ENERGIOMSTÄLLNINGEN
nyheter om det positiva som händer därute
“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk
"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles"
- Thomas A. Edison
Gratis nyhetsbrev varje vardag
Förnybart måste växa snabbare
Sol | Vind | Våg | Bio
Energilager | kort tid | lång tid
Batterier | Vätgas | Pumpkraft
Tekniken är redan här - 🙃 -
Ny teknik kommer - 🙂 -
Allt fossilt måste ersättas
Allt
☀️ Nu tar vi lite semester, åter den 22 augusti
Nyheter idag !
fredagen den 29 juli
USA-företaget Group1 strävar efter att kommersialisera kaliumjonbatterier
Det nystartade Group1 har fram med planer på att kommersialisera ett katodmaterial för kaliumjonbatterier som kan vara ett alternativ till allt dyrare litiumbaserade kemiprodukter.
Litiumjonbatteriers höga energitäthet har gjort dem till det dominerande valet för att driva telefoner, bärbara datorer och elfordon, men litiumpriserna har ökat med mer än 300 % under det senaste året, enligt undersökningsföretaget Benchmark Minerals.
Biltillverkare visar redan intresse för billigare katodmaterial, som litiumjärnfosfat, som inte innehåller nickel eller kobolt som andra typer av litiumbatterier. Ett antal företag försöker också kommersialisera natriumjonbatterier som ett sätt att sänka kostnaderna, även om det innebär att offra viss energitäthet.
Group1 säger att dess kaliumpreussiska vita katodmaterial uppfanns av Leigang Xue, tidigare postdoc vid University of Texas lab av litiumjonbatteripionjären John Goodenough. Xue är nu företagets produktchef.
Sri Lanka har inte råd med fossila bränslen men har inte råd med det förnybara
Sri Lanka är i kaos, med bränsle- och matbrist som provocerar medborgarna att storma presidentpalatset och skicka Gotobaya Rajapaksa packning.
Beroendet på import av fossila bränslen är en stor faktor i den ekonomiska krisen. Bränslepriserna ökade medan turismen höll sig i dvala ledde till att landet fick slut på utländsk valuta, inte hjälpt av kronisk finanspolitisk misskötsel.
Samma ekonomiska kris gör det nu svårare än någonsin för Sri Lanka att utveckla en förnybar industri, säger energiexperter och företagare.
Den 31 mars marscherade demonstranter mot president Gotabaya Rajapaksas privata bostad. Saker och ting eskalerade tills de den 9 juli stormade presidentpalatset, vilket fick Rajapaksa att avgå och fly till Singapore. Han utsåg en allierad, Ranil Wickremesinghe, till sin efterträdare och den här veckan sa en lankesisk tjänsteman att Rajapaksa själv skulle återvända till landet, vilket dämpade förhoppningarna om väsentlig politisk förändring.
USA: Grid-Enhancing Technologies (GET) är det billigaste sättet att fördubbla vind- och solintegration och hjälpa till att bekämpa global inflation
Att påskynda omställningen av ren energi kan tackla inflationskrisen, inte bara rädda klimatet, förklarar Russell Mendell, Mathias Einberger och Katie Siegner vid Rocky Mountain Institute.
Stigande energikostnader driver den nuvarande globala inflationen. Så nu är det perfekta tillfället att ”plocka lågt hängande frukt” för att öka vind- och solgenerering och lagring.
I USA:s sammankopplingsköer – pipelinen av projekt för ren produktion som hålls uppe av nät som ännu inte är redo att ta emot dem – står de på över 1 000 GW ren produktion och 400 GW lagring.
Det är ungefär tio gånger den utplacerade kapaciteten för solceller och sextio gånger den utplacerade batterilagringskapaciteten på det amerikanska nätet idag.
Den lågt hängande frukten är Grid-Enhancing Technologies (GETs). I huvudsak är de dynamiska linjeklassificeringar (DLR), avancerade kraftflödeskontroller och topologioptimering. I grund och botten är de smarta sätt att öka nätkapaciteten utan att lägga dyra nya transmissionsledningar och infrastruktur.
Författarna citerar en studie som drar slutsatsen att implementering av GET kan fördubbla upptaget av förnybar energi och att investeringarna skulle betala sig själva på bara sex månader.
Enkät: Starkt netto-nollledarskap kritiskt för de konservativa vid nästa val
Omröstningsdata från Onward och Public First visar högt stöd bland konservativa väljare för Storbritanniens klimatagenda
Att avstå från Storbritanniens nettonollmål kan riskera att kosta den nya konservativa ledaren nästa allmänna val, tyder nya opinionsundersökningar som släpptes idag.
Det kommer när det konservativa partiets medlemmar börjar avge sina brevröster från nästa vecka som kommer att avgöra om Liz Truss eller Rishi Sunak blir Storbritanniens nästa premiärminister, med Boris Johnsons efterträdare som ska tillkännages den 5 september.
Men resultaten av undersökningen Public First, beställd av tankesmedjan Onward, visar att väljarnas stöd för nettonoll i stort sett fortfarande är oförminskat trots Ukrainakrisen och de stigande levnadskostnaderna, med strävan mot en koldioxidsnål ekonomi som framhålls av respondenterna som den fjärde viktigaste frågan för alla väljare och den femte viktigaste för de konservativa – ovanför kriminalitet, boende och Brexit.
Och totalt sett visade undersökningen att en av fyra konservativa väljare inte skulle rösta på partiet om det backade från Storbritanniens juridiskt bindande nettonollmål.
Vad är hetare än solpaneler? Solfönster.
Den lockande tanken bakom solfönster är att de vertikala ytorna på utsidan av nästan vilken byggnad som helst kan generera elektricitet diskret.
Men först måste forskare och företag ta reda på hur man tar den här produkten från labbet till fabriken.
I den linje har forskare från University of Michigan publicerat resultaten av sitt arbete med en process för att tillverka fönster som kan vara stora – upp till två meter gånger två meter – och effektiva när det gäller elproduktion.
