ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر

MEDSOLS.NU ger dig ..................

dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

fredagen den 14 juli

Fredag

Trots prispress på solceller – branschjätte rekommenderar hembatterier

Konsumentmarknadsläget har kylts av till följd av ökade räntekostnader och ekonomisk oro, men det underliggande behovet av solel är oförändrat. Men nu är det hög tid att svenska mikroproducenter av solel också satsar på batterier och smarta energistyrningslösningar. Det menar David Sätterman, COO på 1Komma5°, som nu reser 430 miljoner Euro i en nyemission.

Cellsolar, som numera heter 1Komma5°, förvärvar danska Viasol och siktar på 2 miljarder kronor i omsättning under 2023. Nu tar bolaget in 430 miljoner Euro för fortsatt expansion. Hittills har 215 miljoner euro i eget kapital samlats in. Pengarna ska bland annat gå till 1Komma5:s FoU-site och team i Berlin för att ytterligare främja programvarukapaciteten inom energihantering, virtuella kraftverk och enhetsanslutning runt bolagets energistyrsystem Heartbeat.

Heartbeat styr den tillgängliga elen från solcellssystemet, villabatteriet eller elnätet när strömmen är billig och kopplar den till hushållets förbrukning.

Källa:

14 juli 2023  13:21  CET

Fredag

Kina bygger ett grönt energiimperium i Latinamerika

  • Kina ledde världen i utgifter för förnybar energi 2022, med totalt 546 miljarder dollar, och dess sektorer för ren energi är nu ekonomiskt oberoende och mycket konkurrenskraftiga globalt.
  • I Latinamerika produceras cirka 90 % av all installerad vind- och solteknik av kinesiska företag, vilket visar på Kinas dominans inom regionens förnybara energisektor.
  • Kinesiska företag kontrollerar stora delar av energidistributionen i latinamerikanska länder som Chile och Peru och investerar alltmer i regionens rika mineraltillgångar.

Kina utökar snabbt sin gröna energiproduktion och tillväxtpotential och får därmed snabbt inflytande på viktiga tillväxtmarknader runt om i världen. Medan Kina har fullt upp med att slå in på marknaderna för förnybar energi i Sydostasien, Afrika och till och med västvärlden, har ingenstans dess inflytandesfär vuxit snabbare eller fullständigt än i Latinamerika.

Källa:

14 juli 2023  13:15   CET

Fredag

Hornsea Four: Storbritanniens näst största vindkraftspark till havs får grönt ljus

Orsteds havsvindkraftpark Hornsea 4 har beviljats utvecklingstillstånd av ministern för energisäkerhet och Net Zero, vilket gör den till den näst största havsbaserade vindkraftsparken i Storbritannien som har beviljats tillstånd.

Vindkraftparken till havs, som täcker en yta på 860 km2, är planerad för den västra regionen av Hornsea-zonen, belägen utanför Yorkshires kust. Med sin installation av 180 turbiner förväntas projektet generera cirka 2,6 gigawatt (GW) vindkraft.

Tidigare i år meddelade planinspektionen en försening på mer än fyra månader i regeringens slutgiltiga beslut om godkännande av havsvindkraftsparken Hornsea 4.

Orsted driver för närvarande 13 vindkraftsparker till havs i Storbritannien, som producerar totalt 6,2 GW el, tillräckligt för att förse mer än 7 miljoner hushåll med ström.

Källa:

14 juli 2023  13:00  CET

Fredag

Forskare uppfinner den vitaste färgen någonsin för att kyla planeten

Forskare har avslöjat en vit färg som kan reflektera solens strålar från jordens yta, vilket kan hjälpa till att kyla planeten.

Dr Xiulin Ruan – professor i mekanik vid Purdue University – och hans team avslöjade färgen först 2020, som kan reflektera upp till 98 procent av solens strålar, rapporterade New York Times på onsdagen. Färgen kan kyla ytor upp till åtta grader Fahrenheit mitt på dagen och upp till 19 grader Fahrenheit på natten.

Färgen i sig är fysiskt cool vid beröring, berättade Dr Ruan för publikationen. Utöver detta är färgen prisbelönt: den fick Guinness världsrekord 2021 som den vitaste färgen någonsin.

Källa:

14 juli 2023  12:45   CET

Fredag

Vind och sol ska producera över en tredjedel av den globala energin till 2030, säger rapporten

LONDON, 13 juli (Reuters) – Vind- och solprojekt är på väg att stå för mer än en tredjedel av världens elektricitet till 2030, vilket signalerar att energisektorn kan uppnå den förändring som krävs för att uppfylla globala klimatmål, en rapport från Rocky Mountain Institute (RMI) sa på torsdagen.

Sultan al-Jaber, ordförande för FN:s nästa klimattoppmöte, COP28, krävde tidigare i år en tredubbling av produktionen av förnybar energi till 2030 för att minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till att nå målen som sattes upp under klimatavtalet från Paris 2015.

Exponentiell sektorstillväxt innebär att vind- och solprojekt förväntas generera minst 33 % av den globala elektriciteten, upp från cirka 12 % nu, vilket leder till en minskning av fossilbränsledriven produktion och billigare kraft, visade RMI-rapporten.

Källa:

14 juli 2023  12:30  CET

Fredag

Goda nyheter för klimatet kommer från världens största användare av kol

Bara i år kan Kina tillföra mer solenergi än den ackumulerade summan på plats i USA. Förra året motsvarade ökningen av Kinas sol- och vindkraft nästan mängden el som används i många av världens stora ekonomier, inklusive Sydafrika, Australien och Spanien.

Denna svindlande takt innebär att Kinas koldioxidutsläpp kommer att nå en topp år före dess mål för 2030. Och dit en global makt leder, är andra tvungna att följa efter.

Efter flera år av snabb installation är Kinas sol- och vindproduktion stor. Dess totala sol- och vindkraftsproduktion – inte den årliga ökningen – 2022 var mer än dubbelt så hög elanvändning som Kanada, och mycket mer än vad Brasilien, Japan eller Ryssland förbrukar. I år kan dess sol- och vindproduktion komma nära Indiens totala effekt.

Källa:

14 juli 2023  12:25   CET

Fredag

Fyra solföretag vill göra solkraft för socialt boende till en "no-brainer"

Fyra företag har gått samman för att göra solenergi för sociala bostadshus med flera hyresgäster mer överkomliga – och mer lättillgängliga – genom ett reducerat paket med utrustning och teknik.

Paketet kretsar kring tekniken från Melbourne-baserade australiensiska innovatörer, Allume Energy, vars SolShare-lösning används över hela världen för att tillåta flerhyreshus att dela fördelarna med solenergi på taket.

Men SolShare är bara en del av ekvationen – för resten har Allume slagit sig ihop med Axitec Energy, Clenergy och Fronius Australia för att lägga till solpaneler, takmonteringsutrustning och smarta mätare.

Det resulterande ”Solar Social Housing Package” ger en total rabatt på cirka 3 750 USD på kostnaden för att installera delad solenergi för ett hyreshus, även om partnerskapet säger att det för närvarande förhandlar fram en ännu bättre affär.

Källa:

14 juli 2023  12:16  CET

Fredag

Oljebolagen BP och Total betalar 13 miljarder euro för vindkraft till havs

Oljebolagen BP och TotalEnergies lovade att betala sammanlagt 12,6 miljarder euro (21,6 miljarder USD) för rätten att bygga 7 GW vindkraftsparker i Nord- och Östersjön i världens största vindkraftsauktion någonsin till havs.

Miljövänner hyllade resultatet som ett ”kvantsprång” för tekniken, eftersom det visade hur billig förnybar energi hade blivit. Den förvånansvärt höga startavgiften – som beskrivs som ”obscen” av en industrikälla – i det första anbudet av detta slag i Tyskland återspeglar en stark industriefterfrågan på grön kraft.

Men det väckte också oro för att den tyska industrin kan komma att betala mer än den skulle hoppas för elen som genereras i de nya vindkraftsparkerna, och att fossilbränslejättar med djupa fickor kan skada konkurrensen på offshoremarknaden.

Källa:

14 juli 2023  12:10   CET

Fredag

Ett säkert och hållbart sätt att lagra väte

Grönt väte håller på att bli ett populärt alternativ när regeringar och industrier försöker gå bort från fossila bränslen.

Men för att väte ska anses vara grönt måste det produceras med förnybara resurser och teknik med låga koldioxidutsläpp. Vätgas tar upp mer plats än fossila bränslen och kräver som gas enorm energi för att komprimera, lagra och släppa ut vid 700 bars tryck.

På samma sätt är det energikrävande att kyla väte till -253°C och lagra det i flytande form. Dessa faktorer gör det svårt att säkert transportera och lagra vätgas.
Teamets banbrytande metod använder magnesiumhydrid blandat med metalltillsatser och grafit för att komprimera väte till fasta skivor för enkel förvaring i specialdesignade tankar.

Att lagra och släppa ut väte kräver mindre energi än andra metoder, och vätgas släpps även ut från tankarna med relativt lågt tryck – runt två bar. Skivorna är stabila vid hantering och antänds inte när de utsätts för eld. Det är avgörande att de inte förlorar väte med tiden och kan lagras under långa perioder, vilket gör grönt väte mer tillgängligt när världen bekämpar klimatförändringarna.

Källa:

14 juli 2023  12:03  CET

Fredag

Socker-batteri som håller ett år

När forskare vid energidepartementets Pacific Northwest National Laboratory satte sig för att göra flödesbatterier bättre, busade de inte. De kom fram till lösning baserad på socker som kan hålla hela året, och mer. Upptäckten kan leda till nya billiga, långvariga energilagringssystem som kan skriva fossil energi ur bilden genom att fånga vind- och solkraft i veckor, månader eller till och med hela säsonger.

Flow-batterilösningen för långvarig energilagring
Flow-batterier har inte blivit vanliga än, men de börjar sakta komma in på marknaden.

Flödesbatterier utnyttjar förmågan hos specialiserade vätskor att skapa en elektrisk ström när de flyter intill varandra, åtskilda av ett tunt membran. Vätskorna förvaras i tankar tills de behövs, vilket innebär att flödesbatteriet kan slås på eller av snabbt efter behov. Uppskalning ökar inte nämnvärt komplexiteten hos ett flödesbatterisystem, eftersom skalan i första hand beror på storleken på tankarna.

Källa:

14 juli 2023  11:29   CET

fredag 14 juli

torsdag 13 juli

Torsdag

Domstol godkänner ny batterifabrik i Göteborg

  • Den stora batterifabrik som ska byggas i Göteborg har nu fått grönt ljus av mark- och miljödomstolen. Fabriken ska ha över 3 000 anställda.

  • Domstolen har gett tillstånd till bygget av fabriken, som ska tillverka elbilsbatterier till Volvo Cars.

  • ”Nu kan arbetet börja på riktigt och vi kan börja förbereda marken för Sveriges andra, och Göteborgs första, gigafabrik för framtidens gröna batterier”, säger vd Adrian Clarke i en kommentar.

Källa:

13 juli 2023  13:59  CET

Torsdag

"110 GW global vindkraft ska installeras 2023"

En ny rapport från Bloomberg Intelligence (BI) har funnit att globala vindinstallationer kan hoppa till cirka 110 GW i år, jämfört med en vila på 87 GW 2022, och en tvåsiffrig tillväxttakt kan hållas under 2024-26.

Nästan hälften av årets kapacitetstillskott kommer sannolikt att ske i Kina, enligt BI:s Global Wind Energy Midyear Outlook, där landets största turbintillverkare, Goldwind, kommer att öka omsättningstillväxten med 16 %, baserat på konsensus.

Tillväxtförväntningarna är mer ljumna för de europeiska tillverkarna Vestas, Siemens Energy och Nordex, ändå ser BI en potentiell uppsida till analytikers siffror 2024-26.
BI senior ren energianalytiker Rob Barnett sa: ”Globala vindtillskott kan återhämta sig till cirka 110GW 2023 efter att ha sjunkit till 87GW förra året, och vi tror att det finns utrymme för den siffran att skjuta i höjden till nästan 150GW-190GW år 2027, framdriven av inflationsminskningen Act, REPowerEU och andra förmånliga policyer.

Källa:

13 juli 2023  13:40   CET

Torsdag

Årliga investeringar i förnybar energi måste tredubblas till 2030

1,5°C Pathway positionerar elektrifiering och effektivitet som viktiga drivkrafter för omställningen, möjliggjort av förnybar energi, rent väte och hållbar biomassa och spårar implementeringen inom alla energisektorer. Enligt den senaste utgåvan har vissa framsteg gjorts, främst inom kraftsektorn med rekordtillskott i global förnybar kapacitet på 300 gigawatt (GW) 2022. Klyftan mellan vad som har uppnåtts och vad som krävs fortsätter dock att växa.

Mer ambitiösa mål för förnybar energi behövs; världen måste lägga till i genomsnitt 1 000 GW förnybar kraftkapacitet årligen till 2030, samt avsevärt öka den direkta användningen av förnybar energi i slutanvändningssektorer. Med den första globala inventeringen som avslutades vid COP28 i Förenade Arabemiraten, ger WETO välbehövlig klarhet om prioriterade åtgärder under de kommande åren.

Källa:

13 juli 2023  13:37  CET

Torsdag

ISO rapporterar 5 000 MW batterilagringskapacitet på Kaliforniskt nät

Kaliforniens oberoende systemoperatör (ISO) har rapporterat att mer än 5 000 MW batterilagringskapacitet nu är online och helt integrerad i elnätet.

Enligt den icke-vinstdrivande ISO, som övervakar driften av Kaliforniens bulkkraftsystem, transmissionsledningar och elmarknad som genereras och överförs av dess medlemsföretag, kan 5GW litiumjonbatterikapacitet på elnätet ge tillräckligt med ström för cirka 3,8 miljoner hem i upp till fyra timmar innan de behöver laddas.

Riktmärket nåddes i början av juni. Den 1 juli nådde den 5 600 MW. Det är en tiofaldig ökning från den installerade kapaciteten på 500MW 2020, uppger ISO.

