// APRIL NYHETER //

Elva förnybara nyheter varje vardag

med fokus på energi-omställningen

Optimeringsalgoritm för vertikala solpaneler

Den föreslagna algoritmen har utvecklats av svenska forskare och beräknar projektets idealiska design genom att kombinera klimatologiska data med siffror om förväntad solenergiproduktion, skuggfördelning, vatten för bevattning och jordbruksavkastning.
Dess skapare pratade med pv-tidningen om de viktigaste parametrarna som modellen försöker bestämma, varav en är det optimala avståndet mellan solmodulraderna beroende på vilken typ av gröda.

En grupp forskare från Mälardalens universitet undersöker hur man kan optimera elavkastningen i agrivoltaiska installationer med vertikalt monterade bifaciala PV-moduler.

Källa: pv-magazine   läs mer ……

Fred 30/4    12:44

Affärsjättar pressar EU för att förbjuda försäljning av bensin och diesel till 2035

Ikea, Uber och Sky tillhör en koalition med 27 företag som uppmanar EU att förbjuda försäljning av ny bensin- och dieselbilar till 2035, mot bakgrund av blockets långsiktiga vision om noll.

I ett öppet brev som skickades till lagstiftare tidigare i veckan, säger företagen att ett sådant steg skulle ”sätta Europa på vägen för att leverera utsläppsminskningar i linje med vad som behövs för att möta ambitionerna i Parisavtalet” samtidigt som ”ge en tydlig signal till biltillverkare och leverantörer ”och företag i närliggande sektorer.

Denna signal, säger den, kommer att hjälpa regeringar att arbeta med den privata sektorn för att leverera ”snabba investeringar” i den skala som behövs.

Källa: Edie   läs mer ….

Fred  30/4   12:11

DB Schenker och Lufthansa Cargo kör igång med bio-flygfotogen

DB Schenker och Lufthansa Cargo har lanserat den första vanliga koldioxidneutrala lastflygningen.
Företagen har startat veckovisa flygningar mellan Frankfurt am Main och Shanghai Pudong med hjälp av Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Detta sparar cirka 174 ton konventionellt fotogen varje vecka.
Jochen Thewes, VD för DB Schenker, sade: ”Från och med nu är koldioxidneutrala försörjningskedjor också möjliga med flygfrakt. Våra veckoflyg mellan Frankfurt och Shanghai är en start av en ny era.

Vi är stolta över att redan ha övertygat så många kunder av den här framtidsinriktade produkten. Därefter måste näringsliv och politik ta ansvar för att skapa mer kapacitet för regenerativa bränslen och ren luftfart. ”

Källa: Biofuels News   läs mer ……

Fred 30/4    12:03

SunRoof samlar in 4,5 miljoner euro under finansieringsrunda

SunRoof samlar in 4,5 miljoner euro under finansieringsrunda – målsättningen är att gå om Tesla och bli störst på Europas solenergimarknad

Genom sin innovativa teknologi för soltak, och marknadsledande data för att logga mjukvaror, bygger SunRoof både det största och smartaste nätverket för anslutna solcellshem i världen.

SunRoof Nordics nye vd: ”Vi ska tiodubbla vår omsättning i år”. Den första januari tillträdde Petteri Olsen som vd för SunRoof Nordics.

Under den första tiden har fokus legat på att bygga ett team som ska förverkliga företagets högt ställda ambitioner. Målet är att SunRoofs tak ska bli en självklar del av nyproducerade svenska villor.

Källa: My news desk   läs mer ….

Fred  30/4   11:45

Japans energipolitik ändrade inte så mycket efter Fukushima. Kan de globala klimatproblemen få större effekt.

En näve i luften. Fukushima-prefekturen kan förlåtas för att ha använt den symbolen för protest efter kärnkatastrofen för ett decennium sedan. När det gäller företaget Aizu Electric Power för förnybar energi är dock fingrarna regnbågefärgade.

Startade 2013 av Yauemon Sato, chefen för ett över 200 år gammalt, familjeägt sake-bryggeri, Aizu Electric är en reaktion på den oöverträffade trippelreaktorsmältningen den 11 mars 2011, som fördrev över 160 000 människor och skapade radioaktivt nej gå zoner som kan vara i generationer.

Aizu, ett grossistföretag för förnybar energi, syftade till att avvänja den västra regionen Fukushima från kärnkrafts- och fossilbränsleproducerad el och dricka den lokala ekonomin genom att hålla de 100 miljoner dollar per år i elintäkter från att rinna ut ur regionen.

Källa: Inside Climate News   läs mer ……

Fred 30/4    11:23

Nytt vindkraftsuppdrag för Kanonaden Entreprenad

AF Gruppens dotterbolag Kanonaden Entreprenad ska utföra anläggningsarbeten för en ny vindpark i Uppvidinge kommun i södra Sverige.

Den planerade vindparken Karskruv ligger i Åseda i den östra delen av Kronobergs län. Projektet består av 20 vindkraftverk som kommer producera förnybar el motsvarande den genomsnittliga årsförbrukningen hos 60 000 hushåll.

Kanonaden svarar för byggnation av vägar och fundament samt dragning av vindparkens interna elnät. Driftsättningen av kraftverken är planerad till våren 2023.

Kanonaden har under senare år byggt upp en omfattande erfarenhet av anläggningsuppdrag för vindkraft och genomför nu sitt tredje projekt på uppdrag av OX2.

Källa: Nordiska Projekt   läs mer ….

Fred  30/4   11:03

Självkörande bilar tillåts i Storbritannien

Självkörande bilar tillåts på vägar i Storbritannien redan i år, enligt ett beslut från det brittiska transportdepartementet.
Det rör sig om ALKS-system (automated lane-keeping systems) som kan hålla bilen körandes i en enkel fil, och begränsas till max 37 miles per hour, motsvarande 60 kilometer i timmen.

Regeringen bekräftar att föraren inte behöver bevaka vägen eller hålla händerna på ratten om ett AKLS-system kör bilen.

Däremot måste föraren att vara redo att ta över körningen inom tio sekunder om systemet börjar varna. Annars slår bilen på varningsljus och bromsar in och stannar, enligt BBC.

Källa: Dagens PS   läs mer ….

Fred  30/4   10:51

Rekordintäkter för Lundin Energy – köper vindkraft

Oljebolaget Lundin Energy, vars aktie handlas på Stockholmbörsen, släppte under torsdagen sin rapport för det första kvartalet 2021, och siffrorna pekar rakt uppåt. Aldrig tidigare har Lundin Energy haft så höga intäkter, skriver E24.no.

Omsättningen landade på 1,11 miljarder dollar, motsvarande 9,27 miljarder svenska kronor. Förra året samma period var siffran 695,2 miljoner dollar, då oljeindustrin tappade rejält i början av coronapandemin. Det beror bland annat på att oljepriset stigit till 61 dollar per fat i snitt från 48 dollar per fat i snitt under samma period i fjol.

Produktionen landade på 182 900 fat per dag, upp från 152 400 fat per dag. Köper nu vindkraft i södra Sverige.
Lundin Energy fokuserar på norsk olja, efter att den internationella verksamheten avskildes för några år sedan. Men nu ska företaget bredda sig, och investerar bland annat i svensk vindkraft, enligt E24.no.

Källa: Dagens PS   läs mer ……

Fred 30/4    10:23

Biden-administrationen väljer 5 GW Mega Solar-projekt i Afrika

USA: s president Biden var nyligen värd för ett virtuellt toppmöte om klimat för att katalysera den globala ambitionen att ta itu med klimatkrisen.
Toppmötet sammankallade världsledare för att galvanisera ansträngningarna för att hålla det vitala målet att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader Celsius inom räckhåll. Biden-Harris-administrationen valde Mega Solar-projektet som ett resultat av toppmötet.

Mega Solar är ett partnerskap mellan regeringarna i Namibia och Botswana och andra som förväntas generera upp till fem gigawatt solenergi.
Projektet är en del av USAID: s Power Africa Initiative, som har åtagit sig att hjälpa regionen i södra Afrika att förvandlas från beroende av fossila bränslen till ren energi, vilket möjliggör en väg till avkolning.
Ett avsiktsavtal undertecknades mellan alla partner denna månad

Källa: Sauer Energy   läs mer ….

Fred  30/4   10:16

Litauen väl placerat för att ta ledningen i Baltikum: IEA

Litauen har gjort imponerande framsteg i sin övergång till ren energi de senaste åren men måste vidta åtgärder på flera viktiga områden för att påskynda framstegen mot sitt mål om klimatneutralitet 2050, enligt en ny politisk granskning från International Energy Agency.

Den europeiska nationen söker medlemskap i IEA, som genomförde en fördjupad granskning av landets energipolitik som en del av anslutningsprocessen. Granskningen visade att Litauen har stärkt sin energipolitik de senaste åren.

Elmarknadsreformer pågår och Litauen – tillsammans med de baltiska grannländerna Lettland och Estland – integrerar sitt kraftsystem i Kontinentaleuropa.

Källa: Saur Energy   läs mer ……

Fred 30/4    10:01

Förnybar energi är plötsligt överraskande billig

Earth Week har kommit och gått. Det fanns kontingent tecken på verklig möjlighet – om några av statscheferna som John Kerry uppmanade att hålla Zoom-tal verkade lite ansträngda, så verkade de åtminstone. (Scott Morrison, Australiens premiärminister, den mest koldioxidutsläppande utvecklade nationen per capita, kämpade för att få sin teknik att fungera.)

Men om du vill ha riktigt hopp kan det bästa stället att titta på vara en lite noterad rapport från London -baserad tankesmedja Carbon Tracker Initiative.

Med titeln ”The Sky’s the Limit” börjar det med att förklara att ”solenergi och vindpotential är mycket högre än för fossila bränslen och kan möta det globala energibehovet många gånger.”

Sammantaget är det inte ett mycket djärvt påstående: forskare har länge noterat att solen leder mer energi till jorden på en timme än människor använder på ett år. Men tills helt nyligen var det för dyrt att fånga den makten.

Källa: The New Yorker   läs mer ….

Fred  30/4   09:50

Vindindustrin ger 3,3 miljoner nya jobb de närmaste fem åren

Global Wind Energy Association förutspår arbetskraften inom vindsektorn kommer att expandera snabbt de kommande åren när offshore- och landprojekt multipliceras runt om i världen

Mer än 3,3 miljoner nya jobb kan tillhandahållas av vindkraftsektorn under de närmaste fem åren när industrin expanderar för att möta den kraftigt stigande efterfrågan på ren energi, enligt en ny analys från Global Wind Energy Council (GWEC).

Forskning som publicerades i morse av den Brysselbaserade branschföreningen förutspår att 470GW av vindkraft på land och till havs kommer online mellan 2021 och 2025, en kraftig ökning som kommer att skapa miljontals arbetstillfällen i hela branschens hela värdekedja, inklusive projektplanering och utveckling, tillverkning, installation, drift och underhåll samt avveckling.

Källa: BusinessGreen   läs mer ……

Tors 29/4    12:20

Drönare räddar folk som håller på att drunkna

Forskare vid tekniska universitetet i Köln utvecklar ett avancerat drönarbaserat system för att rädda människor från att drunkna i oskyddade vatten som en del av GUARDIAN-projektet.

Hundratals människor drunknar i sjöar, floder och havet varje år. År 2020, enligt siffror från German Lifesaving Society (DLRG), förlorade minst 378 människor sina liv främst i sjöar och floder – trots koronapandemin och en mindre än optimal sommar.

Eftersom dessa vattendrag vanligtvis inte patrulleras av livräddare kommer hjälpen ofta alltför sent. Ändå är snabb hjälp nödvändig, särskilt i fall av drunkningsolyckor.

Källa: Innovation origins   läs mer ….

Tors  29/4   12:10

Jättetermos hjälper Linköping mot målet att bli koldioxidneutrala 2025

Linköping får ett nytt landmärke i Lambohov i form av en 45 meter hög ackumulatortank, som Tekniska verken börjar bygga under höst 2021. Ackumulatorn är en stor isolerad cylinderformad stålbehållare som kan liknas vid en jättetermos, och fungerar som ett värmelager för fjärrvärme.

Ackumulatorn, som byggs intill produktionsanläggningen för fjärrvärme i Lambohov, är fylld med varmt vatten.