”Du ser många av dessa glas- och stålbyggnader runt omkring som bara är väggar av fönster”, säger Stephen Forrest, professor i elektroteknik vid Michigan och medförfattare till studien. ”Varför inte förvandla den överskottsenergin (från solljus) till elektricitet för att hjälpa till att driva hemmet eller byggnaden?”
Energiomställningen kommer få ett stort uppsving med USA nya satsning, frågan är hur stor?
Sens. Schumer och Manchin når ett genombrottsavtal som erbjuder 370 miljarder dollar för förnybara energikällor, elbilar, miljörättvisa och mer. Så här skulle pengarna användas.
Senator Joe Manchin har gått med på att arbeta med kollegor i den demokratiska senaten för att snabbt anta en klimat- och hälsoproposition som kan rikta nästan 370 miljarder dollar under 10 år mot ren energi, elfordon, minskad förorening och energisäkerhet – potentiellt den största enskilda federala investeringen någonsin i bekämpa klimatförändringarna.
Det nya lagförslaget är mindre än 555 miljarder dollar i klimatutgifter i Build Back Better-lagstiftningen som förkastades av Manchin förra året, såväl som bestämmelserna i lagförslaget som antogs av husdemokraterna tidigare i år. Men det riktar tiotals miljarder dollar till att utöka skattelättnader till användning och tillverkning av en lång rad tekniker, inklusive vind- och solkraft, batterier, kärnkraft, väteproduktion, elfordon, värmepumpar och system för minskade utsläpp.
Portugal påskyndar byggandet av solparker för att minska gasanvändningen
Portugal kommer att påskynda byggandet av solparker för att ersätta gaseldad elproduktion och nå ett EU-mål att minska gasanvändningen, sade energiminister Joao Galamba.
Med Europa som strävar efter att stänga ett gap mellan gasförbrukning och begränsad tillgång, sa Galamba att en snabbare installation av 1,2 gigawatt solcellskapacitet skulle ”göra ett mycket viktigt bidrag, eftersom det kommer att tillåta elgeneratorer att förbruka mindre gas.”
”Det är den mest effektiva åtgärden Portugal kan vidta utan att vidta tyngre åtgärder inom el- eller industrisektorerna, som är de största konsumenterna”, sa han till RTP för offentliga TV-kanaler sent på onsdagen.
Att restaurera våtmarker minskar effektivt stora utsläpp av växthusgaser
Kol- och kväveförluster från förstörda våtmarker och metanutsläpp från översvämmade våtmarker är båda viktiga källor till utsläpp av växthusgaser.
Men nettoutbytet beroende av hydrotermiska förhållanden och våtmarksintegritet är fortfarande oklart. Med hjälp av en global in situ-databas över nettoutbyten av växthusgaser visar vi olika hydrologipåverkade utsläppsmönster i CO2, CH4 och N2O.
Vi finner att de totala CO2-ekvivalenta utsläppen från våtmarker hålls till ett minimum när grundvattenytan är nära ytan.
Däremot toppar växelkurserna för växthusgaser under översvämmade och dränerade förhållanden. Genom att extrapolera den nuvarande nedbrytningsbanan uppskattar vi att mellan 2021 och 2100 kan våtmarker resultera i utsläpp av växthusgaser motsvarande cirka 408 gigaton CO2. Återvätning av våtmarker skulle dock kunna minska dessa utsläpp så att strålkraften som orsakas av CH4 och N2O kompenseras helt av CO2-upptaget.
Eftersom våtmarkernas växthusgasbudgetar är mycket känsliga för förändringar i våtmarksarealen, kommer den resulterande klimatpåverkan från våtmarker att bero på balansen mellan framtida nedbrytning och återställande.
Sverige: Under 2021 växte solparker med 141%
Den svenska solcellsmarknaden hade en stark tillväxt under 2021, med solparker över 1 MW i täten.
Skåne kommun Skurup vinner 2022 års pris Solcellstoppen för Svenska Solenergiföreningen (Svensk Solenergi) landets i särklass högst installerade solenergi per capita, 1 190 watt. Fjolårsvinnaren Strängnäs halkar ner till femte plats med 544 watt per capita. Riksgenomsnittet är nu 152 watt per person (105 watt förra året).
”Vi har inte sett så stora förändringar i toppen tidigare. Det är tydligt att solenergi har blivit en kraftkälla att räkna med. Skurups satsning på markinstallationer gav snabbt resultat”, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.
Till följd av höga elpriser och ett förändrat säkerhetspolitiskt läge blomstrar intresset för egenproducerad förnybar el, som solkraft, i Sverige. Antalet nätanslutna installationer i Sverige ökade från 66 000 till över 92 000 år 2021. Installerad effekt är nu 1,6 GW, en ökning med hela 46 procent.
Varför Japan driver CCS i Sydostasien
Japan driver på avskiljning och lagring av koldioxid för att minska utsläppen från befintliga tillgångar och möjliggöra en övergång till nettonoll. Många analytiker och experter är skeptiska.
Centralt för CCS-push är skapandet av Asia Capture Capture, Storage and Utilization (CCUS) Network, som lanserades av METI och andra i oktober 2021, med ett initialt fokus på Sydostasien. Denna region är en nyckelkälla för japansk gas- och kolimport. Argumentet som lagts fram av METI och dess partners är att utan CCUS kommer det att vara omöjligt att uppfylla nettonollåtaganden på grund av beroendet av fossila bränslen för ekonomisk tillväxt.
Japanska departement-tjänstemän, i en presentation under ett Asia CCUS Network-evenemang 2021, hävdade att Sydostasien saknar vind- och solresurserna som finns i Europa eller Nordamerika, vilket gör deras utbyggnad mindre ekonomiskt lönsam. De hävdade också att det är orealistiskt att snabbt gå bort från kol, en viktig kraftkälla.
fredag 29 juli
torsdag 28 juli
Klimatfinansiering avgörande för Afrika och dess energimål
Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB) och Internationella valutafondens (IMF) experter har betonat vikten av klimatfinansiering för Afrika.