Batterierna som läggs till elnätet laddas under dagen, när solenergin är riklig, och skickas i första hand på kvällstimmarna när efterfrågan fortfarande är stor och solen går ner och solkapaciteten minskar.

Källa:

13 juli 2023  13:29   CET

Torsdag

Angola säkrar 1,44 miljarder dollar för att driva landsbygdsområden med solenergi

Angolas finansministerium har säkrat 1,29 miljarder euro från Standard Chartered för att finansiera konstruktionen av 48 hybrid-PV-system i de angolanska provinserna Moxico, Lunda Norte, Lunda Sul, Bie och Malanje.

Minigridsystemen har en sammanlagd kapacitet på 296 MW solel, med energilagring i litiumjonbatterier på 719 MWh. Projektet kommer att genomföras under en period av 36 månader.

MCA kommer att leda och bygga projektet. Finansieringen på 1,29 miljarder euro stöds av den tyska exportkreditbyrån Euler Hermes.

”Beroende på förbrukningsnivån för de 48 platserna uppskattar vi en LCOE som sträcker sig mellan €0,153/KWh till €0,275/KWh för alla system,” sa en talesperson från MCA till tidningen pv. ”Detta tar inte bara hänsyn till PV-generationen utan också lagringskapaciteten för alla 48 platser. När det gäller kostnaden för konsumenterna per KWh gäller angolansk tariffreglering obligatoriskt. Beroende på typ av konsument kommer ett givet pris per kWh att tas ut, det finns subventioner till elpriserna i Angola.”

Källa:

13 juli 2023  13:00  CET

Torsdag

Vattenfall får produktionslicens för 350-NW Vesterhav-projekt

Den danska energimyndigheten (DEA) beviljade i onsdags Vattenfall elproduktionstillstånd för sina 350-MW Vesterhav Syd och Nord vindkraftsprojekt i danska Nordsjön, utanför den västjyske kusten.

Tillstånden, som utfärdas enligt 29 § i lagen om främjande av förnybar energi, gäller i 25 år från kraftverkens nätanslutningsdatum.

Vattenfall har tidigare sagt att elproduktionen från de två vindkraftparkerna ska vara igång i slutet av 2023. När de väl är igång förväntas de ha en sammanlagd effekt som motsvarar förbrukningen av 375 000 bostäder per år.

Källa:

13 juli 2023  12:56   CET

Torsdag

Den hållbara hamnen bäddar för grönare sjöfart

Proaktivitet från alla parter är ett måste för att ”Den hållbara hamnen” ska bli verklighet. Det anser Mikael Lind, senior strategisk forskningsrådgivare på RISE med särskilt fokus på maritima transporter och logistik. Han efterlyser ökad samverkan och fler innovativa initiativ om hamnen ska behålla och förstärka sin position som transportnav.

Sveriges roll som exportnation är helt beroende av sjöfarten. Över 95 procent av den svenska varuhandeln sker via hamnarna – och mycket talar för att en stor del av dagens transporter på landets vägar kommer att flyttas till järnvägen och sjön. Det ställer krav på ökad hållbarhet både inom sjöfarten, järnvägssystemet och hamnen.

RISE har sedan 2020 drivit projektet ”I.Hamn”, vars mål är att stärka små och medelstora svenska hamnars innovationsförmåga genom att underlätta för samverkan och utveckling inom områdena digitalisering, elektrifiering och automatisering. Utifrån det arbetet har RISE formulerat konceptet ”Den hållbara hamnen”.

Källa:

13 juli 2023  12:47  CET

Torsdag

Origin bygger Australiens största elektrolysör som världens största kolportsnålar hoppas på väte

Det australiska bolaget Origin Energy hoppas kunna börja producera grönt väte i Hunter Valley 2026 efter aviserade planer på att bygga en 55MW väteelektrolysör, som skulle bli landets största.

Elektrolysören kommer att vara den första stora delen av den föreslagna Hunter Valley Hydrogen Hub, en nyckelplank – tillsammans med den nyligen tillkännagivna havsvindzonen – för regionens hopp om att byta beroende från fossila bränslen till grön energi och industri.

Elektrolysören på 55 MW kommer att användas för att producera upp till 5 500 ton grönt väte per år, främst för användning av industrikoncernen Orica för att producera grön ammoniak, men också för transportnav och tankstationer.

”Vi tror att väte har potential att bli en ny industri för Australien som kan bidra till en renare framtid för tillverkning, transport och tung industri,” sa Origins vd Frank Calabria i ett uttalande.

Källa:

13 juli 2023  12:35   CET

Torsdag

Grafit och mangan för batterier får amerikanska investeringar

Efter att först ha fokuserat på att säkra leveranser av litium, riktar tillverkare i den snabbt växande amerikanska batteriindustrin sin uppmärksamhet mot mindre kända komponenter, som grafit och mangan. USA tillverkar inte dessa material i stora volymer, och flera företag försöker öka produktionen för att möta efterfrågan från batteritillverkare.

Anovion meddelade i maj att de planerar att bygga en 800 miljoner dollar fabrik i Georgia, delvis finansierad av ett bidrag från det amerikanska energidepartementet, för att producera syntetisk grafit, som är gjord av nålkoks istället för utvunna grafitflingor. Novonix gick nyligen med på att samarbeta med LG Energy Solution om en tillverkningsprocess för syntetisk grafit. Om det lyckas, skulle LG köpa den syntetiska grafiten från en föreslagen anläggning i USA.

Sedan, i juni, tillkännagav Epsilon planer på en anläggning för 650 miljoner dollar i USA som skulle producera 50 000 ton (t) syntetisk grafit årligen. Ett annat företag, Graphex Technologies, har fått miljötillstånd för en grafitanläggning i Michigan.

Källa:

13 juli 2023  12:25  CET

Torsdag

Portugal och Brasilien gör en grön fraktkorridorsavtal

Planerade gröna, digitala sjöfartskorridorer korsar nu världshaven. Den senaste går över Atlanten och förbinder portugisisktalande nationer.

Portugals Sines-hamn och Companhia Siderúrgica Nacional i Brasilien har just undertecknat ett samförståndsavtal för att utveckla hållbara, gröna och digitala sjöfartskorridorer med ett starkt fokus på grönt väte.

Samförståndsavtalet undertecknades som en del av Global Gateway, en ny EU-strategi för att främja smarta, rena och säkra förbindelser till digitala, energi- och transportsektorer.

Hamnen i Sines har redan en veckoförbindelse av containerlast med brasilianska hamnar.

Källa:

13 juli 2023  11:12   CET

torsdag 13 juli

onsdag 12 juli

Onsdag

Solceller och vindenergi började i juli sätta rekord i Portugal och Tyskland

Under den första veckan i juli registrerade solcellsenergi dagliga produktionsrekord i Portugal och Tyskland. Dessutom registrerade Tyskland den högsta dagliga vindenergiproduktionen under en juli månad.

Men även om produktionen av solenergi ökade på alla marknader, registrerade vindenergiproduktionen minskningar i majoriteten, vilket ledde till en prisökning på de europeiska marknaderna, en trend som också gynnades av de stigande temperaturerna, och med dem i efterfrågan på olika marknader.

Veckan den 3 juli slog solcellsproduktionen dagliga rekord på de portugisiska och tyska marknaderna. Tisdagen den 4 juli registrerades en generation på 15,1 GWh i Portugal och i Tyskland registrerades den högsta solcellsproduktionen hittills fredagen den 7 juli med 360 GWh genererad.

Källa:

12 juli 2023  13:04  CET

Onsdag

Svenska Eolus Vind söker tillstånd för 1-GW havsvindprojekt utanför Göteborg

Sveriges Eolus Vind AB (STO:EOLU-B) meddelade på onsdagen att man har lämnat in en tillståndsansökan för sitt 1-GW Vastvind vindkraftsparksprojekt beläget i svenska vatten väster om Göteborg.

Den föreslagna vindkraftsparken skulle ha upp till 50 turbiner och generera cirka 4 TWh el varje år, säger den svenska vindkraftsutvecklaren.

Västra Götalands län, där Göteborg är huvudstad, kommer att behöva cirka 15 TWh ny elproduktion år 2030 för att möta nuvarande och framtida industrikonsumtion. Vastvind är ett av få stora generationsprojekt som kan vara igång före 2030, enligt Eolus Vind.

Företaget tror att det kan börja byggas 2027 och slutföra projektet till 2029, sade det.

Källa:

12 juli 2023  12:51   CET

Onsdag

Rio Tinto landar ARENA-medel för att minska utsläppen vid aluminiumoxidraffinaderi med grön vätgas

Den federala regeringens finansieringsarm för ren energi har sparkat in 32,1 miljoner dollar för att testa väteförbränningsteknik som kanske kan minska utsläppen vid Yarwun Alumina Refinery i Gladstone, Queensland.

Försöket handlar om en 2,5 megawatt (MW) elektrolysör för att tillverka cirka 250 ton väte årligen som kommer att ersätta fossil gas i en av raffinaderiets fyra brännare, med eftermonterade vätebrännare.

För försöket kommer elektrolysören att använda samma kraftkällor som raffinaderiet gör. Operatören Sumitomo Corporation kommer att överlämna storskaliga generationscertifikat (LGC) för att kompensera för utsläppen.

Projektet kommer inte att tas i drift förrän 2025. Aluminiumoxid, som härrör från bauxit, är föregångaren till aluminium. Aluminiumoxidraffinering är det energi- och utsläppsintensiva steget för att tillverka aluminium och har länge varit en av de svårast att minska industrierna, på grund av få kommersiellt genomförbara och tekniskt avancerade alternativ med låga utsläpp.

Källa:

12 juli 2023  12:21  CET

Onsdag

Gemenskapsbatteriet möter den växande efterfrågan på solenergi på taket i den regionala kolstaden

När Queensland tävlar om att få plats med alla de stora saker som krävs för att nå 80 procent förnybar energi till 2035 – 22GW storskalig vind- och solenergi, stora batterier, pumpad vattenkraft – håller det också på att ta emot mer solel på taket på sitt kol dominerade rutnät.

Den här veckan installerade Energy Queensland ett 4MW/8MWh gemenskapsbatteri i regionen som är värd för statens största kolkraftverk, Gladstone, som – i energiomvandlingens anda – också råkar vara ett av dess 20 främsta solcellspostnummer på taket.


Det nya South Gladstone nätverksanslutna tvåtimmarsbatteriet är ett av 12 som rullas ut i regionala Queensland-samhällen, eftersom fler och fler av statens hushåll installerar solenergi på sina hustak.

Det följer installationen av ett 2MW/4MWh-batteri i den centrala höglandsstaden Emerald, som har en befolkning på cirka 15 000 och för närvarande har nästan 2 000 solsystem i hem och småföretag i staden.

Källa:

12 juli 2023  12:17   CET

Onsdag

Ukrainas energiminister: Vi kommer att bekämpa Rysslands hegemoni för fossila bränslen och bygga ett "europeiskt nav för grön energi"

Ukrainas biträdande energiminister skriver i BusinessGreen och säger att en övergång till renare kraftkällor kommer att hjälpa landet att ”bygga upp sig bättre” och stävja Rysslands inflytande över sina grannar
Ukraina är fortfarande engagerat i att bygga ett rent energisystem från krigets vrak, trots Rysslands pågående ansträngningar att undergräva energisäkerheten i regionen, enligt landets biträdande energiminister.

Yaroslav Demchenkov, biträdande energiminister i den ukrainska regeringen, skrev i BusinessGreen i morse, att landet var fast beslutet att ta vara på ”möjligheten att bygga tillbaka bättre” från Rysslands invasion genom att påskynda övergången bort från ett fossilbränslebaserat energisystem.

”Vår plan är inte att återställa Ukrainas energisystem som det var före kriget, utan att bygga en hållbar, motståndskraftig industri anpassad för 2000-talet”, skrev han. ”Och det betyder att det inte kan baseras på fossila bränslen.”

Källa:

12 juli 2023  11:53  CET

Onsdag

Kärnkraften är för dyr och långsam för att vara en del av Australiens planer på att nå nettonoll, visar studien

Kärnkraft bör inte ingå i Australiens planer på att nå nettonollutsläpp eftersom det är för dyrt och långsamt, enligt slutrapporten från ett projekt som modellerar hur Australien kan nå sitt klimatmål för 2050.

Net Zero Australia-rapporten, ett partnerskap mellan stora akademiska institutioner och managementkonsultföretaget Nous Group, säger att den federala regeringen har en viktig roll att spela för att påskynda alla alternativ som kan ge ett ”materiellt bidrag” för att uppnå nettonoll.

Publiceringen av rapporten kommer dagar efter att oppositionsledaren, Peter Dutton, ökade kraven på kärnkraft i Australien och en debatt om att ta bort det lagstiftande förbudet mot kärnkraft i Australien.

Källa:

12 juli 2023  11:47   CET

Onsdag

Nu kan arbetsgivarna bjuda på elen till elbilen

Nu gäller skattefrihet för förmån av laddel på svenska arbetsplatser. Anledningen? För att underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

”Det är väldigt goda nyheter – inte minst med tanke på de konsekvenser elsbilsbranschen har sett efter att klimatbonusen togs bort”, säger Martin Jonsson, Executive Vice President för eMobility på DEFA.

För de som kör eldrivna fordon till och från arbetet är laddning på jobbet ibland en förutsättning. Om medarbetaren i fråga inte betalar marknadsmässig ersättning till sin arbetsgivare är elektriciteten en skattepliktig förmån. Fram tills nu.

Syftet med den nya ändringen i inkomstskattelagen är att uppmuntra till arbetsresor med laddbara fordon i stället för mindre miljövänliga alternativ.

Källa:

12 juli 2023  11:38  CET

Onsdag

DB Schenker och Volvo Cars samarbetar för hållbar sjöfrakt

DB Schenker och Volvo Cars inleder ett hållbart partnerskap som minskar CO2-utsläppen med 84 procent. Totalt handlar det om 12 000 TEU som transporteras med biobränsle för fartyg.