– Vi bygger ackumulatorn för att kunna använda lagrat varmvattnet vid köldknäppar. Istället för att behöva starta någon av våra topplastanläggningar, där produktionskostnaden är betydligt högre än i våra kraftvärmeverk, kan vi använda det lagrade varmvattnet, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef för bränslebaserad energi på Tekniska verken.

Källa: Energipress   läs mer ……

Tors 29/4    12:05

Scandinavian Biogas investerar 170 miljoner i utbyggnad av anläggning för flytande biogas i norska Skogn

Scandinavian Biogas Fuels International AB har beslutat investera cirka 170 miljoner norska kronor i en anläggning för flytande biogas (LBG) i Skogn, utanför Trondheim.

På platsen har bolaget sedan tidigare världens största anläggning för framställning av flytande biogas. Anläggningen ska vara färdig att tas i drift tredje kvartalet 2022 och producera 35 GWh biogas. Skogn har levererat flytande biogas sedan 2018.

Skogn ska bland annat förse Hurtigruten med biogas som bränsle till deras fartygsflotta. Alla tillstånd på plats liksom ett investeringsbidrag på 48,6 miljoner. Driftstart i tredje kvartalet 2022

Projektet Skogn II har alla obligatoriska tillstånd på plats liksom ett beviljat investeringsbidrag om 48,6 miljoner norska kronor från Enova (som sorterar under norska Klima- og miljødepartementet).

Källa: Energipress   läs mer ….

Tors  29/4   11:54

Raseborgs energi hoppas att västnylänningarna investerar i solparken: "Vi lovar att bygga mera solpaneler om allt säljs slut"

Raseborgs energi hoppas att också privatpersoner investerar i den splitternya solparken i Ekenäs. Målet är att all el i framtiden ska produceras från förnybara källor.

För två veckor sedan körde solparken intill riksväg 25 i Björknäs igång. De 2 722 solpanelerna har en toppeffekt på en megawatt om förhållandena är optimala. I praktiken kommer toppeffekten ändå att ligga på runt 850 kilowatt, säger Frank Hoverfelt, som är vd för Raseborg energi.

Premiären för solparken infaller samtidigt som årets bästa produktionstid står bakom dörren.

– Maj är den bästa produktionsmånaden eftersom solen står högt och luften är klar. Verkningsgraden är lite bättre på våren när det är kyligt i luften, än under sommaren då solen står som högst, förklarar Hoverfelt.

Källa: Svenska Yle   läs mer ……

Tors 29/4    11:42

Världens första obemannade kommersiella tunglyfthelikopter

Kaman Air Vehicles, en division av Kaman Aerospace Corporation, tillkännagav jungfrun för världens första tunghissade obemannade helikopter för den kommersiella marknaden, K-MAX TITAN, förra veckan i ett pressmeddelande.

Kaman är känd för sin obemannade militärlast K-Max-helikopter, som har flög leveranser till amerikanska styrkor i Afghanistan i ungefär ett decennium. Nu släpper företaget en kommersiell version till marknaden.

”Med fokus på att möjliggöra säkerhet och driftseffektivitet kommer det proprietära K-MAX TITAN-systemet att omdefiniera marknaden för externa hissar för helikoptrar genom att öka framtida uppdragsfunktioner var som helst och i alla typer av väder,” sa företaget i sitt meddelande.

Källa: Interesting Engineering   läs mer ….

Tors  29/4   11:18

Iberdrola tillkännager senaste gröna vätgasprojekt med BP och Enagas

Den spanska energigiganten Iberdrola har samarbetat med olje- och gasfabrikerna BP och Enagas om en genomförbarhetsstudie för att utveckla ett storskaligt grönt vätgasprojekt i Valencia.

Projektet kommer att baseras på BP: s raffinaderi i Castellón och ersätta det grå väte som för närvarande används vid produktion av biobränsle.

Den kommer att bestå av en 20 MW elektrolyserare som drivs av förnybar energi, inklusive ett 40 MW solcellssystem, även om man hoppas att elektrolysörens kapacitet kan skalas upp till 115 MW i ett senare skede.

Projektet, som kräver en investering på 90 miljoner US-dollar för att bygga, skulle kunna starta kommersiell verksamhet 2023, enligt ett uttalande från Iberdrola.

Källa: PVTECH   läs mer ….

Tors  29/4   09:55

EU Green Deal kan avveckla europeiskt kol till 2030

En ny studie som publicerades denna vecka av Potsdam Institute for Climate Impact Research har dragit slutsatsen att en skärpning av EU: s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) i linje med EU: s Green Deal kan resultera i en fullständig fas ur kolanvändningen redan 2030.

Europeiska unionen antog officiellt nya klimatmål förra veckan och lovade att minska koldioxidutsläppen med minst 55% fram till 2030 jämfört med 1990-nivåerna.

Greenpeace kallade den resulterande 50% -minskningen i verkliga utsläpp en ”ihålig” seger, med Greenpeace EU: s klimatkampanj Silvia Pastorelli som beskrev Europas klimatåtgärd som rök och dimridåer.

Trots nayayers, forskare från Potsdam Institute for Climate Impact Research satte upp för att kvantifiera de förväntade förändringarna i Europas elsystem som härrör från EU: s nya klimatmål.

Källa: Renew Economy   läs mer ……

Tors 29/4    10:11

Forskare hittar sätt att ta bort förorenande mikroplaster med bakterier

Klibbig egenskap hos bakterier som används för att skapa mikrobenät som kan fånga mikroplast i vatten för att bilda en återvinningsbar blob
Mikrobiologer har utvecklat ett hållbart sätt att ta bort förorenande mikroplaster från miljön – och de vill använda bakterier för att göra jobbet.

Bakterier tenderar naturligtvis att samlas ihop och hålla fast vid ytor, och detta skapar ett självhäftande ämne som kallas ”biofilm” – vi ser det varje morgon när vi borstar tänderna och blir av med tandplack, till exempel.

Forskare vid Hong Kong Polytechnic University (PolyU) vill använda denna klibbiga bakterieegenskap och skapa tejpliknande mikrobenät som kan fånga mikroplast i förorenat vatten för att bilda en lätt engångs och återvinningsbar blob.

Källa: The Guardian   läs mer ….

Tors  29/4   09:55

Foran Mining strävar efter att utveckla koldioxidneutral kopparbrytning

Foran Minings McIlvenna Bay-deponering i Saskatchewan, Kanada, kan bli världens första koldioxidneutrala kopparutvecklingsprojekt
Foran Mining har meddelat att dess 100% ägda McIlvenna Bay-deponering kommer att bli världens första koldioxidneutrala kopparutvecklingsprojekt.

Företaget har samarbetat med ledande kolmätningsföretag och hållbarhetsrådgivningsföretag, Carbonzero och Synergy Enterprises, för att korrekt registrera sina utsläpp och köpa verifierade kompensationer för kolet som släpps ut från all prospekteringsverksamhet under de senaste 10 åren vid depositionen.

Flytten understryker Forans åtagande att bygga världens första helt koldioxidneutrala koppargruva och är en del av dess bredare uppdrag att skapa en plan för ansvarsfull gruvdrift som orsakar minsta möjliga skada från första dagen genom innovativ användning av teknik, förnybar energi och flottor av elektriska fordon och utrustning.

Källa: Mining   läs mer ……

Tors 29/4    09:46

Stora klimatsatsningar när Tyskland och Frankrike presenterar återhämtningsplaner

Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire och Tysklands finansminister Olaf Scholz presenterade i går på en gemensam presskonferens ländernas återhämtningsplaner efter pandemin.

Den här veckan presenterar regeringarna inom EU hur återhämtning efter pandemin som är finansierad av EU ska gå till. Överlag är det så här långt ett större fokus på gröna investeringar än vad som krävs i programmet.

Senast 30 april ska varje regering inom EU ha meddelat hur den tänker hantera bidragen från Next Generation EU, ett tillfälligt återhämtningsinstrument som ska bidra till att reparera ekonomierna efter pandemin. Det handlar om sammanlagt 750 miljarder euro.

Källa: Aktuell hållbarhet   läs mer ….

Tors  29/4   09:38

Sol och vind kan möta världens energibehov 100 gånger om

Enorma nedgångar i solenergi och vindkraft under de senaste åren har låst upp en energireserv som kan möta världens efterfrågan 100 gånger – och de flesta är redan ekonomiska jämfört med fossila bränslen, finner en rapport från tankesmedjan Carbon Tracker som publicerades idag .

Sol och vind är outtömliga energikällor, till skillnad från kol, olja och gas, och kommer vid nuvarande tillväxttakter att driva fossila bränslen ut ur elsektorn i mitten av 2030-talet.

År 2050 kunde de driva världen genom att helt förskjuta fossila bränslen och producera billig, ren energi för att stödja ny teknik som elektriska fordon och grönt väte.

Källa: Carbon Tracker   läs mer ……

Ons 28/4    12:49

Saudiarabien och USA "net zero" initiativ möts av skeptisism

Fem stora olje- och gasproducerande länder har skapat ett ”Net Zero Producers Forum”, i en ny klimatallians som sträcker sig över Nordamerika och Persiska viken.

Vid Joe Bidens klimatmöte på fredag inrättade USA, Kanada, Norge, Saudiarabien och Qatar – tillsammans ansvariga för 40% av den globala olje- och gasproduktionen – ett forum ”som kommer att utveckla pragmatiska utsläppsstrategier för noll-noll”.

Strategier kan innefatta att stoppa metanläckage och utbränning, användning av teknik för avskiljning och lagring av koldioxid, diversifiering från beroende av kolväteintäkter och ”andra åtgärder i linje med varje lands nationella förhållanden”, enligt det gemensamma uttalandet.

Det nämndes inget om att lämna olja i marken, en förespråkare för klimatförespråkare var snabba att kritisera.

Källa: Climate Home News   läs mer ….

Ons  28/4   12:42

Försök med solceller och odling i Italien ger Västeråsforskare råg i ryggen

Det är ingen slump att forskningen med solceller och odling drar igång genom Mälardalens Högskola just nu. Pietro Campana och hans kollegor på MDH har nära samarbete med Universitá Cattolica i Italien där man redan haft framgångar med liknande forskning.

– Vi vill visa att det faktiskt är möjlig att kombinera elproduktion och lantbruk, utan att sätta de båda sektorerna mot varandra, säger Pietro Campana forskare på Mälardalens Högskola.

Projeketet finansieras i huvudsak av Energimyndigheten och Mälardalens Högskola samarbetar med flera aktörer i sin forskning, däribland Universitá Cattolica i Italien, där mycket av inspirationen kommer ifrån.

Källa: SvT   läs mer ……

Ons 28/4    10:42

Musk medger att Tesla gjorde ”betydande misstag” med utbyggnaden av Solar Roof

Teslas VD och grundare Elon Musk har medgett att hans företag gjorde ”några betydande misstag” vid lanseringen av det integrerade glasstaket, efter rapporter från kunder om att kostnaden för produkten i vissa fall mer än fördubblats från ursprungligen noterade priser.

I ett investerarsamtal efter Teslas kvartalsresultatrapport sa Musk att produktionen av allt-i-ett-soltaket gick ”bra” – om än med efterfrågan fortfarande ”betydligt över” vad företaget producerade. Men leveransen var ”kvävd vid installationsplatsen.”

”Vi fann att vi i grunden gjorde några betydande misstag för att bedöma svårigheten för vissa tak”, sade Musk som svar på en fråga kring prissättningen.

Källa: One step off the grid   läs mer ….

Ons  28/4   10:37

Tyskland kan bli klimatneutralt 2045

Tyskland kunde nå klimatneutralitet 2045, fem år tidigare än planerat, enligt en rapport som publicerats av Climate Neutrality Foundation och tankesmedjorna Agora Energiewende och Agora Verkehrswende *.

Skillnaden på fem år skulle spara nästan en miljard ton koldioxid, skriver författarna. För att nå målet 2045 behöver Tyskland en snabbare uppgradering av förnybara energier, främst sol- och vindkraft, för att ge en ökad elektrifiering och vätgasproduktion. Elförbrukningen skulle öka med nästan 60 procent mellan 2030 och 2045, förutspår författarna.

Tyskland måste också slutföra kolavvecklingen till 2030 istället för nuvarande slutdatum 2038. förbjuda registrering av nya bilar med förbränningsmotorer efter 2032, och påskynda den klimatvänliga renoveringen av byggnader, säger rapporten. Utsläppen från jordbrukssektorn kan minskas genom att begränsa djuruppfödningen, sänka konsumtionen av mjölk och kött och skydda våta hedlandskap, skriver författarna.