Experter från de två organisationerna betonade vikten av att mobilisera klimatfinansiering för Afrika under en paneldiskussion om African Development Banks 2022 African Economic Outlook som IMF anordnade i Washington, DC på måndagen.
Deltagarna vid mötet fick höra att afrikanska länder behöver mobilisera 1,6 biljoner dollar mellan 2022 och 2030 för att möta sina nationellt bestämda bidrag (NDC) för att bekämpa klimatförändringarna. Hittills har de bara fått 18,3 miljarder dollar årligen, vilket lämnar ett årligt finansieringsunderskott på 108 miljarder dollar . I denna takt kommer Afrikas NDC inte att uppnås.
Afrika har enorma komparativa fördelar för att leda världen i denna nya gröna omställning, men det saknar kapital för att göra det, sa Afrikanska utvecklingsbankens tillförordnade chefsekonom och vicepresident professor Kevin Urama i sin presentation.
Joe Bidens nya plan: solenergi för alla, inte bara de rika
Biden-administrationen har nya planer för att få hushåll med lägre inkomster kopplade till solenergi. Vita huset tillkännagav idag två nya program som syftar till att utöka tillgången till ”community solar”-projekt bland subventionerade bostäder och hushåll som får federal hjälp för att betala sina elräkningar. Det lanserade också ett nytt belöningsprogram för befintliga gemenskapssolprojekt.
”Community solar” låter i princip många olika hushåll dela fördelarna med en delad solcell. Det vanligaste sättet detta tar form är genom ett prenumerationsprogram. Ett solcellsföretag eller en ideell organisation kommer att bygga ut en solcellsfarm, och sedan får hushåll som prenumererar på programmet kredit tillbaka på sina elräkningar för energin som genereras av den delade solfarmen.
Det är tänkt att minska elräkningarna samtidigt som det främjar ren energi. Och jämfört med traditionella solcellsanläggningar i hemmet, är samhällsprogram avsedda att nå mycket fler människor – särskilt hyresgäster och alla som inte kan betala ut ungefär $25 000 för att installera PV-paneler i sitt hem.
Sandvik får rekordorder på 330 miljoner kronor på batterielfordon
Engineering Groups flotta av batteridrivna eltruckar, lastare, borrar och service på plats kommer att stödja Foran Minings McIlvenna Bay-projekt i Saskatchewan
Sandvik har vunnit en order på 330 miljoner SEK för att leverera en flotta av batterielektriska lastbilar, lastare, borrar och servicestöd på plats för Foran Minings McIlvenna Bay-projekt i Saskatchewan, Kanada, som är designat för att vara världens första koldioxidneutrala kopparutvecklingsprojekt.
Det markerar det multinationella ingenjörsföretagets hittills största order på batteri-elektrisk utrustning, och kommer att bokas under tredje kvartalet.
Enligt avtalet kommer Sandvik att leverera en flotta på 20 batterielektriska fordon samt Battery as a Service, med utrustning som är planerad att anlända mellan 2023-2025. Sandvik LH518B batteriladdare och laddstation är på bilden.
Norge: Skall fånga CO2 med tång
Ett nytt pilotprojekt ska utveckla teknik och metoder för aktiv, naturbaserad kolavskiljning till havs. Målet är att fånga flera miljoner ton CO2 med hjälp av sockertång.
Sintef, DNV, Equinor och Lundin skrev nyligen på ett avtal om att förverkliga det ambitiösa projektet, som är det första i sitt slag i världen.
– Projektet går ut på att odla stora mängder sockertång på långlinor som fästs i bojar och sjösätts i havsytan, skriver Sintef.
Anläggningarna är placerade i områden med goda förutsättningar för kelpodling. Här kommer taren med hjälp av fotosyntes att utnyttja solljuset, växa och binda kol från atmosfären.
Tyskland: Hur kvinnor organiserar sig i energibranschen
För Ellen von Zitzewitz är konferensen ”Women Energize Women” i München en hjärtefråga: ”Vi vill öka synligheten för kvinnor inom energisektorn, visa inspirerande förebilder, vi vill hjälpa dem att utveckla sina färdigheter inom den globala energiomställningens intressen”, utropar hon till kvinnorna i salen i sitt öppningstal. Som biträdande avdelningschef för bilateralt energipolitiskt samarbete i förbundsministeriet för ekonomi och klimatskydd (BMWK) blir hon en av de första talarna på talarstolen vid konferensen den 12 maj.
I branschen, inom vars yrken hon och de andra initiativtagarna till evenemanget skulle vilja se fler kvinnor i framtiden, är Ellen von Zitzewitz en av de tyska pionjärerna: Hon leder det tyska energisamarbetet med länderna i Mellanöstern och Norden Afrika, efter att ha arbetat i flera år som tysk kontaktpunkt för International Renewable Energy Agency (IRENA). Varför skulle fler kvinnor göra branschen bra? ”När fler kvinnor är en del av ett företag, är det bättre förberedda att klara ekonomiska svårigheter. Kvinnor är mindre villiga att ta risker”, säger hon och tillägger: ”Kvinnliga chefer investerar också mer i forskning och utveckling. Företag med en hög andel kvinnliga chefer är ofta mer klimatvänliga och öppna för koldioxidutsläpp.”
Global energilagring: häpnadsväckande tillväxt fortsätter – trots gupp på vägen
Kina fortsätter att sätta takten för tillväxten av energilagringsmarknaden – medan USA känner den kvardröjande effekten av undersökningen mot kringgående av solenergi
Den globala energilagringsmarknaden kommer att nå branten av 500 GW-milstolpen 2031 – där USA och Kina står för 75 % av den globala efterfrågan på en starkt konsoliderad marknad.
Så, vad är det som ökar implementeringen det här kvartalet? Vilka marknader växer snabbast? Vilka är utmaningarna? Och var har vi sett nedgraderingar till den regionala prognosen detta kvartal? Den senaste utsiktsuppdateringen från vår energilagringstjänst spårar alla krafter som formar marknaden. Besök butiken för att få tillgång till den i sin helhet, eller läs vidare för en introduktion.
