// MAJ NYHETER //

Elva förnybara nyheter varje vardag

med fokus på energi-omställningen

Norska Morrow Batteries bygger ny batterifabrik

Efter nästan ett års sökning efter en plats att bygga en ny batterifabrik i Norge har Morrow Batteries skrivit ett avtal med staden Arendal, som ligger i södra Norge nära Nordsjön. Överenskommelsen kom efter att kommunfullmäktige enhälligt enades om att godkänna byggandet av fabriken på 940 tunnland i Eyde Energy Park.

”Vi är mycket glada att det slutliga avtalet nu har undertecknats. Det kommer som ett resultat av bra samarbete och solid politiskt stöd, säger Terje Andersen, VD för Morrow Batteries, till Elbil, smeknamnet för Norsk elbilförening. (Översättning av Google.)

”Tomten i Eyde Energy Park är perfekt för oss och uppfyller alla behoven hos en stor battericellfabrik, som tillgång till energi, infrastruktur och centralt läge i förhållande till råvaror och marknader. Vi ser fram emot att etablera oss i Arendal och vidare samarbete. ”

Källa:  Clean Technica   läs mer ……

Mån  31/5    13:45

Nya alternativ för V2G, integrering av elfordon till elnätet i Europa och USA

Nya partnerskap kommer att erbjuda fordon-till-nät (V2G) -teknologileverantören Nuvves infrastruktur expanderad i Europa och USA. I Europa samarbetar Nuvve med den danska leverantören av laddningslösningar Spirii.
 
Enligt avtalet kommer de två företagens plattformar att integreras för att tillhandahålla enkelriktade nättjänster och dubbelriktade kunderbjudanden för elektriska fordonsflottor i Danmark, Norden och norra Europa.
 
I USA samarbetar Nuvve med riskkapitalföretaget Stonepeak Partners för att bilda ett joint venture, Levo Mobility, för att påskynda utbyggnaden av V2G-infrastruktur för elbussar och andra elektriska flottor.

Källa: Smart Energy   läs mer ……

Mån  31/5    13:22

Alight bygger solpark åt Nolato i södra Sverige

Industrikoncernen Nolato satsar på solel och har tecknat ett elköpsavtal, PPA, för en solcellspark som kommer byggas av Alight. Solcellsparken som kommer att byggas i södra Sverige kommer att producera 15 procent av Nolatos elförbrukning i Sverige.

I höst påbörjas byggnationen av en ny solcellspark i södra Sverige. Det är Nolatokoncernen som har tecknat ett PPA-avtal, Power Purchase Agreement, för solcellsparken med solenergiföretaget Alight.
Alight kommer att bygga, äga och förvalta anläggningen och Nolato kommer köpa den el som produceras genom Bixia. Bixia har möjliggjort affären och kommer agera elhandelspartner för solparken.

Källa:  Alight    läs mer ….

Mån  31/5   13:05

Umeå Energi och Fortum i satsning på materialhantering och återvinning

Umeå Energi och Fortum Recycling & Waste inleder ett sjuårigt samarbete kring slagghantering och metallåtervinning. Det är ett långsiktigt samarbete mellan två starka aktörer som ger ett viktigt bidrag till den cirkulära ekonomin och dessutom ett minskat klimatavtryck.

– Vi arbetar löpande med att se över hela avfallskedjan och utveckla processer för att minska verksamhetens klimatavtryck till minsta möjliga. Samarbetet med Fortum ger ökade möjligheter att både återvinna material och att hitta användning för restprodukter i stället för att deponera, säger Anders Friberg, bränsleingenjör på Umeå Energi.

Källa: Energipress   läs mer ……

Mån  31/5    12:48

Förnybart vatten från sol och luft

Saudiarabiens The Red Sea Development Company (TRSDC), utvecklare av 28.000 km2 The Red Sea Project, har lanserat den första anläggningen för produktion av sötvatten som utvinns helt från solljus och luft.

Lanseringen av anläggningen faller inom ramen för att bevara den naturliga miljön och kompletterar Saudi Vision 2030, rapporterade Saudi Press Agency (SPA).