DB Schenker och Volvo Cars har inlett ett samarbete för att främja mer hållbara sjöfrakter. Det handlar om 12 000 standardcontainrar (TEU) med reservdelar för bilar som transporteras på fartyg som drivs av biodrivmedel. Åtgärden beräknas spara koldioxidutsläppen med 84 procent per container.

Programmet startade i juni och förbinder bland annat Volvo Cars produktionsanläggning i Göteborg med hamnarna i Savannah, Newark och New York. Det här är startskottet för en ny långsiktig affärsrelation mellan den ledande logistikleverantören och ett av världens mest välkända bilmärken. Genom att använda ytterligare mängder av andra generationens biodrivmedel av typen UCOME (Used Cooking oil methyl ester) kan man minska koldioxidutsläppen med 84 procent.

Källa:

12 juli 2023  11:33   CET

Onsdag

Starkt ökat intresse för solpaneler bland svenskarna

De flesta svenskar vill ha solpaneler på taken till sina hem. Intresset har ökat stort som en effekt av vinterns höga elpriser. Boende i hyres- och bostadsrätt är nästan lika intresserade som ägare till villor och radhus.

Svenskar under 30 år är den grupp som helst av alla skulle vilja installera solpaneler men saknar möjlighet. Det och mycket annat visar Vattenfalls undersökning Solindex 2023.

Vattenfalls Solindex har genomförts för sjätte året i rad av Kantar Sifo. Undersökningen visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om alla småhus i Sverige hade solpaneler.

För 2022 hade det inneburit 11,3 miljarder kWh. Solenergin skulle räcka för att förse alla hus i Skåne, Jönköping, Örebro och Värmland med energi för ett år.

Källa:

12 juli 2023  11:27  CET

Onsdag

Sol + salt + räkodling

Ett enormt solkraftverk i Kina genererar ren energi, producerar salt från solljus och fungerar som en plats för uppfödning av räkor.

Statsägda China Huadian Corporation sa att kraftverket Huadian Tianjin Haijing på 1 gigawatt (GW) kommer att generera 1,5 miljarder kilowattimmar el varje år – tillräckligt för att driva cirka 1,5 miljoner hushåll i Kina.

Solpanelerna på gården är bifaciala, vilket innebär att de drar nytta av både direkt sol och solljus som reflekteras från vattnet under.

Panelerna är byggda över mer än 13 kvadratkilometer (5 kvadrat miles) av Changlu saltfält, en av Kinas äldsta kustsaltgårdar. Avståndet mellan solpanelerna är 14 meter (46 fot) – nästan dubbelt så mycket som i en vanlig solcellsfarm – för att släppa in det nödvändiga solskenet för salttillverkning.

Saltfälten används också för vattenbruk – i det här fallet för att föda upp räkor. Vid full kapacitet förväntas sol + salt + räkfarmen spara 500 000 ton standardkol varje år och minska koldioxidutsläppen med 1,25 miljoner ton.

Källa:

12 juli 2023  11:24   CET

onsdag 12 juli

tisdag 11 juli

Tisdag

Hur man får pensionsfonder att investera i förnybar energi i Afrika

Bland de otaliga ansträngningar som har gjorts för att få ihop tillräcklig klimatfinansiering för att finansiera omställningen av ren energi i utvecklingsländer, har mobilisering av tiotals biljoner som finns i pensionsfonder globalt alltid varit ett nyckelmål.

”Pensionsfonder är den enskilt största källan till investerbart kapital, och det finns ett enormt behov av investeringar i förnybara energikällor i Afrika [och Asien],” förklarar Paddy McCully, analytiker på NGO Reclaim Finance.

Pensionsfonder är sammanslagna monetära bidrag som fastställts av arbetsgivare, fackföreningar eller andra organisationer, som ger inkomster till människor när de går i pension.

I slutet av 2021 uppgick pensionstillgångar under förvaltning till 58,9 miljarder USD i OECD och 60,6 miljarder USD när man tar hänsyn till icke-OECD-rapporterande jurisdiktioner. Detta motsvarar en värdeökning på 7 % jämfört med slutet av 2020.

Källa:

11 juli 2023  12:46  CET

Tisdag

Globala investeringar i kritiska mineraler går i höjden

  • Efter att ha ökat med 20 % 2021 ökade de globala investeringarna i kritiska mineraler med 30 % förra året.
  • Storleken på marknaden för kritiska mineraler för ren energiteknik nådde 320 miljarder dollar 2022.
  • Den senaste boomen i investeringar har minskat potentialen för en obalans i utbud och efterfrågan i slutet av årtiondet.

Storleken på marknaden för kritiska mineraler för elbilar, vindkraft, solenergi och andra rena tekniker nådde 320 miljarder dollar 2022, och kommer att växa ytterligare snabbt och flytta till gruvindustrins centrum, enligt IEA.
Eftersom många nya projekt tillkännages har utbudet börjat komma ikapp den förväntade efterfrågan 2030, sa IEA. Oron för den kinesiska dominansen av råvaror och bearbetade material och batteriproduktionskapacitet kan dock fortsätta att vara en utmaning för att diversifiera leveranskedjorna för ren energiteknik.

Källa:

11 juli 2023  12:36   CET

Tisdag

Tillståndsansökan till regeringen för havsbaserad vindkraftpark utanför Gävle/Söderhamn

Skyborn Sweden (Skyborn) har lämnat in en tillståndsansökan till regeringen för att bygga den havsbaserade vindkraftparken Fyrskeppet Offshore med en kapacitet på 2,8 GW norr om Örskar i Uppsala län, cirka 50 kilometer utanför kusten.

Fyrskeppet Offshore förväntas generera upp till 11 TWh när parken är färdigställd, vilket motsvarar 8 procent av Sveriges nuvarande elkonsumtion. Fyrskeppet Offshore kommer att generera betydande mängder fossilfri elektricitet för elprisområde 3 (SE 3) och säkerställa ytterligare utveckling och grön tillväxt för Stockholm-Mälardalen-regionen

”Fyrskeppet Offshore kan bidra till att den framtida utvecklingen säkras när elbehovet förväntas öka, men också att redan centrala städer för svensk ekonomi får en gynnsam grogrund för framtida konkurrenskraft.

Projektet kan fungera som en möjliggörare för att få investeringar att hamna och stanna i regionen”, säger Hanna Magnusson, tillförordnad VD för Skyborn Sweden.

Källa:

11 juli 2023  12:28  CET

Tisdag

Solel på taket stöder gratis elerbjudande i västra Australien

Synergy kommer att erbjuda gratis el till berättigade kunder, i ett drag som delvis är utformat för att hjälpa till att möta utmaningar som huvudnätet står inför i västra Australien.

Överskottsenergi från västra Australiens blomstrande solenergisektor på taket kommer att användas för att hjälpa hushåll som kämpar med levnadskostnadersökningar, med delstatsregeringen som avslöjar ett nytt Community Energy-program som kommer att tillhandahålla gratis el till Synergy-kunder under lågtrafik.

Den västra australiensiska regeringen sa att det nya systemet kommer att tillhandahålla gratis el hela dagen till Synergy-kunder som upplever pågående ekonomiska svårigheter och som hanteras av det statligt ägda bolaget.

Källa:

11 juli 2023  12:13   CET

Tisdag

Nya transmissionsledningar är kontroversiella – batterier och virtuella ledningar kan lindra smärtan

Australiens elnät byggdes för att transportera kraft från koleldade kraftverk eller Snowy Hydro-programmet till stora städer och industriområden. De stora transmissionsledningarna konstruerades med produktionens utbud och efterfrågan, de kortaste vägarna och kostnaden i åtanke.

Men det här åldrande nätet är inte utformat för att klara en grön framtid där kraft flödar in i nätet från solkraftsparker och vindkraftsparker på land och ute till havs. För att klara det, föreslår Australiens energimarknadsoperatör över 10 000 kilometer nya transmissionsledningar, som förbinder stora förnybara områden med städerna.

Den goda nyheten är att vissa alternativ till storskaliga transmissionsledningar har kommit till åldern. Batteribanker i nätskala har redan bevisat sin användning för att lagra intermittenta flöden av grön el för senare.

Källa:

11 juli 2023  11:52  CET

Tisdag

Möbelfabriken byggde solpark i skogen

En möbelfabrik med ett visionärt ekologiskt förhållningssätt realiserades i de norska skogarna. Ett stort grönt soltak är inbäddat.

Vestre AS, som är verksamt över hela världen, har tillverkat stadsmöbler i över 75 år nu och på ett särskilt hållbart sätt. Vestre har antagit 9 av FN:s 17 hållbara utvecklingsmål direkt i sin företagspolicy och mäter dess framgång utifrån inte bara ekonomiska resultat utan även miljömässiga och sociala resultat.

I sitt sökande efter en plats för sin nya fabrik bosatte de sig i den norska byn Magnor med en befolkning på cirka 900. Det ligger i södra delen av provinsen Innlandet, 3 km från svenska gränsen och 50 km fågelvägen från platsen i Vestre i Torsby. Glas- och timmerindustrin är väletablerad i denna tättbevuxna plats.

Källa:

11 juli 2023  11:40   CET

Tisdag

Schweiziska sjöflygplansutvecklaren Jekta får en order på 50 plan från Indien

Jekta, ett schweiziskt baserat företag som utvecklar ett helt nytt helelektriskt kommersiellt sjöflygplan, har bekräftat en beställning på 50 PHA-ZE 100-flygplan från den indiska sjöflygplansoperatören, Maritime Energy Heli Air Services (MEHAIR).

Affären inkluderar depositioner för de första 10 flygplanen (de övriga 40 är optioner) som ska levereras från 2029, då Jektat förväntar sig att PHA-ZE 100 har slutfört sin certifieringsprocess och går in i serieproduktion.

De första 10 flygplanen har beställts i standardkonfigurationen med 19 säten och är avsedda att uppfylla regionala tjänster inom Indien.

Källa:

11 juli 2023  11:21  CET

Tisdag

Solceller på skoltaket ett självklart val i Mörrum

Instalcobolaget Elinstallationer i Karlshamn har varit en central aktör vid byggnationen av Mörrums nya skola. Bolaget var med, både på ett brett och djupt plan i partneringprojektet där de utförde projektering och ansvarade för samtliga elinstallationer.

Beställningen från kunden var tydlig: Toppmoderna och energieffektiva elinstallationer inklusive solcellsanläggning.

I projektet ingick att utföra kompletta installationer av belysning, data och fiber, styrsystem, passagesystem, inbrotts- och brandlarm, utrymningslarm, transformatorer och ställverk. Även installationer av solceller och laddstolpar för elfordon ingick i uppdraget. Något som idag är rykande aktuellt och ingår i allt fler av Instalcobolagens uppdrag.

Källa:

11 juli 2023  11:13   CET

Tisdag

Estniskt pumplagerprojekt får ytterligare 11 miljoner euro i finansiering

Estlands Energiasalv har säkrat 11 miljoner EUR (12 miljoner USD) i ytterligare finansiering för sitt 500-MW/6-GWh pumpade vattenenergilagringsprojekt, inklusive strategiska investeringar från Alexela, Sunly, Combiwood Group, Warmeston och Kiikri Kodu, alla baserade i Estland.

Enligt ett tillkännagivande förra veckan är den extra finansieringen avsedd att föra utvecklingen på 800 miljoner euro mot full investeringsberedskap till sommaren 2024 och byggstart hösten 2024. Systemet beviljades officiellt tillstånd i december 2022.

Källa:

11 juli 2023  11:06  CET

Tisdag

Biden-administrationen satsar 650 miljoner dollar för att plugga igen övergivna gas- och oljekällor

Inrikesdepartementet tillkännagav på måndagen mer än 650 miljoner dollar i bipartisan infrastrukturlagstiftning för att plugga övergivna olje- och gaskällor.

Finansieringen på 660 miljoner dollar, tillgänglig för 27 stater, kommer att gå till igensättning av så kallade föräldralösa brunnar, eller brunnar som övergivits för utvinning av olje- och gasindustrin.

Föräldralösa brunnar är förknippade med stora säkerhets- och hälsorisker, många av dem förknippade med metanläckor. Metan är också en viktig drivkraft för klimatförändringar, på grund av dess förmåga att fånga mer värme i atmosfären än koldioxid.

Environmental Defense Fund uppskattar att cirka 14 miljoner amerikaner bor inom en mil från en föräldralös brunn. Separat forskning indikerar att sådan infrastruktur särskilt påverkar färgsamhällen, som på grund av bruket av redlining är värd för en oproportionerlig mängd urbana gas- och oljekällor.

Källa:

11 juli 2023  10:58   CET

tisdag 11 juli

måndag 10 juli

Måndag

Vindkraftsproduktionen når 19 000 megawatt och slår rekord i Brasilien

Värdet representerar 27,8 % av den nationella efterfrågan; land måste kvalificera sig för att arbeta med produktion av vindkraft till havs.

Vindenergiproduktionen i Brasilien nådde mer än 19 000 megawatt energi 2023, enligt data från National System Operator (ONS). Värdet representerar 27,8 % av den nationella efterfrågan och markerar ett rekord i energiproduktion, som nåddes den 4 juli. Det sista rekordet i sektorn hade uppnåtts i oktober 2022.

I ett årligt genomsnitt genereras 17 110 megawatt per månad med vindenergi i Brasilien, vilket motsvarar 23,4 % av den nationella efterfrågan. Nya rekord ska slås med högvindssäsongen som börjar i juli.
Snart borde Brasilien kvalificera sig för att arbeta med havsbaserad vindenergi, det vill säga till havs. Regeringens perspektiv är att det redan i slutet av året kommer att finnas ett regelverk för offshoreproduktion. Petrobras avser att investera i sektorn i Brasilien och utomlands.