Källa: Clean Energy Wire   läs mer ……

Ons 28/4    10:30

Hur elbilsbatterier förbättras: material, energitäthet och pris

Elbilar kan kraftigt minska transportrelaterade koldioxidutsläpp, och införandet av litiumjonbatterier har gjort det möjligt för dem att antas – både bokstavligt och bildligt.

Nyckeln för massanpassning är att sänka priset och att det i sin tur innebär förbättringar av material och energitäthet. Men det har varit en lång sträcka.

Tidiga försök på 1970-talet av Exxon att använda litiummetall i anoder kastades ut genom fönstret eftersom de dendriter som skulle växa varje gång ett batteri laddades och urladdades fortsatte att orsaka bränder.

Sir John Goodenough räknade ut att genom att använda katoder gjorda av kobolt blev batterier säkrare (mindre dendriter) och mer energi kunde lagras i dem. Den marockanska forskaren Rachid Yazami upptäckte att användning av grafit i anodbatterierna också skulle hålla längre.

Källa: The Driven   läs mer ….

Ons  28/4   10:19

All energi kan vara grön år 2050

Från den gröna trädgården på höghusets tak blickar du mot horisonten. Luften är ren och fräsch och så klar att vindkraftsparken långt borta avtecknar sig tydligt mot himlen.

Under dig flyter trafiken ljudlöst fram på el och väte och när du berättar för dina barnbarn och barnbarnsbarn om bullret och avgaserna som fanns i staden förr i tiden tittar de oförstående på dig. Året är 2050.

Det finns många skäl till att vi behöver ersätta fossila bränslen som kol, olja och gas med hållbara energikällor som sol-, vind- och vattenkraft.

Luftföroreningar och klimatförändringar är två skäl – och ekonomi är ett tredje.

Källa: Illustrerad vetenskap   läs mer ……

Ons 28/4    10:09

LKAB ny medlem i Svensk Vindenergi

Svensk Vindenergi välkomnar gruvbolaget LKAB som nytt medlemsföretag från och med april 2021. Tillsammans med de cirka 115 medlemsföretagen verkar Svensk Vindenergi för utbyggnad av vindkraft som en del av framtidens hållbara energisystem. LKAB kommer att utgöra ett betydande tillskott för verksamheten, enligt branschorganisationen.

– Jag är mycket stolt och glad över att få välkomna LKAB som ny medlem i Svensk Vindenergi. Vi befinner oss i ett spännande skifte där stora delar av Sveriges basindustri ställer om till fossilfrihet. LKAB:s plan för att ställa om produktionen till koldioxidfri järnsvamp och kraftigt sänka koldioxidutsläppen hos sina kunder i stålindustrin inspirerar omvärlden och gör bolaget till en central spelare i samhällsutvecklingen, säger Daniel Badman, VD på Svensk Vindenergi.

Källa: Svensk vindenergi   läs mer ….

Ons  28/4   09:51

Nytt projekt optimerar stålindustrins elektrifiering

Elektrifiering av olika processer och utrustningar är idag en av de stora växande trenderna, inte bara nationellt, utan även internationellt.

ELROS, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, tar sikte på att stålindustrin och dess ämnesvärmningsprocesser ska kunna använda elektrifiering på ett optimalt sätt, det vill säga rätt form av elektrisk uppvärmningsmetod sett till geometri, storlek, material, temperaturområde, temperaturjämnhet och energieffektivitet.

I nuläget används fossil energi i stor utsträckning för att genomföra ämnesvärmning inför bearbetning och valsning av stål och metallegeringar, vilket leder till ett kraftigt koldioxid-avtryck.

ELROS är en ansats att minska koldioxid-avtrycket och att utveckla en anpassad och optimerad ämnesvärmning genom att kombinera induktiv värmning med elektrisk motståndsvärmning upp till cirka 1350°C i ämnestemperatur.

Källa: Nordiska projekt   läs mer ……

Ons 28/4    09:48

Priset på grön vätgas sjunker under $2/kg före 2030

I sin parallella rapport anger ETC att produktionskostnaderna för grön vätgas  kan komma långt under 2 USD / kg till 2030.
I sin parallella rapport Göra vätgasekonomin möjlig: Påskynda rent vätgas i en elektrifierad ekonomi anger ETC den kompletterande rollen för rent vätgas och hur en kombination av privat sektorns samarbete och politiskt stöd kan driva den initiala ökningen av ren vätgasproduktion och används för att nå 50 miljoner ton 2030.

Författarna tror att produktionskostnaderna för rent väte kan komma långt under 2 USD / kg 2030.

Det tillägger att rent vätgas kommer att spela en kompletterande roll för avkolning av sektorer där direkt elektrifiering sannolikt kommer att vara tekniskt mycket utmanande eller oöverkomligt dyrt, såsom stålproduktion och långväga sjöfart.

Källa: Saur Energy   läs mer ….

Ons  28/4   09:43

"Spargrisen" gjorde bostadsrättsföreningen i princip självförsörjande

  • Det kommer krävas kreativa lösningar för att säkra elförsörjningen i framtiden.

  • Bostadsrättsföreningen Promenaden i Falun har tagit fram en lösning med bland annat solceller som innebär att man i princip är självförsörjande på energi.

  • ”Det klart det är investeringar, men de lönar sig från dag ett”, säger Jan Berg, ordförande i föreningen, om energicentralen som går under namnet ”Spargrisen”.

Källa: Sveriges Radio   läs mer ……

Tis 27/4    12:35

Hon ska undersöka hur infrastrukturen kan anpassas i landskapet

Med stora planerade infrastrukturprojekt i Sverige ökar behovet av kunskap om hur de kan anpassas till landskapet utan att störa lokala kvaliteter. Landskapsarkitekten Emily Wade tillsattes i höstas som första professorn inom ämnet landskapsanpassad infrastruktur.

Över oss dundrar tvärbanan förbi. Den gör en loop över de två broarna som kopplar Södermalm till Gullmarsplan i Stockholm. Där under öppnas Hammarby sluss upp för ett par lastbåtar som ska ta sig från Mälaren ut i Saltsjön. Strömmen av joggare på väg ut till Årstaskogen är strid längs med kajen. Landskapsarkitekten Emily Wade ser upp på betongkonstruktionerna och funderar över hur viktigt det är att förstå ett landskap.

– Stockholm ligger i en arkipelag och för att staden ska fungera har vi knutit ihop öarna med infrastruktur, också för att hantera höjdskillnader. Det här är en spännande plats som förenar flera kommunikationsstråk från olika tider och för olika trafikslag. Men infrastrukturen tar mycket plats och den bullrar.

Källa: Akitekten.   läs mer ….

Tis  27/4   12:32

Fastighetsbolag skrotar vindkraftssatsning – vindkraftverk brann upp, satsar istället på sol

Flera bostadsbolag har egna vindkraftverk som förser dem med grön el. Och Tyresö Bostäder är inget undantag. Bolaget har i flera år ägt ett vindkraftverk som bostadsbolaget har fått 20 procent av sin elförbrukning ifrån.

Men när vindkraftverket brann i februari 2020 på grund av ett elfel var det slut på leveranser av vindkraftsel.

Sedan dess har bostadsbolagets styrelse diskuterat vindkraftverkets framtid.
– Men nu har vi kommit fram till att vi inte ska köpa ett nytt vindkraftverk utan satsa på solceller istället, säger Maria Öberg.

Källa: Hem&Hyra   läs mer ……

Tis 27/4    12:25

Snabba batteribyten i elbilen kompletterar laddning

Snabba byten av batterier i elbilar kan bli ett viktigt komplement till laddning via kabel. Det visar en omfattande studie på utvecklingen av batteribytestekniken – battery swapping – i Kina.

Forskningsprojektet Sweden-China Bridge – Creating a Collaborative Academic Platform for Electrification of Transportation Systems är ett samarbete mellan Jönköping University (JU), Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI).

Syftet med projektet, som startade under hösten 2020, är att utveckla en akademisk och industriell plattform för kunskapsöverföring mellan Sverige och Kina gällande elektrifiering av fordonssystem.

Källa: Forskning.se   läs mer ….

Tis  27/4   12:21

Innovativ batterilösning installeras vid Landafors vattenkraftverk

I ett utvecklingssamarbete mellan Volvo Cars, Fortum och Comsys har parterna utvecklat en innovativ batterilösning som nu installeras vid Fortums vattenkraftverk Landafors i Ljusnan, Bollnäs kommun. Syftet är att förbättra förmågan att erbjuda snabb frekvensreglering och i projektet använder Fortum bland annat begagnade batterier från laddhybrider för att förlänga livstiden på såväl vattenkraftverket som på batterierna. 

-Att använda och testa olika moderna batterilösningar för att förbättra energisystemets funktion är högt prioriterat för oss, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft.

Denna lösning, att använda batterier som inte längre tjänar sitt ursprungliga syfte, är en viktig möjlighet då en sådan livstidsförlängning innan batterierna materialåtervinns ger stora positiva effekter för både miljö och ekonomi. Det förstärker även vattenkraftens roll i energisystemet.

Källa: News Cision   läs mer ……

Tis 27/4    12:16

Företagsfinansiering inom solenergisektorn upp 21% med 8,1 miljarder USD under första kvartalet 2021

Den totala företagsfinansieringen, inklusive riskkapitalfinansiering, offentlig marknad och skuldfinansiering till solenergisektorn under första kvartalet 2021, uppgick till 8,1 miljarder dollar i 36 affärer.

Det är en ökning med 21 % jämfört med 6,7 miljarder USD som togs upp i 43 affärer under fjärde kvartalet 2020.

Ökningen av företagsfinansieringen berodde främst på högre skuldsättning och finansiering på den offentliga marknaden under första kvartalet 2021.

Källa: Mercom capital group   läs mer ….

Tis  27/4   12:12

Mycket sol skall byggas i Texas kommande två åren

Texas, som redan är den amerikanska delstaten med mest vindenergikapacitet, kommer ikapp Kalifornien i solenergikapacitet i stor skala. Kalifornien har för närvarande den mest installerade solenergikapaciteten i alla städer i någon stat.

Enligt undersökningsrapporter om EIA: s preliminära månatliga elektriska generatorinventeringkommer Texas att lägga till 10 gigawatt (GW) av solenergikapacitet i elskala i slutet av 2022, jämfört med 3,2 GW i Kalifornien.

En tredjedel av den solenergikapacitet i bruksskala som planeras att vara online i USA under de kommande två åren (30 GW) kommer att finnas i Texas.

Installationen av 2,5 GW solkapacitet 2020 markerade början på solboomen i Texas.

Vi förväntar oss att staten lägger till ytterligare 4,6 GW solkapacitet 2021 och 5,4 GW 2022, vilket kommer att ge total installerad solkapacitet i Texas till 14,9 GW.

Källa: eia   läs mer ……

Tis 27/4    12:06

Tysklands planerade expansion av solauktioner är "inte tillräckligt", säger handelsorganisationer

Tysklands sektor för förnybar energi har sagt att nya regeringsplaner för att mer än tredubbla solcellskapaciteten som ingår i nästa års auktioner inte går tillräckligt långt för att stödja långsiktig solanläggning.

Koalitionsregeringen gick förra veckan med på att öka volymerna för 2022 PV-anbud från 1,9GW till 6GW, medan kapaciteten för landvind kommer att öka från 2,9GW till 4GW.

Med de engångsauktioner som kommer att äga rum efter Tysklands allmänna val i september 2021, sade den tyska solindustriföreningen BSW att koalitionens tillkännagivande ”måste förstås som enbart valmanöver”.

”Du kan inte släcka en förödande skogsbrand med en brandsläckare, och du kan inte förhindra klimatkollaps med fyra gigawatt mer solceller”, säger Carsten Körnig, vd för BSW.

Källa: PV-Tech   läs mer ….

Tis  27/4   11:48

Stort intresse för fortsatt forskning om sektorkoppling

En sektorkoppling är teknik som kopplar ihop minst två energisystem och som omvandlar en energibärare till en annan. Sex olika sektorkopplingar har analyserats gällande tekniska möjligheter och förmåga, kostnader och lönsamhet, institutionella barriärer och viktiga påverkansfaktorer.

–Rapporten Sektorkoppling för ett mer effektivt energisystem innehåller väldigt mycket bra information och vi hoppas och tror att den kan ligga till grund för nästa steg att tillsammans med olika intressenter utveckla ny relevant FoU-verksamhet, säger Bertil Wahlund, programansvarig på Energiforsk.

