ENERGIOMSTÄLLNINGEN

nyheter vaskas fram varje vardag

gron
rod
gul
lila
brun

“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk

"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles" - Thomas A. Edison

Gratis nyhetsbrev varje vardag

Förnybart måste växa snabbare

Sol | Vind | Våg | Bio

Energilager | kort tid | lång tid

Batterier | Vätgas | Pumpkraft

Tekniken är redan här - 🙃 -

Ny teknik kommer - 🙂 -

Allt fossilt måste ersättas

Allt

Nyheter idag !

tisddagen den 31 maj

Tisdag

I danska Viborg vill man skapa en energi-ö på land

I Viborg ska företaget BioCirc skapa landets första energiö – på land, märk väl. Det sker i regi av miljardprojektet ’Viborg Go Green’.

Målet är att skapa ett helt cirkulärt bioekonomiskt kluster, en energiö om man så vill, som ska leverera el, bränsle, värme och biogas och därmed omvandla Viborgs kommuns energiförbrukning på 3-4 år till att enbart drivas på gröna energikällor.

Bakom projektet står företaget BioCirc, finansierat av förmögenhetsförvaltaren Maigaard & Molbech och projektets huvudinvesterare Bo Bendtsen.

Den landbaserade energiön i Viborg kommer att innehålla både solceller, vindkraftverk, biogasanläggningar, pyrolysanläggningar, vätgasproduktion och eMetanolproduktion. Samtidigt återvinns näringsämnen och material i klustret, så att byggstenarna i det cirkulära systemet är restprodukter från kommunens lantbruk, företag och medborgare.
Enligt Bertel Maigaard, VD för BioCirc och Maigaard & Molbech, är det just det övergripande, holistiska synsättet som äntligen gör det möjligt att göra ett rejält skifte i den gröna omställningen

Källa:

31 maj 2022  09:38  CET

Tisdag

Israels färdplan för förnybar energi har som mål 17 GW installerad solenergi till 2030

Israel planerar att skala upp solenergiutbyggnaden som en del av en ny regeringsstrategi utformad för att sätta landet på rätt spår för att ha 30 % av sin elproduktion från förnybara energikällor till 2030.

Efter att ha distribuerat 3 591 MW solenergi i slutet av 2021, kommer den siffran att hoppa till 9 800 MW 2025 och 17 145 MW i slutet av decenniet enligt den nya färdplanen som publicerades av Israels elmyndighet och energiministerium i går.

Strategin belyser behovet av att utforska agrovoltaik, uppgradera nätverksinfrastruktur och uppmuntra lokala myndigheter att etablera nya anläggningar för förnybar energi.

Regeringen satte tidigare upp ett delmål att ha 20 % av Israels elproduktion från förnybara energikällor i slutet av 2025, samtidigt som den har lovat att uppnå nettonollutsläpp till 2050.

Källa:

31 maj 2022  09:28  CET

Tisdag

Lyfter e-cykelsubventioner försäljningen, ändrar vanor och minskar utsläppen?

Vad hände när Sverige införde 25 % rabatt på kostnaden för en elcykel under 12 månader under 2017-18? Lucas Davis vid Haas School of Business granskar en studie som gräver i konsekvenserna. Försäljningen ökade med 70 %. Elcykelpriserna förblev stabila, så säljarna höjde inte bara priserna för att äta upp rabatten.

Studien uppskattar att även om en tredjedel av dessa försäljningar skulle ha ”hänt ändå” (dvs. ingen additionalitet) var de återstående två tredjedelarna till kunder som konverterats till e-cykling. Efter köpet ledde beteendeförändringen till att de nya e-cyklarna minskade sin bilkörning med i genomsnitt 1 146 km per år.

Det motsvarar att rabatterna kostar 600 USD (560 €) för varje ton koldioxidreduktion. Det är en hög siffra, men beräkningen inkluderar inte bifördelar som minskade föroreningar, trafikstockningar och ökningen av spridningen av e-cykelacceptans.

Om alla fördelar beräknas, anser Davis att rabatter på e-cykel definitivt bör övervägas på platser där trafikstockningar och lokala föroreningar är en kostsam utmaning.

Källa:

31 maj 2022  09:18  CET

Tisdag

Miljardärsaktivist tvingar Australiens största förorenare till klimatvänlig U-sväng

Detta är förmodligen den största historien hittills i Australiens fortfarande nystartade gröna energiomställning.

AGL, landets största kolgenerator och största förorenare, har tvingats överge sina ogenomtänkta planer på att dela i två och fortsätta att bränna kol i ytterligare två decennier och mer. Och det har tvingats göra det av aktieägaraktivism.

Det faktum att kol har varit en sådan pekplatta för politisk debatt under det senaste decenniet gör denna fantastiska seger av aktivistmiljardären Mike Cannon-Brookes ännu mer anmärkningsvärd.

För det första visar det att motståndet mot den gröna energiomställningen och vetenskapsbaserade klimatmål rör sig från tvivelaktiga politiska överenskommelser i bakrummet och gatubaserade protester till styrelserummets och finansmarknadernas vanliga dagsljus.

Källa:

31 maj 2022  09:04  CET

Tisdag

Norge skulle kunna ha en andel på 14 % av den flytande vindkraftsmarknaden till havs till 2050

Menon Economics, ett konsultföretag i Oslo, har förutspått att flytande havsbaserad vindkraft kan skapa mer än 50 000 nya jobb och vinna en andel på 5-14 % av den globala flytande marknaden i mitten av seklet.
Men för att uppnå dessa mål behöver sektorn omgående ”klara” i en rad juridiska och finansiella frågor.

Arvind Nesse, chef för Norwegian Offshore Wind, en av Norges största industriorganisationer med 366 medlemmar, noterade att landets expertis inom havsvind är ett resultat av dess erfarenhet av olja och gas som, han sa, hade gett havsbaserad vindkraftsindustri en försprång.
”Vi är redan välutrustade och i färd med en kompetensöverföring”, förklarade han. ”Det är fantastiskt att se att den här rapporten visar en så stor potential för sysselsättning.”

Källa:

31 maj 2022  08:56  CET

Tisdag

Priset på grön vätgas kan sjunka till 50 kr/kg 2025

Aurora Energy Research säger i en ny rapport att maximal lönsamhet i projekt för grön vätgas kan uppnås när sol- och vindkraftverk kombineras med elektrolysörer.

Grön vätgas anses väsentligt när det kommer till koldioxidutsläpp och framtida energiförsörjning. Vätgasekonomin är fortfarande i sin linda, men den tyska regeringen säger att produktionskapaciteten kommer att ökas till 10 GW år 2030.

Det tyska konsultföretaget Aurora Energy Research har rapporterat att vätgasprojekt med en total effekt på 21 GW redan har annonserats i Tyskland, men endast en bråkdel av dem har realiserats. Analytikerna uppskattar att industrin kommer att behöva upp till 300 TWh grön vätgas till 2050.

Källa:

31 maj 2022  08:25  CET

Tisdag

Europas ledare når en överenskommelse om ryskt oljeembargo

EU. gick i går överens om att förbjuda den mesta importen av rysk olja, den hårdaste ekonomiska straff som hittills utdömts för Rysslands invasion av Ukraina och potentiellt Europas största offer. Blocket hade redan blockerat import av rysk naturgas, stängt av ryska banker, fryst ryska tillgångar och skickat avancerade vapen till Ukraina. Följ de senaste uppdateringarna från kriget.

E.U. ledarna godkände ett embargo mot rysk olja som levereras av tankfartyg, den primära metoden, som effektivt minskar importen med två tredjedelar, med åtaganden att minska importen via pipeline. Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet, tillkännagav affären i en tweet sent på kvällen, även om många detaljer återstår att hasha ut.

Rysslands krig i Ukraina finansieras av försäljning av råolja och raffinerad petroleum och naturgas, som står för merparten av landets exportintäkter, främst insamlade av statligt kontrollerade energibolag. Analytiker säger att Ryssland kommer att fortsätta att hitta några köpare för sin olja men att försäljningsvolymen och vinsten sannolikt kommer att sjunka avsevärt när embargot träder i kraft.

Källa:

31 maj 2022  08:32  CET

Tisdag

Finsk industri motsätter sig EU:s solpanelsplaner

Europeiska kommissionens planer på att främja och genomdriva installationen av solpaneler på kommersiella fastigheter och offentliga byggnader påminner om en gammal planekonomi, säger den finska industrin och handeln.

Syftet med REPowerEU-planen, som lanserades av EU-kommissionen i mars, är att påskynda den gröna omställningen och klippa banden till rysk energiimport. En del av programmet, värt mer än 26 miljarder euro av planen på 300 miljarder euro, skulle innebära att affärsfastigheter och offentliga byggnader med en takyta större än 250 kvadratmeter har solpaneler installerade senast 2027. Kravet skulle utvidgas till alla nya bostadshus till 2029.

Finlands näringsliv ser dock sådana förpliktelser som nödvändiga och påminner om en gammal planekonomi, visar kommentarer från Uusi Suomi.

Källa:

31 maj 2022  08:25  CET

Tisdag

Kinas första saltgrotta för lagring av tryckluftsenergi går online

Huaneng Group har slutfört att bygga ett 300 MWh lagringsprojekt i Changzhou, i Kinas Jiangsu-provins. Det statligt ägda företaget har redan börjat driva anläggningen, som ligger i en saltgrotta.
Den kinesiska statsägda energigruppen Huaneng, Tsinghua University och China National Salt Industry Group har beställt den första salthålan för lagring av tryckluftsenergi i Kina.

Jiangsu Jintan Salt Cavern Compressed Air Energy Storage Project ligger i Changzhou, Jiangsu-provinsen. Den har en lagringskapacitet på 300 MWh och en kraftgenererande kapacitet på 60 MW.

Källa:

31 maj 2022  08:14  CET

Tisdag

Kinas CO2-utsläpp har haft den längsta ihållande minskningen på ett decennium

Kinas koldioxidutsläpp (CO2) minskade med uppskattningsvis 1,4 % under de första tre månaderna 2022, vilket gör det till det tredje kvartalet i rad med fallande utsläpp.

Den nya analysen för Carbon Brief, baserad på officiella siffror och kommersiella data, visar att de tre på varandra följande kvartalen, sett tillsammans, representerar den längsta utsläppsminskningen i Kina på minst ett decennium.

Utsläppen nådde en topp sommaren 2021, då regeringen skärpte politiken för fastigheter för att mildra spekulation och finansiella risker, innan de började sjunka under tredje kvartalet förra året. Nedgången i slutet av 2021 och början av 2022 drevs av den fortsatta fastighetsnedgången och kraftiga ökningar av ren energi. Från och med slutet av mars – i slutet av perioden som omfattas av denna analys – har den främsta drivkraften blivit hårda Covid-19-kontrollpolicyer.

Källa:

31 maj 2022  08:10  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Forskare utvecklar vätgasbatterier från bakterier

Ett team av mikrobiologer från Goethe University Frankfurt har kunnat använda bakterier för att utveckla ett biobatteri för kontrollerad lagring och frigöring av vätgas.

Tänk om bakterier kunde användas för att skapa vätebiobatterier?

En artikel publicerad i Joule visar att dessa typer av batterier kanske skulle kunna användas för att lagra och frigöra vätgas.

Grönt väte, som framställs av vatten med hjälp av förnybar energi, är en av de koldioxidneutrala energikällorna som skulle kunna bli ett effektivt alternativ till fossila bränslen. Det är dock svårt att transportera och lagra denna mycket explosiva gas och forskare världen över letar efter kemiska och biologiska lösningar.

Ett team av mikrobiologer från Goethe-universitetet i Frankfurt har hittat ett enzym i bakterier som lever i frånvaro av luft och binder väte direkt till CO2 och producerar myrsyra i processen. Processen är helt reversibel – ett grundläggande krav för vätgaslagring.

Källa:

30 maj 2022  12:35  CET

Måndag

Norge kan bli Europas vätgas-tank

Om 8 800 kilometer rörledningar på havsbotten klarar transporten av vätgas öppnar sig en enorm marknad för utsläppsfri energi från Norge till Europa – den dag vi börjar producera vätgas.

I dagsläget produceras inte väte i stor skala i Norge, men både Equinor och flera andra företag planerar att producera blått väte: Det innebär att väte separeras från naturgasen och CO2 skickas för permanent lagring i undergrunden på norska sokkelen . Dessutom planeras produktion av grönt väte genom elektrolys.

Källa:

30 maj 2022  11:47  CET

Måndag

Hur vi gör det digitala energisystemet motståndskraftigt

Effektivitet, säkerhet och automatisering kontra buggar, hackerattacker och blackouts: digitaliseringen av energisystemet skapar motsägelsefulla bilder. Faktum är: Digitaliseringen täcker energisystemet och alla andra områden i samhället. Och det är bra, för utan dem skulle energiomställningen inte vara möjlig. Decentraliserade produktionssystem, lagring, elektromobilitet och nya marknadsaktörer kan endast effektivt integreras i energisystemet och samordnas med varandra med deras hjälp. De allt tätare ingreppen i distributionsnätet kräver också förbättrat stöd från mjukvarubaserade verktyg.

Samtidigt skapar digitaliseringen nya risker för blackouts på grund av cyberattacker och programvarufel. Vi måste därför sätta rätt kurs nu och ta fram en resiliensstrategi för att hantera den risksituation som förändrats till följd av digitaliseringen och energiomställningen.

Bland de kritiska infrastrukturerna (KRITIS) spelar strömförsörjningen en speciell roll: alla andra KRITIS är beroende av den. En storskalig strömavbrott som varar i flera timmar skulle orsaka enorma skador på andra KRITIS – som informationsteknologi och telekommunikation (IKT) och sjukvård. Omvänt blir strömförsörjningen alltmer beroende av pålitlig och stabil informationsteknik och telekommunikation. Potentiella beroenden mellan elsystemet och informations- och kommunikationssystem måste därför identifieras och hanteras i ett tidigt skede för att inte äventyra försörjningssäkerheten.

Källa:

30 maj 2022  11:34  CET

Måndag

Portugisiska GreenVolt projekterar den första vindkraftsparken på Island

GreenVolt – Energias Renováveis, S.A. har genom sitt dotterbolag V-Ridium nått en överenskommelse om att gå in på den isländska marknaden för förnybar energi. Man har avslutat köpet av ett projekt för utveckling av en vindkraftspark som kommer att ha en installerad effekt på 90 MW.

Denna vindkraftspark förväntas bli det första nyttoprojekt som byggts på Island, ett land som har varit ett exempel över hela världen när det gäller att främja energiproduktion från förnybara källor. Med 90 MW kapacitet under utveckling kommer Island att se till att det kommer att fortsätta att möta sina energibehov från 100 % förnybara källor i framtiden.

”Island är redan idag en världsreferens när det gäller förnybar energi. För GreenVolt är det därför en stolthet att kunna hjälpa den med att stärka sin kapacitet att generera energi från miljövänliga källor”, säger João Manso Neto, vd för GreenVolt.

Källa:

30 maj 2022  11:22  CET

Måndag

Vad håller tillbaka industrin för förnybar energi?

Pågående störningar i försörjningskedjan gör att tillväxten av förnybar energi stannar upp eftersom högre priser, brist på utbud och allmän osäkerhet kring Covids framtid hindrar utvecklingen av flera gröna energiprojekt.

Kina, ett enormt tillverkningsnav för global export, har kämpat mot ökande Covid-fall de senaste månaderna, vilket ledde till att regeringen stängde Shanghai i över en månad. Den har också lagt fasta restriktioner på Peking och andra områden, med sikte på ”noll Covid”.

Så många nedstängningar och osäkerhet kring restriktioner har lett till att den kinesiska leveranskedjan har försvagats kraftigt. Men det är inte det enda landet som kämpar för att stärka sin leveranskedja till nivåer före pandemi.

Källa:

30 maj 2022  11:15  CET

Måndag

AI kan hjälpa till att skapa grön el

Med hjälp av artificiell intelligens kan dyr och tidskrävande forskning gå betydligt snabbare. Det kan bidra till att göra framställningen av grön energi billigare. I en ny studie visar forskaren Lindsay Merte hur man kan förenkla processen.

