// AUGUSTI NYHETER //

Tio nyheter om energiomställningen

varje vardag, varje vardag, varje vardag

Tisdag

Rekord-lägsta bud i Chile på ca:13 öre/kWh

Canadian Solar Libertador Solar Holding SpA lämnade det lägsta budet på ett PV -projekt i Chiles senaste auktion för ren energi.
Den chilenska nationella energikommissionen (CNE) har presenterat de erbjudanden som den fått på en auktion för 2,31 TWh förnybar energi i veckan och har avslöjat att det lägsta priset som lämnades in var 0,01332 dollar/kWh.

”Vi tror att på grund av de observerade priserna kommer detta att vara en anmärkningsvärd process, som kommer att tillåta genomsnittspriser långt under de för föregående auktion 2017,” sade CNE och noterade att ett antal erbjudanden låg på mellan $ 0,021/kWh och 0,028 dollar/kWh.

Källa:

31.8. 2021  12:59 CET

Tisdag

Begagnade solceller hamnar i fattiga länder

Det finns en växande marknad för begagnade solceller i fattiga länder. Nyhetsbyrån Bloomberg berättar om en växande trend.

När solceller byts ut för att de tappat verkningsgrad och/eller för att ny cellteknik är bättre – då kan de hamna i Pakistan och driva en vattenpump eller som backupkraft för ett hotell i Libanon.

Det är två av de användningsområden som en krönika på nyhetsbyrån Bloomberg pekar ut. Krönikören tror att förnybar energi kommer att hitta fram till många platser i Afrika genom den här andrahandsmarknaden.

Bloomberg är inte först att peka ut fenomenet. Det finns redan marknadsplatser, från handel med stora partier ner till privatannonsering på Facebook.

Källa:

31.8. 2021  12:52 CET

Tisdag

Forskare säger att ny zinkjonbatterikemi kan vara billigare och säkrare

Laddningsbara Zn-jonbatterier är mycket lovande för stationär energilagring på grund av deras låga kostnad och inneboende säkerhet.
Forskare i Saudiarabien säger att de har utvecklat en ny zinkjonbatterikemi som de hoppas kommer att leverera storskalig energilagring som är billigare, säkrare och mer miljövänlig än de vanliga litiumjonbatterierna.

Den dominerande batteritekniken som för närvarande används över hela världen är litiumjon-som används i allt från mobiltelefoner och bärbara datorer ända upp till elfordon och storskalig fristående energilagring.

Litiumjon är emellertid beroende av flera viktiga mineraler som antingen kan vara bristfälliga eller dyra-såsom kobolt, litium, nickel och koppar.

Jakten pågår därför för att utveckla nya batterikemikalier som använder fler rikliga element och som också ökar batteriladdningshastigheten, stabiliteten, lagringen och säkerheten.

Källa:

31.8. 2021  12:41 CET

Tisdag

Här kan Northvolt bygga nästa batterifabrik

Norrköping är i samverkan med Finspång återigen en av städerna som Northvolt ser som en kandidat när företaget förbereder ytterligare en stor etablering av en ny fabrik för litiumbatterier i Sverige. Fabriken beräknas ge jobb åt runt 2 500 personer.

– Det är mycket glädjande att vi återigen får möjlighet att lämna in ett anbud om en så här stor etablering och vi kommer att göra allt vi kan för att tillmötesgå Northvolts önskemål. Det här är viktigt och väldigt bra för hela vår region och det handlar om väldigt många arbetstillfällen, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Redan 2017 fick Norrköping en förfrågan från Northvolt om mark för att bygga en stor fabrik för batteritillverkning. Den gången hamnade fabriken i Skellefteå. Nu står företaget inför ytterligare en satsning på en jätteanläggning för batteritillverkning.

Källa:

31.8. 2021  12:26 CET

Tisdag

BMW i3 -ägare: batteriet är fortfarande bra efter 13 000 mil

BMW i3 -ägare rapporterar att efter att ha ägt sitt fordon i tre år och tre månader och kört mer än 130 000 km har batteriet bara försämrats med 4 procent.

Batteriförsämring i elbilar-särskilt sådana med kortare räckvidd-är oroande för många blivande kunder, särskilt när de beskjuter det högre inköpspriset för den (nya) nollutsläppstekniken.

BMW erbjuder åtta års eller 160 000 km garanti på sina i3-batterier, beroende på vad som inträffar först.

Källa:

31.8. 2021  12:17 CET

Tisdag

Uzbekistan inviger landets första större solcellsprojekt

Uzbekistan har invigd landets första solcellsprojekt i stor skala, en anläggning på 100 MW som utvecklats av Masdar.

Nur Navoi -solprojektet på 100 MW är ett av ett antal projekt som Masdar utvecklar i regionen, där företaget har vunnit ett antal anbud de senaste månaderna. Totalt utvecklar Masdar nästan ytterligare 900 MW sol i landet, omfattande 457 MW PV i Uzbekistans Sherabad -distrikt i Surkhandarya -provinsen och ytterligare två projekt, med en sammanlagd kapacitet på 440 MW, i Samarkand och Jizzakh -regionerna.

Tidigare denna månad avslöjade Uzbekistans energiminister, Alisher Sultanov, planer på att uppgradera sina befintliga mål för förnybar energi ännu högre än tidigare förväntat, med en ökning av bidragen från sol till 7GW.

Källa:

31.8. 2021  12:08 CET

Tisdag

Australien: Solceller på taket kan prestera tre fjärdedelar av den totala nätbehovet 2025

Solsystem på taket kommer att få en sådan inverkan under de kommande åren att de kommer att möta upp till 77 procent av den totala nätbehovet vid tillfällen inom fem år, vilket sänker minsta driftsbehov till nivåer som aldrig hade tänkts förrän nyligen.

Den australiensiska energimarknadsoperatören säger att taket för solceller på taket ökar utöver sina egna förväntningar och att bostäder och företag sannolikt kommer att lägga till ytterligare 8,9 GW till 2025, utöver den befintliga kapaciteten på 14 GW.

Detta kommer att ha stor inverkan på priser, efterfrågan och driften av nätet. Bara dessa solsystem skulle ibland kunna leverera upp till 77% av det totala elbehovet fram till 2026 i de fyra fastlandet som ingår i National Electricity Market (South Australia, Victoria, NSW och Queensland).

Källa:

31.8. 2021  12:00 CET

Tisdag

ICA hänger på elektrifieringen – första ellastbilen i drift

Nu tar Ica sin första helelektriska Volvo FE Electric i drift. Lastbilen kommer att användas för kyltransporter till Ica-butiker i Stockholmsområdet med en räckvidd på 12-15 mil, inräknat kylaggregatets extra förbrukning, och ska klara en dags leveranser utan laddning.

Detta är den första av flera lastbilar som ska tas i drift hösten 2022 i Stockholm och Göteborg. Samarbetet för ökad elektrifiering av vägtransporter mellan Ica Sverige och Volvo Lastvagnar inleddes i november 2020. Båda bolagen har lång erfarenhet av att arbeta för att minska miljöpåverkan från sina verksamheter och har till stor del gemensam syn på behovet av utveckling och satsning.

Ica-gruppen har som mål att koncernens svenska bolag ska ha helt fossilfria vägtransporter senast 2030, i storstadsregioner ska detta uppnås redan 2025. 

Källa:

31.8. 2021  11:54 CET

Tisdag

Teslas litiumjonbatteriteknik får en cool rival: frusen flytande luft

Efter år av förseningar har dess anläggning för lagring av flytande luftenergi (LAES) nära Manchester kommit online.

Det är världens första vätskeluftsenergilagringsanläggning i nätskala – och med färdiga komponenter är det relativt enkelt och billigt att bygga och skala. Luft kyls ner, vätska och lagras i tankar i veckor tills du behöver el igen. Låter ganska coolt, eller hur?

” Alternativ energilagring kan vara en helig graal för nätet, en saknad länk som kan få oss mot förnybara energikällor mycket snabbare”, förklarar Ravi Manghani, chef för energilagringssektionen vid GTM Research.

Källa:

31.8. 2021  11:34 CET

Tisdag

Finansiering av batterilager, smartnät och effektivisering ökar exponentiellt under första halvåret 2021

Den totala företagsfinansieringen (inklusive riskkapitalfinansiering, offentlig marknad och skuldfinansiering) för batterilagrings-, smartnäts- och effektivitetsföretag under 1H 2021 ökade exponentiellt jämfört med året innan (YoY) med 10,4 miljarder USD jämfört med 1,5 miljarder USD som togs upp under 1H 2020 när marknaden påverkades av COVID-19.

Global VC-finansiering (riskkapital, private equity och företagskapital) för battery storage-, smart grid- och effektivitetsföretag kommer in 468% högre under 1H 2021 med 4,9 miljarder USD jämfört med 858 miljoner USD 1H 2020. Investeringarna fortsätter att öka i och med att batterilagringsföretagen är redo att spela en viktig roll i övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor.

Källa:

31.8. 2021  11:24 CET

Tisdag

Danmark: 1 000 hektar med solceller, nu vill kommunen ha en överblick

Förnybara energianläggningar dyker upp överallt i Brønderslev kommun på Nordjylland, och nu vill kommunen ha en överblick över utvecklingen.

Det skriver Nordjyske , till vilken borgmästare Mikael Klitgaard berättar att cirka 1 000 hektar solceller planeras för kommunen.

För att hålla jämna steg med utvecklingen har politikerna i finansutskottet beslutat att börja arbeta med en så kallad tematisk plan för energianläggningar i det öppna landet.

Bland de många projekt som skrivs in i planen finns den så kallade Energiparken Tuekær – Bolle Enge, som planeras nära kommungränsen mellan Brønderslev kommun och Aalborg kommun.

Det kan bli en av landets största anläggningar för produktion av förnybar energi, med plats för 30 vindkraftverk med en höjd på upp till 150 meter, nämner Nordjyske.

Källa:

31.8. 2021  10:23 CET

Tisdag

Storbanken UBS vill att Europa skall skapa en grön kapitalmarknad

Europeiska länder bör gå samman för att skapa en ”grön kapitalmarknad” för att finansiera övergången till renare bränslen och andra initiativ som behövs för att klara Parisavtalets klimatmål, sade UBS Group AG: s ordförande Axel Weber.


Weber, som talade i en panel på European Forum Alpbach i Österrike, sa att Europas ledande ställning när det gäller att bekämpa föroreningar bör hjälpa det att skapa en grönfokuserad kapitalmarknadsunion.

”Om vi verkligen inte är så framgångsrika som européer att konkurrera med de amerikanska kapitalmarknaderna, varför tar vi inte dit vi är och bygger framtidens gröna kapitalmarknad?” Frågade Weber.

Källa:

31.8. 2021  10:16 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Den första flygande bilen från Nederländerna

Den holländska PAL-V skulle vara världens första flygbil. Men i juli hade AirCar i Slovakien scoop med sin flygning från Nitra till Bratislava. ”En ganska imponerande prestation”, säger Marco van den Bosch, CCO på PAL-V, om AirCars första flygning. Denna tävling utgör dock inte ett allvarligt hot för tillfället.

Att ta fram en flygande bil tar mycket lång tid. Tillverkningen av ett kommersiellt flygplan styrs av riktlinjerna från European Aviation Safety Agency (EASA) och tar minst tio år, förklarar Marco. Det måste vara riktigt ovanligt för AirCar att komma ikapp PAL-V.

PAL-V har nu bevisat att den har uthållighet. Företaget är i sin glansdag: maskinerna står redo i en verkstad i Brabant, alla linjer har ställts ut och flygskolan i Breda är redo att ta emot de första blivande piloter. Någon gång i slutet av nästa år eller början av 2023 räknar Marco med att överlämna nycklarna till de första kunderna i sina egna flygande bilar.

Källa:

30.8. 2021  14:38 CET

Måndag

Janusgrafen öppnar dörren till hållbara batterier

Natrium är en av världens vanligaste metaller och huvudingrediens i såväl havsvatten som bordssalt. I framtiden kan natriumjoner även vara en del av en hållbar batterilösning.
Med hjälp av en ny typ av grafen har Chalmersforskare lyckats skapa ett elektrodmaterial som gör att natriumjonbatterier kan få så hög kapacitet att de kan matcha dagens litiumjonbatterier.
​Trots att litiumjoner fungerar bra för energilagring är metallen litium dyr och riskerar att bli en bristråvara.

Natrium, å andra sidan, är en av världens vanligaste och mest prisvärda metaller. Det gör natriumjonbatterier till ett intressant och hållbart alternativ för att minska behovet av bristråvaror. Den stora utmaningen är att lyckas höja batterikapaciteten.

Källa:

30.8. 2021  14:14 CET

Måndag

New South Wales får 34GW förslag till senaste zon för förnybar energi

En plan för att etablera Australiens största zon för förnybar energi (REZ) i delstaten New South Wales (NSW) har haft en överväldigande intresse, med projekt som representerar 34 GW kapacitet.

NSW: s energiministerium sa att det har översvämmats med över 80 registreringar, vilket motsvarar en mer än fyrfaldig överteckning för 8GW REZ som är planerad för New England-regionen, i norra delen av staten.

”Det överväldigande svaret visar att detta är en möjlighet för en gång i en generation att locka enorma investeringar till regionala områden, vilket stärker NSW: s framtid för förnybar energi”, säger statens energiminister Matt Kean.

Källa:

30.8. 2021  13:50 CET

Måndag

Under 2020 gjordes globala solinstallationer på 138,2 GW

Trots den fortsatta effekten av COVID-19, installerades ett massivt 138,2 GW solceller 2020, vilket motsvarar en ökning med 18% jämfört med 2019, i ännu ett globalt årligt installationsrekord för den globala solcellsektorn, finner en ny rapport från SolarPower Europe .

SolarPower Europe, den nya EPIA (European Photovoltaic Industry Association), har släppt sin nya Global Market Outlook -rapport. Den medlemsledda föreningen, som representerar organisationer som är aktiva i hela värdekedjan, syftar till att forma lagstiftningsmiljön och förbättra affärsmöjligheterna för solenergi i Europa.

Källa:

30.8. 2021  13:43 CET

Måndag

Kan ett litet klädföretag tvinga sjöfartsindustrin att städa upp?

Den här månaden tog det schweiziska friluftskläderföretaget Mammut ett litet men ”branschledande” steg mot att hantera utsläpp från fossildrivna fartyg.

Förra månaden släppte klimatförespråkande organisationer Pacific Environment och Stand.earth en rapport som belyser de dolda vägtulljättarna som tar sig an planeten genom att färja gods över hela världen på fossilbränsledrivna containerfartyg. Den här månaden tog det schweiziska friluftskläderföretaget Mammut ett litet men ”branschledande” steg mot problemet.

