Kenneth Palmestål tror att delade resor i robotaxi har en mycket bättre chans att lyckas om passagerarna får enskilda kupéer, avskilda från varandra. Han har patentet klart sedan 2018 och söker nu finansiering för att kunna driva idén vidare.

Utvecklingen av robotaxi – självkörande taxi – följde inte den snabba tidsplan alla hoppades på under tiotalet. Men den stannade aldrig av helt, och varje gång det rör på sig inom området, vädrar Kenneth Palmestål morgonluft.

Han ser nämligen ett problem närma sig. Med viss iver, för han tror sig även sitta på lösningen. Problemet är att det finns en klar risk att självkörande fordon leder till mer trafik, inte mindre. Det kan bli billigare att ta taxi än att använda sin egen bil när ingen taxichaufför behöver lön.

Källa:

17 maj 2024  13:37  CET

Fredag

Ny guide för att förbättra den biologiska mångfalden av solcellsprojekt i Australien

Community Power Agency sa att dess nya guide erbjuder strategier och praktiska metoder för utvecklare av storskaliga PV-projekt så att de kan hantera markanvändningskonflikter och anta regenerativa jordbrukstekniker, inklusive ”konservoltaics” och ”agrivoltaics.”

Gruppen i New South Wales sa att Building Better Biodiversity on Solar Farms Guide kommer att hjälpa solenergiprojekt att möta nya och framväxande drivkrafter för bättre miljöprestanda och förvaltning av de platser som de hyr eller förvärvar.

”Vi vet från projekt som utvecklas i Asien, Europa, USA och som nu växer fram i Australien, att naturvård och jordbruk inte behöver komma näst bäst efter förnybar energi”, säger guidens medförfattare Heidi McElnea, regional koordinator för Gemenskapens kraftverk.

Guiden uppmanar utvecklare, markägare och konsulter att anta en bevarandestrategi, som kombinerar naturskydd och solsystem, för att lämna den naturliga miljön vid solprojektplatser i ett mätbart bättre skick.

Källa:

17 maj 2024  13:31 CET

Fredag

EnBW börjar bygga en vindkraftpark på 960 MW i Nordsjön

Elföretaget EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG (ETR:EBK) tillkännagav idag att byggnadsarbetena påbörjas på vad som utses vara den största vindkraftsparken till havs som byggs i Tyskland – He Dreiht-projektet på 960 MW i Nordsjön.

Projektet på 2,4 miljarder EUR (2,60 miljarder USD), som genomförs utan statlig finansiering, kommer att installera 64 Vestas-turbiner på vardera 15 MW. Byggnadsarbeten, som följer sju års planering, äger rum nästan 85 kilometer (52,8 mi) nordväst om Borkum och cirka 110 kilometer väster om Helgoland.

EnBW säkrade projektet som en del av Tysklands första vindauktion till havs redan 2017 och förväntar sig för närvarande att hela stationen ska vara i drift i slutet av 2025. När den har tagits i drift kommer den havsbaserade vindkraftparken att producera tillräckligt med kraft för att möta det årliga elbehovet på 1,1 miljoner hem.

Källa:

17 maj 2024  13:27  CET

Fredag

Efter EU-valet: vad bör Europas energi- och klimatprioriteringar vara för 2024-2029?

Efter valet till Europaparlamentet i juni kommer den nya kommissionen att få i uppdrag att sätta agendan för EU:s energi- och klimatpolitik. Vad bör dess prioriteringar vara?

Maciej Jakubik på Forum Energii sammanfattar sitt papper som innehåller sex områden. Energisäkerhet, förbättrad tillgång till data och därmed planering, energimarknadsreformer och nätutveckling, skydd och stöd till utsatta medborgare, inrättande av en energiomvandlingsfond, global klimat- och energipolitik.

Mandatperioden för den nuvarande EU-kommissionen går sakta mot sitt slut och de initiativ och förordningar som påbörjades för några år sedan håller på att läggas sista handen. Efter valet till Europaparlamentet i juni kommer en ny kommission att tillsätta nya prioriteringar, en arbetsagenda och därmed öppna ett nytt kapitel i EU:s energi- och klimatpolitik.

Källa:

17 maj 2024  13:20 CET

Fredag

IEA varnar för brist på viktiga energimineraler

Den kraftiga nedgången i priserna på mineraler som är avgörande för den gröna energiomställningen döljer en hotande brist på grund av otillräckliga investeringar, sade Internationella energibyrån i fredags.