Källa:

10 juli 2023  14:35  CET

Måndag

Natriumjonbatterier: löftet om billig, riklig förvaring

Med kombinationen av kostnadseffektiva produktionsmetoder och rikliga reserver av natriumkarbonat växer intresset för natriumjonbatterier snabbt. Anmärkningsvärda kinesiska batteritillverkare som CATL och BYD införlivar nu natriumjonbatterier i sina produktportföljer.

Även om dessa batterier har en lägre energitäthet jämfört med litiumbatterier, hittar de sin nisch i mindre och mer prisvärda elfordon (EV) såväl som stationära applikationer som hembatterier.

Tillverkarna räknar med att natriumjonbatterier kan driva cirka 9 % av globala elbilar som säljs till 2033. Den senaste tidens nedgång i litiumpriser kan minska kostnadsfördelarna med natriumjonbatterier. Ändå fortsätter natriumjonbatterier att erbjuda ett lovande och kostnadseffektivt alternativ till litiumbatterier, eftersom de är mindre beroende av knappa material.

Källa:

10 juli 2023  14:26   CET

Måndag

Det franska järnvägsföretaget SNCF ska bygga 1GW solel till 2030

Det statligt ägda franska järnvägsföretaget SNCF har skapat ett dotterbolag för förnybar energi, SNCF Renouvelables, som har som mål att bygga 1GW solcellsenergi till 2030.

Denna kapacitet skulle representera mellan 15-20 % av företagets faktiska elbehov och kommer att byggas över 1 000 hektar egen mark. SNCF kommer att använda sina egna tillgångar och mark för att distribuera solenergi under de kommande åren.

Arbetet kommer att starta i år på cirka 30 olika platser, som täcker markmonterade solenergi, tak och parkeringsplatser över hela Frankrike. Den sista är i linje med den franska regeringens lagstiftning som kräver att alla stora parkeringsplatser ska ha solcellstak under de kommande åren, i ett steg för att lägga till upp till 11GW solcellskapacitet.

I ett pressmeddelande nämnde företaget också sin vilja att delta i byggandet av en modulmonteringsfabrik i Frankrike, och sa att de planerar att stödja utvecklingen genom att köpa sina moduler genom europeiskt tillverkade produkter.

Källa:

10 juli 2023  14:05  CET

Måndag

Dansk investerare samlar in 12 miljarder euro i fond för förnybar energi

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) nådde sin första stängning på 5,6 miljarder euro (6,1 miljarder dollar) i kapitalåtaganden som sattes in på rätt spår för att nå sin målfondstorlek på 12 miljarder euro, vilket skulle göra den till världens största fond för förnybar energi.

CIP sa att en stor grupp av ledande institutionella investerare över hela Europa, Norden, Storbritannien, Nordamerika och Asien-Stillahavsområdet deltog i den första avslutningen av dess femte flaggskeppsfond, CI V.

Fonden kommer att fokusera på greenfield-investeringar inom storskalig infrastruktur för förnybar energi. Den har en global räckvidd och har för avsikt att diversifiera investeringar över teknologier som kontrakterad havsbaserad vindkraft, energilagring, vindkraft på land och solenergi i OECD-länder med låg risk i Nordamerika, Västeuropa och Asien och Stillahavsområdet.

Källa:

10 juli 2023  14:11   CET

Måndag

USA kommer att tredubbla jobben inom solenergitillverkning till 120 000 år 2033

Jobben för solenergitillverkning i USA kommer att mer än tredubblas under de kommande 10 åren, enligt Solar Energy Industries Association (SEIA).

För närvarande finns det cirka 35 000 jobb inom solenergiindustrin. När USA ökar produktionen och investerar miljarder dollar för att utöka den inhemska tillverkningskapaciteten för solenergi, kommer fler jobb att skapas i hela USA, vilket tar antalet jobb inom solenergiindustrin till 120 000 år 2033.

I Dalton, Georgia, kommer Qcells att lägga till 2GW solcellsmodulkapacitet. Investeringen värda 2,5 miljarder USD kommer att stödja hela leveranskedjan och skapa mer än 2 500 jobb, vilket ger företagets totala produktionskapacitet för solpaneler i Georgia till 8,4 GW år 2024. Samtidigt kommer Hanwha Advanced Materials Georgia (HAGA) i Cartersville, Georgia, att bygga en ny tillverkningsanläggning. Inkapslingsmedlet – som används för att täta solceller och säkerställa deras livslängd – kommer sedan att levereras till QCells för användning i deras modulproduktion.

Källa:

10 juli 2023  14:05  CET

Måndag

"Mirakel material" slår sönder tröskeln för solpanelens effektivitet

Genombrott banar väg för massproduktion av ultraeffektiva perovskitsolceller. Forskare har uppnått ett stort genombrott genom att använda ett så kallat ”mirakelmaterial” för att öka effektiviteten hos solpaneler.

Två separata studier som publicerades på torsdagen visade hur materialet perovskite kunde pressa energiomvandlingseffektiviteten för solceller (PV) över 30 procent – bortom den teoretiska gränsen på 29 procent för traditionella kisel (PV) solceller.

”Att övervinna denna tröskel ger förtroende för att högpresterande, lågkostnads-PV-apparater kan föras ut på marknaden”, skrev materialvetenskapsforskarna Stefaan de Wolf och Erkan Aydin, som inte var involverade i forskningen, i en artikel publicerad i tidskriften Science .

Källa:

10 juli 2023  13:37   CET

Måndag

Insikt: Världens krig mot utsläpp av växthusgaser har en militär blind fläck

LONDON/WASHINGTON, 10 juli (Reuters) – När det gäller att inventera globala utsläpp, finns det en elefant i rummet: världens väpnade styrkor.

När temperaturerna når nya toppar ökar forskare och miljögrupper pressen på FN för att tvinga arméer att avslöja alla sina utsläpp och avsluta ett långvarigt undantag som har hållit en del av deras klimatföroreningar borta från böckerna.

Bland världens största konsumenter av bränsle står militärer för 5,5 % av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt en uppskattning från 2022 av internationella experter.

Men försvarsstyrkor är inte bundna av internationella klimatavtal att rapportera eller minska sina koldioxidutsläpp, och de uppgifter som publiceras av vissa militärer är i bästa fall opålitliga eller ofullständiga, säger forskare och akademiker.

Det beror på att militära utsläpp utomlands, från flygande jetplan till segelfartyg till träningsövningar, utelämnades från Kyotoprotokollet från 1997 om minskning av växthusgaser – och återigen undantagna från Parisavtalet 2015 – med motiveringen att data om arméernas energianvändning skulle kunna undergräva nationell säkerhet.

Källa:

10 juli 2023  13:32  CET

Måndag

Renault-chef: Framtidens krig kommer att handla om kritiska råvaror

Europa står inför en kinesisk elfordonstsunami efter förbudet mot försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar med förbränningsmotorer från 2035, sa Renaults ordförande Jean-Dominique Senard vid en ekonomisk konferens på lördagen och tillade att konkurrens från Kina exponerar EU:s sårbarheter i helelektrisk marknad.

Förbudet mot försäljning av bensin- och dieselbilar till 2035, en fråga som stod i centrum för EU:s förhandlingar tidigare i år, öppnade slussarna för kinesiska elfordon – vars produktion är ”klart subventionerad” på EU-marknaden , hävdade Senard.

”Under de senaste 25 åren har Kina lagt vantarna på världens gruvor [och] på bearbetningen av kritiska råvaror som behövs för att tillverka elfordon,” sa han vid Rencontres économiques d’Aix-en-Provence på lördagen.

Tillväxten av en europeisk elbilsmarknad är beroende av ökad tillgång till kritiska råvaror, av vilka endast en liten kvantitet för närvarande bryts eller bearbetas i EU.

Källa:

10 juli 2023  13:20   CET

Måndag

Verkställande direktören träffar kinesiska ministrar i Peking om energi- och klimatfrågor

Vår verkställande direktör Fatih Birol gjorde ett officiellt besök i Kina förra veckan för att främja vårt pågående samarbete med världens näst största ekonomi i en rad energi- och klimatfrågor.

Under sin tid i Peking höll Dr Birol bilaterala möten med flera ministrar och andra högsta regeringstjänstemän för att diskutera hur man kan säkerställa energisäkerhet samtidigt som ansträngningarna för att minska utsläppen av växthusgaser påskyndas.

Efter en diskussion om den senaste utvecklingen på energimarknaderna undertecknade Kinas energiminister Zhang Jianhua och Dr Birol ett nytt treårigt arbetsprogram, ett viktigt avtal som ytterligare kommer att stärka vårt samarbete med Kina om dess omställning av ren energi.

I ett omfattande möte med Kinas särskilda klimatsändebud Xie Zhenhua, diskuterade Dr Birol utsikterna för årets COP28 klimattoppmöte och Kinas framsteg inom ren energi, och förklarade att han förväntar sig att landets utsläpp kommer att nå en topp långt före landets nuvarande mål 2030.

Källa:

10 juli 2023  13:15  CET

Måndag

Australien: Elbilar är redan nästan billigare än de fossila

Dekalpriset på elfordon faller i Australien, där en tredjedel halkade under $40 000-barriären den senaste veckan och en av landets mest populära modeller har reducerats till sin lägsta kostnad hittills.

Men enligt forskning och experter avslöjar inte de lägre priserna vilka fulla besparingar tekniken kan ge för bilister.

Prisparitet med bensin- och dieselfordon kan vara mindre än fyra år bort, visar en studie, och potentiella bränsle- och underhållsbesparingar innebär att vissa ägare redan sänker sina transportkostnader ”från dag ett”.

Och med el från rätt källa säger de att elbilsförare kan spara mer än vad studierna uppskattar.

Den senaste forskningen om kostnaden för elfordon, utarbetad av Mandala, fann att införandet av en bränsleeffektivitetsstandard i Australien skulle kunna ge årliga besparingar på $1200 för elfordonsägare eller $10,000 under ett fordons livslängd.

Källa:

10 juli 2023  13:10   CET

måndag 10 juli

fredag 7 juli

Fredag

Den irländska regeringen erbjuder större solenergifinansiering för företag

Den irländska regeringen har ändrat finansieringen den erbjuder företag som investerar i solenergi. Förändringarna kommer att ge fler bidrag till solcellsinstallationer inom ett större antal företag.

Regeringens ändringar av icke-inhemsk mikrogeneration kommer att innebära att projekt som sträcker sig från en topp på sex kilowatt (kWp) till 1 000 kWp kommer att övervägas för finansiering.

Det stegvisa bidragssystemet kommer att stödja företag ”från små lokala butiker till stora tillverkningsanläggningar”, enligt regeringens tillkännagivande.

Enligt den irländska regeringen kommer finansieringen som erbjuds under programmet att stödja 20–30 % av investeringskostnaderna, vilket minskar återbetalningstiden till så lite som fem år.

Källa:

7 juli 2023  13:40  CET

Fredag

Byt ut gamla vindkraftverk för att höja tysk kapacitet – Habeck

(Montel) Tyskland kan övervinna sitt problem med att hitta mer utrymme för vindkraftverk genom att byta ut tusentals äldre enheter mot nya, mer kraftfulla, sa ekonomiminister Robert Habeck.
Ungefär 12 000-13 000 turbiner i landet – med en genomsnittlig kapacitet på 1-2 MW – närmade sig 25 års drift och skulle därför gå i pension, berättade han för medlemmar i lobbyn för förnybar energi BEE sent på onsdagen.

Att ersätta dessa med nyare turbiner med en kapacitet på 5-7 MW skulle avsevärt öka produktionen med liten förändring av den totala markanvändningen, sade han, utan att lägga till några detaljer om hur han förväntade sig att dessa nybyggen skulle finansieras.

Tyskland vill fördubbla sin landbaserade vindkraft till 115 GW till 2030, en del av dess övergripande mål att bli koldioxidneutral till 2045. Den nuvarande politiken kräver att 2 % av marken omsätts för vindkraftsproduktion.

Källa:

7 juli 2023  13:34   CET

Fredag

Gamla kolanläggningar får en grön energiansiktslyftning

Att använda den nätanslutna infrastrukturen som lämnats kvar av slutna kolanläggningar för nya solpaneler, batterilagringsanläggningar eller vätgasprojekt med låga koldioxidutsläpp kan vara en nyckellösning på dessa problem och ett sätt att ”påskynda” ny utveckling. ”Det är ett sätt att tillåta rena energiresurser att komma online, potentiellt flera år innan de annars skulle ha gjort det om de bara hade arbetat sig igenom den befintliga [processen],” säger Katie Siegner, chef för det kolfria elteamet på energiforskningen organisation RMI, citerades nyligen av E&E News. Återanvändning av dessa befintliga system kan också sänka kostnaderna för nya projekt, en annan viktig barriär för snabb expansion av ren energi.

Företag med fossilbränslekraftverk som är planerade att stängas kommer också att dra nytta av en sådan omställning till förnybar energi. ”Vi vill använda våra nuvarande anläggningar som vi redan har betalat för, den infrastruktur vi har och den sammankoppling som finns där ute”, säger Tonja Wicks, vice ordförande för regulatoriska frågor för företaget Elevate

Källa:

7 juli 2023  12:38  CET

Fredag

Största solcellsanläggningen i Amerika går online i Brasilien 1,2 GW

Elera Renováveis invigde ett 1,2 GW solenergikomplex denna vecka i Janaúba, Minas Gerais, Brasilien. Projektet är den största operativa solcellsanläggningen i Amerika.

Före driftsättningen av anläggningen var det största operativa solcellsprojektet i Nord- och Sydamerika Villanueva-projektet, som består av 427 MW Villanueva I- och 327 MW Villanueva III-installationer i den mexikanska delstaten Coahuila.

Elera Renováveis sa att de investerade 4 miljarder BRL (819 miljoner USD) i Janaúba-projektet, som består av 20 solparker spridda över en yta på cirka 3 000 hektar. Den brasilianska utvecklaren av förnybar energi började byggas i januari 2021.

Källa:

7 juli 2023  12:30   CET

Fredag

Använder befintliga stängsel som nästan nollkostnadslösning för PV-utbyggnad

En amerikansk-kanadensisk grupp forskare har föreslagit att använda befintliga stängsel i djurgårdar som en billig inredningslösning för solcellsmoduler.

