ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

Hur minskar vi CO2-utsläppen snabbast
i människans olika aktiviteter?

MEDSOLS.NU ger dig ..................

- Nyheter varje dag
- Väljer det optimistiska
- Positiv lösningsjournalistik
- Dagsaktuella nyheter
- Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik m.m.
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS m.m.

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

tisdagen den 31 januari

Tisdag

Kina investerar 546 miljarder dollar i vind- och solkraft, vilket är långt mer än USA

Kina stod för nästan hälften av de globala utgifterna för låga koldioxidutsläpp 2022, vilket kan utmana USA:s ansträngningar att öka inhemsk tillverkning av ren energi.

Kina toppade återigen världen i investeringar i ren energi förra året, en trend som kan utmana USA:s ansträngningar att utveckla mer egentillverkning.

Nästan hälften av världens utgifter för låga koldioxidutsläpp skedde i Kina, enligt en färsk analys från marknadsundersökningsföretaget BloombergNEF. Landet spenderade 546 miljarder dollar 2022 på investeringar som inkluderade sol- och vindenergi, elfordon och batterier.

Det är nästan fyra gånger så mycket som amerikanska investeringar, som uppgick till 141 miljarder dollar.

Källa:

31 januari 2023  12:32   CET

Tisdag

Stanfords forskare belyser barriären för nästa generations batteri som laddas mycket snabbt

Nya litiummetallbatterier med fasta elektrolyter är lätta, brandfarliga, packar mycket energi och kan laddas mycket snabbt, men de har utvecklats långsamt på grund av mystiska kortslutningar och fel. Nu säger forskare vid Stanford University och SLAC National Accelerator Laboratory att de har löst mysteriet.

Det handlar om stress – mekanisk stress för att vara mer exakt – speciellt under kraftfull uppladdning.

”Bara små fördjupningar, böjning eller vridning av batterierna kan göra att nanoskopiska sprickor i materialen öppnar sig och litium tränger in i den fasta elektrolyten och får den att kortsluta”, förklarade seniorförfattaren William Chueh, docent i materialvetenskap och ingenjörsvetenskap i School of Engineering, och för energivetenskap och ingenjörskonst i den nya Stanford Doerr School of Sustainability.

”Till och med damm eller andra föroreningar som introduceras i tillverkningen kan generera tillräckligt med stress för att orsaka fel,” sade Chueh, som ledde forskningen med Wendy Gu, en biträdande professor i maskinteknik.

Källa:

31 januari 2023  12:07   CET

Tisdag

Vind och sol var EU:s främsta elkälla 2022 för första gången någonsin

Vind och sol levererade mer av EU:s el än någon annan kraftkälla för första gången någonsin 2022, visar ny analys.

De stod tillsammans för en rekordstor femtedel av EU:s el 2022 – en större andel än gas eller kärnkraft, enligt en rapport från klimattanksmedjan Ember.

Rekordtillskott av ny vind och sol 2022 hjälpte Europa att överleva en ”trippelkris” skapad av restriktioner för rysk gastillförsel, ett fall i vattenkraft orsakat av torka och oväntade kärnkraftsavbrott, säger analysen.

Cirka 83 % av nedgången i vatten- och kärnkraft möttes av vind och sol – och minskande efterfrågan på el. Resten möttes av kol, som växte i en långsammare takt än vissa hade förväntat sig mitt i en nedgång i tillgången på fossila bränslen från Ryssland.

Källa:

31 januari 2023  11:49   CET

Tisdag

Samarbete för att bygga en undervattens högspänningsplugg

Subsea-teknik- och offshore-konstruktionsspecialisten Subsea 7 och den tyska energiutrustningsleverantören Siemens Energy har gått samman för att utveckla en undervattens högspänningsplugg och kraftnav dedikerad till den framväxande flytande offshore-vindsektorn.

Tekniken förväntas möjliggöra anslutning av flera vindkraftverk till ett undervattensnav, vilket möjliggör mer flexibilitet i arkitektur och konstruktion av flytande vindkraftsparker till havs.

”Den flexibilitet som erbjuds kommer att bidra till lägre capex och högre krafttillgänglighet genom att möjliggöra effektivt underhåll av flytande vindsystem till havs”, säger partnerna i en release.

Källa:

31 januari 2023  11:44   CET

Tisdag

Ny solcellspark i Gagnef kommun

Anläggningen planeras längs med E16 mot Vansbro i Gagnefs kommun. Ytan för solcellsanläggningen motsvarar cirka 12 fotbollsplaner. Planen är att markarbetet ska inledas under hösten 2023 och invigningen förväntas äga rum i början av sommaren 2024. Fyra parter är delaktiga i byggnationen, Dala Energi, Dalavind, Dala Vindkraft Ekonomisk förening och markägare.

Dala Energi har utrett ett flertal områden i länet för möjliga solcellsparker men området längs med E16 mot Vansbro är det mest lämpliga för uppkoppling till nätet. Parken behöver en stor yta och närhet till en mottagningsstation som tar emot kraften.

– Det här ligger rätt i tiden med de energipriser och den klimatkris vi befinner oss i. Vi tar vara på solens resurser med tanke på framtiden och de klimatmål som förväntas uppnås till 2045, berättar Dala Energis projektledare Mago Göransson som även berättar att folk i allmänhet är positiva till solenergi.

Källa:

31 januari 2023  11:32   CET

Tisdag

Lund: Vanliga metaller kan omvandlas till el och värme

Jordklotet är fullt av järn och aluminium. Metallerna finns i jordskorpan eller som skrot lite varstans. Förbränningsforskare vid Lunds Tekniska Högskola har börjat inse att dessa vanliga metaller fungerar alldeles utmärkt att förbränna för att göra el och värme av. Med hjälp av sol- eller vindenergi kan det oxiderade pulvret sedan bli vanlig metall igen. Enligt forskarna är processen säker, billig och fossilfri. De hoppas på en testanläggning i Sydsverige där elproduktionen behöver byggas ut.

Vid Lunds universitet finns en forskargrupp som hör till världseliten när det gäller förbränning. De vet i detalj vad som sker när fossila och biobaserade material oxideras och förvandlas till värme – och därmed hur processen kan effektiviseras.

Sedan några år har de med sina laserstrålar och höghastighetskameror även börjat studera brinnande metaller, främst järn och aluminium, och har redan hunnit publicera ett stort antal vetenskapliga artiklar inom området.

Källa:

31 januari 2023  11:24   CET

Tisdag

Svenska Sea Twirl skall nu testa sina vertikala snurror i Norge

Svenska vindkraftsföretaget SeaTwirl har vunnit rätten att fortsätta med att testa sitt flytande vertikalaxlade vindkraftverk i en fjord utanför Norges kust.

SeaTwirl hade varit på väg att testa sin unika havsbaserade vindkraftsteknik i början av 2022, när en juridisk utmaning från en grupp norska anti-vindgrupper lade planerna på is.

Nästan ett år senare, efter en rad överklaganden, fann det norska vattenresurs- och energidirektoratet för SeaTwirl, vilket gav det tillstånd att fortsätta med planering och installation av 1MW S2x-prototypen och garantera ett slut på ytterligare överklaganden.

”Ett efterlängtat beslut i en process som alltid är svår att förutse”, säger Peter Laurits, VD för SeaTwirl.

Källa:

31 januari 2023  11:16   CET

Tisdag

Solparker sätter kornas komfort och skörd före skörd av elektroner

Solpaneler som lovar att generera gladare, friskare kor och grödor, samtidigt som de producerar billiga elektroner vid sidan av, sätts i praktik i Frankrike, efter en serie regeringsledda energianbud med en skillnad.

Den spanska energijätten Iberdrola har vunnit kontrakt för att utveckla fyra solenergiprojekt med en blygsam kapacitet på 3 megawatt (MW) vardera, men det som är intressant med dessa projekt är att det primära fokus inte ligger på effekt, utan på fördelarna som solpaneler kan leverera till jordbrukets produktivitet.

För att verkligen driva hem detta fokus använde den franska regeringen kontrakt för skillnad där priset per MWh är satt till 20 år över marknadsvärdet för att kompensera för prioriteringen av jordbruk och boskap framför maximal solproduktion.

I det första projektet, kallat Kirch, kommer Iberdrola att montera solpaneler 1,5 meter över marken för att mjölkboskap ska kunna ta skydd under.

Källa:

31 januari 2023  11:07   CET

Tisdag

Batterianläggning som lagrar 1000 MWh i 100 timmar

Företaget testar Forms 100-timmars lagringsteknik för att uppnå sina höga koldioxidminskningsmål – och i en skala större än nästan alla batterianläggningar på jorden.
Varje Form-projekt kommer att ge 10 megawatt momentan effekt i upp till 100 timmar, vilket innebär att var och en kommer att lagra totalt 1 000 megawattimmar. Det gör dem små i förhållande till andra batterier i nätskala när det gäller hur mycket ström de kan leverera på ett ögonblick, men de kommer att vara bland de största i världen när det gäller den totala mängden energi de kan lagra.

På torsdagen presenterade Xcel sitt första kontrakt för en av dessa banbrytande renenergiteknologier. Verksamheten i åtta stater undertecknade ”definitiva avtal” för att installera två nya järn-luft-batterisystem från extremt välfinansierade startup Form Energy, som syftar till att göra ren ström tillgänglig flera dagar i sträck. Xcel kommer att placera dessa långvariga energilagringssystem vid två olika kolanläggningar som planeras för pensionering – Comanche Generating Station i Pueblo, Colorado, och Sherburne County Generating Station i Becker, Minnesota.

Källa:

31 januari 2023  10:56   CET

Tisdag

EU "kan göra slut på beroendet av Kina för elbilsbatterier senast 2030"

Europa kan avsluta sitt beroende av Kina för elbilsbatterier till 2030, men bara om det håller jämna steg med Joe Bidens gröna subventionsspree på 369 miljarder dollar (£298 miljarder), förutspår experter.

En rapport från kampanjgruppen för förnybar energi, Transport & Environment, sa att EU var på väg att producera tillräckligt med litiumjonbattericeller till 2027 för att möta efterfrågan och skära bort Kina från leveranskedjor. ”Li-ion”-batterier är uppladdningsbara och används i hemelektronik och elbilar.

Studien förutspår att Europas beroende av Kina för raffinering och bearbetning av batterimetaller också kan minska dramatiskt – vilket förutsäger att mer än 50 % av Europas efterfrågan på raffinerat litium kan komma från europeiska projekt till 2030.

Källa:

31 januari 2023  10:38   CET

tisdag 31 januari

måndag 30 januari

Måndag

Fördubblade solcellsanslutningarna 2022

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med 110 procent jämfört med 2021. Sammantaget inkom nästan 30 000 föranmälningar om anslutning, vilket är en ökning med 173 procent mot förra året. –Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021.

Totalt har E.ON nu drygt 40 000 anslutna solcellsanläggningar, med en total effekt om 600 MW – vilket motsvarar effekten från en av Barsebäcks tidigare reaktorer. Dessa anläggningar har under 2023 producerat totalt cirka 297 GWh.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Pettersson.

Källa:

30 januari 2023  14:22   CET

Måndag

Länsstyrelsen i Halland ger sitt klartecken till OX2 1,7-GW vindkraftspark

OX2 AB (STO:OX2) har erhållit godkännande från de svenska myndigheterna i Hallands län för sitt upp till 1,7-GW Galatea-Galene havsvindkomplex och kommer att invänta slutgiltigt godkännande från den svenska regeringen.

Nollstödsprojektet har fått grönt ljus av Länsstyrelsen i Halland enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon. Förutsatt att regeringen utfärdar ett positivt beslut kan OX2 starta bygget 2026, sa byggherren på måndagen.

Galatea-Galene planeras att installeras i den svenska ekonomiska zonen utanför städerna Falkenberg och Varberg. Förslaget omfattar två delområden – Galatea, som ligger cirka 25 km (15,5 miles) utanför staden Falkenberg, och Galene cirka 25 km utanför Varberg, och kräver installation av upp till 101 vindkraftverk upp till 340 meter. (1 115 fot) hög. Väl i drift förväntas vindkraftsanläggningen generera cirka 6 TWh-7 TWh per år.

Källa:

30 januari 2023  13:08   CET

Måndag

Så spar familjen 30 000 kronor per år med batterier

Med solceller och tre hembatterier lyckades den här familjen tjäna in en rejäl slant på elräkningen under 2022. Här berättar de i detalj hur deras smarta styrning fungerar.
“Utan solceller och batterier hade vi fått en mycket högre elkostnad. Investeringen efter grönt avdrag var 250 000 kronor, så om elpriserna fortsätter att vara höga har den betalat av sig på cirka åtta år…”

Elinstallatören hälsade på hos en familj i Gnesta som räknat på det. I familjen Kööhler-Tidblads vita villa, med solceller på taket, sitter numera även tre batterier om sammanlagt 30 kilowattimmar (kWh).

– Vi började med ett mindre batteri på 10 kWh, men ville öka vår självförsörjning av solel och har därför installerat ytterligare två batterier, säger husägaren Oscar Kööhler som till yrket är energiingenjör och projektledare hos Scania.

Källa:

30 januari 2023  12:57   CET

Måndag

Australien: Delstaten NSW vill ta in anbud på 4,3 GW vind-, sol- och lagringsprojekt

Delstatsregeringen i New South Wales säger att den har nominerat 16 projekt som omfattar mer än 4,3 gigawatts produktions- och lagringskapacitet i den första av mer än ett dussin auktioner som utformats för att underbygga övergången av landets största kolnät till förnybar energi.

