ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر

"transition away from" "transition away from" "transition away from" "transition away from" "transition away from"

MEDSOLS.NU ger dig ..................

dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

fredagen den 22 december

Fredag

Tyskland: Vattenfall bygger två nya solcellsparker

Vattenfall vill bygga en solcellspark på 46 MW i Nauen nära Berlin. Ytterligare ett storskaligt solcellsprojekt med 23 MW ska byggas i Silberstedt i Schleswig-Holstein. 

Vattenfall vill marknadsföra den solkraft som produceras där genom långsiktiga kraftförsörjningsavtal (PPA). Det finns ingen statlig finansiering för de två solcellsparkerna, enligt Vattenfalls pressmeddelande.

Enligt nuvarande planeringsläge ska solcellsparken i Silberstedt, som ligger cirka 130 kilometer norr om Hamburg, stå färdig under tredje kvartalet 2024. 

Solcellsanläggningen i Nauen, 40 kilometer väster om Berlin, är planerad att stå färdig i början av 2025. Vid kontinuerlig drift bör båda solparkerna tillsammans generera en mängd el som matematiskt motsvarar behoven hos cirka 20 000 genomsnittliga tyska hushåll.

Källa:

22 dec 2023  11:56 CET

Fredag

Batterier: Räckvidden ökar med nickelkatoder

En till synes enkel förändring av tillverkningen av litiumjonbatterier kan ge stora utdelningar, förbättra elfordons (EV) förmåga att lagra mer energi per laddning och att klara fler laddningscykler, enligt ny forskning ledd av Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory .

En elbils körsträcka beror på den energi som kan levereras från var och en av de ingående cellerna i dess batteripaket. För litiumjonceller – som dominerar elbilsbatterimarknaden – flaskhalsar både energikapaciteten på cellnivå och cellkostnaden av den positiva elektroden eller katoden.

Nu kan den flaskhalsen öppnas, tack vare ett innovativt, kostnadseffektivt tillvägagångssätt för syntetisering av enkristallkatoder med hög energi, nickelrika, som nyligen publicerades i Energy Storage Materials.

Källa:

22 dec 2023  12:57  CET

Fredag

Sex solcellstillverkningsföretag etablerar allians för att standardisera 700W+ moduler

Trina Solar, ett företag för solcellslösningar och energilagringslösningar, har meddelat att de har etablerat en ”Photovoltaic Open Innovation Ecological Alliance” med fem andra tillverkare. De hävdar att detta gemensamma initiativ skulle medföra standardisering i tillämpningen av designen av 700W+ PV-moduler.

Andra företag som ingår i alliansen är Astronergy, Canadian Solar, Risen Energy, TCL Zhonghuan och Tongwei. De satte upp 700W+ en ”Photovoltaic Open Innovation Ecological Alliance” den 15 december. Det betyder som en milstolpe för hela
industrin.

Källa:

22 dec 2023  12:27 CET

Fredag

USA: Efter ett brutalt 2023 ser havsvind ut att övervinna växtvärk

Offshore-vind är en viktig del av den amerikanska energiomställningen, men den framväxande industrin har drabbats av ekonomiska utmaningar. Nu försöker det gå framåt.

Den danska energijätten Ørsted och det Boston-baserade företaget Eversource har chartrat höghastighetsfärjan denna kyliga vinterdag för att kolla in deras gemensamma projekt, South Fork Wind, som ligger 30 km från Block Island.

När de är färdigställda i början av nästa år kommer ett dussin turbiner med en kapacitet på totalt 132 MW att producera tillräckligt med el för att driva 70 000 hem i Long Island, New York.

Det kommer att göra det till landets största vindkraftspark till havs, åtminstone tills ett annat, större projekt som byggs nära Massachusetts kommer online.

Källa:

22 dec 2023  12:15  CET

Fredag

Vattenfall avyttrar Norfolk Offshore Wind Zone till tyska RWE

Vattenfall har tecknat avtal med RWE om avyttring av Norfolk Offshore Wind Zone. Den överenskomna köpeskillingen uppgår till 963 miljoner GBP. Affären säkerställer en fortsatt utveckling av projektet och fossilfri el till miljontals brittiska hem.

Norfolk-zonen består av tre vindkraftparker – Norfolk Boreas, Norfolk Vanguard West och Norfolk Vanguard East utanför Englands östkust. Detta är en av de största havsbaserade vindkraftsprojekten i världen med en total kapacitet på 4,2 GW, vilket motsvarar elanvändningen hos 4 miljoner brittiska hushåll.

Vattenfall ser avtalet med RWE som bästa vägen framåt för både bolaget och Norfolk-projektet. Med avyttringen ökar Vattenfalls möjligheter att investera i fossilfria projekt som bättre passar den övergripande portföljen och riskaptiten, samtidigt som framtiden för Norfolk Offshore Wind Zone säkras.

Källa:

22 dec 2023  11:56 CET

Fredag

Fransk stad är den senaste i Europa för att göra kollektivtrafiken gratis

Den franska staden Montpellier blev på torsdagen (21 december) den senaste europeiska metropolen som tillåter alla dess invånare att åka kollektivtrafik gratis.

Hela det europeiska landet Luxemburg inklusive dess huvudstad med samma namn skrotade biljettpriserna 2020, efter att Estlands huvudstad Tallinn införde policyn 2013.

Från och med torsdagskvällen kunde Montpellierborna med ett speciellt pass åka spårvagn och buss gratis i den södra staden.

Besökare och turister måste fortfarande betala 1,60 € per resa

Michaël Delafosse, socialistisk borgmästare i staden med omkring 500 000 invånare, lovade gratis kollektivtrafik när han valdes 2020.

Källa:

22 dec 2023  12:03  CET

Fredag

EU-kommissionen avsätter 1,2 miljarder euro för omvandling av kolregioner i Bulgarien

Europeiska kommissionen anslog 1,2 miljarder euro på torsdagen för omvandlingen av Stara Zagora, Kyustendil och Pernik i Bulgarien under den rättvisa övergångsfonden.

”Det här är en mycket seriös summa avsedd för utvecklingen av dessa regioner. Om vi hade försenat en vecka till skulle dessa medel ha försvunnit, precis som omkring 100 miljoner euro försvann i slutet av förra året eftersom inga dokument lämnades in av den tillfälliga regeringen. Det här är fantastiska nyheter för Bulgarien och för människorna som bor i dessa regioner”, kommenterade premiärminister Nikolai Denkov.

Regeringen slog fast att dessa medel måste nå regionerna så snabbt, effektivt och transparent som möjligt, eftersom mer än 15 000 jobb förväntas bevaras och skapas.

Källa:

22 dec 2023  11:56 CET

Fredag

En motionscykel som kan minska e-avfallet – och spara energi

Enheten är inte bara en praktisk energilösning, utan representerar också ett viktigt steg för att minska avfallet genom hållbar design och produktion, hävdar företaget.

Tukas EV är ett företag baserat i Litauen som utvecklar rena mobilitets- och energilösningar. År 2010 skapade grundarna av företaget ”Jonelis” den första litauiska elbilen. I år presenterade de HR Bank, en motionscykel som kan utnyttja rörelseenergi, solenergi och vindenergi, eller utnyttja överskottsel. Energin omvandlas till el som laddar ett inbyggt batteri, vilket i sin tur ger tillgång till en hållbar energikälla för både människor som bor på avlägsna platser och stadsbor som vill skära ner på icke-förnybar energiförbrukning.

Tekniksektorn, en stor bidragsgivare till e-avfall, granskas nu för att minimera dess ekologiska fotavtryck. För att möta dessa utmaningar har Tukas EV introducerat HR Bank – en motionscykel som även fungerar som en energilagringsenhet. Med den kan användare generera energi med hjälp av sol-, kinetiska eller vindenergikällor.

Källa:

22 dec 2023  11:54  CET

Fredag

Varför USA pumpar mer olja än något land i historien

Om allt går som det ska kommer 2023 att bli ihågkommen som året då renenergirevolutionen tog fart i Amerika. Hundratals miljarder dollar i klimatrelaterade utgifter flödade in i den amerikanska ekonomin. Nästan 300 projekt för ren energi tillkännagavs över hela landet, och försäljningen av elbilar slog ett nytt rekord. ”Amerika leder återigen världen i kampen mot klimatförändringarna”, skrev Joe Biden, inte orimligt, i en presidentproklamation i oktober.

Här är något annat som USA leder världen inom: oljeproduktion. I år pumpade USA ut mer olja än något annat land i historien, producerade miljontals fler fat än vad Ryssland eller Saudiarabien någonsin har gjort och står för nästan en femtedel av världens totala oljeproduktion. Och Biden-administrationen spelade en roll i att få det att hända.

