// MAJ NYHETER //
Elva förnybara nyheter varje vardag
med fokus på energi-omställningen
Scania investerar i tysk lidar
Lastbils- och busskoncernen Scania satsar ungefär 75 miljoner kronor i Scantinel via sitt investmentbolag. Bolaget har rötterna i Zeiss och utvecklar en lidar för autonoma fordon.
– Vi ser Scantinel som teknikledande inom detta område och ser fram emot att följa utvecklingen på nära håll, säger Christian Zeuchner, delägare vid Scania Growth Capitals förvaltningsbolag i ett pressmeddelande.
Företagets FMCW-modulerade lidar når upp till 300 meter och ger förutom avstånd även hastighet till målet. Det är en kompakt lösning som till större delen är integrerad på en kiselbärare.
De nya pengarna gör det möjligt för Scanitinel att fortsätta förbättra och kommersialisera sin produkt.
Källa: Elektronik tidningen läs mer ……
Fre 28/5 11:40
Polska Leba blir plats för drift- och underhållsbaser för Östersjöns vindkraftsprojekt
Österrikes miljöminister Leonore Gewessler hoppas kunna väcka rättsliga åtgärder på EU-nivå för att ta itu med frågan om extrema lågprisflyg. ”Vi arbetar för närvarande med en lösning som är i linje med EU-lagstiftningen för att bekämpa dumpningspriser som skadar miljön”, sa hon.
Gewessler meddelade ett liknande förslag 2020 efter att regeringen sa att det skulle ge flaggföretaget Austrian Airlines 650 miljoner euro i stöd för att rädda det från konkurs. Emellertid ställdes frågan fram till nu på grund av pandemin som resulterade i minskad flygtrafik.
Källa: REVE läs mer ….
Fre 28/5 11:34
Skogs och bioenergiindustrin: ”EU:s taxonomi hotar Sveriges bioenergi”
”Ledande svenska politiker måste ta klar ställning för de fossilfria nyttor som fotosyntesen skapar genom bioenergi och biomaterial, vid alla kommande beslut inom EU,”
Det skriver, Gustav Melin, vd, Svebio, Johan G Andersson, vd, Drivkraft Sverige, Jakob Lagercrantz, vd, 2030-sekreteriatet, Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef, Lantmännen och ordförande, ePURE och Ulf Larsson, vd och koncernchef, SCA i en debattartikel i Dagens Industri:
”Den nya versionen av taxonomin som EU-kommissionen presenterade nyligen är en förbättring jämfört med det ursprungliga förslaget.
På flera punkter är den bra men det finns också problem som måste adresseras. I sin nuvarande utformning kan taxonomin komma att minska möjligheterna att nå unionens ambitiösa klimatmål.”
Källa: Nordiska Projekt läs mer ……
Fre 28/5 10:57
Österrikisk miljöminister planerar att begränsa lågprisflyg
Österrikes miljöminister Leonore Gewessler hoppas kunna väcka rättsliga åtgärder på EU-nivå för att ta itu med frågan om extrema lågprisflyg. ”Vi arbetar för närvarande med en lösning som är i linje med EU-lagstiftningen för att bekämpa dumpningspriser som skadar miljön”, sa hon.
Gewessler meddelade ett liknande förslag 2020 efter att regeringen sa att det skulle ge flaggföretaget Austrian Airlines 650 miljoner euro i stöd för att rädda det från konkurs. Emellertid ställdes frågan fram till nu på grund av pandemin som resulterade i minskad flygtrafik.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Fre 28/5 10:47
Hur blir vi av med skiten?
730 000 ton. Så mycket bajs ger Sveriges befolkning upphov till varje år. Nu försöker forskare ta reda på hur bajs och kiss kan bli en resurs i det cirkulära systemet.
Ska vi fortsätta att sprida avloppsslam på åkrarna för näringens skull eller sluta på grund av risk för föroreningar, och stå med ett berg av oanvändbar avföring? Frågan om vad som ska hända med svenskarnas kiss och bajs har engagerat i över 20 år.
Sveriges befolkning ger upphov till 730 000 ton bajs varje år. Lägg också till 1,5-2 liter kiss per person och dag och du får ett avfallsberg med tillhörande sjö som ska tas om hand om. Inte så konstigt att danskarna kände sig nödgade att släppa ut en del av sitt avskräde i Öresund när man ser siffrorna svart på vitt.
Källa: forskning.se läs mer ……
Fre 28/5 10:41
Norska Equinor, Hydro och tyska RWE utvecklar havsbaserad vind i Norge
Norska företag Equinor ASA (OSE: EQNR) och Norsk Hydro ASA (OSE: NHY) och Tysklands RWE AG (ETR: RWE) har samarbetat i ett försök att utveckla en stor havsbaserad vindpark i Norge.
Företagen sa i dag att de har tecknat ett samarbetsavtal för att gemensamt lämna in en ansökan om att utveckla en storskalig bottenfast havsbaserad vindkraftspark i Sorlige Nordsjö II-området i norska Nordsjön. Detta är ett av de två områden som den norska regeringen har öppnat för offshore förnybar energi. Det arbetar nu med licensprocessen för havsbaserade vindprojekt.
Partnerna ser Sorlige Nordsjo II, som gränsar till den danska delen av havet, som ett idealiskt läge för att leverera kraft till Europa. De säger att den har en av de bästa vindkällorna i världen och vattendjupet mellan 53 meter och 17 meter.
Källa: Renewables Now läs mer ….
Fre 28/5 10:34
Australisk domstol säger att vid godkännande av nya kolgruvor måste klimatskador övervägas
En australisk domstol avgjorde på torsdag att landets miljöminister har en skyldighet gentemot barn att överväga skadan orsakad av klimatförändringarna som en del av hennes beslutsfattande när det gäller att godkänna utvidgningen av en ny kolgruva.
Federal Court of Australia fattade beslutet som svar på en grupptalan väckt av åtta tonåringar som hävdade att expansionen av Whitehaven Coal Ltd (WHC.AX) Vickery Project i New South Wales (NSW) skulle bidra till klimatförändringarna och äventyra deras framtida. Läs mer
I sitt beslut sade rättvisa Mordecai Bromberg att ministern skulle kunna förutse möjligheten till framtida skador orsakade barnen i fallet av ökningen av koldioxidutsläpp från Whitehavens expansion och därför måste erkänna en så kallad vårdplikt eller moralisk skyldighet. , till barnen när de godkänner det.
Källa: Reuter läs mer ……
Fre 28/5 10:22
Kan ”rätten till en hälsosam miljö” stoppa Exxons expansion i Guyana?
Fallet är det första i Karibien som utmanar utvinning av fossila bränslen på konstitutionella grunder.
Guyanesiska medborgare har inlämnat ett konstitutionellt ärende som driver tillbaka industrigiganten ExxonMobils planer på att öka produktionen av fossila bränslen utanför landets kust – med anklagelser om att expansionen kränker medborgarnas konstitutionella rättigheter till en hälsosam miljö och framtida generationers rättigheter.
Fallet, inlämnat av forskaren Troy Thomas från University of Guyana och den inhemska ungdomen Quadad de Freitas, är det första i Karibien som utmanar utvinning av fossila bränslen på konstitutionella grunder. Fallet argumenterar för att Guyanas godkännande av Exxons olje- och gasutbyggnad längs kusten strider mot landets engagemang för sitt folk.
Källa: Grist läs mer ….
Fre 28/5 10:17
"Net Zero" är inte tillräckligt: Klimatplanerna för olja och gas äventyrar planeten och investerarna, varnar Carbon Tracker
Globala klimatmål beror i slutet på vad som händer hos oljebolagen, har IEA varnat
Våg av förstärkta netto-mål för noll som presenteras av sena fossila företag har för begränsad omfattning och förlitar sig alltför starkt på förskjutningar och koldioxidavskiljning och lagring, varnar analys publicerad av tankesmedja
Världens största olje- och gasföretag satsar på samhällets misslyckande med att ta itu med klimatförändringarna när de strävar efter hänsynslösa affärsplaner som gör att de investerar kraftigt i tillgångar och aktiviteter som …
Källa: Business green läs mer ……
Tors 27/5 13:54
Rabbalshede Kraft och Solkompaniet erbjuder investeringsfri solel
Rabbalshede Kraft och Solkompaniet har inlett ett samarbete med ambitionen att fler ska välja energi från solen. Idag drivs solelboomen i Sverige av fastighetsägare och företag som köper sina egna solelanläggningar. Genom att få tillgång till hållbar energi utan att behöva ta en investeringskostnad hoppas vi på att fler aktörer ska ta steget.
Förra året byggdes nära 3 000 större solelanläggningar i Sverige. Endast ett fåtal var anläggningar där kunden inte själv investerar i anläggningen vid byggnation. Investeringsfri solel är ett enkelt sätt att få tillgång till förnybar solenergi utan att göra investeringen själva. Dessutom behöver man inte ta ansvar för drift och underhåll.
Samarbetet går ut på att Solkompaniets kunder kommer erbjudas solelanläggningar utan investeringskostnad, samtidigt som kunderna får tillgång till prisvärd och förnybar energi direkt från anläggningen. Rabbalshede Kraft kommer att finansiera och äga solelanläggningarna som byggs av Solkompaniet.
Källa: Rabbalshede kraft läs mer ……
Tors 27/5 13:30
Biobränslen blir dokumenterat hållbara
Branschorganisationen Svebio uppger att det inom kort kommer ett krav om hållbarhetskriterier för all typ av bioenergi. Miljökraven är unika för biobränslen och de utvidgade hållbarhetskriterierna ska gälla i hela EU.
För biodrivmedel finns hållbarhetskriterier sedan mer än tio år. Nu införs hållbarhetskriterier även för fasta biobränslen och biogas för produktion av el, värme och kyla. Småskalig användning och mindre värmeverk och pannor är undantagna från rapportering.
– Nu kan alla som varit tveksamma kring biobränslens hållbarhet känna sig trygga med att biobränslen är det mest kontrollerade energislaget. Om någon misstänker användning av ohållbara biobränslen så kan de alltså anmäla detta för redovisning och kontroll, Säger Gustav Melin, vd för Svenska Bioenergiföreningen (Svebio) i ett pressmeddelande med anledning av Svebios yttranden kring förordning och föreskrifter om de nya hållbarhetskriterierna.
Källa: Skogsaktuellt läs mer ….
Tors 27/5 13:21
Vattenfall miljardsatsar på ny grön investering
Vattenfall satsar stort på en ny grön investering – sina första gröna hybridobligationer. Den statliga jätten tar in 3,5 miljarder kronor som ska användas till hållbara projekt.
Vattenfall meddelade på onsdagen att bolaget alltså för första gången tar in ny finansiering med hjälp av så kallade gröna hybridobligationer, skriver Di.
Finansieringsrundan är på 3,5 miljarder kronor.
Kerstin Ahlfont, finanschef på Vattenfall, beskriver intresset hos investerarna, som inte är namngivna, som ”mycket stort”.
”Detta är vår första gröna hybridobligation. Och vad jag förstår är Vattenfall först ut bland svenska företag, utanför fastighetssektorn, med det här instrumentet i svenska kronor, som ger en mycket attraktiv och konkurrenskraftig finansieringskostnad”, säger hon till Di.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Tors 27/5 13:12
Nytt förslag: Biogasbilar är inte miljöbilar
Vad som räknas som en miljöbil kan komma att ändras och därmed skulle inte längre biogasbilar räknas som miljöbilar, enligt ett förslag från regeringen.
Det kan bli ett hårt slag mot biogasbilarna och kan leda till färre sålda sådana bilar, enligt kritiker.
”Som vi ser det kommer det försvåra omställningen av hela transportsektorn”, säger Per Östborn, projektledare på organisationen Gröna Bilister, till Ekot.
”Förslaget innebär att statliga myndigheter inte får handla upp några biogasbilar och sedan blir det också ett signalvärde. Då kommer inte heller företag, kommuner, regioner och kanske till och med privatpersoner vilja köpa biogasbilar längre”, säger Per Östborn på Gröna Bilister till Ekot.
Källa: SR läs mer ….
Tors 27/5 13:05
Trärevolutionen är igång
Svenskt samhällsbyggande är hett, och allra helst ska det byggas i trä. Hela 20 procent av all nyproduktion av bostäder uppförs i trä, vilket är smått revolutionerande. Hållbarhet, innovation och produktivitet är begrepp på allas läppar i branschen och det tycks som om modernt träbyggande kan leva upp till dem alla.
Susanne Rudenstam är chef för Sveriges Träbyggnads kansli, och hon tror starkt på export av Sveriges unika expertkunskap om just träbyggnad.
Susanne Rudenstam är chef för Sveriges Träbyggnadskansli, en verksamhet som drivs i samarbete mellan Svenskt Trä (del av Skogsindustrierna) och Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Det primära uppdraget är att öka byggandet i trä och få in mer träbyggsystem på den svenska byggindustrin och nu har man kraftig medvind. Susanne Rudenstam vill mena att vi stå…
Källa: NTT@woodnet läs mer ……
Tors 27/5 12:59
USA planerar den allra första havsbaserade flytande vindkraftsparken utanför Kaliforniens kust
Den amerikanska regeringen tillsammans med den statliga regeringen i Kalifornien avslöjade sina planer på att installera den allra första flytande offshore-värmen över kustregionerna i Kalifornien vid Morro Bay och Humboldt Bay.
Avtalet omfattar många vindkraftverk vid Morro och Humbolt Bay som förväntas generera tillräckligt med energi för att driva cirka 1,6 miljoner hem i det 400 kvadratkilometer stora området 32 kilometer nordväst om Morro Bay, vilket kan stödja 3 GW vindkapacitet till havs.
Cirka 380 väderkvarnar kan installeras på denna webbplats, som kommer att slutföras nästa månad. Denna plan är en del av USA: s president, Joe Bidens mål att uppnå 30 GW havsenergi till 2030.
Källa: Saur Energy läs mer ….
Tors 27/5 12:39
IRENA: Två rapporter om grön vätgas i Europa
IRENA släppt två publikationer som syftar till att ge insikter för politiska beslutsfattare om hur man använder grönt vätgas i den skala som krävs för att uppnå netto-nollutsläpp.
Rapporten Grön vätgasförsörjning: En guide till beslutsfattande undersöker utmaningarna för produktion och transport av grönt vätgas. Den presenterar den gröna vätepolitiken som redan finns i världen och en färdplan för den politik som måste antas för att säkerställa ett tillräckligt utbud av förnybar el, öka efterfrågan på grönt väte och dess derivat och skapa den infrastruktur som behövs för att lagra och transportera grönt väte när sektorn växer. Det ger en ögonblicksbild av idag för att ställa in scenen för imorgen.
Källa: Irena läs mer ……
Tors 27/5 12:33
Klimataktivister besegrar Exxon i "Push for Clean Energy"
HOUSTON – Big Oil fick ett fantastiskt nederlag på onsdagen när aktieägarna i Exxon Mobil valde minst två styrelsekandidater nominerade av aktivistinvesterare som lovade att styra företaget mot renare energi och bort från olja och gas.
Kampanjens framgång, ledd av en liten hedgefond mot landets största oljebolag, kan tvinga energiindustrin att konfrontera klimatförändringarna och uppmuntra Wall Street-investeringsföretag som prioriterar frågan. Analytiker kunde inte komma ihåg en annan gång att Exxon-ledningen hade förlorat en röst mot styrelseledamöter.
”Det här är ett milstolpe för Exxon och för industrin”, säger Andrew Logan, seniordirektör på Ceres, ett ideellt investerarnätverk som driver företag att ta klimatförändringarna på allvar. ”Hur branschen väljer att svara på denna tydliga signal kommer att avgöra vilka företag som trivs genom den kommande övergången och vilka som vissnar.”
Källa: The New York Times läs mer ….
Tors 27/5 12:26
Rapport: Investeringar i digital och hållbarhet kan skapa 5,7 miljoner jobb över hela Europa år 2030
Europeiska företag skulle kunna skapa upp till 5,7 miljoner nya gröna jobb till 2030 genom att investera i digitala och hållbarhetsförändringar, enligt en ny rapport.
Toppindustrin för skapande av nätjobb inkluderar industriell utrustning, högteknologi, programvara, verktyg, fordonsindustrin, biovetenskap och kommunikation / media
Toppindustrin för skapande av nätjobb inkluderar industriell utrustning, högteknologi, programvara, verktyg, fordonsindustrin, biovetenskap och kommunikation / media
Rapporten ”Europas nya gryning: Återuppfinna industrin för framtida konkurrenskraft” från Accenture, som genomfördes i samarbete med BusinessEurope, beskriver hur företag närmar sig tillväxt efter pandemi.
Källa: edie läs mer ……
Tors 27/5 12:03
Holländsk domstol beordrar Shell att stärka målen att minska koldioxidutsläpp
En nederländsk domstol har förordnat ett banbrytande beslut för Royal Dutch Shell att höja sina åtaganden för koldioxidminskning, i vad som skulle kunna markera det första av många rättsfall mot energiföretag av klimatskäl.
Vid Haags tingsrätt har domare Larisa Alwin idag (26 maj) bekräftat ett beslut som förordar Shell att höja sina nuvarande åtaganden om avkolning. Enligt det nya beslutet har Shell fått order om att minska utsläppen med 45% till 2030 jämfört med 2019-nivåerna.
En rättegång inlämnades av aktivister inklusive jordens vänner och Greenpeace i april 2019 på uppdrag av mer än 1700 nederländska medborgare.
Källa: edie läs mer ….
Tors 27/5 11:56
Han satsar på solceller, värmepumpar och alger – nu omsätter företaget närmare tio miljoner
Han hoppade av en fast anställning och kastade sig ut i ett grönt entreprenörsliv. Efter bara två år har företaget Zero Energi sex anställda och omsätter tio miljoner kronor. Nu ökar Hardebergabon och årets nyföretagare Jens Sjöbergh takten i sitt klimatarbete och satsar på ätbara alger.
Hus ska dra noll energi, därför heter företaget Zero energi. Jens Sjöbergh, grundare, koras nu till årets nyföretagare i Lund. Priset delas ut av Stiftelsen Lunds Nyföretagarcentrum (LNC) och Executive Foundation Lund (EFL).
Hållbara energilösningar och klimatsmarta hem är en het bransch. På bara två år har företaget som servar värmepumpar och installerar solceller gått från noll till tio miljoner kronor i omsättning. För Jens Sjöbergh har största utmaningen sedan företagsstarten i december 2018 varit att hinna med alla kunder och att växa i den fart som företaget har gjort.
Källa: Sydsvenskan läs mer ……
Ons 26/5 12:54
Meyer Burger öppnar 400-MW solmodulfabrik i Tyskland
Meyer Burger Technology AG (SWX: MBTN) öppnade idag en produktionsanläggning på 400 MW för solmoduler i Freiberg, i den tyska delstaten Sachsen, med målet att utöka sin kapacitet till 1 GW.
Lanseringen av den nya anläggningen följer förra veckans öppning av en 400-MW, första fas solcellsfabrik i Thalheim, Sachsen-Anhalt, där upp till 200 000 solceller kommer att tillverkas dagligen.
Vid Freiberg-anläggningen kommer Meyer Burger att använda sin egen Heterojunction / SmartWire-cellanslutningsteknik för att producera cirka 3 000 moduler per dag, när uppslutningen är klar. Solceller från Thalheim kommer att bearbetas vid Freiberg-basen, som tidigare ägdes av insolvent tysk solcellstillverkare Solarworld.
Källa: Renewables Now läs mer ……
Ons 26/5 12:39
Vattenfall: 84 vindkraftverk ska resas utanför Fredrika
Strax utanför Fredrika, på Blakliden och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommun, bygger Vattenfall just nu sin hittills största landbaserade vindkraftpark någonsin. Bygget har pågått sedan 2018 med årliga uppehåll för vintern. Nu närmar sig några av de mest spektakulära momenten i byggnationen när 84 vindkraftverk ska transporteras och resas under fyra intensiva månader.
Delarna till de totalt 180 meter höga vindkraftverken lastas av i hamnen i Holmsund utanför Umeå och transporteras sedan på specialbyggda trailers till Blakliden och Fäbodberget. Totalt kommer runt 800 komponenter, varav 252 rotorblad att fraktas till Västerbottens inland.
– Turbinleveransen inleds i juni och vi beräknar att vara klara i oktober. Transporterna kommer främst att gå nattetid, och med 1-2 timmars intervaller, för att minimera störningar i trafiken, säger Kristoffer Arnqvist, Vattenfalls projektledare för Blakliden Fäbodberget.
Källa: Energipress läs mer ….
Ons 26/5 12:34
Nytt rekord i USA när 462GW solel skall nätanslutas
Enligt en ny studie från Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) finns för närvarande en rekordmängd solkapacitet och energilagring i samtrafik-köer i USA.
Vid 462GW svarar sol för det mesta av den totala generatorkapaciteten i köerna, vilket nådde ett rekord på mer än 755GW och uppskattningsvis 200GW lagringskapacitet i slutet av 2020. För att sätta detta i perspektiv hade USA 1117GW nytta -skala elproduktionskapacitet i drift förra året.
Föreslagna storskaliga elproduktions- och lagringsprojekt måste ansöka om samtrafik till bulkkraftsystemet via samtrafikkön. Berkeley Lab sa att även om många projekt som ansöker om samtrafik inte byggs därefter, tillhandahåller data från köerna en allmän indikator för trender på lång sikt i utvecklarintresset.
Källa: PVTECH läs mer ……
Ons 26/5 12:28
Priserna på solpaneler stiger igen när polysilikonpriset skenar
Solskivor och celltillverkare i Kina har höjt sina priser igen denna månad efter ett hopp i spotpriserna för polysilikon i landet.
Soltillverkning har också komplicerats ytterligare i landet efter att jordbävningar under helgen stör produktionen vid anläggningar som ägs av LONGi och Zhonghuan Semiconductor (TZS), två av branschens största wafer-leverantörer.
