ENERGIOMSTÄLLNINGEN

nyheter vaskas fram varje vardag

gron
rod
gul
lila
brun

“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk

"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles" - Thomas A. Edison

Gratis nyhetsbrev varje vardag

Förnybart måste växa snabbare

Sol | Vind | Våg | Bio

Energilager | kort tid | lång tid

Batterier | Vätgas | Pumpkraft

Tekniken är redan här - 🙃 -

Ny teknik kommer - 🙂 -

Allt fossilt måste ersättas

Allt

Nyheter idag !

måndagen den 28 februari

Måndag

Australiskt forskningsgenombrott lovar "grönare, billigare, snabbare" batterier

Forskare från Monash University har gjort ett genombrott i utvecklingen av litium-svavelbatterier som de tror skulle kunna ge en billigare, grönare och effektivare energilagringslösning – som skulle kunna tillverkas i Australien.

I en studie publicerad av Royal Society of Chemistry har teamet från universitetets tekniska fakultet skapat ett nytt litium-svavelbatterimellanskikt som främjar ”exceptionellt snabb” litiumöverföring, samtidigt som det förbättrar batteriernas prestanda och livslängd.

Redan har litium-svavelbatterier (Li-S) potential att lagra två till fem gånger så mycket energi i vikt än den nuvarande generationen litiumjonbatterier, som har gett mycket lovande för lagring av förnybar energi och för i synnerhet elfordon med längre räckvidd.

Vad som har stått i vägen för deras antagande har dock varit det faktum att elektroderna i litium-svavelbatterier tenderade att försämras snabbt, vilket fick batterierna att gå sönder.

Källa:

28.feb. 2022  13:32 CET

Måndag

Brådskande behov av att anpassa sig till massiva effekter av klimatförändringar som lyfts fram i den senaste IPCC-rapporten

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) har idag publicerat sin senaste rapport om effekter, anpassning och sårbarheter relaterade till klimatförändringar.

Författad av hundratals av världens främsta klimatforskare bekräftar rapporten att klimatförändringarna är här för att stanna och att några av dess effekter nu är oundvikliga. Över hela världen sätter klimatkrisen liv och försörjning på spel – särskilt för de mest utsatta.

Ett av rapportens huvudrön är att klimatförändringar som orsakats av mänskligheten redan påverkar naturen och människorna mer intensivt, oftare och över ett större geografiskt område än man tidigare trott.

Källa:

28.feb. 2022  13:28 CET

Måndag

Norska oljefonden drar ut sina miljarder ur Ryssland

Norges oljefond ska börja avveckla sin miljardinvestering i Ryssland.

Det uppger Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, vid en presskonferens på söndagskvällen i Oslo, skriver nyhetsbyrån NTB.

Norska oljefonden äger aktier i 47 olika ryska företag och innehar även ryska statsobligationer.

Den hade ett totalt värde på 25 miljarder norska kronor i slutet av 2021, uppger regeringen enligt Reuters. Det motsvarar 18,6 miljarder DKK.

I en artikel på fredagen satte den norska tidningen Dagbladet Børsen värdet på oljefondens investeringar i Ryssland till 27 miljarder norska kronor eller drygt 20 miljarder i danska kronor.

– Målet är att dra ut oljefonden helt från den ryska marknaden, säger Norges finansminister, Trygve Slagsvold Vedum.

Källa:

28.feb. 2022  13:22 CET

Måndag

Att omvandla infångad CO2 direkt till bränsle kan bli enklare och billigare

Att omvandla infångad CO2 direkt till bränslen (eller andra produkter) i stor skala verkar vara ett effektivt sätt att minska utsläppen. Men de flesta av omvandlingsmetoderna, inklusive elektrokemiska, termokatalytiska, fototermiska eller fotokemiska processer, har inte visat sig särskilt effektiva.
David Chandler vid MIT beskriver hur forskare där har identifierat den främsta stötestenen och hittat en mycket enkel lösning. I grund och botten, på molekylär nivå, är kontaktpunkten där CO2 omvandlas oundvikligen utarmad på CO2.
Lösningen är att ”pulsera” spänningen så att nästa våg av CO2 hinner nå elektroden. Deras experiment visar att övervakning och testning av reaktionens effektivitet också är enkel. Mer forskning behövs för att bevisa modellen i stor skala.
Om de löses kan våra CO2-utsläpp upphöra att vara något som bara måste kasseras och istället återvinnas som råvara för högdensitetsbränslen som metan eller etanol.

Källa:

28.feb. 2022  13:17 CET

Måndag

Indien: Cochin flygplats bygger ut med solceller

Cochin International Airport Limited (CIAL), världens första flygplats som drivs fullt av solenergi, kommer att bli kraftpositiv i och med driftsättningen av sitt nya solkraftverk nära Payyannur i Kannur-distriktet i Kerala.

Chief Minister of State Pinarayi Vijayan skulle inviga solkraftverket på 12 MWp den 6 mars, sade VD för CIAL S Suhas på söndagen.

”Kraftverket har en kapacitet på 12 megawatt på en 35 tunnland mark där CIAL introducerade ett koncept med terrängbaserad installation där de geografiska särdragen för området bibehålls och inga förändringar görs i markens lutning,” sa CIAL i ett pressmeddelande.

Suhas sa att den kumulativa installerade kapaciteten för solenergianläggningar i CIAL, med den nya anläggningen, har skalats upp till 50 MWp.

Källa:

28.feb. 2022  13:00 CET

Måndag

Preem stoppar rysk olja

Preem har beslutat att stoppa inleveranserna av råolja från Ryssland. Beslutet fattades för någon vecka sedan rapporterar DN.

– Av två anledningar. Dels vill vi inte riskera att leveranserna inte når fram om Ryssland stängs av från att handla med banker i väst, dels är det dåligt för företaget att köpa från ett land som ockuperar ett annat, säger Dan Sundgren gruppchef för Preems råvaruhandel till DN.

Den ryska oljan har sedan tidigare varit en mindre del av bolagets import, cirka sju procent. Bolaget tar idag olja istället från Nordsjön, Västafrika eller Medelhavet.

Källa:

28.feb. 2022  12:50 CET

Måndag

Kommer 2022 att bli året då sjöfarten flyttar fokus till omedelbara åtgärder mot koldioxidutsläpp?

Digital teknik kommer att vara avgörande om sjöfarten ska möta ett växande tryck för att snabba upp sina insatser för att minska koldioxidutsläppen, säger ZeroNorths vd Søren Meyer.

Trots omfattande samtal som ägt rum under de senaste månaderna om hur man kan återuppbygga den globala handeln som en del av den ekonomiska återhämtningen efter COVID-19, är det rimligt att säga att denna återhämtning fortfarande är ett pågående arbete.

Det finns för närvarande ett betydande incitament för avlastare att segla så snabbt som möjligt så länge som möjligt, vilket har ökat sjöfartens utsläpp avsevärt – som ökade med 4,9 % bara under 2021. Varje återhämtning som vi strävar efter måste baseras på motiv relaterade till både vinst och planet och ha den andra viktiga utmaningen i horisonten för de sektorer som omfattar global handel i åtanke: koldioxidutsläpp. Branschens väg till återhämtning måste hitta sätt att göra försörjningskedjan, transport och logistiksektorerna grönare och i linje med FN:s mål för hållbar utveckling.

Källa:

28.feb. 2022  12:41 CET

Måndag

Det är så här vi besegrar Putin och andra oljestats-autokrater

Efter att Hitler invaderade Sudetlandet vände Amerika sin industriella skicklighet till att bygga stridsvagnar, bombplan och jagare. Nu måste vi svara med förnybara energikällor.
Men det betyder inte att det inte finns sätt att dramatiskt minska Putins makt. Ett sätt, i synnerhet: att få bort olja och gas.

Detta är inte ett ”krig för olja och gas” i den meningen att alltför många av USA:s missöden i Mellanöstern troligtvis kan beskrivas. Men det är ett krig underskrivet av olja och gas, ett krig vars mest avgörande vapen kan vara olja och gas, ett krig vi inte kan engagera oss helt och hållet eftersom vi förblir beroende av olja och gas. Om du vill stå med det modiga folket i Ukraina måste du hitta ett sätt att stå emot olja och gas.

Källa:

28.feb. 2022  12:37  CET

Måndag

Tyska finansministern menar att förnybart är frihetsenergi

Berlin ( tyska nyhetsbyrån) – Förbundsfinansminister Christian Lindner (FDP) vill fokusera ännu mer på förnybar energi som svar på kriget i Ukraina. ”Vikten av energisäkerhet ges en ny prioritet”, sade han i förbundsdagen på söndagen.

Planerna för de närmaste åren måste anpassas till den förändrade situationen. Framför allt är beroendet av rysk energiimport ett problem. ”Förnybar energi frigör oss från beroenden”, säger Lindner. De är därför ”frihetsenergier”.

Ministern meddelade också att han ville bygga upp reserver av gas och kol. ”Miljarder av medel” har planerats för detta. Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) hade tidigare aviserat åtgärder mot beroendet av rysk naturgas: Enligt detta planeras byggandet av två terminaler för flytande naturgas (LNG) i Brunsbüttel och Wilhelmshaven.

Källa:

28.feb. 2022  12:17 CET

Måndag

Stor potential för grön vätgas i MENA-regionen

Mellanöstern och Nordafrika (MENA) erbjuder oklanderliga väderförhållanden för att utveckla förnybar energi kontinuerligt året runt.

Det finns för närvarande över 1 500 solcellsprojekt för vindkraft och solenergi (PV) i området med en produktionskapacitet på över 20 GW[1] och dessa siffror förväntas växa exponentiellt under de kommande åren[2]. Nyligen har väte fått en aldrig tidigare skådad uppmärksamhet i det globala energilandskapet.

Över 30 länder har avslöjat sina vätestrategier, och fler förväntas följa efter. Bara i MENA-regionen har 10 länder ambitioner att utveckla tekniken och är beredda att investera i relaterade projekt, där tre redan har startat verksamhet (Marocko, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten).[3]

Källa:

28.feb. 2022  12:02  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Drönare, AI och ultraljud ska skydda odlad mark

Uppstartsföretaget Flox Robotics utvecklar AI-utrustade autonoma drönare som ska skydda odlingar från vilda djur. I april drar företaget igång en kommersiell testfas. Markägare och jordbrukare som besväras av vilda djur har nu chans att delta.

Flox Robotics påstår sig var först i världen av sitt slag: att genom autonoma drönare skydda odlingar från vilda djur och vice versa skydda vilda djur att skadas av jordbruksindustrin. Lösningen består av drönaren Hugin och laddstationen Oden. Oden laddar och skyddar drönaren i fält.

Med hjälp av AI kan drönaren Hugin exempelvis identifiera rådjur.
Hugin använder egenutvecklad mjukvara för att identifiera vilda djur och för att kunna flyga med precision. Likaså avvisar den vilda djur – vildsvin, rådjur och annat – från ett område med hjälp av ultraljud.

Källa:

24.feb. 2022  13:24 CET

Fredag

DHL strävar efter att minska utsläppen genom att installera solpaneler

DHL Express installerar solpanelsenheter på lastbilar inom sin verksamhet i USA, som inkluderar upphämtnings- och leveransflotta.

Enligt företaget kommer dess lastbilar att vara utrustade med den nya TRAILAR solenergitekniken för att hjälpa DHL att minska koldioxidutsläppen (CO2) med 1 000 kg per år för varje fordon. Tekniken förväntas också bidra till att sänka både bränsle- och underhållskostnader.

Det lastbilsmonterade solcellssystemet kommer att generera elektricitet från solljus, som även kan användas för att ladda batteriet, elliftar och annan extra utrustning. Detta minskar belastningen på generatorn och bränsleförbrukningen.

Projektet börjar med att utrusta 67 av DHL Express’ medel- och tunga lastbilar med solpaneler. DHL Group implementerar TRAILAR-lösningen inom många av sin flottaverksamhet vid affärsenheter som är verksamma i Amerika, Asien och Stillahavsområdet, Europa, Mellanöstern och Afrika.

Källa:

25.feb. 2022  13:09  CET

Fredag

Brittiska energijätten EDF kommer att demonstrera fyra långvariga energilagringstekniker för Storbritannien

EDF UK har tilldelats £2 miljoner ($2,7 miljoner) från den brittiska regeringen för att demonstrera vätgas, tryckluft och nästa generations batterilagring.

De fyra teknologierna, som alla fortfarande befinner sig på innovationsstadiet, erbjuder potentialen för den längre varaktigheten av energilagring som krävs för att stödja balansering av intermittent vind- och solenergi.

En nyligen genomförd studie från Aurora Energy Research fann att upp till 24GW lagring med längre varaktighet, längre än 4 timmar, skulle kunna krävas i Storbritannien till 2035 för att nå nettonollmålet för kraftsektorn.

Målet med demonstratorerna, som stöds av Department for Business, Energy & Industrial Strategys (BEIS) £68 miljoner Longer Duration Energy Storage Demonstration (LODES) innovationstävling, är att påskynda kommersialiseringen av teknologierna.

Källa:

24.feb. 2022  13:01 CET

Fredag

Framtiden ljus för batteriåtervinning

Elbilsexplosionen fortgår. Det gör också behovet av de råvaror som man bygger batterier med. Miljontals elbilar är på gång och kommer att kräva processat material. Därför har företag som sysslar med batteriåtervinning framtiden för sig.

Batteriåtervinning behövs när det blir allt dyrare att ta fram vissa material. Det gäller särskilt vissa ädelmetaller.Flera av batterikomponenterna är dock möjliga att återvinna, och allt fler betteritillverkare satsar på detta. Tanken är att göra batterimarknaden mer cirkulär.

”Vad som helst som kan göras för att återvinna material från använda batterier kommer att minska efterfrågan på nyutvunna resurser”, säger Sam Abuelsamid, analytiker på firman Guidehouse till Business Insider.