Källa:

22 dec 2023  11:47 CET

Fredag

Storbritannien har precis satt ett nytt rekord för vindenergiproduktion

Storbritannien, som drabbades av stormen Pia idag, satte ett nytt rekord för vindenergiproduktion på bara en halvtimme i morse, enligt data från National Grid Electricity System Operator.

Vindenergiproduktionsrekordet på 21,8 gigawatt (GW) ren el sattes mellan 8:00 och 8:30 i morse, då vindkraft stod för 56 % av Storbritanniens el. Detta slår det tidigare rekordet på 21,6 GW som sattes den 10 januari 2023.

Den ideella branschorganisationen för förnybar energi RenewableUKs vd Dan McGrail sa: ”Under det nya året kommer industrin för förnybar energi att arbeta nära med regeringen för att säkerställa att vi maximerar investeringar i nya projekt, mest avgörande genom nästa auktion för nya projekt för ren energi. , för att sänka allas energiräkningar och få oss till noll så snabbt som möjligt.

Källa:

22 dec 2023  11:43  CET

fredag 22 december

torsdag 21 december

Torsdag

Nederländsk värmespecialist visar upp ett termiskt batteri för bostäder

Den holländska värmespecialisten Newton Energy Solutions har introducerat ett nytt lagringssystem för värmeenergi för bostadsapplikationer.

Systemet finns i två versioner, med vattenvolymer på 214 liter och 320 liter och energilagringskapaciteter på 20 kWh och 29 kWh.

Systemet har en patenterad 3 cm tunn vakuumisolering och en design som minskar antalet köldbryggor.

”Denna kombination säkerställer att systemet minimerar stilleståndsförlusterna till 1% per dag”, sa talespersonen. ”Den bra isolering vattentemperaturen, utan att orsaka höga temperaturer energiförluster.”

Källa:

21 dec 2023  12:59 CET

Torsdag

Sol- och landvind ger billigast el och kärnkraft dyrast, visar CSIRO-analys

Elektricitet som genereras av solenergi och landvind är den billigaste i Australien, även efter att den betydande kostnaden för att integrera dem i elnätet har räknats in, enligt ny analys från CSIRO.

Uppskattningar av kostnader för att bygga små modulära kärnreaktorer – en teknik som stöds av koalitionen men som inte förväntas vara kommersiellt tillgänglig förrän åtminstone 2030 – har ökat dramatiskt och skulle ge den dyraste kraften, enligt utkastet till GenCost-rapporten.

Australiens elnät var designade för stora koleldade kraftverk men dessa åldrande anläggningar läggs ner eftersom förnybar energi är billigare och Australien inte kan nå sina klimatmål genom att fortsätta att förlita sig på kol.

Källa:

21 dec 2023  12:51  CET

Torsdag

Skyll inte på träden! Att rädda skog är fortfarande det bästa sättet att rädda planeten

Som en andra prioritet måste vi få tillbaka skogarna. Ungefär hälften av jordens skog har röjts, med 80 % av resten påverkas av utveckling. En studie som publicerades förra månaden i Nature sa att återväxta skogar skulle kunna absorbera 226 miljarder ton kol från atmosfären. Det är cirka 23 års globala koldioxidutsläpp på 2022 års nivåer.

Det är säkert en överskattning, obegränsad av budget eller verkligheten att övertyga markägare att odla träd. Och vi upptäcker att klimatkrisen i praktiken redan hindrar Amazonas skogar från att växa tillbaka till sin tidigare frodighet. Poängen kvarstår dock att det finns gott om utrymme och ett akut behov av att inte bara stoppa avskogningen utan också att återskoga.

För att betala för det är vårt bästa val en blandning av traditionell offentlig finansiering och storskaliga koldioxidfinansieringsavtal som Amazonfonden, som lanserades av Brasilien och Norge 2008. Ytterligare affärer är nu på gång för hela länder och stater att minska avskogning, den så kallade jurisdiktionsstrategin, som uppnår skala och skulle kunna lösa många av redovisnings- och aktieproblemen i de frivilliga koldioxidprojekten.

Källa:

21 dec 2023  12:48 CET

Torsdag

Länder går vidare med koldioxidavtal trots Cop28-stopp

Koldioxidintygscertifierare från den mycket kritiserade frivilliga marknaden kan vara de stora vinnarna av ett misslyckande med att träffa en överenskommelse om utbyte av offset mellan länder på Cop28, sa experter till Climate Home.

Samtalen om artikel 6.2 i Parisavtalet – som tillåter bilaterala överenskommelser – kollapsade i Dubai efter en bitter kamp om integritet mellan EU och USA.

Men villiga länder kan fortfarande gå vidare med avtal i ett vakuum som i allt högre grad fylls av oberoende certifierare från den frivilliga marknaden. Vissa observatörer ställer frågor om huruvida de är lämpliga för ändamålet.

Källa:

21 dec 2023  12:06  CET

Torsdag

Vestas kan leverera över 4 GW för Vattenfalls Norfolk-projekt

Svenska kraftverket Vattenfall AB och Vestas Wind Systems A/S (CPH:VWS) tillkännagav idag ett utökat partnerskap som lägger grunden för den danska vindkraftsleverantörens potentiella engagemang i tre projekt inom Norfolk Offshore Wind Zone i Storbritannien.

Vattenfall har valt Vestas som den föredragna leverantören av 92 V236-15 MW-turbiner för Norfolk Vanguard West-projektet på 1 380 MW, och har även beviljat företaget exklusivitet med avseende på Norfolk Vanguard East- och Norfolk Boreas-projekten med en total installerad kapacitet på 2 760 MW.

De två senare projekten kommer potentiellt att bestå av upp till 184 V236-15 MW-maskiner.

Källa:

21 dec 2023  11:56 CET

Torsdag

Ørsted går vidare med mega Hornsea 3 North Sea vindkraftsparkprojekt

Ørsted (ORSTED.CO) sa på onsdagen att de hade fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut på Hornsea 3-projektet utanför Storbritanniens kust, vilket indikerar att det kommer att fortsätta med vad som kommer att bli världens största vindkraftspark till havs.

Projektet, som kommer att ha kapacitet att driva mer än 3,3 miljoner brittiska hem och förväntas kosta 70-75 miljarder danska kronor (10,3-11,0 miljarder USD), är målet att vara färdigställt i slutet av 2027.

Projektet på 2,9 gigawatt ses som avgörande för Storbritanniens strävan att öka energisäkerheten och dess förnybara energiproduktion för att nå klimatmålen.

Beslutet kommer efter att flera utvecklare avbrutit projekt i Storbritannien och USA i år eftersom skyhöga kostnader gjorde dem olönsamma.

Orsted, världens största utvecklare av havsvindkraft, stoppade förra månaden utvecklingen av två amerikanska havsbaserade vindkraftsprojekt och sa att relaterade nedskrivningar hade ökat till över 5 miljarder dollar.

Källa:

21 dec 2023  11:48  CET

Torsdag

Skellefteå Kraft bygger pilotanläggning för produktion av vätgas i Skellefteå

Skellefteå Kraft har ansökt om och beviljats bidrag till en produktionsanläggning för förnybar vätgas. Detta som en del av arbetet med att hitta alternativ till fossilt bränsle till tunga transporter på väg och inrikes flyg.

– Skellefteå Kraft vill bidra i omställningen till ett hållbart samhälle och vi ser förnybar vätgas som en möjlig del av lösningen på energi- och klimatomställningen, säger Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft har beviljats bidrag till en investering för att upprätta en anläggning för förnybar vätgasproduktion i anslutning till Skellefteå Krafts kraftvärmeverk i Hedensbyn. Anläggningens primära syfte är att minska CO2-utsläppen genom att ersätta flygbränsle i inrikes flyg vid Skellefteå Airport samt ersätta diesel för tunga transporter på väg. Dessutom kommer ytterligare CO2-besparingar att göras genom att värme och syrgas som uppstår vid vätgasproduktionen tas tillvara.

Källa:

21 dec 2023  11:27 CET

Torsdag

Vindparken Horshaga-Uppvidinge börjar byggas

Veidekke och SR Energy går nu in i produktionsfasen av projekt Vindpark Horshaga i Uppvidinge kommun. Projektet är en totalentreprenad i samverkan där bedömd kostnad för denna fas är ca 190 MSEK. Vindparken beräknas leverera el till elnätet i slutet av 2025.

