DECEMBER NYHETER

Tio nyheter om energiomställningen

varje vardag, varje vardag, varje vardag

gron
rod
gul
lila
brun

Gratis nyhetsbrev varje vardag, teckna dig här !

Förnybart måste växa snabbare

Batterier/Vätgas/Pumpkraft mm

Tekniksprången är redan här

Måndag

Göteborg ett steg närmare att bli nav för transport av infångad koldioxid

Energimyndigheten har beviljat delfinansiering av samverkansprojektet CinfraCap. Det betyder att regionen är ett steg närmare en gemensam infrastruktur för infångad koldioxid i Göteborgs Hamn.

Infångning och lagring av koldioxid är ett av våra viktigaste verktyg för att radikalt minska utsläppen av koldioxid till atmosfären. Under 2020/2021 startade samverkansprojektet CinfraCap en förstudie som visade att en delad logistik- och infrastrukturlösning för transport och mellanlagring av koldioxid från industrigrind till kajkant är möjlig.

– Infrastrukturen i Göteborgs Hamn kan få en avgörande betydelse för att kunna transportera infångad koldioxid från hela landet till förvaring under havets botten. Nu har vi glädjande nog fått besked att Energimyndigheten går in med delfinansiering och vi kan jobba vidare i fas två i projektet, säger Anna-Karin Jannasch från Nordion Energi AB, som är delprojektledare för CinfraCap. Där kommer vi att fokusera på att uppskatta avgifter för nyttjande av infrastrukturens olika anläggningar såsom förvätskningsanläggning och mellanlager, samt utveckla en fungerande affärsmodell för CinfraCap. Detta gör vi med hänsyn till övriga delar i värdekedjan och i samklang med nödvändiga regelverk som omgärdar CCS/Bio-CCS.

Källa:

13.12. 2021  13:25  CET

Måndag

Hyundai Ioniq 5 får recensionen: Mobil kraftstation, hemmakontor och campingbil allt i ett (han kokar en kopp te)

Där satt vi i en park och kokade en vattenkokare som var inkopplad i Hyundai Ioniq 5-batteriet och njöt sedan av en nybakad kopp te. Ja, det var mest för att visa, och för videon vi spelade in vid den tiden. Men det slog bara fast hur snabbt elfordon tar oss in i en ny värld.

Det är rättvist att säga att Hyundai Ioniq 5 har varit en av de mest efterlängtade elbilarna som kommit ut på marknaden sedan Tesla Model 3. Den har fått så många utmärkelser, inklusive några mycket respekterade priser för årets bil, och det är fordonet. -to-load (V2L)-teknik, och känslan av rymd på insidan av denna kraftstation på hjul, det är anledningen.

Först till V2L. ”Batteri på hjul”-konceptet är ett som ofta tjatas om. Och det är sant att elbilar en dag kommer att spela en avgörande roll för att ge kraft och stabilitet till ett nät som domineras av vind och sol. Men vi är förmodligen några år borta nu, och tvåvägsinteraktionen med nätet är komplex och – i det här skedet – kostsam.

Källa:

13.12. 2021  13:17   CET

Måndag

Brittiska universitet har fått 89 miljoner pund i investeringar från oljebolag under de senaste fyra åren

Ilska efter utredning finner att Imperial College London, Cambridge och Oxford bland institutioner har accepterat finansiering

Några av Storbritanniens mest prestigefyllda universitet är bland dem som har delat i medel på sammanlagt minst 89 miljoner pund från stora oljebolag under de senaste fyra åren, har en undersökning visat.

Oxford, Cambridge och Imperial College London är bland universiteten som har fått finansiering från några av världens största företag, enligt ny forskning från openDemocracy.

Under de senaste månaderna har det ökat trycket på institutioner att bryta förbindelserna med fossilbränsleföretag. Förra månaden undertecknade mer än 40 seniora akademiker och forskare ett öppet brev där de lovade att inte samarbeta med Science Museum angående dess finansiella band till stora oljebolag. Museet stod inför flera avgångar på grund av banden med Shell och en nyligen tillkännagiven affär med förnybara energiföretaget Adani Green Energy, en del av Adani Group, som har stora innehav i kol. 

Källa:

13.12. 2021  12:55  CET

Måndag

Japan släpper nya riktlinjer för jordbruk-solparker när installationer når 200 MW

De japanska myndigheterna har släppt nya riktlinjer för utveckling av agrovoltaikprojekt och har uteslutit installationer som inte tar emot grödor eller boskap i planeringsfasen. Analytiker Takeshi Magami säger att agrovoltaik kan utvecklas under inmatningstullsystemet, på den fria marknaden via energiköpsavtal eller genom ett rabattsystem som täcker 50 % av de initiala investeringarna.

Japans organisation för utveckling av ny energi och industriell teknologi (NEDO) släppte nyligen nya riktlinjer för att utveckla och bygga markmonterade agrovoltaiska anläggningar, i ett försök att öka förekomsten av sådana projekt i landet med knappa land.

”Riktlinjerna utarbetades under överinseende av ministeriet för ekonomi, handel och industri (METI),” säger Takeshi Magami från Chiba Ecological Energy, en ledande aktör inom Japans agri-PV-sektor i Japan.

Källa:

13.12. 2021  12:45   CET

Måndag

USA fördubblar energilagringskapaciteten

Vissa marknadsprognoser för USA indikerar att landets installerade energilagringskapacitet kommer att nå cirka 4 GW i slutet av 2021 och ytterligare till 7 GW 2025, vilket underlättar US Energy Storage Associations mål för 2030. Stora industriaktörer, inklusive Strata Clean Energy, Kore Power och till och med indiska företag som Reliance Industries börjar se potentialen på den amerikanska energilagringsmarknaden.

Marknaden för energilagring i USA gör stora framsteg, drivet av rekordtillväxten under det senaste året även om Covid-pandemin rubbad farten i olika andra industrier över hela världen. Marknaden för förnybar lagring har snarare hållit upp landets ekonomiska utsikter.

Källa:

13.12. 2021  12:41  CET

Måndag

Walmart uppdaterar finansieringsprogrammet för att minska utsläppen från försörjningskedjan

”Project Gigaton”-program för att minska indirekta utsläpp för företaget att få stöd för att sätta upp vetenskapsbaserade utsläppsmål som verifierats i linje med en 1,5C-bana av Science-Based Targets Initiative (SBTi). Det kommer också att erbjudas stöd för att slutföra klimatavslöjande genom CDP.

Denna verifiering kommer att hjälpa Walmart att bättre mäta sina Scope 3 (indirekta) utsläpp och att påskynda minskningarna i linje med sina långsiktiga klimatmål, genom att engagera leverantörer. Project Gigaton hjälper leverantörer att minska utsläppen från energi, avfall, förpackningar, transporter och produktanvändning och design. Den innehåller också en arbetsström för att hjälpa dem att bevara och återställa naturen.

HSBC och Walmart har erbjudit ett hållbart finansieringsprogram för leveranskedjan sedan 2019. Tillägget av CDP till samarbetet kommer att hjälpa leverantörer att sätta upp sina egna mål och förbättra avslöjandet.

Källa:

13.12. 2021  12:34   CET

Måndag

Oövervakad självkörning i Tyskland nästa år

Du har hört det förr, men nu tycks oövervakad självkörning faktiskt vara nära. Mercedes-Benz har tillstånd och teknik klara i Tyskland från och med nästa år.

Det finns många bivillkor som måste vara uppyllda i trafiken, men efter att funktionen aktiverats uppfyller den kraven på det som den amerikanska bilorganisationen SAE kallar Level 3, oövervakad självkörning.

Föraren behöver inte ha någon uppmärksamhet på vägen och det är bilens ansvar att meddela när den behöver avlösning.

S-Class har belamrats med sensorer, hårdvaran är redundant, trettontusen kilometer motorväg har laserscannats i centimeterprecision – Mercedes lämnar inget åt slumpen.
Mercedes planerar att installera funktionen Drive Pilot under första halvåret nästa år. Alla tillstånd är klara för modellerna S-Class och EQS. Hårdvaran har rustats upp ordentligt för att säkerställa att allt fungerar.

Källa:

13.12. 2021  12:30  CET

Måndag

Priset på vätgas på väg ner

WoodMac förväntar sig en betydande nedgång i elektrolysörens capex till 2025.
Kostnaderna drivs ned av en rad faktorer, inklusive stordriftsfördelar, nya aktörer på marknaden, större automatisering och ökad modularitet.
Vätgasboomen är på god väg, men allt väte skapas inte lika. Ett spektrum av vätefärger är i spel – men den verkliga förändringen kommer när kostnaderna för grönt väte med låga koldioxidutsläpp blir konkurrenskraftiga på stora marknader, säger Bridget van Dorsten, väteforskningsanalytiker, Wood Machenzie.

I en färsk rapport från WoodMac, ”Hydrogen Costs 2021: Getting Ready to Scale”, studerar Dorsten ekonomin för grönt, grått, brunt och blått väte, och drar slutsatsen att grönt väte har en del att komma ikapp, men projektpipelinen tar fart .

Källa:

13.12. 2021  12:24   CET

Måndag

Tysklands nya regering vill se en snabbare energiomställning

Efter veckor av förhandlingar har Tyskland en ny regeringskoalition. Denna ”trafikljuskoalition” ser en disparat politisk gruppering – Tysklands socialdemokratiska parti (SPD), det fria demokratiska partiet (FDP) och De gröna – samlas under en djärv slogan: ”Våga mer framsteg”. Detta gäller ett brett spektrum av frågor till hands för den nya regeringen, inte minst behovet av att återuppliva landets svaga energiomställning, eller Energiewende.

Den nya regeringens energiomställningsagenda är mycket ambitiöst. Det finns mål för förnybar energi, påskyndad utfasning av kol och en översyn av kraftmarknaden. Allt skall gå i snabb takt.

Så, hur realistiska är dessa planer, och vad betyder de för framtiden för Tysklands energimarknader? Våra experter väger in.

mycket ambiöst

Källa:

13.12. 2021  12:20  CET

Måndag

Världens största öl-bryggare siktar på CO2-noll värdekedja till 2040

Anheuser-Busch InBev (AB InBev), världens största bryggare, har skisserat planer på att leverera fem netto-nollbryggerier i Europa till 2028 och att nå netto-noll för sin globala värdekedja till 2040.

Företaget meddelade den 10 december att det nästan har nått sin 2025-ambition att minska direkt (Scope 1) och kraftrelaterade (Scope 2) med 25 %, jämfört med en 2017 års baslinje. På indirekta (Scope 3) utsläpp har en minskning med mer än 10 %, i intensitetstermer, levererats sedan 2017.

Som AB InBev har man byggt på detta mål med en ny långsiktig vision att leverera nettonoll, globalt, över alla utsläppsområden till 2040.

Källa:

13.12. 2021  12:07   CET

Måndag

Fredag

Fredag

Volvobatterierna ska utvecklas i Göteborg

Volvo öppnar ett utvecklingscenter tillsammans med Northvolt för den batterifabrik de ska bygga åt Volvo någonstans i Europa.

Volvo Cars och Northvolt ska bygga en 50 GWh-battericellsfabrik för 30 miljarder kronor (60 öre/Wh) för elbilar från Volvo och Polestar. För att preparera för fabriken och för att bygga kompetens hos Volvo, startar de nu ett utvecklingscenter i Göteborg.

Elbilsbatterier är idag något som biltillverkare köper in från asiatiska jättar som CATL och Panasonic. Men i likhet med Tesla, Volkswagen, Renault och Nissan är Volvo Cars inställt att på att bli sin egen batteriproducent. Batteriet är en avgörande komponent i en elbil när det gäller prestanda, pris och klimatavtryck.

Centret kommer att ligga nära Volvos eget utvecklingscenter och ha mycket utbyte med Northvolts utveckling i Västerås. Det ska tas i drift nästa år och kommer att ge några hundra arbetstillfällen.