”Detta är kanske det billigaste sättet att ställa in,” berättade forskningens motsvarande författare, Joshua M. Pearce, till tidningen pv. ”Vad vi gjorde är att visa att minst en PV-modul mellan två upprättstående stolpar är mekaniskt godtagbar för alla typer av konventionella gårdsstängsel. I det här fallet är hyllan nästan fri.”

Forskarna identifierade tre huvudtyper av stängsel: staket baserade på flera läktar placerade mellan huvudstolparna för att stödja stängseltråden; staket med stolpar på vilka staketrådarna eller nätet är fästa; och staket som använder prefabricerade nät av olika utformningar lämpliga för behovet och ibland estetik. ”Normalt för staket används höghållfast ståltråd och mjukt ståltråd övervägande,” noterade de. ”Deras diametrala dimensioner är i allmänhet 4 mm, 3,15 mm och 2,5 mm för tråd med hög hållfasthet (HT) och mjukt ståltråd.”

Källa:

7 juli 2023  12:24  CET

Fredag

Handhållen vattenupptagare som drivs av solljus kan bekämpa vattenbrist

UC Berkeley-forskare har designat en beprövad handhållen enhet i extremt väder som kan extrahera och omvandla vattenmolekyler från luften till drickbart vatten med endast omgivande solljus som sin energikälla, visar en studie publicerad i Nature Water idag.

Denna atmosfäriska vattenskördare använde ett ultraporöst material känt som ett metall-organiskt ramverk (MOF) för att extrahera vatten upprepade gånger på den hetaste och torraste platsen i Nordamerika, Death Valley National Park. Dessa tester visade att enheten kunde ge rent vatten var som helst, vilket åtgärdar ett akut problem, eftersom klimatförändringar förvärrar torkan.

”Nästan en tredjedel av världens befolkning bor i vattenstressade områden. FN projicerar år 2050 att nästan 5 miljarder människor på vår planet kommer att uppleva någon form av vattenstress under en betydande del av året”, säger Omar Yaghi, Berkeley-kemiprofessorn som uppfann MOF och leder denna studie. ”Detta är ganska relevant för att utnyttja en ny källa för vatten.”

Källa:

7 juli 2023  12:18   CET

Fredag

Nordic Solar och EIG tecknar en kreditfacilitet på 359 miljoner USD för solenergiprojekt

Det danska solcellsföretaget Nordic Solar och det amerikanska private equity-företaget EIG har undertecknat ett avtal om vad den förstnämnda kallar en ”flexibel kreditfacilitet” som kan hjälpa till att generera finansiering för företagets framtida solenergiprojekt.

Anläggningen, som har ett värde av 330 miljoner euro (359 miljoner USD), kommer att tillhandahålla kapital för Nordic Solars ambitiösa utvecklingsmål, där företaget planerar att öka sin operativa kapacitet från 358 MWp idag till 2GWp i slutet av 2025. Nordic Solar kommer att kunna dra medel för att täcka byggkostnader och merkostnader som uppstår i utvecklingsskedet och en del av pengarna kommer att finnas tillgängliga för investeringar i ”nya projektmöjligheter”.

Även om Nordic Solar inte tillkännagav vilka projekt som kommer att få finansiering, tyder bolagets senaste förvärv på att det skulle kunna dra nytta av ytterligare finansiella investeringar. Tidigare i år köpte Nordic Solar två svenska solcellsanläggningar, med en sammanlagd kapacitet på 83MWp, som förväntas starta kommersiell produktion 2027 respektive 2028. Företagets totala utvecklingspipeline uppgår till 1,8 GWp effekt, och dess ledare är angelägna om att utöka detta ytterligare.

Källa:

7 juli 2023  11:55  CET

Fredag

"Revolutionära" solcellsinnovationer bryter 30%-barriären

Nästa generations celler överskrider gränserna för dagens celler och kommer att påskynda utbyggnaden av billigare, mer effektiv solenergi. Solenergiceller har tagit sig förbi nyckelmilstolpen med 30 % energieffektivitet, efter innovationer av flera forskargrupper runt om i världen. Bragden gör detta till ett ”revolutionärt” år, enligt en expert, och kan påskynda utbyggnaden av solenergi.

Dagens solpaneler använder kiselbaserade celler men närmar sig snabbt sin maximala omvandling av solljus till elektricitet på 29 %. Samtidigt behöver installationstakten för solenergi tiodubblas för att tackla klimatkrisen, enligt forskare.

Genombrottet är att lägga till ett lager av perovskit, en annan halvledare, ovanpå kisellagret. Detta fångar blått ljus från det synliga spektrumet, medan kislet fångar rött ljus, vilket ökar det totala ljuset som fångas. Med mer energi som absorberas per cell är kostnaden för solel ännu billigare, och utbyggnaden kan gå snabbare för att hålla den globala uppvärmningen under kontroll.

Källa:

7 juli 2023  11:33   CET

Fredag

Bidens klimatlag kommer att förstärka Emerging Green Tech globalt

Förutom att överladda den amerikanska sol-, vind- och el-industrin på kort sikt banar incitament i president Joe Bidens landmärke klimatlag vägen för fortfarande begynnande teknologier för att hjälpa till att minska de globala utsläppen av växthusgaser under de kommande decennierna.

Med stöd av bestämmelserna i Inflation Reduction Act kan tre framväxande teknologier – hållbart flygbränsle, rent väte och direkt luftavskiljning – minska koldioxidutsläppen med 99 miljoner till 193 miljoner ton per år efter 2030, ungefär motsvarande koldioxidutsläppen av resp. , Virginia eller Pennsylvania år 2020, enligt en analys som släpptes på torsdag av forskningsföretaget Rhodium Group.

Effekterna kan bli mer betydande utanför USA mot slutet av århundradet, eftersom kostnaderna för dessa tekniker sjunker. Under perioden 2080 till 2100 skulle incitamenten driva någonstans från 401 miljoner till 847 miljoner ton CO2-minskning varje år i genomsnitt i resten av världen.

Det är ”i nivå med effekten” av hela IRA år 2030, konstaterar rapporten. Rhodium har uppskattat de minskningar av koldioxidutsläpp som IRA åstadkom 2030 till 660 miljoner ton.

Källa:

7 juli 2023  11:30  CET

Fredag

Grönt ljus för två nya vindkraftverk i Trelleborgs Hamn

Bygglovet för två stycken 120 meter höga vindkraftverk för hamnens energibehov (elanslutning av fartyg) samt Trelleborgs kommuns vätgassatsning, är nu beviljat. Trelleborgs Hamn har ambitionen att bli en stor energinod och ser mycket fram emot att kunna starta upp projektet i början av hösten 2023.

Trelleborgs Hamn, Skandinaviens största RoRo-hamn för rullande trafik, har som mål att vara Östersjöns klimatsmartaste hamn. Ambitionen är att nå nettonollutsläpp till 2040. Nyckeln till att minska hamnens utsläpp är att erbjuda rätt förutsättningar för våra kunder att minska sina utsläpp och säkra tillgång till klimatvänliga drivmedel samt laddinfrastruktur med grön el.

Från 2030 väntas också krav på att samtliga fartyg som anlägger hamnen ska anslutas till landel, vilket kommer att innebära en betydligt högre energiförbrukning. Med de nya vindkraftverken, tillsammans med Trelleborgs Hamns egen solcellspark på 2200 kvadratmeter, kommer vi att producera mer grön energi än vad vi förbrukar.

Källa:

7 juli 2023  11:19   CET

fredag 7 juli

torsdag 6 juli

Torsdag

Fler solpaneler – tak så mycket!

Det installeras allt fler solpaneler i och på byggnader. Anläggningarna blir dessutom allt större.
– Om man har ett ledigt tak är det ett stort slöseri att inte använda det till grön elproduktion om det går, säger Pontus Björkdahl som är hållbarhetschef på Svenska retursystem.

I slutet på 2022 fanns det i Sverige, enligt Energi­myndigheten, 147 692 elnätsanslutna solcellsanläggningar, som tillsammans beräknas kunna producera över två terawattimmar el per år. Det är ungefär lika mycket som 650 000 elbilar gör av med årligen.

Enligt myndighetens prognos kommer produktionen av solel mer än fördubblas under de närmaste två åren.

Det finns fler orsaker till ökningen, bland annat högre energipriser i Ukrainakrigets spår, ökat behov av grön el och över tiden allt billigare solceller. Beslutet häromåret att höja effektgränsen för befrielse från energiskatt för egenproducerad förnybar el från 255 kW till 500 kW har bidragit till att öka storleken på anläggningarna.

Källa:

6 juli 2023  13:44  CET

Torsdag

Gruvsektorn i Australien väljer batterier istället för vätgas

Batterielektrisk är vald för energieffektivitet, eftersom direkt elektrifiering har en 80% bränsle-till-hjul effektivitet, jämfört med vätgas 30%.

Australiens tre främsta gruvföretag, inklusive industrijätten BHP, har valt batteridrivna elfordon (BEV) framför vätgas för sina nästa generations flottor. Beslutet drivs av energieffektivitet, eftersom direkt elektrifiering har en 80 % bränsle-till-hjul effektivitet, jämfört med vätgas 30 %. BHP:s vicepresident, Anna Wiley, lyfter fram förlusterna i vätgasgenerering, lagring och transport som ytterligare nackdelar.

Även om väte inte har uteslutits helt för andra applikationer, betyder preferensen för BEV: er ett potentiellt bakslag för väteprojektutvecklare.

Källa:

6 juli 2023  12:53   CET

Torsdag

Polen kommer lägga till 14,36 GW ny solel till 2025

Polens installerade solcellskapacitet kan mer än fördubblas till 26 791 MW i slutet av 2025, baserat på data från det polska forskningsinstitutet IEO. Dess senaste rapport tyder på att landet i år kommer att lägga till cirka 5 981 MW, följt av 4 392 MW 2024 och 3 996 MW 2025.

”Den mest anmärkningsvärda förändringen och tillväxten förväntas i segmentet av storskaliga gårdar och bland kommersiella prosumer”, säger IEO-forskaren Agata Krzyżanowska till tidningen pv. ”Tillfälliga problem med full tillgång till nätet och mycket höga elpriser för kommersiella konsumenter kommer att underlätta en snabbare utveckling av affärsprosumers investeringar i små installationer upp till 50 kW eller större under nettofaktureringssystemet, med fokus på bilförbrukning av grön energi.”

IEO sa att auktioner för förnybar energi under perioden 2016-21 var en framgång och en stimulans för utvecklingen av mestadels stora solcellsprojekt. De gav stöd för 6,8 GW solkraft och 5,3 GW för vindkraft.

Källa:

6 juli 2023  12:43  CET

Torsdag

Forskare vill dumpa nanopartiklar av järn i haven för att rädda planeten

De tror att de äntligen har kommit på hur man får havsgödsling att fungera. Mikroskopiska marina växter som drar CO2 från luften kan spela en stor roll för att hjälpa till att stoppa klimatförändringarna, enligt förespråkare för ett radikalt system för att ”gödsla” världshaven med järn.

Att minska mängden nya växthusgaser som vi pumpar ut i atmosfären är avgörande för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna, men det kommer inte att räcka i sig, enligt klimatexperter – vi måste också fånga upp en del av det kol som redan finns i luften.

Ett sätt att göra detta är genom att maximera kolavskiljningspotentialen i jordens hav – de absorberar redan 25 % av mänskliga CO2-utsläpp, främst på grund av växtplanktonets aktivitet.

Dessa mikroskopiska encelliga växter växer nära havets yta och tar in solljus och CO2 för att producera energi genom fotosyntes. En del av det kolet fångas senare i djuphavet när växtplanktonet dör och sjunker.

Källa:

6 juli 2023  12:18   CET

Torsdag

Solcellsauktion för tak och ljudvallar i Tyskland övertecknad

Tysklands senaste auktion för solcellssystem (PV) på tak och bullerskyddsväggar övertecknades vida. En volym på 342 megawatt (MW), fördelat på 155 anbud, översteg vida anbudsvolymen för en total kapacitet på 191 MW, sa Federal Network Agency (BNetZA). ”Utvecklingen av anbud för solcellsinstallationer på taket är välkommet, särskilt den regionala distributionen: anbud lämnades in för projekt i alla federala stater – anbud accepterades för projekt i 15 federala stater,” sa BNetzA-chefen Klaus Müller. Tyskland har totalt 16 federala stater. Framgångsrika bud varierade mellan 8,80 ct/kWh och 10,80 ct/kWh.

”I händelse av lämpliga ramvillkor kommer [solindustrin] tillsammans att leverera det önskade bidraget till klimatskyddet”, säger chefen för solenergiorganisationen BSW Solar, Carsten Körnig. Energipolitiska reformer av Tysklands koalitionsregering lönar sig och har satt solauktioner ”på vägen till framgång”, tillade han. Tyskland driver på för att göra framsteg mot sitt mål att täcka 80 procent av sin el från förnybara källor till 2030; ett mål som bara har stärkts av behovet av större energioberoende efter Rysslands attack mot Ukraina. Medan vindkraftsauktioner upprepade gånger har undertecknats de senaste åren och bara har lyckats auktionera ut planerade volymer fullt ut under de senaste månaderna, har solkraftsauktioner hittills vanligtvis övertecknats.

Källa:

6 juli 2023  12:10  CET

Torsdag

Rottneros säkrar långsiktig förnybar energi för sin verksamhet från EnBW

Rottneros har ingått ett långsiktigt avtal att köpa el i form av ett Power Purchase Agreement (PPA) inklusive ursprungsgarantier (UG) med den tredje största tyska energikoncernen Energie Baden-Württemberg (EnBW). Bolaget kommer att förse Rottneros med drygt 30 GWh/år ren energi som levereras från Målarbergets vindkraftpark på 116 MW under en 8,5-årsperiod med start 2025.