Statskassören och energiministern Matt Kean säger att bud för mer än 4,3 GW produktion och långvarig lagring nu kommer att bedömas av AEMO Services under det inledande anbudet för NSW Electrity Roadmap.

NSW letar efter mer än 32 miljarder dollar i nya investeringar för att täcka pensioneringen av alla, eller nästan alla, av de fem återstående kolgeneratorerna i staten under det kommande decenniet.

Auktioner kommer att hållas två gånger om året fram till 2030 åtminstone för att säkerställa att tillräckligt med ersättningskapacitet byggs upp i tid. Delstatsregeringen siktar på 12GW ny förnybar energi och minst 2GW långvarig energilagring

Källa:

30 januari 2023  12:35   CET

Måndag

Volvos vd: Risk att grön omställning bromsar in

Svenska lastbilsjätten AB Volvos vd Martin Lundstedt anser att den gröna omställningen går för långsamt. Det säger Lundstedt till Svenska Dagbladet på frågan om han ser en risk för att elektrifieringen bromsar in.

”Risken finns och det gäller inte bara fordonsindustrin. Jag var i Davos i förra veckan och det enda alla var ense om var att omställningen går för långsamt”, säger Lundstedt till tidningen.

Höga elpriser och dåligt utbyggd el-infrastruktur oroar Volvochefen när det gäller Europa. USA ligger däremot i framkant med statliga stimulanser på området, förklarar Volvotoppen. Europa borde snegla på USA och ta efter konceptet, menar Martin Lundstedt och pekar på USA:s satsning på elektrifiering av fordon med mer egen produktion av viktiga komponenter.

Källa:

30 januari 2023  12:25   CET

Måndag

Australien: Intäkter från batterilager gick upp till rekordnivåer 2022

Storskaliga batterier på Australiens nationella elmarknad (NEM) tjänade rekordhöga intäkter från arbitrage på energimarknaden under 2022.

Året 2022 var utan tvekan det mest dramatiska året i NEM:s historia. Året såg rekordhöga elpriser i grossistledet på grund av den globala krisen med fossila bränslen i kombination med många avbrott hos inhemska termiska generatorer.

Situationen blev så svår att den australiensiska energimarknadsoperatören (AEMO) vid ett tillfälle fastställde att marknaden var ”omöjlig att hantera”, vilket resulterade i en aldrig tidigare skådad avstängning av energimarknaden från 15 juni till 24 juni 2022.

Höga energipriser i sig räcker dock inte för att batterierna ska tjäna pengar. Den största potentialen för energiarbitrage uppstår när det finns en hög spridning i prissättningen.

Detta ökar skillnaden mellan debiterings- (köp-)priset och utskrivnings- (sälj)priset. Data från Energy Synapse Platform visar att spridningen mellan 10:e och 90:e percentilen av grossistenergipriserna under 2022 var långt över normala nivåer.

Källa:

30 januari 2023  12:10   CET

Måndag

Kina satsar på sol, vind och lagring

Behovet av nya lösningar för att lagra förnybar energi blir allt viktigare med tanke på de utmaningar som klimatåtgärder medför
Kina snabbar upp sin vind- och solkapacitet i den nuvarande femårsplanen som slutar 2025, vilket sannolikt kommer att nå sitt 2030-mål i förväg

Kinas sol- och vindkraftsproduktionskapacitet är den största i världen och står för mer än 35 procent av den globala totalen. I takt med att efterfrågan fortsätter att växa för att uppfylla sina klimatmål, har behovet av lagerlokaler också blivit avgörande för att säkerställa en klar och konsekvent försörjning.

Litiumbatteriproduktionen ökade till exempel med 70 procent förra året till 957 gigawattimmar (GWh), enligt en rapport publicerad av forskningshuset EVTank för hållbar energi och China Yiwei Institute of Economics, mer än tillräckligt för att mata den inhemska elbilen industri. Ungefär en sjättedel av överskottsproduktionen hamnade i lagringssystem.

Källa:

30 januari 2023  11:59   CET

Måndag

Hamnen i Oaklands drivs nu med solenergi till 30%

Port of Oaklands andel i en nyligen utökad solcellsanläggning på Antelope Valley Solar Ranch i Lancaster, Kalifornien, gick online förra veckan och levererade förnybar energi till hamnens ägda och drivna kraftverk. Verket säljer el till hyresgäster på både Oakland Seaport och Oakland International Airport.

”Det här är ett projekt som har pågått i sex år”, säger Port of Oaklands verkställande direktör Danny Wan. ”Att använda förnybara kraftkällor för att möta våra energibehov är ytterligare ett viktigt steg mot nollutsläpp och en grönare hamn.”

I mars 2017 godkände hamnen avtalet på 8,9 miljoner dollar för att köpa kraft från Antelope Valley, en av de största solenergigårdarna i Kalifornien med cirka 1 300 hektar. Hamnens åtagande motsvarar att använda cirka 50 av dessa hektar.

Källa:

30 januari 2023  11:53   CET

Måndag

Stabiliteten för perovskitsolceller når nästa milstolpe

Perovskite-halvledare lovar högeffektiva och lågkostnadssolceller. Det halvorganiska materialet är dock mycket känsligt för temperaturskillnader, vilket snabbt kan leda till utmattningsskador vid normal utomhusbruk. Att tillsätta en dipolär polymerförening till prekursorperovskitlösningen hjälper till att motverka detta.

Det har nu visat sig i en studie publicerad i tidskriften Science av ett internationellt team under ledning av Antonio Abate, HZB. De solceller som produceras på detta sätt uppnår verkningsgrader på långt över 24 %, som knappast sjunker vid snabba temperaturfluktuationer mellan -60 och +80 Celsius under hundra cykler. Det motsvarar ungefär ett års utomhusbruk.

Källa:

30 januari 2023  11:45   CET

Måndag

Energiomställningen ger en stråle av hopp för bönder som kämpar i kyliga vintern

Bönder i många stater, där elförsörjningen till jordbruket bara kommer på natten, måste möta det kalla vädret och vilda djur när de bevattnar sina gårdar på natten.
Elektriciteten är viktig för att driva pumpaggregat som har blivit en integrerad del av jordbrukssystemet.
En färsk Rajasthan-baserad studie hävdar att staten och landet kan spara en betydande summa på den infrastruktur som krävs för framtida energibehov genom att vända sig till solenergi.

När det sjunkande kvicksilvret satte nya rekord i Ganganagar-distriktet i Rajasthan och folk huttrade även i sina varma täcken, var Satveer Singh, en 50-årig bonde från byn Mohanpura, tvungen att besöka sitt vetefält sent på natten för att bevattna skörden. Anledningen, menar han, är elförsörjningen som vanligtvis kommer på natten för jordbruksarbete.

Källa:

30 januari 2023  11:40   CET

måndag 30 januari

fredag 27 januari

Fredag

Danske Bank slutar med ny finansiering av fossila bränslen

Danmarks största bank har förklarat ett slut på finansiering av fossila bränslen, efter att ha kommit fram till att 99,9 % av dess koldioxidavtryck kommer från finansierade utsläpp.

Danske Bank stödjer ”en ordnad övergång till ekonomier med låga koldioxidutsläpp och kommer av den anledningen inte att erbjuda refinansiering eller ny långsiktig finansiering till olje- och gasprospekterings- och produktionsbolag (E&P) som inte sätter en trovärdig övergångsplan i linje med Parisavtalet”, förklarar institutionen [pdf] i ett nytt ställningstagande om fossila bränslen som släpptes på fredagen.

”I fortsättningen på detta är Danske Banks uppfattning att finansiering av nya olje- och gasfält är oförenligt med vårt åtagande att stödja Parisavtalet och har därför beslutat att inte erbjuda långfristig finansiering eller refinansiering till E&P olje- och gasbolag som avser att expandera leverans av olja och gas.”

Källa:

27 januari 2023  14:42   CET

Fredag

Maxad intjäning på batterilagret

Allt fler av dem som investerar i solpaneler väljer numera också att lägga till ett batterilager till anläggningen. De flesta gör det för att öka andelen solel som används till egen elkonsumtion, andra gör det för att kapa effekttoppar. Men de här användningsområdena är faktiskt långt ifrån de lönsammaste. Sedan förra året har det tillkommit en intjäningsmöjlighet som åtminstone just nu utklassar alla andra; stödtjänster till elnätet.

För att ta reda på vilka belopp det handlar om när det gäller stödtjänster gjorde Elinstallatörens reporter en egen intresseanmälan till CheckWatt, en av de så kallade aggregatorer som finns på marknaden. Aggregatorföretagen samlar ihop batteriägare och använder alla deras batterier för att sälja stödtjänster till elnätet. Med ett batteri på 15 kWh, beläget i elområde 3, blev resultatet en uppskattad årlig ersättning med drygt 29 000 kronor. I det här fallet motsvarar det en återbetalningstid för batteriet på fyra år. Och då är inte alla de övriga nyttorna med batteriet inräknade, läs mer om den i artikel här intill.

Källa:

27 januari 2023  14:17   CET

Fredag

"Inga mirakel behövs": Prof Mark Jacobson om hur vind, sol och vatten kan driva världen

Den inflytelserika akademikern säger att förnybar energi ensam kan stoppa klimatkrisen, med tekniker som koldioxidavskiljning dyrt slöseri med tid

”Förbränning är problemet – när du fortsätter att bränna något löser det inte problemet”, säger professor Mark Jacobson.

Akademikern vid Stanford University har en övertygande pitch: världen kan snabbt få 100 % av sin energi från förnybara källor med, som titeln på hans nya bok säger, ”inga mirakel behövs”.

Vind, vatten och sol kan ge riklig och billig kraft, hävdar han, och stoppar koldioxidutsläppen som driver klimatkrisen, minskar dödliga luftföroreningar och säkerställer energisäkerhet. Avskiljning och lagring av koldioxid, biobränslen, ny kärnkraft och annan teknik är dyrt slöseri med tid, hävdar han.

Källa:

27 januari 2023  13:08   CET

Fredag

UTAH: SMR eller geotermik

Den amerikanska delstaten Utah bearbetar ett avtal om en ny liten modulreaktor (SMR) för att tillhandahålla baslinje och sändningsbar kraft. SMR-budet anger ett pris på 89 USD/MWh. Men kostnadsöverskridanden kommer att binda statens konsumenter till vad höga priser än innebär, säger Dennis Wamsted på IEEFA.

Nu har ett geotermiskt bud från NV Energy presenterats som erbjuder samma kapacitet på cirka $70/MWh. Wamsted förklarar varför det geotermiska projektet på 140 MW skulle möta Utahs behov tidigare och kosta mindre än SMR. 120MW kommer att använda en beprövad geotermisk lösning, medan de återstående 20MW använder ett nytt slutet system. Tillsammans kommer det att ge kapacitet dygnet runt och bättre integrera variabla och intermittenta resurser som vind och sol.

Den geotermiska sektorn har också fördelen av en pipeline av ny borrteknik och utrustning som kan arbeta vid högre temperaturer, och stöd från U.S. Department of Energy. Wamsted råder de 27 medlemmarna i Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) att backa ur SMR-avtalet och titta på förnybara alternativ som geotermisk energi.

Källa:

27 januari 2023  12:55   CET

Fredag

Estland godkänner pumplagerprojekt

Estlands första storskaliga energilagringsprojekt, Zero Terrain, har fått ett officiellt tillstånd och bygget kan fortsätta.

Energiasalvs underjordiska pumpade hydrolager är ett 550 MW ”vattenbatteri” som ska byggas i Paldiski, nordvästra Estland.

Projektets 6GWh lagringskapacitet under en lagringscykel på 12 timmar är tillräcklig för att tillhandahålla el till överkomliga priser till konsumenter när det inte finns någon vind- eller solenergi tillgänglig.
”Utsläppsfri energi med hög leveranssäkerhet till ett överkomligt pris är endast möjligt med storskalig och långsiktig energilagring. Jag är stolt över att Energiasalvs Zero Terrain-projekt kan ge regionen en energiförsörjning som kommer att möta framtida krav, säger Peep Siitam, VD för Energiasalv.

Källa:

27 januari 2023  12:42   CET

Fredag

USA:s investeringar i batterisektorn uppgår till 92 miljarder USD sedan Biden tillträdde

Totalt 92 miljarder USD har investerats i den amerikanska batteriförsörjningskedjan sedan president Joe Biden tillträdde i januari 2021, inklusive nya projekt som tillkännagavs av ICL och Rhyolite.

Siffran inkluderar statliga och privata investeringar i landets batteriförsörjningskedja, inklusive återvinning, materialseparering och bearbetning och komponenttillverkning. Totalt 78 anläggningar har annonserats, varav 72 av dem är avbildade i infografiken ovan.

En av dessa är det israelbaserade specialmineralföretaget ICL:s LFP-katodmaterialfabrik i St Louis, Missouri, som tidigare rapporterats av Energy-Storage.news i slutet av förra året, som ICL återrapporterade till japanska och koreanska marknader denna vecka.

Projektet på 400 miljoner USD kommer att halvfinansieras av ett bidrag från den federala regeringen genom Bipartisan Infrastructure Laws finansiering på 2,8 miljarder USD för batteriprojekt, även om detta fortfarande måste slutföras med Department of Energy (DOE).

Källa:

27 januari 2023  12:34   CET

Fredag

EU vill att Polen ändrar sin vindkraftslagstiftning

Att installera vindkraftverk, redan knepigt på grund av en lag som har varit i kraft sedan 2016, kommer att försvåras om en ändring som det styrande PiS-partiet arbetar med för att utlösa frigörandet av frysta EU-återvinningsmedel godkänns.