För att kunna skapa teknologier för grön energi som är mer effektiva och ekonomiska behövs bättre material. Detta kräver i sin tur att man kan mäta och kontrollera ytstrukturerna hos fasta material på atomnivå. Men på grund av tekniska begränsningar och höga kostnader är det en stor utmaning.

–Katalysatorer är en stor del av övergången till grön energi. Om vi kan räkna ut hur atomerna arrangerar sig på fasta ytor, så kan vi utveckla bättre katalysatorer, säger Lindsay Merte, docent i fysik vid Malmö universitet.

Kan öka förståelsen av hur katalysatorer fungerar
En katalysator är ett material som startar en kemisk reaktion som inte sker av sig själv. Katalysatorer används vid 80 procent av all produktion av kemikalier och i bränsleceller som omvandlar kemisk energi till elektricitet.

Källa:

30 maj 2022  11:11  CET

Måndag

Agrivoltaics för risodlare

East-West Power har slagit på tre 100 kW agrivoltaic arrays på risplantager i Sydkorea. Den placerade solcellsmodulerna på en höjd av 4 meter för att möjliggöra passage av tunga maskiner.

Den sydkoreanska energileverantören East-West Power har byggt klart ett 300 kW agrivoltaiskt projekt nära den koreanska staden Ulsan.

Projekten består av tre 100 kW-enheter, som upptar en total yta på cirka 5 157 kvadratmeter på mark som används för risodling. De spänner över tre olika byar: Guryang-ri, Duseo-myeon och Ulju-gun. Företaget installerade modulerna på en höjd av 4 meter för att underlätta risodling och möjliggöra passage av tunga maskiner under monteringskonstruktionerna

Källa:

30 maj 2022  10:58  CET

Måndag

Gotland: Cementa vill fånga in koldioxidutsläpppen i Slite

Målet är att cementproduktionen ska bli klimatneutralt 2030. ”Viktigt besked för resten av världen”, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Men bolaget ställer krav på ett långsiktigt täkttillstånd för att genomföra investeringen.
Cementa har avslutat sin förstudie av hur en satsning på koldioxidinfångning och lagring, så kallad CCS (Carbon Capture & Storage), ska se ut på Gotland. Nu går projektet in i en ny fas med att kartlägga hur genomförandet ska se ut. I ett led i det går Energimyndigheten in med 51 miljoner kronor.

I en stor rapport förra året från International Energy Agency, IEA, pekades CCS ut som en avgörande beståndsdel i att få ned koldioxidutsläppen i världen och för att ha en chans att nå målen i Parisavtalet.

”Vi ser nu goda förutsättningar för att den verksamhet vi sätter i gång 2030 blir klimatpositiv”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa och Heidelbergcement norra Europa.

Källa:

30 maj 2022  10:38  CET

Måndag

G7 länderna vill elektrifiera för att stoppa co2 utsläpp

Efter sitt möte i Berlin sa ministrarna att de ”förbinder sig till ett mål om att uppnå en övervägande koldioxidfri energisektor till 2035”.

Men till klimataktivisternas besvikelse avstod ministrarna från att sätta ett datum för avvecklingen av kolkraften. I sin kommuniké sa ministrarna bara att de ”åtar sig att stödja en accelererad global oförminskad kolutfasning”. Ministrarna hade diskuterat ett kolutträde till 2030 på Tysklands insisterande, med utträdesdatumet inkluderat i ett tidigare utkast, men detta togs bort i det slutliga uttalandet.

Miljötanksmedjor välkomnade det nya G7-åtagandet att minska koldioxidutsläppen i kraftsektorerna och höll ett hopp om att ett datum för utfasning av kol skulle kunna antas av G7-toppmötet för stats- och regeringschefer nästa månad i Bayern.

Källa:

30 maj 2022  10:16  CET

Måndag

Klartecken för Dalarnas största vindkraftspark

Mark- och miljööverdomstolen har nu gett klartecken för byggandet av vad som blir Dalarnas största vindkraftspark. Den första etappen beräknas tas i drift 2027.

Vindkraftsverken kommer att byggas i Rättviks och Ovanåkers kommuner. Upp till 115 vindkraftverk får byggas och den första etappen innebär en investering på 4 miljarder kronor.

– Vi har lagt ned mycket tid och resurser på projektutvecklingen och är nu väldigt glada att mark- och miljööverdomstolen beslutat i enlighet med vår linje, säger Angelica Widing, projektchef på wpd Scandinavia i ett pressmeddelande.

Källa:

30 maj 2022  10:09  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Stora Enso och Modvion samarbetar för att utöka användningen av vindkraftstorn i trä

Stora Enso och träteknikföretaget Modvion samarbetar för att etablera trä som det bästa materialet för vindkraftstorn. Samarbetets syfte är att visa på de stora möjligheterna att använda trä i krävande konstruktioner.

Modvion bygger vindturbintorn med laminerat fanervirke (LVL), som i proportion till dess vikt är starkare än stål. Stora Enso är en ledande leverantör av massträprodukter, inklusive LVL.

Tornen är byggda i lätta moduler, vilket möjliggör högre torn och enkel transport på allmänna vägar utan tillstånd eller vägombyggnader. Högre torn når starkare vindar, vilket leder till mer kostnadseffektiv energiproduktion.

Källa:

27 maj 2022  12:04  CET

Fredag

Prototyp på en soldriven frys fungerar där det inte finns el

Ett forskarlag från University of Coimbra (UC) har utvecklat en uppsättning effektiva, billiga prototyper för kylning – kylar och frysar – som drivs av solenergi (solcellspaneler), för områden där det inte finns tillgång till el, skriver Portugisiska universitetet i ett pressmeddelande.

Prototyperna har utvecklats under de senaste två åren inom ramen för projektet ”Energy-Efficient Off-Grid Refrigerators for Africa Rural Electrification”, ledd av forskare från Institute for Systems and Robotics (ISR) vid UC och finansierat av Efficiency för Access Coalition (UK Aid, UK Government) och IKEA Foundation, efter att ha blivit utvalda i en internationell tävling.

Teamet utvecklar också en intelligent styrenhet som övervakar och reglerar temperaturerna inuti utrustningen, såväl som kompressorns variabla hastighet och energiflödena som förbrukas av systemet och genereras av solpanelerna, med sikte på en stabil inre temperatur, så för att förbruka minsta möjliga mängd energi.

Källa:

27 maj 2022  12:00  CET

Fredag

Google har investerat 3,5 miljarder dollar i förnybart och mer kommer

År 2020 matchade Google återigen 100 % av sin globala elanvändning med köp av förnybar energi – ett mål som det nådde första gången 2017. Google påstår sig ha undertecknat avtal om att köpa kraft från mer än 50 projekt för förnybar energi, med en sammanlagd kapacitet på 5,5 gigawatt – ungefär samma som en miljon solcellstak.

Google har tecknat kontrakt för att köpa minst 3 000 megawatt över 26 projekt och tre kontinenter som investerar 3,5 miljarder dollar sedan 2007.

Bara i Europa har den spenderat mer än 1 miljard dollar, enligt We Mean Business Coalition som citerar Sundar Pichai, VD, ”Vår kolfria energiportfölj kommer att producera mer el än platser som Washington D.C. eller hela länder som Litauen eller Uruguay använder varje år ”.

Källa:

27 maj 2022  11:55  CET

Fredag

Australiska Frontier Energy går vidare med planer för grön vätgasproduktion

Frontier Energy har identifierat sin föredragna elektrolysteknik när det främjar planer på att producera grön vätgas som drivs av det föreslagna 500 MW Bristol Springs Solar-projektet i västra Australien.

Frontier Energy har valt alkalisk vattenelektrolys för att producera grön vätgas med hjälp av ren energi från det föreslagna Bristol Springs Solar-projektet (BSS), som utvecklas nära staden Waroona, söder om Perth, Australien.

Solfarmen skulle ha en initial produktionskapacitet på 114 MWdc, men Frontier sa att ytterligare markförvärvsmöjligheter finns tillgängliga som kan möjliggöra en ökning med upp till 500 MW. Företaget undersöker också potentialen i att lägga till ett batterienergilagringssystem och utvecklingen av grön väteproduktion med hjälp av ren energi från BSS-projektet.

Källa:

27 maj 2022  11:32  CET

Fredag

Danska Better Energy siktar på 1 GW solel i Finland

Det danska företaget för förnybar energi, Better Energy, sa på onsdagen att det har bildat ett partnerskap med den finska solenergiutvecklaren Forus i syfte att bygga mer än 1 GW solkraft i Finland.

Better Energy planerar att finansiera, bygga, driva och äga solcellsparkerna. Det danska företaget sa att den finska pipelinen kommer att utöka sin verksamhet i Danmark, Polen och Sverige med en total pipeline på 7 GW.

Partnerskapet kommer efter att Ryssland den 14 maj stoppade elförsörjningen till Finland, vilket ytterligare höjde elpriserna.

Better Energy förväntar sig ökade aktiviteter i Finland under de kommande åren. Den påpekade att landet för närvarande är en nettoimportör av el, medan solenergi är en av de billigaste energiformerna och även den snabbaste att distribuera.

Källa:

27 maj 2022  11:26  CET

Fredag

Storbritannien: Oljebolagen beskattas på 5 miljarder pund för att hjälpa hushållen att hantera energipriskrisen

Minister Rishi Sunak har skisserat ytterligare åtgärder för att hjälpa hushållen att betala för skyhöga energiräkningar, med en betydande del av finansieringen som ska höjas med hjälp av en engångsskatt på olje- och gasföretag, även om frågor kvarstår om ett potentiellt skatteavdrag på brittisk olje- och gasutvinning.

Sunak levererade ett uttalande till underhuset i eftermiddags (26 maj), där han skrotade det ursprungliga ”rabatt- och återkravssystemet” som tillkännagavs av finansdepartementet i februari.

Enligt det ursprungliga systemet skulle varje brittiskt hushåll få en rabatt på £ 200 på sin dubbla bränsleräkning i år och stiga till upp till £ 500 för de lägsta inkomstfamiljerna.

Rabatten skulle tillämpas i oktober och hushållen fick mandat att betala tillbaka pengarna under en femårsperiod.

Källa:

27 maj 2022  11:19  CET

Fredag

Första havsvindsatsningen på USAs västkust

Biden-administrationen har föreslagit att fem områden utanför Kaliforniens kust ska auktioneras ut för utveckling av vindkraft till havs, med potential att låsa upp över 4,5 GW energi som kan driva mer än 1,5 miljoner hem.

Det första förslaget någonsin för en uthyrning av havsbaserad vindkraft på den amerikanska västkusten följer New York Bight och Carolina-auktionerna tidigare i år i Atlantens vatten och är en del av USA:s mål att distribuera 30 GW havsbaserad vindenergi till 2030.

Det föreslagna försäljningsmeddelandet inkluderar tre hyresområden utanför centrala Kalifornien nära Morro Bay och två områden utanför den norra kusten nära Humboldt County, totalt cirka 373 000 hektar för flytande vindkraftverk.

Källa:

27 maj 2022  11:09  CET

Fredag

Fossila tillgångar som förlorar sitt värde kan kosta investerare och pensionsfonder 2 biljoner dollar

Finansiella förluster orsakade av strandade olje- och gastillgångar kan överstiga 1,4 biljoner dollar (1,96 biljoner dollar), med de flesta av dessa förluster som drabbar privata investerare, inklusive pensionssparande, visar ny forskning.

Forskare, ledda av ekonomen Gregor Semieniuk från University of Massachusetts Amherst, har bedömt utsikterna för nästan 45 000 olje- och gastillgångar runt om i världen, och spårat de potentiella ekonomiska konsekvenserna av strandade tillgångar genom deras företagsstrukturer för att identifiera vilka investerare som i slutändan kommer att förlora på.

”Vi beräknar att globala strandade tillgångar som nuvärdet av framtida förlorade vinster i uppströms olje- och gassektorn överstiger 1 biljon USD under rimliga förändringar i förväntningarna om effekterna av klimatpolitiken”, säger forskningsartikeln, publicerad i tidskriften Nature Climate Change .

Källa:

27 maj 2022  10:55  CET

Fredag

Armaturbyte ger stor energibesparing för industri i Skövde

Elcenter i Skövde kontaktade Elektroskandia och Christian Bengtsson tittade igenom förutsättningarna.

Det gällde två stora hallar och en mindre, där det sen tidigare satt kompaktlysrör med HF-don. Christian tog fram förslag på lämpliga armaturer samt belysningsberäkningar och energikostnadskalkyl.

– Till de två stora hallarna valde vi Cardi-armaturen Altum Teknik HO BS medium, en robust och kompakt industriarmatur med ett mekaniskt bländskydd vilket gör den väl avbländad även på högre höjder. Till den lilla hallen var vårt förslag SG-armaturen Arena.

Genom att byta till dessa moderna LED-armaturer kunde vi gå ner från 132 stycken armaturer till endast 78 stycken och energibesparingen blir hela 50 procent.

Det innebär att de i runda tal sänker sina energikostnader med 20.000 kronor per år!, säger Christian Bengtsson.

Källa:

27 maj 2022  10:47  CET

Fredag

Ny elförbindelse kommer dras mellan Irland och Frankrike

Irland har gett grönt ljus för att installera en 700 MW högspänningslikströms undervattenskabel mellan dess södra kust och Frankrikes nordvästra kust.

EirGrid har avslöjat att Irlands nationella oberoende planeringsorgan, An Bord Pleanála, har beviljat godkännande för en högspänningslänk som det utvecklar med den franska nätoperatören Réseau de Transport d’Electricité (RTE).

De två nätoperatörerna har som mål att bygga ”Celtic Interconnector” undervattenslänken mellan Irland och Frankrike. EirGrid lämnade in planeringsansökan för projektet i juli.

Källa:

27 maj 2022  10:29  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Energirevolution i hjärtat av Sydafrikas post-pandemiska återhämtning

Just Energy Transition Partnership, som lanserades vid COP26, syftar till att stödja Sydafrika att minska koldioxidutsläppen från sin ekonomi. Upp till 8 miljarder euro kommer att vara tillgängliga under de kommande tre till fem åren – stöd som är avgörande för landets fortsatta återhämtning.

”Det är helt avgörande, vårt energisystem kollapsar bokstavligen”, säger Mark Swilling, styrelseordförande för utvecklingsbanken i södra Afrika. ”Vår ekonomiska återhämtningsplan har ingen chans om energisystemet inte är fixat. Så det krävs en hel massa regeländringar för att se till att vi tar itu med våra utmaningar, men vi behöver betydande internationella och lokala investeringar i energiomställningen. Om vi ​​får denna rätt, det är faktiskt Sydafrikas framtid”

Som världens 7:e största kolproducent har Sydafrika ett stort antal jobb inom kol och utvecklingsbanken vill se till att arbetare i denna sektor inte betalar priset för övergången, enligt dess vd Patrick Dlamini:

Källa:

26 maj 2022  11:57  CET

Torsdag

Kan solpaneler i rymden hjälpa till i kapplöpningen mot nettonoll?

Den brittiska regeringen överväger ett projekt på 16 miljarder pund för att sätta ett solkraftverk i rymden. Även om det låter konstigare än fiktion, är det inte det.
I sin novell Reason från 1941 beskrev science fiction-doyen Isaac Asimov en värld där människor skördade solenergi från rymden. Jätte kretsande solpaneler strålade förnybar energi tillbaka till jorden via radiovågor. Nu, 80 år senare, kan Asimovs futuristiska vision bli verklighet.

I mars 2022 avslöjade Storbritanniens vetenskapsminister, George Freeman, att regeringen funderade över ett förslag på 16 miljarder pund om att bygga ett solkraftverk i rymden, med rymdbaserad solenergi (SBSP, vanligtvis förkortad till SSP) som en av de teknologier i regeringens Net Zero Innovation Portfolio.

Källa:

26 maj 2022  11:36  CET

Torsdag

En säkerhetskonsult för Shell har precis sagt upp sitt jobb. Här är anledningen

En mångårig säkerhetskonsult för fossilindustrin har sagt upp sitt kontrakt med energijätten Shell och anklagar företaget för ”dubbeltalande om klimatet” genom att offentligt lova att minska sitt koldioxidavtryck samtidigt som de fortsätter att borra efter ny olja och gas.