I början av augusti publicerade Mammut ett strategidokument som beskriver sina planer på att nå koldioxidutsläpp från hela verksamheten till 2030. Begravd i rapporten på 47 sidor är ett löfte om att transportera sina varor på nollutsläppsfartyg i slutet av decenniet – ett drag som klimatkampanjer tror är det första för detaljhandeln.

Källa:

30.8. 2021  13:38 CET

Måndag

Sun Cable: Världens största sol- och batteriprojekt är på väg att bli mycket större

Sun Cable, världens största solcells och batterilagringsprojekt, kommer att bli mycket större efter att företaget krossade siffrorna i skala och teknikkostnader och bestämde att större var ännu bättre.

Sun Cable-projektet, som stöds av miljardärerna Mike Cannon-Brookes och Andrew Forrest, startade som ett 10GW solprojekt 2019, innan den ökade sin planerade kapacitet till 14GW, samt mellan 20 och 30 gigawattimmar batterilagring.

Dess detaljerade planer och tidslinjer börjar ta form och i slutet av september förväntas företaget meddela detaljerna om sin expansion och eventuellt avslöja några nya kunder.

Källa:

30.8. 2021  13:20 CET

Måndag

Grönt avtal i Trelleborg ger lokal, solproducerad el till marknaden

Kommunägda bolaget Trelleborgs Energi och Vikland Förvaltning AB genom vd Martin Windh har gemensamt tecknat ett så kallat PPA-kontrakt, Power Purchase Agreement, där Trelleborgs Energi köper lokalproducerad el från Viklands solenergipark i Tågarpsdalen.

Avtalet innebär att Trelleborgs Energi köper elen till ett fast pris och över en längre tidsperiod. Genom avtalet ökar Trelleborgs Energi och Vikland Förvaltning tillsammans andelen förnyelsebar och lokalt producerad el på marknaden för en mer hållbar framtid.

Solenergiparken i Tågarpsdalen började leverera ström till Trelleborgs elnät med full kapacitet 11 augusti. På fastigheten utanför Trelleborg har tidigare funnits ett privat flygfält. Nu har fastighetsägarna, paret Mona och Martin Windh, gjort en framtidssatsning och ställt om det cirka 2 hektar stora flygfältet till en solenergipark.

Källa:

30.8. 2021  11:24 CET

Måndag

Elon Musks bygger stora batterilager och blir elhandlare i Texas

Ett av dotterbolagen till Elon Musks Tesla ansökte om att bli elleverantör i delstaten Texas, enligt de senaste ansökningarna som lämnades till Public Utility Commission of Texas och som ursprungligen rapporterades av Texas Monthly.

Enskilda hem med solpaneler kan sälja sin överskottsel Teslas dotterbolag.

Elon Musks Tesla-dotterbolag bygger även batterier i stor skala
Det framväxande dotterbolagets ansökan till Public Utility Commission of Texas (PUC) förklarade inte detaljer, det deklarerade tillgångar på ungefär 1 miljon dollar i mitten av augusti, förutom sitt mål att sälja förnybara energikrediter.

Källa:

30.8. 2021  11:19 CET

Måndag

Audi snabbar på omställningen till elbilar

Audi ska satsa på att bli hållbart, socialt och tekniskt ledande till år 2030, säger företaget i ett pressmeddelande. Den tyska biltillverkaren har de senaste åren investerat stort i omställningen till elektriska bilar, vi har sett Audi utöka sin e-tron-lineup med helt elektriska bilar som e-tron GT och Q4 e-tron.

Audis nya strategi som man kallar ”Vorsprung 2030” ska innebära att:
– Alla nya Audi-modeller är helt eldrivna från 2026
– Produktionen av förbränningsmotorer upphör 2033
– Omfattande ekosystem för elbilar under utveckling
– Efterköpsaffären utökas med intelligent hårdvara och proaktiv service
– Hållbarhet förankrad i ledningsprocessen

Källa:

30.8. 2021  11:10 CET

Måndag

Går det att återföra CO2 till marken?

Projektet Svensk kolinlagring utvecklar metoder för att återföra koldioxid från luften till marken genom att använda jordbruket. Målet är att utveckla ett koldioxid-certifikat som kan användas i den europeiska koldioxidhandeln. Men är det möjligt?

Vi har besökt en av gårdarna och kollat med experter hur det går.

Medverkande: Adam Arnesson, lantbrukare.
Lova Brodin, vd MiljöMatematik AB
Thomas Kätterer, professor SLU Ultuna

Källa:

30.8. 2021  11:07 CET

Måndag

Fredag

Fredag

Färjor mellan Köpenhamn och Malmö blir elektrifierade i hamnen

Onshore Power Supply (OPS) är Actemiums marknadsledande och svensktillverkade lösning för elektriska landanslutningar av fartyg.
OPS-anläggningen i Köpenhamn avser en standardcontainer innehållande ställverk, transformatorer, kontrollutrustning samt två anslutningspunkter med fjärrstyrda kabelhanteringssystem. Actemium gjuter fundament samt förlägger kanalisation och kablage. Anläggningen förväntas att vara i drift under sensommaren 2021.

Genom att ansluta sig till elnätet kan fartyget stänga av sina hjälpmaskiner, med minskade luftutsläpp av bland annat koldioxid CO2, kväve- och svaveloxider (NOx-, SOx) och en förbättrad närmiljö som direkt konsekvens. Actemium har sedan tidigare anlagt 20 OPS anläggningar i Norden, bl.a. en OPS-anläggning i Oslo som DFDS-färjorna nyttjar idag.

Källa:

13.8. 2021  12:27 CET

Fredag

USA företaget Progression Energy tillsammans med norska Aker och Irländska Mainstream Renewable Power kommer installera 800 MW flytande havsvindsprojekt i Japan

De tre företagen samlar expertis inom havsbaserad vind, flytande projekt och en stark position i Japan. Till att börja med har Aker Offshore Wind och Mainstream förvärvat en andel på 50 procent. i projektet, som fortfarande är i ett tidigt utvecklingsstadium. Under de närmaste veckorna kommer treklövern att inleda förhandlingar i hopp om att bilda en separat ekonomisk enhet (SPV) som kan vidareutveckla projektet.

”Japan har satt sig ett nollutsläppsmål för 2050 med stort fokus på havsvind. Vi är glada över att ha Aker Offshore Wind och Mainstream Renewable Power ombord och tror att de två företagen som arbetar tillsammans har unika styrkor som kommer att vara avgörande för hjälp oss att avancera vårt projekt till FID [slutligt investeringsbeslut, red.], säger Chris Swartley, VD för Progression Energy i ett uttalande.

 

Källa:

13.8. 2021  12:07 CET

Fredag

Litauiska energiföretaget Ignitis går in med satsning på vindparker i Lettland

Litauiska företaget Ignitis Group går in på marknaden för förnybar energi i Lettland med förvärv av tre namnlösa vindkraftparker med en sammanlagd kapacitet på 160 MW. Projekten är för närvarande i ett tidigt utvecklingsstadium, med byggstart påbörjas runt 2024–2025.

Kommersiell verksamhet uppskattas runt 2025–2027. Den totala preliminära summan av investeringar uppgår till 200 miljoner euro och anskaffningspriset överstiger inte 10% av det totala beloppet.

Källa:

13.8. 2021  11:55 CET

Fredag

Indien: Forskare utvecklar teknik för att producera vätgas från jordbruksrester

Forskare från två institut meddelade idag utvecklingen av en teknik som producerar vätgas direkt från jordbruksrester.

Det genererade vätet kan användas i bränslecellsdrivna fordon.
Forskare från Sentient Labs, ett KPIT Technologies inkuberade innovationslaboratorium för forskning och utveckling och Agharkar Research Institute (ARI) från Maharashtra Association for the Cultivation of Science (MACS) gick samman för att utveckla denna innovativa teknik som de påstår sig vara den första i sitt slag i värld.

Denna vätgasproduktionsteknik använder jordbruksrester som är rika på innehåll av cellulosa och hemicellulosa – i ris, vete eller majsrester. Processen använder mikrobiell kultur för direkt generering av väte från jordbruksrester.

Källa:

13.8. 2021  11:40 CET

Fredag

Sandviksbolaget Kanthal går in i ett samarbete med Hybrit i att få fram det fossilfria järnet

Ett strategiskt partnerskap mellan Kanthal och HYBRIT syftar till att utveckla en elektrisk gasuppvärmningslösning för det fossilfria vätgasen som används för att minska CO2 i HYBRIT-processen.

HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) är ett samarbete mellan stålföretaget SSAB, gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall.

Syftet är att revolutionera ståltillverkningstekniken genom att ersätta den kolbaserade masugnsprocessen med en direktreduktionsprocess, baserad på vätgas som produceras med fossilfri el. Resultatet blir en fossilfri värdekedja, från gruva till stål.

En av utmaningarna i HYBRIT -processen är förmågan att förvärma stora mängder väte, och det är här Kanthal kommer att bidra.

Källa:

13.8. 2021  11:34 CET

Fredag

Miljardärer vill bryta jordartsmetaller på Grönland

Jakten på ädla EV -metaller tar fart med hjälp av Jeff Bezos och Bill Gates.

Efterfrågan på elfordon förväntas skjuta i höjden inom en snar framtid på grund av behovet av att minska utsläppen. Med många företag som strävar efter att uppnå koldioxidneutralitet under de kommande decennierna, och med antalet elfordon på vägen som förväntas stiga från 10 miljoner år 2020 till upp till 145 miljoner år 2030, tar elektrifieringsloppet fart. Men övergången från förbränningsmotorer till elkraft kommer inte att vara en bit på grund av den enorma mängd metaller vi kommer att behöva för att göra detta till verklighet.

I ett försök att ta itu med detta problem gick mineralutforskningsföretaget KoBold Metals, bakom stora namn som Microsofts grundare Bill Gates, Amazonas grundare Jeff Bezos, Bloombergs grundare Michael Bloomberg och Bridgewater Associates grundare Ray Dalio, överens om att samarbeta med Bluejay Mining (JAY .L) på måndag för att göra en sökning efter dessa EV -metaller i Grönland, enligt ett pressmeddelande.

Källa:

13.8. 2021  11:22 CET

Fredag

Autonom robot kartlägger värdefulla mineralådror i gruvor

Multisensorsystemet kan bidra till utvecklingen av nya mineralfyndigheter. Det hjälper också till att övervaka säkerheten i gruvorna.

Forskare från TU Bergakademie Freiberg har utvecklat en mätrobot. Detta kommer snart att kunna hitta sig självständigt i en okänd miljö. Med de data som samlas in av roboten kan en tredimensionell modell av mineraler göras. Från och med i höst kommer forskarna att testa roboten ovanför och under marken.

I framtiden kan multisensorsystemet bidra till utvecklingen av nya fyndigheter och övervakning av säkerheten i gruvorna. För utvecklingen av den nya roboten har Institute of Mining and Geodesy (forskargrupper för sensorer och händelser) gått samman med professorerna Gerhard Heide (Mineralogy) och Bernhard Jung (Virtual Reality and Robotics).

Källa:

13.8. 2021  10:39 CET

Fredag

Northvolt vill bryta kobolt i Sverige – till elbilar

Sverige har stora fyndigheter av kobolt som används till bland annat elbilar. Men för att batteritillverkaren Northvolt ska kunna bryta den värdefulla metallen måste utdragna tillståndsprocesser skyndas på.

Som Dagens PS tidigare skrivit så har Sverige fyndigheter av kobolt som behövs för batterier till elbilar, datorer och mobiler, i bland annat Kleva gruva, Bergslagen, Kiruna och Skelleftefältet.

Men istället för Sverige kommer den största delen av kobolt idag från Demokratiska republiken Kongo där barnarbete och miljöförstöring rapporteras från utvinningsplatserna.

Sverige hade kunnat ta vara på den gyllene möjligheten att börja bryta kobolt – det finns kända tillgångar på minst 19 000 ton i den svenska berggrunden, enligt SGU.

Källa:

13.8. 2021  10:22 CET

Fredag

Kalifornien skärper regler för byggnader, mer sol och lagring, naturgas förbjuds

California Energy Commission (CEC) antog i onsdags energieffektivitetsstandarder för nybyggda och renoverade byggnader som intressenter säger är landets första statliga byggnadskod som starkt stimulerar helelektrisk konstruktion.

Energikoden från 2022 som godkänts av kommissionen innehåller element som uppmuntrar elektrisk värmepumpsteknik för rums- och vattenuppvärmning, utökar sol- och batterilagringsstandarder och antar elektriska krav för småhus.

”Kaliforniens nya byggnadsenergikod tar ett stort steg mot en framtid där vi har hälsosamma fossilfria bostäder och byggnader för alla”, säger Denise Grab, chef för RMI: s kolfria byggnadsteam. Även om koden inte går så långt som vissa rena energigrupper hade drivit efter, ”är det ett stort steg i rätt riktning”, tillade Grab.

Källa:

13.8. 2021  09:57 CET

Fredag

Svenska Helios Nordic Energy har planer på ytterligare 500 MW solparker i södra Sverige

Helios Nordic Energy har säkrat ytterligare 500 MW solprojekt utan statsstöd över södra Sverige. Sverige uppnådde en installerad Sol-kapacitet på 1,07 GW i slutet av 2020.

Den svenska solparksutvecklaren Helios Nordic Energy AB meddelade att den har lagt till 10 markmonterade solparksprojekt till sin pipeline i Sverige. – Helios Nordic Energy vill bjuda in lämpliga investerare att investera i fyra av dessa solparker, som alla ligger i prisområdet SE3 i Sverige, säger ett företags talesman till pv magazine. ”Deras sammanlagda kapacitet är cirka 90 MW.”

Utvecklaren sa att de tio nya projekten alla ligger i södra Sverige och har en sammanlagd kapacitet på cirka 500 MW, vilket ger den totala kapaciteten i företagets Sol-projektportfölj till över 1 GW. ”Företagets nästa mål är att öka utvecklingsportföljen till 2 GW i slutet av 2022 på väl lämpade platser”, säger Helios VD, Andreas Tunbjer.

Källa:

13.8. 2021  09:44 CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Tyskland behöver 446 GW installerad solel för scenario med 100% förnybar energi

Enligt en ny studie från Fraunhofer ISE finns det mer än tillräckligt med utrymme för denna enorma tillväxt i installerad solceller. Om alla tillgängliga områden användes för PV – inklusive dagbrott, fasader, vägar och jordbruksmark som används i kombination med solenergiproduktion – kunde över 3000 GW användas.