I sin första granskning av marknaden för sådana kritiska material noterade IEA att priserna på mineralnyckeln för elfordon, vindturbiner och solpaneler sjönk tillbaka till nivåer före pandemi när utbudet kom ikapp och överträffade efterfrågan.

Även om prissänkningarna är goda nyheter för konsumenterna, uttryckte den Paris-baserade byrån som ger råd till avancerade ekonomier om energipolitik oro för att det kommer att avskräcka investeringar som behövs för att möta efterfrågan, vilket kommer att skjuta i höjden när många nationer försöker fasa ut försäljningen av ny förbränning. motorbilar under det kommande decenniet.

Källa:

17 maj 2024  13:10  CET

Fredag

Ikea bygger laddningsnätverk för elektriska lastbilar i australiensiska butiker

Möbeljätten IKEA har avslöjat planer på att montera ett laddningsnätverk för elektriska lastbilar på 4,5 miljoner dollar som en del av sin strävan mot nollutsläppsleveranser.

Det svenska företaget tillkännagav sin investering i fredags och avslöjade att nätverket byggt av Jet Charge skulle inkludera laddstationer på dess 10 australiska återförsäljningsställen samt dess distributionscenter i Sydney.

Investeringen är en av de största inom elektriska leveransfordon, efter lågemissionstransportåtaganden från företag inklusive Team Global Express och Woolworths.

IKEA Australiens nollutsläppsleveransledare Alexandra Kelly berättade för AAP att beslutet att investera i laddstationer togs för att uppfylla IKEAs globala mål om 100 procent nollutsläppsleveranser av lastbilar till 2025.

För närvarande sker 40 procent av IKEAs leveranser med hjälp av elektriska lastbilar, men Kelly sa att bristen på laddningsinfrastruktur visade sig vara ett hinder för dess leveranspartners, Australian National Couriers, Kings Transport och All Purpose Transport.

Källa:

17 maj 2024  12:57 CET

Fredag

Planer för vindkraft till havs ute på ett sista samråd

Förslaget till ändrade havsplaner som skapar förutsättningar för havsbaserad vindkraft kan bli en viktig del i klimatomställningen. Samtidigt ställs stora krav på hänsyn till de intressen som redan finns i havet. Nu önskar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, få in synpunkter på havsplanerna innan de skickas till regeringen för beslut.

För att klara klimatomställningen behöver industri- och transportsektorn ställa om från fossila bränslen till el. Det innebär att Sverige står inför ett kraftigt ökat elbehov. På uppdrag av regeringen arbetar därför HaV med att ändra havsplanerna för att skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Ett nationellt samråd om förslaget till ändrade havsplaner genomfördes hösten 2023. Nu, mellan den 16 maj och 30 augusti, görs uppdaterade förslag tillgängliga för granskning. Då kan alla som vill lämna synpunkter på havsplanerna, innan de skickas till regeringen för beslut.

Källa:

17 maj 2024  12:50  CET

Fredag

Volvo fördubblar data med telematik och koldioxidutsläppsrapportering

Volvo Construction Equipment (CE) sätter data i centrum för sina ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen när de investerar i avancerad telematik och ökar sin koldioxidutsläppsrapportering.

Volvo Group har köpt en ägarandel på 22 % i VizaLogix, ett mjukvaruföretag (SaaS) som är specialiserat på fordonstelematik och datainsamling.

Förutom att tillhandahålla maskinövervakning i realtid och förbättrade tekniska supportmöjligheter, kommer telematikdata att hjälpa till att informera branschens mest omfattande katalog över Product Carbon Footprint (PCF)-rapporter – vilket gör det lättare för kunder att vidta aktiva åtgärder för att minska sin miljöpåverkan .

Källa:

17 maj 2024  12:47 CET

Fredag

Norska Hydro menar att kärnkraft är för dyrt och kommer för sent

Norges största kraftköpare säger att Norge behöver betydligt mer kraftproduktion för att försörja industrin de kommande åren, men ser inte kärnkraft som en del av lösningen.

– Kärnkraft är för dyrt och kommer för sent när det gäller att lösa de utmaningar vi står inför framöver, säger Kari Ekelund Thørud till Montel.

Den 1 juli tar hon över jobbet efter Arvid Moss som chef för Hydro Energi, som ansvarar för att förse företagets norska aluminiumverk med cirka 17 TWh el årligen.

Hydro är oroad över att en stramare kraftbalans kommer att göra det svårare att driva kraftintensiv industri i Norge i framtiden.