Tidigare idag tillkännagav LONGi ytterligare en prishöjning för sina skivor, som kom mindre än två veckor efter att den ledande solmodulen och skivproducenten senast ökade sina priser. Företagets priser steg med cirka 9% över hela linjen, med fullständig information nedan:
Källa: PVTECH läs mer ….
Ons 26/5 12:22
Rio Tinto: Innovation är nyckeln till transformation
Rio Tinto grundades 1873 när ett multinationellt konsortium av investerare köpte ett gruvkomplex på Rio Tinto i Huelva, Spanien. Det engelska-australiska företaget är det näst största diversifierade gruv- och metallföretaget i världen. Från banbrytande markavtal med ursprungsbefolkningen i Australien på 1990-talet, till att vara det första företaget i världen som har certifierat aluminium som ansvarsfullt producerat, till att bygga en av världens största robotar: dess banbrytande anda och innovation gör att den går framåt.
Förra året godkände Rio Tinto en investering på 2,6 miljarder dollar i Koodaideri-järnmalmsprojektet i västra Australien. Framtidens gruva kommer att fungera som ett produktionsnav för företagets järnmalmsverksamhet i världsklass i Pilbara-regionen, med en bearbetningsanläggning och infrastruktur som också inkluderar en järnvägslinje på 166 km.
Byggandet är väl på gång och produktionen kommer att börja senare i år med en årlig kapacitet på 43 miljoner ton.
Källa: Mining läs mer ……
Ons 26/5 12:15
Abu Dhabi KIZAD satsar 1 miljarder dollar i grön ammoniakproduktion
Helios Industry planerar att investera mer än 1 miljard dollar (AED3,67 miljarder) i anläggningen
Khalifa Industrial Zone Abu Dhabi (KIZAD), ett dotterbolag till Abu Dhabi Ports, har meddelat bildandet av en grön produktionsanläggning för ammoniak, den första i sitt slag i Förenade Arabemiraten.
Helios Industry, ett privatägt företag för specialprojektfordon (SPV), planerar att investera över 1 miljard dollar (3,67 miljarder AED) i anläggningen, som kommer att sträcka sig över några år.
Företaget kommer att utveckla projektet med lokala och internationella partners i två faser; projektet beräknas producera 200 000 ton grön ammoniak från 40 000 ton grönt väte inriktat på regionala och internationella marknader, rapporterade Abu Dhabi Media Office.
Källa: Construction Week läs mer ….
Ons 26/5 12:08
Tysk tungindustri kräver ekonomiskt stöd för ambitiösa klimatmål
I början av maj skärpte den federala regeringen de tyska klimatmålen avsevärt. Så till Tyskland redan 2045 och fem år tidigare än EU: s klimatneutrala . Framför allt driver företag från energiintensiva industrier som kemikalier, stål, papper eller cement till sina gränser. Du kräver nu en konkret strategi och ekonomiska åtaganden från politiker.
”Utan en plan hur man gör det” har regeringen skärpt klimatmålen , sade BASF- chef Martin Brudermüller Handelsblatt. Enligt vd för världens största kemiföretag är det dags att politiker lämnar sin ”höjd av ambitioner” och börjar arbeta. ”Nu måste det handla om implementering”, säger Bernhard Osburg, chef för Thyssen-Krupp Steel Europe.
Källa: Handelsblatt läs mer ……
Ons 26/5 11:33
Globala vätgasinvesteringar växer 25 gånger 2040, förutspår Bloomberg
Globala årliga investeringar i väte uppgick till 1,5 miljarder dollar mellan 2018 och 2020, men genomsnittet kan vara 38 miljarder dollar fram till 2040, hävdar en ny Bloomberg Intelligence rapport.
Rapporten publicerades denna vecka för att markera lanseringen av en ny ” Hydrogen Theme Basket ” och en global instrumentpanel om ämnet för webbplatsen Bloomberg Intelligence (BI). väte från en stugsektor till en behemoth med hjälp av statliga subventioner som lockar investeringar för att nå utsläppsmålen noll-noll ”.
Som sådan kan vätgasgenerering och tillhörande infrastruktur och tjänster utgöra en global investeringsmöjlighet på 2,5 miljarder dollar fram till 2050. Sektorer som kommer att ta en majoritetsandel inkluderar energiproduktion, kemiska och metallurgiska företag, med de som redan implementerar koldioxidsnål teknik kommer att gynna mer än de som släpar efter avkolning.
Källa: edie läs mer ….
Ons 26/5 09:43
Alger och solceller testas i Italien
Det italienska förnybara energiföretaget Enel Green Power, en enhet för nationell energiförsörjning Enel, samarbetar med den italienska forskningsbyrån ENEA i utvecklingen av vad den beskrev som en innovativ teknik som kombinerar solproduktion med mikroalger.
”Solcelleanläggningen kommer att vara en markmonterad solcelleanläggning, som är den konventionella layouten för system för nyttjande skala, och integrationen med mikroalgeranläggningen är utformad så att den inte förändrar solcelleanläggningens layout,” Nicola Rossi, chef av innovation på Enel Green Power, berättade för tidningen pv. ”Odling av mikroalger kommer att genomföras i ett dedikerat system.”
Källa: pv-magazine läs mer ……
Ons 26/5 09:33
Självkörande bilar kan tillåtas på tyska vägar redan 2022
Den tyska Förbundsdagen har godkänt en lag som tillåter självkörande fordon i landet. Om lagen även passeras i Förbundsrådet, som är den övre instansen, kan den träda i kraft år 2022. Det skriver Deutsche Welle.
Enligt den tyska regeringen blir det här i så fall världens första juridiska ramverk för hur autonoma fordon ska integreras i vanlig trafik.
Fram tills nu har självkörande fordon i landet behövt speciella tillstånd och mänsklig översyn, men med den nya lagen skulle det inte längre vara nödvändigt.
Från och med 2022 skulle därmed exempelvis helt förarlösa bussar kunna sättas i trafik i Tyskland, såväl som vissa godstransporter. Självkörande personbilar skulle också vara tillåtet.
Källa: Vi Bilägare läs mer ….
Ons 26/5 09:26
Solen tar kyrkans el till nya höjder
I Värö-Stråvalla församling kommer kraften från ovan. De var först med solceller på kyrktaket och i dag är de helt självförsörjande på el.
Solpanelerna har monterats på Bua kyrka, församlingshuset, ekonomibyggnaderna och – nu senast – på fältet bredvid Värö kyrka.
– Det var tänkt att användas som begravningsplats i framtiden men gör större nytta så här, säger Christina Bernérus.
Hon är miljösamordnare i Göteborgs stift och tillsammans med Anders Karlsson, fastighets- och kyrkogårdsansvarig, leder hon församlingens klimatprojekt med solel. Svenska kyrkans mål är att vara klimatneutral år 2030, men församlingen har jobbat med miljöfrågor sedan 1990-talet och satte upp de första solcellerna på kyrkan redan 2009.
Källa: Vision läs mer ……
Tis 25/5 13:23
Så skapade Kina monopol på solceller
Om någon vill studera framgångsrik så kallad statskapitalism så är marknaden för solceller ett bra exempel.
När solenergimarknaden började ta fart i början av seklet identifierade det styrande kinesiska kommunistpartiet industrin som en framtidsbransch man ville dominera. Resultatet blev enorma investeringar och subventioner till den inhemska solenergiindustrin.
Strafftullar på kinesiska solpaneler till EU och USA förslog inte. Under några år slogs nästan all produktion av solpaneler utanför Kina ut. Solcellspaneler är en standardiserad produkt där priset styr.
De enda producenter som klarade sig kvar utanför Kina specialiserade sig främst på nischmarknader. Dit hör exempelvis svenska Midsummer och Elon Musks Solarcity. Sedan finns det några fickor i produktionsledet i främst Sydkorea och Tyskland. Men det är allt.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Tis 25/5 13:09
Oljejätten Shell i domstol om klimatförändringar
Den brittisk-nederländska oljejätten Royal Dutch Shell kan ställas juridiskt ansvariga för klimatförändringar. En domstol i Haag lämnar sitt avgörande på onsdagen.
Oljebolag och miljögrupper världen över har sina ögon riktade mot Haag, Nederländerna, då en rättsprocess mot Royal Dutch Shell kan bli vägledande i fall som rör klimatförändringarna världen över.
Shell stämdes av Milieudefensie, den nederländska grenen av Friends of the Earth International. Miljögruppen argumenterade i i rätten i två veckor att Shell bryter mot mänskliga rättigheter genom att extrahera fossila bränslen och underminera Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till maximalt 1,5 grader celsius.
Källa: Dagens PS läs mer ….
Tis 25/5 12:55
Stor debatt i Danmark kring att elnätet måste förstärkas
Eftersom elförbrukningen i Danmark förväntas fördubblas de närmaste nio åren, delvis driven av elektrifiering av uppvärmning och transport, är landets solsektor hoppfull att myndigheterna kommer att finansiera välbehövliga nätuppgraderingar på ett sätt som inte hindrar utbyggnaden av förnybara energikällor .
En debatt pågår för närvarande om vem som ska betala för nätförstärkningen, som kan kosta så mycket som 6 miljarder euro (7,3 miljarder dollar) år 2030, enligt en studie som publicerades tidigare i år av branschorganen Eurelectric och E.DSO.
Enligt Eric Anderson, VD för solprojektutvecklaren European Energy, finns det en lag i diskussion som kan få sol- och vindkraftsägare att betala för nätförlängningarna ”i stor utsträckning”. ”Och det är naturligtvis ganska olyckligt eftersom nätet är en kritisk infrastruktur för hela samhället, inte bara för solcellsägare”, säger han. Detta förvärras av skatter som sägs ha ökat kostnaden för att driva solcentraler i Danmark med så mycket som 25 – 30% under det senaste året.
Källa: PVTech läs mer ……
Tis 25/5 12:49
Spanien positionerar sig som Europas gröna vätgasnav
Spanien har de ”bästa förutsättningarna” för att bli Europas gröna vätecentrum, sa den spanska premiärministern Pedro Sanchez på måndagen, rapporterade EURACTIVs partner EFE.
Sanchez talade timmar efter att den amerikanska motortillverkaren Cummins tillkännagav att de skulle bygga en anläggning i Spanien för att tillverka elektrolysersystem för att producera grönt väte, ett bränsle utan kol som skapas med förnybar energi snarare än fossila bränslen.
Projektet finansieras delvis av Cummins, som investerar initialt 50 miljoner euro, och det spanska elföretaget Iberdrola.
Anläggningen kommer att byggas i Guadalajara, en stad utanför den spanska huvudstaden, och förväntas starta produktion av grönt bränsle 2023. Förutom att producera 500 MW / per år med vätgas kommer det att skapa 350 arbetstillfällen i området.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Tis 25/5 12:40
10GW havsvindpark nära Island, Storbritannien blir stora kunden
Planer på att bygga 10GW havsvind i Nordatlanten och ansluta det till Storbritannien med undervattenskablar har presenterats, med början med en 2GW havsbaserad vindkraftpark som ska byggas utanför Islands kust för att börja arbeta 2025.
Hecate Independent Power (HIP), företaget bakom den höga planen, är en del av Hecate Holdings, en ledande amerikansk baserad förnybar utvecklare som grundades 2012 och som har utvecklat en pipeline med 1,4 GW förnybara PPA och har en ”aktiv” pipeline för förnybar utveckling över 12GW.
HIP är ordförande av Sir Tony Baldry, en tidigare brittisk energiminister under premiärministrarna Margaret Thatcher och John Major. HIP har redan lämnat fyra anslutningsansökningar till Storbritanniens nationella nätoperatör för en första 4GW nätanslutning till Storbritanniens 400kV elöverföringssystem över fyra anslutningsplatser.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Tis 25/5 12:31
Gasindustrin vill gå över till grön vätgas
Den stora gasleverantören Jemena har krävt att det skapas ett särskilt ”mål för förnybar gas” och säger att det kan ge en kritisk investeringssignal som skulle bidra till att minska koldioxidutsläppen i gassektorn.
I en adress till en energikonferens på tisdag sa Jemena-verkställande direktör Frank Tudor att ett dedikerat mål för förnybar gas – som liknar det förnybara energimålet som nu avvecklas – skulle stödja investeringar i och produktion av gas med nollutsläpp, såsom grön vätgas.
”Detta är en start som gassektorn behöver för att verkligen kommersialisera utsläppsfria gaser som väte och biometan och göra dem tillgängliga för australiensiska hem och företag i stor skala,” sa Tudor.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Tis 25/5 12:23
Riksdagsbeslut om höjd gräns för solel 1 juli
Sverige är dock även efter denna förbättring långt efter de stora EU-länderna, som redan tagit bort gränsen helt. Att använda de stora taken till solel som egenanvänds är helt skattebefriat även i vårt grannland Danmark. Det är lika självklart som att det inte finns någon begränsning på hur mycket el en fastighetsägare får spara genom att gå över till LED-belysning.
Vi i Solelkommissionen arbetar för att Sverige ska ta bort gränsen helt. Det är därför utmärkt att Centern i ett särskilt yttrande i riksdagen anser att det rimliga är att Sverige också tar bort sin gräns. Vår förhoppning är att regeringen redan i budgetproppen för 2022 tar nästa steg och tar bort gränsen för egenanvändning helt. Det är en enkel åtgärd som snabbt ökar solelproduktionen i Sverige, säger Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet och ansvarig för Solelkommissionen.
Källa: Solkompaniet läs mer ……
Tis 25/5 12:15
Nytt hybridelement ska öka intresset för trä
Metsä Wood har konstruerat ett hybridsandwichelement som består av betong och trä. Avsikten är att byggbolagen ska kunna sänka sina koldioxidutsläpp utan att förändra sitt nuvarande sätt att bygga.
Eftersom byggbranschen står för 30 procent av världens koldioxidutsläpp är behovet av hållbara lösningar på marknaden akut.
Tillsammans med sin samarbetspartner Lipa-Betoni har Metsä Wood tagit fram ett nytt väggelement, som ska göra det lättare för byggföretag att gå över mot ett mer hållbart alternativ. Trä i form av LVL, Laminated Veneer Lumber,…
Källa: NTT@woodnet läs mer ….
Tis 25/5 12:01
Fomel1 i Bahrain vill bygga solpark
Bahrain International Circuit, Formula 1 Bahrain Grand Prix, har samarbetat med Konungariket Bahrains hållbara energimyndighet (SEA) för att utfärda ett internationellt offentligt anbud för utveckling av en större ny solfarm på 3MW, som ska placeras vid kretsen.
Bahrain International Circuit (BIC) ligger i mitten av Sakhiröknen. BIC har fem FIA-certifierade banlayouter, vilket gör det möjligt för kretsen att vara värd för en rad motorsportevenemang.
Grand Prix-banan på 5,412 kilometer är regelbundet värd för internationella lopp, inklusive Formel 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix och andra.
Källa: Saur Energy läs mer ……
Tis 25/5 11:49
Dålig lönsamhet för turbinbolagen
Förra året installerades vindkraftverk med en total kapacitet på 93 GW globalt, och detta är ett rekord. Det borde innebära gyllene tider för både vindturbintillverkare och deras leverantörer, men det är bara inte hur Finans skriver.
Medan utvecklingsföretag som Ørsted och European Energy visar rekordvinster, går vindkraftproducenter som Siemens Gamesa och GE med förlust. Längre ner i livsmedelskedjan hos underleverantörer är det också en kamp att få bottenlinjen att balansera.
Enligt Sydbanks chef för aktieforskning, Jacob Pedersen, lider många företag av det faktum att ett antal länder från 2017 började avveckla statligt stödsystem och istället bytte till att bygga nya vindkraftparker via auktionsrundor.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Tis 25/5 10:47
Danmark leder stort över Sverige i solenergi
Senast 2040 ska Sverige ha ställt om till 100 procent förnybar el. För att hinna måste Sverige lägga i en högre växel och se och lära av Danmark, menar Jens-Peter Zink, vice ordförande för European Energy som vill etablera Sveriges största solenergianläggning i nordvästra Skåne.
Det har länge pratats om en svensk solrevolution. Trots det står solen fortfarande för mindre än en procent av den totala energiförbrukningen i Sverige.
Samtidigt konstaterar Internationella energimyndigheten, IEA, i en rapport att kommande tio år är avgörande för omställningen till förnybar energi. Redan år 2025 tror man att förnybart kommer gå om kol som huvudkälla för elproduktion – och det är just solenergi som pekas ut som framtidens energikälla.
Källa: HD läs mer ……
Mån 24/5 13:59
Flis och sågspån kan bli flygbränsle
Biomassa från skogsindustrin kan komma att bli flygbränsle, det visar ny forskning från Chalmers.
Ny metod ska göra det enklare att använda biomassa till flygbränsle.
I budgetpropositionen för 2021 lämnade regeringen förslag på att skärpa kraven på reduktionsplikt för flyget. I förslaget anges att flygbränsle ska innehålla 30 procent biodrivmedel 2030, detta för att stimulera produktion av biobaserat flygbränsle och givetvis att nå klimatmålen.
– Flygindustrin behöver fler alternativ än elektrifiering för att n…
Källa: processNORDIC läs mer ……
Mån 24/5 13:42
G7-länder är överens om att avsluta kolfinansieringen före slutet av 2021
’Gruppen av sju’ nationer har kommit överens om att stoppa finansieringen av oförminskade koleldade kraftprojekt före slutet av 2021 före ett större möte i juni som sannolikt kommer att få mer press på Morrison-regeringens passivitet när det gäller klimatförändringar.
I en kommunikation som släpptes på fredagen betonade miljöministrarna från G7-länderna behovet av att avveckla nytt direkt regeringsstöd för koldioxidintensiva internationella fossila energikällor, anpassade till 1.5C klimatmål.
”I överensstämmelse med detta övergripande tillvägagångssätt och med erkännande av att fortsatta globala investeringar i kraftlös produktion av kol är oförenligt med att hålla 1,5 ° C inom räckhåll, betonar vi att internationella investeringar i oavbrutet kol måste stoppas nu och åta oss att ta konkreta steg mot ett absolut slut på nya direkt regeringsstöd för oförminskad internationell produktion av termisk kol i slutet av 2021, ”sa det.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Mån 24/5 13:33
Elbil billigare att äga redan i dag – särskilt om du kör mycket
Många studier visar att trots att elbilar är dyrare i inköp än fossildrivna bilar är de lönsammare att äga. Det finns även studier som visar att prisskillnaden mellan el- och fossildrivna bilar är på väg att planas ut.
För många bilägare är dock en elbil i mellanklassen redan i dag det ekonomiskt bästa alternativet, detta enligt den europeiska konsumentorganisationen BEUC som skrivit en rapport om saken.
BEUC undersöker i sin studie den totala kostnaden att äga en elbil under hela bilens livstid och jämför med motsvarande kostnad för bilar med förbränningsmotor.
Det är framförallt de som kör mycket som tjänar på att välja elbil redan i dag eftersom ägandekostnaden är lägre. Fler elbilsmodeller med lägre pris och längre räckvidd är på väg att lanseras och det kommer göra elbilen lönsam för fler.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Mån 24/5 13:21
1 av 3 stora bolag på börsen sätter klimatmål i linje med Parisavtalet
En kraftig förbättring med klimatmålen har under pandemiåret skett hos de stora bolagen på börsen. 1 av 3 bolag sätter klimatmål som halverar utsläppen till 2030, vilket är att jämföra med förra årets rapport då 1 av 5 bolag hade halveringsmål.
Av börsens 105 bolag är det bara 8 bolag som inte har klimatmål i år, en minskning från 41 bolag år 2020. Detta förbättrade resultat visar Hagainitiativet i årets Ambitionsindex 2021.
Hagainitiativet har undersökt vilka av börsens stora bolag (105 bolag) har mål att halvera sina utsläpp till 2030, i enlighet med 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Undersökningen genomfördes mars till mitten på maj 2021. Rapporten färdigställdes under maj 2021.
Källa: Hagainitiativet läs mer ….
Mån 24/5 13:08
Kostnaden för att städa upp New Mexikos olje- och gasindustri? 8 miljarder dollar
Oljeindustrin är inte främmande för boom- och bust-cykler. När priserna sjunker och botten faller kan operatörerna ansöka om konkurs eller döda sina tillgångar och lämna en mängd övergivna brunnar, rörledningar, kompressorstationer, tankar och annan utrustning.
Denna föräldralösa infrastruktur, som ofta läcker ut den potenta växthusgasen metan och kan förorena vattenkällor, blir en avdelning för staten och ett ansvar för skattebetalarna.
När brunnar först borras, ska stater säkra finansiella försäkringar från företag i förväg för att täcka kostnaderna för att ”plugga in” kvarvarande brunnar med cement, avlägsna borttappad utrustning och återställa borrplatser till deras pre-extraktionstillstånd.
I allt högre grad står dock dollarn för en av dessa obligationer för bara en bråkdel av saneringskostnaden för en viss brunn.
Källa: Grist läs mer ……
Mån 24/5 13:01
IEA förklarar sin nya färdplan "Net-Zero Emissions to 2050"
I sin specialrapport ger IEA sin ”Net Zero 2050: a Roadmap for the Global Energy Sector”, dess djupaste dyk hittills i vad som behövs för en framgångsrik global övergång.
Den analyserar alternativen samt de socioekonomiska, beteendemässiga och miljöpåverkan som de kommer att få globalt. Här sammanfattar Laura Cozzi (Chief Energy Modeller) och Timur Gül (chef för avdelningen för energiteknik) vid IEA nyckelprinciperna bakom IEAs nya scenario ”Net-Zero Emissions to 2050” (NZE). Vilken blandning av tekniker ser optimalt ut och varför.
Den avgörande betydelsen av internationellt samarbete som tar hänsyn till varje lands realistiska förmågor. Säkerställa energisäkerhet hela tiden, minimera strandade tillgångar och undvika volatilitet på energimarknaderna när den globala ekonomin fördubblas i storlek och tillför 2 miljarder människor till 2050.