Experter är överens om att om Tyskland vill uppnå sin energiomställning och sitt mål om klimatneutralitet måste det massivt växa sin solcells-, vind- och solenergikapacitet. ”För att täcka 100 procent av våra elbehov med förnybara energikällor måste vi installera 6 till 8 gånger mer solceller än idag,” säger Christoph Kost, chef för gruppen Energy Systems and Energy Management vid Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE .

Källa:

12.8. 2021  13:39 CET

Torsdag

MIT: Använda aluminium och vatten för att göra rent vätebränsle - när och där det behövs

MIT -teamet tar fram praktiska riktlinjer för att generera vätgas med aluminiumskrot.

När världen arbetar för att gå bort från fossila bränslen undersöker många forskare om rent vätebränsle kan spela en utökad roll i sektorer från transport och industri till byggnader och kraftproduktion. Den kan användas i bränslecellsfordon, värmeproducerande pannor, elproducerande gasturbiner, system för lagring av förnybar energi med mera.

Men när man tillverkar vätgas på vårt sätt  genererar det inte koldioxidutsläpp, vilket det gör  vanligtvis. Idag produceras nästan allt vätgas med fossila bränslebaserade processer som tillsammans genererar mer än 2 procent av alla globala utsläpp av växthusgaser. Dessutom produceras vätgas ofta på en plats och förbrukas på en annan, vilket innebär att användningen också innebär logistiska utmaningar.

Källa:

12.8. 2021  13:23 CET

Torsdag

Turkiets installerade vindkraftskapacitet har nått 10 GW

Turkiets installerade vindkraftskapacitet har nått 10 010 megawatt (MW) den 8 augusti, enligt uppgifter från Turkiets Electricity Transmission Corporation (TEIA?) På tisdagen.

Landets installerade elkapacitet nådde 98 800 MW, medan ren elkapacitet uppgick till 51 900 MW under perioden januari till juli i år.

Tröskeln på 10,00 MW för installerad vindkraft, även om den är en viktig milstolpe i landets gröna energipress, faller fortfarande bakom vattenkraften, som för närvarande är ledande inom Turkiets rena energi.

Turkiet har prioriterat säkerheten för sin energiförsörjning som en av de centrala pelarna i sin energistrategi, vilket har lett till insatser för att öka investeringarna i sektorn för ren energi.

Källa:

12.8. 2021  13:08 CET

Torsdag

Norska myndigheter föreslår ett nytt och utökat system för delning av lokal elproduktion

Tillsynsmyndigheten för energi i NVE (RME) föreslår att upprätta ett nytt system för delning av egenproducerad förnybar el. Förslaget har utarbetats på uppdrag av olje- och energiministeriet och omfattar boende i flerfamiljshus, lägenhetskomplex och kommersiella byggnader. Den övre gränsen för systemet föreslås sättas till 500 kW installerad effekt inom en fastighet.

– Det finns en önskan att utöka det nuvarande pluskundschemat så att det även inkluderar boende i flerfamiljshus, lägenhetskomplex och kommersiella byggnader. Vi har därför föreslagit ett nytt system för delning av egenproducerad el. Det nya systemet kommer att bli betydligt mer omfattande än det nuvarande pluskundschemat och innebär att mycket fler än idag kan spara näthyra och avgifter genom att dela egenproducerad förnybar el, säger vatten- och energidirektör Kjetil Lund

Källa:

12.8. 2021  13:03 CET

Torsdag

Skövde Energi – vi ska vara klimatpositiva 2030

Skövde Energi har satt upp ett mål för verksamheten om att bli klimatpositiva år 2030. Nu utreds möjligheterna till koldioxidinfångning som ska ta bort 25 000 ton koldioxid ur atmosfären.

– Det är en tuff målsättning och vi jobbar just nu hårt för att ta fram en plan för hur målet ska bli verklighet. Energibranschen och Skövde Energi har redan gjort mycket för att minska koldioxidutsläppen men det räcker inte. Vi kan inte nöja oss med att vara klimatneutrala. Därför höjer vi ribban och sätter målet att vår verksamhet ska vara klimatpositiv 2030, säger vd Sammy Tanhua.

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar att klimatförändringen intensifieras allt mer. Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning. Det är inte för sent att bromsa utvecklingen, men då måste koldioxidutsläppen minskas drastiskt.

Källa:

12.8. 2021  12:49 CET

Torsdag

Svemin: ”Kafka-artade tillståndsprocesser – ett sänke för Sverige!”

”Den högaktuella cementkrisen sätter fingret på just den infekterade skärningspunkten mellan ideologisk klimatambition och det reella förändringsarbete som bedrivs av stora svenska industriföretag.”
Det skriver branschorganisationen Svemin om den pågående cementkrisen i Sverige:

”FN:s klimatrapport som presenterades på måndagen visar med all önskvärd tydlighet att vi måste öka takten i omställningen. Vi är ödmjuka för att mycket behöver hanteras i samhället med anledning av detta men vi konstaterar samtidigt krasst att vi inte kommer att lyckas om vi inte får till fungerande tillståndsprocesser.

Den högaktuella cementkrisen sätter fingret på just den infekterade skärningspunkten mellan ideologisk klimatambition och det reella förändringsarbete som bedrivs av stora svenska industriföretag. Den anläggning i Slite som nu ser ut att tvingas stänga ner skulle bli världens första klimatneutrala cementfabrik. Behovet av cement kommer däremot inte att minska genom klimatomställningen, tvärtom. Konsekvensen av en nedstängning blir cementproduktion med större klimatpåverkan och längre transporter till kunderna.

Källa:

12.8. 2021  12:41 CET

Torsdag

Polen byggde 1,3 GW solceller under de första 6 månaderna

Under årets andra kvartal distribuerades mer än 763 MW sol i det östeuropeiska landet.

Polska nätoperatören Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) meddelade på sitt Twitter -konto att landet nådde 5 232 MW installerad solkapacitet i slutet av juni

Under årets första sex månader var den nyinstallerade PV -kapaciteten cirka 1,3 GW. För jämförelse, under samma period 2020 hade de nya PV -systemen som var anslutna till elnätet i landet uppgått till cirka 900 MW.

Källa:

12.8. 2021  12:21 CET

Torsdag

Blå vätgas kan producera mer utsläpp än förbränning av naturgas, finner akademisk studie

Forskare varnar för att ”blå” vätgas, som produceras genom att splittra naturgas och fånga processutsläpp, kan generera 20% fler utsläpp under sin livscykel än att förbränna naturgasen i första hand.

Det är en slutsats av en ny studie publicerad i tidskriften Energy Science & Engineering idag (12 augusti) av ett team av forskare vid Cornell University, New York och Stanford University, Kalifornien.

Även om förespråkare för blå vätgas ofta hävdar att mer än 90% av utsläppen som härrör från produktionsprocessen kan hanteras med hjälp av koluppsamling och lagring på plats (CCS) eller koluppsamlings- och utnyttjande (CCU) -arrays, säger studien att fångsthastigheten varierar från 15% till 90% för anläggningar som för närvarande är i kommersiell drift. Forskarna använder en bashastighet där 85% av utsläppen fångas upp.

Källa:

12.8. 2021  12:15 CET

Torsdag

Den tyska regeringen ger stöd till kolregionerna i landet

Tysklands förbundsregering har släppt det strukturella stödet till regioner med kolkraftverk, meddelade energiministeriet.

Genom att teckna ett administrativt avtal med de berörda staterna kan pengarna börja flöda in i projekt för hållbar strukturförändring och förbättra ekonomisk infrastruktur, sade ministeriet.

Det är en del av Tysklands beslut om kolnedläggning och att stödja de regioner som påverkas av stängning av kolkraftverk och gruvor.

Stödet går till de strukturellt svaga bergkolvregionerna i Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern, Nordrhein-Westfalen och Saarland samt de tidigare brunkolsgruvorna Helmstedt och Altenburger Land. Totalt är 1,09 miljarder euro tillgängliga för detta ändamål fram till 2038.

Källa:

12.8. 2021  11:58 CET

Torsdag

Northvolts rival vill bygga fabrik i Vasa

Samtidigt som produktionsstarten närmar sig för Northvolts batterifabrik i Skellefteå överväger norska Freyr Battery att bygga en fabrik på andra sidan Bottniska viken, i finländska Vasa.

Freyr har ingått en avsiktsförklaring med Vasa stad som bland annat ger bolaget exklusiv rätt till en tomt på 90 hektar, enligt ett pressmeddelande. Tomten ligger i det så kallade Gigavasa-området, som ”reserverats för aktörer inom batterivärdekedjan”, skriver Vasa stad på sin hemsida.
Det norska bolaget planerar för en produktion på upp till 43 gigawattimmar till 2025, och upp till 83 gigawattimmar till 2028.

Källa:

12.8. 2021  11:52 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Indiska Reliance ansluter sig till Bill Gates, andra för att investera 144 miljoner dollar i amerikansk energilagrings-företag

Ambris energilagringssystem är utformade för att hålla mellan 4-24 timmar och ”kommer att bryta igenom kostnads-, livslängd- och säkerhetsbarriärerna i samband med litiumjonbatterier som används i stationära lagringsapplikationer i nätskala”, säger företaget som leds av Asiens rikaste man Mukesh Ambani .

Ambri, i ett separat uttalande https://prn.to/2VIZ6yB, sa att det skulle använda medlen för att designa och bygga högvolymstillverkningsanläggningar i USA och internationellt som kommer att leverera sina långsiktiga batterisystem för att möta den växande efterfrågan från nätmarknaden för energilagring och stora industriella energikunder, till exempel datacenter.

Reliance inträde i den förnybara energiverksamheten i Indien kommer att konkurrera med företag som Adani Green Energy Ltd och Goldman Sachs-stödda ReNew Power.

Källa:

11.8. 2021  14:14 CET

Onsdag

EU flyger fortfarande solo för att minska flygets utsläpp

”Inte så snabbt”, sade Washington när EU 2011 förberedde sig på att bli den första stora ekonomin som gjorde ett seriöst försök att hantera luftfartsutsläpp genom att tvinga flygbolag att köpa tillstånd för att förorena i sitt utsläppshandelssystem (ETS).

Ett handelskrig dök upp när Obama -administrationen, med stöd av tvåpartistöd i den amerikanska kongressen, hotade att hämnas om EU vågade få amerikanska flygbolag att betala för utsläpp för flyg till och från Europa. Det var en suveränitetsfråga, insisterade administrationen.

Så småningom backade EU och gick med på att undanta utländska flygbolag och endast göra flygningar inom EU: s luftrum föremål för handel med utsläppsrätter. Connie Hedegaard, EU: s klimatkommissionär vid den tiden, sa att Europa istället gav Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) tid att komma överens om ett globalt avtal. Om ingen överenskommelse nåddes i slutet av 2013 skulle utrikesflyg ingå i ETS, varnade hon.

Källa:

11.8. 2021  14:07 CET

Onsdag

Newcastle International Airport presenterar planer för solcellspark som en del av sin net-zero vision

Newcastle International Airport har inlett ett samråd om planer för en solcellsanläggning på plats, efter att ha uttalat sin avsikt att uppnå netto-noll driftsutsläpp år 2035.

För att hantera utsläpp från omfattning 2 har flygplatsen skisserat planer på att utveckla en solpark på plats på flygplatsmark i den östra änden av landningsbanan.

Den föreslagna matrisen skulle ha en produktionskapacitet på 16 MW och samlokaliseras med batterilagringsenheter, vilket hjälper till att ta itu med generationens intermittens för att garantera energisäkerhet.

Källa:

11.8. 2021  13:21 CET

Onsdag

”Om samhället inte vill ha kvar gruvan får vi avveckla”

Tre myndigheter, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten, vill avslå Kaunis Irons nya tillståndsansökan.

Utredningar för över 50 miljoner kronor på över 8 000 sidor anses ”bristfälliga”.

– Visar prövningen av vårt nya tillstånd att samhället inte vill ha kvar gruvan får vi acceptera det och avveckla verksamheten. Det vore en förlust för regionen, svensk industri och framför allt Sveriges bidrag i den globala omställningen, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

Med anledning av tre myndigheters kritik mot Kaunis Irons ansökan om ett nytt tillstånd för fortsatt och utökad gruvverksamhet vill Kaunis Iron lämna följande kommentarer.

Åsa Allan, vice vd, Kaunis Iron:  Vi har tagit hjälp av ledande expertis inom alla utredningsområden om gruvans konsekvenser. Jag förvånas av att detta arbete och vår ansökan skulle framstå som bristfällig. Vi är stolta över vår miljöprestation och den ansökan vi lämnat in.

Källa:

11.8. 2021  13:11 CET

Onsdag

Volkswagen är redo att presentera den helelektriska ID.5-kupén

Volkswagen har avslöjat en tidig undersökning av ID.5 GTX, dess alla elektriska kupé som formellt kommer att presenteras för första gången på den kommande internationella bilmässan IAA i München i september.

Efter att ID.3 elektriska luckan och ID.4 elektriska SUV släpptes är ID.5 (beräknad år 2022) en SUV crossover-stil coupé byggd på VW: s modulära elektriska drivplattform som kallas MEB.

Den har en attraktiv, coupé-liknande styling, och det sportiga utseendet backas upp av högpresterande. Det är en fyrhjulsdriven EV med två elmotorer med maximal 220kW effekt och ett 77kWh (användbar kapacitet) batteri som sägs leverera 497km driving range (WLTP).

Källa:

11.8. 2021  13:06 CET

Onsdag

Australien: Morrison menar att det är u-ländernas fel att CO2 ökar

En presskonferens som hölls igår, tillsammans med en rad medieuppträdanden från regeringens ministrar, tog upp ett argument som ringde mycket välbekant – att skylla på utvecklingsländerna, eftersom deras utsläpp för närvarande är högre än Australien.

”Vi kan inte bortse från att utvecklingsländerna står för två tredjedelar av de globala utsläppen och att utsläppen ökar. Det är ett starkt faktum. Det är också ett tydligt faktum att Kinas utsläpp står för mer än OECD tillsammans ”, förklarade Morrison med säkerhet på sin presskonferens. Det återspeglades i rubrikerna.

Det finns en anledning ”Men Kina!” fortsätter att komma – det fungerar oerhört bra som en linje för att argumentera för ökande utsläpp och minskade åtgärder mot klimatåtgärder inrikes.

