ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

Hur minskar vi CO2-utsläppen snabbast
i människans olika aktiviteter?

MEDSOLS.NU ger dig ..................

- Nyheter varje dag
- Väljer det optimistiska
- Positiv lösningsjournalistik
- Dagsaktuella nyheter
- Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik m.m.
- batterier - vätgas - pump, mineraler m.m.

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

måndagen den 16 januari

Måndag

Irländska vindkraftsparker levererar 34 % av landets energi

Irlands vindkraftsparker stod för 34 % av landets el förra året och sparade nästan 2 miljarder euro för gas, har ny forskning visat.

Enligt en analys publicerad av energispecialisterna Baringa ökade Irlands vindkraftsparkers andel av landets elförsörjning med fyra procentenheter jämfört med 2021.

Baringa-analysen fann att utan vindenergi skulle Irland ha behövt spendera ytterligare 1,65 miljarder euro på gas för elproduktion 2022 och ytterligare 340 miljoner euro på koldioxidkrediter för att producera el genom att bränna den gasen.
Besparingarna var särskilt betydande under dagar med extremt höga gaspriser och stora volymer vindkraft på elsystemet.

På en enda dag – tisdagen den 8 mars – gav kombinationen av kraftiga vindar och skyhöga gaspriser en total undviken kostnad på 43 miljoner euro på bara 24 timmar.

Källa:

16 januari 2023  13:24  CET

Måndag

IEA: Världen behöver investera 4,5 biljoner dollar i ren energiteknik till 2030

IEA: investeringar i ren energiteknik måste skjuta i höjden till 4,5 biljoner dollar fram till 2030 för att nå 2050-målen med noll.
Den oöverträffade omfattningen av nödvändiga investeringar kommer att kräva industriella strategier från länderna för att mobilisera dessa investeringar i alla regioner, teknologier och leveranskedjor.
IEA: Investeringarna i ren energi ökar kontinuerligt, men de behöver öka mycket mer.

När världen går in i en ny industriell tidsålder, där tekniktillverkning för ren energi kommer att leda vägen, måste de totala investeringarna i ren energiteknik och infrastruktur uppgå till 4,5 biljoner dollar år 2030 enligt scenariot med nollutsläpp till 2050, International Energy Agency ( IEA) sa i en ny rapport denna vecka.
Den oöverträffade omfattningen av nödvändiga investeringar kommer att kräva industriella strategier från länderna för att mobilisera dessa investeringar i alla regioner, teknologier och leveranskedjor. Uppgiften är enorm, och riskerna är också större på grund av de kraftigt koncentrerade råvarorna och materialbearbetningen i en handfull länder, särskilt Kina, sa IEA.

Källa:

16 januari 2023  13:17   CET

Måndag

Decentraliserade lösningar för förnybar energi kan förbättra sjukvården för nästan 1 miljard människor

Närmare 1 miljard människor i låg- och lägre medelinkomstländer betjänas av sjukvårdsinrättningar som saknar tillförlitlig elförsörjning, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO), Världsbanken, International Renewable Energy Agency ( IRENA), och Sustainable Energy for All (SEforAll). Tillgång till elektricitet är avgörande för kvalitativ hälsovård, från att föda barn till att hantera nödsituationer som hjärtinfarkt eller erbjuda livräddande immunisering. Utan pålitlig elektricitet i alla vårdinrättningar kan Universal Health Coverage inte nås, konstaterar rapporten.

Att öka elektrifieringen av vårdinrättningar är avgörande för att rädda liv. Den gemensamma rapporten, Energizing health: Accelerating Electricity Access in Health-Care Facilities, presenterar de senaste uppgifterna om elektrifiering av sjukvårdsinrättningar i låg- och medelinkomstländer. Det projekterar också investeringar som krävs för att uppnå adekvat och tillförlitlig elektrifiering inom vården.

Källa:

16 januari 2023  13:10  CET

Måndag

Storbritannien är nettoexportör av el för första gången på 44 år

Volatila priser på internationella energimarknader utlöste oro under hela 2022, med regeringar som försökte minska effekterna av aldrig tidigare skådade prisökningar på sina respektive ekonomier. När energiexperter fokuserade på hur data kan användas i övergången till en koldioxidsnål ekonomi, har vi noga följt hur denna volatilitet har utspelat sig i Storbritannien. Fullständig data för år 2022 är nu tillgänglig och här är några saker vi har lagt märke till.

Den tidigaste undervattenskabeln för högspänningslikström (känd som en sammankoppling) från Storbritannien till ett annat lands elnät lades 1961 över Doversundet till Frankrike.

Under åren sedan har ytterligare sju byggts: två till Irland, en till Belgien, en till Nederländerna, en till Norge och ytterligare två till Frankrike. Fler sammanlänkningar är under uppbyggnad eller föreslagna, inklusive en anslutning till Danmark som kommer att gå live i slutet av 2023.

Sedan 1978 har Storbritannien alltid använt dessa kablar för att importera mer el än de exporterade under ett givet år. Under det senaste decenniet har i genomsnitt 5 % av landets elektricitet importerats, vilket bidrar till att minska mängden den behövde för att producera sig själv. Men nettoimporten svängde till nettoexport 2022 för första gången på 44 år.

Källa:

16 januari 2023  12:16   CET

Måndag

IRA är den mest protektionistiska lagen som någonsin utarbetats i världen

USA kom till förra årets FN:s klimatkonferens i Sharm El-Sheik, Egypten och åkte högt. Slutligen hade landet antagit Inflation Reduction Act, ett utgiftspaket på 369 miljarder dollar för att sätta landet på väg att eliminera sina koldioxidutsläpp.

Men några korta månader senare mötte förvaltningstjänstemän och kongressmedlemmar en rad frågor och klagomål om den milstolpe lagen. Varför inkluderar det inte finansiering för att hjälpa länder som är mest sårbara för klimatförändringar? Skulle ett framtida republikanskt parti kunna ångra det? Den kanske mest bitande frågan kom från allierade: varför kastar lagen några av USA:s närmaste partner under bussen?

En sydkoreansk tjänsteman kallade lagen ett ”förräderi”. Mitt under konferensen i Egypten lade EU ner ett omfattande dokument som klagade över ”problematiska” skattebestämmelser som skulle skada blockets industri. Japan sa att lagen kan stoppa sina bilföretag från att investera i USA. I december anslöt sig Amitabh Kant, den indiska regeringstjänsteman som ansvarade för att leda årets G20-toppmöte, i kören och sa till mig att lagen representerar ”den mest protektionistiska handling som någonsin utarbetats i värld.”

Källa:

16 januari 2023  12:10  CET

Måndag

Olaf Scholz försvarar avhysningen av Lützerath och vill ha protester för vindkraftverk

Ändå var 2022 inget bra år för klimatskydd. Blir 2023 också ett förlorat år?

Vi reagerade på den akuta energikrisen 2022 och slog samtidigt ut kursen mot mer klimatskydd. Vi vann, inte förlorade. Det är min regerings övergripande mål att se till att vi blir koldioxidneutrala år 2045. Det innebär att vi måste producera runt 80 procent av vår el från förnybara källor till 2030 – samtidigt som det sker en kraftig ökning av elproduktionen.
För vi måste omvandla industrin från kol, olja och gas till el och vätgas. Samtidigt måste mobilitet och uppvärmning bli klimatneutrala. Vi står inför den största industriella moderniseringen i Tyskland sedan slutet av 1800-talet – ingen ska underskatta denna uppgift.

Från 761 miljoner till noll ton på 22 år – kommer det att fungera?

Det är jag övertygad om. Jag vet från många samtal med näringslivet att deras företrädare också är övertygade om detta. Men nu måste vi skapa förutsättningar för detta. Målet måste vara att sätta upp tre till fyra stora vindkraftverk i Tyskland varje dag. Vi har redan ändrat många lagar för att påskynda byggandet av vind- och solkraftverk och nätutbyggnad.

Källa:

16 januari 2023  12:00   CET

Måndag

Vi står inför det som kallas "Valley of Death"

Tillverkare som trott att de ska sälja fossilbilar på en världsmarknad efter 2035 har fått ett tufft uppvaknande och aggressiviteten har börjat.

Toyota driver på med lobbyister som försöker påverka politiken i USA till fossilbilarnas fördel. Man driver reklamkampanjer om vätgas och man har in i det sista vägrat befatta sig med några seriösa rena elbilar.

När dessa till slut kom i form av samarbetet med Subaru (bZ4X/Solterra) har man lagt på inflationssiffror på WLTP-räckvidden som näst intill kan betraktas som bedrägeri. Den norska elbilssajten som testar alla elbilars räckvidd fick göra om testet med Toyotan tre gånger för att vara säkra på testresultatet.

Förvånad? Vill Toyota att de som köper deras elbilar ska bli förbannade på dålig laddhastighet och kort räckvidd? Så agerar alltså världens största biltillverkare idag 2023. Toyotanic. Osänkbar? Vi minns alla Nokia och hur deras knapptelefoner slogs ut av en häcklad iPhone.

Vi står inför det som kallas ”Valley of Death”. Denna dödsdans dirigeras av nya tekniker som slår från två håll samtidigt.

Källa:

16 januari 2023  11:47  CET

Måndag

Det fossila sprider smutsighet omkring sig

Gruv- och råvarujätten Glencore kommer att tvingas betala 281 miljoner pund i böter, konfiskerade vinster och kostnader som straff för ”ihållande brottslighet”, den största betalningen som någonsin ålagts ett företag i en brittisk domstol.

En domare vid Southwark crown court i London sa på torsdagen att brott av ett brittiskt dotterbolag till Glencore visade hög skuld för det ”mycket frätande” brottet mutor.

Glencore fick en tredjedels rabatt på böterna för att ha erkänt sig skyldig till mutanklagelserna, som väcktes av Storbritanniens Serious Fraud Office (SFO).

Domstolen hade hört hur Glencore-anställda och dess agenter hade gett spetsar värda 27 miljoner dollar till icke namngivna tjänstemän i Nigeria, Kamerun, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea och Sydsudan, vilket orsakat skador värda 128 miljoner dollar – 81 miljoner pund vid tidpunkten för brotten.

Källa:

16 januari 2023  11:43   CET

Måndag

Människor behöver energi och vatten "off grid"

ESI Africa satte sig ner med Bas Berends, Chief Partnership Officer, för att packa upp OffGridBox vinnande energi- och vattenprojekt i årets African Power & Energy Elites-publikation.

OffGridBox är en liten behållare med solpaneler installerade ovanpå och vattenrening inuti, vilket ger ren energi och vatten till avlägsna samhällen runt om i världen.

Ofta har kunder på landsbygden begränsade och oförutsägbara inkomster, vilket gör regelbundna betalningar för solcellssystem oöverkomliga, även med PAYGO-planer. För att möta dessa utmaningar gick grundarna av OffGridBox in på den rwandiska kW solenergimarknaden 2017.

Källa:

16 januari 2023  11:32  CET

Måndag

Bidens solsatsning tycks löna sig

USA:s kapacitet för att producera solceller dubblerades under andra halvåret i fjol. Förklaringen är gissningsvis den gigantiska sponsring av tillverkning inom omställningsmarknaden som landet införde i augusti.

Världens fjärde största solpanelstillverkare, kinesiska JA Solar, bygger sin första solpanelsfabrik i USA och produktionen kommer att starta redan innan årets slut.

JA Solar investerar drygt 600 miljoner kronor och skapar 600 jobb i Phoenix för en årsproduktion på 2 GW.

Förklaringen till investeringen tros vara de stora skattesubventioner som USA beslutade om i augusti för USA-tillverkade komponenter inom sol-, vind- och batteri-marknaden. Syftet med de riktade subventionerna är att minska USA:s beroende av produktion i Kina.

Källa:

16 januari 2023  11:22   CET

måndag 16 januari

fredag 13 januari

Fredag

Litiumsvavelflödesbatteri med 250 Wh/L energitäthet

Den Edinburg-baserade startupen StorTera har utvecklat ett enda vätskeflödesbatteri (SLIQ), som är ett nytt, långvarigt lagringssystem för förnybar energi. Den kombinerar fördelarna med litiumjonteknik – nämligen hög energitäthet och snabb respons – med fördelarna med flödesbatterier, såsom en lägre utjämnad kostnad för lagring.