Källa:

9.12. 2021  13:28  CET

Fredag

Vätgasstationer i Sverige på väg att tiodubblas

Naturvårdsverket beslutade idag om att ge företaget REH2 355 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet för att för att bygga 24 nya vätgastankstationer som producerar vätgasen på plats. Förnybar vätgas som fordonsbränsle är nästan helt fri från utsläpp av växthusgaser och de här investeringarna beräknas minska utsläppen med 21 tusen ton koldioxid per år.

År 2025 ska REH2 ha byggt tankstationer på 24 platser längs det svenska vägnätet, från Skåne till Norrbotten. Stationerna kommer att med en egen elektrolysör kunna producera vätgasen på plats. Stationerna är modulära och ska kunna byggas ut vid ökad efterfrågan. 

– Vätgas är en växande teknik för att minska utsläppen i transportsektorn. Med infrastruktur på plats ges möjligheter för fler företag ställa om sina fordon, säger Nanna Wikholm, chef för Klimatklivsenheten för transporter på Naturvårdsverket.

Källa:

10.12. 2021  13:14   CET

Fredag

Ny forskning visar att vindkraftverk, rätt konfigurerade, kan ge nätstabilitet

Forskning vid NREL, i samarbete med GE, har lett till en demonstration av vanliga vindkraftverk i ”grid-forming mode”.

De lyckades ställa in nätets spänning och frekvens, utan ström från det bredare elnätet. Det öppnar dörren för att minska beroendet av konventionella stabilitetskällor som kol- eller gasgeneratorer.

Vindens välkända svaghet är dess variation och därför måste den stödjas av traditionella baslastleverantörer som fossila bränslen och kärnkraft. Att övervinna denna svaghet kan göra nättjänster till en ny marknadsmöjlighet för vind och till och med sol. Forskningen började med validering i stor skala i en repliknätmiljö.

Fler utredningar kommer att följa. Kommer det till exempel att resultera i större mekanisk påfrestning på turbinen, och vad är samspelet med befintliga baslast- och nätstabilitetsleverantörer.

Källa:

9.12. 2021  12:59  CET

Fredag

Portugisiska premiärministern: Frankrike måste utöka sina elförbindelser med Iberiska halvön

Det måste ske en ökning av energiförbindelserna mellan Portugal och Spanien och den iberiska halvön och Frankrike, sade Portugals premiärminister António Costa på torsdagen och betonade att Frankrike måste uppfylla sina åtaganden i detta avseende.

Costa talade i den parlamentariska debatten om agendan för nästa Europeiska rådet, som kommer att hållas i Bryssel nästa vecka, där en av de frågor som diskuteras kommer att vara stigande energikostnader.

Alla oppositionspartier har kritiserat regeringens agerande i energipolitiken, antingen för att inte sänka skatterna för konsumenter eller för att benåda elverket EDP 110 miljoner euro i stämpelskatt när det fanns cirka två miljoner portugiser som levde i energifattigdom.

”Vi förblir föremål för vinstlogiken och multinationella företags intressen”, sa den kommunistiska parlamentariska ledaren João Oliveira.

Källa:

10.12. 2021  12:54   CET

Fredag

Kanadensisk oljeproduktion toppar sju år tidigare än föregående prognos, säger tillsynsmyndighet

Oljeproduktionen i Kanada, världens fjärde största producent, kommer att stiga under det kommande decenniet och nå en topp på 5,8 miljoner fat per dag (bpd) 2032, sju år tidigare än tidigare prognostiserade, sade Canada Energy Regulator (CER) på torsdagen.

CER sa att en återhämtning i oljepriset efter den pandemirelaterade kraschen förra året innebar att fler kortsiktiga investeringar skulle hjälpa produktionen att växa snabbare än tidigare förväntat, innan den långsamt börjar sjunka till 4,8 miljoner bpd år 2050.

Nivån på förväntad toppproduktion är oförändrad jämfört med förra årets prognoser. Kanadas nuvarande produktion är 5 miljoner bpd.

CER sa att oljeproduktionen sannolikt kommer att förbli motståndskraftig under de kommande tre decennierna, trots relativt låga oljepriser och stadigt mer ambitiös klimatpolitik, tack vare norra Albertas enorma oljesandfyndigheter, som står för nästan två tredjedelar av den kanadensiska produktionen.

Källa:

9.12. 2021  12:46  CET

Fredag

Australiens koleldade kraftverk kommer sannolikt att stänga nästan tre gånger snabbare än väntat, säger rapporten

Den senaste rapporten av Aemo säger att nätet redan har ”överträffat alla förväntningar” och förväntar sig en niofaldig ökning av vind och sol till 2050

Bayswater kraftverk i australiensiska Upper Hunter Valley som genererar elektricitet från fossilt bränsle svart kol som släpper ut koldioxid i atmosfären en solig dag.
Den australiensiska energimarknadsoperatören förväntar sig en niofaldig ökning av storskalig förnybar energi eftersom elförsörjningen fördubblas för att möta koldioxidutsläppen av transporter och andra sektorer utan kol.

Australiens koleldade kraftverk kommer sannolikt att stängas i nästan tre gånger den takt som för närvarande aviserats, med Victorias brunkolsflotta som kommer att stängas om drygt ett decennium och det huvudsakliga elnätet kommer att bli kolfritt 2043, enligt marknadsoperatören.

Källa:

10.12. 2021  12:35   CET

Fredag

John Kerry kräver att man investerar "biljoner" för att få stora utsläppsländerna att sluta förorena

USA:s klimatsändebud John Kerry är i Europa och planerar tillsammans med andra ministrar om att få en handfull stora utsläppsländer att öka farten i sin omställning.  De kommer göra det om vi investerar.

Om världen ska ”undvika de värsta konsekvenserna av klimatkrisen”, sa Kerry, handlar utmaningen om att förändra den ekonomiska politiken i en liten grupp stora länder som han sa inte gjorde tillräckligt för att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Han kallade dem vid namn: ”Kina, Ryssland, Indien, Brasilien, Mexiko, Indonesien, Sydafrika och Saudiarabien.”

Kerry pratade med POLITICO från ett tåg som avgår från Bryssel, där han tidigare på torsdagen träffade Tysklands nyutnämnda utrikesminister Annalena Baerbock, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s Green Deal-chef Frans Timmermans. Han hade anlänt på Eurostar-tåget från London, där han höll samtal med Storbritanniens COP26-klimatmötespresident Alok Sharma. På fredag ​​ska han träffa franska tjänstemän i Paris.

Källa:

9.12. 2021  12:29  CET

Fredag

Stanford-studie visar att ett 100 % förnybart nät i USA, utan strömavbrott är möjligt

En studie ledd av professorn Mark Jacobson vid Stanford University har visat att det amerikanska energisystemet som drivs på vind, vatten och sol, tillsammans med lagring, inte bara undviker strömavbrott utan sänker energikraven och konsumentkostnaderna samtidigt som det skapar miljontals jobb, förbättrar hälsan och frigör land.

Den Jacobson-ledda studien som genomfördes med kollegor från Stanford University analyserade nätstabilitet under flera scenarier där vind-, vatten- och solenergiresurser drev 100 % av alla energibehov i USA.

Studien, publicerad i tidskriften Renewable Energy, visar ett strömavbrottsfritt energisystem under idealiska förhållanden och en mycket minskad risk för strömavbrott vid extrema väderhändelser jämfört med dagens fossilbränsleledda energisystem.

Källa:

10.12. 2021  12:17   CET

Fredag

Avstängning av kärnkraftverk kommer att öka vindenergin i norra tyska delstaten

Nedläggningen av det sista kärnkraftverket i Schleswig-Holstein kommer att öka vindkraften i den nordtyska delstaten, förväntar dess miljöminister Jan Philipp Albrecht (De gröna). ”Kärnkraften täpper till våra nät, särskilt i riktning söderut”, sa Albrecht till pressbyrån dpa i en artikel som publicerades av Focus Online.

På grund av flaskhalsar i nätet måste vindkraftverk till havs i vissa fall stängas av. ”Vikten av kärnkraft som helhet är därför överskattad”, tillade han. Efter nedläggningen av kärnkraftverket i slutet av detta år skulle norra Tyskland kunna täcka 160 procent av sitt elbehov med förnybar energi och det kommer att finnas mer vindkraftsexport söderut, sa Albrecht.

Rädslan för strömavbrott på grund av kärnkraftsavvecklingen är ogrundad, sade han. ”Vi kommer trots allt att fortsätta att massivt expandera förnybar energi i Tyskland nu. I framtiden kommer vi inte att vara beroende av att kärnkraft genereras i Frankrike.”

Källa:

9.12. 2021  12:13  CET

Fredag

Skidorten Saddleback Main bygger solpark på 7MW

Saddleback Mountain Ski Resort anlitade Nexamp för att bygga en 7,36 MW, 31 tunnland gemenskapssolgård på sin egendom i Rangeley, Maine.

När ägaren Arctaris Impact Investors undersökte alternativ för att stärka Saddlebacks ekonomi och miljöprofil, identifierade ägaren Arctaris Impact Investors solenergiutveckling som ett vettigt sätt att förbättra sin inställning till att driva berget. Saddleback ledde utvecklingssatsningen som inkluderade platsval, tillåtelse och erhållande av ett sammankopplingsavtal med Central Maine Power.

”Saddleback har en lång historia i Maine som en familjedestination som har gett viktiga ekonomiska, sysselsättnings- och rekreationsmöjligheter i västra Maine”, säger Jonathan Tower, grundare och managing partner för Arctaris. ”Vi är fast beslutna att positionera Saddleback för långsiktig hållbarhet, både ekonomisk och miljömässig. Med det här projektet går Arctaris avsevärt framåt båda dessa mål.”

Källa:

10.12. 2021  12:02   CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Data visar tidiga tecken på att investerare ratar fossila satsningar

Trycket på fossilindustrin leder till att fler företag avyttrar tillgångar, men det är tveksamt att detta representerar en god förvaltning ur ett klimatstyrningsperspektiv.

FN:s miljöprograms årliga rapport om produktionsgapet var dyster läsning när den släpptes strax före COP26. Regeringar planerar att producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen år 2030 än vad som är förenligt med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C, sade författarna. Även med en mindre ambitiös 2°C-väg skulle nuvarande produktionsplaner leda till 120 % mer kol, 14 % mer olja och 15 % mer gas till 2030 än vad klimatet klarar av.

Internationella energiorganet (IEA) sa i maj att klimatneutralitet 2050 innebär att inga nya olje- och gasfält ska godkännas för utveckling från 2021. Detta är något som inget större oljeproducerande land ännu har skrivit på.

Källa:

9.12. 2021  12:55  CET

Torsdag

Tyska RWE och Kawasaki planerar att bygga en av världens första 100 % vätgaskapabla gasturbiner i industriell skala i Lingen, Tyskland

Som en del av sin ”Growing Green”-strategi tillkännagav RWE i november att de skulle lägga till minst 2 gigawatt (GW) gaskraftverkskapacitet för att stödja energiomställningen med flexibel kraft. Dessa nya anläggningar kommer att förses med en tydlig avkolningsväg. För befintliga anläggningar utvecklar RWE en färdplan för att konvertera dem redo för ren drift.

Nu kommer nästa steg: tillsammans med Kawasaki Heavy Industries (Kawasaki), en av världens ledande turbintillverkare, planerar RWE Generation SE (RWE) att bygga en vätgasdriven gasturbin i Lingen, Tyskland. Den ska användas för att testa omvandlingen av väte tillbaka till el vid RWE:s gaseldade kraftverk Emsland. Projektet är ett av de första i världen som använder en gasturbin för att omvandla 100 % väte till elektricitet i industriell skala. Anläggningen, med en effekt på 34 megawatt (MW), skulle kunna tas i drift i mitten av 2024.

Källa:

9.12. 2021  12:44   CET

Torsdag

C: Låt inte politiken bli en bromskloss för den gröna omställningen

Elnätet måste förnyas och för att denna transformation ska kunna lyckas – i tid – behöver politiken avgöra ett antal stora frågor och göra svåra avvägningarna mellan olika intresseområden. Tekniken, kapitalet och kunnande finns för att klara omställningen, nu är det en uppenbar risk att politiken blir bromsklossen för omställningens genomförande. Färdplanerna från Fossilfritt Sverige har inte tagits om hand och elektrifieringsstrategin riskerar att bli en papperstiger.