Dessutom kommer lanseringen på sidan av utvecklarens nyligen förtjänade status som den första destinationen i världen som erbjuder ”oändligt förnybart” vatten, i samarbete med SOURCE – jordens första förnybara, hållbara vattenmärke.

Källa:  Construktion Week    läs mer ….

Mån  31/5   12:44

Elbåten flyger fram tyst och hållbart

Elbåten Candela C-7 är ett tyst och hållbart alternativ. ”Det här ingen vanlig fritidsbåt. Det är ett flygplan som råkar se ut som en fritidsbåt”, säger Mikael Mahlberg, Candelas kommunikationschef.

Båten är utvecklad och byggd på Lidingö utanför Stockholm och på två år har 30 båtar sålts.
Båten maxar på 22 knop och har en räckvidd på 50 sjömil i maxhastigheten. Samtidigt hakar Candela C-7 på den gröna trenden inom transporter, där bärplanen och eldrivlinan sänker vattenmotståndet med runt 80 procent jämfört med vanliga motorbåtar.

”Detta möjliggör båtar som för första gången kan köra långt och snabbt på ren el. Att åka Lidingö–Sandhamn fram och tillbaka kostar 100 kronor. En fossildriven båt i samma storlek kostar cirka 2 000 kronor”, säger Mikael Mahlberg till Di.

Källa: Dagens PS   läs mer ……

Mån  31/5    12:35

Tyskland och Norge invigde 1.4-GW NordLink

NordLink, 1,4-GW-förbindelsen mellan Tyskland och Norge, invigdes officiellt på torsdagen vid ett digitalt evenemang som deltog av den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Norges premiärminister Erna Solberg.

Den 623 km (387 m) långa högspänningslikströmmen (HVDC) NordLink förbinder de tyska och norska kraftnäten, vilket möjliggör utbyte av tysk vindkraft med norsk vattenkraft.

Projektet genomfördes av den norska överföringssystemoperatören (TSO) Statnett och DC Nordseekabel GmbH & Co KG, som också ägs av TSO TenneT och den tyska utvecklingsbanken KfW. Den togs i drift i april efter flera månaders prövningar.

Enligt Statnetts tillkännagivande uppskattas de totala kostnaderna för projektet, som tog fem år att bygga, i intervallet 1,7 miljarder EUR (2,1 miljarder USD) till 1,8 miljarder EUR.

Källa:  Renewables Now    läs mer ….

Mån  31/5   12:28

Stora motgångar driver oljegiganter mot en ”tipping point”

En överraskande blandning av miljöaktivister, pensionsfondsförvaltare och investerare med stora pengar har gjort häpnadsväckande segrar mot olja och kol, vilket öppnar nya stridsfronter i klimatkampen.

En nunna, miljöadvokat, pensionsfondsledare och världens största kapitalförvaltare. Dessa var bland den ovanliga samlingen av rebeller som hävdade en serie häpnadsväckande segrar denna vecka mot några av världens största och mest inflytelserika företag med fossila bränslen.

Från Houston till Haag kämpade de sina strider i aktieägaremöten och i domstolssalar och öppnade överraskande fronter i ett påskyndande försök att tvinga världens kol-, olje- och gasföretag att ta itu med deras centrala roll i klimatkrisen.

Källa: The New York Times   läs mer ……

Mån  31/5    11:47

Öken som möter hav blir den idealiska platsen för energiproduktion

Denna nästan perfekta antikorrelation gör sådana platser idealiska för ren energiproduktion. Den heta luften stiger över landmassan hela dagen och får en kall vind att blåsa in från havet för att ersätta den. Det vill säga, vinden tar över när solen går ner.

BP och dess solföretag Lightsource BP avslutar för närvarande en genomförbarhetsstudie om utsikterna till en 1,5 GW samplacerad vind- och solgrön väteanläggning i västra Australien med ambitionen att exportera det gröna vätet som ammoniak till Asien.

Källa:  pv-magazine    läs mer ….