Vindpark Horshaga består av projektområdena Horshaga, Älmedal och Rosenholm. Här kommer 25 vindkraftverk med den samlade effekten av 147 MW att uppföras. Vindparken blir vindkraftsproducenten SR Energys andra vindpark i Uppvidinge kommun.

Kommunen ligger i Kronobergs län och ingår i elområde 4, vilket är det område i Europa med störst underskott på egen elproduktion i förhållande till användning.

Källa:

21 dec 2023  10:52  CET

Torsdag

LG Energy Solutions nya BESS-systemintegratörsarm hävdar att 10 GWh av amerikanska beställningar redan är bokade

Systemintegratören LG Energy Solution Vertech (Vertech) lanserades officiellt i september med ett pressevenemang som hölls på RE+-mässan för ren energi i Las Vegas, Nevada, USA. Det kom efter att LG Energy Solution förvärvade 100 % ägande av den tidigare marknadsledaren för batterilagring NEC ES i början av 2022, och den nya ägarens nästa drag har sedan dess varit efterlängtade av branschen.

Moderbolaget sa i morse (20 december) att Vertech har kontrakterats för 10 separata projekt för batterienergilagringssystem i nätskala (BESS) med utvecklare som lägger till upp till 10 GWh. Enskilda projektstorlekar, kundnamn eller total produktion i gigawatt- eller megawatt-termer avslöjades inte i ett meddelande som skickades till media inklusive Energy-Storage.news.

Källa:

21 dec 2023  11:05 CET

Torsdag

Han bygger världens första fabrik för zinkbatterier

Enerpoly, som utvecklar en ny typ av zinkjonbatterier för energilagring, har fått 88 miljoner kronor från Energimyndigheten för att finansiera första steget mot världens första megafabrik för zinkjonbatterier. 
 

”Materialen vi utnyttjar till våra batterier är väletablerade. Vi tar tillvara på den värdekedja som har existerat i mer än 70 år med infrastruktur för både utvinning och återvinning”, förklarar Mylad Chamoun, teknisk chef och medgrundare till Enerpoly som grundades 2018 och som i dag har 17 anställda. 

Bolaget utvecklar och tillverkar zinkjonbatterier på KTH i Stockholm – och tekniken är både kostnadseffektiv, hållbar och säker. 

Källa:

21 dec 2023  10:52  CET

torsdag 21 december

onsdag 20 december

Onsdag

Kaliforniens "ank-sol-kurva" blir större för varje år

När det är grafiskt för en typisk dag, ser mönstret som skapas av middagsnedgången i nettobelastningskurvan, följt av en brant uppgång på kvällarna när solgenereringen faller, ut som konturerna av en anka, så detta mönster kallas ofta en anka kurva.

Ankkurvan har dock skapat möjligheter för energilagring. Den storskaliga utbyggnaden av energilagringssystem, som batterier, gör att en del solenergi som genereras under dagen kan lagras och sparas till senare, efter att solen gått ner. Att lagra en del solgenerering mitt på dagen plattar ut ankans kurva, och att skicka den lagrade solgenereringen på kvällen förkortar ankans hals.

Batterilagring byggs snabbt i Kalifornien; den har vuxit från 0,2 gigawatt (GW) 2018 till 4,9 GW i april 2023. Operatörer planerar att bygga ytterligare 4,5 GW batterilagringskapacitet i staten i slutet av året, enligt vår preliminära månatliga elgeneratorinventering.

Källa:

20 dec 2023  13:06 CET

Onsdag

Färjor megawattladdar som lastbilar

När passagerarna kliver av färjan i staden Auckland, Nya Zeeland, kommer en besättningsman snart att trycka in en laddkontakt med en kapacitet på 1,65 MW. Den levereras av ABB och använder samma standard som lastbilar. Installationen ska enligt ABB vara världens första maritima megawattladdare.

ABB använder megawattstandarden MCS från organisationen Charin (CharIN). Den utvecklades för buss och lastbil, men med ett PS att flyg och båt var varmt välkomna att dela den. ABB lyssnade. Att den är gemensam för alla borde kunna sänka tröskeln till bred adoption, hoppas ABB.

Installationen ska användas i fyra färjor för lokaltrafik: två hybrider med 300 sittplatser och två helelekriska med 200 sittplatser.

Källa:

20 dec 2023  12:47  CET

Onsdag

Vindparkerna i Västervik och Isokeidas levererar

Ilmatars vindkraftsparker i Västervik och Isokeidas genererar förnybar energi med 14 turbiner, totalt nästan 87 MW nominell kapacitet.

Byggandet av båda projekten påbörjades i juli 2022, efter investeringsbesluten för vindkraftsparkerna.

Med gårdarna Västervik och Isokeidas har Ilmatar startat kommersiell produktion vid sex produktionsanläggningar för förnybar energi under 2023 hittills.
Dessa vind- och solkraftsparker kommer att förbli i Ilmatars ägo under hela deras livscykel, enligt företagets strategi.

Petri Ainonen, Ilmatars byggdirektör, sa: ”Att slutföra bygget av Västervik och Isokeidas i förtid var en framgång, och arbetet kompletterade det tidigare färdigställandet av Jäkäläkangas vindkraftpark.

Källa:

20 dec 2023  12:42 CET

Onsdag

Ark Energy säkrar godkännande för världens största 8-timmars litiumbatteri

Richmond Valley Battery Energy Storage System litium-järnfosfatbatterisystem utvecklas på den föreslagna Richmond Valley Solar Farm-anläggningen i Myrtle Creek av Ark Energy, som tillsammans med Sun Metals Zinc Refinery i Queensland är ett dotterbolag till Korea Zinc.

Batteriprojektet, som kommer att använda litium-järnfosfat (LFP)-teknik, kommer att ha en effektkapacitet på 275 MW och en energilagringskapacitet på upp till 2 200 MWh under åtta timmar. Med befintliga och planerade projekt globalt, utgör detta det största åtta timmar långa litiumjonbatteriprojektet i världen hittills.

Källa:

20 dec 2023  12:35  CET

Onsdag

Bolidens plan 2024 – återstarta Europas största zinkgruva

Boliden har planer på att återuppta löneförhandlingarna i början på nästa år med de anställda vid zinkgruvan Tara i Irland. Gruvbolaget hoppas kunna återstarta gruvan under det andra kvartalet 2024.

Taragruvan i Irland har cirka 650 anställda och det var i somras som Boliden stoppade verksamheten till följd av negativa kassaflöden, skriver FinWire News med hänvisning till Reuters.

Skulle zinkgruvan, som är Europas största, återstartas skulle tillgången av zink öka väsentligt – en av de mest använda metallerna i världen. 

Källa:

20 dec 2023  11:28 CET

Onsdag

Nestes råoljeraffinaderi i Finland omvandlas gradvis till nav för förnybara bränslen och cirkulära lösningar

Neste har slutfört den strategiska studie som påbörjades i september 2022, och påbörjar en gradvis omställning av sitt råoljeraffinaderi i Borgå, Finland, till ett ledande raffineringsnav inom förnybara bränslen och råvaror samt cirkulära lösningar. Den planerade omställningen kommer att genomföras i flera faser, och kräver flera separata investeringsbeslut under nästa årtionde. Målet är att den ska vara genomförd i mitten av 2030-talet. 

Företaget förväntar sig att den långsiktiga kapacitetspotentialen efter omställningen ska vara cirka 3 miljoner ton förnybara och cirkulära produkter, till exempel förnybar diesel, hållbart flygbränsle samt både förnybara och cirkulära petrokemiska råmaterial. Den uppskattade sammanlagda investeringen för omställningsresan är cirka 2,5 miljarder Euro.

“COP28-deklarationen är en stark signal till oss alla, och vi vill ligga i framkanten av att driva på den gröna omvandlingen med våra förnybara och cirkulära lösningar.

Källa:

20 dec 2023  10:58  CET

Onsdag

Slovakien tillkännager regional utfasning av kol, som kommer att spara stort

Med Slovakien planerat att helt fasa ut kolbrytning och eldning i övre Nitra-regionen vid årets slut och EU stöder sysselsättning, entreprenörskap och utveckling av gröna resurser i området med 226 miljoner euro, är Slovakien inställd på att minska elkostnaderna med över € 388 miljoner.

Utfasningen i regionen började redan under Petr Pellegrinis tidigare regering 2018, även om den sista kvarvarande anläggningen kommer att stängas före årets slut. Miljö-NGO Friends of the Earth Slovakien berömde den gradvisa avvecklingen.