Resultaten av studien visar att elproduktion genom vätgas verkar vara tekniskt möjligt och har potential. Men lönsamheten påverkas negativt av nuvarande kostnader vilket hindrar en sektorkoppling. Balansreglering genom elektrolysörer däremot, då vätgas och syrgas tillverkas med hjälp av elektrisk energi och vatten, ser ut att ha goda förutsättningar både nu och i framtiden.

Källa: Energiforsk   läs mer ……

Tis 27/4    11:38

Den tyska bil-delsleverantören ZF säger att e-bilorder kan "överkompensera" förlusterna på förbränningsmotorer

Tysklands tredje största bildeleleverantör ZF Friedrichshafen tror att nya beställningar av elbilar mer än kommer att kompensera för förlusterna som förorsakats av förflyttningen från förbränningsmotorer.

”Med de nya beställningarna vill vi mer än kompensera för nedgången i konventionell drivteknik under de närmaste åren”, berättade styrelseledamoten Stephan von Schuckmann, som är ansvarig för elektrifierad drivteknik, till affärsdagen Handelsblatt. ZF har hittills tjänat det mesta av sina pengar med åtta-stegs automatväxellådor, men elektrifiering innebär att det också blir en motortillverkare.

ZF är Tysklands tredje största bilindustrileverantör, bakom Bosch och Continental. Dess nya enhet ”Electrified Powertrain Technology” har redan mer än 30 000 anställda, 42 anläggningar och omsätter cirka tio miljarder euro, enligt artikeln.

Företaget sa förra året att det inte längre skulle utveckla komponenter för förbränningsmotorer och fokusera på plug-in-hybrider och rent elektriska fordon.

Källa: CLean Energi Wire   läs mer ….

Tis  27/4   11:24

Länderna som leder energiövergången

Den skandinaviska regionen leder energiövergången med de tre länderna Sverige, Norge och Danmark på de tre bästa platserna.

Schweiz och Österrike följer på fjärde respektive femte plats. Den andra regionen i topp 10 är Australasien med Nya Zeeland på åttonde plats.

Omvänt i nedre änden är Libanon, Mongoliet, Haiti och Zimbabwe.

Den senaste årliga främjandet av effektiv energiomvandling från World Economic Forum and Accenture rapporterar att de globala investeringarna i energiomgången nådde 500 miljarder dollar 2020. Detta representerar en fördubbling under det senaste decenniet.

Detta har sett att andelen el från förnybara energikällor inklusive vattenkraft ökar från 19% till 26% (2019), med en jämnare solkostnad från 0,38 $ / kWh till 0,07 kW / tim och landvind från 0,086 $ / kWh till 0,053 $ / kWh.

Källa: Smart Energy   läs mer ……

Mån 26/4    13:08

Energigemenskaper kan ge energibesparingar på 30 procent

I projektet bildas två energigemenskaper i ett befintligt bostadsområde i området Hammarby Sjöstad i Stockholm och i det nybyggda bostadsområdet Tamarinden i Örebro.

Energigemenskaperna kommer ge möjlighet till delning av energi mellan fastigheter, lastbalansering, lokal solelproduktion och lokal användning av batterilösningar. Tillsammans har piloterna potential att halvera effektbehovet och spara cirka 30 procent av energibehovet för de fastigheter som ingår i energigemenskapen.

– Från RISE sida är vi väldigt glada att vi tillsammans med KTH har fått uppdraget att samarbeta med och studera två piloter för energigemenskaper, med målet att formulera riktlinjer för upphandlingar och regelverk så att tjänster, innovationer och affärsplaner kan skapas för att realisera effektiva energigemenskaper i Sverige, säger Monica Axell, Forsknings- och affärsutvecklare på RISE.

Källa: Aktuell energi    läs mer ….

Mån  26/4   12:59

Allt fler ser fördelarna med solceller

Dalhem Sol AB är en förhållandevis ny uppstickare i solcellsbranschen, men det råder sannerligen ingen brist på erfarenhet och kompetens i företaget som leds av ägaren Filip Reimers med många år bakom sig i branschen. 2018 började Dalhem Sol montera solceller åt German Solar, numera Zenitec, och redan ett halvår senare tog de nästa steg och är numera även återförsäljare av deras produkter.


– Vi står med andra ord för ett komplett koncept med såväl försäljning som montering här i vårt upptagningsområde, det vill säga Skåne, Halland, Blekinge och Småland, upplyser Filip.

Han berättar att han tidigare jobbade som snickare och att han började montera solceller när hans far blev involverad i German Solar via deras huvudkontor i Danmark.

Efter att ha jobbat en hel del i Danmark återvände han hem där han sedermera blev arbetsledare och ombesörjde monteringar åt sin far, som numera driver Zentiec. Idag utför Dalhem Sol till viss del även serviceuppdrag för dem, samt säljer deras material.

Källa: Leverantörs tidning   läs mer ……

Mån 26/4    12:49

EIB stöder investeringar på 2 miljarder euro för att öka användningen av förnybar energi

Europeiska investeringsbanken (EIB) har meddelat att den har godkänt ny finansiering på 3,4 miljarder euro för att påskynda övergången till förnybar energi och hållbara transporter, företagsinnovation, förbättrad bostad, utbildning och kommunikation.

Varav 2 miljarder euro har åtagit sig att öka användningen av förnybar energi.

”Den gröna omvandlingen av den globala ekonomin samlar fart. De gröna energiprojekten och hållbara transportprojekten som godkänts av EIB, EU: s klimatbank, visar den vision, ambition och partnerskap som krävs för att minska utsläppen av växthusgaser under det här decenniet.

Jag är glad över att Europeiska unionen gick med på att vara klimatneutral 2050 ”, säger Werner Hoyer, ordförande för Europeiska investeringsbanken.

Källa: Saur Energy     läs mer ….

Mån  26/4   12:33

New York City stämmer Exxon, BP, Shell i domstol för klimatförändringar

Rättegången säger Exxon Mobil Corp, BP Plc, Royal Dutch Shell och industrikoncernen American Petroleum Institute ”har systematiskt och avsiktligt vilselett konsumenter”

– New York City stämde på torsdag tre stora oljebolag och den främsta branschhandelsgruppen i statsdomstolen och argumenterade för att företagen felaktigt framställer sig själva genom att sälja bränslen som ”renare” och annonsera sig som ledare i kampen mot klimatförändringarna.

Rättegången kommer efter att en federal överklagandenämnd denna månad avvisade stadens ansträngningar att hålla fem stora oljebolag ansvariga för att betala kostnaderna för skada orsakad av den globala uppvärmningen.

Källa: Reuters   läs mer ……

Mån 26/4    12:23

BOTSWANA-NAMIBIA: Avtal med investerare om ett solcellskomplex på 5000 MWp

Ett avsiktsförklaring (MoI) har praktiskt taget undertecknats mellan regeringarna i Botswana och Namibia för genomförandet av deras 5 000 MWp mega solprojekt.

Båda länderna har redan fått stöd från International Finance Corporation (IFC), International Bank for Reconstruction and Development (Bird), African Development Bank (AfDB) samt den amerikanska regeringens initiativ Power Africa.


Saker och ting ser upp för byggandet av ett solcellskomplex på 5 000 MWp som gränsar till gränsen mellan Namibia och Botswana. Myndigheterna i dessa södra afrikanska länder har undertecknat en avsiktsförklaring via videokonferens med flera finansiella partnerskap, inklusive African Development Bank (AfDB), International Finance Corporation (IFC), International Bank for Reconstruction and Development (Bird) och USA: s regerings maktafrika.

Källa: Afrik 21     läs mer ….

Mån  26/4   12:16

De släppte ut mest koldioxid 2020

Sveriges koldioxidutsläpp från industrier minskade under 2020 med 2,2 miljoner ton, eller 12 procent, till 16,5 miljoner ton. En stor del beror på framgångsrik klimatpolitik från Sverige, EU och enskilda företag.

I hela EU minskade koldioxidutsläppen från industrin med 15 procent, visar preliminära siffror från den europeiska handeln med utsläppsrätter.

Kolkraften har drabbats hårt när EU från 2018 höjt kostnaden för att släppa ut koldioxid. Estland, EU:s värsta utsläppare per capita på grund av oljeskiffern, har minskat sina utsläpp från nästan 14 till knappt 6 miljoner 2018-2020. Även i Polen och i tyska brunkolkraftverk har utsläppen minskat kraftigt.

Det är inte bara en tillfällig nedgång på grund av pandemin. Priset för att släppa ut koldioxid har höjts ännu mer hittills under 2021. Solkraft och vindkraft gav 20 procent av elproduktionen i EU 2020, och fortsätter att växa medan fossilkraften minskar snabbt.

Källa: Sveriges natur   läs mer ……

Mån 26/4    12:07

EU: s obeslutsamhet över vilken gas som skall vara hållbar ger Tyskland problem

Tysklands energiföretag säger att förseningen av EU: s beslut om huruvida naturgasprojekt räknas som en hållbar investering äventyrar landets försörjningssäkerhets- och klimatmål.

De hävdar att uteslutningen av gas från EU-kommissionens förslag om ett system för grön ekonomimärkning förhindrar byggandet av brådskande bensinkraftverk som kompletterar intermittent förnybar energi och släpper ut mycket mindre koldioxid än de kolverk som de ersätter. Men miljöaktivister välkomnade att EU inte har märkt gasaktiviteter som grön i sin så kallade taxonomi för hållbar finansiering, som är utformad för att kanalisera miljarder euro för att göra ekonomin klimatvänlig.

Europeiska kommissionens utkast till regler för vad som räknas som en grön investering har återupplivat debatten om naturgas roll på vägen mot klimatneutralitet. Medan tyska elverktyg insisterade på att landet omedelbart behövde gaskraftverk för att komplettera intermittent förnybar energi, sa miljöaktivister att EU hade rätt att inte beteckna gas som grön och istället skjuta upp beslutet.

Källa: Clean Energy Wire     läs mer ….

Mån  26/4   11:59

Solpaneler på Kaliforniens kanaler kan spara vatten och hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna

Att sätta solpaneler över vatten. Jag var initialt skeptisk när jag läste om en ny studie från forskare vid UC Merced, där jag upptäckte att täcka tusentals mil av Kaliforniens största kanaler med solpaneler kan generera enorma mängder ren energi till en rimlig kostnad, samtidigt som man sparar mycket vatten genom att minska avdunstningen.

Studien publicerades i tidskriften Nature Sustainability och drog slutsatsen att ”nettonuvärdet” av kanalspännande solsystem kan vara så mycket som 50% högre än solodlingar på närliggande mark.

Missförstå mig inte – på en intuitiv nivå är det meningsfullt. Installera solcellspaneler ovanpå kanaler och undvik striderna om markanvändning om livsmiljöskydd och landsbygdskaraktär som är en växande spärr för solindustrin.

Spara vatten i ett torktillstånd som kan använda varje sista droppe. Kanske till och med förbättra luftkvaliteten i den notoriskt smoggy Central Valley genom att använda den nyligen installerade infrastrukturen för ren energi, ihopkopplad med batterier, för att ersätta dieseldrivna bevattningspumpar.

Källa: Los Angeles Times   läs mer ……

Mån 26/4    11:51

Nystartade företag vill återvinna bilbatterier, städa upp världens mest förorenande industri

En handfull nystartade företag försöker hitta ett nytt sätt att återvinna begagnade bilbatterier, använda vatten, kemikalier och elektricitet för att producera bly istället för den farliga smältan med hög värme som har identifierats som världens mest förorenande industri.

En av de första som släppte en ny återvinningsteknik på marknaden är ACE Green Recycling Inc, som har utvecklat en rumstemperaturprocess som förvandlar bly från skrotbatterier till briketter med en renhet på 99,95% och högre, berättade sin Singapore-baserade VD Nishchay Chadha till Reuters. .

Vid sin återvinningsanläggning i Ghaziabad, i utkanten av den indiska huvudstaden New Delhi, använder företaget sedan vattenkokare för att förfina briketterna till göt som sedan säljs till batteritillverkare. Plast och andra komponenter återvinns separat.

Källa: Reuters     läs mer ….

Mån  26/4   11:42

Akerföretag kommer att återvinna gamla vindkraftverk

De två Aker-företagen Aker Offshore Wind och Aker Horizons kommer att sätta återvinning på dagordningen.

Tillsammans med det skotska universitetet i Strathclyde kommer de att utarbeta en plan för återanvändning och återvinning av vindkraftverk.