Europa lagrar gas till vintern för att klara ett permanent stopp av rysk gas
När Gazprom avbröt gasflödet tidigare den här månaden via Nord Stream 1-rörledningen, beredde sig EU – och specifikt Tyskland – för ett permanent stopp i det flödet. Försämringen av relationerna mellan Bryssel, Berlin och Moskva gjorde ett sådant stopp till en tydlig möjlighet, men Gazprom startade om gasflödet efter att det planerade underhållet avslutats den 21 juli.
Dagar senare sa den att de skulle minska dessa flöden till 20 procent av kapaciteten. Samtidigt försöker EU fylla sitt gaslager inför vintern. Den kan misslyckas med att nå de nivåer den behöver för att klara vintern utan fler pris- och utbudschocker.
Målet för Europeiska unionen som helhet är att fylla på sin gaslagring till 80 procent i slutet av oktober, konstaterade Reuters i en färsk analys, med hänvisning till data från Gas Infrastructure Europe. Tyskland är mer ambitiöst och ser en fyllnadsgrad på 95 procent i slutet av oktober.
Enligt Wood Mackenzie-analytiker kan EU:s övergripande mål nås om Gazprom fortsätter att skicka gas till Tyskland i nuvarande takt via Nord Stream 1. Tysklands kunde dock inte.
Europa står inför ett implementation glapp av solenergi, Ember menar att att installationerna måste fördubblas
Europeiska länder måste dubbla takten för solcellsanläggningar om kontinenten ska hålla jämna steg med sina klimatåtaganden, har ny forskning från Ember visat.
Utbyggnaden av sol och vind för detta år och 2023 är ”nära de erforderliga värdena”, med solenergi som anses vara cirka 12 GW bort från de nödvändiga installationerna. Men till 2026 skulle kapacitetstillskott bara uppfylla hälften av vad som krävs för att hålla sig inom målet att begränsa effekterna av klimatförändringar till 1,5 grader Celsius.
Tillskotten av solenergi har skjutit i höjden under de senaste åren, kontinentens kumulativa kapacitet har stigit från 104GW till 162GW under de senaste tre åren. Det motsvarar en årlig tillväxttakt på 15 % per år, men de kommande fyra årens tillskott kommer att misslyckas i flera viktiga EU-länder.
Ny teknik kan producera vätgas från kranvatten utan eltrolysörer
Den spanska forskaren José Antonio G. I. har utvecklat ett system som kan generera och lagra väte på plats från kranvatten utan elektrolys.
– Hittills är det vanligaste sättet att producera väte genom elektrolys. Men den här processen innebär en betydande elförbrukning som gör den inte intressant ur ekonomisk synvinkel, säger han till tidningen pv.
Prototypen består av en vattentank som till en början är fylld med vatten och ytterligare två kemiska grundämnen som forskaren inte vill avslöja. Vätgasproduktionen börjar när en 20 W kompressor släpper ut tryckluft i den nedre delen av tanken.
”Det är luften som orsakar reaktionen mellan de olika kemiska komponenterna och genererar väte,” förklarade forskaren. ”Då lämnar det genererade vätet genom den övre delen av tanken för att införas i en lika trycksatt tank. Vattnet i denna andra tank samlar upp eventuella föroreningar och väte kommer ut genom den övre delen av tanken.”
Läcka: Amerikanska kraftbolag spenderar i hemlighet miljoner för att skydda vinster och bekämpa ren energi
Ett industrikonsultföretag har påverkat politiken i Florida, Alabama och minst sex andra delstater
VD:n för det största kraftbolaget i USA hade ett problem. En demokratisk delstatssenator föreslog en lag som kunde skära ner på Florida Power & Lights (FPL) vinster. Hyresvärdar skulle kunna sälja billig solenergi på taket direkt till sina hyresgäster – förbi FPL och dess monopol på el.
”Jag vill att du ska göra hans liv till ett helvete … på allvar,” skrev FPL:s VD Eric Silagy i ett e-postmeddelande 2019 till två av sina vicepresidenter om delstatens senator José Javier Rodríguez, som föreslog lagstiftningen.
Inom några minuter vidarebefordrade en av dem direktivet till VD:n för Matrix, LLC, ett kraftfullt men föga känt politiskt konsultföretag som har verkat bakom kulisserna i minst åtta delstater.
Hundratals sidor med interna dokument – som bara kommer fram nu eftersom Matrix grundare är låsta i en episk fejd – beskriver företagets hemliga arbete för att hjälpa kraftbolag som FPL att skydda sina vinster och bekämpa övergången till renare energiformer.
Matrix-sagan illustrerar de politiska hinder som politiker och experter möter när de försöker minska klimatföroreningarna från kraftsektorn, en av de största bidragsgivarna av växthusgaser i USA.
torsdag 28 juli
onsdag 27 juli
H2FLY gör sig redo för vätgasdriven flygning
Den tyska bränslecellsflygplansutvecklaren H2FLY säger att de har påbörjat de sista förberedelserna för integreringen av tankar för flytande väte i HY4-testflygplanet. Ett intensivt program med marktester är sedan planerat att starta i början av 2023.
Hittills drivs HY4, som senast ställdes ut på AERO-mässan i Friedrichshafen och sedan på Farnborough Air Show i Storbritannien, med gasformigt komprimerat väte. Om några veckor kommer de trycksatta tankarna att bytas ut mot tankar för flytande väte. Enligt H2FLY bör detta fördubbla räckvidden för HY4.
Innan HY4:an och de nya tankarna går i luften planeras omfattande marktester. Trots allt skiljer sig lagringsteknikerna som används enormt från varandra – ibland med flera hundra bars tryck, ibland vid -253 grader Celsius. Om problem uppstår under integration eller driftsättning ska de lösas på marken och inte i luften.
Första fastighetsbolaget att säkra sin fossilfria el med timmatchning
Vattenfall och AMF Fastigheter har inlett ett samarbete för att testa den digitala lösningen 24/7-matchning i ett pilotprojekt. Lösningen gör det möjligt att spåra el från sol, vind och vatten timme för timme.
