DECEMBER NYHETER
Tio nyheter om energiomställningen
varje vardag, varje vardag, varje vardag
Gratis nyhetsbrev varje vardag, teckna dig här !
Förnybart måste växa snabbare
Sol ▫ vind ▫ våg ▫ tidvatten
Lagra energi kort och lång tid
Batterier ▫ Vätgas ▫ Pumpkraft
Tekniken är redan här - 🙃
Men ny teknik kommer - 🙂
Nyheterna idag !
torsdag den 30 december
Torsdag
Italienska Enel vinner världens första nationella upphandling av grön vätgas i Chile
Dotterbolag till det italienska elnätet och enheten till den regionala kraftproducenten AME säkrar ett pris på 16,9 miljoner USD för vinddrivna elektrolysörer med 240 MW kapacitet i Chile
Enel Green Power Chile och Highly Innovative Fuels (HIF), en enhet av den regionala kraftproducenten AME, har vunnit ett pris på 16,9 miljoner USD i Chiles ”First Call for Green Hydrogen Project Funding in Chile” – världens första nationella gröna H2-anbud.
Finansieringen kommer att användas till cirka 240 MW elektrolysörer i den första kommersiella fasen av Faro del Sur-projektet i Magallanes-regionen vid sydspetsen av den sydamerikanska nationen. Projektet förväntas producera 25 000 ton grönt väte per år från lokal vindkraft.
”Detta markerar ett nytt steg framåt för ett projekt som kommer att producera grön vätgas genom den vinddrivna elektrolysprocessen”, säger Fernando Meza, affärsutvecklingschef för EGP Chile.
Torsdag
2021 var året då det förnybara på allvar mötte gruvproblemen
I år började rena energisektorn äntligen på allvar brottas med en av sina största utmaningar: hur man får tillräckligt med mineraler för att bygga solpaneler, vindkraftverk och stora batterier för elfordon och energilagring. Att ta reda på det kommer att vara avgörande för att undkomma fossildriven ekologisk katastrof. Det kommer också att vara avgörande för beslutsfattare och industri att gå framåt utan att kasta vissa samhällen under bussen i övergången till ren energi.
Istället för att skära genom landskap med olje- och gaskällor och pipelines, kommer ren energiindustri och deras leverantörer att öppna upp jorden för att jaga efter viktiga mineraler som litium, kobolt och koppar. Jämfört med ett gaseldat kraftverk kräver ett vindkraftverk på land nio gånger mer mineraltillgångar, enligt Internationella energibyrån. Att bygga en elbil kräver sex gånger mer mineraler än en bensindriven bil.
Det är på tiden att undersöka vad hungern efter mineraler kan orsaka, med tanke på den senaste boomen i löften från såväl länder som företag att nå nettoutsläpp av växthusgaser. Att gräva upp de nödvändiga mineralerna har redan visat sig vara ett minfält.
Torsdag
Fossila bränslen har lika stor betydelse som förnybara energikällor
Våra 10 mest lästa artiklar i höst återspeglar att olja och gas lika mycket som elfordon och värmepumpar – plus marknaderna för vätgas, kärnkraft, vattenkraft och koldioxid – formar energiomställningen.
Det är ”övergången” i ”energiövergången” som verkligen präglar våra mest lästa artiklar i höst. När 2021 går mot sitt slut och Energy Monitor är några månader efter sin första födelsedag, har vi sammanställt en lista över våra 10 mest lästa artiklar sedan 1 september 2021. Om du har läst dem alla, bra; Om inte, och du vill få en uppfattning om vad vi gör, ta en titt.
De är en bra återspegling av vad Energy Monitor handlar om: de verkliga politiska och ekonomiska utmaningarna med övergången till nettonollutsläpp av växthusgaser. Omfamningen av netto-nollmål av både länder och företag gör inte utmaningen med övergången lättare.
Torsdag
Batteriåtervinning — en nystartad industri i Australien
I samtal med bilmänniskor är en av de första frågorna jag får — hur snabbt kan det gå? Men när jag är med miljögrupper är huvudfrågan alltid — vad händer med batterierna? Den senaste rapporten från Future Battery Industries Cooperative Research Center (FBICRC) ger en mycket bra översikt. (Se här och här för en del täckning av denna rapport.)
”För närvarande har Australien en mycket låg andel återvinning av andra batterier än blybatterier. Blysyrabatterier utgör för närvarande cirka 90 % av batterier som är uttjänta i vikt. Det förutspås dock att uttjänta litiumjonbatterier från elfordon och batterienergilagringssystem kommer att ”växa kraftigt” under det kommande decenniet och från 2040 kommer att överstiga blybatterier.
”Det finns väletablerade processer för insamling av blybatterier i Australien och den lokala upparbetningsindustrin är väl utvecklad. Tekniken för återvinning av blybatterier kan dock inte överföras till litiumjonbatterier på grund av skillnaderna i material.
Torsdag
Kontroversiell strömkabel till Storbritannien läggs i graven
Kabeln skulle ha haft ett samhällsekonomiskt överskott på 8,5 miljarder. norska kronor och kommer att kunna minska Storbritanniens CO2-utsläpp med 2 miljoner DKK. ton per år.
Skulle bli den andra av Norges kraftkablar, Skagerrak till Danmark. Strax före nyårsdagen har den norska regeringen valt att göra av med en betydande hängfest. Närmare bestämt en 655 km lång en av sitt slag i form av den 1 400 MW kraftkabeln mellan Storbritannien och Norge som kallas North Connect.
Kabeln sköts till en början på obestämd tid av Norges tidigare konservativa regering, ledd av Erna Solbjerg, eftersom de först skulle skaffa sig erfarenhet från Nordlink till Tyskland och tvillingkabeln North Sea Link till Storbritannien. Nu är dock drömmen om ännu en kabel äntligen död.
Torsdag
Storbanken HSBC och Walmart lägger till vetenskapsbaserade mål till leverantörsfinansieringsprogrammet
Enligt det nya programmet kan Walmart-leverantörer som har satt upp minst tre hållbarhetsmål och siktar på 1,5C klimatmål få tillgång till finansiering från HSBC
HSBC, Walmart och CDP samarbetar för att låsa upp mer finansiering för Walmart-leverantörer. Poängen är att få leverantörerna sätta validerade vetenskapsbaserade mål för utsläppsminskningar och uppfylla vissa prestationsgränser i pågående ESG-avslöjande till den rapporterande organisationen CDP.
Leverantörsfinansieringsprogrammet är en del av Walmarts Project Gigaton, företagets initiativ för att undvika att en miljard ton växthusgasutsläpp släpps ut i atmosfären år 2030.
Torsdag
Elektrifieringskommissionens handlingsplan är en bra start
Transportföretagen välkomnar Elektrifieringskommissionens handlingsplan för att möjliggöra eldrivna transporter längs större vägar, med fokus på tunga transporter.
Vi vill se satsningar både på eldrivna transportfordon, elektrifiering av de stora vägnäten samt en långsiktig plan för laddinfrastrukturen. Samtidigt är det viktigt att landets vägunderhåll inte glöms bort.
– Elektrifiering kommer spela en stor roll för att klimatmålen ska nås i tid. Vi vill se både satsningar på eldrivna transportfordon, elektrifiering av de stora vägnäten samt en långsiktig plan för laddinfrastrukturen.
Det är fullständigt omöjligt att närma oss 70 % målet för trafiken om inte en omfattande elektrifiering av transportsektorn sker och det arbetet måste börja redan nu. Elvägar kan definitivt vara ett intressant alternativ för elektrifiering av den tunga trafiken, förutom att eldrivna transporter inte släpper ut avgaser är de också tystare vilket är en stor fördel i stadsnära miljöer, säger Marcus Dahlsten, Vd Transportföretagen.
Torsdag
Tyska RWE och Audi ger elbilbatterier ett andra liv som energilagringssystem
Ett gemensamt energiomställningsprojekt mellan RWE och Audi bryter ny mark. I Herdecke, Nordrhein-Westfalen, har RWE tagit ett energilagringssystem bestående av använda litiumjonbatterier från Audi elbilar i drift. Genom att använda 60 av dessa batterisystem kommer denna lagringsteknik att kunna tillhandahålla tillfällig lagring av cirka 4,5 MWh el på platsen för RWEs pumpkraftverk vid Hengsteysee-reservoaren.
”Kraftfulla batterisystem är avgörande för energiomställningen”, säger Roger Miesen, VD för RWE Generation. ”För att kompensera för kortsiktiga fluktuationer i förnybar energi och stabilisera nätet behöver vi flexibla lagringstekniska lösningar. Batterier är idealiska för detta ändamål. I Herdecke samarbetar vi med Audi för att testa sätt att använda avvecklade högspänningsbatterier från elbilar genom att koppla ihop dem till stationära lagringssystem. Att använda sådana ”second-life”-batterier ytterligare är ett hållbart alternativ till fabriksnya batterier. Erfarenheterna från detta projekt kommer att hjälpa oss att identifiera de applikationer för vilka vi kan använda batterisystem av denna typ mest kostnadseffektivt.”
Torsdag
Kinas väg till 100 GW solenergi
Kina är återigen i fokus för den globala solcellsindustrin. Landets tillverkare har haft ett turbulent 2021, men den inhemska efterfrågan är fortsatt stark, särskilt från det blomstrande segmentet för bostadshustak.
Trots utbudsutmaningarna kommer Kina sannolikt att nå 50 GW i år och möjligen till och med 100 GW nästa år. Med tanke på den dynamiska marknaden och det politiska landskapet kom pv-tidningsutgivaren Eckhart K. Gouras nyligen ikapp den mångårige Kina-solexperten Frank Haugwitz, grundaren av Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA).
Frank Haugwitz, grundare, AECEA: Villkoren har förändrats. Modulpriserna är höga. Just nu betalar du 2,10 CNY (0,33 USD) till 2,20 CNY per watt, så det har fått utvecklare eller investerare att antingen skjuta upp, flytta efterfrågan till nästa år eller bara starta projektet med en liten fas i år och större delen av projektet som ska genomföras nästa år. Samtidigt, med tanke på denna högprismiljö vi befinner oss i just nu, har några av dessa tillverkare börjat ompröva sina expansionsplaner.
Torsdag
Siemens Gamesa får order på 260 MW vindprojekt i Sverige
Siemens Gamesa Renewable Energy SA (BME:SGRE) kommer att leverera sina vindkraftverk för Stor-Skalsjon-projektet på 260 MW i Mellansverige.
Turbintillverkaren sa idag att den säkrade beställningen från projektets delägare, Sveriges Eolus Vind AB (STO:EOLU-B) och den norska kraftåterförsäljaren Hydro REIN.
Siemens Gamesa kommer att skicka 42 enheter av sina SG 6.6-170 turbiner till projektplatsen, belägen i Timra och Sundvalls kommuner. Dessa maskiner, med torn som mäter mellan 115 meter och 123 meter, är Siemens Gamesas mest kraftfulla landbaserade turbiner, sa tillverkaren.