Källa: Energypost.eu läs mer ….
Mån 24/5 12:22
Hållbar skördad skogsbiomassa kan hjälpa till att ersätta kol och gas
Att bränna hållbart skördade träpellets avger mycket mindre kol än att bränna kol eller gas. Det är den främsta anledningen till att den ska användas i den globala energiomställningen, menar Jennifer Jenkins på Enviva. Kol minskar, men inte tillräckligt snabbt.
Gasförbrukningen ökar. Skogsbiomassa kan lättare bytas in än vind och sol för att ge leveransbar kraft. Men det måste göras på ett hållbart sätt.
Jenkins hänvisar till hennes vitbok och fastställer principerna för hållbar skörd, det mest uppenbara är att skogsbestånden förblir stabila eller ökar.
Hon betonar att inte all skogsbiomassa är hållbar. Därför bör strikta regler styra vad som är tillåtet och hur det görs. Men att utesluta all biomassa från stöd för ren energi skulle vara ett misstag, säger Jenkins
Källa: Energypost.eu läs mer ……
Mån 24/5 12:15
Tyskland vill samarbeta med västafrikanska länder om grön vätgas
Källa: BMBF läs mer ….
Mån 24/5 12:06
Sol och vind är vinnare efter pandemin
Globala lågkonjunkturer, krig och (ja) pandemier har ett sätt att minska energibehovet. Förra året sade International Energy Agency att kollapsen i den globala efterfrågan på primärenergi som Covid-19 medförde var den största nedgången sedan slutet av andra världskriget, i sig själv den största nedgången sedan influensapandemin efter första världskriget.
Solkraftens årtionde med fallande kostnader kastas i omvänd ordning
Exxon Activist Battle gör klimatangst till folkomröstning om VD
Något var annorlunda med denna kollaps, dock något som inte bara är utan motstycke utan till nyligen omöjligt i global energi.
Som IEAs senaste uppgifter visar växte förnybar energi förra året, och det var den enda energikällan som gjorde det eftersom förbrukningen av gas, olja och kol minskade. Förnybara energikällor var inte bara en energitillväxtsektor; de var den enda energitillväxtsektorn.
Källa: Bloomberg läs mer ……
Mån 24/5 11:55
VW: s vd säger att elektriska batterier är bättre än vätgasbilar
Debatten mellan vätgasbränsleceller och batterier för att driva elfordon fortsätter. Den 18 maj publicerade Volkswagen Auto Groups VD Herbert Diess på Twitter vilken sida av staketet han står på, och det är det elektriska batteriet.
I sitt inlägg nämnde Diess Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) -studien i frågan med hänvisning till ”Snälla lyssna på vetenskapen!” (på tyska).
Diess, och därmed VW, har varit en stark tro på att använda batterier som en kraftkälla för elfordon, vilket kan ses genom biltillverkarens rörelse mot elbilar med batterier, till exempel det elektriska ID. BUZZ-skåpbil som startar produktionen 2022.
I ett företagsinlägg uppgav VW att ”Volkswagen-gruppens beslut är klart: som en storvolymtillverkare fokuserar den på batteridrivna elbilar för massorna.”
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Mån 24/5 11:45
Solceller driver hissar och tvättstugor vid Järvafältet
I kanten av det nu grönskande Järvafältet finns en av Einar Mattssons hundra fastigheter, Åvinge 2 i Tensta. Som Stockholms största privata hyresbostadsägare står energiförsörjningen i husen för en stor påverkan och kostnad. Därför installerades solceller på det största av hustaken.
Solelen kommer totalt att generera cirka 105 000 kWh per år, vilket är tillräckligt med el för att täcka en stor del av fastighetens energibehov.
– Här ville vi utmana oss själva genom att i utvalda delar göra dessa äldre hus fristående från elnätet med förnybar energi. Det befintliga beståndet är den största delen av fastighetsbeståndet och måste när det ges möjlighet göras mer hållbara. Solenergin som genereras räcker för att driva ventilation, allmänbelysning, hissar och tvättstugor.
Det är en väl avvägd kompromiss med tanke på att installationen blir en tämligen stor tillkommande investering. Eftersom vi under renoveringen ändå hade en projektorganisation för ombyggnation och renovering på plats klarade vi av att göra den, förklarar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.
Källa: Via TT läs mer ……
Fre 21/5 14:05
Beslut att se över leverantörer av solceller
Flera stora solcellstillverkare har visat sig ha kopplingar till statliga kinesiska industriprogram med risk för att människor utför arbetsuppgifter under tvång, enligt en ny rapport. Med anledning av detta har Region Uppsala beslutat att säkerställa så att inga inköp av solcellsprodukter sker i ett sammanhang där arbetstagare riskerar att utnyttjas.
Nyligen kom en uppmärksammad rapport från den amerikanska konsultfirman Horizon om solindustrins koppling till den kinesiska Xinjiangregionen, varifrån den större delen av kiselråvaran till solcellerna kommer.
Enligt rapporten har flera av världens ledande solcellstillverkare djupa kopplingar till statliga kinesiska industriprogram där det finns risk för att människor deltar under hot eller tvång. Riskerna gäller även svenska leverantörer av solceller.
Källa: Via TT läs mer ……
Fre 21/5 13:52
Tyska BASF och RWE lanserar 2 GW havsvindssatsningar
Det tyska kemikalieföretaget BASF och landets energiföretag RWE har gått samman för att elektrifiera kemiska anläggningen i Ludwigshafen med ytterligare 2 GW vindkraft till havs.
Projektet, som tillkännagavs på fredagen, syftar till att byta produktionsprocesser för basiska kemikalier, som för närvarande baseras på fossila bränslen, och möjliggöra koldioxidfri produktion av väte.
VDarna för BASF och RWE har undertecknat en avsiktsförklaring som omfattar ett omfattande samarbete för att skapa ytterligare kapacitet för förnybar el och användningen av innovativ teknik för klimatskydd.
Enligt BASF och RWE kan dessa planer leda till att man undviker cirka 3,8 miljoner ton koldioxidutsläpp per år, varav 2,8 miljoner ton skulle realiseras direkt vid BASF i Ludwigshafen.
Källa: Splash_247.com läs mer ….
Fre 21/5 13:20
Är IEA-rapporten en "tipping point" för oljebranschen?
Den slutliga döden av olja och termiskt kol kommer inte från miljöaktivister eller till och med direkt från förnybar energi – det kommer när stora banker beslutar att sluta finansiera det och göra det ”obankbart”.
För två år sedan gjorde en av de största finansiärerna av fossila bränslen, Goldman Sachs (NYSE: GS), historia efter att ha blivit den första stora amerikanska banken som utesluter finansiering av ny oljeprospektering eller borrning i Arktis, liksom nya termiska kolgruvor. var som helst i världen.
GS miljöpolicy förklarade klimatförändringarna som en av de ”viktigaste miljöutmaningarna under 2000-talet” och lovade att hjälpa sina kunder att hantera klimatpåverkan mer effektivt, bland annat genom försäljning av väderrelaterade katastrofobligationer. Den gigantiska Wall Street-banken åtagit sig också att investera 750 miljarder dollar under det kommande decenniet i områden som fokuserar på klimatomvandling.
Källa: Oilprice läs mer ……
Fre 21/5 13:28
Rabbalshede Kraft och Recap Energy kraftsamlar för mer solenergi
Rabbalshede Kraft tar nu steget från att vara ett renodlat vindkraftsbolag till att komplettera vindkraften med fler förnybara energikällor. En av dessa satsningar är solenergi i egna projekt eller i form av samarbete.
Rabbalshede Kraft och Recap Energy har inlett ett samarbete med ambitionen att öka tillgången av solenergi på den svenska marknaden. Recap Energy har i första hand arbetat i Spanien, Portugal, Colombia, Brasilien och Indien. Men med ett nordiskt ursprung och huvudkontor i Stockholm är det naturligt att kraftsamla på den svenska marknaden med finansierade solanläggningar.
– Genom att utveckla, äga och driva förnybara energikällor, är vi en långsiktig aktör och partner som har ambitionen att öka tillgången på lokalproducerad grön el, säger Peter Wesslau, Rabbalshede Krafts VD.
Källa: Energipress läs mer ….
Fre 21/5 13:20
Tekniska verken i Linköping vill bygga vindkraftverk i Ullared
Tekniska verken i Linköping ser just nu över möjligheterna att bygga vindkraftverk vid Skällstorp i Falkenbergs kommun. En tidig förstudie som har gjorts visar att det finns goda förutsättningarna för vindkraft i området. Under året kommer fler utredningar att göras.
Skällstorp är beläget öster om Ullared, norr om väg 153, i Falkenbergs kommun. Avståndet till Ullareds tätort är drygt 3 km.
Området består i huvudsak av produktionsskog, framför allt gran och tall. Relativt stora områden med mossmark finns också. Området är beskrivet som ”föreslaget lämpligt vindbruksområde” i kommunens översiktsplan, marken ägs av privata markägare.
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Fre 21/5 13:14
Tesla och partners installerar Europas mest kraftfulla EV-laddare i Oxford
Superhuben kommer att installeras i den engelska staden Oxford efter kommunfullmäktiges partnerskap med Pivot Power, ett dotterbolag till EDF Renewables, Tesla Superchargers, ultrasnabba EV-laddningsföretag Fastned och Wenea.
Som en del av projektet på 41 miljoner pund (57,9 miljoner dollar) kommer företagen att installera cirka 38 snabba och ultrasnabba EV-laddare på en enda plats vid Redbridge Park & Ride.
Fastned kommer initialt att installera tio laddare på Superhub med 300 kW kraft, som kan lägga till 300 miles räckvidd på bara 20 minuter för upp till hundratals EVs per dag. Wenea installerar sexton 7-22kW laddningspunkter. Tesla kommer att installera tolv 250kW EV-laddare. Fjorton elbilar kan laddas samtidigt på platsen.
Källa: Smart Energy läs mer ….
Fre 21/5 13:06
Satsningar i USA kan leda till 42GW vind- och solkapacitet
Det amerikanska rådet för förnybar energi (ACORE) har sagt att en föreslagen överföringsskatteavdrag (ITC) i USA kan anspela 15,3 miljarder US dollar i nya investeringar i ren energi och möjliggöra en extra 42GW vind- och solkapacitet att komma online.
I en rapport som publicerades av branschorganisationen den här veckan anges att en ITC kan sänka konsumenternas energikostnader och att det är ”nödvändigt” att uppmuntra byggandet av högspänningsöverföringsinfrastruktur över hela landet.
Källa: PV Tech läs mer ……
Fre 21/5 12:20
Grön vätgas slipper avgift i Tyskland
Energiminister Peter Altmaier sa: ”Vi skapar tydliga och pragmatiska krav på grönt vätgas. Genom att göra det säkerställer vi en snabb marknadsförstärkning av framtidens teknik och implementerar ett viktigt mål i den nationella vätgasstrategin.”
För att göra upprullningen av elektrolysörer mer attraktiv kommer de delvis att undantas från avgiften för förnybar energi (EEG-avgift).
Detta kommer att göra den el som används i processen billigare. EEG-avgiften betalas vanligtvis av alla elkonsumenter med sina elräkningar och pengarna används för att betala för inmatningsstöd för förnybara installationer. Producenter av grönt väte, som använder förnybar energi för processen, är undantagna.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ….
Fre 21/5 11:29
Nollutsläpp, el-flyg är närmare än du tror
Det kanadabaserade sjöflygplanet Harbor Air strävar efter att erbjuda nollutsläpp, helelektriska kommersiella flygningar fram till 2022. ”Det är en stor revolution på vägen”, säger VD och grundare Greg McDougall till Energy Monitor.
Flyg är en notoriskt svår klimatutmaning. De globala luftfartsutsläppen ökade kraftigt före kovid, med lösningar som verkade på avlägsen horisont, men det visar sig att vi kanske är närmare ombordstigning på en utsläppsfri flygning än vi tror.
Källa: Energy Monitor läs mer ……
Fre 21/5 11:10
Flödesbatterier kan vara en del av energilagringslösningen
I Danmark har massiva investeringar gjorts i att utvidga grön energiproduktion med vindkraftverk och solceller. Det är en viktig del i den gröna övergången, men enligt Kristian Hegner, ingenjör och delägare i Nordic Energy Consulting, är det avgörande att lagringskapacitet byggs in i elnätet och inte bara utvidgas med mer förnybar energi.
– Om vi inte tar hänsyn till lagringskapacitet i elnätet kommer förnybar energi aldrig att kunna täcka Danmarks totala elförbrukning året runt. Vi kan bygga tillräckligt med vindkraftverk så att de i teorin kan täcka 100 procent av elförbrukningen.
I praktiken kommer dock turbinerna att producera för mycket när det är bra, men fortfarande inte tillräckligt när det bara är lite vind. I själva verket kommer turbinerna därför endast att kunna täcka ca. 70 procent av elförbrukningen, även om de i teorin borde kunna leverera 100 procent, säger Kristian Hegner.
Källa: Energy SUPPLY läs mer ….
Fre 21/5 11:02
Biden vill se fler "battery gigafactories"
President Biden inledde igår sitt senaste angrepp för att utvidga USA: s elfordon och litiumjonbatteriindustri.
President Biden, som besöker Fords historiska Dearborn-anläggning, tillkännagav mer information om America Jobs Plan som kommer att se en betydande expansion i produktionen av litiumjonbatterier i USA och därmed fler gigafabriker.
För närvarande spårar Benchmark 211 litiumjonbatteri megafabriker men endast 12 finns i USA medan 156 är i Kina och 22 i Europa.
År 2021 har USA följande batterianläggningar i produktion:
Tesla Gigafactory (Sparks, Nevada), Tesla Pilot Plant (Fremont, Kalifornien
Envision AESC (Smyrna, Tennessee), LG Energy Solution (Holland, Michigan)
SK Innovation (Commerce, Georgia)
Inklusive de fem fabrikerna som är i produktion har USA 22 gigafabriker på gång.
Källa: Benchmark minerals läs mer ……
Tors 20/5 12:37
Stora Enso, Moelven, IsoTimber och RISE utvecklar 100 % fossilfria byggmaterial tillsammans
Med RISE som projektledare så utvecklar IsoTimber tillsammans med Stora Enso och Moelven100 % fossilfria byggskivor och byggelement i ett fyramiljonersprojekt finansierat genom BioInnovation.
Halvvägs in i projektet har man nått godkända resultat för tillverkning av plywood på prototypnivå, vilket ger goda förhoppningar om att projektet ska nå sitt mål när det slutförs om ett år. Ur klimatsynpunkt är det viktigt att reducera samhällets användande av fossila råvaror, vilket är projektets övergripande syfte att bidra till.
IsoTimbers mest använda byggelement består idag av 0,9 viktprocent fossilbaserat lim, dels som limfog och dels i byggelementets plywoodskivor. Janina Östling från IsoTimber poängterar att de vill få byggelementen 100 % fossilfria.
Källa: Iso Timber läs mer ……
Tors 20/5 12:03
Australiens "far till solceller" säger att priset på solsystem kommer fortsätta rasa
”Fadern till PV”, UNSW Scientia-professor Martin Green har förutspått att det genomsnittliga australiensiska solhushållet snart kommer att installera ”tiotals kilowatt” på sina hustak, förmodligen i kombination med batterilagring, eftersom panelkostnaderna fortsätter att falla och batterierna blir billigare .
Green, som bara förra veckan berättade för Smart Energy Conference i Sydney att solmodulpriserna var på väg till 10 cent per watt år 2023, ungefär hälften av deras nuvarande priser, tror att locket av denna ”vansinnigt billiga” energi kommer att driva några stora förändringar på hur konsumenterna närmar sig egenproduktion.
I en intervju med Nigel Morris i veckans avsnitt av den nya Great Solar Business-podcasten konstaterar Green att den nedåtgående prisbanan som solcellerna hade tagit – som professorn och resten av UNSW-teamet inte har gjort något litet bidrag till – speglas av en uppåtbana för solsystemstorlekar på taket.
Lyssna på en intervju: Martin Green
Källa: One Step Off The Grid läs mer ….
Tors 20/5 11:51
Skanska erbjuder sina anställda elbilar, bygger laddinfrastruktur
Bygg- och fastighetsutvecklingsjätten Skanska har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen från sin brittiska verksamhet till noll 2045 utan att köpa koldioxidkrediter för kvittning.
Som ett delmål på vägen till 2045 strävar Skanska UK efter att halvera sitt totala koldioxidavtryck till 2030 mot en baslinje 2010. Detta kommer att kräva att företaget sänker sin koldioxidintensitet – mängden CO2e som den producerar per £ 1m intäkter – till 130 år 2030, mot en baslinje 2010 på 351.
Ett sådant ambitiöst mål kräver lika ambitiösa planer. Förra året införde Skanska en ny transportpolicy som innebär att företaget inte längre kommer att erbjuda rena bensin- eller dieselfordon till anställda. Istället kommer elbilar och bensinelektriska hybrider att erbjudas – om mer praktiskt.
Källa: edie läs mer ……
Tors 20/5 11:28
DEWA, Siemens, Expo 2020 avslöjar gemensamt grönt vätgasprojekt
HH Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, ordförande för Dubais högsta energiråd och ordförande för Expo 2020 Dubai Higher Committee, har invid – i samarbete med DEWA, Expo 2020 Dubai och Siemens Energy – den första soldrivna anläggningen för produktion av grönt vätgas i regionen Mellanöstern och Nordafrika (MENA).
Projektet ligger i Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park i Dubai, rapporterade UAE: s statliga nyhetsbyrå Wam.
I kommentar till tillfället sade HH Sheikh Ahmed: ”Lanseringen av banbrytande initiativ inom utvecklingsområdena drivs av visionen av hans höghet Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president och premiärminister för Förenade Arabemiraten och Dubai, som strävar efter att stärka UAE: s ledarskap inom olika områden. Dessa initiativ syftar till att säkerställa människors lycka och välbefinnande och tillhandahålla lösningar på utmaningar som kan hindra vår utvecklingsresa. ”
Källa: Construction Week läs mer ….
Tors 20/5 11:18
Flexibel elanvändning - effektfull lösning mot flaskhalsar i elnätet
Under vintersäsongen 2020/2021 har energi motsvarande 6 800 MWh köpts av elnätsbolagen i det EU-finansierade projektet CoordiNet som drivs i Uppsala, Skåne och på Gotland. I projektet bidrar elförbrukare och elproducenter i kapacitetsbristområden till en effektivare användning av elnätet genom att, mot ersättning, minska sin elförbrukning eller öka sin produktion för att möta efterfrågan på effekt.
Energiomställningen och samhällets snabbt ökande elbehov ställer krav på investeringar och utbyggnad av elnäten. Men det tar i dag lång tid att bygga elnät och när det uppstår flaskhalsar i nätet kan så kallade flexibilitetslösningar hjälpa till med mer effekt, här och nu. Det fungerar som en delad ekonomi, ungefär som Airbnb.
– Med marknadsmässiga köp av flexibilitetstjänster får vi ett smartare elnät som effektiviserar användningen av energisystemet.
Källa: Vattenfall läs mer ……
Tors 20/5 11:12
Så vill de återställa gruvan
Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore vill bygga en modern gruva med lägsta möjliga miljöpåverkan.
Som ett led i det har de anlitat konsultbolaget Paterson&Cooke anlitats. Bolaget ska utvärdera alternativ för bättre hantering av avfallet från anrikningsverksamheten.
– Vårt mål är att vi ska hitta en metod som väsentligt minskar gruvverksamhetens miljöpåverkan. Metoden ska även vara ekonomisk attraktiv, säger Nordic Iron Ores vd Lennart Eliasson.
Paterson&Cooke utvärderar alternativ till den hantering av avfallet, anrikningssand som tidigare studier baseras på. Nordic Iron Ores har miljötillstånd för traditionell hantering med ett sandmagasin ovan jord – men den valda brytningsmetoden med återfyllnad av brytrummen öppnar för möjligheten att minska gruvans miljöpåverkan ytterligare.
Källa: Edie läs mer ….
Tors 20/5 09:57
100 mil lång pipeline ska skicka vätgas runt Bottenviken
En hundra mil lång pipeline för att transportera vätgas från Umeå till Brahestad kan bli verklighet. Pipelinen ingår i den storsatsning på vätgas som Luleå tekniska universitet (LTU) nu drar igång.
– Det finns redan en lika lång ledningen i Texas, och EU vill bygga en vätgaspipeline från Spanien till norra Sverige, säger Rikard Gebart, professor vid LTU.
Fördelen med en enormt lång pipeline är att man kan lagra vätgas.
– Industrier efter vägen skulle kunna använda vätgasen och vätgas som framställs från vindkraftselen skulle kunna fyllas på pipelinen, säger Rikard Gebart, som är säker på att pipelinen är byggd inom 10 år.
Källa: SVT läs mer ……
Tors 20/5 10:05
Storbritanniens största samhällsägda solpark kommer online nästa år
Ray Valley Solar-projektet i Oxford förväntas komma online nästa höst, efter att Triodos Bank bekräftat utlåningen för vad som förväntas vara Storbritanniens största samhällsägda solpark.
Low Carbon Hub tror att överskottsenergi som produceras från Ray Valley Solar kommer att skapa mer än £ 10 miljoner i samhällsnytta
Low Carbon Hub tror att överskottsenergi som produceras från Ray Valley Solar kommer att skapa mer än £ 10 miljoner i samhällsnytta
Ray Valley Solar kommer att ligga nära Arncott i nordöstra Oxford. Projektet kommer att ha en total installerad kapacitet på 19,2 MWp när det är klart och syftar till att generera tillräckligt med el för att driva över 6000 bostäder årligen.
Källa: Edie läs mer ….
Tors 20/5 09:57
Energiequelle väljer Nordex-vindkraftverk för finska vindprojekt med 45 MW
Den tyska projektutvecklaren Energiequelle GmbH har beställt turbiner av landsmannen Nordex SE (ETR: NDX1) för ett vindprojekt på 45,6 MW i Finland.