Allt fler företag vill ha 100 procent fossilfri el och intresset för att kunna spåra elen på ett tillförlitligt sätt växer. Nu inleder Vattenfall och AMF Fastigheter ett samarbete för att testa lösningen 24/7-matchning. Lösningen kopplar ihop data från energiproduktionen med data från smarta elmätare som mäter förbrukningen timme för timme i en fastighet i AMF Fastigheters kvarter Mood district i Stockholm city.
– Vattenfall har ett tydligt mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Att AMF Fastigheter som första fastighetsbolag nu väljer att införa 24/7-matchning visar att de är i framkant och ser möjligheterna med mer detaljerad information om energianvändningen. Det är bra att kunderna ställer krav och att vi kan leverera på detta, en väldigt positiv utveckling, säger Matts Wesslén, chef Vattenfall Företagsförsäljning.
Ferrari tar fram en laddare och offgrid-lösning
Ferrari och Enel X har tillkännagett ett partnerskap för ett unikt off-grid energiproduktionssystem, byggt specifikt för att ladda Ferrari hybrid och helt elektriska modeller med solenergi.
Lyxbilstillverkaren Ferrari samarbetar med det italienska energibolaget Enel X för att installera en specialdesignad, helt off-grid carport som tillåter energiproduktion genom ett 5,5 kWp solcellssystem med dubbelsidiga paneler och ett 20 kWh batterilagringssystem.
Systemet, som kommer att konstrueras vid det historiska Prancing Horse-högkvarteret i Maranello, Italien, kommer att tillåta företagets hybridbilar och framtida Ferrari full-elektrik att laddas med solenergi.
Prestandan kommer att övervakas av Enel X:s energiledningssystem, som kommer att visa realtidsdata på en LCD-skärm integrerad i infrastrukturen.
Naturlig sanering: bakterier kan ta bort plastföroreningar från sjöar
En studie av 29 europeiska sjöar har funnit att vissa naturligt förekommande sjöbakterier växer snabbare och mer effektivt på resterna av plastpåsar än på naturligt material som löv och kvistar.
Forskarna säger att anrikning av vatten med särskilda arter av bakterier kan vara ett naturligt sätt att ta bort plastföroreningar från miljön.
Effekten är uttalad: takten för bakterietillväxt mer än fördubblades när plastföroreningar höjde den totala kolhalten i sjövatten med bara 4 %.
Resultaten tyder på att plastföroreningarna i sjöar ”primar” bakterierna för snabb tillväxt – bakterierna bryter inte bara ner plasten utan är sedan mer kapabla att bryta ner andra naturliga kolföreningar i sjön.
Sjöbakterier visade sig gynna plasthärledda kolföreningar framför naturliga. Forskarna tror att det beror på att kolföreningarna från plast är lättare för bakterierna att bryta ner och använda som föda.
Ecological Economics: Elbilar räddar skog
Att ersätta USA:s gasdrivna bilpark med elfordon skulle göra mer än att minska de direkta växthusgasutsläppen; enligt en studie som publicerades den här månaden i tidskriften Ecological Economics, kan det också förhindra att nästan 11 miljoner hektar mark – ett område något större än Schweiz – från att omvandlas till åkermark globalt under de kommande 30 åren.
Anledningen till detta, förklarar författarna, är att fler elbilar skulle minska efterfrågan på biobränslen som etanol – ett bränsle som huvudsakligen kommer från majs – i gasdrivna bilar. Praktiskt taget all amerikansk bensin blandas med 10 procent etanol, och odling av all majs tar upp mark som annars skulle ha förblivit kolabsorberande skogar eller andra vilda marker.
Författarna till den nya studien fann att en amerikansk övergång till elbilar kan orsaka en stor minskning av efterfrågan på etanol och marken för att producera den. Enligt studien skulle ett scenario där USA byter alla personbilar till elbilar i mitten av århundradet kunna förhindra nästan 10 procent av den globala odlingsmarkens expansion, mestadels i utvecklingsländer som Brasilien, Kina och Indien.
Volvo planerar laddningskorridor för ellastbilar i Kalifornien
Volvo Lastvagnar kommer att bygga en laddningskorridor i Kalifornien för medelstora och tunga elektriska lastbilar, med allmänt tillgängliga stationer över hela staten, meddelade företaget tidigare denna månad.
Byggandet av projektet kommer att påbörjas i år, med fem nya stationer online i slutet av 2023, säger företaget i ett pressmeddelande.
I och med etableringen av korridoren hoppas Volvo mana på längre ellastbilsrutter.
Möjligheten att ladda mitt på sträckan kommer att öppna dörren till en ”verkligt elektrifierad godsframtid”, säger Peter Voorhoeve, vd för Volvo Lastvagnar Nordamerika.
Nät-energilagring drar fortfarande in stora pengar trots lågkonjunkturen
Är energilagring lågkonjunktursäker? Det är för tidigt att veta säkert, men under en enda vecka i mitten av juli gjorde tre olika grupper av investerare betydande nya satsningar på företag som tillhandahåller storskaliga batterier för nätet. Budskapet de skickar är att, vad som än händer med den totala ekonomin, kommer nätbatterimarknaden att fortsätta växa.
Här är de senaste satsningarna:
Den Oregon-baserade nätlagringsintegratören Powin Energy samlade in en aktierunda på 135 miljoner USD under ledning av GIC,
Durham, North Carolina-baserade FlexGen samlade in 100 miljoner dollar för sin lagringsintegration och mjukvaruverksamhet.
Banbrytande investerare i ren energi, Generate Capital, förvärvade direkt esVolta, en batteriutvecklare, ägare och operatör som kan skryta med 900 megawattimmars operativ eller kontrakterad kapacitet.
Den här typen av investeringar skulle verkligen ha varit otänkbara för branschen för bara några år sedan.
"Först i världen:" Hornsdale batteri får godkännande för att leverera kritiska tröghetstjänster till nätet
Hornsdale Power Reserve i södra Australien, aka ”Tesla big battery”, har äntligen fått godkännande för att bli det första stora batteriet i världen som levererar tröghetstjänster i nätskala.