Källa:

25.feb. 2022  12:53  CET

Fredag

Svensk-israeliskt vågkraftsbolag påbörjar arbetet med sitt andra projekt

Den Nasdaq-listade vågenergihoppen Eco Wave Power har påbörjat installationen av sin andra nätanslutna, kommersiella förnybara energigenerator, denna gång i Israel – där företaget är baserat.

Det svensk-israeliska företaget, som grundades i Tel Aviv för mer än ett decennium sedan, sa i veckan att man hade slutfört produktionen av alla ”floaters” som krävs för projektet, och började installera dem på havsväggen i Hamnen i Jaffa.

Eco Wave Powers ”floaters” – de blå paddelliknande strukturerna på bilden ovan – fungerar genom att omvandla vågornas stigande och fallande rörelse till energi.

Som företagets webbplats förklarar det, komprimerar och dekomprimerar flytarnas rörelse hydrauliska kolvar som överför biologiskt nedbrytbar hydraulvätska till markbelägna ”ackumulatorer”.

Källa:

24.feb. 2022  12:41 CET

Fredag

Finland behöver inte rysk gas

Om listan över ryska sanktioner skulle omfatta landets energisektor skulle Finland fortfarande ha tillräckligt med energi för att tillgodose efterfrågan på naturgas.

Ett stopp för rysk naturgas skulle inte påverka Finland alltför hårt eftersom den utgör 6 % av landets totala förbrukning och används av industrin, inte hushållen.

Även om detta kan verka som en liten andel, är gas avgörande för delar av industrin. Förberedelser för försörjningsnedskärningar och sökandet efter alternativa energikällor pågår, har TV-bolaget YLE rapporterat.

Om rysk gas inte längre levereras bör den så kallade Balticconnector, som förbinder det finska gasnätet med det i Baltikum, tillgodose Finlands efterfrågan.

Källa:

25.feb. 2022  12:30  CET

Fredag

Debatt: Netto-noll-övergången blev bara svårare – och mer brådskande

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina är ett paradigmskifte för energiomställningen och globala klimatåtgärder. Fortsatta framsteg kommer bäst att tjänas av kortsiktiga vädjanden till egenintresse.

Det är en mycket lång väg från Glasgow till Kiev, och det verkar vara väldigt länge sedan som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson berättade för det brittiska parlamentet att COP26-samtalen, som avslutades i den skotska staden i november förra året, hade ”lyckats” håller 1,5°C vid liv”. Händelser i Ukraina lovar dock djupgående och långsiktiga effekter på den globala ansträngningen att ta itu med klimatförändringarna. Det är absolut nödvändigt att förespråkare för klimatåtgärder gör en kallögd bedömning av det förändrade landskapet.

Vladimir Putins aggression har implikationer som är mycket mer omedelbara och långtgående än framgången eller inte med Parisavtalet. Många ukrainare och ryssar kommer att dödas. Trots den ökande isoleringen av Rysslands ekonomi kommer tillväxt, inflation och sentiment alla att påverkas negativt. Energipriserna skjuter redan i höjden.

Källa:

24.feb. 2022  12:04 CET

Fredag

Northvolt omvandlar nedlagt pappersbruk i Sverige till ny gigafabrik

Gigafabriken förväntas inleda sin verksamhet i slutet av 2024 och använder 100 procent ren energi för att producera upp till 100 GWh katodmaterial för att möjliggöra cellmontage vid flera Northvolt-anläggningar.

Northvolt och Stora Enso har idag meddelat undertecknandet av en avsiktsförklaring om köp av Kvarnsvedens Bruk och det omgivande industriområdet i Borlänge, Sverige. Northvolt kommer att utveckla anläggningen till en tillverkningsanläggning för aktivt material och battericeller, återanvända och renovera mycket av de befintliga anläggningarna och anläggningens infrastruktur.

Gigafabriken förväntas starta den första delen av sin verksamhet i slutet av 2024 och kommer att sysselsätta upp till 1 000 personer, som använder 100 procent ren energi från regionen. Helt utbyggd kommer anläggningen att ha en potentiell årlig produktionskapacitet på mer än 100 GWh katodmaterial, vilket kommer att möjliggöra cellmontage vid flera Northvolt-anläggningar. Sajten kommer också att innehålla cellproduktion.

Källa:

25.feb. 2022  11:58  CET

Fredag

Tvåbladiga flytande vindturbiner som kan motstå cykloner

Amsterdam-baserade Seawind Ocean Technology undertecknade ett samförståndsavtal med Londonföretaget Petrofac för att hjälpa till att installera nya tvåbladiga flytande vindkraftverk i europeiska vatten senast 2024, avslöjar ett pressmeddelande.

Seawind, företaget som designade de unika turbinerna, hävdar att de kan installeras i cyklonutsatta områden och grovt djupt vatten tack vare deras flytande betongkonstruktioner. Dessutom kommer turbinerna att ha en livslängd på 50 år, och de kan placeras under dessa ogynnsamma förhållanden med små underhållskrav. Turbinerna monteras i en hamn med hjälp av landbaserade kranar och inga installationsfartyg behövs.

Den senaste modellen av Seawinds tvåbladiga maskin, kallad 6-126-turbinen, använder en patenterad vippande gångjärnsteknologi som separerar axeln från rotorn och skyddar turbinen från potentiellt skadliga förhållanden.

Källa:

24.feb. 2022  11:51 CET

Fredag

Tyskland och EU är fortfarande starkt beroende av importerade fossila bränslen

Mitt under Energiewende är Tyskland fortfarande starkt beroende av import av fossila bränslen eftersom dess inhemska resurser är i stort sett uttömda eller utvinningen av dem är för kostsam. Stigande europeiska energipriser 2021/2022 och spänningar i länder som är nyckeln till kontinentens energiförsörjning har ställt frågan om importberoende och hur övergången till förnybara energikällor skulle kunna ge lite lättnad i debatten.
Detta faktablad ger en översikt över den aktuella statusen för Tysklands olje-, gas- och kolförbrukning, samt dess huvudleverantörer, och diskuterar Europas beroende av importerad energi. [UPPDATERING lägger till ett uttalande från ekonomiminister Habeck att 55 % av den tyska gastillförseln täcks av rysk import.]

Nästan 60 procent av EU:s energibehov täcktes av nettoimport 2020. Tysklands energiimportberoende var fortfarande högre med 63,7 procent – ​​en liten minskning jämfört med föregående års 67 procent.

Med en alltmer integrerad europeisk energimarknad kommer betydelsen av en landsfokuserad analys av importberoende att minska, och en EU-omfattande analys kommer i fokus.

Källa:

25.feb. 2022  11:25  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Planerad tillväxt för solpanelstillverkning i EU, 100GW till 2030

Planer på att återupprätta en blomstrande europeisk bas för solenergitillverkning pågår. Som en del av UP-initiativets kommande Q2 2022-tema i ämnet talade tidningen pv med Johan Lindahl, generalsekreterare för European Solar Manufacturing Council för att förstå utmaningarna och möjligheterna för inhemska tillverkare och för att upptäcka hur de kan nå målet att bilda en hel värdekedja på 100 GW för solenergi till 2030.
Meyer Burger initierade 400MW solcells- och modulkapacitet 2021. År 2022 ska detta utökas ytterligare till 1,4GW för solceller och 1 GW för moduler. På lång sikt eftersträvas produktionsvolymer på 5GW per år.

Europa är fortfarande en av de största solcellsinstallationsmarknaderna globalt; Men dess en gång så blomstrande tillverkningsbas stannade för ungefär ett decennium sedan, eftersom asiatiska konkurrenter överträffade och försörjde sina europeiska kollegor i en överväldigande hastighet.

Källa:

24.feb. 2022  13:40 CET

Torsdag

Storbritannien: Kapacitetsauktioner säkrar 42GW för nästa fyraårsperiod

Storbritanniens senaste Capacity Market-auktion säkrade mer än 42GW för leverans fram till 2026, med ett högt pris på £30,59 per kilowattimme, i ett steg för att öka säkerheten för brittisk kraftproduktion.
Information från auktionsarrangören EMR Delivery Body har avslöjat att den senaste fyraåriga (T-4) Capacity Market-auktionen säkerställer 42,4GW kapacitet som kommer att installeras fram till år 2025/26.

Auktionerna avtalades till ett pris av £30,59 per Kwh, vilket är det högsta klara priset för en T-4-auktion sedan 2016, då nästan 52GW tilldelades avtal till ett pris av £22 per Kwh, enligt S&P Global.

Experter tror att, trots det höga priset, kommer auktionerna att hjälpa till att minska kostnaderna för Storbritanniens energisystem på lång sikt, förutsatt att nationen kan bekämpa den pågående gaskrisen.

Källa:

24.feb. 2022  13:13  CET

Torsdag

Tyska TenneT söker budgivare till 6 GW offshore projekt

Transmissionsnätoperatören TenneT har bjudit in företag att lägga anbud på de nyutvecklade offshoreplattformarna, landstationerna och tillhörande utrustning för nätanslutningarna BalWin1, BalWin2 och BalWin3 i Nordsjön utanför Niedersachsen, var och en med en överföringskapacitet på 2 GW .

Kontrakten för alla tre projekten har en sammanlagd ordervolym i det sjusiffriga intervallet och förväntas tilldelas under tredje kvartalet 2023. Med omedelbar effekt kan anbudsgivare kvalificera sig för anbudsprocessen. De tre första tyska 2 GW-projekten kommer att ingå i TenneT:s transnationella 2 GW-program, som erbjuder mer än dubbelt så stor överföringskapacitet som de 900 MW-system som hittills varit vanliga i Tyskland.

”2GW-programmet kommer att vara en nyckelpelare i vår offshorestrategi samtidigt som det hjälper till att främja energiomställningen i Europa snabbare och mer effektivt”, säger Tim Meyerjürgens, operativ chef för TenneT. ”Efter en framgångsrik lansering i Nederländerna och med anbudsinfordran för omvandlarstationerna i våra BalWin-projekt, lägger vi nu även utbyggnaden av nätet i tyska Nordsjön på kurs mot klimatneutralitet.”

Källa:

24.feb. 2022  13:02 CET

Torsdag

Världens största anläggning för plaståtervinning byggs i Motala

Just nu byggs världens största anläggning för plaståtervinning i Motala. År 2023 kommer man att kunna hantera 200 000 ton plast per år – och siktet är inställt på att varje plastförpackning från svenska hushåll ska återvinnas här. Med fjärrvärme och förnybar energi är målet att anläggningen ska vara så hållbar som möjligt.

– Vårt mål är att minska klimatpåverkan och hjälpa svenska producenter att bli mer hållbara på flera sätt. Därför är det helt nödvändigt att både den el och värme som driver vår verksamhet ska vara klimatneutral och miljövänlig så långt det går, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning i Motala satsar stort på att bygga världens modernaste anläggning för plaståtervinning, den så kallade Site Zero. Målet är att skapa ett cirkulärt plastflöde, helt utan negativ klimatpåverkan. Idag kan anläggningen sortera upp till 20 ton plast i timmen, och kapaciteten växer kontinuerligt. Omfattningen ställer krav på god försörjning av både el och värme – och Vattenfall levererar båda delarna till den stora verksamheten.

Källa:

24.feb. 2022  12:52  CET

Torsdag

Storbritannien stöder australiensisk uppfinning av att lagra vätgas

Den brittiska regeringen kommer att finansiera en demonstration av en australisk uppfunnen teknik för lagring av väteenergi som en del av ett försök att minska dess beroende av fossila bränslen – som nyligen har varit föremål för massiva prisstegringar och brister.

Konsultföretaget GHD för ingenjörstjänster har tilldelats £141 000 (265 000 A$) från den brittiska regeringens Department for Business Energy and Industrial Strategy för att testa Lavo-tekniken som lagrar överskottsel av el som väte.

Teknikdemonstrationsprojektet kommer att vara värd för University of Chester och kommer att använda vätgaslagringsenheten som produceras av Lavo, en spin-off från University of New South Wales.

Lavo-energilagringsenheten, som använder väte för att lagra energi på ett liknande sätt som ett konventionellt batterisystem, uppfanns ursprungligen av forskare vid University of New South Wales.

Källa:

24.feb. 2022  12:38 CET

Torsdag

"Vi vill vara ledstjärnor": Polestars strävan är att leverera en "helt klimatneutral" elbil till 2030

”Vi vill vara ledstjärnor”: Inuti Polestars strävan att leverera ett ”verklig klimatneutral elbil” Företaget har satt sin ”klimatneutrala bil”-ambition i sten för 2030 (se bild)

Svenska EV-märket samarbetar med många banbrytande metall-, elektronik- och andra leverantörer för att minska koldioxidavtrycket från sina bilar till noll i slutet av decenniet

Elfordon (EV) har varit en av de största framgångshistorierna av den spirande nettonollövergången hittills, efter att de nu på ett avgörande sätt skjutit in i mainstream efter att ha fördubblat sin marknadsandel till 8,3…

Källa:

24.feb. 2022  12:26  CET

Torsdag

Kina förväntas lägga till 99GW solcellsenergi i tillverkningskapacitet varje år fram till 2025

Kina förväntas lägga till 83 – 99 GW solcellskapacitet varje år från 2022 till 2025, medan Europa nu är dess största exportmarknad för solenergiprodukter, enligt en rapport från China Photovoltaic Industry Association (CPIA) om utsikterna för solcellsindustrin. de närmaste åren.

Kinas solcellsindustri fortsatte att öka under 2021 trots covid-19-komplikationer, med exporten som nådde rekordhöga nivåer, enligt CPIA-rapporten. För första gången representerade Europa Kinas största PV-exportmarknad, även om exakta exportsiffror inte lämnades.

CPIA förutspår att Kina kommer att lägga till mellan 232GW och 286GW solenergi fram till 2025, med 83 – 99GW som kommer att användas 2022. Detta är en uppgradering av tidigare förutsägelser som gjordes i mitten av förra året.