– Systemet behöver mer kraft. Det visar analyserna från NVE. Och de prisnivåer vi kan få framöver, med effektunderskott och genom CO2-smittan, är inte hållbara. Vi jobbar därför på alla fronter för att få in mer förnybar kraft i systemet, säger Thørud.

Källa:

17 maj 2024  12:38  CET

fredag 17 maj

torsdag 16 maj

Torsdag

Litium-svavelbatterier hög prestanda och låg vikt

Enligt batteriföretaget Teion erbjuder litium-svavelbatterier hög prestanda och låg vikt. Företaget har utvecklat en litiummetallfolie som anod och löst problemet med dendritbildning.

Litium-svavelbatterier erbjuder tre gånger så mycket energitäthet till bara en tredjedel av kostnaden jämfört med dagens konventionella litiumjonbatterier, enligt batteriföretaget Teion. Men en av de största utmaningarna i litium-svavelbatterier med litiummetallfolier som anod är bildningen av dendriter vid snabb laddning och urladdning. Detta utgör i slutändan en säkerhetsrisk.

Som en del av sin utveckling av litium-svavelbatterier har det berlinska batteriföretaget Theion utvecklat en polymerstruktur med speciella beläggningar för att ersätta nuvarande anodmaterial som grafit, kisel eller litiummetall och har mer än 2 000 laddningar. och urladdningscykler uppnådda. Enligt företaget bekräftades detta av ett ledande oberoende forskningsinstitut i Tyskland.

Källa:

16 maj 2024  12:49 CET

Torsdag

Egypten: Satsningar på 10 GW vindkraft

Masdar, Förenade Arabemiratens ledande företag för förnybar energi, dess samriskföretag Infinity Power och dess Kairo-baserade partner Hassan Allam Utilities, undertecknade på onsdagen ett landåtkomstavtal för sitt 10 GW landbaserade vindkraftsprojekt i Egypten med landets regering.

Undertecknandet, bevittnat av Egyptens premiärminister Moustafa Madbouly, är ett stort steg mot byggandet av megaprojektet, uppger konsortiet i ett tillkännagivande.

Avtalet ger parterna tillgång till 3 025 kvadratkilometer mark i West Suhag och gör det möjligt för dem att genomföra studier för att främja projektet, såsom resursmätning, geotekniska studier och miljöstudier.

Källa:

16 maj 2024  12:33  CET

Torsdag

Världens största energilagringsprojekt för tryckluft kommer online i Kina

Den kinesiska utvecklaren ZCGN har slutfört byggandet av en 300 MW anläggning för lagring av tryckluftsenergi (CAES) i Yingcheng, Kinas Hubei-provins.

Företaget sa att lagringsanläggningen är världens hittills största CAES-system. Tidigare var den största CAES-anläggningen ett 100 MW-projekt som startades i oktober 2022 av Institute of Engineering Thermophysics vid den kinesiska vetenskapsakademin, också i Kinas Hebei-provins.

ZCGN sa att det nya systemet består av en flerstegs bredlastkompressor och höglastturbinexpander, samt en högeffektiv superkritisk värmeväxlarteknik och integrerad styrteknik. Den hävdade att anläggningen var 30 % billigare än 100 MW-projektet byggt av Institute of Engineering Thermophysics och sa att dess totala effektivitet är 72 %.

Källa:

16 maj 2024  11:48 CET

Torsdag

Ny studie avslöjar prislappen för att fasa ut kol

Forskarna har studerat alla länder som har planer för utfasning av kol runt om i världen och funnit att de som har både omfattande kolkraftsproduktion och planer på snabb utfasning även har kompensationsstrategier på plats.

Totalt har dessa 23 länder, med 16 procent av världens kolkraftverk, utlovat cirka 209 miljarder dollar i kompensation. Det kan låta som mycket pengar, men forskarna påpekar samtidigt att det en utfasning innebär att man undviker att släppa ut 6 gigaton CO2-utsläpp och att priset för att kompensera utfasning av kol per ton undvikna CO2-utsläpp (29-46 dollar per ton) faktiskt ligger långt under de senaste koldioxidpriserna i Europa (~ 64-80 dollar per ton).

– Hittills är de rättvisa omställningsstragierna förenliga med, eller lägre än, koldioxidpriserna inom EU, vilket innebär att de är rimliga med tanke på klimatförändringarna. Men det behövs sannolikt mer finansiering om vi ska kunna nå klimatmålet från Paris, säger Jewell.