För att få för närvarande blockerade EU-återvinningsmedel från EU-kommissionen måste Polen arbeta med att implementera så kallade milstolpar, inklusive liberalisering av vindenergilagstiftningen.

Lagen förbjuder för närvarande byggandet av vindkraftverk enligt den så kallade 10H-regeln, som antogs på grund av det buller som drivs av vindkraftverk.

Det går med andra ord inte att sätta upp turbiner inom en radie av 10 turbiner från bostadshus och naturskyddsparker som reservat. Samma 10H-regel gäller för uppförande av bostadshus.

Men eftersom att respektera en sådan bestämmelse kräver att man har en hel del mark, har det visat sig svårt att utveckla förnybara energikällor i Polen som är beroende av fossila bränslen.

Källa:

27 januari 2023  12:17   CET

Fredag

Wyoming: Storskaligt pumpkrafts-lagring 900 MW

rPlus Hydro, LLP, en utvecklare av storskaliga pumpade lagringsvattenprojekt, tillkännagav inlämnandet av sin ansökan om slutlig licens till US Federal Energy Regulatory Commission (FERC) för sitt 900 MW Seminoe pumpade lagringsprojekt i Carbon County, Wyoming. Enligt rPlus Hydro har denna milstolpe uppnåtts av endast sex pumpade lagringsprojekt i USA sedan 2000.

Seminoe pumpade lagringsprojekt förväntas ge 10 timmars energilagringskapacitet med full uteffekt och kommer att bidra till att säkerställa tillförlitlighet och pålitlighet hos det regionala transmissionsnätet, särskilt när ytterligare vind- och solkapacitet kommer online. Med en beräknad byggkostnad på cirka 2,5 miljarder dollar, förväntar sig projektet att skapa upp till 500 kvalificerade byggjobb i Carbon County under fyra till sex år.

Källa:

27 januari 2023  12:08   CET

Fredag

Svenska OX2 planerar 1,4 GW havsvind i Finland

Stockholmsbaserade utvecklaren OX2 har påbörjat utvecklingen av vindkraftsparken Tyrsky i Bottenviken i den finska ekonomiska zonen.

Projektet beräknas ha en total installerad effekt på 1,4 GW och kommer att ingå i OX2:s projektutvecklingsportfölj för första kvartalet 2023. Tillståndstiden beräknas vara cirka fyra år och vindkraftsparken kan vara i drift omkring 2030.

Projektet kommer att placeras i ett område sydväst om Vasa, cirka 30 kilometer nordväst om Kaskinen. Den kommer att omfatta cirka 100 turbiner och ha en årlig produktion på cirka 6 TWh.

Källa:

27 januari 2023  11:50   CET

Fredag

USA: Solenergi och jordbruk är en perfekt kombo

Clean Wisconsin säger att de 1 miljon hektar Wisconsin jordbruksmark som odlar majs för etanol skulle kunna producera 100 gånger så mycket energi om de planteras med solgårdar istället. ”Det finns en oro för att vi kommer att ta för mycket jordbruksmark ur produktion för att sätta på solpaneler”, säger Mathewson i ett pressmeddelande som åtföljer den nya studien. ”Men vi använder redan mycket mark för att i första hand skörda energi i form av majs som gjorts till etanol. Den här analysen visar hur vi med solenergi kan skörda mer energi med mycket mindre mark.”

Att odla majs är nära en religion i Amerikas hjärta. De pengar bönderna tjänar på majsproduktion är ofta skillnaden mellan att försörja sig och gå i konkurs. Så varför skulle de vilja ändra ett system som har betalat räkningarna i generationer? Inkomststabilitet är en orsak. Jordbruket kan vara tufft eftersom en bonde aldrig vet från ett år till ett annat hur mycket pengar en gård kommer att tjäna.

Källa:

27 januari 2023  11:34   CET

fredag 27 januari

torsdag 26 januari

Torsdag

Två energijättar, två gröna projekt: En dubbelbokning i Nordsjön

Oljejätten BP planerar att bygga ett stort kolavskiljningsprojekt under Nordsjön som skulle vara avgörande för att Storbritannien ska nå sina utsläppsmål. Kraftjätten Ørsted har som mål att bygga en enorm  vindkraftspark till havs för att hjälpa landet att nå förnybara mål.

Problemet är att havsbotten är dubbelbokad och något måste ge. Storbritannien beviljade preliminära licenser för båda föreslagna projekten för mer än ett decennium sedan, när en överlappning på cirka 110 kvadratkilometer på havsbotten inte ansågs utgöra ett oöverstigligt hinder för någon av teknikerna, enligt planeringsdokument som granskats av Reuters, de inblandade företagen och brittiska myndigheter.

Men nu utspelar sig en tvist mellan BP och Orsted om företräde i denna ”Overlapp Zone” som delas av Hornsea Four vindkraftspark och Endurance carbon capture and storage (CCS) platser utanför det engelska grevskapet Yorkshire.

 

Källa:

26 januari 2023  13:38   CET

Torsdag

Volvo CE investerar i produktionskapacitet för elfordon

Anläggningsutrustningstillverkaren Volvo Construction Equipment (Volvo CE) investerar i produktion av elfordon. Det handlar om tillverkning av elektriska hjullastare och ramstyrda dumprar med elektriska drivsystem.

65 miljoner svenska kronor (cirka 5,8 miljoner euro) kommer att investeras i fabriken i Arvika, Sverige, för att möjliggöra tillverkning av elektriska hjullastare, enligt Volvo CE. En ny byggnad med en yta på cirka 1 500 kvadratmeter byggs för detta ändamål vid anläggningen som är specialiserad på tillverkning av medelstora och stora hjullastare. Byggarbetet är planerat att påbörjas i år. Arvika ligger i östra Sverige nära norska gränsen.

Volvo CE planerar att investera ytterligare 360 miljoner svenska kronor (cirka 32 miljoner euro) i sin fabrik i Braås, specialiserad på produktion av ramstyrda dumprar, till 2027. Denna investering kommer att tjäna till att utöka produktionskapaciteten på den 45 000 kvadratmeter stora anläggningen i södra Sverige för att producera ett bredare sortiment av midjestyrda dumprar med olika typer av drivning, inklusive elfordon. Den exakta andelen av eMobility-investeringen kan därför inte kvantifieras för tillfället.

Källa:

26 januari 2023  13:23  CET

Torsdag

Europeisk havsenergistudie identifierar 70GW potential

Storbritannien, Irland och Portugal har tillsammans 70 GW havsenergiresurser, enligt en europeisk studie.

Resultaten från den paneuropeiska EVOLVE har identifierat nära 60 GW av ”praktiskt sett livskraftig” vågenergi och 10 GW tidvattenströmsenergi från de tre länderna.

EVOLVE-projektet, som omfattar akademiker, forskningsinstitutioner och teknikutvecklare, har tillhandahållit en ”fast evidensbas” som stöder accelerationen av havsenergi i Europas framtida energisystem.
Den rumsliga modelleringsstudien identifierade havsenergiresurser på 34,8 GW i Storbritannien, 18,8 GW i Irland och 15,5 GW i Portugal.

Prognoser indikerar vidare att 10GW havsenergi installerad enbart i Storbritannien skulle kunna spara £1,46 miljarder per år i leveranskostnader för kraftsystem.

Källa:

26 januari 2023  13:15   CET

Torsdag

Tesla installerade 6,5 GWh energilagring 2022 och planerar nästa Megapack-fabrik

Utbyggnaden av energilagring av elbilstillverkaren och teknikföretaget Tesla ökade med 64 % på årsbasis och nådde 6,5 GWh 2022.

Teslas finansiella resultat för fjärde kvartalet 2022, som släpptes i går, visade ökningar i både dess sol- och energilagringsutbyggnader för kvartalet såväl som för hela året som just gått.

På kvartalsbasis ökade solenergiutbyggnaden med 18 % från 85 MW under fjärde kvartalet 2021 till 100 MW under fjärde kvartalet 2022, medan lagringsutbyggnaderna gick från 978 MWh under fjärde kvartalet 2021 till 2 462 MWh under fjärde kvartalet 2022, en ökning med 152 %.

Företaget kombinerar teknologierna i sina intäktssiffror, vilket gör det svårt att bedöma den relativa prestandan för varje segment, men summan uppgick till 1 131 000 000 USD för föregående kvartal jämfört med 688 miljoner USD under Q4 2021 för dess energigenererings- och lagringsaktiviteter.

Motsvarande kvartalskostnader för intäkter inom produktions- och lagringsverksamheten var 1 151 000 USD för Q4 2022 och 739 miljoner USD för Q4 2021.

Icke desto mindre fortsätter det att representera en bråkdel av de totala intäkterna, med totala fordonsintäkter för fjärde kvartalet 2022 på 21,3 miljarder USD, jämfört med 15,8 miljarder USD totala intäkter för fordon under den tidsramen.

Källa:

26 januari 2023  12:33  CET

Torsdag

Vertikal solpaneler för ren energi och växtodling

Agrivoltaics – praxis att samlokalisera solenergianläggningar med odlingsmark – antas alltmer över hela världen som ett sätt att introducera distribuerad ren energi utan att kompromissa med markanvändningen.

Forskning från Oregon State University fann att samlokalisering av solenergi och jordbruk kan ge 20 % av den totala elproduktionen i USA. Storskalig installation av agrovoltaik kan leda till en årlig minskning av 330 000 ton koldioxidutsläpp samtidigt som den ”minimalt” påverkar skörden, sa forskarna.

Tidningen fann att ett område ungefär lika stort som Maryland skulle behövas om agrivoltaics skulle täcka 20% av USA:s elproduktion. Det är cirka 13 000 kvadratkilometer, eller 1% av nuvarande amerikansk jordbruksmark. I en global skala uppskattas det att 1 % av all jordbruksmark skulle kunna producera världens energibehov om den omvandlas till solcellsenergi.

Källa:

26 januari 2023  12:29   CET

Torsdag

E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 2022

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med 110 procent jämfört med 2021. Sammantaget inkom nästan 30 000 föranmälningar om anslutning, vilket är en ökning med 173 procent mot förra året.

– Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

Totalt har E.ON nu drygt 40 000 anslutna solcellsanläggningar, med en total effekt om 600 MW – vilket motsvarar effekten från en av Barsebäcks tidigare reaktorer. Dessa anläggningar har under 2023 producerat totalt cirka 297 GWh.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Pettersson.

Källa:

26 januari 2023  12:15  CET

Torsdag

Ny teknik gör fjärrvärmens aska till vägsalt

Med ny teknik kan värdefulla salter utvinnas ur aska som bildas i fjärrvärmeproduktionen.
– Vi har jobbat med att öka cirkulariteten i värmeproduktionen i flera år och det vill vi fortsätta med, säger Anders Pettersson på Vattenfall Värme.

Varje år bildas omkring 8000 ton så kallad flygaska från energiåtervinningen av avfall i Uppsalas fjärrvärmesystem. Flygaska följer de varma gaserna upp i skorstenen vid förbränning till skillnad från bottenaska.

Genom att plocka ut så mycket resurser som möjligt ur våra restprodukter kan vi bidra till ett minskat uttag av jungfruligt material

Tidigare har askan blandats in i betong och deponerats, men salterna, vilka utgör ungefär 15–20 procent av askans totala vikt, har däremot inte skiljts ut. Detta är nu möjligt med ny teknik, vilket innebär stora vinster för både miljö och klimat.

Källa:

26 januari 2023  12:10   CET

Torsdag

Snabbare utveckling av solcellsprojekt i Baltikum kompenserar för markbristen

Litauen var först i raden då landet ändrade en del av sina regler – med avskaffandet av byråkratin och färre restriktioner för solenergi – och förändringar på elmarknaderna gjorde det intressant att komma in på marknaden, enligt Simonas Šileikis, chef för solenergiverksamheten på Grönt geni.

”Litauen var en het marknad sedan två år tillbaka. Det var uppenbart att denna marknad var mycket attraktiv främst på grund av den snabba utvecklingen jämfört med mogna marknader som Italien eller Spanien”, säger Šileikis.

En annan anledning till att både Litauen och Lettland är attraktiva för utvecklaren är skillnaden i att få ett projekt färdigt i Baltikum jämfört med solenergimarknader som Spanien eller Italien, enligt Šileikis.

”I Litauen var utvecklingsprocessen från markteckningen till det strömsatta kraftverket cirka 18 månader. Medan vi i Italien och Spanien talar om utvecklingen från undertecknandet av mark till enbart full auktorisation, inte ens om konstruktionen, det tar ungefär fyra år.”

Källa:

26 januari 2023  12:01  CET

Torsdag

Tyskland lanserar nytt anbud för 1,95 GW solcellsenergi

Tyskland har lanserat ett nytt anbud som syftar till att lägga till 1,95 GW solcellskapacitet i allmännyttiga skala på åkermark och gräsmark i missgynnade områden.

Tidsfristen för buden har satts till 1 mars 2023 och kommer att ha ett maxprisbud satt till 0,0737 €/kWh (0,08 USD/kWh), vilket höjdes tidigare i veckan.

Anbud för detta anbud kommer att tillämpas på åkermark och gräsmarker i missgynnade områden, där varje region tilldelar en maximal kvot för det, som sträcker sig från maximalt 500 MW solenergikapacitet i delstaten Baden-Wuerttemberg till Hessens 35 MW.

Med denna senaste solcellsauktion kommer Tyskland att tilldela en tredjedel av den totala kapaciteten (5,85GW) som ska tilldelas under auktionerna i år.