Godkännandet kom från den australiensiska energimarknadsoperatören efter nästan två år av försök och tester, och anses vara ytterligare ett viktigt steg mot att hantera ett nät med 100 procent förnybar energi och inga kolanläggningar och gasgeneratorer i drift.
Hornsdale-batteriet, som ägs av Neoen och utökats till 150MW/193MWh 2020 för att hjälpa till att leverera dessa ytterligare tjänster, kommer att vara det första av många sådana batterier som fungerar med så kallade ”avancerade” eller ”gridformande” växelriktare.
Dessa växelriktare kan leverera många av de kritiska nättjänsterna som vanligtvis tillhandahålls av termisk kraft, men har krävt detaljerade tester för att hjälpa till att hantera bytet från stora spinnmaskiner till exakt digital teknik.
Cirkulär utskrift med borttagande av bläck
Stora mängder koldioxid som värms upp av planeten skapas under tillverkningen av många nyckelmaterial som stödjer våra liv – från papper till plast. Vår miljöanalytiker Roger Harrabin har utforskat ny teknik med låga koldioxidutsläpp som kan hjälpa till att minska dessa utsläpp. Han har anlitat artister för att hjälpa honom att berätta historien.
Forskare har uppfunnit en magisk gadget som suger bläcket från skrivarpapperet så att varje ark kan användas 10 gånger om.
De syftar till att minska mängden koldioxidutsläpp (CO2) från planetvärme från pappers- och massaindustrin genom att minska efterfrågan på kontorspapper.
Tricket till den så kallade ”de-printer” är specialbestruket papper, som stoppar bläcket att tränga in på sidan. En kraftfull laser förångar sedan bläcket.
Huvudutvecklaren, Barak Yekutiely från Reep Technologies i Israel, beskriver det som cirkulär utskrift.
Sydafrika vänder sig till förnybara energikällor, gas och batterier för att stoppa strömavbrott
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har lovat att stoppa landets frekventa strömavbrott genom att mobilisera investeringar i förnybara energikällor, gas och batterier.
I ett tal på bästa sändningstid till nationen på måndagen sa Ramaphosa: ”Efter mer än ett decennium utan tillförlitlig elförsörjning är sydafrikanerna med rätta frustrerade och arga. De är trötta.”
Ramaphosa skyllde strömavbrotten på landets gamla och opålitliga kolkraftverk, på ”konstruktionsbristerna” i två nya kolkraftverk och på ”omfattande stölder, bedrägerier och sabotage” och ”år av statsfångande och misskötsel” under hans föregångare Jacob Zuma.
onsdag 27 juli
tisdag 26 juli
EU eniga om hur gasberoendet ska minskas
EU-länderna enades nyss vid ett extrainsatt möte om en frivillig minsking av gaskonsumtionen.
Syftet är att spara och lagra gas inför vintern för att klara möjliga avbrott i gasleveranserna från Ryssland, ”som ihållande använder energiförsörjning som ett vapen”, står det i ett pressmeddelande.
”Detta var inget omöjligt uppdrag. Energiministrarna har nått en politisk överenskommelse om minskat gasberoende” twittrade en talesperson för EU:s ordförandeland Tjeckien, rapporterar Reuters.
Överenskommelsen följer kommissionens förslag om en frivillig minskning av konsumtionen med 15 procent från augusti till maj. Vilka åtgärder som ska vidtas för att nå målet är upp till varje land.
Det kommer även vara möjligt att i vissa fall begära undantag från minskningsmålet om de till exempel redan överskridit sina mål för att fylla gaslagren, eller är beroende av gas för viktiga industrier.
Överenskommelsen nåddes trots att Ungern aviserat att man tvärtom vill köpa mer rysk gas.
Northvolts dotterbolag Cuberg har ett batteri som intresserar flygbranschen
Northvolts Advanced Technology Group, det vill säga det förvärvade företaget Cuberg, har enligt externa tester fått ett genombrott i nästa generations litiummetallceller. Dessa ska främst användas inom elflyg.
När omgången av prestandatester nu är klar har Cuberg visat att man har gjort ett genombrott för att övervinna den långvariga utmaningen att uppnå lång celllivslängd i en litiummetallcell, enligt Nothvolt. Det svenska företaget hade förvärvat den amerikanska startupen i mars 2021.
Specifikt hade tredjepartsvalidering visat att en 5,1 Ah battericell från Cuberg med en energitäthet på 380 Wh/kg hade uppnått en livslängd på 672 cykler. Med andra ord laddades och urladdades cellen 672 gånger innan energiinnehållet sjönk till 80 procent av det ursprungliga värdet – det värde som allmänt accepteras av industrin som slutet av en cells första livslängd. Därefter kan cellen fortfarande gå in i en andra livsapplikation innan den återvinns.
Nu byggs de första fundamenten till världens största vindkraftspark till havs
Installationen av de 277 vindturbinfundamenten har påbörjats på 3,6 GW Dogger Bank Wind Farm som utvecklas 130 kilometer utanför Yorkshires kust, Storbritannien.
Kampanjen för att installera turbinfundament vid vad som kommer att bli världens största vindkraftspark till havs har börjat de senaste dagarna, med installationen av den första monopilen och övergångsdelen på Dogger Bank A.
Installationskampanjen leds av Seaway 7 med stöd av DEME.
Turbinfundamenten för Dogger Bank Wind Farm är designade i Storbritannien och har en unik övergångsdel i delad nivå, samt en världens största 8-meters fläns – eller utskjutande platt kant – för att stödja turbintornen.
Stål tillverkat av Tata Steel i Wales och bearbetat i Corby och Hartlepool används i de stödjande komponenterna i övergångsdelarna, medan South Tyneside-baserade Metec och Rochdale-baserade Granada Material Handling också har vunnit kontrakt med Smulders för att stödja detta projekt.
Dogger Bank kommer att kunna driva sex miljoner brittiska hem årligen när den är färdig 2026.