Källa:

16 maj 2024  11:44  CET

Torsdag

Riktigt stora drönare banar väg för långa godstransporter

MightyFly har nyligen fått godkännande från Federal Aviation Administration (FAA) för en autonom elektrisk transportdrönare för vertikal start och landning (eVTOL), skriver Axios. Den godkända flygkorridoren mellan Kaliforniens New Jerusalem och Byron Airports, ungefär tre mil isär, ger MightyFly möjlighet att genomföra omfattande flygtest med sin nya drönarmodell, 2024 Cento.

Cento har förmåga att operera bortom operatörens visuella synfält, en förmåga som är avgörande för storskalig drönarlogistik. Cento är en hybridmodell ungefär lika stor som ett litet enmansflygplan och kan bära en last på upp till 45 kilo 100 mil.

Dess design fokuserar på full autonomi inte bara i flygningen utan också i lastning och lossning av paket. Den kan till och med omplacera paket internt för att optimera viktfördelning och balans under flygningen, vilket ökar dess effektivitet och säkerhet.

Källa:

16 maj 2024  11:38 CET

Torsdag

Vi kan uppnå 100 procent förnybar energi med befintlig teknik

Lyckligtvis finns det inget behov av en ny mirakelteknik. Vi har redan den teknik vi behöver. Vi har teknologier som kan skörda vind-, sol- och vattenkraft, och installerade på rätt sätt, i nödvändiga mängder, har vi redan en lösning på problemet.

Det finns också rikliga mängder förnybar energi som väntar på att skördas. Solen skickar hela tiden 175 000 terawatt mot jorden. Som jämförelse uppgår det globala elbehovet till ca. 3,4 terawatt. Om vi ​​skördade solenergi i Saharaöknen på en yta motsvarande Själland och Fyn, då skulle den ensam kunna täcka världens elförbrukning.

Det kommer också att finnas tillräckligt med förnybar energi tillgänglig i vinden. Den ensam kan generera cirka 68 terawatt på land. Om inte vindkraftverken i praktiken stod i vägen för varandra, så skulle det räcka för att täcka världens elförbrukning om man täckte hela Nordsjön med vindkraftverk.

Källa:

16 maj 2024  11:33  CET

Torsdag

Världens första metanoldrivna bogserbåt börjar trafikera i Belgien

Hamnen i Antwerpen-Brugge har presenterat en världspremiär: Methatug, en bogserbåt som går på metanol.

Motorer från en befintlig bogserbåt konverterades till dubbelbränslemotorer. Den 30 m långa bogserbåten har en dragkraft på 50 ton och kan lagra 12 000 liter metanol, tillräckligt för två veckors bogserarbete.

Methatug är en del av det europeiska FASTWATER-projektet, som syftar till att demonstrera genomförbarheten av metanol som ett hållbart bränsle för sjöfartsindustrin, och finansierades av det europeiska forsknings- och innovationsprogrammet Horizon 2020.

Denna världspremiär är en del av ett omfattande gröningsprogram för hamnen i Antwerpen-Bruges egen flotta. Hittills har Hydrotug 1, den första bogserbåten som körs på vätgas, och energieffektiva RSD-bogserbåtar redan lagts till flottan. Ytterligare en eldriven bogserbåt följer senare i år, som den första i Europa.

Källa:

16 maj 2024  11:17 CET

Torsdag

Kol står inte längre för majoriteten av Indiens energikapacitet i ett viktigt landmärke för förnybar energi

Andelen kol i Indiens kraftsektor sjönk till mindre än hälften för första gången på decennier, vilket tyder på en viktig milstolpe i det sydasiatiska landets övergång till förnybara energikällor.

Under det första kvartalet 2024 lade Indien till en rekordstor kraftgenereringskapacitet på 13 669 MW, med förnybar energi för en betydande andel på 71,5 procent.

Detta markerar ett avgörande ögonblick då kolets andel av den totala kraftkapaciteten sjönk under 50 procent för första gången sedan 1960-talet.

Siffrorna, som publicerades i en kvartalsrapport från Institutet för energiekonomi och finansiell analys (IEEFA) på onsdagen, visade att Indien är på väg att nå sitt mål på 50 procent kumulativ kraftproduktionskapacitet från icke-fossila bränslebaserade källor. 2030 långt före sin tid.