Källa:

24.feb. 2022  12:18 CET

Torsdag

DNV: Det finns en stor optimism om energiomställningen i världen

Vår forskning finner att energibranschen är tillräckligt full av ambition och entusiasm för 2022 och framåt. Men samtidigt finns det också djup oro över hinder för framsteg och riskerna med den globala energiomställningen.

Bland de seniora yrkesmän inom energibranschen som vi undersökte är tre fjärdedelar (74 %) optimistiska om sin del av branschens tillväxtutsikter för 2022.

Endast 13 % är pessimistiska. Respondenterna rapporterade lägre, men fortfarande stark, optimism om att nå sin egen organisations intäktsmål (67 %), med kraft (74 %) och förnybar energi (75 %)
något mer positivt än olja och gas (65 %) och energiförbrukande industrier (67 %).

De ledande drivkrafterna för denna optimism är organisatoriska strategier inom förnybara och gröna/utsläppta gasmarknader och nationella eller internationella förändringar eller reformer av energipolitiken.

Källa:

24.feb. 2022  12:06  CET

Torsdag

Två maritima organisationer som jobbar med netto-noll-målen går samman

Singapores Global Center for Maritime Decarbonisation och Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping har formaliserat ett samarbete genom att underteckna ett kunskapspartnerskapsavtal, som förbinder sig till ett långsiktigt strategiskt samarbete för att påskynda sjöfartsindustrins insatser för att minska koldioxidutsläppen.

Genom detta partnerskap kommer de två centren att dela bästa praxis och kunskap, och utforska möjligheter för tekniker med låg och noll koldioxidutsläpp genom att kombinera forskningskapaciteten hos Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping och domänen och teknisk expertis hos Global Center for Maritime Decarbonization för att identifiera möjligheter och leverera pilotprojekt. Detta partnerskap kan också tillföra värde för att identifiera och skapa gröna korridorer för att meningsfullt skala piloter och demonstrationer.

Professor Lynn Loo, VD för Global Center for Maritime Decarbonisation sa: ”Samarbete är nyckeln för att accelerera branschen mot dess netto-nollvision och vi är glada över att samarbeta med Maersk McKinney Möller Center for Zero Carbon Shipping.

Källa:

24.feb. 2022  11:52 CET

Torsdag

Holländska SBM Offshore bygger två flytande vindprojekt utanför Nord-Irland

Det holländska marinteknik- och offshore-energiföretaget SBM Offshore har tagit det första steget mot att ansöka om en marin licens för att bygga två flytande vindkraftsparker utanför Nordirland.

SBM Offshore, som har startat ett företag vid namn North Channel Wind för att utveckla och bygga projekten, har slutfört platskarakteriseringen och påbörjat en omfattningsövning i samråd med Nordirlands Department of Agriculture, Environment and Rural Affairs (DAERA), enligt en press release från projektbolaget från 9 februari.

”Vi undersöker två platser i North Channel halvvägs mellan Nordirland och Skottland för en serie flytande vindkraftverk av en ny generation”, sa North Channel Wind Project Director Niamh Kenny. ”De två platserna skulle generera sammanlagt 400 MW, vilket motsvarar 13 % av Nordirlands energibehov.”

Vindkraftsparkerna är planerade att placeras i områden mellan 12 och 27 kilometer från kusterna i länen Antrim och Down, med den bästa platsen för nätanslutning av projekten som fortfarande undersöks.

Källa:

24.feb. 2022  11:40  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

SAHEL: 379 miljoner dollar för Desert to Power-programmet dedikerat till solenergi

Styrelsen för African Development Bank (AfDB) Group har godkänt 379,6 miljoner dollar i finansiering för finansieringsfaciliteten Desert to Power. Denna finansiering kommer att möjliggöra genomförandet av programmet i G5 Sahel-länderna.

Desert to Power-finansieringsfaciliteten har fått ny finansiering. African Development Bank (AfDB) tilldelade nyligen 379,6 miljoner dollar.
Finansieringen inkluderar en teknisk assistanskomponent för att förbättra genomförandekapaciteten, stärka den möjliggörande miljön för investeringar i den privata sektorn och säkerställa jämställdhets- och klimatintegrering. Den tekniska assistansen kommer att tillhandahållas under en 7-årsperiod.

Finansieringsfaciliteten etablerades av den panafrikanska banken för att stödja G5 Sahel-länderna (Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger) i att anta elproduktion med låga växthusgasutsläpp genom att utnyttja regionens rikliga solpotential. Anläggningen har redan fått en investering på 150 miljoner dollar från Green Climate Fund (GCF)

Källa:

23.feb. 2022  14:12 CET

Onsdag

Vattenfall tillsammans med andra energibolag skyfflar över utsläppandet på andra företag

I EU innebär utfasning av utsläpp ofta att man betalar någon för att ta över förorenande anläggningar – och hålla dem igång. I APRIL 2021 talade Anna Borg, VD för energijätten Vattenfall, en virtuell skara företagsledare och politiker vid USA:s president Joe Bidens Leaders Summit on Climate. Hon proklamerade stolt att företaget ”fasade ut” sina utsläpp och hjälpte kunderna att göra detsamma.

Men det finns en hake. Vattenfall har faktiskt inte fasat ut den stora majoriteten av sina utsläpp – det betalade helt enkelt någon annan för att ta dem.

Under sin dåvarande vd Magnus Hall slöt företaget ett avtal 2016 om att lasta av fyra av sina mest förorenande kraftverk och flera kolgruvor till Energetický a průmyslový holding (EPH), ett privat företag som kontrolleras av den tjeckiske miljardären Daniel Křetínský, som samarbetade med private equity-företaget PPF Investments för att förvärva tillgångarna. Křetínský, känd som den ”tjeckiska sfinxen” för sin outgrundliga affärspraxis, har länge köpt upp fossilbränsleföretag för offentliga företag som vill uppfylla ambitiösa klimatmål.

Vattenfall är långt ifrån det enda företaget som har lagt ned förorenande tillgångar för att skryta med gröna meriter. Stora företag, inklusive Engie, E.ON och AES, har också sålt några av sina mest förorenande kraftverk – i vissa fall till EPH, Křetínskýs företag.

Stora oljebolag har också blivit av med olje- och gasfält för att nå utsläppsmålen. De fem största västerländska oljebolagen har avyttrat mer än 28 miljarder dollar i tillgångar sedan 2018, enligt konsultföretaget Wood Mackenzie.

Källa:

23.feb. 2022  13:56  CET

Onsdag

Volvo Lastvagnar blir marknadsledare för tunga helelektriska lastbilar i Europa

Den internationella lastbilsbranschen genomgår en omvandling mot mer hållbara transporter när försäljningen av tunga batteridrivna eltruckar börjar ta fart, med Europa i täten. Ett ökande antal tunga helelektriska lastbilar körs nu i kommersiell trafik.

Statistik från marknadsanalysgruppen IHS Markit visar att under 2021 registrerades totalt 346 ellastbilar (≥16 ton) i Europa – en ökning med 193 procent från 2020. Volvo Lastvagnar har den största marknadsandelen med 42 procent. De länder i Europa som har flest elbilar registrerade (≥16 ton) är Schweiz, Norge, Sverige och Nederländerna.

”Vi är fast beslutna att driva den elektriska lastbilsrevolutionen och vår marknadsledande position i Europa är ett bevis på att vi gör just det”, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Källa:

23.feb. 2022  13:32 CET

Onsdag

Kommer stigande gaspriser att påskynda övergången till förnybar energi?

Energipriserna skjuter i höjden, främst drivet av en kraftig ökning av priset på naturgas. Få platser känner detta mer akut än Europa, som är starkt beroende av gasimport för både värme och el. Naturgas i Europa kostar nu så mycket som €150 per megawattimme (MWh), jämfört med ett genomsnitt på €49/MWh förra året.

Under ett besök i Washington, D.C. tidigare denna månad, sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att ett sätt att ta sig ur stormen är att påskynda energiomställningen mot förnybara energikällor – men finns det några bevis för att detta händer på kort sikt?

De goda nyheterna, enligt en nyligen publicerad rapport från klimattanksmedjan Ember, är att gaskraftproduktion ersätts med förnybar energi eftersom förnybar energi har blivit den överlägset billigaste formen av el. Förra året minskade de fossila bränslenas andel av elproduktionen i EU, från 39 % 2019 till 37 % 2021.

Förnybar el har haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 44 terawattimmar under de senaste två åren, och mer än hälften av den nya vind- och solkraften ersatte gasanläggningar.

Källa:

23.feb. 2022  13:14  CET

Onsdag

Italien kan få slut på gas på grund av Rysslandskrisen – analytiker

(Montel) Italien skulle bara ha gastillförsel för att hålla några veckor om Ryssland stoppade flödena mitt i den eskalerande krisen i Ukraina, sa analytiker till Montel denna vecka.
Landets strategiska lagring på 4,5 miljarder cm, som bara kunde användas i händelse av en pressad tillgång, skulle räcka för att möta den totala italienska efterfrågan i 15 dagar på vintern eller en hel månad på sommaren, sa en gasanalytiker.

Landet hade också omkring 9 miljarder cm reserver tillgängliga från traditionell lagringskapacitet, vilket var 40 % av det maximala.

”Om det är [krisen] en kortsiktig sak – inte mer än en månad – kan lagring och viss efterfrågestörning hjälpa”, sa han, med Ryssland som vanligtvis står för upp till 40% av landets gasförbrukning.

Källa:

23.feb. 2022  13:00 CET

Onsdag

Polen: Turbinleverantör utvald för Baltyk II och III-projekten

Equinor och partner Polenergia har valt Siemens Gamesa som den föredragna leverantören av vindkraftsgeneratorer för MFW Ba?tyk II- och MFW Ba?tyk III-projekten, två av de största och mest avancerade vindkraftsparkerna till havs som utvecklas i Polen, med totalt installerade kapacitet på 1440 MW.

Undertecknandet av avtalet om föredragen leverantör är en viktig milstolpe för projekten MFW Ba?tyk II och MFW Ba?tyk III. Det är ett viktigt steg mot att nå projektens mål att tillhandahålla havsbaserad vindenergi som en betydande del av den polska energiomvandlingen.

”När vi väljer den föredragna turbinleverantören, når vi ännu en milstolpe, för våra projekt framåt och tar med den bästa tekniken till den polska marknaden och dess utveckling av vindkraft till havs.

Vårt mål är att genomföra dessa projekt på ett sätt som tar denna konkurrenskraftiga källa av ren och förnybar energi till Polen, baserat på ledande lösningar.

Källa:

23.feb. 2022  12:50  CET

Onsdag

Fem regionala energibolag går samman om lastbilsladdning

Jönköping Energi har inlett samarbete med Öresundskraft, Mälarenergi, Göteborg Energi och Tekniska verken i Linköping om fortsatt utbyggnad av laddlösningar för lastbilar. 

Elektrifiering av tunga lastbilar ställer höga krav på laddinfrastruktur och energisystem. Fordonen rör sig över stora ytor och behöver laddning såväl hemma som på väg. I Helsingborg är Öresundskraft tidigt ute och bygger en laddstation för lastbilar i samarbete med Volvo Trucks.

Nu avser de fem företagen att tillsammans med nationella aktörer i logistik-branschen att bygga ut laddinfrastrukturen för lastbilar i en större nationell satsning.

– Tillsammans är vårt mål att bli den ledande partnern inom laddning och tillhörande tjänster när godsflödena i södra Sverige elektrifieras. Satsningen kommer även att bli viktig för bland annat Torsviksområdet framöver, säger Mats Palmérus, vice vd för Jönköping Energi.

Källa:

23.feb. 2022  12:25 CET

Onsdag

Biden stoppar nya olje- och gasprospekt mitt i rättslig kamp om klimatkostnader

Biden-administrationen försenar beslut om ny olje- och gasborrning på federal mark och andra energirelaterade åtgärder efter att en federal domstol blockerade hur tjänstemän beräknade de verkliga kostnaderna för klimatförändringar.

Administrationen sa i en juridisk ansökan att ett beslut den 11 februari av en federal domare i Louisiana kommer att påverka dussintals regler från minst fyra federala myndigheter. Bland de omedelbara effekterna är en obestämd försening av planerade försäljningar av olja och gas på offentlig mark i ett halvdussin stater i väst, inklusive Wyoming, Montana och Utah.

Domen kommer också att försena planer på att begränsa utsläppen av metanavfall från naturgasborrning på offentlig mark och en domstolsbeordrad plan för att utveckla energisparstandarder för tillverkade bostäder, sade administrationen. Domen kommer också att försena ett federalt bidragsprogram på 2,3 miljarder dollar för transitprojekt, sa tjänstemän.

Källa:

23.feb. 2022  12:13  CET

Onsdag

Australiska koljätten AGL är öppen för högre uppköpsbud

AGL Energy säger att en premie på minst 30 % på aktiekursen kommer att behövas för att ett extraordinärt uppköpsbud från teknikmiljardären Mike Cannon-Brookes och det kanadensiska investeringsföretaget Brookfield potentiellt ska lyckas.

Markus Brokhof, AGL:s operativa chef, har också avfärdat Cannon-Brookes förslag att stänga företagets koleldade kraftverk till 2030, och sagt att det var orealistiskt.

Som svar på konsortiets erbjudande om en premie på 4,7 % på fredagens aktiekurs, sa Brokhof att alla investeringsbanker skulle rekommendera att ett fullständigt företagsövertagande krävde att friarna ”erbjuder en premie på 30-40 %”. Han sa att AGL dessutom skulle behöva garantier om anställningstrygghet för personal och stöd till samhällen som drabbats av nedläggningar av kolkraftverk.