”Genom att kombinera koncepten har vi övervunnit de inneboende bristerna hos litiumsvavelbatterier som har hindrat det från att framgångsrikt kommersialiseras i stor skala”, säger StorTera COO Brenda Park till tidningen pv.

Med en energitäthet på 250 Wh/L anses SLIQ vara det mest energitäta flödesbatteriet som nu är under utveckling.

Källa:

13 januari 2023  11:59  CET

Fredag

Holland: TenneT undertecknar ett tidigt avtal om arbete för två holländska 2-GW havsbaserad omvandlingsstationer

Den holländsk-tyska transmissionssystemoperatören (TSO) TenneT har tecknat tidiga arbetsavtal med Hitachi Energy Ltd och Petrofac Ltd (LON:PFC) för de två första nederländska omvandlarstationerna till havs för TenneT:s havsbaserade vindkraftsutbyggnad.

TenneT strävar efter att leverera nya nätanslutningar till havs i den holländska och tyska Nordsjön under sitt 2GW-program, med hjälp av nya standardiserade 2-GW-anslutningar.

I en kommentar till avtalet med Hitachi Energy och Petrofac i Netehrlans sa Marco Kuijpers, direktör Offshore på TenneT: ”Med detta första avtal reserverar vi produktionskapacitet för plattformar och HVDC-utrustning och initierar den detaljerade ingenjörsprocessen för att säkra tidsplanen för 2GW-projekten IJmuiden Ver Alpha (2029) och Nederwiek 1 (2030).”

Källa:

13 januari 2023  10:52   CET

Fredag

Att byta ut ved- och kolkaminer i Afrika kan rädda en halv miljon liv varje år

En halv miljon liv skulle kunna räddas varje år i Afrika söder om Sahara genom att vidta åtgärder för att minska beroendet av traditionella ved- och koleldade spisar, visar en ny studie.

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan publicerade idag ett databaserat verktyg med öppen källkod som lokala beslutsfattare i hela regionen kan använda för att kostnadseffektivt korrigera vad forskarna kallar ett ”marknadsmisslyckande” när det gäller att leverera alternativ till traditionella matlagningsmetoder.

Traditionella ved- och koleldade kaminer är en central del av miljontals hem i Afrika, såväl som i andra utvecklingsregioner i världen, men kostnaderna och fördelarna med att sluta med dem varierar från plats till plats. OnStoves geospatiala verktyg ger ett databaserat sätt att för varje kvadratkilometer beräkna kostnaderna och fördelarna lokalt för att gå över till alternativ som gas- och elektriska spisar.

Källa:

13 januari 2023  10:45  CET

Fredag

De ska leverera turbinerna till Danmarks största vindkraftspark till havs

Energibolaget RWE har tecknat ett preferentleverantörsavtal med Siemens Gamesa på totalt 1 000 MW. De 72 SG 14-236 DD-turbinerna är planerade att installeras på RWE:s Thor-projekt. Dessutom har ett serviceavtal ingåtts för vindkraftverken.

Representanter från ledningen för RWE och Siemens Gamesa träffades i går på National Test Center for Large Wind Turbines i Østerild för att fira undertecknandet. Mötet ägde rum bara några meter från Siemens Gamesas prototyp SG 14-236 DD.

Sven Utermöhlen, VD för RWE Offshore Wind, säger: Med Thor vill vi ge ett massivt bidrag till Danmarks ambitiösa klimatmål. För att slutföra detta havsvindprojekt är vi beroende av vår 20-åriga erfarenhet av havsvind och av erfarna leverantörer som Siemens Gamesa, som är engagerade i att arbeta hand i hand med företag i den danska leverantörskedjan och den lokala arbetsstyrkan. På RWE vill vi vara en av de centrala aktörerna för utvecklingen av grön energi i Danmark.

Källa:

13 januari 2023  10:40   CET

Fredag

Storbritannien står inför en marknadskrasch på 675 miljarder pund från förlorade fossilbränsletillgångar

Varningen kommer från en ny rapport från One for One-kampanjen, som beskriver att den globala ekonomin kan drabbas av en marknadskrasch driven av övervärdering av fossilbränsleföretag, projekt och tillgångar redan 2030.

Rapporten varnar för den ”ökande risken för en bubbla av strandade tillgångar med fossila bränslen” som kan se värdet av olje-, gas- och kolprojekt utplånas när efterfrågan sjunker. One for One nämner klimatreducerande policyer, ändrade konsumentpreferenser och teknisk utveckling som skäl till att värdet på fossila bränsletillgångar kan rasa till 2030 när nationer strävar efter att börja leverera på nettonoll-politik.

Globalt sett kan denna finanskrasch orsaka mer än 13,6 miljoner jobbförluster och en global räddningsaktion på 4 miljarder pund för banker som fortfarande finansierar fossilbränsleindustrin. Rapporten noterar att banker och försäkringsbolag fortsätter att finansiera nya fossila bränsleprojekt genom en rad mekanismer, inklusive utlåning, försäkringar och både direkta och indirekta investeringar.

Källa:

13 januari 2023  10:22  CET

Fredag

Detta gigantiska underjordiska batteri är en ren energilösning för 1 miljard dollar

Vad kan lagra solenergi till efter mörkrets inbrott, kräver inte litium och kostar tre fjärdedelar av en miljard dollar?

Svaret finns djupt under marken i Kaliforniens San Joaquin Valley – eller åtminstone kommer det att vara det.

En grupp lokala myndigheter meddelade på torsdagen att de har undertecknat ett 25-årigt kontrakt på 775 miljoner dollar för att köpa kraft från vad som skulle bli världens största energilagringsprojekt för tryckluft. Den innovativa tekniken kan hjälpa Kalifornien – och andra stater och nationer – att övergå från planetvärmande fossila bränslen till förnybar energi, utan att orsaka strömavbrott.

”Vi behöver en mångsidig flotta av resurser. Den här nya tekniken är en kritisk komponent i det, säger Robert Shaw, operativ chef på Central Coast Community Energy, som undertecknade det 25-åriga avtalet. ”Det är så vi kommer till 100 % förnybar energi.”

Källa:

13 januari 2023  10:06   CET

Fredag

Restprodukter från jordbruket en ny affärsmöjlighet när engångsplast fasas ut

Vi behöver använda mindre plastprodukter – inte minst när det kommer till engångsartiklar. Både av miljöskäl så väl som av ett nytt EU-direktiv. En del av lösningen stavas restprodukter från jordbruket, som kan få nytt liv som både funktionella och billiga engångsartiklar och förpackningar.

Hur vi använder plast behöver förändras. Engångsplast kan idag få stora konsekvenser för djur och natur när det blir till skräp. Och mycket skräp blir det – ungefär 85 procent av det marina skräpet i EU består av plast.

Jordbruket kan komplettera skogen för plastsubstitut. Därför är behovet av alternativ till plast stort. En tänkbar och beprövad ersättare är träfiber från skogen, men i dag är konkurrensen om den råvara som skogen ger stor, och priset är relativt högt. Kan det istället finnas restströmmar som går att göra material av, som växer förhållandevis snabbt och som dessutom är en billig råvara som annars skulle gå förlorad?

Källa:

13 januari 2023  09:58  CET

Fredag

”Framtidens elsystem behöver mer flexibilitet – nu krävs politiska insatser”

DEBATT. Flexibilitet i elnätet, som laddstationer och vätgaslager, är långt mycket större än Svenska kraftnäts efterfrågade behov de närmaste åren, visar en ny kartläggning. Vi uppmanar nu politiken att ta ansvar och ta bort hindren för att Sverige ska kunna förverkliga denna potential skriver, Svensk Vindenergi, Svensk Solenergi och Power Circle.

Industrin och transporter står för två tredjedelar av Sveriges utsläpp, därför har de båda sektorerna påbörjat en kraftfull omställning som bygger på att de elektrifieras. Denna omställning kommer leda till att Sveriges elanvändning dubbleras till år 2040. Landets elsystem behöver utvecklas, och både elnät och elproduktion behöver byggas ut, för att möta den kraftigt ökade efterfrågan på el.

Vårt framtida elsystem kommer ha en större andel elproduktion från sol- och vindkraft, och det finns i dag en oro för att stabiliteten i elsystemet då minskar. Flexibel elanvändning och energilagring kan snabbt och resurseffektivt bidra till att skapa ett stabilt och planerbart elsystem – oavsett kraftproduktionsslag.

Källa:

13 januari 2023  09:52   CET

fredag 13 januari

torsdag 12 januari

Torsdag

Sverige är i solcellernas gigawattklubb

I fjol installerade Sverige för första gången mer än 1 gigawatt solceller. Vi ligger nu på plats tio i solcellsinstallationer i EU i absoluta tal räknat.

Det meddelar organisationen Solar Power Europe i sin årliga rapport, där de svenska siffrorna kommer från Svensk Solenergi.

Solcellsinstallationerna växte dramatiskt i hela EU i fjol. En min- och maxprognos som gjordes så sent som i somras blev snabbt inaktuell – till slut överskreds maxprognosen.

EU27 installerade 47 procent mer solel år 2022 än året innan. Sverige växte med hela 80 procent. I absoluta tal anslöt EU 41,4 gigawatt sol till sitt elnät varav Sverige strax under en gigawatt.

Under? Jo, men nätet är växelström och omvandlingen stjäl schablonmässigt 20 procent. Tar man hänsyn till detta så får vi vara med i gigawattklubben

Källa:

12 januari 2023  13:01  CET

Torsdag

Första försöket att bygga solceller baserade på guld-halogenid-hybrid perovskit

Forskare vid Sveriges forskningsinstitut (RISE) har föreslagit användning av guldpolyjodidföreningar som de aktiva skikten i monolitiska solceller.

– Vi försöker bygga solceller baserade på giftfritt guld, vilket öppnar upp för andra applikationsområden, såsom hemelektronik, flexibel elektronik och inomhusapplikationer, där priset inte alltid är den mest kritiska faktorn, säger forskaren Allan Starkholm till pv. tidskrift.
”Dessa områden kräver inte nödvändigtvis superhög effektivitet. Ännu viktigare är att idéerna bakom dessa nya material kan användas som koncept i konventionella perovskiter också för att eventuellt öka effektiviteten.”

Källa:

12 januari 2023  12:54   CET

Torsdag

Ett stort steg mot "grön" ammoniak och ett "grönare" gödningsmedel

Industriell produktion av ammoniak, främst för syntetiska gödselmedel – bränslet för förra seklets gröna revolution – är en av världens största kemiska marknader, men också en av de mest energiintensiva.

Globalt använder Haber-Bosch-processen för att tillverka ammoniak cirka 1 % av alla fossila bränslen och producerar 1 % av alla koldioxidutsläpp, vilket gör den till en stor bidragande orsak till klimatförändringarna.

Nu, University of California, Berkeley, har kemister tagit ett stort steg mot att göra ammoniakproduktionen mer miljövänlig: en ”grönare” ammoniak för ”grönare” gödselmedel.

Källa:

12 januari 2023  12:47  CET

Torsdag

Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna

LKAB har identifierat betydande mängder sällsynta jordartsmetaller i Kirunaområdet, nödvändiga för bland annat tillverkning av elbilar och vindkraftverk. Efter framgångsrik prospektering redovisar bolaget idag mineraltillgångar för sällsynta jordartsmetaller på mer än en miljon ton Rare Earth Oxides och den nu största kända fyndigheten av sitt slag i Europa.

– Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen. Vi står inför ett utbudsproblem. Utan gruvor, inga elbilar, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Europa saknar idag helt brytning av sällsynta jordartsmetaller, samtidigt som efterfrågan bedöms öka kraftigt till följd av elektrifieringen vilket leder till en global brist, och detta i en tid med ökade geopolitiska spänningar.