Enligt affären kommer turbintillverkaren att leverera och installera åtta enheter av sina N163 / 5.X-maskiner i ett 5,7 MW-läge från och med mitten av 2023, sa det i ett uttalande på onsdagen. Turbinerna kommer att driva Lumivaara vindkraftspark, som Energiequelle kommer att bygga i Hyrynsalmi kommun i Kainuu, nordöstra Finland.
Nordex noterade att utrustningen kommer att levereras i en kall klimatversion som möjliggör drift vid temperaturer så låga som minus 30 grader Celsius. Ett anti-icing-system kommer också att tillhandahållas för rotorbladen.
Källa: Renewables Now läs mer ……
Tors 20/5 09:28
Start av Air-Taxi syftar till att ansluta förorter och städer med nya flygplan med fasta vingar
Tyska eVTOL (elektrisk vertikal start och landning) Volocopter konstruerade ett nytt fastvingeflygplan speciellt skapat för pendlar i en förort till stad, meddelade företaget i ett pressmeddelande måndagen den 17 maj.
VoloConnect är ett fyrsitsigt flygplan med en räckvidd på cirka 100 km, vilket gör det särskilt lämpligt att ”ansluta förorter till städer” och komplettera ”företagets befintliga flygfamilj för uppdraget inom staden”, företaget sade i sitt uttalande.
Volocopter förklarade att VoloConnect-flygplanets hybridlyft- och push-design förväntas certifieras inom de närmaste 5 åren.
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Tors 20/5 09:24
Stort intresse för markbaserade solcellsparker
Företaget Energiengagemang, som byggde den 35 hektar stora parken i Strängnäs åt HSB, har den senaste tiden fått förfrågningar på solcellsparker på sammanlagt omkring 1 000 hektar. Det motsvarar omkring 30 parker av samma storlek som i Strängnäs.
– I första hand är det lantbrukare och till viss del kommuner, säger Jonas Weissglas, marknadschef på Energiengagemang.
Utmaningen är att hitta mark som passar. Det optimala är att det är lätt att montera paneler. Det snabbaste och billigaste är att påla. Är det stenig mark kan det bli dyrare. Det ska också vara nära till en anslutningspunkt i elnätet som klarar av att ta emot strömmen.
Jonas Wiessglas tror att de flesta anläggningar kommer att vara på mellan 5 och 40 megawatt, det vill säga ha en yta på mellan 10 och 80 hektar med bra solinstrålning.
Källa: ATL läs mer ……
Ons 19/5 12:37
Guldrush i Quebec
Sedan en stor guldupptäckt förra året i Quebec såg en gruvarbetare att köpa upp alla angränsande fastigheter har många investerare tittat noga. När samma gruvarbetare sedan förvärvade en av provinsens största tidigare producerade gruvor blev spänningen påtaglig.
Då började mingräsklipparen att borra och mot alla våra förväntningar producerade de första borrresultaten innan någon av oss hade tid att smälta nyheterna. Och det var större än vi förväntade oss.
Den yngre gruvarbetaren kan ha träffat en fyndighet som inte tidigare har hittats, även efter decennier av prospekteringsarbete som letat efter den – med en viss utforskning pågått i nästan ett sekel.
Nu siktar de på att utlösa en ny guldrush av potentiellt historiska proportioner.
Källa: Oilprice läs mer ……
Ons 19/5 12:22
Tyska RWE startar en ny testanläggning för luftburen vindenergi
RWE, en av världens ledande aktörer inom förnybar energi, ska etablera sitt första testcenter för att undersöka potentialen hos innovativa luftburna vindkrafttekniker. Planeringstillstånd för att bygga den nya anläggningen i County Mayo, Irland, har nu beviljats och byggandet av platsinfrastrukturen förväntas börja senare i år.
RWE levererar testplatsen i samarbete med Ampyx Power, ett holländskt företag som utvecklar den innovativa vindenergitekniken. RWE: s testplats kommer först att genomföra testning, verifiering och demonstration av ett demonstrationssystem på 150 kilowatt (kW) följt av ett större MW-system (1 megawatt) i kommersiell skala. RWE kommer också att testa system från andra AWE-utvecklare under testcentrets åtta års livslängd.
Luftburna vindkraftssystem utnyttjar starka och stabila vindar på höjder över flera hundra meter och med minskade infrastrukturkostnader. Systemet som testas av RWE består av en markbaserad vinschgenerator, en lanserings- och landplattform och en liten, flygplanformad enhet.
Källa: rive läs mer ….
Ons 19/5 12:14
Sono motors och MAN i samarbete med solceller på fraktbilar
MAN Truck & Bus och Sono Motors har undertecknat en avsiktsförklaring. De två företagen har kommit överens om att undersöka den tekniska och ekonomiska genomförbarheten av att integrera Sono Solar-tekniken i MAN: s eTGE-elektriska transportör.
”Det är en fantastisk möjlighet för Sono Motors att gå ihop med en så respekterad branschpartner som MAN och att arbeta tillsammans för en mer hållbar framtid.
Vår Sono Solar-teknik erbjuder en lätt och anpassningsbar plattform som är idealisk för lätta nyttofordon som MAN: s batteridrivna eTGE ”, säger Jona Christians, grundare och VD för Sono Motors.” Vi ser fram emot alla de möjligheter som dessa två hållbar teknik kan samlas. ”
Källa: Sono motors läs mer ……
Ons 19/5 11:56
Dansk produktion av olja och gas faller igen
Oljeproduktionen sjönk 29 procent förra året jämfört med 2019, medan gasproduktionen sjönk 54 procent.
Detta framgår av helt nya siffror för olje- och gasutvinning i Nordsjön, som den danska energimyndigheten just har lagt fram.
I den senaste uppdateringen, som täcker hela 2020, har de insamlade årliga kvantiteterna minskat stadigt sedan 2004.
Produktionen av olja och gas har minskat med 11 procent. och 13 procent. per år under de senaste tio åren.
De stora nedgångarna beror inte minst på nedläggningen av Tyra-fältet som byggs om med en förväntad produktionsstart 2023.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Ons 19/5 11:14
Mega-projekt i Oman - 25GW vind, sol och grön vätgas
Ett internationellt konsortium, inklusive ett som är involverat i Australiens största gröna vätgasprojekt, har meddelat planer på att utveckla ett 25GW vind- och solprojekt i Oman som kommer att driva produktionen av miljoner ton grönt vätgas.
Konsortiet bakom projektet, som redan är tre år på väg, består av OQ, Sultanatet för Omans globala integrerade energiföretag, InterContinental Energy, en ledande dedikerad utvecklare av gröna bränslen som är partner i 24GW Asia Renewable Energy Hub i Pilbara, och EnerTech, en investerare och utvecklare av ren energi från Kuwait som stöds av regeringen.
Den gröna vätgassektorn förväntas växa till en $ 12 biljoner dollar 2050, enligt en rapport som publicerades i september 2020 av investeringsbankjätten Goldman Sachs.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Ons 19/5 10:35
Australien: Batterilagring är mycket billigare än bensinkraftverk
Clean Energy Council, som representerar industrin för förnybara energikällor, har hånat den federala regeringens beslut att gå vidare med det nya bensinkraftverket i New South Wales som ”hänsynslöst” och noterade att batterilagring är betydligt billigare.
CEC: s verkställande direktör Kane Thornton sa att beslutet av den federala energiministern Angus Taylor att avsätta 600 miljoner dollar för en 660 MW toppgasgenerator som ska drivas av regeringsägda Snowy Hydro undergrävde Australiens ansträngningar att leverera lägre kostnad, minska utsläppen och bygga en pålitlig energi. systemet.
”Clean Energy Council anser att den australiensiska energimarknadsoperatören har gjort det klart att den här nya generationen inte behövs för att leverera tillförlitlighetskrav i NSW när det åldrande koleldade kraftverket i Liddell stängs,” sa han.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Ons 19/5 10:24
Forskare från Storbritannien använder tryckluft för kylning och rengöring av solpaneler
I en uppsats med titeln ”Study on the Cleaning and Cooling of Solar Photovoltaic Panels Using Compressed Airflow”, publicerad i tidskriften Solar Energy i juni 2021, gjorde brittiska forskare från University of Warwick ett fall för att använda luftflödet producerat från tryckluft för rengöring och kylning av solpaneler samtidigt.
Forskarna använde en matematisk modell för att analysera hur dammvidhäftning på solpanelens yta avlägsnas genom luftflödet och hur luften också har en positiv inverkan på panelens driftstemperatur.
På grundval av de därav följande resultaten är ett pilotrengörings- och kylsystem byggt baserat på en tryckluftsenhet som var gjord av en kompressor, en lufttank och en luftflödesreglerventil och en serie munstycken med en tjocklek av 5 mm . Forskarna hävdar att alla komponenter är billiga och standardiserade produkter.
Källa: Saur Energy läs mer ……
Ons 19/5 10:10
Tesla byter kemin i batterier - tar bort kobolt
Tesla byter till litiumjärnfosfatbatterier (LFP) för sin Megapack-energilagringsprodukt, ett verktyg som analytiker säger kan signalera en bredare förändring för energilagringsindustrin.
Kostnaderna för LFP-batterier har sjunkit de senaste åren, även om de historiskt sett har kostat mer att producera än andra litiumbaserade kemikalier.
LFP-batterier använder inte kobolt, ett kritiskt mineral som kan vara dyrt och tenderar att ha en lägre brandrisk än mer konventionella litium-nickel-mangan-kobolt-oxid (NMC) batterier.
Reuters rapporterade förra veckan att Tesla också diskuterar ett samarbete med den kinesiska LFP-batteritillverkaren EVE Energy för att lägga till sin leveranskedja, ett steg som kan sänka kemipriset ytterligare.
Källa: Utility DIVE läs mer ….
Ons 19/5 09:57
Google och Microsoft går med bland de företag som stödjer 24/7 initiativet - köpa grön energi varje timme
Mer än 100 globala företag, inklusive PwC, Microsoft och Google, deltar i ett nytt globalt initiativ som syftar till att verifiera inköp av ren energi på timbasis.
Företag som Vattenfall och Engie arbetar med det nya initiativet, som står i spetsen för den oberoende ideella EnergyTag. Företagen strävar efter att demonstrera lönsamheten att verifiera ren elförsörjning varje timme för att tillhandahålla korrekt 24/7 data.
För närvarande utfärdas de flesta energiattributcertifikaten – kända som ursprungsgarantier (GOs) i Europa, förnybara energicertifikat (REC) i USA och förnybara energikällor för ursprung (REGO) i Storbritannien – för varje enhet (MWh) ren energi produktion.
Källa: edie läs mer ……
Ons 19/5 09:42
Norska AF Gruppen får byggjobb i 86 MW svenska vindprojekt
Den norska bygg- och anläggningsgruppen AF Gruppen ASA (OSL: AFG) sa i dag att den kommer att delta i byggandet av två vindkraftparker i Sverige på totalt 86 MW.
Kontraktet säkrades av AF Gruppens dotterbolag Kanonaden Entreprenad och är värt 160 miljoner SEK (19,3 miljoner USD / 15,8 miljoner EUR), exklusive moms. Tilldelarens namn avslöjades inte.
Affären kommer att se det norska företaget arbeta med att bygga vägar och grundar för vindparkerna, liksom med utgrävning och återfyllning av elnätet.
De två vindparkerna kommer att byggas i södra Sverige. För att vara utrustade med totalt 20 turbingeneratorer kommer de att kunna producera tillräckligt med el för att täcka det årliga kraftbehovet för cirka 44 000 hem.
Källa: Renewables Now läs mer ….
Ons 19/5 09:17
Svenska kraftnät vidhåller att systemläget är stabilare denna sommar
Driftsituationen under den kommande sommaren är mer gynnsam än i fjol, trots att Ringhals 1 är tagen ur drift, uppgav Svenska Kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius Bredhe under Dagens Industris energiseminarium på tisdagen.
Bakgrunden är att Svenska Kraftnät under fjolårets sommarperiod fick göra flera oplanerade upphandlingar av effekt för att uppnå tillräcklig driftsäkerhet i södra Sverige.
En av de anläggningar som upphandlades var Ringhals 1, som nu stängts permanent. Detta har skapat en oro i branschen inför sommarens…
Källa: Montel läs mer ……
Tis 18/5 13:25
Chalmers: Vill lagra energi i höghus
En skyskrapa som kan lagra energi och laddas upp gång på gång. Det kan bli verklighet då Chalmersforskare utvecklat ett uppladdningsbart cementbaserat batteri.
– Resultat från tidigare publicerade studier kring teknik för cementbaserade batterier har visat på väldigt låg batterieffekt, så vi insåg att vi behövde tänka utanför boxen, säger forskare Emma Zhang i ett pressmeddelande, och fortsätter:
– Konceptet vi utvecklat – som också är återuppladdningsbart – har aldrig tidigare prövats. Men vi har nu en metod som fungerar väl i labbskala.
Emma Zhang doktorerar på Chalmers i professor Luping Tangs team, som studerar framtida byggmaterial.
Källa: Elektronik tidningen läs mer ……
Tis 18/5 12:54
Harvard-forskare presenterar solid-state litiumbatteri som kan laddas och urladdas minst 10 000 gånger
Amerikanska forskare har skapat en ny design för litiummetall-solid-state-batterier som bör undvika bildandet av dendriter som växer in i elektrolyten. Deras flerskiktade batteri kan eventuellt ladda elektriska fordon inom 10 till 20 minuter.
Den första elektrolyten (grön) är mer stabil med litium men benägen att penetrera dendrit. Den andra elektrolyten (brun) är mindre stabil med litium men verkar immun mot dendriter. I denna design tillåts dendriter att växa genom grafiten och den första elektrolyten men stoppas när de når den andra
Forskare vid Harvard hävdar att de har utvecklat ett litiummetall-solid-state-batteri med förbättrad stabilitet och ökad förmåga att förhindra penetrering av litium (Li) -dendrit.
Källa: pv-magazine läs mer ….
Tis 18/5 12:48
Geopolitisk påverkan av långväga transporter av el och vätgas
I en intervju med tidningen pv förklarar Indra Overland, chefen för centrum för energiforskning vid Norsk institut för internationella frågor, hur långväga el- och vätgastransporter skiljer sig från fossila bränslen.
Han säger att starka anslutningar mellan Europa och Nordafrika kan bevisa kablarnas livskraft för att ansluta kontinenter och konstaterar att integrationen mellan länder och regioner kommer att öka.
Prof. Overland: det finns ett växande intresse för långtransport av energi i form av el eller vätgas. Storskalig infrastruktur och transport av rena bränslen kommer dock oundvikligen att ge upphov till geopolitiska bekymmer. Kan denna påverkan likna den som är förknippad med långväga transporter av fossila bränslen?
Källa: pv-magazine läs mer ……
Tis 18/5 12:41
Grönt ljus för Nord Stream 2-pipeline att ta nästa steg
Byggandet av två kilometer av den hetstridiga Nord Stream 2-gasledningen i tyska vatten – som hade stoppats på grund av miljöhänsyn – beordrades av den tyska sjöfartsmyndigheten (BSH) på måndag för att möjliggöra en säker fortsättning av arbeten i danska vatten.
Miljöorganisationer Nature and Biodiversity Conservation Union (NABU) och Environmental Action Germany (DUH) har väckt talan som fortsätter att försena rörledningens konstruktion.
DUH hänvisade till beslutet som en ”överraskande förordning” och tillade att processen var ”extremt icke-transparent”. DUH meddelade att det skulle ta ytterligare rättsliga åtgärder för att stoppa byggandet av Nord Stream 2 på tyskt territorium.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Tis 18/5 12:21
Tyska Uniper vill i förtid stänga ett kolverk som startades upp för ett år sedan
Tyska energiföretaget Uniper har gått med på att överväga en tidigare än planerad avstängning av sitt kontroversiella koleldade kraftverk Datteln 4, rapporterar Reuters.
”Om framtida federala regeringar vill påskynda kolutfasningen som ska genomföras 2038, är vi alltid redo för lösningsorienterade diskussioner för att hitta en rättvis intresseavvägning”, sa ny Uniper-VD Klaus-Dieter Maubach i ett tal planerad till bolagets årsstämma denna vecka.
Datteln 4-anläggningens slut skulle sammanfalla med slutet av koleldad energiproduktion i Tyskland 2038. Som sådan har den blivit en symbol för Tysklands utfasning av kol – något som Uniper är väl medveten om, enligt Maubach .
Regeringen enades denna vecka om att intensifiera ansträngningarna för att minska koldioxidutsläppen och minska utsläppen av växthusgaser med minst 65 procent jämfört med 1990 års nivåer fram till 2030, upp från det tidigare 55-procentsmålet.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Tis 18/5 12:12
Vestas presenterar ny teknik för att återvinna vindblad och stoppa dumpning
En koalition mellan industrin och akademiska ledare i spetsen för den danska vindkrafttillverkningsjätten Vestas har utvecklat en ny teknik som den säger kommer att vara det sista tekniksteget mot en helt återvinningsbar kedja för vindkraftverk.
I ett försök att främja antagandet av denna nya teknik inom vindkraftsindustrin tillkännagav Vestas på måndagen lanseringen av initiativet Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites (CETEC).
”Eftersom de globala åtagandena för en framtida ökning på noll-noll är det absolut nödvändigt att se till att vindindustrin kan skalas hållbart, vilket inkluderar att Vestas uppfyller vår ambition att producera nollavfallsturbiner fram till 2040”, säger Allan Korsgaard Poulsen, chef för hållbarhet och avancerade material på Vestas.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Tis 18/5 12:08
Brisbanes GMG säger att nytt aluminiumbatteri kan laddas 20 till 60 gånger snabbare
Brisbane-baserade rena teknikföretag Graphene Manufacturing Group säger att dess grafenaluminiumjonbatterier kan ladda så mycket som 60 gånger snabbare än de bästa litiumjonbatterierna, och att de också är längre och mycket säkrare med en lägre miljöpåverkan än traditionella. batterier.
GMG grundades för att utveckla energilagringsprodukter med hjälp av sin egen egenutvecklade produktionsprocess som producerar GMG Graphene från metan snarare än från brytad grafit.
Den resulterande processen producerar grafen som företaget säger är högkvalitativ, skalbar, justerbar, har låga ingångskostnader och har låga föroreningar och som kan användas i allt från klockor till telefoner och bärbara datorer, hela vägen upp till elfordon nätlagringsbatterisystem.
Källa: The Driven läs mer ……
Tis 18/5 11:59
Koalition i Kalifornien syftar till att göra vätgasenergi konkurrenskraftig till 2030
HyDeal Los Angeles, ett grönt vätgasinitiativ som lanserades i Los Angeles på måndag, syftar till att kosta vätgas till 1,50 $ / kg till 2030. Vid det priset skulle el från vätgasdrivna turbiner vara cirka 35 $ / MWh, beräknar Green Hydrogen Coalition, som startade samarbetsinitiativet.
I projektets första fas, som kommer att äga rum under de närmaste tre månaderna, planerar partnerna att identifiera potentiella industriella applikationer för grönt vätgas i LA-bassängen och utveckla en infrastrukturplan för att koppla dem till produktion och lagring av vätgas.
”Vår hypotes är att på ett strategiskt riktat ställe, om du kan samla förare kan du skala upp snabbare”, säger Janice Lin, grundare och president för Green Hydrogen Coalition. ”Du har råd med infrastrukturen och minskar kostnaderna avsevärt.”
Källa: UTILITY DIVE läs mer ….
Tis 18/5 11:52
Hur hållbar är vattenkraften?
Det visar sig att dessa tekniska underverk kanske inte är de miljövänliga under som vi en gång trodde att de var. ”Koldioxidutsläpp från dammar hade underskattats avsevärt”, säger Matthias Koschorreck, en biogeokemiker och studiens huvudförfattare, i ett uttalande. Koschorreck går till och med så långt att föreslå att dammar bör betraktas som en utsläppskälla. Forskarna uppskattar att reservoarerna kan avge dubbelt så mycket kol som de binder.
Det här är inte helt ny data. Tillbaka 2005 rapporterades att vattenkraft faktiskt producerade stora mängder koldioxidutsläpp och metan. ”Alla tycker att hydro är väldigt rent, men så är inte fallet”, sa Éric Duchemin, en konsult för den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC), till New Scientist.
Källa: Interesting Engineering läs mer ……
Tis 18/5 11:35
IEA: Världen måste stoppa försäljningen av bensin- och dieselbilar till 2035 för netto-noll övergång
Internationella energibyrån (IEA) har publicerat en milstolpsrapport som beskriver de omfattande förändringar som behövs inom kraft-, energi- och värmesektorn om världen ska ha den bästa chansen att begränsa temperaturökningarna till 1,5 ° C.
I rapporten beskrivs världens första omfattande färdplan till en energinäring netto-noll globalt, säger rapporten att fönstret att leverera på netto-noll till 2050 är ”smalt” men att övergången kan hanteras o ge ”enorma fördelar” när det gäller jobb skapande, ekonomisk tillväxt och välbefinnande.
Färdplanen anger mer än 400 milstolpar på den globala resan till netto-noll.
Åtgärder som IEA rekommenderar omedelbart inkluderar att upphöra med investeringar för nya kolanläggningar utan åtgärder för att minska utsläppen och stoppa planerna för framtida projekt för leverans av fossila bränslen – särskilt mer aggressiva projekt som tjärsand och arktisk borrning.
Källa: edie läs mer ….
Tis 18/5 11:29
Sverige är beroende av koboltimport för grön omställning
Kobolt är en viktig råvara i det moderna samhället. Användningen inom industrin är mycket stor, och metallen är central i teknik för grön omställning. Samtidigt är utvinningen i Europa mycket liten. Men var i världen finns kobolt, finns det i Sverige, och hur mycket återvinns? Kan kobolt ersättas av andra metaller och hur mycket behövs för en grön omställning? Det är några aktuella frågeställningar som tas upp i SGUs nya rapport ”Mineralmarknaden: Tema kobolt”.