Tillkännagivandet, som tog fart på sociala medier i måndags, är den senaste incidenten som ställer tvivel om uppriktigheten i de senaste ”netto-noll”-löftena från olje- och gasbolag, vars produkter är den främsta drivkraften bakom klimatförändringar som orsakas av människor.

”Det gör ont i mig att avsluta denna arbetsrelation, som jag har uppskattat mycket,” skrev Caroline Dennett, vars lilla konsultföretag har rådgivit det brittiska företaget i säkerhetsfrågor i 11 år, i ett mejl till Shells styrelse på måndagen.

”Men jag kan inte längre arbeta för ett företag som ignorerar alla larm och avfärdar riskerna för klimatförändringar och ekologisk kollaps.”

Källa:

26 maj 2022  11:24  CET

Torsdag

USA: Walmart börjar leverera med drönare i sex delstater

Du beställer en vara från Walmart. Det går från ett centrallager till ett lokalt distributionscenter, vanligtvis via en dieseldriven lastbil.

Därifrån går den in i en annan dieseldriven lastbil och levereras till din dörr. Det betyder att det finns många koldioxidutsläpp förknippade med att få det paketet till dig. Inte bara det, utan Walmart måste betala lönerna för de människor som kör de där lastbilarna och levererar de paketen. Den måste också köpa lastbilarna och bränslet för att köra dem, samt täcka underhållskostnader.

Men nu säger Walmart att de kommer att leverera paket som väger 5 kg eller mindre till kunder i vissa delar av Arizona, Arkansas, Florida, Texas, Utah och Virginia med drönare som sänker paketen till marken via en kabel.

Tjänsten kommer att tillhandahållas i samarbete med DroneUp och bör börja före slutet av detta år. Företaget säger att så många som 1 miljon paket kan levereras med drönare varje år till en kostnad av $3,99 vardera. Det bor 4 miljoner människor i de delar av USA där drönarleverans är tillgänglig. Det kommer att vara den största drönarleveranstjänsten i Amerika när den börjar.

Källa:

26 maj 2022  11:17  CET

Torsdag

Arbetet börjar med ett stort batteri som gränsar till Australiens största solenergiprojekt

Arbetet har påbörjats med vad som föreslås bli ett 400MWh stort batterienergilagringssystem som byggs vid sidan av det som – för en tid åtminstone – kommer att bli det största solcellsprojektet i Australien, New Englands solenergipark på 720MW i Uralla.

Projektutvecklaren ACEN Australia sa i ett pressmeddelande som publicerades på den filippinska börsen denna vecka att marken har brutits på första etappens 50MW, en timmes batteri i NSW Northern Tablelands.

Byggandet av den enorma solenergigården i New England, som ursprungligen utvecklades av UPC\AC Renewables, pågår också över två fält öster om Uralla, en stad i väljarkåren i New England av tidigare vice premiärminister och Nationals ledare, Barnaby Joyce.

ACEN säger att den första 400MW ac (520MW dc) etappen av solenergiparken ska vara färdigställd 2023. Och när hela 720MW är installerad kommer den att producera cirka 1 800 000 megawattimmar (MWh) ren el varje år – tillräckligt för att driva cirka 250 000 NSW-hem.

Det finns också potential för att batteridelen av projektet kan skalas upp, till 200MW med två timmars lagring, eller 400MWh.

Källa:

26 maj 2022  10:55  CET

Torsdag

Kina siktar på att slå sina egna utsläppsmål, säger sändebudet

Xie Zhenhua är den enda kinesiska regeringsrepresentanten som deltar i årets World Economic Forum.
Kina siktar på att nå sina koldioxidminskningsmål före schemat, sa den kinesiska klimatförändringssändebudet Xie Zhenhua på tisdagen i ett tal vid World Economic Forum i Davos, Schweiz.

I kampen mot klimatförändringarna har Kina åtagit sig att toppa utsläppen av ledande växthusgaser koldioxid till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2060. Landet går för att slå dessa mål, sa Xie.

Källa:

26 maj 2022  10:44  CET

Torsdag

EU ökar ansträngningarna för självsförsörjning på kritiska råvaror

Medan Europas beroende av rysk energi skapar rubriker, är EU också allt mer angelägen om att minska sitt beroende av tredjeländer – framför allt Kina – när det gäller viktiga råvaror.

Frågan om att stärka blockets strategiska självständighet inom råvarusektorn har hamnat högst upp på Brysselagendan – med flera lagstiftningsförslag som tar upp frågan.

”Målet är att se till att vårt strategiska beroende minskar eftersom det helt enkelt inte är möjligt att överväga vår digitala, gröna och motståndskraftiga omvandling utan säker tillgång till råvaror”, sade EU-kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton, vid råmaterialtoppmötet den Onsdag (25 maj).

För att minska beroendet av tredjeländer har EU redan tillkännagivit ett lagstiftningsförslag – ofta kallad råvarulagen – för att ”intensivera arbetet med tillgången på kritiska mineraler”, tillade Breton.

Utvinningen av råvaror domineras för närvarande av endast en handfull aktörer, där i synnerhet Kina har monopol inom flera sektorer. Detta orsakade störningar förra året när Kina minskade produktionen av magnesium – en nyckellegering som är avgörande för aluminiumindustrin – vilket kraftigt påverkade Europa, som vid den tiden importerade 93 % av sitt magnesium från Kina.

Källa:

26 maj 2022  10:32  CET

Torsdag

Tyskland driver på för ett närmare havsvindsamarbete mellan Östersjöstaterna

Tyskland vill öka det internationella samarbetet för att göra Östersjön till en viktig plats för havsbaserad vindkraft. Landet planerar att använda sitt ettåriga ordförandeskap i Östersjöstaternas råd med start i juli för att driva frågan, sa utrikesminister Annalena Baerbock innan ett ministermöte i rådet i Kristiansand i Norge, rapporterar Redaktionsnetzwerk Deutschland ( RND).

”Att fasa ut fossila bränslen är inte bara en klimatpolitisk nödvändighet, utan också en säkerhetspolitisk nödvändighet”, sa Baerbock. Samtalen i rådet fokuserar ”på säkerhetsläget i Östersjöområdet efter Rysslands anfallskrig i Ukraina”, enligt Tysklands utrikeskontor. ”Den gröna och digitala omvandlingen i Östersjöregionen står också högt på mötets agenda. Fokus ligger på att utöka förnybar energi och energiinfrastruktur i regionen för att ge ett viktigt bidrag till att bekämpa klimatförändringar och för att göra Europa mindre beroende av olja och gas från Ryssland.”

Östersjöstaternas råd grundades 1992 och omfattar Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Litauen, Lettland, Norge, Polen, Sverige och EU. Rysslands medlemskap avbröts i början av mars. Offshorevind är en central pelare i Tysklands energiomställning och den nuvarande regeringen har avsevärt höjt landets mål för att implementera tekniken.

Källa:

26 maj 2022  10:24  CET

Torsdag

EU:s plan för förnybar energi belyser Japans svaga mål när energimötet i G7 drar igång

EU planerar att gå över till förnybara energikällor mer än dubbelt så snabbt som Japan år 2030, enligt en ny analys som släppts av den globala energitanksmedjan Ember inför G7:s miljö-, klimat- och energiministermöte, som börjar idag i Berlin. Ministrarna kommer att besluta om och hur G7-länderna kommer att åta sig ren kraft till 2035.
Under de kommande åtta åren planerar EU att lägga om 32 % av sin totala elproduktion till förnybara energikällor, medan Japan planerar att lägga om endast 13 % av sin egen elförsörjning.

Europas förändring kommer att göra det möjligt att spara 100 miljarder euro varje år på import av gas, olja och kol och minska den ryska gasanvändningen med två tredjedelar i slutet av 2022.

Taksolel, grunden för EU:s plan, kommer att utgöra över hälften av dess totala solenergikapacitet år 2030. Detta tack vare ny lagstiftning som försöker göra solpaneler obligatoriska för alla offentliga och nya bostadshus till 2025 respektive 2029. Totalt planerar EU ytterligare 750 gigawatt GW solel till 2030.

Källa:

26 maj 2022  10:16  CET

Torsdag

Danmark: Grönt ljus för vätgasfabrik / PtX-anläggning på landsbygden i Kassø

I går beviljade den danska Bo- och Planstyrelsen planlovet, vilket ger möjlighet att fortsätta planerna för en Power-to-X-anläggning i Kassø i Aabenraa kommun. Möjligheten skapar glädje för borgmästare Jan Riber Jakobsen.

Ett tillstånd från inrikes- och bostadsministern genom den danska bostadsstyrelsen ger Aabenraa kommun möjlighet att fortsätta arbetet med en Power-to-X-anläggning i Kassø, där European Energy, ett danskt företag för vind- och solprojekt, har redan ansökt om tillstånd på området.

Närmare bestämt har ministern gett tillstånd till att en lokalplan och eventuellt byggande ska planeras i ett avgränsat område i Kassø.

– Jag är väldigt glad att tillståndet från ministern nu är i hus, så vi kan fortsätta den process vi har på gång i området. Möjligheten till en Power-to-X-anläggning finns och den talar för den redan gröna agenda vi har i Aabenraa kommun där vi är långt med den gröna omställningen, både när det gäller biogas, kraftproduktion och Power-to-X , säger borgmästare Jan Riber Jakobsen

Källa:

26 maj 2022  10:11  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Autonoma undervattensdrönare används för att underhålla vindkraftverk till havs

En undervattensdrönare har använts för att självständigt inspektera grunden till en vindkraftspark till havs för första gången.

Med mängden brittisk offshore-infrastruktur som ökar på grund av utbyggnaden av vindkraftverk och olje- och gasanläggningar, är behovet av frekventa inspektioner och underhåll större än någonsin.

Konventionellt utförs sådana uppgifter av fjärrstyrda fordon (ROV), som är dyra och kräver stödfartyg och skicklig besättning.

Det nya drönarsystemet, utvecklat av forskare från Edinburgh och Heriot-Watt University, kan utföra mycket av det tidigare manuella arbetet självständigt. Den har testats på tre turbiner som ägs av EDF vid vindkraftsparken Blyth utanför Northumberland.

Systemet kan generera data om anläggningarna inklusive korrekta detaljerade 3D-modeller som kan analyseras för att avgöra vilket underhållsarbete som kan behövas.

Källa:

25 maj 2022  12:05  CET

Onsdag

Arbeta inte för klimatförstörarna

Klassen 2022 tar examen med ett brådskande budskap: ”Arbeta inte för klimatförstörare.”

Detta var orden som FN:s chef António Guterres talade till studenter vid amerikanska Seton Hall University idag (24 maj). Och medan generalsekreterarens kommentarer var skräddarsydda för den institution där han också samlade in en hedersexamen, riktade de sig till en generation av akademiker runt om i världen.

Guterres använde sitt inledningstal för att vägleda unga människor mot att vara en del av klimatlösningar snarare än problem.”Ni måste vara den generation som lyckas ta itu med den planetariska nödsituationen av klimatförändringar,” sa han till studenter som samlats vid Prudential Center i Newark.

”Mitt budskap till dig är enkelt: Arbeta inte för klimatförstörare. Använd dina talanger för att driva oss mot en förnybar framtid.”

Källa:

25 maj 2022  11:51  CET

Onsdag

Italien kommer lägga till 8 GW grön energi i år – minister

(Montel) Italien skulle kunna lägga till upp till 8 GW förnybar energikapacitet i år efter regeringens effektivisering av tillståndsförfaranden, sa ministern för ekologisk omställning Roberto Cingolani på tisdagen.
Under de fyra första månaderna 2022 har cirka 3 GW nya anläggningar för grön energi auktoriserats och ytterligare 4 GW är på väg att få en miljökonsekvensbedömning (MKB), som skulle kunna göra det möjligt för dem att delta i landets auktioner för förnybar kapacitet, han berättade för landets parlament.

”Detta är en mycket betydande acceleration jämfört med de senaste åren, eftersom antalet bearbetade miljökonsekvensbedömningar kommer att öka antalet förslag som kommer att delta i auktionerna”, sade han. ”Målet är fortfarande att överstiga 7-8 GW i slutet av året och möjligen göra bättre.”

Under det senaste året har regeringen godkänt flera åtgärder för att minska den komplicerade och långa auktorisationsprocessen som har hållit tillbaka landets tillväxt av förnybar energi och har lämnat de flesta av regeringens auktioner för förnybar kapacitet kraftigt undertecknade.

Källa:

25 maj 2022  11:43  CET

Onsdag

Framtiden för vätgas är grön

Energiomställningen kommer att kunna räkna med att väte produceras hållbart och i allt större mängder, enligt en ny studie av IRENA som också skisserar scenariot kring export.

Vätgas, en avgörande resurs för energiomställningen, kommer att bli alltmer riklig och hållbar: år 2050 kommer två tredjedelar att produceras från förnybara källor. Produktionspotentialen kan uppgå till tjugo gånger världens energibehov.

Allt detta kommer att möjliggöras av teknisk innovation och stordriftsfördelar, som i de flesta delar av världen kommer att få produktionskostnaderna att sjunka: från nuvarande fem dollar per kilo till mindre än en dollar i bästa fall, eller drygt en dollar i de mest pessimistiska prognoserna. Dessutom kommer en fjärdedel av det väte som produceras i världen att kunna exporteras, vilket gör det möjligt att utöka utbudet över alla kontinenter.

Källa:

25 maj 2022  11:40  CET

Onsdag

Elon Musk, Alphabet och Joe Biden (USA) investerar miljarder i CO2-borttagning

När världen växlar mot ren energi i sina bilar och dess energigenereringstaktik, säger experter att det fortfarande finns mycket arbete att göra för att säkerställa att den globala temperaturen inte fortsätter att stiga. En kostsam men effektiv lösning är kolborttagningsteknik, som många företag och federala initiativ precis börjar ösa pengar på.

Tesla-chefen Elon Musk och Googles moderbolag Alphabet är bara två enheter som deltar i en total private equity-investering på 2 miljarder dollar i startups för kolavlägsnande, enligt Bloomberg. Dessutom har president Joe Bidens administration delat planer på att dedikera 3,5 miljarder dollar för att hjälpa till att skapa fyra separata kolborttagningshubbar i USA för att utveckla och testa tekniken.

Nyheten kommer efter att en aprilrapport från FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar sa att behovet av kolavlägsnande är ”oundvikligt”, om världen hoppas kunna nå globala temperaturmål som är nödvändiga för att förhindra klimatkatastrofer. Panelen hoppas kunna se användningen av kolborttagningsteknik öka tusenfaldigt inom decenniet – trots svårigheten att göra det ekonomiskt, politiskt och överkomligt.

Källa:

25 maj 2022  11:31  CET

Onsdag

Polestar lägger pengar på StoreDots ultrasnabba batteriladdningsteknik

Polestar har blivit den senaste elfordonstillverkaren att satsa på den extrema snabbladdningsbatteriteknologin som utvecklas av StoreDot, med tillkännagivandet av ett ”strategiskt avtal” med det Israel-baserade företaget.

StoreDot är banbrytande för utvecklingen av kiseldominant avancerad EV-batteriteknologi och har satt som mål att producera batterier som kan ladda upp till 160 km räckvidd på bara fem minuter till 2024.

Polestar säger att deras affär med StoreDot, som markerar sin första finansiella investering som företag, inkluderar samarbete kring anpassningen och tillämpningen av denna teknologi till proof-of-concept elfordon från Polestar.

Den Sverigebaserade elbilstillverkaren har följt modermärket Volvo för att stödja StoreDot och en växande lista av andra elbilsmarknadsaktörer, inklusive Daimler, VinFast, Ola Electric, BP Ventures, Samsung, TDK och EVE Energy.

Källa:

25 maj 2022  11:06  CET

Onsdag

Ny process gör kalkindustrin fossilfri

Samarbete och en innovationen med namnet Electric Arc Calciner (EAC), kan elektrifiera tillverkning av bränd kalk, samtidigt som processen separerar och fångar in koldioxid från kalkstenen. Tekniken har potential att ta bort utsläpp från kalkbranschen.