”Regionens energiomvandling ger invånarna renare luft och nya möjligheter för näringslivet. Slovakien bör därför minska elkostnaderna med mer än 388 miljoner euro och spara 3-5 % av utsläppen av växthusgaser”, sa organisationen. Tidigare spenderade Slovakien cirka 100 miljoner euro per år på att subventionera elproduktion från inhemskt kol.

Källa:

20 dec 2023  10:51 CET

Onsdag

EU bidrar med 2,6 miljarder euro till Tysklands stålindustri för att minska koldioxidutsläppen

Tysklands stålproduktionsindustri kämpar med höga elpriser, bekräftade sektorn när Europeiska kommissionen godkände ett statligt stödpaket för att ytterligare elektrifiera hela sektorn.

På tisdagen godkände EU-kommissionen 2,6 miljarder euro i statligt stöd för att stödja Tysklands stålindustri, delvis så att den avkarboniserar sina stålproduktionsprocesser med väte.

”Detta är enastående goda nyheter för den industriella omvandlingen i Saarland och i hela Tyskland”, sa Tysklands ekonomiminister Robert Habeck.

Enligt Tysklands ekonomiministerium vill ”företagen [i fråga] spara cirka fyra miljoner ton CO2-utsläpp per år på medellång sikt.”

Källa:

20 dec 2023  10:45  CET

Onsdag

Vasa Vind investerar i batterilager i Jämtland

Vasa Vind har fattat investeringsbeslut om att uppföra ett batterilager om 20 MW i anslutning till bolagets vindkraftsparker i Strömsunds kommun 

Batterilagret planeras att driftsättas vid årsskiftet 2024/2025 och kommer att bidra till ökad stabilitet och flexibilitet i kraftnätet, både lokalt och nationellt. Detta kommer bland annat att ske genom att erbjuda stödtjänster till Svenska Kraftnät.  

– Vi är väldigt glada över att ta en aktiv roll i den snabbt framväxande nya energimarknaden och bidra ytterligare till den gröna omställningen, säger Mattias Sjöberg, VD på Vasa Vind. 

Vasa Vinds strategi är att utveckla och investera i nya vindkraftparker, solcellsanläggningar och batterilager.

Källa:

20 dec 2023  10:37 CET

Onsdag

EU-länder åtar sig stärka europeisk vindkraftbransch

I tisdags undertecknade Sverige och 25 andra EU-länder den europeiska överenskommelsen om vindkraft European Wind Charter med ett åtagande om att genomföra i EU:s vindkraftspaket. Den breda uppslutningen visar att EU-ländernas regeringar har förstått det brådskande behovet av att stärka Europas vindkraftbransch och det strategiska värdet av att vindkraft är ”made in Europe”.

I oktober lade EU-kommissionen fram sitt europeiska vindkraftspaket med 15 direkta åtgärder för att stärka konkurrenskraften i Europas värdekedja för vindkraft. EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken har inlett genomförandet av sina delar av åtgärdspaketet. Huvuddelen av åtgärderna faller dock på de nationella regeringarna. Den 19 december, undertecknade EU-kommissionen, 26 EU-länder – däribland Sverige – och mer än 300 företag från vindkraftsbranschen den europeiska vindenergiöverenskommelsen European Wind Charter. Svensk Vindenergi är en av undertecknarna.

Källa:

20 dec 2023  10:28  CET

onsdag 20 december

tisdag 19 december

Tisdag

Tesla arbetar på trådlös laddning

Tesla har under året gett flera indikationer på att de arbetar på trådlös laddning. Bland annat fick vi se bilden ovanför i samband med en presentation av Rebecca Tinucci som är ansvarig för laddningsinfrastruktur hos Tesla. Den visar en Tesla Model S som laddar trådlöst.

Hon kommenterade dock aldrig bilden utan sa bara att Tesla jobbar på att förhöja laddningsupplevelsen i framtiden. Nu har företagets designchef Franz von Holzhausen bekräftat rakt ut att Tesla faktiskt har trådlös hemmaladdning på gång.

– Vi arbetar med induktiv laddning, så du behöver inte ens koppla in något vid laddningen. Du bara kör över enheten och den börjar ladda, berättar Franz.

Källa:

19 dec 2023  13:16 CET

Tisdag

E-cykelrevolutionen är redan på gång (i utvecklingsländer): 280 miljoner mikrofordon på vägen och siffran stiger

Medan vi alla fortfarande väntar på vändpunkten för elbilar, kan det redan ha hänt för e-cyklar – bara inte i rika länder. Bilägande nationer kommer alltid att kämpa för att byta till mikromobilitet.

Men i Kina och andra utvecklingsländer är det väldigt vanligt att äga en moped eller cykel, så bytet är mycket lättare, förklarar Muhammad Rizwan Azhar och Waqas Uzair vid Edith Cowan University.

Det är därför det globalt sett 2022 fanns över 280 miljoner elektriska mopeder, skotrar, motorcyklar och trehjulingar på vägen. Det står i kontrast till 20 miljoner elbilar och 1,3 miljoner kommersiella elbilar (bussar, skåpbilar, lastbilar). Författarna pekar på data som säger att mikromobilitet redan minskar efterfrågan på olja med en miljon fat om dagen – cirka 1 % av världens totala oljeefterfrågan.

Källa:

19 dec 2023  13:08  CET

Tisdag

Storbritanniens lagring "ser två tredjedelar ökad kapacitet"

Pipeline av energilagringsprojekt som är i drift, under uppbyggnad, godkända eller planerade har ökat med mer än två tredjedelar under det senaste året i termer av kapacitet.

EnergyPulse Energy Storage-rapporten från RenewableUK visar att den totala pipelinen av batteriprojekt har ökat från 50,3GW för ett år sedan till 84,8GW, en ökning med 68,6% (34,5GW).

Batterilagringskapaciteten har vuxit till 3,5 GW och kapaciteten för projekt under uppbyggnad har nått 3,8 GW.
Ytterligare 24,5 GW har godkänts, 27,4 GW har lämnats in i planeringssystemet och 25,7 GW är i ett tidigt utvecklingsskede men ännu inte lämnats in.

Källa:

19 dec 2023  12:48 CET

Tisdag

Solcellspaneler säljs nu i Europa för €0,10/W till €0,115/W

Priserna på solcellsmoduler av p-typ i Europa närmar sig för närvarande 0,10 €/W-tröskeln, enligt Leen van Bellen, affärsutvecklingschef Europe för Search4Solar, en Nederländerna-baserad inköpsplattform för solpaneler, växelriktare och batterilösningar.

”Priserna för produkter av p-typ är idag mellan 0,100 € och 0,115 € och vi tror att den magiska gränsen under 0,10 € kommer att nås under första kvartalet 2024,” sa han till tidningen pv. ”Aktier kommer sedan att krympa ytterligare och sedan kommer priserna långsamt att återhämta sig i mitten av andra kvartalet 2024.”

Van Bellen sa att dessa priser är för ett minimumköp av en container.  ”Med tanke på de nyare typerna går priset mot 0,20 €/W”, sa han.

Källa:

19 dec 2023  12:39  CET

Tisdag

Svenska Eolus söker tillstånd för vindprojekt på upp till 1,7 GW utanför Tierp

Den svenska vindprojektutvecklaren Eolus Vind AB (STO:EOLU-B) sa på tisdagen att de har lämnat in en ansökan om Najaderna vindprojekt utanför Tierps kust med en planerad kapacitet på 1 GW-1,7 GW.

Vindprojektet till havs ligger 17 km utanför Tierps kommuns, Uppsala läns stränder, både i territorialvattnet och i Sveriges ekonomiska zon. Tillståndsansökan har därför lämnats in till både mark- och miljödomstolen och regeringen.

Najaderna vindkraftspark kommer att bestå av upp till 67 turbiner, som förväntas generera 4 TWh–5 TWh förnybar el per år i en region som förväntas se en ökning av efterfrågan på kraft under de kommande åren, sa byggherren.

Källa:

19 dec 2023  12:29 CET

Tisdag

Form Energy får 30 miljoner dollar i anslag för Kaliforniens största långvariga energilagringsprojekt

California Energy Commission, eller CEC, godkände förra veckan ett anslag på 30 miljoner dollar till långvarig energilagringsutvecklare Form Energy för att bygga sitt första projekt i Kalifornien som kan ladda ut energi till nätet under 100 timmar.

Företaget planerar att bygga ett 5 MW/500 MWh batterilagringsprojekt för järn-luft – den största långvariga energilagringsanläggningen i staten – vid en Pacific Gas & Electric-transformatorstation i Mendocino County. Projektet förväntas komma online i slutet av 2025.