De tre har undertecknat ett samförståndsavtal om att de kommer att sträva efter att främja utvecklingen av återvunna processer för begagnade glasfiberprodukter, bland annat genom en ny process som utvecklats i Strathclyde. Detta konstateras av Aker Offshore Wind i ett börsmeddelande.

Källa: Energi Watch   läs mer ……

Fre 23/4    12:23

Hur lyckas sjöfarten med att minska CO2 utsläppen

Sjöfarten upplever ökat tryck för att avkolonnera sin verksamhet och minska utsläppen till luft. I april 2018 antog IMO en ambitiös strategi för minskning av växthusgaser med en vision att avkolonnera sjöfarten så snart som möjligt inom detta sekel.
Med 2008 som basår, syftar denna strategi till att minska med minst 50% av de totala växthusgasutsläppen från sjöfart till 2050, samtidigt som den genomsnittliga koldioxidintensiteten (CO2 per ton mil) minskas med minst 40% fram till 2030. och 70% före mitten av seklet.

För att nå målen krävs tillämpning av teknik som för närvarande är under utveckling, acceptans av lägre hastighet och utbyggnad av stora volymer nollkoldioxid eller koldioxidneutrala hållbara bränslen.

Källa: reve     läs mer ….

Fre  23/4   12:16

Så vill Vattenfall göra för att minska egna och andras klimatutsläpp

Klimatförändringen är visserligen en av vår tids största utmaningar, men det innebär också möjligheter till kreativa och innovativa lösningar. Vattenfall har ett bra utgångsläge för att ta sig an dessa möjligheter och minska både egna och andras koldioxidutsläpp.

Vattenfalls mål att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation innebär att man gör stora investeringar i fossilfri energi och fasar ut fossila energikällor för att göra energimixen fossilfri. Och det handlar inte bara om den egna produktionen, utan målet är att även minska fossilberoendet i andra sektorer i samhället.

Mikael Nordlander, ansvarig för Industry Decarbonisation på Vattenfall säger:– Koldioxidintensiva material och produkter som betong, stål och plaster är viktiga vitala byggstenar i vårt moderna samhälle och globalt syns ingen minskning i efterfrågan.

Källa: Aktuell energi   läs mer ……

Fre 23/4    12:09

Cisco investerar 100 miljoner dollar under nästa decennium för att ta itu med klimatförändringarna

Det amerikanska multinationella teknologikonglomeratet Cisco har meddelat att man kommer att investera 100 miljoner dollar under tio år för att ta itu med klimatförändringarna.

Investeringen kommer att göras genom Cisco Foundation för att finansiera ideella bidrag och genomföra investeringar som stöder djärva klimatlösningar samt samhällsutbildning och aktivering.

De enorma effekterna av klimatförändringar på miljön, politik, ekonomier och sociala aspekter av livet minskar förtroendet bland globala medborgare för den roll som varje person kan spela för att hantera klimatkrisen, enligt Cisco. Dessutom har bristen på adekvat finansiering också resulterat i att många djärva klimatlösningar lämnats outvecklade.

Källa: Smart Energy     läs mer ….

Fre  23/4   11:59

Smart elbilsladdning kapar effekttoppar

Med smart laddning kan elbilarna bidra till att kapa effekttoppar i elsystemet. Det visar ett projekt som genomförts av det kommunala bolaget Parkering Malmö i samarbete med energibolaget Eon.

Smart elbilsladdning kapar effekttopparSmart elbilsladdning i ett parkeringshus i Malmö.
I projektet har Parkering Malmö använt sig av Eons digitala marknadsplats för elnätskapacitet, Switch, som ger så kallade flexibilitetsleverantörer möjlighet att på ett enkelt sätt sänka effektuttaget av el och auktionera ut oanvänd kapacitet.

Testerna har genomförts på 100 av parkeringsbolagets totalt 200 publika laddplatser, ett antal som ökar stadigt.

Maja Johansson, miljö- och klimatstrateg på Parkering Malmö, ser stora möjligheter framöver med att kunna utnyttja oanvänd kapacitet och leverera tillbaka den till elnätet.

– Även om det handlar om små effekter i dagsläget ser vi en stor potential framöver i takt med att mängden laddbara fordon i våra parkeringshus ökar. Det här projektet är en viktig milstolpe i vårt arbete med att tillgängliggöra våra parkeringshus som en resurs i Malmös energisystem, säger hon.

Källa: Miljö&Utveckling   läs mer ……

Fre 23/4    11:54

Danmark och Norge sticker ut i klimatmötet – Sverige får tröstplats

Svensk industri ligger i framkant när det gäller innovation och miljöteknik. Trots det har Sverige inte längre en given plats på den internationella klimatscenen.
Det är hög tid att regeringen växlar upp tempot och åter axlar rollen som föregångsland, skriver Jakob Lagercrantz, vd 2030-sekretariatet.

Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund får gästspela under fredagens första pass vid Joe Bidens klimattoppmöte 22 till 23 april.
En tröstplats.

Vid det stora bordet sitter istället två av de nordiska länderna i gruppen av 40 inbjudna för att diskutera konkret handling för klimatet. Danmark, med en rekordsatsning på vind, och Norge som leder elfordonsrevolutionen.
Sverige står vid sidan om, hur goda föresatser och mål regeringen än har.

Källa: GP     läs mer ….

Fre  23/4   11:32

Biden lovar att halvera USA: s koldioxidutsläpp till 2030 och sända signal till företag och världsledare

USA kommer att arbeta för att minska utsläppen av växthusgaser i hela ekonomin med 50-52% fram till 2030 i förhållande till nivåerna 2005, meddelade president Joe Biden på torsdagen inför ett klimatmöte med jordens dag med andra världsledare.

Målet främjar tidigare mål som fastställts av president Barack Obama, att minska utsläppen upp till 28% under 2005 års nivåer fram till 2025. Sedan tillträdet har Biden också återanslutit sig till Paris klimatavtal, som president Donald Trump övergav, och har avancerat jobb och infrastruktur plan som är beroende av att eliminera koldioxidutsläpp i ekonomin till 2050.

S&P Global sade att verktyg har en ”relativt tydlig väg till koldioxidutsläpp”, genom förnybar energi och lagring, och varnade för att det finns risker för den globala ekonomin om ansträngningar för att hantera klimatrisker misslyckas.

Källa: Utility DIVE   läs mer ……

Fre 23/4    10:38

Svenska kraftnät och Stockholm Exergi samarbetar för att återvinna värme från elnätet

Nu ska restvärme från elnätet återvinnas. I ett samarbete mellan Svenska kraftnät och Stockholm Exergi kommer värmen från en nätstation i Stockholm att tas om hand och användas i stadens fjärrvärmesystem.

Vägen till en hållbar framtid kräver en omfattande utbyggnad av elnätet. Nätet omfattar inte bara elledningar utan också alla sammankopplingspunkter där elen i transmissionsnätet omvandlas till lägre spänning för regional och lokal distribution.

Mot bakgrund av den tilltagande elektrifieringen har Svenska kraftnät en ambitiös plan för att bygga ut Sveriges transmissionsnät. Ett av utbyggnadsprojekten är nätstationen Skanstull i Stockholm, som planeras att vara i drift 2023 och kommer att ha en effekt på upp till 1000 MW.
Skanstull blir den första nationella nätstationen i Sverige som byggs med ett integrerat system för återvinning av kyla och värme.

Nätstationen har begränsade energiförluster men eftersom effekten är stor förväntar sig Stockholm Exergi att varje år kunna återvinna ungefär 8 000 MWh värme som kommer att användas i Stockholms fjärrvärmesystem. Värmeåtervinningen från Skanstulls station motsvarar en årlig uppvärmning av ungefär 2 200 moderna lägenheter.

Källa: Svenska kraftnät     läs mer ….

Fre  23/4   10:27

EUs nya mål sätter press på Tysklands kol-nedläggningar

Att öka EU: s klimatmål 2030 till en utsläppsminskning på minst 55 procent, vilket föreslagits av Europeiska kommissionen, skulle enligt sannolikhet kräva att blocket avvecklar kol nästan helt vid det datumet, enligt experter. Flytten, som stöds av det nuvarande EU-rådets ordförandeskap Tyskland, skulle också få långtgående konsekvenser för Tysklands kolutgångsplaner, sa experterna till Clean Energy Wire. Landet måste effektivisera sin avveckling av det klimatskadliga fossila bränslet, som för närvarande är planerat till senast 2038.

EU-kommissionens förslag om att öka klimatambitionerna och sträva efter en utsläppsminskning på minst 55 procent fram till 2030 skulle innebära att blocket nästan helt måste avveckla kol före detta datum, säger experter.

Därför skulle detta mål också innebära att länder som Tyskland sannolikt kommer att behöva driva fram nuvarande planer för att lämna det utsläppsintensiva bränslet. Tyskland, som officiellt stödde det mer ambitiösa målet denna vecka, planerar för närvarande att avveckla kol senast 2038.

Källa: Clean Energy Wire   läs mer ……

Fre 23/4    10:18

Marknadsplats för eleffekt förlängs två år

– Vi kan nu konstatera att flexibilitetsmarknaden fungerar – och behövs. Därför förlängs projektet i två år. Vi ska nu finslipa detaljerna och öka incitamenten för att ännu fler aktörer ska delta på marknaden, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Sthlmflex inleddes som ett forskningsprojekt för att effektivisera användningen av regionens elnät vid tillfällen med kapacitetsbrist. Tanken är att göra det lönsamt för deltagande flexibilitetsleverantörer att planera och vara flexibel med sin elanvändning eller elproduktion och på så sätt frigöra effekt när Stockholmsregionens elanvändning slår i taket, exempelvis under kalla vinterdagar. Sthlmflex innebär att nya aktörer kan delta som leverantörer på elmarknaden; elanvändare och elproducenter, företag och hushåll kan erbjuda effektflexibilitet mot betalning när efterfrågan på eleffekt orsakar flaskhalsar i elnäten.

– Genom köp av flexibilitetstjänster används elnätet och energisystemet mer effektivt i Stockholmsregionen, vilket skapar bättre förutsättningar för elektrifiering och klimatomställning, säger Yvonne Ruwaida, affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution.

Källa: Svenska kraftnät     läs mer ….

Fre  23/4   10:06

En kabel skall läggas mellan Marocko-Storbritannien och förmedla 10GW sol och vind

UK-baserade Xlinks planerar att bygga 10,5 GW vind och sol i Marocko och sälja kraften från den enorma anläggningen i Storbritannien. Detta bör möjliggöras genom en 3 800 km högspänningsledningstransmissionsledning (HVDC) som skulle anslutas till flera platser i Wales.

Företagets VD, Simon Morrish, pratade med tidningen pv om det ambitiösa projektet och hur det skulle bli genomförbart.
UK-baserade Xlinks planerar att bygga ett 10,5 GW förnybart energikomplex kopplat till 5 GW / 20 GWh lagring i Marocko och ansluta det till elnätet i Storbritannien via en 3,6 GW undervattenskabel.

Företaget, som bland dess styrelseledamöter inkluderar Paddy Padmanathan, presidenten och VD för den saudiska energigiganten ACWA Power, planerar att distribuera projektet, som skulle bestå av 7 GW solkapacitet och 3,5 GW vind i Tan-Tan-provinsen i regionen Guelmim-Oued Substantiv i sydvästra Marocko.

Källa: pv-magazine   läs mer ……

Tors 22/4    13:02

Därför är Umeå en perfekt stad för solceller: "Sveriges solsida"

Med uppemot 2 300 soltimmar varje år är Umeå en av de soligaste platserna i Norrland – med andra ord en perfekt stad för solceller.

– Vi Umeåbor borde ta vara på att vi faktiskt bor på Sveriges solsida, säger Pelle Holmström vid Umeå Energi.

Vårsolen skiner starkt över Umeå när vi träffas utanför Umeå Energis huvudkontor i centrala stan. Det tillhör inte ovanligheterna att vår stad badar i solljus – trots det möts ofta Umeå Energi av missuppfattningen att Umeå skulle vara en för kall och mörk plats för att kunna producera solel. Men det är ett  påstående som inte stämmer:

– Faktum är att Umeå är en perfekt stad för solceller. Med uppemot 2 300 soltimmar varje år är Umeå en jättebra plats för att producera solel, säger Pelle Holmström, affärsutvecklare vid Umeå Energi.