Kalk är ett av de vanligaste materialen i världen. Det används i tillverkningen av bland annat stål, byggmaterial, papper och vid vattenrening. Kalkindustrin är bland de tio största utsläpparna i världen. I Sverige står de tillsammans med cementindustrin för 19 procent av koldioxidutsläppen enligt statistik från Naturvårdsverket.

Vid tillverkning av kalk används en teknik som kallas för kalcinering. I den processen sker koldioxidutsläpp vid två tillfällen, dels vid den fossilt drivna upphettningen, dels då kalkstenen uppnår höga temperaturer.

Källa:

25 maj 2022  10:44  CET

Onsdag

En enorm konstgjord "grön vätgasö" föreslagen för Nordsjön

Ett ledande danskt värdepappersföretag har föreslagit en enorm konstgjord ”väteö” i Nordsjön som skulle anslutas till 10 GW havsvind, och som skulle kunna producera en miljon ton grönt väte varje år.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som har intressen i Australien, inklusive med Star of the South havsvindprojektet, säger att den föreslagna ön, som kommer att kallas BrintØ, eller ”Hydrogen Island”, skulle kunna tillhandahålla upp till 7 % av Europas förväntade väte användas 2030.

Ön skulle ligga på den danska delen av Dogger Bank, en massiv grund sandbank som sträcker sig över Nordsjön från Englands östkust till inom Nordsjöns gränser för Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Vattendjupen sträcker sig över 17 600 kvadratkilometer och sträcker sig från 15 till 36 meter, vilket gör det till en perfekt plats för vindkraftsparker till havs på grund av låga vattendjup och starka vindresurser, inklusive 3,6 GW havsvindkraftsparken Dogger Bank nära England.

Källa:

25 maj 2022  10:54  CET

Onsdag

Norge: Massafabrik minskar koldioxidutsläppet genom att övergå till en elektrisk torkprocess

 Norsk massafabrik ersätter olja med el för att minska koldioxidutsläppen med 14 000 ton per år

•   ABB:s tyristorstyrenheter ger exakt styrning av de nya luftvärmarna och minimerar belastningen på elnätet

•   En miljöåtgärd som motsvarar en minskning av utsläppen från 7 000 bilar

Vafos Pulp, en norsk producent av oblekt massa för kartongtillverkning, börjar använda elektricitet i stället för olja i sin torkprocess, vilket har minskat anläggningens koldioxidutsläpp väsentligt. Företaget fasar ut en 9 megawatts oljepanna och börjar i stället använda eldrivna värmare som styrs med ABB-teknik.

Kragerø massafabrik, som producerar 80 000 ton massa per år, minskar koldioxidutsläppet med 14 000 ton per år från sommaren 2022.  Det motsvarar det årliga totala utsläppet från 7 000 bilar med förbränningsmotor. 

Källa:

25 maj 2022  10:44  CET

Onsdag

Danmark: Ett återvinningscentrum för batterier har öppnats

Efter en ombyggnad invigdes i fredags Danmarks första återvinningscentral för elbilsbatterier av både miljöministern och Furesøs borgmästare
I fredags öppnade miljöminister Lea Wermelin (S) och Ole Bondo Christensen (S), borgmästare i Furesø kommun, Danmarks första elbilsbattericenter i Farum. För Stena Recycling A/S har även tidigare haft en återvinningscentral i Farum, men den återinvigda anläggningen är av en helt annan kaliber.

– Hittills har vi inte haft ett sådant centrum här hemma. Faktum är att den nya anläggningen är den första i sitt slag i världen som tas i drift. Det ger battericentret i Farum en självklar position som det danska flaggskeppet, där uttjänta elbils- och hybridbilsbatterier från hela Danmark samlas in, analyseras, laddas ur och förvaras innan de skickas vidare för antingen återanvändning eller återvinning, säger Stene Recycling i ett pressmeddelande.

Källa:

25 maj 2022  10:32  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Solpaneler står inför återvinningsutmaningen

Solenergi blomstrar. Den globala solcellskapaciteten växte från 1,4 GW 2000 till 760 GW 2020, och solenergi genererar nu nästan 4% av världens elektricitet, enligt International Energy Agency. Men experter säger att denna häpnadsväckande tillväxt av lågkoldioxidkraft också är en tickande bomb.

Mer än 90 % av solcellspanelerna (PV) är beroende av kristallint kisel och har en livslängd på cirka 30 år. Prognoser tyder på att 8 miljoner ton (t) av dessa paneler kommer att ha nått slutet av sin livslängd år 2030, en siffra som beräknas nå 80 miljoner ton år 2050 (Nat. Energy 2020, DOI: 10.1038/s41560-020 -0645-2). Men dagens teknik för återvinning av dessa enheter är ineffektiva och används sällan.

Det är ett enormt problem. PV-paneler innehåller giftiga material, som bly, som kan orsaka miljöföroreningar, men många dumpas på soptippar när de dör. De innehåller också värdefulla material som skulle kunna återanvändas för att göra nya solceller, men idag går dessa resurser till största delen till spillo.

Källa:

24 maj 2022  14:28  CET

Tisdag

Volvo lanserar elektriska lastbilar tillverkade av "grönt" stål

Företaget säger sig vara den första lastbilstillverkaren i världen som byter ut fordonsdelar tillverkade av traditionellt stål mot nollutsläppsstål
Volvo Lastvagnar har meddelat att deras tunga elektriska lastbilar snart kommer att inkludera delar gjorda av ”fossilfritt” stål, som en del av biltillverkarnas plan att minska koldioxidavtrycket för deras nollutsläppsutsläppsbilar.

Det svenska företaget meddelade i morse att det kommer att ersätta stål tillverkat i fossilbränsleugnar med stål tillverkat med en vätebaserad process för flera av de nyckeldelar som används för att tillverka sina elektriska lastbilar från och med det tredje kvartalet i år.

”Klimatförändringar är mer synliga än någonsin”, säger Volvo Lastvagnars senior vice president för global produktledning Jessica Sandström till BusinessGreen. ”Det är särskilt viktigt för oss att gå före och visa att det faktiskt är möjligt att minska koldioxidutsläppen från transportindustrin.

Källa:

24 maj 2022  14:15  CET

Tisdag

Kinas Wind Power Push hotar USA:s strategiska intressen

Kriget i Ukraina har skakat energimarknaderna – drivit olje- och gaspriserna till de högsta nivåerna på över ett decennium och lämnat regeringar på väg att säkra energiförsörjningen.
Under månaderna efter Rysslands invasion har beslutsfattare ställts inför en hård sanning: energipolitik är säkerhetspolitik, och den har försummats alldeles för länge.

Regeringens prioriteringar är framträdande i diskussionerna om övergången till förnybar energi. Entusiasmen kan finnas i överflöd för vindkraft, men om USA menar allvar med sin framtid måste man ta itu med kritiska störningar i leveranskedjan och marknadssnedvridande utländsk konkurrens.

Västerländska företag kommer att vackla om dessa frågor inte åtgärdas medan deras statsstödda kinesiska konkurrenter överträffar dem. USA kan förvänta sig stora konsekvenser om kinesiska företag expanderar ytterligare på denna kritiska marknad.

Källa:

24 maj 2022  14:02  CET

Tisdag

Trådlös el kommer betyda mycket för grön energi

U.S. Naval Research-forskare har precis gjort ett stort genombrott inom trådlös energiöverföring. Den nya utvecklingen kan trådlöst driva enheter och leverera el på mils avstånd. Power beaming kan vara en spelomvandlare för den gröna energirevolutionen.

Forskare vid U.S. Naval Research Laboratory tror att kraftstrålning kan vara nästa stora sak inom energi, som kan driva enheter trådlöst och leverera elektricitet på mils avstånd.

Grundläggande fysik och de senaste framstegen inom sändnings- och mottagningsteknologier skulle en dag kunna ge ström utan att behöva elnät – potentiellt minska behovet av bränsletransport eller batterier för att lagra energi.

Källa:

24 maj 2022  14:00  CET

Tisdag

Irland tacklar klimatkrisen med elektrifiering av tågnätet och hållbara hem

När du tänker på Irland kommer kustområden och kraftiga vindar snabbt att tänka på. Vindkraft är för närvarande den största källan till förnybar energi i landet.

Men trots den sprudlande närvaron av denna energikälla har landet ännu inte lyckats minska sina koldioxidutsläpp under åren. Tvärtom ökar mängden utsläpp igen, främst på grund av intensivt jordbruk och förorenande rörlighet.

Ambitiösa klimatplaner står dock på agendan för de kommande åren. 2021 undertecknade landet klimathandlingslagen, vilket gör den juridiskt bindande för att uppnå de internationella och EU:s klimatmål. Målet här är att vara klimatneutral 2050 och att minska utsläppen med 51 % på 2018 års nivåer till 2030.

Resiliensfonden kommer också att ge ett gediget bidrag för att uppfylla Green Deal-planerna. Irland stöds av Europa med 939 miljoner euro i bidrag. 42 procent av planen stödjer klimatsatsningar och reformer och 32 procent går till den digitala omställningen.

Källa:

24 maj 2022  13:51  CET

Tisdag

Exponentiell elbils-försäljning belyser kritisk mineralbrist – IEA

I en ny rapport belyser International Energy Agency (IEA) hur policystöd och en flod av nya modeller stödjer försäljningen av elbilar på stora marknader. Det krävs dock större ansträngningar för att förutse flaskhalsar i leveranskedjan och öka kritisk mineralproduktion.

Enligt rapporten, Global EV Outlook 2022, kommer att säkerställa framtida tillväxt att kräva större ansträngningar för att diversifiera batteritillverkningen och viktiga mineraltillgångar. Detta behövs för att minska riskerna för flaskhalsar och prisökningar.

Dessa ansträngningar är påkallade på grund av den extrema ökningen av försäljningen av elfordon (EV) som IEA har upptäckt. Den Paris-baserade mellanstatliga organisationen konstaterar att försäljningen fördubblades 2021 till ett nytt rekord på 6,6 miljoner, med fler sålda nu varje vecka än under hela 2012.

Källa:

24 maj 2022  13:45  CET

Tisdag

Svenska Einride placerar batterierna i släpet

Varför ska dragbilen bära batterierna när det är släpet som väger? På den årliga konferensen Mesh presenterade Einride ett släp med inbyggt batteri och ett öppet API till Einrides logistiksystem.

Svenska logistikuppstarten Einride släppte både mjuka och hårda nyheter på sin branschdag Einride Mesh i förra veckan i Göteborg. Det här var första gången som Einride Mesh genomfördes, men den ska bli en årlig tradition.

Den hårda nyheten är släpet Einride Trailer, en semi-trailer som kommer att vara redo för pilotproduktion år 2023.

Släpet har ett eget batteri, vilket är ett helt nytt koncept, enligt Einride. Batteriets kapacitet är 320 kWh vilket ska kunna utöka räckvidden på en Einride-långtradare till 650 km.

Einride Trailer är kompatibel med Einrides eget system. Men ska även kunna integreras med en vilken dragbil som helst.

Källa:

24 maj 2022  13:41  CET

Tisdag

Företrädare för vind- och kärnkraftsbranschen vill ha ett slut på politiska bråket i energidebatten

”Det finns ingen motsättning mellan de båda kraftslagen vind- eller kärnkraft. Det handlar inte om att välja det ena eller det andra. Efterfrågan på el växer så snabbt och stort att det finns utrymme för alla sorters fossilfri elproduktion att vara med och möta behovet.

Svensk politik måste samlas, med målet att skapa förutsättningar för marknaden att producera all den el som vårt land Sveriges elanvändning på 140 terawattimmar (TWh) har länge varit relativt konstant. Men nu har en snabb och dramatisk ökning inletts. Vi väntas behöva dubbelt så mycket el redan inom 20 år.”

”Den huvudsakliga förklaringen är klimatomställningen av industrin och transporterna. Stora satsningar görs nu för att tillverka bland annat fossilfritt stål, vätgas och batterier. Det här är marknader där Sverige kan bli världsledande.

Med stärkt industriell konkurrenskraft både stoppar vi klimatutsläpp och skapar tillväxt av jobb och skatteintäkter från norr till söder. De länder som lyckas bäst med industrins elektrifiering är framtidens vinnare. Sverige bör ta chansen att gå i täten.”

 

Källa:

24 maj 2022  13:23  CET

Tisdag

Tyskland gasar på för att nå 215 GW

Tysklands nya regnbågskoalition har slagit in på gasutbyggnaden i landet och ställer det ambitiösa målet att nå 215 GW installerad kapacitet år 2030. Jules Scully pratar med både beslutsfattare och utvecklare för att upptäcka hur marknaden kan nå det målet

Med redan mer än en tredjedel av Europeiska unionens (EU) installerade solenergikapacitet är Tyskland inställda på att överladda solcellsutbyggnaden under det kommande decenniet när den nya regeringen försöker påskynda koldioxidutsläppen av landets elsektor samtidigt som energiimporten minskar.

Innan den nya koalitionsregeringen – bestående av mitten-vänster-socialdemokraterna (SPD), gröna och nyliberala fria demokrater (FDP) – svors in i december, hade dess planer på att påskynda energiomställningen redan avslöjats, inklusive ett mål att ha 200 GW solel installerad till 2030, då bör förnybara energikällor tillhandahålla 80 % av landets el.

Regeringen har sedan dess höjt det målet ännu högre och siktar på 215GW utplacerad solenergi till 2030 som en del av åtgärder som ingår i det så kallade påskpaketet.

Källa:

24 maj 2022  13:05  CET

Tisdag

Gigantisk vindkraftspark planeras utanför Kalix

Haparanda har dragit sig ur – men i Kalix är kommunledningen betydligt positivare till planerna på en gigantisk vindkraftspark ute till havs. De har nu sagt ja till placeringen av 70-120 vindkraftverk i ett område ungefär lika stort som två Stockholms stad.

Wpd Offshore ligger bakom planerna på den gigantiska vindkraftsparken. Placeringen, som kommunstyrelsen nu sagt ja till, ligger cirka 33 kilometer från fastlandet i närheten av ön Malören.

70-120 vindkraftverk ska producera cirka 9-10 terawattimmar el per år. Vilket enligt företaget motsvarar cirka 7,5 procent av den svenska årliga elproduktionen.

Tanken var först att vindkraftsparken skulle placeras i både Kalix och Haparanda skärgård, men Haparanda sa nej till projektet.

– Vi försöker bygga upp vår skärgård som besöksmål med orörd natur, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda. Han ser fler nackdelar än fördelar med projektet.

Källa:

24 maj 2022  12:45  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Europa försöker bryta beroendet av Ryssland med vindkraft och solenergi

Europeiska planer på att överge beroendet av rysk gas och olja och, på lång sikt, av alla kolväten på grund av behovet av att göra energiomställningen mot klimatförändringarna, börjar ta form i nationella projekt.

Efter att Europeiska kommissionen på onsdagen tillkännagav sin RePowerEU-plan för att öka förnybar energi, tog fyra regeringar tillfället i akt att offentliggöra världens största projekt för förnybar energi.

Tyskland, Belgien, Danmark och Nederländerna lovar att installera 65 GW vindkraft till havs till 2030 och till 2050 att nå 150 GW.

Just nu summerar de till 15 GW. Om denna vindkraftskapacitet skulle installeras skulle den ensam utgöra hälften av all havsbaserad vindenergi som behövs i Europeiska unionen 2050. För att få en uppfattning om dess storlek har hela den franska kärnkraften 61,4 GW installerad.

Källa:

23 maj 2022  12:55  CET

Måndag

Den polska premiärministern uppmanar Norge att dela med sig av olje- och gasvinster

(Bloomberg) — Norge borde dela de ”gigantiska” vinster som de nyligen har gjort till följd av högre olje- och gaspriser, särskilt med Ukraina, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Morawiecki, som svarade på en fråga om sin regerings energipolitik i söndags vid ett möte med en ungdomsgrupp, sa att det kolberoende Polen planerar att byta till förnybar energi och kärnenergi, samtidigt som olje- och gasleveranser från Ryssland och någon gång från ”arabiska” länder. också.

”Men borde vi betala Norge gigantiska pengar för gas – fyra eller fem gånger mer än vi betalade för ett år sedan? Det här är sjukt, sa han. ”De borde dela dessa övervinster. Det är inte normalt, det är orättvist. Detta är ett indirekt rov på kriget som Putin startade.”