Installationen av vindkraftsparken är planerad till 2023. Avtalet med kunderna inkluderar tillhandahållande av underhållstjänster i 25 år, tillade Siemens Gamesa.
Torsdag
Onsdag
Onsdag
Kinesiska Risen planerar $7 miljarder i solexpansion längs leveranskedjan
Det kinesiska solcellsföretaget Risen tillkännagav i måndags planer på att investera 44,65 miljarder RMB (7 miljarder USD) i en kapacitetsutvidgning av hela sin leveranskedja från polykisel till utförande av kraftverk för förnybar energi.
PV-företaget undertecknade en investeringsram med den lokala regeringen i Baotou City, Inre Mongoliet för att genomföra sina planer. När det gäller tillverkning är målet att investera 2,35 miljarder RMB i fyra produktionsprojekt, vilket skulle ses med en årlig kapacitet på 200 000 ton kiselmetall; 13,5 miljarder RMB för en årlig kapacitet på 150 000 ton solcellskvalitet polykisel; en ny monokristallin götfabrik av N-typ med en årlig kapacitet på 10 GW för en investering på 3 miljarder RMB; och en PV-modulfabrik med en kapacitet på 3GW, för en investering på 600 miljoner RMB.
Angående sina planer för förnybara energianläggningar har Risen sagt att de kommer att investera 14 miljarder RMB för att installera 3,5 GW solcellsparker och 1,6 GW vindkraftsparker. Vid sidan av dem kommer också att byggas åtföljande kraftlagringsanläggningar. Företaget tillade att investeringarna i dess tillverkning kommer att slutföras inom fyra år, medan investeringar i dess kraftverk kommer att bero på marknadssituationen.
Onsdag
Milstolpen: Första battericellen tillverkad av Northvolt
Det har varit en lång marsch för den svenska batteritillverkaren Northvolt. Men sent på tisdagen den 28 december lämnade den första litiumjonbattericellen produktionslinan i fabriken Nortvolt Ett i Skellefteå.
Northvolts första litiumjonbatteri är av prismatisk cellformat. Det innebär också att Northvolts vd Peter Carlssons höll sitt löfte om att produktionen av battericeller skulle påbörjas ”innan nyår”.
”I dag har Northvolt nått en viktig milstolpe, som hela teamet har jobbat hårt med att uppnå. Den första tillverkade cellen är självklart bara början – vi siktar på expandera Northvolt Ett kapacitet i stor skala för att underlätta Europas övergång till grön energi”, säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.
Den första produktionslinan på Northvolts batterifabrik i Skellefteå är i stort sett klar. Driftsättning och uppskalning av fabriken kommer att fortsätta fram till 2022, då de första kommersiella kundleveranserna kommer att ske.
Onsdag
De stora oljebolagen satsar på havsvind
Offshorevind är den europeiska oljeindustrins nya älskling. De största namnen inom petroleum har samlat på sig utvecklingsrörledningar i gigawattskala och kämpar ofta om havsbottenarealer på premiummarknader i västra Europa och Nordamerika.
Equinor leder flocken. Den norska oljemajoren förväntar sig att vindkraft till havs kommer att stå för två tredjedelar av sin kapacitet på 12–16 GW för förnybar energi fram till 2030, och är ”fast besluten att bli en global majoritet av havsbaserad vindkraft”.
Den beslutsamheten driver europeiska internationella oljebolag (IOC) in i ett trångt hörn. En gång försiktiga företag som vägde globala investeringar med hög risk och hög avkastning på kallblodiga finansiella mått tycks göra sprudlande ”gröna” satsningar som kan få dem att hamna i varmt vatten.
Konkurrensen om bästa areal är stor, vilket resulterar i några tvivelaktiga bud. BP stod inför anklagelser som de betalade för mycket i Storbritanniens senaste leasingrunda. Det finns en liknande kamp för att säkra 15-åriga fasta avkastningar inskrivna i brittiska kontrakt om skillnader (CfDs) för havsvind. Mer allmänt rensas CfD-auktioner ofta till minimipriset, vilket skedde vid en nyligen genomförd dansk upphandling på 1 GW där företag drog lott i ett tiebreak.
Onsdag
Försvaret stoppade hans solceller i Skanör – lång väntan på regeringens beslut
Endast fästena på taket och växelriktaren på husväggen visar att här en gång funnits en solcellsanläggning.
Villaägaren, Per-Ove Jönsson, har blivit något av en expert på elektromagnetiska störningar och beslutsprocessen upp till regeringsnivå – men tycker att ärendet mal otroligt långsamt.
Ärendet har fastnat hos regeringen. Där har det legat i ett och ett halvt år. Dessförinnan hade frågan valsat igenom Länstyrelsen, Mark- och miljödomstolen, nuddat regeringsnivån en första gång, dragits tillbaka, återkommit till kommunen – innan det blev en regeringsfråga igen.
– Rent formellt är det försvarsmakten som har överklagat kommunens beslut att ge mig tillstånd, sammanfattar Per-Ove Jönsson.
Riktigt varför är hemligt. Per-Ove Jönsson teori är att det stör någon radiomast som står någonstans på Näset. Men riktigt säkert vet han inte, eftersom vissa Skanörsbor får klartecken till solceller medan andra inte får det.
Onsdag
Efter krigen i Irak, "Everything Living is Dieing"
Årtionden av krig, fattigdom och utvinning av fossila bränslen har ödelagt landets miljö och dess folk.
Klockan är 18.00 och den rosafärgade himlen blir svart ovanför Agolan, en by i utkanten av Erbil i Kurdistan-regionen i norra Irak. Tjocka rökplymer har börjat välla ut ur dussintals blossande torn, en del av ett oljeraffinaderi som ägs av ett irakiskt energibolag som heter KAR Group. Tornen är bara cirka 150 fot från där 60-åriga Kamila Rashid står på verandan till sitt hus. Hon tittar rakt på oljeväxten, som ligger på vad hon säger brukade vara hennes familjs mark.
Rashid föddes här, liksom hennes föräldrar före henne och hennes barn efter henne. Hon säger att när KAR flyttade in i området bytte invånarna sin mark mot KAR:s löfte om jobb och pålitlig, billigare el för byn. Marken överlämnades, säger Rashid, men hon vidhåller att KAR aldrig tillhandahållit den utlovade elen eller långtidsjobben.
Onsdag
Australien på väg att öppna en gigantisk ny kolgruva
New Delhi: Bara sex veckor efter klimattoppmötet i Glasgow (COP26), där de kom överens om att fasa ned kol, öppnar Australien världens största nya kolbassäng, Galilee Basin i Queensland.
Koljätten Adani inleder sin första export av kol från Carmichaelgruvan.
Adani säger att det första kolet för export ”monteras” vid dess kolhamn i Bowen, North Queensland Export Terminal. Adani planerar att gruvan ska bli Australiens största, men har mött 10 års motstånd från Wangan och Jagalingou traditionella ägare och klimatförkämpar.
Onsdag
Siemens Gamesa tecknar 1,9GW vindturbinavtal med spanska Iberdrola
Det spanska energibolaget Iberdrola har samarbetat med Siemens Gamesa om servicekontrakt för 1 928 MW vindkraftsprojekt i Spanien och Portugal.
Kontrakten omfattar service på turbiner av 69 vindprojekt som har en effekt mellan 660kW och 3,465MW, under tre till fem år.
Omfattningen av avtalet inkluderar designändringar och förbättringar av den underhållna flottan för att hjälpa till att öka energiproduktionen.
Totalt omfattas 1 963 Siemens Gamesa vindkraftverk av avtalen. Den inkluderar G5X (850kW), G4X (660kW enhetseffekt), G8/9X (2.0MW), Siemens Gamesa 2.X (SG 2.1-114 y SG 2.6-114) och Siemens Gamesa 3.X (SG 3.4-132) ) plattformar.
Onsdag
Innovatör tar Indien och Afrikas landsbygd med ny nätteknik "Mini"
Manoj Sinha, VD på Husk Power, levererar prisvärd, pålitlig och ren el till landsbygdsbyar vilket varit kärnmotivationen bakom Husks mininätteknik, som lokalt producerar 100 % koldioxidfri el från biomassa, batterilagring och solenergi-kraftsystem.
Att införliva mininätteknik erbjuder en enorm möjlighet på landsbygden i Indien eftersom, baserat på en rapport från Smart Power India (SPI), endast 65 % av företagen har elnätsanslutningar. SPI-rapporten lyfte också fram att en av två nätanvändare drabbas av strömavbrott i minst 8 timmar varje dag.
Omvänt uppger över 80 % av mininätanvändarna att de är nöjda med sina elanslutningar; mininät ger också mer tillförlitlig och högkvalitativ ström till hushåll och mikroföretag på landsbygden.
Dessa bidragande faktorer och höga Discom-anslutningskostnader ger mininät en möjlighet att övervinna befintliga hinder för elektricitetsantagande och gör det möjligt för lokala småföretag att driva hållbar ekonomisk tillväxt. Batterilagring i mininät kan också hjälpa till att stabilisera det nationella elnätet, eftersom över 400 GW sol- och vindkraft förväntas komma online.
Onsdag
Svenska Hexicon satsar på flytande vindkraft i Italien
Den svenska specialisten på flytande vindkraft Hexicon AB (FRA:67T) sa på onsdagen att de har slagit sig ihop med den italienska utvecklaren av förnybar energi, Avapa Energy, för att utveckla flytande vindkraftsprojekt till havs i Italien.
Företagen har bildat ett 50/50 joint venture (JV) kallat AvenHexicon SRL. Hexicon kommer att licensiera sin patenterade flytande vindteknologi till JV:et för användning i dess projekt och av andra utvecklare.
Det svenska företaget sa att det har letat efter en partner i Italien, som det ser som en nyckelmarknad i Europa eftersom landet är en av de främsta mottagarna av EU:s gröna avtal och har påbörjat de regulatoriska förändringar som är nödvändiga för utveckling av havsbaserad vindkraft.
Onsdag
Nestes mål att använda 100 % förnybar elektricitet kommer att uppnås före tidplanen
Neste har tecknat sitt första inköpsavtal om förnybar vattenkraft med Vattenfall, en av Europas största producenter och distributörer av elektricitet och värme. Vattenfall kommer att leverera vattenkraft från sina nordiska vattenkraftverk med start i början av januari 2022.
Neste har åtagit sig att kämpa mot klimatförändringen och minska klimatutsläppen både globalt och lokalt. Företaget har därför gjort tre klimatåtaganden som omfattar minskade växthusgasutsläpp från den egna produktionen*, utsläppsintensitet från användningen av produkter som säljs av Neste** och minskning av kundernas utsläpp med Nestes förnybara och cirkulära lösningar.
I linje med dessa klimatåtaganden siktar Neste mot att använda 100 % förnybar elektricitet till 2023. För att kunna uppnå målet har Neste, utöver det nya vattenkraftsavtalet, ökat användningen av förnybar elektricitet i sitt raffinaderi i Borgå, Finland med vindkraft, och har gjort avtal om leverans av vindkraft med sina partner Statkraft, Ilmatar och Fortum.