Källa:

12 januari 2023  12:17   CET

Torsdag

Canada: Mitrex färgade integrerade solpaneler vinner framgång

TORONTO, 11 januari 2023 /PRNewswire/ – Mitrex, en nordamerikansk tillverkare av solpaneler och integrerad solcellsteknik, är världens första och enda solcellstillverkare att ta emot California Energy Commissions (CEC) lista över färgade solpaneler. Mitrex-produkter är inte bara CEC-, NY-Sun- och FSEC-listade utan kan skryta med bankbarhetstester som utvärderar den långsiktiga prestandan hos PV-moduler.

Mitrex kompletta produktlinje av standard- och färgade solcellsmoduler finns nu på CEC:s PV-modullista. Förutom i delstaten Kalifornien är Mitrex-produkter även kvalificerade i Florida och är berättigade till New Yorks incitament- och finansieringsprogram genom NYSERDAs NY-Sun-program.

Beläget i Toronto, Kanada, har Mitrex-paneler högeffektiv energigenerering av hög kvalitet med nordamerikanska tillverkningsstandarder och oberoende laboratorietester.

Källa:

12 januari 2023  12:13  CET

Torsdag

Eldrift tar över i färjetrafiken

Just nu elektrifieras färjetrafiken och flera spännande projekt är på väg att sjösättas i Stockholms skärgård och Mälaren. Området hör till de mest färjetäta områdena i världen.

Eldrift för fartyg minskar utsläppen och driftskostnaderna på sikt. Den största skillnaden som passagerare är att båtfärden är helt tyst, det känns lite som att segla eller sväva fram över vattenytan, inga vibrationer, inget buller, det är väldigt behagligt, säger Bilal Malla som är Marknadsansvarig, Maritime på Vattenfall.

Medan resten av samhället elektrifieras i rekordfart och Stockholms landbaserade kollektivtrafik varit fossilfri i flera år så har sjöfarten i staden och runt om i skärgården tuffat på ungefär som den alltid har gjort, med bullriga dieselmotorer och en och annan nostalgisk ångbåt.

Källa:

12 januari 2023  11:49   CET

Torsdag

Investeringar i batterigigafabriker närmar sig 300 miljarder dollar sedan 2019

Nästan 300 miljarder dollar i investeringar i nya gigafabriker för litiumjonbatterier har tillkännagivits under de senaste fyra åren, drivet av den snabba uppgången för industrin i Kina, som är hem för världens största tillverkare.

Totalt investerades 131 miljarder dollar förra året, enligt Benchmarks Gigafactory Assessment, en ökning med 24 % jämfört med året innan. Kina stod för 74 % av den totala investeringen.

Den globala produktionen av litiumjonbatterier kommer att femdubblas i slutet av decenniet som ett resultat av dessa investeringar, enligt Benchmark. Förra året lade världen till 102 gigafabriker till den tioåriga pipeline med 3,1 terawattimmar av potentiell ny kapacitet.

Kina kommer att förbli den största producenten i slutet av decenniet på grund av omfattningen av sina investeringar i ny kapacitet. Benchmarkprognoser Kina kommer att producera 69 % av världens litiumjonbatterier år 2030.

Källa:

12 januari 2023  11:40  CET

Torsdag

Ny teknik för vattenelektrolys gör satsningar på grön vätgas lönsamt

I fredags den 6 januari besökte jag professor Gerhard Swiegers vid Australian Institute for Innovative Materials (AIIM) vid University of Wollongong. Han är medgrundare av spin-off-företaget Hysata som är dedikerat till uppgiften att skala upp en ny teknik för vattenelektrolys som kallas Capillary Fed Electrolysis (CFE).

Denna teknik kan hjälpa till att inleda en ny era av produktion av grönt väte i den enorma energiskala som behövs för att ersätta fossila bränslen i hela den industriella ekonomin.

Professor Swiegers är chief technology officer för Hysata och leder laboratoriet vid AIIM, där detaljerna i CFE-tekniken ursprungligen utvecklades.

Vägen till kommersialisering är tydligt utlagd, med Hysata som nu får serie A-finansiering värd 42,5 miljoner dollar och planer på att bygga en ny anläggning i kommersiell skala strax utanför Wollongong, designad för pilotskalig produktion av elektrolytiska celler baserad på den nya CFE-teknik. Det förväntas att pilotanläggningen kommer att vara i drift 2023 och producera det första kommersiella systemet till 2025.

Källa:

12 januari 2023  11:32   CET

Torsdag

Europeiska unionen installerade 15 gigawatt vindkapacitet 2022

EU installerade 15 GW nya vindkraftsparker 2022, en tredjedel mer än 2021, enligt WindEurope.

Denna ökning av nya installationer är ett uppmuntrande resultat med tanke på de överlappande utmaningar som branschen stod inför 2022, sa representationsorganet.

När det gäller ny installerad kapacitet ligger Tyskland, Sverige och Finland i täten, följt av Spanien och Frankrike.

WindEurope fann att 90 % av den nya vindkapaciteten var vindkraft på land, som nästan alla fanns på nya grönområden.

Däremot sade den att 15 GW fortfarande är betydligt mindre än vad Europa behöver bygga för att uppnå sina klimat- och energisäkerhetsmål.

Underskottet beror till stor del på tillståndsflaskhalsar, med 80 GW vindenergiprojekt som för närvarande har fastnat i tillståndsförfaranden över hela Europa.

Under de första 11 månaderna av 2022 täckte de totala nyinvesteringarna i vindkraftsparker i EU endast 12 GW ny kapacitet.

Källa:

12 januari 2023  11:23  CET

Torsdag

EnfraGen bygger åtta nya solcellsanläggningar i Chile

Latinamerika-fokuserade utvecklare av förnybara energikällor EnfraGen har ingått EPC-kontrakt med den chilenska utvecklaren Verano Energy för att bygga åtta solcellsanläggningar i Chile.

När de är färdigställda kommer projekten att ha totalt 78MW installerad kapacitet, vilket skulle bringa EnfraGens totala solcellsportfölj i Chile till 246MW, inklusive dess befintliga solenergiprojekt.

Projekten kommer att läggas till Enfragens affärsdivision för förnybar energi, Fontus Renewables.

Alla åtta projekt utvecklas under Chiles distribuerade generationsprogram Pequeños Medios de Generación Distribuido (PMGD) där projekt med en installerad kapacitet på upp till 9MW får automatisk nätaccess med en ”no curtailment”-garanti, sänkningar av överföringsavgifter och tillgång till en stabiliserad prissättning.

Källa:

12 januari 2023  11:19   CET

torsdag 12 januari

onsdag 11 januari

Onsdag

Billig el och nya EU-avgifter ska göra fossilfritt stål lönsamt

Den europeiska stålexporten minskar. Branschen berömmer koldioxidtullar, men efterlyser exportstöd då utsläppsrätterna gör produktionen i Europa dyrare.

Det norska uppstartsbolaget Blastr Green Steel planerar ett stålverk som ska producera fossilfritt stål i Ingå. Samtidigt jobbar ståljätten SSAB på att vara först med att lansera fossilfritt stål i sitt stålverk i Luleå.

Det finns redan efterfrågan på stål med låga utsläpp, säger Helén Axelsson som är energi- och miljödirektör vid den svenska stålindustrins organisation Jernkontoret.

– Det finns ett stort driv från kunder i olika segment att köpa stål med låga utsläpp, säger Axelsson.

Det handlar till en början om en premiumprodukt, alltså någonting utöver det vanliga som köpare är villiga att betala extra för. Men enligt Axelsson konkurrerar det fossilsnåla alternativet med vanliga stålprodukter på en gemensam marknad.

Källa:

11 januari 2023  12:00  CET

Onsdag

USA: En federal säkerhetsbyrå säger att det kan förbjuda gasugnar med hänvisning till hälsoeffekter

En federal myndighet som ansvarar för att se till att konsumentprodukter är säkra säger att de planerar att utfärda nya regler för naturgaskaminer, inklusive möjligheten till ett förbud, så snart som i år, med hänvisning till växande folkhälsoproblem. Flytten kan förbättra luftkvaliteten i miljontals hem och företag över hela landet och bidra till att minska landets ökande utsläpp av växthusgaser.

U.S. Consumer Product Safety Commission, som reglerar allt från e-cigaretter till barnleksaker, meddelade i en intervju med Bloomberg att de var i färd med att utarbeta en ny regel för apparaten som svar på en växande mängd bevis som visar gasspisar släpper ut skadliga luftföroreningar på nivåer som kan överstiga federala säkerhetsstandarder och har kopplats till luftvägssjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och andra hälsoproblem.

Källa:

11 januari 2023  12:27   CET

Onsdag

Trenden med fallande priser fortsätter först kisel nu lägre cellpriser

Det har rapporterats att det för närvarande finns celler som handlas för 0,7 RMB (0,103 USD) per styck. InfoLink och andra tredje parter har också noterat betydligt lägre än Tongweis senaste notering. Faktum är att nedgången i cellpriserna har överträffat priserna på kisel.

”När cellen är 0,7 RMB per styck, kan modulen nå RMB1,3/W. Om den nuvarande trenden håller i sig kommer modulpriserna faktiskt att vara RMB1,3/W efter vårfestivalen”, sa en utvecklare av solkraftverk.

”Efter att Tongwei meddelade att dess cellpris sjönk med 0,26 RMB per styck till 1,06 RMB per styck, nu kan du hitta celler som säljs för 0,7 RMB per styck på marknaden. Först tappade jag käken, men nu tror jag att det inte kommer att vara ovanligt efter vårens festivallov.”

Källa:

11 januari 2023  12:00  CET

Onsdag

Startup presenterar litiumjärnfosfatbatteri för bostadsapplikationer

Holländska startup MyGrid har utvecklat ett 1,5 kWh litiumjärnfosfat (LiFePO4) batterilagringssystem för bostadsapplikationer. Den är främst avsedd för användning i hyreslägenheter och flerfamiljshus, där boende ofta saknar resurser eller utrymme för att installera stora hembatterier.

Systemet kan användas i kombination med solpaneler. Den innehåller en dubbelriktad laddare som lagrar el i batteriet via ett vägguttag och skickar tillbaka den till elnätet via samma uttag. Batteriets urladdningskapacitet är 500 W vid 230 V.

När det tas bort från laddaren blir energilagringssystemet en kraftbank för applikationer utanför nätet. Den innehåller två USB-C-portar med 100 W uteffekt och ett 300 W AC-uttag på framsidan, vilket gör den lämplig för arbete utomhus, småhus och campingplatser, enligt företaget.

Källa:

11 januari 2023  11:51   CET

Onsdag

Frankrikes parlament antar ett utkast till lagförslag för att påskynda förnybar energi

Nationalförsamlingen, det franska parlamentets underhus, godkände på tisdagen ett utkast till lagförslag som syftar till att påskynda utbyggnaden av förnybar energi, med fokus på sol- och havsvind, eftersom landet släpar efter när det gäller att uppfylla EU:s mål.

De nya åtgärder som föreslås för att påskynda tillskottet av förnybara energikällor innebär att mer mark blir tillgänglig för solenergiproduktion och att skapa konstgjorda ytor för detta ändamål. Utomhusparkeringar med fler än 80 platser kommer att behöva ha solskydd installerade för minst hälften av området.

En annan viktig pelare i propositionen gäller havsvind och efterlyser skapandet av prioriterade zoner för turbininstallation. Målområdena kommer att ligga i landets exklusiva ekonomiska zon.

Källa:

11 januari 2023  11:29  CET

Onsdag

Mineralgödselfabriken har fått bygglov för produktionsanläggning i Skellefteå

Cinis Fertilizer har beviljats bygglov för sin planerade produktionsanläggning i stadsdelen Bergsbyn i Skellefteå. Produktionsanläggningen kommer att producera 200 000 ton fossilfritt och cirkulärt mineralgödsel.

Cinis Fertilizer planerar att starta produktion av kaliumsulfat, ett fossilfritt och cirkulärt mineralgödsel, från och med 2024. Bolaget har fått startbesked för sin första produktions­anläggning i Örnsköldsvik och nu bygglov för sin andra, planerad att byggas på fastigheten Bergsbyn 5:79 i Skellefteå kommun.

– Vi är glada för att båda våra byggprocesser går smidigt och enligt plan. Att vi nu har bygglov för de två första av våra planerade anläggningar ger oss trygghet i att kunna hålla tidplanen med produktion i början av 2024, säger Jakob Liedberg, grundare och VD för Cinis Fertilizer.