Kobolt är en viktig pusselbit i högpresterande batterier som behövs för klimatsmart teknik, men metallen är sällsynt och brytningen sker på väldigt få platser på jorden, och då på flera håll under tveksamma förhållanden vad gäller miljö och mänskliga rättigheter.
– Det behövs åtgärder för att ta ansvar och förbättra den produktion som kommer från konfliktzoner, exempelvis genom utökat, riktat utvecklingssamarbete, framför allt då framtidens kobolt med största sannolikhet fortfarande huvudsakligen kommer brytas i DR Kongo, säger Pontus Westrin, statsgeolog på SGU.
Källa: Via TT läs mer ……
Mån 17/5 14:07
BP lobbar hårt för naturgas i EU
LONDON / BRUSSEL: Oil major BP har lobbat för EU att stödja naturgas, ett drag som avslöjar olika åsikter bland investerare och återspeglar en bredare europeisk tvist om det fossila bränslets roll i övergången till en koldioxidsnål värld.
Europeiska kommissionen – som syftar till att nå utsläppen av växthusgaser netto till 2050 – hade planerat att utelämna gasdrivna kraftverk från en ny lista över investeringar som kan marknadsföras som hållbara, men försenade beslutet förra månaden efter klagomål från vissa länder och företag.
Storbritanniens BP var bland dem som lobbade mot planen. I ett svar från december 2020 på kommissionens offentliga samråd om frågan sa de att de nya reglerna skulle kunna hota finansieringen av gasprojekt och hindra en övergång från mer förorenande kol.
Källa: EnergyWorld läs mer ……
Mån 17/5 13:54
Hur städer kan bli mer drivande i energiövergången
Dominans av fossila bränslen i den urbana energiförsörjningen sätter städerna i frontlinjen för klimatförändringar. Städer står för cirka 75% av den globala primära energianvändningen och ansvarar för 70 procent av energirelaterade växthusgasutsläpp, vilket gör dem till nyckelaktörer i både nationella och globala ansträngningar att övergå till en framtid utan noll.
En ny rapport som publicerades idag av IRENA beskriver hur städer kan katalysera övergången till en koldioxidsnål framtid – i sin tur stödja regionala och nationella regeringar med att uppnå hållbara energimål och förverkliga de globala klimatmålen.
Städer kan vara målsättare, planerare och tillsynsmyndigheter. De är ofta ägare och därmed operatörer av kommunal infrastruktur. Städer är alltid direkta energikonsumenter och därför samlade efterfrågan och kan vara facilitatorer och finansiärer av förnybara energiprojekt.
Källa: reve läs mer ….
Mån 17/5 13:46
Södertäljerobot på jakt efter framtidens solenergi
När Astra Zenecas forskningsenhet lades ner 2012 förlorade cirka 1 200 forskare jobbet och roboten som tidigare hade arbetat med läkemedel blev arbetslös. Nu pågår full forskningsaktivitet i lokalerna igen och den världsunika roboten har fått nya arbetsuppgifter – att hitta material till solceller. I videon följer vi med in i labbet.
Sammanlagt finns två robotar som arbetar med solceller och batterier i Södertälje, var och en värda över 100 miljoner kronor. Förhoppningen är att hitta nya sätt att effektivisera forskningen och att i framtiden ta fram ytterligare en ny robot.
På RISE, Research Institutes of Sweden, i Södertälje arbetar idag Per H Svensson, professor och projektledare och Allan Starkholm, doktorand. De söker framförallt efter ett nytt material för solceller som både är miljövänligt, mer effektivt och billigare än det som finns på marknaden idag.
Källa: SvT läs mer ……
Mån 17/5 13:31
Motorola lanserar luft-laddning till sina nästa mobiler
Motorola och GuRu wireless, ett företag som arbetar med överladdningslösningar för smarta enheter, meddelade ett partnerskap i ett pressmeddelande onsdagen den 12 maj. Utvecklingen ser Motorola följa i fotspåren till Xiaomi, som nyligen presenterade en konceptvideo för över-the-air-laddning.
GuRu trådlöst utesluter sig själv som ”en global ledare inom anpassningsbara energilösningar över luften.” Företaget grundades 2017 av ett team av forskare och ingenjörer från Caltech, med målet att göra ”kraften lika allestädes närvarande som WiFi.”
Företaget säger att dess RF-objektivlösningar möjliggör laddning av enheter även på 9,14 meter avstånd via en enda sändare. GuRu hävdar att dess system kommer att kunna ladda telefoner mellan 5W och 10W.
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Mån 17/5 13:23
Skanska använder mer och mer klimatbetong
Skanska har nyligen lanserat en ny typ av klimatneutrala bostäder. Husen byggs bland annat med betong som har 50 procents lägre klimatavtryck än ”vanlig” betong och genomgående för husen är enligt Skanska att de använt material med så lite klimatpåverkan som möjligt. Frågan är dock vad Konsumentverket skulle säga om byggjättens användning av begreppet ”klimatneutral”.
För att uppmärksamma satsningen och lyfta frågan om bostadshusens klimatpåverkan släpper de nu den första varumärkesfilmen på flera år.
– Allt vi gör har en påverkan på klimatet. När bostaden diskuteras handlar det oftast om hur vi lever i hemmen. Det är viktigt att hushålla med resurserna men det stora klimatavtrycket i vårt boende handlar om hur vi planerar och bygger det och viket materialet som går in i bostaden. Det vill vi synliggöra med den här satsningen, berättar Camilla Fredman Svensson, marknads- och kommunikationschef på Skanska Sveriges bostadsutveckling.
Källa: Resumé läs mer ……
Mån 17/5 13:10
Greenpeace menar att energibolag fått för mycket pengar i kompensation för att stänga ner kolverken
Greenpeace säger att den formel som Tyskland använde 2020 för att beräkna kompensationen som de tilldelade energibolagen som en del av planen att avveckla kol fram till 2038 innehöll gynnsamma antaganden för energibolagen, vilket resulterade i en felberäknad summa för två energibolag, rapporterade Der Spiegel.
Formeln som användes hölls hemlig, men Greenpeace hävdar nu att den baserades på felaktiga antaganden.
Tysklands ekonomiministerium baserade sin kompensationsberäkning i januari 2020 på ett koldioxidpris för europeisk utsläppshandel på cirka 17 euro per ton koldioxid, även om priset redan var 22 euro i slutet av 2018, rapporterade Der Spiegel. Kolpriset nådde nyligen sin rekordtopp på mer än € 50 per ton.
Den använda formeln skulle resultera i en kompensationssumma på cirka 4,4 miljarder euro för energibolagen LEAG och RWE, rapporterade Der Spiegel. Detta motsvarar ungefär den summa som planeras enligt kolavvecklingslagen som tilldelar LEAG 1,75 miljarder euro och RWE 2,6 miljarder euro.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Mån 17/5 12:58
ABB-robotar ökar automationsgraden i solenergibranschen
Genom att producera en solfångare var sjätte minut gör ABB:s robotar Absolicons solteknik till ett kostnadseffektivt alternativ till konventionella uppvärmningsmetoder.
För att möjliggöra övergången till ett hållbart samhälle och bevara resurserna behöver tillverkningen av solfångare vara exakt, effektiv och lönsam. För att uppnå detta har Absolicon och ABB utvecklat världens enda kompletta lösning för massproduktion av koncentrerade solfångare i Absolicons fabrik i Härnösand.
Automatiseringen har ökat produktionstakten rejält. Absolicons robotiserade produktionslinje använder två ABB-robotar för att producera en solfångare var sjätte minut, jämfört med de två till tre enheter per dag som tillverkades med tidigare manuella produktionsmetoder.
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Mån 17/5 12:46
Damm och partiklar kan ge energiförluster med 7% -50% på solpaneler
Damm- och föroreningspartiklar på solceller minskar energiomvandlingen, tillräckligt för att orsaka stora problem för investerare än mindre de som är beroende av generationen.
I delar av USA kan energiförlusten vara så hög som 7% och 50% i Mellanöstern.
För tillgångar som ska levereras i 25 till 50 år är detta knappast acceptabelt.
Tekniska lösningar kämpar för att hålla jämna steg med den fenomenala start av solenergi. Att förutsäga effekterna av ”nedsmutsning” på din valda plats för dina dyra solgårdar är fortfarande i sin linda, vilket gör dessa investeringar ännu mer riskabla.
Det enklaste sättet att rengöra dem – med vatten – görs inte enkelt av det faktum att gårdar ofta placeras på soliga platser där fukt är sällsynt. För att göra saken värre genomgår lätt dagg plus damm – lämnas orenat för länge – cementering som är ännu svårare att ta bort.
Källa: energypost.eu läs mer ….
Mån 17/5 12:41
Samarbete mellan EU och Indien
EU är en av de mest engagerade världsregionerna för klimatreducering, med nationell lagstiftning som fastställer målet om netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2050 och ett mål för utsläpp av växthusgaser på 55% (jämfört med 1990-nivåerna) fram till 2030 Även Indien har infört viktiga ambitiösa program, bland annat för expansion av förnybar energi inom kraftsektorn, nationell kylhandlingsplan och en nationell plan för ren luft bland andra klimatåtaganden.
Det finns starka kommersiella, finansiella och industriella band mellan Indien och EU (med EU som Indiens största handelspartner) 1 och båda har ett starkt traditionellt intresse för klimatkonventionsprocessen.
Förgreningarna av COVID-19 i kombination med extrema klimathändelser har förstärkt den osäkra kopplingen mellan ekonomiska och ekologiska faktorer på global nivå. Med tanke på de mest pressande övergångsutmaningarna för Indien och EU fokuserar vi här på fem tematiska områden: energi, industriövergång, transport, finansiering av finansiering och anpassning och motståndskraft.
Källa: energypost.eu läs mer ……
Mån 17/5 12:18
Sverige behöver en ny energiöverenskommelse
Med den bakgrunden förundras man över vinterns energidebatt – när Sverige som bäst behöver politisk enighet och ledarskap för att skapa en trygghet för de som gör det stora industriinvesteringarna, så dammar man av det gamla uttjatade ämnet om kärnkraftens vara eller icke vara. Det är en kortsiktig och populistisk debatt som inte gagnar Sverige och som bygger på allmänhetens dåliga kännedom om vad el från olika kraftslag kostar. Det är också märkligt att det har blivit en höger – vänsterfråga där högern förespråkar kärnkraft, projekt som förutsätter statliga garantier, finansiering och engagemang på en nivå som bättre passar planekonomi. Det kommersiella företagandet återfinns i stället hos alla de mindre och större aktörer som arbetar inom de växande sektorerna sol, vind och den digitalisering som möjliggör smart styrning av efterfrågan på el.
Mycket talar för att vi får höga elpriser i sommar när kärnkraften stängs av för underhåll och bränslepåfyllning. Kan vi då lyfta debatten ovanför dammsugare och kolbitar till den nivån den förtjänar så att vi skapar en trygghet för de som nu investerar i morgondagens industriprojekt?
/Jon Malmsten – Aktea Energy AB
Källa: Aktuell energi läs mer ….
Mån 17/5 12:10
Nya nordiska exporttillstånd för elbilsbatterier goda nyheter för Fortums återvinningsverksamhet
I takt med en växande efterfrågan på elbilar ökar också behovet av de metaller – bland annat kobolt och litium – som används i batterierna.
Med en hållbar process som innebär att 95 procent av de sällsynta metallerna i ett batteri kan återvinnas och med en kapacitet som idag ligger på 10 000 elbilsbatterier per år vill Fortum bli ledande i Europa.
– Med start innan sommaren kommer vi att börja skicka elbilsbatterier från Sverige och Norge för återvinning till vår anläggning i Finland efter att samtliga tillstånd nu finns på plats, säger Tero Holländer, chef för batteriåtervinning på Fortum Recycling & Waste.
Källa: Energipress läs mer ……
Ons 12/5 14:53
Brittiska regeringen dras inför domstol gällande fossila subventioner
Miljökampanjer har inlett en rättslig utmaning mot den brittiska regeringen och argumenterar för att dess fortsatta stöd för att utvidga olje- och gasproduktionen i Nordsjön är oförenligt med dess klimatlagar och åtagande att ”höja sig”.
Framtagen av den nya kampanjgruppen Paid to Pollute är ansökan att High Court ska genomföra en rättslig förhandsvisning av Oil and Gas Authority (OGA) nyligen uppdaterade strategi.
Kampanjerna, representerade av advokatbyrån Leigh Day, hävdar att strategin inte är anpassad till Storbritanniens juridiskt bindande netto-nollmål. Denna kritik hade redan riktats till ministrar flera gånger – senast med publiceringen av Nordsjöövergångsavtalet.
Källa: edie läs mer ……
Ons 12/5 14:16
Skolbussarna blir elektriska
Skolbussleverantören Thomas Built Buses (TBB), ett dotterbolag till Daimler Trucks, är ett av flera företag som tillägger de växande flottorna med elektriska skolbussar i USA, förklarar ett inlägg från InsideEVs. Företaget firade nyligen sin 50: e elbussleverans till Loudon Country Public Schools i Virginia.
Med skolor som syftar till att elektrificera sin elevtransport bland president Joe Bidens nya infrastrukturförslag sa TBB att det har beställt hundratals fler av sina elbussar.
Thomas Built Buses levererar EV-bussar över hela USA och de sa att de tidigare i år fick landets största elektriska skolbussorder när Maryland beställde 326 enheter.
TBB och Proterra presenterade sin högpresterande elektriska Jouley-skolbuss 2018. Bussarna drivs av EV-företaget Proterras teknik. De har möjlighet för 226 kWh-paket med en räckvidd på upp till 217 km. Bussarna kan ladda på 2-3 timmar vid en DC-laddstation.
Källa: Interesting engineering läs mer ….
Ons 12/5 14:01
Schweiz avsätter 521 miljoner dollar för solrabatter 2021
Den schweiziska federala regeringen har också beslutat att förbättra de byråkratiska förfarandena för installation av solcellssystem.
Schweiziska federala rådet har öronmärkt 470 miljoner franska franc (521 miljoner dollar) för solrabatter 2021. Av detta kommer 270 miljoner franska franc att vara tillgängliga för små system med en effekt på mindre än 100 kW och 200 miljoner franska franc för stora system som överstiger 100 kW i storlek. Engångsersättningen täcker cirka 20% av investeringskostnaderna, beroende på systemets prestanda.
För att göra registreringen för solrabatter mer användarvänlig har Federal Office of Energy bett byrån Pronovo AG att utveckla en digital kundportal, som är avsedd att förenkla kommunikationen med myndigheterna.
Källa: pv-magazine läs mer ……
Ons 12/5 11:12
Tyska Enapter utvecklar en annorlunda elktrolysör
Den nya elektrolysern med anjonbytarmembranteknik förväntas producera 450 kg per dag och kommer att finnas tillgänglig på marknaden 2022.
Tysklandsbaserade vätespecial Enapter syftar till att ta ett alternativ till de traditionella elektrolysatorerna för MW-stora applikationer på marknaden – ”AEM Multicore”, som fungerar med anjonbytarmembranteknik (AEM).
Elektrolysatorn kombinerar 440 massproducerade kärnmoduler – så kallade AEM-staplar – för att bilda ett övergripande system. Enligt Enapter kan dessa seriekopplade moduler producera cirka 450 kg väte per dag, vilket motsvarar en energiekvivalent på 9,5 fat råolja.
Källa: pv-magazine läs mer ….
Ons 12/5 14:39
Upp till 7 miljarder euro kan behövas för att nå 20GW tillverkningskapacitet för solmoduler i Europa
Europas solteknikspecialister kan behöva upp till 7 miljarder euro (8,51 miljarder dollar) i kapitalinvesteringar för att skala upp den inhemska tillverkningen för att vara globalt konkurrenskraftig, men fortsatt stöd är viktigt för att upprätthålla industrin på lång sikt.
Det säger en panel av branschledare som talar som en del av det virtuella SolarPower-toppmötet idag (11 maj), som hålls av branschorganet SolarPower Europe.
Christian Westermeier, vice vd för marknadsföring, försäljning och applikationsteknik vid polysiliconspecialisten Wacker, berättade för paneldeltagare att det finns en ”unik möjlighet” att bygga upp en omfattande tillverkningsbas som går utöver solceller och spårare, varav en stor mängd tillverkas i EU.
Källa: PV TECH läs mer ……
Ons 12/5 10:59
Gröna investeringar i Grekland kommer att överstiga 44 miljarder euro år 2030
Miljöinvesteringar i Grekland kommer att överstiga 44 miljarder euro år 2030 genom genomförandet av 21 åtgärder som finansieras av återhämtnings- och motståndskraftsfonden, sa miljö- och energiminister Kostas Skrekas vid ett online-evenemang för Green Hydrogen på tisdag.
”Grekland har antagit och genomför en av de mest ambitiösa energi- och klimatplanerna i Europa”, säger Skrekas och tillägger att ”vi tar bort brunkol från vår energimix snabbare än något annat europeiskt land”.
Miljö- och energiministern betonade vikten av regeringens initiativ, samordnad av premiärminister Kyriakos Mitsotakis, för att skapa framtidsutsikter och investeringar med hög tillväxt. Han påpekade också att Grekland hade antagit politik för att främja naturgas, förnybara energikällor, energibesparing och projekt för att uppgradera energinätet.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Ons 12/5 10:45
Priset på koppar på ny toppnivå
Enligt ny analys av Bloomberg, ett data- och medieföretag med huvudkontor i New York City, steg koppar den här veckan till sina högsta någonsin och koppar framtidens priser steg så högt som 10 440 dollar per ton i London.
Detta följer den höga spridningen av koppar under det senaste året, vilket gjorde att priserna fördubblades under perioden.
År 2011 gjordes det tidigare kopparrekordet, när råvarusupercykeln nådde sin topp, vilket var ett resultat av Kinas uppgång till ekonomisk tungviktsstatus på grund av en enorm tillgång på råvaror.
Enligt investerare idag, eftersom koppar är avgörande för världens kommande övergång till ren energi, kommer efterfrågan att öka och priserna stiger.
Källa: Saur Energy läs mer ……
Ons 12/5 10:30
De prisfall vi ser kommer att leda till "vansinnigt billig" el 2023
Solceller, pionjär, professor Martin Green, säger att priserna på solmoduler kommer att fortsätta att sjunka och nå 10 amerikanska cent per watt fram till 2023, ungefär hälften av deras nuvarande priser, vilket resulterar i vad han kallade ”vansinnigt billig el.”
Han sa att detta skulle översättas till kraftköpsavtal ”rutinmässigt” värt bara 1 cent per kilowattimme. Han sa att det här är ungefär en fyrttionde av vad Sydney-invånare som han för närvarande betalar.
På talet vid Smart Energy Council i Sydney sa han att detta skulle kunna leda till en massiv spridning av solenergi, vilket skulle utgöra ett nytt problem: vad ska man göra med all överskottet av solenergi när traditionell efterfrågan är låg?
Lyssna på en intervju: Martin Green
Källa: Renew Economy läs mer ….
Ons 12/5 10:20
Nissan Leaf-ägare kan börja mata energi ut till nätet i slutet av året
Ägare av elektriska fordon från Nissan Leaf i Australien kunde börja använda sina bilars batterier för att driva sina hem och mata in i nätet redan i slutet av 2021.
Nissan Australiens chef för elektrificering Ben Warren sa att företaget väntar på godkännande från lagstiftningen för sin dubbelriktade laddare, som förväntas komma under de närmaste månaderna. Det skulle göra det möjligt för laddarna att vara klara för marknaden under årets tredje kvartal.
Efter det sa Warren att ägare av Nissan Leaf skulle kunna delta i smarta laddningsprogram, till exempel AGL Energy-ledda fordon-till-nät-systemet som är öppet exklusivt för Leaf-ägare, vilket ger deltagaren en dubbelriktad laddare och tillåter dem att mata energi till nätet från deras batteri på hjul. Det driver också en pilot med ACT-regeringen, som har en flotta av blad.
Källa: The Driven läs mer ……
Ons 12/5 10:14
Indien har nu nått 100 GW installerad solenergi
I slutet av april var den installerade solproduktionskapaciteten i landet 40,5GW, sade ministeriet på Twitter. Projekt under uppförande och under anbud uppgår till 36,48GW respektive 24,42GW. Totalt ligger den godkända inhemska solkapaciteten nu på 101,39GW.
”Detta trots att ha förlorat ett år på grund av Covid. De framsteg som gjorts av Indien inom energiomställning och förnybar expansion erkänns över hela världen och vårt land har framstått som det mest gynnade investeringsdestinationen, sade ministeriet.
I juni 2015 hade staten ökat den nationella soluppdragskapaciteten från 22GW till 100GW fram till 2022.
Källa: BusinessLine läs mer ….
Ons 12/5 10:08
National Grid Electricity Transmission installerar ny teknik för att lösa flaskhalsar som det förnybara skapar
National Grid Electricity Transmission (NGET) genomför en storskalig installation av smarta modulära kraftflödesregulatorer för att frigöra 1,5 GW nätverkskapacitet – tillräckligt med förnybar energi för att driva 1 miljon hem.
Tekniken gör att större volymer förnybar kraft kan överföras effektivt till kunderna genom att leda strömmen genom kretsarna som har tillgänglig kapacitet, vilket maximerar användningen av det befintliga nätverket.
Julian Leslie, chef för nätverk hos National Grid Electricity System Operator sa: “Att hantera begränsningar i överföringsnätet är en viktig del av vårt arbete med att driva elsystemet, så det är fantastiskt att se Smart Wires-teknik används.
Källa: Smart Energy läs mer ….