Mån  31/5   09:50

Australiska strömavbrott gör att marknaden för batterier växer

Queenslands värsta strömavbrott på decennier har utlöst krav på införandet av fler batterier i nyttighetsskala för att ge säkerhet för den australiska statens elnät.
En brand vid Callide C-kolkraftverket orsakade kaos i Queenslands elsystem förra veckan och lämnade cirka 477 000 hus utan kraft upp och ner i den australiensiska kusten.

CS Energy, det statliga regeringsägda energibolaget – och operatören av 1,5 GW Callide Power Station nära Biloela, centrala Queensland – sa att en brand inträffade i en av turbinhallarna vid fabriken på tisdag.

Det sa att händelsen omedelbart tvingade båda enheterna vid Callide C offline. Det orsakade en sådan instabilitet att alla operativa enheter på Callide B också snubblade.

Källa: pv-magazine   läs mer ……

Mån  31/5    09:29

Svenska Kraftnät: Kommande vinters import av el i nivå med årets

Totalt sett är Sverige en stor nettoexportör av el. Men vid perioder, inte minst när det är mycket kallt räcker inte den inhemska elproduktionen. Inför kommande vinter, 2021/2022, bedömer Svenska kraftnät att Sverige får ett underskott på 1 600 MW under den timme med högst elförbrukning, vilket måste täckas med import.

Det visar Kraftbalansrapporten, som är en årlig återkommande rapport från Svenska kraftnät. Centralt för rapporten är att bedöma över- eller underskott av el i Sverige när förbrukningen är som högst.

Rapporten innehåller också en beräkning i vilken utsträckning import kan matcha det svenska underskottet, alltså om det finns tillräckligt med el att importera. Resultat av beräkningen visar för kommande vinter en genomsnittlig förväntad effektbrist på långt under en timme.

Källa:  Via TT    läs mer ….

Mån  31/5   09:17

Internationella standarder för solel

Internationella standarder för solel finns och täcker hela teknikområdet. De behandlar allt från material och komponenter till dimensionering, installation och drift. Arbetet sker i den tekniska kommittén IEC TC 82 som alltså har en helt central roll.

Internationella standarder från IEC underlättar och är ofta en förutsättning för acceptans och teknikspridning. Dessutom blir de normalt även europeisk standard och därmed fastställs de också som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, som av regeringen utsetts som standardiseringsorganisation inom el och elektronik.

Sedan 1907 SEK är Svensk Elstandard den svenska medlemmen i IEC. I SEK TK 82 samlas de i Sverige som vill delta med erfarenheter och kunnande i det internationella och europeiska – och därmed svenska – arbetet med standarder på området.

Källa:  Solenerginyheter   läs mer ……

Fre  28/5    12:14

Flexibilitetstjänster och digitalisering av elnätet i Kina

Till exempel i Sichuan-provinsen i Kinas sydvästra delen uppgick den totala energiförbrukningen till 286,52 miljarder kWh 2020, en ökning med 8,7% jämfört med året innan för att registrera den snabbaste tillväxten bland de provinser som tillhandahålls av landets State Grid.

”Kraftnät står inför många utmaningar, inklusive otillräcklig interaktion mellan resurser och belastning, beroende av redundans för att säkerställa säkerhet, krympande balanskapacitet och brist på effektiviseringsåtgärder”, säger en expert från State Grid Sichuan Information & Telecommunication Company: s Operation Inspection Center.

För att lösa dessa problem måste traditionella kraftnät omvandlas mot flexibel interaktion mellan energiresurser, nät, belastningar och lagring. För sitt tillvägagångssätt har State Grid inlett ett program för att bygga ett ”energiinternet” genom att digitalisera sina nät.

Källa: Smart Energy   läs mer ……

Fre  28/5    12:08

Svensk hållbar uppfinning revolutionerar stålets återvinningsprocess

Det svenska företaget GreenIron H2 AB patenterade och beprövade teknik gör det möjligt att redan idag både hållbart och kostnadseffektivt öka Stålindustrins återvinning av restprodukter och avfall. Processen är helt fossilfri, de enda utsläppen från processen är vatten och ren metall.