Det berör redan existerande främlingsfientlighet. Det väcker oro kring nedrustning (”Om vi ​​blir av med våra kärnvapen kommer vi att invaderas av Ryssland!”) Och det är också starkt beroende av ett allvarligt och utbrett missförstånd om hur globala klimatåtgärder fungerar.

Källa:

11.8. 2021  13:05 CET

Onsdag

Australiska BHP investerar i det fossila trots att man tidigare sagt att de ville bli hållbara

Mining Titan BHP pumpar en tung investering i ett petroleumprojekt i Mexikanska golfen efter att tidigare ha prioriterat sin hållbarhet

Förra veckan var BHP i nyheterna för att lyckas säkra hållbara kontrakt med prestigefyllda märken som Tesla, förmodligen i samtal för att släppa fossila bränslen, och skryta om möjligheten att stödja ett eventuellt solsystemprojekt i Australien med TransAlta.
Denna vecka har gruvföretaget gjort en kovändning och tillkännager sina planer på att investera 544 miljoner dollar i investeringar i oljeprojektet Shenzi North baserat i Mexikanska golfen.

Källa:

11.8. 2021  12:49 CET

Onsdag

Texasföretaget Innowatts distribuerar Grid Edge Solutions i USA och Storbritannien

Den AI-baserade lösningsleverantören har samarbetat med City of Fargo, North Dakota, USA och Scottish and Southern Electricity Networks (SSEN), Storbritannien, för att distribuera sina lösningar för elnätet längst ut.

Grid edge-lösningarna hjälper till att driva kostnadseffektiva minskningar av koldioxidavtrycket samtidigt som de förbättrar den ekonomiska utvecklingen genom att främja gröna energiprojekt.

Innowatts Grid Edge Management-modul möjliggör helautomatisk och nära realtidsoptimering av intra-anslutna DER, inklusive soltak, batterilagring, EV-laddstationer och annan elektrifieringsteknik. Utöver kort- och långsiktiga prognosverktyg som drivs av granulära data bakom mätaren hävdar Innowatts-plattformen att energileverantörer kan leverera smartare, smalare och mer tillförlitliga energitjänster till sina konsumenter.

Källa:

11.8. 2021  12:38 CET

Onsdag

Japanska MOL vill förse Asien med ammoniak från Australien

Japans Mitsui OSK Lines (MOL) har meddelat att de har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) för en gemensam studie för att bygga en leveranskedja av grön ammoniak med det australiensiska energibolaget Origin Energy.

Origin driver ett antal gröna ammoniak- och väteprojekt, inklusive ett grönt ammoniaksexportprojekt i Bell Bay, Tasmanien, med den första lasten riktad till 2026. MOL och Origin kommer att slutföra en förstudie om sjötransporter av ammoniak, efterfrågan i Japan och Asien och utveckla en leveranskedja i december i år.

I maj i år återinförde MOL ammoniakhandeln efter ett femårigt uppehåll. Företaget köpte den 11-åriga 35 000 m3 Green Pioneer (bilden), ett fartyg som kan transportera både gasol och ammoniak. Tidigare denna månad beställde MOL vad som kommer att bli den största ammoniakbäraren i världen när den levererar från Namura Shipbuilding 2025.

Källa:

11.8. 2021  12:28 CET

Onsdag

Oljejätten Phillips 66 blickar mot batterier

Oljeraffinaderibranschen kommer snarare backa än växa. Det tror USA:s fjärde största bolag i sektorn, som därför vill satsa på batterier.

Med 14 000 anställda och över 100 miljarder dollar i årlig omsättning är Phillips 66 än företagsbjässe. Den främsta delen av inkomsten kommer från tillverkning av bensin, diesel och petrokemiska produkter från olja.

Men även om det fortfarande är lukrativt är det inte direkt något framtidsbransch, tror företaget.

– USA:s raffinaderiverksamhet kommer i framtiden att bli mindre, inte större, säger vd Greg Garland.

Källa:

11.8. 2021  12:23 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Tyska BNA väkommnar en ytterligare förbindelse till Sverige

(Montel) Tysklands energiregulator BNA välkomnade på måndagen planerna på en tredje elanslutning till Sverige och sa att det skulle hjälpa till att minska koldioxidutsläppen och öka effektiviteten bland ett växande utbud av intermittenta förnybara energikällor.
Om den godkänns skulle Hansa Power Bridge 2 -kabeln på 700 MW starta i … …

Källa:

10.8. 2021  13:34 CET

Tisdag

Sluta prata! Det tydliga budskapet från klimatängsliga ungdomar runt om i världen

För 50 år sedan informerades våra politiker, regeringar och FN om klimatproblemen. Under klimatkonferensen i Stockholm 1972 presenterades, inför FN och globala politiker, alarmerande vetenskapliga rapporter om dramatiskt ökande koldioxidhalter (CO2) i atmosfären. Kanske lyssnade de, men de hörde uppenbarligen inte!

Konferensen i Stockholm följdes av ”Earth Summit” i Rio de Janeiro 1992, Berlin 1995, Genève 1996, Kyotoprotokollet 1997… och 43 år senare 2015, undertecknades Parisavtalet med målet att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2°C, i bästa fall till under 1,5°C, jämfört med förindustriella nivåer.

Och nu 2021, efter ännu en alarmerande klimatrapport från IPCC, kommer den 26:e FN-konferensen COP att hållas i Glasgow. Många forskare tror att vi inte har mer än 1 % chans, eller mindre, att uppnå målet för Parisavtalet. Istället menar de att vi med största sannolikhet närmar oss en temperaturökning på 3–4°C. Det är uppenbart att det inte görs tillräckligt!

Källa:

10.8. 2021  13:13 CET

Tisdag

Tisdag

Energichefer kräver handling efter IPCC -rapporten

Enels verkställande direktör Francesco Starace (bilden) sa att världens regeringar måste gå ”all in” genom att ”snabbt flytta” den globala ekonomin från förorenande aktiviteter och att skala klimatlösningar.

”Detta är viktigt för att vi ska få alla våra leverantörer och kunder på rätt spår med oss”, sa han.
Orsteds VD Mads Nipper sa att den senaste IPCC -rapporten ”förstärker det faktum att globala ekonomier måste vidta djärva åtgärder för att snabbt minska utsläppen och begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 ° C.”

Han påpekade att produktion och förbrukning av energi står för 73% av de globala utsläppen av växthusgaser, vilket gör det ”avgörande att omedelbart påskynda” energiomställningen för att bekämpa klimatförändringar.

”Långsiktiga mål är ingenting utan omedelbara åtgärder. Eller som Elvis Presley brukade sjunga det: ’Lite mindre konversation, lite mer action, tack’ ”, sa Nipper.

Källa:

10.8. 2021  13:09 CET

Tisdag

Preem vill producera fem miljoner kubikmeter biodrivmedel

En studie som Preem och Vattenfall påbörjade i januari visar mycket goda förutsättningar för en elektrolysanläggning i Lysekil för vätgasproduktion till biobränsle. Nu går arbetet vidare med att utreda en elektrolysanläggning på 50 megawatt.

Resultaten från den strategiska analys som Preem och Vattenfall gjort under våren är mycket lovande för att öka Preems produktion av biobränsle kommande årtionde. Studien undersökte vilken roll fossilfri vätgas från elektrolys kan spela för Preems möjligheter att producera biobränsle i stor skala.

Preem har som mål att producera cirka fem miljoner kubikmeter biodrivmedel till 2030, vilket skulle kunna reducera utsläppen från transporter med 12,5 miljoner ton koldioxid. För att nå det målet krävs fossilfri el och storskalig försörjning av vätgas.

Källa:

10.8. 2021  12:56 CET

Tisdag

Utnyttja värmeförlust med termionik

Forskare i Kanada utvärderade potentialen för ett mindre känt tillvägagångssätt för att öka solproduktionseffektiviteten. Thermionics använder värme från solen för att generera elektricitet och kan kombineras med solceller för att skapa enheter med bättre än 40% effektivitet från en enda korsning. I sin utvärdering hittar forskarna lovande vägar för vidare forskning, trots ett berg av utmaningar som måste övervinnas.
Flygfoto över University of British Columbia campus i Vancouver. Forskare vid universitetet utvärderade ett nytt sätt att minska de skadliga effekterna av värme på en PV -cell.
Energiförlust som värme är en av de grundläggande och i stort sett oundvikliga utmaningarna för att förbättra solcellseffektiviteten. Värme som genereras i enheten begränsar omvandlingen av ljus till elektricitet och orsakar också nedbrytning av enheten, vilket påverkar både prestanda och livslängd negativt.

Källa:

10.8. 2021  12:50 CET

Tisdag

Sol och vind bör fyrdubblas detta decennium som svar på IPCC-klimatvarningar

En ny milstolpe-rapport från FN ”måste låta döda” för kol och fossila bränslen, enligt generalsekreterare António Guterres, som efterlyser en snabb ökning av solkapacitet och investeringar i förnybar energi.

Rapporten från mellanstatliga panelen om klimatförändringar (IPCC), som publicerades idag, finner att om det inte vidtas omedelbara och storskaliga åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser kommer det att vara utom räckhåll att begränsa den globala uppvärmningen till nära 1,5 ° C eller till och med 2 ° C.

Forskningen säger att utsläpp av växthusgaser från mänsklig verksamhet är ansvariga för cirka 1,1 ° C uppvärmning sedan 1850-1900 och varnar för att den genomsnittliga temperaturen under de närmaste 20 åren förväntas nå eller överstiga 1,5 ° C uppvärmning.

Källa:

10.8. 2021  12:37 CET

Tisdag

Siemens Gamesa fördubblar kapaciteten i sin brittiska havsbladsfabrik

Vindkraftverkstillverkningsgiganten Siemens Gamesa investerar 186 miljoner pund (258 miljoner dollar) i expansionen av sin offshore -bladfabrik i Hull, England till mer än dubbelt så stor som tillverkningsanläggningarna. Utbyggnaden planeras vara klar 2023.

Tillverkning av nästa generations havsbaserade vindturbinblad kommer att möjliggöras vid den största anläggningen för vindtillverkning till havs i Storbritannien. Det kommer att växa till 77 600 kvm och lägga till ytterligare 200 direktjobb till de cirka 1 000 personer som redan finns på plats.

Källa:

10.8. 2021  12:30 CET

Tisdag

IPCC -rapport sågar övergången till naturgas=fossilgas i sjöfarten

Mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) släppte i går en rapport som varnar för att de närmaste 20 åren förväntas globala temperaturer nå eller överstiga 1,5 ° C uppvärmning – vilket innebär att vi kan förutse ökande värmeböljor, längre varma årstider och intensivare regn och översvämningar.
Högt uppe i skjutlinjen i den inflytelserika rapporten är de skadliga effekter metan har på planeten, något som borde få de många redare som har valt LNG-drivna nybyggnader att rysa.

”Den här rapporten är en verklighetskontroll”, sa Valérie Masson-Delmotte, arbetsordförande i IPCC-arbetsgruppen.

Parisavtalet, som antogs 2015, har som mål att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2,0 ° C – att föredra målet på 1,5 ° C. Enligt IPCC -rapporten kommer jorden dock att nå 1,5 ° C av den globala uppvärmningen halvvägs fram till 2034.

Källa:

10.8. 2021  12:21 CET

Tisdag

”Ingen mer tid att förlora” för att hålla 1,5 ° C inom räckhåll - tyska reaktioner på IPCC -rapporten

Tyska politiker och andra intressenter sa att den senaste stora rapporten om klimatförändringar från mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) är en brådskande varning om att snabba utsläppsminskningar behövs för att Parisavtalet ska hålla målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 ° C eller 2 ° C inom räckhåll.
”Vi har ingen mer tid att förlora”, säger Miljöpartiets kanslerkandidat Annalena Baerbock. I rapporten sa IPCC att snabba och storskaliga CO2-minskningar är nödvändiga för att undvika en ödesdigra temperaturstegring.
Rapporten visade att den globala yttemperaturen redan idag är cirka 1,1 ° C högre än under perioden 1850-1900.
Rapporten publicerades bara några veckor efter att förödande översvämningar skakade västra Tyskland och grannländerna och satte klimatåtgärder i centrum för den pågående nationella valkampanjen. Clean Energy Wire sammanställer reaktioner från tyska intressenter.

Källa:

10.8. 2021  12:11 CET

Tisdag

'Sobering reading': Boris Johnson reagerar på ny IPCC -rapport

Statsminister Boris Johnson har svarat på en stor ny rapport från tusentals världens ledande klimatforskare och uppmanat alla världsledare att behandla resultaten som ett ”väckarklocka” inför COP26.

Från och med sommaren 2020 skulle nationella åtaganden sätta världen på banan för 3,2C uppvärmning, från förindustriell tid, år 2100. Nyare uppskattningar, med beaktande av uppdaterade åtaganden från stora utsläpp som USA, har satt banan på 2,4 C. Parisavtalets banor är 2C och 1,5C, men efter en separat IPCC -rapport 2018, som bedömde skillnaden i effekter av varje scenario, har 2C snabbt blivit inramat som en oacceptabelt ambition som saknas.

Som svar på dagens (9 augusti) rapport sa Johnson att det ger ”nykter läsning”, vilket bevisar att ”det kommande decenniet kommer att bli avgörande för att säkra vår planets framtid”.

Källa:

10.8. 2021  11:56 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Ovako tävlar med Hybrit värma stål med grön vätgas

Vätgasanläggningen ska placeras i Hofors och vätgasen ska bland annat användas för att värma stålet inför valsning. Tekniklösningen möjliggör även storskalig och kostnadseffektiv produktion av vätgas till bränslecellsfordon.

Ovako inleder samarbete med Volvokoncernen, Hitachi ABB power grids Sverige, H2 green steel och Nel hydrogen kring satsningen på produktion av vätgas i Hofors.

– Det är viktigt att vi samarbetar över industrigränser och satsar på lösningar som ger stor och snabb klimatnytta, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef Ovako till Process Nordic

Vid Ovakos verksamhet i Hofors kommer elektrolysören som ska producera fossilfri vätgas installeras, om tillståndsprocessen går enligt plan väntas installationen vara klar i slutet av 2022. Det är en investering på cirka 180 miljoner kronor och stöttas av Energimyndigheten via Industriklivet. Anläggningen kommer att ha en installerad effekt på 17 megawatt och kommer generera 3500 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen.

Källa:

9.8. 2021  12:22 CET

Måndag

AxSol investerar i ledande leverantör av solcellslösningar för storskaliga solanläggningar

EnergiEngagemang är en ledande helhetsleverantör av solcellslösningar för kommersiella och storskaliga solanläggningar. Genom investeringen blir AxSol majoritetsägare i bolaget.