Polen kommer senare i år att slutföra en gasledning från Norge som kommer att hjälpa landet att ersätta leveransen av bränsle från Ryssland – skars förra månaden efter Polens vägran att betala i rubel.

Källa:

23 maj 2022  12:45  CET

Måndag

Träbatterier på rulle kan bli framtida energilager

Träbaserade batterier tillverkade på rulle. I Norrköpingsföretaget Ligna Energys batterier har metallerna ersatts med organiska material. I första steget ska batterierna användas till sensorer – men på sikt finns det potential att bygga större stationära energilager.

Trettio GWh om året i ny batterilagringskapacitet under tio år. Det är vad som enligt vissa beräkningar krävs för att vi globalt ska klara klimatmålen och ha tillräckligt med mängder med el i våra energisystem (2020 fanns totalt 34 GWh batterikapacitet i världen.)

För att lyckas tillverka så många batterier med etablerad teknik krävs enorma mängder litium, bly, koppar, nickel, kobolt och andra metaller. Problemen med metallerna är välkända: tillgången är begränsad. De är dyra och har negativa miljökonsekvenser samt har i många fall stor negativ klimatpåverkan i alla led – vid utvinning, tillverkning och återvinning.

Källa:

23 maj 2022  12:35  CET

Måndag

Nydanande teknik gör vattenkraften bättre än ny

I april inledde Vattenfall och Magstrom ett kommersiellt samarbete för att minska underhållsbehoven och förlänga livslängden på Vattenfalls flotta av vattenkraftsgeneratorer. Det handlar om att låta rotor och stator röra sig fritt utan att de krafter som då uppstår skadar maskinen.

Först ut var kraftstationen i Boden där problem med vibrationer i en generator åtgärdas. Magstroms system neutraliserar de vibrationer, som kan leda till slitage, som uppstår på grund av oregelbundenheter i luftgapet mellan rotor och stator i generatorn. De mekaniska defekterna kvarstår, men tillåts inte längre orsaka skada på maskinen med omfattande underhåll och långa avställningstider som följd.

– Vi uppskattar att livslängden på våra generatorer kan förlängas med åtminstone 5-10 år. Med den nya generationen av produkten har Magstrom helt arbetat bort den tekniska risken för befintlig funktion på magnetiseringsutrsutningen, som annars potentiellt kan tillkomma med extrautrustning. Det gjorde att det inte längre fanns något skäl för oss att inte börja nyttja de möjligheter som tekniken medför, säger Klas Huhtasaari

Källa:

23 maj 2022  12:32  CET

Måndag

Dessa fyra europeiska länder har satt ett 150 GW havsvindmål

Tyskland, Belgien, Nederländerna och Danmark undertecknade ett avtal i Esbjerg den 18 maj om att producera vindkraft till havs och grönt väte motsvarande 65 GW år 2030 och 150 GW år 2050.

Det gemensamma avtalet förklarar sin avsikt att bli Europas gröna kraftverk och syftar till en tiofaldig ökning av havsbaserad vindkraftskapacitet i regionen, med totala investeringar från den privata sektorn som förväntas uppgå till 135 miljarder euro

Överenskommelsen från energiministrarna är en viktig milstolpe i gränsöverskridande samarbete. Det är grunden för de första riktiga europeiska kraftverken som också genererar elektricitet från förnybar energi”, förklarade Tysklands rektor Robert Habeck.

Han tillade att detta ytterligare skulle minska vårt beroende av gasimport. Implikationen var att de fyra länderna försöker vara mindre beroende av Ryssland för gasimport, vilket är en arm som vrider väst till att acceptera sin invasion av Ukraina

Källa:

23 maj 2022  12:19  CET

Måndag

Storbritannien: Kan vätgas vara bättre än el för lastbilar

Den brittiska regeringen har inlett en utredning på 200 miljoner pund om framtiden för sin vägfrakt. Under en treårsperiod kommer det att försöka förstå de ekonomiska fördelarna med vätgas och elektriska lastbilar, såväl som den infrastruktur som krävs för att koldioxidutlösa en sektor som är ansvarig för cirka 5 % av landets totala koldioxidutsläpp.

Med start senare i år kommer programmet att löpa över tre år, vilket stöder den brittiska regeringens ambitioner att se till att alla nya tunga lastbilar (HGV) som säljs i Storbritannien körs med noll utsläpp till 2040. Med en genomsnittlig lastbil som har en livslängd på strax under sju år skulle det också vara ett betydande bidrag till landets planer på att nå ett rikstäckande nettonollutsläppsmål till 2050.

”Planen skulle kunna se hundratals fler lastbilar med nollutsläpp rullas ut över hela landet och spara pengar för industrin, tack vare att de totala driftskostnaderna för miljöbilar är billigare än bensin- och dieselekvivalenter”, säger transportdepartementet. ”Effektivare leveranser kommer i sin tur att göra det möjligt för transportföretag att hålla priset på varor nere och skydda kunderna från stigande kostnader.”

Källa:

23 maj 2022  12:05  CET

Måndag

Siemens och ABB investerar i norskt batteriföretag

Startup Morrow Batteries har samlat in 100 miljoner euro (105,9 miljoner dollar) i en finansieringsrunda ledd av Siemens och ABB. Man kommer att använda pengarna för att bygga sin första battericellsfabrik i Norge, sin hemmamarknad.

Morrow Batteries, norsk batteristartup, har samlat in 100 miljoner euro genom en finansieringsrunda ledd av Siemens Financial Services, investeringsenheten för det tyska konglomeratet Siemens, och det schweizisk-svenska konglomeratet ABB.

Startupen sa att de kommer att använda medlen för att bygga sin första battericellsfabrik i Arendal, Norge, med en initial kapacitet på 1 GWh.

”När alla utvecklingsfaser är klara 2028 kommer Morrow Gigafactory i Arendal att ha en årlig produktionskapacitet på 43GWh battericeller”, säger Morrow Batteries.

Källa:

23 maj 2022  11:55  CET

Måndag

Valet i Australien: Anthony Albanese signalerar klimatpolitisk förändring

Australiens nya ledare har lovat att ta landet i en ny riktning, med ett stort skifte i klimatpolitiken.

Anthony Albanese, som vann valet i lördags med det oppositionella mitten-vänsterpartiet Labour Party, sa att Australien kan bli en supermakt för förnybar energi.

Han ska sväras in som premiärminister på måndag, men det är inte klart om hans parti kommer att få majoritet i parlamentet.

Klimatförändringarna var ett viktigt bekymmer för väljarna, efter tre år av rekordstora skogsbränder och översvämningar.

Avgående premiärminister Scott Morrison, ledaren för en avsatt liberal-nationell koalition, tackade ”det australiensiska folkets mirakel” efter att ha medgivit.

Rösträkningen pågår fortfarande och han är fortfarande några platser kvar från de 76 som Labour behöver för att säkra en majoritet i parlamentets 151 ledamöters underhus.

Källa:

23 maj 2022  11:32  CET

Måndag

En av Sveriges största transporter på väg från Ludvika – 400 ton tung

  • En transformator ska fraktas från Hitachi Energy i Ludvika till Västernorrlands län, transporten beskrivs som en av de största transporterna någonsin på en svensk väg.

  • Den 400 ton tunga transformatorn är en central nod i det som ska bli Sveriges största vindkraftskluster.

  • ”106 meter lång, jag måste sträcka på mig för att se hela”, säger Magnus Albinsson på elnätsföretaget Ellevio om transporten.

Källa:

23 maj 2022  11:25  CET

Måndag

Wingcopter planerar att distribuera med 12 000 drönare över hela Afrika

Wingcopter tillkännagav denna vecka ett partnerskap med Continental Drones utformat för att etablera ett massivt leveransnätverk som spänner över 49 länder i Afrika söder om Sahara. Affären sätter det höga målet att distribuera 12 000 av Wingcopters 198 drönarsystem under de kommande 5 åren.

Drönarleverans har till stor del varit en icke-startare för ett antal företag, inklusive Amazon. Medan andra, som Alphabet’s Wing, har sett en viss framgång på begränsade marknader, kvarstår många frågor kring bland annat effektivitet, trängsel och reglering. Vi har länge föreslagit att sådan teknik kan vara mer meningsfull i avlägsna områden, där traditionella infrastrukturella problem utgör verkliga hinder för leverans.

Olika platser i Afrika är verkligen vettiga för en sådan utbyggnad, med drönare som potentiellt ger snabbare tillgång till viktiga resurser, inklusive vacciner, mediciner, laboratorieprover och andra viktiga medicinska förnödenheter. Företaget har redan samarbetat med sjukhus i USA och Malawi och planerar att expandera till olika leveranskategorier, såsom mat.

Källa:

23 maj 2022  11:18  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Ytterligare ett multi-Gigawatt havsvindprojekt utanför Åland

Den svenska vindkraftsutvecklaren OX2 och finska Ålandsbanken Fondbolag Ab har förlängt och fördjupat sitt befintliga samarbetsavtal för havsbaserad vindkraft med ytterligare ett flergigawattprojekt utanför Åland i Östersjön.

OX2 och Ålandsbanken Fondbolag Ab, ett investeringsförvaltningsbolag som förvaltar Ålandsbankens investeringsfonder, undertecknade ett samförståndsavtal om att gemensamt utveckla Noatuns havsvindkraftsprojekt söder om Åland.

Tilläggsavtalet avser utveckling av ytterligare ett havsbaserad vindkraftsprojekt som kommer att ligga norr om Åland och kommer att kallas Noatun Nord.

Projekten kommer att bedrivas enligt den tidigare modellen, via ett joint venture där OX2 är byggherre fram till det avslutade projektet och Ålandsbanken Fondbolag är en långsiktig partner via en fond som samtidigt ger allmänheten möjlighet att investera i projekt.

Källa:

20 maj 2022  13:07  CET

Fredag

Världens första väteproducerande vindkraftverk till havs får en finansieringsuppgång på 9,3 miljoner GBP

Vattenfall har tilldelats 9,3 miljoner GBP i innovationsfinansiering från fonden Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 av den brittiska regeringen. Finansieringen kommer att användas för att utveckla världens första väteproducerande vindkraftverk till havs, med elektrolysören placerad direkt på en befintlig driftturbin.

Pilotprojektet vid Vattenfalls vindkraftspark till havs i Aberdeen Bay kommer att ha en effekt på 8 MW och kommer att kunna producera tillräckligt med väte varje dag för att driva en vätgasbuss för att resa 24 000 kilometer. Vätgasen kommer att ledas till stranden vid Aberdeens hamn.

– Vi är mycket nöjda med den statliga finansieringen. Att placera väteelektrolysörer på vindkraftverk till havs kommer sannolikt att vara det snabbaste och billigaste sättet att tillhandahålla fossilfritt väte i skala, säger Danielle Lane, UK Country Manager för Vattenfall.

Källa:

20 maj 2022  12:50  CET

Fredag

Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som bor och verkar i Uddevalla.

I Uddevallahems senaste nyproduktion Bastionen ser vi exempel på hur bolagen valt att samarbeta kring möjligheten att leverera en både unik och hållbar lösning för el och värme.

– Vi tycker det är riktigt roligt att tillsammans med Uddevallahem få verka för ett hållbart Uddevalla. Att vi dessutom tillför ny förnybar elproduktion och hållbar värme gör gott både för dem som kommer flytta in i Bastionen och för övriga Uddevalla säger Martin Ydergren, affärsansvarig för energitjänster på Uddevalla Energi.

De som flyttar in i kvarteret Bastionen kommer i första hand att få sin hushållsel från solcellerna och i andra hand från elnätet. Huset har solceller på taket som genererar el till ett batteri i fastigheten, vilket gör att den solel som produceras på dagen kan användas när solen gått ner. Dessutom är huset kopplat till Svenska Kraftnäts marknad för frekvensreglering som möjliggör att batteriet kan bidra till att reglera eventuellt underskott eller överskott på elnätet.

Källa:

20 maj 2022  12:35  CET

Fredag

Phoenix: Waymo ska köra oövervakat i centrum

Efter att hållit sig i utkanterna av Phoenix ska Waymos självkörande taxi nu ge sig ner i centrum. I bilarna finns ingen övervakande tekniker.

Det pågår många experiment med självkörande bilar runtom i världen. Normalt sitter en tekniker vid ratten beredd att ta över.

Men i Phoenix, Arizona, USA, rullar Waymos robotaxibilar tomma i vissa områden. Och nu utvidgas täckningen till att omfatta även Phoenix stadskärna – downtown, midtown och south central.

Anställda på Waymo har sedan två månader kunna beställa robotaxi till centrum, men då har en tekniker från Waymo suttit med i bilen och hjälpt till med körningen.

Nu ska teknikern bort. Till att börja med får endast Waymopersonal vara passagerare men den restriktionen ska hävas om några veckor.

Källa:

20 maj 2022  12:30  CET

Fredag

Brittisk investerare går in i 10,5 GW vind-solprojektet i Marocko med undervattenskabel till Sorbritannien

Storbritannien-baserade Xlinks planerar att bygga 10,5 GW vind- och solenergi i Marocko och sälja kraften i Storbritannien. London-baserade investeringsföretaget Octopus Energy sa att det gick ihop med projektutvecklaren, Xlinks, för att hjälpa det gå vidare med byggandet.

Det brittiska investeringsföretaget Octopus Energy har tecknat ett avtal med den brittiska utvecklaren Xlinks om att utveckla ett 10,5 GW vind-solprojekt i Marocko och en undervattenskabel för att ansluta anläggningen till det brittiska kraftsystemet.

”Xlinks kommer att påskynda Storbritanniens övergång till nettonoll genom att lägga fyra 3 800 km långa undervattenskablar för att ansluta en enorm gård för förnybar energi i den marockanska öknen med Devon i sydvästra England,” sa Octopus Energy.

Källa:

20 maj 2022  12:25  CET

Fredag

Lesotho: Utökad tillgång till energi på landsbygden

MIT alumngrundade OnePower bygger minigrids för att driva byar över det lilla, bergiga landet.
Matt Orosz uppdrag under de senaste 20 åren kan förklaras med en enda bild: en satellitbild av världen på natten, med stora städer som flammar av ljus och stora markområden höljda i mörker.

Bilden påminner Orosz SM ’03, SM ’06, PhD ’12 om vad han försöker förändra. Orosz är VD för OnePower, en spinout från MIT som bygger nätverk av mininät som drivs av solenergi för att föra elektricitet till landsbygdsregionerna i Lesotho.

Det finns andra företag som bygger minigrids i Afrika, men OnePower är den enda som har åstadkommit bedriften i Lesotho, och det är inte svårt att förstå varför. Känt som kungariket i himlen, är Lesotho ett litet utvecklingsland som korsas av bergskedjor och floder, vilket gör det svårt att få elektricitet till landsbygdsområden. Färska uppskattningar tyder på att mindre än hälften av alla hushåll har el.

Källa:

20 maj 2022  12:14  CET

Fredag

Singapore: Jurong Port samarbetar med Skyports för frakt med drönare

Singapores Jurong-hamn har slagit sig ihop med utvecklare av avancerad luftmobilitet (AAM) och drönaroperatör Skyports för att utforska utvecklingen av fartyg-till-land-infrastruktur.

Affären sägs vara en betydande milstolpe för att utveckla storskalig drönarleveransverksamhet i Singapore. Det expanderar på Skyports pågående arbete inom landets maritima sektor. Det kommer att dra nytta av drönaroperatörens erfarenhet av att bygga start- och landningsinfrastruktur för frakt drönarleveranser för att utforska hur drönarleveransteknologi kan integreras i den befintliga logistik- och lastverksamheten i Singapores Jurong-hamn.

Yun-Yuan Tay, chef för Asia Pacific, Skyports sa: ”Otroliga framsteg har gjorts på arenan för maritima drönarleveranstjänster under det senaste året, och infrastrukturutveckling är nästa kritiska steg för att verkligen förverkliga de stora möjligheter som stora skala leveranstjänster för drönare.”