Källa:

16 maj 2024  11:03  CET

Torsdag

En besättning på 170 bisonoxar kan hjälpa till att lagra CO2 motsvarande nästan 2 miljoner bilar, säger forskare

En flock på 170 bison som återinförs till Rumäniens Țarcu-berg kan hjälpa till att lagra koldioxidutsläpp motsvarande att ta bort nästan 2 miljoner bilar från vägen under ett år, har forskning funnit, som visar hur djuren hjälper till att mildra de värsta effekterna av klimatkrisen.

Modellen beräknar den extra mängd atmosfärisk CO2 som vilda djurarter hjälper till att fånga och lagra i jordar genom deras interaktioner inom ekosystem. Den europeiska bisonflocken som betar i ett område på nästan 50 kvadratkilometer gräsmarker inom de bredare Țarcu-bergen, visade sig potentiellt fånga upp ytterligare 2 miljoner ton kol per år. Det är nästan 9,8 gånger mer än utan bisonen – även om rapportförfattarna noterade att siffran 9,8 kan vara upp till 55 % högre eller lägre, givet osäkerheten kring medianuppskattningen. Detta motsvarar de årliga CO2-utsläppen från 1,88 miljoner amerikanska bensinbilar i genomsnitt.

Källa:

16 maj 2024  10:56 CET

Torsdag

Världens största elnät skulle kunna drivas av förnybara energikällor, med liten eller ingen lagring – om vi är smarta nog

En av de största debatterna kring framtiden för ett större nät som domineras av förnybara energikällor, särskilt vind och sol, är mängden bulk och storskalig lagring som kommer att krävas för att fylla ut luckorna i produktionen.

Vyerna spänner brett. Det finns förnybara motståndare och baslastförstärkare – vare sig de är kol eller kärnkraft – som insisterar på att alla nät som domineras av vind- och solenergibehov som för liknande backup, en megawatt fast kraftkapacitet för varje megawatt med variabel kapacitet och högar av långa varaktighet lagring.

Det finns de som menar att lagringsbehovet kan vara mindre än vi tror. Windlab-ingenjören David Osmond, till exempel, gör veckostudier av produktionen på Australiens nationella elmarknad och drar slutsatsen att endast cirka 25 GW fem timmars lagring kommer att behövas för ett nät nära 100 procent förnybar energi.

Källa:

16 maj 2024  10:41  CET

torsdag 16 maj

onsdag 15 maj

Onsdag

Större solinstallationer i USA når 100 GW

American Clean Power Association (ACP) uppger i sin kvartalsrapport för USA att 2024 har börjat på ett starkt sätt med första kvartalet där sol-, vind- och lagringssektorer i U.S.A. energiska skala lägger till en sammanlagd 5 585 megawatt (MW) ny kapacitet.
Det är en ökning med 28 % jämfört med installationer under samma period för ett år sedan. Dessa tillägg räcker för att driva 1 miljon hem med ren energi.

Bland förnybara energikällor stod solenergi (4 557 MW) för 81,6 % under första kvartalet, följt av vindkraft på land (449 MW), BESS (447 MW) och havsbaserad vindkraftsprojekt (132 MW). Soltillskotten under Q1 ökade med 83% jämfört med Q1 2023, men minskade
med 63% från kvartalet till kvartalet.

Intressant nog, på solenergi, tillägger den att det tog 18 år att bygga de första 50 GW solenergikapaciteten i USA, men bara fyra år att fördubbla till 100 GW. AV tilläggen under Q1 stod nästan 40 % för en stat, Florida.

Källa:

15 maj 2024  12:48 CET

Onsdag

Finland: Invigning av Pjelax vindkraftpark 380MW

De finländska energibolagen Fortum och Helen har invigt vindkraftparken Pjelax på 380 MW i västra landet.

Pjelax, som ligger i Närpiö och Kristiinankaupunki, kommer att producera mer än 1 terawattimme (TWh) vindkraft årligen – 5 % av Finlands totala vindkraftsproduktion.

Vindkraftsparken med 56 turbiner är ett joint venture mellan Helen, som äger 40 %, och Fortum, som äger 60 %.

Helen har gått med på att köpa 50 % av vindkraftsparkens elproduktion under hela dess livslängd.

Fortums vd och koncernchef Markus Rauramo sa: ”Med 380 MW kommer Pjelax att fördubbla vindkraftskapaciteten som drivs av Fortum. Vindkraften spelar en viktig roll vid sidan av resten av vår utsläppsfria kraftproduktion.