Den kanske allra största utmaningen är att klara elnätets förnyelse. Befintligt stamnät är gammalt och behöver stora investeringar för att bygga bort flaskhalsar med mera. Dessutom ska det byggas ett helt nytt stamnät till havs för att ansluta stora havsbaserade vindkraftparker. Centerpartiet vill sätta upp ett mål om att fördubbla kapaciteten i elnätet. Utmaningar med gammalt elnät, stamnät till havs och fördubblad kapacitet ska lösas inom de närmsta decennierna. Det kommer att kosta, men alternativen är betydligt mycket dyrare.

Källa:

9.12. 2021  12:32  CET

Torsdag

Solcellspark i Katrineholm kan ge grön el till 25 000 hushåll

European Energy planerar att anlägga en solcellspark utanför Katrineholm som kan producera grön el motsvarande 25 000 villahushålls årsförbrukning av el. Parken kommer att ligga utmed väg 56, strax norr om Sund och Vika återvinningscentral.

– Om allt går i lås kan solcellsparken stå klar inom två år och producera ett betydande och välkommet tillskott av grön el. Mer lokal produktion av förnybar el innebär att det finns bättre förutsättningar för lägre elpriser samtidigt som vi gör klimatet en stor tjänst, säger Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Solcellsparken är på totalt 150 hektar med 100 MW i installerad effekt och en årlig produktion på 122 GWh. Anläggningen kan anslutas till befintligt regionnät, vilket innebär en byggtid på 12–16 månader. Totalt kommer omkring 188 000 solcellspaneler att installeras. Panelerna sitter antingen på enaxlade solspårare som följer solen från öst till väst eller är fastmonterade i sydlig riktning.

Källa:

9.12. 2021  12:23   CET

Torsdag

Baslast-energi har haft sin tid men kommer inte att behövas i ett modernt nät

Södra Australiens rekord i vind- och solgenerering under de senaste månaderna har visat hur ett modernt nät kan fungera med liten eller ingen termisk eller synkron generering.

Ännu viktigare, det har också bekräftat hur termen ”baslast” har blivit ett redundant begrepp i ett modernt nät som domineras av vind och sol och stöds av lagring och annan så kallad ”dispatchable” generation.

”Baseload” har varit de fossila bränsle- och kärnkraftsindustrins samlingsrop i deras desperata försök att skydda sin försvagade position i världens nät. Det har aldrig varit ett tekniskt krav, mer en affärsmodell för att skydda utrustning som inte gillar att stängas av, även när det inte finns någon efterfrågan.

Vissa stora företag i Australien medger redan att ”baseload” är, eller snart kommer att bli, ett redundant koncept i Australien, och South Australia leder vägen för att visa ett verkligt exempel på hur det kan göras.

Källa:

9.12. 2021  12:06  CET

Torsdag

Finland: De gör biogas av toalettavloppsvatten

Baltic Sea Action Group har sammanfört aktörer i ett samarbete för att minska lastfartygs utsläpp av toalettavloppsvatten i Östersjön. Istället för att avloppsvattnet hamnar i havet och bidrar till övergödning kommer fartygens toalettavloppsvatten lämnas i hamnarna och samlas in för att bli biogas till tunga transportfordon.

– Vi kan nå vårt mål om ett renare Östersjön, ett fartyg, en hamn och ett land i taget. Allt avloppsvatten som lämnas i land minskar näringsbelastningen i havet. För att lyckas, behöver vi ett omfattande samarbete, säger Elisa Mikkolainen, projektledare på Baltic Sea Action Group.

Samarbetet, Ship/t Waste Action, har sin utgångspunkt i Finlands största allmänna hamn, HaminaKotka, som tar emot 2500 lastfartyg varje år. I HaminaKotka hamn behandlar Kymen Vesi toalettavloppsvatten och slammet från avloppsvattnet bearbetas sedan vid Gasums biogasanläggning där det förvandlas till biogas.

Källa:

9.12. 2021  11:58   CET

Torsdag

Danmark: Två projekt på 270 miljoner öppnar upp för CO2-lagring

Två projekt som öppnar för CO2-lagring i Nordsjöns danska oljefält. 197 miljoner danska kronor har getts. DKK till Project Greensand, med Ineos Oil & Gas Denmark som huvudsökande, och 75 miljoner DKK. DKK för projektet Bifrost med TotalEnergies som huvudsökande.

De två projekten för att lagra CO2-lagring i de danska oljefälten Harald och Nini har precis fått totalt 272 miljoner DKK. DKK till stöd för att initiera förberedelser av CO2-lagring i Nordsjön. Projekten kommer att påbörjas 2022 och kommer potentiellt ha en total lagringspotential på så mycket som 24 miljoner DKK. ton CO2 per år.

– Vi behöver nytänkande och innovation om vi som värld ska lyckas bekämpa klimatförändringarna. Det är projekt som dessa som markerar vändpunkten från svart till grönt. Vi har satt punkt för framtida anbudsrundor och ett slutdatum för oljeäventyret. Nu kommer vi snart att kunna pumpa tillbaka CO2 i oljehålen, säger klimatminister Dan Jørgensen i ett pressmeddelande.

Källa:

9.12. 2021  11:53  CET

Torsdag

Rotterdam: Grön vätgas från raffinaderiet

Neste går in i genomförandefas tillsammans med partners i MultiPLHY-projektet för att demonstrera framställning av grön vätgas i Nestes raffinaderi i Rotterdam

Neste går in i genomförandefastillsammans med sina partners i MultiPLHY-konsortiet. MultiPLHY-projektet har som mål att installera, integrera och köra världens första elektrolyssystem för höga temperaturer i multimegawattskala (ca 2,4 MW) i Nestes raffinaderi för förnybara produkter i Rotterdam. Projektet ska demonstrera framställning av grön vätgas för raffinaderiets processer. Tekniken för högtemperaturelektrolys tillhandahålls av Sunfire.

MultiPLHY-projektet startade i början av 2020, och sedan dess är konceptdesignen avslutad, medan detaljprojekteringen befinner sig i sitt slutskede. I nästa fas går Neste vidare med anläggningsarbetena. Utöver Neste och Sunfire är deltagarna i MultiPLHY-konsortiet CEA, en fransk offentlig forskningsorganisation, Paul Wurth, ett ingenjörsföretag och teknikleverantör samt ENGIE, en global referens inom energi och tjänster med låga kolavtryck.

Källa:

9.12. 2021  11:46   CET

Torsdag

Vindassisterat containerfartygs-projekt går framåt

Zéphyr & Borée har fått ett principgodkännande (AiP) från klassamhället Bureau Veritas för ett öppet containerfartyg på 1 800 ton som visar möjligheten att använda vinddrivna vingsegel på denna typ av fartyg.

Det 185 m långa containerfartyget är utrustat med axelgeneratorer och ett värmeåtervinningssystem som minimerar bränsleförbrukningen. Dess framdrivningssystem är utökat med åtta tjocka, asymmetriska vingsegel, tillhandahållna av CWS (Computed Wing Sail), som kan styras för att fånga babords och styrbordsvindar och justera sig automatiskt beroende på vindförhållandena. Systemet är kompatibelt med IMO Tier III-standarder.

AiP bekräftar designens överensstämmelse med de senaste Bureau Veritas-beteckningarna, inklusive NR 206 om vindkraftssystem.

Källa:

9.12. 2021  11:41  CET

Torsdag

Offshorevind skulle kunna möta 45 % av 2050 års energibehov i Sverige

Sveriges efterfrågan på el förväntas hoppa från 140 TWh nu till 370 TWh år 2050, och med de rätta förutsättningarna på plats kan 45 % av detta tillgodoses av havsvind, enligt en rapport som publicerades på tisdagen.

Enligt Thema Consultings studie kommer den ökade efterfrågan främst att drivas av grön väteproduktion. År 2050 kan grönt väte behöva 130 TWh eller nästan lika mycket effekt som hela Sverige använder idag.

I detta sammanhang skulle havsbaserad vindkraft kunna leverera 167 TWh el till 2050, med potential för en solid ökning redan 2030, men det finns mycket att göra för att frigöra dess fulla potential.

Källa:

9.12. 2021  11:28   CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Volkswagen driver på utbyggnaden av förnybar energi med en ny vindkraftpark i Sverige

Volkswagen tar ytterligare ett stort steg mot sitt mål om en koldioxidneutral användning av elbilar under hela livscykeln. Märket investerar nu i en ny vindkraftpark i Skellefteå med en årlig kapacitet på cirka 100 GWh som kan förse motsvarande 27 000 hushåll med el.

Volkswagen har för avsikt att vara helt koldioxidneutralt fram till år 2050. Därför går företaget långt utöver elektrifieringen av bilen med sitt holistiska program ”Way to Zero” för att minska koldioxidutsläppen.

Volkswagen är den första biltillverkaren att stödja utbyggnaden av förnybar energi i industriell skala – och kommer att driva på utbyggnaden av europeiska vindkraftparker och solenergianläggningar med cirka 40 miljoner euro fram till 2025.

Källa:

8.12. 2021  13:21  CET

Onsdag

EU vill slopa momsen på de som sätter solpaneler på bostäder

Europeiska rådet har godkänt ett förslag om att ändra EU:s regler om mervärdesskattesatser (moms) för att ge medlemsstaterna större flexibilitet att fastställa dem. Om de antas, skulle solpaneler för bostäder och tillämpningar av ”allmänt intresse” inkluderas i listan över varor och tjänster för vilka maximalt 5 % moms kan tas ut.

Europeiska rådet sa i går att det hade nått en överenskommelse om ett förslag om att uppdatera EU:s regler om mervärdesskattesatser (moms) som, om de antas, kan ge ett starkt uppsving för EU:s solenergisektor.

”De nya reglerna speglar medlemsländernas nuvarande behov och EU:s nuvarande politiska mål, som har förändrats avsevärt sedan de gamla reglerna infördes”, sade rådet i ett uttalande. ”Uppdateringarna säkerställer att medlemsländerna behandlas lika och ger dem mer flexibilitet att tillämpa reducerade och nollmomssatser.”

Källa:

8.12. 2021  13:05   CET

Onsdag

USA och Kina kommer att lägga till nästan 600 GW kapacitet solel detta årtionde men det finns risker för utbyggnaden, säger rapporten

USA och Kina kommer att stå för sammanlagt 57 % av den totala prognostiserade solkapacitetstillskottet fram till 2030, med länderna som lägger till 151,3GW respektive 436,9GW solenergikapacitet. Båda länderna har dock risker för denna utveckling, eftersom USA måste övervinna handels- och tullproblem, medan Kina måste säkerställa tillförlitligheten i solcellsproduktionen.

Det är enligt Fitch Solutions senaste Solar Power Investment Hotspots-rapport, som också namnger Namibia som ”solenergimarknaden att titta på detta kvartal” eftersom prognoskapaciteten förväntas öka med 203% under de kommande tio åren.

USA kommer att förbli den näst största solenergimarknaden efter Kina, med solenergis andel av energimixen som ökar från 3,3 % idag till 9 % till 2030. Solenergikapaciteten förväntas öka från 89,9 GW i slutet av 2020 till 241,2 GW år 2030, med solgenerering att nå 398TWh, enligt rapporten.

Källa:

8.12. 2021  12:32  CET

Onsdag

Miljonstöd till 800 miljoners koreansk batteriinvestering i Skellefteå

Det sydkoreanska bolaget Dongjin Sweden vill satsa 800 miljoner i Skellefteå. Nu har de fått miljonbidrag.

Det sydkoreanska bolaget Dongjin Sweden ska bygga en anläggning i Skelleftå för produktion av batterimaterial som sedan ska levereras till Northvolts batterifabrik.

Dongjin Swedens investering är på totalt 800 miljoner kronor som sträcker sig över flera år med tre produktionslinjer. Företaget beräknar att investeringen kommer leda till cirka 80 anställda.

Källa:

8.12. 2021  12:27   CET

Onsdag

Brittisk stålindustrin drabbas av EU:s koldioxidskatt

Den brittiska stålindustrin kan bli ett av de stora offren för EU:s föreslagna koldioxidskatt, enligt en ny rapport.