”Detta projekt kommer att bevisa en teknik som kan ge tillförlitlig, fast kapacitet till nätet varje dag, även under flera dagars perioder av extremt väder eller under förnybar energi, vilket kommer att stödja nätets tillförlitlighet och lokal nätresiliens,” Form Energys VD och Medgrundare Mateo Jaramillo sa i ett mejl. Järn-luft-batteriet kommer att kunna ge reservkraft under strömavbrott, eller skogsbrandsrelaterade avbrott, tillade han.

Källa:

19 dec 2023  12:13  CET

Tisdag

Länderna dumpar smutsiga kraftverk

Det finns dock några ljusglimtar på klimatområdet, och det gäller ofta enskilda länder eller bolag som tar egna steg i rätt riktning. Ett sådant exempel är sju europeiska länder som på måndagen lovade att helt kapa koldioxidutsläppen från sina kraftverk fram till 2035.

De sju länderna som inkluderar energibjässarna Frankrike och Tyskland står sammanlagt för runt hälften av EU:s elproduktion.

Länderna som även består av Österrike, Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Schweiz kommer att samarbeta inom många klimatprojekt framöver, som innefattar ett gemensamt nät och energilagring som sträcker sig över landsgränserna.

“Länderna har ett starkt sammankopplat elsystem och kan dra nytta av offshore-potentialen i vissa områden och lagring i andra områden”, uppger Nederländernas biträdande energiminister Rob Jetten.

Även övriga Europa kan följa i samma fotspår menar tankesmedjan Ember som pekar på att det är fullt möjligt för hela kontinenten att nästan helt få bort koldioxidutsläppen inom sin kraftsektor till 2035, skriver Reuters.

Källa:

19 dec 2023  11:17 CET

Tisdag

Tysklands elbilsstöd upphör

Den tyska regeringen har abrupt avslutat sitt elbilsstödsprogram i kölvattnet av förra veckans avtal om besparingar för att övervinna budgetkrisen.

Ekonomi- och klimatdepartementet (BMWK) sa i ett pressmeddelande på lördagen (16 december) att ansökningar om bidrag på upp till 4 500 euro för köp av en batterielbil inte längre är möjliga.

Redan godkända betalningar kommer att uppfyllas och befintliga ansökningar ”kommer att behandlas i den ordning de tas emot och – förutsatt att behörighetskraven är uppfyllda – godkända.”

Ministeriet sa att totalt 2,1 miljoner elfordon hade subventionerats under systemet, med utbetalningar som uppgick till cirka 10 miljarder euro sedan starten 2016.

Källa:

19 dec 2023  11:38  CET

Tisdag

Samhällen och människor som är beroende av det fossila måste tas med i det nya jobbskapandet

Den svårvunna överenskommelsen vid klimattoppmötet COP28 om att gå bort från fossila bränslen för energi utropades som ”början på slutet” för produktion och användning av olja, kol och gas, och ett nyckelsteg för att begränsa den globala uppvärmningen.

Detta, varnar experter, kan orsaka en motreaktion mot övergången till ekonomier med låga koldioxidutsläpp om inte ansträngningar görs för att dämpa slaget för arbetare och samhällen och säkerställa att de kan få tillgång till nya gröna sysselsättningsmöjligheter och skaffa sig ny kompetens.

Vid klimatförhandlingarna i Dubai, samtidigt som ansträngningarna att stoppa produktion och användning av fossila bränslen fick rubriker, lades det också allt större vikt på att inte lämna bakom sig länder och arbetare som är beroende av dem och istället söka en ”rättvis övergång”.

”Dekarbonisering kommer att skapa miljontals anständiga nya jobb, men regeringar måste också säkerställa stöd, utbildning och socialt skydd för dem som kan påverkas negativt”, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett tal vid COP28.

Källa:

19 dec 2023  11:17 CET

Tisdag

Octopus Energy samlar in 800 miljoner dollar och siktar på att skapa 3 000 gröna jobb i Storbritannien

Octopus Energy har samlat in 800 miljoner dollar (630 miljoner pund) från sina aktieägare i ett drag som värderar företaget till nästan 8 miljarder dollar, veckor efter att det blev Storbritanniens största kraftleverantör.

Dess befintliga investerare, som inkluderar japanska Tokyo Gas och Al Gores Generation Investment Management, har plöjt in extra pengar eftersom värdet på energibolaget steg med 60 % sedan dess senaste insamlingsrunda för två år sedan.

Företaget sa att investeringen förväntades skapa ”3 000 gröna jobb” i Storbritannien 2024.

Tidigare denna månad slutförde Octopus förvärvet av Shell Energy – som oljemajoren lade ut till försäljning tidigare i år – vilket gör det till Storbritanniens största inhemska kraftleverantör.

Källa:

19 dec 2023  11:01  CET

tisdag 19 december

måndag 18 december

Måndag

COP28 påskyndar kolavvecklingen

Men efter små framsteg som noterats vid COP27 (den slutliga omslagstexten innehöll samma språk om ”fasningen” av ”oförbättrad kol”), anslöt sig vid COP28 tio nya länder till Powering Past Coal Alliance (PPCA): Cypern, Tjeckien Republiken, Dominikanska republiken, Island, Kosovo, Malta, Marocko, Norge, Förenade Arabemiraten och USA. Detta innebär att totalt 60 länder i PPCA nu har lovat att anpassa sina kolsektorer till en Paris-anpassad väg, vilket innebär en utfasning till 2030 för OECD-länder och en utfasning till 2040 för icke-OECD-länder .

”Förslaget understryker en snabb övergång från kol i många länder trots energikrisen”, sa Anusha Mata, senior policy rådgivare på E3G, i en intervju med Energy Monitor på COP28. ”Dessa länder förbinder sig att inte utveckla nya oförminskade kolkraftverk och fasa ut befintliga oförminskade kolkraftverk för att hålla målet att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 °C inom räckhåll.”

Källa:

18 dec 2023  14:41 CET

Måndag

Förnybar energi täcker rekord 52 % av den tyska energianvändningen 2023

(Montel) Förnybara energikällor täckte mer än hälften av Tysklands bruttoenergibehov under ett helt år för första gången
2023 och nådde 52 % av förbrukningen, sade den tyska energilobbyn BDEW på måndagen.

Andelen förnybar energi steg med 5 procentenheter jämfört med föregående år, enligt preliminära siffror från BDEW och Centre
for Solar Energy and Hydrogen Research.

Produktionen från förnybar energi nådde också rekordnivåer i absoluta tal i år, totalt 267 TWh, 6 % högre än föregående år.

Källa:

18 dec 2023  14:24  CET

Måndag

Norska Statkraft förvärvar vattenkraftverk med pumplager i Loch Ness

Statkraft, Europas största förnybara kraftproducent, har gått med på att förvärva Red John Pumped Storage Hydro Scheme, från Intelligent Land Investments Group (ILI).  

450MW-systemet, som skapades för första gången 2015, beviljades medgivande av skotska regeringens ministrar i juni 2021. Förvärvet visar Statkrafts senaste åtagande att hjälpa Skottland att nå sina mål för förnybar energi och stärka brittisk energisäkerhet.

Belägen på en plats cirka 14 km sydväst om Inverness, kommer den att fånga upp överskott av förnybar energi och lagra den tills den behövs, vilket hjälper till att tillhandahålla försörjningstrygghet när Storbritanniens elnät skiftar bort från fossila bränslen.

Källa:

18 dec 2023  14:19 CET

Måndag

Storbritanniens föreslagna vätgastest i några samhällen skrotas

Den brittiska regeringen har meddelat att det föreslagna försöket med vätgasuppvärmning av byar i Redcar inte kan fortsätta eftersom den huvudsakliga källan till vätgasförsörjning inte kommer att vara tillgänglig.

Som sådan säger regeringen i ett uttalande att den inte är i stånd att ge stöd för provperioden, som fördes fram av gasoperatören Northern Gas Networks.

Ändå, fortsätter uttalandet, anser regeringen att vätgas med låga koldioxidutsläpp kan ha en roll att spela för avkolning av värme, vid sidan av värmepumpar och värmenätverk, på långsammare tid på vissa platser.

Källa:

18 dec 2023  13:51  CET

Måndag

Så satsar Göteborg på V2G

En femtedel av effektbalanseringen i elnätet kan i framtiden hanteras av elnätsansluta elbilar. Det tror Göteborg Energi och drar igång flera projekt med bland annat Polestar och Volvo för att utforska tekniken ur alla perspektiv: tillämpningar, teknik och affärsmodeller.