Stålindustrin står inför en stor utmaning att i möjligaste mån skyndsamt åtgärda sina återvinningsproblem och CO2 utsläpp. I dagsläget saknar stålindustrin en fossilfri lösning för att återvinna de restprodukter och avfall som uppstår vid stålproduktion. Genom att anamma GreenIrons banbrytande teknik skulle det vara möjligt för stålindustrin att omedelbart börja bidra till flera av FNs Agenda 2030 mål bl.a.

Källa:  Miljö & Utveckling    läs mer ….

Fre  28/5   11:53

Scania investerar i tysk lidar

Lastbils- och busskoncernen Scania satsar ungefär 75 miljoner kronor i Scantinel via sitt investmentbolag. Bolaget har rötterna i Zeiss och utvecklar en lidar för autonoma fordon.

– Vi ser Scantinel som teknikledande inom detta område och ser fram emot att följa utvecklingen på nära håll, säger Christian Zeuchner, delägare vid Scania Growth Capitals förvaltningsbolag i ett pressmeddelande.

Företagets FMCW-modulerade lidar når upp till 300 meter och ger förutom avstånd även hastighet till målet. Det är en kompakt lösning som till större delen är integrerad på en kiselbärare.

De nya pengarna gör det möjligt för Scanitinel att fortsätta förbättra och kommersialisera sin produkt.

Källa: Elektronik tidningen   läs mer ……

Fre  28/5    11:40

Polska Leba blir plats för drift- och underhållsbaser för Östersjöns vindkraftsprojekt

Equinor har genomfört förvärvet av en anläggning i hamnen i eba för att fungera som drift- och underhållsbas (O&M) för de polska havsprojekten i Östersjön. Tillkännagivandet gör Equinor till den första utvecklaren som bekräftar en havsunderhållshamn i Polen tillsammans med joint venture-partnern Polenergia.

Equinor kommer att bygga, äga och driva basen som kommer att stödja Equators havsbaserade vindprojekt och partner Polenergia, och kan också stödja ytterligare aktiviteter i framtiden. Equinor och Polenergia utvecklar för närvarande gemensamma vindkraftsprojekten Ba? Tyk III, Ba? Tyk II och Ba? Tyk I. Ba? Tyk III och Ba? Tyk II, med en sammanlagd potentiell kapacitet på 1440 MW, tilldelades skillnadskontrakt (CfD) av Polens energiregleringskontor den 4 maj 2021.

Källa:  REVE    läs mer ….

Fre  28/5   11:34

Skogs och bioenergiindustrin: ”EU:s taxonomi hotar Sveriges bioenergi”

”Ledande svenska politiker måste ta klar ställning för de fossilfria nyttor som fotosyntesen skapar genom bioenergi och biomaterial, vid alla kommande beslut inom EU,”

Det skriver, Gustav Melin, vd, Svebio, Johan G Andersson, vd, Drivkraft Sverige, Jakob Lagercrantz, vd, 2030-sekreteriatet, Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef, Lantmännen och ordförande, ePURE och Ulf Larsson, vd och koncernchef, SCA i en debattartikel i Dagens Industri:

”Den nya versionen av taxonomin som EU-kommissionen presenterade nyligen är en förbättring jämfört med det ursprungliga förslaget.
På flera punkter är den bra men det finns också problem som måste adresseras. I sin nuvarande utformning kan taxonomin komma att minska möjligheterna att nå unionens ambitiösa klimatmål.”

Källa: Nordiska Projekt   läs mer ……

Fre  28/5    10:57

Österrikisk miljöminister planerar att begränsa lågprisflyg

Österrikes miljöminister Leonore Gewessler hoppas kunna väcka rättsliga åtgärder på EU-nivå för att ta itu med frågan om extrema lågprisflyg. ”Vi arbetar för närvarande med en lösning som är i linje med EU-lagstiftningen för att bekämpa dumpningspriser som skadar miljön”, sa hon.

Gewessler meddelade ett liknande förslag 2020 efter att regeringen sa att det skulle ge flaggföretaget Austrian Airlines 650 miljoner euro i stöd för att rädda det från konkurs. Emellertid ställdes frågan fram till nu på grund av pandemin som resulterade i minskad flygtrafik.