Källa: Västerbotten kuriren     läs mer ….

Tors  22/4   12:46

Ørsted och danska pensionsjätten ATP redo lägga bud för energiön

Ørsted och ATP har gått samman i ett partnerskap i syfte att lämna ett bud i den kommande auktionen av den danska energiön i Nordsjön.

Det nya partnerskapet samlar kompetensen hos en av världens ledande utvecklare av havsbaserad vind och en av Danmarks största institutionella investerare.

– Energiön i Nordsjön kommer att vara en viktig del av den fortsatta expansionen av Danmarks havsbaserade vindresurser i Nordsjön. Under de senaste 30 åren har Ørsted lett vägen för utvecklingen av havsbaserad vind, vilket har gjort tekniken till en hörnsten i en ekonomiskt hållbar, grön övergång, både i Danmark och globalt.

Genom att gå samman med ATP för att erbjuda den danska energiön i Nordsjön kombinerar vi Ørsteds världsledande expertis inom havsbaserad vindkraft med ATPs unika erfarenhet som en av Europas största institutionella investerare, säger Mads Nipper, VD för Ørsted.

Källa: ENERGY SUPPLY   läs mer ……

Tors 22/4    12:39

Nu är det bevisat: Slagg renar vatten

Forskningsprojektet MINRENT har visat att slagg, en restprodukt från stålindustrin, kan användas för att rena vatten. Till exempel kan slagg binda fosfor och andra lösta ämnen såsom metaller, fluor och PFAS från förorenat vatten.

Slagg kan också användas för att rena dagvatten i brunnar eller i vägkanter längs med hårt trafikerade vägar.

– Ett av åtagandena i järn- och stålindustrins gemensamma vision för 2050 handlar om att använda resurser så effektivt att inget annat än samhällsnyttiga produkter lämnar företagen.

Industrin satsar stora resurser på att försöka öka användningen av olika restprodukter och forskningsprojekt bedrivits både gemensamt inom Jernkontorets forskningsorganisation och i företagens egen regi, säger Robert Eriksson, forskningschef för Jernkontorets teknikområde 55, Restprodukter.

Källa: Nordiska projekt     läs mer ….

Tors  22/4   12:32

Världsrekord i koldioxidsnålaste aluminiumet

Enligt EN+ Group Metals, moderbolag för världens näst största aluminiumproducent Rusal, har bolaget nu lyckats producera världens mest koldioxidsnåla aluminium. Aluminiumet ska ha tagits fram genom en ny teknik som bolaget menar är revolutionerande.

Hos EN+ Group Metals metallverksamhet Rusal ska världens mest koldioxidsnåla aluminium ha producerats. Koldioxidavrtycket ska vara mindre än 0,01 ton koldioxid per ton metall, vilket gör att renheten hos det producerade aluminiumet är högre än 99 procent.

Det koldioxidsnåla aluminiumet producerades vid koncernens experimentella industriområde för inert anodteknik beläget vid Rusals smältverk i Krasnoyarsk, Ryssland.

Källa: processNORDIC   läs mer ……

Tors 22/4    12:22

Ryska Nornickel stärker Finlands produktion för marknaden för elbils-batterier

Nornickel, världens största producent av palladium och högkvalitativt nickel och en stor producent av platina, kobolt och koppar, har tillkännagett planer på att öka produktionen vid sitt toppmoderna nickelraffinaderi i Finland.

Nornickel Harjavalta drivs huvudsakligen av förnybar energi och är en världsklass specialist inom hydrometallurgisk produktion av nickel med hög renhet med den mest omfattande nickelproduktportföljen i Europa

Nornickel ökar sin produktion av nickelprodukter i Finland för att möta den ökande efterfrågan från elfordonsindustrin.

Finlands statliga gruvinvesteringsföretag Finnish Minerals Group, den tyska kemikaliejätten BASF och finska Fortum är bland företag som för närvarande bildar ett elbils-batterikluster i Finland.

Källa: Mining     läs mer ….

Tors  22/4   12:14

Sverige tillåter havsbaserad vind i Natura 2000-området

Vattenfall har fått tillstånd från myndigheterna i Skåne att fortsätta med den svenska delen av Kriegers Flak. Det visar att samexistens är möjlig, säger energiföretaget.

Den svenska versionen av Kriegers Flak har kommit ett betydande steg närmare att förverkligas. En av utmaningarna för Vattenfalls projekt i den svenska delen av Östersjön är att ett hörn av havsbaserad vindkraftspark och kabelvägen i land överlappar ett särskilt Natura 2000-område.
Trots detta har myndigheterna i Scania godkänt energibolagets miljökonsekvensrapport (EIA) och därmed gett grönt ljus för att gå vidare med projektet.

Länsstyrelsens beslut erkänner de åtgärder som Vattenfall har vidtagit för att minska konsekvenserna i och nära det miljöskyddade området, t.ex. att inga studier utförs under perioden november-maj för att undvika störningar i vilda djur och att monopoler hamras in under så kallade dubbla luftridåer för att minska buller för marina djur.

Källa: EnergiWatch  läs mer ……

Tors 22/4    12:04

Klimatbovarna ska hittas – från rymden

Under de närmsta tio åren ska en satellitkonstellation hjälpa till att hitta klimatbovar, rapporterar BBC. Konstellationen ska söka efter platser och aktörer som släpper ut särskilt mycket koldioxid och metan.

Olja- och gasfabriker som står för stora utsläpp av växthusgaser är i många fall omedvetna om problemet och tar tacksamt emot hjälp.

Initiativtagare är den amerikanska volontärorganisationen Carbon Mapper och sateliterna på cirka 150-200 kilo kommer byggas och flygas av Planet company.

”Vi har lärt oss att det inte är tillräckligt”
Idén är inte ny, men de befintliga rymdsatelliterna fungerar inte helt optimalt.

De känner av metan över större områden, men inte över mindre. Om till exempel en rörledning läcker skulle satelliten inte upptäcka det. Det vill Carbon Mapper göra något åt genom att använda sensorer med högupplösningskameror som dagligen kan leverera bilder.

Källa: Expressen     läs mer ….

Tors  22/4   11:58

SYDAFRIKA: En allians mellan Sasol och Toyota för transport av grönt vätgas

Ett avtal undertecknades nyligen mellan den sydafrikanska kemiska jätten Sasol och Toyota South Africa Motors (TSAM), dotterbolaget till den japanska biltillverkaren Toyota. Syftet med bindningen är att utveckla grönt väte för lastbilar i Sydafrika.

Sasol går in i loppet för att utveckla grönt väte i Afrika. Johannesburg (Sydafrika) baserade kemiska jätten vill utveckla denna lösning för lastbilar. Detta är anledningen till sitt partnerskap med Toyota South Africa Motors (TSAM), dotterbolaget till den japanska biltillverkaren Toyota.

Som en del av den nya alliansen kommer de två partnerna att utveckla en transportkorridor och utöka demonstrationen till ett pilotprojekt med en av Sydafrikas viktigaste godskorridorer, nämligen National Highway 3 (N3) mellan Durban och Johannesburg, för långväga lastbilar. drivs av grönt väte.

Källa: Afrik 21  läs mer ……

Tors 22/4    11:53

EL-flyg: 'Seaglider' kan bli det bästa sättet att resa mellan kuststäder

Flygbussar och taxibilar kommer sannolikt att surfa över huvudet de närmaste åren och erbjuda hållbara och smidiga resealternativ. Du kan nu lägga till Regents ”Seaglider” i den ständigt ökande listan över futuristiska resealternativ.

Den Boston-baserade uppstarten skapar en helelektrisk flygfärja för att koppla samman kustsamhällen, som den med rätta kallar Seaglider.

En av Seagliders bästsäljande poäng är att den kan hamna och lämna från befintlig brygginfrastruktur, så att de tio passagerarna kan kringgå frustrerande flygplatskontroller eller långa tåg- och bussresor.

Dessutom kan den färdas med hastigheter på upp till 290 km / h över 290 km. Och körsbäret ovanpå kakan är att det kör på noll utsläpp.

Källa: Interesting Engineering     läs mer ….

Tors  22/4   11:49

GM och LG Energy planerar en gigabatterifabrik på 2,3 miljarder $

Biltillverkarens framtida Ultium-drivna elbilar är konstruerade för snabb laddning på nivå 2 och likström. De flesta har 400 V batteripaket och upp till 200 kW snabb laddningskapacitet.

Ultium Cells LLC, ett joint venture mellan LG Energy Solution och General Motors, planerar en investering på mer än 2,3 miljarder dollar för att bygga en andra fabrik för tillverkning av battericeller i Spring Hill, Tennessee.

Ultium Cells kommer att bygga den nya anläggningen på mark som hyrs av GM. Byggandet av anläggningen på 2,8 miljoner kvadratfot kommer att börja omedelbart och anläggningen är planerad att öppnas i slutet av 2023.

När den väl är i drift kommer anläggningen att leverera battericeller till en närliggande GM-monteringsanläggning.

Källa: pv-magazine  läs mer ……

Ons 21/4    12:52

Volvo Trucks ökar ambitionen med 50 procent fler ellastbilar

Volvo Trucks presenterar planer på att lansera tre helelektriska modeller nästa år och producera vätgasbränslecellbilar i mitten av decenniet

Volvo Trucks har meddelat att man siktar på att halva sin europeiska försäljning ska bli elektrisk i slutet av decenniet, eftersom man planerar att avsevärt öka sitt utbud av nollutsläppsfordon under de kommande åren.

Den svenska lastbilstillverkaren bekräftade den här veckan planerna på att lansera tre helelektriska tunga modeller för intercitytransporter och byggsektorn till andra halvåret nästa år, följt av fordon som drivs med vätgasbränslecellsteknik under senare hälften av decenniet .

Källa: Business green     läs mer ….

Ons  21/4   12:24

Kina ska öka sol- och vindkraftproduktionen till 11% av den totala elanvändningen 2021

Kina har flaggat att det kommer att försöka höja sin kraftproduktion från sol- och vindkraftverk till cirka 11% av landets totala energiförbrukning 2021, från 9,7% år 2020, sa National Energy Administration (NEA) i ett utkast till regel på måndag.

Kinas president Xi Jinping har meddelat att Kina kommer att öka andelen icke-fossila bränslen i primärenergiförbrukningen till cirka 25% fram till 2030, en del av hans löfte om att landets koldioxidutsläpp ska nå en topp före 2030.

NEA sa i utkastet till plan att sol- och vindkraftproduktion kommer att behöva öka varje år under de närmaste fem åren och att nå cirka 16,5% av den totala energianvändningen 2025.

Källa: Rewe news  läs mer ……

Ons 21/4    12:25

Brittiskt företag kommer producera solid-state litium-svavel batterier i år

Oxfordshire-baserade Oxis Energy säger att det kommer att producera de mindre brandfarliga enheterna som flygindustrin söker med samma tillverkningsprocesser som de som används för att tillverka litiumjon- och konventionella litium-svavelprodukter.
Oxfordshire-baserade litium-svavel (Li-S) batteritillverkare Oxis Energy har sagt att de kommer att börja leverera solid state-system till kunder ”med omedelbar effekt”, med leveranser för testprojekt planerade av flyg, marin, försvar och tungt elfordon att klienterna ska äga rum sen ”sen höst.”

I slutet av december-utfästelsen kommer det brittiska företaget att kunna leverera sina första generationens ”kvasi-solid-state” -system, med en initial kommersiell produktion av cellerna och batterisystemen som kommer att äga rum vid Oxis fabrik i Port Talbot, Wales.

Källa: pv-magazine     läs mer ….

Ons  21/4   12:12

Toyota granskar sina samarbeten med branchorganisationer de vill bara vara associerade med de som jobbar med Parismålen

Den japanska biltillverkaren Toyota kommer att granska de branschorganisationer som den är en del av för att säkerställa att de uppfyller målen i Parisavtalet, som en del av ett åtagande att nå koldioxidneutralitet 2050.
Biltillverkaren utfärdade ett uttalande på måndagen (19 april) för att upprepa sitt stöd för Parisavtalet och uppgav att det skulle ”fortsätta att göra sitt yttersta för att anta utmaningen att uppnå koldioxidneutralitet fram till 2050”.

Som en del av visionen 2050 har Toyota bekräftat att de kommer att granska sin strategi för policyengagemang och undersöka branschorganisationerna som de är inblandade i för att säkerställa att de anpassar sig till biltillverkarens mål för minskade koldioxidutsläpp.