Källa:

20 maj 2022  12:02  CET

Fredag

Storbritannien: "Framtidens superbränsle": Regeringen delar ut 60 miljoner pund till banbrytande vätgasprojekt

Vätgas producerat från havsbaserad vindkraft, kärnkraft är initiativ som ska utforskas i 28 projekt som idag har säkrat ny finansiering
Regeringen har idag meddelat att banbrytande projekt för att utnyttja vindkraft, kärnenergi för att producera grön vätgas är bland en rad brittiska initiativ för att dela 60 miljoner pund av offentlig finansiering.

Finansieringen har tilldelats 28 vätgasprojekt i England, Skottland och Wales som en del av regeringens HySupply 2-tävling, som den sa var inriktad på att positionera Storbritannien som en ”världsledare” i den framväxande sektorn samtidigt som den skall skapa uppskattat 12 000 jobb.

Framgångsrika anbudsgivare för finansiering inkluderar Yorkshire-baserade ITM Power, som har säkrat 9,2 miljoner pund för att bygga en nästa generations 5MW elektrolysörstack, en industriell maskin som använder elektricitet för att separera vatten i dess beståndsdelar av väte och syre.

Källa:

20 maj 2022  11:53  CET

Fredag

Varför vill Kina betydligt överträffa sina klimatmål för 2030

Denna senaste utveckling återspeglas i vår senaste Climate Action Tracker-bedömning av Kinas nuvarande mål, policyer och klimatåtgärder, publicerad idag, som visar att dess utsläpp sannolikt kommer att öka på kort sikt.

Ändå visar vår bedömning att landet också är inställt på att avsevärt överträffa de mål som det lovade internationellt för 2030, med utsläppen som toppar 2025. Detta innebär att Kina skulle kunna öka ambitionerna för sina mål, även utan att ändra vägen för sina utsläpp detta decennium.

Å andra sidan finner vi att denna utsläppsbana – och Kinas nuvarande mål – är oförenliga med vad som skulle behöva hända på global nivå för att begränsa uppvärmningen till 1,5C. Om alla länder antog en likvärdig ambitionsnivå skulle vi förvänta oss att uppvärmningen når 3C.

Den här artikeln tar upp detaljerna bakom vår syn och pekar på möjliga sätt på vilka Kina kan ta ytterligare steg för att stärka sina åtaganden för att uppnå globala klimatmål.

Källa:

20 maj 2022  11:48  CET

Fredag

Danmark: CIP kommer att bygga en vätgasö på Doggerbanke 2030

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) föreslår att bygga en konstgjord ö dedikerad till storskalig produktion av grönt väte från havsvind – en ”BrintØ” – i den danska delen av Nordsjön.

En Hydrogen Island kommer att kunna leverera oöverträffade mängder grönt väte till 2030 och kommer därmed att vara ett avgörande steg för den framtida gröna europeiska energiförsörjningen.

Enligt CIP kommer BrintØ-projektet att ge ett betydande bidrag till de ambitiösa mål som den danska regeringen och Folketinget har visat för den gröna omställningen, och den historiska politiska vilja över nationsgränserna som visades vid Nordsjömötet den 18 maj i Esbjerg.

De danska, tyska, holländska och belgiska målen för Nordsjön visar resten av världen hur den gröna omställningen kan bli turboladdad om man vågar tänka stort, internationellt och i sammanhängande system.

Källa:

20 maj 2022  11:40  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Regeringen fattar beslut som skyndar på utbyggnad om havsbaserad vindkraft

Regeringen har i dag fattat beslut om förnyat tillstånd till Vattenfall för vindkraftsparken Kriegers flak söder om Trelleborg. Ändringen innebär att större vindkraftverk kan byggas och att de kan vara i drift under hela sin tekniska livslängd.

Regeringen beslutade idag om en ändring av ett tidigare tillstånd för en havsbaserad vindkraftspark på svenska Kriegers flak, söder om Skåne.

Beslutet innebär att den senaste generationens vindkraftverk med en totalhöjd på upp till 280 meter mot tidigare 170 meter kan byggas, vilket såväl sänker produktionskostnaderna som ger en ökad och mer jämn elproduktion.

En förlängning av tillståndstiden från 30 till 35 år innebär att vindkraftverken kan producera el under hela sin tekniska livslängd.

– Med regeringens beslut idag tar vi ytterligare viktiga steg för att växla upp vår gröna industriella revolution. Regeringen stärker Sverige genom att snabbare bryta beroendet av fossila bränslen, bygga ut vår energiproduktion och skynda på den gröna industriella revolutionen, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Källa:

19 maj 2022  12:20  CET

Torsdag

New York-företaget visar upp ett projekt för att omvandla havsplastavfall till vätgas

New York-baserade H2-Industries och tyska marinarkitekter TECHNOLOG Services har gått samman för att utveckla 3D-designer för ett konceptfartyg som ska samla in plastavfall som för närvarande förstör världshaven och sedan omvandlar det till ren vätgas, vilket gör att överskottsväte kan skickas tillbaka till stranden.

Plastföroreningar i hav och andra vattenförekomster fortsätter att växa kraftigt och kan mer än fördubblas till 2030, enligt en bedömning från FN:s miljöprogram (UNEP).

Plastskräp är för närvarande den vanligaste typen av skräp i havet och utgör 80 % av allt marint skräp som finns från ytvatten till djuphavssediment. Enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN) hamnar minst 14 miljoner ton plast i havet varje år.

Planen är att konceptfartyget ska färdas i fyra knop med avfallsplasten som samlas in av två mindre fartyg som bogserar ett 3 km nät som leder avfallet från ytan och upp till 10 m under det.

Källa:

19 maj 2022  12:16  CET

Torsdag

Svenska Alight och Engelska RES tecknar samarbetsavtal för utveckling av solenergi i Sverige

RES, världens största oberoende aktör inom förnybar energi, meddelade idag ett nytt samarbete med Alight, en ledande leverantör av sol-PPA, för att utveckla och leverera nya solenergiprojekt i Sverige. Tillsammans ämnar RES och Alight att påskynda energiomställningen genom flertalet solenergiprojekt i mellersta och södra delarna av Sverige.

Genom att dela sin kunskap och erfarenhet ska RES och Alight förbättra utvecklingsprocessen för solenergiprojekt i Sverige. RES har långt erfarenhet av att utveckla, bygga och drifta förnybara projekt i Norden såväl som globalt. RES, som har utvecklat över 2,5 GW solenergi globalt, inleder nu ett samarbete med Alight, som har stor expertis inom solenergiprojekt i solparker som fastigheter, för att utöka utvecklingen i Norden.

Målet med samarbetet är att utveckla totalt 200-300 MW i storskaliga solenergiprojekt inom de kommande åren.

Källa:

19 maj 2022  12:10  CET

Torsdag

EU:s solenergiplan sätter ett mål för 2030 på 740 GW

Europeiska unionen (EU) har avsevärt ökat och fört fram sina solenergiutbyggnadsmål som en del av sin uppdaterade REPowerEU-strategi, omdesignad för att bekämpa blockets beroende av fossila bränslen, och i synnerhet rysk gas.

Europeiska kommissionen (EC), som släppte sin EU-solenergistrategi vid sidan av REPowerEU-strategin idag, siktar nu på 400 GWdc solcellsenergi till 2025 och nästan 740 GWdc till 2030, även om detta fortfarande är brist på vad vissa stater och branschorganisationer har efterlyst .

Tidigare utkast till strategin hade syftat till cirka 300 GW solenergi år 2028 och 500 GW år 2030, som rapporterades av PV Tech förra veckan.

Med hänvisning till sitt mål att skingra sitt beroende av rysk gas, sa EG att ”solenergi kommer att vara huvudrollen i denna ansträngning” eftersom det krävde en ”massiv utbyggnad av solenergi”. Detta innebär att EU under detta decennium kommer att behöva installera i genomsnitt cirka 45 GW per år, långt över vad det är för närvarande.

Källa:

19 maj 2022  12:07  CET

Torsdag

Vattenfall Eldistribution ansluter ny vindkraft i Skellefteå

Vattenfall Eldistribution har färdigställt en ny station till Fjällbohedens vindkraftpark utanför Skellefteå och nu kan 165 GWh förnybar el årligen tillföras till elnätet.

I full snöstorm i april klipptes invigningsbanden till Fjällbohedens vindkraftpark, där tio vindkraftverk nu står färdiga att årligen leverera 165 GWh förnybar el ut på elnätet. Vattenfall Eldistribution, som anslutit vindkraftparken till elnätet, fanns på plats på invigningen.

– Det är alltid en stolt känsla att få vara på plats och se vad vi på Vattenfall Eldistribution bidrar med till våra kunder. Efterfrågan på anslutningar av förnybar energi ökar ständigt och anslutningen av Fjällboheden är ett bra exempel på hur vårt arbete möjliggör energiomställningen, säger Catarina Grenemark, chef för företagsrelationer på Vattenfall Eldistribution. ​

Källa:

19 maj 2022  12:01  CET

Torsdag

Militären ändrar sig – H2 Green Steel får grönt ljus

Först ställde Försvarsmakten hårda krav på H2 Green Steels bygge av ett stålverk i Boden. Vilket riskerade att försena bygget med 2,5 år.

I ett nytt yttrande till Mark- och miljödomstolen i Umeå ger Försvarsmakten grönt ljus för bygget med vissa villkor. Förvarsmakten tror inte på några omfattande förseningar av byggstarten.

På onsdag eftermiddag inkom ett nytt yttrande till Mark- och Miljödomstolen där Försvarsmakten helt svänger och tillstyrker byggnadsdom och och tillstånd för den planerade verksamheten. Förutsättningen är att stålbolaget planerar anläggningsfasen med Försvarsmakten och håller regelbundna avstämningsmöten för att i detalj planera arbeten som ska utföras.

Försvarsmakten skriver: ”Bolaget åtar sig att vidta de skydds- och försiktighetsåtgärder som kan komma att krävas för att säkerställa att skada på riksintresset för totalförsvarets militära del inte uppstår. Bolagets tillstånd förenas med ett villkor som säkerställer detta.”

Källa:

19 maj 2022  11:58  CET

Torsdag

EU planerar en "massiv" ökning av grön energi för att hjälpa till att sluta beroende av Ryssland

EU planerar en ”massiv” ökning av sol- och vindkraft, och ett kortsiktigt uppsving för kol, för att så snabbt som möjligt sluta sitt beroende av rysk olja och gas.

I en plan som skisserades på onsdagen sa EU-kommissionen att EU måste hitta ytterligare 210 miljarder euro (178 miljarder pund) under de kommande fem åren för att betala för att fasa ut ryska fossila bränslen och påskynda övergången till grön energi.

Höga tjänstemän medgav att på kort sikt skulle kapplöpningen för att få bort rysk gas innebära att man bränner mer kol och kärnkraft. Planen, utarbetad som svar på den Kreml-beordrade invasionen av Ukraina och efterföljande själsrannsakan om Europas beroende av rysk gas, föreslår uppgraderingar av EU:s gröna avtal, blockets flaggskeppspolitik för att möta klimatkrisen.

Källa:

19 maj 2022  11:50  CET

Torsdag

Kalifornien föreslår 5 GW "Reliability Reserve"

Kaliforniens guvernör Gavin Newsoms reviderade budgetförslag för 2022 till 2023 inkluderar extra utgifter på 1,75 miljarder dollar för rena bilar och laddningsinfrastruktur, 1,5 miljarder dollar för elektriska skolbussar, 1 miljard dollar för inhemsk solenergi-plus-lagring, och mest anmärkningsvärt, 5,2 miljarder dollar för en 5 GW ”strategisk eltillförlitlighetsreserv”.

Det nya utkastet säger i början av sin energisektion ”Klimatförändringar orsakar oöverträffad stress på Kaliforniens energisystem – driver hög efterfrågan och begränsar utbudet.

Extrema väderhändelser från klimatförändringar – inklusive värmeböljor, skogsbränder och torkans inverkan på vattenkraftkapaciteten, kombinerat med andra faktorer som störningar i leveranskedjan – äventyrar Kaliforniens förmåga att bygga ut den elektriska infrastrukturen inom tidsramen och vid skala behövs.”

Källa:

19 maj 2022  11:41  CET

Torsdag

Svarta rotorblad räddar fåglar

Genom att måla rotorblad svarta blir de lättare att upptäcka för fåglar – i synnerhet rovfåglar – som därmed undviker kollision. Det visar ett norskt projekt. Nu testas konceptet även i Nederländerna i samarbete med Vattenfall.

På den norska ön Smøla har man jämfört fågeldödligheten runt fyra vindkraftverk där ett av rotorbladen per turbin har målats svart, med fyra närliggande vindkraftverk med endast vita rotorblad. Efter tio års studier har man sett mycket goda resultat. Insatsen tycks ha minskat antalet kollisioner med över 70 procent.

Källa:

19 maj 2022  11:36  CET

Torsdag

Irländska Simply Blue planerar nära 5 GW flytande vind utanför Sverige

Den irländska blåekonomiutvecklaren Simply Blue Group tillkännagav idag planer på två flytande vindprojekt utanför Sveriges kust med en sammanlagd kapacitet som närmar sig 5 GW.

Bolaget har för avsikt att bygga 2-GW Skidbladner-anläggningen cirka 100 km sydost om Stockholm och 2,75-GW Herkules-anläggningen cirka 60 km sydost om Gotland. Man samarbetar med sektorskonsultföretaget Wind Sweden i båda projekten.

”Vårt projektval har fokuserat på platser som vi tror är miljövänliga och samtidigt tekniskt och kommersiellt genomförbara”, kommenterade Adrian de Andres, direktör för marknadsutveckling på Simply Blue Group. Han tillade att han förväntar sig kraftiga kostnadsminskningar i förhållande till flytande vind under det kommande decenniet.

Källa:

19 maj 2022  11:31  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Vertikalt optisk-fiber solcellshybridsystem från Sydkorea

Sydkoreanska forskare har byggt ett vertikalt tredimensionellt fiberoptiskt solcellssystem med högre maximal effektivitet än plana solcellsmoduler, samt ett lägre ytbehov.

Forskare från Korea Institute of Materials Science (KIMS) och Solar Optics, ett sydkoreanskt forskningsföretag för optikapplikationsmaterial, har utvecklat ett nytt kraftgenereringssystem baserat på optiska fibrer och organiska solceller.

Fördelen med ett fiberoptiskt solcellssystem framför ett plant är att ljus sprids inuti den optiska fibern när den rör sig längs dess längd, vilket ger fler möjligheter att interagera med själva solcellen på dess inre yta, vilket genererar mer kraft. Fibersolceller kräver också mindre yta än plana celler, eftersom de långa längderna av fibrerna kan bäddas in i strukturen av byggnader, som elektriska ledningar.

Källa:

18 maj 2022  14:03  CET

Onsdag

Vindkraft till havs kan gå hand i hand med naturen.

Nytt partnerskap mellan Ørsted och ARK Nature-pionjärer som testar potentialen hos rewilding-principer för att återställa vital biologisk mångfald i havet när vi påskyndar den globala övergången till förnybar energi.
Ett första fokus är att återställa skaldjursrev som är grundläggande för ekologisk restaurering i Nordsjön, och att använda lärdomar från projektet för att utveckla de bästa sätten att skala upp arbetet globalt för att säkerställa en övergripande nettopositiv inverkan på naturen när man bygger vindkraftsparker till havs. .

Den biologiska mångfalden, vårt livsuppehållande system, försvinner i en alarmerande takt. Denna akuta globala kris är djupt kopplad till klimatkrisen. Vi får snabbt ont om tid på båda utmaningarna och våra ansträngningar att lösa dem måste gå hand i hand. Detta innebär att hitta sätt för naturrestaurering och förnybar energiinfrastruktur att samexistera när vi försöker påskynda den globala gröna omställningen.

Källa:

18 maj 2022  13:09  CET

Onsdag

EU öppnar för att begränsa tillgången till koldioxidmarknaden

(Montel) Europaparlamentets miljöutskott är öppet för att begränsa finansiella företags tillgång till koldioxidmarknaden från 2025 om det behövs för att ta itu med spekulation, sa parlamentets ledande förhandlare för ETS-reformer, Peter Liese, på tisdagen.
Kommittén stödde att EU-kommissionen (EG) först skulle utvärdera hur en begränsning av tillträdet till utsläppshandelssystemet för efterlevnadsköpare och finansiella mellanhänder som agerar å deras vägnar skulle påverka marknaden i en preliminär omröstning om ETS-reformer på tisdagen.