Källa:

15 maj 2024  12:32  CET

Onsdag

Löt gårdsmejeri bli först i Sverige med Get-El

Strax söder om Linköping ligger Löt Gårdsmejeri, ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter. Ostarna, som bland annat serveras på flera Michelinkrogar, tillverkas med varsam hand enligt traditionella hantverksmetoder på mjölk från gårdens egna frigående getter.

Nu byggs en solpark på området som kommer kombinera elproduktion och bete. Solparken kommer att ägas av Tekniska verken och har utvecklats och byggts av EnergiEngagemang. Samtidigt kommer gårdens 110 mjölkgetter använda parken för bete.

– Vi vill att restaurangerna som serverar våra ostar ska veta att produkterna har producerats på ett medvetet och ansvarsfullt sätt genom hela kedjan. Att vilja använda lokalproducerad el känns självklart. Alla produkter vi har i vårt sortiment har en historia och att kunna säga att även elen som gått åt inom produktionen är producerad på samma plats som getterna betat ger ytterligare liv åt historien, säger Erik Garberg på Löt gårdsmejeri.

Solparken kommer att fungera som en demoanläggning för intressenter inom lantbruket som vill lära sig mer om hur man kan utnyttja sina betesmarker för solelproduktion. I solparken kommer därför tre olika montagesystem kombineras, ett vertikalt, ett öst-väst- samt ett sydsystem. Tillsammans kommer dessa att producera drygt 300 000 kWh/år.

Källa:

15 maj 2024  12:23 CET

Onsdag

Länsstyrelsen vänder: Solceller behöver ta plats på skånsk jordbruksmark

  • Den skånska jordbruksmarken kommer behöva användas till energiproduktion såsom solcellsparker, enligt ett internt dokument från Länsstyrelsen Skåne.

  • Annan mark räcker inte till och behovet av mer fossilfri elproduktion i Skåne är ett viktigt samhällsintresse, enligt Länsstyrelsen.

  • Skåne har landets bästa jordbruksmark och Länsstyrelsen har på senare år sagt nej till flera solcellsanläggningar för att skydda den, där högsta domstolsinstans gått på samma linje.

Källa:

15 maj 2024  12:12  CET

Onsdag

Tre bolag ryter till mot regeringens nya linje om havsvindkraft – ett bakslag för Finlands gröna omställning

Spelreglerna för de bolag som vill bygga havsbaserad vindkraft i Finlands ekonomiska zon förändras. Vindkraftsbolagen protesterar och menar att utvecklingen fördröjs.

Regeringen har meddelat att de ansökningar om utnyttjanderätt för havsvindkraft i den ekonomiska zonen som gjorts med stöd av den nuvarande lagen inte längre gäller. – Man kan säga att vi i den meningen nollställer situationen, att vi börjar om, förklarar regeringsråd Kari Klemm på Arbets- och näringsministeriet.

Det är ministeriet som håller i trådarna i den här frågan och enligt Klemm försöker man nu skapa ett tydligare och mera enhetligt regelverk med tanke på framtiden. – Nuvarande lagstiftning är otidsenlig. De havsvindparker som nu planeras är pilotprojekt och därför krävs tydligare spelregler och reglering.

Hittills har bolagen beviljats undersökningstillstånd ute i den ekonomiska zonen, men tillståndet i sig har alltså inte garanterat dem rätten att börja bygga. Flera av tillstånden är dessutom överlappande. Olika bolag har alltså undersökt samma havsområde.

Källa:

15 maj 2024  11:59 CET

Onsdag

REPowerEU – EU presenterar nya initiativ för att stärka energisäkerheten och påskynda övergången till förnybart

På tisdagen var det andra årsdagen för REPowerEU, EU:s energipolitiska svar på Rysslands invasion av Ukraina. REPowerEU har påskyndat tillståndet av vindkraftsparker och hjälpt till att öka andelen vind i Europas elmix – den är nu 19 %. EU har nu lanserat nya initiativ för att hålla farten i REPowerEU genom att ytterligare påskynda utbyggnaden av förnybar energi.

När Europeiska kommissionen lanserade REPowerEU för två år sedan, hotade Ryssland Europas energisäkerhet och ekonomiska konkurrenskraft. Nedskärningarna av rysk gasimport förvandlades snabbt till en av de allvarligaste energikriserna i Europas historia.

REPowerEU hade tre huvudmål: att spara energi, att diversifiera gasimporten och att öka produktionen av inhemsk förnybar energi.