Resultatet av en studie från Chatham House som analyserades av lagstiftare i underhusets europeiska granskningskommitté som släpptes på onsdagen antydde att platser i Wales, norra och nordöstra England skulle bli mest påverkade.

Carbon Border Adjustment Mechanism skulle ta ut en avgift vid import av vissa produkter beroende på hur mycket koldioxid (CO2) som släpptes ut under produktionen.

Medan brittiska varor redan debiteras enligt Storbritanniens eget system för handel med utsläppsrätter och därför inte skulle debiteras igen, skulle exportörer fortfarande behöva bevisa hur mycket kol som släppts ut under produktionen och visa att en avgift har betalats.

Tjänstemän i Storbritannien och EU hade kommit överens om att de skulle titta på sätt att koppla ihop sina system för handel med utsläppsrätter som en del av handels- och samarbetsavtalet, som trädde i kraft i januari, men det finns inget som tyder på att några framsteg har gjorts sedan dess.

Källa:

8.12. 2021  12:19  CET

Onsdag

Siemens Gamesa och Strohm började utveckla pipelines för att transportera vätgas från vindkraftsparker till havs

Vindturbintillverkningsjätten Siemens Gamesa har undertecknat ett samförståndsavtal med termoplastkompositrörspecialisten Strohm för att utveckla vätgasöverföringslösningar som förbättrar det decentraliserade gröna vätgaskonceptet, där grön vätgas genereras i varje vindkraftverksgenerator och transporteras till land via en undervattensrörinfrastruktur .

I detta koncept ersätts kraftkablar med rörledningar som lagrar och överför vätgas. Siemens Gamesa har en teknisk rådgivande roll.

Enligt Strohm är det termoplastiska kompositröret (TCP) särskilt lämpat för att transportera trycksatt vätgas till havs och under vatten. Det möjliggör också en rad installationsalternativ, från kabelläggningsfartyg till små byggfartyg. Tillverkad i långa spolbara längder och flexibel till sin natur, kan röret dras direkt in i vindkraftsgeneratorn.

Källa:

8.12. 2021  12:13   CET

Onsdag

De rikaste 10 % producerar hälften av utsläppen av växthusgaser, borde inte de betala för att fixa klimatet

Låt oss först titta på fakta: 10 % av världens befolkning står för ungefär hälften av alla utsläpp av växthusgaser, medan den nedre halvan av världen bara bidrar med 12 % av alla utsläpp. Detta är inte bara en uppdelning mellan rika och fattiga länder: det finns enorma utsläppskällor i fattiga länder och låga utsläppare i rika länder.

Tänk på USA, till exempel. Varje år släpper de fattigaste 50 % av USA:s befolkning ut cirka 10 ton CO2 per person, medan de rikaste 10 % släpper ut 75 ton per person. Det är ett gap på mer än sju till ett.

På liknande sätt i Europa släpper den fattigaste hälften ut cirka fem ton per person, medan de rikaste 10 % släpper ut cirka 30 ton – ett gap på sex till ett. (Du kan nu se dessa uppgifter i World Inequality Database.)

Källa:

8.12. 2021  12:05  CET

Onsdag

USA: 50 energibolag åtar sig att bygga ett rikstäckande laddningsnät för elbilar

Över 50 företag över hela USA har samlats för att påskynda utbyggnaden av laddningsstationer för elfordon längs landets motorvägar. Den nya National Electric Highway Coalition tillkännagavs idag av Edison Electric Institute (EEI), en sammanslutning av investerarägda kraftbolag.

Tillsammans strävar företagen efter att ”fylla luckor i laddningsinfrastruktur längs stora resekorridorer”, enligt ett faktablad. Varje företag som är medlem i koalitionen måste förbinda sig ”i god tro” att skapa ett EV-snabbladdningsnätverk över sitt serviceområde ”med vilken metod som helst” i slutet av 2023. USA kommer att behöva mer än 100 000 snabbladdningsportar för de 22 miljoner elfordon som förväntas passera amerikanska vägar till 2030, enligt EEI.

Källa:

8.12. 2021  11:57   CET

Onsdag

Kommer grön vätgas bli konkurrenskraftigt

Kostnadsminskningar för väte med låga koldioxidutsläpp är avgörande för att möjliggöra en snabb energiomställning
Vätgasboomen är på god väg, men allt vätgas skapas inte lika.

Ett spektrum av färger nämns – men den verkliga gamechanger kommer när kostnaderna för grön vätgas  med låga koldioxidutsläpp blir konkurrenskraftiga på stora marknader.

Grön vätgas som skapas från elektrolys av vatten med förnybar energi – har en liten del av den globala energimarknaden idag.

Ladda ner Wood Macenzies rapport

Källa:

8.12. 2021  11:48  CET

Onsdag

Vad betyder den nya regeringen för Tysklands energiomställning?

Tysklands nya koalitionsregering som tillträder denna vecka har stora planer för klimat och energi, men bara några av dem har ställts längst fram i kön.

Efter månader av förhandlingar har ”trafikljuskoalitionen” som gick segrande i septembers tyska val godkänt ett detaljerat koalitionsavtal för de kommande fem åren och tillträder denna vecka. I spetsen för regeringen står kansler Olaf Scholz från Socialdemokraterna (SPD), som kommer att utgöra det överlägset största partiet i regeringen. Vid hans sida kommer hans koalitionspartner att finnas: finansminister Christian Lindner från det frimarknadsliberala Fria Demokratiska partiet (FDP) och utrikesminister Annalena Baerbock från mitten-vänster-miljöpartiet Miljöpartiet.

Medan SPD och De gröna har varit angelägna om att driva framåt ambitiösa klimatåtgärder, har den mer konservativa FDP varit orolig för de ekonomiska konsekvenserna, vilket innebär att fördelningen av ministerier har övervakats noga.

Källa:

8.12. 2021  11:35   CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Ica testar drönarleveranser -leverera varor i skärgården

Nu ska innevånare på Tjockö i Norrtälje kommun kunna få livsmedel och post levererade till sig med hjälp av drönare från Ica Gräddö på fastlandet.

Det är startup-bolaget Aerit som tillsammans med Icax, Rise och Norrtälje kommer att testa drönarleveranser i Roslagen.

– Drönarleveranser befinner sig i en spännande utforskande fas, och vi känner att timingen är rätt för oss. För oss linjerar det väldigt väl med vår vision att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hållbara transporter, säger Emma Lindahl, co-lead på Icax, Icagruppens innovationshubb.

Projektet som finansieras av Vinnova kommer att pågå under ett år och under den tiden ska partnerna tillsammans studera möjligheterna med drönarleveranser i sista ledets transport, och för att påskynda implementeringen av klimatneutral logistik.

Källa:

7.12. 2021  12:34  CET

Tisdag

Vinnova ger stöd till ett nytt koncept för energilagring

Under ledning av Mine storage får ett internationellt konsortium finansiering från Vinnova för att ta nytt storskaligt energilagringskoncept till marknaden.

Ett internationellt konsortium lett av det svenska energilagringsföretaget Mine storage har fått finansiering från Vinnova för att färdigställa projekteringen av det som kan bli världens första kommersiella underjordiska pumpkraftanläggning.

Konsortsiet består av gruvbolagen Boliden och Lovisagruvan, energibolaget Mälarenergi, vattenkraftsutrustningstillverkaren Voith Hydro och ingenjörs- och designföretaget Afry. Vinnovafinansieringen bekräftar det ökade intresset för möjligheten i att använda övergivna gruvor för lagring av energi.

Källa:

7.12. 2021  12:30   CET

Tisdag

Alla pratar om ammoniak men är inte metanol bättre?

För att döma av rubrikerna är sjöfartsindustrin redan inställd på ammoniak som sitt framtida bränsle. Inte så snabbt, säger Gregory Dolan, vd för Metanolinstitutet.

Efter COP26, efter MEPC 77, står sjöfarten inför en oundviklig men obekväm sanning; resan mot en framtid med låga koldioxidutsläpp har fortfarande bara börjat. Intentionerna är helt klart goda, uttalandena är djärva, konkreta handlingar med deadlines som är fastställda något färre.

Fokus på energieffektivitet är välkommet men ignorerar en central verklighet i debatten om koldioxidutsläpp; de framtida bränslen som tillsynsmyndigheterna verkar satsa på är just det, bortom horisonten. Men det finns bränslen här nu och kan användas för att göra en påtaglig skillnad för koldioxidutsläppen på kort och medellång sikt.

Källa:

7.12. 2021  12:23  CET

Tisdag

Helsingborgs Hamn satsar på solceller

För att snabbare nå hållbarhetsmålet att vara fossilfria 2024 satsar Helsingborgs Hamn på, inte bara en, utan två egna solcellsanläggningar.

En satsning som i en tid med hård belastning på elnätet och skenande elpriser visats sig vara högst relevant. Med en sammanslagen beräknad effekt på 99 MWh per år kommer solcellsanläggningarna stå för hamnens verkstads och stora delar av hamnkontorets elförbrukning. Solenergi är både fossilfri och förnybar, vilket innebär att den har en minimal påverkan på klimatet.

Med solceller kan hamnen tillgodose hela sitt behov av el till verkstaden och el-bilarna som laddar där och dessutom sälja tillbaka överskottet av sol-elen till det allmänna elnätet. På dagarna då belastningen är hög på elnätet genererar hamnen sin egen energi vilket minskar belastningen på elnätet.

Källa:

7.12. 2021  12:18  CET

Tisdag

Vad är bättre än ett stort batteri? Vad sägs om ett stort batteri som du kan flytta runt

Power Edison sätter batterier i megawattskala på lastbilssläp och pråmar för att ge mer flexibilitet till en kostsam men värdefull energilagringsresurs.
Studie efter studie har visat att framtidens elnät kommer att behöva många batterier. För att tillgodose det behovet utan göra bankrån måste dessa batterier vara så prisvärda som möjligt. Men de måste också sättas in på rätt ställen.

Shihab Kuran, VD för Power Edison, hävdar att mobilbatterier träffar det bästa i många användningsfall. De medför extra kostnader och komplikationer, men deras värde maximeras av möjligheten att flytta dem från plats till plats och snabbt koppla ihop dem med nätet.

Källa:

7.12. 2021  12:15  CET

Tisdag

Strömavbrotten i Kina beror inte på mindre förnybart

Jag är ledsen att jag fortsätter att tjata om detta men jag har nu fått tre personer att fråga mig om denna Bloomberg NEF-”analys” som skyller strömavbrott i nordöstra Kina på ”lägre förnybar produktion”. Detta är inte bara ogrundat utan i direkt motsägelse till lättillgängliga fakta.

Sept 2021 kraftproduktion i nordöstra, år-för-år:  Vind +17 %  Hydro +17 %  Sol +24%  Med mycket liknande ökningar i de tre provinserna.
Jag vet varför BNEF säger detta – det fanns ett uttalande från nätet som skyllde på ett specifikt tillfälle när lamporna slocknade på en nedgång i vindkraftsproduktionen. MEN: nätoperatörer i Kina tilldelar noll kapacitetsvärde till variabla förnybara energikällor, vilket betyder att de planerar för NOLL vind- och solenergi.

Källa:

7.12. 2021  12:05  CET

Tisdag

Utfasning av kolanvändning efter COP26-förhandlingar

Efter frenetiska förhandlingar i sista minuten lyckades de 197 parterna vid FN:s 26:e årliga klimatkonferens (COP26) äntligen nå en överenskommelse den 13 november 2021.

Glasgow Climate Pact är det första COP-fördraget som specifikt riktar sig mot kol. Undertecknarna åtog sig att påskynda ”fasningen av oförminskad kolkraft” (det vill säga kraft genererad utan att använda teknik för att minska koldioxidutsläppen) och att få ett slut på ”ineffektiva fossilbränslesubventioner”.