Källa:

23.feb. 2022  12:02 CET

Onsdag

Tyskland: Scholz bromsar Nord Stream 2

Tyskland har saktat ner processen för att godkänna den stora Nord Stream 2-ledningen, som är planerad att transportera gas från Ryssland till Europa.

Så sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på tisdagen.

Beslutet togs eftersom Ryssland på måndagskvällen valde att erkänna två utbrytarregioner i östra Ukraina som självständiga.

– Det kan låta som en teknikalitet, men det är ett nödvändigt administrativt steg för att rörledningen inte ska kunna godkännas. Och utan ett godkännande kan det inte sättas i drift, säger kanslern.

Nord Stream 2 är färdigställt, men ännu inte i drift. Enligt den tyska nyhetsbyrån dpa kommer nu en ny bedömning av säkerheten att göras genom att potentiellt transportera gas från Ryssland till Europa.

Särskilt USA har varit skeptiska till projektet tidigare. USA fruktar att Ryssland kan använda pipelinen som ett politiskt påtryckningsmedel.

Källa:

23.feb. 2022  11:40  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Chalmers: Optimal batteriåtervinning med ny metod

Optimerade processer kan göra återvinning av elbilsbatterier enklare, billigare och mer miljövänlig. Det visar forskare på Chalmers som granskat en allt vanligare återvinningsmetod. I den vetenskapliga artikeln fastställs hur metoden kan bli så effektiv som möjligt och ge bäst resultat, ett viktigt steg mot en hållbar elektrifiering av bilar och andra fordon.

Elbilarnas andel av fordonsparken ökar. Det har satt batteriåtervinning och att utveckla tekniska processer för att ta vara på de ofta sällsynta metallerna i batterierna, högt upp på dagordningen. En återvinningsmetod som väcker allt större intresse inom branschen, är en kombination av så kallad termisk förbehandling och hydrometallurgi. Det är en vätskebaserad kemisk process där man stegvis separerar och återvinner metallerna. Flera företag utvecklar nu system anpassade för den här typen av batteriåtervinning, men tiden och energin i form av temperaturer som de använder i sina processer, har visat sig skilja sig avsevärt åt. Men nu har forskarna på Chalmers gjort en jämförande studien som visar på hur den här metoden ska utföras för att ge ett optimalt resultat och även förbättra batteriåtervinningens ekonomiska och miljömässiga påverkan.

Källa:

22.feb. 2022  13:38 CET

Tisdag

Energipriset pikar på rapporter om ryska trupper som tar sig in i Ukraina

De europeiska energipriserna steg på tisdagen efter rapporter om ryska trupper som tar sig in i östra Ukraina, vilket ökar hotet om krig och möjliga avbrott i försörjningen.

Ryska ”fredsbevarande” trupper rapporterades ha tagit sig in i Luhansk- och Donetsk-regionerna i östra Ukraina tidigt på tisdagen, efter att president Vladimir Putin på måndagen gick med på att erkänna de två Ryssland-stödda separatistregionerna som självständiga stater.

Som svar hoppade det nederländska TTF-gaskontraktet för första månaden med 4,44 EUR till 77 EUR/ton, medan kontraktet för Brent-råolja från Nordsjön steg till en topp på 97,83 USD/fat, den högsta sedan september 2014.

Det tyska förstamånadskontraktet hoppade med 17,74 EUR till sista handel på 168,75 EUR/MWh.

Källa:

22.feb. 2022  13:31  CET

Tisdag

Svenska OX2 ansöker om tillstånd att bygga 1,8 GW vindkraftspark till havs

OX2 AB meddelade idag att de har ansökt om tillstånd för att bygga 1,8-GW havsbaserad vindkraftskomplex Triton i svenska vatten.

Företaget sa att det har lämnat in en tillståndsansökan enligt lagen från Sveriges exklusiva ekonomiska zon för att bygga komplexet med 129 turbiner i den svenska ekonomiska zonen utanför Skånes kust i södra Sverige.

Turbinerna kommer att installeras cirka 30 km (18,6 miles) söder om Ystad. När de är färdigställda kommer de att generera cirka 7,5 TWh el per år, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 1,5 miljoner hushåll.

”Vindkraftparken kommer att byggas på bottenfast konstruktion vilket är en väl beprövad teknik. Detta kommer att hålla byggtiden kort”, säger Hillevi Priscar, landschef, OX2.

I december lämnade OX2 in en ansökan om Natura 2000-tillstånd för just samma projekt. Man söker också godkännande för vindkraftsparken Galatea-Galene på den svenska västkusten.

Källa:

22.feb. 2022  13:12 CET

Tisdag

Storbritannien – upp till 24GW långvarig energilagring behövs till 2035

Ungefär hälften av Storbritanniens energilagringsbehov 2035 kommer att vara långvariga, rapporterar Aurora Energy Research.

I en ny studie för lagring och andra aktörer i Storbritanniens energisektor, finner den Oxford-baserade konsultfirman att upp till 46 GW energilagring kommer att krävas för att hantera förnybar intermittens för att uppnå nettonollutsläppsmålet för kraftsektorn till 2035.

Av detta är upp till 22GW av kort varaktighet, upp till 4 timmar, med 24GW-balansen av längre varaktighet, upp till veckor och månader med 40 % av det i intervallet 8-16 timmar. Detta uppgår till åtta gånger den nuvarande installerade kapaciteten för långvarig lagring – 2,8 GW pumpad vattenkraft, som har funnits sedan 1984.

Studien lyfter fram krav på långvarig lagring som att hantera perioder med över- eller underskott av förnybar produktion i en netto-noll-värld. Som ett exempel hänvisar det till att hjälpa till att minska inskränkningen av skotsk vindkraft, som kan nå nästan 30 GW år 2035 och 45 GW år 2050

Källa:

22.feb. 2022  12:48  CET

Tisdag

Saudiska forskare utför "första någonsin" framgångsrika fukt-värme-test av perovskite solceller, upprätthåller 95% effektivitet

Forskare i Saudiarabien har rapporterat om det ”första någonsin” framgångsrika fukt-värme-testet av perovskitsolceller, som de hävdar har flyttat tekniken närmare kommersiell lönsamhet efter att den klarat 1 000 timmar av svåra förhållanden och bibehållit en effektivitet på 95 %.

Forskare vid King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) i Saudiarabien utsatte perovskitcellerna för en kontrollerad miljö med 85 % luftfuktighet och 85 grader Celsius för att undersöka deras förmåga att motstå verkliga förhållanden som korrosion och delaminering.

Testförhållandena utformades för att replikera effekterna av 25 till 30 års användning – den typiska garantiperioden för solcellsmoduler av kristallint kisel – och var i linje med kommersialiseringskraven, sa forskarna.

Ett av problemen med perovskitteknologi har varit läckage orsakat av infiltration av atmosfäriska ämnen och en begränsad motståndskraft mot värme. Perovskitceller har visat sig vara extremt känsliga på grund av deras tunnfilmsbeläggningsprocess, vilket gör dem särskilt känsliga för fukt.

Källa:

22.feb. 2022  12:41 CET

Tisdag

Bygg mer planerbar energiproduktion i Skåne

Kommunikation från Kraftringens ägarsamråd: Som ägare av det gemensamma energibolaget Kraftringen, vill vi nu att bolaget snarast återkommer med förslag på hur de kan öka produktionen av förnybar energi.

De senaste månadernas turbulens på elmarknaden i framför allt södra Sverige med skenande elpriser samt effekt och kapacitetsproblem i elnätet kräver åtgärder för att öka Skånes självförsörjning. Som ledande företrädare i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma kommun har vi ett ansvar gentemot våra kommuninvånare att säkra en fortsatt god levnadsstandard, men det är även helt avgörande för att stärka konkurrenskraften i Skåne.

Energisystemet är motorn i Skånes utveckling och därför är det helt avgörande att stärka upp och öka produktionen av förnybar energi i vår region. Alla delar av energisystemet är viktiga, men det saknas idag nödvändig planerbar produktion i Skåne.

Med hjälp av Kraftringen vill vi se till att dra vårt strå till stacken för att stabilisera elmarknaden och tillsammans med andra insatser se till att elpriserna blir lägre för skåningarna. Vi har sedan tidigare ett nära och bra samarbete med Kraftringen och dess styrelse och för nu diskussioner om nya investeringar.

Källa:

22.feb. 2022  12:37  CET

Tisdag

Kopplingar mellan fossilbranschen och Church of England har kommit i dager

Kyrkans fortsatta ExxonMobil-satsning kallades ett ”svek” av unga kampanjledare.
Ledande personer som ansvarar för Church of Englands investeringar har nära nuvarande eller tidigare band till företag med högt koldioxidutsläpp inklusive Shell, Drax och BP, kan DeSmog rapportera.

Uppenbarelserna kommer när kyrkan står inför förnyat tryck att helt avyttra fossila bränslen efter sitt halvårsmöte tidigare denna månad, där klimatförkämpar uttryckte frustration över kyrkans pågående andelar i olja och gas.

År 2018 röstade Church of Englands (C of E) allmänna synod för att avyttra sig från alla olje- och gasbolag som inte är i linje med Parisavtalet senast 2023. Ändå tre år senare fortsätter kyrkan att inneha aktier i Shell, TotalEnergies , och ExxonMobil – som alla planerar en betydande expansion av fossila bränslen.

Källa:

22.feb. 2022  12:33 CET

Tisdag

Ny typ av solceller som kan sättas på fönster och kläder kan revolutionera grön energi

Cellerna är också tillräckligt känsliga för att återvinna kraft från artificiellt ljus.
En ny sorts solcell, som är så tunn att den kan sitta fast på väggar och fönster, utan någon märkbar förlust av ljus, ser ut att ge grön energi ett stort uppsving inom ett decennium efter ett statligt finansierat genombrott inom tekniken.

Cellen är hundra gånger tunnare än ett människohår och kan sättas på kläder för att driva bärbar elektronik, som smarta klockor och Fitbits, säger dess utvecklare.

Det skulle kunna appliceras generöst på alla typer av ytor, från industriella solpaneler till hushållstak; från bilar och fartyg till temperatur och andra smarta sensorer.
Och det kan potentiellt till och med användas i rymden för att hjälpa till att driva teleskop, satelliter och rymdskepp, föreslår de.

Ett genombrott i effektiviteten hos denna solcell – som involverar små kristaller som innehåller silver och vismutmetall – betyder att den nu är på randen av att vara kommersiellt gångbar att tillverka.

Källa:

22.feb. 2022  12:24  CET

Tisdag

Textilåtervinnaren Renewcell ökar produktionen

Den svenska textilåtervinningsföretaget Renewcell har meddelat att man ska fördubbla produktionskapaciteten vid sin planerade nya fabrik på grund av ”stort kundintresse” för sin patenterade teknologi.

Företagets nya fabrik i Sundsvall – som ska börja fungera i mitten av detta år – kommer initialt att kunna producera upp till 60 000 ton av sin återvunna textil ”Circulose”.

Men Renewcell har nu beslutat att fördubbla denna kapacitet till 120 000 ton nästa år och kommer också att lägga fram planer för att senare nå en kapacitet på 360 000 ton med fem år till 2025.

Källa:

22.feb. 2022  12:07  CET

Tisdag

Svenska Hexagon går in i vätgasbranschen med Australiska H2U

Hexagon AB, en ledande global leverantör av digitala verkligheter skapade genom sensorer, mjukvara och autonoma lösningar, offentliggjorde idag ett strategiskt partnerskap med The Hydrogen Utility Pty Ltd (H2U), en ledande australiensisk utvecklare av vätgas. Hexagon kommer att leverera det främsta inom digitala lösningar för hantering av tillgångar för att stödja den globala övergången till grön vätgas. Partnerskapet för samman Hexagons expertis inom digitala ekosystem för industriella anläggningar med H2Us erfarenhet inom produktion av grön vätgas och grön ammoniak.

Digitala tvillingar för industriella anläggningar som samtidigt uppfyller globala standarder för informationshantering är kritiska för att möta det stora behovet av grön vätgas som kan sänka koldioxidutsläppen inom tillverkning och energi. Hexagons PPM-division kommer att stödja H2U med en integrerad digital tvilling som hanterar hela livscykeln hos en tillgång – från teknisk utveckling och design till finansiering, konstruktion och drift – för ökad effektivitet och minskad risk.

Hexagons lösningar kommer att implementeras i H2Us planerade infrastrukturprojekt för grön vätgas i Australien och Nya Zeeland, som skapar nya energitillgångar för industrin och driver långsiktig ekonomisk tillväxt och hållbarhet.

Källa:

22.feb. 2022  12:00  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Fjällresenärer får mobil laddstation

Ljusdal får åtta nya snabbladdstationer i morgon. Men de försvinner igen den 6 mars, eftersom de bara är till för att möta anstormningen av sportlovsresenärer.

Stationerna ställs upp i ett samarbete mellan Jämtkraft och Skistar. – I väntan på att laddinfrastrukturen byggs ut vill vi hjälpa till genom olika aktiviteter på och på väg till Skistars destinationer, säger Jimmy Anjevall vid Jämtkraft.

Audi levererar den mobila laddstationen som i princip är en powerbank som laddas upp framförallt under natten. Den består av återanvända litiumjonbatterier.

– Genom samarbetet vill vi förutom att underlätta vid fjällresan, även visa att bilarnas batterier kan återanvändas i helt nya funktioner innan de återvinns, säger Irene Bernald, kommunikationschef på Audi Sverige.

Effekten är mellan 75 och 150 kW per bil beroende på hur många bilar som laddar samtidigt.

Källa:

21.feb. 2022  12:32  CET

Måndag

Frankrike satsar stort på soljordbruk agrivoltik

President Emmanuel Macron sa att agrovoltaik kommer att bli en av huvudpelarna i Frankrikes energisystem. Xavier Daval, ordförande för den franska solenergikommissionen SER-Soler, pratade med tidningen pv om erkännandet av solenergins roll som integrerad i jordbruksproduktionen.