”REPowerEU var en milstolpe i den europeiska energipolitiken. Efter att Ryssland invaderade Ukraina hade EU lätt kunnat stoppa den gröna avtalet. Men de gjorde tvärtom. De dubblade ner på förnybar energi. Och resultaten har visat att de har rätt. REPowerEU har varit en avgörande kickstart för Europas övergång till lokal, ren och billig el”, säger WindEuropes vd Giles Dickson.

Källa:

15 maj 2024  11:53  CET

Onsdag

USA lägger 100 procent tull på kinesiska bilar och höjer för solceller, batterier och halvledare

Ryktena stämde – USA:s regering ökar den redan höga tullen på kinesiska bilar från 25 procent till svindlande hundra procent. Även halvledare, solceller med mera, får mycket högre tullar.

Det meddelade USA:s president Joe Biden igår. – Vi tänker inte låta Kina översvämma vår marknad, sade Joe Biden och anklagade Kina för orättvis konkurrens. Den normala tullen på 2,5 procent adderas och den totala tullen blir på elbilar blir 102,5 procent

På kinesiska elbilsbatterier ökas tullen från 7,5 till 25 procent. Ytterligare ett antal kineska produkter drabbas av mycket stor tullhöjningar. I vissa införs tullar på 25 eller 50 procent på produkter som tidigare varit tullfria.

Tullen på halvledare och solceller dubbleras till 50 procent. Kritiska mineraler som tidigare saknade tull får en tull på 25 procent. Detsamma gäller skeppskranar. Vissa medicinska produkter går från noll till 25 eller 50 procent.

Källa:

15 maj 2024  11:38 CET

Onsdag

Nytt rekord för produktionskapacitet inom biodrivmedel

Sänkningen av reduktionsplikten som infördes den 1 januari 2024 beräknas minska efterfrågan av biodrivmedel för vägtransporter i Sverige med cirka 1,6 miljoner kubikmeter under 2024. Men samtidigt ökar kapaciteten att producera biodrivmedel i Sverige från 1,1 till 2,3 miljoner kubikmeter när två nya stora anläggningar tas i drift.

Bakom de två nya anläggningarna står St1 och SCA i Göteborg (250 000 kubikmeter ) samt Preem i Lysekil (1 miljon kubikmeter). Sedan tidigare finns 13 produktionsanläggningar för flytande biodrivmedel i drift med en kapacitet på sammanlagt 1,1 miljoner kubikmeter.

Den sammanlagda kapaciteten på 2,3 miljoner kubikmeter innebär nytt rekord för produktionskapacitet av biodrivmedel i Sverige. Det finns ytterligare ett 20-tal planerade anläggningar för biodrivmedel med en kapacitet på cirka 4,8 miljoner kubikmeter biodrivmedel.

Källa:

15 maj 2024  10:51  CET

Sol och vind har snabbare utbyggnadstakt än kärnkraften på 1970- och 1980-talen?

Utbyggnaden av sol och vind är mycket snabbare än de flesta länder under kärnkraftsboomen, men ligger under Frankrike och Sverige
Här använder jag de senaste uppgifterna från Ember, som publicerade sin Global Electricity Review förra veckan.

För diagrammet nedan har jag beräknat den genomsnittliga årliga förändringen i sol- och vindproduktion under det senaste decenniet (från 2013 till 2023). Detta är baserat på elproduktion per person.

Till exempel, under ett typiskt år, ökade Danmark sin produktion av sol- och vindproduktion med 178 kilowattimmar per person.

Som du kan se rullas sol- och vindutbyggnaden ut i vissa länder i snabbare takt än många kärnkraftshungriga länder på 1970- och 1980-talen, inklusive USA, Tyskland och Sydkorea.

Källa:

15 maj 2024  10:37 CET

Onsdag

Checkwatt lanserar batterirapport

Nu lanserar energitjänsteföretaget CheckWatt Batterirapporten som sammanställer varför batterier är så viktiga i utbyggnaden av förnybar el, hur det fungerar och hur mer lagring ska komma på plats. Rapporten ger också en överblick av den snabba utvecklingen på batterimarknaden.
Den svenska batterimarknaden utvecklas i raketfart. Enligt CheckWatts prognos femdubblas batterikapaciteten under 2024 och uppskattas ha vuxit till 6–10 GW år 2030. Batterier har stor potential att bidra till ett leveranssäkert och kostnadseffektivt elsystem och i rapporten presenterar CheckWatt fem förslag för att främja utvecklingen. Dessa utvecklas i rapporten men innebär i korthet:

1. Inför en självständig roll för leverantör av balanstjänster (BSP).
2. Säkerställ lika konkurrens för batterietableringar.
3. Ändra elnätsregleringen för att främja ett effektivt nyttjande av existerande och nya energiresurser.
4. Etablera en elmarknadshubb.
5. Inför standardiserade villkorade avtal och nättariffer.