Källa:

7.12. 2021  11:57  CET

Tisdag

Elfenbenskusten: Afrikanska utvecklingsbanken avsätter 25 miljarder dollar för grön tillväxt till 2025

African Development Bank (AfDB) kommer att injicera 25 miljarder dollar i klimatprojekt och grön tillväxt i Elfenbenskusten. Denna gröna finansiering kommer att bidra till att accelerera utvecklingsnivån och minska utsläppen i detta västafrikanska land till 2025.
African Development Bank (AfDB) kommer att mobilisera 25 miljarder dollar för att finansiera klimatanpassning och grön tillväxtprojekt i Elfenbenskusten till 2025. Flera sektorer berörs av detta initiativ, inklusive förnybar energi, grön mobilitet och smart jordbruk, som kommer att skapa åtminstone 500 000 jobb i detta västafrikanska land.

Medan Afrika bara släpper ut 3 % av växthusgaserna jämfört med globala utsläpp, tror Charlotte Ako, AfDB:s chef för klimatförändringar och grön tillväxt, att detta stöd på 25 miljarder dollar kommer att göra det möjligt för Elfenbenskusten att möta utmaningarna med den ekologiska omställningen och optimera sin andel av de 4 % som kontinenten får från Global Climate Fund.

Källa:

7.12. 2021  11:52  CET

Tisdag

Fortum har nu 1,2 GW vind- och solkapacitet i Ryssland

Finska Fortum har nått en total kapacitet på 1 231 MW i sin operativa portfölj av förnybar energi i Ryssland, med start av kommersiell verksamhet för 478 MW vindparker och 78 MW solkraftverk i södra landet.

”Trots pandemirelaterade utmaningar har Fortum tillsammans med sina joint ventures varit framgångsrika med att driftsätta sju nya vindkraftverk i Rostov, Volgograd och Astrakhan-regionerna, samt den första etappen av den nya 116 MW solenergianläggningen i Kalmykia som är inställd att, vid färdigställandet 2022, bli störst i Ryssland”, sa Alexander Chuvaev, vice vd för det finska företagets Rysslandsdivision, i ett uttalande på onsdagen.

Tidigare i år vann Fortum Ryssland genom sitt joint venture avtal om kapacitetsförsörjning (CSA) för att installera mer än 1,3 GW vindkraftverk mellan 2025 och 2027. Vindinvesteringsfonden ägs till lika delar av det finska kraftverket och ryska Rusnano. Fortums maximala egetkapitalåtagande uppgår till 15 miljarder RUB (203,3 miljoner USD/179,8 miljoner EUR).

Källa:

7.12. 2021  11:32  CET

Tisdag

Danska partier eniga om att fördubbla kraften från havsvind

I delavtalet till nästa års finanslag finns fokus på att bland annat erbjuda mer havsvind.Ännu fler havsbaserade vindkraftverk måste bidra till att Danmarks CO2-utsläpp år 2030 är 70 procent lägre än 1990.

En rad partier och regeringen är överens om att ytterligare två gigawatt havsvind bör erbjudas för etablering senast 2031.

Det framgår av ett delavtal till finanslagen för 2022, som ingicks i lördags mellan klockan tolv mellan regeringen, SF, Radikala, Enhetslistan, Alternativet och Kristdemokraterna.

Två gigawatt havsvind motsvarar elförbrukningen för cirka två miljoner danska hushåll.

Källa:

7.12. 2021  11:23  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

British Airways satsar på biobränsle

British Airways kommer att bli det första flygbolaget i världen att använda hållbart flygbränsle producerat i kommersiell skala i Storbritannien efter att ha undertecknat ett flerårigt avtal med Phillips 66 Limited.

Tusentals ton Sustainable Aviation Fuel (SAF) kommer att produceras för första gången i Storbritannien vid Phillips 66 Humber Refinery. Detta bränsle kommer att levereras till British Airways för att driva ett antal av dess kommersiella flygningar från början av 2022.
Trots de tunga covid-19-restriktionerna och Storbritanniens strikta regler för resor till södra Afrika har British Airways återupptagit sina flygningar till Sydafrika. När ett sken av normala flygningar återupptas efter pandemin kommer BA:s satsning på att använda hållbart flygbränsle (SAF) att ha en effekt på dess koldioxidavtryck när det gäller Afrika.

Källa:

6.12. 2021  13:02  CET

Måndag

Kanadensisk sol-modultillverkare släpper 790 W panel

Mitrex Integrated Solar Technology har utvecklat en ny solpanel med 19,5 % verkningsgrad som mäter 2 036 mm x 1 992 mm x 40 mm och väger in på 42 kg. Den kan arbeta med en systemspänning på 1 000 V och har en effekttemperaturkoefficient på -0,36 % per grad Celsius.

Mitrex Integrated Solar Technology, en kanadensisk tillverkare av byggnadsintegrerade PV-moduler, har släppt en ny 790 W panel med en effektkonverteringseffektivitet på 19,5 %.

Mega HP M790-M1F-modulen är företagets mest kraftfulla produkt. Den kombinerar två 395 W paneler sammansmälta i en enda enhet. Den är byggd med 144 monokristallina celler med en verkningsgrad på 22,5 %, 3,2 mm härdat glas och en IP68-kapsling.

Källa:

6.12. 2021  12:41  CET

Måndag

Datacentrets överskottsvärme blir till fjärrvärme

Svenska multinationella Vattenfall samarbetar med datacenterspecialisten Cloud&Heat Technologies för att erbjuda hållbar datorkapacitet.

Partnerskapet är utformat för att pilotera leveransen av fossilfri, pålitlig höghastighetsdatacenterkapacitet.

Datacentret, utanför Stockholm, är utrustat med avancerade servrar för att tillgodose artificiell intelligens och högpresterande datortillämpningar och är designat med direkt utnyttjande av överskottsvärme i den intilliggande fjärrvärmeverksprocessen.

Det nya datacentret består av två datacentercontainrar placerade vid Vattenfalls biomassaeldade fjärrvärmeverk i Jordbro, söder om Stockholm.

Källa:

6.12. 2021  12:30 CET

Måndag

Elflyglinje startar mellan Umeå och Östersund

Umeå kommun vill tillsammans med samverkansparter starta Sveriges första elflyglinje, mellan Umeå och Östersund, och i förlängningen ett regionalt elflygnät.

– Satsningen kan bidra till att accelerera omställningen till fossilfritt flyg och är en av pusselbitarna för att ställa om transporterna i samhället, säger Klara Helstad, enhetschef på Energimyndigheten.

Under 2021 har 18 projekt startat med sikte på fossilfritt flyg. Projekten får dela på sammanlagt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten. Nya lösningar utvecklas inom elflyg, vätgas och hållbara förnybara bränslen för flyg.

Energimyndigheten finansierar stöden genom regeringsuppdraget med målet att främja för förnybara bränslen, el- samt vätgasdrift för flyg. Utlysningen har riktats till företag, universitet och högskolor, institut och andra aktörer som vill bidra till att utveckla nya lösningar.

Källa:

6.12. 2021  12:24  CET

Måndag

Piteå Science Park har kartlagt kundresan för solceller

Tillsammans med metodbyrån Sigmar har Piteå Science Park kartlagt kundresan för företag som valt att investera i solceller. Undersökningen visar att viljan att bidra till den gröna omställningen är en av de tydligaste drivkrafterna till varför man väljer att investera i solenergi, tätt följt av en ekonomisk drivkraft. Den visar också att det finns många trösklar som köparna måste ta sig över och vad säljare och installatörer kan göra för att underlätta köpbeslutet.

Solenergibranschen är en snabbt växande bransch och nu när elpriset ligger på historiskt höga nivåer är det många som tycker att det känns lockande att producera sin egen, gröna el. Piteå Science Park jobbar genom projektet Arctic Solar med att få fler små och medelstora företag att investera i solel.

Källa:

6.12. 2021  12:15 CET

Måndag

Midsummer ökar tak-takten

Svenska Midsummer har ingått avtal med Medacciai, en italiensk tillverkare av böjda plåttak. Enligt avtalet ska Medacciai köpa solcellspaneler för drygt 300 miljoner kronor under fem år likaså ska företagen gemensamt utveckla och lansera en ny produkt anpassad för Sydeuropa.

Det är Midsummers helägda dotterbolag Midsummer Italia som har tecknat det färska samarbetsavtalet med Medacciai, som är baserat i södra Italien och specialiserat på böjda plåttak för kommersiella byggnader.

Medacciais böjda plåttak används exempelvis över sportarenor.
I avtalet ingår att Medacciai ska köpa 3,5 MW solpaneler per år under fem år, vilket motsvarar cirka 63 miljoner kronor årligen. Dessutom ska företaget tillsammans utveckla och lansera en ny produkt, kallad Panel Energy, som utgår från de två företagens specialitet – plåttak och solpaneler – och är anpassad för den sydeuropeiska marknaden.

Källa:

6.12. 2021  12:12  CET

Måndag

Solel-plus-lagring driver stadshiss i Italien

Hissen drivs inte bara av solpanelen och batterierna utan också av den energi som produceras av hissen själv medan den rör sig, genom gravitationslagring.

I den italienska staden Cuneo, som ligger i den norra regionen av Piemonte, har den italienska PV-modultillverkaren FuturaSun installerat ett solenergi-plus-lagringssystem för att driva en panoramahiss.

Pilotprojektet är en del av Store4HUC-programmet som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, och är det första i en serie av fyra som utvecklas i Österrike, Kroatien, Slovenien och Italien. Syftet är att utveckla system för produktion av förnybar energi med hållbar lagring i historiska stadskärnor över hela Europa.

Källa:

6.12. 2021  12:06 CET

Måndag

Renova och Göteborg Energi i gemensam klimatsatsning med biokolsanläggning

Renova och Göteborg Energi gör nu en gemensam satsning på biokol genom en produktionsanläggning i Tagene. Satsningen innebär en ny kolsänka i Göteborg. Biokolet tillverkas från Göteborgarnas trädgårdsavfall och värmen från anläggningen används som klimatpositiv fjärrvärme.

Biokol används som jordförbättringsmedel och är ett kostnadseffektivt sätt att minska koldioxidutsläppen. I marken förmultnar biokolet mycket långsamt och kolet återgår inte till atmosfären på upp emot tusen år. Analyser från Göteborgs Stad och Klimatklivet visar att biokol innebär en stor samhällsvinst och tillhör de åtgärder som ger mest klimatvinst per krona. Produktionsanläggningen delfinansieras av Klimatklivet.

Biokolet kommer att tillverkas av ris från göteborgarnas trädgårdsavfall och förväntas binda cirka 6 000 ton koldioxid varje år, vilket motsvarar ett ungefär lika stort koldioxidutsläpp som 700 göteborgare ger upphov till. Överskottsvärmen från produktionen blir klimatpositiv fjärrvärme.

Källa:

6.12. 2021  11:33  CET

Måndag

European Energy ansluter 34 MW dansk solel till nätet

Efter mindre än nio månaders byggnation kan European Energy nu ansluta solenergiparken Svinningegården vid Holbæk på 34 MW till elnätet.

European Energy har arbetat med solcellsparken sedan mars – och det är långt ifrån den enda.
– Aktivitetsnivån har aldrig varit högre inom European Energy. Innan 2021 är över kommer vi att slutföra många fler projekt, säger Knud Erik Andersen, vd för European Energy.

European Energy har dock inte för avsikt att behålla solcellsparken vid Holbæk. Bolaget för just nu förhandlingar om en försäljning med en oinformerad köpare. Försäljningen beräknas vara klar före årsskiftet.

Solcellsparken Svinningegården kan leverera el för att täcka behoven hos drygt 6 500 hushåll.

Källa:

6.12. 2021  11:28 CET

Måndag

Så kan vi enkelt spara energi motsvarande 61 000 lägenheter per åri

Under Nexans Climate Day i Stockholm presenterade Nexans Sveriges VD Lars Josefsson nya siffror inom energiområdet: Genom att dimensionera upp installationskablar som används vid byggnationer kan vi göra enorma energibesparingar.

Exemplet som presenterades var de 1 kV-kablar med dimensionen 4G150 mm2 som används för installationer i byggnader. Om man inte utgår från mer normal teknisk dimensionering utan istället väljer en mer ekonomisk dimensionering, dvs en kabel med större area, och installerar 4G185 mm2 så hade man kunnat spara energi motsvarande förbrukningen av 61 000 lägenheter.