Källa:

11 januari 2023  11:03   CET

Onsdag

Australiens delstat South Australia når en ny toppnotering i kapplöpningen till det förnybara

McConnell säger att förnybar energi också bidrog med nästan 80 % av södra Australiens efterfrågan under hela kvartalet (79,2 %), vilket också gjorde det till det högsta kvartalet någonsin.

South Australia – som redan är ledande i världen med sin andel av vind- och solenergi – är redo att bli det första nätet av sin storlek som fungerar utan synkron generering inom de närmaste åren, enligt Australian Energy Market Operator (AEMO).

Och dess rekord i december är knappast förvånande, med tanke på statens världsförsta en serie på mer än 10 dagar i rad under den månaden då den genomsnittliga produktionen av vind- och solenergi stod för 100 procent av den lokala efterfrågan.

Källa:

11 januari 2023  10:59  CET

Onsdag

Den skotska regeringen har som mål 20GW ytterligare lågkostnadsproduktion av förnybar energi till 2030

Den skotska regeringen har avslöjat en ny energistrategi och en rättvis övergångsplan, som inriktar sig på accelererad vindutbyggnad och att öka sina vätgasambitioner, samtidigt som den behåller sin position mot kärnkraft.
Publicerad idag (10 januari), har strategin och planen utvecklats som ett erkännande av det ”tydliga imperativet att påskynda omställningen av ren energi och minska Skottlands oberoende av olja och gas”, har den skotska regeringen sagt. Imperativet kommer inför den pågående energikrisen och med Skottlands 2045 netto-nollmål i åtanke.

När det gäller utsläpp är den nya energistrategin rubricerad med ett åtagande att utveckla ytterligare 12 GW lågkostnadskapacitet för förnybar energiproduktion till 2030. Minst 12 GW av detta kommer att vara landbaserad vindkraft, och ett nytt sektoravtal för landbaserad vindkraft är igång. pipeline för Skottland i år. De återstående 8GW kommer att stå för en blandning av havsbaserad vind-, sol- och våg- och tidvattenenergi.

Källa:

11 januari 2023  10:53   CET

Onsdag

Höga energikostnader driver miljontals kenyaner till solenergi

Kenyaner har köpt över 7,5 miljoner solenergienheter under det senaste decenniet när de försöker minska beroendet av den statliga elhandlaren Kenya Power.

Officiella data visar att förutom projekt i nyttoskala har det skett en explosion i installationen av solcellssystem för kommersiell och industriell användning när kenyaner söker efter prisvärda och stadiga kraftalternativ bort från det nationella elnätet.

”I juni 2022 hade myndigheten licensierat solenergisystem (PV) med en sammanlagd kapacitet på 23,99 MW”, säger nyligen publicerade uppgifter från Energy and Petroleum Regulatory Authority (Epra).

”Det har skett en stadig ökning av användningen av konsumentenheter under åren (2010-2021) med minst 7,5 miljoner sålda enheter.” Regelbundna strömavbrott har ofta störtat kenyaner som är anslutna till det nationella nätet i mörker, vilket lett till klagomål på sociala medier. Kenya Power har tillskrivit dessa ”systemstörningar”.

Källa:

11 januari 2023  10:47  CET

Onsdag

Befjädrad robotvinge banar väg för framtidens flaxande drönare

Fåglar flyger mer effektivt genom att fälla in vingarna under uppslaget, visar en färsk studie från Lunds universitet och schweiziska EPFL. Resultaten kan innebära att vingfällning är nästa steg för att öka förmågan till framåtdrivande kraft och aerodynamisk effektivitet i flaxande drönare.

Redan förstadierna till fåglar – utdöda fågelliknande dinosaurier – gynnades av att vika vingarna under uppslaget när de utvecklade aktiv flygning. Bland nu levande flygande djur är fåglarna de största och de mest effektiva. Detta gör dem särskilt intressanta som inspiration för utvecklingen av drönare. Men för att avgöra vilken flaxande strategi som är bäst krävs aerodynamiska studier av alternativa sätt att flaxa med vingarna. Därför har ett svensk-schweiziskt forskarlag konstruerat en robotvinge som kan åstadkomma just det – att flaxa som en fågel och mer därtill.

– Vi har byggt en robotvinge som kan flaxa mer likt en fågel än tidigare robotar. Genom att mäta vingens prestanda i vår vindtunnel har vi studerat hur olika sätt att göra vinguppslaget påverkar krafter – och den energi som krävs för att skapa krafterna, säger Christoffer Johansson, biologiforskare vid Lunds universitet.

Källa:

11 januari 2023  10:40   CET

onsdag 11 januari

tisdag 10 januari

Tisdag

Arboga en av orterna som kan få megafabrik för solceller

Arboga är en av fyra orter som är med i urvalet på en jättelik satsning på solceller. Målet är att företaget Midsummer ska ha produktionen igång under andra kvartalet i år. Går satsningen igenom blir det Europas största fabrik för tunnfilmssolceller och som kan leda till upp emot 250 nya jobb.

Dagens industri rapporterar om att solcellsföretaget Midsummer sedan flera månader tillbaka letar efter den bästa platsen för deras tillverkningsfabrik. Efter en gallring om ett trettiotal orter, återstår nu bara en handfull kvar, däribland Arboga.

Redan nu har företaget en småskalig produktion i Järfälla. Till Dagens industri säger företagets VD att de vill satsa och lägga om produktionen i stor skala. Inledningsvis ska det handla om en årlig produktionkapacitet på 20 megawatt per år med målet att tiofaldiga det under 2024. Detta skulle göra fabriken till Europas största inom sitt område.

Källa:

10 januari 2023  14:15  CET

Tisdag

Tryckt batteri möjliggör 2 mm tunn smart etikett

En grupp europeiska företag har utvecklat en smart etikett som bara är 2 mm tjock med LTE CAT-M-anslutning.

Etiketten utvecklades av Sodaq i Nederländerna med anslutning från Pod Group, ett Giesecke+Devrient-företag (G+D), och spårning av Lufthansa Industry Solutions (LHIND).

Smart Label, som lanserades på CES 2023, använder den energisnåla cellulära LTE-M-anslutningen för att skicka data om enhetens plats och temperatur tillbaka till en centraliserad instrumentpanel, vilket gör det möjligt för logistikföretag att spåra värdefulla varor som kan vara så små och lätta som ett kuvert som innehåller viktiga dokument eller så stora som en oljemålning i full storlek.

Källa:

10 januari 2023  13:19   CET

Tisdag

Vattenfall låter danska COWI leverera kablage till Norfolk Boreas Roster

COWI har tilldelats ett kontrakt av Vattenfall för övervakningen av den detaljerade designfasen av landkabelinstallationen för 1,4 GW Norfolk Boreas havsbaserad vindkraftspark i Storbritannien.

Enligt kontraktet kommer COWI att se över planerna – utarbetade av J. Murphy & Sons – för att installera 60 kilometer kablar som kommer att ansluta där Norfolk Boreas-utvecklingen landar i Happisburgh, till National Grid-transformatorstationen.

Källa:

10 januari 2023  13:12  CET

Tisdag

30+ länder subventionerar nu värmepumpar eftersom livstidskostnaden är billigare än fossila pannor

Den globala tillväxten av värmepumpar kan leverera nästan 40 % av alla möjliga utsläppsminskningar från uppvärmning till 2030 (med det mesta av resten kommer från effektivitet, främst isolering), säger IEA.
 
Josh Gabbatiss på Carbon Brief sammanfattar IEA:s första stora rapport någonsin om värmepumpar, och tittar på den globala bilden och relaterade kostnader och fördelar. Det kan komma som en överraskning för många som ser värmepumpar som dyra att runt en tiondel av den globala rumsuppvärmningen redan täcks av värmepumpar. Försäljningen 2021 ökade med 13 % från föregående år, med snabbare tillväxttakt på 35 % i EU.
 
Det beror på att värmepumpar är mellan tre och fem gånger effektivare än fossilbränslepannor. Den effektiviteten innebär att livstidskostnaderna är lägre, så det är ekonomiskt vettigt på nationell nivå. Men enskilda hushåll och byggnadsägare förväntas bära de höga initiala kostnaderna. Det är därför över trettio länder nu erbjuder subventioner.

Källa:

10 januari 2023  13:08   CET

Tisdag

Finland: Jättekliv för vindkraften år 2022 – kapaciteten ökade med 75 procent

År 2022 ökade Finlands vindkraftskapacitet med 75 procent.

Vindkraften byggdes ut med dryga 2 400 megawatt, och 437 nya vindkraftverk togs i bruk, enligt Finska Vindkraftföreningen.

Majoriteten av de kraftverk som blev klara under fjolåret började producera el först i slutet av året. Effekten av de nya kraftverken kommer alltså att synas i statistiken först för år 2023.

Enligt Vindkraftföreningen har de projekt som blev klara år 2022 hämtat med sig över 2,9 miljarder euro i investeringar till Finland.

Källa:

10 januari 2023  12:58  CET

Tisdag

Den starka trenden i Las Vegasmässan CES 2023 är batterifieringen

När vi strövade runt i CES-hallarna i Las Vegas, stack en produktkategori ut över hela linjen: Det finns mycket fokus på bärbar (och mindre bärbar) energilagring. Dessa är mer än dina genomsnittliga ladda-din-telefon-en-eller-två gånger batteripaket, allt från enkla små kraftpaket till sofistikerade kraftverk som kan ansluta till bärbar eller taksolel. De största versionerna kan driva hela ditt hem i flera veckor åt gången.

De minsta bärbara kraftstationerna kommer vanligtvis med några 110V-uttag och några USB-uttag med kanske en 12V bilcigarettändaruttag för små kringutrustning. Därifrån kan det bli ganska avancerat: solid-state-batterier, 240V-ström, trådlösa laddningsportar, möjligheten att koppla in ytterligare batterier och möjligheten att drivas från ett antal strömkällor, inklusive nätström, solenergi, billaddare och även de avancerade snabbladdarna designade för elfordon.

Källa:

10 januari 2023  12:46   CET

Tisdag

Kinesiska Huasun lanserar nu en 715W solpanel

Huasun har avslöjat nya HJT-solpaneler med dubbelt glas i två faser för markmonterade PV-applikationer.

Den kinesiska PV-modultillverkaren introducerade ursprungligen G12 Himalaya-serien i mitten av 2022. Den kom i fem versioner, med uteffekter från 680 W till 700 W. Den har nu annonserat en ny 715 W-modul, certifierad av TÜV SÜD Group.

”Nyligen klarade Huasuns Himalaya G12-132 HJT-modul framgångsrikt hela sekvenstestet av TÜV SÜD Group och erhöll standardcertifieringen IEC61215 på PV-modulprestanda”, sade företaget i ett uttalande. ”Den maximala uteffekten för modulen har nått ett genombrott på 715W, vilket sätter en ny topp i kraften för samma dimension av PV-moduler i branschen.”

Källa:

10 januari 2023  12:24  CET

Tisdag

Forskare har utvecklat ett system som kan omvandla plastavfall och växthusgaser till hållbara bränslen och andra värdefulla produkter – med bara energin från solen.

Forskarna, från University of Cambridge, utvecklade systemet, som kan omvandla två avfallsströmmar till två kemiska produkter samtidigt – första gången detta har uppnåtts i en soldriven reaktor.

Reaktorn omvandlar koldioxid (CO2) och plast till olika produkter som är användbara inom en rad industrier. I tester omvandlades CO2 till syngas, en viktig byggsten för hållbara flytande bränslen, och plastflaskor omvandlades till glykolsyra, som används flitigt inom kosmetikindustrin. Systemet kan enkelt trimmas för att producera olika produkter genom att ändra typen av katalysator som används i reaktorn.

Att omvandla plast och växthusgaser – två av de största hoten som naturen står inför – till användbara och värdefulla produkter med hjälp av solenergi är ett viktigt steg i omställningen till en mer hållbar, cirkulär ekonomi. Resultaten rapporteras i tidskriften Nature Synthesis.