Källa:

26 januari 2023  12:04   CET

Torsdag

Återvunna batterier spelar en dubbel roll för mikronät

När batteriåtervinning och återanvändning växer kan mikronät leverera el för återvinningen och sedan använda batterierna.

Microgrids kan dra nytta av ökningen av batteriåtervinning och återanvändning, antingen genom att tillhandahålla el för återvinningsverksamhet eller genom att använda billigare och mer hållbart producerade återanvända batterier eller återvunnet material.

Ett antal faktorer flyttar marknaderna för batteriåtervinning och återanvändning på sätt som kan gynna mikronätindustrin. Övergången till elfordon (EV) och elektrifiering ökar efterfrågan, medan låga tillgångar på råvaror ökar batteripriserna. Dessa faktorer innebär att återvinning och återanvändning är viktiga.

McKinsey uppskattar att andra batterier, jämfört med nya batterier, är 30 % till 70 % billigare. Och Union of Concerned Scientists säger att år 2050 kan batteriåtervinning tillhandahålla 22 % till 27 % litium, 40 % till 46 % nickel och 45 % till 52 % kobolt som behövs för elbilar i USA.

Källa:

26 januari 2023  12:01  CET

torsdag 26w januari

onsdag 25 januari

Onsdag

Sverige utökade med 1 GW solenergi 2022

Sveriges operativa solcellskapacitet nådde 2,6 GW i slutet av december, upp från 1,6 GW ett år tidigare, enligt preliminära siffror från svenska solenergiföreningen Svensk Solenergi.

Siffrorna visade att 2022 var landets hittills bästa år för solenergi, med cirka 1 GW ny kapacitet till elnätet. Nationen installerade 503 MW 2021, 400 MW 2020, 287 MW 2019 och 180 MW 2018.

Sverige har nu mer än 140 000 solcellspaneler, med cirka 50 800 till förra året. År 2021 uppgick nyinstallerade installationer till cirka 26 541.
Större delen av Sveriges solcellskapacitet representeras av bostäder och kommersiella system som stöds av ett rabattsystem, som Energimyndigheten (Energimyndigheten) har avsatt cirka 4,5 miljarder SEK (440 miljoner USD) för perioden 2009-21.

Källa:

25 januari 2023  13:08   CET

Onsdag

Svenska nanotrådar i satellitsolceller

Amerikanska institutet Caltech har skickat upp en forskningssatellit som ska testa svenska nanotrådssolceller. De är av typen tandemsolceller som bland mycket annat tål rymdstrålning bättre.

Verkningsgrader på upp till svindlande 47 procent är teoretiskt möjliga genom att bygga en panel med en ”spikmatta” av nanotrådar stämda för olika band av solljuset.

Forskare i Lund gjorde ett försök att kommersialisera tekniken redan i början av tiotalet. Det gick i stöpet när den största finansiären drog sig ur.

Men forskningen lever kvar och just nu är alltså trådarna bland annat uppe i rymden. Satelliten kommer att vara ute under våren, och resultat väntas komma fortlöpande.

Jämfört med andra typer av tandemsolceller ska trådarna vara mer robusta mot strålningen däruppe – det är ingen katastrof om en eller annan nanotråd slås ut.

Källa:

25 januari 2023  13:00  CET

Onsdag

Tyskland kommer att lägga till upp till 3,2 GW landbaserad vindkraft 2023

Utbyggnaden av vindkraft på land i Tyskland förväntas fortsätta växa under 2023 med mellan 2,7 GW och 3,2 GW ny kapacitet, enligt uppskattningar från vindenergiföreningen BWE och VDMA Power Systems.

År 2022 var totalt 551 landbaserade vindkraftverk med en installerad effekt på 2 403 MW anslutna till det tyska nätet, vilket är 25 % fler än föregående år.

Vindkraften i Tyskland expanderar men tillväxten är för långsam med tanke på de mål som Berlin satt upp. De två föreningarna uppmanar de federala staterna att använda de verktyg som tillhandahålls av den federala regeringen genom alla lagändringar förra året och att snabbt möjliggöra en betydande acceleration i expansionen.

Källa:

25 januari 2023  12:56   CET

Onsdag

Vattenfall har lämnat in en ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals

Det är Vattenfall som har lämnat in en ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals.

Enligt handlingar som Aftonbladet har fått ut ska den nya anläggningen vid Ringhals vara klar om nio år, Den totala effekten kommer att vara betydligt större än vad Ringhals 3 och 4 producerar i dag.

Den nya anläggningen går under namnet ”Nucelerate west”. Målsättningen är att den ska stå klar 2032. Utifrån den ansökan som nu lämnats in till Svenska kraftnät går det inte att utläsa vilken sorts reaktortyp eller anläggning det handlar om.

Källa:

25 januari 2023  12:53  CET

Onsdag

Solcellsvisioner i Fredericia ska bana väg för PtX

Everfuel och Unison Energy Partners kommer att etablera en 160 hektar stor solcellspark på Ydre Ringvej i Fredericia.

Strömmen från solpanelerna kommer att användas för PtX vid Everfuels vätgasanläggning bakom raffinaderiet

Visionen för produktion av lokal solenergi presenterades nyligen vid ett temamöte i tekniska nämnden och klimat-, miljö- och energinämnden.

De lyssnade och ställde frågor, men varken ja eller nej har ännu sagts.

– De var väldigt uppmärksamma, och vi är överens om att fortsätta dialogen. Vi hoppas att de tackar ja, för vi tycker att det är fantastiskt vettigt att vi kan producera gröna elektroner lokalt och skicka dem direkt till elektrolysanläggningen, där vi utvinner väte, säger utvecklingsdirektör på Everfuel Mikkel Abildtrup Pedersen till Fredericia Dagblad .

Källa:

25 januari 2023  12:40   CET

Onsdag

Förnybar energi utgör nu 10 % av storbankernas finansiering av energisektorn men måste bli större

Finansiella institutioner har gått för långsamt med att öka finansieringen av förnybar energi för att hjälpa till att uppfylla globala 2050-åtaganden på nettonoll, säger den amerikanska miljöorganisationen Sierra Club.

NGO:s uppgifter visade att 7 % av finansinstitutens finansiering för energiföretag, inklusive lån och obligationsgarantier, gick till förnybara energikällor 2016, en siffra som steg till 10 % 2021. Som ett resultat av detta har den totala mängden ren energifinansiering i dessa år ökade från 23,2 miljarder USD 2016 till 34,5 miljarder USD 2021.

”Många banker hävdar att de fortsätter att tillhandahålla finansiering till kunder med fossila bränslen för att hjälpa dessa kunder i deras klimatomställning, (men) uppgifterna ifrågasätter det påståendet,” Adele Shraiman, kampanjrepresentant för Sierra Clubs fossilfria finansieringskampanj.

Källa:

25 januari 2023  12:37  CET

Onsdag

Storbritannien: Solenergi och markanvändning i balans mellan energi och livsmedelssäkerhet

Om varje solfarm som för närvarande presenteras byggdes skulle den fortfarande stå för mindre än 0,4% av Storbritanniens jordbruksmark, enligt Solar Energy UK. Bild: BayWa r.e.
Förra året kallade den tidigare brittiska premiärministern Liz Truss solenergiprojekt som ”tillbehör”, medan hennes efterträdare, Rishi Sunak, lovade att inte låta landet ”förlora delar av vår bästa jordbruksmark till solfarmar”. Molly Lempriere undersöker hur mycket mark Storbritannien behöver för solcellsanläggningar i allmän skala när det övergår till nettonoll, och om sektorns tillväxt utgör något hot mot livsmedelssäkerheten.

Solenergins inverkan på markanvändningen slog rubriker i Storbritannien förra året. Mitt i levnadskostnadskrisen har de stigande priserna på mat och energi dragit särskilt fokus, med vissa politiker och påtryckningsgrupper som tyder på att de två är i konflikt med varandra.

I september nådde matprisinflationen 14,6 %, enligt Office for National Statistics, den 14:e månaden i rad med tillväxt. Samtidigt har kraftpriserna nått rekordnivåer på grund av gaskrisen, som väntas fortsätta i minst två år och eventuellt fram till 2030.

Källa:

25 januari 2023  12:32   CET

Onsdag

Göteborgs hamn först med fartyg-fartyg bunkring av metanolbränsle

Den snabba utrullningen av landmärkena ögonblick för metanoltankning fortsätter med nyheter från Sverige där världens första metanolfärja, Stena Germanica, har blivit det första icke-tankfartyget att framgångsrikt slutföra fartyg-till-fartyg metanolbunkring. Operationen skedde tidigare i veckan i Göteborgs hamn med bränsle från Methanex Corporation.

”Som världens största producent och leverantör av metanol är vi glada över att fortsätta vårt samarbete med Stena Line för att visa att metanol är ett ledande alternativ, renare förbränning och framtidssäkert marinbränsle”, säger Karine Delbarre, senior vice president på Methanex . ”Denna första metanolbunkring från fartyg till fartyg för ett icke-tankfartyg, som utnyttjar våra partners E&S Tankers och Göteborgs Hamn, är ytterligare bevis på att metanol är globalt tillgängligt, säkert att frakta, lagra och hantera med tillvägagångssätt liknande de för konventionella marina bränslen.”

Stena Germanica, som förbinder Göteborg med Kiel i Tyskland, blev världens första metanoldrivna färja när Stena Line konverterade det 240 m långa fartyget 2015.

Källa:

25 januari 2023  12:28  CET

Onsdag

Danmarks GreenGo ska bygga 4 GW grönbränsleanläggning

OSLO, 24 januari (Reuters) – Den danska utvecklaren av förnybar energi GreenGo Energy sa på tisdagen att de samarbetar i ett projekt på 60 miljarder danska kronor (8,77 miljarder USD) för att utveckla en grön energipark.

Företaget samarbetar med en lokal kommun i västra Danmark för att utveckla 4 gigawatt (GW) sol- och vindenergi för produktion av gröna bränslen, vilket hjälper till att minska utsläppen, heter det.

”Megaton”-projektet är baserat i Ringkobing-Skjern kommun, heter det i ett uttalande.
Megaton kan vara i drift före 2030 och har som mål att producera 1 miljon ton grönt bränsle, som väte, genom att omvandla förnybar energi genom elektrolys.

Gröna bränslen är nödvändiga för att uppnå de globala klimatmålen till 2050 och kommer också att hjälpa Danmark att uppnå sitt 2030-mål om 70 % minskning av CO2-utsläppen, sa GreenGo.

Källa:

25 januari 2023  12:23   CET

Onsdag

93 hektar stor solcellsanläggning invigd i Åbenrå kommun

Klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard hade i måndags rest till Södra Jylland för att tillsammans med bland annat Aabenraa kommuns kommunchef Jan Riber Jakobsen inviga en ny solcellsanläggning i Bjerndrup söder om Aabenraa som ska producera ca. 87 miljoner kWh grön el per år.

Som jämförelse använder varje dansk i snitt 1600 kWh per år.

Solcellsparken i Bjerndrup täcker en yta på ca. 93 hektar, vilket motsvarar ett 130-tal fotbollsplaner, och byggdes av Better Energy som även ansvarar för driften av anläggningen.

– Vi vill vara föregångare för grön energi och därför är det verkligen viktigt att vi även har privata aktörer som kan bidra till att det etableras fler anläggningar för produktion av förnybar energi, så att vi tillsammans kan leva upp till våra klimatmål, säger borgmästare Jan Riber Jakobsen i ett pressmeddelande.

Källa:

25 januari 2023  12:16  CET

onsdag 25 januari

tisdag 24 januari

Tisdag

Amerikansk startup avslöjar saltvattenflödesbatteri för storskalig lagring

USA-baserade tekniska startupen Salgenx har avslöjat ett skalbart saltvattenflödesbatteri för applikationer inom förnybar energi, telekommunikationstorn, oljebrunnspumpar, jordbruksbevattningspumpar och växthusbevattning eller belysning. Batterierna är lämpliga för fristående förvaring eller med sol- eller vindkraft.

”Den är mycket lämplig för lagring av solenergi, med den extra fördelen av solvärmelagring i saltvattenelektrolyttanken,” sa VD Gregory Giese till tidningen pv.

Tillverkaren sa att det nya batteriet har en energitäthet på 125,7 Wh/L. Det kräver två stora tankar fyllda med flytande elektrolyter, varav den ena är saltvatten och den andra en proprietär elektrolyt. Vätskorna cirkuleras genom elektroder, som reglerar in- och utmatningen av elektricitet från batteriet.

Lösningen kan skalas genom att lägga till fler elektroder och ytterligare elektrolyttankar. Salgenx erbjuder också lösningen i 250 kW, 3 MWh, 6 MWh, 12 MWh och 18 MWh konfigurationer.

Källa:

24 januari 2023  11:49   CET

Tisdag

AI utvecklar vågenergin

Den australiensiska utvecklaren av vågenergiteknik Carnegie Clean Energy har utökat sitt samarbete med Hewlett Packard för att fortsätta utvecklingen av ”self learning”-produkter som kan svara på förutspådda våghöjder.

Carnegie och Hewlett Packard började arbeta tillsammans i slutet av 2020 och deras arbete har fokuserat på kontroller som är beroende av förstärkningsinlärning, ett område av artificiell intelligens med inbyggd maskin- eller självinlärningsförmåga.

Detta gör det möjligt för styrenheten att tillämpa det bästa svaret för förutspådda våghöjder, vilket hjälper till att öka kraften och minska kostnaderna.

De två företagen inriktade sig på utvecklingen av en inlärningsbaserad styrenhet för Carnegies CETO-vågenergiteknologi som omvandlar kinetisk energi från havssvall till elektrisk kraft.