Kalkylen är baserad på den mängd kablar av 4G150 mm2som installeras i Norden under ett år. Besparingen skulle alltså vara årligen återkommande så länge kablarna är i drift, ungefär till dess det är dags att renovera byggnaden.

Källa:

6.12. 2021  11:23  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Vilda bin sticker hål på planerna på ny solcellspark

Härom dagen skrev Ölandsbladet om Mörbylånga kommuns planer på en solcellspark på en deponi i Kastlösa.

Däremot får en annan planerad solcellspark nej från länsstyrelsen. Det handlar om fastigheten Brostorp 6:6 i Strandskogen strax söder om Glömminge där en privatperson har ansökt om att få bygga en solcellspark. Det handlar om ungefär 1 000 paneler på en yta på 15 000 kvadratmeter.

Men planerna har stött på problem då länsstyrelsen säger stopp. De förbjuder den sökande att utföra åtgärden enligt anmälan.

Länsstyrelsen menar att utbyggnaden av förnyelsebar är energiproduktion viktig, men att området där solcellsparken planeras har så pass höga naturvärden att de inte kan tillåta en solcellspark där.
Det handlar bland annat om att den aktuella platsen ingår i ett åtgärdsprogram för vildbin och hotade pollinatörer som är ”en viktig ekosystemtjänst som bidrar till vår livsmedelsförsörjning och till fungerande ekosystem.”

Källa:

3.12. 2021  12:59 CET

Fredag

Ett nytt CO2-batteri kan halvera kostnaden för lagring av solenergi

Italienska Energy Dome tillkännagav just avslutandet av sin 11 miljoner dollar serie A-finansieringsrunda. Det italienska företaget kommer att använda de nya pengarna för att utveckla och demonstrera tekniken för sitt CO2-batteri, vilket avsevärt kommer att förbättra lagringen av solenergi, avslöjar ett pressmeddelande.

CO2-batteriet kommer att lagra förnybar solenergi under dagen när det finns ett överskott av energi och släppa ut den på natten och under rusningstid. Det kommer också att avsevärt minska problemet med prestandaförsämring som litiumjonbatterilösningar möter.

Med enorma nya solfarmsprojekt under utveckling, som USA:s 1,5 miljarder dollar, 13 000 tunnland Mammoth Solar Farm, behöver världen allt mer effektiva metoder för att lagra förnybar energi. Enligt Energy Dome kommer dess ”modulära, skalbara energilagringslösning att möjliggöra att sol- och vindgenerering kan skickas 24 timmar om dygnet.”

Källa:

3.12. 2021  12:53  CET

Fredag

Kanadensiska Mitrex lanserar en 800W solpanel

Mitrex Integrated Solar Technology, en kanadensisk tillverkare av byggnadsintegrerade solceller, har släppt sin största tandemsolpanel med en total effekt på upp till 800W.

Panelerna är tillverkade i Kanada med hjälp av monokristallina kiselsolceller och är utrustade med Mitrex patenterade antireflekterande teknologi som sägs optimera elproduktionen. Mitrex solpaneler kommer med 25 års garanti.

Building Integrated Photovoltaics (BIPV) är integrationen av solceller (PV) i byggnadens klimatskal. BIPV:s effektivitet sägs förlita sig på nivån av ljus som överförs genom glaset till det fotovoltaiska lagret. När färger eller mönster appliceras på det skyddande glasskiktet på en solpanel, påverkas ljustransmittansen.

Källa:

3.12. 2021  12:38 CET

Fredag

Shell drar sig ur det nya oljefältet Cambo

Oljejätten Shell har dragit sig ur den kontroversiella utvecklingen av oljefältet Cambo väster om Shetland.

Företaget hade en ägarandel på 30 % i området, vilket har mött ihållande kritik från miljögrupper.

Shell sa att det ekonomiska argumentet för investeringar i det nordatlantiska projektet ”inte var tillräckligt starkt”.

Majoritetsintressenten Siccar Point Energy sa att de skulle fortsätta samtalen med den brittiska regeringen om områdets framtid.

Shell sa att de hade genomfört ”omfattande screening” innan de fattade ett beslut om att ”säkra den bästa avkastningen för verksamheten”.

Källa:

3.12. 2021  12:26  CET

Fredag

Nya Zeelands största solcellpark kommer att byggas på Christchurch Airport

En solfarm på 150 MW – den överlägset största i Nya Zeeland hittills – ska byggas på Christchurch Airport och finansieras av den australiensiska fonden för förnybar energi Solar Bay.

Solfarmen – som sägs vara tillräckligt stor för att driva motsvarande 20 procent av Christchurchs hem – kommer att byggas på en 400 hektar stor mark som kallas Kōwhai Park, och kommer sannolikt att byggas ut under de kommande åren.

”Det finns inget annat som detta i Nya Zeeland – det är innovativt, långt före sin tid och absolut världsledande på alla sätt”, säger Jack Sherratt, investeringsdirektör för Solar Bay.

”Phase One solpanelen är 50 gånger större än någon befintlig array i landet – och det är bara början.”

Källa:

3.12. 2021  12:18 CET

Fredag

Vätgas driver ny industri i Norrland

Storskalig fossilfri vätgasproduktion är på väg att göra Norrland till Sveriges nya industricentrum. Först ut var Hybrit-projektet som redan producerar fossilfritt stål med hjälp av vätgas i Luleå. Nästa stora satsning kan bli grönt konstgödsel och i Luleå hamn smids planer på att tillverka vätgas i stor skala.

Hybrits pilotfabrik i Luleå står två elektrolysörer som förvandlar vatten till vätgas och syrgas med hjälp av el. Vätgasen är nyckeln till att göra stålproduktionen fossilfri genom att ersätta kol och koks som i dag används i stålverkens masugnar.

Förutom Hybrit-projektet, som drivs av LKAB, SSAB och Vattenfall, siktar även nystartade H2 Green Steel på fossilfritt stål med vätgas i ett nytt stålverk i Boden med planerad produktionsstart 2024.

Källa:

3.12. 2021  12:12  CET

Fredag

Mathem går över till elbilar

E-handelsbolaget Mathem har inlett samarbete med Renault om fossilfria transporter. Det är fordonstillverkaren eldrivna och specialbyggda lätta lastbil, Master E-tech Electric, som Mathem kommer att köra.

– För oss är det viktigt av flera skäl att på sikt gå över till elektrifierade transporter. Självklart vill vi framförallt arbeta för en hållbarare värld, men vi vill även visa våra kunder och medarbetare vart vi är på väg och att vi vill framåt. Många av våra kunder är väldigt miljömedvetna, de vill ha ekologiska produkter och kör själva elbil. Vårt mål är att hälften av vår lastbilsflotta ska vara elektrifierad till 2025, berättar Staffan Löttiger, utvecklingschef operations på Mathem.

Innan valet föll på Renault, var bilarnas batterier en fråga som behövde lösas. Det gällde att separera batterierna som driver lastbilarna och batterierna som driver kyl- och frysanläggningen. För det har Renault placerat solceller på skåpbilarnas tak som ska generera el åt kyl- och frysanläggningen.

Källa:

3.12. 2021  12:01 CET

Fredag

Japan: Rederiet MOL satsar på flytande havsvind

Den japanska sjöfartsjätten Mitsui OSK Lines (MOL) har kommit överens med den Edinburgh-baserade utvecklaren Flotation Energy om att gemensamt utvärdera flytande havsvindmöjligheter i Japan, som har satt en 45 GW havsvind till 2040.

Avtalet bygger på den 2 GW-portfölj av flytande vindkraftsprojekt till havs i Japan som utvecklas av Flotation Energy, med början i Niigata och följt av andra områden. Som en del av avtalet kommer MOL gemensamt att utveckla den lokala försörjningskedjan och Flotation Energy kommer att hantera den övergripande projektutvecklingen.

”Storbritannien och Japan har mycket liknande bakgrund, båda är öländer med begränsade energiresurser, och Storbritannien ligger före Japan när det gäller utveckling av vindkraftsparker till havs. Med Flotation Energy, som har stor erfarenhet av att utveckla vindkraftsparker till havs i Storbritannien och internationellt, tror MOL att detta samarbete skulle påskynda utvecklingen av flytande vindkraftsparker till havs på den japanska marknaden”, säger Hirofumi Kuwata, verkställande direktör, biträdande generaldirektör på MOL:s energi och offshore affärsenhet.

Källa:

3.12. 2021  11:54  CET

Fredag

USA: Solenergi och lagringspriserna har sjunkit med 12 % under det senaste året

Den installerade kostnaden för solceller (PV) och batterilagringssystem fortsatte att sjunka mellan 2020 och 2021 i USA, där solsystem i allmännyttiga skala såg en prisnedgång på 12,3 %, enligt en ny rapport från National Renewable Energy Laboratory (NREL) ).

Kostnaden för solcellsanläggningar för bostäder sjönk med 3,3 % och solcellssystem på taket sjönk med 10,7 procent, enligt rapporten. Beräkningarna bygger på en bottom-up-modell som står för alla kostnader under installationen, inklusive hårdvara, försäljningspriser och arbetskraft.

Rapporten fann att balansen mellan systemkostnaderna – som omfattar allt utom solcellspanelen – antingen hade ökat eller förblivit oförändrad, men en total minskning av modulkostnaden på 19 % ledde till kostnadsminskningarna. En separat NREL-rapport undersökte olika typer av solcellsteknik och fann potentiella kostnadsbesparingar för var och en.

Källa:

3.12. 2021  11:34 CET

Fredag

Vätgasstrategi med angelägna prioriteringar – nätutbyggnaden för långsam

Energimyndighetens förslag till nationell strategi pekar tydligt ut vätgasens viktiga roll, men saknar tillräcklig ambition vad gäller utbyggnad av nödvändig, ny infrastruktur för distribution av vätgas.
Detta trots att vätgasinfrastruktur framhålls i strategin som det mest kostnadseffektiva sättet att transportera energi, redan vid ganska låga volymer. Nu krävs skyndsam nationell planering för att möta industrins och transportsektorns behov och för att Sverige ska hålla samma tempo som övriga Europa.

Energimyndigheten konstaterar att både vätgasdistribution och integration med det övriga energisystemet är områden som behöver analyseras vidare. Myndigheten menar dock att planeringen av denna först kan komma igång efter 2030. Det är alldeles för sent.

För att tillgodose industrins växande behov och konkurrenskraft behöver långsiktig planering komma igång skyndsamt och ta höjd för en växande vätgasekonomi, i hela landet. Faktum är att vi redan 2030 behöver ha lösningar på plats om svensk industri ska klara sina klimatmål.

Källa:

3.12. 2021  11:26  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Kina höjer ambitiösa mål för industriell batterilagring

Kinas mål som tillkännagavs i somras för att öka den kumulativa installerade icke-pumpade lagringen av vattenkraft till cirka 30 GW till 2025 och 100 GW till 2030, tillsammans med de senaste antagandena av energitariffer för användningstid som skapar ett större intervall mellan topp- och lågenergipriser , driver en boom i batterilagringsaktivitet.

Energilagring kommer att vara avgörande för att Kina ska nå sina koldioxidutsläpp som högst före 2030 och nå nettonoll till 2060. När mer förnybar kraft kommer ut på nätet kan lagring hjälpa till att balansera ut variationen av källor som vind och sol.
Från och med 2020 hade Kina bara cirka 3,3 GW energilagring utanför pumpad vattenkraft, där den senare bringar den ackumulerade summan upp till cirka 35 GW, enligt data från China Energy Storage Alliance.

Trots utmaningar relaterade till att hitta affärsmodeller för företag som producerar och driver batterilagring, kommer målen för 2025 och 2030 sannolikt att driva marknaden eftersom statligt ägda företag strävar efter att möta mandat som rullas ut på stads- och provinsnivå över hela Kina.