Partnerskapet markerar ytterligare ett steg i Rottneros ambitioner att minska verksamhetens miljöpåverkan och exponering mot den volatila och osäkra elmarknaden. Rottneros mål är en fossilfri produktion enligt GHG Scope 1 och 2 år 2030. Utsläppen från Rottneros verksamhet kommer främst från externa inköp av el, vilket också är den tredje största rörliga kostnadsposten. Förutom att hjälpa Rottneros att nå sina klimatmål är långsiktiga PPA en del av bolagets aktiva arbete för att minska den långsiktiga exponeringen mot elprisrörelser.

EnBW Trading är en pionjär inom PPA och har tecknat det första PPA i sitt slag i Tyskland med Energiekontor 2019. Energiköpsavtalen har etablerat sig som ett viktigt instrument i energiomställningen.

Källa:

6 juli 2023  12:04   CET

Torsdag

USA ger grönt ljus för Ørsteds Ocean Wind-projekt utanför New Jersey

Amerikanska myndigheter har godkänt planen för konstruktion och drift av Ørsteds Ocean Wind 1-projekt utanför New Jersey.

Beläget cirka 24 kilometer sydost om Atlantic City, kommer projektet att ha en uppskattad kapacitet på 1,1 GW, som kan driva över 380 000 hem. Projektet är tänkt att skapa cirka 3 000 jobb genom sin utveckling och en treårig byggcykel.

Projektet innebär uppförande av upp till 98 vindkraftverk och upp till tre havsbaserade transformatorstationer inom sitt arrendeområde.

Detta är det tredje godkännandet av ett havsbaserad vindenergiprojekt i USA under nuvarande administration efter Vineyard Wind-projektet utanför Massachusetts och South Fork Wind-projektet utanför Rhode Island och New York.

”[..] dagens godkännande av Ocean Wind 1-projektet är ytterligare en milstolpe i våra ansträngningar att skapa bra betalda fackliga jobb samtidigt som vi bekämpar klimatförändringarna och ger kraft till vår nation”, säger sekreterare Deb Haaland.

Källa:

6 juli 2023  11:49  CET

Torsdag

Kan detta aluminiumbatteri vara säkert, effektivt och giftfritt?

Ett team av forskare från Australien och Kina säger att de har designat ett tidigt prototypbatteri som kan vara säkert, effektivt och giftfritt.

Forskarna, från Australiens Flinders University och Kinas Zhejiang Sci-Tech University, rapporterade det första steget i utvecklingen av ett vattenhaltigt aluminiumradikalbatteri som inte skadar planeten, i en artikel som publicerades i Journal of American Chemistry denna vecka.

Litiumjon- och blybatterier, de överlägset vanligaste globalt, kan läcka ut giftiga kemikalier som krom, bly och tallium i marken när de korroderar på soptippen, om de inte återvinns på rätt sätt.

Dessa kemikalier orsakar alla typer av förödelse på växter och djur de kommer i kontakt med, från att orsaka utvecklingsavvikelser hos ryggradslösa djur till att utlösa hjärt- och kärlsjukdomar hos människor.

Källa:

6 juli 2023  11:30   CET

Torsdag

Denna flytande vindturbintillverkare med vertikal axel har precis fått sin första kommersiella order

Den svenska vindturbintillverkaren SeaTwirl meddelade idag att de har fått sin första kommersiella order på sitt flytande vindkraftverk med vertikal axel.

Köpet avser ett nytt flytande vindkraftverk med vertikal axel i Nordsjön. Tidigare i år meddelade SeaTwirl att de hade undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) med den norska havsvindsutvecklaren Kontiki Winds i tidiga faser. De två företagen identifierar och undersöker möjligheter att elektrifiera olje- och gastillgångar till havs (eftersom Norge) och andra möjligheter till havs.

Genom MoU har SeaTwirl säkrat en inköpsorder för att ta fram ett förslag som inkluderar dess mindre SeaTwirl vindkraftsmodell, som för närvarande heter S1.5.

Företaget säger att dess S1-modell är en 30kW flytande vindturbin. Det är en turbin med mindre kapacitet som SeaTwirl säger kan motstå några av de mest krävande förhållandena i Nordsjön. Det är 13 meter (43 fot) över havet och 18 meter (59 fot) under havet. Den har en turbindiameter på 10 meter (33 fot). Flera S1:or kan placeras i ett tätt mönster för ökad effekt.

Källa:

6 juli 2023  11:22  CET

Torsdag

El-flygplan kommer att revolutionera det regionala resandet

Kommersiellt flyg är koncentrerat till överbelastade nav. Elektrifiering kommer att frigöra potentialen hos små flygplatser, minska koldioxidutsläppen från regionala transporter och omvandla flygplatser på landsbygden till knutpunkter för förnybar energi.

”Om elektriska flygplan användes i ett mer lokaliserat scenario har de potential att förändra den amerikanska transportsektorn”, skriver författarna till en ny studie från US National Renewable Energy Laboratory (NREL).

Varför? Eftersom ekonomin hos moderna flygresor samlar resenärer in i meganav, betjänade av jumbojet som kommer att vara svåra att minska koldioxid under de få år som återstår för att komma på rätt spår för att uppnå Parisavtalets mål. Enligt NREL betjänar bara 0,6 % av amerikanska flygplatser 70 % av inrikes flygresor. Stordriftsfördelar och koncentration vid knutpunkter kan vara bra för flygbolagen, men för passagerare gör det flygresor till en ansträngande handske av trånga kongresser, försenade avgångar och packade flygplan.

Källa:

6 juli 2023  11:17   CET

torsdag 6 juli

onsdag 5 juli

Onsdag

Kina ska fördubbla vind- och solkapaciteten till 2025, vilket gör dom till ledare av energiomställningen

Kina förväntas fördubbla sin vind- och solkapacitet till 2025, och uppnå målet att producera 1 200 gigawatt (GW) sol- och vindenergi fram till 2030, fem år före schemat, har en ny rapport funnit. Ett sådant enastående faktum föranleder reflektioner över de viktigaste trenderna i utvecklingen av den kinesiska elkraftindustrin.

Enkla beräkningar visade att även med den årliga driftsättningen av 570 GW vind- och solkraftskapacitet som uppnåddes under den tidigare femårsplanen (2016-2020), kommer Kina att nå 1200 GW kapacitet 2026, fyra år tidigare än planerat. En uppfattning om omfattningen av nya kapacitetstillskott kan ses genom att jämföra den totala installerade vind- och solkapaciteten i de sex bästa länderna efter Kina, som var 537 GW 2020.

Enligt den nationella utvecklings- och reformkommissionen kommer en ny modell baserad på storskaliga ”rena energibaser” att tillämpas för att påskynda driftsättningen av ny vind- och solkapacitet. År 2025 kommer dessa baser, belägna i öknar och andra karga marker, att vara värd för ungefär hälften av de nya vind- och solkraftverken.

Källa:

5 juli 2023  13:54  CET

Onsdag

Det största sol-till-väte-projektet i världen av Sinopec Xinjiang Kuqa

China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) meddelade att Green Hydrogen Pilot Project i den autonoma regionen Xinjiang Uygur i nordvästra Kina, har börjat producera grönt väte för att ersätta naturgasbaserat väte i sitt raffinaderi i Xinjiang. Som Kinas första demonstrationsprojekt för grönt väte med en kapacitet på över 10 000 ton och baserat på solenergi, förväntas det producera 20 000 ton grönt väte per år som kommer att levereras till Sinopecs Tahe-raffinaderi.

Med Sinopecs New Star Company i spetsen är megaprojektet det största sol-till-väte-projektet i världen och det första i sitt slag i Kina som är utrustat med ett solcellsanläggning för elproduktion, kraftöverförings- och transformationsledningar, såväl som anläggningar. för vattenelektrolys väteproduktion, vätgaslagring och -transport samt stöd till hjälpproduktion.

Källa:

5 juli 2023  13:49   CET

Onsdag

USA lanserar bidrag på 7 miljarder USD för att finansiera solenergiprogram för bostäder

US Environmental Protection Agency (EPA) har lanserat en bidragstävling på 7 miljarder USD för att erbjuda låginkomsthushåll tillgång till solenergi.

Den nya bidragstävlingen kommer att ge medel för att utöka befintliga låginkomstprogram för solenergi, samt utveckla och implementera nya Solar for All-program i hela landet. EPA planerar att dela ut upp till 60 utmärkelser under tävlingen med tre prisalternativ till samhällsgrupper runt om i landet, som representerar specifika stater eller territorier, infödda amerikanska indianer och Alaskan, och program i flera stater.

Solar for All-programmen gör det möjligt för låginkomsthushåll att få tillgång till solenergi på taket och bostadsområden genom att tillhandahålla ekonomiskt stöd och incitament till samhällen som tidigare var uteslutna från investeringar. Dessutom garanterar Solar for All-programmen minst 20 % totala elräkningsbesparingar för hushållen.

Källa:

5 juli 2023  13:33  CET

Onsdag

Franska Neoens 404 MW Mutkalampi vindkraftspark går i drift i Finland

Den franska oberoende kraftproducenten (IPP) Neoen SA (EPA:NEOEN) har tagit i bruk den största aktiva vindkraftsparken i Finland, Mutkalampi-anläggningen på 404 MW i västra delen av landet.

Den formella lanseringen kom ungefär ett år efter att Neoen satte energi på den första turbinen i anläggningen.

Sajtens driftsättning präglades av uttalanden som släppts av medlemmar i ett paneuropeiskt konsortium som har ett 126-MW Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) på plats för anläggningen.

Teknikjätten Philips (AMS:PHIA), bryggeriföretaget Heineken (AMS:HEIA), kemikalieföretaget Nobian och belysningstillverkaren Signify (AMS:LIGHT) skrev redan 2020 på ett 10-årigt avtal om att köpa 330 GWh per år från Mutkalampis produktion. Elen levereras fysiskt till det finska nätet medan de fyra konsortiepartnerna drar nytta av ursprungsgarantierna.

Källa:

5 juli 2023  13:28   CET

Onsdag

Nederländerna siktar på att öka den inhemska energiproduktionen i uppdaterad nationell plan

Nederländerna kommer att förbättra den inhemska energiproduktionen och bygga upp den nödvändiga infrastrukturen för sitt energisystem, enligt dess uppdaterade nationella energi- och klimatplan (NECP).

Nederländernas klimat- och energiminister Rob Jetten sa att Nederländerna håller på att omvandla sitt energisystem som för närvarande huvudsakligen drivs på kol, olja och gas till att uteslutande drivas på förnybara källor, och tillade att den holländska regeringen kommer att maximera energiförsörjningen genom så mycket inhemsk produktion som möjligt. och bygga den nödvändiga infrastrukturen så snabbt som möjligt.

Jetten tillade att holländarna kommer att utöka ländernas infrastruktur systematiskt istället för att göra det bara när det finns tillräcklig efterfrågan. Regeringen kommer att anta scenarier med högst efterfrågan i framtiden och anpassa politik och investeringar därefter.

Källa:

5 juli 2023  13:18  CET

Onsdag

Volvo Cars går över till förnybara bränslen för containersjöfart

Den svenska biltillverkaren Volvo har beslutat att transportera material för tillverkning av sina fordon över världshaven mestadels på containerfartyg som använder förnybara bränslen.

Volvo Cars sa att de transporterar tiotusentals containrar med produktionsmaterial varje år och att bytet skulle uppnå en omedelbar minskning av fossila CO2-utsläpp från interkontinentala sjöfrakter med 55 000 ton under ett år.

Förnybara bränslen, sa Volvo, minskar CO2-utsläppen med minst 84 % jämfört med fossila bränslen. Bränslet är fettsyrametylestrar (FAME), baserade på förnybara och hållbara källor, främst spillolja.

Detta bränsle kommer att användas för inkommande oceancontainertransporter av produktionsmaterial för tillverkningsanläggningar baserade i Europa och Amerika, såväl som all reservdelsdistribution som görs globalt av oceancontainertransporter.

Källa:

5 juli 2023  13:07   CET

Onsdag

Världen behöver hundratusentals fler havsbaserade vindkraftverk – hur mycket utrymme krävs?

För att nå nettonoll kan världen behöva så många 200 000 havsbaserade vindkraftverk som genererar 2 000 gigawatt (GW) energi.

För att sätta detta i sitt sammanhang, i slutet av 2022 hade 63 GW havsbaserad vindkraftskapacitet installerats över hela världen. Inom de kommande 28 åren behöver vindkraftssektorn till havs expandera så att den kan producera 32 gånger sin nuvarande energikapacitet.

Men var ska vi lägga alla dessa extra vindkraftsparker till havs? Deras platser kommer att behöva väljas för att maximera deras energiproduktion och deras sociala fördelar, samtidigt som de säkerställer att de har minsta möjliga påverkan på miljön. Att balansera alla dessa faktorer är inte en enkel uppgift.

För att ta reda på var man ska placera nya turbiner är en bra utgångspunkt att definiera hur mycket av havet vi behöver använda för att nå 2050 års nettonollmål. Denna beräkning beror på turbinernas dimensioner, hur vindkraftstekniken sannolikt kommer att utvecklas mellan nu och 2050, och den exakta konfigurationen av turbinerna inom en vindkraftspark.

Källa:

5 juli 2023  13:01  CET

Onsdag

Sydamerikas största flytande solcellsfarm lanserad i Colombia

Kalifornien-baserade solenergiutvecklaren Noria Energy har lanserat ett 1,5 MW flytande solkraftssystem på reservoaren vid Colombias Urrá Dam, det största projektet i sitt slag i Sydamerika.

Noria tänkte ut och ledde utvecklingen – med hjälp av sina partners 1Solution, DISICO, G&C, Isigenere och Seaflex – som ett pilotprojekt för den lokala oberoende kraftproducenten Urrá. Projektet syftar till att visa att vattenkraftsdammar som hanterar fluktuerande vattennivåer kan paras med flytande solenergi för att öka energitillförlitligheten och öka produktionen.