Källa:

10 januari 2023  12:01   CET

Tisdag

Flytande solenergi lösningen för Indonesien

Indonesien är en nation med mer än 10 000 öar, så att förse hela landet med el är en stor utmaning.

Solenergi är ett alternativ för att förse dessa öar med energi. Det har blivit mycket billigare de senaste decennierna – Internationella energibyrån (IEA) säger att det håller på att bli det billigaste alternativet för nya elkraftverk.

Men solgårdar tar upp mycket utrymme – utrymme som kan användas bättre för bostäder, jordbruk och företag.

Så forskare och ingenjörer arbetar på sätt att installera solpaneler på havsytan, vilket ger ström till dem som bor på land i närheten.

”Flytande solenergi är väldigt bekvämt eftersom det bara kan läggas ovanpå vattnet, och om du behöver mer elektricitet kan du sätta på fler solpaneler”, säger Huang.

Flytande solenergi används redan på ett antal platser runt om i världen, men på sjöar, snarare än havet.

Källa:

10 januari 2023  11:11  CET

Tisdag

Australien: Solenergins tillväxt pressar ner kolet allt mer

Solenergi i allmännyttiga skala ökade sin största månad någonsin i Australien i december 2022 och levererade 1 509 GWh förnybar energi under den perioden, jämfört med det tidigare högsta värdet på 1 296 WGh som sattes ett år tidigare i december 2021.

Det nya rekordet avslöjades i de senaste månatliga förnybara energikällorna från Rystad Energy, som beskriver de bäst presterande storskaliga sol- och vindenergitillgångarna runt om i landet.

Senioranalytiker inom forskning om förnybara energikällor på Rystad, David Dixon, säger att det också var en ”framstående månad” för solenergi i energiskalan i New South Wales, med delstatens månatliga generation av både sol- och vindenergi för första gången som toppade 1 000 GWh för att nå 1 122 GWh; 654GWh från solel, 468GWh från vind.

Enligt Dixon fanns 11 av de 15 bäst presterande stora solenergitillgångarna i Australien i december i NSW, vilket hjälpte till att pressa statens svarta kolgenerering till ett nytt låg.

Källa:

10 januari 2023  10:42   CET

tisdag 10 januari

måndag 9 januari

Måndag

Kenya utökar användningen av förnybar energi för baslastkraft

Kenya Electricity Generating Company PLC (KenGen) har meddelat en förnyad plan för att skala upp utbyggnaden av förnybar energi i landet genom att lägga till ytterligare 3 000 MW.

Denna nya kampanj kommer till stor del att drivas av att distribuera upp till 2 000 MW från geotermiska och vattenkraftskällor som baskraft för att stabilisera landets energikällor och därigenom diversifiera bort från dyra termiska källor.

Samtidigt säger KenGen att de har infört planer för att optimera de befintliga vattenkraftskällorna även när det driver på utvecklingen av nya vattenkraftverk och utbyggnad av befintliga, särskilt inom Tanaflodens bassäng.

På tal från KenGens Stima Plaza-huvudkontor i Nairobi, tillförordnad VD och koncernchef, sa Abraham Serem att företaget hade förnyat sin företagsstrategi och rullat ut en 10-årig strategi som syftar till att lägga till 3 000 MW inom de kommande 10 åren. Han tillade att företaget kommer att försöka rehabilitera sina befintliga kraftverk för att göra dem mer effektiva för hållbar produktion.

Källa:

9 januari 2023  14:35  CET

Måndag

Frankrike tilldelar 172,9 MW solkapacitet till ett genomsnittspris på 0,09 USD/kWh

Det franska ministeriet för ekologisk övergång har publicerat resultaten av ett anbud för innovativa solcellstekniker under landets nya PPE2-anbudsmekanism, som lanserades i slutet av 2021.

Myndigheterna tilldelade 172,9 MW solkraft i upphandlingen. De planerade ursprungligen att tilldela bara 140 MW, inklusive 60 MW markmonterade installationer i storlek från 500 kW till 3 MW, och 80 MW takprojekt med kapaciteter från 100 kW till 3 MW.

Den andra kategorin inkluderar agrivoltaics, solcarportar och andra innovativa taksystem. Totalt valde ministeriet ut 66 projekt, inklusive 30 för den första kategorin (cirka 80 MW) och 36 för den andra (cirka 92 MW).

Källa:

9 januari 2023  14:11   CET

Måndag

Amerikanska Veer lanserar en ny billig elbåt

Elektriska båtar erbjuder stora fördelar för både nybörjare och erfarna båtägare. Men renare, tystare och roligare båtliv kommer ofta med en rejält rejäl prislapp. Eller åtminstone brukade det innan Veer X13 tillkännagavs tidigare i veckan.

Jämfört med priserna vi är vana vid att se är Veer X13 en välkommen förändring.

Elektriska båtar som Candela C-8, Navier N30, Arc One och R30 från Blue Innovations Group är alla över (eller långt över) US $300 000.

Det är där den elektriska Veer X13 kommer in, som är prissatt till … TBA. OK, så företaget har inte delat prisinformation för den elektriska versionen av båten ännu, men Veer presenterade två versioner av båten med den ICE-drivna versionen som bär en 9,9 hk utombordsmotor från bara $11 995. Företaget har inte delat priser på den mer intressanta elektriska versionen ännu, men förväntar sig att kunna köpa cirka 10 av dem till priset av även de billigaste elbåtarna ovan.

Källa:

9 januari 2023  13:51  CET

Måndag

Mercedes ska bygga 10 000 snabbladdare öppna för alla bilmärken

Mercedes ska bygga ett omfattande nätverk av snabbladdare i Europa, Nordamerika och Kina. Totalt ska det bli 10 000 snabbladdare fördelade på de tre regionerna.

De flesta stationerna kommer att få mellan fyra till 12 snabbladdare, men vissa stationer kommer ha hela 30 snabbladdare. Målet är att placera ut stationerna vid strategiska platser med närhet till service och andra faciliteter.

Förare som kör Mercedes kommer på förhand genom navigationssystemet kunna tilldelas en reserverad laddplats när de kommer fram till stationen. Även om förare av Mercedes möts av en hel del förmåner vid laddarna så kommer det också vara öppet för andra elbilister som kör andra bilmärken.

Källa:

9 januari 2023  13:42   CET

Måndag

Fotokatalytisk vattendelning med 9,2 % sol-till-vätgas-effektivitet

Forskare från University of Michigan utvecklade ett nytt fotokatalytiskt vattendelningssystem som enligt uppgift kan nå en 9,2% sol-till-väte-effektivitet (STH).

Det föreslagna systemet använder den högre energidelen av solspektrumet för att dela vatten och den nedre delen av spektrumet för att ge värme som uppmuntrar reaktionen. Den extra värmen gör också att väte och syre förblir åtskilda, snarare än att förnya sina bindningar och bilda vatten igen.

Den fungerar i en inomhusmiljö och använder rent vatten, koncentrerat solljus och en fotokatalysator av indiumgalliumnitrid. Halvledarkatalysatorn, en skog av nanotrådar av indiumgalliumnitrid som odlas på en kiselyta, kan bli mer effektiv under användning, enligt forskarna. Enheten absorberar fotoner och omvandlar dem till elektroner, som används för att dela vatten till väte och syre.

Källa:

9 januari 2023  12:33  CET

Måndag

Österrike lägger till 1,4 GW i solenergitillskott 2022

Österrike har anslutit till nätet nya solcellssystem (PV) med en total kapacitet på 1 GW-1,4 GW år 2022, vilket överstiger solenergitillskotten under något annat år tidigare, enligt uppskattningar från landets solcellsindustriorganisation PV Austria.

Landet är på väg mot 2023-målen, men det måste se till att expansionsmålen höjs ytterligare varje år, sa PV Austrias Vera Immitzer.

Solboomen kommer sannolikt att fortsätta även efter i år, men de svaga elnäten och bristen på nätanslutningstillstånd orsakar flaskhalsar, enligt förbundet.

Österrike godkände sin efterlängtade lag om utvidgning av förnybar energi (EAG) för ett år sedan i ett försök att främja utbyggnaden av förnybar energi. Med lagen införde alplandet en marknadspremie för storskaliga rena kraftverk som kompletterar investeringsstödet som beviljas för byggande av små anläggningar.

Källa:

9 januari 2023  12:30   CET

Måndag

Black Swan: Världens första "cargo drone airline" siktar på att flyga i början av 2023

”Black Swan”, en drönare som godkänts för att transportera gods i Europeiska unionen (EU), kommer att göra sin debut i början av 2023.

Konstantin och Svilen Rangelov, två bröder från Bulgarien, som driver Dronamics, ett drönartillverkningsföretag, är tankarna bakom idén.

”Den kan täcka det kontinentala USA, diagonalen i Karibien, Sydkinesiska havet och hela Europa,” sa Rangelov till Business Insider, med hänvisning till lastdrönaren.

”Vi sa att låt oss kartlägga storleken på fordonet för att passa exakt vad du kan passa i en lastbil under den sista milen,” sa Rangelov.

Med stöd av cirka 3 000 landningsbanor runt om i Europa, kan slutprodukten, som har ungefär hälften så stor kapacitet som en U-Haul flyttbil, ge konsumenterna snabb och billig fraktsändning, vilket möjliggör leverans samma dag, enligt ” drönarflygbolagets företag.

Källa:

9 januari 2023  12:07  CET

Måndag

Alger kan öka solmodulens effektivitet med 4 % menar Swedish Algae Factory

När Europa kämpar för att bygga en inhemsk solenergitillverkningsindustri arbetar nystartade Swedish Algae Factory med att förbättra effektiviteten hos solpaneler med en beläggningsprodukt som bara behöver appliceras en gång och som är tillverkad i en miljövänlig miljö.

”Vi försöker samarbeta med närliggande industrier för att skapa en cirkulär produktion i grunden”, säger Simon Nilsson, teknisk ledande solenergi på Swedish Algae Factory, och tillägger: ”Industrien letar också efter den här typen av mer hållbara alternativ för att öka effektiviteten och för att producera solpaneler på ett mer hållbart sätt.”

Företaget använder tre olika egenskaper hos algerna för att förbättra effektiviteten hos kiselsolceller, en av dem är kiselalgerskalen som Nilsson säger har en ”extremt god” förmåga att fånga ljus och överföra det och på så sätt bli en antireflekterande beläggning som ökar effektiviteten med minst 4 %

Källa:

9 januari 2023  11:54   CET

Måndag

Kina accelererar vind-, solenergiinstallationer under 5-årsplanen och kommer nå 2030-mål för förnybar energi i förväg

Kina förväntas uppnå sitt mål för 2030 att installera förnybar energikapacitet före schemat med cirka fem år, efter att minst 30 provinser presenterat sina respektive program under den nationella femårsplanen, sa klimatanalytiker.

Provinserna är inställda på att installera mer än 300 gigawatt (GW) vindkraft och 550 GW solkraft enligt planen, vilket tar deras sammanlagda kapacitet för båda källorna till 1 500 GW i slutet av perioden, enligt Jin Boyang, en senior analytiker hos dataleverantören Refinitiv. Det skulle överträffa Pekings mål på 1 200 GW år 2030.

”Det finns en chans att Kina kan öka sitt förnybara mål för 2030 i slutet av 2025, om inte tidigare”, med tanke på den förväntade installationstakten, sa Jin.

Källa:

9 januari 2023  11:43  CET

Måndag

En kolossal 18 MW vindturbin är på väg att debutera i Kina

En kinesisk tillverkare är på väg att lansera vad som kommer att bli det största havsbaserade vindkraftverket när det är färdigt.

GE Renewable Energy meddelade i december att dess Haliade-X, den första vindturbinen som kan mer än 12 megawatt (MW), fick ett fullständigt typcertifikat för drift upp till 14,7 MW från DNV, världens största oberoende certifieringsorgan. Det gjorde det officiellt till världens mest kraftfulla vindturbin – men Haliade-X kommer inte att få bära den kronan länge.

Det beror på att industritillverkaren CSSC Haizhuang, ett dotterbolag till China State Shipbuilding Corporation, en av Kinas 10 bästa försvarsgrupper, har avslöjat rotornavet och gondolen för en monstruös 18 megawatt (MW) havsvindturbinprototyp.