Länder som Polen och Spanien har hävdat att spekulationer från finansiella aktörer har ökat volatiliteten på koldioxidmarknaden, där priserna har skjutit i höjden till rekordnivåer de senaste månaderna.

Källa:

18 maj 2022  12:55  CET

Onsdag

Aramco har gått om Apple i värdering: investerare älskar fortfarande olja

Saudi Aramco skapade rubriker förra veckan när det avsatte Apple som det mest värdefulla företaget i världen och nådde ett börsvärde på 2,43 biljoner dollar från och med förra onsdagen. Hur hände detta under Big Techs era och pariaoljeindustrin? Svaret på det är enkelt nog. Oljepriserna har varit på en stark, nästan oavbruten uppgång sedan Rysslands invasion av Ukraina och saudierna, som har betydande ledig kapacitet och planerar att öka den ytterligare, hade i stort sett ingenting gjort för att tygla dem.

Det är den mest uppenbara delen av svaret. Den andra delen är att efterfrågan på olja – och på gas – också ökar. Det skulle behövas för att hålla priserna så höga. Till och med en ny förutsägelse från Internationella energibyrån om att världen skulle kunna klara av förlusten av ryska oljefat gjorde ingenting för att pressa priserna lägre: både Brent och WTI handlades över $113 per fat i skrivande stund.

Källa:

18 maj 2022  12:49  CET

Onsdag

Skellefteå börjar levererar celler

Strax innan nyår visade Northvolt upp en symbolisk första battericell producerad i dess battericellsfabrik i Skellefteå.

Det var inget bevis på att fabriken fungerar. Men nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg – och Northvolt bekräftar för Elektroniktidningen – att det pågår kommersiella leveranser sedan förra veckan.

Northvolt har levererat battericeller sedan länge från utvecklingsanläggningen i Västerås. Men kommersiella leveranser från volymproduktionen i Skellefteå är den slutgiltiga dokumentationen av att volymproduktion av litiumjonceller härmed är en europeisk industrigren.

Ok, om det ska vara noga så volymproducerar sydkoreanska LG Chem litiumjonceller i Europa.

Men Ett är härmed den första ”europeiska europeiska” cellfabrik som har en produktion som kan svara på efterfrågan från fordonsindustrin och dess elektrifiering

Källa:

18 maj 2022  12:38  CET

Onsdag

10 000 vindkraftverk kommer att tiodubbla kapaciteten för havsvind i Nordsjön

De hårda vindarna i Nordsjön väster om Danmark måste nu omvandlas till energi.Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien kommer överens om att öka kapaciteten för havsbaserad vindkraft i Nordsjön till minst 150 gigawatt år 2050.

Parterna träffas på onsdag för ett toppmöte om havsvind i Esbjerg.

De många gigawatten räcker för att försörja cirka 230 miljoner europeiska hushåll med el och kommer att kräva totala investeringar på över 1 000 miljarder DKK.

– Om vi ​​ska skörda all vind som går att skörda i Nordsjön måste vi göra det tillsammans. Nordsjön kan göra mycket, och det är också därför det här nära samarbetet måste starta nu, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Det räcker för att försörja ungefär hälften av unionens befolkning. Enligt EU-kommissionen behövs 300 gigawatt havsvind i hela EU år 2050.

Källa:

18 maj 2022  12:22  CET

Onsdag

Artificiell intelligens drev ett autonomt lastfartyg i hela 80 mil

När det avslutade sin nästan 80 mil långa resa från Tokyobukten till Ise Bay, Suzaka, blev ett ett fartyg på 749 bruttoton, världens första kommersiella lastfartyg som helt och hållet navigerades av artificiell intelligens (A.I), rapporterade Electrek.

När världen går mot automatisering av transporter, lämnas inte fartyg till sjöss på efterkälken. Tidigare i år rapporterade vi att en stor färja i Japan navigerades autonomt, och nu har även ett kommersiellt lastfartyg uppnått samma bedrift. Det senare har varit möjligt genom sjöfartsnavigeringsprogram utvecklad av en israelisk startup.

Orca AI grundades av ett par marinexperter 2018 och syftar till att automatisera lasttransport genom att kombinera säkerhetssystem ombord med en mängd sensorer. Förra året rapporterade vi Orca AI:s samarbete med det japanska rederiet NYK Line som har en flotta på över 800 fartyg.

Källa:

18 maj 2022  12:13  CET

Onsdag

Nystartat företag gör vodka av CO2

En startup med det elementära namnet Air Company producerar vodka gjord med koldioxidutsläpp, rapporterar CNBC, en futuristisk ny dryck som både kan göra dig full och låta dig må bara lite bättre om miljön.

Företaget använder sig av CO2-utsläpp från kolproducerande industrier, som det omvandlar till olika alkoholer, inklusive vodka, parfym och handsprit.

”Det är uppenbarligen mycket bättre för planeten genom att vi tar bort CO2 för varje flaska som vi skapar,” sa Gregory Constantine, medgrundare och VD för Air Company, till CNBC.

Källa:

18 maj 2022  12:08  CET

Onsdag

Australiska forskare skördar "sol på natten" för att ge ström i mörkret

Forskare från University of New South Wales har avslöjat ett stort genombrott inom förnybar energiteknik genom att använda jordens infraröda strålningsvärme för att generera elektricitet i mörkret.

Ett team från UNSW School of Photovoltaic and Renewable Energy Engineering publicerade resultaten av sin forskning om strålande infraröd värme, och beskrev ett stort genombrott för att producera elektricitet från så kallad ”nattsolenergi” – värme som utstrålas som infrarött ljus.

Forskarna använde en halvledarenhet känd som en termostrålningsdiod – som är sammansatt av material som finns i mörkerseendeglasögon – för att generera kraft från utsläpp av infrarött ljus.

Källa:

18 maj 2022  11:31  CET

Onsdag

Nord Stream-finansierad tysk stiftelse ska upplösas

”Klimat”-stiftelsen, som fick 20 miljoner euro från Nord Stream 2 AG och användes av den tyska staten till den ryska rörledningen, för att eventuellt kringgå amerikanska sanktioner, ska avvecklas.

Lanseringen av Nord Stream 2-rörledningen, som går genom den tyska delstaten Mecklenburg-Pommern, stoppades som svar på Moskvas invasion av Ukraina.

Manuela Schwesig, delstatens socialdemokratiska premiärminister, meddelade på tisdagen (17 maj) att stiftelsens styrelse med tre medlemmar, ledd av Erwin Sellering, delstatens tidigare regionala premiärminister, kommer att gå tillbaka i slutet av september.

Styrelsens avgång syftar till att bana väg för att stiftelsen ska upplösas samtidigt som det finns tillräckligt med tid för att avveckla all ekonomisk verksamhet.

Källa:

18 maj 2022  11:22  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Vattenfall inviger sin största landbaserade vindkraftspark – Blakliden Fäbodberget

Måndagen den 23 maj invigs Blakliden Fäbodberget – Vattenfalls största landbaserade vindkraftspark någonsin med 84 vindkraftverk. Media är välkomna att delta, antingen på plats eller via en direktsänd webbsändning.

Blakliden Fäbodberget, beläget i Lycksele och Åsele kommuner, började byggas 2018 och är nu klara för drift. Vindkraftsparken, som ägs av Vattenfall tillsammans med Vestas och AIP Management, har en total effekt på 353 MW och kommer att leverera fossilfri el till cirka 220 000 hem.

Vattenfalls affärsområdeschef för Vind, Helene Biström, och hållbarhetschef Annika Ramsköld kommer att närvara vid invigningen. På plats kommer även representanter för Vestas, AIP Management, Åsele och Lycksele kommuner samt lokala företagare.

Källa:

17 maj 2022  12:56  CET

Tisdag

Därför siktar Karlstads Energi på vätgasproduktion

Vätgas till tunga fordon och restvärme till fjärrvärmesystemet. Karlstads Energi utreder förutsättningarna att bygga en vätgasanläggning vid Hedenverket. Anläggningen ska kunna producera 2 ton per dygn och sedan skalas upp om planerna går i lås.

Intresset för grön vätgas som producerats med förnybar el är stort bland många industriella aktörer och är grunden för jättesatsningar som Hybrit och H2 Green Steel. Men att producera vätgas genom elektrolys innebär också stora energiförluster i omvandlingsprocesserna.

I Rise-projektet HyCoGen undersöker man nu möjligheterna att ta tillvara energiförlusterna, till exempel i fjärrvärmeproduktionen, genom så kallad sektorkoppling. Projektet, där fem energiföretag ingår, har pågått i ett och ett halvt år och har gett lovande resultat.

Ett av de medverkande företagen i HyCoGen är Karlstads Energi som nu ska utreda förutsättningarna för en vätgasanläggning i anslutning till en av företagets kraftvärmeanläggningar vid Hedenverket.

Källa:

17 maj 2022  12:47  CET

Tisdag

G-7 hjälper Indonesien, Vietnam att bli av med beroendet av kolkraft

TOKYO – Gruppen med sju stora ekonomier kommer att utöka ett initiativ för att stödja sådana utvecklingsländer som Indonesien i deras ansträngningar att fasa ut kol.

G-7-medlemmar kommer att ge ekonomiskt och tekniskt stöd för att hjälpa utvecklingsländer att övergå sin koleldade kraftproduktion till förnybar energi för att påskynda koldioxidutsläppen. Som ett första steg kommer stöd att ges till Indonesien, Vietnam, Indien och Senegal.

En överenskommelse kommer att nås redan vid mötet mellan G-7:s miljö-, klimat- och energiministrar i slutet av maj. Japan kommer att hjälpa flera länder, inklusive Indonesien.

Källa:

17 maj 2022  12:25  CET

Tisdag

"Klimatsäkerhet är energisäkerhet": Alok Sharma uppmanar världen att "bryta beroendet av fossila bränslen"

I ett tal i Glasgow för att fira sex månader sedan det landmärke FN:s klimattoppmöte, medgav COP26-presidenten att Kremls ”illegala och brutala” krig, stigande inflation och levnadskostnader hade dominerat den politiska och mediala agendan 2022, men betonade att klimatåtgärder måste förbli en högsta prioritet för regeringar runt om i världen.

”Molnen har mörknat över det internationella landskapet,” sa Sharma. ”Kriget har återvänt till Europa. De tektoniska plattorna inom vår geopolitik har skiftat. Inflationen ökar över hela världen. Skulderna ökar. Energipriserna stiger. Och globalt kämpar människor för att föda sina familjer – allt eftersom vi fortsätter att hantera effekterna av pandemin. Som ett resultat är klimatet förståeligt nog inte längre på förstasidorna som det var inför COP26.

Källa:

17 maj 2022  12:18  CET

Tisdag

Hur 12 nyckelindustrier kan minska utsläppen i linje med 1,5C

Sju år efter Parisavtalet 2015 har ett växande antal länder och företag åtagit sig att uppnå nettonollutsläpp till 2050.

Bland den privata sektorns nettonollmål har finansbranschens högsta kapacitet att mobilisera kapital och rikta det mot klimatlösningar. Ändå har det saknats detaljerad sektoriell information om hur ett netto-noll-justerat investeringsbeslut bör se ut.

Vår nya forskning anger energirelaterade koldioxidbudgetar för var och en av 12 nyckelindustri- och tjänstesektorer, inklusive aluminium, kraft, cement, stål och flyg. Arbetet, för European Climate Foundation och den av FN sammankallade Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), som representerar 71 institutionella investerare med över 10,4 miljarder USD i tillgångar, visar för första gången hur mycket koldioxid (CO2) varje sektor kan släppa ut medan den sannolikt håller uppvärmningen under 1,5C.

Källa:

17 maj 2022  12:12  CET

Tisdag

Kan jordbruksavfall bli till nya kläder?

Går det att tillverka hållbar och prisvärd textil av jordbruksavfall och gammalt papper? Det ska ett projekt inom företagsforskarskolan Resurssmarta processer ta reda på. I nära samarbete testar Chalmers och TreeToTextile att göra textilfibrer av andra branschers ”skräp”.

Sverige ligger långt fram när det gäller att tillverka textil av cellulosa och hitta cirkulära textillösningar. Vi har exempelvis Renewcell som gör ny textilmassa av uttjänta bomullsfibrer och start-up bolaget TreeToTextile med sin unika teknologi för framställning av cellulosabaserade textilfibrer. Men för att driva på en hållbar utveckling i branschen behöver processerna hela tiden utvecklas. Råvaran ska nyttjas så effektivt som möjligt och tillverkningen vara kostnadseffektiv och uppfylla tuffa krav på miljömässig hållbarhet.

Därför startar nu ett projekt inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer där TreeToTextile tar reda på om de kan använda underutnyttjade, cellulosabaserade restströmmar för att tillverka konkurrenskraftiga textilfibrer. I dag använder de träråvara från ett hållbart skogsbruk men i teorin kan råvaran lika gärna vara

Källa:

17 maj 2022  12:08  CET

Tisdag

Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i Gent, Belgien, och kommer att leverera färdiga batteripack till Volvos helelektriska tunga lastbilar.

– Den här investeringen är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål att elektrifiera lastbilstransporter. År 2030 kommer minst 50 procent av alla lastbilar vi säljer globalt att vara elektriska och till 2040 kommer vi att vara ett koldioxidneutralt företag, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar.

I batterianläggningen kommer celler och moduler från Samsung SDI att sättas ihop till batteripack, skräddarsydda för Volvo Lastvagnars nya tunga ellastbilar: Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX. Serieproduktion av dessa nya modeller startar under det tredje kvartalet i år.

Varje batteripack har en kapacitet på 90 kWh och man välja att ha upp till sex batteripack (540 kWh) i en lastbil. Antalet batterier beror på kundspecifika krav på räckvidd och lastkapacitet.

Källa:

17 maj 2022  12:05  CET

Tisdag

Nytt ljus över organiska solceller

För att ställa om till en fossilfri energiförsörjning krävs bland annat effektiva och miljövänliga solceller. Forskare vid Linköpings universitet har kartlagt hur energin flödar i organiska solceller, något som hittills varit okänt. Resultaten kan bidra till mer effektiva solceller och är publicerade i Nature Communications.

– För att kunna utnyttja den fulla potentialen hos organiska solceller behövs en tydlig bild över hur de fungerar. Det har vi fått nu. Det är ger bättre förståelse för hur vi ska skapa nya effektiva och hållbara solcellsmaterial, säger Mats Fahlman, professor vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Idag står solenergi för cirka två procent av världens energibehov. Men potentialen är betydligt större än så. Den energi som finns i solens strålar är mer än tillräcklig för att täcka vårt behov idag och i framtiden. För att lyckas krävs solceller som är billiga och miljövänliga att tillverka. Dessutom behöver de vara effektiva på att ta upp en stor del av solens strålar och omvandla till elenergi.

Källa:

17 maj 2022  12:01  CET

Tisdag

IKEA USA går samman med SunPower för att erbjuda solenergilösningar för hem i USA

CONSHOHOCKEN, Pa., 12 maj 2022 /PRNewswire/ — IKEA U.S. och SunPower Corp. (NASDAQ:SPWR), en ledande leverantör av solenergi- och energitjänster för bostäder, tillkännagav idag att de går ihop för att göra solenergi lättare att komma åt .

Genom detta samarbete kommer medlemmar i IKEA Familys kundlojalitetsprogram att kunna köpa solenergilösningar för hemmet, tillgängliga via SunPower, för att generera och lagra sin egen förnybara energi och leva mer hållbart. Home Solar med IKEA förväntas lanseras på utvalda marknader i Kalifornien under hösten 2022.

”På IKEA brinner vi för att hjälpa våra kunder att leva ett mer hållbart liv hemma. Vi är stolta över att samarbeta med SunPower för att föra denna tjänst till USA och göra det möjligt för våra kunder att göra individuella val som syftar till att minska deras totala klimatavtryck ”, säger Javier Quiñones, VD och Chief Sustainability Officer, IKEA U.S.

Källa:

17 maj 2022  11:47  CET

Tisdag

Flytande havsvind förbereder sig för att bli kommersiell

Redan 2017 installerades världens första flytande vindkraftspark till havs, ett demonstrationsprojekt på 30 MW, utanför Skottlands östkust.