Mån 10/5 13:00
Förbättrade drivlinor ökar räckvidden för elbilar
För att utöka sortimentet av e-bilar utvecklar forskare vid Fraunhofer Institute växelriktare som omvandlar energi mer effektivt än tidigare mellan batteri och motor
En stor brist på de flesta elfordon är fortfarande deras relativt begränsade räckvidd innan batteriet behöver laddas. Men problemet är inte bara otillräcklig lagringskapacitet i batteriet.
Hela drivlinan kan också förbättras och uppnå ytterligare några kilometer. För detta ändamål utvecklar nu experter från Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration IZM i Berlin en så kallad växelriktare som omvandlar batteriets likström till växelström som används för att driva elmotorn.
Eftersom denna växelriktare är placerad mellan batteriet och motorn blir det lätt mycket varmt, liksom dess transistorer. För att förhindra detta är det nödvändigt att avleda värmen via kylflänsar.
Källa: Innovation Origins läs mer ……
Tis 11/5 12:50
Så vill aktörer att staten stödjer koldioxidlagring
För att Sverige ska kunna nå sina klimatmål siktar man på en teknik som kan fånga in och lagra koldioxid från biobränslen. Men hur tekniken ska bekostas är oklart. En ny rapport visar att aktörer inom området vill se ett statligt stöd som bygger på omvända auktioner. På så vis kan det bli lönsamt att investera i koldioxidlagring.
I Sverige finns det stora möjligheter att fånga in och lagra koldioxid, så kallad bio-CCS, vid biobränsleeldade kraftvärmeverk och pappersbruk. Utmaningen är att det är kostsamt och att företag i dagsläget inte tjänar något på det. Regeringen har därför gett Energimyndigheten i uppdrag att sjösätta ett statsfinansierat stödsystem för bio-CCS med start 2022.
I en rapport från Linköpings universitet och RISE presenteras hur olika aktörer (näringsliv, nationell förvaltning och politik) som berörs av bio-CCS ser på ett nytt stödsystem.
Källa: Energipress läs mer ….
Tis 11/5 12:44
Svensk Vindenergi: Sveriges energiomställning riskerar att bromsas på grund av brist på tillstånd
Vindkraftmarknaden i Sverige 2021 öppnade starkt. Nya kontrakt motsvarande nästan 1000 MW och investeringar till ett värde av 10 miljarder tecknades under årets första kvartal.
– Det finns två samtidiga berättelser i det här kvartalets statistik. Dels visar det på Sveriges bibehållna attraktionskraft som investeringsmiljö och att vi är ett land som har tillräckligt förtroende för att attrahera kapital som bygger svensk energiinfrastruktur. Dels ser vi samtidigt en annalkande brist på byggbara projekt på grund av att allt färre miljötillstånd beviljas, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi.
De nya vindkraftverken byggs i första hand i norra Sverige. Svensk Vindenergis ny statistik visar att hela 75 procent av den nya vindkraftskapaciteten tillkommer i elområdena SE1 och SE2. Branschorganisationens kortsiktsprognos revideras inte nämnvärt – år 2024 kommer vindkraften att producera 45 TWh.
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Tis 11/5 12:39
Exeger förstärker färgkänslig produktion av solceller i Sverige
Det svenska företaget säkrade 38 miljoner dollar för att bygga en tillverkningsanläggning som det har planerat med stöd av det schweiziska konglomeratet ABB.
Fabriken kommer att finnas i Stockholm och producera företagets Powerfoyle-produkter.
Exeger, ett svenskt företag som utvecklar färgkänsliga solceller för integration i enheter som hörlurar och surfplattor, har meddelat att det har säkrat 20 miljoner dollar i skuldfinansiering från Swedbank och svenska exportkreditföretaget och ytterligare 18 miljoner dollar genom en nyemission Svenska värdepappersföretaget Ilija Batljan Invest AB.
”Exeger är i början av sitt kommersiella genombrott och bygger nu en andra fabrik i Sverige för att öka produktionen och föra sin solcellsteknik till konsumenter över hela världen”, säger företaget i ett uttalande och tillägger att tillverkningen anläggningen kommer att placeras i Stockholm.
Källa: pv-magazine läs mer ….
Tis 11/5 12:32
Evig el bygger sin första solcellspark
Evig El bygger sin första solpark i Frillesås, Hallands län. På kontinenten byggs idag storskaliga projekt till konkurrenskraftiga elpriser – helt utan subventioner. Evig El vill med denna satsning driva på utvecklingen av solcellsparker i Sverige.
Frillesås Solpark är det första solcellsprojektet i Evig Els regi med målsättningen att kontinuerligt bygga fler projekt.
Evig El förvaltar och utvecklar andelsägd vindkraft. Medlemmarna äger 9 vindkraftverk över hela Sverige med en total produktionsvolym på 37 GWh. Evig El erbjuder ett av marknadens lägsta elpriser, med minsta möjliga påverkan på miljö och klimat. Förklaringen ligger i samägandet och en professionell förvaltning.
Källa: Evig el läs mer ……
Tis 11/5 12:21
Egypten kopplar samman sitt elnät med Irak
Den egyptiska regeringen undersöker möjligheten att exportera en del av sin el till Irak. Ett sådant projekt, om det godkänns, skulle kräva byggande av nya kraftledningar för att öka det irakiska nätet genom Jordanien. Egypten exporterar redan en del av sin el till golflandet.
Tack vare sina megaprojekt är Egypten ett av de viktigaste länderna som producerar förnybar energi i regionen Nordafrika och Mellanöstern (Mena). Faraoernas land har detta främst tack vare sin enorma vind- och solpotential.
Men Kairo vill nu påskynda exporten av sin el i delregionen för att göra dess infrastruktur lönsam. Mohammed Shaker, den egyptiska ministern för elektricitet och förnybar energi, har meddelat regeringens önskan att upprätta en elförbindelse med Irak.
Källa: Afrik 21 läs mer ….
Tis 11/5 12:08
Europas största bolag möter klimatrevolt från aktieägare
Europas största bolag, olje- och gasbolaget Royal Dutch Shell, möter hårt motstånd i form av en klimatrevolt från aktieägare som vill att företaget sätter hårdare klimatmål.
Maj blir en ödesmånad för världens stora oljebolag, skriver CNBC. På båda sidorna om Atlanten ska de stora olje- och gasbolagen ha sina årliga möten för aktieägarna, och där väntar hård press, framför allt angående klimatfrågan.
Inget oljebolag i världen har lyckats uppnå de minskningar av utsläpp som krävs för att de ska ligga i linje med Paris-avtalet, och många möter hård kritik från aktieägare och aktivister.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Tis 11/5 11:48
Fjärrvärme parat med vätgasframställning ger synergier
– De danska fjärrvärmenäten kan bidra till att göra den danska investeringen i Power-to-X till en grön framgångssaga. Genom att integrera vätgasproduktion från PtX-anläggningar med fjärrvärmesektorn är det möjligt att säkerställa sektorintegration som kan sänka kostnaderna för produktion av grönt vätgas.
Detta visar en ny rapport från fjärrvärmets tankesmedja, Grøn Energi, Dansk Fjernvarme, Cowi och värmeöverföringsföretaget TVIS.
Rapportens analyser visar att PtX-anläggningar både kan generera intäkter från värmeförsäljning och från ökad väteproduktion om överskottsvärmen används till fjärrvärme. Den förbättrade ekonomin i PtX-produktion kan således användas för att etablera större PtX-anläggningar och i snabbare takt, säger rapporten vidare.
Källa: ENERGY SUPPLY läs mer ….
Tis 11/5 11:37
IEA: Förnybar energi står nu för 90% av alla nya energisatsningar efter Covid-19
Efter att kapacitetsutbyggnaden fortsatte att växa under 2020 förutser International Energy Agency (IEA) att ”exceptionellt hög” tillväxt sannolikt kommer att fortsätta under detta år och nästa år.
Byråns uppdatering av marknaden för förnybar energi 2021, som publicerades denna vecka, avslöjar att 280 GW ny produktionskapacitet för förnybar energi installerades globalt under kalenderåret 2020 – en ökning med 45% av den installerade mängden under 2019. Förnybar elproduktion och produktion av biobränsle för transport omfattas av dessa beräkningar.
Enligt uppdateringen är 45% den brantaste kapacitetsökningen på tre år sedan. När ökningen är uppdelad efter produktionsmetod gick tillägg av vindkapacitet bäst med en ökning med 90%. Solpaneler såg en ökning med 50%.
Källa: edie läs mer ……
Tis 11/5 11:25
Storbritannien tror på 50 000 nya jobb i lagring av koldioxid CCS
Enligt ett nytt dokument från Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) skulle Storbritanniens koldioxidavskiljning, användning och lagring (CCUS) kunna skala snabbt för att stödja 50 000 jobb vid mitten av århundradet.
I policydokumentet publicerades sent på fredagen (7 maj) anges att Storbritannien kommer att sträva efter att fånga och lagra 10 miljoner ton koldioxid per år fram till 2030.
Om detta mål uppnås och framstegen fortsätter att accelerera mellan 2030 och 2050, säger tidningen , kan cirka 50 000 jobb stödjas.
Den framväxande CCUS-sektorn beskrivs i rapporten som en ”stor inkubator för gröna jobb” eftersom ministrar försöker få Storbritannien på rätt väg att vara värd för två miljoner sådana roller i slutet av decenniet.
Källa: edie läs mer ….
Tis 11/5 11:20
Vattenfall samarbetar med Eramet Norge för att stödja det norska elnätet
Genom samarbetet mellan Vattenfall, Sympower och Statnett har ferrolegeringsföretaget Eramet Norge fått tillgång till FFR (Fast Frequency Reserve) mellan maj och oktober 2021.
Detta innebär att de kan bidra till ett stabilt kraftnät, inte bara i Norge utan i hela det nordiska elnätet om ett strömavbrott inträffar.
Energikällor som vind- och solenergi ställer nya krav på elsystemet. När mer väderberoende energi ökar krävs större reserver. Nordiska systemoperatörer har därför kommit överens om att handla med syntetisk tröghet eller snabbfrekvensreserv (FFR) för att säkerställa elnätets stabilitet.
Denna lösning innebär att stora elkonsumenter som Eramet Norge snabbt kan minska sin elförbrukning och bidra till att uppnå stabilitet i elnätet när det finns en obalans.
Källa: Saur Energy läs mer ….
Mån 10/5 12:53
Flera företag vill utvinna litium under Rhen
Stora fyndigheter av litium har hittats under den tyska floden Rhen. Flera företag är intresserade av att bryta materialet som bland annat används i elbilars batteri.
Idag utvinns mycket litium saltöknar i Sydamerika men även i dagbrott i Australien. Men nu har forskare vid Karlsruhes tekniska universitet KIT hittat stora mängder litium i den övre Rhendalen i sydvästra Tyskland rapporterar Reuters.
Utvinning är dock inte alldeles lätt att genomföra i det tätbefolkade området. Trots detta är flera aktörer intresserade av fyndigheten.
– Den litiumfyndighet vi pratar om här är gigantisk och dess egenskaper är idealiska för vårt mål att producera högkvalitativt litium i stor industriell skala i Tyskland, säger Vulcan Energy Resources grundare Horst Kreuter till Reuters.
Källa: process NORDIC läs mer ……
Mån 10/5 12:40
Konkurrenterna bygger Europas största bränslecellsfabrik
AB Volvo och tyska Daimler bygger en av Europas första och största bränslecellsanläggningar. Fabriken ska stå klar 2025. Men för att samarbetet ska rulla på måste tankställena byggas ut.
Bränsleceller anses vara en viktig del i fordonsjättarnas plan på att bli koldioxidneutrala 2050.
AB Volvo och Daimler har nu startat det samägda bolaget Cellcentric – som ska utveckla och producera bränsleceller – vilket anses vara det bästa gröna alternativet för långa och tunga transporter.
Enligt Daimler Trucks vd, Martin Daum, fungerar delägandet med AB Volvo bra och är ”lättare än att ha flera ägare”.
Källa: Dagens PS läs mer ….
Mån 10/5 12:33
Nya miljarder till Northvolt
Den storskaliga produktionen av battericeller i Skellefteå sätter igång i slutet av året, och bolaget har redan ingått avtal till ett värde som motsvarar 245 miljarder kronor, med storkunder som BMW och Scania.
Northvolt tog in 5,4 miljarder kronor i en nyemission i fjol och nu är det dags igen, enligt Di-uppgifter.
Det ser ut som att den planerade nyemissionen blir större än den senaste även om företaget inte vill uttala sig om eventuella detaljer.
”Men Northvolt är i en kontinuerlig finansieringsprocess, och har varit det sedan starten, för att bekosta vår expansion det närmaste årtiondet”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Di.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Mån 10/5 12:24
Grönare batterier måste till för omställningen
Elbilar har länge utropats som nyckeln till en mer hållbar framtid, men deras bidrag fördunklas av klimatpåverkan av tillverkning och avyttring av dem.
Som en del av ett branschövergripande försök att rulla ut helt koldioxidneutrala fordon måste framtida elfordon bli utsläppsfria inte bara på vägen utan också under produktion och återvinning.
Bilföretag har redan börjat rensa utsläppsintensiv batteriproduktion. Men detta är bara det första steget.
När biltillverkarnas ansträngningar för att erbjuda verkligt hållbar rörlighet blir mer allvarliga börjar de leta efter andra klimatneutrala komponenter och hoppas att deras ekonomiska eldkraft också kan utlösa övergången till koldioxidneutralitet i andra sektorer, såsom stål och plast.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ….
Mån 10/5 12:12
Havsbaserade vindkraft kommer öka dramatiskt, brist på installationsfartyg
Eftersom den globala marknaden för vindkraft till havs förväntas öka sex gånger till 2030 är antalet installationsfartyg och deras kapacitet otillräckliga för att möta den förväntade marknadstillväxten, enligt en ny rapport från IHS Markit.
Även om det finns ett antal faktorer som säkerställer ökad användning av havsenergi, kommer bristen på infrastruktur för att klara den installerade tempot som krävs sannolikt att hindra världen från att nå sina mål för havsbaserad vindkraft.
Rapporten, Global Clean Energy Technology-tjänsten, säger att det finns ett behov för branschen att snabbt och kraftigt investera i utvecklingen av ny installationsinfrastruktur, särskilt utanför Kina.
Källa: Smart Energy läs mer ……
Mån 10/5 11:43
Varför är Danmark så framgångsrik i sin omställning
Danmark visar sig vara en ledare för avkolning, som gärna vänder ryggen till sin historia av olje- och gasproduktion och stort beroende av kol.
Dess ambitiösa mål att minska utsläppen av växthusgaser med 70% fram till 2030 gör det till en global politisk frontledare, näst näst efter Finland som strävar efter att vara klimatneutral 2035.
Thibault Menu refererar till sin rapport för IFRI som frågar vad som gör Danmark speciellt.
Den har en lång tradition av stabilitet och förutsägbarhet i energipolitiken. Det finns en hög grad av deltagande från offentliga och privata aktörer. Den stöder innovativ teknik som marknadsförs genom generösa policyprogram.
Både politiken och dess genomförande förenklas tack vare den danska samhällets relativt platta sociala struktur och höga institutionella förtroende. Dess geografi och höga vindhastigheter ger den en fördel som förbinder sig till vindkraft.
Källa: energypost.eu läs mer ….
Mån 10/5 11:50
Colombia är mitt uppe i en vindkraftboom men konflikter uppstår med de infödda
Den nordligaste spetsen i Sydamerika, hem för det inhemska Wayúu-folket, är epicentret för Colombias växande vindkraftsindustri.
Men Wayúu-ledare är oroliga över att regeringen och vindföretagen inte handlar rättvist med invånarna i detta länge försummade land.
Det hela började för ungefär fyra år sedan, när stadsjeepar och pickupbilar körde oinbjudna till sina länder, minns Olimpia Palmar, en medlem av de inhemska Wayúu-folken, som historiskt har ockuperat La Guajira-öknen i norra Colombia och Venezuela.
”Vi började se dessa arijunor [Wayuúunaiki för icke-infödda folk] bär konstruktionshjälmar och stövlar och västar, stiger ut ur bilarna, kontrollerar öknen och lämnar sedan,” minns hon.
Källa: Yale Environment läs mer ……
Mån 10/5 11:43
Turkiet har nått 7 GW av solel
Enligt officiell statistik från nätoperatören TEIAS tillförde landet cirka 400 MW solcellskapacitet under de första fyra månaderna 2021.
Den turkiska nätoperatören TEIAS har rapporterat att cirka 398 MWac av nya solceller anslöts till nätet i Turkiet under de första fyra månaderna 2021.
Cirka 101,4 MW av denna nya kapacitet registrerades enbart i april och förde landets kumulativa installerade solkraft till 7 065,4 MW. ”Det mesta av denna kapacitet kommer från solceller på taket och cirka 146 MW kommer från YEKA-anbuden”, säger Eren Engur, styrelseledamot i energilagringskommittén vid den turkiska PV-föreningen, Günder, till tidningen pv.
Källa: pv-magazin läs mer ….
Mån 10/5 11:37
De bästa världens regioner för tryckluftslagring
Lagring av tryckluftenergi (CAES) kan bli en intressant lösning för länder med svag samtrafik med sina grannar, enligt forskare från Finlands tekniska universitet i Villmanstrand (LUT).
Nordamerika och Afrika söder om Sahara befanns ha den största delen av lämpliga områden för denna typ av lagringsteknik, och i synnerhet västra Kanada, att ha världens starkaste potential.
Att lagra intermittent genererad förnybar energi med lagring av tryckluftenergi (CAES) verkar ha blivit mer än en genomförbar lösning de senaste månaderna, eftersom flera stora projekt har tillkännagivits i USA, Israel och Kanada.
Källa: pv-magazine läs mer ……
Mån 10/5 11:30
Sydkorea kommer investera i 4 GW solparker under 2021
Den koreanska energibyrån har för första gången inkluderat solcellsprojekt som överstiger 20 MW i sin upphandling av solenergi. Valda projekt kommer att tilldelas en fast ränta enligt ett 20-årigt kontrakt enligt landets system för förnybar energi (REC) och kommer att sälja el till lokala kraftdistributörer.
Den sydkoreanska energibyrån har lanserat det första av de två PV-anbud som planeras för detta år.
Under upphandlingen avser byrån att fördela 2050 MW – det största beloppet som de koreanska myndigheterna hittills har anbudit – över fem projektkategorier: installationer på mindre än 100 kW; projekt som sträcker sig från 100 till 500 kW; PV-matriser med en kapacitet mellan 500 kW och 1 MW; solceller med en installerad effekt på 1 till 20 MW; och för första gången solparker som överstiger 20 MW.
Källa: Minutes 2 Energy läs mer ….
Mån 10/5 11:26
Inbyggda solceller i morgondagens båt
Båten är Sunreef Yachts Eco och har tillverkarens särskild ”Solar Power System”. Den har fått utmärkelsen 2020 Union Internationale Motonautique (UIM) Environmental Award av den internationella motorbåtsunionen, som är en av arrangörerna till miljöbåtsveckan i Monaco som hålls senare i år.
Sunreef Yachts system med solceller bygger på ultratunna och mycket lätta paneler. De är även extra stöttåliga och högeffektiva, enligt tillverkaren.
Systemet med solpanelerna integreras i båten under byggnationen. Panelerna är helt plana förutom de som sitter på masten och andra rundade ytor. Det gäller även skrovsidorna och Biminitopparna.
Panelerna väger under 1,8 kg/m² och är därmed det lättaste systemet på marknaden, enligt Sunreef.
Källa: Båtliv läs mer ….
Fre 7/5 13:48
Hur många fåglar och fladermöss skadas av vindparkerna, Lunds universitet skall kartlägga 13 vindparker
Forskare vid Lunds universitet får medel från Vindval för ett projekt om hur stor dödligheten är av fåglar och fladdermöss vid vindkraftverk i skogsmiljö. Forskarna ska även utvärdera effekten och finjustera utförandet av driftreglering, ”bat mode”.
Förutom att utvärdera effekten av driftreglering kommer forskarna också att finjustera utförandet av skyddsåtgärden. Projektets syfte är också att ta reda på hur stor dödligheten är av fåglar och fladdermöss vid vindkraftverk i skogsmiljö.
Målet är att få fram kunskap som kan underlätta beslut om när driftreglering ska användas och hur den ska utformas, hur kontrollprogram bör utformas samt generell kunskap om hur stor dödligheten av fåglar och fladdermöss är vid vindkraftverk i skogsmiljö. Eftersök av döda djur ska göras med tränade hundar. Studien kommer genomföras vid 13 vindparker i fyra regioner i Götaland och Svealand.
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ……
Fre 7/5 12:11
Sloveniens kolkraftverk kan komma stängas tidigare än planerat
Slovenien syftar till att fasa ut kol fram till 2033 enligt nuvarande planer, men landets enda kvarvarande koleldade kraftverk, i Šoštanj, kan tvingas av det höga priset på utsläppskuponger att stängas ännu tidigare.
”Situationen på marknaden kommer att tvinga den att stängas, optimistiskt 2029, men jag är ganska bekymrad över att detta kommer att ske redan 2024”, säger Hinko Šolinc, chef för energidirektoratet vid infrastrukturministeriet, på torsdagen (6 maj) ).
”Regeringen håller på att förbereda sig för kolavvecklingen, men inför höga priser på utsläppskuponger försöker den också hjälpa kraftverket bara att överleva fram till dess”, sa han.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Fre 7/5 11:50
Mikronät-hantering kommer till London med erfarenheter från IKEA i Australien
Företaget EleXsys Energy ser sitt deltagande i Adelaide Ikea-mikronätet som kulmen på sju års arbete med att utveckla en nätintegrationslösning som hanterar tvåvägsflöden av energi genom att utnyttja befintlig elinfrastruktur smartare.
Den första etappen på 6,6 miljoner dollar i mikronätet, som utvecklas i samarbete med den södra australiensiska regeringen, SA Power Networks och Epic Energy, kommer att installera 1,2 MW sol på taket av Ikea Adelaide och ett 3MW / 3,4 MWh OilPower CATL litium- jonbatterilagringssystem.