Källa: Edie  läs mer ……

Ons 21/4    11:58

BYD e2 sälj nu i Australien för strax under 300 000 kr

En ny elektrisk kombi tillverkad av den kinesiska biltillverkaren BYD som stöds av veteraninvesteraren Warren Buffet kommer att sälja i Australien långt under A35 000 dollar, säger rapporter.

Det kommer att bli en av fem elbilar som ska introduceras av Nexport, ett företag som har en direkt-till-konsument affärsmodell som kallas ”EVDirect” att det ligger till grund för ett mål att göra prisvärda elbilar tillgängliga för australiska förare.

Den namngavs e2 och presenterades för första gången på bilmässan i Shanghai 2019, och den senaste generationen är tippad för att ha mer kraft och en längre räckvidd från sin föregångare.

Den nuvarande modellen e2, som har ett 35,2 kWh batteri och upp till 305 km körområde, säljs i Kina till cirka 90 000 yuan vilket omvandlas till cirka 18 000 dollar.

Källa: Driven   läs mer ….

Ons  21/4   11:44

Ikea: 50 miljarder på klimatsatsningar

Ikea Foundation donerar 10 miljarder på klimatarbeten och Ikeas varuhus investerar 40 miljarder i förnybar energi, totalt 50 miljarder kronor alltså.

Det är inga småpengar som den svenska möbeljätten nu lägger på klimatförbättringar.

Dagens Industri berättar att stiftelsen Ikea Foundation tycker att det tar för lång tid som det är nu att minska utsläppen av växthusgaser och donerar därför 10 miljarder till företag och finanssektorn för att snabba på omställningen och nå 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

Ikea-varuhusen investerar vid sidan av det 40 miljarder kronor på förnyelsebar energi, vilket enligt Di ”följer på tidigare investeringar på 25 miljarder kronor”. Pengarna ska finansiera utbyggnaden av sol och vindkraft.

Källa: Dagens PS  läs mer ……

Ons 21/4    11:35

Amazon störst i världen på att köpa förnybart sol och vind

Global online shopping megalit Amazon har investerat i nio nya förnybara energiprojekt i Nordamerika och Europa, vilket gör det till den största företagsköparen av förnybar energi i världen med 8.5GW.

Amazon tillkännagav på måndagen att de hade undertecknat med nio nya vind- och solprojekt som är lokaliserade i USA, Kanada, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Denna senaste satsning av förnybara energiprojekt ger Amazonas totala projekträkning upp till 206 förnybara energiprojekt runt om i världen, inklusive 71 vind- och solprojekt i stor skala, och 135 soltak på anläggningar och butiker världen över.

”Amazon fortsätter att öka sina investeringar i förnybar energi som en del av sitt försök att uppfylla The Climate Pledge, vårt åtagande att vara netto-noll kol till 2040,” sade Jeff Bezos, Amazon grundare och VD sade i ett uttalande.

Källa: Renew Economy   läs mer ….

Ons  21/4   11:21

Förnybara energikällor har lämnat kolet bakom sig 2020

Under ett år av pandemisjukdom och kaotisk politik fanns det också en viktig milstolpe i övergången till ren energi: USA: s förnybara energikällor genererade för första gången mer el än kol.

Den fortsatta ökningen av vind- och solenergi, i kombination med vattenkraftens stabila prestanda, räckte för att förnybara energikällor skulle kunna öka före kol, enligt siffror från 2020 som offentliggjordes denna vecka av Energy Information Administration.

”Det är väldigt viktigt att förnybara energikällor har gått över kol”, säger Robbie Orvis, chef för energipolitisk design vid tankesmedjan Energy Innovation. ”Det är ingen överraskning. Det utvecklades på det sättet i flera år. Men det är en milstolpe när det gäller att spåra framsteg. ”

Ändå förblir förnybara energikällor bakom marknadsledaren, naturgas, som steg igen 2020 och nu ligger långt före alla andra energikällor.

Källa: Inside Climate News  läs mer ……

Ons 21/4    10:24

Amerikas största kolgruvförening stöder ren energi (med villkor)

Kolens död i USA har inte överdrivits. Sysselsättningen har minskat med nästan hälften under det senaste decenniet eftersom renare och billigare alternativ drev det en gång dominerande bränslet till vägen. Och dessutom kan president Joe Bidens planer påskynda trenden.

Det är mot denna bakgrund som United Mine Workers of America, landets största fackförening som representerar kolgruvarbetare, tillkännagav på måndag att de stöder en framtid för förnybar energi – förutsatt att gruvarbetare får ”bra betalande jobb” i gengäld. Facket angav att det skulle stödja Bidens klimatpolitik om administrationen lade fram en omfattande strategi för att hjälpa samhällen vars försörjning fortfarande är beroende av kol.

Källa: Grist   läs mer ….

Ons  21/4   10:11

Indien kommer bli ledande i elbilstillverkning menar minister

New Delhi: Unionsminister Nitin Gadkari uttryckte på söndag förtroende för att litiumjonbatterier skulle tillverkas helt i landet under de närmaste sex månaderna och Indien kommer att bli den främsta tillverkaren av elfordon i världen med tiden.

Gadkari adresserade Amazonas Smbhav-toppmöte virtuellt och sade att regeringen vill uppmuntra biltillverkare att införa flexbränslemotorer i Indien och han är i den sista diskussionen med tillverkarna.

”Indien går framåt mot att tillverka elfordon. Med tiden kommer vi att bli världens främsta tillverkare av elfordon (EV). Alla ansedda varumärken finns i Indien”, sade vägministern.

Källa: EnergyWorld   läs mer ……

Tis 20/4    13:22

Solenergibranschen väntar på att löften från Perovskite-celler infrias

Forskare använder idag perovskitmaterial, uppkallat efter en lite känd rysk mineralog och adelsman greve Lev Perovski från 1800-talet, för att göra solceller mer effektiva och anpassningsbara än någonsin tidigare. 

År 2009 upptäckte dock forskare att perovskiter kunde användas för att bygga solceller, vilket gav upphov till hopp om att de skulle hjälpa oss att dra nytta av de enorma mängderna av ”fritt” tillgänglig solenergi.

”Perovskites, skulle jag hävda, är en av de mest spännande möjligheterna för solceller i den omedelbara framtiden”, säger David Mitzi, professor i maskinteknik och materialvetenskap vid Duke University

Källa: Saur Energy   läs mer ….

Tis  20/4   13:11

Johanna Lakso Power Circles tror det är möjligt att fixa tre gånger så mycket el i Sverige

Vi står inför en mycket omfattande elektrifiering, där stora delar av den fossila andelen vi har idag behöver bytas ut och ersättas och där blir elen ett möjligt substitut. Det säger Power Circles vd Johanna Lakso och menar att Sveriges behov av el till 2050 kan bli mer än tre gånger så stort som idag.

Den gröna omställningen är omfattande. Den fossila energin ska bort och det är elen som i många fall pekas ut som möjliggöraren. Transportsektorn med alltifrån tunga godstransporter på våra vägar till båt och flyg har på allvar börjat accelerera mot eldrivna fordon och svensk stålindustri satsar på att ersätta kolet med vätgas – för att ge några exempel.

Härtill ser vi att den nya elintensiva industrin växer snabbt. Fram till 2050 kan Sveriges behov av el öka från dagens 140 TWh till enorma 500 TWh. Det menar Johanna Lakso och frågan är om det ens är möjligt för Sverige att klara av det.

– Absolut, det tror jag är möjligt, säger hon. Och det är utbyggnad av elsystemet som behövs, men också att vi behöver tänka annorlunda mot idag.

Källa: Aktuell Energi   läs mer ……

Tis 20/4    13:03

Energimyndigheten föreslår omvända auktioner för bio-CCS

Energimyndigheten föreslår att omvända auktioner är bästa sättet för stöd till avskiljning, infångning och lagring av koldioxid från förnybara källor. Nästa steg blir att utforma stödet.
Sverige har som mål att år 2045 redovisa ett nettonollutsläpp.

Alla sektorer kommer inte klara av att nå det målet och därför behöver satsa på negativa utsläpp, det vill säga samla in och lagra koldioxid från förnybara källor, även förkortat bio-CCS.

Regeringen gav därför Energimyndigheten i uppdrag att bland annat utreda hur man bäst utformar ett stödsystem, för de som jobbar med bio-CCS.

Nu har en delredovisning presenterats av myndigheten som drar slutsatsen att omvända auktioner, det vill säga att de som till lägst pris kan uppnå negativa utsläpp ska vinna anbudet.

Källa: Miljö & Utveckling   läs mer ….

Tis  20/4   12:54

Solparker gynnar den biologiska mångfalden

Forskare i USA konstaterade att den partiella skuggningen från solparker skapar ett mikroklimat som gynnar den rikliga tillväxten av mer varierade blommor och pollinerare. De fann också att partiell skuggning ökar blommans överflöd genom att fördröja blomningstiden, vilket ökar fodret för pollinerare under den varma och torra sena säsongen.

Pollinerande insekter besöker blommor även om dessa växer under panelerna i en solpark och modulernas skugga är också fördelaktigt för att fördröja tidpunkten för blommiga blommor, vilket i sin tur har en positiv effekt på pollinerarens överflöd och mångfald.

Detta är den huvudsakliga slutsatsen i studien ”Delvis skuggning av solpaneler fördröjer blomning, ökar blommans överflöd under sen säsong för pollinerare i ett torrt, agrivoltaiskt ekosystem,” som nyligen publicerades i vetenskapliga rapporter, där forskare från Oregon State University i USA har undersökt om koppling av solceller med livsmiljöer för vilda och hanterade pollinerare kan bidra till ökad biologisk mångfald och jordbrukshälsa.

Källa: pv-magazine   läs mer ……

Tis 20/4    12:50

Danmark: Satsning på energilagring i sten

Energi- och fibernätverksgruppen Andel investerar 75 miljoner norska kronor i Stiesdal Storage Technologies. Ambitionen är att ta energilagring i sten till en ny nivå.

Potentialen i energilagring i sten dokumenteras i två danska innovationsprojekt genomförda vid DTU Risø av Andel respektive Stiesdal Storage Technologies. I båda projekten lagras el som stenvärme – och värmen kan användas för att producera el när det behövs.

Med projekten på Risø höjdes kunskapsnivån för storskaliga lager från en idé till något som är realistiskt och tekniskt möjligt. Andel har sökt en industripartner för vidare utveckling.

Och det har man hittat i Stiesdal Storage Technologies. – Jag ser väldigt mycket fram emot att starta ett nära samarbete med Henrik Stiesdal och hans kollegor. Henrik är en pionjär som har varit i den gröna övergången sedan 1976 och hans företag representerar en mycket speciell teknisk kompetens.

Källa: Energy SUPPLY   läs mer ….

Tis  20/4   12:34

Forskare använder solljus för att producera rent, säkert dricksvatten

Vatten det är viktigt för hela livet, men enligt WWF saknar cirka 1,1 miljarder människor världen över tillgång till vatten och totalt 2,7 miljarder tycker att vatten är knappt under minst en månad av året.

Dessutom är otillräcklig sanitet, orsakad av vattenbrist, också ett problem för 2,4 miljarder människor som gör dem utsatta för sjukdomar som kolera och tyfus. Vad händer om det fanns ett sätt att producera rent och säkert dricks- och badvatten med endast solljus?

”Under de senaste åren har det funnits mycket uppmärksamhet på att använda solavdunstning för att skapa färskt dricksvatten, men tidigare tekniker har varit för ineffektiva för att vara praktiskt användbara”, säger Haolan Xu, docent vid University of South Australia, i ett påstående.

Källa: Interesting engieering   läs mer ……

Tis 20/4    12:16

Norra Sverige: Krafttag krävs för att rädda investeringar

Norra Sveriges industrisatsningar ser en boom just nu. Samtidigt behövs det långt mer el än vad det nuvarande nätet kan täcka. Men långsamma tillståndsprocesser slänger grus i de hållbara kugghjulen och hotar investeringarna.

80 TWh el behövs. Det är mer än hälften av Sveriges nuvarande totala elkonsumtion. Så mycket el kommer norra Sveriges industrisatsningar kräva framöver.

Enbart de tre storbolagen Vattenfall, LKAB och SSAB:s produktion av grönt stål kommer kräva omkring 40 procent av dagens svenska elkonsumtion. En ekvation som inte går ihop, menar Stefan Savonen, Energi- och klimatansvarig på LKAB. Nu måste prat förvandlas till handling, och det snabbt.