Det flytande solenergiprojektet ”Aquasol” har installerats vid vattenkraftverket Urrá på 340 MW i flodbassängen Sinú i Córdoba, Colombia. Den omfattar mer än 2 800 solcellsmoduler och förväntas producera nästan 2 400 megawattimmar kraft under det första året, tillräckligt för att kompensera för den energi som används för att driva dammen. Projektet förväntas också undvika mer än 1 540 ton koldioxidutsläpp varje år och generera mer än 1,2 miljoner dollar i ytterligare elkraftintäkter under 20 år.

Källa:

5 juli 2023  12:55   CET

Onsdag

UAE kommer att tredubbla bidraget från förnybar energi till energimixen under de kommande 7 åren

RIYADH: I en strävan mot hållbarhet siktar Förenade Arabemiraten på att tredubbla bidraget från förnybar energi till landets energimix under de kommande sju åren med investeringar på 200 miljarder dirham (54,4 miljarder USD).

Landets regering godkände den uppdaterade UAE National Energy Strategy 2050 som syftar till att sätta förnybar energi i framkant av kraftutvecklingen med massiva investeringsinitiativ, rapporterade Emirates News Agency, även känd som WAM.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, Förenade Arabemiratens vicepresident, premiärminister och härskare i Dubai, ledde mötet vid Qasr Al Watan i Abu Dhabi och övervakade lanseringen av flera nationella initiativ.

”Som ett resultat av den accelererade ekonomiska tillväxten godkände vi den uppdaterade UAE National Energy Strategy, som syftar till att tredubbla bidraget från förnybar energi under de kommande sju åren och investera 150 till 200 miljarder dirham under samma period för att möta landets växande efterfrågan för energi”, sa Al-Maktoum.

Källa:

5 juli 2023  11:32  CET

Onsdag

Hällefors får en av Sveriges största solparker

Bergslagens Solpark skrev nyligen på ett avtal med Hällefors kommun om att arrendera cirka 15 hektar mark i Hammarens industriområde strax söder om Hällefors. Här ska företaget bygga en solcellspark som beräknas bli en av Sveriges största parker med en preliminär installerad effekt på cirka 12 MW.

– Det är så roligt att företaget väljer att etablera sig här i Hällefors. Det är vår förhoppning att andra företag ska kunna få nytta av den energi som kommer att produceras. Hållbarhet står starkt i fokus, säger Cecilia Albertsson, kommunstyrelsens ordförande, Hällefors kommun.

Inom kort kommer kommunen börja avverka av skog i området där solparken ska byggas. Under hösten beräknas beslutet för bygglovet vara klart och då kan anläggningsarbetet påbörjas. Monteringen av stativ, solcellspaneler och elarbeten påbörjas under nästa år och solcellsparken planeras att driftsättas under 2024.

Källa:

5 juli 2023  11:22   CET

onsdag 5 juli

tisdag 4 juli

Tisdag

H2 Green Steel tecknar avtal värt 18 miljarder

H2 Green Steel, har tecknat ett sjuårigt avtal med ZF, en av de största leverantörerna till bilindustrin globalt. Kontraktet är värt 1,5 miljarder euro, motsvarande 18 miljarder kronor, och leverans av nästan utsläppsfritt stål väntas påbörjas 2026.

ZF bearbetar direkt och indirekt cirka 2,5 miljoner ton stål per år över hela världen. Detta avtal täcker en betydande andel av ZF:s årliga stålvolymer, vilket gör det strategiskt viktigt i företagets ansträngningar att minska koldioxidutsläppen i sin verksamhet.

Avtalet med H2 Green Steel förväntas minska CO2-utsläppen med nära 2,3 miljoner ton jämfört med traditionella ståltillverkningsprocesser.

– Detta är ett riktigt milstolpekontrakt för H2 Green Steel, inte minst på grund av dess storlek. ZF:s roll i fordonets ekosystem är obestridlig och de är en sann partner till oss där vi också ser potential att flytta in i andra regioner, som Nordamerika, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel i en skriftlig kommentar.

Källa:

4 juli 2023  15:06  CET

Tisdag

Göteborgsbolaget Alelion optimerar återvinningen av batteriskrot

Globala volymer av batteriskrot ökade med 56 % förra året. Samtidigt överträffar efterfrågan på celler snabbt den globala gruvproduktionen. Att utvinna maximalt värde från återvunna celler kan hjälpa till att överbrygga denna växande klyfta mellan utbud och efterfrågan.

Det är uppenbart att det finns en växande brist på celler, och när elektrifieringen tar ytterligare fart kommer denna brist att accentueras.

– Alelions tillvägagångssätt, byggt på 15 års batterikunskap, fokuserar på att optimera återvinningen och renheten av dessa material, minska beroendet av jungfruliga resurser och främja hållbar batteriproduktion, säger Sandra Hansson, chef för Aftermarket Business Development & Circular Economy på Alelion.

Det finns flera tekniker för batteriåtervinning, och många fler är under utveckling. Värme, vatten, mekaniska eller biotekniska, de beror alla mycket på demonteringsprocessen och graden av förorening av material.

Källa:

4 juli 2023  14:52   CET

Tisdag

Solpaneler och jordbruk – möjligheter för Italien

Solceller på landsbygden kan vara en infrastruktur som stödjer både jordbrukslandskapet och jordbruket i Italien, förklarar vår gästförfattare Sandro Esposito, vd CCE Italy.

I Italien är ämnet agrovoltaik generellt sett av stor betydelse. Man måste dock skilja mellan planeringen och utvecklingen av anläggningarna och implementeringstakten: det tar i genomsnitt 2-3 år från godkännande av en anläggning till driftsättning, vilket är alldeles för lång tid i tider av framskridande klimatförändringar . På tal i siffror betyder det att 2021 endast 34,7 hektar agrovoltaiska system för 7 megawatt effekt hade realiserats i hela Italien.

Som jämförelse installerades nästan 2 gigawatt av agrovoltaiska system i Kina under samma period. Men på grund av den starka statliga kontrollen är godkännandeförfarandet där mycket enklare och snabbare än i Italien och många andra europeiska länder. Min vädjan är därför: vi måste bli snabbare! Det handlar inte bara om att godkänna anläggningar, utan framför allt om att förenkla rutinerna – och satsa massivt på nätutbyggnad.

Källa:

4 juli 2023  14:40  CET

Tisdag

Svenska Eolus bygger ett 100 MW/400 MWh batteri i Kalifornien

Den svenska utvecklaren av förnybar energi Eolus Vind AB (STO:EOLU-B) meddelade på måndagen att de har fattat ett investeringsbeslut för 100 MW/400 MWh Pome fristående batterilagringsprojekt i San Diego County, Kalifornien.

Projektet har varit under utveckling av Eolus North America sedan 2019. Planerat att börja byggas under tredje kvartalet 2023 och gå i drift under sista kvartalet 2024, kommer batteriet att svara på en stark efterfrågan på energilagring i Kalifornien för att stödja energisystem.

Företaget tillade att det har tecknat ett kontrakt för leverans av ett batterienergilagringssystem (BESS) med en ”stor BESS-leverantör” och ett 10-årigt avgiftsavtal med en ej avslöjad köpare.

Källa:

4 juli 2023  14:33   CET

Tisdag

Tyska Skyborn utvecklar 2-GW finskt vindkraftsprojekt till havs

Skyborn Renewables har tecknat ett reservationsavtal med det finska statsägda företaget Metsahallitus som ger den tyska utvecklaren fem års exklusiva rättigheter att utveckla vindkraftsparken Pooki till havs.

Pooki-projektet, som ligger i närheten av det tidigare Suurhiekka-projektet, kräver installation av cirka 100 vindkraftverk med en total kapacitet på mer än 2 GW, sade Skyborn, Wpd AG:s tidigare havsbaserade vindkraftsföretag, på fredagen.

Utvecklingsarbetet kommer att starta redan i augusti 2023. Projektet är beläget i Bottenviken, 25 km (15,5 miles) utanför kusten och på ett genomsnittligt vattendjup på 20 meter.

”Finland har åtagit sig att utöka kapaciteten för utsläppsfri energi genom snabb utbyggnad av havsvind”, säger fastighetsutvecklingschefen Tuomas Hallenberg i Metsahallitus.

Källa:

4 juli 2023  12:06  CET

Tisdag

E.ON: nyanslutning av solel går om vindkraft

E.ONs nya elektrifieringsrapport visar att det skett ett historisk skifte i utbyggnaden av förnybar elproduktion och att inmatningen av solel i elnätet slagit nya rekord. Kunderna fortsätter att spara och effektivisera sin elanvändning, hittills har den distribuerade elen i E.ONs elnät minskat med cirka 10 procent under 2023. Fokus på grön industrialisering fortsätter med stora nyanslutningar i området runt Sundsvall. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under första halvåret 2023 har E.ON haft lika många förfrågningar om installationer av solceller, som under hela 2022. Samtidigt bromsar anslutningen av vindkraft in.

Statistiken uppvisar en fortsatt stark utbyggnad av solel. I maj slogs nya rekord för anslutning av nya anläggningar, installation av ny effekt och inmatning av el från solceller.

– Fortsätter installationerna av solel i samma takt som nu så når vi milstolpen 1 000 MW installerad solelseffekt i E.ONs elnät redan i höst. Det är en historisk utveckling vi ser inom solel, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Källa:

4 juli 2023  12:16   CET

Tisdag

Tyskland kommer stödja solenergitillverkning med investeringsbidrag

Det tyska ekonomiministeriet kommer att ge ekonomiskt stöd till företag som planerar att sätta upp solenergianläggningar i ett försök att bygga upp en total produktionskapacitet på cirka 10 GW per år längs värdekedjan.

Ministeriet bjöd i fredags in företag i den tyska solenergiindustrin att signalera sitt intresse för en investeringskostnadssubvention (CAPEX) för sina projekt.

De verksamheter som omfattas av det planerade finansieringsprogrammet inkluderar tillverkare av solcellsmoduler eller nyckelkomponenter i Tyskland eller företag som utvinner, bearbetar eller återvinner de råvaror som används i solcellsmodulproduktionen.

De projekt som kan vara berättigade till bidrag bör inriktas på en årlig produktionskapacitet motsvarande minst 2 GW solcellsmoduler och utnyttja den senaste teknikutvecklingen.

Källa:

4 juli 2023  12:06  CET

Tisdag

Sol och vind fortsätter öka

Världens koldioxidutsläpp fortsätter att öka, men den andel el som produceras med hjälp av sol och vind ökar stadigt och utgör nu 12 procent av den globala mixen. Kärnkraftens andel har minskat till 9 procent. Det framgår av den senaste årsstatistiken från organisationen Energy Institute.

Vindkraften gav 2022 världen 2 105 TWh och solkraften 1 323 TWh, enligt Energy Institute. En TWh, terawattimme, är en miljard kilowattimmar. Sverige producerar årligen cirka 170 TWh och förbrukar cirka 135 TWh.

Sedan klimatkonferensen i Paris 2015 har vindkraften ökat med 417 procent och vindkraften med 153 procent. Samtidigt står det klart att världens koldioxidutsläpp från fossila bränslen fortsatt att öka under 2022, med 0,9 procent.

Världens oljeförbrukning ökade med 3 procent under året, men totalt var förbrukningen större 2019, innan pandemin. I EU ökade förbrukningen av olja med 3,5 procent. Samtidigt minskade gasförbrukningen globalt med 3 procent (inom EU med 13,5 procent), och kolförbrukningen med 0,2 procent (i EU med 4 procent).

Källa:

4 juli 2023  12:00   CET

Tisdag

Långvarig lagring: mekanisk, elektrokemisk, termisk

”Långvarighet” betyder hur lång tid ett kraftsystem kan ladda ur elektricitet (detta skiljer sig från långtidslagring, det vill säga hur lång tid ett system kan lagra energi innan det laddas ur).

Som Maria Chavez på UCS förklarar, är det avgörande för framgången med intermittent vind- och solutbyggnad som måste lagra sin överskottsgenerering när den behövs. Och när elektrifieringen växer kommer den att ge större nätflexibilitet och motståndskraft under underhåll eller olyckor för att undvika strömavbrott.

Lång varaktighet” betyder vanligtvis 10+ timmar, men kan variera från 6 till 100 timmar, beroende på specifika behov. Traditionell 12-timmars pumpad vattenkraft är den vanligaste idag och har – av geografiska skäl – troligen nått sin kapacitetsgräns, medan 2-timmars kemiska batterier först nu sätts i drift. Så det finns ett stort tomrum som måste fyllas.

Källa:

4 juli 2023  11:54  CET

Tisdag

Nytt forskningsprojekt kommer att revolutionera solcellsproduktionen

Enligt pressmeddelandet kan supercontinuum-källa ”i grunden förändra solindustrin och den optiska analysen”.

Tekniken, som utvecklats av ett danskt forskarlag, förbättrar solcellernas effektivitet och ökar precisionen i optiska analyser, vilket kan bidra till att minska solenergikostnaderna och öka spridningen av förnybara energikällor globalt.

Projektet, där Innovationsfonden investerar 20,4 miljoner DKK, kommer att fokusera på optimering av ljuskällan, implementering i solcellsindustrin och utveckling av nya optiska analysmetoder.

Detta kommer att innefatta arbete med laserritning, nanosvetsning och laserdopning i solcellsproduktion, samt högupplöst mikroskopi och scatterometri för optisk analys. 

– Med projektet Uvsolar banar vi väg för en potentiell revolution inom solcellsproduktion och optisk analys. Den nya ultravioletta superkontinuumkällan kommer inte bara att optimera tillverkningsprocesser, utan också öppna upp nya möjligheter inom forskning och utveckling.

Källa:

4 juli 2023  11:49   CET

tisdag 4 juli

måndag 3 juli

Måndag

Amazon Robotaxi-teamet växer, Robotaxi-användningen lanseras i Las Vegas

I år, medan många robotaxiföretag och -projekt antingen har lagt sig eller minskat, kan man tro att Amazon och Zoox har gjort samma sak. Däremot har det motsatta varit sant! Zoox ökade antalet anställda med 16% i år, rapporterar Reuters. ”Zooxs personal har vuxit till cirka 2 200, upp från 1 900 i början av året, säger teknikchef Jesse Levinson till Reuters.” Det lilla självkörande företaget inom jätten som kallas Amazon utökar också tjänsten något.