Källa:

2.12. 2021  13:13 CET

Torsdag

Skotska hamnen Ardersier kommer att bli Europas första cirkulära energianläggning

Arbetet har påbörjats med Europas första helt cirkulära energiomställningsanläggning i Ardersier Port, Skottland. Projektet kommer att återanvända nedlagda oljeriggar för att tillverka flytande havsbaserade vindkraftparker, samt etablera ett ”grönt stål”-bruk på 300 miljoner pund och en betongproduktionsanläggning – som alla kommer att drivas med resurser från anläggningen.

På över 400 acres (162ha) och med mer än en kilometer kaj, markerar platsen Storbritanniens största brownfield-hamn och var ett nav för oljeriggtillverkning på 1970-talet. Under projektets första fas kommer 2,5 miljoner kubikmeter sand att muddras från platsen under en nio månaders operation, 20 miljoner pund, varvid den uppsamlade sanden sedan används som ballast i betongproduktionsanläggningen.

”Storbritannien har satt upp ett världsledande mål för nettonoll för att bygga upp bättre, stödja gröna jobb och påskynda vår väg till nettonoll”, säger Ardersier Ports ägare Steve Regan. ”På Ardersier kan vi leda Storbritanniens gröna industriella revolution genom att använda cirkulär ekonomi för att leverera ny, koldioxidsnål infrastruktur, byggd på biprodukter från vårt förflutna av olja och gas. Detta är en gång i generationens möjlighet att skapa en världsledande industri- och havsbaserad vindkraftsanläggning här i Storbritannien.”

Källa:

2.12. 2021  12:50  CET

Torsdag

Spanska Greenalia vill installera den första havsbaserade vindkraftsparken på Kanarieöarna

Greenalia, baserat i A Coruña, bekräftar framstegen i bearbetningen av Gofio-projektet som kommer att bli den första flytande vindkraftsparken till havs att ansluta till nätet i Spanien. Greenalia deltog i Offshore Wind Conference som anordnades idag i Ferrol av gointerHub.

Greenalia tar ytterligare ett starkt steg i utvecklingen av sin flytande vindkraftspark till havs, Gofio, belägen i sydöstra delen av Gran Canaria, efter att ha erhållit auktorisation i termer av flygservitut från AESA (State Aviation Safety Agency) för montering av de fyra vindkraftverken i vindkraftsparken.

Med detta tillstånd har Greenalia godkännande för Gofio flytande vindkraftspark till havs i hamnen i Arinaga och för dess efterföljande bogsering till den slutliga platsen, planerad framför kommunen San Bartolomé de Tirajana, inom Kanarieöarnas territorialhav ( Spanien).

Källa:

2.12. 2021  12:45 CET

Torsdag

IEA-chef: Gasproducenter bär skulden för energikrisen i Europa

”Energiproducenternas medvetna politik” är skyldig till de skyhöga gas- och elpriserna i Europa, sa chefen för International Energy Agency vid ett branschevenemang denna vecka, i ännu ett slag mot fossilbränsleproducenter i allmänhet och Ryssland specifikt. .

Inte för första gången gjorde IEA:s Fatih Birol en poäng med att säga att Europas energikris inte hade något att göra med övergången till förnybar energi. Som tidigare gav Birol ingen förklaring till varför han trodde att krisen inte hade något att göra med övergången till förnybar energi. Det var ”fel”, sa han enligt Bloombergs citat, att säga att prishöjningarna var resultatet av denna förändring.

Strejker mot energiexportörer – och Ryssland – har blivit något av en vanlig företeelse för Birol. Tidigare i år sa han att Ryssland skulle kunna skicka mer gas till Europa och därmed ”understryka sina meriter som en pålitlig leverantör till den europeiska marknaden.” För övrigt, i samma uttalande missade Birol inte heller chansen att säga att förnybar energi inte hade något att göra med energikrisen.

Källa:

2.12. 2021  12:40  CET

Torsdag

Kan städer bli solkraftverk?

Ja, enligt Harald N. Røstvik som är professor i stadsplanering vid UiS, arkitekt MNAL.

Han skriver i en krönika i Stavanger Afteblad att städer kan gå från att vara energisugna till att bli ”kraftverk” som producerar sin egen energi.

Hälften av jordens befolkning bor nu i städer. Enligt FN kommer 70 procent att bo i städer år 2050 och orsaka 70 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Genom att använda BIPV (BIPV, ”byggnadsintegrerade solceller” ) åtgärdas både energi och klimat.

Norska byggnader använder 40 procent av landets energi. EU:s byggnadsdirektiv 31/2010 kräver att alla nya byggnader från december 2020 måste vara nära nollenergi; de måste vara energieffektiva och använda ny, förnybar energi, som BIPV.

UiS tog nyligen sin första doktorsexamen (PhD) i solenergi någonsin med Hassan Gholami, om byggnadsintegrerad solenergi.

Du kan läsa artikeln i Stavanger Aftenblad här.

Källa:

2.12. 2021  12:32 CET

Torsdag

Tyskland: Baden-Württemberg startar ett nytt finansieringsprogram för elektromobilitet och solceller

I Ländle kan husbyggare och företag se fram emot en ny finansieringspott för elmobilitet. Denna gång subventioneras köpet av en wallbox i kombination med solcellsanläggning för laddning av elbilen igen.

Baden-Württemberg startar ett nytt stödprogram för elektrisk mobilitet. I en ny version av ”BW-e-Solar-Voucher” planeras bidrag till elbilar och solcellssystem. Sedan den 1 december kan elbilsförare i Baden-Württemberg få sina bilar, lätta eller kommersiella fordon med en maximal motoreffekt på 160 kilowatt subventionerade med upp till 1000 euro. Även fordon med bränslecellsdrift kan finansieras. Endast äldre fordon finansieras inte. I tillkännagivandet från delstatsbanken för Baden-Württemberg, L-Banken, som delar ut bidraget, sägs det att endast fordon med första registrering kan komma i fråga för programmet.

Källa:

2.12. 2021  12:25  CET

Torsdag

EU godkänner Polens auktionsupplägg för 9 GW förnybar kapacitet

Europeiska kommissionen (EC) har godkänt förlängningen av Polens auktionssystem för förnybara resurser som förutspås stödja skapandet av 9 GW förnybara energikällor efter att det godkänt EU:s regler för statligt stöd.

Ordningen ger stöd i form av en rörlig premie utöver marknadspriset, beräknad som skillnaden mellan anbudspriset och grossistpriset för el.

Auktionen godkändes ursprungligen 2017 och har en budget på 9,4 miljarder euro (10,64 miljarder dollar). Den skulle löpa ut den 30 juni men den 17 december 2020 godkände EG en förlängning till slutet av detta år. Den har nu förlängt detta ytterligare till den 31 december 2027.

”Kommissionen fann att stödet är nödvändigt för att vidareutveckla energiproduktion från förnybara källor och för att hjälpa Polen att nå sina miljömål, fastställda på europeisk och nationell nivå”, säger EG i ett pressmeddelande.

Källa:

2.12. 2021  11:55 CET

Torsdag

Ørsted lanserar 1,1 GW tysk vindkraft

Ørsteds styrelse har fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut på de två tyska vindkraftsparkerna Gode Wind 3 på 242 MW och Borkum Riffgrund 3 på 900 MW.

– Borkum Riffgrund 3 är ett banbrytande projekt, och vi är stolta över att Ørsted återigen leder vägen genom att vara det första företaget att fatta ett slutgiltigt investeringsbeslut på en stödfri vindkraftspark till havs i Tyskland. Vi har kunnat förverkliga detta projekt genom att ingå flera stora långsiktiga elköpsavtal med ledande företag, sälja 50 procent av vindkraftsparken till en partner, samt genom att köpa och bygga Borkum Riffgrund 3 och Gode Wind 3 som en kombinerat projekt i gigawatt-skala, säger Rasmus Errboe, regiondirektör för Kontinentaleuropa i Ørsted.

Ørsted har ingått långsiktiga elköpsavtal på Borkum Riffgrund 3 på totalt 786 MW med Covestro (100 MW), Amazon (350 MW), REWE Group (100 MW), BASF (186 MW) och Google (50 MW) ), vilket stödjer det slutliga investeringsbeslutet genom att i stort sett stabilisera inkomsten från Borkum Riffgrund 3.

Källa:

2.12. 2021  11:30  CET

Torsdag

H2 Green Steel och Iberdrola tillkännager 2,3 miljarder euro i grönt vätgassatsning

”Vi är stolta och glada över att samarbeta med Iberdrola för att möjliggöra ökad produktion av grön vätgas och grönt järn. Storskalig produktion av grön vätgas kommer att vara nyckeln till att möjliggöra omställningen av tung industri till hållbar verksamhet. Genom att arbeta med en partner i världsklass kan vi initiera vår tillväxtresa samtidigt som vi minskar den tekniska risken i vårt Bodenprojekt. Iberdrola tillför ovärderlig erfarenhet, teknologi och kunnande som kommer att användas för att ta våra Green Steel-projekt till nästa nivå”, säger Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel.

”Grön vätgas kommer att vara en kritisk teknik vid avkolning av tunga industriella processer som produktion av stål. Innovativa projekt som detta kommer att bidra till att påskynda kommersialiseringen av större och mer sofistikerade elektrolysörer, vilket gör grönt väte mer konkurrenskraftigt. Med tillgång till rikliga tillgångar av förnybara energikällor till låg kostnad, och en högutbildad arbetskraft, kan den iberiska halvön vara central för att Europa tar en global ledning i utvecklingen av denna nya gröna teknik”, säger Aitor Moso, Iberdrolas liberaliserade affärsdirektör.

Källa:

2.12. 2021  10:27 CET

Torsdag

De ska bygga gyrokopter som tar sex personer

En tvåsitsig gyrokopter med en räckvidd på 600 km är bara början. Tyska Fraundorfer Aeronautics planerar för en större version med sex sittplatser.
Gyrokoptern lanserades redan på 1920-talet, och sägs utgöra den säkraste typen av alla flygfarkoster.

Autorotationen har gett lösningen sitt namn, autogyro. Genom att den bärande rotorn inte har någon drivning utan roterar av luften som kommer underifrån så innebär ett motorhaveri inte att man dödsstörtar mot marken.

Även om farkosterna inte är en vanlig syn i dag så säljs nya gyrokoptrar, men nu görs en mer ambitiös satsning på tekniklösningen av Fraundorfer Aeronautics.

Det tyska företaget har presenterat Tensor 600X, en tvåsitsig gyrokopter med en skjutande propeller i boomen. Den är avsedd för hobbybruk, men planen är att ta fram en större version som kan agera flygtaxi. Det rapporterar New Atlas.

Källa:

2.12. 2021  10:10  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

IEA: Tillväxten av förnybar energi måste fördubblas för nettonollmål

(Montel) Världen ser ut att lägga till en rekordnivå av förnybar energikapacitet år 2021, även om takten i utbyggnaden fortfarande understiger vad som krävs för att uppnå nettonollutsläpp i mitten av seklet, enligt International Energy Agency.
Tillskotten av ny kapacitet från solpaneler, vindkraftverk och andra förnybara energikällor var på väg att stiga till 290 GW 2021, vilket överträffade förra årets rekord på 280 GW, sade den Paris-baserade byrån i sin årliga marknadsrapport för förnybar energi som publicerades på onsdagen.

”Men även denna snabbare utbyggnad skulle fortfarande vara långt ifrån vad som skulle behövas i en global väg mot nollutsläpp i mitten av seklet. Det skulle kräva att förnybar kraftkapacitet utökas under perioden 2021-26 för att i genomsnitt nästan fördubbla hastigheten för rapportens huvudfall, säger IEA.

”Det skulle också innebära en ökning av efterfrågan på biobränslen i genomsnitt fyra gånger högre än i huvudfallet, och efterfrågan på förnybar värme nästan tre gånger högre.”

Källa:

1.12. 2021  13:20 CET

Onsdag

Kostnadseffektivt att använda solceller som fasadmaterial

En studie från HSB Living Lab visar att solceller som används som fasadmaterial kan vara en lika kostnadseffektiv lösning som traditionella fasadmaterial. Samtidigt som det på sikt kan ha en positiv klimatpåverkan.