Onsdag
Norska Rystad räknar med 270 GW ny förnybar energi 2022
Världen har lagt till 227 GW ny förnybar energikapacitet 2021 för en årlig ökning på 4,7 % och förväntas nå 270 GW nästa år tack vare tillväxten i solenergi och väte, enligt forskning från Rystad Energy.
Det oberoende energiforsknings- och business intelligence-företaget säger att 2021 har ökningar registrerats för installerade solceller (PV), solceller för bostäder, havsvind, batteri och andra former av energilagring, men inte i landbaserad vindkraft, främst på grund av avveckling av kinesiska subventioner inom sektorn.
Utbyggnaden av vindkraft på land runt om i världen beräknas minska med cirka 20 GW under året till cirka 85 GW 2021 och med ytterligare 15 GW 2022. År 2023 kommer denna negativa trend sannolikt att vändas på grund av den stigande efterfrågan på förnybar energi.
Onsdag
Syd-afrikansk domstol stoppar Shells oljeletning till havs
En sydafrikansk högsta domstol blockerade på tisdagen Shell (RDSa.L) från att utföra seismiska tester offshore från Sydafrikas orörda vilda kust, i den senaste domen i ett mål som syftade till att förhindra Shell från att leta efter olja och gas.
Den 3 december gav ett annat beslut från högsta domstolen Shell klartecken att genomföra en omfattande seismisk undersökning utanför Sydafrikas östra kust, men detta stoppas av tisdagens dom som är en del av en bredare domstolsansökan som hävdar att Shell inte hade den nödvändiga miljötillstånd.
”Vi respekterar domstolens beslut och har pausat undersökningen medan vi granskar domen”, sa en talesperson för Shell.
Miljövänner och andra har protesterat mot Shells planer för seismisk sprängning och sagt att dess undervattensakustik är skadlig för marina djur, särskilt migrerande valar.
Onsdag
Tisdag
Tisdag
Solenergi har förändrat syriska flyktingars liv i Jordanien
Idag är Za’atari inte bara en av Jordaniens största städer efter befolkning, med 80 000 invånare, det är också det största soldrivna flyktinglägret i världen.
FN:s flyktingorgan (UNHCR) uppskattar att solkraftverket på 12,9 MW sparar 13 000 ton koldioxidutsläpp och 5,5 miljoner dollar i bränslekostnader per år, jämfört med att använda dieselgeneratorer.
Invånarna säger att bättre tillgång till el har förändrat deras liv – men det behövs mer för att ta vara på möjligheterna till distansarbete och studier.
Experter säger att det kan ge en modell för att expandera förnybar energi över Jordanien och minska beroendet av importerade fossila bränslen.
Tisdag
Irland betalar bostäder och företag för överskott av förnybar energi
Systemet kommer att göra det möjligt för bostäder och företag att få betalt för eventuell överskott av förnybar energi som de exporterar till nätet.
Ett nytt incitament för bostäder och företag att utveckla förnybara energikällor har aviserats av miljö-, klimat- och kommunikationsminister Eamon Ryan, TD.
Mikrogenereringsstödet (MSS) kommer att göra det möjligt för bostäder, företag, jordbruk och samhällen att få en betalning för all förnybar energi som de exporterar till nätet. I kombination med bidrag för att utveckla förnybar energi från Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) hoppas man att detta system ska hjälpa Irland att nå sitt mål för förnybar solenergi.
Tisdag
Gamla vindkraftblad kan bli vätgas
Det svenskägda företaget Plagazi har utvecklat en världsunik teknologi som omvandlar avfall till grön vätgas. Teknologin som Plagazi tagit fram gör det möjligt att producera vätgas till en fjärdedel av kostnaden jämfört med andra hållbara produktionsmetoder.
Den patenterade teknologin Plagazi utvecklat kan ta hand om svårhanterat avfall som vindkraftblad och utvinna grön vätgas. Företaget är nu medlemmar i Svensk Vindenergi.
– Vi är mycket glada att få ta del av Plagazis kunnande och kompetens. Deras patenterade teknologi omvandlar vingen till vätgas, helt fritt från utsläpp, och kan därmed erbjuda ett spännande alternativ på vägen mot 100% återvinningsbara vindkraftverk, säger Daniel Badman i ett pressmeddelande, VD för Svensk Vindenergi.
Företaget bildades 2007 och fokuserar på att utveckla teknologi, patent och processer för att göra grön vätgas av avfall. Deras teknologi går ut på att utsätta avfallet för väldigt höga temperaturer så att det helt förgasas. Det genererar inga koldioxidutsläpp eller utsläpp av miljöfarliga restprodukter, då systemet är helt slutet.
Tisdag
Nederländerna bjuder in till en vindauktion till havs med möjlighet till negativa bud
Nederländerna öppnar anbudsrundor för havsbaserade vindkraftsparker i två områden i den holländska delen av Nordsjön, där 1,4 gigawatt vindenergi kan utvecklas i den holländska kustens västra zon.
Det speciella med auktionen är att det är världens första havsvindauktion med möjlighet till negativa bud – alltså där byggherrarna kan välja att bjuda ett pris där de betalar för att få rätten att bygga och driva vindkraftsparkerna.
Det skriver Recharge News.
Hittills har vindkraftsparker byggts med hjälp av subventioner, men ökad konkurrens och fallande priser på vindenergi under ett antal år har på senare tid också gjort det möjligt att genomföra vissa anbudsrundor för vindkraft utan subventionering.
Vid den holländska budrundan kan utvecklare lägga till ett ekonomiskt inslag på 50 miljoner. euro för sitt bud, vilket kan ge dem extra poäng när de väljer ett vinnande bud.
Tisdag
Är det ett nödfall, ring en drönare
Avy – ett Amsterdam-baserat företag – presenterade världens första Drone Response Network, som kan fungera autonomt och som kan användas för att rädda liv på många olika sätt.
För bara några år sedan befann sig drönarutvecklare i en modern version av vilda västern, eftersom inga tydliga riktlinjer eller regler fanns på plats. Samtidigt har drönare genomgått en hel del utveckling – inklusive materialen – i en sådan utsträckning att drönare kan rädda liv, och kan göra det på väldigt många sätt. Genom att leverera mediciner, genom att upptäcka en skogsbrand eller en person som hamnar i problem till sjöss. Dessutom kan de nu göra det självständigt samtidigt som de håller kontakten med de närmaste räddningsstationerna.
Avy lanserade konceptet med ett Drone Response Network, inklusive deras autonoma Aera-flygplan och dess dockningsstationer. Drönarna har vertikal start- och landningskapacitet och kan tjäna en mängd olika syften, från att transportera mediciner till att stödja räddningstjänst under incidenter.
Tisdag
Deutsche Windtechnik erbjuder vindkraftsägare nya servicealternativ
Den svenska enheten av Deutsche Windtechnik firar fem års jubileum. Som en aktiv drivkraft för energiomställningen mot förnybar energi så har enheten med säte i Varberg sett en enorm tillväxt sedan starten av verksamheten 2016. En del av denna framgångsrika utveckling inkluderar kompetenscentrum som drivs av Europas största oberoende serviceleverantör samt multibrand-strategin, som nordiska operatörer kan dra nytta av på en mängd olika sätt.
Fem år efter grundandet har den svenska enheten för Deutsche Windtechnik en exceptionellt positiv meritförteckning: 300 vindkraftverk, utförandet av tjänster för fem systemteknologier och 36 anställda.
– Vi är stolta över och tacksamma för vår starka och hållbara tillväxt under de senaste fem åren, vilket endast har varit möjligt tack vare vårt fantastiska partnerskap med våra kunder. Vi ser alla en stor outnyttjad potential inom sektorn för förnybar energi i Norden, säger Linus Sturesson, VD.
Tisdag
Stark trend för 2022 är teknik för ladda elbilarna smart
Många branschobservatörer tror att Storbritannien redan har passerat vändpunkten där försäljningen av elfordon mycket snabbt kommer att överväldiga bensin- och dieselbilar. Särskilt i augusti sålde begagnade EV:s dieselfordon för första gången någonsin.
Stora tillverkare höjer också sitt spel. Jaguar planerar att endast sälja elbilar från 2025, Volvo från 2030, och även det brittiska sportbilsföretaget Lotus följer efter, och säljer endast elektriska modeller från 2028.
Så när vi tävlar in i 2022 finns det fem områden på elbilsmarknaden som omfamnar tekniktrender för att hjälpa branschen att ladda upp: 1-Smart laddning,
2-Lastbalansering, 3-Laddning av fordon till nätet (V2G), 4-Allmänt tillgängliga laddpunkter, 5-Solid-state batterier
Tisdag
Solenergi och energilagring förväntas utgöra 62 % av USA:s kapacitetstillskott 2022-23
USA förväntas lägga till 78GW genereringskapacitet under de kommande två åren, varav 49GW förväntas vara storskalig sol- och energilagring.
EIA uppskattar att 10 GW batterilagringskapacitet kommer att läggas till under två år. Över 60 % av detta förväntas samlokaliseras med solcellsprojekt.
I sin senaste utgåva av Electric Monthly Update, projicerar Energy Information Administration (EIA) 78 GW av genererande kapacitetstillskott under 2022 till 2023. En majoritet av tilläggen kommer att vara storskaliga sol- och energilagringsprojekt, som förväntas lägga till 62 % av total siffra på 49GW. Dessa summor inkluderar inte kapacitet som lagts till av mindre skala distribuerade solenergiprojekt på taket
Tisdag
Indiska jordbrukare får 75% i stöd för att köpa solvattenpump
För att stödja bönder i Haryana deras bevattningsbehov har statens avdelning för ny och förnybar energi beslutat att ge 75 % subvention vid köp av 3-10 hästkrafter (HP) solpumpar. Avdelningen har bjudit in ansökningar från berättigade bidragsmottagare fram till den 27 december.
Gurgaons ytterligare biträdande kommissionär Vishram Kumar Meena sa att cirka 8 629 soldrivna pumpar kommer att ges till bönderna i Haryana med 75 % subvention. ”Dessa pumpar kommer endast att ges till de bönder som är intresserade av mikrobevattning som dropp- eller sprinklerbevattning och bevattnar fält genom att pressa markrörledningar,” sa han.
Tisdag
Svenska Eolus och norska Hydro REIN ska samutveckla ett 672-MW vindprojektkluster i Sverige
Sveriges Eolus Vind AB (STO:EOLU-B) och Norge-baserade Hydro REIN har gått samman för att utveckla en upp till 672 MW portfölj av vindprojekt i Sverige.
Enligt villkoren i avtalet kommer Hydro REIN, leverantören av förnybara energilösningar, att ta en 50-procentig andel i paketet, som för närvarande ägs helt av Eolus, sade den senare på fredagen. Hydro REIN med huvudkontor i Oslo kommer att köpa andelen med en vinstdelningsmekanism som kommer att tillämpas när projekten uppnår en spadeklar status.