Det arbetet har redan gett effektvinster på cirka 20 procent och har nu förlängts med ytterligare två år, till slutet av 2024

Källa:

24 januari 2023  11:45  CET

Tisdag

Lagring av förnybar energi via regenerativ bromsning i underjordiska gruvor

Forskare ledda av International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) i Österrike har föreslagit användning av regenerativ bromsning för att lagra förnybar energi vid nedlagda gruvanläggningar.

Regenerativ bromsning är en energiåtervinningsmekanism som tar bort bortkastad energi från processen att sakta ner ett fordon.

Det föreslagna konceptet för underjordisk gravitationsenergilagring (UGES) består av att sänka sand i en underjordisk gruva och lyfta denna sand till en övre reservoar via elektriska motorer för att lagra energi i ögonblick med låg effektbehov.

”UGES använder regenerativ bromsning för att justera nedstigningshastigheten för sanden i gruvschaktet och generera elektricitet,” sa forskaren Zakeri Benham till tidningen pv.

Källa:

24 januari 2023  11:38   CET

Tisdag

Aneo med miljardinvestering i Sverige

Koncernen Aneo som är verksam inom förnybar energi förvärvar två svenska vindkraftsparker för drygt 1 miljard kronor. Investeringen är den första Aneo gör i ny energiproduktion utanför Norge.

TrønderEnergi och HitecVisions etablerade förra sommaren Aneo, den nya nordiska koncernen inom förnybar energi. Bolaget har som mål att öka vindkraftsproduktionen med 10 till 12 TWh (terawattimmar) senast 2030. Detta motsvarar cirka åtta procent av dagens norska elproduktion. Aneo är därför på jakt efter projekt i hela Norden, och nu är det första stora avtalet för förvärv av förnybar energiproduktion ett faktum.

– Vi har ingått ett avtal om att förvärva vindkraftsparkerna Grimsås och Brännliden i Sverige. Förvärvet innebär en ökning med nästan 30 procent av Aneos ägande i vindkraftsproduktion, och det är ett viktigt första steg mot att etablera Aneo som en fullt integrerad vindkraftsaktör i Sverige. Sverige kommer att bli en viktig marknad för oss, säger konserndirektör för tillväxt av förnybar energi på Aneo, Kari Skeidsvoll Moe.

Källa:

24 januari 2023  11:27  CET

Tisdag

Storskalig biogasanläggning byggs i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas (Bio-LNG) baserad på rötning av gödsel. Produktionskapaciteten blir drygt 120 GWh och produktionsstart beräknas till Q4 2024.

Mönsterås ligger i Kalmar län och kännetecknas av att det finns många lantbruk med djurhållning där gödselproduktionen kan begränsa verksamheten. Genom att använda gödseln som insatsvara i biogasanläggningen skapas ett hållbart kretslopp som möjliggör att lantbrukarna kan utveckla sina verksamheter ytterligare. Naturvårdsverkets Klimatklivet beviljade 2021 projektet 154 miljoner i investeringsstöd för projektet, som ligger inom ramen för kommunicerade tillväxt- och produktionskapacitetsmål 2024. Projektet ger en mycket god utsläppsminskning per investerad krona.

”Vi har arbetat i många år för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss. Samarbetet med Scandinavian Biogas ger oss en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Miljövinsterna för närproducerad mat blir betydande när vi räknar på hela kretsloppet.”, säger Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Källa:

24 januari 2023  11:22  CET

Tisdag

Storbritannien: Nya hus kommer att ha värmepumpar som standard, säger Redrow

En av Storbritanniens största husbyggare är att installera värmepumpar i sina nya hem som standard, eftersom regeringen förbereder sig för att förbjuda nya gaspannor.

Redrow har blivit den första stora husbyggaren att installera värmepumpar som standard, sa företaget på tisdagen.

Alla dess nya småhus som byggs kommer att värmas upp av värmepumpar, som hämtar värme från uteluften och går på el. De är grönare än gaspannor eftersom en allt större andel av elen kommer från gröna källor som vind- och solkraft.

FTSE 250-husbyggaren, som färdigställer mer än 5 000 bostäder per år, började installera värmepumpar i sina nya utvecklingar från denna månad.

Redrows övergång kommer mitt i det växande trycket att avskaffa gaspannor. I en nyligen utarbetad rapport för regeringen sa Chris Skidmore MP att centralvärmekällorna borde förbjudas 2033, två år tidigare än vad som för närvarande är planerat.

Källa:

24 januari 2023  11:10   CET

Tisdag

Portugal lanserar den första vindauktionen till havs, siktar på 10 GW till 2030

LISBON, 23 januari (Reuters) – Portugal räknar med att lansera sin första vindkraftsauktion till havs under det sista kvartalet i år, med målet att nå 10 gigawatt (GW) installerad kapacitet år 2030, sa premiärminister Antonio Costa på måndagen.

Som en förutsättning för auktionen kommer regeringen denna vecka att inleda en offentlig utfrågning angående förslag till avgränsning av områden för att tillåta utplacering av vindkraftsparker utanför landets Atlantkust, sa han under ett statsbesök i Kap Verde.

”Portugals mål är att nå 10 GW havsbaserad vindkraftskapacitet år 2030…till det sista kvartalet i år kommer vi att lansera vår första havsbaserad vindenergiauktion”, tillade Costa.

Portugal har 7,3 GW vattenkraftskapacitet och 5,6 GW vindkraft på land, vilket tillsammans representerar 83 % av dess totala installerade kapacitet.

Källa:

24 januari 2023  11:01  CET

Tisdag

Sociala medier hjälper oljebranschen att sprida subtil klimatförnekelse

Fossila bränsleföretags klimatbudskap kan ha förändrats för att passa det nya århundradet, men målet är detsamma som industrin har haft i decennier: att fördröja åtgärder och skydda vinster så länge som möjligt. Även inför en allt mer uppenbar klimatnödsituation får detta budskap fortfarande resonans hos många människor. Kanske beror det på att de största sociala medieföretagen hjälper till att förstärka det.

I det senaste exemplet visar en studie att industrigrupper, inklusive en del av American Petroleum Institute, spenderade upp till 4 miljoner dollar på nästan 4 000 Facebook- och Instagram-annonser som sådde felaktig information om klimatet före och under FN:s klimatkonferens i november förra året, även känd som COP27.

Vissa annonser, som de från PragerU och andra konservativa grupper, främjade gammaldags klimatförnekelse av den sort som Exxon och andra drev i årtionden, vilket motsäger sina egna vetenskapsmän. Andra var mer subtila och erkände mänskligt orsakade klimatförändringar samtidigt som de väckte tvivel om lönsamheten för grön energi och behovet av att sluta använda fossila bränslen. Vissa varnade för att en snabb övergång skulle kunna skada den nationella säkerheten och orsaka inflation.

Källa:

24 januari 2023  10:56   CET

Tisdag

"Grönare och billigare:" Deakin Uni extraherar kisel från solpaneler för att tillverka batterier

I en milstolpe upptäckt som hjälper till att lösa två långsiktiga utmaningar i omställningen av ren energi, har forskare vid Australiens Deakin University utvecklat en ny process för att extrahera kisel från solpaneler för att bygga bättre batterier.

Forskare från Deakin Universitys Institute for Frontier Materials (IFM) säger att de framgångsrikt har utvecklat en ny process som säkert och effektivt extraherar kisel från uttjänta solpaneler. Processen kan sedan omvandla kislet till ett nanomaterial som enligt uppgift är värt över $45 000 per kilo.

Nanomaterialet kan sedan blandas med grafit för att utveckla en ny typ av batterianod som har visat sig öka litiumjonbatteriets kapacitet med upp till en faktor 10.

Upptäckten kan inte bara vara en lukrativ möjlighet, utan kan förhoppningsvis ta itu med de mer än 100 000 ton uttjänta solpaneler som för närvarande beräknas komma in i Australiens avfallsström senast 2035.

Källa:

24 januari 2023  10:47  CET

Tisdag

Svenska Hexicon säkrar tillstånd att ansluta 7,1 gigawatt av planerad offshorekapacitet till Italien

Hexicon har fått tillstånd att ansluta sex av sina sju flytande vindanläggningar till det italienska nätet.

Godkännande beviljades av italienska TSO Terna SpA, med det återstående platstillståndet fortfarande under behandling.

Tillsammans omfattar de sex godkända platserna en total sammanlagd kapacitet på 7100MW.
Hexicon, verksamt i Italien genom sitt joint venture AvenHexicon, har nu en portfölj med sju utvecklingsplatser för flytande vind längs kusterna på Sardinien, Sicilien och Puglia.

Samtrafiktillståndet, även kallat STMG, är ett preliminärt avtal från Terna om att tillhandahålla samtrafikkapacitet.

Det ger ett åtagande från TSO:n att göra den nödvändiga kapaciteten tillgänglig för att anslutas till nätet och är ett obligatoriskt steg för att få tillstånd att bygga och driva en vindkraftspark till havs.

Källa:

24 januari 2023  10:27   CET

tisdag 24 januari

måndag 23 januari

Måndag

Stora fåglar undviker kollision med vindkraftverk

Fåglar dör varje sekund, men mycket sällan beror det på kollisioner med vindkraftverk. Detta dokumenteras av forskning som presenterades på konferensen ”Grön energi och natur – hur gör vi plats för båda?” arrangerat av Green Power Denmark i Köpenhamns Zoo.

Det uppger Green Power Denmark på organisationens hemsida. – Det största problemet är inte vindkraftsparker – det är förgiftning, säger mag. Dr. Rainar Raab från Technisches Büro für Biologie i Österrike på grundval av omfattande studier av den vackra rovfågelns röda glen.

Tillsammans med kollegor har Rainar Raab installerat sändare på 2250 glens och kan därmed följa fåglarnas liv och rörelser in i minsta detalj. Flera gånger varje dag kontrollerar forskarna uppgifterna för att ta reda på om ”deras” glimt kan vara döda.

När sändaren skickar signaler som kan tyda på långvarig inaktivitet försöker de hitta fågeln inom 24 timmar för att komma med en så exakt gissning som möjligt om dödsorsaken. De flesta fångas och äts av andra rovfåglar/rovdjur – dvs en naturlig död.

Källa:

23 januari 2023  12:48  CET

Måndag

Skedemosse kan bli Ölands största solpark

European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län för Skedemosse PV, en planerad solpark utanför Borgholm. Parken är ett viktigt bidrag i arbetet för mer förnybar energi och en grön omställning av samhället. När parken står färdig förväntas den producera el motsvarande 5 200 villors årliga förbrukning av hushållsel.

Det aktuella området omfattar ca. 31 hektar betesmark och ligger fem kilometer utanför Borgholm, sydost om Köpingsvik. Samråd är inskickat till Länsstyrelsen i Kalmar län och parallellt så har arbete med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) påbörjats.

– För att förverkliga den gröna omställningen och pressa ner de höga elpriserna behöver vi öka andelen förnybar energi. Solparker är det energislag vi kan få på plats snabbast med en byggtid på bara 12-16 månader. Det betyder att Skedemosse solpark har potential att bidra med ett tillskott på grön energi efter bara 1–1,5 år. Nu hoppas vi på ett snabbt och positivt besked från Länsstyrelsen så att vi kan ta nästa steg, säger Peter Braun, projektchef för European Energy, Sverige.

Källa:

23 januari 2023  12:25   CET

Måndag

USA: Nucor lanserar "världens mest hållbara stål" för amerikansk vindkraftsindustri till havs

Nucor, den största stålproducenten i USA och den största skrotåtervinnaren i Nordamerika, har meddelat att de kommer att tillverka hållbar stålplåt speciellt för den amerikanska vindkraftsindustrin till havs.

Nucors nya hållbara tunga stålplåtsprodukt för havsvindsektorn heter Elcyon. Företaget säger inte bara att det är ”världens mest hållbara stålplåt”, utan också att det är det enda plåtstålet i havsbaserad vindstorlek som smälts och tillverkas i USA:

Elcyon är världens första stålplåt för havsbaserad vindtillämpning gjord med elektrisk ljusbågsugnsteknik (EAF), med ett återvunnet innehåll på över 90 % och växthusgasutsläpp 1/5 av det globala masugnsgenomsnittet.

Offshore vindturbintorn och monopålar och jackor för deras fundament är gjorda av stål.

Nucor kommer att tillverka Elcyon vid företagets nya stålverk för 1,7 miljarder dollar i Brandenburg, Kentucky, som producerade sin första stålplåt i slutet av december 2022.

Källa:

23 januari 2023  12:06  CET

Måndag

Colombia tillkännager stopp för utforskning av fossila bränslen för en grönare ekonomi

Ministern för gruvor, Irene Vélez, sa till världens ledare att landet kommer att gå bort från fossila bränslen för att börja ett hållbart kapitel

Colombias vänsterregering har meddelat att den inte kommer att godkänna några nya olje- och gasprospekteringsprojekt eftersom den försöker gå bort från fossila bränslen och mot en ny hållbar ekonomi.

Irene Vélez, minministern berättade för världsledare vid World Economic Forum i Davos att det var dags för den andinska nationen att gå bort från sitt beroende av olja och gas och börja ett nytt, grönare kapitel i landets historia.

Källa:

23 januari 2023  12:03   CET

Måndag

Racet i stålbranschen pågår för fullt

Stål är en av de viktigaste – och svåraste – tunga industrierna att koldioxidutlösa. Fyra banbrytande teknologier tävlar om den gröna stålkronan.