Sol- och lagringssystemet kommer att hanteras genom en kombination av Schneider Electrics smarta programvara för energihantering och, på den nätanslutna sidan, Planet Ark Powers prisbelönta eleXsys dynamiska spänningsstyrplattform, vars hårdvara kommer att vara inrymd i en 20 fotbehållare.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Fre 7/5 11:36
Australiens första återvinningsanläggning för solpaneler startar upp
En av Australiens första solcellsanläggningar för återvinning av solceller är igång i Melbournes norr, med videofilmer publicerade på LinkedIn på onsdagen som visar den panelkrossande anläggningen i aktion.
Anläggningen, som färdigställdes i september i Thomastown av Melbourne-baserade kooperativ Lotus Energy, hävdar att den återvinner 100% av uttjänta solcellsmoduler och alla tillhörande material som återvinns – växelriktare, kablar, optimerare, monteringsstrukturer – utan användning kemikalier.
Lotus Energy bekräftade veckans operativa milstolpe med RenewEconomy på torsdagen, med mer information om anläggningens kapacitet och företagets planer på att komma.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Fre 7/5 11:28
För första gången säljs det nu fler hybrider i Sverige än i Norge
Försäljningen av elbilar i Sverige överträffade Norges första kvartal 2021, med mycket av krediten till ett generöst bonus-malus-system.
Nordiska länder är världsledande när det gäller upptag av elfordon. År 2020 var tre fjärdedelar av alla fordon som såldes i Norge plug-in-elektriska (inklusive både batterielektriska fordon (BEV) och plug-in-hybrider eller PHEV).
Norge är fortfarande den ledande när det gäller marknadsandelar 2021, men under första kvartalet såldes fler plug-in-fordon i grannlandet Sverige, med 32 388 plug-ins levererade jämfört med 29 789 i Norge.
Den europeiska bilförsäljningsanalytikern Matthias Schmidt krediterar detta åtminstone delvis till landets generösa bonus-malus-system, som ger högst 60 000 kr i bonus (cirka 9 000 dollar) för fordon med låga utsläpp samtidigt som extra avgifter läggs på inköp av bensin och diesel fordon tillverkade efter 2018 och som släpper ut mer än 95 gram / CO2 per kilometer.
Källa: The Driven läs mer ……
Fre 7/5 11:20
SoCalGas testar ny elektrolysteknologi som sägs sänka kostnaderna betydligt för grön vätgas
Södra Kalifornien Gas (SoCalGas) har samarbetat med start H2U Technologies för att utvärdera om teknik som utvecklats på Caltech kommer att sänka kostnaden för produktion av grön vätgas i kommersiella miljöer.
Genom att ersätta sällsynta jordartsmetaller som används i konventionell elektrolys med mer lättillgängliga material, hoppas H2U att minska kostnaden för grön vätgas med hälften, enligt ett tillkännagivande från april.
Grön vätgas är en potentiell strategi som identifierats av SoCalGas för att hjälpa företaget att uppnå koldioxidneutralitet år 2045, enligt Neil Navin, vice president, innovationer för ren energi för SoCalGas. Men han sa att kostnaden för vätgas kommer att behöva sjunka med över hälften för att bli ekonomiskt bärkraftig.
Källa: UTILITY DIVE läs mer ….
Fre 7/5 11:14
”Mer än 500 miljarder måste investeras i det svenska elnätet fram till 2045”
”Med en historisk grön budget kan Sverige påskynda klimatomställningen i industrin och stärka välfärden och jobben. Vi lämnar i dag förslag till regeringen på fem stora satsningar som är avgörande: en grön investeringsbank, investeringsstöd, ett stort kompetenslyft, tredubblad satsning på elledningar och vätgasledningar.”
Det skriver Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige i ett debattinlägg i Dagens Nyheter: ”Det senaste året har flera företag tagit stora investeringsbeslut som kan accelerera omställningen till fossilfritt. Preem har börjat ställa om raffinaderiet i Lysekil till att producera biodrivmedel i stor skala 2024.
Framgångar i Hybrit-projektet har fått SSAB att tidigarelägga framställning av fossilfritt stål till 2026 och LKAB att planera för export av fossilfritt järn 2030. Nystartade H2 Green Steel har också presenterat planer på fossilfri stålproduktion i Boden och Northvolts batterifabrik i Skellefteå kommer att skalas upp kraftigt efter en stororder från Volkswagen.”
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Fre 7/5 10:16
Ny sol och vind billigare än 80% av befintligt kol i USA, konstaterar rapporten
Nya sol- och vindtillgångar i USA är nu billigare att driva än nästan 80% av befintliga koleldade generatorer i landet och kan ersätta tillgångsklassen samtidigt som de ger många fördelar för konsumenterna, visar en rapport.
Rapporten ”Coal Cost Crossover 2.0”, publicerad av thinktank Energy Innovation, tillhandahåller en uppdatering av den tidigare versionen av rapporten som publicerades 2018, med nya datamängder för att producera nya nivåiserade kostnader för el (LCOE) för sol, vind och kol.
För solenergi har Energy Innovation producerat LCOE-prognoser med hjälp av data från US National Renewable Energy Laboratory (NREL) Regional Energy Deployment System-modell, som i sig använder datauppsättningar som varierar beroende på regionalitet och bestrålning.
Källa: PVTECH läs mer ….
Fre 7/5 10:02
Tyskland strävar efter att bli global ledare inom hållbar ekonomi med en ny strategi
Den tyska regeringen har antagit sin strategi för hållbar ekonomi, som är inriktad på att mobilisera pengar för att göra ekonomin grönare och göra landet till en internationell ledare inom hållbar finansiering.
Strategin syftar till att styra offentliga och privata investeringar mot miljövänlig verksamhet, vilket ses som en förutsättning för att uppnå en klimatneutral ekonomi. Det syftar också till att ta itu med de ökande riskerna för det finansiella systemet till följd av klimatförändringar.
”Vår strategi för hållbar ekonomi inkluderar en avgörande kursförändring för finanssektorn: klimatåtgärder och hållbarhet blir ledmotivet”, säger finansminister och socialdemokratisk kanslerkandidat Olaf Scholz. Finansmarknaden kan flytta biljoner euro mot klimatåtgärder och hållbarhet, vilket skulle hjälpa till att uppnå den nödvändiga socioekologiska övergången mycket snabbare.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ……
Fre 7/5 09:53
Equinor, Vargronn budar gemensamt på flytande vindprojekt i Norge
Equinor ASA (NYSE: EQNR) och Vargronn har kommit överens om att gemensamt bjuda på att utveckla flytande havsvind vid Utsira Nord i norska Nordsjön, meddelades det idag.
Utsira Nord är ett av två områden, tillsammans med Sorlige Nordsjo II, som Norge har öppnat för förnybar offshore. Myndigheter överväger för närvarande en licensprocess för vindkraftprojekt till havs.
Vargronn är ett norskt joint venture för förnybar energi som inrättades av de italienska olje- och gasmakarna Eni SpA (BIT: ENI) och det norska olje- och gasfokuserade private equity-företaget HitecVision AS i november förra året. Det tillkännagavs sedan att Vargronn förberedde sig för att tävla i det kommande anbudet för offshore-vindlicenser.
Källa: Renewables Now läs mer ….
Fre 7/5 09:31
Helsingborgshem monterar solceller vid stor takrenovering – tar fortsatta steg mot klimatmål
Helsingborgshems mål är att tio procent av fastighetselen år 2035 ska komma från lokalt producerad solenergi. År 2020 kom 3,4 procent, vilket motsvarar 525 000 kWh från lokalt producerad solenergi.
– De nya solcellerna på Olympia beräknas producera cirka 94 000 kWh, vilket motsvarar årsförbrukningen av el för drygt 35 lägenheter, fortsätter Christian Gillheim.
Energin som solcellerna genererar kommer att förse fastighetens trapphus, källare och husens tekniska utrustning med egenproducerad el - den så kallade fastighetselen.
– Vi installerar också dc-mikronät och ett batterilager i fastigheten för att kunna flytta och spara energin till där den behövs. Eventuellt överskott går ut på elnätet, fortsätter Christian Gillheim.
Källa: My newsdesk läs mer ….
Mån 30/4 13:48
Läs vilka som tog hem årets solenergipriser
Castellum tog hem Solenergipriset för Årets anläggning, efter att ha installerat den hittills största solenergianläggningen på tak i Norden.
Solenergipriset 2021 för Årets prestation går till föreningen Glava Energy Center utanför Arvika.
Tim Ljunggren får ett hedersomnämnande i Solenergiprisets kategori Årets prestation.
Thomas Alsén får hedersomnämnande i Solenergiprisets kategori Årets prestation.
En annorlunda solpark i Lindesbergs kommun prisas nu med ett hedersomnämnande för Årets anläggning.
ABBA-ikonen Björn Ulvaeus solcellsanläggning på taket – prisas genom ett hedersomnämnande i Solenergiprisets kategori Årets anläggning.
Källa: Svensk solenergi läs mer ……
Tors 6/5 13:23
Det förnybara växer mycket snabbare än vad oljesektorn förutsett
De uppdaterade modellerna visar förnybara energikällor som möter 74 procent av det totala energibehovet år 2050, jämfört med 43 procent, 45 procent och 69 procent i de mest aggressiva scenarierna från energibolagen Equinor, Shell och BP.
Förnybar energi kommer att stå för en betydligt större andel av det globala utbudet år 2050 än större oljebolag eller Internationella energibyrån (IEA) förväntar sig, sa Oslo-baserade konsultföretaget Rystad Energy på torsdag.
De uppdaterade modellerna visar förnybara energikällor som uppfyller 74 procent av det totala energibehovet år 2050, jämfört med 43 procent, 45 procent och 69 procent i de mest aggressiva scenarierna från energibolagen Equinor, Shell och BP.
IEA förväntar sig att förnybar energi kommer att stå för 35 procent av marknaden fram till 2040.
Källa: EnergyWorld läs mer ….
Tors 6/5 13:01
Det förnybara behöver kritiska mineraler
En typisk elbil kräver sex gånger mineralinsatserna från en konventionell bil, och en vindkraftverk på land kräver nio gånger mer mineralresurser än ett bensindrivet kraftverk av samma storlek
Särskild rapport, The Roll of Critical Minerals in Clean Energy Transitions, är den mest omfattande globala studien hittills om den centrala betydelsen av mineraler som koppar, litium, nickel, kobolt och sällsynta jordartsmetaller i en säker och snabb transformation av den energisektorn.
Med utgångspunkt från IEA: s långvariga ledarroll inom energisäkerhet rekommenderas rapporten sex nyckelområden för politiska beslutsfattare för att säkerställa att kritiska mineraler möjliggör en snabb övergång till ren energi snarare än att bli en flaskhals.
Källa: EnergyWorld läs mer ……
Tors 6/5 12:51
EU överväger nya regler för att främja förnybara PPA-avtal
Europeiska kommissionen tittar på sätt att främja företagsavtal för köp av förnybar energi (PPA) som en del av kommande förändringar av EU: s direktiv om förnybar energi, sa det på onsdagen.
Nuvarande investeringar i förnybara energikällor, lagring, nät och sammankopplingar var ”för långsamma” och ”ytterligare ansträngningar” behövdes, sade EG i en moderniserad EU-industristrategi.
EU vill ha netto-nollutsläpp till 2050, vilket innebär en ökad produktion av förnybar el och förnybar vätgasproduktion.
”Industrin behöver tillgång till riklig, prisvärd och koldioxidfri el”, sade EG.
Källa: Montel läs mer ….
Tors 6/5 12:46
Marocko och Kenya leder i Afrika i fråga om förnybart
En analys av global elektricitet avslöjade att vind och sol visade motståndskraftig tillväxt 2020 trots pandemin, vilket tvingade ett rekordfall i global kolkraft. Embers Global Electricity Review analyserade eldata från alla länder i världen för att ge den första korrekta bilden av den globala elövergången 2020.
Det avslöjade att nästan en tiondel av den globala elen genererades av vind och sol år 2020. Marocko och Kenya är de tydliga ledarna i Afrika, redan före världens genomsnitt.
Men från 2014 till 2019, för när Afrikadata finns tillgängliga, möttes endast en tredjedel av ökningen av Afrikas elbehov med förnybar energi och två tredjedelar av ökningen möttes med fossil gas.
Källa: EMBER läs mer ……
Tors 6/5 12:38
Flygbolag måste minska utsläppen det räcker inte med klimatkompensation
Flygbolag bör fokusera på att minska utsläppen från flyg istället för att använda koldioxidutjämningar för klimatåtaganden, har experter och miljökampanjer varnat för.
British Airways och easyJet är bland flera ledande flygbolag som använder koldioxidutjämningar för att säkerhetskopiera påståenden om ”koldioxidneutralt flyg” och netto-nollåtaganden genom att köpa krediter på passagerarnas vägnar eller erbjuda kunderna möjlighet att köpa dem när de bokar biljetter.
På tisdag fann en undersökning av Guardian och Unearthed, Greenpeaces utredningsarm om skogsskyddskompenseringsmarknaden som används av flygbolagen, att det hade ett betydande trovärdighetsproblem, med experter som varnade för systemet är bristfälligt och kan producera krediter utan klimatfördel.
Källa: The Guardian läs mer ….
Tors 6/5 12:05
Siemens Gamesa nära gigantisk order Taiwanesiska Hai Long-projektet, 1044 MW
Vindturbintillverkaren har valts som favoritleverantör för en havsbaserad vindkraftspark på 1 044 MW.
Detta är det taiwanesiska Hai Long-projektet, där Siemens Gamesa kommer att leverera sina SG 14-222 DD-turbiner för Hai Long 2A (300 MW), Hai Long 2B (232 MW) och Hai Long 3 (512 MW).
Hela projektet måste dock få den slutliga finansieringen på plats, men det förväntas ske 2022.
– Ett sådant samarbete visar hur vi frigör energi från vind varje dag. Vi är stolta över att stärka vår relation med Northland Power och Yushan Energy i detta betydande projekt, där vi kommer att använda vår innovativa SG 14-222 DD vindkraftverk, säger Marc Becker, VD för Seimens Gamesas offshore-division.
Källa: Energi SUPPLY läs mer ……
Tors 6/5 11:51
Norska Equinor förvärvar polskt RE-företag Wento med 1,6 GW solportfölj
Equinor har slutit ett avtal om att köpa 100 procent av aktierna i den polska utvecklaren av förnybara energikällor Wento från private equity-företaget Enterprise Investors för 91 miljoner euro i företagsvärde, före sedvanliga nettokassajusteringar. Förvärvet stöder Equinors strävan att vara ett ledande företag inom energiomställningen och ger en stark plattform för tillväxt på den polska energimarknaden.
Wentos affärsplan inkluderar en total nettoledning på cirka 1,6 gigawatt (GW) av solprojekt i olika utvecklingsstadier.
”Denna transaktion kommer att stärka och diversifiera vår portfölj i Polen, ett framväxande kärnområde för Equinor. Det ger oss en tillväxtplattform på land på en övergångsmarknad som ger betydande tillväxt för förnybar energi. ” Said Pål Eitrheim, vice vd för nya energilösningar på Equinor.
Källa: Saur energy läs mer ….
Tors 6/5 09:12
Solcellsanläggningen i Svedberga kan samexistera med jordbruk och naturvärden
European Energy tar nu nästa steg mot etableringen av det som kan bli Sveriges största solenergianläggning i Svedberga utanför Helsingborg. En miljökonsekvensbeskrivning och skötselplan har överlämnats till Länsstyrelsen Skåne som ska fatta beslut i ärendet.
– Vi är glada att vi har kunnat svara på alla frågor från Länsstyrelsen Skåne. Miljökonsekvensbeskrivningen är en mycket grundlig och detaljerad genomgång av en mängd olika miljöaspekter. Bedömningen visar att anläggningen kan samexistera med natur och jordbruk i området på ett bra sätt och att anläggningen lever upp till en rad miljömål, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef för European Energys svenska verksamhet.
Den samlade bedömningen av de olika aspekterna i miljökonsekvensbeskrivningen pekar på att anläggningen ger upphov till en minimal påverkan på hälsa och miljö. I vissa fall påverkas miljön positivt, till exempel gällande biologisk mångfald och markanvändning. I ett större perspektiv, på samhällsnivå, kommer solcellsanläggningen att tillföra stora mängder helt förnybar energi som bidrar till grön omställning och energiförsörjning i Skåne.
Källa: Energipress läs mer ……
Tors 6/5 09:02
Återvinning av batterier blir en miljard industri
Australiens nationella vetenskapsbyrå har identifierat en potentiell AUD 3,1 miljarder dollar (2,4 miljarder dollar), eftersom den ökande penetrationen av förnybar energi fortsätter att driva tillväxten inom batterilagringssektorn.
Batterier blir avgörande för Australiens övergång till förnybar energi.
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) har identifierat en ökning av batterianvändningen inom alla sektorer, inklusive storskaliga, distribuerade energiresurser och elektrifiering av transporter, som drivkraft för en potentiell 3,1 miljarder AUD (2,4 miljarder USD) återvinningsindustrin för litium-jonbatterier.
Litiumjonbatterier som först kommersialiserades på 1990-talet är en relativt ny teknik. Men marknaden har genomgått en kraftig tillväxt de senaste åren och CSIRO har förutspått att efterfrågan på batterier kommer att öka framöver.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Tors 6/5 08:48
Ny rapport: Kraftig utbyggnad av hållbar vindkraft möjlig
Det är fullt möjligt att genomföra en kraftfull utbyggnad av vindkraft och samtidigt ställa höga miljökrav på lokaliseringen. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport.
Men för att det ska vara möjligt måste vindkraften spridas ut över landet och både Försvarsmaktens och kommuners möjlighet att stoppa utbyggnaden av vindkraft begränsas.
– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. För att kunna ställa om energisystemet och fasa ut fossila bränslen är en utbyggnad av vindkraften en av flera centrala åtgärder i Sverige.
Vår rapport visar att en kraftig utbyggnaden av vindkraft är möjligt utan att samtidigt skada områden med höga naturvärden, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Källa: Nordiska Projekt läs mer ….
Mån 30/4 12:51
Vattenfall varnar för tidiga reaktorstängningar under detta decennium
Vattenfalls kvarvarande kärnreaktorer i Sverige kan behöva stängas inom de närmaste sju åren om regeringen försenar beslutet om en lagringsplats för använt kärnbränsle, sa det svenska energiföretaget på onsdagen.
Beroende på tidpunkten för beslutet fanns det en risk att Ringhals 3 (1.1 GW) och Ringhals 4 (1.1 GW) inte kunde startas om efter planerat årligt underhåll 2025, heter det i ett marknadsmeddelande.
Under tiden kanske Forsmark 2 (1,1 GW) inte startas om efter underhåll 2024, Forsmark 3 (1,2 GW) efter avbrottet 2025 och Forsmark 1 (986 MW) efter årligt underhåll 2028, det är en …
Källa: Montel news läs mer ……
Ons 5/5 12:48
Växjö Energi får bidrag för koldioxidinfångning
Växjö Energi siktar på att ha en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning i drift 2027. Nu ger Energimyndigheten besked om att bolaget får bidrag inom ramen för Industriklivet.
– Det är glädjande att Energimyndigheten ser potentialen för koldioxidinfångning här i Växjö. Bidraget innebär att vi kan jobba vidare med planeringen för att vara väl förberedda när vi inom bara några år ska kunna investera i denna viktiga klimatåtgärd, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.
Industriklivet är regeringens långsiktiga satsning för att stödja klimatomställningen och omfattar stöd till förstudier, forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt samt investeringar.
Växjö Energi har sökt pengar för den förberedande fasen av ett koldioxidinfångningsprojekt, för att kunna planera för byggnation och drift av en avskiljningsanläggning och en välfungerande transport från Sandviksverket till slutförvaring.
Källa: Energipress läs mer ….
Ons 5/5 12:41
Mittuniversitetet forskar om vindkraft och turism
Ett tvåårigt forskningsprojekt om vindkraft och upplevelsevärden har beviljats medel.
– Människors olika intressen och mötet mellan vindkraft, friluftsliv, kulturmiljö, landskap och besöksnäring är en viktig utgångspunkt i projektet.
Vi vill utveckla bedömningsverktyget utifrån kunskaper om historiska, kulturella, sociala och teknologiska sammanhang med koppling till vindkraft och ge ett helhetsperspektiv på upplevelsevärden. Förhoppningen är att det kan leda till mer transparenta och väl avvägda beslut vid vindkraftsetableringar, säger projektledaren Tatiana Chekalina.
Projektet genomförs av forskare vid turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitet. Forskarna kommer bland annat att undersöka hur kunskapen om upplevelsevärden kan användas i samband med tillstyrkans- och tillståndsprocesser för vindkraft.
Källa: Vindkraftscentrum läs mer ……
Ons 5/5 12:31
Danska Vestas vinner 175 MW order i Lettland, Sverige, Italien
Den danska vindturbintillverkaren Vestas Wind Systems A / S (CPH: VWS) tillkännagav en trio beställningar på måndag för leverans av totalt 175 MW turbiner i Lettland, Sverige och Italien.
Vestas sa att man går in på den lettiska marknaden med en order på 59 MW från ett specialföretag som majoriteten ägs av Estlands Utilitas.
Tillverkaren kommer att leverera och installera 14 enheter av V136-4.2 MW-maskinen vid Targale-vindprojektet i Ventspils kommun, västra Lettland, med leverans av turbiner från och med andra kvartalet 2022 och idrifttagning under nästa kvartal. Affären inkluderar också ett 20-årigt serviceavtal.
Vestas, som nyligen har öppnat ett kontor i Lettland, noterade att projektet nästan kommer att fördubbla landets nuvarande installerade vindkapacitet på 65 MW.
Källa: Renewables Now läs mer ….