Kaliforniens guvernör siktar på att nå 20 GW vindkraft till havs till 2045
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har satt upp ett mål på 20 GW vindkraft till havs till 2045.
Det amerikanska inrikesdepartementet tillkännagav detaljer om de föreslagna auktions- och hyresvillkoren för havsbaserad vindkraftsutveckling i Morro Bay Wind Power Area och Humboldt Wind Power Area, beläget på öppet hav i centrala respektive norra Kalifornien, i maj.
Dess Office of Ocean Energy Management bjuder för närvarande in potentiella bud på fem hyresområden på dessa platser, med den kombinerade potentialen att generera 4,5 GW.
I ett brev till presidenten för California Air Resources Board (CARB) uppmanade Newsom också staten att se till att 2022 års klimatförändringsplan ger en väg för att uppnå både 2030 klimatmålet och statens kolneutralitet senast 2045 .
Det polska bolaget PGE vill koppla ihop 200 MW/820 MWh batterilagring med befintlig pumpanläggning
Det polska statliga bolaget Polska Grupa Energetyczna (PGE) planerar att distribuera cirka 200 MW/820 MWh batterilagring i Żarnowiec, Puck County, norra Polen.
Lagringsanläggningen kommer att anslutas till det befintliga 716 MW pumpkraftverket Żarnowiec, som ligger cirka 7 km söder om Żarnowiec och är Polens största vattenkraftverk. ”Den resulterande innovativa hybridinstallationen kommer att ha en kapacitet på minst 921 MW och en lagringskapacitet på mer än 4,6 GWh”, säger företaget i ett uttalande. ”PGE har lämnat in en subventionsbegäran till Europeiska kommissionen och letar också efter affärspartners för att finansiera projektet.”
Projektet ligger 10 km från Östersjön, där PGE planerar att bygga vindkraftsparker till havs med en total kapacitet på 3,5 GW. I Żarnowiec-området driver PGE också ett vindkraftverk på 100 MW och planerar att bygga flera storskaliga solcellsparker.
Northvolt vill utveckla träbaserade batterier med Stora Enso
Den svenska batteriutvecklaren Northvolt har inlett ett samarbete med finska Stora Enso för att utveckla hållbara batterier med träbaserade produkter från nordiska skogar i ett försök att hålla leveranskedjan lokal.
De två företagen kommer att arbeta tillsammans för att utveckla vad de säger kommer att vara världens första industrialiserade batteri som använder en anod som helt kommer från europeiska råvaror, en innovation som förväntas bidra till att sänka både batteriets koldioxidavtryck och dess kostnad.
”Den gemensamma batteriutvecklingen med Northvolt markerar ett steg på vår resa för att betjäna den snabbväxande batterimarknaden med förnybara anodmaterial gjorda av träd”, säger Johanna Hagelberg, executive vice president för biomaterial på Stora Enso.
”Vårt ligninbaserade hårda kol, Lignode by Stora Enso, kommer att säkra den strategiska europeiska försörjningen av anodråmaterial, som tillgodoser de hållbara batteribehoven för tillämpningar från mobilitet till stationär energilagring.”
Att Kina äger solenergiförsörjningskedjan äventyrar energiomställningen
En ny rapport från International Energy Agency spårar hur Kina kom att dominera den globala solenergiförsörjningskedjan – och hur det sätter resten av världen i fara.
Produktionskapaciteten för solpaneler och deras insatser måste åtminstone fördubblas till 2030 för att nå de globala klimatmålen, men Kinas fortsatta dominans av solcellsförsörjningskedjan utgör ett allvarligt hot mot världens förmåga att uppfylla dessa mål.
Det är en av de viktigaste aspekterna av en rapport som släpptes tidigare denna månad av International Energy Agency.
Kina har gjort massiva investeringar i att bygga ut sin solenergitillverkning under det senaste decenniet – över 50 miljarder dollar sedan 2011, eller 10 gånger mer än vad Europa har spenderat, enligt rapporten.
Australisk vingård driver verksamheten med Nissan Leaf-batteriet
En Nissan Leaf kommer att vara den huvudsakliga energikällan för en vingård i södra Australien från och med nästa onsdag, vilket markerar ett stort skifte i förhållandet mellan bilar och byggnader i Australien.
Ballycroft Vineyard and Cellars, som ligger nära Sturt Highway cirka en timmes bilresa nordost om Adelaide, drivs av Joseph och Sue Evans.
Efter en lång väntan på två och ett halvt år är lokalbefolkningen i Barossa på väg att ha en fordon-till-nät- och fordon-till-hem-omvandlare installerad som gör att de kan använda tvåvägsladdningsförmågan hos deras Nissan Leaf för att driva sina hem och företag.
Enligt Joseph kan omvandlaren göra två saker: den kan ladda bilen med en hastighet av sju kilowatt i timmen under dagen, och sedan på natten kan den lagrade strömmen i elbilens 40 kWh litiumbatteri ladda huset eller sätta tillbaka strömmen till nätet.
Även om det inte helt betyder att vingården kan gå off-grid, bör den kunna bli så nära självförsörjande energimässigt utan att investera i flera energilagringsbatterier. Utöver det får Evans också ett fordon som inte behöver dem för att besöka bowsern och betala fluktuerande bränslepriser i samband med affären.
CheckWatt virtuellt kraftverk Currently agerade när Oskarshamn 3 fallerade
Tisdag förra veckan klockan 15:50 tvingades kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 (O3) stoppa elproduktionen på grund ett fel i turbin-anläggningen. Batterier och andra resurser runt om i Sverige som bland annat CheckWatt styr aktiverade då så kallade stödtjänster som stöttar elnätet vid denna typ av störningar.
Oroande för elsystemet givetvis men intressant för aggregatorn CheckWatt att se hur de resurser i virtuella kraftverket Currently som levererar stödtjänst ’FCR-D upp’ agerade. I grafik ovan syns hur driftläge för ’FCR-D upp’ orsakar minimalt med slitage på ett batteri. Denna större störning påverkar knappt batteriets laddstatus (State-of-Charge, SoC) eftersom aktivering varar kort tid.