EnergiEngagemangs fokus ligger på den svenska marknaden med kommersiella kunder, som jordbrukare, markägare och bostadsrättsföreningar, samt byggen av storskaliga solparker. Under 2020 omsatte EnergiEngagemang 177 miljoner kronor och bolaget har vuxit med lönsamhet sedan starten 2011. Under 2020 byggde bolaget också Sveriges dittills största etablerade solpark utanför Strängnäs (14 MW).

Storskaliga solparker (”utility scale”) har fram till nu varit en begränsad företeelse jämfört med andra nordeuropeiska länder. Det är dock ett område som nu är i snabb tillväxt.

Källa:

9.8. 2021  12:11 CET

Måndag

Lagring, vind och solenergi utmanar kärnkraft som en potentiell lösning för klimatförändringar

Forskning tyder på att vi kan driva 80% av USA med vind, sol och 12 timmars energilagring, men byte av kärnkraftverk har inte varit ekonomiskt lönsamt. Är det på väg att förändras?

Kärnkraft levererar nästan 20% av all el i USA och cirka 50% av all lågemissionsel. Dessutom har USA nästan 100 kärnkraftsenheter som arbetar mer än 90% av tiden, vilket ger en stadig bas för kraftproduktion.

Men framåt verkar det som om kärnkraften har tappat sin svängning. Prishöjningar, projektförseningar och avbokningar har orsakat vad som kan visa sig vara generationsskador på kärnkraftens rykte. pv -tidningen USA har tidigare rapporterat om prissättningsmodeller i branschen, vilket visar kärnkraftens eftersläpande prissättning.

Källa:

9.8. 2021  12:02 CET

Måndag

Svenska kyrkan vill tjäna pengar på batterier, minskar toppeffekten

Svenska kyrkan äger cirka 3 500 kyrkor som är utspridda över hela landet. Huvudsakligen värms de med el. Elementen är igång under ett fåtal korta, intensiva perioder varje vecka och effektuttaget är därför extremt ojämnt.

I en förstudie har kyrkan under våren undersökt möjligheten att installera energilager i form av batterier i kyrkor. Enligt resultatet finns det pengar att tjäna samtidigt som utsläppen kan minska. Arbetet har genomförts av företaget Ntricity under ledning av Karlstads stift.

Drygt en tredjedel av kyrkorna, alltså 1 100 stycken, uppskattas vara aktuella för att få batterier. En sådan investering skulle kosta ungefär 500 miljoner kronor. Det skulle sedan leda till en ekonomisk nytta om totalt 75 miljoner kronor varje år, enligt förstudien. Dels i form av sänkta kostnader för elabonnemang när effekttopparna kan kapas, dels genom nya intäkter.

Tanken är att batterierna laddas när kyrkan använder lite el, sedan kan batteriet skjuta till den lagrade energin vid uppvärmning. På så sätt blir toppeffekten lägre.

Källa:

9.8. 2021  11:54 CET

Måndag

Lagra energi i betongbyggnader

Chalmers universitet i Göteborg visar på att en lägenhet på tjugo våningar  lagrar energi som ett gigantiskt batteri. Enligt de svenska forskarna kommer detta att bli verklighet.

Blandning av cement med kolfibrer gör betongen ledande, sedan läggs metallbeklädda kolfibrer till strukturen. Järn för anoden, den positiva sidan av batteriet och nickel för den negativa sidan, katoden. Denna blandning gör att ett flerfamiljshus kan lagra energi i framtiden.

I svenskarnas prototyp är energitätheten – energin du kan lagra per enhet – fortfarande relativt låg. 7 Watt-timmar per kvadratmeter, enligt forskarna lika med 0,8 Watt-timmar per liter. Det är mycket mindre om du jämför detta med de nuvarande litiumjonbatterierna som lagrar mellan 250 och 700 watt timmar per liter. Men denna prototyp är redan ungefär tio gånger bättre än tidigare modeller, säger forskarna.

Källa:

9.8. 2021  11:48 CET

Måndag

'Utbredd och svår.' Klimatkrisen är här, men det finns fortfarande tid att begränsa skadorna

”Utbredd och allvarlig” – så har klimatforskare från hela världen beskrivit klimatförändringens effekter i en ny FN -rapport som publicerades idag. Rapportens resultat bekräftar ytterligare varningar som forskare som jag har delat i decennier. För mer än tre decennier sedan, under en kongressförhandling på en het juli 1988 -eftermiddag i Washington, DC, sa Dr. James E. Hansen till våra folkvalda att det redan var möjligt att upptäcka en uppvärmning av planeten främst på grund av en ökning av kol dioxidkoncentrationer från förbränning av fossila bränslen.

Hansen var prescient. Det skulle ta FN: s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) ytterligare sju år efter det att dra slutsatsen att det fanns ett ”urskiljbart mänskligt inflytande” på vårt klimat. IPCC är, liksom många vetenskapliga institutioner, i sig konservativt. Så när de säger att klimatförändringens effekter nu är ”utbredda och allvarliga” betyder det att klimatförändringens effekter nu är utbredda och allvarliga. Naturligtvis behöver du inte en vetenskaplig rapport för att berätta det för närvarande. Du behöver helt enkelt titta på de oöverträffade extrema väderkatastrofer som vi har bevittnat i sommar spelas i realtid på våra tv -skärmar och i våra tidningsrubriker.

Källa:

9.8. 2021  11:33 CET

Måndag

Turbulenta tider för Tesla när det saknas litium

Eftersom den globala bristen på litiumförsörjning kastas i rampljuset fortsätter Teslas tuffa vecka när Piemonte skjuter upp sina metallleveranser på obestämd tid
Det är rättvist att säga att denna vecka har varit en Tesla kommer att vilja lägga bakom sig. Från brist på litiumförsörjning till bränder vid Teslas största batterianläggning och nu nyheten om att ett av Teslas kritiska kontrakt för leverans av batterimetall inte ens gick av marken.

Med gruvor som tar upp till sju år att utveckla är litiumindustrins utmaning. Med tanke på att efterfrågan på det material som används i EV -batterier förväntas överstiga två miljoner ton år 2030, ser Teslas handel, som är starkt beroende av metallförsörjningskedjan, ut att bli en ojämn resa.

Källa:

9.8. 2021  11:03 CET

Måndag

Finska Wärtsilä bygger världens största nätanslutna batteri vid åldrande gasanläggning åt AGL

Den australiensiska energigiganten AGL och den finländska teknikgruppen Wärtsilä ska bygga ett 250 MW stort batteri på Torrens Island nära Adelaide, det första av vad som förväntas bli en massiv utbyggnad av storskalig batterilagring av företaget över hela landet.

Det 250 MW stora batteriet, initialt dimensionerat vid en timmes lagring men sannolikt kommer att expandera till upp till fyra timmars lagring (1000 MWh), byggs på platsen för dess åldrande gasanläggning på Torrens Island, där de åldrande gasgeneratorerna gradvis stängs av eller mothballed.

AGL räknar med att börja bygga batteriet senare i år och slutföra det i början av 2023. Det är tänkt att vara det största nätbildande batteriet i världen, med möjlighet att fungera som en ”virtuell synkron maskin”.

Batteriet är också viktigt eftersom det kommer att bli det första på huvudnätet som ska byggas på platsen för en befintlig kol- eller gasgenerator, även om många sådana installationer är planerade.

Källa:

9.8. 2021  10:01 CET

Måndag

IKEA bygger kraftvärme med träspill i Polen

Träspill från Ikeas jättelika möbelfabrik i Polen ska förgasas och omvandlas till el i ett nytt kraftverk på det egna fabriksområdet. ”Ikea har letat efter en teknik som kan hantera spånformiga bränslen”, säger Meva Energy, som ska leverera kraftverket.

Avtalet som har tecknats mellan Ikea Industry och Göteborgsföretaget Meva Energy innebär att kraftverket byggs innanför grindarna på Ikea Industrys allra största produktionsenhet, möbelfabriken i polska Zbąszynek.

– Den här affären är ett jättegenombrott för oss och vi har jobbat med den väldigt länge. Vi har diskuterat med Ikea sedan 2016, säger Niclas Davidsson, vd på Meva Energy, till Ny Teknik

Källa:

9.8. 2021  09:36 CET

Måndag

Danska Maersk startar med grön metanol 2023

Världens största containerrederi, danska AP Møller -Mærsk, har ingått ett kontrakt som så småningom ska ge företaget tillgång till grön metanol som skeppsbränsle år 2023, där företagets första metanoldrivna fartyg planeras tas i drift. 

Det avslöjar vd Søren Skou för Søfart i samband med redovisningen av företagets räkenskaper för årets andra kvartal.

Det är första gången någonsin som Maersk gör ett avtal om ett så kallat E-fuel, som kännetecknas av att det produceras på grundval av förnybara energikällor, och därmed kan förklaras ’fossilfritt’.  

Källa:

9.8. 2021  09:28 CET

Måndag

Fredag

Fredag

Sverige första permanenta elväg

Trafikverket har beslutat att Sveriges första permanenta elväg ska anläggas på E20 mellan Hallsberg och Örebro. Satsningen på elvägar är en del av målet att minska koldioxidutsläppen från godstrafiken.

Valet av väg stod mellan E20 Hallsberg – Örebro och väg 73 Västerhaninge – Nynäshamn. Prioriteringarna och vägvalet görs utifrån ett antal kriterier som vägtyp, trafikmängder, transportsystem, den naturliga och kulturella miljön runt omkring, möjligheten till strömförsörjning och Försvarsmaktens riksintressen, den svenska Trafikverket uppger.

Örebro och Hallsberg ligger mitt i logistiktriangeln mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, en mycket använd väg för godstransporter på väg i Sverige. Tillsammans ger detta goda förutsättningar för pilotsektionen att uppnå förväntade resultat. Det är ännu inte bestämt vilken teknik som ska användas i detta avsnitt.

Källa:

6.8. 2021  13:24 CET

Fredag

Räcker det med alla satsningar på klimatet eller behövs det mer

Momentum bygger bakom den globala rena energiomställningen, men om inte mycket större summor snabbt samlas in för att påskynda övergången från fossila bränslen kommer vi inte att nå utsläpp av växthusgaser från noll till 2050.

Många miljarder dollar Covid-19 återhämtningspaket erbjöd länderna möjligheten att ”bygga tillbaka bättre” och öka investeringarna med låga koldioxidutsläpp, men få riktar mycket av sina hjälpmedel till ren energi.

Sustainable Recovery Tracker som lanserades i juli 2021 av International Energy Agency (IEA) fann att endast 2% av de 16 miljoner dollar som regeringarna mobiliserat för återhämtning av pandemi är avsatta för ren energi.

Energy Monitors egen tidigare analys av ländernas gröna återhämtningspaket fann också avgjort blandade resultat.

Källa:

6.8. 2021  13:03 CET

Fredag

Vestas vinner 126 MW EnVentus -kontrakt i Finland

Vestas har fått en turbinorder på 126 MW från Taaleri Energia för vindkraftparken Isoneva i Finland.

Affären inkluderar leverans och installation av 21 V162-6.0MW-turbiner från Vestas EnVentus-plattform.

Isoneva, som kommer att ligga i Siikajoki kommun i Nordösterbotten, kommer att ta emot turbiner under första kvartalet 2022 och tas i drift i slutet av 2022.
Vestas kommer också att tillhandahålla service för projektet genom ett långsiktigt Active Output Management 5000-avtal.

Källa:

6.8. 2021  12:52 CET

Fredag

Australien: Solpaneler på taken nu den näst största elproducenten

Medan kolkraftverken har mer kapacitet, fortsätter solel från taken att expandera med 109 000 system installerade under andra kvartalet i år.

På mer än 14,7 GW är taket solenergi nu den näst största generatorn efter kapacitet i Australien, enligt Australian Energy Council (AEC) senaste kvartalsvisa solrapport.

Vi har tidigare rapporterat om hur Australien har varit en av de sällsynta stora marknaderna där solceller på taket hade lett tillväxten framför elnätet.

Detta har berott på både de erbjudna subventionerna, den utbredda spridningen av bostadshus och gårdar i många fall, plus problemen med nätet i Australien, där det har varit mer meningsfullt att driva solceller på taket till en början. För närvarande beräknas över 21% av de australiska hushållen ha solceller på taket.

Källa:

6.8. 2021  12:36 CET

Fredag

Solceller i ditt vanliga fönster - utvecklingen tar steg framåt

Fotovoltakromiska enheter (PVCD) kan möjliggöra justerbart genomskinligt glas och samtidigt generera elektricitet med hjälp av PV -effekten. Denna teknik har hittills tillämpats på designen av självdrivna smarta fönster för byggnader och fordon på forskningsnivå, men den är fortfarande i ett mycket tidigt utvecklingsstadium. Möjligheten att modulera inomhusljus- och värmeöverföring, samtidigt som den genererar energi från PV, lockar för ytterligare BIPV -utveckling.

Forskare i Kina har nu tagit ytterligare ett steg genom att utveckla ett solfönster baserat på en fotovoltakromisk enhet som kombinerar en helt genomskinlig perovskit fotovoltaisk enhet och elektrokromiska komponenter baserade på jongel i en vertikal tandemarkitektur utan någon mellanliggande elektrod.

Källa:

6.8. 2021  12:19 CET

Fredag

Den globala marknaden för grön vätgas kommer att fördubblas 2021

Den globala marknaden för grön vätgas är på väg mot en tvåfaldig expansion år 2021, driven av mål för utsläpp och koldioxidneutralitet i Europa och Kina, säger BloombergNEF (BNEF) i en ny rapport.

Forskningsföretagets 2H 2021 vätemarknadsutsikter visar att elektrolysmarknaden kommer att fördubblas i år på grund av Kinas ”överraskande” tillväxt under första halvåret 2021 och nå minst 1,8 GW 2022.

Eftersom företag i det asiatiska landet strävar efter att anpassa sig till regeringens koldioxidneutralitetsstrategi och rusar med att producera vätgas, förväntas Kina stå för 60% -63% av världens installerade elektrolysör-kapacitet,

Källa:

6.8. 2021  12:13 CET

Fredag

Kommer det bli samma utveckling för el-flyget som med elbilsboomen

De flesta piloter är försiktiga, särskilt med nya flygplan, så praktiskt taget är detta första elektriska flygplan begränsat till 45 minuter. Med en genomsnittlig markhastighet på 100 mph ansluter en 45 minuters flygning Malta till Sicilien eller Martha’s Vineyard till Boston.
Även på denna korta räckvidd är det uppenbart att gryningen för elektrisk flygning nu inträffar … och för varje nycertifierat flygplan som följer Electro kommer räckvidden och nyttolasten att förbättras.