Tidigare i år, i februari, slog Zoox robotaxel ut på gatorna i Kalifornien. Till skillnad från Cruise och Waymo, som är klart före flocken (men har sina egna hinder att övervinna), används dessa Zoox-robotaxlar just nu bara för att skjutsa runt anställda. Det har varit historien i Foster City där Zoox är baserad.

Nu utökar Zoox den robotaxi-tjänsten. Det kommer fortfarande bara att vara för anställda, men anställda har nu tillgång till robotaxeln i staden Las Vegas, Nevada. Den 16 juni började Zoox robotaxis att fungera för anställda där – inga förare, inga pedaler, inga rattar.

Källa:

3 juli 2023  13:10  CET

Måndag

Italien siktar på att öka förnybar energi till två tredjedelar av det totala antalet år 2030

MILAN, 30 juni (Reuters) – Italien siktar på att generera nästan två tredjedelar av sin elektricitet från förnybara energikällor i slutet av decenniet, sade energiministeriet på fredagen, något som förbättrade de mål som offentliggjordes för tre år sedan.

I en översyn av landets energi- och klimatplan sa ministeriet att Italien siktar på att få 65 % av sin el från förnybara energikällor till 2030, upp från ett tidigare mål på 55 %.

Förnybar energi förväntas täcka 40 % av bruttoenergiförbrukningen i alla sektorer – inklusive kraftproduktion, bostäder och transporter – i slutet av decenniet jämfört med 30 % i den gamla planen.

För uppvärmning och luftkonditionering bör förnybara källor stå för 37 % av förbrukningen och 31 % inom transportsektorn, sade ministeriet.

Dess ambition är att väte som produceras utan koldioxidutsläpp ska täcka 42 % av industrins behov till 2030.

Källa:

3 juli 2023  12:57   CET

Måndag

Världens första 16-MW vindturbin installerad i Kina

Världens första 16 megawatts vindkraftverk till havs installerades framgångsrikt i Fujian-provinsen i sydöstra Kina på onsdagen.

Turbinen, cirka 35 kilometer från strandlinjen, har världens största kapacitet per enhet. Vid full vindhastighet kan vindkraftverket generera 34,2 kWh effekt efter att ha roterat ett helt varv.

Dess årliga effekt, som uppskattas till i genomsnitt över 66 miljoner kWh, kan möta den årliga efterfrågan från 36 000 familjer om tre, spara 22 000 ton standardkol och minska 54 000 ton koldioxid.

På grund av turbinens storlek innebar installationsprocessen stora utmaningar. Dessutom ökar den vindexponerade ytan av turbinen med varje tillsatt blad. Som ett resultat, enligt projektledaren, måste det tredje bladet installeras utan avbrott för att säkerställa strukturens totala stabilitet.

Källa:

3 juli 2023  12:18  CET

Måndag

Med agrivoltaics "behöver vi inte välja mellan solenergi och att producera mat"

Att sätta solpaneler på jordbruksmark har varit en politisk het potatis i USA och delar av Europa
Akademisk forskning visar att solpaneler inte konkurrerar med biomassa om ljus och kan hjälpa till att skydda grödor från effekterna av klimatförändringar
Hinder för större utbyggnad av agrovoltaik inkluderar kostnader och längre tillståndstider

Vi behöver mark för grödor och för att återställa biologisk mångfald, och mark för förnybara energianläggningar när världen avvänjs från fossila bränslen. Samtidigt har det aldrig varit så mycket tryck på globala jordbrukssystem som klimatförändringarna biter på. Finns det något sätt att förena dessa till synes konkurrerande krav?

Att sätta solpaneler på jordbruksmark, känd som agrivoltaics, har varit lite av en politisk hetpotatis i vissa delar av Europa och USA. För miljöingenjören Chad Higgins, vid Oregon State University, är valet mellan jordbruksmark och energi ett falskt. Det måste finnas en genomtänkt design, säger han, men ”vår forskning visar att de kan samexistera och till och med skapa ömsesidiga fördelar”.

Källa:

3 juli 2023  12:12   CET

Måndag

"Bra nyheter": EU hyllar upptäckten av massiv fosfatfyndighet i Norge

En massiv underjordisk fyndighet av högkvalitativ fosfatberg i Norge, som anses vara världens största, är tillräckligt stor för att tillfredsställa världens efterfrågan på gödselmedel, solpaneler och elbilsbatterier under de kommande 100 åren, enligt företaget som exploaterar resursen.

Fosfatsten är en väsentlig beståndsdel som används vid produktion av fosfor för gödselindustrin och ingick i EU-kommissionens marsförslag till en lag om kritiska råvaror.

Den norska fyndigheten uppskattas vara värd minst 70 miljarder ton, vilket är strax under de 71 miljarder ton bevisade världsreserver som utvärderades av US Geological Survey 2021.

De i särklass största fosfatbergsfyndigheterna i världen – cirka 50 miljarder ton – finns i Västsahara-regionen i Marocko. De näst största finns i Kina (3,2 miljarder ton), Egypten (2,8 miljarder ton) och Algeriet (2,2 miljarder ton), enligt amerikanska uppskattningar.

Källa:

3 juli 2023  12:07  CET

Måndag

Batterier och förnybara energikällor räddar Texas under värmeböljan

Texas, tillsammans med stora delar av södern, har varit föremål för en obeveklig, långvarig värmebölja i flera veckor – den typ av klimatdriven extremväderhändelse som forskare har varnat oss för kommer att hända med ökande frekvens. Denna speciella händelse är så extrem att Texas har varit varmare än 99 % av jorden.

Men till skillnad från under vinterstormen Uri som täckte Texas med is och strömavbrott 2021, har statens elnät hittills hållit uppe under den enorma påfrestningen av att driva miljontals luftkonditioneringsapparater som dragit igång med sin högsta effekt, vilket drivit toppefterfrågan till en rekordnivå på nästan 81 000 megawatt (MW), vilket lätt överträffar toppbehovet på 69 000 MW under vinterstormen.

Så, vad är skillnaden från 2021? Hur har nätet lyckats fungera med mer krav på det än någonsin tidigare?

Källa:

3 juli 2023  11:59   CET

Måndag

Det konstgjorda trädet som utnyttjar solljus för att producera väte

Det konstgjorda trädet som de installerade på universitetets lokaler kan producera upp till ett halvt kilo väte per dag – tillräckligt för att försörja en schweizisk familjs dagliga energibehov. Dessutom tillåter skålen också att producera syre och värme.

Systemet består av en parabolskål med sju meter i diameter och en solreaktor. Liknelsen fungerar som en solkoncentrator; på sin brännpunkt – där solljus förmedlas – finns reaktorn. Att koncentrera ljuset på ett litet område resulterar i en mer kompakt enhet, vilket sparar kostnader och material. När ljuset når fokus homogeniseras det för att ge ett enhetligt ljusflöde, vilket är avgörande för att optimera prestanda.

Det enda som behöver tillsättas är vatten. EPFL:s forskare pumpar vatten till reaktorn och använder det både för väteproduktion och som värmeöverföringsvätska, vilket säkerställer att alla komponenter inte överhettas. Samtidigt överförs värme till delar som förbättrar deras prestanda med temperaturen. Efter kemiska reaktioner lagras väte och syre i komprimerad form.

Källa:

3 juli 2023  11:49  CET

Måndag

Pumpkraft testas i Vånga – stenbrott kan bli batteri

Ett skånskt stenbrott skulle kunna utnyttjas till att bli ett gigantiskt energilager genom att utnyttja den gamla tekniken ”pumpkraft” i Vånga i Kristianstads kommun. En teknik som är sällsynt i Sverige men beprövad i bergigare länder.

Södra Sverige är i stort behov av nya energilösningar och det är något som företaget bakom batteriprojektet i ett stenbrott i nordöstra Skåne, arbetar med. Stenbrottet ligger på en mindre ”bergtopp” på 140 meter.

Där ska man pumpa upp vatten och ta vara på energin när man släpper tillbaka vattnet igen.

Den utvunna energin uppger företaget motsvarar en lagringskapacitet på 80 MWh.

– Vi beräknar att under de timmar vi tömmer ut vattnet skulle vi kunna försörja stora delar av Kristianstads hushåll eller Volvos fabrik i Olofström, säger Håkan Martinsson, projektledare på Mine Storage.

Källa:

3 juli 2023  11:45   CET

Måndag

Koldioxid blir hållbar metanol i unikt projekt i Göteborgsregionen

Med ny teknik och cirkulära produktionsmetoder ska kemiföretaget Perstorp producera hållbar metanol. Koldioxidutsläppen kommer därmed att minska med 500 000 ton per år. Projektet Project Air visar att det är möjligt för kemiindustrin att bryta sitt beroende av fossila råvaror och är bara ett av flera omställningsprojekt i Göteborgsregionen.

Den svenska kemiindustrin har sitt centrum i Göteborgsregionen och är en av våra största exportindustrier. Men det är också en bransch som står inför stora hållbarhetsutmaningar. En betydande del av Sveriges koldioxidutsläpp kommer härifrån och därför samverkar en rad företag i regionen för att driva utvecklingen mot hållbara produkter. Ett av dem är det globala specialkemiföretaget Perstorp i Stenungsund.

En av de främsta råvarorna som Perstorp, och övriga kemiindustrin, använder i sin produktion är fossil metanol. För att klimatavtrycket från Perstorps kemiprodukter ska minska är en nyckel att i stället använda sig av hållbar metanol.

Källa:

3 juli 2023  11:39  CET

Måndag

Hurtigrutten satsar på vind och batterier

Tillsammans med våra partners forskar och utvecklar vi lösningar för att bygga vad som kan bli världens mest avancerade passagerarfartyg i sitt slag, och nu kan vi äntligen visa de första konceptskisserna av framtidens Hurtigrutens fartyg.

  • Enorma batteripaket på 60 MWh
  • Infällbara vind- och solsegel
  • Förbättrad manövrering med hjälp av artificiell intelligens
  • Luftsmörjning under vatten
  • Hydrodynamiska infällbara thrustrar
  • Smarta hytter med energiövervakning i realtid

Källa:

3 juli 2023  11:32   CET

måndag 3 juli

fredag 16 juni

Fredag

Vattenfall inviger vindkraftsparken South Kyle

Vattenfall har nyligen invigt vindkraftparken South Kyle på land i sydvästra Skottland. När vindkraftsparken är helt driftsatt kommer den att ha en installerad effekt på 240 MW, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 187 000 hushåll.

Vindkraftparken har utvecklats och byggts av Vattenfall och kommer att ägas av Greencoat UK Wind PLC. Den invigdes idag vid en ceremoni där Vattenfalls VD Anna Borg och Laurence Fumagalli från Greencoat UK Wind deltog. Många av de organisationer som var involverade i byggandet av vindkraftsparken deltog också i ceremonin.

En del av kraften från sajten kommer att försörja dryckestillverkaren A.G. Barr, känd för sin ikoniska Irn Bru, efter att ett företagsavtal om köp av kraft undertecknades 2020.

Källa:

16 juni 2023  14:53  CET

Fredag

Världsbanken kräver att subventioner för fossila bränslen skall ta slut

I en ny rapport säger Världsbanken att biljoner dollar slösas bort på subventioner för fossila bränslen, jordbruk och fiske som kan användas för att hantera klimatförändringar.

Världsbanken föreslår 577 miljarder dollar i statliga subventioner för fossila bränslen kan omdirigeras för mer produktiva och hållbara lösningar.

Enligt rapporten spenderar länder ungefär sex gånger vad de lovade att spendera på förnybar energi och utveckling av låga koldioxidutsläpp på subventioner av fossila bränslen.

Källa:

16 juni 2023  14:11   CET

Fredag

Sverige behöver investera 945 miljarder i elnäten till 2045

Elanvändningen kommer mer än att fördubblas till 2045 och för att klara det krävs elnätsinvesteringar på 945 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Sweco, som har gjorts på uppdrag av Ellevio. Merparten av investeringarna behöver göras under de kommande 10-12 åren.

Irapporten har Sweco analyserat det framtida behovet av nätinvesteringar i Sverige gällande transmissions-, region- och lokalnät till 2045. Rapportens högnivåscenario visar att elanvändningen kommer att öka från dagens nivå på 140 TWh till 340 TWh. För det krävs investeringar på 945 miljarder kronor i elnätet.

Ser man till den totala investeringen i elinfrastruktur är bedömningen att det kommer att kosta 2 053 miljarder kronor. I lågnivåscenariot når ökningen 272 TWh. Då blir motsvarande investering 1 843 miljarder kronor, varav 890 miljarder kronor i elnätet.

Källa:

16 juni 2023  13:05  CET

Fredag

Varta ska bygga tysk batterigigafabrik för att betjäna marknaden för förnybar energi

Den tyska batteritillverkaren Varta AG (ETR:VAR1) kommer att satsa mer än 20 miljoner EUR (21,7 miljoner USD) för att bygga en gigafabrik för energilagringssystem i delstaten Baden-Württemberg i Tyskland i ett försök att möta den växande efterfrågan inom sektorn för förnybar energi.

Tillverkningsanläggningen planeras att tas i drift under sommaren och nå sin initiala effekt på 500 MWh i slutet av detta år. Produktionen, motsvarande cirka 50 000 lagringssystem, kommer sedan att rampas upp för att nå 1 GWh senast i början av 2025, sa Varta på onsdagen.

När det är helt färdigställt kommer Neunheim-komplexet i Ellwangen-distriktet att kunna producera 100 000 energilagringssystem med en genomsnittlig kapacitet på 10 kWh årligen. Projektet förväntas öppna cirka 120 jobb.

Källa:

16 juni 2023  13:11   CET