Göteborg Energi startar projekt inom det som kallas V2G – vehicle to grid – elbilar som integreras till distribuerade batterilager och aggregeras till så kallade virtuella kraftverk.

Vad gäller flexibilitet, styrd efterfrågan, driver Göteborg Energi redan idag en tjänst kallad Effekthandel Väst. Planen är att kunna ansluta även privata elbilar till den tjänsten, via aggregatorer.

Källa:

18 dec 2023  12:18 CET

Måndag

Danmark tillkännager ny Bornholms budzon

Energistyrelsen (DEA) har bidragit till upprättandet av en ny anbudszon som träder i kraft i och med driftsättningen av Bornholms Energiö.

Anbudszonen etableras utifrån en strukturell överbelastning som Energinet identifierat i det elnät som ska koppla samman Bornholms Energiö med Själland och Tyskland.

Baserat på Energinets identifiering av en strukturell överbelastning har den danska energimyndigheten inlett en process för att etablera en ny anbudszon som följer EU-förordningen.
Anbudszonsgränser måste fastställas där en strukturell överbelastning i elöverföringsnätet upptäcks.

Källa:

18 dec 2023  12:13  CET

Måndag

Danmark inför grön skatt på flygpassagerare från 2025

(Reuters) – Danmark gick på fredagen med på att införa en skatt på flygpassagerare för att hjälpa till att finansiera flygbranschens övergång till grönare metoder, som gradvis kommer att fasas in från 2025, sade regeringen.

Regeringen föreslog i november att man skulle införa en genomsnittlig skatt på 100 danska kronor (14,35 USD) på flygresor för att hjälpa till att finansiera branschens gröna omställning, som syftar till att alla inrikesflyg ska kunna använda 100 % hållbara bränslen till 2030.

Enligt fredagens avtal kommer skatten år 2030 att nå cirka 50 danska kronor (7,35 USD) per passagerare för flyg inom EU, 310 kronor för flygningar på medeldistans och 410 kronor för långdistansflygningar, enligt ett uttalande från skatteministeriet.

Källa:

18 dec 2023  11:32 CET

Måndag

Kina sätter nya rekord i installation av solpaneler 2023

(Yicai) 15 december — Kinas installerade solcellskapacitet ökade nästan två och en halv gånger under månaderna januari till oktober från för ett år sedan, den snabbaste tillväxttakten under de senaste tio åren, som en kraftig nedgång i råvarupriserna ökar beställningarna, sa hedersordföranden för China Photovoltaic Industry Association.

Kina installerade över 140 gigawatt nytillkomna PV-system från januari till oktober, sade Wang Bohua vid den pågående PV Industry Annual Conference 2023 i Suqian, östra Jiangsu-provinsen.

Centraliserade solcellsinstallationer under de första tre kvartalen växte snabbt eftersom stora vind- och solenergiprojekt måste anslutas till nätet i slutet av året, sa Wang. År-till-år-tillväxten av nyinstallerad kapacitet fördubblades de flesta månader och i mars ökade den fem gånger.

Källa:

18 dec 2023  11:16  CET

Måndag

Cykelbanor med solpaneler i Nederländerna

Frankrikes Colas och holländska byggentreprenören BAM Royal Group har beställt två cykelvägar utrustade med solcellsmoduler i Nederländerna.

Cykelvägarna spänner över 1 000 kvadratmeter vardera i provinserna Nord-Brabant och Nord-Holland.

PV-modultekniken erbjuder en verkningsgrad på 21 % per kvadratmeter. Solcellerna skyddas av ett flerskikt av harts och den elektriska arkitekturen har utformats för att minska mängden ledningar.

De två cykelvägarna kommer att producera 160 MWh/år förnybar energi under det första året.

Källa:

15 dec 2023  10:56 CET

Måndag

EU går in med 331 miljoner dollar i Norges gröna ammoniakprojekt

Europeiska unionen (EU) ger Fortescues föreslagna gröna ammoniakfabrik i Norge 203 766 000 € (331,5 miljoner USD), men den första delen beror på att projektet når ekonomiskt slut.

EU-pengarna går till Holmaneset-projektet, en 300 megawatt (MW) anläggning som kommer att använda vattenkraft för att driva en 280 MW alkalisk vattenelektrolysör och producera så mycket som 226 kiloton ammoniak per år.

Fortescue har godkänt ett tidigt investeringsbeslut och arbetar med frontend-ingenjörsdesignstudien (FEED), innan ett slutgiltigt investeringsbeslut 2025.

Källa:

18 dec 2023  10:52  CET

måndag 18 december

fredag 15 december

Fredag

Finland: Grön stålfabrik i Joddböle

Kommunstyrelsen i Ingå har beslutat att inleda planeringen av Joddböle industriområde på initiativ av markägarna Fortum, Rudus och Inkoo Shipping.

Det innebär att man kan börja markplanera för ett stålverk som producerar det som kallas grönt stål. Det var i början på året som norska Blastr Green Steel berättade att de vill investera i en stålfabrik i Ingå.

Ingå kommun vill nu vara så öppen som möjligt med planerna och kallade därför till en presskonferens efter kommunstyrelsens möte i måndags (11.12). Styrelsen konstaterade också att det inte är ett ställningstagande för eller emot projektet bara för att planläggningen inleds.

Kommunstyrelsen och byggnads- och miljönämnden ska ännu ha en remissdiskussion om planläggningsavtalet innan det godkänns.

Källa:

15 dec 2023  11:56 CET

Fredag

Vestas får 186MW finsk beställning från Ilmatar

Vestas har fått en fast order från Ilmatar för Pahkakoski-projektet i kommunen Ii, som ligger 60 km från staden Uleåborg, Finland.

Kontraktet kommer efter att Ilmatar fattat sitt slutgiltiga investeringsbeslut för 186MW-programmet.

Ordern består av 30 V162-6,2 MW vindkraftverk och inkluderar leverans, leverans och driftsättning av strukturerna.
Efter färdigställandet kommer Vestas att serva turbinerna under ett 30-årigt Active Output Management 5000 (AOM 5000) serviceavtal utformat för att säkerställa optimerad prestanda för tillgångarna.

Källa:

15 dec 2023  13:20  CET

Fredag

Produktionskostnaderna för solenergi i Kina har sjunkit med 42 % 2023: Wood Mackenzie

En senaste rapport säger att kostnaden för att producera solcellsmoduler i Kina har sjunkit med 42 % under de senaste 12 månaderna till 0,15 USD per watt (/W). Detta gav tillverkare i landet kostnadsfördelar jämfört med internationella rivaler enligt New Horizons-rapporten från Wood Mackenzie.

Rapporten tittar på ”Fem tekniktrender med låga koldioxidutsläpp som är värda att spåra” i fem nyckeldiagram och identifierar några viktiga underliggande trender i det koldioxidsnåla landskapet. Parallellt med minskningen av kinesiska solhårdvarukostnader tittar rapporten på ökningen av förnybar energi, ansträngningarna som görs för att diversifiera tillgången på batteriråvaror, framstegen med kolavskiljning och lagring och tillväxten av inhemska värmepumpar.

Källa:

15 dec 2023  12:55 CET

Fredag

Sex nya projekt uppe i Alperna

Bernerbolaget BKW ökar utbyggnaden av solenergi: efter lanseringen av Belpmoossolar-projektet presenterar koncernen nu sex Alpinsolar-projekt i sin egen kanton. Alla de planerade anläggningarna kommer att producera nästan 100 gigawattimmar el per år. 70 megawatt producerar även relativt mycket vinterel.

BKW meddelade redan i början av 2023 att man undersöker olika platser för alpina solcellsanläggningar. Verket presenterar nu sex specifika projekt som det avser att bygga: Adelboden Schwandfäl, Montsol, Schattenhalb Tschingel Ost, Schattenhalb Tschingel West, Grindelwald Gemschberg och Grindelwald Oberjoch.

Godkännande har redan beviljats av respektive kommun för projekten Adelboden Schwandfäl, Montsol och Schattenhalb Tschingel Ost.

Källa:

15 dec 2023  12:47  CET

Fredag

Det tyska kärnkraftverket ska ersättas av Europas största batteri

PreussenElektra, operatör av det nedlagda kärnkraftverket Brokdorf i den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein, som togs offline i slutet av 2021 , vill omvandla webbplatsen till en kraftfull lagringsanläggningrapporter NDR .

De initiala planerna skulle kunna se en 100 megawatts (MW) batterianläggning fungera på en plats nära kärnkraftverket 2026. En andra fas skulle lägga till 700 megawatts kapacitet, värd på den 12 hektar stora platsen för själva kärnkraftverket . (Ingen lagringstid angavs).