Stålindustrin står för ungefär 8 % av de globala CO2-utsläppen. Sektorn anses vara avgörande för världens netto-noll-övergång, eftersom materialet är avgörande för många rena tekniker, från vindkraftverk till elfordon. Problemet är att stål också betraktas som en ”svår att avvärja” industri på grund av utmaningen med att elektrifiera produktionen och kostnaderna för övergången. Att avkarbona stål i linje med Parisavtalet innebär att industrin måste minska utsläppen med 93 % till 2050.

”Behovet av att minska koldioxidutsläppen från stålsektorn kommer från efterfråge- och utbudssidan”, säger Malan Wu, chef för stål- och råvarumarknaderna på konsultföretaget Wood Mackenzie. ”Slutanvändarna planerar att gradvis överge konsumtionen av konventionella, utsläppsintensiva stålprodukter och gå över till grönare alternativ. På utbudssidan rustar ståltillverkare upp för att tillgodose den växande efterfrågan på grönt stål och förbättra sina ESG-meriter genom att proaktivt minska koldioxidutsläppen i ståltillverkningsprocessen.”

Källa:

23 januari 2023  11:54  CET

Måndag

Järn-luft-batterier är här. De kan förändra energins framtid

Järn-luft-batterier kan lösa några av litiums brister relaterade till energilagring.
Form Energy bygger en ny järn-luft batterianläggning i West Virginia.
NASA experimenterade med järn-luft-batterier på 1960-talet.
Om du vill lagra energi är litiumjonbatterier verkligen det enda spelet i stan. Det är därför du hittar dem i konsumentprodukter från elbilar, smartphones och allt däremellan. Faktum är att litium är så viktigt för mänsklighetens gröna energiframtid att människor försöker ta reda på hur man kan få mer av det så snart som mänskligt möjligt.

Varje järn-luft-batteri är ungefär lika stort som en tvättmaskin/torktumlare och rymmer 50 järn-luft-celler, som sedan omges av en elektrolyt (liknande Duracell i din TV-fjärrkontroll). Genom att använda en princip som kallas ”omvänd rost” ”andas” cellerna in luft, vilket omvandlar järnet till järnoxid (alias rost) och producerar energi. För att ladda den tillbaka, vänder en ström oxidationen och förvandlar cellerna tillbaka till järn.

Källa:

23 januari 2023  11:51   CET

Måndag

Ny teknik kan öppna upp "V2X" för alla elbilar

Energimjukvaruplattformen Kaluza har tillkännagivit lanseringen av Inflexion, ett dubbelriktat laddningsprogram för fordon till allt (V2X) som man hoppas att det kommer att öppna upp fordon för allt teknik för alla elfordonsmodeller.

Kaluza har också tillkännagivit ett ”världsförsta” försök att genomföras i Storbritannien med Volkswagen Group, energiåterförsäljaren Ovo Energy och infotechföretaget Indra, som kommer att markera den första verkliga användningen av dubbelriktad laddning med Combined Charging Systems (CCS), den laddningsstandard som nu används av de flesta elbilar.

Programmet syftar till att bevisa tekniken med Volkswagens CCS-fordon och Ovo-energikunder med Kaluzas plattform som koordinerar systemet mellan elbilsägare och energiåterförsäljaren.

Källa:

23 januari 2023  11:44  CET

Måndag

Ny elektrobränsleanläggning i Umeå

En förstudie som Liquid Wind genomfört i samarbete med Umeå Energi visar att det finns goda förutsättningar för att etablera Sveriges tredje elektrobränsleanläggning för sjöfartsindustrin vid Dåva kraftvärmeverk i Umeå. Nu inleds ett samarbete mellan Umeå Energi och Liquid Wind med ambition att göra verklighet av anläggningen.

Anläggningen beräknas kunna leverera 100 000 ton fossilfritt elektrobränsle till sjöfartsindustrin årligen och fånga in 230 000 ton koldioxid per år. Detta motsvarar en minskning av Umeås samlade koldioxidutsläpp med 40 procent.

Umeå Energi utreder parallellt även möjligheten att fånga in och långsiktigt lagra resterande mängd koldioxid i berggrunden, så kallad CCS: Carbon Capture and Storage.  

Källa:

23 januari 2023  11:24   CET

Måndag

Australien: Hushållens solenergi och lagring: Det är dags att tänka om energisystemet

Varje år producerar AEMO en projektion av privat solenergi som en del av deras rapport om möjligheter (SOO). Jag har följt det sedan 2014 och noterat att de varje år har varit tvungna att omvärdera baserat på faktisk användning.

Som figuren nedan visar misslyckas de ständigt med att korrekt förutsäga både dynamiken (dvs exponentiell tillväxt) och slutpunkten (dvs när marknaden är mättad och kapaciteten planar ut).

Varför är detta viktigt? Planering för en övergång till förnybar energi kräver prognoser av nätefterfrågan. Om du fortsätter att underskatta uppkomsten av privat generation tror du att du har mer tid att ta emot de nödvändiga förändringarna än du faktiskt gör.

Min senaste modellering indikerar att genom en kombination av bostads- och kommersiell användning av BTM-solenergi med mikronät i distriktsskala (som detta projekt där jag var involverad), kommer kapaciteten för privat solenergi att fortsätta att växa snabbt, och potentiellt nå 7 000 MW till 2030.

Privat batterilagring släpar efter, men när kapitalkostnaderna minskar förbättras affärsplanen och kapaciteten kan nå 4 500 MWh år 2030.

Effekten av detta på nätverksefterfrågan är redan märkbar men kommer inom några år att leda inte bara till låga belastningar utan till negativa belastningar, vilket redan har skett i södra Australien.

Källa:

23 januari 2023  10:43  CET

Måndag

USA: Energigemenskaper siktar på 30 GW till 2030

Tack vare Inflation Reduction Act och solkraftens fart i stater har gemenskapssolinstallationer potential att skjuta i höjden i USA, säger koalitionen.

På onsdagen tillkännagav en nationell koalition av företag och ideella grupper en stor vision för samhällets solenergi i USA: 30 gigawatt till 2030. Det är nästan sex gånger de 5,3 gigawatt som installerats nu.

Gemenskapens solenergi sätter förnybar energi inom räckhåll för dem som inte kan installera solpaneler på sina tak. Användare kan istället prenumerera på en del av en offsite array, och i utbyte mot energin som deras del av arrayen producerar, tjäna krediter som sparar dem pengar på deras elräkningar.

Källa:

23 januari 2023  10:30   CET

måndag 23 januari

torsdag 19 januari

Torsdag

4,1 MWh batterikraft på båttaket

Den laddar på minuter, färjan mellan Helsingborg och Helsingör. När spänningsanslutningen från land är 11 kV finns inga marginaler för misstag. Fartygselektrikern André Navgren bekymras över hur Helsingborgs flaggskepp kommer att påverkas av elkrisen.

DET KONSTANTA PENDLANDET mellan Helsingborg och Helsingör är en tuff belastning för miljön. Men sedan Aurora – som första bilfärja i världen – konverterades till elhybrid 2018 är den i princip klimatneutral, berättar Christian Andersson, senior chef och sjöingenjör.

Rederiet Forsea har utvecklat ett världsunikt system med extremt snabb laddning av batterierna som har en sammanlagd effekt på 4, 1 MWh, motsvarande ungefär 70 Teslabilar. 2021 minskades klimatutsläppet med 12 000 ton jämfört med året innan, med 97 procent eldrift och bara tre procent dieseldrift

– Som pionjärer har vi fått hitta lösningarna själva. Det har varit mödosamt och roligt.

Källa:

19 januari 2023  13:17  CET

Torsdag

CO2-lagringsprojekt erhåller säkerhetsgodkännande

CO2-lagringsprojektet Project Greensands pilotfas har just tilldelats slutlig designverifiering av DNV. Det oberoende expertorganet har därmed bekräftat att konstruktionens och komponenternas säkerhet uppfyller såväl dansk lagstiftning som dansk och internationell standard.

Källa:

19 januari 2023  13:11   CET

Torsdag

Nytt kraftvärmeverk i Örtofta projekteras

I inriktningsbeslutet som fattats kring Örtoftas nya kraftvärmeverk är målsättningen att nå en hög grad av flexibilitet och produktionsanläggningen är tänkt att utformas för fastbränsle.

Projekteringen av den nya anläggningen ska utföras av Norconsult. Uppdraget startade under december förra året och innefattar projektering av byggnad, ventilation, fastighetsel, akustik, brand samt utvändig mark och yttre VA. Norconsult kommer därefter att fungera som rådgivare under entreprenaden.
 

Kraftringens styrelse fattade våren 2022 ett inriktningsbeslut om ett nytt kraftvärmeverk i Örtofta. Arbete pågår nu för att kunna fatta ett slutligt investeringsbeslut.

Källa:

19 januari 2023  12:57  CET

Torsdag

Ex-militären som vill snabba på processerna för vindkraft

Tobhias Wikström är vd på Parachute Consulting och har en lång karriär inom Försvarsmakten, bland annat som divisionschef och flygchef i Luleå. Han har även arbetat i försvarets högkvarter där han var ansvarig för långsiktig planering och utveckling av stridsflygsystemet. Men för drygt ett år sedan valde han att sluta inom Försvarsmakten för att i stället ägna sig åt strategisk rådgivning inom bland annat vindkraftsutbyggnad.

Som flygchef i Luleå var även sakkunnig expert inom tillståndsfrågor för bland annat vindkraftverk och kraftledningar. – Jag ser att jag kunde tillföra den civila marknaden kunskap kring utbyggnad av energiproduktion och riskhantering, vilket också är inriktningen på mitt bolag, säger Tobhias Wikström.

Källa:

19 januari 2023  12:50   CET

Torsdag

Checkwatt gör ditt hembatteri lönsamt

Privata hushåll kan få en god inkomst på elmarknaden om de har ett hembatteri och kopplar det till ett virtuellt kraftverk – som Currently från svenska Checkwatt.

Den 1 december öppnade Checkwatt för att ansluta privata hembatterier till sitt virtuella kraftverk, från att tidigare bara ha haft företag och organisationer som partner.

Hembatterier är mycket dyra. På platser med sämre elnät kan de vara oersättliga. Men de har varit en tveksam investering i Sverige med sitt stabila elnät och sina normalt låga elpriser. Men kopplad till ett virtuellt kraftverk kan de idag löna sig. Och samtidigt göra nytta för hela Nordens elsystem.

Källa:

19 januari 2023  12:36  CET

Torsdag

Solpanels-utvecklare avslöjar resultat från pilotprojekt för sojabönor agrivoltaisk

TSE invigde sin första agrovoltaiska demonstrator på åkergrödor i Frankrike förra året. Experimentprojektet är utrustat med sin ”lantbrukstak”, som är en stor skärm utrustad med roterande solpaneler fästa på kablar 5 meter ovanför fälten.

Åkerbruket odlar soja, vete, foderråg, höstkorn och raps, förutom att hysa 150 kor. Den har haft mycket varma och mycket torra somrar under de senaste 10 åren. TSE installerade solcellssystemet för att dra nytta av dess skugga, såväl som minskningen av evapotranspiration och temperatur under sommaren. Det agrovoltaiska systemet producerar 3,2 GWh el per år.

Teamen observerade solid vegetativ tillväxt av sojabönorna, med normal blomning, befruktning och fysiologisk mognad. De sex testade sorterna uppvisade en mångfald av skördar: upp till 25 % skillnad i skörd under baldakinen och 19 % på kontrollfältet.

Källa:

19 januari 2023  12:28   CET

Torsdag

EU planerar ett policypaket för att "göra Europa till hemmet för ren teknik och industriell innovation"

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hyllar Green Deal industriell plan för att reformera tillstånd, öka kompetensen, förbättra råvaruanskaffningen och attrahera gröna investeringar
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har avslöjat planerna för en ny Green Deal-industriplan utformad för att ”göra Europa till hemmet för ren teknik och industriell innovation på vägen mot nettonoll”.

När EU-chefen talade vid World Economic Forums möte i Davos i går, betonade EU:s chef hur stora geopolitiska och ekonomiska förändringar pågick som alla underströk det akuta behovet av att minska koldioxidutsläppen i den europeiska ekonomin. Hon hävdade att Rysslands krig i Ukraina, den resulterande pressen för energisäkerhet och klimatkrisen fick regeringar runt om i världen att stärka sina ambitioner om ren teknik.

Storbritannien, Kanada, Japan och USA genom Biden-administrationens Inflation Reduction Act (IRA) driver alla framåt med betydande gröna investeringspaket, sade hon, medan EU självt förblir engagerat i sin europeiska gröna avtal och 800 miljarder euro NextGenerationEU investeringsplan .

Källa:

19 januari 2023  11:59  CET

Torsdag

Kinesiska Longi bygger ny gigafabrik för solcellstillverkning

Den ledande tillverkaren av ren energiutrustning Longi Green Energy Technology Co. planerar att investera 6,7 ​​miljarder dollar för att bygga världens största bas för solenergiproduktion.

Som Bloomberg rapporterar har företaget undertecknat en avsiktsförklaring med lokala myndigheter i Kinas Shaanxi-provins för ett expansionsprojekt som kommer att göra det möjligt för det att tillverka enorma mängder solenergikomponenter, specifikt för att producera 100 GW solpaneler och 50 GW solceller årligen , enligt en Shanghai Stock Exchange-fil.

Longi är världens största wafertillverkare, med cirka 105 GW kapacitet förra året, enligt BloombergNEF, och hade också cirka 35 GW cellproduktionskapacitet.