Portföljen i fråga består av nio vindprojekt i tidiga utvecklingsskeden, alla belägna i elpriszonerna SE3 och SE4 i Sverige. Efter att alla nödvändiga tillstånd är säkrade kommer kapaciteten att tas i drift under perioden 2027-2032.
Tisdag
Måndag
Måndag
Kabelbolaget Nexans vill elektrifiera framtiden
Idén om global elektrifiering går ut på att skapa en energivärdekedja som omfattar produktion, överföring, distribution och användning. För att möta det växande el-behovet behöver produktionen byggas ut. Det kan handla om många olika tekniker, till exempel havs- och landbaserade vindkraft, solkraft, vattenkraft och kärnkraft.
Idag saknas det energi i södra Sverige, vilket dels beror på att flera kärnkraftverk har lagts ned. En av utmaningarna som finns i landet är därmed överföringskapaciteten från norra till södra Sverige, då stamnätet i nuläget är något underdimensionerat. Nexans målsättning är att hjälpa till att hitta lösningar för utbyggnationen av elnätet så att det ska klara framtidens behov.
– Hur sårbart elnätet är idag är ett högt omtalat ämne och det är det som vi brottas med nu, säger Mats Klarén, produktchef Elnät och service på Nexans.
Måndag
Wärtsilä kommer att installera Nederländernas största energilagringssystem
Teknikkoncernen Wärtsilä kommer att leverera ett 25 megawatt (MW) / 48 megawatt timme (MWh) energilagringssystem till GIGA Storage BV i Nederländerna för att hjälpa till att stabilisera elnätet.
Detta kommer att bli Wärtsiläs första energilagringsprojekt i Nederländerna och det kommer att bli landets hittills största system. Ordern bokades till Wärtsiläs orderingång i december 2021, och systemet förväntas tas i drift i oktober 2022.
Wärtsiläs energilagringssystem, kallat GIGA Buffalo-batteriet, kommer att samlokaliseras med vind- och solenergitillgångar vid Widnets smarta elnät, beläget vid Wageningen University & Researchs testcenter i Lelystad. Eneco, en energileverantör i Nederländerna, kommer att använda batteriet för att göra sina energitjänster mer hållbara och lägga till mer förnybar energi på nätet.
Måndag
De stora gruvbolagen gör sig av med sina fossila investeringar
För tre år sedan gjorde Rio Tinto det till synes otänkbara genom att sälja hela sin portfölj av termiska kol i Queensland, Australien. Rio sålde sin Coal & Allied-verksamhet till, ironiskt nog, Glencore för nästan 1,7 miljarder dollar och dess andel i den underjordiska kolgruvan Kestrel till ett konsortium bestående av private equity-chefen EMR Capital och PT Adaro Energy Tbk för 2,25 miljarder dollar. Försäljningen av gruvan gjorde Rio till det enda stora globala företaget med noll koltillgångar.
Som världens största gruvbolag har Glencores inställning till fossila bränsletillgångar varit att behålla och gradvis ”förvalta” tillgångarna mot netto-noll-horisonten 2050. Å andra sidan har världens näst största gruvbolag, BHP, varit mer hänsynslös när det gäller att ta avstånd från olja och gas, men ironiskt nog vill vissa aktivistiska investerare att det ska sänka tempot.
Tillbaka i augusti meddelade BHP att de kommer att flytta över sina olje- och gastillgångar till ett joint venture med den australiensiska outfiten Woodside, en tydlig indikation på att ”Big Australian” håller på att ta sig ur den kolbaserade bränsleindustrin.
Måndag
2021 bästa år i historien för solenergi-tillväxt i EU
De 27 medlemsländerna i Europeiska unionen såg omkring 25,9 GW ny solcellskapacitet ansluten till sina elnät 2021, en ökning med 34 % jämfört med de 19,3 GW som installerades året innan, har en rapport från SolarPower Europe funnit denna månad. Denna tillväxt gör 2021 inte bara till ännu ett rekordår för solenergi i EU, det var också det bästa året i historien, som ägde rum exakt ett decennium efter att det tidigare rekordet sattes till 21,4 GW 2011, tilläggs i rapporten.
Solenergi i EU har återigen visat en fantastisk prestanda 2021 trots ogynnsamma marknadsförhållanden på olika fronter – från de fortsatta negativa effekterna av covid-19 på våra dagliga liv till brist på solcellsprodukter och därav följande prishöjningar på solcellsmoduler.
Måndag
Norska Freyr etablerar batterifabrik i Svenljunga
Den norska battericellstillverkaren Freyr Battery planerar att etablera sig i Lockryd utanför Svenljunga. Freyr, som designar och tillverkar litiumbatterier, har tillsammans med Svenljunga kommun slutit ett markreservationsavtal på en miljon kvadratmeter, rapporterar SVT Nyheter.
Kommunen ska ha slutit ett avtal som förbinder kommunen att inte ta in någon annan fastighetsintressent till industriområdet.
Fabriken skulle kunna innebära uppemot 3 000 jobb, bara i produktionsanläggningen.
Det var under gårdagen som Logistea offentliggjorde att man ingått en avsiktsförklaring med en battericellstillverkare, något som Freyr Battery nu bekräftar.
”Vi bekräftar att vi ingått en avsiktsförklaring med Logistea AB för mark i Svenljunga. Förutom etablering av fabriker i Norge har vi annonserat planer i USA och i Finland. Vi utvärderar flera platser och Svenljunga är en av dem”, säger Katrin Berntsen, kommunikationsdirektör på företaget.
Måndag
Polen tilldelar 870 MW solenergikapacitet i de senaste auktionerna för förnybar energi
Polen har tilldelat cirka 870 MW solcellskapacitet i sin senaste omgång av auktioner för förnybara energikällor som ägde rum tidigare denna månad, enligt landets energiregleringskontor (URE).
En auktion för sol- och vindprojekt med kapacitet över 1MW avslutades med solenergibudsgivare som säkrade 570MW, med det lägsta budet på 0,20785 PLN/kWh (0,05072 USD/kWh), marginellt lägre än det lägsta budet för den kategorin i Polens tidigare anbud. tidigare under året. Landbaserade vindkraftsparker på totalt 460 MW tilldelades också.
En annan auktion för sol- och vindkraftverk upp till 1MW hade 182 deltagare som lämnade in 401 bud, alla för solcellsprojekt. Detta anbud, med ett lägsta anbud på PLN0,219/kWh (0,05344 USD/kWh), kommer att resultera i byggandet av solcellsinstallationer med en sammanlagd kapacitet på cirka 300MW. URE sa att på grund av det höga antalet inlämnade bud valdes auktionsvinnarna inte bara ut på pris utan också i den ordning som buden lades.
Måndag
Japan utser vinnare i anbud för 1,7 GW havsvind
Ett par utvecklingskonsortier, alla ledda av Mitsubishi Corp (TYO:8058), har säkrat rätten att bli operatörer av cirka 1 689 MW vindkraftsparker till havs som ska byggas i japanska vatten.
Partnerskapsgrupperna valdes ut för tre projekt i Japans första auktion för bottenfixerad vindkraftskapacitet till havs, sade ministeriet för ekonomi, handel och industri (METI) på fredagen.
Det största projektet är för en vindkraftspark på 819 MW som kommer att installeras utanför Yurihonjo Citys kust, Akita Prefecture, och som ska vara online i december 2030. Planen med 65 turbiner lades fram av en koppling mellan Mitsubishi Corporation Energy Solutions, Mitsubishi Corp, Venty Japan och C-Tech Corp, en del av Chubu Electric Power Group.
Ett konsortium bildat av Mitsubishi Corporation Energy Solutions, Mitsubishi Corp och C-Tech Corp kommer att bygga ett 478,8 MW-komplex utanför Noshiro City, Akita Prefecture. De 38 turbinerna är planerade att starta i december 2028.
Måndag
Kinas största vindkraftspark till havs ansluten till elnätet
Kinas största vindkraftspark till havs i termer av en enhetskapacitet utanför den östra provinsen Jiangsu var ansluten till elnätet med full kapacitet på lördagen.
Det markerar ett av de senaste stegen som Kina gjort för att bygga ut ren energi för att möta växande behov av kraft och samtidigt minska utsläppen för att nå sitt koldioxidneutralitetsmål till 2060.
Elektricitet som genererades av 134 vindkraftverk belägna i havsvattnet cirka 35 km från staden Qidong överfördes framgångsrikt till elnätet genom undervattenskablar, säger State Grid Jiangsu Electric Power Co., Ltd.
Qidongs havsbaserade vindkraftprojekt har en total installerad kraftgenereringskapacitet på 802 megawatt.
Måndag
Kollapsen av Bidens Build Back Better kan bli ett stort slag mot klimatkampen
Kollapsen av Joe Bidens Build Back Better-lagstiftning skulle få katastrofala konsekvenser för den globala klimatkrisen, vilket gör det nästan omöjligt för USA att uppfylla sina löften om minskning av växthusgaser som gjorts under Parisavtalet.
Den amerikanska presidentens genomgripande ekonomiska återhämtning och sociala välfärdsräkning är i allvarliga problem efter att den demokratiske senatorn Joe Manchin tillkännagav sitt motstånd mot utgiftspaketet på 1,75 miljarder dollar som inkluderar landets hittills största klimatkrisinvestering.
Chockdraget från den fossilbränslevänliga lagstiftaren i West Virginia kom efter ett år av rekordstora bränder, översvämningar, orkaner och torka ödelade familjer över hela Amerika, och bland varningar om att sådana dödliga extrema väderhändelser kommer att intensifieras om det inte finns radikala åtgärder för att stävja växthusgaser.
Måndag
Servicefartyg i Göteborgs Hamn byggs om till hybrid – 680 ton mindre koldioxidutsläpp
Under det andra kvartalet 2022 kommer servicefartyget Northern Skagerrak att byggas om och få en hybridmotor. Fartyget kommer huvudsakligen att drivas på el men kommer också ha en hjälpmotor som drivs på det förnybara bränslet HVO.
Northern Skagerrak kommer att hämta upp oljeblandat maskinrumsavfall, så kallat sludge, från anlöpande fartyg i Göteborgs Hamn.
Göteborgs Hamn AB har upphandlat tjänsten av Northern Energy & Supply och servicefartyget planeras att tas i drift under det andra kvartalet 2022. Ombyggnationen kommer att spara 680 ton CO2.
Måndag
Fredag
Fredag
Filippinerna: Solceller räddar liv när tyfoner slår till
Ny teknik för solenergi är ren, billig och lätt att använda. Förutom att den bidrar till att minska användandet av fossila bränslen bidrar den även till att skydda liv vid naturkatastrofer.
När Haiyan, en av de kraftigaste tropiska cykloner som någonsin registrerats, slog in över centrala Filippinerna 2013 dog inte en enda person i staden Marabut i östra Visayas-regionen. Fler än 1 000 invånare tog sig över hal jord och kalksten upp till Tinabanan-grottan, en plats som varit känd sedan länge för att vara ett skydd från vattenmassor och kraftfulla vindar.