”Vår signal är att både politiker och myndigheter måste ta industrins planer på allvar och förstå att den nyindustrialisering vi står inför här i norr kommer att kräva handlingskraft och åtgärder även från dem”, säger han till Di.

Källa: Dagens PS   läs mer ….

Tis  20/4   11:49

Grönt stål i norra England kan skapa 12 000 jobb

12 000 jobb för norra England och över 20 000 jobb i resten av Storbritannien kan sparas genom en Green Steel Stimulus

Den ledande tankesmedjan för norra England har idag publicerat en plan för att förvandla Nordens stålindustri till en världsledande, jobbskapande, framtidens skyddande industri.

Forskare har funnit att ett landsomfattande åtagande för och investeringar i avkolning av stålindustrin i norr kan hjälpa industrin att bli netto noll fram till 2036, samtidigt som man höjer den regionala och nationella ekonomin genom att spara cirka 12 000 jobb direkt över hela regionen. och ytterligare 20 000–27 000 jobb i försörjningskedjan över hela Storbritannien.

Källa: About Manchester   läs mer ……

Tis 20/4    11:40

Av Skottlands elbehov är nu 97% förnybart

Nya siffror visar att den nådde 97,4% från förnybara källor. Detta mål sattes 2011, då förnybar teknik genererade bara 37% av den nationella efterfrågan.

Branschorganet Scottish Renewables sa att produktionen hade tredubblats under de senaste tio åren, med tillräcklig kraft för motsvarande sju miljoner hushåll.

Verkställande direktören Claire Mack sa: ”Skottlands mål för klimatförändringar har varit en enorm motivator för industrin att öka utbyggnaden av förnybara energikällor.

”Förnybara energiprojekt förskjuter tiotals miljoner ton kol varje år och sysselsätter motsvarande 17 700 personer och ger enorma socioekonomiska fördelar för samhällen.”

Källa: BBC news   läs mer ….

Tis  20/4   11:31

Tyska Uniper stoppar naturgassatsning går över till vätgas istället

Det tyska elföretaget Uniper har tappat planerna för en importterminal för flytande naturgas (LNG) i den tyska hamnen i Wilhelmshaven och planerar nu att bygga ett grönt vätgasnav på platsen.

”Ett marknadstest för att visa bindande intresse visade att det för närvarande inte finns tillräckligt med intresse för LNG-sektorn när det gäller att boka stora, långsiktiga kapaciteter för LNG-återförgasning i Tyskland”, säger företaget i ett pressmeddelande.

Man arbetar nu med en genomförbarhetsstudie för ett vätgasnav, inklusive en importterminal för grön ammoniak och en 410 megawatt elektrolysanläggning.

Totalt skulle Wilhelmshaven-navet ”kunna leverera cirka 295 000 ton eller 10 procent av den förväntade efterfrågan för hela Tyskland 2030”, säger företaget.

Källa: Renew Economy   läs mer ……

Mån 19/4    12:52

Det fossilfria tar snart över i Finland

Produktionen av förnybar energi i Finland har nått 40% av den totala energiförbrukningen och är nu högre än andelen fossila bränslen, inklusive torv, som sjönk till 37%, visar statistik från 2020 som publicerades av Statistikcentralen.

Enligt statistiken var Finlands mest använda energikällor år 2020 skogbaserade biobränslen som svarade för 28% av dess totala energiförbrukning, medan olja och kärnenergi var cirka 20%. Användningen av olja sjönk med 6% jämfört med föregående år.

Som jämförelse stod vattenkraft och energi från vind för 6% av landets förbrukning, vilket ändå innebar att de två energikällorna båda såg en ökning med 30% jämfört med föregående år.

De största ”förlorarna” var kol och torv, som minskade förbrukningen med 25% respektive 22%. Siffrorna verkar redan återspegla Finlands förbud mot kolproduktion för 2029.

Källa: EURACTIV   läs mer ….

Mån  19/4   12:42

Gemensam europeisk vision för vätgasinfrastruktur

Ett vätgasnät på 39 700 kilometer fram till 2040 som förbinder 21 europeiska länder. Det är vad EHB föreslår.

European hydrogen backbone, EHB-initiativet består av en växande grupp av nu 23 europeiska gasinfrastrukturföretag som arbetar tillsammans för att planera en paneuropeisk särskild vätgasinfrastruktur.

Nu har de publicerat en uppdaterad version av sin vision för en dedikerad infrastruktur för vätgastransport i hela Europa.

Visionen följer EHB-rapporten som publicerades i juli 2020 som beskrev ett nätverk på 23 000 kilometer som täcker 10 länder. Nu talar man alltså om 39 700 kilometer och 21 länder.

– Genom en gemensam europeisk vision, som stöttar genomförandet av EUs vätgasstrategi, visar vi hur vi kan bygga ihop energisystemet för en snabbare dekarbonisering, säger Hans Kreisel, vd för Nordion Energi som ingår i initiativet och fortsätter:

Källa: Underhåll & Driftsäkerhet   läs mer ……

Mån 19/4    12:35

Efter 100 år kommer segelbåten tillbaka

Om sjöfarten var ett land skulle det vara den sjätte största koldioxidutsläppen som släpper ut mer koldioxid årligen än Tyskland. Internationell sjöfart står för cirka 2,2% av alla globala utsläpp av växthusgaser, enligt FN: s internationella sjöfartsorganisation.

Men förändring är på väg. Vind-, solelektriska och vätgasdrivna fartyg erbjuder innovativa alternativ med låga eller inga koldioxidutsläpp till fossila bränsledrivna lastfartyg, med vind på väg att göra en enorm comeback inom sjöfarten, säger experter. Nya experimentella segeldesigner inkluderar hårda segel, roterande vertikala cylindrar och till och med drakar.

Under slutet av 1940-talet transporterade stora stålsegelfartyg laster på vissa havsrutter. År 2030 – mindre än 100 år sedan slutet av den senaste stora eran av segel – kan fossilbränsledrivna lastfartyg vika för hög- och lågteknologiska segelfartyg tack vare en revolution inom energiteknik som minskar sjöfarten kostnader med mindre utsläpp.

Källa: Mongabay   läs mer ….

Mån  19/4   12:07

Vitaste färg någonsin kan hjälpa till att kyla uppvärmningen av jorden, visar studier

Ny färg reflekterar 98% av solljuset och strålar ut infraröd värme ut i rymden, vilket minskar behovet av luftkonditionering

Den nya färgen reflekterar 98% av solljuset och utstrålar infraröd värme genom atmosfären till rymden. I tester svalnade den ytor med 4,5 ° C under omgivningstemperaturen, även i starkt solljus. Forskarna sa att färgen kan finnas på marknaden om ett eller två år.

Vitmålade tak har använts för att kyla byggnader i århundraden. Eftersom global uppvärmning driver upp temperaturen används tekniken också i moderna stadsbyggnader, som i Ahmedabad i Indien och New York City i USA.

Källa: The Guardian   läs mer ……

Mån 19/4    11:55

”Deras girighet kommer att döda oss”: Indian-reservat kämpar mot mer fracking

Expansion av borrningar i New Mexico skulle hota heliga artefakter och medföra folkhälsorisker till området som fortfarande rinner från Covid-19

Familjer som bodde på landsbygden sydväst om Counselor, New Mexico, berättade för honom att de såg sjuka tjurormar och nästan dödsskallror över marken under de snöiga vintermånaderna i söder. Sage, administratören vid Counselor Chapter House, ett Navajo kommunal centrum, var otrogen.

”I februari? Det finns inga ormar i februari, sade han. Sage hade en teori för vad som hände: underjordiska vibrationer från hydraulisk sprickbildning eller fracking, tvingade ormarna från sina hål och vidare till ytan.

Källa: The Guardian   läs mer ….

Mån  19/4   11:51

Sex förslag för snabbare tillstånd för elledningar

Sverige behöver öka elanvändningen för att klara ambitionen om fossilfri produktion och kommunikation. De kommande åren investeras 130 miljarder i nya nät. Att tillståndsprocesser ska tillåtas försena byggena är inte acceptabelt, skriver Svante Axelsson.

Regeringen föreslår nu förändringar i lagstiftningen för att korta tillståndsprocesserna för nya elledningar. Förslagen är bra men fler åtgärder bör genomföras av både politik, myndigheter och näringsliv för att höja tempot och genomföra den storskaliga industriomställning som nu har inletts.

Källa: Di   läs mer ……

Mån 19/4    11:41

Elbåt blir populär hos fiskare i Kenya

Fiskare i Kenya byter utombordsmotorer för bensin till elmotorer.

Fiskare vid Victoriasjön i Kenya har börjat använda några av Afrikas första elektriska fiskebåtar.
En Kenya-baserad start-up erbjuder batteridrivna motorer till några av de tiotusentals båtar som går ut på vattnet varje natt, som ett billigare och grönare alternativ till bensinbåtar.

Källa: BBC News   läs mer ….

Mån  19/4   11:37

Nya Zeeland är först i världen med att införa en klimatförändringslag för finansföretag

Nya Zeeland har blivit det första landet att införa en lag som kräver att banker, försäkringsbolag och investeringsförvaltare rapporterar klimatförändringarnas effekter på sin verksamhet, sade minister för klimatförändring James Shaw på tisdag.

Alla banker med en total tillgång på mer än 1 miljard dollar (703 miljoner dollar), försäkringsbolag med mer än 1 miljard dollar i förvaltningstillgångar och alla aktie- och skuldutgivare som är noterade på landets börs måste offentliggöras.

”Vi kan helt enkelt inte nå koldioxidutsläppen noll till 2050 om inte den finansiella sektorn vet vilken inverkan deras investeringar har på klimatet”, säger Shaw i ett uttalande.

Källa: Reuter   läs ’mer ……

Mån 19/4    09:48

Naturgas-satsningar riskerar 100 miljarder dollar i strandade tillgångar

Naturgas faller ur favör hos utsläppskrävande investerare och verktyg i snabbare takt än kol, och fångar vissa kraftgeneratorer omedvetna och lämnar dem eventuellt fast med miljarder dollar tillgångar de inte kan sälja.

Citigroup Inc. och JPMorgan Chase & Co. är bland de banker som stärkte sina finansieringsbegränsningar på termiskt kol under tryck från aktieägare som ville undvika bränslet och förväntningen är att gasen är nästa.

Chefer på vissa västeuropeiska företag säger att de redan kämpar för att sälja gaseldade anläggningar.

Källa: Bloomberg News   läs mer ….

Mån  19/4   09:44

Solceller med transparent passiv kontakt uppnår 23,99% effektivitet

Tyska forskare har byggt en solcell med ultratunna transparenta lager som påstås vara effektiva för att förhindra rekombinationshändelser. Tekniken, som har potential att uppnå effektivitet nära 26%, kan enligt forskarna lätt skalas upp för kommersiell produktion.
Forskare från Jülich Institute for Energy and Climate Research (IEK-5) i Tyskland hävdar att de har tillverkat en prototyp av solceller baserad på en transparent passiv kontakt (TPC) med en effektomvandlingseffektivitet på 23,99%.

Resultatet bekräftades av CalTeC-laboratoriet vid Institutet för solenergiforskning i Hamelin (ISFH). ”Detta innebär att Jülich TPC-solcellen fortfarande ligger något under de bästa kristallina kiselcellerna som hittills gjorts i laboratorier”, säger forskarna. ”Men simuleringar som utförts parallellt har visat att effektiviseringar på mer än 26 procent är möjliga med TPC-teknik.”

Källa: pv-magazine   läs ’mer ……

Fre 16/4    12:51

Gammal äppelodling blir vätgascentrum i staten Washington

Pilotprojektet kommer att placera detta lilla landsbygdsverktyg, cirka 150 mil öster om Seattle, på framkanten av en global press för att producera vätgas, en färglös, brandfarlig gas som vid förbränning inte avger kol eller andra växthusgaser.

Det finns stora mängder i vattnet som täcker större delen av planeten. Men massiva mängder el skulle krävas för att göra rent vätgas till en byggsten för den koldioxidsnåla ekonomin från 2000-talet som planeras av det internationella Parisavtalet, undertecknat av mer än 190 nationer.

Vätgasen kan hjälpa till att rensa fossila bränslen från cement- och stålindustrin eller användas för att driva långväga lastbilar, tåg, fartyg, flygplan och förbrännas för att generera el.

Källa: Inside Climate News   läs mer ….

Fre  16/4   10:44