Källa:

9 januari 2023  11:29   CET

måndag 9 januari

torsdag 5 januari

Torsdag

Nu lanseras Storbritanniens första drönar-motorväg

BT har tillkännagivit ett avtal på 5 miljoner pund med en start-up för att skapa drönarkorridorer över södra och centrala England som kan användas för att transportera last och andra förnödenheter.

Trafikledningsföretaget Altitude Angel vill skapa en drönarmotorväg som skulle bli det största och längsta nätverket i sitt slag i världen.

Dess Unified Traffic Management (UTM) programvara har utformats för att tillåta drönare att flyga säkert, utan pilot, över stora avstånd. Affären med BT kommer att påskynda utbyggnaden av teknik som upptäcker och identifierar drönare för att tillåta dem att säkert dela luftrummet med bemannat flyg.

Det uppskattas att Storbritanniens drönarlastleverans kan vara värd 45 miljarder pund till 2030 och göra det möjligt för drönare att omvandla hur viktiga tjänster fungerar – från att stödja räddningstjänsten med sökning och räddning i realtid, snabb transport av medicinska förnödenheter, jordbruksanalys och arkitektur. planera.

Källa:

5 januari 2023  14:06  CET

Torsdag

Ett steg mot solbränslen ur tomma luften

Schweiziska EPFL:s kemiingenjörer har uppfunnit ett soldrivet konstgjort löv, byggt på en ny elektrod som är transparent och porös, som kan ta upp vatten från luften för omvandling till vätebränsle. Den halvledarbaserade tekniken är skalbar och lätt att förbereda.

En enhet som kan skörda vatten ur luften och ge vätebränsle – helt driven av solenergi – har varit en dröm för forskare i decennier. Nu har EPFL:s kemiingenjör Kevin Sivula och hans team tagit ett betydande steg mot att föra denna vision närmare verkligheten.

De har utvecklat ett genialt men enkelt system som kombinerar halvledarbaserad teknologi med nya elektroder som har två nyckelegenskaper: de är porösa för att maximera kontakten med vatten i luften; och transparent, för att maximera exponeringen för solljus av halvledarbeläggningen. När enheten helt enkelt utsätts för solljus tar den vatten från luften och producerar vätgas. Resultaten publiceras den 4 januari 2023 i Advanced Materials.

Källa:

5 januari 2023  13:55   CET

Torsdag

LNG-boomen kan sluta med miljarder i förlorade tillgångar

USA:s LNG-export till Europa har ökat exponentiellt sedan den ryska invasionen av Ukraina.
På kort sikt kommer USA att förbli Europas främsta LNG-leverantör.
På lång sikt kan Europas planer för förnybar energi minska efterfrågan på amerikansk LNG, vilket resulterar i strandade tillgångar

På kort sikt kommer USA att förbli Europas främsta LNG-leverantör. Amerikanska företag kommer att fortsätta bygga nya LNG-exportterminaler med ljusa utsikter för efterfrågan på råvaran, inklusive i Asien.

Men asiatiska länder som svälter på LNG till förmån för Europa kommer att leta efter alternativ – vilka som helst – medan Europa självt fördubblar sina planer för förnybar energi när det kommer att inse att det helt enkelt har bytt ett gasberoende mot ett annat.

På lång sikt kan ökningen av USA:s LNG-exportkapacitet sluta som strandade tillgångar om inte Europas dröm för förnybar energi misslyckas, vilket, baserat på de grundläggande realiteterna för kritisk metallförsörjning, är ganska troligt.

Källa:

5 januari 2023  12:37  CET

Torsdag

Bornholm: BEOF och European Energy vill bygga solpark

Med avsiktsförklaringen framhåller BEOF:s styrelse att man är redo för den fortsatta utredningen av möjligheterna att investera i Kildevad Solcellepark, skriver BEOF i ett pressmeddelande.

Det här är en solcellspark som ska kunna försörja 4 000 hushåll på Bornholm och därmed kommer den att spela en viktig roll i Bornholms gröna omställning. European Energy utvecklar, bygger och driver bl.a. solcellsparker på flera platser i Danmark, där samarbete med lokala aktörer också etablerats.

Källa:

5 januari 2023  12:21   CET

Torsdag

Holländska Eneco kontrakterar energilagring av tryckluft

Den holländska energileverantören Eneco har ingått avtal med Corre Energy för full kapacitet för sitt föreslagna projekt för lagring av tryckluft (CAES) nära Groningen.

Den föreslagna anläggningen i Zuidwending, cirka 35 km sydost om Groningen, kommer att använda salthålor för lagring av tryckluft för att ge en full kompressionskapacitet på 220 MW och produktionskapacitet på 320 MW.

Med detta och tack vare sin flexibilitet kan Eneco bidra till balansen på elnätet.

Vid tider av överskott av hållbar produktion kan elen lagras i form av tryckluft med upp till 220MW.

Källa:

5 januari 2023  12:09  CET

Torsdag

Skottska Gravitricitet bygger en prototyp av underjordiskt vätgaslagringssystem

Gravitricity, en skotsk energilagringsspecialist, har undertecknat ett samförståndsavtal med konstruktionsentreprenören VSL Systems UK för att utveckla sitt första fullskaliga demonstrationsprojekt i Storbritannien för underjordisk lagring av väte. Företaget berättade för tidningen pv att initiala användningsfall för dess specialbyggda lagringssystem kommer att omfatta industriell användning och tunga transporter, så systemen kommer sannolikt att placeras på industriplatser.

Gravitricitys FlexiStore-teknologi kan lagra upp till 1 000 ton komprimerat gasformigt väte per axel, och flera axlar kan placeras på samma plats. De nuvarande lösningarna för lagring av saltgruvor ger inte flexibilitet i lokaliseringen, men FlexiStore-systemet kan installeras nära anläggningar för förnybar energi, där lagring av grönt väte också kan bidra till att tillhandahålla nätbalanseringstjänster.

Källa:

5 januari 2023  11:45   CET

Torsdag

Svenska sjöfraktare kartlägger grön flottaförnyelse

DNV och Responsible Shipping Initiative (RSI), en allians av svenska torrbulkfraktare, har lanserat en förstudie för att utveckla ett kommersiellt ramverk för beställningar av grönt drivna nybyggnationer för att minska koldioxidutsläppen i sjötransportförsörjningskedjan i Östersjö- och Nordsjöområdena.

Med detta projekt strävar RSI-medlemmarna efter att minska sina Scope 3-utsläpp och uppfylla sina hållbarhetsmål som svar på växande marknadskrav och regulatoriska rapporteringskrav på miljöprestanda över hela värdekedjan.

RSI-medlemmarna ser ett starkt behov av gröna nybyggen för att ersätta den åldrande shortsea-flottan som är verksam inom torrbulkhandeln i Östersjön och Nordsjön och vidare. Många av fartygen förväntas nå slutet av sin ekonomiska livslängd inom de närmaste fem till tio åren.

Källa:

5 januari 2023  11:38  CET

Torsdag

Du laddar när du åker, "laddningsvägen" är för närvarande under uppbyggnad i Tyskland

Som rapporterats av Businesswire kommer Tysklands första allmänna trådlösa vägprojekt någonsin att använda teknik från en toppleverantör av trådlös och in-road trådlös elfordonsladdning (EV) för kommersiella elbilar och passagerarbilar.

Satsningen ska ladda en elbuss som åker till staden. Electreon, den valda leverantören, är ett stort företag som tillverkar trådlösa laddningslösningar för elfordon (EV). Företagets induktiva teknologi har vunnit priser och är ett av de mest miljövänliga, skalbara och attraktiva sätten att ladda enheter.

Den här tekniken laddar elbilar dynamiskt (medan de är i rörelse) och statiskt (medan de fortfarande är kvar) för att minska batterikapacitetsbehovet, eliminera räckviddsoro, sänka de totala ägandekostnaderna och ladda elbilar snabbt och säkert. På en Charging as a Service-plattform (CaaS) samarbetar Electreon med städer och bilparksoperatörer för att göra det möjligt för offentliga, kommersiella och självkörande flottor att konverteras till elfordon till en låg kostnad och utan avbrott.

Källa:

5 januari 2023  11:33   CET

torsdag 5 januari

onsdag 4 januari

Onsdag

Grönlands "första" kommersiella vindprojekt

H2Carrier och det grönlandsbaserade företaget Anori har undertecknat en avsiktsförklaring (LOI) med syftet att utveckla den första kommersiella vindkraftsparken på Grönland med efterföljande produktion och export av grön ammoniak.

Vindkraftparken beräknas omfatta 1,5 GW förnybar energi som kommer att leverera ström till H2Carriers flytande produktionsfartyg för väte och grön ammoniak, den så kallade P2XFloater.

P2XFloater-designen har utvecklats i nära samarbete med ledande ingenjörsfirmor i Norge.
H2Carrier sa att fartyget är det första i sitt slag som lanseras på global basis som kan producera väte och ammoniak i industriell skala.

P2XFloatern är baserad på väl beprövad teknik från flytande produktion av olja och gas i kombination med styrsystem som optimerar förnybar kraft, elektrolysörer och Haber-Bosch-processen för produktion av ammoniak.

Källa:

4 januari 2023  14:42  CET

Onsdag

Mer el från vattenkraftverken

Tekniska verken i Linköping kommer att låta sina vattenkraftverk producera mer el än vanligt under vintern. Det extra tillskottet kan göra stor nytta för elförsörjningen lokalt.

– Den extra produktionen kommer att ske fram till mars. Exakt när vi kommer att öka produktionen går inte att säga just nu. Det beror dels på hur elmarknaden utvecklas och dels på vädermässiga förhållanden. Exempelvis hur kallt det kommer att vara och hur mycket nederbörd som kommer under vintern, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef, vattenkraft, Tekniska verken.

Vattennivåerna är just nu generellt ganska låga i sjöarna eftersom det kommit mindre nederbörd än normalt under en längre period. Ett vanligt år hade Tekniska verken hållit tillbaka tappningen under vintern för att försöka få upp vattennivåerna till en nivå som är så normal som möjligt inför sommaren då det är många människor som uppskattar att vistas vid eller på sjöarna.

Källa:

4 januari 2023  14:33   CET

Onsdag

Tyskland intensifierar energiomställningssamarbetet med Norge och Portugal

Tyskland planerar att intensifiera sitt internationella samarbete kring energiomställningen med Norge och Portugal, med regeringsministrar som besöker båda länderna denna vecka. På sin resa till Norge hoppas ekonomiminister Robert Habeck (de gröna partiet) kunna underteckna en gemensam deklaration för att möjliggöra betydande väteimport till Tyskland inom det nuvarande decenniet, rapporterar Tagesspiegel. Det skulle innebära byggandet av en vätgasledning från Norge, med målet att importera grönt väte på medellång sikt. Ekonomiministeriet hoppas ha slutfört de viktigaste stegen för partnerskapet, inklusive den nödvändiga infrastrukturen, senast 2030.

Samarbetet med Portugal i klimat- och energifrågor, samt miljöskydd, bör också stärkas, meddelade utrikesminister Annalena Baerbock inför sitt besök i landet. Portugal har anpassat verkligheten med allt torrare och varma somrar med sin klimat- och energipolitik och tidigt insett den nyckelroll som världshaven spelar för klimatet och livsmedelssäkerheten, sa den gröna politikern.

Källa:

4 januari 2023  14:32  CET

Onsdag

Franska Neoen börjar bygga 400MWh batterilager bredvid "Australiens största solcellsfarm"

Oberoende kraftproducent (IPP) Neoen har börjat bygga sitt 200MW/400MWh Western Downs Battery i Queensland, Australien.

Det franska företaget för förnybar energi sa förra veckan att meddelanden om att fortsätta har utfärdats till leverantören av batterienergilagringssystem (BESS) Tesla och leverantören av anläggningsbalansen (BOP) UGL för projektet.

Företagens energilager BESS kommer att tillhandahålla viktiga tjänster för att balansera nätet och byggs intill ett 460MWp markmonterat solcellskraftverk. Bygget av solcellsanläggningen började för några månader sedan och tillsammans utgör anläggningarna Neoens Western Downs Green Power Hub.