De flesta av Electras 60dB (en motorcykel är 95dB) kommer från propellorn som är liknande i form och storlek som andra lätta flygplan. Men det var mycket mindre vibrationer än en förbränningsmotor producerar, så resan var superjämn.

Källa:

6.8. 2021  12:07 CET

Fredag

DUBAI: DEWA antar hållbarhetsinsatser för att uppnå 17 FN: s mål för hållbar utveckling

Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) är den första statliga organisationen som antar hållbarhet i sin strategiska plan för att uppnå långsiktiga hållbarhetsmål samt de 17 FN: s mål för hållbar utveckling.

Organisationen strävar efter att uppnå en vision om klokt ledarskap, utveckla långsiktiga lösningar för utmaningslinjen och bygga en mer hållbar miljö.

DEWAs solpark Park Mohammed bin Rashid Al Maktoum är ett av de viktigaste projekt som organisationen strävar efter att uppnå sina hållbarhetsmål.

Solar Park är den största enskilda solparken i världen som använder modellen Independent Power Producer (IPP) och har en kapacitet på 5.000 MW år 2030. Detta kommer att minska över 6,5 miljoner ton koldioxidutsläpp årligen.

Källa:

6.8. 2021  11:56 CET

Fredag

Biden sätter upp 50% elfordonsmål för 2030

Biden-administrationen har tillkännagett ett mål att hälften av all nybilsförsäljning ska vara ”nollutsläppsbilar” år 2030, men har utomordentligt snubbat den största säljaren av elbilar i USA och världen genom att inte bjuda in Tesla till sitt evenemang det nya målet.

Ett faktablad från Vita huset angående den nya rena transportpolitiken beskriver de nya åtgärderna som kommer att innebära tuffare bränsleeffektivitet och utsläppsnormer, ett nytt nationellt elavgiftsnätverk och finansiering för ombyggnad och utbyggnad av inhemsk EV -tillverkning också för FoU av nästa generations ren teknik.

Den nya planen kommer också att innehålla konsumentincitament för försäljningspunkter för att stimulera amerikanska tillverknings- och fackliga jobb, som stödjer Bidens strategi ”Build Back Better” som syftar till att ”utnyttja investeringar i en generation och en hel stat ansträngning att lyfta upp den amerikanska autoworkern och stärka det amerikanska ledarskapet inom rena bilar och lastbilar. ”

Källa:

6.8. 2021  10:33 CET

Fredag

Vindparken där turbiner stängs av 400 gånger om dagen när örnar närmar sig

Projektet är också nästan ett år in i ett 18-månaders första Australien-försök med ett luftövervaknings- och detektionssystem, kallat IndentiFlight, som är utformat för att mildra vindkraftparkens påverkan på den utrotningshotade Tasmanian kil-tailed eagle. Det vinner redan utmärkelser, inklusive Clean Energy Council’s Innovation Award för 2021.

Tekniken använder tornmonterade optiska enheter-16 av dem är utspridda över vindkraftparken-för att upptäcka flygande föremål och sedan algoritmer för att identifiera dem som örnar.

Om en örns hastighet och flygbana sätter den på en kollisionsbana med en turbin, skickar systemet sedan en signal för att stänga av turbinen.

Källa:

6.8. 2021  10:29 CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

”Avslutade torvtäkter bra mark för nya solcellsparker”

Danska solenergiföretaget European Energy har börjat intressera sig för avslutade torvtäkter för att bygga solcellsparker i större skala.

Solenergiföretaget European Energy har börjat arrendera avslutade torvtäkter för att bygga ut solcellsparker. Enligt European Energy är färdiganvända torvtäkter bra ytor för solcellsparker då de sträcker sig över stora arealer.

Källa:

5.8. 2021  12:58 CET

Torsdag

Solceller på taket är populärt att installera

  • Sju av tio svenskar kan tänka sig installera solceller på sina hustak, det visar en undersökning som Sifo nyligen utfört på uppdrag av Vattenfall.
  • Stefan Näslund, lantbrukare i Sidensjö har klätt hela taket på ladugården, 300 kvadratmeter, med solceller.
  • ”Anläggningen producerar 31 000 kilowattimmar per år och det öär en så pass bra investering att den betalar sig på sju år”, berättar Stefan Näslund.

Källa:

5.8. 2021  12:51 CET

Torsdag

Danska Ørsted avslutar sitt hittills största landbaserade vindkraftprojekt

130-vindturbinprojektet stärker Ørsteds tillgångsbas i Texas när det fortsätter att skala verksamheten.

Ørsted har slutfört 367 MW Western Trail Wind Farm som ligger i Wilbarger och Baylor, Texas – dess största landprojekt hittills som ger Örsteds totala landkapacitet till över 2,8 GW vind-, sol- och batterilagring i drift.

Projektet har säkrat långsiktiga energiköpsavtal med PepsiCo, Hormel Foods och Nucor för majoriteten av den kraft som genereras från projektet. Både PepsiCo och Hormel Foods kommer också att köpa ström från Haystack Wind -projektet i SPP (Southwest Power Pool), som kommer online senare i år.

Källa:

5.8. 2021  12:39 CET

Torsdag

Solceller med tre kristallskikt genererar tusen gånger mer

Den fotovoltaiska effekten av ferroelektriska kristaller i solceller kan ökas med en faktor 1000 om tre olika material är anordnade i ett rutnät. Det har forskare från Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) visat i en studie.
För att göra detta skapade de kristallina lager av barium, strontium och kalciumtitanat, som de växelvis lade ovanpå varandra. Resultaten, som kan bidra till en betydligt högre effektivitet av solcellsmoduler, publicerades i tidskriften ”Science Advances”.

De flesta solceller är för närvarande baserade på kisel, men deras effektivitet är begränsad. Sedan några år tillbaka har forskning pågått om nya material, såsom ferroelektriska ämnen som bariumtitanat, en blandad oxid tillverkad av barium och titan. ”Ferroelektriska innebär att materialet har rumsligt separata positiva och negativa laddningar”, förklarar fysikern Dr. Akash Bhatnagar från Center for Innovation Competence SiLi-nano på MLU. ”Laddningsseparationen leder till en asymmetrisk struktur som gör att el kan genereras under ljus.”

Till skillnad från kisel kräver ferroelektriska kristaller inte en så kallad pn-övergång för den fotovoltaiska effekten, det vill säga inga positivt och negativt dopade lager, vilket gör produktionen av solcellsmoduler mycket enklare.

Källa:

5.8. 2021  12:30 CET

Torsdag

Blockchain nickel leveransavtal för Tesla batterier

Tesla samarbetar med den australiensiska gruvjätten BHP.  Kärnan i avtalet är leverans av nickel till Teslas batterier från BHP: s Western Australia Nickel West -tillgång, som påstås avge de lägsta CO2 utsläpp för nickelbrytning i världen.

Som en del av avtalet tänker BHP och Tesla samarbeta om sätt att göra batteriets leveranskedja mer hållbar. Ett fokus kommer att ligga på spårbarhet från råvara till råvaror med hjälp av blockchain, medan andra kommer att vara tekniskt utbyte för produktion av batteriråvaror och främjande av vikten av hållbarhet inom resursområdet.

De två företagen planerar också att samarbeta om energilagringslösningar för att identifiera möjligheter att sänka koldioxidutsläppen i sina respektive verksamheter genom ökad användning av förnybar energi i kombination med batterilagring.

Källa:

5.8. 2021  12:19 CET

Torsdag

Ny design för solpaneler över jordbruksmark

Den nya designmetoden, som utvecklats av kinesiska forskare, består i att använda metallfästen som monteringsstrukturer, konventionella solpaneler och en spårad glasplatta placerad mellan solpanelerna. Enligt dess skapare säkerställer den att en jordbrukares genomsnittliga inkomst ökar med 5,14 gånger, inklusive solenergiproduktion. Ett system byggt med detta tillvägagångssätt bör kosta cirka 715 euro per installerad kW.

En grupp forskare från University of Science and Technology i Kina har utvecklat en speciell design för agrivoltaiska projekt som, jämfört med andra tillvägagångssätt, påstås minska skuggningseffekten av PV -installationen och förbättra grödornas ljusa miljö och växtens tillväxtprocess , avkastning och kvalitet.

Källa:

5.8. 2021  12:10 CET

Torsdag

Världens första installation av en marin CO2 -avskiljningsanläggning genomfördes i Japan

Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) har genomfört ett gemensamt projekt med Mitsubishi Shipbuilding och Class NK för att utveckla en världs första CO2-avskiljningsanläggning ombord på ett fartyg.

Installationen av den lilla CO2 -avskiljningsanläggningen har installerats på K Lines kolbärare Corona Utility. Fartyget ska nu ge sig ut på en pilotresa och genomföra tester för att sedan kommersialisera produkten. Den insamlade kunskapen kommer att användas för framtida utveckling av teknik och system för att fånga upp CO2 från avgaser från marin utrustning och fartyg. Vidare kan den uppsamlade CO2 återvinnas för användning som råvara i syntetiskt bränsle.

Projektet genomförs med stöd av Maritime Bureau of Japans ministerium för mark, infrastruktur, transport och turism (MLIT), som en del av sitt biståndsprojekt för forskning och utveckling av tekniska framsteg inom marin resursutveckling.

Källa:

5.8. 2021  12:01 CET

Torsdag

Det finns 3000 emojis men vindkraftverk och solpaneler saknas

Det finns en oljeburk, en bensinpump och en fabrik som ser ut som ett fossilt kraftverk. Det finns till och med lite svart sten.

Men det finns ingen emoji -solpanel eller vindkraftverk.

Varje år görs en ny uppsättning emojis tillgängliga för användning av världens 3,4 miljarder internetanvändare, vilket bidrar till de mer än 3000 som redan finns tillgängliga.

Offentliga förslag på nya emojis är för närvarande öppna till 31 augusti.

Men ansträngningarna att inkludera förnybar energi i världens universella bildspråk för textning och tweeting har avstannat efter att ett vindkraftverk avvisades av emoji -avgörande organ, Unicode Consortium, tidigare i år.

RenewableUK, en branschorganisation för ren energi, lade fram vindkraftsemojin 2020.

Källa:

5.8. 2021  11:53 CET

Torsdag

Den amerikanska kraftsektorn är halvvägs till nollutsläpp, men det blir svårare nu, säger analytiker

Den amerikanska kraftsektorns betydande minskning av växthusgasutsläpp från elproduktion under de senaste 15 åren är en indikation på vilka djärvare insatser som kan uppnås av andra ekonomiska sektorer. Men att nå ekonomiövergripande netto-koldioxidutsläpp kommer med kostnader, utmaningar och osäkerheter, är forskare, energisystemanalytiker, företag och näringsliv överens om.

Koldioxidutsläpp (CO2) från elproduktion år 2020 var ungefär hälften av de beräkningar som gjordes 2005 och 40% under de faktiska nivåerna 2005, enligt en Department of Energy (DOE) april 2021. Men ekonominomfattande nollutsläpp (NZE) år 2050 kommer att kräva en övergång till elektrifiering och ren energi för transporter, byggnader och olika industrisektorer i oöverträffad skala och hastighet, tillsammans med stöd från fortfarande obevisad eller till och med oupptäckt teknik för att eliminera eller kompenserade för all koldioxid, sa andra studier och privata sektorsobservatörer.

Källa:

5.8. 2021  11:42 CET

Torsdag

Storbritannien: 3D printade betong minskar CO2 utsläpp

Storbritannien kommer att påskynda byggandet av sitt High Speed ​​2 (HS2) järnvägsnät med hjälp av 3D-armerad betongutskrift på plats som utförs av robotar. 3D -utskriftsmetoden, som förstärker betong med grafen, kommer också att kraftigt minska järnvägskonstruktionens koldioxidutsläpp, avslöjar ett pressmeddelande.

Tekniken, kallad ”Printfrastructure”, utvecklades av HS2 Ltd: s tunnelentreprenör i London SCS JV (Skanska Costain STRABAG Joint Venture), och den kommer att hjälpa till vid byggandet av Storbritanniens andra höghastighetstågslinje, som förbinder London, Birmingham, Manchester, och Leeds.

3D -betongtryck ökar järnvägsinfrastrukturen
Fördelarna med 3D -utskrift för järnvägsnät är många. Användningen av fjärrstyrda robotar gör det möjligt för SCS JV till 3D-utskriftsstrukturer på plats, vilket sparar dem från att behöva transportera dessa strukturer på väg innan de sänks på plats med stora kranar. 3D -trycktekniken gör det också möjligt att bygga strukturer i trånga utrymmen, vilket innebär att annars utmanande och dyra logistiska operationer inte längre kommer att vara nödvändiga.

Källa:

5.8. 2021  11:29 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Ånguppsamlingsteknik sparar vatten samtidigt som luften rensas

Systemet kan återvinna rent vatten från kraftverkets kyltorn; prototyper i stor skala som testats på MIT-anläggningar har visat sig vara effektiva.
Ungefär två femtedelar av allt vatten som dras tillbaka från sjöar, floder och brunnar i USA används inte till jordbruk, dricka eller sanitet, utan för att kyla de kraftverk som tillhandahåller el från fossila bränslen eller kärnkraft. Över 65 procent av dessa anläggningar använder förångningskylning, vilket leder till enorma vita plymer som böljar från deras kyltorn, vilket kan vara en olägenhet och i vissa fall till och med bidra till farliga körförhållanden.

Nu hoppas ett litet företag baserat på teknik som nyligen utvecklats vid MIT av Varanasi Research Group att minska både vattenbehovet vid dessa anläggningar och de resulterande plymerna – och för att eventuellt hjälpa till att lindra vattenbrist i områden där kraftverk sätter press på lokalt vatten system.

Källa:

4.8. 2021  12:55 CET

Onsdag

Lastbilar renoveras om till batteridrift i Australien

En dieselmotor behöver i genomsnitt renoveras vart tionde år eller 1,3 miljoner kilometer. Istället för att bygga om en gammal diesel hävdar Janus att det är kostnadseffektivt att byta ut den mot en elmotor. Speciellt om du tar med bränslebesparingarna (uppskattat till 50%) och återförsäljningsvärdet för den använda motorn. Och det kan göras på en vecka.