Källa:

19 januari 2023  11:39   CET

Torsdag

Produktion av syntetiskt hållbart flygbränsle (SAF) i Sverige

Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver projektet HySkies med målet att 2027 starta världens första storskaliga produktion av syntetiskt hållbart flygbränsle (SAF) i Sverige. EU:s innovationsfond stödjer nu projektet med drygt 80 MEUR. Ett eventuellt investeringsbeslut fattas senare.

Syntetiskt hållbart flygbränsle (SAF), eller elektrobränsle, framställs med fossilfri el och i det här fallet infångad koldioxid från fjärrvärmeproduktion istället för att använda fossila bränslen i produktionen. Målet är att en ny produktionsanläggning i närheten av Forsmark ska framställa upp till 90 000 ton bränsle varav den största andelen utgörs av SAF.

Vid full produktion skulle anläggningen kunna förse SAS med minst 25 procent av bolagets globala behov av hållbart flygbränsle år 2030. Djupanalyser pågår nu för att utreda förutsättningarna för projektet.

Källa:

19 januari 2023  11:28  CET

Torsdag

Agrivoltaisk: Solpaneler med ljusspektrumoptimering

Forskare vid University of California, Davis, påstås ha funnit att den röda delen av ljusspektrumet är mer effektiv för att odla växter, medan den blå delen används bättre för elproduktion från solteknik. I ”Not All Light Spectra Were Created Equal: Can We Harvest Light for Optimum Food-Energy Co-Generation?”, nyligen publicerad i Earth’s Future, hävdar de att deras upptäckt kan leda till effektivitetsförbättringar för agrovoltaiska system.

”Dagens solpaneler tar allt ljus och försöker göra det bästa av det”, säger Matteo Camporese, en av tidningens författare. ”Men tänk om en ny generation solceller kunde ta det blå ljuset för ren energi och skicka det röda ljuset till grödorna, där det är mest effektivt för fotosyntes?”

Forskarna utvecklade en fotosyntes- och transpirationsmodell för att ta hänsyn till olika ljusspektra. Modellen reproducerade svaret från olika växter, inklusive sallad, basilika och jordgubbar, på olika ljusspektra under kontrollerade labbförhållanden.

Källa:

19 januari 2023  11:22   CET

torsdag 19 januari

onsdag 18 januari

Onsdag

Kan avsaltning rädda en uttorkande värld?

Globalt är cirka 1 % av världens dricksvatten avsaltat, men i Israel är den siffran cirka 25 %. Landet avsaltar 585 miljoner kubikmeter per år, medan den totala vattenförbrukningen – inklusive för industri- och jordbruksbruk – är cirka 2,5 miljarder kubikmeter. Kombinationen av avsaltning – som landet började först 2005 – och en återvinningsgrad på 90 % av avloppsvatten betyder att Israels vattenbekymmer till stor del är ett minne blott.

Sötvattensjön i Galileiska sjön var i åratal den huvudsakliga källan till landets sötvatten och gav 513 miljoner kubikmeter år 2001-2002. Men 2018–19 hade den siffran krympt till bara 25 miljoner kubikmeter. Nu finns planer på att fylla på den snabbt krympande sjön med en ledning av avsaltat vatten. Israel undertecknade också ett avtal 2022 om att tillhandahålla 200 miljoner kubikmeter avsaltat vatten till Jordanien, i utbyte mot el från ett nytt 600MW solenergiprojekt som byggs i landet.

Israels framgång med avsaltning är en källa till klimathopp för andra länder med knapphet på vatten. Tekniken är dock dyr och kommer att kräva enorma mängder el i en framtid med nettonoll. Kan Israels modell replikeras på många andra platser runt om i världen som står inför växande vattenförsörjningsproblem?

Källa:

18 januari 2023  11:53  CET

Onsdag

Litiumproduktionen i USA kommer att explodera

Inflationsreduktionslagen, som har beskrivits som ”den viktigaste klimatlagstiftningen i USA:s historia”, är ett försök att kickstarta den amerikanska industrin för förnybar energi och elbilar.

För att USA:s energiomställningsplaner ska fungera kommer den att behöva en betydande och säker försörjning av litium, en resurs som för närvarande domineras av Kina, Australien och Chile.

För att säkra denna tillgång kastar den amerikanska regeringen nu pengar på litiumproducenter, med litiumanläggningar planerade i Nevada, North Carolina och Tennessee

Förra årets Inflation Reduction Act har beskrivits som ”den viktigaste klimatlagstiftningen i USA:s historia” enligt United States Environmental Protection Agency (EPA). Lagen, som faktiskt är en slimmad version av Build Back Better Act, inkluderar massivt ekonomiskt stöd till den inhemska sektorn för förnybar energi.

Källa:

18 januari 2023  12:45   CET

Onsdag

Här ska forskarna undersöka bergets värmelagring

Att lagra värme under längre tid än ett par dygn med konventionell ackumuleringsteknik, till exempel i en hetvattencistern, är inte ett ekonomiskt realistiskt alternativ på grund av de stora volymer som skulle krävas.

– Därför är det intressant om vi kan få till en mer kostnadseffektiv värmelagring genom att använda oss av naturliga eller utgrävda bergformationer, säger Ulrika Sagebrand, FOU-samordnare på energikonsultbyrån FVB och projektledare för Energiforskprojektet Uppföljning av värmelager i bergrum.

På uppdrag av Mälarenergi har FVB genomfört en förstudie om det nya hetvattenlager som Mälarenergi nu bygger i ett gammalt beredskapslager för olja, som rymmer totalt 300 000 kubikmeter. Här har FVB bland annat simulerat temperaturskiktningen mellan kallt och varmt vatten och hur stor värmeförlusten från hetvattnet, mot det omkringliggande berget, skulle kunna bli.

Källa:

18 januari 2023  12:34  CET

Onsdag

Ørsted påbörjar arbetet med 471 MW solenergiprojekt i USA

Danmarks största kraftleverantör och vindutvecklare, Ørsted, sa att det snart kommer att bryta mark på solcentret Mockingbird på 471 MW. Projektet är Ørsteds största solcellsanläggning och rankas som sjunde bland PV Intels största projekt som påbörjades under det senaste året.

Anläggningen förväntas producera tillräckligt med el för 80 000 Texas-hem, sammankopplad med Texas-företaget Oncor. Det kommer att skapa minst 200 arbetstillfällen under bygget och kommer att kräva långsiktig bemanning för drift och underhåll. Projektet är planerat till januari 2023 och beräknas vara klart 2024.

Källa:

18 januari 2023  12:23   CET

Onsdag

En ny EU-design för elmarknaden för ett koldioxidfritt energisystem

Den nuvarande elmarknadsmodellen har utformats i olika tider och har visat sig vara sårbar för stresssituationer. En översyn behövs nu för att underlätta utbyggnaden av förnybar energi, skriver Teresa Ribera.

Teresa Ribera är Spaniens tredje vice premiärminister och minister för ekologisk omvandling och demografisk utmaning.

I februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Det utlöste en energipriskris utan motstycke som har visat vikten av att påskynda energiomställningen och gå mot koldioxidutsläpp av ekonomin och Europas strategiska och energimässiga autonomi.

Det är en övergång som kräver att vi fördjupar oss i den socialt och miljömässigt organiserade utbyggnaden av förnybar energi. Vi behöver uppnå en ansvarsfull och säker energimodell med mer stabila och konkurrenskraftiga kostnader för elproduktion.

Källa:

18 januari 2023  11:53  CET

Onsdag

Kinesiska BYD lanserar en ännu mer prisvärd elektrisk stadsbil, börjar under $13 000

BYD har klättrat i graderna snabbt i Australien med Atto 3 som kom in som den tredje mest sålda elbilen 2022. Det var också Australiens mest prisvärda grundbil.

År 2023 har varumärket ännu djärvare ambitioner med lanseringen av mer prisvärda modeller, inklusive en extremt prisvärd city-elkombi.

Denna halvkombi kallas BYD Seagull och har ett startpris – i Kina – på motsvarande $12 750 AUD och går upp till $21 250 AUD. Den förväntas lanseras på sin lokala marknad senare i år.

Detaljerna för denna modell kom nyligen fram i kinesiska medier efter att en ansökan om BYD-måsen lämnats in till ministeriet för industri och informationsteknologi (MIIT).

Källa:

18 januari 2023  11:34   CET

Onsdag

Krisen med fossila bränslen föranleder den största övergången någonsin till förnybar energi och lagring 2022

Den fossilbränsleinducerade energikrisen 2022 – utlöst av Rysslands invasion av Ukraina – har utlöst det största språnget någonsin i nybyggnation av vind-, sol- och lagringsprojekt.

Enligt nya uppgifter från Rystad Energy ökade kapaciteten för nybyggnation med 42 procent, från 286 gigawatt (GW) 2021 till 406 GW (ac) 2022.

Rystad säger att det enorma språnget inom nybyggnation drevs av höga energipriser när konsumenter och regeringar sökte alternativ till de skyhöga kostnaderna för kol- och gasproduktion.

Bland de mest anmärkningsvärda observationerna var ökningen med 51 procent av solenergikonstruktioner på taket till mer än 80 GW när hushåll och företag försökte skydda sig mot höga energipriser.

Tillväxten av solel på taket förväntas överträffa solenergi i nyttoskala eftersom utmaningar i anslutning till nät och överföring begränsar takten i storskaliga projekt.

Källa:

18 januari 2023  11:31  CET

Onsdag

Södra i internationell storsatsning på koldioxidinfångning

Sveriges största skogsägarförening Södra tar nu ett nytt kliv för att skapa ytterligare värde från medlemmarnas råvara. Södra ska i samarbete med bolagen Verdane och Equinor utforska möjligheterna att bilda en komplett värdekedja för infångning och lagring av biogena utsläpp. Det unika samarbetet, kallat Njord Carbon, ska bidra till att stärka Södras lönsamhet och bidrag till klimatet.

Den svenska skogen är en viktig pusselbit i Sveriges gröna omställning. Södras positiva klimateffekt var år 2021 lika stor som 25 procent av Sveriges rapporterade utsläpp. Den positiva klimateffekten skapas både genom tillväxten i de 52 000 medlemmarnas skogar och genom att skogliga produkter ersätter produkter och energi med högre klimatbelastning.

Nu ingår Södra ett nytt internationellt samarbete med målet att stärka bidraget till klimatet ytterligare, både i Sverige och internationellt. Tillsammans med riskkapitalbolaget Verdane Capital och det statliga norska energibolaget Equinor inleder Södra en ny satsning för att utforska möjligheterna med koldioxidinfångning, också kallat ”bioenergy carbon capture and storage” (BECCS) eller bio-CCS.

Källa:

18 januari 2023  11:25   CET

Onsdag

Järn-luftbatterier 10 gånger billigare än Li-Ion kommer att starta massproduktion 2024

Form Energy, som startade i labbet vid MIT, är företaget som förbättrade en 140 år gammal batteriteknik för att revolutionera energilagring. Dess järn-luft-batteri, som är 10 gånger billigare än nuvarande Li-ion-celler, kommer att starta produktion 2024 i en ny anläggning som byggs i West Virginia.
Li-ion-batterier kan vara dagens bästa energilagringslösning, men de är långt ifrån perfekta. Det är därför forskare ständigt utvecklar ny teknik, vissa mer lovande än andra. Bland de mindre populära är metall-luft-batterierna, som först designades 1878. Om du inte är bekant med denna batterityp, är zink-luftcellerna som används i hörapparater en variant av metall-luftcellerna. Nuvarande metall-luft-batterier är inte uppladdningsbara eftersom de börjar korrodera ganska snabbt när luftflödet börjar.

Ett team av forskare vid MIT hittade ett sätt att vända korroderingsprocessen, så utvecklingen av det uppladdningsbara järn-luftbatteriet startade. Järn valdes för att det är billigt och rikligt, vilket gör batterierna verkligen överkomliga. Forskarna kallade processen ”omvänd rostning”, vilket möjliggör effektiv lagring och frigöring av energi. Aktuella uppskattningar tyder på att järn-luft-batterier kan kosta cirka 20 USD per kWh kapacitet, jämfört med upp till 200 USD per kWh för Li-Ion-batterier

Källa:

18 januari 2023  11:21  CET

Onsdag

BatteryLoop har mottagit en order på sex energilagersystem

−Vi står just nu inför stora utmaningar vad gäller effektbrist och höga energikostnader. BatteryLoops energilager kan stödja både lokalt i fastigheten samt stötta balanseringen av elnätet och kan därmed vara en del av lösningen för de ökade utmaningar vi står inför på elmarknaden, säger Rasmus Bergström, VD BatteryLoop.

BatteryLoops energilager möjliggör lokala nyttor så som att lagra solel vid fastigheter som har solpaneler, de kan stödja laddning av elbilar, kapa effekttoppar samt möjliggöra för fastigheter att bli mer självförsörjande på el. BatteryLoop ger fordonsbatterier ett andra liv i energilagersystem designade för återanvända batterier, tillsammans med en egenutvecklad tjänsteplattform skapar de nytta på ett hållbart sätt.

Samtliga energilagersystem i beställningen är på 176 kW med 295 kWh installerad energi. Den totala lagringskapaciteten på de sex energilagren är sammanlagt 1 770 kWh, vilket motsvarar dygnsbehovet av hushållsel för 360 lägenheter.

−Våra system gör verkligen nytta för våra kunder, vilket detta visar på.  Det är en stor möjlighet och vi är väldigt glada över vår expansion. Att få möjlighet att göra mer nytta i fler städer och i både elmarknadsområde 3 och 4, fortsätter Rasmus.