Leveransåtaganden och hög kvalitetsstandard från kundernas sida gör att allt fler bär och andra sorters frukt växer under skydd av filmer och nät. Jordbruk kan ersätta en del av dessa skyddsåtgärder med permanenta installationer, samtidigt som den genererar elektricitet och ger extra inkomster – även under lågsäsong.

Solel integrerad i jordbruksproduktion, eller agrivoltaics, ser ut att spela en viktig roll i solenergiutvecklingen i Frankrike. Ansökan fick ett särskilt omnämnande av president Emmanuel Macron när han tillkännagav sin regerings föreslagna energipolitik den 10 februari, som inkluderade ett solenergimål på 100 GW till 2050.

Källa:

21.feb. 2022  12:21  CET

Måndag

Solpaneler över vattenkanaler kan generera 13 GW el i Kalifornien

Det föga kända Turlock Irrigation District (TID) i Kalifornien har tagit ett djärvt och ambitiöst steg för att sätta solpaneler på sina öppna vattenkanaler, det första sådana projektet i USA Uppmuntrat av ett anslag på 20 miljoner dollar från staten har TID tillkännagett Project Nexus som kommer att testa konceptet på två kanalsegment, till att börja med.

Projektet är förverkligandet av en studie utförd av forskare vid University of California Merced och University of California Santa Cruz. Studien publicerades förra året och använde simuleringar för att beräkna att Kaliforniens öppna kanalsystem skulle kunna spara 63 miljarder liter vatten varje år om det satte ett lock ovanpå sina kanaler.

Forskarna hade föreslagit att solpaneler skulle hjälpa kanalerna att bli ett nav för förnybar energi eftersom de skulle kunna producera 13 gigawatt el. Detta är ungefär en sjättedel av den energi som delstaten Kalifornien genererar, säger TID i sitt pressmeddelande.

Källa:

21.feb. 2022  12:13  CET

Måndag

Kinesisk-Dansk studie visar att använda CO2 som ett bränsle är ett steg närmare koldioxidneutralitet

Forskare från Kina och Danmark säger att de har arbetat fram ett viktigt steg i hur man kan förvandla koldioxid till en råvara med el – en process som dramatiskt kan öka ansträngningarna att minska utsläppen.

I en artikel som publicerades i den peer-reviewade tidskriften Nature Communications på torsdagen sa forskarna att de hade fastställt tydligare än tidigare hur elektrokemisk minskning av koldioxid (CO2) är möjlig.

Elektrokemisk reduktion är omvandlingen av CO2 till enkoliga produkter som kolmonoxid och formiat. Det skulle kunna erbjuda ett sätt att omvandla växthusgaser till förädlade kemikalier och bränslen.

Källa:

21.feb. 2022  12:07  CET

Måndag

Japans största kolkraftverk vill gå över till att driva verket med grön ammoniak

Japans största elproducent Jera har utfärdat en global uppmaning till förslag från leverantörer av ammoniak med nollutsläpp i takt med att kraftverket fortsätter sina ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen från sin massiva kolproduktionsflotta.

Jera säger att de har börjat arbeta med ett demonstrationsprojekt vid Hekinan Thermal Power Station på 4 100 MW – Japans största koleldade kraftverk – för att driva en av kraftverkets enheter på 20 procent ammoniak utan utsläpp.

Den söker upp till 500 000 ton ammoniak med nollutsläpp per år för användning i 1 000 MW enhet 4 vid Hekinan kraftverk – och har skickat en begäran om förslag till mer än 30 internationella företag.

En sådan leveransaffär kan fungera som en avgörande källa till efterfrågan för potentiella australiensiska satsningar som vill utveckla massiva anläggningar för grönt väte och ammoniak.

Källa:

21.feb. 2022  11:59  CET

Måndag

Danska Ørsted chef positiv till att multiplicera vindkraftverkens kapacitet

På onsdagen röstade EU-parlamentet för en ny havsbaserad vindenergistrategi. Enligt den ska minst 60 GW havsvind byggas till 2030, vilket är fem gånger den nuvarande kapaciteten. År 2050 ska det finnas totalt 340 GW havsvind. Det skriver Finans.dk.

Det är förstås goda nyheter för danska Ørsted, som är en av världens största aktörer inom etablering av vindkraftsparker till havs.

På Ørsted ser chefen för regulatoriska frågor, Ulrik Stridbæk, verkligen inte planen som orealistisk, även om det finns vissa strukturella hinder som måste övervinnas.

– Man måste nästan säga att det går för långsamt, men det har faktiskt hänt en del saker som gör att 60 GW år 2030 inte är helt tokiga. Det är extremt ambitiöst, men det är inte riktigt på månen, säger Ulrik Stridbæk till Finans.dk.

Källa:

21.feb. 2022  11:51  CET

Måndag

Miljardären budar för att sänka kolkraften

En av Australiens rikaste män försöker köpa upp den koltunga energijätten AGL, i hopp om att stoppa kolkraften i landet.

It-miljardären Mike Cannon-Brookes har slagit sig ihop med kanadensiska fondförvaltaren Brookfield om ett bud på AGL, Australiens största och äldsta energioperatör. Syftet är att snabba på nedläggningen av den smutsiga kolkraften för att i stället satsa på förnybar energi, skriver The Age och andra australiska medier.

Cannon-Brookes har tidigare samarbetat med bland andra Tesla-chefen Elon Musk, och är öppet kritisk till att Australiens regering fortsätter se fossil energi som en näringsgren värd att stödja.

AGL:s kolkraftverk står för ungefär 8 procent av Australiens utsläpp. Men om Cannon-Brookes får som han vill ska kolkraften stoppas senast ungefär år 2030, 15 år tidigare än nu tänkt.  Läs fler artiklar

Källa:

21.feb. 2022  11:46  CET

Måndag

Debatt: Vindkraftsparker kan vara positivt för den biologiska mångfalden

Med en konstruktiv dialog kan utvecklare av vindkraft och yrkesfiskare hitta lösningar för samexistens. Det visar erfarenheter från andra länder. När en vindkraftspark är i drift kan den fungera som ett konstgjort rev och ha positiv effekt på den biologiska mångfalden och fiskelivet, skriver Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi.

Yrkesfiske är ett riksintresse, liksom energiproduktion. Företrädarna för SFPO beskriver det som att yrkesfisket får stå åt sidan när en vindkraftspark planeras. Men man ska komma ihåg att inget intresse står över något annat i den lagstadgade prövningsprocessen. Det som däremot inte prövas i tillräcklig grad är klimatnyttan av ett projekt.

Erfarenheter från andra länder visar att när en vindkraftspark är i drift tillåts fiskbeståndet att återhämta sig till följd av att visst bottenstörande fiske inte tillåts inne i parken. Det är positivt inte bara för den biologiska mångfalden utan även för det lokala fisket.

Källa:

21.feb. 2022  11:39  CET

Måndag

Solpaneler byggda av avfallsgrödor kan producera energi utan direkt ljus

Solpaneler som inte kräver direkt solljus har uppfunnits i ytterligare ett steg framåt för ren energi.

En filippinsk ingenjörsstudent designade det revolutionerande materialet med självlysande partiklar från frukt- och grönsaksavfall. Carvey Ehren Maigue, 29, vann James Dyson Foundation Sustainability Award 2020 för de paneler han konstruerade vid Mapua University i Filippinerna.

Som de gör inuti grödor absorberar dessa partiklar solens ultravioletta strålar och förvandlar dem till synligt ljus. Panelerna kan sedan omvandla detta skördade ljus till elektricitet.

Ultravioletta strålar når oss fortfarande på molniga dagar, vilket betyder att det finns en enorm potential att skala upp tekniken i stadsområden – såväl som på andra platser som en konventionell solpanel inte skulle sitta på.

Källa:

21.feb. 2022  11:33  CET

Måndag

Marocko: Finland vill investera i förnybar energi och energieffektivitet

Konungariket Marocko har precis undertecknat ett ramavtal med Finland för investeringar i energiomställning, energieffektivitet och grönt väte. Detta avtal skapar ramarna för investeringar av finska företag i Marocko.

De diplomatiska förbindelserna mellan Marocko och Finland accelererar på energiområdet. Finland vill delta i energiomställningen och på så sätt främja sina företags investeringar i detta nordafrikanska kungarike med hög potential inom förnybar energi.
Avtalet som undertecknades mellan Finlands ambassadör i Marocko, Pekka Hyvönen och Leila Benali, den marockanska ministern för energiomställning och hållbar utveckling fokuserar på samarbete inom områdena energieffektivitet, förnybar energi och väte med låga koldioxidutsläpp.

Källa:

21.feb. 2022  11:18  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Elbilsnationen Norge vill nu också bli stora på återvinning av batterier

Den norska regeringen vill stimulera mer återvinning eftersom värdet på återvunna litiumjonbatterier beräknas nå $700 per ton eller högre

Det viktigaste arbetet med återanvändning och återvinning av batterier görs för närvarande av EYDE Cluster – Norwegian Centre of Expertise (NCE) for Sustainable Process Industry.

Klustret består av lokala leverantörer och multinationella företag som levererar till den globala marknaden, såväl som forskningsorganisationer och utbildningsinstitutioner.

En stor milstolpe för batteriåtervinning nåddes 2020 när Norsk Hydro gick samman med den svenska batterijätten NorthVolt i ett joint venture för batteriåtervinning och urban gruvdrift. Det nya företaget, som heter Hydro Volt, bygger en pilotanläggning för återvinning i Fredrikstad, Norge, som kommer att starta sin verksamhet snart i år. Anläggningen kommer att ha kapacitet att bearbeta mer än 8 000 ton batterier per år, krossa och sortera dem för att återvinna aluminium och andra metaller.

Källa:

18.feb. 2022  13:09  CET

Fredag

USA: Ett vätgaspris under 3 USD/kg gör långtidslagring attraktivt

Forskare från USA har undersökt hur bränsleceller och elektrolysatorer kan fungera under periodisk tillgänglighet från både vind och sol och har funnit att ett prisvärt vätebaserat system för säsongsbunden energilagring kan uppnås till ett vätgaspris som är lägre än 3 USD , producerad av billig förnybar el till 0,02 USD/kWh.

En grupp forskare från Oregon Center for Electrochemistry (OCE) och det Arizona-baserade fordonsföretaget Nikola har undersökt om elektrolysörer och bränsleceller som drivs av intermittent vind och sol kan bli ekonomiskt konkurrenskraftiga när det gäller att tillhandahålla säsongsbetonad energilagring på den amerikanska energimarknaden .

”Vår uppsats undersöker flera slutanvändningar av bränsleceller för elnät och sjöfart,” berättade forskningens motsvarande författare, Paul Kempler, till tidningen pv.

Källa:

18.feb. 2022  12:55  CET

Fredag

Svenska hushåll kan nu få återbäring på elräkningen genom stabilisering av elnätet

Nu erbjuder Greenely sina kunder som laddar en elbil att vara med och stabilisera det nationella elsystemet. Genom Greenelys digitala tjänst kommer effekten på kundernas elbilsladdning kunna justeras så att frekvensen i elnätet stabiliseras. Genom att bidra till effektbalansen kommer Greenelys kunder att få en återbäring på elräkningen. Förutom att tjäna pengar, så bidrar elkunderna till ett stabilare och mer miljövänligt svenskt elsystem.

-Elektrifieringen av det svenska transportsystemet går snabbt nu och vi vill förstås vara med och se till att takten i omställningen till ett mer klimatsmart elsystem kan öka ytterligare, säger Tanmoy Bari, VD för det digitala elhandelsbolaget Greenely.

Greenely gör det nu möjligt för svenska elbilsägare att bli ännu större klimathjältar än de redan är. Genom att kunderna kopplar upp sina elbilsladdare i Greenely-appen kan de se till att denna last bidrar till det svenska elsystemets stabilitet.

Källa:

18.feb. 2022  12:40  CET

Fredag

Energilagring ökar i takt med att husägare söker kontroll över elförbrukningen

Ett ökande antal husägare investerar i lösningar för energilagringssystem för bostäder (RESS) för att minska besvären i samband med strömavbrott och i vissa fall minska kostnaderna och öka deras användning av förnybar energi.

Detta var ett av resultaten i en ny rapport från Guidehouse Insights, som undersöker den globala marknaden för RESS-lösningar fram till 2030.

RESS-lösningar ger husägare en viss kontroll över strömmen som används i deras bostad snarare än att förlita sig på det lokala elnätet för service. Enligt rapporten förväntas marknaden för RESS-lösningar växa med 21,3 % sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) från 2021 till 2030.

Källa:

18.feb. 2022  12:34  CET

Fredag

Solcellsfasad i Biskopsgården får hedersomnämnande i Solenergipriset

Under torsdagen delade branschorganisationen Svensk Solenergi ut solenergipriset 2022. Bostadsbolaget fick hedersomnämnande i kategorin årets anläggning för sin unika designade solcellsfasad på Friskväderstorget i Biskopsgården.

Oskar Scheiene, Energi- och miljöchef på Bostadsbolaget, fick ta emot priset av Svensk Solenergis ordförande Anna Kindberg Batra under en digital prisutdelning på torsdagen.

– Vi är oerhört glada och stolta över att vår solcellsfasad på Friskväderstorget uppmärksammas bland så många bra nominerade anläggningar. Vi är särskilt stolta över att vi med vår anläggning visar att man kan kombinera teknik- och miljösatsningar med vårt sociala ansvar som allmännyttigt bostadsbolag, säger Oskar Scheiene, energi- och miljöchef på Bostadsbolaget.

Källa:

18.feb. 2022  12:29  CET

Fredag

Spanien: 7,4 GW grön vätgasanläggning lanseras

En grön vätgashub har lanserats i Spanien som kommer att ha en elektrolyskapacitet på 7,4 GW som drivs av 9,5 GW solenergi år 2030.