Janus har tänkt igenom frågorna inom lastbilindustrin – tid är pengar. Du behöver inte vänta på att lastbilen laddas, med bytestationer placerade nära lastbilsstopp och tidtagna till förarnas obligatoriska trötthetsavbrott, kan ett batteri bytas ut bekvämt. Det tar 20 minuter att tanka upp en stor diesel. Men det tar bara 3 minuter att byta ut batteriet.

Till exempel: en gaffeltruck sätter in det gigantiska litiumbatteriet i sin plats under huven på en Kenworth T403 och sätter sedan på batteriet för att ladda med den mest ekonomiska laddningshastigheten. Knacka in det i rutnätet. Ytterligare tre klass 8 -prototypbilar, inklusive en ny Kenworth T610, förbereds och kommer att testas på den trafikerade sträckan från Brisbane till Sydney under resten av 2021. Det är 1000 km.

Källa:

4.8. 2021  12:43 CET

Onsdag

Eurowind lägger 64MW solorder

Eurowind Energy har lagt en order på solcellsmoduler på 64 MW med den kinesiska tillverkningen LONGi Solar i toppklass, som en del av ett ramavtal som tidigare undertecknades i maj.

Avtalet föreskriver förvärv av 118.637 enheter solcellsmoduler för tre projekt i Portugal och Danmark.

LONGi Solar kommer att tillhandahålla LR5-72HBD 535-540W för alla projekt.
Av detta kommer 22 MW att levereras för ett projekt i Portugal och 42 MW för två olika (hybrid) projekt i Danmark.

Eurowind Energys verkställande direktör Jens Rasmussen sade: ”Att lägga denna order visar vårt engagemang för solceller från portugisiska till de danska marknaderna.

”Detta är ytterligare ett bevis på att solenergi är en helt integrerad del av vår verksamhet tillsammans med vår vindportfölj.

Källa:

4.8. 2021  12:36 CET

Onsdag

Siemens Gamesa levererar 242 MW till Ramsele

Siemens Gamesa kommer att leverera turbiner till två platser på totalt 242 MW i Sverige som kallas ”Twin Peaks”.

De 39 SG 5.8-170 turbinerna kommer att delas mellan 25 på Ranasjö-platsen och 14 på Salsjö-platsen, båda cirka 15 km från varandra i mellersta Sverige.

De ska tas i drift under första kvartalet 2024 och kommer att omfattas av ett serviceavtal på 30 år.
Turbinerna kommer att ha en nominell kapacitet på 6,2 MW som drivs av en rotor på 170 meter.

Affären ger ökad fart för Siemens Gamesa 5.X -plattformen i Norden, och i synnerhet i Sverige, som har varit en snabb adoptant av denna ledande teknik, sade företaget.

Affären finansieras av medel som förvaltas av det Londonbaserade investeringsbolaget InfraRed Capital Partners, nämligen The Renewables Infrastructure Group (TRIG) och InfraReds European Infrastructure Income Fund 4.

Källa:

4.8. 2021  12:32 CET

Onsdag

Den verkliga anledningen till att "big oil" satsar på vätgasbommen

Japan har gjort rubriker med sina planer på att avsevärt öka sitt beroende av vätgas för att tillgodose sina energibehov.

Just nu demonstrerar det sin omvandling till en vätgasekonomi genom att visa upp vätgasbussar och bilar som används i OS.

Men det är ett problem med det för de som är noga nog att märka. Denna vätgas är inte grön. I en ny artikel för Forbes noterade teknikjournalisten James Morris att vätgasen som används i Japan just nu är tillverkat av naturgas snarare än genom elektrolys av vatten.

Grönt väte – det som produceras genom hydrolys med el från förnybara källor – är ett idealiskt scenario, sa han, men det är fortfarande långt i framtiden. Så Big Oil driver den andra typen av väte.

Källa:

4.8. 2021  12:21 CET

Onsdag

Finansjättar utarbetar planer för att påskynda nedläggningar av kolkraftverk i Asien

Finansiella företag inklusive Prudential, BlackRock Real Assets, HSBC och Citi har enligt uppgift signalerat sitt stöd för ett nytt förslag från den asiatiska utvecklingsbanken, som ska påskynda övergången från kolkraft.

Enligt Reuters, som offentliggjorde nyheten idag (3 augusti), planerar Asian Development Bank att skapa offentlig-privata partnerskap som kan köpa kolkraftverk. Sedan kan partnerskapen tvinga dem att stänga innan deras livslängd tar ett naturligt slut. Kraftverk med en 50-årig livslängd kan sättas offline inom 15 år, sa representanter från Asian Development Bank till Asia.

Den asiatiska utvecklingsbanken planerar enligt uppgift en modell som gör det möjligt för partnerskap att köpa kraftverk till långt under den typiska kostnaden, med hänsyn till deras minskande avkastning när energiomställningen fortsätter. Returer kommer sedan att användas för att stödja förnybar energi och energilagring. Utvecklingsbanker skulle ta den största risken för partnerna.

Källa:

4.8. 2021  12:01 CET

Onsdag

Nissan bygger gigabatterifabrik i Storbritannien

Tyska forskare hävdar att produktion av näringsrika mikrober kan ha två fördelar med att öka livsmedelsproduktionen på ett miljömässigt hållbart sätt.
Deras modell inkluderar solelproduktion, direkt luftuppsamling av koldioxid, elektrosyntes av en elektrondonator och/eller kolkälla för mikrobiell tillväxt (väte, formiat eller metanol), mikrobiell odling och bearbetning av biomassa och proteiner.
En grupp forskare har visat att användning av solenergi för att producera näringsrika mikrober kan ha två fördelar med att öka livsmedelsproduktionen på ett miljömässigt hållbart sätt.

Forskare vid Göttingen universitet i Tyskland undersökte storskalig produktion av mikrobiell biomassa genom att kombinera markmonterad solceller, luft, vatten och näringsämnen. Deras resultat publicerades i tidningen ”Fotovoltaikdriven mikrobiell proteinproduktion kan använda mark och solsken mer effektivt än konventionella grödor” i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Källa:

4.8. 2021  11:57 CET

Onsdag

Satellitdata för att stödja övergången till förnybar energi

IRENA och European Space Agency (ESA) samarbetar för att använda rymdtillgångar och data för att främja utvecklingen av förnybar energi.

Under ett samförståndsavtal tänker de två byråerna använda data och jordobservationer från satelliter för ett brett spektrum av energiresursplanerings- och prognosapplikationer.

Bland dessa finns lokalisering av ny förnybar generation och förnybar resurskartläggning. Andra möjliga tillämpningar inkluderar energitillgång, elektrifieringsmodellering och smart nätplanering.

”Dagens partnerskap öppnar en ny samarbetsväg för att främja det internationella samarbetet om energiomställning globalt”, kommenterade IRENA: s generaldirektör Francesco La Camera.

Källa:

4.8. 2021  11:42 CET

Onsdag

Solcells-drivna mikrobiella livsmedel kan producera ett hållbart jordbruk: Studie

Tyska forskare hävdar att produktion av näringsrika mikrober kan ha två fördelar med att öka livsmedelsproduktionen på ett miljömässigt hållbart sätt.
Deras modell inkluderar solelproduktion, direkt luftuppsamling av koldioxid, elektrosyntes av en elektrondonator och/eller kolkälla för mikrobiell tillväxt (väte, formiat eller metanol), mikrobiell odling och bearbetning av biomassa och proteiner.
En grupp forskare har visat att användning av solenergi för att producera näringsrika mikrober kan ha två fördelar med att öka livsmedelsproduktionen på ett miljömässigt hållbart sätt.

Forskare vid Göttingen universitet i Tyskland undersökte storskalig produktion av mikrobiell biomassa genom att kombinera markmonterad solceller, luft, vatten och näringsämnen. Deras resultat publicerades i tidningen ”Fotovoltaikdriven mikrobiell proteinproduktion kan använda mark och solsken mer effektivt än konventionella grödor” i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Källa:

4.8. 2021  11:33 CET

Onsdag

Minska Europas energikostnader genom mer samtrafik

En ny studie från Stanford University -professor Mark Jacobson modellerar energinät som drivs av 100% vind, vatten och solljus i hela Västeuropa.

Studien finner att i ett sådant scenario skulle ökad sammankoppling mellan länder leda till lägre energikostnader och bättre nätstabilitet, samt en skydd mot plötslig förlust av utbud på grund av extremt väder eller andra händelser.

Konstruktion av 500 km Nordlink högspänningskabel som förbinder Tyskland och Norges elnät. Modellering utförd av Mark Jacobson fann att att ansluta Norge till resten av Nordeuropa skulle medföra några av de största energikostnadsminskningarna.

Källa:

4.8. 2021  11:27 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

DHL köper 12 elflygplan

DHL Express, luftfartsdotterbolaget till Deutsche Post AG, har beställt 12 helelektriska flygplan för att komplettera sin flotta med batteridrivna transportbilar och cyklar, ett drag som kommer att minska utsläppen från lufttjänster. De Eviation Aircraft Ltd.-byggda fraktbåtar, kända som Alice-modeller, kommer att kunna bära 1 600 kilo (1,179 kilo) och ha en räckvidd på 440 nautiska mil.

”Alice kan laddas medan lastning och lossning sker,” sa DHL i ett uttalande på tisdagen och tillade att det tar 30 minuter att ladda planet batterier. Flygplanet är tänkt att ansluta sig till DHL: s flotta år 2024 och sättas ut på rutter i Kalifornien, säger en företrädare för företaget.

Källa:

3.8. 2021  13:40 CET

Tisdag

Engångsblöjor med gluten i stället för petroleumbaserade superabsorbenter

Material som kan suga upp mycket stora mängder vätska, i t.ex. blöjor, tillverkas av fossil petroleumolja. Forskare från SLU och KTH har tagit fram vete- och potatisbaserade material som har liknande egenskaper och som kan tillverkas parallellt med framställning av stärkelse och etanol. Nu pågår fördjupade analyser av dessa materials miljömässiga och ekonomiska prestanda. Siktet är inställt på ett pilotförsök med tillverkning i större skala.

Många småbarnsföräldrar tänker på hälsa och miljö i samband med inköp till sina barn. Vad de ofta inte är medvetna om är att den stora miljöboven vid användning av engångsblöjor är de superabsorberande material som används för att hålla småbarnen torra om rumpan. De små kornen som suger upp stora kvantiteter vätska tillverkas nämligen av petroleumolja, vilket är en stor miljöbelastning. I länder där blöjorna hamnar på soptippar frigörs dessutom skadliga kemikalier när blöjorna bryts ned.

Källa:

3.8. 2021  13:25 CET

Tisdag

Storbritanniens flexibilitetsmarknad visar "otrolig tillväxt"

1,6 GW flexibilitet har kontrakterats av Storbritanniens distributionsnätoperatörer under 2021 hittills, jämfört med 1,1 GW under 2020.

Denna siffra förväntas öka under de kommande månaderna i fortsättning av den pågående snabba tillväxten på marknaden sedan 2018 då 116 MW flexibilitet minskade, följt av 256 MW 2019.

Potentialen och aptiten för denna tillväxt återspeglas tydligt i anbudssiffrorna. Hittills har nästan 2,9 GW flexibilitet erbjudits under 2021, jämfört med mindre än 2,1 GW under hela 2020 och 1,3 GW 2019.

Som jämförelse motsvarar den kontrakterade flexibilitetsförmågan på 1,6 GW att ansluta 32 000 snabba elbilsladdare.

Källa:

3.8. 2021  13:18 CET

Tisdag

AUSTRALIEN: Solceller tunna som en atom

Forskare vid Australian National University (ANU), som fick 3,6 miljoner dollar i finansiering från Australian Renewable Energy Agency (ARENA) i januari som en del av Australian Center for Advanced Photovoltaics Infrastructure-projektet, har upptäckt något intressant om potentialen för ultratunna 2D -material.

Redan 2019 visade Hieu Nguyen och doktoranden Mike Tebyetekerwa maximal potential för ultratunna 2D-material för att generera elektricitet med solljus för första gången. Det vill säga material som är tunna som en enda atom som kan skörda solenergi, en teknik som kan revolutionera solindustrin liksom många andra industrier förutom.

Förra veckan publicerade de två ANU-forskarna en studie i ”Cell Reports Physical Science” där de visar en nyfiken och spännande observation-att förmågan hos dessa ultratunna material att omvandla solljus till elektricitet kan kontrolleras genom att ”vrida” vinkeln mellan två lager av materialet.

Källa:

3.8. 2021  13:15 CET

Tisdag

Sveriges Hexicon köper en testplats för flytande vinddemo

Svenska Hexicon har slutfört köpet av testplatsen för Wave Hubs förnybara energikällor utanför Cornwall, South West England, som man planerar att bli till en 30-MW-40-MW flytande havsbaserad vindkraftpark med hjälp av sin tvillingturbinfundament, det var tillkännagavs på fredagen.

Genom sitt brittiska dotterbolag, TwinHub Ltd, köpte företaget Wave Hub Ltd: s tillgångar för 2,4 miljoner GBP (3,4 miljoner USD/2,8 miljoner euro) från Cornwall Council.

Tillgångarna inkluderar en 30 MW nätanslutning, som kan ökas till 40 MW, ett fyrvägs havsbottensnav och fyra inter-array-kablar, en landstation och tillhörande mark, samtycke till över 8 kvadratkilometer hav och ett 25-årigt alternativ för havsbottenhyresavtal från Crown Estate.

Källa:

3.8. 2021  13:05 CET

Tisdag

Storbritanniens förnybara energikällor slår fossila bränslen under kalenderåret för första gången 2020

Förnybara energikällor över hela Storbritannien genererade mer elektricitet 2020 än fossila bränslen, en första för landet mitt i ett år som såg en oöverträffad minskning av energibehovet på grund av den globala Covid-19-pandemin.

UK Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS) publicerade förra veckan sin årliga energibibel, Digest of UK Energy Statistics (DUKES), som innehåller information om Storbritanniens energiproduktion, handel och förbrukning.

Efterfrågan på energi i Storbritannien 2020 sjönk så dramatiskt att den liknade nivåer som inte setts sedan 1950 -talet.

Minskningen av energibehovet märktes tydligast inom transportsektorn, inte överraskande, med tanke på de rörelsebegränsningar som infördes i hela landet på grund av Covid-19.

Källa:

3.8. 2021  12:49 CET

Tisdag

För första gången rullar en miljon elfordon på tyska vägar

Enligt Federal Motor Transport Authority registrerades cirka 57 000 nya elfordon i Tyskland i juli. På detta sätt uppnår industrin och den federala regeringen det gemensamma målet att få en miljon eldrivna fordon på Tysklands vägar 1 . Över hälften av dessa är rent elfordon, resten är plug-in-hybrider och bränslecellfordon. Tyskland lever alltså upp till sitt krav på att bli den ledande leverantören och ledande marknaden för denna viktiga mobilitetsteknik.