Källa:

15 maj 2024  10:21  CET

onsdag 15 maj

tisdag 14 maj

Tisdag

De har ett nytt sorts billigare batteri

Ett laddbart zink–lignin-batteri med elektrolyt av kaliumakrylbaserat salt (WiPSE) har testats av Linköpingsforskare. De har kommit fram till att det är billigt och miljövänligt och kanske kan användas för att lagra solel i  låginkomstländer. 

Batteriet är stabilt och kan användas över 8000 gånger men ändå bibehålla sin prestanda till cirka 80 procent. Dessutom kan batteriet hålla sin laddning i cirka en vecka vilket är betydligt längre än andra liknande zinkbaserade batterier som laddas ur på endast några timmar.

– Räknar du på kostnaden per användningscykel blir det ett extremt billigt batteri jämför med litiumjon- eller blybatterier, säger Ziyauddin Khan, forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Liu.

Energitätheten motsvarar blybatterier, men zink och lignin är billiga och miljömässigt hållbara. Batteriet finns i en knappcellsprototyp, men ska kunna skalas upp till storleken av ett bilbatteri. För massproduktion krävs att ett företag tar över.

Källa:

14 maj 2024  12:23 CET

Tisdag

Danmark planerar 3,8 GW på Bornholm

Den danska energimyndigheten offentliggjorde i måndags publiceringen av Planen för programmet Bornholm Energiö, som beskriver ramarna för den framtida energiön på Bornholm med en kapacitet på upp till 3,8 GW och de angränsande kustområdena.

Bornholm Energy Island kommer att utgöras av en havsbaserad vindkraftspark söder om Bornholm och högspänningsanläggningar på Bornholm och Själland.

Planen anger de övergripande ramarna för framtida byggprojekt för Bornholms Energiö, med hänsyn till miljöfrågor och planeringsrestriktioner i området, men den ger i sig inga tillstånd för uppförande av anläggningar. Det finns en fyraveckorsperiod under vilken Energistyrelsens beslut kan överklagas.

Verket förbereder just nu den kommande upphandlingen av havsvind till Bornholms Energiön. Utvecklare av Bornholm Energy Islands landanläggningar är Energinet.

Källa:

14 maj 2024  11:56  CET

Tisdag

Altris utökar affären med Clarios natriumbatteri

Altris i Sverige har tecknat ett exklusivt avtal med batteritillverkaren Clarios för lågspänningsnatriumceller.

Det exklusiva Joint Development Agreement (JDA) kommer att se Altris utveckla natriumjoncellsteknologi för lågspänningstillämpningar, medan Clarios, moderbolaget till VARTA Automotive, kommer att utveckla Battery Management Systems (BMS), mjukvara och systemintegration.

Detta följer på ett samarbetsavtal tidigare i år för att skapa en detaljerad produktionsplan för lågspänningsbilsbatterier som använder natriumjonceller.

Källa:

14 maj 2024  11:22 CET

Tisdag

Peab börjar köpa "grönt" cement av Cemvision

Det svenska startupbolaget Cemvision och Peab har ingått ett avtal om produktleveranser med start omgående. Det fördjupade samarbetet är en viktig milstolpe för den bredare betongindustrin i Norden. Under de kommande åren kommer Peab att använda Cemvisions gröna cement i flera av sina projekt.

Idag står cementindustrin för 8 procent av världens koldioxidutsläpp. Cemvision utvecklar cement som minskar koldioxidutsläppen med över 95 procent jämfört med traditionell cement, genom att ersätta kalksten och fossila bränslen med förädlat industriavfall och grön energi. Det svenska bolaget backas av flera tunga svenska och internationella investerare och utsågs till ett av världens mest innovativa bolag av det amerikanska magasinet Fast Company tidigare i år.

– Framtidens bindemedel för betong är cirkulära och har så lågt koldioxidavtryck som det bara går. De produkter Cemvision tillverkar ligger helt i linje med kundernas efterfrågan, säger Ludwig Zetterström, vd på Peabs dotterbolag Swecem som är specialiserat på bindemedel med lägre klimatavtryck.

Källa:

14 maj 2024  11:07  CET