Den här resursen i bilden är även kvalificerad för snabb frekvensreglering (FFR), och en viss volym FFR hade avropats av SvK den aktuella timmen. Dock till ett pris som var lägre en den timmens pris på FCR-D. Därför prioriterade Energy Management System (EMS) från CheckWatt att utföra FCR-D, det som just då skapade bäst ekonomisk avkastning för ägaren. Det är essentiellt att vi har lagar och regler så att rätt prissignaler når fram till de resurser som styrs av marknaden för effektiv drift av elsystemet.
Stanfords ingenjörer säger att pyramidformade linser fångar mer solenergi
Ingenjörer från Stanford University har utvecklat en pyramidformad linsenhet som de säger effektivt kan samla ljus från alla vinklar, en innovation som kan hjälpa solpaneler att fånga mer ljus, även under molniga dagar, och utan att använda spårare för att följa solen.
Nästan alla nya solgårdar använder spårningsenheter för att följa solens rörelse över himlen och maximera effekten. Men de lägger till kostnader för projektet.
Stanford Universitys ingenjörsforskare Nina Vaidya tror att hon har löst behovet av solspårare genom att designa en enhet som effektivt kan samla och koncentrera ljuset som faller på den, oavsett ljusets vinkel och frekvens.
”Det är ett helt passivt system – det behöver inte energi för att spåra källan eller har några rörliga delar”, säger Nina Vaidya, som nu är biträdande professor vid University of Southampton, Storbritannien.
”Utan optiskt fokus som flyttar positioner eller behov av spårningssystem blir det mycket enklare att koncentrera ljus.”
tisdag 26 juli
måndag 25 juli
NATO tycker att tempot är för lågt för att nå netto-noll
När Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg öppnade alliansens toppmöte i Madrid, Spanien, i slutet av juni tillkännagav han en ny klimatpolitik som på ytan lät ambitiös – att minska alliansens militära utsläpp med 45 % till 2030 och nå nettonoll år 2050.
”Vi har också ett ansvar att minska utsläppen”, sa han. ”För detta ändamål har vi utvecklat den första metoden för att mäta Natos utsläpp av växthusgaser – civila och militära. Den anger vad som ska räknas och hur det ska räknas, och den kommer att göras tillgänglig för alla allierade för att hjälpa dem att minska sina egna militära utsläpp.”
Stoltenberg var dock otydlig om detaljerna, som vem målet gällde och vad som skulle vara basåret för mätning. Momentum hade byggts upp för alla medlemsländer att komma överens om en gemensam klimatplan med utsläppsminskningsmål, och vissa medier rapporterade att detta var vad som hände i Madrid – men vad som kom överens om vid toppmötet i juni är fortfarande oklart.
Tyskland: Nya tåget med 918 sittplatser
Tågdop i Mainz • DB satsar tio miljarder euro på utbyggnaden av långfärdsflottan • En ICE 4 levereras var tredje vecka
Den 100:e ICE 4 av Deutsche Bahn (DB) kallas ”Rheinland-Pfalz”. Richard Lutz, VD för DB, Federal Minister for Digital Affairs and Transport, Volker Wissing, Rheinland-Pfalz premiärminister Malu Dreyer, Michael Peterson, DB styrelseledamot för långväga passagerartransporter, och Roland Busch, VD för Siemens AG, deltog i namngivningsceremoni på Mainz centralstation. Tåget, en 13-vagns ”XXL-ICE”, döptes med Rhenvatten från delstatens huvudstad.
Richard Lutz, VD för Deutsche Bahn AG: ”Den 100:e ICE 4 markerar en viktig milstolpe i det största expansionsprogrammet för flottan i DB:s historia. För nya tåg, mer komfort och många extra sittplatser kommer vi att investera tio miljarder euro till 2029. Vad som gör mig personligen särskilt glad: Med ICE Rheinland-Pfalz står min hemstat för järnvägarnas framtid.”
Den här personbilen fångar upp mer CO₂ än den släpper ut under körning – och den byggdes av studenter
TU Eindhovens studentteam TU/ecomotive har utvecklat en hållbar elektrisk personbil som fångar upp mer koldioxid (CO₂) än den släpper ut under körning. En prototyp som heter Zem renar luften genom ett speciellt filter.
Genom att lagra den fångade CO₂ och sedan göra sig av med den kan Zem bidra till att minska den globala uppvärmningen. Eleverna kommer att fortsätta att förbättra fordonet under de kommande åren, med målet att göra det koldioxidneutralt under hela livscykeln och så småningom komma ut på vägen.
Transportsektorn är en stor förorenare och producerade för några år sedan ungefär en fjärdedel av EU:s totala koldioxidutsläpp. Personbilar står för mer än 60 procent av dessa utsläpp.
För att minska dessa utsläpp har 35 elever designat, utvecklat och byggt en bil som ger färre eller inga utsläpp både under produktionen och på vägen. Dessutom strävar teamet efter optimal återanvändning av material i framtiden.
Kinesisk solindustri kan installera upp till 100 GW solenergi i år
Värdet på den kinesiska solcellsexporten under första halvåret 2022 mer än fördubblades på årsbasis när modulleveranserna ökade, enligt nya regeringssiffror.
Kina exporterade solcellsprodukter för USD 25,9 miljarder under H1 2022, en ökning med 113 %, medan modulexporten hoppade med 74 % till 78,6 GW, sade landets industri- och informationsteknikministerium denna vecka.
Landets produktion av polykisel under de sex månaderna var cirka 365 000 ton, en ökning på 53 % jämfört med föregående år, medan waferproduktionen ökade med 46 % till cirka 152,8 GW.
Enligt ministeriet ökade Kinas H1 2022 kristallina kiselmoduleffekt med 54 % till 123,6 GW.
Publiceringen av siffrorna följer en rapport som publicerades tidigare denna månad av International Energy Agency (IEA) som varnade för Kinas växande dominans av PV-tillverkning, vilket tyder på att landets andel av den globala produktionen av polykisel, göt och wafer snart kommer att nå nästan 95%.