Ons 5/5 12:23
Arla presenterar nya åtgärder för att hjälpa jordbrukare att själv producera förnybar energi
Efter att ha lovat att bli en noll-noll-verksamhet har mejeriprodukterna Arla Foods skisserat nya åtgärder för att hjälpa bönder över hela försörjningskedjan att generera egen förnybar energi och sälja eventuellt överskott.
Verksamheten introducerar vad den beskriver som en ”cirkulärslinga” för lantbrukarna, vilket gör det möjligt för dem att sälja förnybara energikällor (REGO) -certifikat direkt till Arla.
REGO-certifikat garanterar att en MWh el har producerats från förnybara energikällor och kan handlas, ofta till tredjepartsföretag eller slutanvändarföretag som vill uppfylla sina egna klimatmål.
Arla hävdar att, genom att köpa REGO direkt från lantbrukare, kommer bönder att få en bättre vinst, eftersom det inte är några kostnader förknippade med processer från tredje part. På det här sättet hoppas det att uppmuntra jordbrukare som redan genererar själv att öka sin kapacitet och de som inte har generation på plats att utforska denna möjlighet.
Källa: edie läs mer ……
Ons 5/5 12:16
Norska Nel Hydrogen samarbetar med First Solar om gröna vätgasprojekt
PV-tillverkare och Solar Module Super League (SMSL) -medlem First Solar har samarbetat med ett norskt vätgasföretag för att utveckla en portfölj av produktionsanläggningar för grönt vätgas.
Som en del av projektet kommer First Solar och Nels Nel Hydrogen Electrolyser AS att arbeta tillsammans för att utveckla ett kraftverkskontroll- och Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) -system.
Företagen sa i ett uttalande att SCADA-systemet är ”kritiskt” för att optimera sol-plus-vätekraftprojekt och generera billiga el som ett resultat.
Mark Widmar, First Solars verkställande direktör, sa att företagets expertis inom produktion av CadTel-solteknik gör det ”väl positionerat för att möta marknadens behov av storskaligt grönt väte.”
Källa: PV-TECH läs mer ….
Ons 5/5 11:56
Australien: Kommer vätgas bli en ny möjlighet för det fossila
Vi behöver inte fossilkraftverk för att ersätta andra fossilkraftverk. ”Kostnaderna för energilagring har minskat snabbt de senaste åren, och det är nu klart att det ger en billigare lösning för att stärka billiga sol- och vindkraftresurser”, sade Clean Energy Council VD Kane Thornton, om beslutet.
Det är innan du redogör för den implicita subventionen som gaseldad kraft får för att lossa kostnaderna för växthusgasutsläpp och bränsleutvinning till samhället, och naturligtvis de uttryckliga subventioner som denna anläggning får.
En stat i Australien gratulerade nyligen för sin vision och ambitionen om klimat riktar nu skattebetalarnas medel mot undvikbara fossila projekt. Det är inte det värsta fossila projektet – det är mindre än de flesta och kommer inte att fungera mycket. Men det representerar en bredare och oroande trend, och det är värt att gräva i varför detta inte är något som ska välkomnas.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Ons 5/5 11:32
Grön el, återanvändning och återvinning är nyckeln till renare el-bilsbatterier
Civilsamhällsgrupper har uppmanat biltillverkare runt om i världen att se över sina metoder för att köpa batterier och se till att försörjningskedjorna inte är beroende av mycket utsläppsintensiva eller oetiska och miljömässigt skadliga metoder.
Den snabba spridningen av e-mobilitet kommer också att resultera i en enorm ökning av kasserade batterier.
Återanvändning och återvinning måste bli mycket mer omfattande och effektiva för att undvika att slösa bort värdefulla resurser i miljöskadligt grönt teknikavfall.
En ökning av cirkulär användning kommer inte bara att förbättra den elektriska rörlighetens miljöpåverkan ytterligare, utan också minska beroende av kritisk råvaruimport. Bättre återvinning och cirkulärkoncept för batterimaterial har en enorm ekologisk och ekonomisk potential, säger Tysklands ingenjörsförening VDI.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ….
Ons 5/5 11:18
Små modulära kärnreaktorer är oftast dåliga strategier
Människor som hävdar att SMR är det primära eller enda svaret på energiproduktion vet antingen inte vad de pratar om, sprider sig aktivt eller försenar avsiktligt klimatåtgärden.
Liksom vätgas har små modulära kärnreaktorer mötts med intresse igen på senare tid. Mycket av det drivs av statlig politik och investeringar med fokus på tekniken.
Mycket av det kommer från kärnkraftsindustrin. Och oundvikligen kommer vissa från företagare som försöker bygga en teknik som de hoppas kommer att starta på ett stort sätt, vilket gör dem och deras investerare till mycket pengar.
Källa: Clean Technica läs mer ……
Ons 5/5 10:40
Forskare har utvecklat en ny "nyckelhålskirurgi" -teknik för att extrahera metaller från jorden - vilket kan revolutionera framtiden för metallbrytning
Ett team av internationella forskare, däribland Dr Rich Crane från Camborne School of Mines, University of Exeter, har utvecklat en ny metod för att extrahera metaller, såsom koppar, från sin modermalmkropp.
Forskargruppen har gett ett bevis på konceptet för tillämpning av ett elektriskt fält för att kontrollera rörelsen av en syra inom en kopparbärande malmavsättning med låg permeabilitet för att selektivt lösa upp och återvinna metallen in situ.
Detta står i kontrast till det konventionella tillvägagångssättet för brytning av sådana avlagringar där materialet måste grävas fysiskt, vilket kräver avlägsnande av både överbelastning och eventuella föroreningar i malmen (känd som gångmaterial).
Forskarna tror att den nya tekniken har potential att omvandla gruvindustrin, eftersom den har förmågan att lösa metaller från ett brett spektrum av malmfyndigheter som tidigare ansågs otillgängliga.
Källa: University of Exter läs mer ….
Ons 5/5 10:05
Ökad förnybar energi i Visegrad-regionen
Det finns ett starkt intresse från företag i Visegrad-länderna Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien att tillgodose deras elbehov från förnybara energikällor.
Medan företag redan har insett den ekonomiska potentialen för förnybar energi måste regeringar från regionen komma ikapp marknaden.
Polen gör de första stegen för att bli en ledande havsbaserad vindkraft i Östersjön och överväger avslappnande restriktiva regler. Däremot saknas stödjande politiska ramar för företagsförnybar elinköp i Tjeckien, Ungern och Slovakien.
Att ge företag lätt tillgång till billigare förnybara energikällor kan öka Visegrad-ländernas attraktionskraft för investeringar och stärka deras position i den industriella försörjningskedjan. För detta mål måste regeringarna tillhandahålla en stabil regleringsmiljö.
Källa: E3G läs mer ……
Ons 5/5 09:35
Batteribyte "battery-swapping" vanligt i Kina
Den batteritrend som växer fram i Kina kallas ”Battery swapping”, där bilisten svänger in på en batteribytarstation för att byta ut batterierna i bilen för att sedan fortsätta sin resa. Laddning med kabel är den vanligaste tekniken för att köra elbilar. Nu visar den svensk-kinesiska forskningsprojektet ”Sweden-China Bridge”, där Jönköpings universitet, Högskolan i Halmstad, Lund universitet och Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, VTI, ingår, att batteribyte under färd kan vara ett bra komplement. Att byta batterier under färd gör att batteriernas storlek kan minska och att brist laddstolpar elimineras.
– Battery swapping har också den fördelen att storleken på batterierna kan hållas nere. När systemet med batteribytesstationer är utbyggt kan man köra längre sträckor även med mindre batterier, eftersom man enkelt och snabbt – på bara ett par minuter – kan stanna till vid en station och byta batteri, säger Mike Danilovic, professor i industriell organisation vid Högskolan i Halmstad och projektledare för ”Sweden-China Bridge” i ett pressmeddelande.
Källa: Dagens PS läs mer ….
Ons 5/5 09:24
Dalarna får egen vindkraftsteknikerutbildning
I Borlänge startar Lernia upp ännu en YH-utbildning till Internationell Vindkraftstekniker. Satsningen sker efter regeringens beslut att underlätta utbyggnad av havsbaserad vindkraft.
I framtiden kommer det därför finnas ett stort behov av vindkraftstekniker, något som Lernia vill ta fasta på genom yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker, skriver utbildningsaktören i ett pressmeddelande.
Borlänge kommun gläds åt beskedet eftersom vindkraftutbyggnaden har börjat accelerera även i Dalarna. Rekryteringsbehovet av vindkraftstekniker är redan stort och väntas dessutom växa de närmaste åren.
– Det är verkligen ett lyft för Borlänge och för hela regionen att vi har fått möjligheten att agera som satellitort för denna utbildning i samarbete med Lernia.
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ……
Tis 4/5 12:46
Största tak-anläggningen med solceller i drift
Den gamla postterminalen Tomteboda har de senaste åren genomgått en omfattande renovering och modernisering och rymmer nu kontor, logistik och skolor. Som ett led i att göra fastigheten så hållbar som möjligt har en sammanhängande solcellsanläggning med 1465 solcellspaneler installerats på en takyta om cirka 4000 kvadratmeter.
– Genom denna storskaliga solcellsanläggning vill vi bevisa att det är högst möjligt att producera förnybar energi och samtidigt göra det ekonomiskt försvarbart.
Vi vill inspirera både staden, alla medborgare och även andra fastighetsägare kring vad som är möjligt med solceller på ett landmärke som Tomteboda, säger Jerker Victor, fastighetsutvecklare på Areim, och menar att fastighetsbolaget högt ställda mål kring minskad klimatpåverkan, ska vara klimatneutrala 2030 och måste agera nu.
Källa: Fastighetstidningen läs mer ….
Tis 4/5 12:35
Lagring av storskalig förnybar energi med basaltstenar
Ett dansk konsortium försöker lagra elektricitet från storskaliga förnybara energianläggningar i form av termisk energi i stora tankar som innehåller krossade, ärtstora stenar gjorda av basalt.
Den första 10 MWh demonstratorn är planerad att utvecklas i Danmark och drivas av en vindanläggning. Ett annat projekt är också under utveckling i USA och planeras kopplas till en solcentral.
Danmarks Aarhus University (AU), det danska förnybara energiföretaget Stiesdal och energileverantören Andel Holding A / S planerar att utveckla ett 10 MWh-lagringssystem som kan lagra förnybar energi i form av värme till krossad, ärtstorlek stenar av basalt, vilket är ett av de vanligaste materialen i jordskorpan.
Stenlagringssystemet kallas GridScale och beskrivs som ett billigt och effektivt alternativ till litiumbaserade batterier och påstås möjliggöra lagring av förnybar el i ungefär en vecka.
Källa: pv-magazine läs mer ……
Tis 4/5 12:30
Högtryckspumpar och osmotiska membran banar väg för saltbaserad el
Danfoss, DTU Kemiteknik och SaltPower har gått samman för att utveckla nästa generation av högtryckspumpar, energiåtervinningskomponenter och osmotiska membran (högtrycksmembran) för produktion av el som tas från saltvatten.
Detta görs i innovationsprojektet Hi-Prem, som stöds av Innovationsfonden under investeringsprogrammet Grand Solutions.
– Innovations-, forsknings- och demonstrationsanläggningar är nyckelelement för utveckling och kommersialisering av nästa generation av grön kraft och osmotisk energiproduktion kommer att vara en av de strikta Danmark kan spela för att uppnå de ambitiösa klimatmålen.
Med stöd från Innovationsfonden har vi möjlighet att utveckla och inte minst testa de kommersiella perspektiven för produktion av hållbar energi genom saltvatten, säger Lars Storm Pedersen, VD för SaltPower.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Tis 4/5 12:21
Finska Sponda köper produktion från en ny vindkraftpark 86 MW
Det finska fastighetsförvaltningsföretaget Sponda Ltd meddelade idag att det kommer att kunna gröna 100% av elförbrukningen i sina fastigheter enligt ett nyligen undertecknat vindkraftsavtal med den lokala energikoncernen Helen.
Avtalet gör det möjligt att bygga vindkraftsparken Lakiakangas 3 på 86 MW i Österbotten. Från 2022 kommer denna park att leverera 50% av den vindkraft som används av Sponda för att täcka elförbrukningen. De övriga 50% kommer från andra nordiska vindkraftparker genom ursprungsgarantier.
”Vindkraftsparken Lakiakangas 3 är ett bra exempel på en lösning där kunderna kan köpa vindkraft även i större delar av kraftverkets produktion. Modellen används redan vid försäljning av solenergi; nu tar vi det också med vindkraft, kommenterade Anu-Elina Hintsa, Helens försäljnings- och kundtjänstchef.
Källa: Renewables Now läs mer ….
Mån 30/4 12:11
Kina installerar 5,33 GW solkapacitet under första kvartalet 2021
De kumulativa solcellsanläggningarna i Kina uppgick till 258,8 GW i slutet av första kvartalet 2021.
Kina installerade 5,33 GW solkapacitet under det första kvartalet (första kvartalet) av kalenderåret 2021, en ökning med 35 % jämfört med 3,95 GW under första kvartalet 2020, enligt de senaste uppgifterna från National Energy Administration (NEA).
Siffrorna sjönk dock kraftigt med 82 procent, jämfört med 29,5 GW under fjärde kvartalet 2020. Enligt de uppgifter som NEA släppte nådde de kumulativa solcellsanläggningarna i Kina 258,50 GW i slutet av första kvartalet 2021.
Provinsen Shandong ledde vägen med en kumulativ installation på 23,80 GW, tätt följd av Hebei (22,18 GW), Jiangsu (17,23 GW) respektive Zhejiang (15,54 GW).
Källa: Mercom India läs mer ……
Tis 4/5 09:41
Solcells-företagen i Kina förväntar sig en kostnad på $ 0.22 / W för litiumjonlagring 2023
Styrelsen för Xinyi Solar har meddelat att den räknar med att behöva installera energilagring vid sina kinesiska solenergiprojekt från juli och framåt, som ett resultat av den nyligen lanserade femårsplanen.
Solcellsprojektföretaget och solcellsglastillverkaren Xinyi Solar har tagit fram de kostnader som företaget räknar med att betala för batterilagringskapacitet fram till 2024, eftersom det förväntar sig att de kinesiska myndigheterna ska ge mandat att installera tekniken i en del av sin solproduktionsportfölj.
Bolagets styrelse meddelade Hongkongbörsen idag att man räknar med att behöva installera energilagring kopplad till 11,8 MW av sina kinesiska solenergiprojekt under andra halvåret och ytterligare 47 MW per år under de kommande två åren.
Källa: Minutes 2 Energy läs mer ….
Tis 4/5 09:32
Flexibilitetsmarknaden fungerar
sthlmflex syftar till att frigöra eleffekt till den ansträngda kapacitetssituationen för elförsörjningen i Storstockholm. Och det har gått bra. Så bra att projektet nu förlängs med två år.
– Vi kan nu konstatera att flexibilitetsmarknaden fungerar – och behövs. Därför förlängs projektet i två år. Vi ska nu finslipa detaljerna och öka incitamenten för att ännu fler aktörer ska delta på marknaden, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.
Sthlmflex inleddes som ett forskningsprojekt för att effektivisera användningen av regionens elnät vid tillfällen med kapacitetsbrist. Tanken är att göra det lönsamt för deltagande flexibilitetsleverantörer att planera och vara flexibel med sin elanvändning eller elproduktion och på så sätt frigöra effekt när Stockholmsregionens elanvändning slår i taket, exempelvis under kalla vinterdagar.
Källa: Underhåll&Driftsäkerhet läs mer ……
Tis 4/5 09:21
Batterigigafabriker kommer snabbt att göra e-bilar ännu grönare - batterikexpert
Clean Energy Wire: Skiftet till elbilar har utlöst oro över utsläpp från tillverkning av batterier. Förväntar du dig snabba framsteg när det gäller att göra deras energiintensiva produktion mer miljövänlig?
Hans Eric Melin: Ja, jag tror att vi kommer att se snabba framsteg de kommande åren. När det gäller utsläpp finns det två viktiga element – den totala mängden energi vi använder för att producera ett batteri och energikällan.
Batteriproduktionen skalas för närvarande upp snabbt. Vi flyttar från batterianläggningar med en kapacitet på 4-10 gigawattimmar (GWh) till kanske 40 och till och med 80 GWh.
Att producera många fler batterier i varje anläggning resulterar automatiskt i mycket högre effektivitet.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ….
Tis 4/5 08:58
Sverige kan fördubbla användningen av bioenergi
Sluta stödja biobränslen, uppmanade 500 forskare i ett öppet brev till USA:s president Joe Biden och EU-kommissionen i början av februari. Det var bara ett i raden av kritiska inlägg mot bioenergi under det senaste året.
Greta Thunberg och Greenpeace är andra stora aktörer som gått hårt åt biobränslen och menar att förbränningen bidrar till skogsförstörelse och förvärrade klimatutsläpp. Även i EU:s initiala taxonomiutkast pekades bioenergi ut som en ohållbar ”övergångslösning”.
– Hela utgångspunkten är fel: vi skördar inte skog för energiändamål utan för virkes- och massaprodukter, som i sin tur kan ersätta fossila produkter. Energin kommer från restprodukter som annars skulle förmultna och avge koldioxid ändå, säger Gustav Melin när vi talas vid över en lite svajig Teamslina.
Källa: Tidningen Energi läs mer ……
Tis 4/5 08:45
Buffett försvarade fossila bränslen på Berkshire Hathaways stämma
Idén om hållbarhetssidor i årsredovisningen röstades ner av Buffett och Munger.
– Det stämmer. Ingen ”greenwashing”. Alla skriver om hållbarhet men få gör något konkret.
– Buffett sa också att människor vid båda extremer är lite vansinniga och att han skulle hata om alla fossila bränslen (hydrocarbon) skulle förbjudas inom tre år. Han sa även att Chevron, där Berkshire Hathaway är delägare, har bidragit till samhället på många sätt och fortsätter att göra det och vi kommer att behöva fossila bränslen en lång tid framöver, även om världen rör sig bort från dessa, men att det kan förändras.
Bitcoin sänktes totalt av Munger.
– Bitcoin är ett råttgift i kvadrat sa Munger. Han förstår inte hur någon kan satsa på en valuta som används av terrorister och brottslingar.
Källa: Bulletin läs mer ….
Tis 4/5 08:38
Nerlagda gruvor blir energilagrings-anläggning
Att omvandla nerlagda gruvor till värdefulla tillgångar är en tilltalande tanke för de flesta gruvföretag. Inom kort kan stängningen av en gruva bli startskottet på en ny verksamhet inom förnybar energi som skapar nya lokala jobbmöjligheter.
Med detta i åtanke har Boliden ingått ett samarbete med Mine Storage för att undersöka möjligheten att omvandla Kylylahti-gruvan till ett mine storage, dvs. en underjordisk energilagringsanläggning.
Boliden ligger i framkant med sina höga hållbarhetsmål och inom företaget finns en stark tradition av samarbeten med innovativa företag. Metallproduktion är energiintensiv, både i utvinningsfasen och i raffineringsprocesser. Möjligheten att använda redan befintliga tillgångar för att möjliggöra en större tillväxt av förnybar energi är en enorm möjlighet för gruvföretag att bidra till energiomställningen på ett helt nytt sätt.
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Mån 3/5 12:48
ABB-batterier kommer driva tyska tåg
Stadler, en schweizisk tillverkare av järnvägsfordon, har valt teknikföretaget ABB för leverans av energilagringssystem för litiumjonbatterier för installation i tyska tåg.
Förutom batterierna kommer ABB också att tillhandahålla energieffektiva dragomvandlare.
ABB-dragomvandlare och litiumjonbaserade energilagringssystem kommer att installeras på 55 nya BEMU: er (bi-mode elektrisk multipelenhet), som är den enskilt största ordern för BEMU-enheter världen över, för den lokala transportmyndigheten NAH.SH.
Projektet syftar till att minska koldioxidutsläppen och möjliggöra energieffektiv och hållbar transport för tyska järnvägsoperatörer Nahverkehrsverbund Schleswig-Holstein GmbH i norra Tyskland och Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) i den tyska huvudstaden.
Källa: Smart Energy läs mer ….
Mån 3/5 12:43
Ånge vill bli ett utvecklingsnav för grön energi
Permascands satsning på ett teknologi- och innovationscenter för framtidens gröna vätgas har fått Ånges näringslivskontor på tårna. Med järnväg, väg, låga priser på förnybar el och ett utbyggt stamnät är förutsättningarna goda för etablering av en grön vätgasfabrik.
Bo Berglund på Ånges näringslivskontor har själv ett förflutet på Permascand i Ljungaverk. Han ser det nu som sitt uppdrag att kratta manegen för att Permascand ska lokalisera sitt teknologi- och innovationscenter till Ånge kommun.
– Vi ska se till att Permascand kan fokusera på det affärsmässiga. Det ska vara enkelt och effektivt att etablera sådan här verksamhet i Ånge. Det är så otroligt mycket runtikring som en näringsidkare behöver få råd och hjälp med, säger Bo Berglund.
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ……
Mån 3/5 12:37
Grafen-aluminiumjon-batterier med ultrasnabb laddning
”Grafenrevolutionen” är nästan här. Australiska forskare som specialiserat sig på aluminiumjonbatterier arbetar nu med Brisbane-baserade Graphene Manufacturing Group för att kommersialisera en teknik som kan omvandla energilagring.
Forskare från University of Queensland och Brisbane-baserade Graphene Manufacturing Group (GMG) samarbetar för att utveckla snabbare laddning, mer hållbara batteriprototyper med livslängd tre gånger längre än nuvarande litiumjonbatterier.
GMG, som nyligen noterades på TSX Venture Exchange i Kanada, har nått ett forskningsavtal med forskare från University of Queenslands Australian Institute for Bioengineering and Nanotechnology (AIBN) för att bygga batterier för allt från klockor till nätlagring och allt däremellan, inklusive telefoner, bärbara datorer och elfordon.