Ekonomiminister Peter Altmaier: ”Med en miljon e-bilar på tyska vägar har vi nått en avgörande milstolpe: Vår trafik kommer att bli oåterkalleligt omvandlad till förnybar energi. Vi vill använda denna fart och kommer därför att få innovationsbonus för köp av en e-bil i slutet av 2025 Målet är att e-mobilitet ska ge ett avgörande bidrag till att minska utsläppen av växthusgaser till 2030 och för vår bilindustri och dess anställda att framgångsrikt bemästra omvandlingen.

Källa:

3.8. 2021  12:37 CET

Tisdag

Lightyears prototyp för solbilar kör över 71 mil på en enda batteriladdning

Lightyear, pionjär inom elbilar i solenergi, har nått en viktig milstolpe i teknikprestanda genom att köra 710 km (710 km) räckvidd med sin Lightyear One -prototypbil. Aldrig tidigare har ett elfordon kört så lång räckvidd på ett relativt litet batteri.

”Efter fyra års hårt arbete och egenutveckling är detta en mycket viktig teknisk och teknisk milstolpe. Det validerar prestandan för vår patenterade teknik och visar verkligen att vi kan leverera vårt löfte att införa det mest effektiva elfordonet.

Denna prototyp har över 440 mils räckvidd med en energiförbrukning på endast 137 Wh/Mile vid 53 miles i timmen. Även de mest effektiva elbilarna på marknaden förbrukar idag cirka 50% mer energi vid denna relativt låga hastighet ”, säger Lex Hoefsloot, VD och grundare av Lightyear.

Källa:

3.8. 2021  12:30 CET

Tisdag

Bill Gates-stödda solföretaget Heliogen går offentligt i $ 2B SPAC-affär

Heliogen kombinerar med SPAC Athena Technology, ett av få så kallade blankcheckföretag som leds av kvinnor.
Heliogen Inc. går samman med ett specialförvärvsföretag för att gå offentligt i en kombination som värderar det koncentrerade solenergiföretaget till cirka 2 miljarder dollar, säger företagen.

Heliogen grundades 2013 och använder speglar som är placerade med artificiell intelligens för att reflektera solljus vid en liten mottagare, vilket genererar en intensiv värme. Att solljus kan samlas in och bearbetas för att generera el även när solen går ner, säger företaget.

Den förnybara energin kan också användas för att driva industriella processer som behövs för att tillverka material som stål och för att producera vätebränsle.

Källa:

3.8. 2021  12:22 CET

Tisdag

Tomma ord och slagord kommer inte minska CO2 i Europa

Tomma ord och slagord kommer inte att kolsyra Europa. EU: s ledare måste sluta prata och gå  till verket, skriver Helena Marschall, 18-årig aktivist medlem i Fridays for Future i Tyskland.

Överströmmande floder, översvämmade hem, enorma landområden som ligger kvar i ruiner och en dödssiffra stiger varje dag. Medan konferensen för Europas framtid pågår i Bryssel förstör översvämningar utan motstycke regioner i Tyskland, Belgien och Nederländerna.

I mitten av Europa förlorar människor sina hem, sin försörjning och sina familjemedlemmar till följd av den närmande klimatkrisen. Detta kommer bara en kort tid efter att värmeböljor rasat igenom – orsakat sömnlösa nätter och till och med dödsfall till följd av utmattning och värmeslag.

Det var aldrig något tvivel om att klimatkrisen och dess effekter redan började slå igenom även i Europa, om det var genom torka eller skogsbränder. De senaste väderekstrema som har lämnat otaliga döda gör dock de verkliga mänskliga konsekvenserna av klimatkrisen drastiskt och tragiskt tydliga.

Källa:

3.8. 2021  12:11 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Batterilager-projektet Ringo i Frankrike är invigt

Projektet på 80 miljoner euro (95 miljoner dollar), som antas vara ett världspremiär för sin omfattning, utvecklar energilagring på tre spridda platser i Frankrike.

Den första av dessa som invigdes är i Vingeanne-Jalancourt i Fontenelle kommun i östra Frankrike, nära vindkraftparker i drift eller under utveckling.

De andra platserna är vid Bellac, där vind- och solgenerering finns på plats i väster och Ventavon nära solproduktionsanläggningar i sydöstra Frankrike.

Tillsammans kommer de tre platserna att uppgå till cirka 100 MW lagringskapacitet. Dessa kommer att lagra energi under perioder med överskottsproduktion och släppa ut det vid behov vid andra tillfällen när det inte finns tillräckligt med förnybar produktion, till exempel frånvaro av sol över natten, för att möta efterfrågan.

Källa:

2.8. 2021  13:02 CET

Måndag

Soldrivna laddplatser i bostadsområde

Sexton platser i en carport i ett bostadsområde i Örebro har utrustats med laddboxar som drivs av 141 solpaneler på taken ovan bilarna.

Stationen gör destinationsladdning på låg effekt. När solenergin inte räcker till, köps elen från elbolaget E.on. Planen är även att kunna sälja tillbaka el till E.on när det finns överskott.

Åtta av platserna är i drift och är öppna för allmänheten sedan invigningen den 12 maj, mot en avgift på 4 kronor per kWh. De andra åtta ska hyras av boende. Stationen ligger på På Västra vintergatan i bostadsområdet Rosta och drivs av bostadsföretaget Öbo (Örebrobostäder).

Källa:

2.8. 2021  12:56 CET

Måndag

Är energi-lagring i flytande kväve en framtid

Tekniken beskrivs av forskargruppen som ett koncept där el lagras i form av flytande luft eller kväve vid kryogena temperaturer -under -150 grader Celsius. Den laddas genom att använda överskott av elektricitet för att driva kompression och kondensering av luften som sedan lagras som en vätska vid temperaturer som närmar sig -196 grader Celsius. För urladdning värms den flytande luften och blir till en gas under tryck som driver en turbin för att generera el.

Den var tänkt för användningsskalapplikationer och en effekt från 5 MW till 100 MW. ”Jämfört med pump-hydro-lagring, som bygger på samma grundläggande koncept, har kryogen energilagring fördelen att det är en teknik som kan produceras genom en etablerad industri och utan något dyrt eller sällsynt material”, framhöll Sciacovelli. ”Dessutom finns det inga nedbrytningsproblem och inget behov av specifika platser eller de orografiska förhållanden som behövs för pumpad hydro eller för en underjordisk hålighet, som för tryckluftslagring.” Jämfört med dessa lagringstekniker har LAES dock nackdelen med en lägre cykeleffektivitet, för både laddning och urladdning, vilket är nära 60%. Ändå kan cykeleffektiviteten ökas genom integration och samlokalisering av LAES med processer i närheten, till exempel terminaler för flytande naturgas (LNG).

Källa:

2.8. 2021  12:49 CET

Måndag

RYSSLAND: Ny avsaltningsteknik minskar kostnaden och fyrdubblar produktionen

UrFU -kraftingenjörer har utvecklat en ny teknik för att minska kostnaderna för avsaltning och fyrdubbla produktionsvolymen

Deras hybridteknik ökar avdunstningens effektivitet i en soldestiller med hjälp av en roterande ihålig cylinder och en solfångare.
Ryska Ural Federal University (UrFU) kraftingenjörer har utvecklat en ny avsaltningsteknik, som förväntas avsevärt minska kostnaderna för avsaltning och fyrdubbla produktionsvolymen.

Resultaten av forskningen publiceras i tidskriften Case Studies in Thermal Engineering. Avsaltningsanläggningar förtjänar och har dragit till sig forskningsinsatser på grund av deras höga efterfrågan, särskilt i Persiska viken, liksom den höga energiförbrukningen som kräver högre användning av förnybar energi för att hålla koldioxidutsläppen nere.

Källa:

2.8. 2021  12:41 CET

Måndag

Nytt material i nanoskala kan göra grön vätgas från havsvatten

Forskare vid University of Central Florida (UCF) designade världens första nanoskala material som effektivt kan dela havsvatten i syre och grönt väte, som kan användas som bränsle, förklarar ett pressmeddelande.

Utvecklingen är ytterligare ett steg mot att förbättra vår kapacitet för skörd av vätgas i ett försök att bekämpa klimatförändringar genom att minska vårt beroende av fossila bränslen.

Forskarna redogjorde för sitt långvariga nanoskala material för elektrolys-processen att separera vatten till väte och syre-i tidskriften Advanced Materials. Enligt studieförfattaren Yang Yang kommer det nya materialet ”att öppna ett nytt fönster för att effektivt producera rent vätebränsle från havsvatten.”

Det har varit stor debatt på senare tid om genomförandet av vätebränsle för att hjälpa till att bekämpa vätebränsle. Även om Tesla och SpaceX-vd nyligen kallade tanken på vätgasbilar ”häpnadsväckande dumma”, har företag som Toyota och BMW visat sitt stöd för tekniken och utvecklar vätebränslecellfordon.

Källa:

2.8. 2021  12:17 CET

Måndag

Teslas batterileverantör CATL lanserar natriumjonbatterier

Contemporary Amperex Technology Ltd., eller CATL, Kinas ledande tillverkare av fordonsbatterier med ett marknadsvärde på nästan 200 miljarder dollar, har blivit den första stora bilbatterietillverkaren att introducera ett natriumjonbatteri på torsdagen, enligt ett pressmeddelande. Under en online -briefing meddelade CATL också planer på att etablera en leveranskedja för den nya tekniken år 2023.

Natriumjonbatterier är ett viktigt steg mot fordonselektrifiering, och de kan hjälpa oss att komma närmare vårt mål om koldioxidneutralitet tidigare.

På vilket sätt? Först och främst är natriumjonbatterier fria från litium, kobolt och nickel. Detta är betydande eftersom efterfrågan på viktiga batterikomponenter, särskilt kobolt, har ökat med att elbilar blir mer populära. Som ett resultat behöver bil- och batteritillverkare andra alternativ till de tre primära tekniker som nu används. Och natriumjonbatterier kan vara just det.

Källa:

2.8. 2021  12:09 CET

Måndag

Stora Ensos pilotanläggning för tillverkning av ligninbaserade kolmaterial för batterier är nu i drift

Stora Ensos pilotanläggning för att producera biobaserade kolmaterial från lignin har startat sin verksamhet. Detta följer företagets investering på 10 miljoner euro som tillkännagavs 2019. Pilotproduktion av Lignode® av Stora Enso, träbaserat kol för batterier, höjs för närvarande. Tillämpningarna inkluderar elfordon och konsumentelektronik samt storskaliga energilagringssystem.

Den globala batterimarknaden beräknas växa sig tiofaldigt under det kommande decenniet när batteriproducenter söker mer hållbara material för elektrifiering av rörlighet. Eftersom hållbarhet blir en högsta prioritet för bilindustrin fokuserar biltillverkare och batteriproducenter kraftigt på att minska koldioxidutsläppen i elbilar.

Idag används fossilbaserat kol i anoderna för laddningsbara batterier. Genom att omvandla lignin separerat från trä till kolbaserade anodmaterial kan det syntetiska och icke-förnybara grafitmaterialet bytas ut.

Källa:

2.8. 2021  12:01 CET

Måndag

Ståljätten ArcelorMittal investerar 10 miljarder dollar för att minska utsläppen fram till 2030

Ståltillverkningsjätten ArcelorMittal har tillkännagivit planer på att minska koldioxidutsläppen med 25% till 2030 som en del av en bredare noll-nollambition för 2050, med det nya målet som ska återbetalas med en investering på 10 miljarder dollar i koldioxidsnåla och cirkulära lösningar.
ArcelorMittal presenterade en ambition att nå netto-nollutsläpp år 2050 tillbaka i september 2020. Företaget har i veckan satt upp ett nytt delmål att minska sina koldioxidutsläppsintensitet med 25% till 2030 för omfattning 1 och 2-utsläpp globalt. Ett europeiskt mål om 30% utsläppsminskning har också ökats till 35%.

Företaget uppskattar att för att nå dessa mål krävs en investering på cirka 10 miljarder dollar i investeringar, med 35% av finansieringen som ska levereras år 2025. ArcelorMittal tror att stålindustrin kommer att ”genomgå en omvandling av tillgångarna som används för att tillverka stål på en skala som inte setts på över 100 år ”.

Källa:

2.8. 2021  11:50 CET

Måndag

Klimatrörelsen hos de unga driver Tyskland att öka ambitionen

Rörelsen Fridays for Future har blivit en oumbärlig del av den offentliga debatten om klimatförändringar i Tyskland ända sedan den har mobiliserat massor av unga människor för att protestera för mer handling, vid ett tillfälle så mycket som 1,4 miljoner på gatan.
Även om pandemin har kvävt möjligheten till massprotester, har aktivister fortsatt att utöva inflytande, till exempel genom online -protester och i möten med politiker som förbundskansler Angela Merkel och EU -kommissionens president Ursula von der Leyen.
Den kanske största framgången är ett nyligen genomfört rättsfall som ansluts av aktivister, där Tysklands författningsdomstol slog fast att regeringens klimatlagstiftning var otillräcklig och kränkte yngre människors friheter genom att lasta ned stora utsläppsminskningar på framtida generationer.
Beslutet resulterade i högre nationella klimatmål några veckor senare. Nu driver klimataktivister politiska partier över hela spektrumet för att stödja gränsen för den globala uppvärmningen på 1,5 ° C som anges i Parisavtalet.

Källa:

2.8. 2021  11:27 CET

Måndag

Data avslöjar biljoner dollar av kommande projekt kring naturgas

Tusentals nya kraftverk, rörledningar, LNG -terminaler och utvinningsfält avslöjar investeringsstrategier laddade med klimat och finansiell risk.

Bland de många politiska rekommendationerna i Internationella energibyråns (IEA) väg till Net Zero 2050 fanns en linje som återklangade över handelsgolv och styrelserum över hela världen. ”Det får inte göras några ytterligare investeringar i nya fossila bränsleprojekt,” sade byrån vars prognoser tills nyligen hade kritiserats för att vara alltför sympatiska för de stora oljebolagens intressen.

IEA lade tanken på att naturgas – som producerar ungefär hälften så mycket CO2 -utsläpp som kol – kan vara ett ”övergångsbränsle” under de kommande tre decennierna. Istället skulle den globala gasefterfrågan behöva sjunka från 3900 miljarder kubikmeter (bcm) idag till cirka 1700bcm år 2050.

Källa:

2.8. 2021  11:19 CET