När nya fastigheter ska byggas, finns idag möjlighet att använda solceller som fasadmaterial, genom så kallade byggnadsintegrerade solceller. För att ta reda på om det är en bra lösning har HSB tillsammans med teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren tittat på både solcellers och andra fasadmaterials klimatpåverkan.

– Utvecklingen inom området går snabbt och vi ville undersöka om byggnadsintegrerade solceller är ett bra alternativ till mer traditionella fasadmaterial ur ett hållbarhetsperspektiv. På HSB Living Lab består taket och fasaden till stor del av solceller, och vi har redan sett att det kan vara en lika kostnadseffektiv lösning som traditionella fasadmaterial, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

Källa:

1.12. 2021  13:12  CET

Onsdag

Upphandlingen av danska Thor Offshore Wind Farm är klar

Thor Wind Farm I/S har vunnit upphandlingen av Thor Offshore Wind Farm. Det är första gången som en leverans av havsvind har genomförts i Danmark utan stöd. Vinnaren förväntas betala 2,8 miljarder DKK inom några år. DKK till staten, eftersom el produceras.
Ministeriet för klimat, energi och försörjning har idag informerat energiförlikningsgruppen om att Thor Wind Farm I/S, vars intressenter är RWE AG, RWE Renewables GmbH, RWE Renewables Management UK Limited, har vunnit upphandlingen av Danmarks största vindkraftspark till havs. datum, Thor Offshore Wind Farm. 

Flera anbudsgivare erbjöd sig att bygga vindkraftsparken till havs med största möjliga kapacitet och till ett minimipris på endast 0,01 öre/kWh. Anbudet har därför beslutats genom lottning idag enligt anbudsvillkoren.

Källa:

1.12. 2021  12:57 CET

Onsdag

Södra Australiens el-nät bara ett steg bort från att arbeta enbart med vind och sol

I övergången till en värld fri från fossila bränslen bör alla ögon riktas mot utvecklingen i södra Australien, för det är här skeptiker mot vind och sol trotsas, och där det lokala nätet är bara ett steg från att kunna fungera utan fossila bränslen i systemet alls.

Vind- och solenergi nådde en topp ”omedelbar” produktion på 135 procent av den lokala efterfrågan och tog över en 48-timmarsperiod en andel på 108 procent av den lokala efterfrågan och en 100-procentig andel under en 93-timmarsperiod. Överskottet exporterades till största delen till Victoria, även om små mängder också lagrades i batterier.

De nya rekorden underlättades av ett nytt driftsprotokoll som innebär att den australiensiska energimarknadsoperatören kräver att endast två gasenheter är i drift vid tillfället – totalt bara 80 MW. Det betyder att gas levererade mindre än fem procent av den totala produktionen när det fanns tillräckligt med vind och sol för att möta efterfrågan.

Källa:

1.12. 2021  12:48  CET

Onsdag

Scania och Northvolt ratar djuphavsmineraler

Inom ett par år kommer det stå klart om företag kan börja bryta mineraler i djuphaven eller inte. Allt fler globala företag skriver på uppropet för ett moratorium. WWF vill att svenska regeringen ska driva frågan.

Senast 2023 ska Internationella havsbottenmyndigheten, ISA, ta ställning till djuphavsbrytning av mineraler. I dag meddelar Scania att de skriver på uppropet för ett moratorium mot djuphavsbrytning.

”Med vårt åtagande att inte hämta mineraler från djuphavsbotten vill vi säkerställa att vi inte skapar nya hållbarhetsproblem samtidigt som vi försöker ta itu med befintliga”, säger Scanias hållbarhetschef Andreas Follér i en kommentar.

Källa:

1.12. 2021  12:36 CET

Onsdag

Fastighetsägare kan hjälpa till att lösa den svenska elkrisen

I stället för att passivt fortsätta förbruka allt dyrare el ska svenska byggnader förvandlas till aktiva effektresurser som avlastar det ansträngda nationella elnätet. Det är visionen bakom samverkansprojektet

– En gemensam effektstrategi, där Castellum tillsammans med Jönköping Energi och fyra andra regionala elnätsbolag visar hur fastighetsägare både kan minska sin belastning på elsystemet och bidra till lösning på klimatkrisen.

Effektbristen i Sverige är ett faktum. Svenska kraftnät och lokala elnätsägare kan inte ensamma lösa situationen.

Därför har Jönköping Energi, på initiativ av Castellum och tillsammans med fyra stora offentliga energibolag, tagit fram en strategi för hur fastighetsägare och deras byggnader kan bli en aktiv del i den största förändringen sedan elsystemet började byggas ut för omkring 100 år sedan.

Källa:

1.12. 2021  12:31  CET

Onsdag

Svensk vindkraftpark på 753 MW ska finansieras med projektobligation

Den tyska investeraren i förnybar energi och kapitalförvaltaren Luxcara GmbH har emitterat en ”mellan tresiffrig miljon” obligation för att finansiera sitt vindprojekt Onusberget på 753 MW i norra Sverige.

Luxcara och MEAG, kapitalförvaltningsarmen för återförsäkraren Munich Re (ETR:MUV2), har tillsammans rådgivit finansieringen, som anses vara världens största landbaserade vindprojektobligation. Det erbjudna beloppet säkrades från 17 institutionella investerare, inklusive MEAG Infrastructure Debt Funds och andra europeiska försäkringsgrupper och pensionsfonder.

Eget kapital för projektet tillhandahålls av fonder för förnybar energi som rådgivits av Luxcara.

De insamlade medlen kommer att allokeras till det pågående bygget och driften av vindkraftsparken Onusberget, sa Luxcara.

Källa:

1.12. 2021  12:24 CET

Onsdag

Nu skall det utforskas vilka möjligheter det finns för geotermisk energi under Köpenhamn

Förra veckan kunde Energy Supply säga att tillstånd att utforska och återvinna geotermisk energi i huvudstadsområdet, Ringsted och Holbæk påstås tillkomma AP Møller Holdingejede Innargi.

Av de två ansökningar som danska energistyrelsen fick in den 1 september 2010 var det inte oväntat att Innargi fick tillståndet. Den andra sökanden var Geothermal Operating Company (GEOOP).

Sedan 2019 har den danska energimyndigheten bedömt ansökningarna enligt kriterierna i grundlagens § 18 b och inbjudningsbrevet för geotermisk energi. Kriterierna avser den sökandes ekonomiska och tekniska kompetens samt kvaliteten och omfattningen av det arbetsprogram som erbjuds. Arbetsprogrammets omfattning och kvalitet har bedömts i förhållande till behovet av prospektering inom de sökta områdena, vid valet av vinnare har varit det avgörande urvalskriteriet.

Källa:

1.12. 2021  12:14  CET

Onsdag

Google köper kraft från Ørsteds tyska vindkraftspark till havs

Google har skrivit på för att ta ut 50 MW av Ørsteds planerade 900 MW Borkum Riffgrund 3 vindkraftspark till havs i tyska Nordsjön.

Under ett 12-årigt avtal om köp av energi för företag (CPPA) kommer Ørsted att bidra till Googles åtagande att driva alla sina datacenter, molnregioner och campus på koldioxidfri energi dygnet runt senast 2030.

Borkum Riffgrund 3 var världens första storskaliga vindkraftspark till havs som beviljades utan anbud, och den är planerad att starta kommersiell verksamhet 2025. Eftersom projektet inte beviljades statliga subventioner kommer avtalet med Google att hjälpa Ørsted att ge stabila intäkter och utveckla Borkum Riffgrund 3 mot ett slutgiltigt investeringsbeslut, vilket är planerat till slutet av 2021.

Källa:

1.12. 2021  11:47 CET

Onsdag

Shell kommer inte att överge sin gröna omställning även om oljepriset stiger säger VD

Olje- och gasmarknaden kan stramas åt mitt i historiskt låga investeringsnivåer, men det kommer inte att förändra Royal Dutch Shell Plcs strategi att gå från fossila bränslen.

Shell är en av många europeiska storföretag som har lovat att krympa sin traditionella kolväteverksamhet, samtidigt som de ökar investeringarna i ren energi. Medan vissa kritiker har uttryckt oro för att höga oljepriser kan fresta dessa företag att hålla sig till fossila bränslen, säger Shells verkställande direktör att de håller sig till sin energiomställningsstrategi.

”Ni kan vara oroliga för att vi har en mycket snäv marknad på gång,” sa Ben van Beurden till aktieägarna på tisdagen. ”Vi har bestämt oss för att inte åka den vågen upp.”

Källa:

1.12. 2021  11:37  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Australien: Arbetet påbörjat med det största planerade nätkopplade batteriet i världen på 250 MW/250 MWh

Batteriet på 250 MW/250 MWh är under uppbyggnad av det australiensiska bolaget AGL och är det största planerade nätkopplade batteriet i världen.

Torrens Island-batteriet på 180 miljoner dollar, som tillkännagavs i augusti, kommer att levereras till energijätten AGL av det finska teknikföretaget Wärtsilä. Det stora batteriet kommer initialt att börja med en varaktighet på en timme (250 MWh) men kommer att kunna utökas till upp till fyra timmars varaktighet i framtiden (1000 MWh).

Även om dess storlek bleknar i jämförelse med de senaste nyheterna om stora batterier, har projektet uppmärksammats för sin utbyggnad av rutnätsformande teknologi och förväntas avslöja mycket om den lovande nya teknikens kapacitet.

Källa:

30.11. 2021  13:36 CET

Tisdag

Test av flytande solpaneler

Storskaliga flytande solenergiparker till havs – ett holländskt statsfinansierat projekt ska utvärdera om det fungerar. Järfällaföretaget Midsummer har tillverkat de ultralätta solpanelerna i tunnfilm som sitter på de flytande flottarna, som nu ska börja testas.

Projektet är koordinerat av den holländska organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning, TNO. Inom projektet kallat Solar@Sea II har ett pilotsystem med en toppeffekt på 20 kW installerats på sjön Oostvoornse Meer nära Rotterdam i Holland.

Svenska Midsummer har levererat solpanelerna, som är av typen Magnum. Varje panel är 4 x 1 meter, består av 144 solceller och ger 485 Watt.

– Detta är ett mycket intressant och lovande projekt som kan bana väg för större projekt framgent, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Källa:

30.11. 2021  13:26  CET

Tisdag

Ryska Gazprom rapporterar rekordvinster mitt i den globala gaskrisen

Rysslands statliga gasbolag har rapporterat rekordvinster för årets tredje kvartal efter att ha dragit nytta av en global gaskris som har antänt historiska toppar på energimarknaden i Europa.

Gazprom, världens största gasproducent, sa att de förväntade sig ännu högre vinster för årets sista månader då kunderna i Europa rustar sig för en vinterenergikris och rekordhöga kostnader.

Dess bättre än förväntade finansiella resultat inkluderade en nettoinkomst på 581,8 miljarder rubel (5,86 miljarder pund) från juli till september jämfört med en nettoförlust för ett år sedan efter att det genomsnittliga gaspriset som det tjänade från köpare i Europa ökade till 313,40 USD per 1 000 kubik. meter från 117,2 USD 2020.

Källa:

30.11. 2021  12:55 CET

Tisdag

Hur ser framtiden ut för långvarig energilagring?

För att vara en del av ett kostnadseffektivt netto-nollenergisystem måste långvarig energilagring skalas upp med 400 gånger. Intresset och affärerna inom sektorn ökar, men statligt stöd behövs akut.

Med framväxten av vind- och solkraft står nätoperatörerna inför utmaningen att balansera förnybara energikällors inneboende variation. Energilagring, om den används på ett klokt sätt, ger nätoperatörerna möjlighet att lagra energi under långa perioder.

Fler lagringstekniker används – litiumjonbatterier (Li-ion) har sjunkit kraftigt i pris och blivit dagens dominerande form av energilagring. I USA installerades mer än 2 100 megawattimmar (MWh) Li-ion-batterier under fjärde kvartalet 2020, en ökning med 182 % jämfört med tredje kvartalet. Li-ion-batterier kan dock inte ge långvarig energilagring (LDES), eftersom de lagrar energi i mellan två och fyra timmar.

Källa:

30.11. 2021  12:46  CET