Fem år senare siktar Storbritannien på 5 GW flytande havsvind till 2030, vilket är lika med hälften av dess nuvarande totala havsbaserade vindkraftskapacitet. I den senaste leasingrundan för havsvind av ScotWind – världens första helt kommersiella leasingrunda för att stödja storskalig flytande vind – tilldelades tekniken 14,5 GW av totalt 25 GW. Crown Estate planerar ytterligare 4GW leasing för flytande vind i Keltiska havet.
För fem år sedan sågs flytande havsvind som potentiellt intressant och kunde spela en roll i Storbritanniens förnybara energimix, säger Rhys Wyn Jones, chef för RenewableUK Cymru, Wales filial av branschorganisationen RenewableUK. ”Det ses nu som helt centralt för offshoreförnybara energikällors bidrag till energiomställningen mellan nu och 2050. Vi är på vippen, och jag tror att ScotWind sätter raketboosters under flytande vind.”

Källa:

17 maj 2022  11:44  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Vattenfall satsar på vätgasdriven reservkraft för telekomnät

Idag inviger Vattenfall, i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten, Sveriges första vätgasdrivna bränslecellsanläggning för reservkraft för bredbandsnät. Anläggningen, belägen i Överkalix, ska säkerställa oavbruten drift av bredband och digital kommunikation vid långvariga elavbrott i kallt klimat.

”Den nya bränslecellsanläggningen är ytterligare ett steg framåt i vår ambition att tillsammans med partners skapa fossilfria lösningar som samtidigt kan leverera reservkraft under betydligt längre tid än tidigare lösningar. Det innebär att telekomverksamheten kan upprätthållas både hållbart och under lång tid, även i områden som är svåra att komma åt när det blir avbrott i den vanliga strömförsörjningen.

Vi äger anläggningen och ansvarar för dess funktionalitet, vilket gör det lättare för kunden att fokusera på sin kärnverksamhet”, säger Patrik Appelgren, affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Källa:

16 maj 2022  12:55  CET

Måndag

Fånga, lagra och använd solenergi när du behöver den

Solenergi har alltid setts som ett av de bästa alternativen till fossila bränslen. Men att lagra solenergi – för att återanvända den när det behövs – är fortfarande ett problem. Forskare vid Chalmers tekniska högskola utvecklade ett energisystem som kan fånga, lagra och sedan frigöra solenergi som elektricitet.

Genombrottet bygger på år av forskning, som tidigare utvecklat MOST – Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems. Efter att ha demonstrerat hur solenergi kunde utvinnas framför molekylen som värme, samarbetade de med Shanghai Jiao Tong University, som utvecklade en termoelektrisk generator. Chipet tillät MEST att ta ett steg framåt.

”Chipet är mycket tunt och känsligt – det kan upptäcka en mycket liten temperaturförändring. Generatorn fångar upp värmen som frigörs från molekylerna och skapar elektricitet” berättade Dr. Zhihang Wang för Innovation Origins. Han ingår i forskargruppen vid Chalmers tekniska högskola.

Källa:

16 maj 2022  12:47  CET

Måndag

Kommersiellt vätgasprojekt i Gävle tar nästa steg

Svea Vind Offshore har sedan 2021 jobbat med att utveckla ett vätgasprojekt för produktion, lagring och distribution av grön vätgas i Gävle Hamn. Svea Vind Offshore samarbetatar med Ramboll för att färdigställa säkerhetsanalyser inför driftstart 2023.

Vätgasen som ska produceras i Gävle hamn kommer att användas av industri- och transportsektorn. De kommer att producera upp till 66 660 MWh vätgas per år vilket kan generera i en utsläppsminskning på 20 000 ton Co2 per år jämfört med om de använts sig av fossila bränslen.

–Vårt team har förberett projektet noggrant och planen är att driftsätta anläggningen nästa år. Vi valde att samarbeta med Rambolls säkerhetsexperter då deras kompetens, erfarenhet och flexibilitet inför ett kommersiellt projekt sticker ut. Vi och Ramboll delar värderingen att näringslivet måste bli hållbart. Företag behöver ställa om nu för att vara konkurrenskraftiga och vi vill ta rollen som katalysator med våra projekt inom vätgas och havsbaserad vindkraft för att underlätta omställningen, säger Mattias Wärn, vd på Svea Vind Offshore, i ett pressmeddelande.

Källa:

16 maj 2022  12:39  CET

Måndag

Den globala efterfrågan på solenergi kommer att nå 190 GW i år, säger IEA

Internationella energibyrån förväntar sig att sol-, vindkrafts- och andra förnybara energitekniker ska uppnå tresiffrig global tillväxt i år, med nya solcellsinstallationer som kommer att nå nästan 200 GW.

En ny rapport från International Energy Agency (IEA) tyder på att nya förnybara energikapacitetstillskott kommer att överstiga 300 GW globalt i år för första gången, med ökande oro för klimatförändringar och energisäkerhet som driver en ökning med 8 %, efter att nya installationer nått nästan 295 GW 2021.

IEA sa att trots ihållande pandemi-inducerade utmaningar i leveranskedjan, byggförseningar och rekordnivåer för råmaterial och råvarupriser, ökade förnybar kapacitet med rekordhöga 6 % globalt 2021.

Källa:

16 maj 2022  12:33  CET

Måndag

Europeiska kommissionen har som mål att mer än fördubbla solcellskapaciteten till 2028

Europeiska kommissionen kommer denna vecka att lägga fram planer på att mer än fördubbla kontinentens installerade solenergikapacitet till 2028, enligt ett utkast till blockets REPowerEU-plan som ses av PV Tech.

Direktivet om förnybar energi föreslås göras mer ambitiöst och ökar mängden energi som härrör från förnybara källor från 40 % till 45 % till 2030, en siffra som skulle kräva en förnybar energikapacitet på 1,236 TW år 2030. Det skulle ersätta 1 067 GW målet förutsett under ”Fit for 55”-målet och en betydande ökning av 511GW som installerats idag.

Solenergi kommer att spela en betydande roll i den ökningen och utkastet säger att kommissionen ska sätta REPowerEU-målet för solcellsinstallationer till mer än 300 GW till 2028 och mer än fördubbla kapaciteten på 165 GW som installerats i slutet av 2021.

Ett European Solar Rooftop Initiative kommer att främja ”massiv, decentraliserad utbyggnad av solenergi”, samtidigt som kommissionen också kommer att lova att samarbeta med industrin för att stärka solenergiförsörjningskedjorna.

Källa:

16 maj 2022  12:06  CET

Måndag

Hur ser det ut? Är vi på väg att minska koldioxidutsläppen i världen?

År 2021 utgjorde solceller och vindkraft cirka tre fjärdedelar av den globala nettoproduktionskapaciteten. Om man lägger ihop alla förnybara energikällor blir siffran 84 %.

Solceller och vindkraft har båda nått cirka 0,9 terawatt (TW) installerad kapacitet. De måste göra det tunga arbetet för att mildra klimatförändringarna.

Även om det ibland förekommer flaskhalsar i försörjningskedjan, är dessa främst symtom på snabb tillväxt och löses snart genom tillväxt i produktionen av material eller utbyte av andra material.

Ett fullständigt avlägsnande av fossila bränslen från den globala ekonomin tar bort tre fjärdedelar av de globala växthusutsläppen.

Källa:

16 maj 2022  11:57  CET

Måndag

Gödsel framtaget med förnybart i Örnsköldsvik

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med E.ON Energidistribution om elanslutning till bolagets första planerade produktionsanläggning för miljövänligt kaliumsulfat. Anläggningen i Köpmanholmen ska drivas av fossilfri el och bli den första i världen som producerar ett cirkulärt mineralgödsel av restprodukter från massabruk och elbilsbatteritillverkning.

Cinis Fertilizer planerar byggnationen av sin första produktionsanläggning för fossilfritt och cirkulärt kaliumsulfat i Köpmanholmen, söder om Örnsköldsvik. Nu har bolaget slutit avtal om elanslutning till anläggningen med E.ON Energidistribution. Anslutningsavtalet säkrar Cinis Fertilizers beräknade behov av drygt 7MW elektricitet.

– Hela vår affärsidé bygger på miljövänlig mineralgödselproduktion utan utsläpp. Tillgång till fossilfri el en är en viktig pusselbit i detta och vi ser fram emot att samarbeta med E.ON i det fortsatta arbetet för att etablera vår första anläggning i Köpmanholmen, säger Jakob Liedberg, VD och grundare av Cinis Fertilizer.

Elanslutningen ska vara färdigställd i god tid till driftsättningen av produktionsanläggningen som beräknas ske under andra halvan av 2023.

Källa:

16 maj 2022  11:49  CET

Måndag

Positiva utsikter för solparken i Svedberga

­– Vi är klart optimistiska. Regionen behöver ett tillskott av ny grön energi om det ska bli möjligt att klara den gröna omställningen och en fortsatt hållbar utveckling, säger Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Frågan om solparken i Svedberga ska ses mot bakgrund av de rekordhöga elpriserna, Europas behov av att göra sig oberoende av Rysslands olja och gas samt ett alltmer akut globalt klimatnödläge.

– I det läget går det inte att säga nej till ny grön energi. Det är heller inte lagens avsikt, säger Peter Braun.  European Energy kommer också att begära anstånd med att utveckla grunderna för sin talan.

 – Generellt anser vi att energiförsörjning och livsmedelsproduktion är två samhällsintressen som går att kombinera. Solparken är en tillfällig anläggning som inte skadar marken utan tvärtom skyddar den från permanent exploatering, säger Peter Braun.

Källa:

16 maj 2022  11:44  CET

Måndag

Karlskronaföretaget Ocean Harvesting tar in 3€ miljoner till sin vågenergiomvandlare

För att finansiera sjöförsök med vågenergiomvandlaren InfinityWEC i skala 1:3, samlar Ocean Harvesting in 3 MEUR i aktieinvesteringar till en värdering före pengar på 7 MEUR.
Denna investering kommer att kombineras med offentlig finansiering för projektet. Sjöförsöken planeras vara klara i slutet av 2024, varefter kommersialisering av tekniken kommer att inledas med sjöförsök av fullskaliga system.

En övergång till 100 % förnybar energi är nödvändig för att mildra klimatförändringarna. Sol- och vindenergi driver övergången men kommer inte att vara tillräckliga med tanke på uppgiftens enorma omfattning och geografiska, rymd- och andra begränsningar.
Det kommer att behövas mycket mer förnybar energi. Vågenergi är en enorm, outnyttjad resurs för förnybar elproduktion.
Det kan dessutom tillföra ett betydande mervärde genom att minska variationer i elnät med hög grad av förnybar energi och därigenom minska mängden energilagring som behövs för att balansera tillgång och efterfrågan på el.

Källa:

16 maj 2022  11:38  CET

Måndag

Så kan kommersiella fastigheter tjäna på energiomställningen

Många fastighetsägare riskerar att stå handfallna när EU inför nya direktiv senare i år för att minska utsläppen av växthusgaser. Här är några av de förändringar du kan förvänta dig samt tips på hur du kan dra nytta av åtgärderna.

EU har ett mål om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent fram till 2030. För att målen ska kunna uppnås måste även fastighetssektorn bidra. Branschen står för så mycket som cirka 40 procent av energianvändningen i EU. Byggherrar och fastighetsägare måste – vare sig de vill eller inte – följa nya och uppdaterade direktiv för att minska utsläppen.

– Fler och fler ser möjligheterna med att minska energikostnaderna och därmed spara pengar på förändringarna. Men nya direktiv kan också innebära nya utmaningar med snäva tidsfrister att förhålla sig till. Framtida energilösningar kan vara en viktig differentieringsfaktor att se till att byggnadsbeståndet behåller eller ökar sitt värde genom att förbereda det för framtidens energisystem. Vi ser redan nu hur möjligheten att ladda elfordon är en viktig differentieringsfaktor både för bostäder och kommersiella byggnader, säger Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton Electric.

Källa:

16 maj 2022  11:28  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Rapport: Oljebolagen är alltför beroende av "riskfylld, dyr och oprövad" teknik som CCS för att minska klimatpåverkan

En ny analys av klimatplanerna för 15 av världens största börsnoterade olje- och gasföretag har funnit att, även om 14 nu hävdar att de är fast beslutna om nettonoll, fortsätter deras mål att sakna trovärdighet.
Publicerad idag (12 maj) av Carbon Tracker, rapporten ’Absolute Impact’ visar vilken nivå av utsläppsminskning de 15 företagen har förbundit sig till och hur de planerar att uppnå sina mål.

Alla företag utom Chevron har offentligt hävdat att de stöder övergången till netto-noll år 2050, där 13 av 15 har gjort sina måltider mer ambitiösa under de senaste 12 månaderna. Men rapporten avslöjar att många netto-nollplaner inom sektorn inte täcker utsläpp från alla omfattningar och är därför inte riktigt vetenskapligt baserade. ExxonMobil, till exempel, inkluderar inte Scope 3 (indirekta) utsläpp i sina mål, trots att de står för 95 % av dess totala utsläpp. Ytterligare tio av de utvärderade företagen misslyckas inte heller med att täcka alla Scope 3-utsläpp från nedströms produktanvändning inom sitt målområde.

Källa:

13 maj 2022  13:58  CET

Fredag

Norge: Londons stad skall lagra CO2 från sopor i Nordsjön

Northern Lights, som är företaget bakom transport- och lagringsdelen av Langskip-projektet, har ingått en avsiktsförklaring med avfallsföretaget Cory som kommer att lagra 1,5 miljoner ton CO2 årligen från 2030. Detta är det största avtalet Northern Lights har ingått.
CO2-utsläppen kommer från avfallet till Londonborna som ska fångas upp, göras flytande och sedan transporteras med fartyg nerför Themsen och sedan till lagret i Nordsjön.

Norrskenslagret har i den första fasen kapacitet att lagra 1,5 miljoner ton CO2 årligen, och ska stå klart 2024. Vid behov kan kapaciteten utökas till fem miljoner ton CO2 per år, om de beslutar sig för att bygga ut fas 2.

Första steget mot kommersiella avtal
Tills vidare talas det om en avsiktsförklaring och en formalisering av samarbetet mellan Northern Lights och Cory. Det är första steget på vägen mot ett bindande kommersiellt avtal.

Källa:

13 maj 2022  13:26  CET

Fredag

Litiumpriserna som rusar i höjden gör att biltillverkare tittar på alternativa batterier

Branta höjningar av priserna på batteriråvaror sedan början av 2021 har gynnat ett snabbare skifte till LFP-batterier för elfordon framför NMC-batterier. Kobolt och litium har till exempel blivit dyrare med 70% respektive 700%.
Det billigaste paketet har alltid varit litium-järn-fosfat, eller LFP, det föredragna valet av Tesla, Volkswagon och Rivian för deras Kina-tillverkade nybörjarmodeller sedan 2021.

Det näst billigaste alternativet är nickel-kobolt-mangan, eller NCM-batterier, men det innehåller kobolt, vilket är dyrt och dess tillverkningsprocess är kontroversiell. NCM-batterier fortsätter att gynnas på EU-marknaderna – där konsumenterna föredrar bilar som tar dem över hela landet eller över kontinenten med de minsta avgifterna.

Källa:

13 maj 2022  13:03  CET

Fredag

Högt elpris driver rekordstor efterfrågan på solceller

Höga elpriser och en energimarknad med snabba svängningar gör att intresset för solel exploderar. Förra året ville nästan 11 000 hushåll ansluta solcellsanläggningar till E.ONs nät. Det är en ökning med 57 procent från 2020.
– Under 2022 har E.ON redan fått in 8 100 föranmälningar om anslutning av solcellsanläggningar, det är mer än tre gånger så mycket som samma period förra året. Vi ser en rekordstor efterfrågan just nu, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Petterson.

Precis som antalet föranmälningar ökar också antalet anslutna anläggningar, men det finns ett glapp mellan hur många som föranmäls och hur många som ansluts. Enligt Thomas Petterson är en förklaring att utbyggnaden bromsas av brist på komponenter och installatörer.

Källa:

13 maj 2022  12:56  CET