Neoen sa att tidiga byggnadsarbeten pågår, och BESS förväntas komma online i slutet av 2024-början av 2025 under den australiensiska sommaren.

Källa:

4 januari 2023  13:10   CET

Onsdag

Det blåsiga vädret pressar Storbritannien förbi rekordet för elproduktion utan koldioxidutsläpp

National Grid Electricity System Operator (ESO) skrev på Twitter idag (3 januari 2023) för att bekräfta att två nya rekord registrerades på dagen, på grund av ”blåsigt väder och låg elanvändning”.

Vindproduktionsrekordet slogs för tredje gången 2022, bekräftade National Grid ESO, med nästan 21GW (20,918GW) av produktionen registrerades på fredagen. Detta beror på blåsigt väder, med genomsnittliga vindhastigheter över hela Storbritannien den dagen som nådde 13,9 mph. Detta skulle klassas som en ”mild bris” på Beaufort-skalan.

Dessa gynnsamma förhållanden för vindkraftsproduktion – offshore och onshore – ledde till att rekordet för andelen koldioxidfri el som genererades den dagen slogs. Mer än 87 % av generationen på dagen klassades som noll-kol.

Källa:

4 januari 2023  12:52  CET

Onsdag

Vindkraftverken är redan stora som skyskrapor – finns det någon gräns för hur stora de kommer att bli?

År 2023, cirka 100 mil utanför kusten i nordöstra England, kommer världens största vindkraftverk att börja generera elektricitet. Denna första fas av utvecklingen av Dogger Banks havsbaserade vindkraftspark använder General Electrics Haliade X, en turbin som står mer än en kvarts kilometer hög från havets yta till den högsta punkten på bladspetsen.

Om du placerade en i London skulle den vara den tredje högsta strukturen i staden, högre än One Canada Square i Canary Wharf och bara 50 meter kortare än Shard. Vart och ett av dess tre blad skulle vara längre än Big Bens klocktorn är högt. Och Dogger Bank kommer så småningom att ha nästan 300 av dessa jättar.

Bara två decennier har gått sedan Storbritanniens första riktiga vindkraftspark byggdes utanför norra Wales kust. Dess turbiner kunde var och en producera 2 megawatt (MW) elektricitet under idealiska förhållanden – ansågs enorma på den tiden. Däremot kan Haliade X producera 13 MW el, och 15 MW turbiner är bara ytterligare ett eller två år bort.

Källa:

4 januari 2023  12:36   CET

Onsdag

US Army testar ett nytt flödesbatteri från Lockheed Martin

Om allt går enligt planerna kommer det nya batteriet att installeras vid försvarsdepartementets anläggningar i hela USA och utomlands, vilket öppnar dörren för mer vind och sol.

Flödesbatteritekniken skiljer sig mycket från konventionella litiumjonbatterier. Flödesbatterier använder förmågan hos två specialiserade vätskor att generera elektricitet när de strömmar intill varandra. Uppställningen består huvudsakligen av tankar och pumpar, som enkelt kan skalas för att passa olika applikationer. Brandriskerna är praktiskt taget noll, och batterilösningarna kan bestå av giftfria och rikliga ämnen.

Vanligtvis – men inte nödvändigtvis – separeras lösningarna av ett tunt membran när de är i rörelse.

Grundläggande flödesbatteriteknik är inte en ny sak, men tidigare iterationer var opraktiska för utbredd användning. Det är inte i brist på försök.

Källa:

4 januari 2023  12:28  CET

Onsdag

Konkurrensen hårdnar: Ett grönt stålverk planeras i Inkoo, Finland

Det norska företaget Blastr Green Steel (Blastr) planerar etablering av ett grönt stålverk med integrerad väteproduktionsanläggning i Inkoo, Finland. Blastr har ingått en skriftlig avsiktsförklaring med det nordiska energiföretaget Fortum, vilket ger Blastr exklusiva rättigheter att nyttja ett befintligt industriområde i Inkoo. Investeringen på fyra miljarder euro förväntas skapa upp till 1 200 direkta arbetstillfällen under driftsfasen. Produktionsstart är planerad till slutet av 2026.

Grönt stål är en grundförutsättning för den gröna omställningen då det kommer att vara ett avgörande råmaterial i utvecklingen av förnybar energiinfrastruktur som vindturbiner samt inom byggindustrin, bilindustrin och för konsumtionsvaror. Enbart i Europa förväntas efterfrågan på kolfritt stål uppgå till 50 miljoner ton 2030, vilket utgör nästan en tredjedel av det befintliga behovet av europeiskt stål.

Källa:

4 januari 2023  12:18   CET

onsdag 4 januari

tisdag 3 januari

Tisdag

Fler förarlösa fordon rullar ut i Kina

Ett fåtal företag börjar erbjuda geografiskt begränsade robotaxitjänster i Kina, framför allt Baidu och AutoX. Du kan nu lägga till Pony.ai till mixen, typ. Dess robotaxel har just godkänts för testning från Beijing Intelligent Connected Vehicle Policy Pilot Zone.

Till att börja med kommer Pony.ai att testa 10 robotaxlar – helt förarlösa – ”i utmanande urbana trafikscenarier över ett 20 kvadratkilometer (7,7 kvadratkilometer) område i pilotzonen i Yizhuang, Peking.” Medan robotaxi-testning ofta involverar säkerhetsförare som sitter i fordonet för att ta över om det behövs, kommer det inte att vara fallet här. Det kommer bara att finnas säkerhetsansvariga som övervakar på distans när bilarna är i trafik.

Källa:

2 januari 2023  14:30  CET

Tisdag

Tyskland höjer den maximala anbudstariffen för solel på taket i hopp om att öka användningen

Den tyska federala nätverksbyrån, Bundesnetzagentur, har höjt maxtaxan för sol- och vindenergi inför sina anbud 2023 för förnybara projekt. Byrån sa att den hoppas att de höjda tullarna kommer att leda till en ökning av anbuden för projekt för förnybar energi efter att processen såg överväldigande resultat 2022.

Den nya maxnivån för taksolsystem kommer att vara 0,1125 €/kWh (0,12 USD), vilket byrån sa kommer att stå för ökade kostnader för konstruktion och drift av system, samt stigande räntekostnader för finansiering av solenergiprojekt. Dessutom har Bundestag – det tyska federala parlamentet – beviljat Federal Network Agency större licens att höja det maximala värdet med upp till 25 %, där tidigare höjningar var begränsade till 10 %.

Källa:

3 januari 2023  13:08   CET

Tisdag

Nederländerna installerade 1,94 GW solenergi under första halvåret 2022

Nederländerna distribuerade 1 946 MW nya solcellssystem under första halvåret 2022, enligt officiell statistik från CBS, landets statistikbyrå.

”Vid mitten av 2022 var 1,92 miljoner solcellsinstallationer anslutna till nätet i landet, varav majoriteten kan hittas på hem,” sa den holländska solanalytikern Peter Segaar till tidningen pv. ”De preliminära siffrorna visar också att en femtedel av det totala antalet hem i Nederländerna redan hade ett solcellssystem på taket i slutet av 2021.”

Segaar sa att den nyinstallerade kapaciteten för de första sex månaderna 2022 var i linje med tillväxten under de två föregående åren.

Källa:

2 januari 2023  13:05  CET

Tisdag

Ett israeliskt start-up-företag vill göra personliga elektriska flygplan till verklighet

Under de senaste åren har prototyper för elektrisk vertikal start och landning (eVTOL) avtäckts av sådana som Airbus, Boeing, Volocopter GmbH och Joby Aviation i ett försök att satsa sin plats i den växande sektorn för flygtrafik i städerna.

Men denna israeliska start-up vill skilja sig från gänget genom att bygga en eVTOL designad för att användas av massorna.

”Den stora majoriteten av marknaden går till den kommersiella sidan, e-taxi, elektriska taxibilar och bussar… AIR, baserad på vår teknologi, är den privata bilen i kategorin som ger hög tillgänglighet av flygtrafik till de flesta människor, ” sa AIR:s vd och medgrundare, Rani Plaut.

Källa:

3 januari 2023  12:34   CET

Tisdag

Dansk startup kommer att sätta fart på upplägget av grön energi

Den nya danska startupen, The 0-Mission, ska göra det möjligt för alla företag att driva på den gröna omställningen. Verkställande direktören för The 0-Mission Anna Riis Hedegaard berättar att det hittills egentligen bara varit de allra största företagen som har haft möjlighet att bidra till uppförandet av privatfinansierade vind- och solparker. Vi har tagit bort alla hinder för att gå med. Vi tror att detta är vad som behövs för att påskynda den gröna omställningen.

0-Mission erbjuder en prenumerationsprodukt där företag kan se till att deras strömförbrukning matchas 1:1 med produktion från solcellsparker. Den första är byggd i Vandel nära Vejle. Parken är uteslutande privatfinansierad, precis som de parker som byggs utifrån de så kallade Power Purchase Agreements (PPA).

Källa:

2 januari 2023  12:02  CET

Tisdag

Nytt solcellsmaterial skulle kunna användas i rymden

University of Warwick har beviljats 2,2 miljoner pund för att undersöka en ny typ av solcellsmaterial som ska användas i rymden i ett försök att minska beroendet av fossila bränslen.
Forskningen kommer att fokusera på hur man gör metallhalogenidperovskitföreningar transparenta och flexibla, vilket gör att de kan förbli stabila i rymden.

Samtidigt kommer en ny Nuclear Magnetic Resonance (NMR)-spektrometer att användas för att förstå hur man kan öka livslängden och hållbarheten för dessa solcellsmaterial.

European Research Council (ERC) har godkänt den femåriga studien, som ska fördjupa sig i strukturen på atomnivå hos en ny typ av solcellsmaterial. Detta kommer att ta itu med frågor inklusive stabilitet och livslängd för metallhalogenidperovskitföreningar, som minskar i hög luftfuktighet, starkt solljus och vid förhöjda temperaturer.

Källa:

3 januari 2023  11:56   CET

Tisdag

Debatt: ”Batterinätverk kan ge oss robust elförsörjning”

All el du behöver, till ett lågt fast pris. Det låter säkert som en orealistisk dröm, nu när vi ser kraftigt ökande energi­priser. Men vi tror att det är en dröm som går att förverkliga. Det kräver emellertid att vi tänker nytt. Med en omläggning av energi­systemet kan vi ta klivet in i nästa samhälle: energi­samhället.

Vi har gjort något mycket snarlikt alldeles nyligen. Något som i början kändes omöjligt, men inte alls var det. På 1990-talet betalade man telefon­samtal per minut. Samma nät och taxa användes för att koppla upp sig mot internet. Det man fick för pengarna var ett långsamt internet där det inte gick att strömma ljud och video eller ladda upp eller ner stora filer. Internet behövde en egen infrastruktur, vilket skapades genom en snabb utbyggnad av bredband. Svenskarna var också på 90-talet kvicka med att skaffa pc i hemmet, påhejade av riksdag och regering via hem-pc-reformen.

Källa:

2 januari 2023  11:48  CET

Tisdag

BP kritiseras för planen att spendera miljarder mer på fossila bränslen än grön energi

BP har anklagats för att prioritera fossila bränslen framför grön energi eftersom man planerar att spendera så mycket som dubbelt så mycket på olje- och gasprojekt än på förnybara investeringar nästa år.

FTSE 100-företaget har öronmärkt upp till 7,5 miljarder dollar (6,2 miljarder pund) för olje- och gasprojekt, jämfört med ett intervall på 3 till 5 miljarder dollar för grön energi.

BP räknar med att öka utgifterna för ”fjädra kolväten” – olja och gas, raffinering och bioenergiprojekt – med upp till 1 miljard dollar 2023.

2021 var företagets investeringar 12,8 miljarder dollar och det förväntades spendera 14-15 miljarder dollar i år, och sedan 14-16 miljarder dollar per år mellan 2023 och 2025.