Företaget hoppas kunna ha hela projektet online 2036, men väntar på tillstånd för att börja demontera den avvecklade reaktorn.

Källa:

15 dec 2023  11:56 CET

Fredag

Australien: Förutsägelse för minskning av kolkraft går väldigt mycket snabbare

Den australiensiska energimarknadsoperatören förutspår att landets återstående koleldade generatorer sannolikt kommer att stänga mycket snabbare än väntat, och säger att de blir mindre tillförlitliga, svårare att underhålla och mindre kapabla att konkurrera med den växande andelen förnybar energi.

AEMO:s utkast till 2024 integrerad systemplan, den senaste versionen av dess 30-åriga planeringsritning, föreslår att koleldad produktion kommer att försvinna från Queensland och Victoria inom ett decennium – 2033/34 – och att den sista kolenheten kommer att stängas i NSW 2038 .

Förutsägelsen påskyndar utträdet av kol med fem år från den tidigare internetleverantören och är en del av en bred omvärdering av tillståndet för energiomställningen, som inkluderar ett växande erkännande av hushållens centrala roll, som kommer att installera mycket mer solenergi på taket. och elektrifiera sina hem mycket snabbare än trott.

Källa:

15 dec 2023  11:51  CET

Fredag

Polestar och Volvoägaren Zeekr avslöjar nytt ultrasnabbladdnings LFP-batteri

Zeekr, ett EV-märke som ägs av moderbolaget till Polestar och Volvos bilar, har avslöjat ett nytt litiumjärnfosfat (LFP) batteripaket som kan snabbladdas ultrasnabbt, vilket ger 500 km räckvidd på bara 15 minuter.

Det nya batteripaketet avslöjades denna vecka av företaget med nyheten som delas på företagets Weibo-sida samt rapporter från cnevpost.

Detta LFP-batteripaket kommer att erbjuda upp till 83,7 % volymutnyttjande. Som en jämförelse ger en genomsnittlig förpackning med samma kemi cirka 66 % volymutnyttjande.

Källa:

15 dec 2023  11:25 CET

Fredag

Kvaliten och effekt stiger, priserna sjunker

I X-Change: Batteries belyser RMI den anmärkningsvärda, exponentiella tillväxten av batteriförsäljningen, som drivs av en dominoeffekt av batteriteknikantagande som går från land till land och sektor till sektor. Denna batteridominoeffekt är inställd på att möjliggöra utfasningen av över hälften av den globala efterfrågan på fossila bränslen, och vara avgörande för att minska transporter och kraftutsläpp, vilket driver oss över 60 procent av vägen mot ett koldioxidfritt energisystem.

Kärnan i framgången för batterier ligger en förstärkande återkoppling mellan marknadsskala, kostnad och kvalitet. När batterimarknaden växer fortsätter enhetskostnaden att sjunka och kvaliteten fortsätter att stiga.

Källa:

15 dec 2023  11:18  CET

Fredag

Kvantbatteriet, som använder kvantfenomen för att lagra, överföra och leverera energi

Till skillnad från kemiska batterier som är beroende av material som litium, använder kvantbatterier små partiklar, som atomer eller fotoner, för att lagra energi i deras kvanttillstånd.

Forskare från University of Tokyo och Beijing Computational Science Research Center har gjort ett genombrott i design och drift av kvantbatterier genom att utnyttja en kvanteffekt som trotsar den vanliga föreställningen om tid och kausalitet. Deras resultat, publicerade i Physical Review Letters, för oss närmare praktiska kvantbatterier.

Forskarna, ledda av doktorand Yuanbo Chen och docent Yoshihiko Hasegawa från Institutionen för informations- och kommunikationsteknik vid University of Tokyo, undersökte hur man laddar ett kvantbatteri mest effektivt. De använda optiska enheter, såsom lasrar och speglar, för att manipulera kvanttillstånden hos partiklarna i batteriet.

Källa:

15 dec 2023  11:11 CET

Fredag

Insändare: Tre lågt hängande frukter till julgranen

År 2023 blir det varmaste året någonsin. Med stigande medeltemperatur riskerar extrema väderhändelser som skyfall, perioder av torka och värmeböljor bli allt fler. Men med fler batterier minskar vi väderberoendet.

Svensk Solenergi föreslår tre lågt hängande frukter för att regeringen ska kunna infria löftet om tredubblad förnybar energi på klimatmötet:
● Lagstifta om att utbyggnad, överföring och lagring av el ska ses som ett prioriterat nationellt intresse
● Avskaffa skatten på egenanvänd el
● Hyfsa till reglerna kring avdraget för grön teknik

Den första punkten ……………

Källa:

15 dec 2023  10:59  CET

fredag 15 december

torsdag 14 december

Torsdag

Vattenkraft kombinerat med solkraft plus batterier ökar lönsamheten

Forskare från Norges Institutt for Energiteknologi har bedömt lönsamheten av batterilagring i hybridvattenkraft och flytande solcellsanläggningar. De har funnit att lönsamheten för sådana anläggningar skulle kunna öka med upp till 2 %.

Forskarna gjorde kostnadsoptimala bedömningar för system med och utan batterier och jämförde sedan deras lönsamhet mot bakgrund av kapacitetsmarknader, kringtjänster och energiarbitrage.

”Denna uppsats undersöker lönsamhetspotentialen för ett lönsamt affärscase för batterilagringsintegration med hybridvattenkraft-solcellsanläggningar i nyttoskala,” sa de. ”Det är baserat på ett hypotetiskt vattenkraftverk med två reservoarer i kaskad i Afrika söder om Sahara.”

Källa:

14 dec 2023  13:54 CET

Torsdag

Grön vätgasproduktion blir billigare, tack vare denna nya teknik

Små ruteniumpartiklar och ett soldrivet system för vattenelektrolys visade sig vara en bra kombination för att producera väte. Denna lösning identifierades av ett gemensamt team som involverade Istituto Italiano di Tecnologia (Italienska tekniska institutet, IIT) i Genua och BeDimensional S.p.A. (en IIT spin-off). Tekniken är baserad på en ny familj av elektrokatalysatorer som skulle kunna minska kostnaderna för produktion av grönt väte i industriell skala, uppger IIT i ett pressmeddelande.

Vätgas anses vara ett alternativ till fossila bränslen. Men allt väte är inte detsamma när det kommer till miljöpåverkan. Det huvudsakliga sättet att producera väte idag är faktiskt genom metanångreformering, en fossilbränslebaserad process som frigör koldioxid (CO2) som en biprodukt.

Källa:

14 dec 2023  12:15  CET

Torsdag

Tyskland höjer anbudspriserna för vindkrafts- och solanbud på land

Tysklands federala nätverksbyrå har publicerat maximivärden för upphandling av förnybar energi för 2024.

Den maximala budpriset har satts till 7,35 euro ct/kWh för vindkraft på land, 7,37 ct/kWh för markmonterad solel och 10,50 ct/kWh för solel på taket.

De värden som satts för anbuden för landbaserade vindkraftverk och markmonterade solcellsanläggningar motsvarar de höjda värden som gäller i år, vilka också fastställdes av Federal Network Agency.
Federal Network Agency reagerar på de ökade kostnaderna för uppförande och drift av anläggningarna sedan den senaste lagbestämmelsen, inklusive de ökade räntekostnaderna för finansieringen av anläggningarna.

Källa:

14 dec 2023  12:03 CET

Torsdag

Bärbara off-grid solenheter ger el, vattenfiltrering, varmvatten

Power Panel, en amerikansk tillverkare av solenergiprodukter, har utvecklat en bärbar solcellsenhet för nödsituationer, humanitär hjälp och liv utanför nätet.

Man tillverkar Gen20-enheterna i Oxford, Michigan, och kommersialiserar dem nu över hela världen. De bärbara skåpen är utrustade med solenergi, vattenfiltrering och varmvattenberedare.

Enheterna har skickats till kriszoner som Ukraina för att stödja frontlinjer och humanitära insatser.

De har fyra 540 W heterojunction N-typ solcellsmoduler med 28 celler per panel. Enheterna erbjuder också 2,4 kWh energilagring via två 12 V blybatterier.

De PV-termiska panelerna har en termisk genereringstopp på 2,5 kW. En valfri vattenavsaltningstank kan läggas till.

Källa:

14 dec 2023  11:58  CET

Torsdag

Brasilien lägger till 613 MW förnybar energi i november 2023

Brasilien tog i drift 613 MW nya kraftverk i november 2023, som alla är beroende av förnybara energikällor – vind, sol och vattenkraft, meddelade kraftsektorns regulator Aneel på onsdagen.