Lorna dela Pena, 66 år idag, var ensam när supertyfonen slog till mot Filippinerna och dödade fler än 6 000 människor runtom i landet samt tvingade omkring fyra miljoner människor att lämna sina hem för att söka skydd.
Hon minns hur allting ”spolades bort” av stormen, men trots att hon var ”vilse” lyckades hon ta sig fram till grottan som låg i skydd från stormen.
Fredag
Skottland kan bli ett av de första länderna i världen att introducera flytande vindenergi i större skala
Ett tidigt investeringspaket på 235 miljoner pund för att stödja leveranskedjan för förnybar energi i Skottland har tillkännagivits av Aker Offshore Wind and Ocean Winds som en del av deras förslag att omvandla landet till ett grönt industriellt kraftpaket.
Det finansiella paketet ingår i de gemensamma Ocean Winds och Aker Offshore Wind ScotWind-buden som skulle bygga upp leveranskedjans förmåga många år före introduktionen av nya flytande havsbaserade vindfält på Skottlands djupa vatten.
Genom att skapa ”first mover advantage” tror Aker Offshore Wind att Skottland kan bli ett av de första länderna i världen att introducera flytande vind i industriell skala.
Det tidiga investeringspaketet på 235 miljoner pund för varje framgångsrikt bud skulle bidra till att åstadkomma den ”rättvisa övergången” från fossilbränsleindustrier genom att generera tusentals nya jobb och ekonomiska möjligheter, samt göra det möjligt för Skottland att minska kostnaderna för ren energi genom industrialisering av ny teknologi.
Fredag
Indien: Förnybar energi fick mer finansiering än kolet för tredje året i rad
New Delhi: Indiska långivare kanaliserade mer pengar till projekt för ren energi jämfört med kolbaserade för tredje året i rad 2020, och mer förväntas strömma in till sektorn för förnybar energi under de kommande åren efter att premiärminister Narendra Modi presenterade ambitiösa mål förra månaden för minska utsläppen.
Ren energiprojekt fick 74 procent av de totala medlen från finansinstitutioner förra året, eller 243,8 miljarder rupier (3 miljarder USD), enligt en rapport från New Delhi-baserade forskningsorganisationer Climate Trends och Center for Financial Accountability.
Det är en ökning med 6 procent från 2019 års godkännanden för projekt för ren energi på cirka 229,71 miljarder rupier 2019.
Fredag
Intelligent, flexibel sektorkoppling i städer kan fördubbla potentialen för vind och sol
Den här veckan lade Europeiska kommissionen fram direktivet om energiprestanda för byggnader (EPBD) som bör påskynda koldioxidutsläppen i byggnader.
Byggnader och städer spelar en nyckelroll i energiomställningen. Och målet för höga andelar av variabel förnybar kraftförsörjning kommer att uppnås mycket lättare om de sektorer som använder dem visar efterfrågeflexibilitet.
I huvudsak betyder det att man använder eller lagrar överskottet av vind- och solenergi på ett intelligent sätt.
Baserat på en ny studie ”Sector Coupling in Facilitating Integration of Variable Renewable Energy in Cities”, sammanfattar IRENAs Yong Chen och Dolf Gielen potentialen för sektorskoppling i städer. De uppmärksammar smart laddning av elbilar, termisk energilagring för uppvärmning och kylning och tillverkning av vätgas.
De ger som ett exempel China Grid Corporation, som betjänar 80 % av befolkningen. Det har etablerat en integrerad plattform för olika elladdningsanläggningar, nätverk och operatörer och stora kommersiella kunder.
Fredag
Rent dricksvatten för landsbygdsområden med hjälp av solenergi
Vad gör SolarDew? ”Vi har utvecklat en sorts solpanel, som vi använder för att producera rent dricksvatten istället för el. Med vår uppfinning kan du destillera havsvatten eller kraftigt arsenik- eller tungmetallförorenat vatten till dricksvatten. Vattnet går in i den övre delen och vi använder solens termiska energi för att värma och förånga vattnet. Den resulterande ångan passerar genom ett membran som blockerar föroreningar och salt.”
”I andra änden kondenserar ångan. Det är ett mycket enkelt system utan elektriska eller mekaniska delar. Vi fokuserar på hushåll och samhällen som saknar ordentlig tillgång till dricksvatten. Det måste vara robust och användarvänligt för dem. Vi levererar SolarDew per modul, som är en enda solpanel. Den genererar fyra liter vatten per dag. Det är den mängd ett genomsnittligt hushåll dricker per dag. Dessa moduler kan fästas vid varandra för att generera exakt den mängd vatten som behövs. Det extra vattnet kan lagras i lokalt levererade tankar.”
Fredag
Gigantiska batterifabriker för gigantiska virtuella kraftverk
Egentillverkade litiumjärnfosfatbatterier i aldrig tidigare skådade volymer – som ska bli hembatterier i virtuella kraftverk i massiv skala. Det är den plan som den finske batterientreprenören Jukka Järvinen nu ska ta till marknadsplatsen First North.
Batterikemi, råmaterial, batterier-som-tjänst, finansieringsform, med mera – upplägget bygger på spaningar och idéer som mognat i Jukka Järvinens hjärna under en lång karriär i batteribranschen i diverse anställningar, projekt, startups och samarbeten.
Summan av kardemumman ska bli en vertikalt integrerad virtuell energijätte vid namn Terafactory (TeraFactory). Den ska sjösätta virtuella kraftverk jorden runt. Batterier ska placeras i hemmen bakom elmätaren och leverera kapacitet och andra elnätstjänster.
Fredag
Norskt ammoniakdrivet sjöfartsprojekt går framåt
Ammoniak bulker startup Viridis Bulk Carriers och konsortiepartners har tagit ett steg närmare att förverkliga en koldioxidfri närsjötransporttjänst som omfattar last, fartyg och bränslelogistik som en del av projektet som kallas FlexBulk.
Projektet har tilldelats NOK 13,75 miljoner ($1,5 miljoner) i utvecklingsfinansiering från det norska Pilot-E-programmet, ett samarbete mellan Norges forskningsråd, Innovation Norway och ENOVA, utformat för att stödja nya maritima projekt från idéstadiet till fullskaligt förverkligande . Värdet som beviljats Viridis inkluderar ännu inte investeringsbidraget från ENOVA.
”Det här priset är ett erkännande av vår vision och markerar en milstolpe i vårt engagemang för en miljövänlig förnyelse av flottan. Genom vårt FlexBulk-projekt kommer vi att bygga världens första närsjöflotta baserad på ammoniak som bränsle, säger Espen Nordstrøm på Viridis Bulk Carriers/Navigare Logistics.
Viridis sa att dess fartygsplattform är direkt tillämplig på mer än 3 000 fartyg i Europa och indirekt tillämplig på de flesta andra sjöfartssegment. Målet är att lägga de första varvsbeställningarna i slutet av 2022, med leveranser som startar 2024 eller 2025.
Fredag
Den årliga utbyggnaden av solceller i EU når den nya högsta nivån på 25,9 GW
Europeiska unionens (EU) solcellssektor har navigerat ett år fyllt av störningar i leveranskedjan och höjningar av modulpriserna för att posta rekordnivåer av årlig utbyggnad, enligt forskning från SolarPower Europe (SPE).
Cirka 25,9 GW solenergi tillsattes av blockets 27 medlemsländer 2021, en ökning med 34 % jämfört med förra årets siffra, sade branschorganisationen i sin senaste EU Market Outlook for Solar Power-rapport som publicerades idag.
Även om kapacitetstillskottet är 16 % högre än SPE:s prognos i förra årets rapport, är det 5 % lägre än prognoserna inkluderade i dess Global Market Outlook, som släpptes i juli, när det var mindre tydligt hur förseningar med försörjningsbrist i projekt skulle påverka utbyggnaden.
Om man tar EU:s totala solenergiflotta upp till 164,9 GW, kommer de senaste siffrorna tio år efter det tidigare rekordet på 21,4 GW i solenergitillskott sattes 2011, vilket markerade början på en år lång svacka när sektorn övergick från inmatning tariffer till nya incitament och marknadsmodeller.
Fredag
Australiska CSIROs prognoser för sjunkande priser på batterier och vätgas
CSIRO har förutspått batterilagring och teknik för väteelektrolysörer kommer att fortsätta att genomgå fantastiska kostnadsminskningar när marknaden ökar, vilket kan påskyndas genom att regeringar antar mer ambitiösa klimatförändringspolicyer.
CSIRO konsultationsutkastet för sin senaste iteration av sin årliga GenCost-bedömning, som inkluderar beräkningar och prognoser för den förväntade kostnaden för en rad elproduktionstekniker.
GenCost-bedömningen har bekräftat att vind- och solteknik fortsätter att hålla statusen som de billigaste källorna för ny elförsörjning.
CSIRO fann att integrationskostnaderna för variabla förnybara energikällor var blygsamma och inte hindrade vind- och solenergi från att förbli billigare än kol- och gasgeneratorer även efter att ha redovisat kostnaderna för ny nätverksinfrastruktur och reservlagring, och med höga andelar förnybar energi.
För första gången har CSIRO också inkluderat prognoser av kostnaden för elektrolysörer som används vid produktion av vätgas med el – som visar dramatiska beräknade kostnadsminskningar varje år under åtminstone de kommande tre decennierna.
Fredag
Priser och kostnader för e-bilar når nivån på bilar med förbränningsmotor – säger tankesmedja
Tack vare statliga subventioner har helt eldrivna bilar blivit ett ekonomiskt alternativ till förbränningsmotorfordon när det kommer till inköpspris samt totala kostnader som uppstår under de första fem årens användning, enligt en analys gjord av Agora Verkehrswende.
Den Berlin-baserade tankesmedjan för transportsektorn utvärderade data från ADACs tyska bilförening för de cirka 8 000 nya bilmodellerna som finns tillgängliga i Tyskland.
Man fann att stora e-bilar ofta är billigare än fordon med förbränningsmotorer både vad gäller inköpspris och totalkostnad, även utan subventioner. Mindre elmodeller skulle å andra sidan fortfarande vara dyrare än jämförbara förbränningsmotorbilar utan finansiering. Subventioner för elbilar i Tyskland kan nå upp till 9 000 euro.
Agora Verkehrswende förespråkar att de totala kostnaderna ska bli mer transparenta för potentiella köpare och även anpassa e-bilssubventionerna närmare till medelstora och små fordon. Tankesmedjan efterlyser också att framtida finansieringsåtgärder omfattar begagnade bilar.
Fredag
Torsdag
Torsdag
Volkswagen skapar den europeiska batterijätten
Volkswagen slår samman sin batteriverksamhet till ett enda företag i Salzgitter, och skapar en europeisk batterijätte för att ta sig an kinesiska konkurrenter.