Källa:

3 januari 2023  11:19   CET

tisdag 3 januari

måndag 2 januari

Måndag

Ny elektrolysör kan splittra saltvatten till vätgas

Forskare från Shenzhen University och Nanjing Tech University i Kina har utvecklat ett havsvattenelektrolyssystem (SES) för direkt elektrolys av havsvatten, utan sidoreaktioner eller korrosion.

Den nya metoden fungerar via självdriven vattenmigrering för att kringgå behovet av en separat avsaltningsprocess. Energiförbrukningen påstås vara jämförbar med den för industriell alkalisk elektrolys med rent vatten.

För att utveckla elektrolysatorn i labbskala separerade forskarna de två elektrodskikten med ett membranskikt och sänkte dem sedan i en koncentrerad hydroxidlösning (OH−) – SDE. De placerade ett polytetrafluoretylen (PTFE)-membran mellan havsvattnet och SDE. De hävdar att denna design tillåter partisk diffusion av vattenånga, men förhindrar helt penetrering av flytande havsvatten och föroreningar som magnesium, klorid och sulfat.

Källa:

2 januari 2023  14:00  CET

Måndag

Svenskt företag förnyar branschen: visp utvinner vindkraft till havs

Ett vindkraftverk är ett högt och smalt torn med tre vingar som snurrar i vinden. Eller?

Flera företag är nu beredda att utmana den klassiska bilden av vindkraftverk, däribland svenska SeaTwirl, som helt enkelt ställer det tekniska konceptet på högkant.

Medan ett traditionellt vindkraftverk påminner om nosen på ett propellerflygplan ser SeaTwirls vertikala vindkraftverk mer ut som en visp. Det finns stora fördelar med en sådan utformning, för medan de nuvarande vindkraftverken har flera begränsningar är de vertikala vindkraftverkens potential närmast oändlig. Det kan spela en avgörande roll för att Europa ska kunna bli koldioxidneutralt inom de närmaste 30 åren.

Konceptet för vertikala vindkraftverk som SeaTwirl är inte nytt. Det är en vidareutveckling av Savoniusrotorn, som utvecklades av den finländske ingenjören Sigurd Savonius på 1920-talet, och framför allt Darrieusturbinen, som uppfanns av fransmannen Georges Darrieus och patenterades år 1931.

Källa:

2 januari 2023  13:09   CET

Måndag

USA:s statliga postföretag köper 66 000 elfordon

USA:s största flotta av civila fordon blir elektriska. United States Postal Service meddelade denna vecka att de kommer att lägga till minst 66 000 elfordon till sin åldrande flotta på cirka 220 000, enligt ett pressmeddelande från byrån.

Med den massiva ökningen av $3 miljarder i medel från Biden-administrationens Inflation Reduction Act, säger USPS att de planerar att spendera totalt cirka 9,6 miljarder dollar på att uppgradera sin flotta och bygga laddstationer – en massiv investering från en byrå som är kroniskt i akut behov av pengar och är sällan villig att skvätta några pengar.

Den främsta kandidaten för att ersätta sina ikoniska men fruktansvärt ineffektiva Grumman LLV-lastbilar är ”Next Generation Delivery Vehicle” (NGDV) tillverkad av försvarsentreprenören Oshkosh. USPS räknar med att köpa minst 60 000 NGDV, varav minst 45 000 är elektriska, senast 2028.

Källa:

2 januari 2023  13:01  CET

Måndag

Storuman ska byggas Sveriges vackraste laddstation

Storuman Energi vill sätta ett större fokus på laddningsupplevelsen och målet är nu att bygga Sveriges vackraste laddstation. Den norsk-svenska koncernen där Storuman Energi ingår har tidigare öppnat flera liknande stationer som kombinerar snabbladdningen med trevliga upplevelser i Norge.

Den nya laddstationen ska ha plats för åtta elbilar och kommer ha en laddkapacitet på 180 kW. Den kommer vara placerad i Storuman centrum som ligger längs Blå vägen som knyter samman Norge, Sverige och Finland. Vägen är både ett stort turistmål och en viktig transportförbindelse mellan de tre länderna.

– Vår ambition är att driva innovation inom energiområdet och utmana den ofta konservativa energibranschen. Behovet av elbilsladdare är enormt i Storuman med omnejd. Samtidigt som vi bidrar till fossilfri omställning ser vi ingen anledning att bygga elbilsladdare som ser ut som en tråkig bensinpump. När vi ändå skapar ny infrastruktur vill vi också att det ska se tilltalande ut och bidra positivt till den miljön vi bygger i, säger Måns Borgström, vd på Storuman Energi.

Källa:

2 januari 2023  12:33   CET

Måndag

Toyota ska studera V2G i Texas 2023

För ett par veckor sedan har Toyota Motor North America och Oncor Electric Delivery, ett Texas-baserat elöverförings- och distributionsföretag, tillsammans etablerat ett pilotprojekt för fordon-till-nät-teknik utan motstycke.
Med Toyotas team för laddningslösningar för elektriska fordon i spetsen, är denna strävan den första i sitt slag mellan ett allmännyttigt företag i USA, fokuserat på batteridrivna elektriska fordon (BEV). Tillsammans tar de framsteg för att förverkliga banbrytande energilösningar – vilket markerar en viktig milstolpe för båda företagen!

Oncor Electric Delivery Company LLC, med huvudkontor i Dallas, är en reglerad eldistributions- och överföringsverksamhet som säkerställer tillförlitlig kraftleverans till över 3,8 miljoner hem och företag med sina överlägsna tillgångsförvaltningsfärdigheter.

Källa:

2 januari 2023  12:23  CET

Måndag

USA startup bygger 100 MW solcellsanläggning med moduler direkt på marken

Erthos, en Arizona-baserad startup, har utvecklat ett nytt sätt att installera solkraftverk direkt på marken, utan behov av monteringsstrukturer.

”Den drar fördel av jordens värmeabsorberande egenskaper, erbjuder oslagbar aerodynamik och är den lägsta installationsmetoden i världen”, säger företaget i ett uttalande.

Erthos hävdar att den nya metoden möjliggör byggandet av solcellsanläggningar på halva tiden och en tredjedel av marken jämfört med konventionella markmonterade anläggningar. Den nya metoden använder också 70 % färre kablar och diken, och enligt uppgift minskar installationskostnaderna med minst 20 %.

Daniel Flaningan, chef för marknadsföring och produkt på Erthos, sa att projektdesignen bara kräver lätt anläggningsteknik. Metoden är också användbar i olika topografier, med liten eller ingen gradering. Dessutom kan projekt byggda under detta system motstå ”kategori 4” orkaner, enligt företaget.

Källa:

2 januari 2023  11:53   CET

Måndag

Fransk startup presenterar ny termo-akustisk värmepump för bostäder

Franska startupen Equium har utvecklat en värmepumpskärna som arbetar på akustiska vågor och producerar varm och kall luft. Equium tillverkar kärnan och samarbetar med ett annat företag som integrerar den i värmepumpssystem. Enheterna är skalbara från 1 kW till 3 kW och är designade för bostadsapplikationer.

Den nya värmepumpen kan påstås nå högre temperaturer än befintliga värmepumpar, utan behov av köldmedier. Den fungerar med en högtalare (Hi-Fi) som drivs av elektricitet som skapar en akustisk våg i ett slutet tryckkärl fyllt med helium. Den akustiska vågen gör att gasen komprimeras eller expanderar och förskjuter värme från en lägre temperatur till en högre temperatur, eller vice versa. Värmepumpens kärna är fylld med vatten, som absorberar eller avger den värmen.

”Den akustiska vågen gör jobbet med komprimering och expansion av gasen som producerar värme respektive kyla,” sa Philippe Loyer, produktchef på Equium, till tidningen pv.

Källa:

2 januari 2023  12:08  CET

Måndag

Nybilsregistreringen 2022: Eldrift det nya normala

2022 blev laddbart det nya normala, med 56% av nybilsmarknaden mot 45% året innan. Rena elbilar står för 33%. Andelen laddbara lätta lastbilar nästan fördubblades, från 7,5% till 14,5%, medan bara knappt 3% av de tunga lastbilarna var eldrivna. Bland bussarna minskade andelen eldrivna från 25 till 21 procent.

–En snabb omställning av nya fordon till eldrift är avgörande för att nå 2030-målet, men omställningen kan inte tas för given. Att regeringen med två dagars varsel avskaffade bonusen för elbilar, gasbilar och laddhybrider den 8 november innebär höjda priser, särskilt för privatleasing där också stigande räntor spelar in. Utan ny stimulans blir resultatet en ovälkommen comeback för bensinbilen, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

Källa:

2 januari 2023  11:53   CET

Måndag

Nytt rekord då vind- och solkraft står för nära 60 procent av Danmarks årliga energiförbrukning

Sol- och vindkraft gjorde sitt största bidrag någonsin till landets energipool 2022. De två energierna stod för 59,3 procent av Danmarks totala elförbrukning, enligt Energinet.

Företaget, som är statligt ägt, gratulerade sig själv för de insatser som gjorts under året, trots en massiv energikris i Danmark i slutet av 2022.

Vind- och solenergi stod för 59,3 procent 2022, jämfört med 47,1 procent förra året – en imponerande ökning med 11,8 procentenheter.

Ökningen möjliggjordes av introduktionen av fler solceller 2022, tillsammans med det första hela året i drift av vindkraftsparken Kriegers Flak i Östersjön.

Källa:

2 januari 2023  11:48  CET

Måndag

Air Liquide ansluter H2-rörledningen till Thyssenkrupps stålverk i Duisburg

Air Liquide (EPA:AI) har nyligen invigt en fyra kilometer lång rörledning som förbinder stålverket Duisburg som drivs av Thyssenkrupp Steel Europe AG med det franska företagets vätgasnätverk i Ruhr-distriktet i Nordrhein-Westfalen, Västtyskland.

”Med den pipeline som nu färdigställts av vår partner Air Liquide skapar vi ytterligare fakta. Det kommer att göra det möjligt att leverera klimatvänligt väte till oss från 2024 och framåt. Vi kommer att behöva det för forsknings- och simuleringsändamål och sedan, viktigast av allt, för att driva vår första direktreduktionsanläggning”, säger Bernhard Osburg, vd för Thyssenkrupp Steel.

Källa:

2 januari 2023  11:40   CET

måndag 2 januari

fredag 30 december

Fredag

Svenska Eolus vinner forskningstillstånd för 3,5 GW finsk havsvind

Den svenska utvecklaren av förnybar energi Eolus Vind AB (STO:EOLU-B) har fått forskningstillstånd för två havsbaserade vindkraftsprojekt med en sammanlagd kapacitet på 3,5 GW i finska vatten.

Tillstånden beviljades av den finska regeringen för vindparkerna Wellamo och Tuulia som borde byggas i den finska ekonomiska zonen i Bottenhavet, sade Eolus på torsdagen.

Tuulia kommer att ligga cirka 30 km (18,64 mi) nordväst om staden Björneborg på Finlands västkust och Wellamo — 90 km sydväst om Björneborg. De två vindkraftsparkerna kommer att bestå av cirka 100 turbiner vardera och mata in mellan 14 TWh och 16 TWh ren kraft till det finska elnätet årligen.

Nästa steg i utvecklingen av de två systemen är miljökonsekvensbedömningen som förväntas inledas i januari 2023 och havsbottenundersökningarna som kommer att äga rum 2023.

Källa:

30 december 2022  14:25  CET

Fredag

Ørsted kommer driva energi-öarna i Nordsjön

Orsted och Goal7 har undertecknat ett samförståndsavtal med Neptune Energy för att utforska att driva nya integrerade energi-öarna i Storbritanniens Nordsjö med vindkraft från havs.

Avtalet kommer att få företagen att undersöka potentialen att leverera förnybar el från Orsteds Hornsea vindkraftsprojekt till havs för att driva framtida Neptune-drivna nav i Nordsjön i Storbritannien.

Mål 7 kommer att tillhandahålla projektledningsstöd och teknisk input.
Integrerade energihubbar har potential att kombinera flera energisystem, inklusive befintliga olje- och gasproduktionstillgångar, kollagring och väteproduktionsanläggningar, sa Neptune Energy.

Källa:

30 december 2022  14:03   CET