HyDeal España-hubben, som ska starta produktionen 2025, är den första industriella implementeringen av HyDeal Ambition-plattformen, ett europeiskt konsortium som syftar till att få ner kostnaden för grön vätgas till fossilbränslenivåer.

Man planerar att göra det via en plattform med 67GW elektrolyskapacitet, driven från 95GW solenergi, i vad International Renewable Energy Agency (IRENA) har rankat som det största gröna vätgasprogrammet i världen.

Källa:

18.feb. 2022  12:25  CET

Fredag

Nya möjligheter med tioårig skattebefrielse på biodrivmedel

Regeringen ansöker om fortsatt skattebefrielse i tio år hos EU-kommissionen för rena biodrivmedel.

Om ansökan godkänns skapas nya möjligheter att långsiktigt investera i produktion av rena biodrivmedel i Sverige. Något som tidigare varit osäkert, då skatteundantaget förnyats ett år i taget.

– Vi noterar att nya energiministern Khashayar Farmanbar väljer att se möjligheter att utveckla svensk industri och initiera biodrivmedelsproduktion från svensk råvara. En tioårig skattebefrielse ger helt andra förutsättningar för jobb och industriell utveckling i Sverige än den tidigare ettåriga. Det är bra att regeringen tar ansvar både för att priserna på drivmedel ska hållas nere samtidigt som man står fast vid klimatmålen, säger Gustav Melin, vd för Svenska Bioenergiföreningen, Svebio.

Källa:

18.feb. 2022  12:16  CET

Fredag

Sandvik testar eltruck med största kapacitet

Den Sverigebaserade originalutrustningstillverkaren (OEM) Sandvik har avslöjat en prototyp av Sandvik TH665B, världens batterielektriska lastbil med största kapacitet för underjordiska gruvarbetare.

Företaget sa att lastbilen har en lastkapacitet på 65 ton och håller för närvarande på att slutföra fabrikstestning i Kalifornien, USA.

Slutförandet av provavtalet med Barminco och AngloGold Ashanti Australia kommer att få lastbilen testas i guldgruvan Sunrise Dam för att ”bevisa sin lönsamhet i en lång rampapplikation.” Kommersiell produktion av Sandvik förväntas påbörjas i slutet av 2023.

Företaget sa att avslöjandet är förenligt med dess batteri-elektriska fordon (BEV) strategi att inkludera större och mindre storleksklasser. Den hävdade att Sandvik TH665B är ”konstruerad för att förbättra produktivitet, hållbarhet och kostnadseffektivitet i bulkbrytning.”

Källa:

18.feb. 2022  12:10  CET

Fredag

USA: 30 miljarder satsas på att bygga en inhemsk leveranskedja för avancerade batterier

U.S.A. Department of Energy, eller DOE, har tillkännagett en stor ny satsning för att stödja den inhemska produktionen av avancerade batterier för elfordon och energilagring.

Nästan 3 miljarder dollar kommer att investeras i två avancerade batteriprogram, sade byrån förra veckan, som en del av ett försök att förbereda USA för en boom i efterfrågan på litiumjonbatterier. Dessa batterier är avgörande för USA:s övergång bort från fossila bränslen, eftersom fler bilar och lastbilar blir elektriska och mer kraft genereras av intermittenta förnybara källor som sol och vind. Idag tillverkas litiumjonbatterier mestadels utomlands. 2020 tog Kina ut mer än tre fjärdedelar av världens hela utbud av dessa batterier.

Enligt DOE kommer investeringar i inhemsk batteriproduktion att öka USA:s ekonomiska konkurrenskraft, skapa jobb och skydda nationell säkerhet.

Källa:

18.feb. 2022  12:00  CET

Fredag

Innovativ elbåt har haft sin första "flygning"

Enligt tillverkaren är svenska Candela C-8 den mest sålda elbåten genom tiderna – redan på konceptstadiet. Med datorstyrda vingar under skrovet flyger C-8:an över vattnet med längre räckvidd och bättre sjöegenskaper än någon annan elbåt på marknaden, hävdas det.

Plötsligt är sommaren här och vi vet att det finns ett växande intresse för elbåtar även i Norge. Svenska Candela, vi har sett pressmeddelanden sedan de startade. Och nu har den senaste modellen, C-8, testats i den svenska skärgården. Det finns mycket teknik som ser till att båten håller sig stabil. Tänk instabila jetplan eller drönare.

Nu släpper det Lidingöbaserade teknikföretaget Candela de första filmerna på prototypens premiärflygning som ägde rum förra veckan.

Källa:

18.feb. 2022  11:50  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Kinas satsningar på förnybart innebär utmaningar för västerländska marknader: WoodMac

Kinas behov av att möta den skyhöga kraftefterfrågan i kombination med ambitionen att minska sitt beroende av kol och gas har gett lokala tillverkare incitament att växa sig stora.
Som ett resultat av detta projicerar Wood Mackenzie i sin senaste rapport Power Play att Kinas produktionskapacitet för solcellsmoduler ökar snabbare än den globala efterfrågan i prognosen, medan dess tillverkningskapacitet för vindkraftskomponenter och batterier kommer att växa med 42 % respektive 150 % över de kommande två åren.
Kinas tillverkning av förnybar energi har från 2021 blivit större och mer konkurrenskraftig än någonsin tidigare. Västerländska marknader gynnas av handel med IKEA för energiomställningen, men att balansera beroendet av Kinas teknikleverantörer med lokala intressen är nu en viktig politisk såväl som miljömässig utmaning, säger Wood Mackenzie.

Källa:

17.feb. 2022  13:50  CET

Torsdag

Medlemmar i Europaparlamentet föreslår en starkare koldioxidpriskontroll

EU:s koldioxidmarknad skulle ha en starkare priskontrollmekanism och årliga granskningar av EU:s finansiella övervakningshund enligt förslag från den parlamentsledamot som leder Europaparlamentets debatt om EU ETS-reformer.
”Medborgarna och ekonomin är än så länge otillräckligt skyddade mot prischocker”, sa den tyska mittenhögerledamoten Peter Liese sent på onsdagen efter att ha föreslagit sina ändringar av ETS-direktivet.

”Alla ingripanden bör dock undvika prischocker eller plötslig volatilitet och säkerställa att EUA-marknaderna fungerar korrekt”, sa han.

Liese föreslog att den befintliga priskontrollmekanismen i artikel 29a skulle stärkas så att 100 miljoner ETS-rätter automatiskt skulle frigöras från marknadsstabilitetsreserven för auktionering när vissa prisvillkor uppfylldes.

Källa:

17.feb. 2022  13:28  CET

Torsdag

Solceller på jordbruksmark, agrivoltic, fick Solenergipriset 2022

Agrivoltaiska system har flera fördelar jämfört med traditionella markbaserade solcellssystem: högre elutbyte, skördar och vattenbesparingar jämfört med vanliga metoder.
Kombinationen av intäkter kan leda till hög markanvändningseffektivitet och kortare återbetalningstid. Detta projekt kommer att behandla ämnet agrovoltaiska system med hjälp av ett holistiskt tillvägagångssätt som kombinerar tre olika makroområden (energi, mat och vatten) med en tvärvetenskaplig forskargrupp.

Forskningsaktiviteterna kommer att fokusera på genomförbarhetstest på en gård i närheten av Västerås, utveckling av simulerings- och optimeringsmodeller och utveckling av nya nyckeltal för ekonomiska resultat. Resultaten av detta projekt kommer att stärka solcellsmarknaden och forskningsverksamheten i Sverige.

Källa:

17.feb. 2022  13:14  CET

Torsdag

De stora oljebolagen spenderar seriösa pengar på ren energi

När energiomställningen nu är i full gång har de gröna och koldioxidsnåla energisektorerna sett rekordstora investeringsinflöden när såväl regeringar som offentliga och privata sektorer fördubblar klimatmålen.

År 2021 klättrade de globala utgifterna för grön energi med 27 % jämfört med föregående år till rekordhöga 755 miljarder USD enligt en Bloomberg New Energy-rapport. Det jämfördes positivt med årliga globala energiinvesteringar som beräknas ha ökat med 10 % jämfört med föregående år till 1,9 biljoner USD, i linje med nivåerna före krisen.

Tidigare har fossilbränsleföretag upprepade gånger kritiserats för ”greenwashing” och ägnat endast små mängder av sina enorma investeringsbudgetar till förnybar energi. Men den trenden verkar nu vända.

Källa:

17.feb. 2022  12:53  CET

Torsdag

Tunga elektriska lastbilar i Sverige och Danmark

EV-revolutionen rullar framåt och den väntar inte på eftersläpande. Igår presenterade vi en rapport från Fraunhofer ISI som förklarar varför de som väntar på att vätgas ska bli en bränslekälla för bilar och lastbilar definitivt kommer att bli besvikna.

Rapporten medgav att det kunde finnas ett visst berättigande för väte i tunga lastbilar som färdas långa sträckor eller transporterar särskilt tunga laster, men idag kommer beskedet att batterielektriska lastbilar börjar infiltrera de delarna av transportspektrumet också.

Scania är en tillverkare av tunga lastbilar. Det är en del av Traton, som i sin tur ägs av Volkswagen Group. MAN är också en del av Traton. Enligt Electrive arbetar Scania med batterielektriska lastbilar som är längre och tyngre än EU-standard. De specialtillverkade produkterna utvecklas tillsammans med tre kunder i Sverige.

Det första exemplet är redan i drift hos svenska kemikalieleverantören Wibax. Ytterligare två gigantiska eltruckar kommer att levereras i år till SCA och Jula Logistics.

Källa:

17.feb. 2022  12:36  CET

Torsdag

Danmark satsar på CO2 infångning, bra eller dåligt?

Danmark räknar med att minska fyra till nio megatons CO₂-utsläpp till 2030 genom att lagra det två kilometer under havsbotten. För att sätta dessa siffror i ett sammanhang är en minskning med 7 megaton tre fjärdedelar av de totala 9,1 megatons nedskärningar som Danmark har som mål att uppnå till 2030. Som sådan verkar danska klimatmål vara ouppnåeliga utan CO₂-lagring.

Kolavskiljning och lagring är handlingen att fånga upp CO₂ och sedan lagra den. I Danmark görs detta i lagerkammare under havsbotten som en gång användes för olje- och gasutvinning. Motståndare, som Dan Belusa i den här artikeln, anser inte att CCS är en hållbar teknik. Att fånga, transportera och lagra CO₂ förbrukar mycket energi, ger förorenare möjlighet att fortsätta med samma gamla, förorenande tekniker och står i vägen för hållbara initiativ.

Källa:

17.feb. 2022  12:32  CET

Torsdag

H2 Green Steel förbereder för fossilfri stålproduktion i Boden

Med en anläggning som är den första i sitt slag ska företaget H2 Green Steel göra processen för tillverkning av stål nära fossilfri. De får drygt 30 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten för ett inledande tekniskt arbete.
Stålindustrin är viktig för Sverige, både för export och sysselsättning. Produkterna används inom många områden som till exempel konstruktion av broar och bilar. Samtidigt står stålindustrin för 7-9 procent av de globala koldioxidutsläppen. I Sverige är motsvarande siffra cirka 12 procent. Den största andelen utsläpp uppstår när man använder fossilt kol för att reducera järnmalm till järn.

– Att skapa förutsättningar för stålindustrin att minska sina utsläpp är avgörande för att vi ska nå klimatmålen. Därför är det positivt att vi genom Industriklivet kan vara med och stödja ännu en satsning på ståltillverkning i stor skala som bygger på användning av fossilfri vätgas, säger Klara Helstad, chef på enheten hållbar industri på Energimyndigheten.

Källa:

17.feb. 2022  12:23  CET

Torsdag

Finska Valmet utvecklar teknik för att förvisa svart rök från hamnar

Ett finskt företag har utvecklat och testat teknik som kan göra svart rök i hamnar till ett minne blott.
Valmet har testat en förstklassig skrubber och våt elektrostatisk filterkombination och minskat avgasutsläppen i en marin dieselmotor med upp till 99 %.

Lösningen, hävdade företaget idag, skulle kunna göra det möjligt för rederier att sänka sina nivåer av partikelmaterial och svarta koldioxidutsläpp, tackla den globala uppvärmningen och följa skärpta regler. Pilottestnings- och konfigurationsprojektet genomfördes tillsammans med VTT Tekniska Forskningscentrum i Finland (VTT).

Hittills har Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) bestämmelser om luftföroreningar huvudsakligen inriktat sig på utsläpp av SOx och NOx, men medvetenheten om utsläpp av partiklar och svart kol ökar.

Källa:

17.feb. 2022  12:12  CET

Torsdag

Tillväxten av solel gör att Australiens största kolkraftverk förtidspensioneras

Ett överflöd av lågkostnadssolenergi under mitten av dagen har påskyndat bortfallet av Australiens största kolgenerator samtidigt som det skapat en marknad för stora batterier att frodas.

På torsdagen tillkännagav Origin Energy att de kommer att tidigarelägga stängningen av det 2 880 MW Eraring koleldade kraftverket – Australiens största – till 2025, sju år före sin ursprungliga tidsplan.

Origin hänvisade till den förändrade dagliga dynamiken i grossistpriserna för el för den minskande lönsamheten för Eraring-kolverket, med höga nivåer av solenergi under dagen som pressade priserna till så låga nivåer att den långsiktiga driften av kolverket blev ohållbar – vilket nödvändiggjorde företag att lämna meddelande om stängning till marknadstillsynsmyndigheter.

”Beslutet att lämna in det meddelandet speglar verkligen de snabbt föränderliga förhållandena på den nationella elmarknaden. De är allt mer inte väl lämpade för traditionella baslastkraftverk och utmanar deras lönsamhet, säger Origin Energys vd Frank Calabria.

Källa:

17.feb. 2022  11:37  CET

Torsdag

De stora oljebolagen gör inte de klimatåtgärder de lovat

Fyra av världens största olje- och gasföretag misslyckas med att stödja sina ord och löften om klimatförändringar med genuina åtgärder och investeringar, säger en ny studie.