Volkswagen skapar ett enda företag för att konsolidera aktiviteter längs värdekedjan för batterier, från att bearbeta råvaror till att utveckla ett enhetligt batteri för alla sina fordon till att hantera de europeiska gigafabrikerna samt återanvända kasserade bilbatterier och återvinna de råvaror de innehåller
Parallellt med utvecklingen av dessa fem gigafabriker av det nybildade europeiska bolaget är VW investerare i svenska start-upen Northvolt som bygger ytterligare en fabrik i Skellefteå i norra Sverige.
Detta kommer att producera battericeller för premiumbilsegmentet med start 2023. Northvolt har redan ett etablerat partnerskap med Volkswagen Group inom området premiumbattericeller.
Torsdag
Storutsläppare tittar nervöst på EU:s koldioxidmarknad
Efter en dramatisk uppgång i EU:s koldioxidpriser till mer än 90 euro per ton 2021, är analytiker oeniga om huruvida lugnare vatten väntar – eller ännu högre priser är runt hörnet.
För råvaruhandlare 2021 har EU:s koldioxidmarknad varit nära en enkelriktad satsning. Som slutade 2020 på 32,72 € per ton (t) koldioxid, slog referenskontraktet för EU-utsläppsrätter (EUA) rekord efter rekord, och toppade i intradagshandel på 90,75 €/ton den 8 december. Frågan för oroliga industriutsläppare är om dessa priser kan hållas, eller om de kan förvänta sig en viss lättnad 2022.
Som ofta är marknadsanalytiker splittrade: vissa ser att priserna mjuknar något, eftersom de krafter som har drivit upp energipriserna försvagas. Andra ser koldioxidpriserna fortsätta att stiga, till 100 €/ton och mer, enligt logiken hos en marknad som är utformad för att bli allt snävare med tiden.
Torsdag
Ånge kommun blir hub för grön energi med ny vätgasanläggning
Ånge kommun och RES Renewable Norden tecknade den 14 december, 2021, en avsiktsförklaring att ingå samarbete för utveckling av en industrisite i Alby, Ånge, med en vätgasanläggning. (Pressmeddelande)
Målet är inställt på att till 2024/2025 kunna tillhandahålla grön vätgas till industrin.
Avsiktsförklaringen innebär att en utveckling av området och dess förutsättningar går vidare mot genomförandefas.
– Nu ser vi resultaten av det ihärdiga arbete som vi bedrivit under de senaste åren. Mina tre prioriteringar är; jobb, jobb och jobb och det är den gröna omställningen som är en av de största möjliggörarna för vår kommuns arbete framåt, säger Erik Lövgren, kommunstyrelsens ordförande.
Torsdag
Europas största batteri ska byggas i Storbritanniens industricentrum
Sembcorp Energy UK tillkännagav denna vecka att de har för avsikt att bygga Europas största batterienergilagringssystem, en anläggning på 360 MW, utformad för att hjälpa Storbritannien att nå sitt nettonollmål för 2050.
Det föreslagna batterilagringsprojektet kommer att placeras på Wilton International på en tillverkningsplats i hjärtat av Teessides industriområde, hem för ett av Storbritanniens ledande processtillverkningskluster.
Både Wilton International och Sembcorp Energy UK är en del av Singapore-baserade Sembcorp Industries, som för närvarande har en balanserad energiportfölj på över 12 800 MW, inklusive mer än 3 300 MW förnybar energikapacitet.
Sembcorp Energy UK driver för närvarande en av Storbritanniens största batteriföretag som består av 70 MW operativ batterilagring och ytterligare 50 MW som redan är i pipelinen och som kommer att börja arbeta i början av 2022.
Torsdag
Med flygtaxi från den holländska staden Groningen till London: "Vi är redo 2026"
År 2026 kommer det att hända: passagerare kan ta en flygtaxi till och från Groningen Eelde flygplats i Nederländerna. ELECTRON aviation kommer att bygga flygtaxibilar med plats för fyra passagerare. Företaget undertecknade nyligen en avsiktsförklaring med Groningen Airport. ”Om 10 år kommer vi att ha 30 nav för flygtaxi, spridda över hela Europa”, säger företagets grundare och vd Josef Mouris. Hur går det med planerna? Mouris förde oss i fart.
En stadsresa till London, Berlin eller Bryssel: det är den perfekta fritidsaktiviteten för många. Men om du tar tåget eller bilen är du ofta på vägen en halv dag. Groningen Eelde Airport kommer att bli den första operativa flygplatsen som ELECTRON aviation kommer att använda. Bolaget gör det möjligt att erbjuda flygningar inom Europa med en räckvidd på 750 kilometer, helt utsläppsfritt.
Torsdag
Stanfords forskare skapar nytt material för tunna, lätta solpaneler
En tävling pågår inom solenergiteknik för att skapa nästan omöjligt tunna, flexibla solpaneler. Ingenjörer föreställer sig att de används i mobila applikationer, från självdrivna bärbara enheter och sensorer till lätta flygplan och elfordon. Mot den bakgrunden har forskare vid Stanford University uppnått rekordeffektivitet i en lovande grupp av solcellsmaterial.
De främsta fördelarna med dessa övergångsmetalldikalkogenider – eller TMD – är att de absorberar ultrahöga nivåer av solljus som träffar deras yta jämfört med andra solmaterial.
Sökandet efter nya material är nödvändigt eftersom den regerande kungen av solmaterial, kisel, är alldeles för tung, skrymmande och stel för applikationer där flexibilitet, lättvikt och hög effekt är framträdande, såsom bärbara enheter och sensorer eller flyg- och elfordon.
”Kisel utgör 95 procent av solenergimarknaden idag, men det är långt ifrån perfekt. Vi behöver nya material som är lätta, böjbara och ärligt talat mer miljövänliga, säger Krishna Saraswat, professor i elektroteknik och senior författare till tidningen.
Torsdag
EU kommer inte längre att finansiera olje- och gasprojekt
Det var sent på onsdagskvällen som Europaparlamentet och rådet (medlemsstaterna) kunde avsluta förhandlingarna om nya regler för gränsöverskridande infrastrukturinvesteringar.
Det anges att ingen olje- och gasinfrastruktur i framtiden kommer att få stöd eller finansiering genom ”Connecting Europe Facility”. Detta är ett system som främjar sysselsättning, tillväxt och konkurrenskraft genom riktade investeringar i infrastruktur.
Tre områden är inblandade, nämligen energi, telekom och transport. Systemen omfattar inte utvecklingen av olje- och gasfält. Det handlar om infrastruktur inom energisektorn som omfattar mer än ett EU-land.
För ett år sedan föreslog EU-kommissionen att utesluta olje- och gasprojekt. Men det har tagit väldigt lång tid och det har varit tuffa förhandlingar innan den slovenske infrastrukturministern Jernej Vrtovet kunde förklara att en överenskommelse nåtts.
Torsdag
Tyska Home Power Solutions kommer med fler vätgaslösningar för flerfamiljshus
Tyska energilösningsutvecklaren Home Power Solutions har utökat sitt produktsortiment för kommersiella och flerfamiljshus.
Företagets Picea är en hemlagringslösning som består av ett batteri och vätgaslagringskapacitet som är utformad för att ge ström året runt ansluten till ett taksolsystem.
Vid dagligt bruk laddas och dras batteriet på till exempel på natten. När det är fulladdat används eventuellt överskott för att skapa väte som ett långsiktigt lagringsmedium att utnyttja till exempel under vintern när solkapaciteten är begränsad.
Torsdag
EU kan fynda jordartsmetaller i Gränna
En nybliven doktor i geovetenskap pekar ut fyndigheter i Gränna som en chans för EU att slippa handla sällsynta jordartsmetaller från Kina.
I Norra Kärr utanför Gränna vid Vättern finns fyndigheter av ett sällsynt rött mineral kallat eudialyt som är rikt på sällsynta jordartsmetaller.
Om detta berättar en avhandling från Göteborgs universitet. Avhandlingen i sig försvarades i slutet av förra veckan och bjuder på nya insikter i områdets geologiska ursprung.
Avhandlingens författare, Axel Sjöqvist, passar på tillfället att göra ett inlägg i debatten kring mineralbrytning.
Fyndigheten utgör en av Europas största förekomster av sällsynta jordartsmetaller, som är centrala för elektrifieringen eftersom de används i bland annat batterier och kraftfulla permanentmagneter i elmotorer och generatorer.
Torsdag
Världens största solcellsdrivna batteri – 900 MWh – presenterades i Florida
Florida Power and Light Company har den här veckan slutfört arbetet med världens största solcellsdrivna batteri, 409MW/900MWh Manatee Solar Energy Center som kommer att laddas av den närliggande FPL solcellsanläggningen.
FPL beställde det nyligen färdigställda Manatee Solar Energy Center med en ljus- och drönarshow, lämpligt driven av el genererad från installationen, som FPL hävdar är ett ”världsrekordsbrytande” soldrivet batteri.
Det kan mycket väl vara det största ”soldrivna batteriet”, även om det är värt att påpeka att solenergiparken i centrum bara är 74,5 MW. Batteriet ses som avgörande för den lokala elförsörjningen för dess förmåga att fortsätta strömförsörjas under molnigt väder eller på natten.
”Det har varit ett betydelsefullt år för ren energi i Florida – FPL inledde året med att formellt stänga sin sista koleldade anläggning i delstaten och nu avslutar vi året med att slå ett världsrekord och ta i bruk det största solcellsdrivna batteriet i världen”, säger Eric Silagy, FPL:s vd och koncernchef.
Torsdag
Onsdag
Onsdag
Att använda infångad CO2 och göra fiskmjöl - kan det vara lönsamt?
Om kostnaden för att fånga metan (eller CO2, eller något) kan vikas in i kostnaden för att göra något som kan säljas med vinst, kommer metanavskiljningen att ta fart.
Rob Jordan vid Stanford Woods Institute for the Environment förklarar hur forskning där visar att infångad metan kan omvandlas till fiskmjöl till samma pris som kommersiellt fiskmjöl.
I vissa fall kan det göras mycket billigare. Kommersiellt fiskmjöl, som används för att mata odlad fisk, produceras normalt av annan fisk eller är växtbaserat.
Fiskmjöl tillverkat av metanotrofer (metanförbrukande bakterier) kan odlas i en kyld, vattenfylld bioreaktor som matas med trycksatt metan, syre och näringsämnen. Denna intäktsström för fångad metan kommer inte bara att minska denna potenta växthusgas, utan också minska trycket på fiskbestånd och jordbruk.
Fisk och skaldjur är en viktig global källa till protein och mikronäringsämnen. Dess konsumtion har mer än fyrdubblats sedan 1960 och kommer att fortsätta växa fram till 2050. Fiskmjölspriserna har nästan tredubblats sedan 2000. Så en sund marknad kommer alltid att finnas.
Onsdag
Skräpet som blev det nya guldet - LIGNIN
Det handlar om en fjärdedel av den värdefulla skogsråvaran. Hittills har den bara eldats upp men i dag har lignin seglat upp som en ny klimatsmart guldgruva för såväl skogsindustrin som för en rad branscher inom allt från batterier till asfalt.