Källa:  EURACTIV    läs mer ….

Fre  28/5   10:47

Hur blir vi av med skiten?

730 000 ton. Så mycket bajs ger Sveriges befolkning upphov till varje år. Nu försöker forskare ta reda på hur bajs och kiss kan bli en resurs i det cirkulära systemet.

Ska vi fortsätta att sprida avloppsslam på åkrarna för näringens skull eller sluta på grund av risk för föroreningar, och stå med ett berg av oanvändbar avföring? Frågan om vad som ska hända med svenskarnas kiss och bajs har engagerat i över 20 år.

Sveriges befolkning ger upphov till 730 000 ton bajs varje år. Lägg också till 1,5-2 liter kiss per person och dag och du får ett avfallsberg med tillhörande sjö som ska tas om hand om. Inte så konstigt att danskarna kände sig nödgade att släppa ut en del av sitt avskräde i Öresund när man ser siffrorna svart på vitt.

Källa: forskning.se   läs mer ……

Fre  28/5    10:41

Norska Equinor, Hydro och tyska RWE utvecklar havsbaserad vind i Norge

Norska företag Equinor ASA (OSE: EQNR) och Norsk Hydro ASA (OSE: NHY) och Tysklands RWE AG (ETR: RWE) har samarbetat i ett försök att utveckla en stor havsbaserad vindpark i Norge.

Företagen sa i dag att de har tecknat ett samarbetsavtal för att gemensamt lämna in en ansökan om att utveckla en storskalig bottenfast havsbaserad vindkraftspark i Sorlige Nordsjö II-området i norska Nordsjön. Detta är ett av de två områden som den norska regeringen har öppnat för offshore förnybar energi. Det arbetar nu med licensprocessen för havsbaserade vindprojekt.

Partnerna ser Sorlige Nordsjo II, som gränsar till den danska delen av havet, som ett idealiskt läge för att leverera kraft till Europa. De säger att den har en av de bästa vindkällorna i världen och vattendjupet mellan 53 meter och 17 meter.

Källa:  Renewables Now    läs mer ….

Fre  28/5   10:34

Australisk domstol säger att vid godkännande av nya kolgruvor måste klimatskador övervägas

En australisk domstol avgjorde på torsdag att landets miljöminister har en skyldighet gentemot barn att överväga skadan orsakad av klimatförändringarna som en del av hennes beslutsfattande när det gäller att godkänna utvidgningen av en ny kolgruva.

Federal Court of Australia fattade beslutet som svar på en grupptalan väckt av åtta tonåringar som hävdade att expansionen av Whitehaven Coal Ltd (WHC.AX) Vickery Project i New South Wales (NSW) skulle bidra till klimatförändringarna och äventyra deras framtida. Läs mer

I sitt beslut sade rättvisa Mordecai Bromberg att ministern skulle kunna förutse möjligheten till framtida skador orsakade barnen i fallet av ökningen av koldioxidutsläpp från Whitehavens expansion och därför måste erkänna en så kallad vårdplikt eller moralisk skyldighet. , till barnen när de godkänner det.

Källa:  Reuter   läs mer ……

Fre  28/5    10:22

Kan ”rätten till en hälsosam miljö” stoppa Exxons expansion i Guyana?

Fallet är det första i Karibien som utmanar utvinning av fossila bränslen på konstitutionella grunder.
Guyanesiska medborgare har inlämnat ett konstitutionellt ärende som driver tillbaka industrigiganten ExxonMobils planer på att öka produktionen av fossila bränslen utanför landets kust – med anklagelser om att expansionen kränker medborgarnas konstitutionella rättigheter till en hälsosam miljö och framtida generationers rättigheter.

Fallet, inlämnat av forskaren Troy Thomas från University of Guyana och den inhemska ungdomen Quadad de Freitas, är det första i Karibien som utmanar utvinning av fossila bränslen på konstitutionella grunder. Fallet argumenterar för att Guyanas godkännande av Exxons olje- och gasutbyggnad längs kusten strider mot landets engagemang för sitt folk.

Källa:  Grist    läs mer ….

Fre  28/5   10:17