Omnämnanden av klimatförändringar och energi med låga koldioxidutsläpp har ungefär tredubblats i årsrapporter från Chevron, ExxonMobil, BP och Shell under det senaste decenniet.

Men även när dessa företag utfärdar löften att minska utsläppen och investera i förnybara energikällor, drar studien slutsatsen att en sådan övergång helt enkelt ”inte sker” eftersom alla fyra företag fortsätter att fokusera på att producera fossila bränslen.

Studien, publicerad i PLOS ONE, kommer i kölvattnet av rekordvinster för fossilbränsleindustrin när den globala energikrisen driver upp olje- och gaspriserna.

Källa:

17.feb. 2022  11:29  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Varför naturgas/LNG "guldrushen" snart kan förvandlas till grus

Överkomlighet är en viktig punkt att tänka på i många av de tillväxtmarknader som analytiker förutspådde skulle driva LNG-guldrushen.

Indien är en sådan marknad – och 2021 sjönk landets LNG-import för första gången sedan 2013. Inte bara är politiska ledare avskräckta av höga priser, säger Nan, utan Indien saknar också den infrastruktur som skulle kunna koppla ny LNG-import till olika delar landets.

Robertson föreslog i en briefing i januari 2021 att andra tillväxtmarknader som Vietnam, Pakistan och Bangladesh sannolikt inte skulle importera mer LNG om priserna förblev höga, och påpekade att Bangladesh och Pakistan redan hade avbrutit anbud.

Sedan, i december 2021, fann en granulerad projekt-för-projekt-undersökning från IEEFA att endast en bråkdel av planerade LNG-terminaler och nya gaskraftverk troligen skulle byggas på fem viktiga framväxande marknader, som ett resultat av pågående marknadsförhållanden. Bangladesh,

Källa:

16.feb. 2022  12:45  CET

Onsdag

Vätgasproduktionen i Tyskland kommer att booma snart – menar minister

Tysklands ekonomi- och klimatskyddsminister Robert Habeck sa att vätgas snart skulle etablera sig som en nyckelkomponent i energiomställningen, enligt en DPA-rapport från Der Spiegel.

”Detta kommer nu att öka mycket snabbt på kort tid,” sa Habeck under ett besök hos energiföretaget Apex Energy, som är specialiserat på vätgasteknik.

Beläget nära staden Rostock, i den nordöstra kuststaten Mecklenburg-Vorpommern, driver företaget en CO2-neutral industripark. Vätgas bör produceras främst för energilagring ”när det finns stora mängder förnybar energi tillgänglig”, sa Habeck.

Elproduktionen stängs idag av när det blir för mycket energi. ”Då skulle det användas”, sa han. Mecklenburg-Vorpommern är en region som lämpar sig för detta, tillade Habeck och hävdade att det skulle vara mindre vettigt att producera el på ett ställe och sedan transportera den långt bort för att producera väte någon annanstans.

Källa:

16.feb. 2022  12:22  CET

Onsdag

Energimyndigheten stöttar satsning på smarta solelparker och blykylda reaktorer

Genom reglerbara växelriktare, batterier och ultrakondensatorer kopplat till innovativa AI-drivna reglersystem skapar Solkompaniet, tillsammans med Krafthem AB och Solgrid AS, en smart solelpark.
Komponenterna finns idag men de har inte konfigurerats, testats och demonstrerats i en solelpark i större skala tidigare. Blir demonstrationen lyckad kan det möjliggöra en ökad mängd solel i både Sverige och andra delar av världen.

I projektet ska Solkompaniet och Krafthem ta fram ett färdigt koncept för en smart solelpark, innehållande både hårdvara och mjukvara. Målet är att detta koncept i sin tur ska kunna kommersialiseras och därigenom leda till att solelparker kan leverera systemtjänster i elsystemet så som snabba och djupa (transienta) frekvensförändringar samt stabilisering vid mer långvariga men mindre djupa frekvensavvikelser.

I projektet Solstice ska en elektriskt uppvärmd pilotanläggning i skala 1:56 av SEALER, en liten modulär reaktor som kyls med bly, testas och demonstreras i Oskarshamn.

Källa:

16.feb. 2022  12:13  CET

Onsdag

Oljesektorns satsning på så kallad blå vätgas gjord av fossilgas är oroväckande

Olje- och gasindustrin främjar användningen av ”lågkolhaltig” väte som härrör från metan som potentiellt är smutsigare än att bränna fossil gas för energi, har forskare och analytiker sagt till Climate Home News.

Observatörer säger att EU-kommissionens beslut att klassificera gas som ett övergångsbränsle i sin lista över gröna investeringar lämnar dörren öppen för ”blåväte”-projekt med överdrivna klimatkrav.

”Blå väte är i princip inget annat än en rökridå för mer luftföroreningar, gruvdrift och fossilbränsleanvändning med knappt någon CO2-fördel”, säger Mark Jacobson, professor i civil- och miljöteknik och chef för Atmosphere/Energy Program vid Stanford University.

Källa:

16.feb. 2022  12:01  CET

Onsdag

En stor elbil som nya Polestar 5 väger mindre än en liten bil

På baksidan av utgrävningen hos Tesla och VW i sin Super Bowl-reklam gör Polestar ett drag som de tror kan skilja det från andra elbilstillverkare i ”år framöver.”

Den supersnygga Polestar 5, som ska lanseras 2024, kommer att väga in lättare än en vanlig liten bil, tack vare en sammanfogad aluminiumplattform som låser upp mer räckvidd och acceleration.

Utvecklad internt av det svenska märkets brittiska ingenjörsteam, den lätta ramen kommer att lägga till vridstyvhet överlägsen en tvådörrars sportbil och ”klassledande” dynamik, sa elbilstillverkaren på onsdagen.

Det kommer också att innebära bättre energieffektivitet – något som Polestar 2, tillsammans med sin syster EV, Volvo XC40 Recharge, skulle kunna bli bättre på. Båda fordonen vi testade har ett batteri på 78 kWh men erbjuder bara en räckvidd på cirka 370 km.

Källa:

16.feb. 2022  11:55  CET

Onsdag

Tesla säger att nya gasgeneratorer "inte längre är rationella", batterier är smartare och billigare

Elfordons- och batterilagringskraftverk Tesla har avfärdat idén om att bygga nya gas-”toppanläggningar” för att stödja förnybar energi som ”inte längre rationellt”, och har uppmanat marknadsoperatören att uppgradera sina prognoser för batterilagring eftersom de är smartare, snabbare och billigare .

I en inlämning till den australiensiska energioperatörens utkast till integrerad systemplan för 2022 beskriver Tesla batterier som den nya ”rena peakern”, som beskriver deras överlägsna flexibilitet, deras många nätservicealternativ och deras förmåga att leverera längre lagringstid.

Tesla är bestört över AEMO:s prognoser om ytterligare 9 GW gastillverkningar. ”Vi håller inte med om detta resultat,” står det, och pekar på sjunkande kostnader som innebär att batterilagring är både snabbare och betydligt billigare än fossila bränslealternativ.

Källa:

16.feb. 2022  11:50  CET

Onsdag

Framtidens solceller är transparenta och flexibla

Inom en snar framtid kan våra fönster och hustak täckas med ett tunt, genomskinligt skikt av film som skördar energi från solens strålar. Det skriver Videnskab.dk.

Solcellerna kommer att produceras på en form av skrivare, nästan som en tidning trycks, och är så flexibla att de för den delen kan sättas på fönster, svängda byggnader eller bilar.

Fördelarna med organiska solceller är märkbara. De är både billigare och mycket mindre energikrävande att tillverka, säger SDU-professor Morten Madsen, som är en av de ledande forskarna på området, till Videnskab.dk:

– För 10 år sedan var det allmänna intresset för organiska solceller mindre, även om det fanns i forskarsamhällena. Då slog vi också på trummorna för att det var en grönare teknik än kiselsolceller, men vi blev hela tiden utkonkurrerade av att prestandan var för låg. Det argumentet har blivit svårare att komma med, eftersom organiska solceller nu har visat att de kan öka prestandan avsevärt, säger Morten Madsen.

Källa:

16.feb. 2022  11:49  CET

Onsdag

SCA tillverkar förpackningspapper helt utan fossila industriprocesser

Den nya mesaugnen, som är en del i kemikalieåtervinningen i pappersmassaprocessen, startades i slutet av 2021. Bygget av en ny mesaugn är en del av SCAs 7,5-miljardersinvestering vid Obbola pappersbruk, där SCA expanderar för ökad kraftlinerproduktion och gör investeringar för att minska bolagets fossila avtryck. Genom expansionen i Obbola kommer SCA öka produktionskapaciteten av kraftliner från 450 000 ton till 725 000 ton, inte minst som ett svar på den ökade efterfrågan, delvis drivet av ökade e-handelsvolymer.

– Vi investerar i en ny mesaugn för att få bort den fossila oljan i processen men också att för möta upp behovet som uppstår till en följd av att vi expanderar, säger Pär Micael Samuelsson, projektledare för delprojektet Mesaugnen.

– Vi eliminerar användningen av 8000 kubikmeter olja per år. Om vi skulle ha fortsatt med de två oljeeldade ugnarna hade vi behövt öka med ytterligare 2000 kubik olja för att motsvara den sulfatmassanivån som skulle behövas. Nu behöver vi inte det och eliminerar helt oljeförbrukningen, förklarar han.

Källa:

16.feb. 2022  11:41  CET

Onsdag

Frankrike: Utsläppsfria fartygets räckvidd ska bli 7 400 km

Den franska katamaranen Energy Observer genomförde under flera år en segling jorden runt för att demonstrera sin teknik. Under färden framställde farkosten sin egen vätgas via elektrolys av havsvatten. Energin kom från vind och solkraft.

Sju år senare presenterar det franska konsortiet Energy Observer 2. Konceptet är ett lastfartyg där man har omsatt lärdomarna från katamaranen till ett fartyg i större skala.

Den elektriska framdrivningen kompletteras av fasta vingsegel från företaget Ayro. Det är den senaste versionen av deras Oceanwings, som får en sammanlagd yta på 1 450 kvadratmeter.

Till detta kommer ett bränslecellssystem om 2,5 MW. Kyltankarna rymmer 1 000 kubikmeter flytande väte, vilket motsvarar 70 ton. Det rapporterar Offshore Energy.

Källa:

16.feb. 2022  11:33  CET

Onsdag

Debatt: Gröna avdraget – solklar succé, bättre än elprisstöd

Efter det första året med grönt avdrag står facit klart. Avdraget boostar svensk ekonomi, precis när det behövs som mest under den utdragna pandemin. Tack vare det gröna avdraget har nära 63 000 småhusägare vågat ta klivet och under 2021 investerat över fyra miljarder i grön teknik, det vill säga solceller, laddare och batterier.

Nu måste regeringen skicka en tydlig signal till övriga småhusägare om att avdraget blir kvar och att den energiomställning som avdraget satt igång ska fortsätta. Detta görs enklast genom att budgetera ytterligare 800 miljoner för avdraget för 2022.

Då blir posten i statens budget totalt en miljard kronor, vilket överensstämmer med utfallet 2021. Dessutom måste regeringen uppmuntra alla som bor i lägenhet att också delta i energiomställningen.

Källa:

16.feb. 2022  11:28  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Nya investeringar på vindturbintorn i trä

Träteknikföretaget Modvion beviljades 2020 finansiering på 6,5 miljoner euro för att bygga sitt första kommersiella vindturbintorn i trä. Nu har EU- kommissionen investerat 1,5 miljoner euro i företaget.

Investeringen görs genom EIC-fonden som är en del av EIC Accelerator- stödet. EIC-fonden är ett initiativ från Europeiska kommissionen och är till för att stödja banbrytande innovationsföretag. Finansieringen på totalt 6,5 miljoner euro som Modvion beviljades 2020 består av 2,4 miljoner euro i bidrag och 4,1 miljoner euro i eget kapital.

– Det är en kvalitetsstämpel att EU väljer att fortsätta stödja oss, och nu tar steget att bli aktieägare. För att bekämpa klimatkriserna behöver vi mer förnybar energi och hållbara träkonstruktioner, vår teknik möjliggör båda, säger Otto Lundman i ett pressmeddelande, vd för Modvion AB.

Vindkraftstornen som Modvion bygger görs i laminerat trä och de är starkare än stål vid samma vikt. Att bygga vindkraftstorn i trä möjliggör klimatneutral vindkraft, koldioxiden som tas upp av träden när de växer lagras sedan i trätornen. Ett trätorn släpper ut cirka 90 % mindre koldioxid än ett ståltorn.

Källa:

15.feb. 2022  13:25  CET

Tisdag

Tyskland ska påskynda utbyggnaden av solceller på jordbruksmark

Tyskland lanserar ett initiativ för att stödja byggandet av solenergiprojekt på jordbruksmark, i ett drag som ekonomiministeriet uppskattar kan resultera i utbyggnaden av 200GW extra solelskapacitet.

Ett gemensamt paket som tillkännagavs av ministrarna för jordbruk, klimat och miljö kommer att se agriPV-anläggningar främjas av Tysklands lag om förnybar energi (EEG), vilket gör att mark kan användas för både kraftproduktion och jordbruk.

Myrmark som används för jordbruk skulle kunna användas för att installera solenergiprojekt under EEG så länge marken återställs, medan det också kommer att vara möjligt för agriPV-projekt att få finansiering under Europeiska unionens gemensamma jordbrukspolitik (CAP). Cem Özdemir, jordbruksminister, sa att förslagen representerar en ”win-win-win för klimat, natur och jordbruk”, och tillade: ”Våra tre hus har bestämt sig för att säkerställa ett optimalt utbyte mellan kraven för jordbruk och energiproduktion också. som skydd av naturen.”