”Baserat på vår forskning har vi definierat lignin som ett av våra viktigaste strategiska områden med potential inom många nya, gröna innovationer”, förklarade Annica Bresky, vd för skogsindustrijätten Stora Enso.
Lignin kan användas för tillverkning av kolfiber, som vindkraftverk och flygplan till stor del består av. Lignin kan även användas i batteritillverkning och ersätta fossilbaserad grafit som i dag till 90 procent kommer från Kina, i anoderna på laddningsbara batterier. Stora Enso har i dag pilotprojekt inom både kolfiber och batteritillverkning som kan gå över i industriell skala under det närmaste året.
Onsdag
Därför bygger Finland elnät dubbelt så snabbt
För att klara den snabba elektrifieringen måste Sverige bygga 550 mil transmissionsnät under de kommande 20 åren. Men det är inte bara här som utvecklingen måste gå snabbt.
– Finland är i samma situation. Även om vi i dagsläget inte har samma problem med flaskhalsar som Sverige behöver vi bygga flera nya transmissionsnät de kommande 15 åren, säger Mika Penttilä, senior expert i nättjänster och design, markanvändning och miljö vid Fingrid Oyj.
Finland gör stora satsningar för att möta befolkningstillväxten och den ökade elektrifieringen i fordon, och samtidigt klara landets vision om att bli klimatneutralt senast 2035. Helsingfors, vars el- och värmeproduktion är beroende av stadens två kolkraftverk, ska under detta årtionde fasa ut kol och ersätta det med bland annat biomassa, värmepumpar och vindkraft. Om två år stängs det första kolkraftverket, Hanaholmens kraftverk, som ensamt står för två procent av Finlands klimatutsläpp.
Samtidigt planeras för en ny 400 kV-elkabelförbindelse mellan huvudstaden och Vanda, där ett av landets största energiföretag har sin bas. Tidigare i år kom dessutom besked om att den försenade kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 nu beräknas tas i drift under 2022, och att det planerade kärnkraftverket Hanhikivi 1 i norra Finland ska tas i drift sju år senare. Det är också i norra delarna av Finland som landets största vindkraftsparker är under utveckling.
Onsdag
Toyota hoppar på elektricitetståget
Toyota Motor Corporation har tillkännagivit en dramatisk uppskalning av sina planer för batteridrivna elfordon, avslöjade 16 nya BEV-modeller på onsdagen och satte ett nytt BEV-försäljningsmål på 3,5 miljoner per år till 2030 – en enorm ökning av ambitionen med 75 procent.
Vid ett evenemang i Tokyo på onsdagen tillkännagav den japanska biljätten investeringar på totalt nästan 100 miljarder USD (8 biljoner yen) i övergången till fordon utan koldioxidutsläpp fram till 2030, inklusive en ”full line-up” av prisvärda massproduktionsmodeller.
De 16 nya BEV-bilarna som presenterades på Megawebs showcase inkluderade fem Toyota ”bZ” (beyond Zero)-fordon, varav en – bZ4X – är inställd på en global lansering 2022, inklusive i Australien, med tidpunkten för den australiensiska marknaden att vara bekräftad.
Dessutom presenterades sju ”livsstils” batterielektriska modeller inklusive kommersiella fordon, och fyra Lexus-modeller.
Onsdag
Solvärme har stor potential i mindre fjärrvärmenät
Solvärme kan få en allt större roll i svenska fjärrvärmenät, framför allt i glesbygden där biobränsle dominerar. Men för att tekniken ska slå igenom krävs säsongslager, visar en ny rapport. Aktörer inom solbranschen efterlyser nu ett investeringsstöd för att marknaden ska ta fart.
På en av vinterns kallaste dagar anordnade Svensk Solenergi ett seminarium om solvärme för att presentera Energimyndighetens nya rapport i ämnet, ”Solvärme i Sverige” – ett regeringsuppdrag där syftet var att analysera den storskaliga solvärmens potential och nyttor. Det handlar alltså som större solvärmeparker, som har en potential inom flera områden enligt rapporten.
– Den kan stärka värmebolagens konkurrenskraft, öka försörjningstryggheten och flexibiliteten, frigöra biobränsle till andra områden och minska spetslasten, säger Viktor Döhlen, ansvarig för rapporten på Energimyndigheten.
Onsdag
Biden hotar Putin med europeiska energisanktioner stoppande av Nord Stream 2
President Biden och Rysslands president Vladimir Putin hade ett två timmar långt videosamtal den 7 december för att hjälpa till att lugna krisen. Under detta möte upprepade Biden USA:s stöd för Ukrainas territoriella integritet – och varnade att om Ryssland invaderar Ukraina, skulle USA och dess europeiska allierade först och främst svara med starka ekonomiska åtgärder. En specifik åtgärd: att säkerställa misslyckandet i Moskvas gasledningsprojekt Nord Stream 2 över Östersjön mot Tyskland.
Varför använder USA energi för att avskräcka rysk aggression, och varför är detta en riskabel strategi? Forskning om energisäkerhet, inklusive min egen, visar den begränsande effekten av energiberoende. Europas energiberoende av Ryssland innebär att hot mot detta pipelineprojekt kan orsaka lika stor skada för våra allierade som för Ryssland. Varje rörledningsförskjutning kräver därför en stark transatlantisk konsensus. Samtidigt formar det rysk-europeiska energiberoendet – och en ny gasledning som verkar redo att öka leveranserna till väst – ryska intressen och gör en invasion av Ukraina mindre rationell.
Onsdag
Northvolt och Galp miljardsatsar i Portugal – ska anrika litium till elbilsbatterier
Svenska Northvolt och portugisiska oljebolaget Galp Energia siktar på att tillverka tillräckligt med litiumhydroxid för att räcka till 700.000 elbilar om året.
Aurora heter det nya samriskbolaget som bildats av Northvolt och oljebolaget Galp Energia, som delar ägarskapet lika mellan sig.
700 miljoner euro, motsvarande 7,2 miljarder kronor, investeras i Portugal för att bygga en bearbetningsanläggning för litiumhydroxid (LiOH) som ska tas i drift 2026. Produktionskapaciteten ska då vara 35.000 ton.
Det motsvarar enligt företagen materialåtgången för 50 gigawattimmar (gWh) med batterier, eller ungefär 700.000 elbilar. Man menar också att den nya anläggningen blir Europas största av sitt slag och anställa uppemot 1.500 personer i Portugal.
Litiumhydroxid är ett vitt pulver. Eftersom värdet stigit kraftigt i takt med elbilsomställningen har smeknamnet ”vitt guld” blivit allt vanligare.
Onsdag
Med Shells utträde från Cambo håller Nordsjöoljans ekonomi på att försvinna
Det kontroversiella oljefältet Cambo lämnades med ett svart hål i sin budget efter att Shell drog tillbaka sin investering i projektet. Det har kastat tvivel om framtiden för brittisk olje- och gasprospektering, och väcker frågan om vad skälet kan vara för fortsatt utveckling i Nordsjön.
Enligt nationell lagstiftning och regeringens policy är företag skyldiga att utvinna allt de kan ekonomiskt – principen om maximal ekonomisk återhämtning. Men – ekonomiskt maximalt för vem?
För Storbritannien som helhet har olja och gas från Nordsjön varit oekonomisk på gränsen i flera år. Vissa år ger branschen något mer i skatt än den tar i skattelättnader, andra år något mindre. Det genererar sysselsättning, men antalet jobb inom sektorn har minskat med ungefär en tredjedel på bara sex år.
Onsdag
Storbanken HSBC vill att kunderna lämna kolet senast 2023
HSBC (HSBA.L), Europas ledande bankir till företag i Asien, lade fram sin efterlängtade policy för finansiering av termiskt kol på tisdagen och sa att de förväntade sig att alla sina kunder skulle ha en plan på plats för att lämna det fossila bränslet i slutet av 2023.
Kol är omtvistat för regeringar över hela Asien när de vill gå bort från den billiga och allmänt använda, men kolintensiva energikällan för att hjälpa till att uppfylla ett globalt åtagande att minska utsläppen i kampen mot klimatförändringarna.
Enligt sin plan kommer HSBC att minska exponeringen för termisk kolfinansiering med minst 25 % till 2025 och 50 % till 2030, även om kunder utanför EU eller icke OECD-baserade skulle kunna finansieras tills en global utfasning till 2040, dess hållbarhet sa chefen till Reuters.
Onsdag
Vattenfall går vidare med vindkraftsparker i Vesterhav utanför Danmark
Svenska Vattenfall har fattat det slutgiltiga investeringsbeslutet för Vesterhav Syd och Vesterhav Nord och lägger till 344 MW havsbaserad vindkraftskapacitet till det danska energisystemet fram till 2023.
Med det slutliga investeringsbeslutet till ett värde av 769 miljoner euro kommer Vattenfall och dess leverantörer att inleda det sista steget i utvecklingen av de två havsbaserade vindkraftsparkerna som kommer att täcka den årliga förbrukningen för mer än 350 000 danska hushåll.
”Vi går in i slutfasen av projektet tillsammans med en grupp starka leverantörer för att klara vindkraftsparken till 2023. Beslutet är ett tecken på vårt engagemang för den gröna omställningen i Danmark och Vattenfalls bidrag till vindkraftsindustrin till havs och lokalt skapande av jobb, säger Helene Biström, chef för affärsområde vind på Vattenfall.
Onsdag
Tisdag
Tisdag
Rapport: Solparker ökar humlepopulationen
Preliminära data visar att mängden pollinerande humle ökar upp till en kilometer utanför solparkerna, som har varit hem för humlorna.
Det finns 14 000 tunnland landbaserade solparker i Storbritannien. Antalet humlor kan öka dramatiskt med bara några enkla förändringar, som att behandla marken mellan panelerna som en äng.
Då kan det finnas upp till fyra gånger fler humlor i parken, jämfört med om panelerna står på en klippt gräsmatta.
Tisdag
E.ON bygger fler solparker
E.ON jobbar intensivt med att hitta mark i elområde 3 och 4, där behovet av ny elproduktion är som störst och där de första markarrendena kommit på plats. Det initiala målet är att säkra en portfölj på 200 megawatt, där E.ON redan säkrat cirka hälften.
– Vår affärsidé är att baserat på våra kunskaper inom sol, projektera och leda arbetet för att säkra att nya parker kommer på plats, säger David Sätterman. Vi har stor erfarenhet av att utveckla och bygga storskaliga parker internationellt och har alla förutsättningar att utifrån vår starka marknadsposition, med integrering från grossist till installatör av solenergi, ta en ledande roll i det arbetet.
Fram till augusti i år har E.ON anslutit 70 megawatt solenergi till elnätet, ungefär motsvarande årsförbrukningen för 3 500 normalvillor. Bara under juni månad anslöts 16 megawatt och utvecklingen fortsätter.