Solenergi hade det största bidraget med 360 MW tillförda förra månaden, medan vindkraft står för 241 MW i nytillskott. Det fanns också ett småskaligt vattenkraftverk på 12 MW.

Aneel sa att under de första 11 månaderna av 2023 anslöt Brasilien 8 412,1 MW till det nationella nätet, varav 90,4 %, eller 7 608,4 MW, kom från vind- och solkraftverk. Siffran som registrerades den 30 november överträffade också det belopp som lagts till under hela 2022.

Källa:

14 dec 2023  11:52 CET

Torsdag

Mer än en tredjedel av den energi som förbrukas i Delhi är grön

NEW DELHI: Över en tredjedel av den totala el som förbrukas av invånare i huvudstaden kommer från förnybara energikällor. Enligt Delhis regeringstjänstemän har kraftdistributionsföretagen undertecknat långsiktiga kraftköpsavtal för nästan 8 267 megawatt (MW) för att tillgodose den ständigt ökande efterfrågan på el i huvudstaden, varav 2 775 MW eller 34 % kommer från förnybar energi, t.ex. som sol-, vind-, vatten- och avfalls-till-energikällor.
 
De tillade att under de kommande fyra åren kommer andelen förnybar energi i kraftkakan sannolikt att passera 50 %.
 
När nästan två tredjedelar av Delhi täcks av dess två dotterbolag – BSES Rajdhani Power Limited och BSES Yamuna Power Limited – uppgår BSES:s andel av den totala gröna energin som köps in av Delhi till 1 925 MW eller 69 %.

Källa:

14 dec 2023  11:35  CET

Torsdag

18 barn i Kalifornien stämmer myndigheterna för klimatförändringar

Arton barn i Kalifornien stämmer U.S. Environmental Protection Agency för att de påstås ha kränkt deras konstitutionella rättigheter genom att tillåta föroreningar från förbränning av fossila bränslen att fortsätta trots att de vet vilken skada det innebär för barn.

Stämningen lämnades in i söndags till US District Court för Central District of California av Our Children’s Trust, en Oregon-baserad ideell advokatbyrå av allmänt intresse som har väckt rättsliga åtgärder över klimatförändringar i flera delstater.

Den namnger också som svarande EPA-administratören Michael Regan och den amerikanska federala regeringen.

Källa:

14 dec 2023  11:20 CET

Torsdag

3,1 miljarder till Hybrit

Nu får Hybrit tillskott i kassan, närmare bestämt 3,1 miljarder kronor. Det är Energimyndigheten som beviljar ett bidrag ur Industriklivet för projektet som ska framställa fossilfritt stål.

– Demonstrationsanläggningen har potential att minska de svenska koldioxidutsläppen med cirka 1,8 miljoner ton per år. Att tekniken nu ska demonstreras i industriell skala är viktigt för omställningen i stålindustrin. De lärdomar som dras kommer att kunna spridas och användas utanför projektet, säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten, i en kommentar.

Pengarna ska användas till etablera en demonstrationsanläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp. Anläggningen skapar förutsättningar att minska de svenska koldioxidutsläppen med 1,8 miljoner ton per år.

Källa:

14 dec 2023  11:10  CET

Torsdag

Carlsberg Sverige överträffar klimatmålet: Minskar koldioxidutsläppen med 34 procent

100 procent förnybar energi i den egna produktionen, mer klimatsmarta förpackningar, mer hållbart odlade råvaror och fler eltransporter. Detta har tillsammans minskat Carlsberg Sveriges relativa koldioxidutsläpp med 34 procent mellan åren 2015 och 2022, visar nya siffror.

34 procent lägre relativa koldioxidutsläpp (per producerad volym).* Det är resultatet av Carlsberg Sveriges satsning på hållbarhet under de senaste åren.

Minskningen har skett mellan åren 2015 och 2022 och har skapats genom aktiviteter i samtliga delar av värdekedjan: odling och förädling, bryggeri, förpackning, transporter och kylning.

Källa:

14 dec 2023  11:03 CET

Torsdag

Smålands Stålgjuteri tar klivet in på flexmarknaden

Smålands Stålgjuteri i Eksjö blir ny aktör på Svenska kraftnäts framväxande stödtjänstmarknad med hjälp av elhandelsbolaget Bixia. Smålandsföretaget bidrar till stabilitet i elsystemet genom att kortare perioder erbjuda sig att minska elanvändningen. Bixia står för budgivning och prissättning av tillgänglig kapacitet och tillsammans bidrar bolagen till den gröna omställningen.

I november i år fick Smålands Stålgjuteri, vars elintensiva verksamhet lämpar sig bra för flexibilitetsmarknaden, sitt sista godkännande av Svenska kraftnät för att bli flexleverantör. Det innebär att bolaget står redo att dra ner sin produktion och vid behov kommer att ställa ut sin effekt, det vill säga öka eller minska sitt effektuttag på sin gjutugn, med ungefär 0,3 MW till Svenska kraftnät.

Källa:

14 dec 2023  10:57  CET

torsdag 14 december

onsdag 13 december

Onsdag

Polen ser förnybar energi när den nya koalitionen svurit in

(Montel) Polens president svor i onsdags in ett nytt kabinett under ledning av den tidigare Europeiska rådets chef Donald Tusk, som har lovat att mer än fördubbla flottan av förnybar energi i slutet av årtiondet.
Tusk, Polens premiärminister 2007-2014 och rådspresident 2014-2019, svors in av president Andrzej Duda tidigare idag tillsammans med hans kabinett som bildades av tre partier som vann parlamentsvalet i oktober.

De tre partierna – Tusks medborgerliga plattform, vänstern och den tredje vägen – hade alla lovat att vända den tidigare regeringens politik för att stävja tillväxten av förnybar energi

Källa:

13 dec 2023  12:38 CET

Onsdag

Elbilsladdning bidrog till lösningen när Europas största kärnkraftreaktor upplevde störningar

Laddning av elfordon kan i framtiden hjälpa det svenska elsystem att hantera störningar i elproduktionen på ett bättre sätt. Det var vad som hände i Finland den 19 november i år när en störning uppstod i elproduktionen och landets automatiserade efterfrågeflexibilitet aktiverades.

Virta är sedan tidigare en registrerad oberoende aggregator för automatiserad efterfrågeflexibilitet hos det finska stamnätsbolaget Fingrid och kunde därför hjälpa till när det blev störningar i elproduktionen.

Laddningsnätverket Powered by Virta för elbilar kan automatiskt reagera på snabba och oväntade störningar i elnätet. Det var det som hände den 19 november i Finland när kärnkraftverket Olkiluoto 3 oväntat kopplades bort från elnätet på grund av ett turbinfel.

Källa:

13 dec 2023  12:23  CET

Onsdag

Ny lådskeppsdesign presenteras

Den belgiska redaren Zulu Associates har avslöjat en konceptdesign för ett 200 tonnage autonomt, elektriskt närsjöcontainerfartyg med vindblad, designat för resor runt Engelska kanalen.

Designen har bearbetats i samarbete med den holländska marinarkitekten Conoship International och kan även innehålla framdrivning av vågfolie.

”Det här är en spännande tid för närsjöfartsbygge. Traditionella koncept utmanas för att driva förändringar och möjliggöra nya transportmöjligheter med nollutsläpp”, kommenterade Zulu Associates vd Antoon Van Coillie.

Designers utvecklar också modulära energibehållare för konceptfartyget som använder batterier och/eller vätebaserade kraftsystem för att tillhandahålla den främsta energikällan.

Källa:

13 dec 2023  12:16 CET

Onsdag

Tyskland är nu tillbaka som den största solenergimarknaden

Tyskland är nu tillbaka som den största solenergimarknaden, installerar 14,1 GW och överträffar Italiens 12 år gamla rekord på 9,3 GW 2012. Spanien följer med 8,2 GW, medan Italien kom in i topp 3 för första gången på länge, med installation 4,8 GW. Polen (4,6 GW) och Nederländerna (4,1 GW) avslutar topp 5.

Nätbegränsningar är fortfarande en central utmaning i de flesta EU-medlemsstater. Vi är glada över att se EU-kommissionens Grids Action Plan som publicerades tidigare denna månad. Trots bristen på formuleringar om flexibilitet och lagring kommer de åtgärder som beskrivs i planen att börja förbereda nät över hela Europa för den förnybara revolutionen som äger rum.

Källa:

13 dec 2023  12:09  CET