Källa:

15.feb. 2022  13:06  CET

Tisdag

Nestes förnybara och cirkulära lösningar hjälpte kunderna att minska växthusgasutsläppen globalt med 10,9 miljoner ton under 2021

Under 2021 hjälpte Nestes förnybara och cirkulära lösningar kunderna att minska sina utsläpp av växthusgaser globalt med sammanlagt 10,9 miljoner ton*. Det är lika mycket som det genomsnittliga årliga koldioxidavtrycket från 1,7 miljoner EU-medborgare (källa: Världsbanken) eller att ta bort 4,2 miljoner personbilar från vägarna under ett helt år.

”Med en minskning av växthusgasutsläppen på 10,9 miljoner har vi kommit halvvägs till vårt åtagande att genom våra förnybara och cirkulära lösningar hjälpa kunderna att minska utsläppen med minst 20 miljoner ton CO2e årligen till år 2030”, säger Peter Vanacker, VD och koncernchef för Neste.

”Vi är medvetna om att vi även behöver minska vår egna klimatpåverkan och utökade därför under 2021 vårt ambitiösa klimatåtagande att uppnå koldioxidneutral produktion till 2035 och sätta ett konkret mål för utsläpp i område 3. Vi åtar oss att gå i bräschen för omställningen till en koldioxidneutral värdekedja till 2040 och minska användningsfasens utsläppsintensitet** för sålda produkter med 50 % till 2040 jämfört med nivåerna för 2020.

Källa:

15.feb. 2022  12:56  CET

Tisdag

Trump-utnämnd domare blockerar klimatarbetet för Biden-administrationen

Domaren förbjuder högre kostnadsberäkning som sätter ett dollarvärde på skador orsakade av ytterligare växthusgaser som släpps ut. En Trump-utnämnd federal domare har blockerat Biden-administrationens försök att lägga större vikt vid potentiella skador från utsläpp av växthusgaser när man skapar regler för förorenande industrier.

Flytten representerar ett slag för Joe Bidens ansträngningar att få Amerika mer i linje med globala ansträngningar för att bekämpa klimatkrisen efter Trump-eran, då USA till stor del vände ryggen åt åtgärder som kan ha hjälpt till att begränsa utsläppen.

Källa:

15.feb. 2022  12:50  CET

Tisdag

Måndagen den 14 februari stängde Storbritannien sina enda två frackingkällor

Den brittiska frackingindustrin drabbades av ett symboliskt slag förra veckan när brittiska tillsynsmyndigheter beordrade landets enda skiffergasbrunnar att permanent tätas med betong.

Cuadrilla Resources måste täppa till sina två skiffergasbrunnar i Lancashire, England, sade Storbritanniens olje- och gasmyndighet på onsdagen. Brunnarna har inte använts sedan 2019, då en jordbävning ledde till att regulatorer pausade sin verksamhet. Och den brittiska regeringen utfärdade ett moratorium för fracking senare samma år, vilket gjorde det osannolikt att Lancashire-brunnarna skulle återuppta produktionen.

Ändå protesterade Cuadrilla, ett brittiskt oljebolag, mot regeringens order. Företagets VD sa att det var ”löjligt” att stänga brittiska gaskällor eftersom det skulle öka beroendet av import av fossila bränslen och öka energiräkningarna. Dessa påståenden har nyligen cirkulerat av konservativa i parlamentet, även om oberoende forskare länge har motbevisat dem.

Källa:

15.feb. 2022  12:43  CET

Tisdag

EU: Bygg ut vindkraften till havs för att uppnå klimatmålen

Parlamentet väntas debattera och rösta om sina rekommendationer för att påskynda utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften i Europa.

Enligt ett betänkande från utskottet för industrifrågor, forskning och energi måste förnybara energikällor till havs byggas ut mycket snabbare för att målen för minskning av växthusgasutsläppen 2030 och 2050 ska kunna uppnås. Det krävs också en mer hållbar förvaltning av havs- och kustområdena i EU för att frigöra deras potential, enligt texten, som dessutom framhåller att havsbaserade vindkraftsparker kan gynna den biologiska mångfalden i havet om de utformas och byggs på ett hållbart sätt. Ledamöterna framhåller att EU bör se till att havsbaserade vindkraftverk kan samexistera med befintlig verksamhet, till exempel fiske och sjöfart.

Betänkandet framhåller också att kostnaden för havsbaserad vindkraft har sjunkit dramatiskt under de senaste två decennierna (en minskning med 48 procent mellan 2010 och 2020) och att den nu är en av de mest konkurrenskraftiga energikällorna. Däremot kommer det att vara omöjligt för EU att uppnå målen för förnybar energi och att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än 1,5 °C i slutet av århundradet om fossila bränslen och subventioner för fossila bränslen inte fasas ut.

Källa:

15.feb. 2022  12:21  CET

Tisdag

Schweiziska Sulzer Schmid introducerar en ny ultraportabel drönarlösning för mycket flexibla inspektioner av vindturbinblad

Sulzer & Schmid Laboratories AG, ett schweiziskt företag som banar väg för UAV-teknik för vindbladsinspektioner, har lanserat sin nya 3DX™ SmartPilot drönarlösning, speciellt utvecklad för att möjliggöra inspektionskampanjer i geografier där åtkomst till platsen eller komplexa logistiska barriärer kräver en snabb, mycket portabel bladinspektion lösning.

Operatörer kan nu lita på att 3DX™ SmartPilotto levererar semi-autonoma drönarinspektioner med hjälp av bärbar utrustning som enkelt kan tas på plats och sättas igång omedelbart.

”Den kompakta designen av 3DX™ SmartPilot gör den särskilt väl lämpad för inspektioner av vindkraftsparker som är verksamma på mycket avlägsna platser men också för ad-hoc-inspektioner. Det är som att utföra inspektioner från en ryggsäck. Vår nya plug-and-play-lösning, som kan implementeras över hela världen, är mycket flexibel och kommer att övervinna de flesta logistik- och tullrestriktioner. När den väl är på plats kan den implementeras omedelbart.”, kommenterade Tom Sulzer, Sulzer Schmids grundare och VD.

Källa:

15.feb. 2022  12:07  CET

Tisdag

Sveriges första havsplaner möjliggör snabbare utbyggnad av havsbaserad vindkraft -Sveriges elproduktion dubbleras

Regeringen har beslutat om Sveriges första havsplaner och att ge Energimyndigheten i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter peka ut nya områden för energiutvinning. Syftet är att bidra till en hållbar utveckling och skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft för att kunna möta det ökade elbehovet till följd av den gröna industriella revolutionen.

– Det här ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa framtidens gröna jobb. Industrin skriker i dag efter havsbaserad vindkraft. Nu skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft genom att peka ut ett antal lämpliga områden långt ute till havs. Samtidigt uppdrar vi åt Energimyndigheten att föreslå ännu fler områden, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Idag har Sverige en elförbrukning om cirka 140 terawattimmar (TWh) per år. De beslutade havsplanerna möjliggör en snabbare utbyggnad av 20–30 TWh vindkraft. Energimyndigheten får samtidigt i uppdrag att tillsammans med andra berörda myndigheter peka ut lämpliga områden för att möjliggöra ytterligare 90 TWh elproduktion till havs. Utifrån Energimyndighetens underlag ska Havs- och vattenmyndigheten föreslå ändringar i havsplanerna.

Källa:

15.feb. 2022  11:47  CET

Tisdag

Kalifornien godkänner planer på att lägga till 18,8 GW solenergi, 15 GW batterilagring senast 2032

California Public Utilities Commission (CPUC) har enhälligt godkänt planerna på att lägga till mer än 25,5 GW förnybar energi och 15 GW lagring i staten till 2032 till en kostnad av 49 miljarder USD.

Planerna, som godkändes förra veckan (10 februari) av CPUC, kommer att innebära att staten lägger till 18 883 MW solenergi, cirka 6 700 MW vindkraft, 14 751 MW lagringssystem för batterienergi (BESS) och 1 000 MW resurser för efterfrågesvar. .

Sammantaget skulle dessa resurser kosta 49,3 miljarder USD och skulle producera en utjämnad energikostnad på 18,6 c/kWh i Kalifornien.

Planen antog ett 35 miljoner ton (MMT) växthusgasplaneringsmål för elsektorn 2032 (38 MMT år 2030), vilket är strängare än målet på 46 MMT växthusgaser som antogs tidigare. Om det förverkligas skulle förnybara resurser stå för 73 % av statens energimix år 2032.

Källa:

15.feb. 2022  11:38  CET

Tisdag

Katalysator förvandlar koldioxid till bensin 1 000 gånger mer effektivt

Ingenjörer som arbetar för att vända spridningen av växthusgaser vet att vi förutom att minska koldioxidutsläppen också kommer att behöva ta bort koldioxid från kraftverksångor eller från himlen.

Men vad gör vi med allt det fångade kolet? Matteo Cargnello, en kemiingenjör vid Stanford University, arbetar med att förvandla det till andra användbara kemikalier, såsom propan, butan eller andra kolvätebränslen som består av långa kedjor av kol och väte.

”Vi kan skapa bensin, i grund och botten,” sa Cargnello, som är biträdande professor i kemiteknik. ”För att fånga upp så mycket kol som möjligt vill du ha de längsta kedjan av kolväten. Kedjor med åtta till 12

Källa:

15.feb. 2022  11:28  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Sol- och vindkraft är nyckeln till att minska koldioxidutsläppen i Schweiz

Efter att ha undersökt de olika alternativen fastställde forskargruppen att det optimala scenariot skulle vara en blandning av solceller och vindkraft. ”Denna mix är det mest effektiva sättet att minska landets fotavtryck men det är också det bästa alternativet till kärnkraft”, säger Martin Rüdisüli, forskare vid Empas Urban Energy Systems Laboratory och studiens första författare. Modellen bygger på en stor vindkraftsproduktion på 12 TWh och solkraftsproduktion på 25 TWh. Som jämförelse kan nämnas att i Schweiz kommer solkraften att generera 2,72 TWh och vindkraften 0,13 TWh år 2021. Jämfört med en kärnkraftslösning minskar den föreslagna produktionsmixen importbehovet från 16 TWh till 13,7 TWh.

Å andra sidan skulle detta scenario – som även tar hänsyn till framtida elbehov relaterade till elektrisk mobilitet och värmebehov i byggnader – öka förbrukningens koldioxidavtryck från 89g CO2 per kWh (2018) till 131g CO2 per kWh i framtiden.

Källa:

14.feb. 2022  13:40  CET

Måndag

Slutet för naturgas måste börja med ett namnbyte

Olje- och gasindustrin uppfann inte namnet. Men den uppfann myten om ett rent bränsle.
Lokalbefolkningen i staden Fredonia, New York, märkte i början av 1800-talet hur gas ibland bubblade upp i en bäck och fattade eld när den tändes. Detta var inte mycket mer än en kuriosa förrän 1821, när en affärsman fångade och sålde den för bränsle till Fredonia-butiker. Denna ”antändliga luft”, som en tidning kallade den, var billig att transportera i förhållande till dagens andra belysningsbränslen – valolja för ljus och gas framställd från kol. Från början hyllades ”naturens gas”, som den fick smeknamnet, som framtidens hälsosamma och praktiskt taget outtömliga mirakelbränsle.

En stor del av det tidiga överklagandet var hur mycket renare gas verkade än kol. På 1800-talet kunde människor se och lukta partiklar, svavel och kväve som lämnade ett spår av smoggy luft i städer. Som jämförelse består naturgas nästan helt av metan, en färglös, luktfri gas som producerar mycket färre av dessa föroreningar vid förbränning.

Källa:

14.feb. 2022  13:13  CET

Måndag

Berlins oljehandlare hoppas på genombrott inom syntetiska bränslen

Hans Engelke Energie får större delen av sina intäkter från försäljning av fossila bränslen. För en koldioxidneutral framtid hoppas man på ett genombrott inom eFuels. Ett projekt i Frankfurt borde hjälpa.

”Det är bara ett par veckor kvar”, säger Frithjof Engelke. ”Då kommer vi att fira vårt 100-årsjubileum.” På oljehandlarens blygsamma kontor i Berlins Tempelhof blir det omedelbart klart att Engelke är en man från verkstadsgolvet. Han kunde lika gärna vara mekaniker eller lastbilschaufför. Med ett oljeutstryk över kinden och arbetskläderna på pratar vi med honom om den gröna energiomställningen som får enorma konsekvenser för hans företag.

Engelke är den tredje generationen som tar över tyglarna på företaget Hans Engelke Energie. Allt började på 1920-talet med handeln med ved och kol. Efter kriget tillsattes eldningsolja och gas följde lite senare. Idag levererar företaget el och vedpellets till eldstäder och kaminer och har även bensinstationer.

Källa:

14.feb. 2022  13:20  CET

Måndag

Svenska kraftnät upphandlar kompletterande störningsreserv för SE3 och SE4

Nu är upphandling av kompletterande störningsreserv igång. Målet är att säkerställa cirka 300 MW uppregleringskapacitet i SE3 och SE4.

Vid obalans mellan produktion och förbrukning eller vid fel på transmissionsnätets ledningar uppstår störningar i elsystemet. I de fall övriga åtgärder inte räcker till eller är lämpliga för att hantera en sådan störning kan Svenska kraftnät välja att aktivera störningsreserven för att återföra systemet till normaldrift.

Svenska kraftnät och övriga nordiska systemansvariga utvecklar för närvarande en kapacitetsmarknad för upphandling av manuell frekvensåterställningsreserv (mFRR). Att bygga en marknad med förmåga att hantera behovet av kapacitet årets alla timmar är ett omfattande arbete som tar tid. Denna upphandling av kompletterande störningsreserv som en del av en övergångslösning tills kapacitetsmarknad för mFRR är implementerad.

Källa:

14.feb. 2022  13:13  CET