-Solelproduktionen växer exponentiellt och våra orderböcker indikerar att vi även framåt kommer kunna sälja villalösningar, större egenproducenter och solparker till större industrier, säger David Sätterman.
Tisdag
EU:s koldioxidpris fortsätter att stiga - lönsamheten för det fossila minskar
När kostnaderna för EU:s koldioxidkrediter för första gången går över 90 euro per ton, ser tunga förorenare fram emot de svåra månaderna som ligger framför dem.
Om nuvarande pristrender fortsätter kan kolpriserna överstiga 100 euro per ton före årets slut. Analytiker har sagt att detta fortfarande är möjligt, men osannolikt.
Koldioxidkostnaderna på EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS) har stigit till mer än 150 % av priset i början av november. Sedan början av 2021 har priserna stigit till 250 % av utgångspriset.
De nuvarande priserna ligger betydligt över Internationella valutafondens rekommenderade globala koldioxidpris på 75 USD/ton (66 €/ton). Emellertid indikerade ekonomer tillfrågade av Reuters nyligen att för att uppnå nettonollutsläpp till 2050 skulle det krävas ett kolpris på 100 USD/ton (88 €/ton) inom den närmaste framtiden.
Tisdag
Solenergipriserna fortsätter att stiga men Build Back Better Act kommer att öka installationerna med 31 % fram till 2026
De nyligen avvisade framställningarna om antidumpnings- och utjämningstullar på solceller från Malaysia, Thailand och Vietnam orsakade betydande leveransstörningar för importörer, vilket ytterligare förvärrade begränsningarna i leveranskedjan. Logistiska utmaningar och prisökningar i solenergiförsörjningskedjan kommer att trycka ned utbyggnaden under nästa år, vilket resulterar i en minskning med 7,4 gigawatt (33 %) i prognosen för 2022 jämfört med tidigare prognoser.
Solprojekt kommer att fortsätta att möta utmaningar i försörjningskedjan på kort sikt, men nya prognoser visar att, om de godkänns, kommer bestämmelserna om ren energi i Build Back Better Act att stimulera tillväxt på solenergimarknaden. Lagstiftningen kommer att göra det möjligt för solenergiindustrin att fortsätta på sin robusta tillväxtbana, stimulera inhemsk tillverkning och lindra begränsningar i leveranskedjan.
Tisdag
Serbien ska utveckla 11,3 GW sol- och vindenergiprojekt
Serbiens utkast till ekonomiska reformprogram för perioden 2022-2024 förutser genomförandet av statliga projekt för byggandet av vindkraftsparker med en kapacitet på 3 000 megawatt (MW) och solkraftverk med en kapacitet på 8 300 MW.
Serbien utarbetar det ekonomiska reformprogrammet varje år som ett kandidatland för EU-medlemskap för att förbereda sig för den ekonomiska och skattemässiga tillsynen inom unionen. Utkastet utarbetas av Finansdepartementet.
En ny investeringsplan har tagits fram med projekt inom energi och gruvdrift till ett värde av cirka 17 miljarder euro, varav cirka 12 miljarder euro är planerade för vindkraftsparker, solkraftverk och vattenkraftverk.
Tisdag
Nätstabiliserande enheter synkro-växelriktare som kopplar förnybar energi till distribuerade energiresurser
Ett amerikanskt-israeliskt konsortium utvecklar synkroväxelriktare – växelriktare som efterliknar en synkrongenerator och kan aktivt reagera på nätets frekvensförändringar samtidigt som de stabiliserar spänningen.
De nya enheterna förväntas göra detta samtidigt och tillhandahålla nätstabilitetstjänster på mindre än 16,67 millisekunder.
Synkroväxelriktare är en speciell sorts smart växelriktare som efterliknar en synkron generator och kan undvika nätspänningsfrekvensfluktuationer och fel genom att reagera dynamiskt och autonomt på förändringar i nätet med hjälp av mjukvara och ge ett tröghetssvar på extremt kort tid.
Dessa enheter har utvecklats mestadels på forskningsnivå hittills och anses vara en optimal lösning för att integrera förnybar energi med distribuerade energiresurser som lagring och elfordon
Tisdag
Vattenfall får grönt ljus för Norfolk Boreas vindkraftpark
Byggnadstillstånd har beviljats för Vattenfalls vindkraftpark Norfolk Boreas, som skulle kunna producera tillräckligt med el för att driva nästan 2 miljoner brittiska hus.
Enligt Vattenfall kommer vindkraftsparken att ge betydande samhälls- och kompetensinvesteringar direkt till Norfolk. Arbetet kommer att påbörjas för att samarbeta med försörjningskedjan för att förbereda bygget, som förväntas påbörjas 2023.
Norfolk Boreas, som är en del av Vattenfalls Norfolk Zone, har designats för att använda en samordnad nätanslutning. Att använda den allra senaste tekniken innebär att 4X1,5 m breda kabelkanaler transporterar all el som produceras av båda projekten. Ett stegvis tillvägagångssätt för byggandet kommer också att innebära att kabelarbeten slutförs i korta sektioner längs kabelsträckningen, där marken snabbt återställs för att minimera lokala och miljömässiga effekter.
Tisdag
Franska Neoen fördubblar batteristorleken och ser utvecklingsmöjligheter
Den franska utvecklaren Neoen, företaget bakom det ursprungliga ”stora batteriet” i Hornsdale Power Reserve där Tesla-batterier används, har precis utökat sin satsning på Australien.
Företaget har tillkännagivit en fördubbling av sin nyaste stora batteriproduktion till 100MW/200MWh i Australian Capital Territory (ACT). Neoen har vuxit fram som en stor lagringsaktör på baksidan av sina australiensiska projekt, där det har legat bakom de största batterierna på kontinenten.
The Capital Battery tar Neoens australiensiska batterilagringsportfölj till 576 MW i drift eller under uppbyggnad, vilket befäster sin position som landets ledande ägare och operatör av stora batterier.
Neoen äger och driver också det nyligen färdigställda viktorianska Big Battery på 300 MW / 450 MWh i Geelong och 150 MW / 193,5 MWh Hornsdale Power Reserve i södra Australien. Projektet tar Neoen ett steg närmare sitt mål att ha minst ett storskaligt batteri i drift i varje delstat på Australiens nationella elmarknad.
Tisdag
Tyskland ökar sin klimatfond med 60 miljarder euro
Tysklands nya regering antog en tilläggsbudget på måndagen för att överbelasta sin klimat- och omvandlingsfond med ett skuldfinansierat tillskott på 60 miljarder euro (68 miljarder dollar) för att möjliggöra fler investeringar i övergången till en grön ekonomi.
Tilläggsbudgeten, som antogs enhälligt av förbundskansler Olaf Scholz kabinett, kommer att kanalisera 60 miljarder euro av outnyttjad skuld i årets federala budget till regeringens klimat- och omvandlingsfond för framtida utgifter.
Budgetmanövern kom överens om förra månaden av mitten-vänster-socialdemokraterna (SPD), pro-spenderande gröna och skattemässigt mer försiktiga fria demokrater (FDP) i deras koalitionsavtal, vilket gör det möjligt för partierna att få ut det mesta av en tillfällig, pandemi-relaterad upphävande av lånegränser i grundlagen.
Tisdag
Tomas Kåberger: Kärnkraft är planerbar – men mindre lönsamt användbar
Det ekonomiska problemet är att verken ibland går sönder – så att den planerade produktionen inte blir av. Att en stor kärnreaktor plötsligt kan snabbstoppa måste Svenska kraftnät planera för.
Just nu pågår en kampanj för kärnkraft till varje pris. Retoriken liknar den som användes när det skulle lagstiftas om att begränsa reaktorägarnas ansvar för reaktorhaverier: ”Såsom framgår av det ovan sagda är vi nödgade att ta atomkraften i anspråk – kosta vad det kosta vill – om vi inte vill acceptera en standardsänkning”, stod det då i en offentlig utredning. Nu heter det att ”kostnaden för ny kärnkraft saknar relevans” – i alla fall enligt Svenskt Näringslivs energipolitiska talesman.
I verkligheten är kostnaden relevant. På elmarknaden gäller det för elproducenter att erbjuda kunderna all den el de vill ha billigt. Det här måste klaras av både när kärnreaktorn fungerar och när den inte gör det, när solen skiner och när den inte gör det, när det blåser och när det är vindstilla, torrår såväl som regniga år.
Tisdag
Måndag
Måndag
Göteborg ett steg närmare att bli nav för transport av infångad koldioxid
Energimyndigheten har beviljat delfinansiering av samverkansprojektet CinfraCap. Det betyder att regionen är ett steg närmare en gemensam infrastruktur för infångad koldioxid i Göteborgs Hamn.
Infångning och lagring av koldioxid är ett av våra viktigaste verktyg för att radikalt minska utsläppen av koldioxid till atmosfären. Under 2020/2021 startade samverkansprojektet CinfraCap en förstudie som visade att en delad logistik- och infrastrukturlösning för transport och mellanlagring av koldioxid från industrigrind till kajkant är möjlig.
– Infrastrukturen i Göteborgs Hamn kan få en avgörande betydelse för att kunna transportera infångad koldioxid från hela landet till förvaring under havets botten. Nu har vi glädjande nog fått besked att Energimyndigheten går in med delfinansiering och vi kan jobba vidare i fas två i projektet, säger Anna-Karin Jannasch från Nordion Energi AB, som är delprojektledare för CinfraCap. Där kommer vi att fokusera på att uppskatta avgifter för nyttjande av infrastrukturens olika anläggningar såsom förvätskningsanläggning och mellanlager, samt utveckla en fungerande affärsmodell för CinfraCap. Detta gör vi med hänsyn till övriga delar i värdekedjan och i samklang med nödvändiga regelverk som omgärdar CCS/Bio-CCS.
Måndag
Hyundai Ioniq 5 får recensionen: Mobil kraftstation, hemmakontor och campingbil allt i ett (han kokar en kopp te)
Där satt vi i en park och kokade en vattenkokare som var inkopplad i Hyundai Ioniq 5-batteriet och njöt sedan av en nybakad kopp te. Ja, det var mest för att visa, och för videon vi spelade in vid den tiden. Men det slog bara fast hur snabbt elfordon tar oss in i en ny värld.
Det är rättvist att säga att Hyundai Ioniq 5 har varit en av de mest efterlängtade elbilarna som kommit ut på marknaden sedan Tesla Model 3. Den har fått så många utmärkelser, inklusive några mycket respekterade priser för årets bil, och det är fordonet. -to-load (V2L)-teknik, och känslan av rymd på insidan av denna kraftstation på hjul, det är anledningen.
Först till V2L. ”Batteri på hjul”-konceptet är ett som ofta tjatas om. Och det är sant att elbilar en dag kommer att spela en avgörande roll för att ge kraft och stabilitet till ett nät som domineras av vind och sol. Men vi är förmodligen några år borta nu, och tvåvägsinteraktionen med nätet är komplex och – i det här skedet – kostsam.