Källa:

18 januari 2023  11:16   CET

onsdag 18 januari

tisdag 17 januari

Tisdag

USA: Regeländringar skall främja vindkraftsutbyggnad till havs

Det amerikanska inrikesdepartementet föreslog att man skulle uppdatera sina regler för utveckling av vindkraft till havs, ett drag som byrån sa skulle kunna spara utvecklare cirka 1 miljard dollar under en 20-årsperiod.

De föreslagna bestämmelserna skulle syfta till att modernisera bestämmelserna, effektivisera alltför komplexa och betungande processer, förtydliga tvetydiga bestämmelser och förbättra bestämmelserna om efterlevnad för att minska kostnaderna och osäkerheten i samband med utbyggnaden av vindkraftsanläggningar till havs.

”Att uppdatera dessa regler kommer att underlätta en säker och effektiv utveckling av havsbaserade vindenergiresurser, ge säkerhet till utvecklare och hjälpa till att säkerställa en rättvis avkastning till amerikanska skattebetalare,” sa inrikesminister Deb Haaland i ett uttalande.

Källa:

17 januari 2023  15:08  CET

Tisdag

Walesisk solfarm vinner planeringsgodkännande

Bygget av solenergiparken beräknas påbörjas 2024. Renewable Connections har också fått medgivande för ytterligare ett projekt, Tregonning Solar Farm i Cornwall.

De två senaste medgivandena ger Renewable Connections godkända projektportfölj till långt över en halv gigawatt.

John Leith, utvecklingsdirektör på Renewable Connections, sa: ”Vi är exceptionellt nöjda med det här resultatet och mycket stolta över vårt utvecklingsteam och hur det hanterade den iterativa designprocessen, för att i slutändan nå rätt beslut.

Penpergwm Solar Farm kommer avsevärt att stödja den walesiska regeringens mål för utsläpp av koldioxid och klimattålighet.

Leith sa att solfarmen också kommer att ”fungera i synergi” med den befintliga jordbruksverksamheten, vilket gör det möjligt för fårbete att fortsätta inom det föreslagna utvecklingsområdet, samtidigt som det tillåter jordbruksföretaget att förbli ekonomiskt bärkraftigt.

Källa:

17 januari 2023  13:49   CET

Tisdag

Ørsted ansöker om tillstånd att lägga till 15 GW havsvind i Sverige

Danska Ørsted A/S (CPH:ORSTED) meddelade idag att de söker tillstånd för fyra havsbaserade vindkraftsprojekt i svenska vatten med en sammanlagd kapacitet på 15 GW, alla med förväntad driftsättning till 2032.

De ytterligare förslagen kommer att utöka företagets havsvindsportfölj i Norden till 18 GW. När de väl byggts kommer dessa vindkraftsparker att producera tillräckligt med kraft för att täcka mer än hälften av Sveriges totala elförbrukning, uppskattar Ørsted.

Två av de nya projekten, kallade Gävle Öst och Gävle Väst, planerar att installera upp till 5,5 GW plus 4 GW kapacitet utanför Gävle, Avlkarleby, Tierp och Österhammars kommuner i Gävleborgs och Uppsala län i sydöstra Sverige.

Källa:

17 januari 2023  13:29  CET

Tisdag

Tyska BayWa r.e.: bygger fyra nya "fruktvoltaiska" pilotprojekt

BayWa r.e. accelererar Agri-PV-forskningen med fyra nya pilotprojekt i Nederländerna, Österrike och Tyskland. Dessa ”fruktvoltaiska” system kombinerar mat- och solenergiproduktion på samma mark och syftar till att förbättra fruktkvaliteten genom forskning om växthälsa, tillväxt och produktion, samtidigt som de minskar avfallet på grund av plastfolie.

I Nederländerna har BayWa r.e tillsammans med sitt holländska dotterbolag GroenLeven byggt två Agri-PV-forskningsanläggningar i byarna Enspijk och Randwijk i centrala Nederländerna med en kapacitet på 105 kWp och 125 kWp. Piloterna körsbär och päron kommer att övervakas av Fruit Tech Campus respektive Wageningen University & Research (WUR). Båda projekten ger forskningsinstituten stora möjligheter att testa en mängd olika upplägg och deras effekter på frukterna.

I Österrike har BayWa r.e., tillsammans med sitt dotterbolag ECOWind, genomfört en 340 kWp pilot för sten- och kärnfrukt som genomfördes tillsammans med Haideggs forskningsanläggning i Graz.

Källa:

17 januari 2023  13:15   CET

Tisdag

Sex fabriker planeras byggas för att återvinna vindkraftsblad i Europa

Det nya danska företaget Continuum har tillkännagivit planer på att bygga sex återvinningsfabriker för vindkraftverk i industriell skala över hela Europa, med planer på att börja ta uttjänta blad i slutet av året.

Continuum, grundat 2021, fakturerar sig själv som en komposittillverkare med sin produkt tillverkad av upp till 92 % återvunnet material.

Med hjälp av en rapporterad CO2-neutral materialomvandlingsteknik, siktar företaget nu in på att hjälpa till att minska miljöpåverkan från vindkraftverk som har nått slutet av sin användbara livslängd.

Continuum planerar att bygga sex återvinningsfabriker för att säkerställa att alla vindkraftverksblad är fullt återvinningsbara.

Källa:

17 januari 2023  11:57  CET

Tisdag

Storbritannien bygger fyra gånger mer sol och vind än Tyskland

Tysklands klimatplaner ser att sol och vind driver landets övergång till en nettonollekonomi, men bara 2GW ny sol- och vindkraftskapacitet byggs i landet, jämfört med mer än 8GW vardera i Spanien och Storbritannien, som är Europas ledare.

Storbritanniens regelbundna stora auktioner av tillstånd för havsbaserad vindkraft innebär att landet har upprätthållit ett jämnt flöde av nya vindkraftsprojekt. Samtidigt har Spaniens regering sett till att projekt når uppbyggnadsstadiet genom att införa strömlinjeformade planeringsregler i mars 2022 för att förkorta tillståndsprocesser för förnybara projekt som har en kapacitet under 150 MW och en låg eller medelhög miljöpåverkan. Tyskland har inte kunnat hålla jämna steg med Storbritannien och Spanien.

De senaste resultaten kommer ovanpå Energy Monitor-analys från hösten 2022, som visade att de flesta förnybara industrier i Tyskland rullas ut med bara en fjärdedel av den takt som krävs för att landet ska nå sitt delmål på 80 % förnybar el till 2030 (mot 47 % 2022).

Källa:

17 januari 2023  12:05   CET

Tisdag

Luftburen vindenergi är äntligen redo för lyft

Luftburen vindenergi har en enorm potential att påskynda revolutionen av ren energi”, proklamerade Jamaal Bowman (D-NY), dåvarande ordförande för det amerikanska representanthusets underkommitté för energi, i början av december.

Även om det inte finns så mycket som demokrater och republikaner är överens om nuförtiden, verkar det som om detta nya tillvägagångssätt för generering av förnybar energi är en mottaglig fråga. Bowman flankerades av rankingmedlemmen Randy Weber (R-TX) när han introducerade den tvådelade Airborne Wind Energy Research and Development Act, ett lagförslag som inrättar ett forsknings- och utvecklingsprogram vid Department of Energy för att utforska potentialen hos denna spännande nya rena teknik.

”Att komma åt starkare, mer konsekventa vindar på högre höjder kommer att bidra till att stärka nätet när vi går över till förnybar energi, samtidigt som vi minskar påverkan från markanvändning och resursutvinning”, avslutade Bowman.

Faktum är att många företag över hela världen redan utvecklar stora drakar och segelflygplan som kan skörda vindenergi upp till en halv mil över marken, men medan den fortfarande är i sitt begynnande utvecklingsstadium har tekniken svävat omkring i över ett decennium nu . Så har det verkligen potential att bidra till energiomställningen, eller är det en gimmickig distraktion till det tuffa arbetet med att skala upp befintliga förnybara energikällor?

Källa:

17 januari 2023  11:57  CET

Tisdag

Upp till 3 miljarder USD ska spenderas på nya ankar-system för att möta efterfrågan på flytande vind

Miljarder dollar kommer sannolikt att spenderas på nya ankarhanterare för att möta efterfrågan på flytande vindkraftparkinstallationsfartyg fram till 2035.

Enligt forskning utförd av analysföretaget Intelatus Global Partners kommer en investering på cirka 3 miljarder USD att behövas för att möta den flytande installerade kapaciteten, som förväntas nå 63 GW år 2035. Detta innebär installation av nära 4 000 flytande turbiner, över 16 000 ankare och närmare 17 000 förtöjningslinor.

De största ankarhanterarna och lätta undervattenskonstruktionsfartyg kommer att användas för flytande vindprojekt för att förinstallera förtöjningssystem utformade för att bibehålla positionen för de flytande vindturbinerna, bogsera strukturerna från hamnen och ansluta de flytande turbinerna till redan existerande förtöjningar .

Intelatus identifierade den optimala storleken på AHTS för förtöjning av förläggning som att ha en pollardragning på minst 250 ton och ett klart bakdäck på över 800 kvm.

Källa:

17 januari 2023  11:45   CET

Tisdag

Einride och Polar Structure storsatsar på laddinfrastruktur för tyngre fordon

Einride och Polar Structure presenterar en storsatsning på laddinfrastruktur för tunga elektriska transporter. Polar Structure kommer att utgöra en viktig del av värdekedjan genom att bygga laddstationer, så kallade Einride Stations, på uppemot femton orter i Sverige under 2023, och 100 stationer globalt inom 3 år där även USA ingår.

– För att kunna hjälpa våra kunder i omställningen till elektriska transporter, lägre kostnader och koldioxidavtryck krävs utöver mjukvara även ett nät av laddstationer. Vår modell för laddinfrastruktur kommer att ge oss möjlighet att leverera våra tjänster i större volym och snabbare takt. Vi är glada att kunna göra den här storsatsningen tillsammans med Polar Structure som har stor kunskap inom såväl infrastruktur som finansiering, säger Christofer Laurell, Senior Vice President, Research & Public Affairs på Einride.

Första stationen öppnar i januari i Rosersberg, i norra Stockholm, för kunder som Apotea, Bring och Lidl. Därefter väntar stationer i bland annat Hallsberg, Markaryd och Ljungby.

Källa:

17 januari  2023  11:39  CET

Tisdag

Vattenkraft har en stor outnyttjad potential i världen

I en unik kartläggning av alla vattendrag i världen visar forskare från bland annat Göteborgs universitet på en stor potential för ny vattenkraft.
I Europa är det mesta redan utbyggt medan Asiens och Afrikas floder har stora outnyttjade energiresurser.

Afrika och Asien står för 85 procent av världens outnyttjade lönsamma vattenkraft, enligt en global bedömning gjord av forskare som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Water. Resultaten kan hjälpa länder att formulera utvecklingsstrategier för vattenkraft som tar hänsyn till miljömässiga och sociala effekter.

– Vi har utvecklat en ny global standard för att kunna beräkna hur mycket hållbar vattenkraft som skulle kunna byggas. Vi har studerat topografi, ekosystem och avrinningsområden över hela världen, samt en digital höjdmodell med cirka 90 meters upplösning. Totalt har vi kartlagt 2,89 miljoner floder, det har varit ett hästjobb, säger professor Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, som är en av forskarna bakom studien.

Källa:

17 januari 2023  11:33   CET

tisdag 17 januari

måndag 16 januari

Måndag

Irländska vindkraftsparker levererar 34 % av landets energi

Irlands vindkraftsparker stod för 34 % av landets el förra året och sparade nästan 2 miljarder euro för gas, har ny forskning visat.

Enligt en analys publicerad av energispecialisterna Baringa ökade Irlands vindkraftsparkers andel av landets elförsörjning med fyra procentenheter jämfört med 2021.

Baringa-analysen fann att utan vindenergi skulle Irland ha behövt spendera ytterligare 1,65 miljarder euro på gas för elproduktion 2022 och ytterligare 340 miljoner euro på koldioxidkrediter för att producera el genom att bränna den gasen.
Besparingarna var särskilt betydande under dagar med extremt höga gaspriser och stora volymer vindkraft på elsystemet.

På en enda dag – tisdagen den 8 mars – gav kombinationen av kraftiga vindar och skyhöga gaspriser en total undviken kostnad på 43 miljoner euro på bara 24 timmar.

Källa:

16 januari 2023  13:24  CET

Måndag

IEA: Världen behöver investera 4,5 biljoner dollar i ren energiteknik till 2030

IEA: investeringar i ren energiteknik måste skjuta i höjden till 4,5 biljoner dollar fram till 2030 för att nå 2050-målen med noll.
Den oöverträffade omfattningen av nödvändiga investeringar kommer att kräva industriella strategier från länderna för att mobilisera dessa investeringar i alla regioner, teknologier och leveranskedjor.
IEA: Investeringarna i ren energi ökar kontinuerligt, men de behöver öka mycket mer.

När världen går in i en ny industriell tidsålder, där tekniktillverkning för ren energi kommer att leda vägen, måste de totala investeringarna i ren energiteknik och infrastruktur uppgå till 4,5 biljoner dollar år 2030 enligt scenariot med nollutsläpp till 2050, International Energy Agency ( IEA) sa i en ny rapport denna vecka.
Den oöverträffade omfattningen av nödvändiga investeringar kommer att kräva industriella strategier från länderna för att mobilisera dessa investeringar i alla regioner, teknologier och leveranskedjor. Uppgiften är enorm, och riskerna är också större på grund av de kraftigt koncentrerade råvarorna och materialbearbetningen i en handfull länder, särskilt Kina, sa IEA.

Källa:

16 januari 2023  13:17   CET